Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-09-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ:ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ
  • [02] ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΙΦΝΙΔΙΟ ΘΑΝΑΤΟ
  • [03] ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΜΠΟΥΣ
  • [04] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΕΥΡΩΠΗ ΘΕΛΕΙ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΜΙΑ ΚΥΠΡΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ
  • [05] ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Ο Χ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΝΕΙ ΤΑ ΜΕΓΕΘΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
  • [06] ΓΚΕΣΟΥΛΗΣ: ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
  • [07] ΕΡΩΤΗΣΗ Θ. ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΑΜΕΣΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
  • [08] Ο Α. ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΣΤΗ
  • [09] ICAP: ΚΑΜΨΗ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ,ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ,ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
  • [10] Η ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗ WALL STREET
  • [11] ΠΡΟΣΤΙΜΑ 168.000 ΕΠΕΒΑΛΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ
  • [12] ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΗΣ "ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΣ" ΕΝΕΚΡΙΝΕ Η Γ.Σ. ΤΗΣ EFG
  • [13] ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ INTRACOM ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ
  • [14] ΣΤΙΣ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Η ΕΞΕΤΑΣΗ ΕΦΕΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ DEHAP
  • [15] ΓΚΙΟΥΛ: ΣΥΜΦΩΝΟ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΟ ΣΕΑ
  • [16] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΠΡΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΕΡΔΙΚΗ ΚΑΙ ΛΕΒΕΝΤ ΜΕ ΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [18] ΓΚΙΟΥΛ: ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ
  • [19] ΗΡΑΚΛΗΣ: ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ Ο ΕΝΤΒΙΝ ΜΟΥΡΑΤΙ
  • [20] ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΑΡΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟ
  • [21] ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΚΑΣΑΠΗ Η ΑΕΚ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [22] ΤΑ 17 ΓΚΡΑΝ ΠΡΙ ΤΗΣ ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1 ΓΙΑ ΤΟ 2004
  • [23] ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
  • [24] "ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕ ΔΙΩΞΕΙ" ΑΠΑΝΤΑ Ο ΑΡΑΦΑΤ
  • [25] ΤΗΝ ΑΠΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΑΦΑΤ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
  • [26] ΤΡΕΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
  • [27] ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΟΙ ΚΟΥΚΛΕΣ 'ΜΠΑΡΜΠΙ' ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
  • [28] ΠΡΟΣ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ
  • [29] 15 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΙΛΩΝ Ν.ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ
  • [30] "ΧΑΛΚΙΔΕΙΑ 2003" ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ
  • [31] KIRIAK KOSTANDI ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΣΤΗΝ ΟΔΗΣΣΟ
  • [32] ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΣΤΟ ΜΜΣΤ
  • [33] ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ:ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

    Αθήνα, 11 Σεπτεμβρίου 2003 (10:13 UTC+2)

    Το 19ο δημοτικό σχολείο στον Περισσό επισκέφτηκε το πρωί ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου, με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

    Ο πρωθυπουργός ευχήθηκε από κοντά καλή σχολική χρονιά σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. «Σήμερα είναι μια εξαιρετική μέρα, μια ειδική μέρα του χρόνου, καθώς αρχίζει το σχολείο. Αυτή τη μέρα πολλοί σκέφτονται τις διακοπές που πέρασαν και αντιμετωπίζουν τις μέρες και τους μήνες που έρχονται κάπως φοβισμένα, γιατί δεν θα υπάρχει η ελευθερία που υπήρχε πριν. Ταυτόχρονα όμως νομίζω ότι τις αντιμετωπίζουν και με χαρά γιατί το σχολείο είναι μια περιπέτεια. Μια περιπέτεια που προσαρμόζεται κανείς στον κόσμο, έχει φίλους και μπορεί να αποδώσει καλύτερα».

    «Το σχολείο αυτό στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα είναι ένα ολοήμερο σχολείο, το οποίο πέρα από το τυπικό μάθημα παρέχει και μία σειρά από άλλες δράσεις και αθλήματα, όπως μουσική, ζωγραφική, γυμναστική, χορούς για να μπορέσει ο κάθε μαθητής να αναπτύξει και άλλες ικανότητες. Το ολοήμερο σχολείο ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια ως πείραμα σε ορισμένες περιοχές της χώρας και διαπιστώσαμε ότι επιτελεί μια πολύ σωστή λειτουργία. Μια χρήσιμη λειτουργία γιατί επιτρέπει στους γονείς που δουλεύουν να αφήνουν τα παιδιά στο σχολείο για να μπορούν να ολοκληρώσουν την εργασία τους. Και το πιο σημαντικό δίνει περισσότερη μόρφωση. Αυτά τα ολοήμερα σχολεία έχουν εξαπλωθεί στην Ελλάδα. Υπάρχουν 5.500 σχολικές μονάδες που εργάζονται με το πρότυπο αυτό και αφορά 300.000 παιδιά. Ζούμε ένα νέο τύπο σχολείο, τον οποίο θα επεκτείνουμε περισσότερο».

    «Μιλάμε όλοι σήμερα για την κοινωνία της τεχνολογίας, της γνώσης, και τα μικρά παιδιά ξέρουν ότι ο ηλεκτρονικός υπολογιστής παίζει σημαντικό ρόλο. Δεν θα ήταν νοητή σχολική μάθηση εάν τα παιδιά δεν μάθαιναν να χειρίζονται αυτό το σύγχρονο εργαλείο. Στο τέλος του έτους θα έχουμε μια θέση υπολογιστή ανά 15 μαθητές στα δημοτικά. Αυτό επιτρέπει σε όλα τα παιδιά να εξοικειωθούν με τους υπολογιστές και πιστεύω ότι σε αυτό τον τομέα θα είναι περισσότερο μορφωμένα από μένα που είμαι στους παλιούς τρόπους γραφής».

    «Τέλος θέλω να πω ότι ένα σχολείο δεν είναι μόνο τα κτίρια και οι εγκαταστάσεις. Ένα σχολείο είναι η ποιότητα, οι εκπαιδευτικοί που πρέπει να έχουν τις γνώσεις για να προσφέρουν και γι αυτό ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα για την επιμόρφωση των δασκάλων ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν στη σύγχρονη πραγματικότητα και στους σύγχρονους τρόπους διδασκαλίας. Ξεκινήσαμε πιλοτικά ένα πρόγραμμα όπως η αξιολόγηση του σχολείου για να ξέρουμε σε κάθε σχολείο εάν γίνεται σωστά το μάθημα. Και όλα αυτά γιατί στο σύγχρονο κόσμο μπορούμε να πετύχουμε μόνο αν έχουμε περισσότερες γνώσεις, παιδιά που έχουν ικανότητες να σκέφτονται και να αντιμετωπίζουν καταστάσεις. Η εκπαίδευση είναι ο βασικός μοχλός για να μπορέσει η κοινωνία μας να ανταγωνιστεί άλλες κοινωνίες. Εύχομαι καλή χρονιά, μια διασκεδαστική χρονιά και εύχομαι του χρόνου πάλι τέτοια εποχή χαρούμενοι όπως και τώρα», κατέληξε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.

    [02] ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΙΦΝΙΔΙΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΛΙΝΤ

    Στοκχόλμη, 11 Σεπτεμβρίου 2003 (11:38 UTC+2)

    Σε μισή ώρα θα πραγματοποιηθεί στη Στοκχόλμη η συνάντηση πολιτικών εκπροσώπων και εκπροσώπων της κυβέρνησης, προκειμένου να αποφασιστεί αν θα πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα της Κυριακής, σχετικά με την υιοθέτηση ή μη του ευρώ.

    Η εξέλιξη αυτή, δρομολογήθηκε μετά τον αιφνιδιαστικό θάνατο της υπουργού Εξωτερικών, Αννας Λιντ, που χθες δέχθηκε την επίθεση αγνώστου με μαχαίρι, για να υποκύψει σήμερα το πρωί στα τραύματά της.

    Συγκλονισμένος από την είδηση της συναδέλφου του, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός των Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, από την Κύπρο, την οποία και επισκέπτεται σήμερα. Η Αννα Λιντ είχε βοηθήσει και ταχθεί αποτελεσματικά υπέρ της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Σε κατάσταση σοκ σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος στη Σουηδία, καθώς η απώλεια της Αννας Λιντ, αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

    [03] ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΜΠΟΥΣ

    Ουάσινγκτον, 11 Σεπτεμβρίου 2003 (14:35 UTC+2)

    Aυστηρότερους νόμους για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και περισσότερες αρμοδιότητες για τις αρχές ασφαλείας, ζήτησε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους, σε ομιλία του με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, μετέδωσε το BBC.

    Ο κ. Μπους επιδιώκει μεταξύ άλλων, να είναι δυνατή σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, η συγκέντρωση στοιχείων υπόπτων για τρομοκρατική δράση χωρίς δικαστική απόφαση, να γίνει δυσχερέστερη η αποφυλάκιση κρατουμένων με εγγύηση και να είναι ευκολότερη η επιβολή θανατικών ποινών σε τρομοκράτες. Τα νομοθετικά σώματα έχουν την ευθύνη να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις, για να «μπορέσουν οι αρχές ασφαλείας να πολεμήσουν και να νικήσουν την τρομοκρατία», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, προειδοποιώντας ότι η Αλ Κάιντα εξακολουθεί να συνωμοτεί κατά των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Αρκετές, όμως, αμερικανικές οργανώσεις προάσπισης των ατομικών δικαιωμάτων επισημαίνουν ότι ενδεχόμενοι νέοι αντιτρομοκρατικοί νόμοι, θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τα δικαιώματα του πολίτη. Επισημαίνουν συγχρόνως ότι οι ατομικές ελευθερίες έχουν υποχωρήσει ήδη κάτω από το βάρος της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, που ψηφίσθηκε μετά το Σεπτέμβριο του 2001.

    Στις Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Στο σημείο που βρισκόταν το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, θα γίνει ανάγνωση των ονομάτων των 2792 θυμάτων.

    [04] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΕΥΡΩΠΗ ΘΕΛΕΙ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΜΙΑ ΚΥΠΡΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ

    Λευκωσία, 11 Σεπτεμβρίου 2003 (20:52 UTC+2)

    Οσο περισσότερο συνάδει με τις ευρωπαϊκές λειτουργίες και αξίες και το κοινοτικό κεκτημένο η λύση του Κυπριακού τόσο το καλύτερο για την Κύπρο, για τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, αλλά για την ίδια την Ευρώπη, η οποία θέλει εντός της μια χώρα που να είναι λειτουργική, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Λευκωσία μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στην Κύπρο, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως λογικά θα πρέπει να ξαναρχίσουν κάποια στιγμή οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, σημειώνοντας πως το κάτω από ποιες συνθήκες και με ποιους διαπραγματευτές αποτελεί αντικείμενο αναλύσεων και συζητήσεων.

    Κληθείς από Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς περί ενός εναλλακτικού σχεδίου για λύση πέραν αυτού του σχεδίου Ανάν ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πως οι μέχρι τώρα κινήσεις του κ. Ντενκτάς ήταν κινήσεις τακτικής παρά πραγματική βούληση για λύση και σημείωσε πως ''μέχρι η διεθνής κοινότητα, η Ε.Ε., τα ΗΕ να δουν μια πραγματική βούληση νομίζω ότι δεν θα πιστέψουν ότι υπάρχει μεγάλη σοβαρότητα σε αυτές τις προτάσεις''.

    Ερωτηθείς εξάλλου για το θέμα των εγγυητριών δυνάμεων στην Κύπρο, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πως η άποψη που υπάρχει γενικότερα είναι ότι ''πρέπει να αφήσουμε την Κύπρο στους Κύπριους'' και πρόσθεσε η Ελλάδα έχει κάνει την αυτοκριτική της για ενέργειες του παρελθόντος και αν αυτό γίνει και στην Τουρκία ''ουσιαστικά θα έχουμε μπει στην τελική ευθεία της λύσης του κυπριακού προβλήματος''.

    [05] ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Ο Χ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΝΕΙ ΤΑ ΜΕΓΕΘΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Αθήνα, 11 Σεπτεμβρίου 2003 (20:50 UTC+2)

    Για διαστρέβλωση των γεγονότων και των μεγεθών της οικονομίας, που υποβαθμίζουν την πολιτική ζωή, κατηγόρησε τον υπουργό Τύπου και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Χρήστο Πρωτόπαπα, ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της ΝΔ, Γιώργος Σουφλιάς, απαντώντας στις δηλώσεις του κ. Πρωτόπαπα για την διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

    «Ο κ. Πρωτόπαπας παρακολουθώ ότι τελευταία ασχολείται μαζί μου συχνά.

    Επειδή, λοιπόν, σήμερα υποστήριξε ότι δήθεν λειτουργούσε ο «αυτόματος πιλότος» κατά την περίοδο 1990-93, μου δίνει την ευκαιρία να του θυμίσω:

    1.Την περίοδο 1990 που για ένα εξάμηνο ήμουν Υπουργός Εθνικής Οικονομίας έγιναν ορισμένες πολύ σημαντικές και ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές που επηρέασαν και επηρεάζουν την οικονομία της χώρας όπως: η απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων, η θεσμοθέτηση της μερικής απασχόλησης, η μεγάλη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα που το έσωσε από κατάρρευση και του έδωσε προοπτική, το πρώτο θεσμικό πλαίσιο για τις αποκρατικοποιήσεις, η τέταρτη βάρδια στις επιχειρήσεις και πολλές άλλες μεταρρυθμίσεις.

    2.Την ίδια περίοδο, το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ πολεμούσε όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις και τις αρχές της ελεύθερης οικονομίας τις οποίες τώρα προσπαθεί να τις εφαρμόσει αναποτελεσματικά και με αγκυλώσεις.

    Ο δε κ. Πρωτόπαπας, ήταν ένας συνδικαλιστής που αντιδρούσε με μανία σε όλα τα στοιχεία της οικονομικής πολιτικής που σήμερα υπηρετεί», υπογράμμισε ο κ. Σουφλιάς.

    [06] ΓΚΕΣΟΥΛΗΣ: ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Σεπτεμβρίου 2003 (20:44 UTC+2)

    Την έντονη αντίδραση του υφυπουργού Παιδείας Νίκου Γκεσούλη προκάλεσε η δήλωση του προέδρου της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή για τα ολοήμερα σχολεία.

    "Μία τέτοια δήλωση δεν προσβάλλει την κυβέρνηση, αλλά τους χιλιάδες γονείς που εμπιστεύονται τα παιδιά τους στο ολοήμερο σχολείο και τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς που αγκάλιασαν το θεσμό και προσφέρουν σε αυτό", τόνισε ο κ. Γκεσούλης.

    "Μόλις μεγαλώσουν τα παιδιά του κ. Καραμανλή, τα περιμένουμε στο ολοήμερο σχολείο, ένα σχολείο οργανωμένο, με υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό έργο, σε περιβάλλον ευχάριστο και ασφαλές για τα παιδιά, ένα σχολείο που προστατεύει παράλληλα και το οικογενειακό εισόδημα χιλιάδων Ελλήνων", υπογράμμισε ο υφυπουργός Παιδείας.

    [07] ΕΡΩΤΗΣΗ Θ. ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΑΜΕΣΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

    Αθήνα, 11 Σεπτεμβρίου 2003 (20:41 UTC+2)

    Στη μείωση των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα και στην ανάγκη λήψης μέτρων που θα αυξήσουν την ελκυστικότητα της ελληνικής οικονομίας από την πλευρά των ξένων επενδυτών αναφέρεται ο βουλευτής Νομού Σερρών της Ν.Δ. Θεόφιλος Λεονταρίδης σε ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών.

    Ο βουλευτής της Ν.Δ. επισημαίνει ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ η Ελληνική Οικονομία κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων.

    «Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται δραματική μείωση των ξένων άμεσων επενδύσεων (ΞΑΕ) στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το ποσοστό της Ελλάδας στο σύνολο των ΞΑΕ στην Ε.Ε. μειώθηκε από 1,3% στην περίοδο 1988 1993, σε 0,3% το 1999 και σε 0,2% το 2001», σημειώνει και εκφράζει την εκτίμηση ότι δυστυχώς, δεν φαίνεται να υπάρχει σχεδιασμός από την κυβέρνηση για το είδος των ξένων άμεσων επενδύσεων που απαιτούνται για την ελληνική οικονομία, αλλά και για τα κίνητρα προσέλκυσής τους.

    «Επίσης, θα πρέπει να αναζητηθούν οι λόγοι του χαμηλού επιπέδου των ΞΑΕ και να ληφθούν μέτρα τα οποία θα αυξήσουν την ελκυστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας από την πλευρά των ξένων επενδυτών.

    Με άλλα λόγια, θα πρέπει να χαραχθεί μια ξεκάθαρη πολιτική που θα περιλαμβάνει τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις προσέλκυσης των ξένων άμεσων επενδύσεων», υπογραμμίζει τονίζοντας ότι το Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων (ΕΛΚΕ) έχει ιδρυθεί για την επίτευξη, μεταξύ άλλων, και του σκοπού αυτού.

    Ο βουλευτής της Ν.Δ. ρωτά τον αρμόδιο υπουργό πως εξηγεί η κυβέρνηση την σχετικά χαμηλότερη προσέλκυση των ξένων άμεσων επενδύσεων (ΞΑΕ) στην Ελλάδα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε.

    Ζητά επίσης να πληροφορηθεί τί πρόσθετα μέτρα πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση για την προσέλκυση των ΞΑΕ και αν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα για την άρση όλων των αντικινήτρων και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

    Τέλος ζητά να ενημερωθεί για τον αριθμό των επενδυτικών σχεδίων και το ύψος των κεφαλαίων για τις ΞΑΕ, οι οποίες έχουν υποβληθεί τα τελευταία πέντε χρόνια στο ΕΛΚΕ, για το ποιες από αυτές έχουν υλοποιηθεί και πως εξηγείται ο μικρός βαθμός υλοποίησης.

    [08] Ο Α. ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΥΜΝΑ

    Αθήνα, 11 Σεπτεμβρίου 2003 (20:33 UTC+2)

    Στην αναγκαιότητα πραγματοποίησης μιας μεγάλης περιβαλλοντικής επένδυσης προϋπολογισμού 420 εκ. ευρώ, που αφορά την εγκατάσταση εργοστασίου διαχείρισης βιομηχανικών λυμάτων στην περιοχή της Λάρυμνας (πλησίον της ΛΑΡΚΟ), αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αλέξανδρος Καλαφάτης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή.

    Ο κ. Καλαφάτης απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Λάρισας Δημήτρη Τσιόγκα (ΚΚΕ), υποστήριξε πως η πρόταση της αυστριακής εταιρείας ENPRO για τη δημιουργία μονάδας διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων, έχει γίνει αποδεκτή από τη χώρα μας με υπουργική Απόφαση και αναμένεται η σύμφωνη γνώμη της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για την υλοποίηση της επένδυσης.

    Το επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρείας προβλέπει μεταξύ άλλων τη συλλογή και επεξεργασία όλων των βιομηχανικών αποβλήτων της χώρας, από την οποία θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια (40MW) που θα χρησιμοποιείται από το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ. Παράλληλα θα παράγονται ποσότητες αδρανούς στάχτης που θα διατίθενται σε επιχειρήσεις κεραμοποιίας (ως πρώτη ύλη) και όλα αυτά με τη δέσμευση πως δεν θα υπάρξει περιβαλλοντική όχληση για την περιοχή.

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε εξάλλου πως η επένδυση θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενη, θα απασχολεί περί τους 350 εργαζόμενους και θα επιλύσει οριστικά το μείζον ζήτημα της διάθεσης των αποβλήτων στη χώρα μας.

    [09] ICAP: ΚΑΜΨΗ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ,ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ,ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 11 Σεπτεμβρίου 2003 (20:47 UTC+2)

    Κάμψη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων στους τομείς των βιομηχανιών, των υπηρεσιών, και του τουρισμού και αύξηση κερδών για τις εμπορικές επιχειρήσεις κατά το 2002, καταδεικνύουν οι δημοσιευμένοι ισολογισμοί των 23.386 επιχειρήσεων από τους συγκεκριμένους κλάδους, του οποίους επεξεργάστηκε οι ICAP και έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τη σχετική μελέτη.

    Ειδικότερα, τα κέρδη προ φόρων των 5.127 επιχειρήσεων του τομέα της βιομηχανίας το 2002 διαμορφώθηκαν στα 1,899 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση σε ποσοστό 3,4%. Τα κέρδη των 7.810 επιχειρήσεων του τομέα του εμπορίου ανήλθαν σε 1,635 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 13,9%. Τα κέρδη των 6.730 επιχειρήσεων του τομέα των υπηρεσιών με πτώση 2,5% και διαμορφώθηκαν σε 1,697 δισ. ευρώ. Τα κέρδη των 3.719 επιχειρήσεων από τον τομέα του τουρισμού μειωμένα κατά 23% συρρικνώθηκαν στα 105,396 εκατ. ευρώ.

    Παρά την επιβράδυνση της διεθνούς ανάπτυξης, ιδίως στην ευρωζώνη, και την αυξημένη πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε με ταχύ ρυθμό, λόγω των δημοσίων έργων και των μεταβιβάσεων από την ΕΕ. Ο πληθωρισμός ωστόσο παρέμεινε σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από εκείνα της ευρωζώνης και εξακολούθησε να είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον, συνεχίστηκε η καθοδική πορεία στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία επηρέασε πολλές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα δε τις μεγάλου μεγέθους.

    Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν σε επιβράδυνση της ανόδου των πωλήσεων όλων των τομέων, εξαιρουμένων των υπηρεσιών. Δεν υπήρξαν ωστόσο δραματικές ανακατατάξεις, πλην μερικών εξαιρέσεων. Η πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων φαίνεται ότι βρίσκεται σε θέση να συνεχίσει να αναπτύσσεται στο μέλλον. Η σημαντική αύξηση των μικτών κερδών όλων των τομέων, εξαιρουμένου του τουρισμού, είναι ενδεικτική.

    Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι οι μειώσεις στην κερδοφορία του τομέα των υπηρεσιών εν πολλοίς οφείλονται στην κάμψη των κερδών του ΟΤΕ. Eπιπλέον, η πτώση των κερδών της βιομηχανίας σε σημαντικό βαθμό οφείλεται στη μεγάλη αύξηση των ζημιών της Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ και άλλων ζημιογόνων επιχειρήσεων.

    Ειδικότερα, οι εξελίξεις των βασικών οικονομικών μεγεθών, όπως παρουσιάζονται στην μελέτη της ICAP, έχουν ως εξής:

    ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ

    Το 2002 συνεχίστηκε η επιβράδυνση της αύξησης των πωλήσεων της ελληνικής μεταποίησης. Η εξέλιξη αυτή συμβαδίζει με την στασιμότητα της βιομηχανικής παραγωγής και την άνοδο των τιμών. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις διευρύνθηκαν με ρυθμό 4,2%, όσο δηλαδή είχε προβλεφθεί ήδη πριν το καλοκαίρι από την έκθεση ΣΕΒ-ICAP, η δε αξία τους ανήλθε σε 38,5 δισ.

    Περαιτέρω, η συγκράτηση του κόστους πωληθέντων οδήγησε σε διεύρυνση των μικτών κερδών κατά σχεδόν 10% και βελτίωσε το μικτό περιθώριο, από 20,4% σε 21,4%. Παρά την στασιμότητα των χρηματοοικονομικών δαπανών, η σημαντική άνοδος των εξόδων προώθησης και διάθεσης των προϊόντων και η επιδείνωση του μη λειτουργικού αποτελέσματος οδήγησε σε μείωση των συνολικών προ φόρου κερδών κατά 3,4%.

    Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε κάποιο βαθμό στην αρνητική πορεία σημαντικών ζημιογόνων βιομηχανιών, όπως η Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ. Το 2002, οι ζημιές της ήταν κατά 1,4 φορές υψηλότερες του συνολικού αρνητικού αποτελέσματος του τομέα. Βεβαίως, πρέπει επίσης να τονισθεί ότι θετική συμβολή στην κερδοφορία είχε ο κλάδος επεξεργασίας πετρελαίου, οι περισσότερες επιχειρήσεις του οποίου βελτίωσαν θεαματικά τα αποτελέσματά τους.

    Από πλευράς κεφαλαίων των 5.127 βιομηχανιών που έχουν δημοσιεύσει ισολογισμούς για το 2001 και 2002 προκύπτει ότι το συνολικό ενεργητικό αυξήθηκε κατά 6,0%. Η αύξηση δε αυτή προέρχεται περίπου κατά τα δύο τρίτα από διεύρυνση του κυκλοφορούντος. Η μεταβολή των παγίων ήταν περιορισμένη, γεγονός που αποτελεί ένδειξη μείωσης των επενδύσεων. Τούτο εξηγείται από το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια κατεγράφη σημαντική επενδυτική δραστηριότητα, οφείλεται δε επιπλέον στην αβεβαιότητα, η οποία επικράτησε για μεγάλο τμήμα του έτους. Η χρηματοδότηση της μεταβολής του ενεργητικού έγινε σχεδόν αποκλειστικά μέσω νέων υποχρεώσεων, οδήγησε δε σε χειροτέρευση του δείκτη ξένων προς ίδια κεφάλαια.

    ΕΜΠΟΡΙΟ

    Το περασμένο έτος σημειώθηκε νέα σημαντική άνοδος της καταναλωτικής δαπάνης. Σε αυτή προφανώς συνεισέφεραν η άνοδος του πραγματικού διαθεσίμου εισοδήματος και η συνεχιζόμενη πιστωτική επέκταση προς τα νοικοκυριά. Οι εξελίξεις αυτές αντικατοπτρίζονται και στα αποτελέσματα χρήσης των εμπορικών επιχειρήσεων.

    Από την ανάλυση των ισολογισμών και των αποτελεσμάτων χρήσης 7.810 εμπορικών επιχειρήσεων ΑΕ και ΕΠΕ, οι οποίες έχουν δημοσιεύσει ισολογισμό τόσο το 2001 όσο και το 2002, προκύπτει ότι υπήρξε βελτίωση της κερδοφορίας και άνοδος των πωλήσεων· ωστόσο, η αύξηση των πωλήσεων ήταν αρκετά χαμηλότερη εκείνης του 2001.

    Οι συνολικές πωλήσεις των επιχειρήσεων του δείγματος σημείωσαν αύξηση 6,4% και διαμορφώθηκαν σε 52,0 δισ. Η βραδύτερη όμως άνοδος του κόστους πωληθέντων οδήγησε σε διεύρυνση των μικτών κερδών κατά 10,0%, σε 10,2 δισ. Συνέπεια των εξελίξεων αυτών ήταν η αύξηση του μικτού περιθωρίου από 19,0% σε 19,6%.

    Οι χρηματοοικονομικές δαπάνες παρέμειναν σχεδόν στάσιμες, βοηθούμενες και από τα χαμηλά επιτόκια· υπήρξε ωστόσο σημαντική άνοδος των λοιπών λειτουργικών δαπανών, η οποία ενδεχομένως αντικατοπτρίζει αυξημένες δαπάνες των επιχειρήσεων για προώθηση των προϊόντων τους. Το λειτουργικό αποτέλεσμα διευρύνθηκε κατά 9,3% και έφθασε τα 1,7 δισ.

    Περαιτέρω, η μείωση της διαφοράς μεταξύ μη λειτουργικών εσόδων και δαπανών και οι χαμηλότερες εκτός κόστους πωληθέντων αποσβέσεις, οδήγησαν σε αύξηση των προ φόρου κερδών κατά 13,9%, σε 1,6 δισ. Βεβαίως, σε σημαντικό βαθμό οι εξελίξεις αυτές οφείλονται στη βελτίωση των αποτελεσμάτων μεγάλων μονάδων του λιανικού εμπορίου και της εμπορίας αυτοκινήτων.

    Από την άλλη πλευρά όμως, επιδεινώθηκε το προ φόρου αποτέλεσμα μεγάλων επιχειρήσεων εμπορίας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών. Το συνολικό περιθώριο καθαρού κέρδους βελτιώθηκε· παρέμεινε όμως σε χαμηλά επίπεδα, 3,2%. Η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων αυξήθηκε επίσης από 15,9% σε 17,0% και παρέμεινε η υψηλότερη μεταξύ όλων των τομέων.

    Τα συνολικά κεφάλαια των 7.810 επιχειρήσεων σημείωσαν αύξηση 9,3% και ανήλθαν σε 35,5 δισ. Η αύξηση προήλθε κυρίως από το κυκλοφορούν και χρηματοδοτήθηκε εν πολλοίς από νέες βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις. Τα ίδια κεφάλαια σημείωσαν μικρή μόνο άνοδο, 6,6% σε 9,6 δισ. Λόγω των εξελίξεων αυτών, επιδεινώθηκε ο λόγος ξένων προς ίδια κεφάλαια από 2,6 σε 2,7.

    ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

    Ο τομέας των υπηρεσιών έχει επιδείξει αξιοθαύμαστη δυναμικότητα και ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Τα στοιχεία των ισολογισμών και των αποτελεσμάτων χρήσης 6.730 επιχειρήσεων του τομέα, οι οποίες έχουν δημοσιοποιήσει τα  οικονομικά τους αποτελέσματα το 2001 και το 2002, συνάδουν με την εικόνα αυτή.

    Το σύνολο του ενεργητικού διευρύνθηκε κατά 11,2% και έφθασε τα 65,2 δισ. Περισσότερο από το μισό της μεταβολής αυτής προήλθε από αύξηση των παγίων, γεγονός που υποδεικνύει την συνεχιζόμενη επενδυτική ροπή. Ωστόσο και στον τομέα αυτόν, η χρηματοδότηση έγινε κυρίως μέσω δημιουργίας νέων υποχρεώσεων, τόσο βραχυπροθέσμων, όσο και μακροπροθέσμων. Έτσι, η σχέση ξένων προς ίδια κεφάλαια και η ρευστότητα παρέμειναν σχεδόν στάσιμες στο 1,1 και 1,3 αντιστοίχως.

    Οι πωλήσεις σημείωσαν ικανοποιητική αύξηση 11,4% και ανήλθαν σε 26,6 δισ. Η αύξηση των μικτών κερδών ήταν χαμηλότερη: 8,0% σε 6,4 δισ. Η σημαντική άνοδος των λοιπών λειτουργικών δαπανών οδήγησε σε ελαφρά μείωση των λειτουργικών κερδών.

    Επιπλέον, η μείωση των μη λειτουργικών εσόδων, η οποία προφανώς σχετίζεται και με την αρνητική πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, και η απότομη άνοδος των μη λειτουργικών δαπανών, άσκησαν πιέσεις στην κερδοφορία. Τα προ φόρου κέρδη περιορίστηκαν κατά 2,5% σε 1,7 δισ.· το δε περιθώριο καθαρού κέρδους μειώθηκε σχεδόν κατά μία ποσοστιαία μονάδα, σε 6,4%.

    Η επιδείνωση της κερδοφορίας σε σημαντικό βαθμό οφείλεται στον ΟΤΕ, τα προ φόρου κέρδη του οποίου μειώθηκαν κατά 17,3%. Το 2001 κάλυπταν σχεδόν το 37% του συνολικού καθαρού αποτελέσματος του τομέα.

    ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

    Το 2002 δεν ήταν μία καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό· παρότι τελικά στοιχεία για τις αφίξεις, τις διανυκτερεύσεις και την πληρότητα δεν είναι ακόμα διαθέσιμα, από τις πρώτες εκτιμήσεις διαφαίνεται ότι σημειώθηκε κάμψη της τουριστικής κίνησης. Στην κάμψη αυτή συνέβαλλαν η αβεβαιότητα όσον αφορά τις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις και η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, ιδιαίτερα δε των οικονομιών της ΕΕ. Τα προσωρινά στοιχεία των ισολογισμών 3.719 τουριστικών ΑΕ και ΕΠΕ συνάδουν με την εικόνα αυτή. Προκύπτει ότι υπήρξε στασιμότητα πωλήσεων και μείωση των μικτών και των προ φόρου κερδών· τούτο δε οφείλεται κυρίως στη διεύρυνση του αρνητικού αποτελέσματος μεγάλων ζημιογόνων μονάδων.

    Συγκεκριμένα, οι συνολικές πωλήσεις αυξήθηκαν με ρυθμό 3,6% μεταξύ 2001 και 2002 και ανήλθαν σε 3,3 δισ. Τα μικτά όμως κέρδη μειώθηκαν κατά 1,1% και το περιθώριο μικτού κέρδους περιορίστηκε από 25,9% το 2001 σε 24,7% το 2002. Είναι δε χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η μείωση των μικτών κερδών αφορούσε τόσο το κερδοφόρο, όσο και το ζημιογόνο τμήμα του τομέα.

    Τα συνολικά προ φόρου κέρδη σημείωσαν απότομη κάμψη 23,0%, διαμορφούμενα σε 105,4 εκ.· το δε περιθώριο καθαρού κέρδους περιορίστηκε από 4,3% σε 3,2%. Επιπλέον, η ήδη χαμηλή αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων περιορίστηκε στο 2,4% και ήταν η χαμηλότερη μεταξύ όλων των τομέων.

    Από την άλλη πλευρά όμως, καταγράφηκε αύξηση των κεφαλαίων του τουριστικού τομέα. Συγκεκριμένα, το ενεργητικό διευρύνθηκε κατά 12,7% και ανήλθε σε 8,9 δισ. Η αύξηση αυτή προήλθε κυρίως από άνοδο των καθαρών παγίων· χρηματοδοτήθηκε δε ως επί το πλείστον μέσω διεύρυνσης των υποχρεώσεων κατά 19,6%, σε 4,4 δισ.

    Αντιθέτως, ισχνή ήταν η αύξηση των ιδίων κεφαλαίων, μόλις 6,6% σε 4,5 δισ. Οι εξελίξεις αντανακλώνται στην άνοδο του δείκτη ξένων προς ίδια κεφάλαια από 0,89 σε 0,99. Η γενική ρευστότητα όμως παρέμεινε σταθερή στο 0,8.

    [10] Η ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 11 Σεπτεμβρίου 2003 (19:43 UTC+2)

    O πατριωτισμός των Αμερικανών επενδυτών κατά τη μαύρη επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου φαίνεται πως επικράτησε του αρχικού σοκ που προκάλεσε στη Wall Street το νέο απειλητικό μήνυμα του Οσάμα μπιν Λάντεν για επικείμενες τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, που θα έδιναν τη χαριστική βολή στην εύθραυστη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

    Έπειτα από δύο πτωτικές συνεδριάσεις για την αποκόμιση πρόσφατων κερδών οι επενδυτές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε μαζικές ρευστοποιήσεις, ενώ προσπαθούν να προσπεράσουν και τα αποθαρρυντικά νέα από το μέτωπο της ανεργίας.

    Ειδικότερα, ο αριθμός των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων μηνών, ανερχόμενος στις 422.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 6 Σεπτεμβρίου και αυξημένος κατά 3.000 αιτήσεις σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για 400.000.

    Στα 40,32 δισ. δολάρια, εξάλλου, διαμορφώθηκε τον Ιούλιο το εμπορικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών από 40 δισ. δολάρια τον Ιούνιο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξησή του στα 40,5 δισ. δολάρια.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2 δισ. δολάρια τον Ιούλιο ανερχόμενες στα 126,5 δισ. δολάρια., ενώ στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2001 βρέθηκαν οι εξαγωγές, που διαμορφώθηκαν στα 86,1 δισ. δολάρια, αυξημένες κατά 1,7 δισ. δολάρια.

    Στο σκηνικό αυτό, στις 6.50 το απόγευμα ώρα Ελλάδος ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε κέρδη 0,52% και διαμορφωνόταν στις 9.469,50 μονάδες, ο Nasdaq των εταιριών υψηλής τεχνολογίας σημείωνε άνοδο 0,49% στις 1.832,75 μονάδες και ο ευρύτερος Standard and Poor's 500 «σκαρφάλωνε» στις 1.017,24 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,63%.

    Σ.Α.

    [11] ΠΡΟΣΤΙΜΑ 168.000 ΕΠΕΒΑΛΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ

    Αθήνα, 11 Σεπτεμβρίου 2003 (19:15 UTC+2)

    Σε 168.000 ευρώ ανέρχεται συνολικά το ποσό των προστίμων, για παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας, που επέβαλε σε εννέα εταιρίες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου.

    Ειδικότερα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στο πλαίσιο του ελεγκτικού προγράμματος που εφαρμόζει για τη διαφάνεια της χρήσης των κεφαλαίων που άντλησαν οι εισηγμένες εταιρίες κατά την περίοδο 1998 - 2002, διαπίστωσε περιπτώσεις αλλαγής της χρήσης των κεφαλαίων χωρίς να ενημερωθεί εγκαίρως το επενδυτικό κοινό.

    Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκαν παραβάσεις για μη έγκαιρη ενημέρωση από τις εταιρίες: EUROMEDICA ΑΕΠΙΥ όπου επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 15.000 ευρώ, ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε. ύψους 40.000 ευρώ, ΕΡΓΑΣ ΑΤΕ ύψους 15.000 ευρώ, ΓΕΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ Α.Ε. ύψους 20.000 ευρώ, ΕΥΡΩΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ (πρώην ΑΘΗΝΑΪΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ) ύψους 15.000 ευρώ, ΕLMEC SPORT ΑΒΕΤΕ ύψους 20.000 ευρώ και ΑLCO ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ ύψους 30.000 ευρώ.

    Επίσης η Επιτροπή Κεφαλαιγοράς αποφάσισε:

    - Την επιβολή προστίμου ύψους 5.000 ευρώ στην BONUS FINANCE AΕΛΔΕ έπειτα από καταγγελία επενδυτή, διότι διαβίβασε χρηματιστηριακή εντολή χωρίς να έχει λάβει σχετική εντολή από τον πελάτη της.

    - Την επιβολή προστίμου 8.000 ευρώ στην ΑLTIUS ΑΕΕΧ διότι η ονομαστική αξία αναφοράς των μετοχών επί των οποίων είχε συνάψει σύμβαση πώλησης με σύμφωνο επαναγοράς, υπερέβη το επιτρεπόμενο όριο 50% των τοποθετήσεων της εταιρίας επί της μετοχής.

    - Την προσωρινή αναστολή λειτουργίας της ΤRIAS FINANCE AΕΛΔΕ με έδρα την Αθήνα, γιατί διαπιστώθηκαν παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας που θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία της αγοράς.

    Τέλος, η Επιτροπή ενέκρινε την αύξηση τoυ μετoχικoύ κεφαλαίoυ της εταιρίας EΛΙΝΟΙΛ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ Α.Ε. με δημόσια εγγραφή και εισαγωγή τωv μετoχώv της στηv Κύρια Αγoρά με προϋποθέσεις.

    [12] ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΗΣ "ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΣ" ΕΝΕΚΡΙΝΕ Η Γ.Σ. ΤΗΣ EFG EUROBANK

    Αθήνα, 11 Σεπτεμβρίου 2003 (18:45 UTC+2)

    Τη συγχώνευση της EFG Eurobank Ergasias με την εταιρεία «Επενδύσεις Αναπτύξεως, Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου» με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη, ενέκρινε η σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας.

    Η διαδικασία της συγχωνεύσεως θα ολοκληρωθεί με την έγκριση του σχεδίου συγχωνεύσεως και από τη Συνέλευση των Μετόχων της "Επενδύσεις Αναπτύξεως" και τη σχετική καταχώρηση των αποφάσεων στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών η οποία, μετά τη σημερινή αναβολή της, ελλείψει απαρτίας, θα συνέλθει αρχές του επόμενου μηνός.

    Επίσης, η έκτακτη Γενική Συνέλευση της EFG Eurobank Ergasias αποφάσισε τη συνέχιση του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών, με σκοπό τη στήριξη της χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής. Οι αγορές θα μπορούν να γίνουν εντός των επόμενων δώδεκα μηνών μέχρι του συνολικού αριθμού που αντιστοιχεί στο 10% του συνόλου των μετοχών της Τράπεζας, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι εκάστοτε ανήκουσες στην Τράπεζα ίδιες μετοχές.

    Σημειώνεται ότι η Τράπεζα, στα πλαίσια του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών και με βάση προηγούμενες αποφάσεις, στις 4/9/2003 κατείχε 7.826.058 ίδιες μετοχές, με μέση τιμή κτήσεως 13,68 ευρώ ανά μετοχή, που αντιπροσωπεύουν το 2,49% του μετοχικού κεφαλαίου, ποσοστό που μειώνεται στο 1,82% δεδομένου ότι 2.088.749 από τις μετοχές αυτές ακυρώνονται κατά τη διαδικασία απορροφήσεως της Εταιρείας 'Επενδύσεις Αναπτύξεως' από την Τράπεζα προκειμένου να μην υπάρξει τελικά αύξηση του αριθμού μετοχών της.

    [13] ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ INTRACOM ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΟΤΕ

    Αθήνα, 11 Σεπτεμβρίου 2003 (18:21 UTC+2)

    Την πρόθεσή της να προσφύγει στη διεθνή διαιτησία του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου του International Chamber of Commerce στο Παρίσι κατά όλων των εταιριών του Ομίλου ΟΤΕ, σχετικά με το ζήτημα του χρέους της Cosmorom, θυγατρικής κινητής τηλεφωνίας της RomTelecom που ανήκει κατά πλειοψηφία στον ΟΤΕ, προς την Intracom για προμήθεια εξοπλισμού, γνωστοποίησε η Intracom προς της Χρηματιστηριακές Αρχές.

    «Μετά τη μακροχρόνια προσπάθεια της INTRACOM για εξεύρεση λύσης με φιλικό διακανονισμό, δεν επετεύχθη συμφωνία συμβιβασμού που να γίνεται αποδεκτή από την πλευρά του ΟΤΕ. Κατά συνέπεια, η INTRACOM έχοντας εξαντλήσει τα περιθώρια διαπραγμάτευσης και για λόγους συνέπειας προς τους μετόχους της, θα προσφύγει τις επόμενες μέρες στην από την σύμβαση προβλεπόμενη διεθνή διαιτησία του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου του International Chamber of Commerce στο Παρίσι. Η προσφυγή θα γίνει κατά όλων των εταιριών του Ομίλου ΟΤΕ, σύμφωνα με το εφαρμοστέο γαλλικό δίκαιο», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση της εταιρίας.

    [14] ΣΤΙΣ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Η ΕΞΕΤΑΣΗ ΕΦΕΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ DEHAP

    Αγκυρα, 11 Σεπτεμβρίου 2003 (20:44 UTC+2)

    Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αγκυρας ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα ακρόαση που αφορά στην έφεση που άσκησαν ο πρώην ηγέτης και τρία διοικητικά στελέχη του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (DEHAP), τα οποία καταδικάστηκαν για παραποίηση στοιχείων κατά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, που επηρέασαν το εκλογικό αποτέλεσμα.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, η επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου ορίστηκε για τις 29 Σεπτεμβρίου ώστε να μπορέσουν οι δικηγόροι των μελών του DEHAP να υπερασπίσουν τους πελάτες τους.

    Ο πρώην επικεφαλής του DEHAP, Μεχμέτ Αμπασογλου και τρεις πρώην αξιωματούχοι του κόμματος καταδικάστηκαν σε ένα χρόνο, 11 μήνες και 11 μέρες φυλάκιση για παραποίηση στοιχείων στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

    Αν το Ανώτατο Δικαστήριο επικυρώσει την απόφαση, τότε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο μπορεί να επέμβει αυτοβούλως ή μετά από αίτημα από κάποιο κόμμα που δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει το απαιτούμενο για είσοδο στο κοινοβούλιο ποσοστό του 10% και να εξετάσει το θέμα. Σε αυτή την περίπτωση, θα γίνει νέα κατανομή των ψήφων ή θα ακυρωθούν οι εκλογές και θα επαναληφθούν.

    [15] ΓΚΙΟΥΛ: ΣΥΜΦΩΝΟ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΟ ΣΕΑ

    Αγκυρα, 11 Σεπτεμβρίου 2003 (20:20 UTC+2)

    Tο νέο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας δεν διαφέρει από ανάλογα όργανα οποιασδήποτε χώρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ τονίζοντας ότι πρόκειται για θεσμό που εισηγείται και όχι για εκτελεστικό θεσμό.

    Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο ο κ. Γκιουλ προέβη σε δηλώσεις σχετικά με το νέο Κανονισμό του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) σε χθεσινή ενημέρωση του Τύπου με θέμα «Ε.Ε. και προβολή».

    Οι εφημερίδες τονίζουν ότι ο κ. Γκιουλ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν πρόκειται να δημοσιοποιηθεί στην κοινή γνώμη ο νέος Κανονισμός του ΣΕΑ, ο οποίος συντάχθηκε στα πλαίσια της εναρμόνισης με την Ε.Ε., σημείωσε:

    «Κάθε χώρα ανακοινώνει στην κοινή γνώμη της ορισμένες πληροφορίες, αλλά ορισμένες δεν τις ανακοινώνει. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι όλες οι ενέργειες που αναφέρονται στα έγγραφα να πραγματοποιούνται εντός των πλαισίων του κρατικού συστήματος, υλοποιούνται εν γνώσει του κράτους και αφού πρώτα εγκρίνονται και ελέγχονται απ' αυτό».

    Απαντώντας δε στην παρατήρηση ότι η στρατιωτική πτέρυγα του ΣΕΑ ενίσταται στις αλλαγές στη Γενική Γραμματεία του ΣΕΑ, τόνισε:

    «Δεν τίθεται θέμα προβολής οποιασδήποτε ένστασης. Εγιναν συζητήσεις και εισηγήσεις και τελικά το Κοινοβούλιο θέσπισε το νέο νόμο, στον οποίο καθορίζονται οι αρμοδιότητες και τα όργανα στα οποία ανατίθενται. Ο Κανονισμός συντάσσεται όπως επιβάλλεται με βάση τις μεταβολές που έχουν ψηφισθεί και αυτός που θα τον επικυρώσει είναι το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Είναι πασίδηλο ότι το νέο ΣΕΑ δεν διαφέρει από ανάλογα όργανα οποιασδήποτε χώρας της Ε.Ε. Πρόκειται για θεσμό που εισηγείται και δεν πρόκειται για εκτελεστικό θεσμό».

    Απαντώντας στην ερώτηση εάν στα πλαίσια της προβολής του θέματος της Ε.Ε., θα προβληθεί ιδιαιτέρως το γεγονός ότι οι Τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις δεν επηρεάζουν την πολιτική ζωή, ανέφερε:

    «Επί του προκειμένου, δεν επιβάλλεται ιδιαίτερη προβολή. Οι νόμοι που θεσπίσθηκαν είχαν πολύ μεγαλύτερη απήχηση στην Ε.Ε., παρά στην Τουρκία. Εάν στη χώρα μας δεν αναφερθήκαμε εκτεταμένα σ' αυτούς, ο λόγος ήταν η προσπάθεια αποφυγής παρανοήσεων. Το Κοινοβούλιο πραγματοποίησε σημαντικά βήματα σχετικά με το θέμα και η διαρκής αναφορά σ' αυτά δεν θα είχε κανένα νόημα».

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας τόνισε ακόμη ότι «κάθε τι που επιβαλλόταν να πράξουμε στα «χαρτιά» όσον αφορά στο ΣΕΑ σε συσχετισμό με την Ε.Ε., το έχουμε πράξει. Ο νόμος περί ΣΕΑ έχει τροποποιηθεί και επεβλήθη έλεγχος στις στρατιωτικές δαπάνες. Υπογραμμίζω ειλικρινά ότι πράξαμε ό,τι επιβαλλόταν στα «χαρτιά», πράγμα το οποίο δεν θα μπορούσα να το αναφέρω προ διμήνου.Τα Κριτήρια της Κοπεγχάγης έχουν εκπληρωθεί πλήρως από πλευράς Τουρκίας».

    Σε σχόλιο της τουρκικής εφημερίδας «Radikal» τονίζεται ότι οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Γκιουλ σχετικά με το ΣΕΑ και την Ε.Ε., αποτελούν ένδειξη πως η πολιτική βούληση θα έχει το προβάδισμα.

    Εξάλλου σε δημοσίευμα της «Cumhuriyet» όπου γίνεται αναφορά στη χθεσινή συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικω΄ν με τους Πρεσβευτές των χωρών-μελών της Ε.Ε. στην Αγκυρα, σημειώνεται ότι ο κ. Γκιουλ απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το ρόλο των στρατιωτικών στην πολιτική ζωή της χώρας, μετά τις τελευταίες μεταρρυθμίσεις για την Ε.Ε., τόνισε: «Από εδώ και πέρα η σχέση πολιτικών-στρατιωτικών στην Τουρκία 'έχει μπει στο αυλάκι'».

    [16] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΠΡΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αγκυρα, 11 Σεπτεμβρίου 2003 (20:17 UTC+2)

    Επίλυση του Κυπριακού στη βάση του Σχεδίου Ανάν αλλά συνδεδεμένη με την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποτελούσε την ιδεώδη λύση υπογραμμίζουν σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οικονομικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις της Τουρκίας.

    «Επιβάλλεται στην Τουρκία να εξηγήσει με σαφήνεια τι θα κοστίσει σ' αυτή να προχωρήσει η ''Βόρεια Κύπρος'' σε μία επίλυση του Κυπριακού στα πλαίσια του Σχεδίου Ανάν, πριν η ίδια η Τουρκία ενταχθεί στην Ε.Ε.

    Επίσης, επιβάλλεται στην τουρκική κυβέρνηση να μην παραμείνει αδιάφορη στις άδικες επικρίσεις εναντίον του Ντενκτάς, που διατυπώνονται με διάφορες ευκαιρίες», τονίζεται στην επιστολή, το περιεχόμενο της οποίας δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα «Cumhuriyet».

    «Μια εξέλιξη στη βάση του Σχεδίου Ανάν αλλά συνδεδεμένη με την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., θα αποτελούσε την ιδεώδη λύση. Στα πλαίσια αυτά το εν λόγω Σχέδιο θα μπορούσε να υπογραφεί και από τις δύο πλευρές και τις εγγυήτριες χώρες, η δε εφαρμογή του θα συσχετιζόταν με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Στο μεταξύ, η ''Νότια Κύπρος'' θα μπορούσε να ενταχθεί στην Ε.Ε. ως συστατικό κράτος του συνεταιριστικού κράτους, η δε ''Βόρεια Κύπρος'' ως συστατικό κράτος θα προχωρούσε στη διαδικασία εναρμόνισης με την Ε.Ε», αναφέρεται στην επιστολή.

    Την επιστολή προς τον κ. Ερντογάν απέστειλαν οι οργανώσεις: ΤΟΒΒ (Ενωση Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Τουρκίας), TISK (Συνομοσπονδία Συνδικάτων Εργοδοτών Τουρκίας), Turk Is (Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων Τουρκίας), TESK (Συνομοσπονδία Επαγγελματιών και Τεχνητών Τουρκίας), Hak Is (Συνδικάτο Δικαστικών Υπαλλήλων) και TZOB (Ενωση Γεωργικών Επιμελητηρίων Τουρκίας).

    [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΕΡΔΙΚΗ ΚΑΙ ΛΕΒΕΝΤ ΜΕ ΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Λευκωσία, 11 Σεπτεμβρίου 2003 (19:48 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών της Κύπρου, βουλευτής Γιώργος Περδίκης και ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας ''Αφρίκα'' Σενέρ Λεβέντ συναντήθηκαν σήμερα από κοινού με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου θέλοντας να δώσουν συμβολικά το μήνυμα για το όραμα μιας ενωμένης Κύπρου κι ότι ''οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, είναι ένας λαός σε μια πατρίδα''.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Περδίκης είπε ότι ζήτησαν από τον κ. Παπανδρέου όπως εφαρμοστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κυπρίων σε μια ευρωπαϊκή Κύπρο χωρίς παρεκκλίσεις.

    ''Αυτό που ζητήσαμε'', είπε ο κ. Περδίκης, ''είναι να εφαρμοστούν τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα όλων των Κυπρίων και να βρεθεί μια λύση η οποία να εφαρμόζει στην πράξη το όραμα για μια κοινή πατρίδα, για ένα λαό''.

    (ΜΠΕ ΚΥΠΕ)

    [18] ΓΚΙΟΥΛ: ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Αγκυρα, 11 Σεπτεμβρίου 2003 (19:18 UTC+2)

    Σημασία έχει η παρουσίαση ενός σχεδίου, το οποίο θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές στην Κύπρο, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Κατά τη χθεσινή ενημέρωση του Τύπου με θέμα «Ε.Ε. και προβολή», σε ερώτηση σχετικά με την είδηση πως «η Τουρκία και η "ΤΔΒΚ" εργάζονται από κοινού για τη σύνταξη σχεδίου επίλυσης του Κυπριακού, εναλλακτικού του Σχεδίου Ανάν», ο κ. Γκιουλ αφού υπογράμμισε πως το Κυπριακό δεν συνδέεται με τη διαδικασία έναρξης ενταξιακών συνομιλιών Τουρκίας - Ε.Ε., σημείωσε:

    «Η Τουρκία και η "ΤΔΒΚ" πράττουν και θα εξακολουθήσουν να πράττουν ό,τι τους επιβάλλεται για την επίλυση του Κυπριακού. Ομως αυτό δεν μπορεί να γίνεται μονόπλευρα. Εφ' όσον υπάρχουν δύο ενδιαφερόμενες πλευρές για το ζήτημα, επιβάλλεται να πράξουν και οι δύο αυτά που τους αναλογούν. Τελικά, σημασία έχει η παρουσίαση ενός σχεδίου το οποίο θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές».

    Εξάλλου, στη χθεσινή συνάντησή του με τους Πρεσβευτές χωρών-μελών της Ε.Ε. στην Αγκυρα ο κ. Γκιουλ απαντώντας σε ερώτηση των τελευταίων σχετικά με την «συμφωνία τελωνειακής ένωσης Τουρκίας ΤΔΒΚ» που έχει υπογραφεί, τόνισε πως «πρόκειται για συμφωνία κενής περιεχομένου» και ότι δεν πρόκειται να προωθηθεί στο Κοινοβούλιο για επικύρωση.

    [19] ΗΡΑΚΛΗΣ: ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ Ο ΕΝΤΒΙΝ ΜΟΥΡΑΤΙ

    Θεσσαλονίκη, 11 Σεπτεμβρίου 2003 (20:56 UTC+2)

    Ενός κακού χίλια έπονται. Ο Ηρακλής στο ντέρμπι του Σαββάτου με την ΑΕΚ θα στερηθεί των υπηρεσιών όχι μόνο του Νίκου Μαχλά, αλλά και του Εντβιν Μουράτι που επέστρεψε τραυματίας από τον αγώνα της εθνικής Αλβανίας με το αντίστοιχο συγκρότημα της Γεωργίας, στο πλαίσιο των προκριματικών αγώνων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Η απουσία του συγκεκριμένου παίκτη, πάντα σε συνάρτηση με την απουσία του Νίκου Μαχλά προβληματίζει ιδιαίτερα τον προπονητή του Ηρακλή, Ευγένιο Γκέραρντ, που ψάχνει απεγνωσμένα τους αντικαταστάτες τους στο σημαντικό παιχνίδι της 3ης αγωνιστικής.

    Σήμερα ωστόσο ο Νίκος Μαχλάς ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα, ενώ οι Παπαζαχαρίας και Γεροντίδης γυμνάσθηκαν μόνοι σε χαλαρούς ρυθμούς. Αύριο το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η τελευταία προπόνηση της ομάδας και κατόπιν η αποστολή θα αποσυρθεί σε ξενοδοχείο της πόλης.

    [20] ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΑΡΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 11 Σεπτεμβρίου 2003 (20:43 UTC+2)

    Η χθεσινή νίκη του Αρη σε βάρος του Λεβαδειακού ικανοποίησε τον προπονητή των «κιτρίνων», Γιάννη Μιχαλίτσιο που είδε ότι εκτός από την σπουδαία νίκη (3-1), οι παίκτες του είχαν καλή απόδοση μέσα στον αγωνιστικό χώρο. «Εμεινα απόλυτα ικανοποιημένος από την απόδοση των παικτών μου. Όμως πρέπει να συνεχίσουμε με αυτόν τον ρυθμό σε όλα τα παιχνίδια», αναφέρει ο προπονητής του Αρη κ. Μιχαλίτσιος, που ήδη έχει καταστρώσει τα πλάνα μου για το παιχνίδι της Κυριακής με τον Πανηλειακό. «Είναι μια ομάδα που ανέβηκε φέτος στην Α' εθνική και αν δεν προσέξεις μπορεί να σου κάνει την ζημιά. Μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα τα πήγε πολύ καλά», τονίζει χαρακτηριστικά.

    Από το κυριακάτικο παιχνίδι με τον Πανηλειακό ο κ. Μιχαλίτσιος θα στερηθεί των υπηρεσιών του Ανδρέα Σκέντζου που δεν μπόρεσε να πάρει μέρος στην απογευματινή προπόνηση και ουσιαστικά τέθηκε εκτός αποστολής. Μαζί με αυτόν δεν θα βρίσκονται στην αποστολή οι Καπάνταης και Κατσιαρός.

    Αύριο το απόγευμα οι «κίτρινοι» θα κάνουν την τελευταία τους προπόνηση και κατόπιν ο κ. Μιχαλίτσιος θα ανακοινώσει την αποστολή που το Σάββατο θα ταξιδέψει στον Πύργο.

    [21] ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΚΑΣΑΠΗ Η ΑΕΚ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 11 Σεπτεμβρίου 2003 (19:56 UTC+2)

    Ο Μιχάλης Κασάπης θα απουσιάσει από το ντέρμπι του Σαββάτου μεταξύ του Ηρακλή και της ΑΕΚ. Ο αρχηγός της «Ενωσης» δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τον τραυματισμό του και έτσι ο Ντούσαν Μπαγεβιτς θεώρησε σκόπιμο να μην τον συμπεριλάβει στην αποστολή, για να μην υπάρξει υποτροπή στο τραύμα του.

    Η αποστολή που αύριο θα καταλύσει σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης αποτελείται από τους: Αμπονσά, Γεωργάτο, Γεωργέα, Ζαγοράκη, Ίβιτς, Κατσουράνη, Καψή, Κρέικ, Κωνσταντινίδη, Κωστένογλου, Λυμπερόπουλο Ν., Μαλαδένη, Μιχαηλίδη, Μόρα, Μπορμπόκη, Ναλιτζή, Οκκά, Ρούσεφ, Τσιάρτα και Χιώτη.

    [22] ΤΑ 17 ΓΚΡΑΝ ΠΡΙ ΤΗΣ ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1 ΓΙΑ ΤΟ 2004

    Θεσσαλονίκη, 11 Σεπτεμβρίου 2003 (19:13 UTC+2)

    Δεκαεπτά συνολικά αγώνες θα διεξαχθούν στο νέο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Φόρμουλα 1 που θα ξεκινήσει στις 7 Μαρτίου. Πρώτος σταθμός των πιλότων θα είναι το Γκραν Πρι της Αυστραλίας, ενώ τελευταίος θα είναι αυτός της Βραζιλίας.

    Η διεθνής ομοσπονδία ανακοίνωσε σήμερα το πρόγραμμα του νέου πρωταθλήματος. Σε αυτό υπάρχουν τέσσερις πίστες που τελούν υπό προϋποθέσεις. Πρόκειται τα Γκραν Πρι των Βρυξελλών, του Μπαχρέιν, της Κίνας και της Γαλλίας. Εκτός προγράμματος έμειναν τα γκραν πρι του Καναδά και της Αυστρίας, εξαιτίας της νομοθεσίας των δύο χωρών για την απαγόρευση πινακίδων που διαφημίζουν είδη καπνού.

    Το πρόγραμμα της Φόρμουλα 1 είναι: 7 Μαρτίου: Αυστραλία, 21 Μαρτίου: Μαλαισία, 4 Απριλίου: Μπαχρέιν, 25 Απριλίου: Γερμανία (Νιρμπουργκριν), 9 Μαϊου: Ισπανία, 23 Μαϊου: Μονακό, 6 Ιουνίου: Αγιος Μαρίνος, 20 Ιουνίου: ΗΠΑ, 4 Ιουλίου: Μεγάλη Βρετανία, 11 Ιουλίου: Γαλλία, 25 Ιουλίου : Γερμανία, 15 Αυγούστου: Ουγγαρία, 29 Αυγούστου: Βέλγιο, 12 Σεπτεμβρίου: Ιταλία, 26 Σεπτεμβρίου: Κίνα, 10 Οκτωβρίου: Ιαπωνία, 24 Οκτωβρίου: Βραζιλία.

    [23] ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 11 Σεπτεμβρίου 2003 (18:43 UTC+2)

    Αίσθηση προκάλεσαν οι εμφανίσεις των τριών Ελλήνων αθλητών της επιτραπέζιας αντισφαίρισης, κατά την πρώτη μέρα του ισχυρού Όπεν της Κίνας, που διεξάγεται στην πόλη Φουνς Χου. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι προχώρησαν στο κυρίως ταμπλό σε απλό και διπλό ανδρών, αλλά και ότι σημείωσαν εντυπωσιακά αποτελέσματα.

    Στο διπλό ανδρών, ο Γιάννης Βλοτινός με παρτενέρ τον Πολωνό Μπάρτοζ Σουχ νίκησαν τους Ματσουσίτα/Γιου Σι Χιουκ (Ιαπωνία/Κορέα) με 3-2 σετ (15-17, 12-10, 18-16, 6-11, 11-8). Ο Ιάπωνας είναι νούμερο 45 στον κόσμο, ενώ ο Κορεάτης (νούμερο 24 στο RANKING LIST) κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο εφετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Παρισιού, αφού επεβλήθη στον ημιτελικό του Κρεάνγκα.

    Αργότερα οι: Βλοτινός/Σουχ επιβλήθηκαν και των Καγιάμα/Αράι από την Ιαπωνία με 3-1 (12-10, 9-11, 11-7, 11-5) και προκρίθηκαν στην φάση των «16». Ίδια πορεία είχαν στα προκριματικά του διπλού και οι Τσιόκας/Γκιώνης. Αρχικά επικράτησαν των Σιολ/Γιοσιτόμι από την Ιαπωνία με 3-0 σετ (11-9, 11-7, 11-7) κι έπειτα νίκησαν τους δυνατούς Γάλλους

    Βαρέν/Καμπεστάν επίσης με 3-0 (11-4, 11-8, 11-9) και προκρίθηκαν.

    Στο απλό ανδρών, ο Βλοτινός και ο Γκιώνης πέρασαν στο κυρίως ταμπλό ως πρώτοι από τους ομίλους τους ενώ απευθείας στον πρώτο γύρο αγωνίζεται αύριο ο Τσιόκας. Ο Βλοτινός νίκησε τον Γάλλο Μπομπιλιέρ με 4-3 σετ (11-13, 11-8, 8-11, 11-9, 3-11, 11-1, 11-8) και τον Σουηδό Ασαμόα με 4-1 σετ (11-9, 11-4, 11-6, 7-11, 11-9).

    Ο Γκιώνης επικράτησε του Γάλλου Ντεσπρές με 4-0 (11-1, 11-4, 11-9, 12-10) και του ανερχόμενου Σουηδού Γκέρελ με 4-3 σετ (11-8, 9-11, 15-17, 11-9, 8-11, 14-12, 11-8).

    Στα διπλά, οι Βλοτινός/Σουχ και Τσιόκας/Γκιώνης είχαν πολύ δύσκολη κλήρωση στον αυριανό (Παρασκευής) γύρο των «16». Το πρώτο ζευγάρι μας παίζει με τους Κινέζους Μα Λιν/Τσεν Κι και το δεύτερο με τους Κορεάτες Ο Σονγκ Εούν /Ρίου Σέουνγκ Μιν.

    [24] "ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕ ΔΙΩΞΕΙ" ΑΠΑΝΤΑ Ο ΑΡΑΦΑΤ

    Ραμάλα, 11 Σεπτεμβρίου 2003 (20:48 UTC+2)

    ''Αυτή είναι η πατρίδα μου. Αυτή είναι η Ιερή Γη. Κανείς δεν μπορεί να με διώξει από αυτήν'', δήλωσε ο Γιάσερ Αραφάτ μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, απαντώντας στην πρόταση του Ισραήλ να εκδιωχθεί ο παλαιστίνιος ηγέτης από τα παλαιστινιακά εδάφη.

    Ο κ. Αραφάτ έκανε έκκληση στο κουαρτέτο (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ και ΟΗΕ) ''να δράσει έγκαιρα για να προστατευθεί η ειρήνη και ο οδικός χάρτης''.

    Σημειώνεται ότι λίγο νωρίτερα το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αποφάσισε την κατ΄αρχήν απέλαση του Αραφάτ σε απάντηση των δύο πρόσφατων πολύνεκρων βομβιστικών επιθέσεων στο Τελ Αβίβ και στην Ιερουσαλήμ, όπου 15 ισραηλινοί πολίτες σκοτώθηκαν.

    Από τη Ρώμη ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ προέτρεψε το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε ενέργειες εκδίωξης του Αραφάτ από τα παλαιστινιακά εδάφη τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικός για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

    [25] ΤΗΝ ΑΠΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΑΦΑΤ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

    Τελ Αβιβ, 11 Σεπτεμβρίου 2003 (20:43 UTC+2)

    Την απέλαση του Γιάσερ Αραφάτ από τα παλαιστινιακά εδάφη αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ που συνεδρίασε εκτάκτως υπό τον πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν, μεταδίδει η ισραηλινή τηλεόραση.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Σιλβάν Σαλόμ δήλωσε πριν τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι ο Αραφάτ πρέπει να εκδιωχθεί και δεν είναι απαραίτητο ότι θα υπάρξουν αμερικανικές αντιρρήσεις,

    Κατά της απέλασης του Παλαιστίνιου ηγέτη τάχθηκε ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Σίμον Πέρες με δηλώσεις του στο CNN.

    Θα ήταν «ιστορικό λάθος», δήλωσε, και θα έκανε «βαθύτερη» την έχθρα μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών.

    [26] ΤΡΕΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

    Λονδίνο, 11 Σεπτεμβρίου 2003 (19:59 UTC+2)

    Τρεις άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο και πολλοί απομακρύνθηκαν από μια πολυκατοικία 15 ορόφων στο Ράντφορντ (κοντά στο Νότιγχαμ) της Βρετανίας, στην οποία εκδηλώθηκε πυρκαγιά, ανακοίνωσαν οι πυροσβέστες οι οποίοι εξέφρασαν το φόβο ότι και άλλοι άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι στο εσωτερικό του κτιρίου, σύμφωνα με το Ρόυτερς.

    [27] ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΟΙ ΚΟΥΚΛΕΣ 'ΜΠΑΡΜΠΙ' ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

    Ριάντ, 11 Σεπτεμβρίου 2003 (19:39 UTC+2)

    Η θρησκευτική αστυνομία της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι οι κούκλες Μπάρμπι είναι απειλή για τα ήθη, και τα αποκαλυπτικά ρούχα του 'εβραϊκού' παιχνιδιού το οποίο είναι ήδη παράνομο στη χώρα- αποτελούν προσβολή για το Ισλάμ.

    Όπως μετέδωσε το CNN, η Επιτροπή για Διάδοση της Ηθικής και την Πρόληψη της Διαφθοράς -όπως είναι γνωστή η θρησκευτική αστυνομία- αναφέρει τις κούκλες σε ένα τμήμα της ιστοσελίδας της αφιερωμένο σε αντικείμενα που θεωρούνται προσβλητικά για την συντηρητική Σαουδική ερμηνεία του Ισλάμ.

    Μία αφίσα στην ιστοσελίδα περιλαμβάνει φωτογραφία κούκλας Μπάρμπι με κοντή φούστα και τη λεζάντα: " Ένα παράξενο αίτημα. Ένα κοριτσάκι λέει στην μητέρα του: Μαμά, θέλω τζην, μπλούζα με ντεκολτέ και μαγιό, σαν την Μπάρμπι''.

    Παρόμοιες αφίσες τοποθετούνται στο δρόμο και τα σχολεία από την θρησκευτική αστυνομία, γνωστή και ως Μουτάβα.

    Σύμφωνα με τον κήρυκα Σεΐχη Αμπντούλα αλ-Μερντάς, οι κούκλες αυτές αποτελούν ένα μεγάλο πρόβλημα γιατί διαθέτουν γυναικείο σώμα, και γιατί τα αποκαλυπτικά ρούχα της κούκλας μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τα κοριτσάκια που παίζουν με αυτές να αρνούνται να ντύνονται όπως αρμόζει ο νόμος της χώρας.

    Σημειώνεται ότι οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία πρέπει να είναι ντυμένες ολόκληρες με ένα μαύρο τσαντόρ. Δεν έχουν το δικαίωμα να οδηγούν, και δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι τους χωρίς να τις συνοδεύει ένας άρρεν συγγενής.

    Η Μουτάβα περιπολεί τους δρόμους και επιβάλλει τον Ισλαμικό νόμο, συχνά με τη στήριξη αστυνομικού.

    [28] ΠΡΟΣ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ

    Παρίσι, 11 Σεπτεμβρίου 2003 (19:37 UTC+2)

    Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, δήλωσε ότι «η Γαλλία δεν έχει πλέον αντίρρηση το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ να ψηφίσει άρση των κυρώσεων κατά της Λιβύης», μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Ο συνήγορος των 170 θυμάτων της ανατίναξης του γαλλικού επιβατικού αεροπλάνου πάνω από τον Νίγηρα τη δεκαετία του 1980 ανέφερε ότι επήλθε συμφωνία για τις αποζημιώσεις με την κυβέρνηση της Λιβύης.

    Ο ΟΗΕ μετέθεσε για αύριο τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα την άρση των κυρώσεων κατά της Λιβύης.

    [29] 15 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΙΛΩΝ Ν.ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

    Γενεύη, 11 Σεπτεμβρίου 2003 (15:13 UTC+2)

    Νέο ενημερωτικό δελτίο εκδίδει από τον Απρίλιο του 2003 η Διεθνής Εταιρία Φίλων του Νίκου Καζαντζάκη, η οποία συμπληρώνει φέτος 15 χρόνια λειτουργίας και αριθμεί 2.120 μέλη σε 82 χώρες, με στόχο να προωθήσει το έργο του μεγάλου Κρητικού.

    Η Εταιρεία έχει διοργανώσει εκατοντάδες εκδηλώσεις, συνέδρια, προβολές βίντεο και κινηματογραφικές ταινίες, θεατρικές παραστάσεις, αναγνώσεις, μουσικές και ποιητικές βραδιές, ταξίδια κ.α.

    Το νέο ενημερωτικό δελτίο ονομάζεται Synthesis και εκδίδεται τρείς φορές το χρόνο σε τέσσερις σελίδες. Διαθέτει νέες στήλες με ειδικά θέματα, συνεντεύξεις, ενημέρωσεις, δημοσιεύματα, μεταφράσεις, σχολεία και πανεπιστήμια. Το προηγούμενο ενημερωτικό δελτίο δημοσίευσε 63 τεύχη στα γαλλικά, 6 στα αγγλικά, 5 στα ισπανικά και στα ελληνικά και 4 στα ρωσικά.

    Το νέο τεύχος κυκλοφορεί αυτό το μήνα που συμπίπτει με τη συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής της Ελένης Καζαντζάκη, επίτιμου μέλους της Εταιρείας.

    Η συμπλήρωση των 15 χρόνων λειτουργίας της Εταιρείας θα συνοδευτεί με πέντε σημαντικές εκδηλώσεις:

    - Cambridge: 28 Οκτωβρίου - 1η Νοεμβρίου, παράσταση του θεατρικού έργου του Ν. Καζαντζάκη "Κωμωδία".

    - Παλαιό Ψυχικό, 5 Νοεμβρίου: μουσική και διάλεξη

    - Βιέννη, 29 Νοεμβρίου: αναγνώσεις και ρεσιτάλ της Μυρτώς Γεωργιάδου

    - Παρίσι, 6 Δεκεμβρίου: θέαμα πάνω στην "Αναφορά στον Γκρέκο"

    - Βαρβάροι - Μυρτιά, 6-7 Δεκεμβρίου: διεθνές συνέδριο με δέκα ειδικούς μελετητές του έργου του Καζαντζάκη από όλο τον κόσμο

    - Γενεύη, 17 Δεκεμβρίου: αναγνώσεις, μαρτυρία, διάλεξη

    ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Η επιθεώρηση Le Regard cretois και οι επιθεωρήσεις Νουμάς και Παρέμβαση διοργανώνουν δύο συνέδρια: το πρώτο θα λάβει χώρα στον Πύργο στις 27 Σεπτεμβρίου με θέμα "Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Πελοπόννησος" και το δεύτερο στην Κοζάνη στις 7 Νοεμβρίου με θέμα "Διάφορες όψεις του έργου του Καζαντζάκη".

    Για το επόμενο έτος ετοιμάζεται ένα συνέδριο στην Αθήνα σε συνεργασία με την επιθεώρηση "Διαβάζω" με θέμα "Ο Καζαντζάκης μεταφραστής και μεταφραζόμενος". Το 2005 πρόκειται να διοργανωθεί συνέδριο στην Αθήνα με την επιθεώρηση Νέα Εστία.

    [30] "ΧΑΛΚΙΔΕΙΑ 2003" ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 11 Σεπτεμβρίου 2003 (14:44 UTC+2)

    Πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων περιλαμβάνουν τα "Χαλκίδεια 2003" που διοργανώνει ο δήμος και το Πνευματικό Κέντρο Αμπελοκήπων από τις 14 έως τις 21 Σεπτεμβρίου, με αφορμή τη συμπλήρωση 36 χρόνων από το θάνατο του Γιάννη Χακίδη.

    Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου με κατάθεση σταφάνων, χαιρετισμούς επισήμων και μουσική. Τη Δευτέρα στις 8 μμ στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, ξεκινά έκθεση φωτογραφίας και αρχειακού υλικού "Μνήμες του Πόντου" σπό το Κέντρο Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας. στις 9.00 στο γήπεδο Φιλίππου, χορευτικά συγκροτήματα θα παρουσιάσουν νησιώτικα από Αιγαίο, Ιόνιο και Κρήτη, καθώς και μικρασιάτικα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο κατοίκων Ηλιούπολης Δ.Ευόσμου.

    Την Τρίτη 16/9, στις 8.00 στο δημοτικό θέατρο το 12ο δημοτικό σχολείο Αμπελοκήπων παρουσιάζει την "Ειρήνη" του Αριστοφάνη, σε διασκευή του Νίκου Βρεττού, στον οποίο θα απονεμηθεί τιμητική πλακέτα.

    Την Τετάρτη 17/9 στις 7.30 στο δημοτικό θέατρο διοργανώνεται αφιέρωμα στη μνήμη του Αντώνη Σαμαράκη και στις 8.00 θα παρουσιαστεί η χορευτική ομάδα "0+" με την Ροδούλα Γκουλιαμπέρη και τον Θάνο Καρώνη, ενώ στις 9.00 η χορευτική ομάδα της Αθλητικής Κίνησης Αμπελοκήπων.

    Την Πέμπτη18/9 στις 9.00 στο γήπεδο Φιλίππου θα δώσουν συναυλία ο Αγγελος και Στέλιος Διονυσίου και την Παρασκευή στις 8.30 στο δημοτικό θέατρο, η θεατρική ομάδα του Φυσικού του ΑΠΘ θα ανεβάσει την "Μεγάλη Παντομίμα" του Ντάριο Φο.

    Το Σάββατο 20/9 στις 7.00 στο δημοτικό θέατρο, θα ανέβει η θεατρική παράσταση "Το τσίρκο μας" από το πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης για ΑΜΕΑ του δήμου Αμπελοκήπων και στις 8.00 στα Β' ΚΑΠΗ θα γίνει θεατρική αναβίωση παραδοσιακού ποντιακού γάμου από το Σύλλογο Ποντίων Ρίζου Πέλλας. Την Κυριακή 21/9 στις 8.00 στο γήπεδο Φιλίππου η Επιτροπή Ειρήνης και ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Αμπελοκήπων παρουσιάζουν τους στόχους και τα οράματα για ταοποία αγωνίστηκε ο Γιάννης Χαλκίδης.

    [31] KIRIAK KOSTANDI ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΣΤΗΝ ΟΔΗΣΣΟ

    Αθήνα, 11 Σεπτεμβρίου 2003 (14:39 UTC+2)

    Εκδήλωση με αφορμή την νέα έκδοση του Παραρτήματος του στη Οδησσό Kiriak Konstanti and Greek Painters in Odessa (Kiriak Konstanti και Έλληνες Ζωγράφοι στην Οδησσό) διοργανώνει στις 22 Σεπτεμβρίου (8μμ) ο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στους χώρους του στην Αθήνα.

    Για τον Έλληνα ζωγράφο της Οδησσού και τη σχολή του θα μιλήσουν ο πρύτανης της ΑΣΚΤ Χρόνης Μπόστογλου, η επιμελήτρια του Μουσείου Καλών Τεχνών της Οδησσού Λουντμίλα Ερεμίνα και η διευθύντρια των συλλογών της Εθνικής Πινακοθήκης Νέλλη Μισιρλή. Για το έργο του ΕΙΠ στην Οδησσό θα μιλήσει ο διευθυντής του εκεί παραρτήματος Σωφρόνης Παραδεισόπουλος.

    Το λεύκωμα Kiriak Konstanti and Greek Painters in Odessa, που κυκλοφόρησε στα αγγλικά και τα ρωσικά , περιλαμβάνει τυπικά δείγματα Ελλήνων ζωγράφων της νοτιορωσικής σχολής που δημιουργήθηκαν στην Οδησσό στα τέλη του 19ου αιώνα ως τις αρχές του 20ου. Δημοσιεύονται σ΄ αυτό για πρώτη φορά στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα σε ιστορικά έγγραφα, αρχειακές φωτογραφίες , αυτόγραφα των ζωγράφων και άλλα τεκμήρια.

    [32] ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΣΤΟ ΜΜΣΤ

    Θεσσαλονίκη, 11 Σεπτεμβρίου 2003 (13:36 UTC+2)

    Έκθεση έργων των αποφοίτων του τμήματος εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. των ακαδημαϊκών ετών 2001-2003 θα φιλοξενήσει το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης από τις 19 Σεπτεμβρίου ως τις 12 Οκτωβρίου.

    Στην έκθεση θα παρουσιαστούν περισσότερα από 90 έργα-πτυχιακές εργασίες αποφοίτων όλων των εργαστηρίων ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής του Τμήματος. Τα έργα αφορούν όλες τις κατηγορίες: πρόκειται για έργα ζωγραφικά, γλυπτικά, χαρακτικά, βίντεο, εγκαταστάσεις και φωτογραφίες.

    Με την έκθεση των αποφοίτων επανασυνδέεται ο κρίκος της παράδοσης συνεργασίας του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με τη Σχολή Καλών Τεχνών, που είχε ξεκινήσει το 1996, και ενισχύονται οι δημιουργοί στο πρώτο και δύσκολο στάδιο της επαγγελματικής τους επαφής με τον ευρύ καλλιτεχνικό χώρο.

    Στο πλαίσιο των εγκαινίων, στις 19 Σεπτεμβρίου, 8.30 μ.μ., θα βραβευτούν από τον πρόεδρο της Helexpo και της ΔΕΘ ΑΕ, Βασίλη Κουρτέση, τρεις από τους αποφοίτους που συμμετέχουν στην έκθεση.

    [33] ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 11 Σεπτεμβρίου 2003 (13:22 UTC+2)

    Οδοιπορικό στην ιστορική Θεσσαλονίκη με ξενάγηση στα βυζαντινά μνημεία της πόλης από την αρχαιολόγο Πέπη Μαρκή διοργανώνει στις 14 Σεπτεμβρίου (10 πμ) η Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς-Παράρτημα Θεσσαλονίκης. Η περιήγηση, που διοργανώνεται με την ευκαιρία της έκθεσης φωτογραφίας για τα 30 χρόνια δράσης της Ελληνικής Εταιρείας, θα ξεκινήσει από την Ροτόντα και θα συνεχίσει ανηφορίζοντας το ανατολικό τείχος από την οδό Αναπαύσεως στους πύργους και τις επιγραφές και θα καταλήξει στο βυζαντινό ναό του Νικολάου του Ορφανού στην Άνω Πόλη.

    Εξάλλου στις 8 το βράδυ της ίδιας ημέρας η Ελληνική Εταιρεία διοργανώνει εκδήλωση-παρουσίαση των οικολογικών φορέων που δρουν στην πόλη. Οι φορείς που θα παρουσιάσουν τη δράση τους είναι οι: Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, Οικολογική Κίνηση Χορτιάτη, Οικο-Οραμα Σύλλογος Κατοίκων Κοινότητας Πεύκων, Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Περιβάλλοντος ενιαίου δήμου Χορτιάτη, Κίνηση Πολιτών Χορτιάτη και Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 11 September 2003 - 18:13:56 UTC