Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-05-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΜΕΣΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΥΒΟΝΝΗ STORES
  • [02] ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
  • [03] ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΟΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ ΗΠΑ-ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ
  • [04] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΟ ΜΠΕ: "ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ"
  • [05] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΣΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ
  • [06] ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ Ε.Δ.Ε. ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ ΖΗΤΗΣΕ Ο Κ. ΣΤΕΦΑΝΗΣ
  • [07] ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ "ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ"
  • [08] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ
  • [09] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
  • [10] ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΠΑΠ ΤΟ Α΄ΤΡΙΜΗΝΟ
  • [11] ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ "DELTA SINCULAR" ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ ΚΟΛΠΟ
  • [12] ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΥΟ ΓΚΑΡΑΖ ΑΝΕΛΑΒΕ Η "ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ"
  • [13] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Η "ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ" ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΗΣ
  • [14] ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • [15] Η ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΘΕΙ ΣΕ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ
  • [16] Ο Κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ "ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ" ΑΠΟ ΤΟ
  • [17] ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ Ε/Κ ΚΑΙ Τ/Κ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΑ ΜΕΡΙΚΗΣ ΑΡΣΗΣ ΤΩΝ
  • [18] ΑΘΩΟΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΡΑΝΤΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
  • [19] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
  • [20] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΕΥΚΟΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΠΕΡΑΣΕ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ
  • [21] ΘΕΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ
  • [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ IPC ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ
  • [23] ΜΕ 29 ΠΥΓΜΑΧΟΥΣ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΜΕΡΟΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ"
  • [24] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΙΒΟΥ
  • [25] ΗΠΑ - ΙΑΕΑ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [26] ΤΟ ΙΡΑΝ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ
  • [27] ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΓΚΡΙΝΣΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ
  • [28] ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ
  • [29] Ο ΠΟΥ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΤΥΠΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ
  • [30] Η ΕΚΘΕΣΗ "ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ/ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΝΟΜΙΚΗΣ: ΜΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ"
  • [31] "ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ ΓΕΙΤΟΝΑ"-ΤΑΙΝΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΕ
  • [32] ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΟ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ"
  • [33] ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
  • [34] ΔΙΑΛΕΞΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΡΙΑ ΣΤΗ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΤΕΧΝΗ

  • [01] ΑΜΕΣΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΥΒΟΝΝΗ STORES

    Αθήνα, 21 Μαϊου 2003 (13:43 UTC+2)

    Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών για την επίσημη αίτηση πτώχευσης, που κατέθεσε η διοίκηση της αλυσίδας καταστημάτων καλλυντικών «Υβόννη Stores».

    Κατά την κατάθεση της αίτησης, εκπρόσωπος της εταιρίας διευκρίνισε ότι η επιλογή αυτή κατέστη μονόδρομος, συνεπεία των μεγάλων προβλημάτων που ανέκυψαν από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

    Πάντως, ελπίδες για επαγγελματική αποκατάσταση των ανθρώπων που μένουν άνεργοι μετά το κλείσιμο της υπό χρεοκοπία επιχείρησης, δίνουν οι πληροφορίες ότι υπάρχει ενδιαφέρον εξαγοράς της από άλλη εταιρία. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας τους.

    [02] ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαϊου 2003 (09:06 UTC+2)

    Σε νέα 48ωρη αποχή, από την άσκηση των καθηκόντων τους στην ποινική διαδικασία, προχωρούν σήμερα και αύριο οι δικηγόροι της χώρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά την επιτάχυνση της ποινικής δικαιοσύνης.

    Εξαιτίας της αποχής δεν θα συνεχιστεί, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών του Κορυδαλλού, η δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση "17 Νοέμβρη". Ολα τα δικαστήρια θα βάλουν σήμερα και αύριο "λουκέτο", με τους δικηγόρους να σκέφτονται κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

    Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η συντονιστική επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας προκειμένου να αποφασιστεί η περαιτέρω στάση που θα κρατήσει ο κλάδος.

    [03] ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΟΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ ΗΠΑ-ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

    Ριάντ, 21 Μαϊου 2003 (07:10 UTC+2)

    Οι πρεσβείες και τα προξενεία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας στη Σαουδική Αραβία δε θα λειτουργήσουν από σήμερα μέχρι το τέλος της εβδομάδας, μετά από πληροφορίες, για επικείμενες νέες επιθέσεις.

    Στην ανακοίνωσή της η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ριάντ αναφέρει ότι διαθέτει αξιόπιστες πληροφορίες για το ενδεχόμενο νέων επιθέσεων κατά αδιευκρίνιστων στόχων. Η βρετανική πρεσβεία διευκρίνισε ότι τα γραφεία της θα παραμείνουν κλειστά μέχρι το Σάββατο.

    [04] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΟ ΜΠΕ: "ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ"

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαϊου 2003 (14:06 UTC+2)

    H πορεία της Ελλάδος, κυρίως σε ό,τι αφορά τα εσωτερικά της προβλήματα, θα μπορούσε να είναι καλύτερη και είναι χρέος των ίδιων των Ελλήνων να ανακαλύψουν τις αιτίες και να χαράξουν τις νέες κατευθύνσεις που θα απελευθερώσουν τις υπάρχουσες δυνατότητες, που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη, την ανάταση και την πρόοδο του Λαού μας, τονίζει ο Μίκης Θεοδωράκης, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με τη συμπλήρωση 40 ετών από τη δολοφονία του βουλευτή και μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη.

    Μιλώντας στο Γενικό Διευθυντή του ΜΠΕ, Σπύρο Κουζινόπουλο, ο διάσημος μουσικοσυνθέτης μας, ο οποίος λίγο μετά τη στυγερή δολοφονία είχε προχωρήσει στη δημιουργία της «Δημοκρατικής νεολαίας Λαμπράκη», θυμάται τις πρώτες ώρες έξω από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, όπου ο Λαμπράκης έδινε τη μάχη με το θάνατο και αναφέρεται στα διδάγματα και τις παρακαταθήκες εκείνου του συγκλονιστικού γεγονότος, σημειώνοντας ότι στις τέσσερις δεκαετίες που πέρασαν, η προσφορά του ελληνικού λαού είναι δυσανάλογη με αυτά που εισέπραξε ως τώρα και εξακολουθεί να εισπράττει σήμερα.

    Ο Μίκης Θεοδωράκης σημειώνει ακόμη ότι η επικαιρότητα της θυσίας του Γρηγόρη Λαμπράκη είναι εξίσου δραματική, καθώς εκείνη μεν την εποχή υπήρχε η απειλή ενός πυρηνικού πολέμου, ενώ σήμερα η παγκόσμια Ειρήνη και η ακεραιότητα των ανεξάρτητων κρατών και λαών απειλείται από το νέο δόγμα των δυνάμεων που εξουσιάζουν σήμερα τις ΗΠΑ.

    Το κείμενο της συνέντευξης του διεθνούς φήμης δημιουργού μας προς το ΜΠΕ, έχει ως εξής:

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Είχατε σπεύσει στη Θεσσαλονίκη αμέσως με την είδηση της δολοφονίας του μαραθωνοδρόμου της ειρήνης. Τι θυμάστε από εκείνες τις στιγμές;

    Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πράγματι. Την επόμενη μέρα του δολοφονικού χτυπήματος η ηγεσία της ΕΔΑ με παρεκάλεσε να συμμετάσχω στην μικρή ομάδα εκπροσώπων της που την αποτελούσαν οι Γιάννης Ρίτσος, Μανώλης Γλέζος και ο καθηγητής Ιμβριώτης. Φτάσαμε στην Θεσσαλονίκη το απόγευμα και από κει κατ' ευθείαν στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Εκεί μας περίμενε ο Βασίλης Εφραιμίδης και ο νευροχειρούργος Οικονόμου ο οποίος είχε εγχειρήσει τον Γρηγόρη Λαμπράκη. «Είναι κλινικά νεκρός», μας είπε. Και μας οδήγησε στο θάλαμο όπου ο Λαμπράκης γυμνός απ' τη μέση και πάνω και με τα μάτια ανοιχτά, ανέπνεε βαριά με τη βοήθεια μηχανήματος.

    Πριν εγκαταλείψουμε το Νοσοκομείο βρεθήκαμε μαζί με τον Γιάννη Ρίτσο για λίγο στο προαύλιο, όπου είχαν συγκεντρωθεί μερικοί φοιτητές και φοιτήτριες και κουβεντιάσαμε χαμηλόφωνα μαζί τους. Πράγματι μια παράξενη ησυχία είχε απλωθεί πάνω από την πόλη. Ο ταξιτζής μας είπε: «Σήμερα δεν κινείται τίποτα στην Θεσσαλονίκη. Πολλές νοικοκυρές δεν μαγείρεψαν». Ήταν παράξενο. Αυτός ο νεκρός δεν ήταν όπως τόσοι και τόσοι άλλοι. Μπορεί και με περισσότερους τίτλους και αξιώματα. Ήταν ίσως η ιστορική στιγμή. Η Ιστορία «γκαστρωμένη» από τα γεγονότα έπρεπε να γεννήσει. Τόσα και τόσα σημαντικά γεγονότα και καταστάσεις μετά τον Εμφύλιο είχαν συσσωρευτεί. Έπρεπε πια να τελειώνουμε με το αστυνομικό κράτος, τις αυθαιρεσίες του θρόνου, τον αντικομμουνισμό των αξιωματικών και αξιωματούχων, την Ελλάδα - πιόνι των αμερικανών και τους Έλληνες δουλοπάροικους στην ίδια τη χώρα τους. Για να δώσω μόνο ένα μαύρο στοιχείο: Σύμφωνα με τις -ελλειπείς- πληροφορίες 200.000 παιδιά από 5 έως 15 ετών δούλευαν σε ξένα χέρια για ένα κομμάτι ψωμί.

    Πριν φύγουμε για την Αθήνα το Σάββατο πρωί κλήθηκα από τους φοιτητές να μιλήσω σε συγκέντρωση που ετοίμαζαν μπροστά στο Πανεπιστήμιο. Η απόσταση ανάμεσα στα δυο κτίρια δεν ήταν μεγάλη, όμως είχε μαυρίσει από την παρουσία εκατοντάδων χωροφυλάκων που κρατούσαν πελώρια ρόπαλα. Αναγκαστικά περάσαμε ανάμεσά τους, η αντιπροσωπεία των φοιτητών κι εγώ. Μόλις φτάσαμε από την πίσω πόρτα στο κεντρικό οίκημα του Πανεπιστημίου, αναγκαστήκαμε να τρέξουμε στο υπόγειο γιατί η Αστυνομία είχε εισβάλει στο κτίριο. Χτυπούσαν λυσσωδώς και συνελάμβαναν φοιτητές. Όταν ησύχασαν προς στιγμήν τα πράγματα, ανεβήκαμε στο ισόγειο και από κει στη βεράντα. Το θέαμα ήταν συγκλονιστικό. Στα τριάντα μέτρα είχαν συγκεντρωθεί οι τραμπούκοι -οι ίδιοι που απειλούσαν πριν δυο μέρες τον Λαμπράκη- κρατώντας ρόπαλα και σιδερόβεργες. Ανάμεσά τους λίγες εκατοντάδες φοιτητών σε μεγάλη υπερένταση, μιας και ο κίνδυνος ήταν μεγάλος. Φώναζαν όμως όλοι συνθήματα υπέρ της Δημοκρατίας, ενώ οι τραμπούκοι η μόνη λέξη που γνώριζαν ήταν «θάνατος».

    Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες έκανα την πρώτη πολιτική ομιλία μου. Στο τέλος τα παιδιά όρμησαν, με πήραν στους ώμους και χωρίς να το καταλάβω βρέθηκα επί κεφαλής της πρώτης πορείας μιας νεολαίας που έμελλε σύντομα να μετεξελιχθεί στη Νεολαία Λαμπράκη. Οι Λαμπράκηδες είχαν γεννηθεί κυριολεκτικά μέσα στη φωτιά της μάχης. Μιας μάχης όπου οι μεν είχαν ρόπαλα και οι άλλοι μονάχα ψυχή. Την ψυχή της Δημοκρατίας.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Τα οράματα και οι ιδέες για τα οποία αγωνίστηκε και θυσιάστηκε ο Γρ. Λαμπράκης νομίζετε ότι εξακολουθούν να παραμένουν επίκαιρα και στις μέρες μας;

    Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ίσως περισσότερο από ποτέ! Κι αυτό γιατί οι άνθρωποι δεν βλέπουν στατικά τα πράγματα και τις καταστάσεις αλλά πάντοτε δυναμικά. Όχι με το τι έγινε. Αλλά με το τι έπρεπε και τι θα μπορούσε να γίνει. Κι αυτό πάντοτε σχετικά μ' αυτό που προσφέρεις για να γίνει όπως θα έπρεπε να γίνει. Ποιος αμφιβάλλει ότι η προσφορά του ελληνικού λαού είναι δυσανάλογη μ' αυτό που εισέπραξε ως τώρα και που εξακολουθεί να εισπράττει σήμερα; Σε δικαιώματα και απολαυές υλικές, ηθικές και πνευματικές; Κανείς δεν χαρίστηκε έως σήμερα στον ελληνικό λαό. Ό,τι έχει κατακτήσει το πήρε με το σπαθί του ύστερα από μεγάλες θυσίες. Με τι λοιπόν να αρχίσουμε για να δείξουμε την μεγάλη ψαλίδα ανάμεσα σ' εκείνα που ονειρεύτηκε ο λαός μας και πάλεψε γι' αυτά και σ' εκείνα που υπάρχουν γύρω του στην χώρα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο;

    Αν βεβαίως τα δει κανείς στατικά, οι διαφορές ανάμεσα στα 1963 και 2003 είναι πολύ μεγάλες. Όμως τα όνειρα, οι επιθυμίες, οι ενέργειες και οι αγώνες ειδικά της ελληνικής νεολαίας εκείνης της εποχής πήγαιναν πολύ πιο μακριά. Και αν τυχόν γινόντουσαν πραγματικότητα, η σημερινή Ελλάδα θα έπρεπε να είναι πολύ διαφορετική και οι Έλληνες περισσότερο ευτυχισμένοι. Και πάλι η Ελλάδα δεν ανήκει εντελώς και σε όλους τους Έλληνες, για να πάρω το κεντρικό σύνθημα του κυβερνώντος κόμματος αλλά και στους ξένους -έστω και με πιο «ήπιο» και έξυπνο τρόπο- και σε όλους αυτούς που καταφέρνουν με τον α ή τον β τρόπο να είναι λίγο περισσότερο ιδιοκτήτες της χώρας από τους υπόλοιπους απλούς Έλληνες και να νέμονται μεταξύ τους τα κέντρα των αποφάσεων, των επιλογών, των αξιωμάτων και φυσικά ένα σημαντικό μέρος του πλούτου της χώρας, ενός πλούτου που σύμφωνα με τα όνειρα εκείνης της εποχής θα έπρεπε να είχε μεταβάλει την Ελλάδα σε έναν «παράδεισο» με ένα βιοτικό επίπεδο 100% πιο πάνω απ' το σημερινό, μορφωτικό και πνευματικό 200% και τέλος ηθικό που καμμιά σχέση δεν θα είχε με το σημερινό κατάντημα ντροπής και οργής.

    Όμως εκεί που η επικαιρότητα της θυσίας του Γρηγόρη Λαμπράκη είναι εξ ίσου δραματική με εκείνη την εποχή όπου μας απειλούσε ένας πυρηνικός πόλεμος, βρίσκεται και πάλι στον διεθνή τομέα. Η παγκόσμια Ειρήνη και η ακεραιότητα των ανεξάρτητων κρατών και λαών απειλείται από το νέο δόγμα των δυνάμεων που εξουσιάζουν σήμερα τις ΗΠΑ σύμφωνα με το οποίο δεν ισχύει πια ο χάρτης την Ηνωμένων Εθνών -που υπεράσπιζε τα σύνορα- αλλά ο Νόμος του Ισχυρότερου. Με πρόσχημα την 11η Σεπτεμβρίου και την πάταξη της τρομοκρατίας η Κυβέρνηση Μπους μπορεί να βαφτίζει όποιον θέλει τρομοκράτη -ακόμα και λαούς ολόκληρους- παίρνοντας μόνος του το δικαίωμα να τον εξοντώνει και γράφοντας τους διεθνείς νόμους και την γνώμη των άλλων στα παλιά του τα παπούτσια.

    Βρισκόμαστε σίγουρα μπροστά σε μια πολύ μεγάλη απειλή για την ανθρωπότητα και για μας τους ίδιους, στην οποία καθώς φαίνεται, ακόμα και τα κράτη που θα το ήθελαν δεν μπορούν προς το παρόν να αντιδράσουν, γιατί όλοι φοβούνται τα αντίποινα της μοναδικής υπερδύναμης.

    Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι φιλειρηνικοί άνθρωποι όλου του κόσμου και στην πατρίδα μας, δεν οφείλουμε να δούμε καθαρά τι συμβαίνει και να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Μόνο έτσι θα ενημερωθεί σωστά ο Λαός, γιατί σ' αυτή τη φάση, όπως έδειξαν τα πράγματα, δυστυχώς μονάχα ο Λαοί αντιδράσανε. Ας μην υποτιμούμε αυτό το νέο κίνημα Ειρήνης. Σήμερα, μετά το Ιράκ, ξαναβλέπουμε στη χώρα μας το ίδιο παλιό έργο: Πολλοί γνωστοί κονδυλοφόροι - σχολιαστές - παράγοντες που την εποχή των πρόσφατων βομβαρδισμών - σφαγών λούφαξαν, βγάζουν σιγά σιγά το κεφάλι τους στην επιφάνεια και αρχίζουν την φιλοαμερικανική προπαγάνδα. Αρχίζουν με τα εγκώμια για τα καλά της Αμερικής, τη Λογοτεχνία, τη Μουσική, τον Κινηματογράφο, για να φτάσουν στις ελευθερίες και τα δικαιώματα του αμερικανικού λαού, που φυσικά κανένας δεν τα απείλησε ως τώρα, μονάχα οι ίδιοι επ' ονόματι της δικής τους ελευθερίας απειλούν τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των άλλων. Αυτά δεν μας τα λένε. Γιατί σκοπός τους είναι να σκορπίσουν την σύγχυση, την αμφιβολία, το φόβο και να οδηγήσουν τον Λαό σε στάση παθητική και ουδέτερη.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπήρξατε πρωτεργάτης της δημιουργίας της «Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη» και με τη δράση σας ως πρόεδρος την είχατε γνωστή όχι μόνο πανελληνίως αλλά και διεθνώς. Κάνοντας μία αποτίμηση του έργου της 40 χρόνια μετά, νομίζετε ότι αυτό ήταν θετικό;

    Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και βέβαια ήταν θετικό. Πώς όμως να προσμετρήσεις επιδράσεις ιδεολογικού, πολιτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα; Δεκάδες χιλιάδες νέοι και νέες διαπαιδαγωγήθηκαν μέσα στην πράξη, στη δράση, στον αγώνα. Μέσα στην ίδια τη ζωή. Και έγιναν κάποιοι άλλοι. Η σκέψη τους, η συμπεριφορά τους, το ήθος τους έγινε διαφορετικό. Όταν ήρθε η Χούντα, μπήκαν πρώτοι στον αγώνα. Δημιούργησαν το Πατριωτικό Μέτωπο, πιάστηκαν, βασανίστηκαν, δικάστηκαν, φυλακίστηκαν. Έλαμψαν έτσι με το παράδειγμά τους και φώτισαν τους φοβισμένους πατριώτες που παράδερναν μέσα στα σκοτάδια της Δικτατορίας.

    Μετά ήρθε η διάσπαση της Αριστεράς, η πτώση της Χούντας, η δημιουργία του ΠΑΣΟΚ. Όλα αυτά τους βρήκαν σκορπισμένους, πικραμένους από τη διάσπαση, αγανακτισμένους από την στενοκεφαλιά των ηγεσιών. Έτσι πήγαν από δω κι από κει. Όμως όπου κι αν πήγαν νομίζω ότι κουβαλούν ο καθένας μέσα του τη νέα ποιότητα που έτσι κι αλλιώς είχε γίνει πια βασικό στοιχείο της προσωπικότητάς τους.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Οι δραστηριότητες και οι ιδέες των Λαμπράκηδων συγκινούσαν εκείνη την εποχή όχι μόνο τον κόσμο της Αριστεράς, αλλά και ευρύτερα. Θεωρείτε ότι η ίδια ή μια άλλη ανάλογη οργάνωση νεολαίας θα μπορούσε να δραστηριοποιηθεί και στις μέρες μας;

    Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Φυσικά όχι. Η ιστορία δεν αντιγράφεται.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Αυτά τα 40 χρόνια πόσο νομίζετε ότι βελτιώθηκε το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα και τι θα μπορούσε ακόμα περισσότερο να γίνει για την εμβάθυνση της Δημοκρατίας στη χώρα μας;

    Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το πολιτικό κλίμα σίγουρα έχει αλλάξει και δεν νομίζω ότι υπάρχει σήμερα Έλληνας που να μη γνωρίζει και να μην πιστεύει στα δικαιώματα που του ορίζουν το Σύνταγμα και οι Νόμοι της Δημοκρατίας.

    Εξ ίσου πιστεύω ότι μπορεί και να τα διεκδικεί μέσα από τις Ενώσεις, τις Οργανώσεις, στα Συνδικάτα αλλά και μόνος του. Ο Έλληνας σήμερα είναι και νιώθει ελεύθερος. Αυτό δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει. Κι αυτό ήδη είναι μια πολύ μεγάλη κατάκτηση. Υπάρχουν φυσικά πολλά αρνητικά που αμαυρώνουν τη δημόσια ζωή και που δυσκολεύουν την καθημερινότητά μας. Όλα αυτά είναι γνωστά. Η κοινή γνώμη προβληματίζεται γύρω από τα αρνητικά φαινόμενα και συνθήκες. Τα κόμματα ξεσκεπάζουν το ένα το άλλο αποκαλύπτοντας τις αδυναμίες του πολιτικού μας συστήματος.

    Το είπα νομίζω και στην αρχή: Κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις η πορεία της χώρας -κυρίως σε ό,τι αφορά τα εσωτερικά της προβλήματα- θα μπορούσε να είναι καλλίτερη. Δυστυχώς δεν έγινε έτσι και είναι χρέος των ιδίων των Ελλήνων να ανακαλύψουν τις αιτίες και να χαράξουν τις νέες κατευθύνσεις που θα απελευθερώσουν τις υπάρχουσες δυνατότητες, που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη, την ανάταση και την πρόοδο του Λαού μας.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Μπορούμε να πούμε και σήμερα ότι «Ο ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ ΖΕΙ» ακόμα και μέσα από το διαχρονικό μουσικό σας έργο;

    Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Οπωσδήποτε ΝΑΙ.

    [05] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΣΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαϊου 2003 (20:51 UTC+2)

    Ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, του Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης, ναυπηγοεπισκευαστών και υπηρεσιακών παραγόντων της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη. Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν στις ναυπηγοεπισκευαστικές μονάδες που λειτουργούν, χωρίς τις απαραίτητες άδειες, πάνω από πενήντα χρόνια. Οι απόψεις που κατατέθηκαν αφορούσαν στην εξεύρεση χώρου για την εγκατάσταση ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, η οποία θα τηρεί όλες τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο Νομάρχης, τόνισε ότι «κοινή πεποίθηση όλων των εμπλεκομένων φορέων είναι ότι η Βόρεια Ελλάδα θα πρέπει να αποκτήσει άμεσα τέτοιου είδους εγκαταστάσεις, προκειμένου να προκύψουν νέες θέσεις εργασίας, να διασφαλισθεί η ανάπτυξη της αλιείας και η συντήρηση του μεγάλου αλιευτικού μας στόλου. Ακόμη να προστατευθεί το περιβάλλον αλλά και η ασφάλεια των εργαζομένων που πολλές φορές τίθεται σε κίνδυνο λόγω προχειρότητας τέτοιων πεπαλαιωμένων μονάδων».

    Μάλιστα ο κ Ψωμιάδης υπήρξε κατηγορηματικός στις πρωτοβουλίες που θα αναπτύξει άμεσα, προκειμένου να δοθούν λύσεις στο πρόβλημα δεκαετιών: «Θα πρέπει να υπάρξει η πολιτική βούληση των συναρμοδίων υπουργών, ώστε να προωθηθεί άμεσα η δημιουργία ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης στη Θεσσαλονίκη», τόνισε.

    Όπως επισήμανε ο Νομάρχης, εντός των προσεχών ημερών θα ζητήσει από τον Υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργο Πασχαλίδη να αναλάβει τον συντονισμό της προσπάθειας σε επίπεδο υπουργείων κι άλλων συναρμόδιων υπηρεσιών. «Αυτό που προέχει είναι η βούληση όλων μας, διότι το κόστος του έργου που είναι εθνικής σημασίας, όσο υψηλό και αν είναι μπορεί να καλυφθεί με χρήματα της κοινότητας. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τα αυτονόητα, για επιχειρηματίες εργαζόμενους, περιβάλλον και Θεσσαλονικείς». Τα θέματα αυτά θα συζητηθούν, με συγκεκριμένες προτάσεις και μελέτες που ζήτησε ο κ. Ψωμιάδης σε νέα σύσκεψη που όρισε ο ίδιος.

    [06] ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ Ε.Δ.Ε. ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ ΖΗΤΗΣΕ Ο Κ. ΣΤΕΦΑΝΗΣ

    Αθήνα, 21 Μαϊου 2003 (20:41 UTC+2)

    Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες παραβιάστηκαν τα δικαιώματα της ασθενούς που νοσηλεύεται στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο (ως περιστατικό ύποπτο για SARS) και οι κανόνες ασφαλείας του ιδρύματος διερευνώνται έπειτα από κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση (Ε.Δ.Ε.) την οποία διέταξε ο υπουργός Υγείας και Πρόνοιας, Κώστας Στεφανής.

    Η αφορμή για την διενέργεια Ε.Δ.Ε. ήταν το σημερινό δημοσίευμα της ημερήσιας εφημερίδας «Espresso», στο οποίο υπάρχει φωτογραφία της 23χρονης αεροσυνοδού και συνέντευξή της, την οποία η ίδια διαψεύδει ότι έδωσε, σύμφωνα με έγγραφο του διοικητή του νοσοκομείου.

    [07] ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ "ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ"

    Aθήνα, 21 Μαϊου 2003 (20:36 UTC+2)

    Ημερίδα με θέμα: «Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα» διοργανώνουν την προσεχή Δευτέρα, οι Νομαρχιακές Διοικούσες Επιτροπές (ΝΟΔΕ) Α' Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας

    Στην Ημερίδα θα μιλήσουν ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Βουλευτής Β' Αθηνών Β. Μεϊμαράκης, το Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, πρώην Βουλευτής Επικρατείας Μερ. Σπυροπούλου, η τ. Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών, Μ. Ιωαννίδου και ο Διδάκτωρ Εγκληματολογίας Αγγ. Τσιγκρής.

    [08] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ

    Ιωάννινα, 21 Μαϊου 2003 (20:33 UTC+2)

    Μέτρα που θα προστατεύουν τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπή επίπεδα διαβίωσης στους συνταξιούχους αναμένεται να αποφασιστούν στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε.

    Τα μέτρα και το κοινωνικό μοντέλο, το οποίο θα ισχύσει στην Ε.Ε. τα επόμενα χρόνια εξετάζονται στο διήμερο Συνέδριο με θέμα "Ο εκσυγχρονισμός του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου - πολιτικές και εργαλεία της Ε.Ε." που διοργανώνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στα Ιωάννινα με τη συμμετοχή εκπροσώπων των 25 χωρών - μελών της Ε.Ε.

    Η μεταρρύθμιση των συστημάτων κοινωνικής προστασίας και ασφάλισης, τόνισε στην ομιλία του στο Συνέδριο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας, θεωρείται επιτακτική λόγων των αμφιβολιών και της ρευστότητας που δημιουργούν η παγκοσμιοποίηση, η γήρανση του πληθυσμού και οι νέες κοινωνικές συνθήκες.

    "Η πιεστική ανάγκη μεταρρύθμισης των συστημάτων αυτών πρέπει να μην ανατρέψει τα θεμέλια της Κοινωνικής Ευρώπης, αλλά να πετύχει τον άμεσο εκσυγχρονισμό του Κοινωνικού μας Μοντέλου για να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες, στις νέες ανάγκες. Και σε αυτήν την προσπάθεια πιστεύω ότι η πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς συμβιβασμούς", επισήμανε.

    "Με αφετηρία, την απόφαση ορόσημο της Λισσαβόνας επιδιώκουμε να κάνουμε εμφανές ότι η Ενωση υπάρχει και λειτουργεί πρωτίστως για τους πολίτες της, γεγονός που σημαίνει ότι η κοινωνική προστασία κατέχει περίοπτη θέση στους στόχους και τις επιλογές που από κοινού διαμορφώνουμε. Το Εαρινό Συμβούλιο του Μαρτίου επαναβεβαίωσε την ομόφωνη προσήλωση μας στη διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου κοινωνικής προστασίας, βασισμένου στις αρχές της αλληλεγγύης και της κοινωνικής ένταξης", υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας.

    Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι με αφορμή το Συνέδριο η ελληνική προεδρία συνεπής στη δέσμευση της για την υπεράσπιση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου καταθέτει ένα σημαντικό κείμενο προβληματισμού για τις προοπτικές της κοινωνικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σημείωσε ότι η έκθεση φιλοδοξεί να καταγράψει τις κυριότερες πτυχές και προκλήσεις για τη διαμόρφωση των πολιτικών κοινωνικής προστασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παράλληλα να θέσει το περίγραμμα των εναλλακτικών επιλογών που προβάλλονται για τις κατευθύνσεις και την εξέλιξη των επιλογών αυτών με στόχο να εγκαινιαστεί ένας γόνιμος διάλογος, ο οποίος θα βοηθήσει στην επίτευξη πολιτικής συμφωνίας που θα οδηγήσει στην επιτυχή προσαρμογή του κράτους πρόνοιας στο νέο μοντέλο παραγωγής και στις προκλήσεις της εποχής μας, αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες συγκλίσεων και συνεργασίας στο πλαίσιο της Ενωσης.

    Οι πολιτικές προστασίας που θα συμφωνηθούν στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας θα αφορούν κυρίως τις γυναίκες, τους νέους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες που κινδυνεύουν να βρεθούν στο περιθώριο λόγω της ανεργίας.

    Σε ό, τι αφορά τις συντάξεις και τη διαμόρφωση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης των συνταξιούχων επιδιώκεται αύξηση των πόρων των ασφαλιστικών ταμείων με πολιτικές που θα δεν θα επιβαρύνουν δυσβάσταχτα τους εργαζομένους.

    Για την αύξηση των πόρων των ασφαλιστικών οργανισμών το υπουργείο Εργασίας προτείνει, μεταξύ των άλλων, κίνητρα για την παραμονή των ηλικιωμένων πάνω από 60 ετών στην εργασία και περιορισμό της ανασφάλιστης εργασίας.

    Σε μεγάλο ζητούμενο αναδεικνύεται η αύξηση της απασχόλησης τουλάχιστον στα επίπεδα που έχουν τεθεί από τη Λισαβόνα και αφορούν 15.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2010.

    Τα θέματα που εξετάζονται στο Συνέδριο των Ιωαννίνων θα αποτελέσουν και τον άξονα των πολιτικών που θα αποφασιστούν στην ελληνική προεδρία και θα εξεταστούν στο νέο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

    [09] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Aθήνα, 21 Μαϊου 2003 (20:32 UTC+2)

    Στον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Γιάννο Παπαντωνίου απαντά με δήλωσή του ο υπεύθυνος του Τομέα Εθνικής Άμυνας, της Νέας Δημοκρατίας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, για την υπόθεση των αεροσκαφών Α7 Κορσέρ στους κινητήρες των οποίων βρέθηκαν εργαλεία επισκευής.

    Ο υπουργός κατηγόρησε τον κ. Σπηλιωτόπουλο που έφερε την υπόθεση στη Βουλή λέγοντας ότι αφού γνώριζε το ζήτημα θα έπρεπε να ενημερώσει έγκαιρα την ηγεσία της πολεμικής αεροπορίας ώστε να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια των πιλότων.

    «Αν ο κ. Παπαντωνίου ασχολείτο με τα θέματα του Υπουργείου του και όχι με το κτίσιμο του πολιτικού του προφίλ, στον αγώνα διαδοχής που έχει ξεκινήσει στο κόμμα του, δεν θα ζητούσε από την Αξιωματική Αντιπολίτευση να τον ενημερώσει για το τι συμβαίνει στις Ένοπλες Δυνάμεις», σημειώνει ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

    Παράλληλα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των πιλότων, ο τομεάρχης της ΝΔ επισημαίνει πως αυτή απειλείται μόνον από τα έργα και τις ημέρες του κ. Παπαντωνίου στο Υπουργείο και όχι από τις αποκαλύψεις της ΝΔ. «Είναι πρωτοφανές το ότι αντί να τον ενοχλήσουν τα γεγονότα αυτά καθαυτά, τον ενόχλησε περισσότερο η δημοσιοποίησή τους, κάτι που καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται την ευθύνη του ως πολιτικού προϊσταμένου των Ενόπλων Δυνάμεων» σημειώνει ο κ. Σπηλιωτόπουλος και προσθέτει: «επί της ουσίας, το ερώτημα παραμένει αναπάντητο: Ποιος κτύπησε πισώπλατα την Πολεμική μας Αεροπορία, σε περίοδο κρίσιμη για την ασφάλεια του Αιγαίου, υπό τα αδιάφορα όμματα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου».

    [10] ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΠΑΠ ΤΟ Α΄ΤΡΙΜΗΝΟ

    Αθήνα, 21 Μαϊου 2003 (20:53 UTC+2)

    Ο ΟΠΑΠ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Το Δ.Σ. της εταιρείας στη συνεδρίασή του στις 20-05-2003 (Α.Δ.Σ. 20 θέμα 1ο) ενέκρινε την Συνοπτική Λογιστική Κατάσταση της 31ης Μαρτίου 2003 (Λογιστική περίοδος 1/01/2003-31/03/2003). Τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας στο πρώτο τρίμηνο του 2003, έναντι αυτών του αντίστοιχου διαστήματος του 2002 διαμορφώθηκαν ως εξής: - Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας το πρώτο τρίμηνο του 2003 σημείωσε αύξηση σε ποσοστό 35,7% και ανήλθε στα 634,7 εκ. ευρώ, έναντι 467,8 εκ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2002. - Οι πωλήσεις των παιχνιδιών της εταιρείας που ανήκουν στην κατηγορία των αριθμολαχείων (ΛΟΤΤΟ, ΠΡΟΤΟ, ΤΖΟΚΕΡ, EXTRA 5 και SUPER 3) διαμορφώθηκαν στα 141,7 εκ. ευρώ, έναντι 96,6 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2002, σημειώνοντας αύξηση 46,7%, γεγονός που οφείλεται στις πωλήσεις των 2 νέων αριθμολαχείων EXTRA 5 και SUPER 3, που στην εξεταζόμενη περίοδο ανήλθαν στα 60,4 εκ. ευρώ. - Οι πωλήσεις των παιχνιδιών που ανήκουν στην κατηγορία των sports game (ΠΡΟΠΟ, ΣΤΟΙΧΗΜΑ, ΠΡΟΠΟΓΚΟΛ), ανήλθαν στα 492,9 εκ. ευρώ, έναντι 371,1 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2002, σημειώνοντας αύξηση σε ποσοστό 32,8% (ΠΡΟΠΟ αύξηση 30% και ΣΤΟΙΧΗΜΑ 33%). - Τα λειτουργικά κέρδη (προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και εκτάκτων αποτελεσμάτων) της εταιρείας, ανήλθαν στα 131,8 εκ. ευρώ, έναντι 100,1 εκ. ευρώ το 2002 σημειώνοντας αύξηση σε ποσοστό 31,7 %. - Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 114,9 εκ. ευρώ, έναντι 95,6 εκ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2002, παρουσιάζοντας αύξηση σε ποσοστό 20,2 %. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα έκτακτα αποτελέσματα τις περιόδου μέχρι 31/3/2003 έχουν επιβαρυνθεί με τον σχηματισμό πρόσθετης πρόβλεψης ποσού 9,4 εκ. ευρώ, πέραν του ποσού των 65,5 εκ. ευρώ που είχε σχηματισθεί με 31/12/2002, ως αποτέλεσμα της από 21/1/2003 απόφασης του Τριμελούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, σχετικά με την προσφυγή- αίτηση καταβολής κεφαλαίου της αποθετικής ζημιάς, που υπέστη η ανάδοχος εταιρεία από την μη έναρξη του Ιπποδρομιακού Κυνοδρομιακού στοιχήματος, που προβλέπεται από την μεταξύ τους σύμβαση. Η ενδεχόμενη υποχρέωση αποζημίωσης μετά την 31/03/03 και μέχρι το τέλος της σύμβασης εξαρτάται από την έναρξη ή μη του Ιπποδρομιακού και Κυνοδρομιακού στοιχήματος καθώς και από την έκβαση της ακυρωτικής αγωγής της ΟΠΑΠ Α.Ε. κατά της αποφάσεως του Διαιτητικού Δικαστηρίου. Τον Φεβρουάριο του 2003 υπεγράφη νέα Διακρατική Συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής και Κυπριακής Δημοκρατίας που αντικαθιστά προηγούμενες συμφωνίες που υφίστανται από το 1969, με τις οποίες η ΟΠΑΠ Α.Ε. λειτουργούσε χωρίς επιχειρηματικό κέρδος. Με βάση την νέα αυτή συμφωνία η ΟΠΑΠ Α.Ε., με θυγατρική εταιρεία που θα ιδρύσει μέσα σε 6 μήνες, θα διεξάγει τα παιχνίδια ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ, ΠΡΟΤΟ, ΤΖΟΚΕΡ, ΠΡΟΠΟΓΚΟΛ, SUPER 3, EXTRA 5 και ΚΙΝΟ και τα έσοδα από τα παιχνίδια θα αποτελούν έσοδα της Κυπριακής θυγατρικής μας. Τα λειτουργικά έξοδα της θυγατρικής αποτελούνται από τα εξής: - Τα έξοδα λειτουργίας της (6% των ετήσιων εσόδων), - Τις προμήθειες των πρακτόρων, - Τα κέρδη των νικητών, - Την πληρωμή των λειτουργικών δαπανών της ΟΠΑΠ ΑΕ (10% των ετήσιων εσόδων), - Τα έξοδα χορηγιών (1-2% των ετήσιων εσόδων), - Τα έξοδα διαφήμισης (2% των ετήσιων εσόδων). Μετά την αφαίρεση των λειτουργικών δαπανών της Κυπριακής θυγατρικής μας το υπόλοιπο θα καταβάλλεται στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η καταβολή στην ΟΠΑΠ Α.Ε. των λειτουργικών της δαπανών, θα πραγματοποιείται σε τριμηνιαία βάση, με εξαίρεση τα πρώτα δύο χρόνια από την 1/01/2003, για τα οποία τα αντίστοιχα ποσά θα παραμείνουν στην Κύπρο και θα επενδυθούν για την ανάπτυξη των εκεί δραστηριοτήτων μας. Τέλος η εταιρεία σκοπεύει να εισάγει στο τέλος του Ιουνίου το παιχνίδι ΚΙΝΟ, αρχικά σε επιλεγμένο αριθμό πρακτόρων και σε άλλους χώρους (π.χ. καφετέριες). Η φάση αυτή αναμένεται να διαρκέσει 4 μήνες, μετά το τέλος της οποίας και εντός 12 μηνών θα γίνει σταδιακή επέκταση σε όλα τα πρακτορεία που πληρούν τις προϋποθέσεις του κανονισμού του παιχνιδιού.»

    [11] ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ "DELTA SINCULAR" ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ ΚΟΛΠΟ

    Αθήνα, 21 Μαϊου 2003 (20:51 UTC+2)

    Η εταιρία ΔΕΛΤΑ SINGULAR ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Στις 20/5/2003 στο Dubai Internet City, ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης, Πρόεδρος της Delta Singular και ο κ. Hisham Abdulrazzak Al-Razzuqi, CEO της Gulf Investment Corporation (GIC), του κορυφαίου χρηματοοικονομικού οργανισμού στον Περσικό Κόλπο, ανακοίνωσαν την υπογραφή συμφωνίας για την ίδρυση της εταιρίας Delta Gulf Services με τη μορφή joint-venture, με έδρα το Dubai Internet City, για την παροχή υπηρεσιών επεξεργασίας τραπεζικών καρτών στις χώρες του Περσικού Κόλπου. Η τεχνογνωσία της Delta Singular στην παροχή υπηρεσιών IT Outsourcing σε μεγάλους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με την οικονομική ευρωστία και την πλούσια εμπειρία της GIC στην ανάπτυξη των ιδιωτικών εταιριών και της οικονομικής προόδου στην περιοχή, με την υποστήριξη των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου, αποτελούν εχέγγυο για την επιτυχία της συνεργασίας των δύο εταιριών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η GIC ανήκει εξ' ίσου στις έξι χώρες του Κόλπου, στο δε Διοικητικό Συμβούλιό της μετέχουν οι έξι Υπουργοί Οικονομικών των χωρών αυτών. Ειδικότερα, η Delta Gulf Services θα προωθήσει και θα επεκτείνει τις υπηρεσίες της επιχειρηματικής μονάδας IT Outsourcing Services της Delta Singular σε Τράπεζες και επιχειρήσεις στις χώρες Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ομάν. Η Delta Singular ήδη εξυπηρετεί δύο Τράπεζες στην περιοχή και, μέσω της Delta Gulf Services, ο στόχος θα είναι η προσέλκυση νέων πελατών και η απόκτηση ηγετικής θέσης στον τομέα επεξεργασίας καρτών και συναλλαγών στην περιοχή αυτή. Διευθύνων Σύμβουλος στην Delta Gulf Services θα αναλάβει ο Δρ. Μιχάλης Κεφαλόπουλος, Διευθυντής Διεθνών Δραστηριοτήτων, Delta Singular. Σε πρώτη φάση, η Delta Gulf Services θα αξιοποιήσει την τεχνολογία και τις υποδομές της Delta Singular στα συστήματα πληρωμών και ασφαλών συναλλαγών για να προσφέρει αξιόπιστες υπηρεσίες στις τράπεζες της περιοχής. Για την Gulf Investment Corporation: Η Gulf Investment Corporation (GIC) κατέχει ηγετική θέση στους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς του Περσικού Κόλπου. Ιδρύθηκε το 1983 με πρωτοβουλία του Συμβουλίου Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου (Gulf Cooperation Council - GCC). Στο μετοχικό κεφάλαιο της GIC συμμετέχουν εξ ίσου οι κυβερνήσεις των έξι χωρών του GCC, δηλαδή Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Κατάρ, Σαουδικής Αραβίας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Ομάν. Σκοπός της GIC είναι να υποστηρίξει την ανάπτυξη των ιδιωτικών εταιριών και την οικονομική πρόοδο στην περιοχή του Περσικού Κόλπου. Το 2002, το ενεργητικό της GIC ανήλθε σε 5,804.9 εκ. δολάρια, ενώ το μετοχικό της κεφάλαιο ανήλθε σε.1,178.1 εκ. δολάρια.»

    [12] ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΥΟ ΓΚΑΡΑΖ ΑΝΕΛΑΒΕ Η "ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ"

    Αθήνα, 21 Μαϊου 2003 (20:50 UTC+2)

    Η εταιρία ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Την κατασκευή με αυτοχρηματοδότηση δύο υπόγειων χώρων στάθμευσης, συνολικά 421 θέσεων, στο Δήμο Καλαμαριάς αναλαμβάνει η ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ Α.Ε, προϋπολογισμού 6.050.000 ευρώ, μετά από σύμβαση που υπέγραψε σήμερα με το Δήμο Καλαμαριάς. Η διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης είναι 26 έτη και ο Δήμος Καλαμαριάς θα εισπράττει ως αντάλλαγμα ποσοστό επί των ακαθάριστων εσόδων που ανέρχεται στο 4,20%. Πρόκειται για δύο υπόγειους χώρους στάθμευσης με ράμπες και αυτοεξυπηρέτηση ο πρώτος διώροφος, 273 θέσεων, στην Πλατεία Δημαρχείου Καλαμαριάς και ο δεύτερος τριώροφος, 148 θέσεων, σε οικόπεδο μεταξύ των οδών Μουρουζηδών Σαμαρά, οι οποίοι αναμένεται να διευκολύνουν σημαντικά τόσο τους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες της περιοχής, συμβάλλοντας παράλληλα στην τόνωση της αγοραστικής κίνησης του εμπορικού κέντρου. Κύριος του έργου είναι ο Δήμος Καλαμαριάς και παραχωρησιούχος η εταιρία ΘΕΣΗ Α.Ε, ενώ την κατασκευή των σταθμών θα αναλάβει η ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ ΑΕ. Οι δύο σταθμοί αυτοκινήτων στην Kαλαμαριά θα είναι εξοπλισμένοι με τα πλέον σύγχρονα συστήματα λειτουργίας και διαχείρισης. Οι οδηγοί θα ενημερώνονται έγκαιρα στην είσοδο των σταθμών τόσο για την πληρότητα που υπάρχει συνολικά, όσο και για την πληρότητα ανά επίπεδο ώστε να κατευθύνονται έγκαιρα σε ελεύθερες θέσεις. Οι σταθμοί θα λειτουργούν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, ενώ θα ληφθούν ειδικά μέτρα όσον αφορά την ασφάλεια που θα παρέχεται τόσο στους πελάτες του σταθμού όσο και στους εργαζόμενους σε αυτόν. Θα υπάρχει άπλετος φωτισμός σε όλα τα σημεία του σταθμού και συνεχής παρακολούθηση και έλεγχος όλων των χώρων των εισόδων από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης. Οι σταθμοί θα είναι εξοπλισμένοι με συστήματα ανίχνευσης μονοξειδίου, πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης με στόχο την άμεση διαπίστωση τυχόν προβλημάτων και την αποτελεσματική αντιμετώπιση τους. Θα υπάρχει ειδική μέριμνα για τα άτομα με αναπηρίες φροντίζοντας η είσοδος και η κίνηση τους εντός του σταθμού να είναι όσο το δυνατόν πιο άνετη. Οι συγκεκριμένοι σταθμοί πρόκειται να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος για την εξεύρεση χώρων στάθμευσης στην Καλαμαριά, αφού πρόσφατες μελέτες που διεξήχθησαν από το Δήμο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συγκεκριμένη περιοχή παρουσιάζει μεγάλο έλλειμμα θέσεων στάθμευσης. Αναφορικά με την εταιρία ΘΕΣΗ, αυτή έχει ως βασικό μέτοχο τη ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ Α.Ε και δημιουργήθηκε με σκοπό τις επενδύσεις και την εκμετάλλευση σταθμών αυτοκινήτων, επιδιώκοντας να καθιερώσει νέα δεδομένα στους στεγασμένους χώρους στάθμευσης προσφέροντας υψηλή ποιότητα υπηρεσιών στους πελάτες της. Οι δύο σταθμοί 421 θέσεων της Καλαμαριάς έρχονται να προστεθούν στον υφιστάμενο υπόγειο σταθμό 210 θέσεων στην πλατεία Δημαρχείου της Βέροιας. Έχοντας ήδη λοιπόν την εμπειρία οργάνωσης και λειτουργίας χώρων στάθμευσης, η ΘΕΣΗ Α.Ε, φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη εξειδικευμένη εταιρία στην Ελλάδα στην παροχή οργανωμένων υπηρεσιών σε χώρους στάθμευσης, με στόχο την εκμετάλλευση 5000 θέσεων τουλάχιστον μέσα στην επόμενη πενταετία.»

    [13] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Η "ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ" ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΗΣ

    Αθήνα, 21 Μαϊου 2003 (20:49 UTC+2)

    Διέψευσε κατηγορηματικά, με ανακοίνωσή της η Διοίκηση της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΕ, δημοσιεύματα στον ημερήσιο τύπο, ότι βρίσκεται σε συζητήσεις για συγχώνευσή της με την ΑΣΠΙΣ ή άλλη Τράπεζα, ελληνική ή ξένη. Όπως και στο παρελθόν έχει δηλώσει η Διοίκηση της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ Α.Ε., εάν στο μέλλον υπάρξουν σχετικές επιβεβαιωμένες εξελίξεις θα το ανακοινώσει μέσα στις προθεσμίες που ο νόμος ορίζει.

    [14] ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Αθήνα, 21 Μαϊου 2003 (20:48 UTC+2)

    Γνωστοποιείται από την Τράπεζα της Ελλάδος ότι η Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της, της 19/05/2003, εξουσιοδότησε το Διοικητικό Συμβούλιο προκειμένου κατά την κρίση του να προχωρήσει σε πώληση και επαναμίσθωση με δικαίωμα επαναγοράς ακινήτων κυριότητας της Τράπεζας, που ιδιοχρησιμοποιούνται από την Τράπεζα ή εταιρείες του Ομίλου της, συνολικής εμπορικής αξίας μέχρι 30.000.000 Ευρώ από τα οποία μπορεί να προκύψει υπεραξία περίπου 10.000.000 Ευρώ με τους ειδικότερους όρους και προϋποθέσεις που θα αποφασίζει κατά περίπτωση

    [15] Η ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΘΕΙ ΣΕ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 21 Μαϊου 2003 (20:03 UTC+2)

    Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κύπρος Χρυσοστομίδης επανέλαβε σήμερα την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να προσέλθει σε συνομιλίες επί της ουσίας στη βάση των όσων είχαν δηλωθεί από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Χάγη, προσθέτοντας πως όταν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις τότε θα τεθούν και τα σημεία εκείνα που επηρεάζουν το Κυπριακό από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ενόψει και της τουρκικής στάσης, η κυβέρνηση δεν κρίνει σκόπιμο τον καθορισμό δημοψηφίσματος.

    Κληθείς να σχολιάσει τη συνέντευξη του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο στο ΚΥΠΕ, στην οποία είπε ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν είναι πρόθυμα να εμπλακούν σε διαδικασία στο Κυπριακό εκτός αν υπάρχει ξεκάθαρο χρονικό πλαίσιο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ''δεν διαφοροποιείται η κατάσταση από ότι ήταν η θέση του Γενικού Γραμματέα ήδη στη Χάγη και όπως αποτυπώθηκε στην έκθεση του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και επαναλαμβάνεται συνεχώς''.

    Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι η αναφορά γίνεται και για τις δύο πλευρές, είπε ότι ''ούτε και πριν γινόταν διαχωρισμός'', επισημαίνοντας ότι πάντοτε μιλούσε και για τις δύο πλευρές.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] Ο Κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ "ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ" ΑΠΟ ΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ

    Λευκωσία, 21 Μαϊου 2003 (19:59 UTC+2)

    Το δικαίωμα της περιουσίας δεν είναι θέμα αποζημιώσεων, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κύπρος Χρυσοστομίδης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την εξαγγελία για δημιουργία ''ταμείου αποζημιώσεων'' από πλευράς ψευδοκράτους.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η κυβέρνηση έχει ενημερωθεί έγκαιρα για όλες τις μεθοδεύσεις, λήφθηκαν έγκαιρα όλα τα μέτρα και μελετήθηκε το θέμα από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνεργασία με το Γενικό Εισαγγελέα και ξένους εμπειρογνώμονες.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ Ε/Κ ΚΑΙ Τ/Κ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΑ ΜΕΡΙΚΗΣ ΑΡΣΗΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ

    Λευκωσία, 21 Μαϊου 2003 (19:57 UTC+2)

    Από τις 23 Απριλίου, ημέρα της της μερικής άρσης των περιορισμών διακίνησης μέχρι και τις 15 Μαϊου, συνολικά 276.531 Ελληνοκύπριοι μετέβησαν στα κατεχόμενα (73.429 πεζοί και 203.102 με αυτοκίνητο), ενώ 105.251 Τουρκοκύπριοι πήγαν στις ελεύθερες περιοχές (95.435 πεζοί και 9.816 με αυτοκίνητο).

    Οι συνολικές δαπάνες των Ελληνοκύπριων στα κατεχόμενα για αυτή τη χρονική περίοδο, υπολογίζονται σε 3 εκατ. 9 χιλιάδες λίρες και των Τουρκοκύπριων στις ελεύθερες περιοχές σε 618.000 λίρες.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΑΘΩΟΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΡΑΝΤΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ

    Χάγη, 21 Μαϊου 2003 (19:55 UTC+2)

    Αθώος δήλωσε σήμερα ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ο πρώην ανώτατος αξιωματικός του γιουγκοσλαβικού στρατού Μίροσλαβ Ράντιτς, που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου που διαπράχτηκαν σε βάρος Κροατών το 1991 στο Βούκοβαρ της Κροατίας.

    Ο Ράντιτς παραδόθηκε στη σερβική αστυνομία στις 21 Απριλίου, ταξίδεψε στη Χάγη το περασμένο Σάββατο και σήμερα δήλωσε αθώος επί του κατηγορητηρίου, που του επιρρίπτει ευθύνες για τη σύλληψη 200 Κροατών πολιτών και την εκτέλεσή τους έξω από το Βούκοβαρ.

    [19] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

    Λευκωσία, 21 Μαϊου 2003 (19:53 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας αναχωρεί αύριο το βράδυ για την Αθήνα για να συμμετάσχει στη διήμερη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΕΥΚΟΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΠΕΡΑΣΕ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαϊου 2003 (20:45 UTC+2)

    Δε δυσκολεύτηκε ο Ηρακλής να κερδίσει με 87-69 στο Ιβανώφειο το Μαρούσι. Η ομάδα του Λευτέρη Κακιούση που επικράτησε στο πλαίσιο της 26ης αγωνιστικής της Α1 μπάσκετ ανδρών, σημείωσε την 12η νίκη της στην φετινή περίοδο και παράλληλα πήρε την πρόκριση για τα πλέι οφ.

    Το Μαρούσι ήθελε τη νίκη για να κατακτήσει μια θέση στην πρώτη τετράδα. Προσπάθησε, αλλά δεν τα κατάφερε, αφού ο Ηρακλής (όπως φάνηκε) είχε διαφορετική άποψη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Ηρακλής να τελειώσει το ημίχρονο με 16 πόντους υπέρ του. Ο απόλυτος έλεγχος του Ηρακλή συνεχίστηκε και στην επανάληψη. Με δεδομένο το γεγονός ότι ο νικητής είχε κριθεί από το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου οι δύο ομάδες απλά έπαιζαν για να λήξει το παιχνίδι.

    Τα δεκάλεπτα: 27-16, 48-31, 69-47, 87-69.

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Μπάκναλ 9 (2), Κόθρας, Καλαϊτζίδης 7 (1), Μιλόσεβιτς 2, Λοκλίερ, Νικολαϊδης 7 (1), Τσιριγωτάκης, Παυλίδης 19 (1), Σχορτσιανίτης 22, Διαμαντίδης 15 (3), Κούβελας 6.

    ΜΑΡΟΥΣΙ: Λιακόπουλος, Κορωνιός 5 (1), Γκρουμ 11 (1), Μασλαρινός 4, Σπανούλης 18 (4), Δανιήλ 5 (1), Ολιβερ 11 (1), Τζόουνς 11, Τσιάκος 2, Μαρμαρινός 2.

    [21] ΘΕΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαϊου 2003 (19:52 UTC+2)

    Την πρόοδο της προετοιμασίας στο άθλημα της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης παρουσίασε αντιπροσωπεία της ΑΘΗΝΑ 2004 στο Παρίσι, όπου διεξάγεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών και η Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Ομοσπονδίας, με συμμετοχή εκπροσώπων από 143 χώρες.

    Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος, Σπύρος Καπράλος, παρουσίασε την πρόοδο όλων των έργων εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων και λεπτομερώς την πορεία προετοιμασίας του Ολυμπιακού Τουρνουά της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης. Μεταξύ άλλων έγινε αναφορά στην αγωνιστική εγκατάσταση που κατασκευάζεται στο Γαλάτσι και στις τεχνικές προδιαγραφές της, στο ημερήσιο αγωνιστικό πρόγραμμα και στα εισιτήρια του αθλήματος. Στην παρουσίαση παρόντες ήταν ο Διευθυντής Αγωνιστικού Τομέα Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης Γιώργος Σελινιωτάκης, ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της Εθνικής Ομοσπονδίας κ.κ. Χρήστος Χριστοδουλάτος και Μανώλης Κολυμπάδης, ο Διευθυντής της ASOIF, Ρόμπερτ Φασούλο και το Στέλεχος της ΔΟΕ για θέματα αθλητισμού Ολιβερ Λένγκλετ.

    Από την πλευρά των εκπροσώπων των χωρών-μελών της ΙTTF έγιναν πολλά θετικά σχόλια για την ποιότητα της προετοιμασίας σε όλους τους τομείς της οργάνωσης της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης.

    [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ IPC ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαϊου 2003 (19:49 UTC+2)

    Στην έδρα της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής στη Βόννη πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνάντηση της Επιτροπής της IPC για τις γυναίκες στον αθλητισμό. Ο ρόλος της Επιτροπής για τις γυναίκες στον αθλητισμό είναι να συνηγορεί υπέρ της πλήρους ένταξης των γυναικών σε όλα τα επίπεδα του Παραολυμπιακού αθλητισμού, να αναγνωρίσει τα εμπόδια που περιορίζουν τη συμμετοχή τους, να προτείνει στρατηγικές και πρωτοβουλίες και να εποπτεύει την εφαρμογή των δράσεων για την περαιτέρω ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών.

    Η συνάντηση ξεκίνησε με μια συνολική παρουσίαση της δομής από τον Ταμία και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της IPC, Τζον Τεουνίσεν. Οι πρωτοβουλίες της IPC που βρίσκονται σε εξέλιξη έχουν ως στόχο την αύξηση των ευκαιριών για συμμετοχή των γυναικών στα Παραολυμπιακά αθλήματα.

    Μέσα από τον εποικοδομητικό διάλογο και τον στρατηγικό σχεδιασμό τα μέλη της Επιτροπής ανέπτυξαν ένα βραχυπρόθεσμο σχέδιο δράσης, το οποίο θα στοχεύει στην ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στις επιμέρους επιτροπές της IPC, στη Γενική Συνέλευση, στις αντιπροσωπείες των Εθνικών Παραολυμπιακών Επιτροπών, καθώς επίσης και στη διαμόρφωση των κριτηρίων συμμετοχής στα Παραολυμπιακά αθλήματα.

    Η Επιτροπή για τις γυναίκες στον αθλητισμό φιλοδοξεί να συνεργαστεί στενά με τη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή, τις Εθνικές Παραολυμπιακές Επιτροπές, τις Διεθνείς Οργανώσεις Αθλητισμού για άτομα με αναπηρία και τις Διεθνείς Ομοσπονδίες Παραολυμπιακών Αθλημάτων, ώστε να αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών στον αθλητισμό.

    [23] ΜΕ 29 ΠΥΓΜΑΧΟΥΣ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΜΕΡΟΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ"

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαϊου 2003 (19:43 UTC+2)

    Με 29 πυγμάχους θα εκπροσωπηθεί η χώρα μας στο διεθνές τουρνουά «Κύπελλο Ακρόπολις» που θα διεξαχθεί από 28 Μαΐου έως 2 Ιουνίου στο κλειστό γυμναστήριο του ΜΕΤΣ.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας, συνεδρίασε και κατέληξε στην πολυμελή αποστολή, ύστερα από εισήγηση - πρόταση του Κουβανού Ομοσπονδιακού προπονητή, Πίο Εφραΐν Σίλβα. Στην ομάδα βρίσκονται και δύο έφηβοι. Πρόκειται για τον Κώστα Πετρόπουλο και τον Γκεβόργκ Γκαλστιάν.

    Εκτός αποστολής βρίσκεται ο Αρτούρ Μικαελιάν, που έχει τράβηγμα στον τένοντα, ενώ ενδέχεται να δημιουργηθεί πρόβλημα και με τη συμμετοχή του Ηλία Παυλίδη. Ο πρωταθλητής του ΠΑΟΚ κλήθηκε να παρουσιαστεί στην Καλαμάτα στις 28 Μαΐου για να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις. Γίνονται κάποιες ενέργειες από την ΕΟΠ να δοθεί άδεια στον πυγμάχο μας, ωστόσο, για την ώρα, τίποτα δεν είναι σίγουρο.

    Ο πρόεδρος της τεχνικής επιτροπής της Ομοσπονδίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σχολίασε αναφερόμενος στην ελληνική ομάδα: «Δεν έχουμε απαιτήσεις για πολλά μετάλλια. Θα έρθουν στην Ελλάδα όλες οι χώρες που πρωταγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό που θέλουμε εμείς είναι να δείξουν όλα τα παιδιά - και αυτά που δεν έχουν την ευκαιρία να παίρνουν μέρος στα διάφορα τουρνουά που γίνονται στο εξωτερικό - την άνοδο της ελληνικής πυγμαχίας. Το τουρνουά αυτό είναι μια μικρή Ολυμπιάδα και θέλουμε να δείξουμε τις δυνατότητες που έχουμε ενόψει του 2004».

    Στη διοργάνωση θα συμμετάσχουν αθλητές από 23 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Οι υπόλοιπες 22 είναι οι: Νορβηγία, Ουαλία, Αζερμπαϊτζάν, Αλβανία, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρωσία, Ισραήλ, Βουλγαρία, Πολωνία, Αγγλία, Δανία, Ιταλία, Φινλανδία, Αυστραλία, Αρμενία, Μεξικό, Κορέα, Καζακστάν, Ρουμανία, Κύπρος και Σουηδία.

    Αναλυτικά η αποστολή είναι: 51κ. Κοντοζίδης, 54κ. Μονοκάνδυλος, 57κ. Οδ. Σαρίδης, Ελευθεριάδης, 60κ. Ορ. Σαρίδης, Αθανασιάδης, 64κ. Χαρτσιλάβα, Ταταρίδης, Μπεζανίδης, Γεωργαντζάς, Γκαλστιάν, 69κ. Αρζουμανίδης, Μπίλης, Κοττάκος, Καρανικολής, Κλαμπανάς, Πετρόπουλος, 75κ. Γιαννούλας, Μπερδέσης, Γαζής, Κατσώνης, Γκοτσόπουλος, 81κ. Παυλίδης, Κοντογιώργης, 91κ. Κλαδούχας, Παπαλάμπρος, Ασλανίδης, Ράλης, +91κ. Παναγιώτου.

    [24] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΙΒΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαϊου 2003 (19:23 UTC+2)

    Η ρουμανική ομοσπονδία στίβου με επιστολή της στον ΣΕΓΑΣ προσκαλεί 15 Ελληνες αθλητές και αθλήτριες να συμμετάσχουν στο 48ο εθνικό πρωτάθλημα της χώρας, το οποίο θα διεξαχθεί στις 7 και 8 Ιουνίου στο Βουκουρέστι.

    Η ρουμανική ομοσπονδία καλύπτει τα έξοδα διαμονής και διατροφής για 15 αθλητές και 5 συνοδούς. Από τον ΣΕΓΑΣ έγινε γνωστό ότι θα συμμετάσχουν αθλητές μας στο ρουμανικό πρωτάθλημα, σε αγωνίσματα όμως που δεν θα συμπεριλαμβάνονται σε μίτινγκ τα οποία θα διεξάγονται το ίδιο χρονικό διάστημα στη χώρα μας.

    [25] ΗΠΑ - ΙΑΕΑ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βιένη, 21 Μαϊου 2003 (20:43 UTC+2)

    Σε συζητήσεις με την Ουάσινγκτον βρίσκεται η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για την επιστροφή των επιθεωρητών της στο Ιράκ, για να ελέγξουν την πυρηνική μονάδα της Αλ Τουάιθα στα νότια της Βαγδάτης, η οποία λεηλατήθηκε μετά το τέλος του πολέμου.

    «Ενημερωθήκαμε επίσημα ότι οι ΗΠΑ δεν αντιτάσσονται στην αποστολή μιας ομάδας επιθεωρητών μας στην Αλ Τουάιθα» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΙΑΕΑ, Μαρκ Γκβοζντέσκι και πρόσθεσε ότι «είμαστε έτοιμοι να προσδιορίσουμε τις λεπτομέρειες της αποστολής μιας ομάδας επιθεωρητών μας στη μονάδα αυτή».

    [26] ΤΟ ΙΡΑΝ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ

    Τεχεράνη, 21 Μαϊου 2003 (20:26 UTC+2)

    Οι αρχές του Ιράν αρνήθηκαν κατηγορηματικά ότι υποστηρίζουν το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα και επανέλαβαν ότι μάχονται σκληρά κατά της παρουσίας μελών τρομοκρατικών οργανώσεων στο έδαφός του, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Το έχουμε πει πολλές φορές και οι ΗΠΑ οι ίδιες γνωρίζουν πολύ καλά ότι πολεμάμε με σθένος κάθε είδους παρουσία της Αλ Κάιντα στη χώρα μας", δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Αμπντολάχ Ραμεζανζαντέχ, επαναλαμβάνοντας ενώπιον του Τύπου ότι το Ιράν έχει απελάσει στις χώρες καταγωγής τους 500 άτομα που υπήρχαν εναντίον τους υποψίες ότι σχετίζονται με το τρομοκρατικό αυτό δίκτυο.

    Σημειώνεται ότι το Ιράν βρίσκεται και πάλι στο στόχαστρο των ΗΠΑ που διατείνονται ότι η Τεχεράνη υποστηρίζει την Αλ Κάιντα κυρίως μετά το τέλος του πολέμου στο Ιράκ.

    [27] ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΓΚΡΙΝΣΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Νέα Υόρκη, 21 Μαϊου 2003 (19:54 UTC+2)

    Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Fed, Αλαν Γκρίνσπαν, μιλώντας ενώπιον της Μικτής Οικονομικής Επιτροπής του Κογκρέσου για την κατάσταση της οικονομίας και τη νομισματική πολιτική.

    Τα στοιχεία των επόμενων εβδομάδων θα συμβάλουν στη διαμόρφωση ολοκληρωμένων εκτιμήσεων για την υγεία της αμερικανικής οικονομίας, υποστήριξε στην ομιλία του ο κ.Γκρίνσπαν.

    Ο επικεφαλής της Fed εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη επαναλαμβάνοντας ότι η απειλή του πληθωρισμού έχει εξαλειφθεί σε αντίθεση με εκείνη του αποπληθωρισμού που γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη.

    Η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής και η αύξηση της ανεργίας είναι απογοητευτικές, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γκρίνσπαν, προσθέτοντας ωστόσο ότι τα εν λόγω στοιχεία αντικατοπτρίζουν επιχειρηματικές αποφάσεις πριν τον πόλεμο με τον Ιράκ. Γι' αυτό και επισήμανε ότι χρειάζονται τα δεδομένα των επόμενων εβδομάδων για να αποσαφηνιστούν οι τάσεις στην αμερικανική βιομηχανία και την αγορά εργασίας.

    [28] ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

    Βιένη, 21 Μαϊου 2003 (19:39 UTC+2)

    Τη διεθνή συνθήκη για την απαγόρευση του καπνίσματος, την πρώτη στην ιστορία, ενέκριναν σήμερα 192 χώρες, στην ετήσια σύνοδο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Η διευθύντρια της ΠΟΥ Γκρο Χάρλεμ Μπρούτλαντ δήλωσε ότι «σήμερα ενεργούμε για να σώσουμε δισεκατομμύρια ζωές και να προστατεύσουμε την δημόσια υγεία για τις επόμενες γενιές. Είναι μια ιστορική στιγμή», μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Με βάση την συνθήκη οι χώρες μέλη θα πρέπει να απαγορεύσουν ή να επιβάλουν αυστηρούς περιορισμούς στην διαφήμιση και την προώθηση προϊόντων καπνού μέσα στην πενταετία. Ορίζεται επίσης το πλαίσιο για τις προειδοποιήσεις σε ότι αφορά τους κινδύνους για την υγεία που αναγράφονται στα πακέτα τσιγάρων.

    [29] Ο ΠΟΥ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΤΥΠΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ

    Βιένη, 21 Μαϊου 2003 (19:21 UTC+2)

    Ο Μάρκ Σόλτερ, ειδικός από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας που ηγείται της εκστρατείας για τον έλεγχο της επιδημίας, δήλωσε πως το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο θα μπορούσε, αν είχαν ληφθεί μέτρα εγκαίρως, να μην είχε πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις.

    Ο καθηγητής Σόλτερ, παραδέχθηκε επίσης ότι η μη έγκαιρη αντιμετώπιση της νόσου οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του οργανισμού, μετέδωσε το ΒΒC.

    "Η περίπτωση της Άτυπης Πνευμονίας ήταν για μας ένα πολύ καλό μάθημα για την έγκαιρη πρόληψη άλλων νέων ασθενειών στο μέλλον"

    Ο επιδημιολόγος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, εξήρε τον ρόλο που έπαιξαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης στην συνειδητοποίηση των ειδικών αλλά και της κοινής γνώμης σε διεθνές επίπεδο.

    [30] Η ΕΚΘΕΣΗ "ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ/ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΝΟΜΙΚΗΣ: ΜΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ" ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΑΠΘ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαϊου 2003 (20:25 UTC+2)

    Οι σκέψεις και τα όνειρα ανήλικων κρατούμενων και των φοιτητών της Νομικής του ΑΠΘ, παρουσιάζονται στην έκθεση «Ανήλικοι Κρατούμενοι/ Φοιτητές Νομικής: Μια συνάντηση», που πραγματοποιείται στο φουαγιέ του πρώτου ορόφου του κτιρίου της Νομικής.

    Στην έκθεση παρουσιάζονται απόψεις και προβληματισμοί των νεαρών κρατούμενων τους οποίους επισκέπτονταν τακτικά τους τελευταίους δώδεκα μήνες φοιτητές της Νομικής, συζητώντας μαζί τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τους λόγους που τους ώθησαν στο έγκλημα και τα σχέδια τους για το μέλλον.

    Οι κρατούμενοι αποτύπωσαν τα όνειρα τους με εικόνες και γράμματα στο χαρτί. Οι φοιτητές τα συγκέντρωσαν, πρόσθεσαν και τους δικούς τους προβληματισμούς από τις εμπειρίες που βίωσαν κατά τις εμπειρίες τους στις φυλακές και διαμόρφωσαν μια εφημερίδα τοίχου, όπου με μέτρο και νηφαλιότητα αποτυπώνονται οι συνθήκες κράτησης των φυλακών, τα προβλήματα και οι σκέψεις των νεαρών κρατουμένων.

    Η ιδέα υλοποιήθηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Νεολαία-Δράση5, Υποστηρικτικά Μέτρα», με την επιστημονική ευθύνη των καθηγητριών Ποινικού Δικαίου, Ελισάβετ Συμεωνίδου και Μαρίας Καϊάφα-Γμπάντι και της καθηγήτριας Εγκληματολογίας και Σωφρονιστικής. Αγγελικής Πιτσελά.

    Ανάλογες δράσεις έγιναν στη Γερμανία (πανεπιστήμιο της Βρέμης), στην Ολλανδία (πανεπιστήμιο του Γκρόνιγκεν) και στην Ιταλία (μη κυβερνητική οργάνωση Cooperativa 29 Giugno).

    [31] "ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ ΓΕΙΤΟΝΑ"-ΤΑΙΝΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΕ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαϊου 2003 (13:09 UTC+2)

    Αντιπροσωπευτικές ταινίες από τις νέες χώρες της ΕΕ θα προβληθούν στην αίθουσα Παύλος Ζάννας από τις 23 ως τις 27 Μαΐου .σε αφιέρωμα με τίτλο «Καλώς ήρθες γείτονα» στο πλαίσιο της μεγάλης διεθνούς διάσκεψης που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή 250 ξένων και ελλήνων ειδικών με θέμα «Το μέλλον του ευρωπαικού κινηματογράφου και του οπτικοακουστικού μετά τη διεύρυνση.

    Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μέρος της εκδήλωσης που διοργανώθηκε στην Αθήνα από το MEDIA DESK HELLAS και το Υπουργείο Τύπου με τη συνεργασία του ΕΚΚ, της ΕΤ και του Φεστιβάλ Δράμας.

    Την Παρασκευή θα προβληθεί ένα αφιέρωμα με σπουδαστικές ταινίες μικρού μήκους από τη πολωνική σχολή του Λοτζ, όπου φοίτησαν σκηνοθέτες όπως ο Κριστόφ Κισλόφσκι, ο Κριστόφ Ζανούσι, ο Ρομάν Πολάνσκι, και θα ακολουθήσει το αριστούργημα του Αντρέι Βάιντα «Η γη της επαγγελίας».

    [32] ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΟ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ"

    Αθήνα, 21 Μαϊου 2003 (12:41 UTC+2)

    Ο πλούτος της παιδικής έκφρασης και δημιουργίας θα κοσμεί από αύριο μέχρι και τις 30 Μαϊου το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών θα φιλοξενήσει την έκθεση «Τα παιδιά ζωγραφίζουν την Ελλάδα» που διοργανώνει το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης και περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής από τους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Παιδικής Ζωγραφικής και τους Κύκλους Εικαστικών Εμπειριών για παιδιά.

    Έργα δουλεμένα με αστείρευτη φαντασία και αυθορμητισμό, φωτεινά χρώματα και πρωτότυπες εικαστικές γραφές ανοίγουν ένα παράθυρο επικοινωνίας με την Ελλάδα των παιδιών. Το κοινό αναχωρώντας από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών έχει την ευκαιρία να απολαύσει μέσα από τις ζωγραφιές των παιδιών το χρώμα του ελληνικού ουρανού, τα χρώματα του Αιγαίου, το παιχνίδισμα των αποχρώσεων της φύσης αλλά και τις εικόνες του πολιτισμού της Ελλάδας και της Αθήνας.

    [33] ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαϊου 2003 (11:57 UTC+2)

    Το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού και Οπτικοακουστικών Μέσων της ΕΕ θα συνεδριάσει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 24 και 25 Μαΐου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ.

    Οι εργασίες του συνόδου θα αρχίσουν στις 9.30 το πρωί της 24 Μαΐου με την ενότητα «Η ευρωπαϊκή πολιτιστική ταυτότητα ως βάση για τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς στους τομείς του πολιτισμού και των οπτικοακουστικών. Οι επιπτώσεις της διεύρυνσης. Οι προκλήσεις της σημερινής εποχής και ο ενιαίος ευρωπαϊκός πολιτιστικός χώρος». Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας και συζήτηση με θέμα «Η θέση του πολιτισμού στο μελλοντικό Ευρωπαϊκό Σύνταγμα» . Οι εργασίες της πρώτης ημέρας θα ολοκληρωθούν με την ενότητα «Διαφήμιση και οπτικοακουστικά μέσα». Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν στις 25 Μαΐου (10.15-12.00) με γενική συζήτηση και παρουσίαση των συμπερασμάτων της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ.

    Η σύνοδος του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Πολιτισμού και Οπτικοακουστικών Μέσων της ΕΕ θα πλαισιωθεί με διεθνές συνέδριο με θέμα «Το μέλλον του κινηματογράφου και του οπτικοακουστικού στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής διεύρυνσης» η έναρξη των εργασιών του οποίου θα πραγματοποιηθεί στις 6μμ στο Ολύμπιον

    [34] ΔΙΑΛΕΞΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΡΙΑ ΣΤΗ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΤΕΧΝΗ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαϊου 2003 (11:38 UTC+2)

    Επιστημονική ημερίδα του Γάλλου ιστορικού τέχνης Αντρέι Νακόφ με τίτλο "Τα όρια στη μοντέρνα τέχνη: τα φανταστικά σχέδια του Malevich και του Tatlin" διοργανώνει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη στις 23 Μαϊου στις 19.00, στο πλαίσιο της έκθεσης «Η κατάκτηση του αέρα», που παραμένει ανοικτή ως το τέλος Ιουνίου.

    Ο Malevich, ένας από τους πρωτοπόρους της γεωμετρικής αφηρημένης τέχνης, πειραματίστηκε με διάφορα στυλ του μοντερνισμού, ίδρυσε το κίνημα του σουπρεματισμού που υποστήριζε ότι ο αποφασιστικός παράγοντας είναι το συναίσθημα και ότι η πραγματικότητα στην τέχνη είναι η εντύπωση που προκαλεί το χρώμα στις αισθήσεις.

    Ο Vladimir Tatlin χρησιμοποιούσε τους καλλιτέχνες και την τέχνη για να εκπαιδεύσει το κοινό. Ανέπτυξε μια επίσημα εγκεκριμένη μορφή τέχνης, η οποία χρησιμοποιούσε "πραγματικά υλικά σε πραγματικό χώρο". Το έργο του ενέπνευσε το κίνημα του κονστρουκτιβισμού στην αρχιτεκτονική και το ντηζάιν.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 21 May 2003 - 18:13:55 UTC