Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-10-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
  • [02] 4 ΝΕΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [03] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
  • [04] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΖΗΤΕΙ Ο Π.
  • [05] ΙΔΡΥΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΣΑΓΚΑΗ
  • [06] ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΤ Η Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
  • [07] ΑΥΡΙΟ Ο 17ος ΓΥΡΟΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [08] ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [09] ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΩΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [10] Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 80,9 ΕΚ.
  • [11] Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΛΑΙΟΘΟΔΩΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΣΕΚΑΠ
  • [12] ΑΓΟΡΑ ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η Γ.Σ. ΤΗΣ ΕΛΥΦ
  • [13] ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚτΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΠΥΛΗΣ
  • [14] ΑΠΕΡΓΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ
  • [15] Ο Κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΠΟΥ ΦΟΙΤΟΥΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [16] ΘΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [17] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ "ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ" ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ
  • [18] ΝΟΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
  • [19] ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο ΣΚΟΜΠΟΕ ΣΤΟΝ ΑΡΗ
  • [20] Ο Ν.Ο.Θ. ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΗΣ Ε.Ι.Ο.
  • [21] ΔΟΚΙΜΑΖΕΙ ΤΟΝ ΣΟΥΛΗ Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ
  • [22] Ο Γ.Γ. ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ''ΑΘΗΝΑ
  • [23] ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ: ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
  • [24] ΟΗΕ: Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΟΠΙΟΥ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ
  • [25] Ο ΙΟΣ ΤΗΣ ΑΤΥΠΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΑΤΕΣ
  • [26] ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [27] ΤΟ 70% ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
  • [28] ΒΙΕΤΝΑΜ: ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΕ ΤΟΝ 9ΧΡΟΝΟ ΓΙΟ ΤΗΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ
  • [29] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΛΗ΄ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ
  • [30] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ REX RICHARDSON ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
  • [31] ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΥΟΣΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΚΟΗΣ
  • [32] ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ "ΣΙΝΕΜΥΘΟΛΟΓΙΑ" ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΟΝ
  • [33] ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ "ΠΑΛΛΑΣ"

  • [01] Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

    Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2003 (16:59 UTC+2)

    Οι αποκλίσεις στις δημοσιονομικές προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία από τις αντίστοιχες της κυβέρνησης, που περιλαμβάνονται στους προϋπολογισμούς, προκάλεσαν την αντίδραση της Αθήνας.

    Οι διαφορετικές αυτές εκτιμήσεις περιέχονται στην εξαμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που περιλαμβάνει τις φθινοπωρινές της προβλέψεις για τις οικονομίες των «15», των χωρών της Ευρωζώνης, καθώς και για το σύνολο της ΕΕ και των «12».

    Οι οικονομικοί αναλυτές της Κομισιόν διατυπώνουν την εκτίμηση ότι το έλλειμμα φέτος στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 1,7% του ΑΕΠ, αντί του 1,4% που αναφέρεται στον προϋπολογισμό για το 2003 και στο 2,4% το 2004, από το 1,2% που είναι η πρόβλεψη της κυβέρνησης.

    Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, σχολιάζοντας τις προβλέψεις αυτές δήλωσε ότι "η Κομισιόν στηριζόμενη σε εκτιμήσεις, που σε κάποιο βαθμό δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, προφανώς λόγω των εκλογών, θεωρεί ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 1,7%. Δεν συμμεριζόμαστε αυτές τις προβλέψεις".

    Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα οι θέσεις της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομία θα συγκλίνουν. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο προϋπολογισμός του 2004, ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή στις 18-20 Νοεμβρίου, θα προβλέπει έλλειμμα ίσο με 1,2% του ΑΕΠ. "Την πρόβλεψη αυτή θα την αναφέρουμε στο προσεχές συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών", τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το πώς είναι δυνατόν οι θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να απέχουν πολύ από εκείνες της κυβέρνησης, ο υπουργός απάντησε: "Ίσως η Κομισιόν θεώρησε πως η κυβέρνηση θα αυξήσει τις δαπάνες της το 2004, λόγω των διεκδικήσεων που προβάλλονται εξαιτίας των εκλογών του 2004. Εμείς θα εμμείνουμε μόνο στις δαπάνες που αναφέρονται στο κοινωνικό πακέτο".

    Σε ό,τι αφορά στο θέμα της υστέρησης εσόδων το 2004 (σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή), ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι "δεν υπάρχει κανείς λόγος μείωσης των εσόδων και δεν συντρέχει λόγος αναθεώρησής τους". Πρόσθεσε, μάλιστα, "πως και στο παρελθόν εθεωρείτο ότι θα μειωθούν τα φορολογικά έσοδα, αλλά οι προβλέψεις αυτές δεν επαληθεύτηκαν".

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως διευκρίνισε ο κ. Χριστοδουλάκης, εκτιμά ότι, επειδή είναι χρονιά εκλογών, το έλλειμμα θα ξεπεράσει το 2%. "Δεν συμμεριζόμαστε αυτήν την άποψη και το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να συμπεριλάβουμε άλλες δαπάνες στον προϋπολογισμό", τόνισε χαρακτηριστικά.

    [02] 4 ΝΕΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 29 Οκτωβρίου 2003 (09:47 UTC+2)

    Τέσσερις νέες επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων εξαπέλυσαν χθες το βράδυ Ιρακινοί αντάρτες στο Κιρκούκ και στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ.

    Από τις επιθέσεις αυτές, σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο άμαχοι Ιρακινοί. Η κλιμάκωση της βίας ανησυχεί την αμερικανική στρατιωτική διοίκηση, καθώς δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν από την Κυριακή, μέχρι σήμερα.

    [03] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

    Aθήνα, 29 Οκτωβρίου 2003 (14:29 UTC+2)

    Μέτρα για την ενίσχυση του τουρισμού αποφάσισε η διυπουργική επιτροπή που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Κεντρικοί άξονες των αποφάσεων που ελήφθησαν είναι η ενίσχυση του ΕΟΤ και της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού του Υπουργείου Ανάπτυξης, η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον τουριστικό τομέα και η αξιοποίηση της ευκαιρίας των Ολυμπιακών Αγώνων για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας.

    Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα διαθέτει ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις άλλες χώρες, ως προς τον τουρισμό και ανέφερε χαρακτηριστικά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και στοιχεία όπως η πολιτιστική κληρονομιά, η φυσική ομορφιά, η περιβαλλοντική ποικιλία και το εξαίρετο κλίμα της χώρας. Υπογράμμισε εξάλλου ότι πρέπει να αναδειχτούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας και να υπάρξουν συντονισμένες δράσεις προώθησης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

    Παρουσιάζοντας τις αποφάσεις της διυπουργικής επιτροπής σε διοικητικό επίπεδο, ο κ. Σημίτης επισήμανε πως αποφασίστηκε μεγαλύτερη εξειδίκευση του ΕΟΤ σε θέματα προβολής, διαφήμισης, δημοσίων σχέσεων και στατιστικής μέτρησης. Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθεί θυγατρική εταιρεία που θα ασχολείται με το μάρκετινγκ. Από την πλευρά της η ΓΓ τουρισμού του υπουργείου Ανάπτυξης θα έχει την ευθύνη της χάραξης και υλοποίησης της στρατηγικής του τουρισμού.

    Στο πλαίσιο της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας στον τουριστικό τομέα, ο κ. Σημίτης προανήγγειλε διευκολύνσεις για την υλοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα εκ μέρους επιχειρηματικών ομίλων. Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη ανάπτυξης του θεσμού των τουριστικών κατοικιών και ενίσχυσης τουριστικών επενδύσεων σε γήπεδα γκολφ, κέντρα θαλασσοθεραπείας, υποδομές αγροτουρισμού κ.α. Για τα παραπάνω, όπως είπε θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη στον αναπτυξιακό νόμο.

    Αναφερόμενος τέλος στους Ολυμπιακούς Αγώνες τόνισε ότι θα είναι ένα μεγάλο γεγονός και για τον τουρισμό της Ελλάδας, όχι μόνο γιατί θα έρθουν από όλες τις χώρες επισκέπτες στην Ελλάδα αλλά γιατί θα αναβαθμιστούν οι υπάρχουσες τουριστικές υποδομές. «Για να γίνει αυτό πρέπει η προσφορά να αυξάνεται κυρίως όσον αφορά την ποιότητα και την ποσότητα και αυτή η ανάπτυξη να είναι αρμονική» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    [04] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΖΗΤΕΙ Ο Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ

    Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2003 (20:53 UTC+2)

    Ο βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και Συντονιστής της ΟΔΕ Εθνικής ’μυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων Πέτρος Μολυβιάτης, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ’μυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων Κάρολο Παπούλια ζητεί την ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών των βουλευτών μελών της για το πλαίσιο, το περιεχόμενο και την πορεία των ''διερευνητικών επαφών'' μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας.

    Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

    «Όπως είναι γνωστό, κατά τους τελευταίους 18 περίπου μήνες διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 16 συναντήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών.

    Οι συνομιλίες αυτές τις οποίες η κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει ''διερευνητικές επαφές'', καλύπτονται από απόλυτη μυστικότητα και η Βουλή δεν έχει καμία απολύτως ενημέρωση ούτε για το περιεχόμενο, ούτε για την πορεία αυτών των συνομιλιών.

    Η Ν.Δ ζήτησε ήδη κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής της 2/10/03 επίσημη ενημέρωση της Επιτροπής από την κυβέρνηση χωρίς μέχρι στιγμής καμία ανταπόκριση.

    Το αίτημα αυτό επαναλαμβάνω και σήμερα, κύριε πρόεδρε, και παρακαλώ να προβείτε στις δέουσες συνεννοήσεις, ώστε ο κ. υπουργός των Εξωτερικών να ενημερώσει άμεσα την Επιτροπή για το πλαίσιο, το περιεχόμενο και την πορεία αυτών των Ελληνοτουρκικών συνομιλιών».

    [05] ΙΔΡΥΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΣΑΓΚΑΗ

    Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2003 (20:51 UTC+2)

    Την ίδρυση Γενικού Προξενείου της χώρας μας στη Σαγκάη, ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής για τα οικονομικά θέματα Ελλάδας και Κίνας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

    Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Σαγκάη θα αρχίσει να λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2004 και όπως είπε ο κ. Λοβέρδος λύνει τα προβλήματα που σχετίζονται με τις θεωρήσεις εισόδου και διευκολύνει την κινητικότητα επιχειρηματιών.

    Παράλληλα ο υφυπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο του Γενικού Προξενείου θα λειτουργήσει και γραφείο Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων.

    Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ακόμη ότι είναι παρά πολύ σημαντική για την Ελλάδα η εκφρασθείσα βούληση της κινεζικής πλευράς να υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης για την EXPO 2008 και εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του.

    Επίσης, από την ελληνική πλευρά εκφράστηκε το ενδιαφέρον για περαιτέρω στήριξη των ελληνικών εξαγωγών, με ιδιαίτερη έμφαση στο ελαιόλαδο, το βαμβάκι, το κρασί και τα μάρμαρα, ενώ, αναφερόμενος στο θέμα της ναυτιλίας, όπου οι ελληνικές εταιρίες είναι ένας σημαντικός πελάτης των κινεζικών ναυπηγείων για κατασκευές και επισκευές. Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε επίσης στη συζήτηση που έγινε για την αξιοποίηση των ελληνικών πλοίων για τη μεταφορά εμπορευμάτων.

    Τέλος, με την ευκαιρία της 8ης ΜΔΕ, ανανεώθηκε για ακόμη ένα χρόνο η ετήσια συμφωνία μεταξύ των εταιριών της "Ελληνικά Φωσφορικά Λιπάσματα" και SINOCHEΜ.

    Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εμπορίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Zhang Zhigang, αφού χαρακτήρισε τη συνάντηση της 8ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής παραγωγική, υπογράμμισε ότι οι διμερείς οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών αναπτύσσονται αρμονικά και επισήμανε ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω συνεργασία.

    "Η κινεζική κυβέρνηση θα προωθήσει τις ελληνικές εξαγωγές στη χώρα μας, αλλά θα πρέπει παράλληλα η σχέση αυτή να στηριχθεί και από τις δύο επιχειρηματικές κοινότητες", τόνισε.

    Στη συνέχεια, αφού αναφέρθηκε στην υποστήριξη της Κίνας στην υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης για την EXPO 2008, τόνισε ότι οι τομείς που η συνεργασία των δύο χωρών θα μπορούσε να επεκταθεί, είναι ο τομέας του εμπορίου και των υπηρεσιών, αλλά και αυτός του τουρισμού, που, όπως τόνισε, αναμένεται να αυξηθεί ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    [06] ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΤ Η Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ

    Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2003 (20:44 UTC+2)

    Τα γραφεία του ΕΟΤ επισκέφθηκε σήμερα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και συνομίλησε με τους εργαζόμενους.

    Στην ομιλία της η κ. Παπαρήγα επέκρινε την πολιτική εκποιήσεων ακινήτων του ΕΟΤ από την εταιρία Τουριστικών Ακινήτων.

    Εξάλλου, σε ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζεται ότι οι αποφάσεις της σημερινής συνεδρίασης της διυπουργικής επιτροπής για τον τουρισμό κινούνται στην πεπατημένη της αντιλαϊκής πολιτικής.

    «Μπροστά στην επερχόμενη οικονομική ύφεση, που ήδη πλήττει μεγάλες καπιταλιστικές χώρες και που ασφαλώς θα πλήξει και την Ελλάδα, η κυβέρνηση επιδιώκει τη θωράκιση των συμφερόντων των μονοπωλίων και τη διασφάλιση της κερδοφορίας τους. Με τα μέτρα που εξάγγειλε, προσπαθεί να προωθήσει για την παραπέρα διείσδυση των επιχειρηματικών ομίλων στον κλάδο του τουρισμού, να κτυπήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να παραδώσει δημόσιους χώρους για εκμετάλλευση, να κτυπήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων στην εργασία», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    [07] ΑΥΡΙΟ Ο 17ος ΓΥΡΟΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2003 (20:43 UTC+2)

    Αύριο πραγματοποιείται στην Αγκυρα ο 17ος γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδας Τουρκίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτης Μπεγλίτης.

    Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Αναστάσιου Σκοπελίτη και του Τούρκου ομολόγου του, πρέσβη Ουγούρ Ζιγιάλ.

    [08] ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2003 (20:42 UTC+2)

    Συνεχίζονται οι επαφές πρωτοκλασάτων στελεχών του ΠΑΣΟΚ που δεν κατέχουν υπουργική θέση με τον Γραμματέα του Κινήματος Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο οποίος επιδιώκει την «επιστράτευσή» τους εν όψει των εκλογών.

    Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Αράπογλου δήλωσε ότι οι συναντήσεις του Γραμματέα με στελέχη γνωστά, προβεβλημένα και με πολύ μεγάλη ιστορία στο κόμμα συνεχίζονται και όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές θα πυκνώνουν.

    Τα στελέχη όλα είναι παρόντα και θα βρουν το δικό τους ρόλο ο καθένας ξεχωριστά σ' αυτό τον μεγάλο αγώνα που θα δώσουμε, συσπειρωμένοι, τόνισε. Για την περίπτωση του κ. Λαλιώτη σημείωσε ότι δεν υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση αλλά είναι παρών.

    Η κ. Αράπογλου είπε ότι σήμερα ο κ. Χρυσοχοϊδης συναντάται με τον πρωθυπουργό και αύριο μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Προγράμματος θα κάνει ανακοινώσεις για τις επαφές που είχε με όλα τα στελέχη μέχρι σήμερα και για το ρόλο που θα αναλάβει ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

    Υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ την επόμενη περίοδο θα είναι σε πολύ μεγάλη διαβούλευση με σκοπό τη διαμόρφωση του εκλογικού προγράμματος με όραμα για τη νέα τετραετία.

    "Το ΠΑΣΟΚ θα βρίσκεται παντού, με τις ιδέες του για την πολιτική και τη συμμετοχή, με όραμα για τη νέα τετραετία και με όλο το πολιτικό του προσωπικό σε εγρήγορση και συγκεκριμένη διάταξη", επισήμανε.

    Επίσης, επιβεβαίωσε πληροφορίες που φέρουν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να συζητά με στελέχη όμορων σχηματισμών που βρίσκονται εκτός κομμάτων τονίζοντας ότι για το ΠΑΣΟΚ ο διάλογος είναι ανοιχτός προς όλους όσοι συμμερίζονται το βασικό πυρήνα του προγραμματικού λόγου του ΠΑΣΟΚ.

    Ανακοίνωσε ακόμη ότι ως τις αρχές Δεκεμβρίου οι βουλευτές του κόμματος πρέπει να έχουν υποβάλει στο προεδρείο της ΚΟ γραπτές δηλώσεις για το αν επιθυμούν ή όχι να είναι υποψήφιοι στις ερχόμενες εκλογές.

    Η κ. Αράπογλου αναφέρθηκε και στην υπόθεση Τσενάι λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Ν.Δ. πολύ αργά πήρε θέση στις δηλώσεις που έκανε ο υπερνομάρχης Δράμας - Καβάλας - Ξάνθης Κ. Τάτσης.

    «Ακούσαμε τη Ν.Δ. με μεγάλη καθυστέρηση και υπό το βάρος της ιερής δημοκρατικής αντίδρασης να αποδοκιμάζει τη συμπεριφορά και τα λεγόμενα του κ. Τάτση. Τα θέματα όμως που αφορούν σε πολιτικούς και πολιτειακούς θεσμούς δεν πρέπει να εμπίπτουν στην ημερήσια διάταξη της πολιτικής αντιπαράθεσης. Και για αυτό θέλουμε να ρωτήσουμε ευθέως τη Ν.Δ. αν παίρνει σαφή θέση αποδοκιμασίας όλων των Τάτσηδων που κρύβει στο εσωτερικό της».

    Η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι η υπόθεση Τσενάι βάζει στον πολιτικό δημόσιο διάλογο στη χώρα μας πάρα πολύ μεγάλα ζητήματα, τα οποία θα μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια πολύ σοβαρά.

    «Τα ζητήματα αυτά απασχόλησαν τις χώρες της δυτικής Ευρώπης πριν από περίπου μια 15ετία. Και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για να τα αντιμετωπίσουμε με συγκεκριμένα επιχειρήματα και συγκεκριμένες καταθέσεις απόψεων. Σε αυτό τον διάλογο και σ' αυτή την προσέγγιση θα πρέπει να αποφεύγουμε τα επίθετα. Θα πρέπει όπως έλεγε και ο Καβάφης, να προτιμάμε τα ρήματα», ανέφερε.

    «Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη μεταβατική εποχή και πρέπει να προσέχουμε πάρα πολύ τους αφορισμούς μας», πρόσθεσε.

    [09] ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΩΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 29 Οκτωβρίου 2003 (20:54 UTC+2)

    Ολοένα περισσότεροι Έλληνες προτιμούν την Κύπρο ως τουριστικό προορισμό, ενώ το 17% του εξερχόμενου τουριστικού ρεύματος από την Ελλάδα κατευθύνεται στη Μεγαλόνησο. Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ), ο αριθμός των αφίξεων Ελλήνων τουριστών στην Κύπρο αναμένεται να σπάσει φέτος το φράγμα των 100.000 (93.000 τουρίστες πέρυσι), αφού μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ο σχετικός αριθμός ανήλθε σε 85.000.

    «Επιθυμούμε η Κύπρος να αποτελέσει έναν επιπλέον ελληνικό τουριστικό προορισμό», τόνισε ο νέος πρόεδρος του ΚΟΤ Φώτης Φωτίου, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της συμμετοχής της Κύπρου στην 19η Έκθεση Τουρισμού Philoxenia.

    Όπως είπε ο κ. Φωτίου, ο ΚΟΤ προχωρά στην υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος με χρονικό ορίζοντα το 2010 και με βασικό άξονα την ποιότητα.

    Στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου, που στοχεύει να επιφέρει ετησίως κέρδη ύψους 1,8 δισ. κυπριακών λιρών, εντάσσεται η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως μεταξύ άλλων ο αθλητικός, συνεδριακός, ναυτικός, θρησκευτικός, μαθητικός τουρισμός, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εποχικότητα. Όπως είπε ο κ. Φωτίου «τα όπλα μας είναι ο ήλιος και η θάλασσα, αλλά έχουμε να προσφέρουμε πολλά άλλα».

    Καζίνο στην Κύπρο

    Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΚΟΤ ανακοίνωσε ότι η Κύπρος θα αποκτήσει καζίνο, το οποίο εκτιμάται ότι θα αποφέρει στην οικονομία της χώρας έσοδα ύψους 50 εκατ. κυπριακών λιρών. Πρόσθεσε δε ότι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή τους, ωστόσο, κράτησε κλειστά τα χαρτιά του όσον αφορά τα ονόματα αυτών.

    Όπως σημείωσε ο κ. Φωτίου, σήμερα λειτουργεί καζίνο μόνο στην κατεχόμενη Κύπρο, το οποίο επισκέπτονται επιχειρηματίες από το Ισραήλ.

    «Το καζίνο θα λειτουργήσει με αυστηρά κριτήρια. Θα υιοθετηθεί θεσμός φορολογικής ταυτότητας και μέλους», είπε, ώστε να αντιμετωπιστούν κοινωνικά προβλήματα, που έχουν εκδηλωθεί κατά καιρούς και συνιστούσαν τροχοπέδη στη δημιουργία του.

    ’λλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού είναι ο ναυτικός τουρισμός, με την κατασκευή τριών νέων μαρίνων στη Αγία Νάπα, τη Λεμεσό και τη Λάρνακα, ενώ σχεδιάζεται η δημιουργία άλλων δυο. Επίσης, προωθείται η κατασκευή συνεδριακού κέντρου στη Λάρνακα.

    Πτώση τουριστών από Κ. Ευρώπη

    Η φετινή τουριστική κίνηση στην Κύπρο αναμένεται να σημειώσει για το σύνολο του τρέχοντος έτους πτώση της τάξης του 5-6%, ποσοστό που θεωρείται ικανοποιητικό αν αναλογιστεί κανείς ότι η φετινή χρονιά ξεκίνησε με απώλειες της τάξης του 35-40%. Ο κ. Φωτίου είπε ότι με συντονισμένες ενέργειες επετεύχθη η βελτίωση της κατάστασης.

    Απέδωσε δε αυτήν την κάμψη στα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, στον πόλεμο του Ιράκ, στην οικονομική ύφεση στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, ακόμη και στην άτυπη πνευμονία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια της τελευταία διετίας σημειώθηκαν απώλειες τουριστών της τάξης του 35-40% από τη Γερμανία, την Ελβετία και την Πολωνία, ενώ σε ποσοστό 45% ανήλθαν οι απώλειες από Ολλανδούς τουρίστες.

    Ο κ. Φωτίου τόνισε ότι ο ΚΟΤ θα αναθέσει σε οίκο δημοσίων σχέσεων την προώθηση του κυπριακού τουριστικού προϊόντος στην ελληνική αγορά.

    Αναφερόμενος σε αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας αγοράς για λογαριασμού της Κύπρου και στην ερώτηση «τι ξέρετε για την Κύπρο;», είπε ότι το 70% των ερωτηθέντων δήλωσε "ότι δεν γνωρίζει τίποτα", ενώ μόλις το 10% δήλωσε ότι ξέρει για τα κατεχόμενα. Επίσης ένα 10% δήλωσε ότι γνωρίζει ορισμένα πράγματα για τον πολιτισμό της. «Η έρευνα μας έδειξε ότι θέλουμε πολύ δουλειά να κάνουμε στην ελληνική αγορά», είπε ο πρόεδρος του ΚΟΤ.

    Συμφωνία Κίνας-Ε.Ε.

    Αναφερόμενος στη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Κίνας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την οποία καθίσταται η δεύτερη βασικός τουριστικός προορισμός των Κινέζων, ο κ. Φωτίου υπογράμμισε ότι θα επιφέρει σημαντικά οφέλη τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ελλάδα.

    [10] Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 80,9 ΕΚ.

    Βρυξέλλες, 29 Οκτωβρίου 2003 (20:49 UTC+2)

    Την επιστροφή στην Ελλάδα ποσού ύψους 80,9 εκατ. ευρώ για δεσμεύσεις πόρων που δεν χρησιμοποιήθηκαν τελικά στο πλαίσιο του κοινοτικού προϋπολογισμού του 2003, πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Για τους «15» η Επιτροπή προτείνει την επιστροφή 5 δισ. ευρώ στο σύνολο του προϋπολογισμού, ποσό που θα κατανεμηθεί στις χώρες μέλη ανάλογα με το ποσοστό της συνεισφοράς τους στους ιδίους πόρους της ΕΕ.

    Η πρόταση αυτή συνδέεται με την αξιολόγηση των πληρωμών που εκκρεμούσαν από το κλείσιμο των διαρθρωτικών ταμείων της περιόδου 1994-1999, διαδικασία από την οποία προκύπτει ότι σημαντικά ποσά που είχαν προβλεφθεί στο πλαίσιο του κοινοτικού προϋπολογισμού του 2003 δεν δεσμεύτηκαν τελικά από τις χώρες μέλη.

    Οπως ανακοινώθηκε, οι αρχικές εγγραφές που αναλογούσαν στην Ελλάδα στον προϋπολογισμό του 2003, ήταν της τάξης των 1,6 δισ. ευρώ και από την εκκαθάριση που έγινε, προκύπτει ότι στην Ελλάδα αναλογεί για επιστροφή το 1,81% των πόρων ή 80,9 εκατ. ευρώ.

    [11] Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΛΑΙΟΘΟΔΩΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΣΕΚΑΠ

    Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2003 (20:35 UTC+2)

    Πρόεδρος της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ εξελέγη ο Δημήτρης Παλαιοθόδωρος, ο οποίος ανέλαβε ήδη τα καθήκοντά του.

    Με σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων και ειδίκευση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, υπήρξε ανώτερο στέλεχος πολλών επιχειρήσεων. Μεγάλο μέρος της καριέρας του είναι συνδεδεμένο με το συνεταιριστικό κίνημα.

    Επίσης, υπήρξε συνεργάτης της ΠΑΣΕΓΕΣ, αντιπρόεδρος της ΣΕΚΑΠ και συνέταξε πολλές μελέτες για την οργάνωση-μηχανοργάνωση Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών. Διετέλεσε πρόεδρος του ΟΤΕ και γενικός διευθυντής της ΕΡΤ και του ΕΛΚΕΠΑ. Εξελέγη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τρεις φορές.

    [12] ΑΓΟΡΑ ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η Γ.Σ. ΤΗΣ ΕΛΥΦ

    Θεσσαλονίκη, 29 Οκτωβρίου 2003 (20:34 UTC+2)

    Στην απόφαση για αγορά ιδίων μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με σκοπό τη στήριξη της χρηματιστηριακής τους τιμής, κατέληξε η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Ελληνική Υφαντουργία ΑΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

    Βάσει της απόφασης θα αγοραστούν μέχρι 1 εκατ. μετοχές (αντιστοιχούν στο 7,3% των υφιστάμενων μετοχών) στη διάρκεια ενός έτους. Το εύρος τιμής καθορίστηκε από 2 έως 8 ευρώ ανά μετοχή.

    [13] ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚτΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΠΥΛΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

    Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2003 (20:31 UTC+2)

    Υπεγράφη από τον Ειδικό Γραμματέα για την Κοινωνία της Πληροφορίας Γιάννη Καλογήρου η απόφαση ένταξης του Προγράμματος «Σχεδίαση και Κατασκευή Πύλης (portal) Πυροσβεστικού Σώματος και Εφαρμογές Αυτού», συνολικού προϋπολογισμού 1,4 εκατ. ευρώ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για τη Κοινωνία της Πληροφορίας (Ε.Π.ΚτΠ).

    Το έργο αφορά στον σχεδιασμό και στην κατασκευή της διαδικτυακής πύλης (Portal) του Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Σ.) με πιλοτική λειτουργία καταρχήν στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης. Με την υλοποίηση του έργου επιδιώκεται η ομογενοποίηση του τρόπου εξυπηρέτησης του πολίτη ανεξάρτητα από τη γεωγραφική του θέση, η αυτοματοποίηση και βελτιστοποίηση των εσωτερικών διαδικασιών, των διαδικασιών εξυπηρέτησης του κοινού, καθώς επίσης και η διευκόλυνση-υποστήριξη της επικοινωνίας και συνεργασίας με άλλες υπηρεσίες.

    Με αυτόν τον τρόπο το Π.Σ. θα είναι σε θέση να προσφέρει ευέλικτες και αξιόπιστες υπηρεσίες, όλο το 24ωρο, επιτυγχάνοντας παράλληλα μείωση του κόστους και βελτιώνοντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτό και εκτός από την απλή παρουσίαση δομημένης πληροφορίας προς τους ενδιαφερόμενους θα αναπτυχθούν πιλοτικά και θα τεθούν σε λειτουργία και οι ακόλουθες εφαρμογές: (α) εφαρμογή Πυρασφάλειας και καταγγελιών για χρήση από τους πολίτες και το ίδιο το Π.Σ. και (β) εφαρμογή καταγραφής και διαχείρισης της βασικής νομοθεσίας που αφορά το Π.Σ.

    Το Πρόγραμμα συνοδεύεται από ένα συμπληρωματικό έργο κατάρτισης των χρηστών του Portal. Η εκπαίδευση των στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος (διαχειριστών-εκπαιδευτών του Συστήματος) στις τεχνολογικές υποδομές, στη χρήση και διαχείριση συστημάτων και εφαρμογών του Portal, καθώς και η υποστήριξη στην εκπαιδευτική διαδικασία των χρηστών του συστήματος, θα τους βοηθήσει στο να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες του, προκειμένου να διεκπεραιώνουν τα καθήκοντα του με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.

    Η υλοποίηση του βασικού έργου θα ξεκινήσει την 30/11/2003 και θα ολοκληρωθεί στις 01/09/2004, ενώ η κατάρτιση θα πραγματοποιηθεί την περίοδο 15/5/2004 έως 30/9/2004. 

    [14] ΑΠΕΡΓΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

    Βουκουρέστι, 29 Οκτωβρίου 2003 (19:20 UTC+2)

    Σε απεργία κατέβηκαν σήμερα οι υπάλληλοι στο γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Βουκουρέστι καθώς ζητούν από τις Βρυξέλλες η καταβολή των μισθών τους να γίνεται πλέον σε ευρώ και όχι σε δολάρια όπως μέχρι σήμερα. Οι υπάλληλοι θα εργασθούν κανονικά αύριο αλλά προειδοποιούν με νέες απεργίες τον Δεκέμβριο αν δεν λυθεί το ζήτημα.

    Η εκπρόσωπος του γραφείου της Κομισιόν στο Βουκουρέστι, Ράντου Γκαβρίλα εξέφρασε την ελπίδα ότι το ζήτημα θα επιλυθεί σύντομα και κατά τη γνώμη της το πρόβλημα είναι απλά "γραφειοκρατικό".

    Ιωάννα Ράντου

    [15] Ο Κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΠΟΥ ΦΟΙΤΟΥΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Λευκωσία, 29 Οκτωβρίου 2003 (19:19 UTC+2)

    Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε σήμερα πως η σύλληψη και η προσαγωγή σε δικαστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας τεσσάρων αλλοδαπών που φοιτούν παράνομα στα κατεχόμενα και επιχείρησαν να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές έγινε κατ' εφαρμογή του νόμου και των κανονισμών και πως ούτε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ούτε η εκτελεστική εξουσία μπορούν να παρέμβουν στο έργο της δικαστικής εξουσίας.

    Ερωτηθείς, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, για τη σύλληψη των τεσσάρων φοιτητών από το Καζακστάν, που συνελήφθησαν όταν επιχείρησαν να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, καταδικάστηκαν σε πρόστιμο και απελάθηκαν, ο κ. Χρυσοστομίδης αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για το θέμα και στις επικρίσεις του κατά του Προέδρου Παπαδόπουλου, σημειώνοντας πως αυτές ''είναι αδικαιολόγητες και ανεξήγητες και δεν γνωρίζω πού αποσκοπεί ο κ. Ταλάτ με τις δηλώσεις αυτές''.

    Ο κ. Ταλάτ ισχυρίστηκε ότι η σύλληψη των τεσσάρων φοιτητών αποτελεί "προσφορά του κ. Παπαδόπουλου στο δίδυμο Ντενκτάς - Ερογλου" ενώ κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι ταυτίζεται με αυτούς που επιθυμούν τη συντήρηση του στάτους κβο.

    Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης εξέφρασε την ελπίδα να μην υπάρχει κανείς που να εισηγείται νομιμοποίηση αυτών που έρχονται στην Κύπρο μέσω παράνομων λιμανιών και αεροδρομίων.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] ΘΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Βρυξέλλες, 29 Οκτωβρίου 2003 (19:18 UTC+2)

    Σαφέστατη βελτίωση όλων των βασικών οικονομικών δεικτών προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Κύπρο κατά τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ εκτιμά ότι το 2005 θα πληροί τα δημοσιονομικά κριτήρια για ένταξη στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ).

    Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα επεκτείνονται έως το τέλος του 2005 και αφορούν στις 15 χώρες μέλη, στις 10 εντασσόμενες και στις 3 υποψήφιες για ένταξη.

    Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ακαθάριστο Εγχώριο Εισόδημα θα αυξηθεί φέτος στην Κύπρο κατά 2%, όσο ήταν και πέρυσι, ενώ από το 2004 θα αρχίσει μια ταχεία ανάκαμψή του και θα αυξάνεται κατά 3,4% και το 2005 κατά 4,2%.

    Οσον αφορά τον πληθωρισμό, η Κύπρος θα κινείται από το 2004 κοντά στο μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης, δηλαδή στο 2%.

    Η ανεργία προβλέπεται να κυμανθεί στο 3,9% του ενεργού πληθυσμού φέτος και στο 3,7% τα δύο επόμενα χρόνια. Σε ότι αφορά την ανεργία η Κύπρος, έχει τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των 25 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ "ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ" ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Βουκουρέστι, 29 Οκτωβρίου 2003 (19:11 UTC+2)

    Η Ρουμανία ολοκλήρωσε ακόμη ένα κεφάλαιο για την ένταξή της στην ΕΕ δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο ειδικός διαπραγματευτής της χώρας Βασίλε Πούσκας.

    Το νέο κεφάλαιο αφορά στον «Οικονομικό Ελεγχο» και ρυθμίζει την νομοθεσία για τα όργανα που απαιτούνται ώστε να ελέγχεται αποτελεσματικά η διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

    Το επόμενο κεφάλαιο που πρέπει να ολοκληρωθεί αφορά στην «Αγροτική Πολιτική». Σημειώνεται ότι η Ρουμανία πρέπει να ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του 2004 τις ενταξειακές διαπραγματεύσεις για να πετύχει την ένταξη της στην ΕΕ ως την 1η Ιανουαρίου 2007.

    Ιωάννα Ράντου

    [18] ΝΟΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

    Βουκουρέστι, 29 Οκτωβρίου 2003 (19:03 UTC+2)

    Το Δημοκρατικό Κόμμα Ρουμανίας, που ανήκει στο χώρο της αντιπολίτευσης ετοιμάζει προσχέδιο νόμου που ορίζει ότι απαγορεύεται στους κυβερνητικούς αξιωματούχους η πρόσβαση σε κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η κίνηση αυτή είναι μία αντίδραση στο σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει και οδήγησε την υπουργό αρμόδια για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, Χίλντεγκαρντ Πούβακ σε παραίτηση αφού κατηγορείται για κατάχρηση κοινοτικών κεφαλαίων.

    Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος Εμιλ Μποκ δήλωσε ότι αυτός ο νόμος θα δείξει ότι η Ρουμανία επιθυμεί ουσιαστικά να καταπολεμήσει τη διαφθορά και εξέφρασε την ελπίδα ότι το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θα συνταχθεί υπέρ του νόμου.

    Σύμφωνα με τον νόμο, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και οι συγγενείς τους δεν θα επωφελούνται από τα κοινοτικά κονδύλια ενώ σε περίπτωση κατάχρησης οι ποινές φυλάκισης ορίζονται από έξι μήνες μέχρι τρία χρόνια και τους απαγορεύεται για πέντε χρόνια να αναλάβουν δημόσιο αξίωμα.

    Ιωάννα Ράντου

    [19] ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο ΣΚΟΜΠΟΕ ΣΤΟΝ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 29 Οκτωβρίου 2003 (20:26 UTC+2)

    Μετά την αρχική προφορική συμφωνία του Αρη με τον Ολε Σκόμποε απομένουν μόνο οι τελικές λεπτομέρειες και η υπογραφή του συμβολαίου του για να αναλάβει ο τελευταίος τα καθήκοντά του στην ομάδα. Ο Δανός τεχνικός θα δει τον Αρη στο παιχνίδι του πρωταθλήματος την Κυριακή με τον Ηρακλή και από την επομένη θα πραγματοποιήσει την πρώτη του προπόνηση.

    Εν όψει του παιχνιδιού της Κυριακής με τον Ηρακλή ο Γιώργος Παντζιαράς, που θα καθίσει για τελευταία φορά στον πάγκο του Αρη, δεν θα έχει στην διάθεσή του τους Γιάννη Μαλλού, Νίκο Κυζερίδη και Πέτρο Πασσαλή. Αντίθετα θα επιστρέψει ο τερματοφύλακας Λαμπάκης. 

    [20] Ο Ν.Ο.Θ. ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΗΣ Ε.Ι.Ο.

    Θεσσαλονίκη, 29 Οκτωβρίου 2003 (20:24 UTC+2)

    Ο Ναυτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης φιλοξένησε στις εγκαταστάσεις του τη συνάντηση του προεδρείου της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας με τους Ναυτικούς Ομίλους της Βορείου Ελλάδας.

    Το παρών έδωσαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αντώνης Δημητρακόπουλος, οι κ.κ. αντιπρόεδροι Αριστείδης Αδαμόπουλος, Κώστας Κόκκινος και το μέλος Νίκη Αναστασίου. Κύρια θέματα συζήτησης αποτέλεσαν η υλοποίηση του προγραμματισμού για το 2004 καθώς και το τί μέλλει γενέσθαι μετά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Συζητήθηκαν επίσης, ο σχεδιασμός για τον καταρτισμό των εθνικών ομάδων, η μέριμνα που θα πρέπει να δοθεί στο να μην ατονήσουν οι υπόλοιπες ομάδες όπως επίσης και το πρόγραμμα κατάρτισης της Εθνικής Ομάδας. Σε ποιους διεθνείς αγώνες θα συμμετάσχει και σε ποια προπονητικά καμπ. Παράλληλα έγινε λόγος και για ένα θέμα εκτός ατζέντας.

    [21] ΔΟΚΙΜΑΖΕΙ ΤΟΝ ΣΟΥΛΗ Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Οκτωβρίου 2003 (19:46 UTC+2)

    Στην Κοζάνη βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες ο Βασίλης Σούλης, ο οποίος μετέχει στις προπονήσεις του Μακεδονικού. Ο 27χρονος σέντερ δεν έχει αφήσει θετικές εντυπώσεις στον προπονητή Παναγιώτη Ζωντό και όλα δείχνουν ότι πολύ δύσκολα θα φορέσει τη φανέλα της ομάδας.

    Στον αγωνιστικό τομέα ο κ. Ζωντός προετοιμάζει την ομάδα του εν όψει του σαββατιάτικου παιχνιδιού με τον Αρη που θα γίνει στο Ιβανώφειο. «Εχουμε δύσκολο έργο και χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή. Ο Αρης αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα, τα οποία όμως εμάς δεν πρέπει να μας απασχολούν. Θέλουμε να φέρουμε το θετικό αποτέλεσμα», τόνισε ο τεχνικός του Μακεδονικού που δεν θα έχει στη διάθεσή του τον Μοργκούνοφ.

    [22] Ο Γ.Γ. ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ''ΑΘΗΝΑ 2004''

    Θεσσαλονίκη, 29 Οκτωβρίου 2003 (18:58 UTC+2)

    Την απόλυτη ικανοποίησή του για την εξέλιξη στην προετοιμασία της διοργάνωσης του Ολυμπιακού τουρνουά χειροσφαίρισης, εξέφρασε σήμερα, επισκεπτόμενος την έδρα της ''Αθήνα 2004'', ο γενικός γραμματέας της διεθνούς ομοσπονδίας χειροσφαίρισης, κ. Χαν.

    O κ. Χαν μεταξύ άλλων τόνισε: «Στην ατζέντα μας όταν ήρθαμε είχαμε πολλά ανοικτά θέματα και αρκετές ερωτήσεις. Μετά τις συναντήσεις εργασίας με τα στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής μπορώ να πω με ικανοποίηση ότι δόθηκαν οι λύσεις και οι απαντήσεις που επιθυμούσαμε. Είμαι πολύ χαρούμενος διότι είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά την εξέλιξη πολλών έργων που γίνονται στην πόλη. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι έτσι ακριβώς ήταν και η Βαρκελώνη ένα χρόνο πριν τους Αγώνες και μετά το τέλος αυτών των έργων, μιλούσαμε για καταπληκτική επιτυχία. Έτσι και εγώ πιστεύω ότι αν και χρειάζεται ακόμη αρκετή δουλειά, τα πάντα θα είναι έτοιμα όταν πρέπει και οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας θα είναι σπουδαίοι από κάθε πλευρά».

    [23] ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ: ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Οκτωβρίου 2003 (18:55 UTC+2)

    Πέρασε και από την Κρήτη ο Ολυμπιακός. Οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν στον επαναληπτικό αγώνα για τη β` φάση του κυπέλλου Ελλάδας που έγινε στο Ηράκλειο να κερδίσουν τον Εργοτέλη με 3-1 και να πάρουν την πρόκριση για την επόμενη φάση του θεσμού.

    Το πρώτο γκολ της αναμέτρησης σημειώθηκε στο 31' με τον Νινιάδη, ενώ ο Ολυμπιακός διπλασίασε τα τέρματά του στο 52' με τον Καφέ. Δώδεκα λεπτά αργότερα ο Ολυμπιακός ανέβασε ακόμη περισσότερο το δείκτη του σκορ (0-3) και πάλι με τον Νινιάδη. Το μοναδικό τέρμα του Εργοτέλη σημείωσε ο Ογκουνσότο στο 65'. Ο Ολυμπιακός είχε δοκάρι με τον Δερμιτζόγλι στο 71'.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο κ. Φινοκαλιώτης του συνδέσμου Αθηνών. Κίτρινες κάρτες αντίκρισαν οι Σιλά και Ογκουνσότο.

    ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ: Μακρυδάκης, Οικονομάκης, Ανδριαδάκης (74` Κοιλιάρας), Λαμπράκης, Σιλά, Αργυράκης, Σουτζής, Σπυριδάκης (57` Ογκουνσότο), Τζανετής, Δημήτρης, Χαραλαμπάκης.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Κατεργιαννάκης, Καφές, Νινιάδης, Στολτίδης, Καστίγιο (60` Δεμιρτζόγλι), Γεωργιάδης, Μαυρογενίδης (62` Κουλουχέρης), Ντόβας, Κωστούλας, Τάτσης (77` Μενδρινός), Βάλλας. 

    [24] ΟΗΕ: Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΟΠΙΟΥ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ

    Καμπούλ, 29 Οκτωβρίου 2003 (20:57 UTC+2)

    Η παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν απλώνεται σαν καρκίνος και προκαλεί μεταστάσεις διαφθοράς στο εσωτερικό, αλλά και πηγή για ανάκαμψη της τρομοκρατίας, προειδοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Μετά από την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν, η διακίνηση του όπιου έχει πλήρως αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν, όπου παράγονται τα τρία τέταρτα του ναρκωτικού παγκοσμίως, σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου του ΟΗΕ κατά των ναρκωτικών και των εγκλημάτων (UNODC).

    Η παραγωγή της παπαρούνας, έχει εξαπλωθεί σε 28 από τις συνολικά 32 επαρχίες. Η παραγωγή, στην οποία εμπλέκονται τουλάχιστον 50 χιλιάδες άτομα, διακινητές και μεσολαβητές, πριμοδοτείται σιωπηρά από ορισμένους περιφερειακούς διοικητές και στρατιωτικούς αξιωματούχους.

    Η αξία του όπιου που φτάνει από το Αφγανιστάν στη δυτική Ευρώπη ξεπερνά τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

    [25] Ο ΙΟΣ ΤΗΣ ΑΤΥΠΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΑΤΕΣ

    Λονδίνο, 29 Οκτωβρίου 2003 (20:54 UTC+2)

    Oι κατοικίδιες γάτες μπορούν να μολυνθούν από τον κορωνοϊό του SARS, χωρίς όμως να παρουσιάσουν συμπτώματα, αποκαλύπτει μελέτη στη βρετανική επιθεώρηση Nature.

    Σύμφωνα με τον Αλμπερτ Οστερχαους, επικεφαλής των ερευνητών στο Ιατρικό Κέντρο Erasmus του Ρότερναμ, η ανακάλυψη συνηγορεί στην υπόθεση ότι φυσικός ξενιστής του ιού είναι κάποιο ζώο, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Κύριος ύποπτος για τη μετάδοση του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου θεωρείται η μοσχογαλή ή κιβέτη (Parguma lavata), ένα μικρόσωμο σαρκοβόρο θηλαστικό της Ασίας που πωλούνταν ως έδεσμα σε αγορές της Κίνας όπου πρωτοεμφανίστηκε η νόσος.

    [26] ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 29 Οκτωβρίου 2003 (18:26 UTC+2)

    Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρου (ICRC) ανακοίνωσε μείωση του προσωπικού της, διαβεβαιώνοντας πως η ανθρωπιστική αποστολή στο Ιράκ συνεχίζεται.

    Το Reuters μετέδωσε ότι η διεθνής οργάνωση με έδρα τη Γενεύη δεν έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τον αριθμό των στελεχών της που θα εγκαταλείψουν το Ιράκ. Στη χώρα είναι γνωστό πως παραμένουν 600 τοπικά στελέχη.

    Ιρακινοί και ξένοι αντιστασιακοί χτύπησαν τέσσερις φορές το πρωί της Δευτέρας στη Βαγδάτη, σκοτώνοντας 35 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 200 στις επιθέσεις αυτοκτονίας στο γραφείο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και σε αστυνομικά τμήματα.

    [27] ΤΟ 70% ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

    Κίεβο, 29 Οκτωβρίου 2003 (17:48 UTC+2)

    Το 70% των παιδιών στην Ουκρανία γεννιούνται με προβλήματα υγείας και σε ορισμένες περιοχές το ποσοστό φτάνει το 90%, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ουκρανικό υπουργείο Υγείας, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Τα στοιχεία περιέχονται σε κυβερνητική μελέτη που αναλύει τα θέματα υγείας τα οποία συνδέονται με την αναπαραγωγή, τα τελευταία πέντε χρόνια.

    Το ποσοστό θνησιμότητας των βρεφών παραμένει το ίδιο την τελευταία πενταετία. Σε 1.000 γεννήσεις τα 21,4 βρέφη πεθαίνουν. Το ίδιο παραμένει και το ποσοστό των γυναικών που πεθαίνουν στη διάρκεια του τοκετού: 21,6 στις 100.000 γυναίκες. Ομως και τα δύο ποσοστά είναι 2,2 φορές μεγαλύτερα από το μέσο όρο της Ευρώπης.

    Ο πληθυσμός της Ουκρανίας έχει μειωθεί δραματικά την τελευταία δεκαετία από 52 σε 46 εκατομμύρια λόγω της μετανάστευσης και της υπογεννητικότητας.

    [28] ΒΙΕΤΝΑΜ: ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΕ ΤΟΝ 9ΧΡΟΝΟ ΓΙΟ ΤΗΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ

    Ανόι, 29 Οκτωβρίου 2003 (17:47 UTC+2)

    Μια γυναίκα στο Βιετνάμ συνελήφθη ως ύποπτη για την μέχρι θανάτου κακοποίηση του 9χρονου γιου της. Οπως δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας η Νγκούεν Τι Κουέν συνελήφθη τη Δευτέρα κοντά στο Ανόι και κατηγορήθηκε για τη δολοφονία του γιού της Νγκουέν Χου Ταν τον οποίο ξυλοκόπησε μέχρι θανάτο με ράβδο μπαμπού. Το κακοποιημένο πτώμα του παιδιού βρέθηκε στις εκβολές ποταμού, κοντά στο σπίτι του.

    Η ανύπαντρη μητέρα αρχικά αρνήθηκε ότι δολοφόνησε το γιο της, αλλά μετά ομολόγησε ότι τον κακοποίησε μέχρι θανάτου επειδή ήθελε να πουλήσει το σπίτι, που του είχαν κληροδοτήσει οι παππούδες του, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Η Νγκουέν θα παραπεμφθεί σε δίκη με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και αν κριθεί ένοχη θα καταδικασθεί σε θάνατο, ποινή η οποία εκτελείται στο Βιετνάμ από ειδικό εκτελεστικό απόσπασμα.

    [29] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΛΗ΄ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 29 Οκτωβρίου 2003 (19:47 UTC+2)

    Εκθέσεις ζωγραφικής, συναυλίες βυζαντινής μουσικής, εικαστικές εκδηλώσεις και εκδηλώσεις γαστρονομίας συνθέτουν το πλαίσιο των λη΄ Δημητρίων.

    Τα λη΄ Δημήτρια φιλοξενούν το κορυφαίο εικαστικό γεγονός της χρονιάς, την αναδρομική έκθεση έργων του Κωνσταντίνου Βολανάκη (1837-1907). Στην Κάζα Μπιάνκα θα εκτίθενται από τις 8 Νοεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου τα έργα θαλασσογραφιών του κορυφαίου έλληνα ζωγράφου, σε μια εξαιρετικής σημασίας έκθεση, για την υλοποίησή της οποίας συνεργάστηκαν η Εθνική Πινακοθήκη και συλλέκτες από όλη την Ελλάδα.

    Εξάλλου, τα Δημήτρια εξερευνούν την πολιτισμική διαχρονία της βυζαντινής μουσικής, την λόγια παράδοση της καθ' ημάς Ανατολής μέσα από τον Διεθνή Μήνα Ορθόδοξων Χορωδιών και παρουσιάζουν μια σειρά από συναυλίες βυζαντινής μουσικής.

    Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών εμφανίζονται στις 8 Νοεμβρίου, στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η Χορωδία του Κέντρου Εκκλησιαστικής Μουσικής - Βυζαντινής Λειτουργικής Σκηνής καθώς και η Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία «Αποφοίτων Εκκλησιαστικής Σχολής Αγίας Αναστασίας».

    Ο φετινός Διεθνής Μήνας Ορθόδοξων Χορωδιών είναι αφιερωμένος στη μνήμη του εκλιπόντος Μητροπολίτη Κυρού Παντελεήμονος Β'. Μέσω της διοργάνωσης αυτής ο Δήμος Θεσσαλονίκης επιχειρεί την εκπλήρωση της τελευταίας τουλάχιστον ως προς εμάς επιθυμίας του ποιμενάρχη για την υποστήριξη του έργου της ανεγέρσεως ορθοδόξου ναού στη Να ζαρέτ.

    Στον κύκλο των εικαστικών εκδηλώσεων, τα λη΄ Δημήτρια παρουσιάζουν την έκθεση του Χρόνη Μπότσογλου, «Μια προσωπική Νέκυια, ένα εικαστικό δοκίμιο για τη μνήμη». Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του Μουσείου από τις 7 Νοεμβρίου έως τις 7 Δεκεμβρίου.

    Η έκθεση παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη από τις 18/12/2002 έως τις 19/01/2003. Τα έργα ανήκουν στη συλλογή Λάρυς και Σωτήρη Φέλιου.

    Ο έγχρωμος κατάλογος που κυκλοφορεί περιλαμβάνει κείμενα των ’. Δεληβορριά, Δ. Ν. Μαρωνίτη, Μ.-Έ. Χριστοφόγλου, Χ. Γ. Λάζου.

    Τέλος, τα Δημήτρια και φέτος προσφέρουν στους Θεσσαλονικείς την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά όλες τις εξελίξεις στον χώρο της γαστρονομίας και του κρασιού σε μια διημερίδα που διοργανώνουν σε συνεργασία με την Ελληνική Λέσχη Γαστρονομίας. Ο φετινός κύκλος εκδηλώσεων, με τίτλο «Παράθυρα στη Γεύση» θα πραγματοποιηθεί στις 9 και 10 Νοεμβρίου στο Βασιλικό Θέατρο.

    Η εκδήλωση, που θα εκτυλιχθεί σε δύο ημέρες περιλαμβάνει τρεις ενότητες. Η πρώτη, με τίτλο «Αναζητώντας τα μυστικά του ελαιολάδου» παρουσιάζει την επίσημη διαδικασία γευσιγνωσίας ελαιολάδων. Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει μια ημερίδα με τίτλο «Ελληνικοί Γευστικοί Θησαυροί» και είναι αφιερωμένη στα παραδοσιακά τυροκομικά και κρεατοσκευάσματα. Τέλος, η τρίτη ενότητα, με τίτλο «Η γεύση με μουσική και κίνηση» παρουσιάζει ένα θεματικό δείπνο - performance.

    Πρόθεση της Ελληνικής Λέσχης Γαστρονομίας είναι να συμπεριλαμβάνει κάθε χρόνο περισσότερες εκδηλώσεις στις διοργανώσεις της, ώστε με την συμπαράσταση και συμμετοχή άλλων ενδιαφερόμενων φορέων του τόπου μας να σχηματισθεί ένα μεγάλο «Φεστιβάλ Γαστρονομίας», το οποίο θα διαρκεί περισσότερο χρόνο και θα περιλαμβάνει πλήθος δράσεων που θα προβάλουν και θα προάγουν την γεύση και την διατροφή ως βασικό στοιχείο πολιτισμού.

    [30] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ REX RICHARDSON ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Οκτωβρίου 2003 (16:27 UTC+2)

    Συναυλία με τον Rex Richardson (τρομπέτα) διοργανώνει αύριο στις 8.30 μμ στο αμφιθέατρο Τελετών του πανεπιστημίου Μακεδονίας το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης στο πλαίσιο των μουσικών εκδηλώσεων του πανεπιστημίου.

    Τον καλλιτέχνη θα συνοδεύει στο πιάνο ο Παναγιώτης Γιαννακάκης. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    [31] ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΥΟΣΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΚΟΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Οκτωβρίου 2003 (14:51 UTC+2)

    Προβολή της ταινίας «Τα λόγια της σιωπής» της Λουκίας Ρικάκη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Νοεμβρίου στις 7 μμ στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου (Μ Αλεξάνδρου 57), στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης για το Ευρωπαϊκό έτος ατόμων με αναπηρία.

    Η προβολή θα γίνει παρουσία της ιδίας της σκηνοθέτη αλλά και εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κωφών.

    Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Δικτύου Δημοτικών Κινηματογράφων του υπουργείου Πολιτισμού, που σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Κωφών πραγματοποιούν από την αρχή του έτους περιοδεία της ταινίας σε 60 δημοτικούς κινηματογράφους σε όλη τη χώρα.

    Στόχος της εκδήλωσης είναι η ευαισθητοποίηση αλλά και η ενημέρωση γύρω από τον τρόπο ζωής, έκφρασης αλλά και συμπεριφοράς των ατόμων με προβλήματα ακοής.

    Πρόκειται για την πρώτη ταινία στην ελληνική νοηματική γλώσσα η οποία περιγράφει τη ρεαλιστική καθημερινότητα της κοινωνίας των κωφών. «Τα λόγια της σιωπής» είναι μια ταινία που διδάσκει ότι οι λέξεις δεν είναι μοναδικός τρόπος να επικοινωνήσει κανείς, ότι η κίνηση, το βλέμμα αλλά και το άγγιγμα συνθέτουν έναν ιδιαίτερο και ταυτόχρονα μοναδικό κώδικα επικοινωνίας.

    «Τα λόγια της σιωπής» μεταξύ των πολλών τιμητικών βραβεύσεων που έλαβαν, τιμήθηκαν πριν από λίγες ημέρες με το βραβείο prize of the 4K Curatotium of the Motion Picture Public Foundation of Hyngary στο International Scientific film festival στην Ουγγαρία.

    Η τιμή του Εισιτηρίου ανέρχεται στα 2,50 ευρώ, ενώ τα έσοδα από την προβολή της ταινίας θα διατεθούν σε συλλόγους ατόμων με ειδικές ανάγκες του Ευόσμου.

    [32] ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ "ΣΙΝΕΜΥΘΟΛΟΓΙΑ" ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΟΝ

    Θεσσαλονίκη, 29 Οκτωβρίου 2003 (14:09 UTC+2)

    Δύο εβδομάδες θα διαρκέσει το αφιέρωμα "Σινεμυθολογία" (30/10-13/11) στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» της Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια του οποίου θα προβληθούν 44 από την παγκόσμια ιστορία του κινηματογράφου που αναφέρονται στους αρχαίους ελληνικούς μύθους.

    Το αφιέρωμα υλοποιείται από το Φεστιβάλ Kινηματογράφου Θεσσαλονίκης μετά από ανάθεση από τον Oργανισμό Προβολής του Eλληνικού Πολιτισμού (OΠEΠ). Οι ταινίες αυτές ακουμπούν αρχαίους ελληνικούς μύθους, είτε με την μορφή "σεναριοποίησης" τραγωδιών είτε με ελεύθερη μεταφορά τους στην σύγχρονη εποχή, είτε με ταινίες που χρησιμοποιούν και πραγματεύονται τα ελληνικά μυθολογικά αρχέτυπα.

    Το αφιέρωμα φιλοδοξεί να μεταφέρει ότι πιο πολύτιμο έχει αντλήσει ο σύγχρονος οπτικοακουστικός πολιτισμός από το ελληνικό πνεύμα σε όσο το δυνατόν περισσότερους Eυρωπαίους πολίτες.

    Μετά την Ελλάδα, το πρόγραμμα των ταινιών παρουσιάζεται ως εκδήλωση της Πολιτιστικής Oλυμπιάδας σε τρεις ευρωπαϊκές πόλεις: Bερολίνο (7-16 Nοεμβρίου 2003), Μαδρίτη (16-22 Φεβρουαρίου 2004) και Λονδίνο (27 Φεβρουαρίου - 7 Mαρτίου 2004), σε συνεργασία με το Ιδρυμα Eλληνικού Πολιτισμού και με κάποιες από τις ταινιοθήκες που εδρεύουν σε αυτές τις πόλεις.

    Το πρόγραμμα των προβολών έχει ως εξής:

    Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου

    19:00 Αυτά Εχει η Ζωή/Asi es la Vida του Arturo Ripstein, 2000, Μεξικό/Γαλλία/Ισπανία, 98'

    21:00 Tαξίδι στα Κύθηρα του Θόδωρου Aγγελόπουλου, 1984, Ελλάδα, 137'

    23:00 Ορφέας/Orphee του Jean Cocteau, 1950, Γαλλία, 112'

    Σάββατο, 1 Νοεμβρίου

    19:00 Η Σύγκρουση των Τιτάνων/Clash of the Titans των Desmond Davis-Ray Harryhausen, 1981, Μεγάλη Βρετανία, 118'

    21:00 Κραυγή Γυναικών/A Dream of Passion του Jules Dassin, 1978, Ελλάδα, 110'

    23:00 Ω, Aδελφέ, πού είσαι; /O Brother where art thou? των Αδελφών Cohen, 2001, ΗΠΑ, 106'

    01:00 The Matrix των Andy & Larry Wachowsky, 1999, ΗΠΑ, 136'

    Κυριακή, 2 Νοεμβρίου

    19:00 Για Την Ηλέκτρα/Szerelmem Elektra του Miklos Jancso, 1974, Ουγγαρία, 70'

    21:00 Λούλου/Die Buchse Der Pandora του Wilhelm Pabst, 1929, Γερμανία, 110'

    23:00 Blade Runner του Ridley Scott, 1982, ΗΠΑ, 117'

    Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου

    19:00 Φαίδρα/Fedra του Manuel Mur Oti, 1956, Ισπανία, 100'

    21:00 O Θίασος του Θόδωρου Aγγελόπουλου, 1975, Ελλάδα, 240'

    Τρίτη, 4 Νοεμβρίου

    19:00 Προμηθέας σε Δεύτερο Πρόσωπο του Kώστα Φέρρη, 1975, Ελλάδα, 75'

    21:00 Οι Κανίβαλοι/I Cannibali της Liliana Cavani, 1970, Ιταλία, 80'

    23:00 Illiac Passion του Gregory Markopoulos, 1967, ΗΠΑ, 90'

    Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου

    19:00 Ο Κολοσσός της Ρόδου/Il Colosso di Rodi του Sergio Leone, 1961, Ιταλία-Γαλλλία, 139'

    21:00 Ευριδίκη ΒΑ 2037 του Νίκου Νικολαΐδη, 1975, Ελλάδα, 105'

    23:00 Ο Φυγάς/The Fugitive Kind του Sidney Lumet, 1960, ΗΠΑ, 119'

    Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου

    19:00 Η Πανδώρα Και Ο Ιπτάμενος Ολλανδός/Pandora And The Flying Dutchman του Albert Lewin, 1950, Μεγάλη Βρετανία, 122'

    21:00 Σημειώσεις για μία Αφρικανική Ορέστεια/Appunti per un Orestiade Africana του Pier Paolo Pasolini, 1969-'70, Ιταλία, 63'

    23:00 Η Διαθήκη του Ορφέα/Le Testament d'Orphee του Jean Cocteau, 1960, Γαλλία, 83'

    Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου

    19:00 Οι Τιτάνες/Arrivano iTitani του Duccio Tessari, 1961, Ιταλία-Γαλλία, 120'

    21:00 Αντιγόνη/Antigone των Jean-Marie Straub-Daniele Huillet, 1991, Γαλλία, 100'

    23:00 Δεσμώτης του Ιλίγγου/Vertigo του Alfred Hitchcock, 1954, ΗΠΑ, 128'

    01:00 The Gorgon του Terence Fisher, 1964, Μεγάλη Βρετανία, 83'

    Σάββατο, 8 Νοεμβρίου

    18:30 Οιδίπους Δήμαρχος/Edipo Alcalde του Jorge Ali Triana, 1996, Κολομβία, 102'

    20:30 Μήδεια, του Lars von Trier, 1987, Δανία, 76'

    23:00 Ορφέο Νέγκρο/Orfeu Negro του Marcel Camus, 1958, Βραζίλια - Γαλλία, 100'

    01:00 Η Περιφρόνηση/Le Mepris του Jean-Luc Godard, 1963, Γαλλία, 103'

    Κυριακή, 9 Νοεμβρίου

    17:00 Οι Τιτάνες/Arrivano i Titani του Duccio Tessari, 1961, Ιταλία-Γαλλία, 120'

    19:00 Το Χρυσόμαλλο Δέρας/Das Goldene Ding των Ulka Stockl, Edgar Reitz, Alf Brustellin, Nίκου Περάκη, 1971, Γερμανία, 118'

    21:00 Δάφνις και Χλόη του Oρέστη Λάσκου, 1931, Ελλάδα, 68'

    22:30 Ηνίοχος του Αλέξη Δαμιανού, 1995, Ελλάδα, 140'

    Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου

    19:00 Mικρές Αφροδίτες του Nίκου Kούνδουρου, 1963, Ελλάδα, 88'

    21:00 Φαίδρα του Jules Dassin, 1962, Ελλάδα, 115'

    23:00 Το Πένθος Ταιριάζει στην Ηλέκτρα/Mourning Becomes Electra του Dudley Nichols, 1947, ΗΠΑ, 105'

    Τρίτη, 11 Νοεμβρίου

    19:00 Aντιγόνη του Γιώργου Tζαβέλλα, 1965, Ελλάδα, 93'

    21:00 Μήδεια, του Lars von Trier, 1987, Δανία, 76'

    23:00 Tο Βλέμμα του Οδυσσέα του Θόδωρου Aγγελόπουλου, 1999, Ελλάδα, 180'

    Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου

    19:00 Tα Χρόνια της Μεγάλης Ζέστης της Φρίντας Λιάππα, 1991, Ελλάδα, 90'

    21:00 Μήδεια/Medea του Pier Paolo Pasolini, 1970, Ιταλία, 110'

    23:00 Ο Προμηθέας από το Νησί Βισεβίτσα/Prometej S' Otoka Visevice του Vatroslav Mimica, 1964, Κροατία, 94'

    Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου

    19:00 Ο Ιάσων και οι Αργοναύτες/Jason and the Argonauts των Don Chaffey, Ray Harryhausen, 1963, Μεγάλη Βρετανία, 104'

    21:00 Οιδίπους Τύραννος/Edipo Re του Pier Paolo Pasolini, 1967, Ιταλία, 104'

    23:00 Μακρινά Αστέρια της Αρκτου/Vaghe Stelle dell'Orsa του Luchino Visconti, 1965, Ιταλία, 95'

    [33] ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ "ΠΑΛΛΑΣ"

    Θεσσαλονίκη, 29 Οκτωβρίου 2003 (13:45 UTC+2)

    Δύο θεατρικές εκπαιδευτικές παραστάσεις για μαθητές φιλοξενεί το κινηματοθέατρο "Παλλάς" που θα διαρκέσουν όλη τη χειμερινή θεατρική περίοδο.

    Πρόκειται για τα "Διθυραμβικά", μία σύνθεση αποσπασμάτων από αρχαίες τραγωδίες που διδάσκονται στα σχολεία (Προμηθέας Δεσμώτης, Αντιγόνη, Ιφιγένεια εν Ταύροις και Βάτραχοι) σε σκηνοθεσία του Αλέξη Μίγκα και για το "Μαγικό Φίλτρο" του Μιχαήλ Εντε, σε διασκευή του Γιάννη ΟΙκονομίδη και σκηνοθεσία του Αλέξη Μίγκα.

    Το "Μαγικό Φίλτρο" είναι ένα ευαίσθητο έργο που μέσα από κωμικές καταστάσεις και διαλόγους πραγματεύεται το σύγχρονο πρόβλημα της καταστροφής του περιβάλλοντος. Τα παιδιά παρακολουθούν την απληστία των ανθρώπων και πως αυτή μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή του πλανήτη, ενώ παράλληλα συνειδητοποιούν την ανάγκη να συμμετέχουν στη διάσωση του περιβάλλοντος και μαθαίνουν να σέβονται τη Γη.

    Η πρεμιέρα θα γίνει στις 2 Νοεμβρίου, στις 11.00 το πρωί και οι παραστάσεις θα δίνονται κάθε Κυριακή.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 29 October 2003 - 19:14:02 UTC