Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-06-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΤΟ ΚΥΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
  • [02] ΠΡΟΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
  • [03] ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ
  • [04] ΔΗΜΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ: ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΔΕΚΑΔΩΝ
  • [05] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
  • [06] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
  • [07] ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ
  • [08] ΑΤΤΙ-ΚΑΤ ΑΕ: ΜΕΡΙΣΜΑ 0,02 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΜΕΤΟΧΗ
  • [09] ΓΕΚ Α.Ε: ΜΕΡΙΣΜΑ 0,18 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΜΕΤΟΧΗ
  • [10] ΜΕΡΙΣΜΑ 0,05 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΜΕΤΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ
  • [11] ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε.: ΜΕΡΙΣΜΑ 0,034 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΚΟΙΝΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΚΑΙ 0,058 ΕΥΡΩ ΓΙΑ
  • [12] Α. ΚΑΛΠΙΝΗΣ - Ν.ΣΙΜΟΣ Α.Ε.Β.Ε: ΔΙΑΝΟΜΗ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ 0,10 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΜΕΤΟΧΗ
  • [13] ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΓΙΑ
  • [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΜΗΡΟΥ - ΑΓΙΑΛΑ
  • [15] ΙΑΚΩΒΟΥ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ
  • [16] ΕΠΙΤΑΓΗ ΥΨΟΥΣ 60.000 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΔΥΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ
  • [17] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
  • [18] ΠΑΛΗ: ΕΞΙ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΚΑΙ 2Η ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΑΝΙΔΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
  • [19] 1η Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΡΑΤΕ ΕΦΗΒΩΝ - ΝΕΑΝΙΔΩΝ
  • [20] ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΤΟΥ 2012
  • [21] ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΤΟΥ 2004
  • [22] ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΙΡΑΚ
  • [23] ΙΡΑΚ: 30 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΗ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ
  • [24] ΛΑΟΣ: ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΕΙΡΞΗ ΣΕ ΔΥΟ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
  • [25] Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ
  • [26] ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΟΥ ΑΛ ΑΚΣΑ ΘΑ ΣΕΒΑΣΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ
  • [27] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ
  • [28] ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ "ΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ"
  • [29] ΔΙΗΜΕΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΠΗ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
  • [30] "ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ" ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
  • [31] Η "CHEAP ART" ΓΙΑ 6η ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΜΥΛΟ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΤΟ ΚΥΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Αθήνα, 30 Ιουνίου 2003 (14:32 UTC+2)

    Από την επιτυχία της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπήρξε πολιτικό όφελος για την Ελλάδα, ανέβηκε το κύρος της χώρας απέναντι στις άλλες 24 χώρες μέλη της Ε.Ε. και αυξήθηκε το κύρος απέναντι και στις τρίτες χώρες, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στη δήλωση που έκανε στη Βουλή αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που είχε ως θέμα τον απολογισμό της Προεδρίας.

    Ο κ. Σημίτης παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι η Ελληνική Προεδρία ανταποκρίθηκε σε όλες τις προτεραιότητες που είχε θέσει. Αναφέρθηκε στους χειρισμούς της στο θέμα της κρίσης στο Ιράκ, την ολοκλήρωση των εργασιών της Συντακτικής Συνέλευσης για το σχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, που εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, τις πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση μιας νέας στρατηγικής της Ε.Ε. στα ζητήματα της ασφάλειας, την υπογραφή της Συνθήκης διεύρυνσης, την ένταξη της Κύπρου, την πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο, τις πρωτοβουλίες για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, την έναρξη μιας νέας εποχής στις σχέσεις της Ε.Ε. με τα Δυτικά Βαλκάνια.

    Οι χειρισμοί της Ελληνικής Προεδρίας στο θέμα του Ιράκ επέτρεψαν στην Ε.Ε. να έχει ουσιαστική παρουσία στη διεθνή σκηνή και η Ελλάδα απέσπασε κολακευτικά σχόλια.

    Ιδιαίτερα στάθηκε στο ζήτημα της αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και απάντησε στις κατηγορίες της Νέας Δημοκρατίας. Χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση τη ΚΑΠ διπλή επιτυχία (της Ε.Ε. και της ελληνικής κυβέρνησης). Ο ίδιος επικοινώνησε δύο φορές με τον αρμόδιο Επίτροπο, για το θέμα, ενώ συνεισφορά είχε και ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς που ήταν ο προεδρεύων στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας. Παρατήρησε πως η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ ικανοποιεί τα συμφέροντα της Ελλάδας και των Ελλήνων αγροτών.

    "Τις επιτυχίες της Ελληνικής Προεδρίας θα τις αξιοποιήσουμε τους επόμενους μήνες για να δώσουμε συνέχεια σε αυτά που αποφασίσαμε", είπε ο κ. Σημίτης κι ευχαρίστησε τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, τον αναπληρωτή υπουργό Τάσο Γιαννίτση και όσους εργάστηκαν (υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών και άλλων υπουργείων) για την επιτυχία της Ελληνικής Προεδρίας.

    [02] ΠΡΟΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Μπέιτ Χανούν, 30 Ιουνίου 2003 (06:42 UTC+2)

    Μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών από την πόλη Μπέιτ Χανούν, τον έλεγχο της περιοχής θα αναλάβει η Παλαιστινιακή Αρχή, όπως προβλέπει το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή, γνωστό ως «οδικός χάρτης».

    Η απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων πραγματοποιήθηκε μετά την ανακοίνωση της παλαιστινιακής οργάνωσης Φατάχ - που πρόσκειται στον Γιασέρ Αραφάτ - ότι συμμετέχει στην άμεση κατάπαυση του πυρός εναντίον του Ισραήλ, που είχαν νωρίτερα ανακοινώσει οι μαχητικές ισλαμικές οργανώσεις, Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ.

    Το Σαββατοκύριακο, η σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους για θέματα ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, επισκέφθηκε την περιοχή, σε μία προσπάθεια να πείσει τους Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ηγέτες να συνεργαστούν για την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών για πρώτη φορά- κατά τις τελευταίες εβδομάδες, φαίνεται πως η έντονη διπλωματία των Αμερικανών αποδίδει καρπούς.

    [03] ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιουνίου 2003 (19:42 UTC+2)

    Σημαντικές ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες προκάλεσε η χαλαζόπτωση που έπληξε χωριά της Δυτικής Μακεδονίας.

    Στο νομό Καστοριάς επλήγησαν κυρίως καλλιέργειες μήλων, τομάτας, αμπελιών και κηπευτικών.

    Στο νομό Κοζάνης οι καταστροφές στα καπνά, τα σιτηρά και στις αμπελοκαλλιέργειες εντοπίζονται κυρίως στις περιοχές Καλονερίου, Μικροκάστρου και Ανατολικού.

    Στον Ταξιάρχη, τη Σαρακίνα, την Κνίδη, το Παλαιοχώρι και τη Δεσκάτη του νομού Γρεβενών, επλήγησαν καπνοκαλλιέργειες και καλλιέργειες σιτηρών.

    Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ Δυτικής Μακεδονίας επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές και μέσα στις επόμενες μέρες θα αρχίσει η καταγραφή των ζημιών αφού οι παραγωγοί υποβάλλουν τις δηλώσεις στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ.

    Χαλαζόπτωση σημειώθηκε και στο χωριό Κορυφή του Νομού Πέλλας που βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μέτρων και κατέστρεψε καλλιέργειες με κεράσια.

    [04] ΔΗΜΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ: ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΔΕΚΑΔΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιουνίου 2003 (19:39 UTC+2)

    Προσπάθειες για την αποδέσμευση των περιουσιών τους καταβάλλουν δεκάδες οικογένειες του Ωραιοκάστρου καθώς τα αγροτεμάχιά τους γειτνιάζουν με αρχαιολογικές τούμπες Ακμπουνάρ και Δαούτμπαλη. Τα αγροτεμάχια αυτά, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Δήμου Ωραιοκάστρου, παραμένουν δεσμευμένα από το 1997 και μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει ούτε καν οι απαραίτητες δειγματοληπτικές εσκαφές.

    Μετά από αίτημα του δημάρχου Νικόλαου Μπάτου το ζήτημα τέθηκε στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ενώ οι αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες δεσμεύτηκαν ότι θα επανεξετάσουν τα όρια των δύο ζωνών προστασίας που έχουν θεσμοθετηθεί περίπου πεντακόσια μέτρα εκατέρωθεν κάθε τούμπας. Οι τελικές αποφάσεις για το θέμα αναμένεται να ληφθούν το αμέσως προσεχές διάστημα.

    Σύμφωνα πάντως με το ισχύον καθεστώς όσοι διατηρούν τίτλους ιδιοκτησίας εντός των ορίων της πρώτης ζώνης, η οποία εκτείνεται στα περίπου πενήντα μέτρα από τις παρυφές των αρχαιολογικών θέσεων και χαρακτηρίζεται απολύτου προστασίας και ως εκ τούτου αδόμητη δεν μπορούν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους. Η δεύτερη ζώνη προστασίας εκτείνεται σε περίπου πεντακόσια μέτρα από τις παρυφές των αρχαιολογικών χώρων οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων μπορούν να χτίσουν αλλά με περιοριστικούς όρους δόμησης.

    [05] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Αθήνα, 30 Ιουνίου 2003 (19:32 UTC+2)

    Αύριο, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα παρουσιάσει τον απολογισμό της Ελληνικής Προεδρίας στο Στρασβούργο.

    Την Τετάρτη στις 11.30, θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ.

    Β. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ

    [06] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    Αθήνα, 30 Ιουνίου 2003 (19:30 UTC+2)

    Την αποτίμηση του έργου της Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε. έκανε το Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Στη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο Κώστας Σημίτης αναφέρθηκε ξεχωριστά σε κάθε στόχο της ελληνικής προεδρίας, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία σε Κυπριακό, Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και Κοινή Αγροτική Πολιτική. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προτεραιότητες που είχαν τεθεί: Την ολοκλήρωση της διεύρυνσης, με τις δέκα υπό ένταξη χώρες και την προώθηση των διαπραγματεύσεων με τις άλλες υποψήφιες χώρες, την επιτάχυνση της υλοποίησης της στρατηγικής της Λισσαβόνας, την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνέλευσης και τη σύνταξη της νέας Συνταγματικής Συνθήκης, την αντιμετώπιση του φαινομένου της μετανάστευσης, με νέες κοινές δράσεις και την προώθηση συγκεκριμένων προτεραιοτήτων στον τομέα των εξωτερικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έμφαση στην αντιμετώπιση της κρίσης στο Ιράκ, σε σχέση με τα Δυτικά Βαλκάνια, την ειρηνευτική διαδικασία με τη Μ. Ανατολή και τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

    Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας διαπίστωση όλου του υπουργικού συμβουλίου είναι ότι είχαμε μια ιδιαίτερα πετυχημένη Προεδρία, όπως το αναγνωρίζουν και όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και η ίδια η Κομισιόν. Μια Προεδρία που συγκέντρωσε διθυραμβικές ενθουσιώδεις κριτικές από το σύνολο του διεθνούς Τύπου. Η Προεδρία αυτή, συμπλήρωσε, σε ό,τι μας αφορά, βελτιώνει τη ζωή μας και την οδηγεί σε νέους δρόμους που αφορούν το μέλλον του απλού Έλληνα πολίτη. Συγκεκριμένα ο κ. Σημίτης τόνισε πως για όλους αυτούς τους στόχους που θέσαμε δουλέψαμε σκληρά και είχαμε ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός, όπως μετέφερε στους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας, εισαγωγικά αναφέρθηκε σε όλα τα αναγκαία μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών του καύσωνα και εκτίμησε ότι με την έγκαιρη και σωστή προετοιμασία που υπάρχει από την κυβερνητική πλευρά, δεν θα αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερα προβλήματα.

    Βάσω Κουτσούμπα

    [07] ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ

    Καβάλα, 30 Ιουνίου 2003 (19:23 UTC+2)

    Τραγικό θάνατο βρήκε ο 72χρονος Ελευθέριος Καραγιάννης σε τροχαίο δυστύχημα που έγινε στις 8πμ στο 51ο χλμ του δρόμου Καβάλας-Αμφίπολης.

    Ο 72χρονος, κάτοικος εν ζωή Αμισιανών Καβάλας, σκοτώθηκε όταν το δίκυκλο που οδηγούσε συγκρούστηκε με το επιβατικό αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 50χρονος Ευθύμιος Σουβλέρης, κάτοικος Καβάλας.

    [08] ΑΤΤΙ-ΚΑΤ ΑΕ: ΜΕΡΙΣΜΑ 0,02 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΜΕΤΟΧΗ

    Αθήνα, 30 Ιουνίου 2003 (20:59 UTC+2)

    Η Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων ΑΤΤΙ-ΚΑΤ ΑΕ αποφάσισε τη διανομή μερίσματος, χρήσεως 2002, 0,02 Euro ανά μετοχή. Δικαίωμα απόληψης μερίσματος έχουν όσοι ήταν μέτοχοι της εταιρείας κατά την λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α. την 27/6/2003. Από την 30/6/2003 οι μετοχές της Εταιρείας θα διαπραγματεύονται στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα απόληψης μερίσματος.

    Η Γενική Συνέλευση εξουσιοδότησε το Δ.Σ. της Εταιρείας όπως προβεί στον ορισμό της ημερομηνίας και τρόπου διανομής του μερίσματος.

    [09] ΓΕΚ Α.Ε: ΜΕΡΙΣΜΑ 0,18 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΜΕΤΟΧΗ

    Αθήνα, 30 Ιουνίου 2003 (20:53 UTC+2)

    Την καταβολή μερίσματος 0,18 ευρώ ανά μετοχή ενέκρινε η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΓΕΚ Α.Ε..

    Με απόφαση επίσης της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων δικαιούχοι μερίσματος είναι οι κάτοχοι μετοχών μέχρι και σήμερα 27/6/2003. Από 30/6/2003 οι μετοχές εταιρίας θα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα. Το Δ.Σ., στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, με νεότερη επιστολή θα γνωστοποιήσει τον χρόνο και τον τρόπο καταβολής του μερίσματος στους δικαιούχους μετόχους.

    [10] ΜΕΡΙΣΜΑ 0,05 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΜΕΤΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

    Αθήνα, 30 Ιουνίου 2003 (20:52 UTC+2)

    Η διανομή μερίσματος 0,05 Ευρώ ανά μετοχή αποφασίστηκε στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της εταιρίας XATZHIΩΑΝΝΟΥ Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ.

    Δικαιούχοι του μερίσματος για τη χρήση 2002 είναι οι κάτοχοι μετοχών της εταιρίας κατά τη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α. της 1/7/2003. Από την 2α Ιουλίου 2003 οι μετοχές της εταιρίας θα διαπραγματεύονται στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα λήψης του παραπάνω μερίσματος.

    Για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των μετόχων, η καταβολή του μερίσματος θα γίνεται από όλα τα καταστήματα της EFG EUROBANK ERGASIAS από την 31/7/2003 έως την 31/5/2004.

    [11] ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε.: ΜΕΡΙΣΜΑ 0,034 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΚΟΙΝΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΚΑΙ 0,058 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΕΣ

    Αθήνα, 30 Ιουνίου 2003 (20:48 UTC+2)

    Την καταβολή καθαρού μερίσματος για τη χρήση του 2002 ύψους 0,034 ευρώ ανά κοινή μετοχή και 0,058 ευρώ ανά προνομιούχο μετοχή ενέκρινε η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΑΕ.

    Δικαιούχοι του ως άνω μερίσματος είναι οι μέτοχοι της Εταιρείας, οι εγγεγραμμένοι στο Μετοχολόγιο αυτής, κατά την λήξη της συνεδριάσεως του Χ.Α. της 27ης Ιουνίου 2003. Όσον αφορά στις προοπτικές για το τρέχον έτος η Διοίκηση αναφέρθηκε στην σημαντική αύξηση της συμμετοχής της εταιρείας σε νέα δημόσια και ιδιωτικά έργα που θα επηρεάσουν ανάλογα και τα οικονομικά της αποτελέσματα, όπως έχει ήδη διαφανεί από το πρώτο τρίμηνο. H εκτίμηση της Διοίκησης είναι ότι ο κύκλος εργασιών και τα κέρδη της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ θα ενισχυθούν το 2003 με ρυθμό που θα ανέρχεται στο 100%. Η ΜΗΧΑΝΙΚΗ συμμετέχει αυτή την περίοδο σε 21 δημόσια και ιδιωτικά έργα εκ των οποίων τα επτά αφορούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας με το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του συνόλου των εργασιών της εταιρείας να ανέρχεται σε 315 εκατ. ευρώ.

    Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2003 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου Εταιρειών ΜΗΧΑΝΙΚΗ αυξήθηκε με ρυθμό 43% και ανήλθε στα 39,61 εκατ. ευρώ, από 27,65 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2002. Τα ενοποιημένα προ φόρων και μετά την αφαίρεση δικαιωμάτων μειοψηφίας κέρδη του ομίλου αυξήθηκαν κατά 13,8%, στα 9,1 εκατ. ευρώ, έναντι 7,99 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2002. Παράλληλα, η Διοίκηση της εταιρείας υπογράμμισε ότι η σχέση ξένων προς ίδια κεφάλαια - που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους δείκτες οικονομικής ευρωστίας μιας εταιρείας - είναι για την ΜΗΧΑΝΙΚΗ 1 προς 14 που αποτελεί μια από τις καλύτερες επιδόσεις στον κατασκευαστικό κλάδο.

    Αναφερόμενος στις προοπτικές της εταιρείας αλλά και του κατασκευαστικού κλάδου ο πρόεδρος του ΔΣ, Πρόδρομος Σ. Εμφιετζόγλου υπογράμμισε ότι μόνο η λειτουργία συνθηκών πραγματικά ελεύθερου ανταγωνισμού θα διασφαλίσει ότι το δημόσιο πραγματοποιεί την μεγαλύτερη δυνατή οικονομία πόρων, η ποιότητα των έργων είναι υψηλή και οι κατασκευαστικές εταιρείες θα είναι ισχυρές και υγιείς όχι μόνο σε τοπικό αλλά και περιφερειακό επίπεδο.

    [12] Α. ΚΑΛΠΙΝΗΣ - Ν.ΣΙΜΟΣ Α.Ε.Β.Ε: ΔΙΑΝΟΜΗ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ 0,10 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΜΕΤΟΧΗ

    Αθήνα, 30 Ιουνίου 2003 (20:47 UTC+2)

    Την καταβολή καθαρού μερίσματος ευρώ 0,10 ανά μετοχή ενέκρινε η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Α. ΚΑΛΠΙΝΗΣ Ν. ΣΙΜΟΣ Α.Ε.Β.Ε.

    Η Γενική Συνέλευση εξουσιοδότησε το Δ.Σ. να ορίσει τόπο και χρόνο για την διανομή του μερίσματος. Επίσης, αποφασίστηκε η διεύρυνση του σκοπού της εταιρείας και η τροποποίηση του άρθρου 2 του καταστατικού.

    [13] ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Βελιγράδι, 30 Ιουνίου 2003 (20:45 UTC+2)

    Ο Σερβοβόσνιος Ζέλικο Μεάκιτς, που κατηγορείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη (1992-95) παραδόθηκε σήμερα στη σερβική αστυνομία, μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός του Βελιγραδίου B-92.

    Σε βάρος του Ζέλικο Μεάκιτς, πρώην διοικητή του στρατοπέδου συγκέντρωσης Ομάρσκα στην πόλη Πριέντορ απαγγέλθηκαν κατηγορίες από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης το 1995 για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης, των κανόνων και των εθίμων πολέμου.

    Σύμφωνα με την εισαγγελία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου από το στρατόπεδο πέρασαν περίπου 3.000 μουσουλμάνοι και Κροάτες της Βοσνίας, πολλοί από τους οποίους δολοφονήθηκαν ή κακοποιήθηκαν.

    Ο Μεάκιτς, περιλαμβάνεται στην κατάσταση με τα ονόματα 18 ατόμων σε βάρος των οποίων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και οι οποίοι σύμφωνα με το Δικαστήριο κρύβονται στο έδαφος της Σερβίας και του Μαυροβουνίου. Οπως μετέδωσε ο B92, ο Μεάκιτς αναμένεται να μεταφερθεί στη Χάγη, στο τέλος της εβδομάδας.

    [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΜΗΡΟΥ - ΑΓΙΑΛΑ

    Λευκωσία, 30 Ιουνίου 2003 (18:38 UTC+2)

    Η Σοσιαλιστική Διεθνής ενθαρρύνει τις προθέσεις κομμάτων να ενταχθούν στις τάξεις της, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Λουί Αγιάλα, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου.

    Ο κ. Ομήρου είπε ότι το ΚΣ ΕΔΕΚ έχει λόγο σε αυτό το θέμα και σημείωσε πως, όταν εκφραστεί ανάλογη επιθυμία, η Σοσιαλιστική Διεθνής θα συμβουλεύσει το ενδιαφερόμενο κόμμα να εισέλθει σε διάλογο με το μέλος της στην Κύπρο.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [15] ΙΑΚΩΒΟΥ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

    Λευκωσία, 30 Ιουνίου 2003 (18:32 UTC+2)

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου προσπαθεί να εξακριβώσει κατά πόσον ευσταθούν οι πληροφορίες, σχετικά με την αποστολή από το κατοχικό καθεστώς, λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος στους κατοίκους Στροβιλιών.

    Ερωτηθείς αν υπάρχουν εξελίξεις σχετικά με τα Στροβίλια, καθώς και πληροφορίες σχετικά με λογαριασμούς ρεύματος, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου απάντησε ότι έχει τέτοιες πληροφορίες. Σημείωσε ότι προσπαθεί να εξακριβώσει κατά πόσο αυτές είναι έγκυρες «και αν είναι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα».

    Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Σρι Λάνκα Tyronne Fernando, ο κ. Ιακώβου είπε επίσης ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς για άνοιγμα της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου με αντάλλαγμα την άρση του λεγόμενου εμπάργκο.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] ΕΠΙΤΑΓΗ ΥΨΟΥΣ 60.000 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΔΥΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΣΤΑ ΚΟΥΚΛΙΑ ΠΑΦΟΥ

    Λευκωσία, 30 Ιουνίου 2003 (18:27 UTC+2)

    Επιταγή ύψους 60 χιλιάδων ευρώ επέδωσε σήμερα ο Διοικητής της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), Συνταγματάρχης Βασίλειος Ντάβαλης στον Πρόεδρο της Επιτροπής Ανέγερσης Μνημείου Πεσόντων Αξιωματικών Κουκλίων, για την ανέγερση του μνημείου των πεσόντων Αξιωματικών στα Κούκλια της Πάφου, κατά τη πτώση του ελικοπτέρου της Εθνικής Φρουράς στις 10 Ιουλίου 2002.

    Ο Διοικητής ΕΛΔΥΚ ανέφερε πως το υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας με απόφαση του υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, τιμώντας και αναγνωρίζοντας την προσφορά των πεσόντων στο κοινό αγώνα και θέλοντας να συμβάλει ενεργά στη διατήρηση της μνήμης τους, διέθεσε το ποσό αυτό για την ανέγερση του μνημείου στο τόπο του ατυχήματος.

    Στόχος, πρόσθεσε, είναι να θυμίζει στις επόμενες γενιές ότι εκεί θυσιάστηκαν, πιστοί στο καθήκον, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης, ο Διοικητής της Αεροπορίας Ταξίαρχος Στυλιανός Δεμένεγας, ο Υποπλοίαρχος Νίκος Γεωργίου, ο Σμηναγός Πάρις Αθανασιάδης και ο Υποσμηναγός Μιχάλης Σιακαλλής.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

    Αγκυρα, 30 Ιουνίου 2003 (18:15 UTC+2)

    Στην Πορτογαλία μεταβαίνει, αύριο, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για διήμερη επίσκεψη, μετά από πρόσκληση του πορτογάλου ομολόγου του, Χοσέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόσο, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

    Στο επίκεντρο των επαφών του κ. Ερντογάν με εκπροσώπους του πολιτικού, αλλά και οικονομικού κόσμου της Πορτογαλίας, θα βρεθούν ζητήματα που άπτονται των σχέσεων μεταξύ των δυο πλευρών, οι σχέσεις Τουρκίας- Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και οι διεθνείς εξελίξεις.

    [18] ΠΑΛΗ: ΕΞΙ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΚΑΙ 2Η ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΑΝΙΔΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

    Αθήνα, 30 Ιουνίου 2003 (18:08 UTC+2)

    Πολλές υποσχέσεις για ένα λαμπρό μέλλον άφησαν οι ελληνίδες νεάνιδες πρωταθλήτριες της πάλης στο τουρνουά του Le Bouscat της Γαλλίας. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα επέστρεψε με έξι μετάλλια στις αποσκευές του και την 2η θέση στη γενική κατάταξη, σε ένα τουρνουά όπου μετείχαν με πλήρεις ομάδες μεγάλες δυνάμεις του χώρου.

    Χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Χατζητζίβα στα 72 κιλά, ασημένια οι Τακουρίδου στα 44 κιλά, Σταματάκου στα 55 κιλά και Σκουλίδα στα 59 κιλά και χάλκινα οι Αθανασιάδου στα 55 κιλά και Χριστοδουλάκη στα 63 κιλά. Στα 55 κιλά η Αλεξοπούλου κατετάγη 5η και στα 44 κιλά η Ξανθοπούλου 6η. Στη γενική βαθμολογία η ελληνική ομάδα κατετάγη 2η με 45 βαθμούς, έναν λιγότερο από την Γαλλία που κατέκτησε την 1η θέση.

    Ο προπονητής της ομάδας Γιάννης Αθανασιάδης αναφερόμενος στην εμφάνιση των κοριτσιών τόνισε: «Έχουμε πολύ καλό υλικό και αυτό αποδείχθηκε για μία ακόμα φορά. Τα κορίτσια θα πρέπει να προσεχθούν και να βοηθηθούν με κάθε τρόπο γιατί τα ταλέντα είναι πολλά και μπορούν να φέρουν σπουδαίες διακρίσεις στη χώρα μας. Η γυναικεία πάλη έχει λαμπρό μέλλον, αρκεί να δοθούν ευκαιρίες στα κορίτσια. Πάλεψαν σε μία σπουδαία διοργάνωση, όπου συμμετείχαν μεγάλα ονόματα και έδειξαν ότι έχουν, εκτός από ταλέντο, πείσμα, τσαγανό και θέληση».

    [19] 1η Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΡΑΤΕ ΕΦΗΒΩΝ - ΝΕΑΝΙΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιουνίου 2003 (17:57 UTC+2)

    Εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε η εθνική ομάδα καράτε στο βαλκανικό πρωτάθλημα εφήβων νεανίδων και νέων (άνδρες, γυναίκες), που διεξήχθη στα Σκόπια.

    Η ελληνική ομάδα κατέκτησε 22 μετάλλια (9 χρυσά, 4 αργυρά, 9 χάλκινα) και πήρε την πρώτη θέση των αγώνων, γεγονός που αποτελεί μεγάλη επιτυχία, καθώς οι χώρες των Βαλκανίων βρίσκονται σε περίοπτες θέσεις στην ευρωπαϊκή κατάταξη. Δεύτερη κατετάγη η Τουρκία (6, 11, 11), τρίτη η Σερβία / Μαυροβούνιο (6, 4, 12), τέταρτη η ΠΓΔΜ (5, 4, 15), πέμπτη η Βουλγαρία (4, 3, 9) και πέμπτη η Αλβανία (0, 4, 2).

    Στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου ανέβηκαν οι: Έφηβοι: Ομαδικό (Γιαπαλάκης, Βαλαδάκης, Μπατανίδης, Μαυρόπουλος, Γκαστάλης, Λέκκος, Πανετσίδης). Νεάνιδες: Άρτεμις Τζαβέλα (60κ.), ομαδικό (Καραμπουγιούκ, Τζαβέλα, Παπαδημητρίου). Νέοι άνδρες: Αυρήλιος Τριανταφύλλου (75), Σπύρος Μαργαριτόπουλος (+80), ομαδικό (Τριανταφύλλου, Μαργαριτόπουλος, Φιλιππίδης, Δαμάσκος, Κουρούπης, Ταταρίδης, Παναγιωτακόπουλος), Χαράλαμπος Κουμάσης (κάτα). Νέες γυναίκες: Αλεξία Καρυπίδου (60), Αλεξία Καραμπουγιούκ (κάτα).

    Ασημένιο μετάλλιο κατέκτησαν οι: Έφηβοι: Γιάννης Μπατανίδης (75), Μιχάλης Κουρόγλου (κάτα). Νεάνιδες: Βαλεντίνα Καραπλιάγκου (+60). Νέες γυναίκες: Σοφία Μπόρου (κάτα).

    Τέλος χάλκινο μετάλλιο πήραν οι: Έφηβοι: Γιάννης Σύλλας (55). Νεάνιδες: Αγάπη Παπαδημητρίου (κάτα), ομαδικό (Παπαδημητρίου, Τζαβέλα, Καραπλιάγκου). Νέοι άνδρες: Σάββας Φιλιππίδης (70), Βιτάλιι Ταταρίδης (75), Θόδωρος Κουρούπης, Διονύσης Παναγιωτακόπουλος (80). Νέες γυναίκες: Σοφία Μπόρου (+60), ομαδικό (Καρυπίδου, Μπόρου, Δεσύλλα, Παπαδοπούλου).

    Ιδιαίτερα ικανοποιημένος και αισιόδοξος για το μέλλον εμφανίσθηκε ο πρόεδρος της ΕΛΟΚ Ανδρέας Παπαδημητρόπουλος, ο οποίος τιμήθηκε από τον ομόλογό του των Σκοπίων Γκόραν Μιγιόσκι, για την προσφορά του στο άθλημα. «Η πρώτη θέση που κατέλαβε η χώρα μας στο βαλκανικό πρωτάθλημα αποδεικνύει ότι η ελληνική ομάδα έχει παρόν αλλά και μέλλον. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με τον ίδιο προγραμματισμό και μεθοδικότητα για ν' ανεβάσουμε ακόμη ψηλότερα τον πήχη του ελληνικού καράτε. Οργανωτικά όλα ήταν άψογα. Και σε αυτό συμβάλλει πολύ η προσπάθεια που καταβάλλει ο πρόεδρος της βαλκανικής ομοσπονδίας Γιώργος Γερόλυμπος και το επιτελείο του. Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν και στην επιτροπή διαιτησίας, αλλά και στην τεχνική επιτροπή».

    [20] ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΤΟΥ 2012

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιουνίου 2003 (17:30 UTC+2)

    Η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε να στηρίξει την υποψηφιότητα της Μόσχας για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012. Σχετικά με την ανακοίνωση της ρωσικής υποψηφιότητας ο Δήμαρχος της Μόσχας Yuri Luzhkov δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε έναν πολύ σκληρό αγώνα για τη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012. Δεν θα είναι ντροπή να χάσουμε έναν τέτοιο αγώνα ανάμεσα στις πλουσιότερες χώρες του κόσμου. Οπωσδήποτε όμως θα αποτελούσε ντροπή να μην λάβουμε μέρος σε έναν τέτοιο αγώνα» υπογράμμισε ο κύριος Luzhkov.

    Η Μόσχα υπήρξε διοργανώτρια χώρα και των Ολυμπιακών Αγώνων του 1980, οι οποίοι όμως σημαδεύτηκαν από το μποϊκοτάζ των Ηνωμένων Πολιτειών.

    [21] ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΤΟΥ 2004

    Αθήνα, 30 Ιουνίου 2003 (14:33 UTC+2)

    Το σχέδιο των μεταλλίων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ενέκρινε το πρωί η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ στην Πράγα, στο πλαίσιο της παρουσίασης της προόδου της προετοιμασίας της Αθήνας που έγινε από την πρόεδρο Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη και τους εντεταλμένους σύμβουλους Μάρτων Σίμιτσεκ και Σπύρο Καπράλο.

    Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής έκαναν δεκτή με ενθουσιασμό την πρόταση, την οποία ανέπτυξε η Διευθύντρια Εικόνας και Ταυτότητας Θεοδώρα Μάντζαρη, σύμφωνα με την οποία, για πρώτη φορά μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Άμστερνταμ το 1928, αλλάζει η εμπρόσθια όψη των μεταλλίων και αντικαθίσταται με στοιχεία τα οποία παραπέμπουν στη διαχρονική σχέση των Ο.Α. με την Ελλάδα.

    Αμέσως μετά την έγκριση του σχεδίου των μεταλλίων από την Ε.Ε. της ΔΟΕ η κ.Αγγελοπούλου έκανε τις παρακάτω δηλώσεις: "Παρουσιάσαμε και πήραμε την έγκριση της ΔΟΕ για τα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων, ολοκληρώνοντας έτσι με επιτυχία τις παρουσιάσεις των εικαστικών εφαρμογών για τους Αγώνες της Αθήνας. Από τις μασκότ, το Φοίβο και την Αθηνά, μέχρι τα εικονογράμματα, την Εικόνα των Αγώνων και της Πόλης, τη δάδα και τώρα τα μετάλλια".

    Επίσης, παρουσιάστηκε το Επιχειρησιακό Σχέδιο της τελικής ευθείας για τους Αγώνες της Αθήνας το 2004. Η κ.Αγγελοπούλου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε εκτενώς στην πορεία των Έργων και των υποδομών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες καθώς και στον Λειτουργικό Σχεδιασμό των Αγωνιστικών και μη Αγωνιστικών Εγκαταστάσεων.

    [22] ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 30 Ιουνίου 2003 (19:01 UTC+2)

    Ο αμερικανικός στρατός στο κεντρικό Ιράκ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε μεγάλη επιχείρηση με στόχο την πάταξη της ένοπλης αντίστασης.

    Οι Αμερικανοί δήλωσαν ότι πραγματοποίησαν πάνω από 20 επιδρομές με πεζικό, ελικόπτερα και τεθωρακισμένα, κατά τις οποίες περισσότερα από 60 άτομα συνελήφθησαν και κατασχέθηκαν όπλα.

    Είναι η τρίτη φορά τις τελευταίες εβδομάδες που οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποιούν μεγάλης έκτασης επιχειρήσεις στο Ιράκ.

    Στόχος των αμερικανικών δυνάμεων είναι, μεταξύ άλλων, πρώην στρατιωτικοί ηγέτες του Ιράκ και πιστοί οπαδοί του κόμματος Μπαάθ.

    Τις τελευταίες εβδομάδες, οι αμερικανικές και στρατιωτικές δυνάμεις στο Ιράκ έγιναν στόχος πολλών αιματηρών επιθέσεων.

    Νωρίτερα, ο Αμερικανός διοικητής στο Ιράκ Πολ Μπρέμερ δήλωσε ότι η έλλειψη αποδείξεων για την τύχη του Σαντάμ Χουσεΐν επιτρέπει στους οπαδούς του κόμματος Μπάαθ να συνεχίζουν να τρομοκρατούν τον ιρακινό λαό.

    Ο κ. Μπρέμερ, μιλώντας στο BBC, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πιθανότητες σύλληψης του πρώην ηγέτη του Ιράκ είναι «πολύ υψηλές».

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο ο Σαντάμ είτε να συλληφθεί είτε να σκοτωθεί.

    Ο κ. Μπρέμερ υποστήριξε ότι τις τελευταίες δέκα μέρες αυξανόμενος αριθμός Ιρακινών επισκέπτονται τα αστυνομικά τμήματα της χώρας για να δώσουν πληροφορίες για την τύχη υποστηρικτών του προηγούμενου καθεστώτος.

    Αυτό αποδεικνύει -σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο- ότι οι απλοί Ιρακινοί αρχίζουν σιγά-σιγά να μην φοβούνται το πρώην καθεστώς.

    Πάντως ο κ. Μπρέμερ προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις κατά των «συμμαχικών δυνάμεων» θα συνεχισθούν και ότι είναι αναπόφευκτο ότι θα υπάρξουν και άλλες απώλειες στρατιωτών.

    «Υπάρχουν κατάλοιπα του πρώην καθεστώτος ίσως ακόμη και τρομοκράτες από γειτονικές χώρες που δεν αποδέχονται τη στρατιωτική ήττα.Θα τους πολεμήσουμε - θα τους συλλάβουμε ή εάν είναι αναγκαίο θα τους εξοντώσουμε».

    Ο κ. Μπρέμερ απέρριψε τις κατηγορίες ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας.

    «Δεν είναι εύκολο να κάνουμε ριζικές αλλαγές σε μία χώρα που επί 30 χρόνια ζούσε υπό καθεστώς τυραννίας»

    [23] ΙΡΑΚ: 30 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΗ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ

    Βαγδάτη, 30 Ιουνίου 2003 (18:38 UTC+2)

    Τουλάχιστον 30 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε σε αποθήκη με πυρομαχικά βόρεια της Βαγδάτης το Σάββατο. Το πλήθος είχε μπει στην αποθήκη για να τη λεηλατήσει.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι αμερικανικές δυνάμεις προχώρησαν σε συλλήψεις μετά την έκρηξη, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [24] ΛΑΟΣ: ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΕΙΡΞΗ ΣΕ ΔΥΟ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

    Βιεντιάν, 30 Ιουνίου 2003 (18:28 UTC+2)

    Σε κάθειρξη 15 χρόνων καταδικάστηκαν δύο Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι και ο Αμερικανός διερμηνέας τους, που είχαν συλληφθεί στις 4 Ιουνίου στο Λάος ενώ έκαναν ρεπορτάζ για τη μειονότητα των Χμονγκ, ανακοίνωσε διπλωματική πηγή, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο 46χρονος Βέλγος δημοσιογράφος Τιερί Φαλίζ, ο 38χρονος Γάλλος εικονολήπτης και φωτογράφος Βενσάν Ρεϊνό και ο Αμερικανός Νάου Καρλ Μούα, που κατάγεται από το Λάος, συνελήφθησαν στην επαρχία Ξιανγκχοάνγκ όπου έκαναν ρεπορτάζ για τους Χμονγκ μια από τις 60 εθνοτικές ομάδες της χώρας που παραμένει πιστή στην επανάσταση εναντίον του κομμουνιστικού καθεστώτος του Λάος.

    [25] Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ

    Καράκας, 30 Ιουνίου 2003 (17:41 UTC+2)

    Τα διευθυντικά στελέχη των πετρελαϊκών μονάδων και τα πληρώματα πετρελαιοφόρων άρχισαν τον περασμένο Δεκέμβριο απεργιακές κινητοποιήσεις με στόχο να απομακρύνουν από την εξουσία τον αριστερό πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβεζ, μετέδωσε το ΒΒC.

    Στη διάρκεια των κινητοποιήσεων η δραστηριότητα πολλών επιχειρήσεων που εξαρτώνται από τη βιομηχανία πετρελαίου είχε σταματήσει με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

    Η κυβέρνηση έδωσε ένα τέλος στις απεργίες και απέλυσε 18 χιλιάδες υπαλλήλους της κρατικής εταιρίας πετρελαίου της Βενεζουέλας PDVSA.

    Μέσα σε λίγους μήνες η παραγωγή πετρελαίου όχι μόνο αποκαταστάθηκε στα πριν το Δεκέμβριο επίπεδα, αλλά ξεπέρασε τα 3.200.000 βαρέλια ημερησίως.

    Η οικονομική κληρονομιά της απεργίας

    Όμως, αν και ο πετρελαιοπαραγωγικός τομέας, ο οποίος εξασφαλίζει στη Βενεζουέλα το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος της σε ξένο συνάλλαγμα, λειτουργεί πλέον κανονικά το ποσοστό ανεργίας αυξάνεται.

    Αποτέλεσμα της δίμηνης απεργίας στις πετρελαϊκές μονάδες ή και της «κακοδιαχείρισης από την κυβέρνηση Τσάβεζ», όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση, το ποσοστό ανεργίας έφθασε το 25% της εργατικής δύναμης.

    Παράλληλα οι απεργιακές κινητοποιήσεις είχαν σαν αποτέλεσμα να συρρικνωθεί η οικονομία κατά 29% στο πρώτο τρίμηνο του 2003 ενώ το 2002 είχε συρρικνωθεί κατά 8%.

    Το μπολιβάρ, το νόμισμα της Βενεζουέλας, του οποίου η ισοτιμία τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν 1300 μπολιβάρ έναντι ενός αμερικανικού δολαρίου, έχασε το ήμισυ της αξίας του στη μαύρη αγορά.

    Ελεγχόμενη οικονομία

    Για να περιορίσει την έξοδο κεφαλαίων από τη χώρα, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας επέβαλε έλεγχο των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Έτσι η επίσημη ισοτιμία του μπολιβάρ είναι 1600 στο ένα αμερικανικό δολάριο.

    Στο πλαίσιο του ελέγχου που επεβλήθη οι επιχειρήσεις που θέλουν να εισάγουν προϊόντα στη Βενεζουέλα είναι υποχρεωμένες να αγοράζουν ξένο συνάλλαγμα από την κρατική υπηρεσία Καντίβι.

    Τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος έχουν αποκατασταθεί, αλλά οι επιχειρηματίες διαμαρτύρονται ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτουργεί τόσο αργά ώστε έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται ελλείψεις σε πολλά εισαγόμενα προϊόντα.

    Τα καταστήματα τηλεφωνίας δεν διαθέτουν πλέον ορισμένα αξεσουάρ και τα φαρμακεία έχουν ελλείψεις σε μερικά φάρμακα.

    Το 2002 η Βενεζουέλα εισήγαγε προϊόντα αξίας 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το πρώτο όμως τετράμηνο της ύπαρξης της η κρατική υπηρεσία Καντίβι εξέδωσε συνάλλαγμα 500 μόνο εκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή το συνάλλαγμα που αντιστοιχούσε το 2002 στις εισαγωγές ενός δεκαπενθήμερου.

    Αν και η Βενεζουέλα είναι γνωστή για τη γραφειοκρατία της, πολλοί αναλυτές υποψιάζονται ότι οι καθυστερήσεις της Καντίβι οφείλονται σε πολιτικές σκοπιμότητες.

    Οι αναλυτές αυτοί υπενθυμίζουν την υπόσχεση που είχε δώσει ο πρόεδρος Τσάβεζ στη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων. Η κυβέρνηση, είχε τότε υποσχεθεί «δεν θα χαρίσει ούτε ένα δολάριο στους υποστηριχτές του πραξικοπήματος», τους επιχειρηματίες δηλαδή που είχαν απεργήσει μαζί με τους εργαζόμενους στις πετρελαϊκές μονάδες.

    Επιπλέον, η κυβέρνηση του κ.Τσάβεζ έχει ανακοινώσει πρόγραμμα για την ενθάρρυνση της ντόπιας παραγωγής και την αντικατάσταση έτσι εισαγόμενων προϊόντων με εγχώρια.

    Η Βενεζουέλα είναι μια μεγάλη και εύφορη χώρα αλλά μέχρι τώρα εισάγει το μεγαλύτερο μέρος των τροφίμων που καταναλώνει. Η κυβερνητική πολιτική ενθάρρυνσης της εγχώριας παραγωγής θα ωφελήσει μακροπρόθεσμα τη χώρα αλλά βραχυπρόθεσμα θα επιδεινώσει τα προβλήματά της.

    Μέχρι να υπάρξουν αποτελέσματα, η Βενεζουέλα θα συνεχίσει να εξαρτάται από τις εξαγωγές πετρελαίου και τα δύο τρίτα του πληθυσμού της θα ζει στη φτώχεια.

    [26] ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΟΥ ΑΛ ΑΚΣΑ ΘΑ ΣΕΒΑΣΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

    Ραμάλα, 30 Ιουνίου 2003 (17:33 UTC+2)

    Ένας ξένος εργάτης έπεσε νεκρός σήμερα από πυρά μαχητών των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Ακσά, οι οποίοι ξεκαθάρισαν ότι δεσμεύονται να σεβαστούν τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, απόφαση που πήραν χθες οι τρεις ριζοσπαστικές παλαιστινιακές οργανώσεις Χαμάς, Ισλαμική Τζιχάντ και Φατάχ.

    Ισραηλινές στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι το περιστατικό συνέβη σε δρόμο του βόρειου τμήματος της Δυτικής Όχθης, κοντά στην Τζενίν και στόχος ήταν ένα φορτηγό, του οποίου ο οδηγός έπεσε νεκρός, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Η οργάνωση Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα που ποτελεί το ένοπλο σκέλος της Φατάχ συμφώνησε τελικά στην εφαρμογή της εκεχειρίας. Η οργάνωση ωστόσο χωρίζεται σε ριζοσπαστικές ομάδες, που ενδεχομένως δεν αποδέχονται τη συμφωνία.

    [27] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΑΘΗΝΩΝ

    Αθήνα, 30 Ιουνίου 2003 (19:25 UTC+2)

    Εγκαινιάστηκε σήμερα από τους υπουργούς Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστο Βερελή και Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο παρουσία της Διοίκησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, η έκθεση αρχαιολογικών ευρημάτων από τις ανασκαφές της Β΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και της 1ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στην περιοχή του Διεθνούς Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος».

    Η έκθεση περιλαμβάνει 172 αρχαία αντικείμενα που χρονολογούνται από τη Νεολιθική και Πρωτοελλαδική εποχή μέχρι και τη Μεταβυζαντινή περίοδο και παρουσιάζεται σε αίθουσα έκτασης 200 τ.μ., που διέθεσε ο Διεθνής Αερολιμένας «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο Κτίριο του Κεντρικού Αεροσταθμού.

    Η έκθεση αποσκοπεί στο να διατηρήσει ζωντανή τη διαχρονική εικόνα της κατεξοχήν αγροτικής περιοχής των Μεσογείων, μέσα από τα ευρήματα των ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία εικοσαετία στο χώρο και με αφορμή την κατασκευή του Διεθνούς Αερολιμένος Αθηνών.

    Τα εκθέματα - αγγεία, εργαλεία, γλυπτά και επιγραφές - προσφέρουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη - ταξιδιώτη να πραγματοποιήσει ένα διαφορετικό ταξίδι στην ιστορία, δίνοντάς του την ευκαιρία να αναπλάσει, μέσα από τις νεολιθικές και πρωτοελλαδικές εγκαταστάσεις των γύρω λόφων, τα γεωμετρικά νεκροταφεία, τους δρόμους, τα σπίτια, τα εργαστήρια και τα ιερά των αττικών δήμων, τις μεγάλες αγρεπαύλεις των ύστερων ρωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων, τον καταλανικό πύργο και το εκκλησάκι των πρώιμων μεταβυζαντινών χρόνων των Αγίων Πέτρου και Παύλου - που μεταφέρθηκε εκτός του αεροδρομίου.

    H έκθεση παραμένει ανοικτή από τις 6 το πρωί έως και τις 11 το βράδυ.

    [28] ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ "ΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ"

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιουνίου 2003 (14:19 UTC+2)

    Παρατείνεται μέχρι τις 15 Αυγούστου η λειτουργία της έκθεσης «Μανουήλ Πανσέληνος εκ του ιερού ναού του Πρωτάτου» την οποία διοργανώνει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης η Αγιορείτικη Εστία στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

    Ο αριθμός των επισκεπτών της έκθεσης μέχρι σήμερα έφτασες τις 13.000 εκ των οποίων οι 4.500 ήταν μαθητές ενώ πολλοί ήταν και οι επίσημοι που ξεναγήθηκαν σε αυτή ανάμεσα τους οποίους ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, , Αγιορείτικη αντιπροσωπεία, οι υπουργοί Πολιτισμού, Αθλητισμού και Οπτικοακουστικών της ΕΕ , βουλευτές , δήμαρχοι διακεκριμένες προσωπικότητες του πνευματικού κόσμου και πολλοί άλλοι.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αγιορείτικης Εστίας εξετάζει το ενδεχόμενο μεταφοράς τη έκθεσης σε πόλης του εξωτερικού ύστερα από το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών που εδρεύει στη Βενετία , το Μουσείο Πούσκιν που εδρεύει στη Μόσχα καθώς επίσης και από φορείς από τις πόλεις Αβινιόν και Νίκαια της Γαλλίας.

    [29] ΔΙΗΜΕΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΠΗ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιουνίου 2003 (13:38 UTC+2)

    Τη δουλειά των καλλιτεχνικών τμημάτων τους παρουσιάζουν αύριο και μεθαύριο τα ΚΑΠΗ του δήμου Σταυρούπολης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την κωμωδία «Η Παρεξήγηση» σε διασκευή σκηνοθεσία της Μαρίας Αλβανού από τη θεατρική ομάδα του Α&Β ΚΑΠΗ Σταυρ/λης που θα παρουσιαστεί αύριο στις 7 μμ στο Δημοτικό Θέατρο Σταυρούπολης.

    Μεθαύριο στις 7 μμ στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην οποία εκτός από τη θεατρική ομάδα και τη χορωδία των ΚΑΠΗ Σταυρούπολης συμμετέχει και η Μουσική Θρακιώτικη Παρέα Ν. Πέλλας με παραδοσιακά τραγούδια.

    [30] "ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ" ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

    Αλεξανδρούπολη, 30 Ιουνίου 2003 (11:34 UTC+2)

    Με την θεατρική παράσταση ΄΄Ο καλός στρατιώτης Σβέικ'' ξεκίνησαν στις 27 Ιουνίου στην Αλεξανδρούπολη οι Πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου με τίτλο ΄΄Καλοκαίρι και Πολιτισμός-εκδηλώσεις 2003''.

    Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 30 Αυγούστου και περιλαμβάνουν συναυλία με τίτλο ΄΄Μεσόγειος και Ειρήνη ''με τη Σαββίνα Γιαννάτου και καλλιτέχνες από την Παλαιστίνη ,την Τουρκία, την Τυνησία ,τη Γαλλία και την Κύπρο(4 Ιουλίου).

    Συναυλία με τον Γιάννη Κότσιρα (12 Ιουλίου) καθώς και συναυλία με τον Μάριο Φραγκούλη (12 Αυγούστου).

    Στη διάρκεια των εκδηλώσεων θα δοθούν και θεατρικές παραστάσεις από το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου ΄΄Ο κουρέας της Σεβίλλης''(19Ιουλίου), Θίασος Γιώργου Κιμούλη με το έργο ΄΄Η κωμωδία των παρεξηγήσεων» του Σαίξπηρ''(26 Ιουλίου) ενώ από το ΄΄Νέο Θέατρο'' θα παιχθεί το νεανικό έργο ΄΄Ελίζα ''της Ξένιας Καλογεροπούλου (23 Ιουλίου).

    Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό Κηποθέατρο του πάρκου Εγνατία.

    Ο.Ο

    [31] Η "CHEAP ART" ΓΙΑ 6η ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΜΥΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιουνίου 2003 (11:20 UTC+2)

    Για έκτη συνεχόμενη χρονιά φιλοξενείται φέτος στο Μύλο η εικαστική έκθεση «Cheap Art», στην οποία συμμετέχουν εξήντα καλλιτέχνες με περισσότερες από 1.200 δημιουργίες τους και θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Ιουλίου.

    Στην έκθεση παρουσιάζονται νέες τάσεις και ιδέες και δίνει τη δυνατότητα σε νέους και παλιότερους καλλιτέχνες να δοκιμαστούν απέναντι σε ένα κοινό όλων των κοινωνικών ομάδων.

    Όλα αυτά τα χρόνια η «Cheap Art» δημιούργησε δική της εικαστική γλώσσα, με σλόγκαν και προτάσεις που εκφράζουν με ζωντάνια τις θέσεις και απόψεις της. Τα έργα που εκτίθενται είναι προς πώληση και η τιμή του καθενός ξεπερνά τα 50 ευρώ. Σκοπός είναι η διασπορά του έργου τέχνης μέσα από την ελκυστική τιμή που το κάνει προσιτό σε ευρύτατο κοινό.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 30 June 2003 - 18:13:58 UTC