Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-05-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: "ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ ΜΑΖΙΚΑ
  • [02] ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ
  • [03] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Α.ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ 17Ν
  • [04] ΓΚΕΣΟΥΛΗΣ:ΣΤΥΒΟΥΜΕ ΤΟ ΥΠ.ΟΙΚ. ΓΙΑ ΠΟΡΟΥΣ
  • [05] ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ Κ. ΣΤΕΦΑΝΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΤΗΣ
  • [07] ΤΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΣΤΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ Π.Ο.Υ. ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΕ Ο Κ.
  • [08] Η Ε.Ε. ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΙΣΕΩΝ
  • [09] ΝΕΑ ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΟΣΕ ΣΤΗ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΤΗΣ Ε.Ο. ΒΥΤΙΝΑΣ - ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ
  • [10] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [11] ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΙΧ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
  • [12] PROFILE: ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΡΔΩΝ - ΜΕΙΩΣΗ ΤΖΙΡΟΥ ΣΤΟ 2002
  • [13] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ-20/5/2003
  • [14] Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΕ ΕΕ
  • [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ - ΚΟΥΒΑΣ -
  • [16] ΑΡΚΕΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΚΥΠΡΙΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΣΗ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο Π.
  • [17] ΠΓΔΜ: ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΥΜΑΝΟΒΟ
  • [18] ΟΜΙΛΙΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΑΚΡ
  • [19] ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥ ΚΑΦΕ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΑΟΚ
  • [20] ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΤΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
  • [21] ΑΥΡΙΟ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΗΣ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ
  • [22] Η ΔΟΕ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΙΡΑΚΙΝΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ
  • [23] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΙΤΙΝΓΚ ''ΚΝΩΣΕΙΑ''
  • [24] ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΚΑΤΑ ΚΑΝΤΙΡΟΦ
  • [25] ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
  • [26] ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ SARS ΣΤΗΝ ΤΑΪΒΑΝ
  • [27] ΒΟΗΘΕΙΑ ΝΑΤΟ ΠΡΟΣ ΠΟΛΩΝΙΑ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ;
  • [28] ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΟΥΜΑΤΡΑ ΓΙΑ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΑΤΣΕΧ
  • [29] ΦΟΡΗΤΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΣΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ
  • [30] Ο "ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ" ΤΟΥ ΔΗΠΕΘΕ ΣΕΡΡΩΝ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [31] ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ 50η ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΧΝΗΣ-ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΒΕΝΕΤΙΑΣ
  • [32] ΣΕΞ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΙΝΕΜΑ
  • [33] ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΣΤ.ΠΑΣΑΚΟΥ "ΘΑΛΑΣΣΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ"

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: "ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ ΜΑΖΙΚΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ"

    Αθήνα, 20 Μαϊου 2003 (20:55 UTC+2)

    Οι επιχειρήσεις δεν αντιμετώπισαν έγκαιρα τα προβλήματα τους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, σχολιάζοντας το κλείσιμο των επιχειρήσεων και τις απολύσεις των εργαζομένων.

    «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να απολύονται μαζικά εργαζόμενοι, επειδή οι επιχειρήσεις δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουνε έγκαιρα τα προβλήματα τα οποία είχανε και δεν αξιοποίησαν έγκαιρα τα κίνητρα τις δυνατότητες και τις πολιτικές, με τις οποίες μπορούν να υποστηριχθούν και να αντεπεξέλθουν στα διαρθρωτικά προβλήματα και στις αλλαγές οι οποίες χρειάζονται να γίνουν», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλάκης, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξαγωγών.

    «Η ελληνική οικονομία διανύει μια περίοδο όπου τα μηνύματα είναι πολλά και αρκετές φορές αντιφατικά. Από τη μια πλευρά έχουμε υψηλή ανάπτυξη, αλλα από την άλλη οι πιέσεις στις επιχειρήσεις οδηγούν σε πτωχεύσεις, επειδή δεν φρόντισαν να αντιμετωπίσουν έγκαιρα τα προβλήματά τους», επισήμανε.

    Τέλος, τόνιισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ακολουθήσει πολιτική συμπίεσης του εργατικού κόστους για να αποτραπεί ο κίνδυνος μετανάστευσης επιχειρήσεων σε χώρες των Βαλκανίων με φτηνό εργατικό δυναμικό.

    [02] ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαϊου 2003 (11:17 UTC+2)

    Χωρίς προβλήματα ξεκίνησαν το πρωί στα σχολεία όλης της χώρας οι πανελλαδικές εξετάσεις για χιλιάδες μαθητές της Β΄ και Γ΄ λυκείου.

    Τα μαθήματα που εγκαινίασαν τον φετινό εξεταστικό κύκλο των πανελλαδικών, είναι η Νεοελληνική Γλώσσα (γενικής παιδείας) στο οποίο εξετάστηκαν οι μαθητές της Β' λυκείου και η Ιστορία (γενικής παιδείας), στο οποίο διαγωνίστηκαν οι μαθητές της Γ' λυκείου.

    Στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, ζητήθηκε από τους διαγωνιζομένους να γράψουν μεταξύ άλλων ένα θέμα για τα ριάλιτι παιχνίδια που προβάλλονται στην τηλεόραση. Στόχος στο εν λόγω μάθημα είναι να εξεταστεί η κριτική ικανότητα των μαθητών.

    Στο δε μάθημα της Ιστορίας, οι διαγωνιζόμενοι δεν αντιμετώπισαν κάποιο πρόβλημα. Τα θέματα θεωρήθηκαν βατά και κλιμακούμενης δυσκολίας.

    Συνολικά στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις έχουν υποβάλει αίτηση συμμετοχής 211.700 υποψήφιοι, εκ των οποίων οι 75.200 είναι μαθητές της Β' λυκείου, οι 93.900 τελειόφοιτοι της Γ' και απόφοιτοι προηγούμενων ετών, οι 2.800 μαθητές της Γ' τάξης των εσπερινών λυκείων και επίσης 2.800 μαθητές της Δ' τάξης των εσπερινών και οι 37.000 μαθητές και απόφοιτοι των ΤΕΕ. Ο αριθμός των εισακτέων ανέρχεται για φέτος σε 76.315.

    Οι εξετάσεις θα συνεχιστούν ως το τέλος Ιουνίου, ενώ οι βαθμολογίες, αναμένεται να αναρτηθούν στα λύκεια μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, οπότε και θα αρχίσει και η κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων με τις προτιμήσεις σχολών.

    Οι εισαγωγικές βάσεις και τα ονόματα των εισαγομένων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αναμένεται να ανακοινωθούν στο τέλος Αυγούστου ή τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου.

    Οπως τόνισε ο υφυπουργός Παιδείας, Νίκος Γκεσούλης, με δηλώσεις του στη Νέα Ελληνική Τηλεόραση, δεν υπήρξαν προβλήματα ως προς τη διαδικασία των εξετάσεων. "Από την πληροφόρηση που έχω όλα πάνε καλά σε όλη τη χώρα».

    Αναφερόμενος στις πανελλήνιες εξετάσεις, ο κ.Γκεσούλης επισήμανε ότι το υπουργείο Παιδείας αύξησε τις θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, διατηρώντας παράλληλα, υψηλά τον πήχη της δυσκολίας.

    [03] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Α.ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ 17Ν

    Αθήνα, 20 Μαϊου 2003 (14:43 UTC+2)

    Με γραπτή του δήλωση ο φερόμενος ως καθοδηγητής της τρομοκρατικής οργάνωσης "17 Νοέμβρη", Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, παρενέβη σήμερα στην ακροαματική διαδικασία, καταγγέλλοντας ως κατασκευασμένες τις εκθέσεις της αστυνομίας που αφορούν τα πειστήρια που βρέθηκαν στις γιάφκες των οδών Πάτμου και Δαμάρεως.

    Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος στη γραπτή του δήλωση, αναφέρεται σε μια έκθεση της αστυνομίας το Μάρτιο του 2003, που υποστηρίζει ότι βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στο σπίτι του κλειδιά που ανοίγουν τη γιάφκα της οδού Δαμάρεως. Όπως αναφέρει ο κατηγορούμενος, τα κλειδιά αυτά έχουν δοθεί στη σύζυγο του και δεν είναι δυνατόν τόσο σημαντικά πειστήρια να επιστρέφονται στη Μαρί - Τερέζ Πενό.

    Επίσης αναφέρεται πως πρόκειται για πανικόβλητους σκευωρούς και πως οι βαρύγδουπες κατηγορίες καταρρέουν, ενώ η δήλωση Γιωτόπουλου καταλήγει πως οι δικαστικοί μηχανισμοί και η αστυνομία αγωνίζονται για να επινοήσουν νέα δεκανίκια.

    [04] ΓΚΕΣΟΥΛΗΣ:ΣΤΥΒΟΥΜΕ ΤΟ ΥΠ.ΟΙΚ. ΓΙΑ ΠΟΡΟΥΣ

    Αθήνα, 20 Μαϊου 2003 (08:08 UTC+2)

    Απαντήσεις σε ζητήματα που έθεσε η ΝΔ με την εξαγγελία του κυβερνητικού προγράμματός της για την παιδεία, και αφορούν στην πρωτοβάθμια και μέση εκπαίδευση και τα ΤΕΙ, δίνει στο mpa.gr ο υφυπουργός παιδείας Νίκος Γκεσούλης.

    ΕΡ:Αποδέχεστε την προοπτική της επαναφοράς των εξετάσεων από την πέμπτη δημοτικού;

    Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά! Θεωρώ λάθος το γενικότερο προσανατολισμό του προγράμματος της ΝΔ για την Παιδεία, επειδή επικεντρώνεται στο εξεταστικό. Ούτε το δημοτικό δεν εξαίρεσε από τις τακτές εξεταστικές διαδικασίες! Πιστεύω ότι το βάρος πρέπει να πέφτει στο εκπαιδευτικό περιεχόμενο και στην αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε καθημερινή βάση. Αυτό κάνουμε, με προγραμματισμό και με συνέπεια, τα τελευταία χρόνια στο υουργείο Παιδείας, με αποτελέσματα τα οποία εισπράττει καθημερινά η ελληνική κοινωνία.

    ΕΡ:Δεν θα απελευθερώσει μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας η κατάργηση της σύνδεσης των εξετάσεων στη Β' Λυκείου με την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο και η μείωση των εξεταζομένων μαθημάτων στη Γ' Λυκείου;

    Δεν είναι σωστό, τώρα που τα παιδιά δίνουν εξετάσεις, εμείς να συζητάμε για το εξεταστικό. Νομίζω ότι η ΝΔ άνοιξε το θέμα αυτήν ακριβώς τη χρονική περίοδο αποβλέποντας σε μικροκομματικά οφέλη και μη σεβόμενη τη φόρτιση, την ψυχολογία και τον ψυχισμό των παιδιών και των οικογενειών τους.

    Δεν θα σχολιάσω λοιπόν το εξεταστικό πριν τελειώσουν οι εξετάσεις.

    ΕΡ:Σε περίπτωση εκλογικής νίκης της ΝΔ, μπορεί ο μηχανισμός λειτουργίας που έχετε φτιάξει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πολιτικών που εξαγγέλθηκαν, όπως για παράδειγμα η 12ετής υποχρεωτική εκπαίδευση;

    Έχουμε ήδη κατακτήσει σε μεγάλο βαθμό τη δωδεκαετή εκπαίδευση. Η μαθητική διαρροή στο Λύκειο είναι πια ελάχιστη και μειώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, χάρη στα συγκεκριμένα μέτρα τα οποία λάβαμε για την καταπολέμησή της, ιδιαίτερα σε κοινωνικές ομάδες, στις οποίες εμφανίζεται συχνότερα το φαινόμενο. Σε απομακρυσμένες, ορεινές και νησιωτικές, περιοχές της χώρας λειτουργούμε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά με έναν και δυο μαθητές, ενώ Γυμνάσια και Λύκεια με λίγο περισσότερους, ώστε να έχουν όλοι οι νέοι μας ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στη γνώση. Σε αστικά κέντρα έχουμε δημιουργήσει σχολεία για μεμονωμένες ομάδες (νέους σε σωφρονιστικά καταστήματα, νέους που βρίσκονται σε διαδικασία απεξάρτησης, νέους σε νοσοκομεία, νέους που χρήζουν κατ' οίκον διδασκαλίας, αλλοδαπούς, τσιγγανόπαιδες κ.α.). Δημιουργήσαμε δηλαδή δομές και συνθήκες σχεδόν πλήρους εκπαίδευσης όλων των παιδιών, σε όλη την επικράτεια και σε όλους τους τύπους σχολείων, από το Νηπιαγωγείο μέχρι και το Λύκειο.

    ¶ρα, αυτό που εμείς, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το έχουμε ήδη πετύχει και μάλιστα προαιρετικά - πράγμα που είναι και το πιο δύσκολο -η ΝΔ ευαγγελίζεται ότι θα το πετύχει με υποχρεωτικότητα.

    ΕΡ:Η ΝΔ ανήγγειλε την πρόθεσή της να εφαρμόσει το ολοήμερο σχολείο. Πώς αποδεικνύετε εσείς ότι τώρα λειτουργεί ήδη;

    Το σύνολο του προγράμματος της ΝΔ για την παιδεία είναι ένα πρόγραμμα εκπαιδευτικής οφθαλμαπάτης, ένα πρόγραμμα -συρραφές από παλιά, βγαλμένο από τη ναφθαλίνη, που παραπέμπει στο παρελθόν, που μυρίζει μούχλα. Όχι μόνο δεν αποτελεί πρόταση για το μέλλον, αλλά υπολείπεται εμπρός στη σημερινή εκπαιδευτική πραγματικότητα.

    Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση του ολοήμερου σχολείου: 4.400 ολοήμερα λειτουργούν από την αρχή της σχολικής χρονιάς, απαντώντας στις σύγχρονες εκπαιδευτικές και κοινωνικές ανάγκες. Σε αυτά μετέχουν περίπου 200.000 παιδιά. Ενώ από τη νέα χρονιά θα λειτουργήσουν άλλα 800 ολοήμερα, δημοτικά και νηπιαγωγεία, ούτως ώστε να φτάσουμε στο σημείο 300.000 ελληνικές οικογένειες να πάρουν μια βαθιά ανάσα χάρη στην τομή που εφαρμόσαμε. Ας ρωτούσε λοιπόν η ΝΔ τις οικογένειες των παιδιών αυτών αν λειτουργούν ή όχι τα ολοήμερα σχολεία. Αλλά ούτε αυτό, το στοιχειώδες, δεν έκανε.

    ΕΡ:Γιατί σήμερα δεν πηγαίνουν όλα τα παιδιά στο νηπιαγωγείο;

    Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών πάει στο Νηπιαγωγείο, και αυτό είναι μια κατάκτηση των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΡ:Η ΝΔ προανήγγειλε μεταπτυχιακά στα ΤΕΙ. Γιατί δεν τα έχετε κάνει εσείς;

    Εμείς τα έχουμε κάνει. Αυτοί δεν το γνωρίζουν, και αυτή είναι μια ακόμη απόδειξη της προχειρότητας με την οποία «στήθηκε» το πρόγραμμα της ΝΔ, η οποία πιάνεται «αδιάβαστη» σε πολλά σημεία.

    Η υλοποίηση του νόμου για την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ έχει προχωρήσει ταχύτατα. Σε αυτό το πλαίσιο :

    Α. Οι συνεργασίες για τα μεταπτυχιακά που οργανώθηκαν με τα Πανεπιστήμια έχουν προχωρήσει, αφού έχουν ήδη εγκριθεί 10 μεταπτυχιακά και τα υπόλοιπα βρίσκονται στο στάδιο της κρίσης.

    B. Τα προγράμματα για έρευνα στα ΤΕΙ προχωρούν και θα απορροφήσουν πάνω από 4 δις με προτάσεις που έχουν ήδη κατατεθεί και εγκριθεί.

    Ας ρωτήσουν λοιπόν τους ανθρώπους που λειτουργούν στα ΤΕΙ για να μάθουν τι έχει γίνει.

    ΕΡ:Ο κ. Σουφλιάς, ο οποίος σας καταλογίζει ερασιτεχνισμό, εξήγγειλε αύξηση κονδυλίων για την παιδεία. Δεν χρειάζεται;

    Η Νέα Δημοκρατία πάσχει από το σύνδρομο της «βαρηκοΐας». Απαντά με καταστροφολογία σε σημαντικά επιτεύγματα του υπουργείου Παιδείας τα τελευταία χρόνια. Όταν ανέλαβα τη θέση του υφυπουργού, ήμουν ο πρώτος που μίλησε για την ανάγκη της «επανάστασης του αυτονόητου» και ζήτησα «ποιότητα παντού» στην εκπαίδευση. Όλα αυτά έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται πράξη καθημερινά. Οι μαθητές, οι γονείς και οι καθηγητές τα εισπράττουν απλόχερα και μόνο η Νέα Δημοκρατία αρνείται να δει την πραγματικότητα, περιοριζόμενη απλώς να αναμασά δικά μας συνθήματα χωρίς να κομίζει κάτι νέο για το μέλλον.

    Θα ήμουν ο τελευταίος που θα έλεγε ότι δεν χρειάζεται αύξηση κονδυλίων για την Παιδεία και αυτό προσπαθούμε συνεχώς να γίνεται γιατί επενδύουμε στη γνώση. Και κάθε φορά «στύβουμε» το υπουργείο Οικονομικών και διαχειριζόμαστε με τον προσφορότερο τρόπο το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για να χρηματοδοτήσουμε τα σχολεία και την εκπαίδευση των παιδιών μας.

    Πρέπει όμως η ΝΔ να μας πει συγκεκριμένα από πού θα πάρουν εκείνοι τα εν λόγω κονδύλια για να τα μεταφέρουν στην Παιδεία. Γιατί αλλιώς μας δίνουν την εντύπωση ότι απλώς δημαγωγούν.

    [05] ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

    Αθήνα, 20 Μαϊου 2003 (20:59 UTC+2)

    Να αφήσουν το αυτοκίνητό τους στο σπίτι και να χρησιμοποιήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προτρέπει τους Αθηναίους το υπουργείο Μεταφορών υποστηρίζοντας ότι έτσι θα κερδίσουν χρόνο στις μετακινήσεις τους και συγχρόνως θα βοηθήσουν στη άμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος.

    Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής παρουσίασε σήμερα την ενημερωτική καμπάνια που σχεδιάσθηκε από το υπουργείο και τον Ο.Α.Σ.Α., η οποία έχει ως κεντρικό της μήνυμα: "Κερδίστε χρόνο. Αφήστε το αυτοκίνητο, πάρτε συγκοινωνία".

    Ο κ. Βερελής δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφαρμόζει τα αποτελέσματα του Ατυπου Υπουργικού Συμβουλίου για τις Μεταφορές, το οποίο διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα, με την υλοποίηση αυτής της σημαντικής καμπάνιας για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Παρουσίασε επίσης 2 από τα συνολικώς 200 λεωφορεία της ΕΘΕΛ, που θα κυκλοφορήσουν τις επόμενες ημέρες σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής, με το κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας: "Κερδίστε χρόνο. Αφήστε το αυτοκίνητο, πάρτε συγκοινωνία".

    Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του Ατυπου Υπουργικού Συμβουλίου για τις Μεταφορές, δήλωσε επίσης ότι η χώρα μας είναι η πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε λεωφορεία φυσικού αερίου, καθώς αυτή τη στιγμή έχουμε 295 τέτοια λεωφορεία, φιλικά προς το περιβάλλον, ενώ ολοκληρώνονται οι διαδικασίες του διαγωνισμού για την προμήθεια άλλων 120.

    Το Υπουργείο Μεταφορών βρίσκεται σε στενή και διαρκή συνεργασία με τη διοίκηση του Ο.Α.Σ.Α., σε μία προσπάθεια να βελτιώσει τις υπηρεσίες που παρέχονται καθημερινά σε περισσότερα από δύο εκατομμύρια πολίτες, οι οποίοι εμπιστεύονται τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τις μετακινήσεις τους στην πόλη.

    Στο πλαίσιο των προσπαθειών αυτών, σχεδιάζονται και πραγματοποιούνται έργα υποδομής, αλλά και ενημερώνονται οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου, γιατί οι ενημερωμένοι πολίτες είναι εκείνοι που θα βοηθήσουν να πραγματοποιηθούν ευκολότερα όσα έχουν σχεδιασθεί. Για το λόγο αυτό, υλοποιείται αυτή η καμπάνια, που απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους της πόλης, επιχειρώντας να τους πείσει για τα οφέλη της χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

    Μέσω της καμπάνιας, το υπουργείο Μεταφορών θέλει να δείξει στους πολίτες ότι είναι καλύτερο για αυτούς να χρησιμοποιούν στις καθημερινές τους μετακινήσεις τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Να τους δείξει πως με τη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, μπορούν να κερδίζουν χρόνο και να κινούνται με άνεση και ταχύτητα, χωρίς η κίνηση να τους καθυστερεί από τη δουλειά ή τη διασκέδασή τους.

    Οι λεωφορειόδρομοι που δημιουργήθηκαν σε όλη το λεκανοπέδιο της Αττικής έδωσαν στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τη δυνατότητα να καλύπτουν σε σύντομο χρονικό διάστημα μεγάλες αποστάσεις μέσα στην πόλη, σε αντίθεση με τα Ι.Χ. Επίσης, η συχνή χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς είναι πολύ πιο οικονομική από τη χρήση των Ι.Χ., είναι πράξη φιλική προς το περιβάλλον και βοηθά τους επιβάτες να αποβάλουν την ένταση και το άγχος που θα είχαν, αν οι ίδιοι βρίσκονταν στο τιμόνι ή προσπαθούσαν να βρουν μια ελεύθερη θέση στάθμευσης.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ Κ. ΣΤΕΦΑΝΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Αθήνα, 20 Μαϊου 2003 (20:46 UTC+2)

    Με τους ομολόγους του Ισραήλ Νταν Ναβέχ και της Τουρκίας Ρετζέπ Ακντάι συναντήθηκε ο υπουργός Υγείας, προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών Υγείας της Ε.Ε. Κώστας Στεφανής στη Γενεύη στο περιθώριο των εργασιών της 56ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στις οποίες συμμετέχει.

    Στη συνάντησή του κ. Στεφανή με τον Ισραηλινό υπουργό Υγείας ανταλλάχθηκαν απόψεις σχετικά με την καταπολέμηση του SARS και πληροφορίες για τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

    Ακολούθησε σύντομη επισκόπηση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και εκφράστηκε συγκρατημένη αισιοδοξία για την ευόδωση των προσπαθειών του κουαρτέτου και της εφαρμογής του οδικού χάρτη. Ειδική μνεία έγινε για την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Παπανδρέου στην περιοχή.

    Κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, ο κ. Ακντάι προσκάλεσε τον κ. Στεφανή να επισκεφθεί την Τουρκία, προκειμένου να τεθούν οι βάσεις προώθησης διμερούς συνεργασίας στον τομέα της υγείας. Οπως τονίστηκε της επίσκεψης αυτής θα ήταν σκόπιμο να προηγηθούν συναντήσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων ώστε στη συνέχεια να εκδοθούν σε υπουργικό επίπεδο επιχειρησιακά συμπεράσματα.

    Ο κ. Στεφανής αφού αποδέχθηκε την πρόσκληση ενημέρωσε τον Τούρκο υπουργό Υγείας για τις προοπτικές αναβάθμισης του ευαίσθητου τομέα της υγείας στο κοινοτικό πλαίσιο.

    [07] ΤΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΣΤΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ Π.Ο.Υ. ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΕ Ο Κ. ΣΤΕΦΑΝΗΣ

    Αθήνα, 20 Μαϊου 2003 (20:41 UTC+2)

    Τη διαρκή βούληση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για σταθερή και στενή συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας επαναβεβαίωσε ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών Υγείας Κώστας Στεφανής.

    Ο υπουργός, μιλώντας στο πλαίσιο της 56ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Π.Ο.Υ., αναφέρθηκε και στην πρόθεση της Ε. Ε. για περαιτέρω ανάπτυξη, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Κοινοτικής Δημόσιας Υγείας 2003 2008, επισημαίνοντας τη σημασία της υγείας για την οικονομική και την αειφόρο ανάπτυξη και τη συμβολή της στην εξάλειψη της φτώχειας.

    Ο κ. Στεφανής, έκανε ειδική αναφορά στις κύριες μεταδοτικές ασθένειες (SARS, AIDS, φυματίωση, ελονοσία) και στον αγώνα για την εξάλειψη τους, παρατηρώντας: "Πρέπει να διασφαλίσουμε τη βέλτιστη προστασία ενάντια στη διεθνή εξάπλωση των μεταδοτικών νόσων. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να διασφαλίσουμε πως αυτό θα γίνεται με την ελάχιστη παρεμβολή στην ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών. Η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη θεωρούν πως η επανεξέταση των Διεθνών κανονισμών υγείας είναι μεγάλης σημασίας. Γι΄ αυτό στηρίζουμε πλήρως το προτεινόμενο ψήφισμα και ενθαρρύνουμε τον Π.Ο.Υ. να επιταχύνει τη διαδικασία επανεξέτασης".

    Ο Προεδρεύων του Συμβουλίου των υπουργών Υγείας, μίλησε επίσης για την υγεία και το περιβάλλον, για τα πληροφοριακά συστήματα στα θέματα υγείας, την ψυχική υγεία, τα ερευνητικά προγράμματα αλλά και τον κοινοτικό προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση του Π.Ο.Υ. .

    Ο υπουργός επεσήμανε την πρωτοβουλία της Ελληνικής Προεδρίας για το "Στίγμα και τις ψυχικές διαταραχές" και την επιδίωξή της για την υιοθέτηση του συνόλου των συμπερασμάτων στο Συμβούλιο των υπουργών Υγείας, στις 2 Ιουνίου.

    Η Ελληνική Προεδρία, είπε, θεωρεί όπως και ο Π.Ο.Υ. ότι πρόκειται για θέμα με πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική Υγεία του πληθυσμού. Γι΄ αυτό, πρόσθεσε, έπρεπε να υπάρξει η σχετική ευαισθητοποίηση για τις συνέπειες του στίγματος στην ψυχική Υγεία, η οποία θα οδηγήσει στη λήψη κατάλληλων μέτρων για την αντιμετώπιση ή και την εξάλειψή του. Η ψυχική υγεία περιλαμβάνεται στις βασικές δράσεις του προγράμματος για τη Δημόσια Υγεία 2003 2008 και έχει τεθεί ως προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ευχαρίστησε την απερχόμενη Γενική Διευθύντρια Γκρο Χάρλεμ Μπρούτλαντ για το έργο της και την ουσιαστική συνεισφορά της σε πολλούς τομείς.

    Νωρίτερα, ο κ. Στεφανής συναντήθηκε με την Κινεζική αντιπροσωπεία επικεφαλής της οποίας ήταν η αναπληρωτής Πρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Υγείας Wu Yi. Στη μακράς διάρκειας συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά φιλική ατμόσφαιρα, ο υπουργός ανέπτυξε τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ενημερώθηκε λεπτομερώς για τα πρακτικά και νομοθετικά μέτρα που έχουν ληφθεί από την Κίνα για την καταπολέμηση του SARS.

    Η 56η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας άρχισε χθες, στη Γενεύη και θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Μαΐου, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από τα 192 κράτη μέλη. Τα κυριότερα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν στην πιθανή υιοθέτηση της Σύμβασης πλαίσιο για τον έλεγχο του καπνού. Επίσης αναμένεται να συζητηθούν το θέμα του SARS, οι αναδυόμενες επιδημίες σε παγκόσμιο επίπεδο, οι προκλήσεις σε θέματα υγείας στο μεταπολεμικό Ιράκ και η πρόληψη βίας.

    [08] Η Ε.Ε. ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΙΣΕΩΝ

    Αθήνα, 20 Μαϊου 2003 (20:41 UTC+2)

    "Η Ευρωπαϊκή Ενωση και ο ρόλος της σε θέματα κρίσεων" είναι το θέμα συνέντευξης τύπου που διοργανώνει την Πέμπτη 22 Μαϊου στο Ζάππειο Μέγαρο το Κέντρο Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ανάπτυξη "Δήμητρα" με αφορμή τις πρωτοβουλίες, στις οποίες πρόκειται να προβεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τα πρόσφατα γεγονότα στο Ιράκ.

    Η συνέντευξη τύπου θα δοθεί στις 11 το πρωί παράλληλα με την Ατυπη συνάντηση των εκπροσώπων της Υπηρεσίας Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO) και του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Θα μιλήσουν η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ε.Ε. (ECHO) Κοστάντζα Αντινόλφι, ο σύμβουλος ενημέρωσης και επικοινωνίας της Διεύθυνσης Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ε.Ε. (ECHO) και η εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών Παρασκευή Κυριακοπούλου.

    [09] ΝΕΑ ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΟΣΕ ΣΤΗ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΤΗΣ Ε.Ο. ΒΥΤΙΝΑΣ - ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

    Αθήνα, 20 Μαϊου 2003 (20:41 UTC+2)

    Το Δ.Σ. του ΟΣΕ αποφάσισε την κατασκευή σιδηροδρομικής γέφυρας στη διασταύρωση της εθνικής οδού Βυτίνας Αρχαίας Ολυμπίας με τη Σιδηροδρομική γραμμή Πύργου Ολυμπίας.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΣΕ με το έργο αυτό αναβαθμίζεται σημαντικά η κυκλοφορία της περιοχής, αφού εξασφαλίζεται η ανισόπεδη διασταύρωση του σιδηροδρομικού δικτύου με μια σημαντική από άποψης φόρτου και σημασίας οδική αρτηρία.

    Η γέφυρα αποτελεί τμήμα των έργων παράκαμψης της Αρχαίας Ολυμπίας και βελτίωσης της ως άνω οδού. Το έργο είχε κριθεί ως απολύτως αναγκαίο και η κατασκευή του -εν όψει μάλιστα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 λόγω της θέσης και του ρόλου που πρόκειται να παίξει - χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά επείγουσα.

    Η προτεινόμενη νέα χάραξη της εθνικής οδού εξ αιτίας της οποίας γίνεται υποχρεωτική η διασταύρωση με τη σιδηροδρομική γραμμή, είναι η μόνη που εξασφαλίζει τη διέλευση της οδού μέσα από περιοχή βατή και χωρίς ιδιαίτερα γεωτεχνικά προβλήματα. Ταυτόχρονα η νέα διαδρομή παρακάμπτει την πόλη της Ολυμπίας που έχει ήδη κυκλοφοριακά προβλήματα, τα οποία εν όψει των Ολυμπιακών αναμένεται να οξυνθούν.

    Η γέφυρα που έχει συνολικό μήκος 40 μ. έχει μελετηθεί. Ο απαιτούμενος χώρος για την κατασκευή του έργου θα παραχωρηθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ έναντι του ποσού των 5.000 ευρώ.

    Ο ΟΣΕ ζητάει την κατανόηση του κοινού για την τρίμηνη διακοπή της κυκλοφορίας της γραμμής. Οι επιβάτες του άξονα Ολυμπίας Πύργου Ολυμπίας θα εξυπηρετούνται με λεωφορεία.

    [10] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Βρυξέλλες, 20 Μαϊου 2003 (19:36 UTC+2)

    Τα θέματα λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς, καθώς και τα θέματα που αφορούν τον καταναλωτή, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε., που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλες, υπό την Προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλου.

    Πρώτο θέμα στη συνεδρίαση ήταν, όπως δήλωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος, η συζήτηση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια νέα στρατηγική για την εσωτερική αγορά.

    "Με δεδομένη τη διεύρυνση της Ε.Ε., κατατίθεται από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μια νέα πρόταση τριετούς διάρκειας, 2003-6, που αφορά το πώς θα αξιοποιήσουμε πλέον, όλες οι χώρες μαζί, και οι 500.000.000 Ευρωπαίοι πολίτες-καταναλωτές, τη νέα εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά. Είναι προφανές ότι υπάρχει ανάγκη αλλαγών, πρέπει να προχωρήσουμε σε μια σειρά από μέτρα, που θα επαναπροσδιορίσουν τους όρους λειτουργίας αυτής της ενιαίας εσωτερικής αγοράς. Σε αυτή την κατεύθυνση κάναμε σήμερα μια πρώτη συζήτηση για το περιεχόμενο αυτής της νέας στρατηγικής, που θα συζητηθεί και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να μπορέσει να βρει την τελική του έκφραση. Βασικό στοιχείο αυτής της στρατηγικής είναι η αναφορά σε συγκεκριμένες δράσεις με σκοπό την προώθηση της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης και της ανάπτυξης συνολικά στις Ευρωπαϊκές χώρες" τόνισε σχετικά ο υπουργός Ανάπτυξης.

    Το κείμενο της σχετικής πρότασης έγινε σε μια πρώτη προσέγγιση ευρύτατα αποδεκτό από τα κράτη-μέλη. Στις προτεραιότητές του περιλαμβάνονται η διευκόλυνση με την άρση των εμποδίων στην ελεύθερη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών, η διαμόρφωση υψηλής ποιότητας βιομηχανικών δικτύων, η μείωση των εμποδίων φορολογικού χαρακτήρα, η διευρυμένη εκμετάλλευση ευκαιριών για δημόσιες συμβάσεις, η βελτίωση των συνθηκών της ανάπτυξης των επιχειρήσεων, η εξασφάλιση της εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας, η μείωση της γραφειοκρατίας και ιδιαίτερη μέριμνα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας παρουσιάστηκε επίσης, ο Πίνακας Επιδόσεων Εσωτερικής Αγοράς, που δόθηκε μάλιστα και στη δημοσιότητα. Στον Πίνακα, όπως επισήμανε ο κ. Τσοχατζόπουλος, "γίνονται αναφορές από τη πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το σε ποιο βαθμό προωθείται η εφαρμογή της ενιαίας πολιτικής για την εσωτερική αγορά. Υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις, υπάρχουν και καθυστερήσεις και τα κράτη-μέλη πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Οσον αφορά την Ελλάδα, πάντως, βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο, έχει μάλιστα βελτιώσει τη θέση της όσον αφορά την εφαρμογή ρυθμίσεων για την εσωτερική αγορά, ενώ άλλες χώρες έχουν δυσμενοποιήσει τη θέση τους. Η Ελλάδα είναι πέμπτη στην κατάταξη των χωρών της Ε.Ε., όσον αφορά την ενσωμάτωση της κοινοτικής νομοθεσίας, με ποσοστό ελλείμματος μόνο 3,3%. Αντίθετα υπάρχουν πολλά κράτη-μέλη με μια σειρά από παραβιάσεις και καθυστερήσεις στον κρίσιμο αυτό τομέα".

    Επίσης, στο Συμβούλιο συζητήθηκε η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα των δημόσιων προσφορών εξαγοράς. Υπενθυμίζεται ότι η οδηγία αυτή, αποτελεί έναν από τους πιο δύσκολους φακέλους στη διαδικασία της Λισαβώνας και η διαπραγμάτευσή της διαρκεί ήδη 14 χρόνια.

    "Στην πρόταση-οδηγία γίνονται ρυθμίσεις σχετικά με τις αμυντικές δυνατότητες που διατηρούν οι μέτοχοι μιας επιχείρησης, σε περίπτωση δημόσια προσφοράς εξαγοράς. Είναι μια δυναμική διαδικασία, που τακτικότατα συμβαίνει ιδιαίτερα σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο, για αυτό έχουμε και τις συγχωνεύσεις ή και τις εξαγορές επιχειρήσεων. Θέλουμε για όλες τις επιχειρήσεις, σε ολόκληρη την Ε.Ε., να κατοχυρωθούν οι ίδιοι μηχανισμοί άμυνας. Προωθήσαμε αυτή τη φορά αποφασιστικά τη συζήτηση, διαπιστώσαμε ένα ικανοποιητικό επίπεδο προσέγγισης και καταλήξαμε ότι με βάση τρεις προτάσεις που υπάρχουν να συνεχιστεί περαιτέρω η συζήτηση στο Κορεπέρ, ώστε επιτέλους να ολοκληρωθεί η απαραίτητη συμφωνία. Εμείς, ως Προεδρία, δηλώσαμε ότι είμαστε έτοιμοι και για ένα έκτακτο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας, στο βαθμό που θα προχωρήσουν οι προϋποθέσεις για να καταλήξουμε σε τελική συμφωνία" δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

    Ολα τα κράτη-μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογράμμισαν την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει η Ελληνική Προεδρία για την επίτευξη συμβιβασμού στο θέμα και την επίτευξη συμφωνίας, που πρέπει να διασφαλίσει ένα υψηλό επίπεδο εναρμόνισης, με την ταυτόχρονη διαφύλαξη της ευχέρειας των κρατών-μελών να ανταποκριθούν σε εθνικές ιδιαιτερότητες.

    Το Συμβούλιο ασχολήθηκε επίσης με το θέμα της προώθησης των πωλήσεων στην εσωτερική αγορά, συζητώντας την Ελληνική συμβιβαστική πρόταση, που επικεντρώνεται στην αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης και της παρέκκλισης από την εν λόγω αρχή. Διαπιστώθηκε πρόοδος στη σχετική συζήτηση, όμως δεν διαφαίνεται ακόμη κατάληξη των κρατών-μελών σε τελική συμφωνία.

    Επίσης, στο Συμβούλιο επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία σχετικά με την πρόταση κανονισμού ενιαίας αντιμετώπισης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, όσον αφορά το πρόβλημα των ναρκωτικών ουσιών, καθώς επίσης για το θέμα των απορρυπαντικών, με θετικές συνέπειες για την προστασία του περιβάλλοντος και την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας της υγείας των πολιτών. Επίσης, υπήρξε πολιτική συμφωνία σχετικά με την πρόταση Οδηγίας για τα Όργανα Μετρήσεων, με την οποία εγκαθιδρύεται εσωτερική αγορά οργάνων μετρήσεων που υπόκεινται σε νόμιμο έλεγχο.

    Υπήρξε επίσης, εκτενέστατη συζήτηση πάνω στο θέμα της καταναλωτικής πίστης και το Συμβούλιο θεώρησε αναγκαία την ταχεία υιοθέτηση της σχετικής πρότασης και, στο πλαίσιο αυτό, έδωσε κατεύθυνση για την περαιτέρω εξέταση σε βασικά θέματα που ρυθμίζουν την αρχή της πλήρους εναρμόνισης, το πεδίο εφαρμογής και τους μεσίτες πωλήσεων.

    Τέλος, ο κ. Τσοχατζόπουλος ενημέρωσε αναλυτικά τα μέλη του Συμβουλίου για τα επιτυχή αποτελέσματα των δύο πρόσφατων πρωτοβουλιών της Ελληνικής Προεδρίας, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα τόσο του Ατυπου Συμβουλίου Τουρισμού, που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 6 Μαίου, καθώς επίσης και του Ατυπου Συμβουλίου για θέματα καταναλωτή, που πραγματοποιήθηκε στη Ερέτρια της Εύβοιας στις 8 Μαίου.

    [11] ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΙΧ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

    Αθήνα, 20 Μαϊου 2003 (19:05 UTC+2)

    Κατά 4,6% υποχώρησε στο τετράμηνο του 2003 ο αριθμός των Ι.Χ επιβατικών αυτοκινήτων που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στη χώρα, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2002, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ).

    Ειδικότερα, στο πρώτο τετράμηνο του έτους κυκλοφόρησαν 98.703 επιβατικά αυτοκίνητα, έναντι 103.500 στο αντίστοιχο διάστημα το 2002. Τον Απρίλιο κυκλοφόρησαν στο σύνολο της χώρας 24.975 επιβατικά αυτοκίνητα έναντι 30.360 τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

    Στην περιφέρεια της πρωτεύουσας η μείωση έφθασε το ποσοστό της τάξης του 5,6%,όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) που αφορούν στη χορήγηση αδειών κυκλοφορίας οχημάτων.

    [12] PROFILE: ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΡΔΩΝ - ΜΕΙΩΣΗ ΤΖΙΡΟΥ ΣΤΟ 2002

    Αθήνα, 20 Μαϊου 2003 (18:43 UTC+2)

    Αύξηση της τάξης του 2,4% εμφάνισαν στο 2002 τα κέρδη προ φόρων της εταιρίας

    Profile, φθάνοντας στο ποσό των 1,516 εκατ. ευρώ, έναντι των 1,480 εκατ. ευρώ τα το 2001, ενώ στον αντίποδα, ο κύκλος εργασιών της υποχώρησε ελαφρώς, καθώς ανήλθε σε 4,542 εκατ. ευρώ, από 4,711 εκατ. ευρώ.

    Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της εταιρίας ανήλθε πέρσι στο ποσό των 7,804 εκατ. ευρώ και τα κέρδη EBITDA, έφθασαν στο ποσό των 2,504 εκατ. ευρώ, έναντι των 2,176 εκατ. ευρώ το 2001, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 15%. Το ίδιο ποσοστό κερδών EBITDA διαμορφώθηκε και για τον όμιλο σε 3,005 εκατ. ευρώ έναντι 2,606 εκατ. ευρώ.

    [13] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ-20/5/2003

    Αθήνα, 20 Μαϊου 2003 (18:42 UTC+2)

    ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

    ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ Λ.Β. ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗΣ Α.Β.Ε.Ε.

    Εισαγωγή Νέας Εταιρίας στο Χ.Α.

    Από σήμερα 20 Μαϊου 2003, εισάγονται προς διαπραγμάτευση στην «ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΑΓΟΡΑ» του Χ.Α. και στον κλάδο «ΧΟΝΔΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ», οι 9.000.000 (ΚΟ) μετοχές της εταιρίας «'ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ Λ.Β. ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗΣ Α.Β.Ε.Ε.'», με κωδικό ΟΑΣΗΣ «ΝΕΟΧΗ», κωδικό ISIN GRS463003012 και τιμή εκκίνησης διαπραγμάτευσης ΕΥΡΩ 5,50. Το ημερήσιο όριο διακύμανσης της τιμής των μετοχών θα είναι ελεύθερο για τις τρεις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης.

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε.

    Εισαγωγή Τίτλων Ελληνικού Δημοσίου

    Από σήμερα 20 Μαϊου 2003, εισάγεται για διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών η παρακάτω έκδοση τίτλων Ελληνικού Δημοσίου η εισαγωγή των οποίων εγκρίθηκε στην από 15/05/2003 συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αθηνών: ISIN code: GR 0114015-40/8. Ημερ. Έκδοσης: 5 Φεβρουαρίου 2003. Ημερ. Λήξης: 8 Απριλίου 2008. Διάρκεια: 5 έτη. Επιτόκιο: 3,50% ετησίως σταθερό. Τιμή έκδοσης: 100,075%. Νόμισμα: Ευρώ. Υψος έκδοσης (ονομ.αξία): 5.000.000.000,00. Ελάχιστη Ονομ. Αξία: 1.000,00 Euro. Τεμάχια: 5.000.000. Αντληθέντα κεφάλαια: 5.003.750.000,00. Βάση υπολογισμού τόκων: Act/act (ISMA). Η πρώτη τοκοφόρος περίοδος αρχίζει την 5/2/2003 και λήγει την 18/4/2004 (long coupon).

    Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Ε Ι Σ

    Α) ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε.

    Ανακοίνωση Τύπου

    Όπως είναι γνωστό, με αποφάσεις του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αθηνών της 23ης και της 24ης Απριλίου 2003 ανεστάλη προσωρινά η διαπραγμάτευση των μετοχών των εταιρειών ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε (ALTER), ALTEC A.B.E.E. και MICROLAND COMPUTERS Α.Ε.Β.Ε. Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν ύστερα από την ανακοίνωση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος σχετικά με τους ελέγχους στις εταιρείες αυτές και σε συνδυασμό με την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να ζητήσει από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών τον ορισμό ελεγκτών για τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου. Η λήψη των αποφάσεων αυτών έγινε, όπως ρητώς ανακοινώθηκε, για λόγους προστασίας του επενδυτικού κοινού ώστε να παρασχεθεί ο αναγκαίος χρόνος για την ορθότερη κατά το δυνατόν πληροφόρησή του και για να αξιολογηθούν και να σταθμισθούν με ψυχραιμία από όλους τα δεδομένα που προέκυπταν από τις ανακοινώσεις των ελεγκτικών αρχών.

    Όπως προκύπτει από όλα τα μέχρι τώρα δεδομένα, η διοικητική ελεγκτική διαδικασία διαφαίνεται ότι θα συνεχισθεί ενώ αν ληφθεί υπόψη και η πρόθεση των ενδιαφερομένων εταιρειών να ζητήσουν δικαστική προστασία, η οριστική διευθέτηση των εκκρεμοτήτων φαίνεται ότι θα απαιτήσει αρκετό χρόνο. Κατά το διάστημα που μεσολάβησε οι ενδιαφερόμενες εταιρείες με ανακοινώσεις τους που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο παρέθεσαν αναλυτικές πληροφορίες για τα ζητήματα που έχουν τεθεί, απάντησαν στο περιεχόμενο της ανακοινώσεως του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, εξήγησαν τη διαδικασία που πρόκειται να ακολουθηθεί, τις ενέργειες που οι ίδιες προτίθενται να αναλάβουν, ενώ τόνισαν ότι οι ίδιες οι εταιρείες είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των ελέγχων που διενεργούνται χωρίς να τίθεται σε αμφιβολία η βιωσιμότητά τους. Ενόψει αυτών, ενόψει του γεγονότος ότι η αναγκαία πληροφόρηση του επενδυτικού κοινού έχει πλέον παρασχεθεί και ότι έχουν αποσαφηνισθεί τα μέχρι τώρα δεδομένα που επηρεάζουν την αξιολόγηση από το κοινό των μετοχών αυτών, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αθηνών αποφάσισε την άρση του μέτρου της αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών των τριών εταιρειών. Σε κάθε περίπτωση, και ως μέτρο διασφάλισης της ορθής λειτουργίας της αγοράς και της καλύτερης δυνατής πληροφόρησης του επενδυτικού κοινού, ζητήθηκε από τις διοικήσεις των εταιρειών αυτών όπως παρέχουν στο Χρηματιστήριο σε τακτά χρονικά διαστήματα ανά δεκαπενθήμερο ή και σε συντομότερο χρονικό διάστημα αν απαιτείται, πλήρη και αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των ελέγχων που είναι σε εξέλιξη, στοιχεία τα οποία στη συνέχεια το Χρηματιστήριο θα θέτει υπόψη του επενδυτικού κοινού.

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε.

    Ανακοίνωση

    Το Χρηματιστήριο Αθηνών, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για την παροχή ταχείας, αξιόπιστης και ολοκληρωμένης πληροφόρησης προς το επενδυτικό κοινό, μέσω της ταχύτερης απόκρισης του στις ανάγκες των εισηγμένων εταιριών, παρουσιάζει στην ιστοσελίδα του (www.ase.gr/smartAccess) στην ενότητα «Ανακοινώσεις υποστήριξης / Συμπληρωματικές οδηγίες», την επικαιροποιημένη αναλυτική κατάταξη των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας κατά ΣΤΑΚΟΔ 2003, η οποία έχει συνταχθεί από την ΕΣΥΕ και αντικαθιστά την προηγούμενη με ημερομηνία 1991. Η νέα επικαιροποιημένη ανάλυση θα χρησιμοποιηθεί από τις εισηγμένες εταιρίες, όπως και η προηγούμενη, για την ανάλυση του κύκλου εργασιών τους, όπου αυτή απαιτείται σύμφωνα με την ισχύουσα χρηματιστηριακή νομοθεσία.

    Δ/ΝΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ &

    ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Εκποίηση Μετοχών

    Μετά την έκδοση της με αριθμ. Πρωτ. ΕΧΑ/101/14-5-2003 Απόφασης του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Ζανιά, ανακοινώνεται ότι θα πραγματοποιηθεί η εκποίηση 3.200 κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ οι οποίες κρατούνται ως ενέχυρο από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Η εκποίηση θα γίνει από τον Χρηματιστηριακό εκπρόσωπο της Α. ΣΑΡΡΗΣ ΧΑΕ κ. Δημήτριο Σαρρή. Η τιμή πώλησης εκάστης μετοχής δεν μπορεί να είναι κατώτερη του ποσοστού 5% από την εκάστοτε διαμορφούμενη τιμή κλεισίματος κατά την ημέρα εκποίησης των μετοχών. Η εκποίηση των παραπάνω μετοχών θα γίνει στην πρώην αίθουσα συναλλαγών του Χρηματιστηρίου, στις 22/5/2003, ημέρα Πέμπτη και ώρα 16:00 μ.μ.

    ΤΡΑΠΕΖΑ EFG EUROBANK ERGASIAS Α.Ε.

    Ανακοίνωση

    Ανακοινώνεται από την Τράπεζα ότι σύμφωνα με απόφαση της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της, της 19/5/2003, το μέρισμα της χρήσεως 2002 ανέρχεται σε 0,47 ευρώ ανά μετοχή. Δικαιούχοι μερίσματος είναι όσοι ήταν μέτοχοι της Τράπεζας μετά το πέρας της συνεδρίασης του Χ.Α. στις 19.5.2003. Κατά συνέπεια, από την Τρίτη 20/5/2003 η μετοχή θα διαπραγματεύεται στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα μερίσματος χρήσεως 2002. Οι μέτοχοι μπορούν να εισπράξουν το μέρισμα από οποιοδήποτε κατάστημα της Τράπεζάς μας από την Δευτέρα 2.6.2003, προσκομίζοντας το Δελτίο Αστυνομικής τους Ταυτότητας. Το μέρισμα των μετόχων οι οποίοι έχουν ορίσει την Τράπεζα ως χειριστή του λογαριασμού αξιών τους στο Σ.Α.Τ. θα κατατεθεί στους λογαριασμούς τους την 2.6.2003. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούνται οι μέτοχοι να επικοινωνούν με την Υπηρεσία Μετοχολογίου της Τράπεζας: Σανταρόζα 5, 105 64 Αθήνα, τηλ. 33.57.158 και 33.57.159. Μερίσματα που δεν θα εισπραχθούν μέσα σε πέντε (5) χρόνια παραγράφονται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.

    ΤΡΑΠΕΖΑ EFG EUROBANK ERGASIAS Α.Ε.

    Αποφάσεις Γενικής Συνέλευσης

    Η Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias ανακοινώνει τα ακόλουθα: Α. Η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας, που συνήλθε στις 19/5/2003, αποφάσισε τα κατωτέρω: 1) Tην δωρεάν διάθεση 1.050.000 μετοχών στο προσωπικό, σύμφωνα με τα άρθρα 16 παρ. 2 περ. στ' του κ.ν. 2190/1920 και 1 του π.δ. 30/1988, που θα προέλθουν από αύξηση κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση ποσού 3.034.500 ευρώ από τα κέρδη της χρήσεως 2002 καθώς και την αντίστοιχη τροποποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού της Τράπεζας. Δεδομένου ότι η έκδοση μετοχών γίνεται υπέρ του προσωπικού, δεν τίθεται θέμα ασκήσεως δικαιώματος προτιμήσεως των παλαιών μετόχων. 2) Την θέσπιση προγράμματος διάθεσης στο προσωπικό δικαιωμάτων προαιρέσεως "αγοράς" 1.355.000 μετοχών της Τράπεζας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 παρ. 9 του κ.ν. 2190/1920, με τιμή διάθεσης 5,5 ευρώ ανά μετοχή. Τα εν λόγω δικαιώματα μπορούν να ασκηθούν κατά τον μήνα Δεκέμβριο των ετών 2004, 2005 και 2006. Το Δ.Σ. έχει εξουσιοδοτηθεί να ρυθμίσει τα διαδικαστικά θέματα και λεπτομέρειες. 3) Την επανεκλογή του ίδιου Δ.Σ. (λόγω λήξης θητείας), η θητεία του οποίου λήγει με την εκλογή νέου Δ.Σ. από την Τακτική Γενική Συνέλευση που θα συνέλθει εντός του έτους 2006. 4) Τον καθορισμό των κ.κ. Παναγιώτη Λαμπρόπουλου και Στάμου Φαφαλιού ως ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών Δ.Σ., σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου περί εταιρικής διακυβέρνησης. Β. Το Δ.Σ. της Τράπεζας, σε συνεδρίασή του της 19ης Μαΐου 2003, αποφάσισε την συγκρότησή του σε σώμα και τον καθορισμό εκτελεστικών και μη εκτελεστικών μελών, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου περί εταιρικής διακυβέρνησης, ως εξής: 1) Ξενοφών Νικήτας Πρόεδρος 2) Γεώργιος Γόντικας Επίτιμος Πρόεδρος, 3) Άννα Μαρία Λουίζα Λάτση Α' Αντιπρόεδρος, 4) Λάζαρος Εφραίμογλου Β' Αντιπρόεδρος, 5) Νικόλαος Νανόπουλος Δ/νων Σύμβουλος, 6) Βύρων Μπαλλής Αναπληρωτής Δ/νων Σύμβουλος, 7) Νικόλαος Καραμούζης Αναπληρωτής Δ/νων Σύμβουλος, 8) Χαράλαμπος Κύρκος Mέλος, 9) Νικόλαος Παυλίδης Mέλος, 10) Φώτιος Αντωνάτος Mέλος, 11) Εmmanuel Bussetil Mέλος, 12) Tessen Von Heydebreck Mέλος, 13) Παναγιώτης Λαμπρόπουλος Mέλος, 14) Σπύρος Λάτσης Mέλος, 15) Βernd Albrecht von Maltzan Mέλος, 16) Αντώνιος Μπίμπας Mέλος, 17) Kυριάκος Νασίκας Mέλος, 18) Στυλιανός Παπαδερός Mέλος, 19) Περικλής Πεταλάς Mέλος, 20) Στάμος Φαφαλιός Mέλος. Εκ των ανωτέρω μελών, οι υπ' αριθμόν 1, 5, 6, 7, 8 και 9 είναι εκτελεστικά μέλη και οι υπόλοιποι μη εκτελεστικά.

    ΙΟΝΙΚΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.

    Αποφάσεις Γενικής Συνέλευσης

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι, κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της, την 09/05/20003 αποφασίστηκαν και εγκρίθηκαν τα ακόλουθα: 1. Υποβολή προς έγκριση του Ισολογισμού της 31.12.2002 και των λοιπών ετησίων οικονομικών καταστάσεων, μετά των σχετικών Εκθέσεων του Δ.Σ. και του Ορκωτού Ελεγκτού. 2. Απαλλαγή του Δ.Σ. και του Ορκωτού Ελεγκτού από κάθε ευθύνη για τη χρήση του έτους 2002. 3. Εκλογή Ορκωτού Ελεγκτού, τακτικού και αναπληρωματικού, για τη χρήση του έτους 2003 και έγκριση της αμοιβής τους. 4. Διεύρυνση του σκοπού με τροποποίηση του άρθρου 2 του Καταστατικού: Άρθρο 2 - Σκοπός της Εταιρείας είναι: 1. Η ανέγερση και λειτουργία τουριστικών ξενοδοχείων πολυτελείας και κάθε άλλης ξενοδοχειακής επιχείρησης, είτε από την ίδια, είτε σε συνεργασία με άλλους ξενοδοχειακούς οργανισμούς ημεδαπούς ή αλλοδαπούς, η ενδεχόμενη παραχώρηση της εκμετάλλευσης ξενοδοχείων προς οποιοδήποτε τρίτο, η ενέργεια κάθε πιστωτικής εργασίας με κερδοσκοπικό σκοπό στο ξενοδοχειακό κλάδο, η ίδρυση τουριστικών και διαφημιστικών γραφείων, γραφείων ταξιδίων και γραφείων προσέλκυσης και εξυπηρέτησης τουριστών και γενικά κάθε άλλη κερδοσκοπική επιχείρηση ξενοδοχείου, τουριστικών περιπτέρων που συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με την ξενοδοχειακή κερδοφόρα εργασία. 2. Κάθε παράπλευρη και / ή παραπληρωματική δραστηριότητα αναγκαία ή χρήσιμη για την επωφελέστερη εκμετάλλευση των ξενοδοχειακών μονάδων της Εταιρείας και προς εξυπηρέτηση της λειτουργικότητος αυτών, επίσης δε προς εξυπηρέτηση των πελατών, όπως, κατά ενδεικτική αναφορά, εκμίσθωση ή παραχώρηση εκμεταλλεύσεως χώρων των ξενοδοχειακών μονάδων σε τρίτους με αντάλλαγμα, λειτουργία εντός των ξενοδοχειακών μονάδων σταθμών αυτοκινήτων, εστιατορίων, ζαχαροπλαστείων, κέντρων αναψυχής και ψυχαγωγίας, κέντρων άθλησης και υγιεινής, φυσιοθεραπείας, πλυντηρίων αυτοκινήτων, πλυντηρίων και καθαριστηρίων ενδυμάτων και κλινοστρωμνών, η παραγωγή και εκμετάλλευση ηλεκτρικής ενέργειας, η εκμετάλλευση κολυμβητικών δεξαμενών και οργανωμένων ακτών, η παροχή υπηρεσιών ανταλλακτηρίου συναλλάγματος, υπηρεσιών τροφοδοσίας (catering) εντός ή εκτός των ξενοδοχειακών μονάδων, η παροχή υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας, τηρουμένων των ανά δραστηριότητα απαιτουμένων διατυπώσεων, οι οποίες ενδεχομένως προβλέπονται από τις ειδικές κατά περίπτωση εκάστοτε υφιστάμενες διατάξεις. 5. Εκλογή νέου Δ.Σ. κατά τις διατάξεις του Ν. 3016 / 2002 περί εταιρικής διακυβερνήσεως. Η σύνθεση του νέου Δ.Σ. της Εταιρίας η θητεία του οποίου θα είναι εξαετής, όπως προβλέπει το άρθρο 12 του καταστατικού της Εταιρίας είναι η ακόλουθος: Γιάννης Κωστόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ., εκτελεστικό μέλος. Παύλος Καρακώστας, Αντιπρόεδρος Δ.Σ., εκτελεστικό μέλος. Μαρίνος Γιαννόπουλος, Δ/νων Σύμβουλος, εκτελεστικό μέλος. Θεμιστοκλής Κορκόντζελος, Μέλος Δ.Σ., εκτελεστικό μέλος. Αντώνιος Λεούσης, Μέλος Δ.Σ., μη εκτελεστικό μέλος. Γεώργιος Παμπούκης, Μέλος Δ.Σ., ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος. Στέφανος Παντζόπουλος, Μέλος Δ.Σ., ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος. 6. Χορήγηση αδείας, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 23 του κ.ν. 2190/1920, στα μέλη του Δ.Σ. και της Γενικής Διευθύνσεως ή και σε Διευθυντές να μετέχουν σε Δ.Σ. ή στη Διεύθυνση εταιριών του Ομίλου που επιδιώκουν παρόμοιους σκοπούς.

    DOMUS Α.Ε.Ε.Χ.

    Απάντηση σε Επιστολή του Χ.Α.

    Σε απάντηση επιστολής του Χ.Α., η εταιρία DOMUS ΑΕΕΧ με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σε συνέχεια της από 15/5/2003 επιστολή σας και στο πλαίσιο της έγκαιρης ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού, όπως αυτή απορρέει από το άρθρο 5, του Π.Δ. 350/85 και το άρθρο 4 της αριθ. 5/204/14.11.2000 απόφασης του Δ.Σ. της Ε.Κ. και λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση της Γ.Σ. της εταιρίας μας, για μεταβολή του σκοπού της από εταιρία επενδύσεων χαρτοφυλακίου σε εταιρία συμμετοχών, σας ενημερώνουμε για τα ακόλουθα: Θέμα 1ο. Η μετατροπή της εταιρίας σε εταιρία συμμετοχών θα δώσει στη διοίκηση μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την άντληση και την διάθεση των επιχειρηματικών κεφαλαίων της, με στόχο την ανεξαρτητοποίηση των εσόδων της από τις εκάστοτε χρηματιστηριακές διακυμάνσεις και την επίτευξη μεγαλύτερου βαθμού προβλεψιμότητας των εσόδων αυτών. Βασική αλλαγή αποτελεί η πηγή εισοδημάτων από επιχειρηματικές συμμετοχές οι οποίες δεν θα επηρεάζονται από τις χρηματιστηριακές συνθήκες. Η συνακόλουθη αλλαγή του μίγματος των εσόδων, με την προσθήκη σταθερών και προβλέψιμων πηγών εσόδων, είναι μείζονος σημασίας σε σχέση με το μέγεθος της εταιρείας και κρίνεται αναγκαία για την κάλυψη του λειτουργικού της κόστους αλλά και των υποχρεώσεων της σαν εισηγμένη στο Χ.Α., ακόμη και σε περιόδους παρατεταμένης χρηματιστηριακής καχεξίας, με μεσοπρόθεσμη προοπτική την βελτίωση των αποτελεσμάτων, την κερδοφορία της εταιρίας και την εντεύθεν διασφάλιση των συμφερόντων όλων των μετόχων της. Θέμα 2ο. Για την μετατροπή εταιρίας επενδύσεων χαρτοφυλακίου (εφεξής: ε.ε.χ.) σε εταιρία συμμετοχών απαιτείται η τήρηση των παρακάτω βημάτων: - Απόφαση Δ.Σ. της Ε.Ε.Χ. για σύγκληση Γενικής Συνέλευσης μετόχων με θέμα την τροποποίηση του καταστατικού σκοπού, - Γνωστοποίηση της απόφασης του Δ.Σ. στο επενδυτικό κοινό (αρθ. 5 π.δ. 350/1985, αρθ. 4 (α) απόφαση Ε.Κ. 5/204/2000) και δημοσίευση της πρόσκλησης στη Γ.Σ., - Γνωστοποίηση της προτεινόμενης τροποποίησης του καταστατικού στο Χ.Α. το αργότερο μέχρι τη σύγκληση της Γ.Σ. (αρθ. 5 (3) π.δ. 350/85), - Απόφαση της Γ.Σ. με αυξημένη απαρτία και πλειοψηφία (άρθρα 29 (3) και 31 (2) κ.ν. 2190/1920), - Έγκριση τροποποίησης καταστατικού από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και κατόπιν από το Υπουργείο Ανάπτυξης (άρθ. 4 παρ. 2 κ.ν. 2190/1920), καταχώρηση της έγκρισης στο Μ.Α.Ε. και δημοσίευση ανακοίνωσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (άρθρα 7α παρ. 1 περ. β' 7β παρ. 1 περ. α' και β' κ.ν. 2190/20), - Γνωστοποίηση στην Ε.Κ. της περάτωσης της τροποποίησης του καταστατικού, και της ημερομηνίας καταχώρησης της σχετικής εγκριτικής πράξης στο Μ.Α.Ε. (άρθ. 2 (3) εδ. 2 ν. 1969/91), - Δημοσίευση του προβλεπομένου από την υπ' αριθ. 94 από 13.2.2003 απόφαση του Δ.Σ. του Χ.Α. πληροφοριακού δελτίου, - Ένταξη στην κατηγορία των εταιριών συμμετοχών σύμφωνα με την από 8/9/1994 απόφαση του Δ.Σ. του Χ.Α. Σχετικά με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία μετατροπής της εταιρίας μας σε εταιρία συμμετοχών, σας ενημερώνουμε ότι η τροποποίηση του σκοπού έχει εγκριθεί νομοτύπως από την Γ.Σ. των μετόχων της 5/5/2003 με τη νόμιμη απαρτία 80,87% και πλειοψηφία 76,13% κατόπιν προηγούμενης τηρήσεως όλων των σχετικών υποχρεώσεων δημοσιότητας. Απομένει πλέον η έγκριση από την Ε.Κ., στην οποία έχει υποβληθεί σχετική αίτηση, και η ολοκλήρωση της περαιτέρω διαδικασίας. Η ολοκλήρωση της μετατροπής της εταιρίας μας σε εταιρία συμμετοχών δεν εξαρτάται από καμία αίρεση, υπό την επιφύλαξη της εγκρίσεως από τις άνω αρμόδιες αρχές. Θέμα 3ο. Οι αλλαγές που θα επέλθουν στα επενδυτικά σχέδια της εταιρίας ως προς την επενδυτική πολιτική της, όπως θα προβλέπονται στον εσωτερικό κανονισμό της εταιρείας, είναι αποτέλεσμα της τροποποίησης του σκοπού και θα διασφαλίζουν την ομαλή μετατροπή της εταιρίας από εταιρία επενδύσεων χαρτοφυλακίου σε εταιρία συμμετοχών. Προκειμένου να διασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, η εταιρία αφενός μεν διατηρεί στο σκοπό της τη δυνατότητα να επενδύει και σε χρηματιστηριακές αγορές. Τέλος η αλλαγή της επενδυτικής πολιτικής από αυτή της αγοραπωλησίας μετοχών σε αυτή της επένδυσης των κεφαλαίων της σε επιχειρηματικές συμμετοχές θα γίνει σταδιακά και σε βάθος χρόνου, με απώτερο σκοπό την αποφυγή καταγραφής υποαξιών του χαρτοφυλακίου της εταιρίας. Η Εταιρία υπενθυμίζει στο επενδυτικό κοινό ότι: α) Η απόφαση της γενικής συνέλευσης της εταιρίας για αλλαγή του σκοπού της υπόκειται στην έγκριση του Δ.Σ. της Ε.Κ. (Ν.1969/91). β) Μετά την ανωτέρω έγκριση η εταιρία είναι υπόχρεη να γνωστοποιήσει στο Δ.Σ. του Χ.Α. και να διανείμει στο επενδυτικό κοινό σχετικό πληροφοριακό δελτίο (Απ. Χ.Α. 94/2003).»

    GOODY'S Α.Ε.

    Σχολιασμός Δημοσιεύματος

    Η εταιρία GOODY'S Α.Ε. με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Αναφορικά σε άρθρο της εφημερίδας "ΤΟ ΒΗΜΑ", φύλλο 10 Μαΐου 2003 με Φήμες για συμφωνίες σε GOODY'S και ΑΒ Βασιλόπουλο", καθώς και σε άρθρο της εφημερίδας "ΙΣΟΤΙΜΙΑ", φύλλο 17 Μαΐου 2003, με τίτλο "Βίοι αντίθετοι για GOODY'S και MacDonald's στην Ελλάδα" σας ενημερώνουμε πως οι φήμες σχετικά με οποιονδήποτε ενδεχόμενο εξαγοράς ή/ και συνεργασίας της GOODY'S με την MacDonald's δεν ευσταθούν.»

    ELBISCO Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

    Γνωστοποίηση

    Η εταιρία ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΙΚΕΡΜΙ Α.Ε. με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σε συνέχεια της προαναγγελίας συναλλαγών την 21/4/2003, για αγορά 70.000 μετοχών της εταιρίας ELBISCO Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ που γνωστοποιήθηκε στο Χ.Α. με την από 23/4/2003 προαναγγελία, υλοποιήθηκε αγορά από την εταιρία ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΙΚΕΡΜΙ Α.Ε. 20.720 μετοχών μέχρι την 30/4/2003. Το υπόλοιπο των μετοχών αγοράστηκε μέχρι την 16/5/2003.»

    ΕΔΡΑΣΗ Χ. ΨΑΛΛΙΔΑΣ Α.Τ.Ε.

    Γνωστοποίηση

    Γνωστοποιείται από την εταιρία ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο στη συνεδρίαση του της 14/5/2003 αποδέχθηκε την από 9/5/2003 έγγραφη παραίτηση του Αντιπροέδρου κ. Ναούμ Μάτσα του Μιχαήλ, την οποία υπέβαλε για προσωπικούς λόγους και εξέλεξε νέο μη εκτελεστικό μέλος του τον κ. Ηλία Ναούμ Μάτσα, εκλογή που πρέπει να επικυρωθεί από την προσεχή Τακτική Γενική Συνέλευση. Επίσης το Διοικητικό Συμβούλιο εξέλεξε το εκτελεστικό μέλος του κ. Δημήτρη Κωνσταντινίδη στη θέση του Αντιπροέδρου της εταιρείας.

    ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Α.Ε.

    Δελτίο Τύπου

    Η εταιρία ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί: «Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ USA Θυγατρική του Ομίλου της ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ανακοίνωσε αποτελέσματα πρώτου τριμήνου του 2003. Τα βασικά οικονομικά μεγέθη του πρώτου τριμήνου του 2003 έχουν ως εξής: Τα συνολικά έσοδα, για το πρώτο τρίμηνο του 2003, ανήλθαν σε 326, 5 εκατ. δολάρια από 310.5 εκατ. δολάρια του αντιστοίχου τριμήνου του 2002, ήτοι αυξήθηκαν κατά 16 εκατ. δολάρια ή 5.2%. Τα λειτουργικά αποτελέσματα (income from continuing operations) αυξήθηκαν κατά 8.8 εκατ. δολάρια ή 99% από 8.9 εκατ. δολάρια ή 0.32 δολάρια ανά μετοχή σε 17.7 εκατ. δολάρια ή 0.63 δολάρια για κάθε μετοχή. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στην αύξηση των αποτελεσμάτων από την κατασκευή σπιτιών κατά 13.8 εκατ. δολάρια ή 45% σε 23.3 εκατ. δολάρια από 9.5 εκατ. δολάρια. Ας σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου πέρυσι περιελάμβαναν και 13.8 εκατ. δολάρια για αποζημιώσεις στελεχών. Επιπροσθέτως, αύξηση σημείωσαν τα αποτελέσματα από χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σε 4.5 εκατ. δολάρια από 4.2 εκατ. δολάρια. Τα έσοδα από κατασκευή σπιτιών ανήλθαν σε 315.9 εκατ. δολάρια. Τα έσοδα από χρηματοοικονομικές υπηρεσίες ανήλθαν σε 10.6 εκατ. δολάρια. Η πώληση των σπιτιών ανήλθε στα 1.234 σπίτια. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο από κατασκευή σπιτιών ανέρχεται σε 2.826 σπίτια, αντιπροσωπεύοντας αναμενόμενα έσοδα ύψους 764 εκατ. δολαρίων. Η TOUSA δραστηριοποιείται σε πωλήσεις σπιτιών σε 176 συνοικίες-γειτονιές.»

    ΥΓΕΙΑ Α.Ε.

    Ανακοίνωση

    Γνωστοποιείται από την εταιρία ότι ο Απολογισμός και το Ετήσιο Δελτίο Χρήσης 2002 σύμφωνα με το άρθρο 16 της απόφασης 5/204/14.11.2000 του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς βρίσκεται στη διάθεση του επενδυτικού κοινού από τα γραφεία της Εταιρίας Λεωφ. Κηφισίας & Ερυθρού Σταυρού 4, Μαρούσι, καθώς επίσης και σε ηλεκτρονική μορφή από την ιστοσελίδα της, www.hygeia.gr. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να επικοινωνούν με το Τμήμα Εξυπηρέτησης Μετόχων, στο τηλ. 210.68.67.750.

    ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.

    Αποφάσεις Γενικής Συνέλευσης

    Ανακοινώνεται από τη Γενική Τράπεζα ότι πραγματοποιήθηκε στις 19/5/2003 η Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων της, κατά την οποία μεταξύ άλλων αποφασίσθηκε: 1. Η έγκριση των Εκθέσεων του Δ.Σ. και των Ελεγκτών για την εταιρική χρήση 2002 και των ετησίων Οικονομικών Καταστάσεων της χρήσης 2002 σε εταιρική και ενοποιημένη βάση και η μη διανομή μερίσματος προς τους Μετόχους για τη χρήση 2002. 2. Η επικύρωση της εκλογής των μελών του Δ.Σ. κ.κ. ΙΩΑΝΝΗ ΤΣΕΡΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ του Νικολάου, ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΒΡΟΥΤΣΗ του Ιακώβου και ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ του Γεωργίου, οι οποίοι εκλέχθηκαν σε αντικατάσταση των παραιτηθέντων κ.κ. ΙΩΑΝΝΗ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ του Γεωργίου, ΑΝΔΡΕΑ ΥΦΑΝΤΗ του Βασιλείου και ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΠΑΛΑΦΑ του Δημητρίου αντίστοιχα. Η θητεία των παραπάνω εκλεγέντων λήγει στην Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων του 2004, όπως και όλων των υπολοίπων μελών του Δ.Σ. 3. Ο ορισμός των μη εκτελεστικών μελών του Δ.Σ. κ.κ. Αθανασίου ΚΛΑΟΥΔΑΤΟΥ του Ιωσήφ και Χρήστου ΑΚΚΑ του Ιωάννη, ως ανεξαρτήτων μη εκτελεστικών μελών του Δ.Σ., σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 3016/2002, όπως ισχύει τροποποιημένος. 4. Η εκλογή ως Τακτικών και Αναπληρωματικών Ορκωτών Ελεγκτών για τις Οικονομικές Καταστάσεις της Τράπεζας και τις ενοποιημένες Οικονομικές Καταστάσεις του Ομίλου των εταιριών της για τη χρήση 2003 των κ.κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΟΦΙΑΝΟΥ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ της Deloitte and Touche με αναπληρωτή τον κ. ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΑΒΑ του Ευαγγέλου. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΥ του Γεωργίου, της εταιρίας Σ.Ο.Λ. Α.Ε. με αναπληρώτρια την κ. ΡΟΔΟΥΛΑ ΡΟΥΣΟΥ του Παναγή. 5. Η περαιτέρω αγορά ιδίων μετοχών της Τράπεζας σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 παρ 5 έως 14 του Κ.Ν. 2190/1920 μέχρι του συνολικού αριθμού των 1.879.390 μετοχών, δηλαδή ποσοστό 7% του συνόλου των μετοχών της Τράπεζας (στο οποίο περιλαμβάνονται και οι 137.420 ίδιες μετοχές τις οποίες έχει ήδη αποκτήσει η Τράπεζα) και με κατώτατο όριο τιμής αγοράς το 1 Ευρώ και ανώτατο όριο τα 15 Ευρώ. Οι πράξεις αυτές θα διενεργηθούν σε χρονικό διάστημα 12 μηνών από την λήψη της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης. 6. Η αλλαγή της χρήσης ποσού Euro 1.930.200, που προέρχεται από την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας, σύμφωνα με την απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της 09/12/1999, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για τον εκσυγχρονισμό της Τράπεζας. Το θέμα της Ημερήσιας Διάταξης: «Κεφαλαιακή ενδυνάμωση της Τράπεζας μέσω κινητών αξιών εκδόσεως θυγατρικής της εταιρίας εγγυημένων από αυτήν» θα συζητηθεί σε επαναληπτική Γενική Συνέλευση, λόγω ελλείψεως της απαιτούμενης αυξημένης απαρτίας.

    ΕΤΒΑ LEASING Α.Ε.

    Αποφάσεις Γενικής Συνέλευσης

    Ανακοινώνεται από την εταιρεία ότι, κατά την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της, στις 16/05/2003, συζητήθηκαν και ελήφθησαν αποφάσεις για τα εξής θέματα: 1. Υποβλήθηκαν και εγκρίθηκαν οι Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις της 31.12.2002 μαζί με τις σχετικές Εκθέσεις του Δ.Σ. και των Ελεγκτών. 2. Απαλλάχθηκαν τα Μέλη του Δ.Σ. και οι Ελεγκτές από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τον Ισολογισμό και τη διαχείριση της Εταιρίας κατά την εν λόγω χρήση. 3. Εγκρίθηκαν οι καταβληθείσες αποζημιώσεις των Μελών Δ.Σ. για το έτος 2002 και προεγκρίθηκαν οι αποζημιώσεις των Μελών Δ.Σ. για το έτος 2003. 4. Εξελέγησαν για τη χρήση 2003 ως τακτικοί Ορκωτοί Ελεγκτές οι κ.κ. Κούβελας Κων/νος της εταιρείας PRICEWATERHOUSECOOPERS (με αναπληρωματικό τον κ. Μιχαλάτο Κων/νο) και Τάκης Κων/νος της εταιρείας Συνεργαζόμενοι Ορκωτοί Λογιστές (με αναπληρωματικό τον κ. Κυριακόπουλο Παναγιώτη). Επίσης εγκρίθηκε η αμοιβή τους. 5. Επικυρώθηκε η εκλογή του κ. Πομόνη Νικολάου ως νέου Μέλους του Δ.Σ. σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος κ. Παπαγεωργίου Πέτρου. 6. Επικυρώθηκε η επιλογή του υφισταμένου Μέλους Δ.Σ. κας Μαργαρίτη Βασιλικής ως εκτελεστικού. 7. Χορηγήθηκε άδεια, σύμφωνα με το άρθρο 23 παρ. 1 του Κ.Ν. 2190/1920 και το άρθρο 27 παρ. 4 του Καταστατικού, στα Μέλη του Δ.Σ., σε Διευθυντές και Στελέχη της εταιρίας για συμμετοχή ή απασχόλησή τους καθ' οιονδήποτε τρόπο στη διοίκηση και λειτουργία συνδεδεμένων (κατά την έννοια του άρθρου 42ε, παρ. 5, Κ.Ν. 2190/1920) εταιριών ή εταιριών που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΒΑLEASING AE ή επιδιώκουν ιδίους ή παρεμφερείς με αυτή σκοπούς.

    QUALITY & RELIABILITY Α.Ε.

    Δελτίο Τύπου

    Η εταιρία QUALITY & RELIABILITY ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί: «Το Πληροφορικό σύστημα ORAMA ERP της εταιρείας Quality & Reliability A.E. επέλεξε να εγκαταστήσει η εταιρεία NGP PACK A.E. Η εταιρία NGP PACK εδρεύει στην Ιεράπετρα της Κρήτης και δραστηριοποιείται στον τομέα της συσκευασίας αγροτικών προϊόντων από ιδρύσεώς της, το 1997. Αντιπροσωπεύει κατ' αποκλειστικότητα στην Ελλάδα μεγάλους οίκους υλικών συσκευασίας του εξωτερικού. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια η NGP PACK αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, έχοντας επιτύχει την επέκταση των δραστηριοτήτων της και καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα μηχανημάτων συσκευασίας και αναλωσίμων υλικών, με τα οποία προμηθεύει όλον τον Ελλαδικό χώρο. Με την εγκατάσταση του Πληροφορικού Συστήματος ORAMA ERP, η NGP PACK στοχεύει στο να επιτύχει την καλύτερη δυνατή οργάνωση της δραστηριότητας και λειτουργίας της. Τα υποσυστήματα του ORAMA ERP, θα εγκατασταθούν στα κεντρικά γραφεία της NGP PACK που βρίσκονται στην Ιεράπετρα στην Κρήτη, το δε υποκατάστημα που βρίσκεται στην Έδεσα θα είναι ON LINE συνδεδεμένο, μέσω μισθωμένης γραμμής. Τα υποσυστήματα περιλαμβάνουν: Γενική και Αναλυτική Λογιστική, Διαχείριση Αποθεμάτων (Κύκλωμα Αποθήκης), Διαχείριση Αγορών (Εγχώριες και Κύκλωμα Εισαγωγών), Διαχείριση Προμηθευτών, Διαχείριση Παγίων, Διαχείριση Εισπράξεων, όλο το κύκλωμα Πωλήσεων, καθώς και την Διαχείριση και Κοστολόγηση της Παραγωγής. Η εταιρεία Q&R, η οποία αποτελεί σήμερα τη βασική επιχειρηματική μονάδα ανάπτυξης και παραγωγής λογισμικού του Ομίλου Πουλιάδη, έχει πολυετή εμπειρία στο χώρο της Πληροφορικής στην Ελλάδα και ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία με μεγάλο αριθμό εγκαταστάσεων. Στο πελατολόγιο της Q&R συμπεριλαμβάνονται περισσότερες από 100 μεγάλες επιχειρήσεις του Ιδιωτικού τομέα, καθώς και πάνω από 40 μεγάλοι Οργανισμοί, Υπουργεία και άλλες Υπηρεσίες του ευρύτερου Δημοσίου τομέα και της Ευρωπαϊκής επιτροπής. Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κα. Έφη Ζαγανάκου / Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου, τηλ. 210-6520011 (ezag@qnr.com.gr). Το παραπάνω κείμενο καθώς και περισσότερα στοιχεία είναι διαθέσιμα στο website της Q&R με διεύθυνση www.qnr.com.gr.»

    ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.

    Ανακοίνωση

    Η εταιρία ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΕ με επιστολή της προς το Χ.Α. ανακοινώνει τα ακόλουθα: «Στις 16/5/2003, έληξε η προθεσμία για την αποδοχή εκ μέρους των ομολογιούχων της παράτασης και της τροποποίησης των όρων του Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου που εκδόθηκε αρχικά και στη συνέχεια παρατάθηκε βάσει των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων των κοινών και προνομιούχων μετόχων της Εταιρείας της 29.11.1999 και της 21.4.2003 αντίστοιχα (το ΜΟΔ). Τελικώς προσήλθαν 42 ομολογιούχοι που κατέχουν ομολογίες συνολικής ονομαστικής αξίας Ευρώ 26,473 εκατ ήτοι 98,5% του αρχικώς εκδοθέντος ποσού του ΜΟΔ, οι οποίοι αποδέχτηκαν την παράταση μέχρι τη 17η Μαΐου 2006 και τους τροποποιηθέντες όρους του ΜΟΔ. Οι εν λόγω ομολογιούχοι θα παραλάβουν τους νέους τίτλους τους με ειδικό ταχυδρομείο (courier) στη διεύθυνση που δήλωσαν εντός επτά (7) εργάσιμων ημερών. Όσοι ομολογιούχοι δεν συμμετείχαν στην παράταση και τροποποίηση των όρων του ΜΟΔ, θα μπορούν να αποπληρώνονται σύμφωνα με τους αρχικούς όρους μέσω του παλαιού Εκπροσώπου, Societe Generale, Λ. Κηφισίας 240-242, Κ. Χαλάνδρι, από τις 19 Μαΐου 2003 μέχρι τις 17 Νοεμβρίου 2003 και μετά την ημερομηνία αυτή από την ίδια την Εταιρεία.»

    UNISYSTEMS Α.Ε.

    Δελτίο Τύπου

    Η εταιρία UNISYSTEMS ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Την πορεία ανάπτυξης καθώς και μία σειρά σημαντικών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών σε συνδυασμό με την πρόοδο των οικονομικών της μεγεθών παρουσίασε στο Σύνδεσμο Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών (Σ.ΜΕ.Χ.Α.), ο Διευθύνων Σύμβουλος της Unisystems, κ. Aλέξανδρος Δότσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας, τα οποία παρουσιάστηκαν σε αναλυτές, χρηματιστές και στελέχη της Κεφαλαιαγοράς, η Unisystems υλοποιεί με ταχείς ρυθμούς τη μεθοδευμένη στρατηγική ανάπτυξής της, την οποία συνοδεύουν σημαντικές συνεργασίες, μεγάλα έργα και εφαρμογές πληροφορικής, καθώς και αντίστοιχα θετικές οικονομικές επιδόσεις. Τα οικονομικά αποτελέσματα της Unisystems για τη χρήση 2002, διαμορφώθηκαv ικανοποιητικά, με δεδομένο ότι επετεύχθησαν σε μία συγκυρία ιδιαίτερα δυσμενή τόσο για την ελληνική, όσο και για τη διεθνή οικονομία. Ο Κύκλος Εργασιών της εταιρίας διαμορφώθηκε στα Euro 49, εκατ., παρουσιάζοντας μείωση 1%, και τα Κέρδη προ Φόρων έφθασαν τα Euro 10,2 εκατ., μειωμένα κατά 14 % σε σύγκριση με το 2001. Παράλληλα, μικρή πτώση, της τάξης του 7%, σημειώθηκε στον ενοποιημένο Κύκλο Εργασιών της Unisystems. Τα οικονομικά αποτελέσματα της Unisystems αντικατοπτρίζουν τη σταθερότητα της πορείας της, σε μία χρονιά εξαιρετικά δύσκολη για τον κλάδο της πληροφορικής. Η διοίκηση της εταιρίας, παρά τις αντίξοες συνθήκες, εργάστηκε με συνέπεια για την εδραίωση της ηγετικής της θέσης στον κλάδο δραστηριοποίησης της. Παράλληλα, πέτυχε να διατηρήσει σημαντικά διαθέσιμα κεφάλαια, απαραίτητα για τη χρηματοδότηση νέων πρωτοβουλιών για την ανάπτυξή της, ενώ έχει μηδενικό δανεισμό. Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της εταιρίας εντάσσονται επίσης οι σημαντικές συνεργασίες με μεγάλους κατασκευαστές τεχνολογίας όπως η Unisys, η EMC2 και η NORTEL Networks, οι μακροχρόνιες σχέσεις με τους πελάτες της, τα υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντα και υπηρεσίες της, καθώς και η άριστη χρηματοοικονομική διάρθρωσή της. Το 2002 η Unisystems υλοποίησε σημαντικά έργα πληροφορικής σε μεγάλους πελάτες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα όπως Emporiki Bank, Emporiki Credicom, Alpha Bank, ΕΛΤΑ, Αγροτική Τράπεζα, OTE, Στρατολογία κ.ά., ενώ σηματοδοτήθηκε από τη σύναψη της στρατηγικής συνεργασίας με την ισχυρή Nortel Networks, γεγονός που προσφέρει στη Unisystems σημαντικές προοπτικές επέκτασης στις διεθνείς αγορές. Η διοίκηση της Unisystems εκτιμά ότι το 2003 εμφανίζεται ιδιαίτερα θετικό, τόσο ενόψει του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, το οποίο αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στον κλάδο, όσο και με την προοπτική ανάληψης σημαντικών αυτοχρηματοδοτούμενων έργων. Ταυτόχρονα, η επέκταση των δραστηριοτήτων της Unisystems σε Βαλκάνια και Κύπρο αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στις δραστηριότητές της. Ήδη η Unisystems έχει αναλάβει την υλοποίηση νέων έργων, συνολικού ύψους Euro 35 εκατ., ενώ σημαντική ενίσχυση της προσφέρει η υποστήριξη των πελατών της σε ετήσια βάση, η οποία καλύπτει το 33% των πωλήσεων της εταιρίας. Έτσι, τα οικονομικά μεγέθη της Unisystems, κατά το πρώτο 3μηνο του 2003, εμφανίζουν Κύκλο Εργασιών στα Euro 8.682.609,92, Κέρδη προ Φόρων στα Euro 948.055,18 και ενοποιημένο Έσοδα που φτάνουν τα Euro 9.034.818,45, με στόχο οι νέες πρωτοβουλίες της εταιρίας να γίνουν πλήρως ορατές στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης.»

    ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ Α.Ε.

    Γνωστοποίηση

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο, κατά την συνεδρίαση αυτού της 15.5.2003, προέβη στην εκλογή ως προσωρινού ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους του κ Δημητρίου Κουτσουλιάκου του Νικολάου και της Ειρήνης σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος ανεξαρτήτου μη εκτελεστικού μέλους κ. Didier Ladriere. Η κατά τα άνω εκλογή τελεί υπό την έγκριση της αμέσως επόμενης Γενικής Συνελεύσεως των μετόχων της εταιρείας. Κατόπιν τούτων η σύνθεση του ΔΣ της εταιρίας έχει εφεξής ως ακολούθως: Στυλιανός Κανάκης του Δημητρίου: Πρόεδρος Δ.Σ. και Δ/νων Σύμβουλος, Μαρία σύζυγος Στυλιανού Κανάκη: Αντιπρόεδρος Δ.Σ., Αθανάσιος Σύρμος του Βασιλείου: μέλος Δ.Σ., Ελευθερία Κανάκη του Στυλιανού: μέλος Δ.Σ., Χρήστος Βαταλίδης του Παναγιώτη: μέλος Δ.Σ., Δημήτριος Κουτσουλιάκος του Νικολάου: μέλος Δ.Σ., Γεώργιος Μπαρμπαλιάς του Ανδρέα: μέλος Δ.Σ.

    ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

    ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.

    Δελτίο Τύπου

    Η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί: «1. Όμιλος. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Τα κέρδη του Ομίλου της Εμπορικής Τράπεζας προ φόρων και μετά την πληρωμή των κερδών της μειοψηφίας για το πρώτο τρίμηνο του 2003 διαμορφώθηκαν στα 34,45 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά περίπου 106% έναντι του τελευταίου τριμήνου του 2002 και κατά περίπου 4% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2002 (Ο ισολογισμός και η κατάσταση των αποτελεσμάτων χρήσης του πρώτου τριμήνου του 2002 έχουν προσαρμοστεί ώστε να υπάρχει συνέπεια ως προς τις εταιρείες οι οποίες ενοποιούνται με τη μέθοδο της καθαρής θέσης τόσο με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του 2002 όσο και με το πρώτο τρίμηνο του 2003). Η αύξηση των προ φόρων κερδών του Ομίλου προήλθε από τη σημαντική ενίσχυση των οργανικών εσόδων και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των εταιρειών του Ομίλου οι οποίες ενοποιούνται με τη μέθοδο της καθαρής θέσης. Η αύξηση σημειώθηκε παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα από χρηματοοικονομικές πράξεις ήταν σημαντικά χαμηλότερα στο πρώτο τρίμηνο του 2003 έναντι του πρώτου τριμήνου του 2002. Τα οργανικά έσοδα, το άθροισμα των καθαρών εσόδων από τόκους και των καθαρών εσόδων από προμήθειες, ανήλθαν σε 193,7 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2003 έναντι 175,1 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2002 σημειώνοντας αύξηση κατά 10,6%. Τα Καθαρά Έσοδα από Τόκους του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 7,8% σε 153,3 εκατ. ευρώ από 142,2 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2002. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο του Ομίλου βελτιώθηκε σημαντικά στο 3,6% από 3,1% το πρώτο τρίμηνο του 2002. Τα καθαρά έσοδα από τόκους στο πρώτο τρίμηνο του 2003 είναι υψηλότερα κατά 9,4% από τα μέσα τριμηνιαία καθαρά έσοδα από τόκους του 2002 και κατά 3,2% υψηλότερα σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2002. Τα Καθαρά Έσοδα από Προμήθειες αυξήθηκαν κατά 22,6% και ανήλθαν σε 40,4 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2003 από 32,9 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2002. Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες είναι κατά περίπου 11% υψηλότερα από τα μέσα τριμηνιαία καθαρά έσοδα από προμήθειες του 2002. Η αύξηση των καθαρών εσόδων από προμήθειες αντανακλά την αύξηση των προμηθειών από καθαρά τραπεζικές εργασίες καθώς και την αύξηση προμηθειών από διάθεση αμοιβαίων κεφαλαίων της Ερμής ΑΕΔΑΚ, θυγατρικής του Ομίλου. Τα Αποτελέσματα των μη Ενοποιούμενων Εταιρειών του Ομίλου βελτιώθηκαν σημαντικά τόσο έναντι του πρώτου τριμήνου του 2002 όσο και έναντι του τελευταίου τριμήνου του 2002 αντανακλώντας τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της εταιρείας ΦΟΙΝΙΞ METROLIFE ΕΜΠΟΡΙΚΗ. Τα Λοιπά Έσοδα Εκμετάλλευσης ανήλθαν σε 3,6 εκατ. ευρώ από 3,1 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2002. Τα Γενικά 'Εξοδα Διοίκησης (Δαπάνες Προσωπικού και Γενικά Έξοδα και Φόροι) στο πρώτο τρίμηνο του 2003 ανήλθαν σε 117 εκατ. ευρώ έναντι 110,3 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2002 σημειώνοντας αύξηση κατά 6,0%. Οι Δαπάνες Προσωπικού αυξήθηκαν κατά 5,4% ενώ τα Άλλα Έξοδα Διοίκησης (Γενικά Έξοδα και Φόροι) αυξήθηκαν κατά 7,8%. Η αύξηση των Γενικών Εξόδων Διοίκησης στον Όμιλο είναι σημαντικά υψηλότερη από αυτή που σημειώθηκε στην Τράπεζα η οποία ήταν 3,8%. Η απόκλιση αντανακλά τη λειτουργία νέων θυγατρικών (Τράπεζα Επενδύσεων, Εμπορική Κύπρου, Εμπορική Ακίνητης Περιουσίας) οι οποίες βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης της υποστηρικτικής δομής τους. Οι Αποσβέσεις Παγίων Στοιχείων για το πρώτο τρίμηνο του 2003 ανήλθαν σε 26,9 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 6,5% από το πρώτο τρίμηνο του 2002. Οι Προβλέψεις για Επισφαλείς Απαιτήσεις αυξήθηκαν κατά 15,8% και διαμορφώθηκαν στα 22,94 εκατ. ευρώ έναντι 19,81 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2002. ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ-ΠΑΘΗΤΙΚΟ. Το Ενεργητικό του Ομίλου στο τέλος του 2002 ανήλθε σε 16,9 δισ. ευρώ και βρίσκεται στο επίπεδο του Δεκεμβρίου του 2002. Τα Ίδια Κεφάλαια του Ομίλου στις 31 Μαρτίου 2003 ήταν 1.244,9 εκατ. ευρώ και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 του Ομίλου εκτιμάται ότι είναι περίπου 10,8%. 2. Τράπεζα. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. Τα προ φόρων κέρδη της Τράπεζας για το πρώτο τρίμηνο του 2003 ανήλθαν σε 33,3 εκατ. ευρώ έναντι 35,8 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2002 σημειώνοντας μείωση κατά 7,1%. Τα καθαρά αποτελέσματα εκμετάλλευσης όμως, τα οποία δεν περιλαμβάνουν τα έκτακτα έσοδα, είναι υψηλότερα κατά 2,5% στο πρώτο τρίμηνο του 2003 έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2002. Τα προ φόρων κέρδη της Τράπεζας επηρεάστηκαν αρνητικά από την επιδείνωση των αποτελεσμάτων από χρηματοοικονομικές πράξεις. Τα αποτελέσματα από χρηματοοικονομικές πράξεις μειώθηκαν λόγω των αυξημένων εξόδων για την κάλυψη έναντι κινδύνων αντανακλώντας την προσαρμογή της πολιτικής της Τράπεζας στην έκθεση της έναντι κινδύνων. Αντίθετα τα έσοδα από οργανικές δραστηριότητες της Τράπεζας είναι σημαντικά αυξημένα. Τα καθαρά έσοδα από τόκους στο πρώτο τρίμηνο του 2003 ανήλθαν στα 128,1 εκατ. ευρώ και ήταν αυξημένα κατά περίπου 5,5% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2002. Η αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους σημειώθηκε παρά τη μείωση των τόκων από τίτλους σταθερής απόδοσης η οποία αντανακλά τις χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων και τη μείωση του υπολοίπου των ομολόγων. Η βελτίωση στα καθαρά έσοδα από τόκους αντανακλά την εντεινόμενη παρουσία της Τράπεζας στο χώρο των ιδιωτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο της Τράπεζας διαμορφώνεται στο 3,17% το πρώτο τρίμηνο του 2003 έναντι 2,75% το πρώτο τρίμηνο του 2002. Τα Καθαρά Έσοδα από Προμήθειες διαμορφώθηκαν στα 37,3 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2003 από 30,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2002 σημειώνοντας αύξηση κατά 22,2%. Τα Οργανικά Έσοδα, το άθροισμα των καθαρών εσόδων από τόκους και των καθαρών εσόδων από προμήθειες, ανήλθε σε 165,4 εκατ. ευρώ από 151,9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2002 σημειώνοντας αύξηση κατά περίπου 9%. Τα Λοιπά 'Εσοδα Εκμετάλλευσης ανήλθαν στα 3,3 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2003 έναντι 2,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2002. Τα Γενικά Έξοδα Διοίκησης (Δαπάνες Προσωπικού και Γενικά Έξοδα και Φόροι) της Τράπεζας το πρώτο τρίμηνο του 2003 ανήλθαν σε 104,9 εκατ. ευρώ, ήταν δηλαδή κατά 3,8% υψηλότερα από το 2002. Ο λόγος των Γενικών Εξόδων Διοίκησης προς το άθροισμα των καθαρών εσόδων από τόκους και προμήθειες μειώθηκε στο 63,4% το πρώτο τρίμηνο του 2003 από 66,5% το πρώτο τρίμηνο του 2002. Ειδικότερα, οι Δαπάνες Προσωπικού ανήλθαν στα 80,65 εκατ. ευρώ και ήταν αυξημένες κατά 3,7% συγκριτικά με το 2002. Τα Γενικά Έξοδα και Φόροι ήταν 24,2 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2003 έναντι 23,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2002 σημειώνοντας αύξηση κατά 4,4%. Οι Αποσβέσεις Παγίων Στοιχείων για το πρώτο τρίμηνο του 2003 ανήλθαν σε 8,72 εκατ. ευρώ και ήταν αυξημένες κατά 11,1% από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2002 λόγω των δαπανών για τον εκσυγχρονισμό της Τράπεζας. Οι Προβλέψεις για ενδεχόμενες διαγραφές επισφαλών απαιτήσεων διαμορφώθηκαν στα 21,3 εκατ. ευρώ έναντι 19,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2002. Ενεργητικό. Το Ενεργητικό της Τράπεζας στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2003 διαμορφώθηκε στα 16,5 δισ. ευρώ και βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με το τέλος του 2002. Η διάρθρωση του ενεργητικού της Τράπεζας αντανακλά την έμφαση που έχει δοθεί στις καθαρά τραπεζικές δραστηριότητες οι οποίες αποφέρουν σταθερά επαναλαμβανόμενα έσοδα. Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2003 οι καθαρές απαιτήσεις κατά πελατών αντιστοιχούσαν στο 63% περίπου του ενεργητικού της Τράπεζας, σε σύγκριση με 49% στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2002 και 60% στο τέλος του 2002. Τα υπόλοιπα των χορηγήσεων στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2003 διαμορφώθηκαν στα 10,5 δισ. ευρώ και ήταν κατά 19% υψηλότερα από ότι στο τέλος του αντίστοιχου τριμήνου του 2002 και κατά 5,2% υψηλότερα από ότι στο τέλος του 2002. Στην αύξηση των χορηγήσεων συνέβαλαν ιδιαίτερα: - Τα στεγαστικά δάνεια τα υπόλοιπα των οποίων στο τέλος Μαρτίου 2003 ανέρχονταν σε 2,14 δισ. ευρώ έναντι 1,58 δισ. ευρώ (αύξηση 35,4%) το Μάρτιο του 2002 και έναντι 2,01 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2002 (αύξηση 6,3%). Τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων αποτελούσαν στο τέλος Μαρτίου 2003 το 20,5% του υπολοίπου των δανείων σε σύγκριση με 18,0% στο τέλος Μαρτίου του 2002. Ο ρυθμός μεταβολής των στεγαστικών δανείων της Εμπορικής Τράπεζας εκτιμάται ότι υπερβαίνει τον αντίστοιχο ρυθμό αύξησης των στεγαστικών δανείων για το σύνολο του ελληνικού τρα

    ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS Α.Ε.Ε.

    Ανακοίνωση

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι, το Διοικητικό της Συμβούλιο αποφάσισε όπως η καταβολή του μερίσματος να αρχίσει την 12/6/2003. Η καταβολή θα πραγματοποιηθεί με την αποστολή δίγραμμων τραπεζικών επιταγών στις διευθύνσεις των δικαιούχων μετόχων, μαζί με τη βεβαίωση πληρωμής μερίσματος που προορίζεται για την Οικονομική Εφορία. Παρακαλούνται οι κ.κ.. Μέτοχοι, που δικαιούνται μερίσματος και των οποίων η διεύθυνση είναι διαφορετική από εκείνη που έχουν δηλώσει στο Κ.Α.Α., να επικοινωνήσουν με τον κύριο Στέφανο Βορρίση έως την 28/5/2003 στο τηλέφωνο 210 2892062 ή στο e-mail svorrisis@plaisio.gr προκειμένου να γνωστοποιήσουν τη νέα τους διεύθυνση.

    ΑΚΡΙΤΑΣ Α.Ε.

    Ανακοίνωση

    Σε συμμόρφωση προς το άρθρο 4 παρ. 1 της Απ. Ε.Κ 5/204/2000, η εταιρία ανακοινώνει την απόφαση της, να προβεί στην ίδρυση θυγατρικής εταιρίας στη Βουλγαρία με έδρα το Kardjali , 24 Stefan Karadja Str. και επωνυμία EMOS LTD, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της βουλγαρικής νομοθεσίας. Η θυγατρική εταιρία θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα της εμπορίας και παραγωγής οποιουδήποτε τύπου και κατηγορίας αγαθών και ιδίως προϊόντων ξύλου (πρωτογενών και επεξεργασμένων) καθώς και η άσκηση κάθε είδους δραστηριότητας που δεν έρχεται σε αντίθεση με τους νόμους του Βουλγαρικού κράτους και με την ίδρυση της η εταιρεία μας στοχεύει στην ένταση της εμπορικής της δραστηριότητας στη Βουλγαρία.

    ΙΟΝΙΚΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.

    Δελτίο Τύπου

    Η εταιρία ΙΟΝΙΚΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑΙ ΕΠΙΧΙΕΡΗΣΕΙΣ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί: «Επίσημο ξενοδοχείο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ανακηρύχθηκε το HILTON ΑΘΗΝΩΝ, μετά και την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας την 9/5/2003. Τη Σύμβαση υπέγραψαν η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 κ. Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, ο Πρόεδρος της Ιονικής Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις και του Ομίλου Alpha Bank κ. Γιάννης Κωστόπουλος, εκπροσωπώντας την ιδιοκτήτρια εταιρία και ο Αντιπρόεδρος της HILTON INTERNATIONAL για τη Μεσόγειο και Γενικός Διευθυντής του HILTON ΑΘΗΝΩΝ κ. Peter Van der Vliet εκπροσωπώντας της διαχειρίστρια εταιρία.»

    ΣΑΝΥΟ ΕΛΛΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ Α.Ε.Β.Ε.

    Δελτίο Τύπου

    Η εταιρία SANYO ΕΛΛΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΑΕΒΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί: «Όπως η εταιρία μας έχει ανακοινώσει ήδη στο Χ.Α. (17.04.2003): Προς την θυγατρική μας εταιρία EXPLOINVEST LTD, η οποία είναι κυρία του 16% των μετοχών της Δανέζικης Ναυτιλιακής εταιρίας TORM, (εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Κοπενγχάγης) έγινε προσφορά εξαγοράς του εν λόγω ποσοστού μέσω Δικηγορικού Γραφείου. Μετά από αλληλογραφία για την οριστικοποίηση της προτεινόμενης τιμής εξαγοράς, το Δ.Σ. της SANYO ΕΛΛΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΑΕΒΕ, συζήτησε και απέρριψε την προσφορά. Η εταιρία RASMUSSENGRUPPEN A.S., εμφανισθείσα ως ο πελάτης του Δικηγορικού Γραφείου που έκανε την προσφορά, ανακοίνωσε στο Χρηματιστήριο της Κοπενγχάγης, ότι θεωρεί την κατάληψη των συνεννοήσεων για τον ορισμό της τιμής προσφοράς ως τελική συμφωνία. Η SANYO EΛΛΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΑΕΒΕ, διέψευσε με επίσημες ανακοινώσεις της στο Χρηματιστήριο της Κοπενγχάγης την ύπαρξη οποιασδήποτε συμφωνίας μεταξύ EXPLOINVEST LTD και RASMUSSENGRUPPEN A.S. και έκανε γνωστό ότι απαιτεί την ανάκληση των ανακοινώσεων της RASMUSSENGRUPPEN A.S., επιφυλασσόμενη για την λήψη μέτρων εναντίον οποιουδήποτε εμπλεκόμενου και υπεύθυνου για κάθε ενδεχόμενη βλάβη της. Το Κεντρικό Αποθετήριο της Κοπενγχάγης απέρριψε δύο φορές, αίτημα της RASMUSSENGRUPPEN A.S. για δέσμευση των μετοχών. Η προσφυγή της RASMUSSENGRUPPEN A.S. σε δικαστήριο της Δανίας, το μόνο που προσθέτει στην υπόθεση, είναι τη δική της αμετάκλητη δέσμευση να αγοράσει τις μετοχές στην προτεινόμενη τιμή η οποία περιέχει για τη SANYO EΛΛΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΑΕΒΕ ένα κεφαλαιακό κέρδος 92,5%. Η SANYO EΛΛΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΑΕΒΕ επιμένει στην αρχική της θέση και πιστεύει ότι και σε δικαστικό επίπεδο θα απορριφθούν οι αιτιάσεις της RASMUSSENGRUPPEN A.S. Παράλληλα, το Δ.Σ. της SANYO EΛΛΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΑΕΒΕ εξέτασε στα πλαίσια της γενικότερης στρατηγικής της εταιρίας το ενδεχόμενο ρευστοποίησης της συμμετοχής στην TORM και εξουσιοδότησε το Διευθύντοντα Σύμβουλο κ. Γεώργιο Ν. Παπαγεωργίου να διερευνήσει και άλλες προσφορές οι οποίες έχουν γίνει ήδη προς την EXPLOINVEST LTD.»

    ΒΑΡΔΑΣ Α.Ε.Β.Ε.Ε.

    Δελτίο Τύπου

    Η εταιρία ΒΑΡΔΑΣ ΑΕΒΕΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί: «Αύξηση πωλήσεων (20.4%) και κερδών (22.5%) για την ΒΑΡΔΑΣ το α΄ τρίμηνο της χρήσης 2003. Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου (Ιανουάριος Μάρτιος 2003) της χρήσης που λήγει 31/12/2003 ανακοίνωσε η ΒΑΡΔΑΣ ΑΕΒΕΕ. Οι πωλήσεις της εταιρείας έφθασαν τα 8.9 εκ ευρώ έναντι 7.4 εκ ευρώ της περυσινής χρήσης αυξήθηκαν δηλαδή κατά 1.5 εκ ευρώ η 20,4%. Τα κέρδη της εταιρείας προ αποσβέσεων και φόρων έφθασαν τα 0.741 εκ ευρώ έναντι 0.605 εκ ευρώ της περυσινής χρήσης αυξήθηκαν δηλαδή κατά 0.136 εκ ευρώ ή 22.5 %. Η αύξηση των πωλήσεων και των προ φόρων κερδών του τριμήνου επιβεβαίωσε την πρόβλεψη της εταιρείας για την απόδοση του επενδυτικού της προγράμματος το οποίο πραγματοποιήθηκε με την ολοκλήρωση της επένδυσης των εσόδων από την δημόσια εγγραφή στην δημιουργία νέων καταστημάτων εντός χρονικού διαστήματος ενάμισι έτους. Υπενθυμίζεται ότι: Κατά την ημερομηνία εισόδου της Βάρδας στο Χ.Α. (Απρίλιος 2001) το δίκτυο πωλήσεων της εταιρείας αριθμούσε δεκαεπτά καταστήματα. Στο τέλος του 2002 ο αριθμός είχε αυξηθεί στα τριάντα τρία καταστήματα. Από τον Ιανουάριο του 2003 λειτουργεί ένα νέο κατάστημα Vardas με το δικαίωμα της δικαιόχρησης στα Ιωάννινα. Τον Ιούνιο του 2003 αναμένεται να λειτουργήσει το δεύτερο κατάστημα με την επωνυμία BCBG MaxAzria στο Χαλάνδρι. Τον Ιούνιο του 2003 ομοίως αναμένεται να λειτουργήσει ένα νέο κατάστημα Vardas 1000 μ2 στης κτιριακές εγκαταστάσεις στο Πικέρμι όπου η Βάρδας αγόρασε συγκρότημα 5.200 μ2 με στόχο την επέκταση των αποθηκευτικών χώρων της εταιρείας. Η Εταιρεία συνεχίζει να δραστηριοποιείται στις διεθνείς αγορές με στόχο την εξεύρεση νέων brands για ανάπτυξη τους στην Ελληνική αγορά. Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας άρχισε η διάθεση στην Ελληνική αγορά της εταιρείας Harmont&Blaine η οποία ειδικεύεται στην ανδρική sport ένδυση ενώ ανέλαβε την διανομή της γυναικείας συλλογής Phard μέσω δικτύου καταστημάτων τρίτων και δημιουργίας corner σε πολυκαταστήματα των Αθηνών. Η Βάρδας διερευνά την δυνατότητα να λειτουργήσει και νέα καταστήματα με το brand VARDAS 1939 η BCBG MaxAzria σε αγορές εντός και εκτός Ελλάδος με στόχο την αύξηση του δικτύου πωλήσεων και των μεριδίων της στην αγορά πολυτελούς ανδρικής και γυναικείας ένδυσης.»

    *Β) ΕΚΧΩΡΗΣΗ / ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΠΟΣΟΣΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ & ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ Π.Δ. 51/92

    ΚΕΡΑΝΗΣ Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

    Μεταβολή Ποσοστού Συμμετοχής

    Ο κ. Σωκράτης Παναγιωτίδης, μέτοχος της εταιρίας Κεράνης Συμμετοχών Α.Ε. (ΚΑ), με την από 19/05/2003 επιστολή του προς το Χ.Α., γνωστοποιεί ότι την 19/05/2003 λόγω μεταβίβασης κατά την ημερομηνία αυτή 63.000 μετοχών της εταιρίας Κεράνης Συμμετοχών Α.Ε. (ΚΑ), μεταβλήθηκε το ποσοστό συμμετοχής του επί του συνόλου των μετοχών της εταιρίας το οποίο διαμορφώθηκε πλέον κατά την παραπάνω ημερομηνία σε 4,99% (980.940 μετοχές). Ο συνολικός αριθμός μετοχών που κατείχε πριν την ανωτέρω μεταβολή ήταν 1.043.940 μετοχές που αντιστοιχούσαν σε ποσοστό 5,31% επί του συνόλου των μετοχών της εταιρίας. Επωνυμία εισηγμένης εταιρίας: ΚΕΡΑΝΗΣ Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (ΚΑ). Υπόχρεος: Παναγιωτίδης Σωκράτης. Είδος κινητής αξίας: Μετοχές Κ.Α. με δικαίωμα ψήφου 980.940 τεμάχια. Μεταβολή σημαντικού ποσοστού: Απευθείας. Ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου πριν την μεταβολή 5,31%, μετά την μεταβολή 4,99%. Αριθμός μετοχών με δικαίωμα ψήφου πριν την μεταβολή 1.043.940, μετά την μεταβολή 980.940. Ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου πριν την μεταβολή 5,31%, μετά την μεταβολή 4,99%. Συνολικός αριθμός μετοχών της εταιρίας ανά κατηγορία μετοχών: 19.644.902 Κ.Α. Ημ/νία μεταβολής ποσοστού του υπόχρεου ενημέρωσης του Χ.Α.: 19/05/2003. Ημ/νία κατά την οποία ο υπόχρεος έλαβε γνώση μεταβολής ποσοστού: 19/05/2003. Ημ/νία υποβολής δήλωσης προς το Χ.Α. μεταβολής ποσοστού από τον υπόχρεο: 19/05/2003.

    ΤΕΞΑΠΡΕΤ Α.Ε.

    Μεταβολή Ποσοστού Συμμετοχής

    Η εταιρία ΤΕΞΑΠΡΕΤ Α.Ε. και ο κ. Καράσσο Μάρκος, με την από 19/05/2003 επιστολή τους προς το Χ.Α., σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 51/92, γνωστοποιούν ότι υπήρξε μεταβολή στο μερίδιο του κ. Καράσσο Μάρκου στην εταιρία ΤΕΞΑΠΡΕΤ Α.Ε. που ξεπερνά το 10% του συνόλου των μετοχών. Πράξη πώλησης 450 μετοχών ΤΕΞΤ. Ημερ. 19/05/2003. Μερίδιο προ της πράξης 10,00288%, μετοχές 1.392.402 Κ.Ο. Μερίδιο μετά την πράξη 9,99965%, μετοχές 1.391.952 Κ.Ο. Μερίδιο κατά την εισαγωγή της εταιρίας 12,78%. Σύνολο εισηγμένων μετοχών 13.920.000 Κ.Ο.

    ΔΙΑΣ ΙΧΘ/ΡΓΕΙΕΣ Α.Β.Ε.Ε.

    Πώληση Μετοχών

    Ο κ. Στέλιος Πιτάκας, Δ/νων Σύμβουλος της εταιρίας ΔΙΑΣ ΙΧΘ/ΡΓΕΙΕΣ Α.Β.Ε.Ε., με την από 20/5/2003 επιστολή του προς το Χ.Α. γνωστοποιεί ότι την 19/5/2003 προέβη σε πώληση 115.000 τεμαχίων μετοχών της εταιρίας ΔΙΑΣ ΙΧΘ/ΡΓΕΙΕΣ Α.Β.Ε.Ε., συνολικής αξίας 318.401,10 ευρώ.

    Γ) ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

    ΥΓΕΙΑ Α.Ε.*

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 30/05/2003, ημέρα Παρασκευή και ώρα 13:00, στον 4ο όροφο του κτιρίου της έδρας της εταιρείας (Ερυθρού Σταυρού 4, Μαρούσι), με θέματα ημερήσιας διάταξης:

    1. Υποβολή και έγκριση Ισολογισμού και αποτελεσμάτων της χρήσεως από 1/1/2002 31/12/2002 μαζί με την Εκθεση του Δ.Σ. και του Ορκωτού Ελεγκτή επ΄ αυτών. 2. Υποβολή και έγκριση Ενοποιημένου Ισολογισμού και ενοποιημένων αποτελεσμάτων της χρήσεως από 1/1/2002-31/12/2002 μαζί με την Εκθεση του Δ.Σ. και του Ορκωτού Ελεγκτή επ΄ αυτών. 3. Εγκριση διανομής μερίσματος από τα κέρδη χρήσεως 2002. 4. Απαλλαγή του Δ.Σ. και του Ορκωτού Ελεγκτή από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τη χρήση 2002. 5. Εκλογή Ορκωτού Ελεγκτή, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για τη χρήση 2003. 6. Εγκριση για τη χρήση 2002 και προέγκριση για τη χρήση 2003 των αποδοχών των εργαζομένων μελών του Δ.Σ. συνδεομένων με την εταιρεία με σχέση εργασίας ή εντολής. 7. Τροποποίηση του τρόπου και χρόνου διάθεσης μέρους αντληθέντων κεφαλαίων σε σχέση με το ενημερωτικό δελτίο Μαρτίου 2002. 8. Προσδιορισμός της ιδιότητας των μελών του υπάρχοντος Δ.Σ. σε εκτελεστικά, μη εκτελεστικά και ανεξάρτητα μη εκτελεστικά.

    ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ)

    ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε.*

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 30/05/2003, ημέρα Παρασκευή και ώρα 12:30, στο Ξενοδοχείο NJV Athens Plaza Hotel, οδός Βασιλέως Γεωργίου Α2, Πλ. Συντάγματος, Δήμου Αθηναίων, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Ακρόαση των Εκθέσεων του Δ.Σ. και των Ελεγκτών για τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της εταιρικής χρήσης από 1.1.2002 μέχρι 31.12.2002. 2. Εγκριση των οικονομικών καταστάσεων της Εταιρείας, δηλαδή, του Ισολογισμού, του Λογαριασμού Αποτελεσμάτων χρήσης, της εταιρικής χρήσης από 1.1.2002 μέχρι 31.12.2002, με το συνοδεύον αυτές Πιστοποιητικό ελέγχου των Ορκωτών Ελεγκτών, του Προσαρτήματος και της Εκθεσης του Δ.Σ. 3. Eγκριση ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της χρήσεως 2002 της εταιρείας και της συνδεδεμένης με αυτήν Ανώνυμης Εταιρείας AVINOIL ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ» δηλ. του ενοποιημένου Ισολογισμού, της ενοποιημένης Κατάστασης Αποτελεσμάτων του σχετικού Προσαρτήματος και της Εκθεσης του Δ.Σ. 4. Απαλλαγή των μελών του Δ.Σ. και των Ορκωτών Ελεγκτών από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις και τα πεπραγμένα της παραπάνω χρήσης. 5. Εκλογή μελών νέου Δ.Σ. καθόσον λήγει η θητεία του υπάρχοντος. 6. Επικύρωση της αλλαγής που έγινε στη σύνθεση του Δ.Σ. κατά τη διάρκεια της θητείας του. 7. Δήλωση μερίσματος. 8. Εκλογή δύο Ορκωτών Ελεγκτών, δηλαδή ενός τακτικού και ενός αναπληρωματικού, γιά τη χρήση 2003 και καθορισμός της αμοιβής αυτών. 9. Εγκριση καταβολής αμοιβής στα Μέλη του Δ.Σ. 10. Εγκριση α) αναπροσαρμογής του Επενδυτικού Προγράμματος που αναφέρεται στο Ενημερωτικό Δελτίο Εισαγωγής στο Χ.Α. (του ποσού της αναπροσαρμογής ανερχομένου σε 11.772.868 Euro) και β) παράταση του χρόνου υλοποιήσεως αυτού για ένα έτος.

    Η ΕΘΝΙΚΗ Α.Ε.Ε.Γ.Α. *

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 30/05/2003, ημέρα Παρασκευή και ώρα 12:00, στο νέο κτήριο Διοικήσεως της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος επί των οδών Αιόλου 82-84 και Σοφοκλέους, Αθήνα, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Υποβολή και έγκριση των Εκθέσεων του Δ.Σ. και του Ελεγκτού για τις Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις που αφορούν την εταιρική χρήση 2002 (1.1.2002 έως 31.12.2002). 2. Υποβολή και έγκριση των Ετήσιων Οικονομικών Καταστάσεων της εταιρικής χρήσεως 2002 (1.1.2002 έως 31.12.2002). 3. Απαλλαγή των μελών του Δ.Σ. και του Ελεγκτού από κάθε ευθύνη αποζημιώσεως για τις Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις και τη διαχείριση της εταιρικής χρήσεως 2002 (1.1.2002 έως 31.12.2002). 4. Επικύρωση εκλογής μη εκτελεστικού μέλους του Δ.Σ. 5. Έγκριση των αμοιβών που χορηγήθηκαν προς τα Μέλη του Δ.Σ. για την εταιρική χρήση 2002, σύμφωνα με το άρθρο 24 παρ. 2 του Κ.Ν. 2190/1920, όπως ισχύει και προέγκριση για τη χρήση 2003. 6. Εκλογή ενός τακτικού και ενός αναπληρωματικού Ορκωτού Ελεγκτού. 7. Χορήγηση ειδικής αδείας, σύμφωνα με το άρθρο 23 παρ. 1 του Κ.Ν. 2190/1920, στα Μέλη του Δ.Σ., στο Γενικό Διευθυντή, στους Αναπληρωτές Γενικούς Διευθυντές και στους Διευθυντές της Εταιρίας να μετέχουν στα Δ.Σ. θυγατρικών και συγγενών επιχειρήσεων της Εταιρίας καθώς και εταιριών του Ομίλου της Ε.Τ.Ε.

    ΔΟΛ Α.Ε. *

    Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 30/05//2003, ημέρα Παρασκευή και ώρα 15:00, στην Αθήνα (Πολυχώρος ΑΘΗΝΑΪΣ, Καστοριάς 34-36, Βοτανικός Γκάζι), με θέματα ημερήσιας διάταξης:

    1. Υποβολή και έγκριση των Οικονομικών Kαταστάσεων της Eταιρείας (Ισολογισμός, Αποτελέσματα Χρήσεως, Πίνακας Διαθέσεως Αποτελεσμάτων και Προσάρτημα) και των επ΄ αυτών Εκθέσεων του Δ.Σ. και του Ελεγκτού για την εταιρική χρήση 1.1-31.12. 2002. 2. Υποβολή των Ενοποιημένων Οικονομικών Καταστάσεων της Εταιρείας για την χρήση 1.1 - 31. 12.2002 καθώς και των επ' αυτών Εκθέσεων του Δ.Σ. και του Ελεγκτού. 3. Απαλλαγή των μελών του Δ.Σ. και του Ελεγκτού από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για την χρήση 1.1 - 31.12.2002. 4. Εκλογή ενός τακτικού και ενός αναπληρωματικού Ελεγκτού για τη χρήση 2003 και καθορισμός της αμοιβής τους. 5. Επικύρωση εκλογής μέλους από το Δ.Σ. σε αντικατάσταση παραιτηθέντος. 6. Εκλογή Δ.Σ. 7. Έγκριση συμβάσεων παροχής υπηρεσιών με μέλη του Δ.Σ., αντιμισθίας και λοιπών παροχών εργαζομένων μελών του Δ.Σ. και Διευθυντών για την χρήση που έληξε, καθορισμός αμοιβής τους για την περίοδο 2003-2004 και χορήγηση αδείας στα μέλη του Δ.Σ. και στα στελέχη της εταιρείας για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις. 8. Εξέταση και έγκριση της εξαγοράς εκ μέρους της εταιρείας του συνόλου των μετοχών της "ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ - ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΕ". 9. Eνημέρωση επί της πορείας υλοποίησης του επενδυτικού προγράμματος της Εταιρείας, έγκριση αυτής καθώς και των σχετικών τροποποιήσεων. 10. Τροποποίηση των άρθρων 13 (Σύνθεση Δ.Σ.), σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3016/02 και 2 (Σκοπός), για συμμετοχή της εταιρείας σε εταιρείες ακινήτων, του Καταστατικού και κωδικοποίησή του σε ενιαίο κείμενο. 11. Εγκριση της γενομένης αναδιάταξης συμμετοχών της εταιρείας.

    ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Α.Ν.Ε.*

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 31/05/2003, ημέρα Σάββατο και ώρα 10:00, στα κεντρικά γραφεία της ΑΝΕ ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ, οδός 25ης Αυγούστου 17, Ηράκλειο, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Υποβολή και έγκριση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων της εταιρικής χρήσης 1ης Ιανουαρίου 2002 έως 31ης Δεκεμβρίου 2002, μετά των επ' αυτών εκθέσεων του Δ.Σ. και των ελεγκτών. 2. Απαλλαγή των μελών του Δ.Σ. και των ελεγκτών από κάθε ευθύνη αποζημίωσης επί των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων και της διαχείρισης της πιο πάνω χρήσης. 3. Έγκριση των αποζημιώσεων και οδοιπορικών εξόδων που καταβλήθηκαν στα μέλη του Δ.Σ. καθώς και των αμοιβών του Γενικού Διευθυντή της εταιρείας κατά το έτος 2002. 4. Έγκριση της αμοιβής του Προέδρου του Δ.Σ. από την 1η Ιουλίου 2003 έως την 30η Ιουνίου 2004. 5. Εκλογή (α) δύο τακτικών - μη ανεξάρτητων, (β) δύο τακτικών - ανεξάρτητων και (γ) δύο αναπληρωματικών μελών του Δ.Σ. της Εταιρείας σύμφωνα με το άρθρο 17 του καταστατικού και το Ν. 3016/2002 όπως ισχύει. 6. Εκλογή ενός τακτικού και ενός αναπληρωματικού ορκωτού ελεγκτή για τη χρήση 2003 και καθορισμός της αμοιβής τους. 7. Μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με μείωση της ονομαστικής αξίας εκάστης μετοχής της δια συμψηφισμού συσσωρευμένων ζημιών χρήσεων, με σκοπό τη χρηματοοικονoμική εξυγίανση της εταιρείας και εξυγίανση της διάρθρωσης του ισολογισμού της, και ταυτόχρονη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατ' αντίστοιχο της μείωσης ποσό, με αύξηση της ονομαστικής αξίας εκάστης μετοχής της με κεφαλαιοποίηση ποσού που προέρχεται από διαφορά εκδόσεως μετοχών υπέρ το άρτιο, και τροποποίηση κατόπιν τούτων του άρθρου 5 του καταστατικού της εταιρείας.

    [14] Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΕ ΕΕ

    Βουκουρέστι, 20 Μαϊου 2003 (21:00 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμερίζεται τις φιλοδοξίες της Ρουμανίας να ολοκληρώσει μέχρι το 2004 τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ είπε ο αρμόδιος για την διεύρυνση επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν στον πρωθυπουργό της χώρας Αντριαν Ναστάσε σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν το απόγευμα.

    Σε περίπτωση που επιτευχθεί αυτός ο στόχος τότε η Ρουμανία θα μπορέσει να ενταχθεί πλήρως στην ΕΕ μέχρι το 2007, όπως έχει σχεδιαστεί.

    Το Συμβούλιο Συνεργασίας ΕΕ-Ρουμανίας χαιρέτησε τις μεταρρυθμίσεις για καταπολέμηση της διαφθοράς από την ρουμανική κυβέρνηση ανέφερε ο Φερχόιγκεν και πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο ζήτησε να συνεχιστεί η συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα.

    Ιωάννα Ράντου

    [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ - ΚΟΥΒΑΣ - ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ

    Λευκωσία, 20 Μαϊου 2003 (20:49 UTC+2)

    Συναντήσεις με τους νέους πρέσβεις της Ιαπωνίας, της Κούβας και της Σλοβενίας στην Κύπρο είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Ο νέος Πρεσβευτής της Ιαπωνίας, με έδρα την Αθήνα, Toshio Mochizuki επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του στον κ. Παπαδόπουλο, σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο επαναβεβαίωσε τη θέση της ιαπωνικής κυβέρνησης για μια ειρηνική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι τόσο η Ιαπωνία όσο και η Κύπρος έχουν πολλά για τα οποία πρέπει να είναι υπερήφανες, και ειδικά το ιστορικό τους παρελθόν και τους πλούσιους ένδοξους πολιτισμούς τους.

    Η κουβανική κυβέρνηση, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας, υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για επίτευξη διευθέτησης του Κυπριακού, ανέφερε ο νέος Πρεσβευτής της Κούβας στην Κύπρο Pablo Antonio Rodriguez Vidal, κατά την τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων του, στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο κ. Vital είπε πως το γεγονός ότι οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού ''δεν ήταν καρποφόρες δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει ούτε και να σταματήσει τις προσπάθειες αυτές''.

    Το θαυμασμό και την αισιοδοξία της κυβέρνησής της για το επίπεδο της πολιτικής βούλησης το οποίο η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει επιδείξει στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε σήμερα η Πρέσβειρα της Σλοβενίας στην Κύπρο Josefa Puhar, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πλήρη υποστήριξη της σλοβενικής κυβέρνησης για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά της στον κ. Παπαδόπουλο, η κ. Puhar, η οποία εδρεύει στην Αθήνα, εκφράζοντας την απογοήτευση για την αποτυχία των συνομιλιών για τη λύση του Κυπριακού, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ''δεν έχουν εξαντληθεί όλες οι πιθανότητες για επίτευξη συμβιβασμού μεταξύ των δύο πλευρών''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] ΑΡΚΕΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΚΥΠΡΙΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΣΗ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο Π. ΖΑΒΟΣ

    Λευκωσία, 20 Μαϊου 2003 (20:43 UTC+2)

    Αρκετά ζευγάρια Κυπρίων έχουν δείξει ενδιαφέρον για απόκτηση παιδιού με τη μέθοδο της κλωνοποίησης, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο κυπριακής καταγωγής επιστήμονας Δρ Παναγιώτης Ζαβός, ο οποίος βρίσκεται τις τελευταίες μέρες στο νησί.

    Ο κ. Ζαβός δήλωσε ότι έχει λάβει επιστολές από ζευγάρια Κυπρίων που επιθυμούν να ενημερωθούν γύρω από τις έρευνές του για την κλωνοποίηση, χωρίς ωστόσο, όπως σημείωσε, να μπορέσει μέχρι στιγμής να έχει οποιαδήποτε επικοινωνία μαζί τους λόγω του μεγάλου αριθμού επιστολών που λαμβάνει καθημερινά από όλο τον κόσμο.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] ΠΓΔΜ: ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΥΜΑΝΟΒΟ

    Σκόπια, 20 Μαϊου 2003 (20:05 UTC+2)

    Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν για τρίτη συνεχόμενη μέρα οι Αλβανοί μαθητές μέσης εκπαίδευσης της πόλης Κουμάνοβο, απαιτώντας να φοιτούν σε ξεχωριστό σχολείο από τους Σλάβους μαθητές. Επίσης, οι μαθητές προχώρησαν σε αποκλεισμούς δρόμων.

    Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σάσο Τσολάκοφσκι, θέση της κυβέρνησης είναι όλοι οι μαθητές, ανεξαρτήτως εθνικότητας, να φοιτούν στο ίδιο σχολείο.

    Δύο γονείς Αλβανών μαθητών προχώρησαν σήμερα σε απεργία πείνας, ενώ προειδοποιούν ότι θα λάβουν και άλλα πιο δραστικά μέτρα.

    [18] ΟΜΙΛΙΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΑΚΡ

    Αγκυρα, 20 Μαϊου 2003 (19:33 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι τα τολμηρά, όπως τόνισε, βήματα που έγιναν στην Κύπρο είναι μια μεγάλη συνεισφορά για την επίτευξη μιας μόνιμης λύσης του πολιτικού προβλήματος της Μεγαλονήσου, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (Κ.Ο.) του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

    Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία έκανε κάτι το οποίο ήταν αδιανόητο μέχρι πριν από λίγο καιρό, άνοιξε δηλαδή τις πύλες της χώρας στους Ελληνοκύπριους, επισημαίνοντας πως η χώρα του έκανε το καθήκον της και θα συνεχίσει να το κάνει.

    Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ακόμη ότι το πακέτο των συνταγματικών αλλαγών για την επίτευξη των κριτηρίων της Κοπεγχάγης έτσι ώστε η Τουρκία να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ θα κατατεθεί στο τουρκικό κοινοβούλιο τις επόμενες ημέρες.

    Πρόσθεσε δε ότι ο στόχος της Τουρκίας δεν περιορίζεται μόνο σε νομικές ρυθμίσεις και συνταγματικές τροποποιήσεις. Η Τουρκία, είπε, είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τα ευρωπαϊκά κριτήρια κάτι που θα αναβαθμίσει το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της χώρας.

    Ανέφερε, παράλληλα, ότι ο βασικός και πρωταρχικός στόχος της χώρας του είναι η συνεισφορά στην παγκόσμια ειρήνη, ενώ σε ό,τι αφορά στις σχέσεις της χώρας του με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που δοκιμάστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ, ο κ. Ερντογάν έκανε λόγο για προσπάθεια επαναπροσδιορισμού τους, σύμφωνα με τις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, στη βάση μιας στρατηγικής φιλίας.

    Ο τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας πως η χώρα του θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη μιας βιώσιμης ειρηνικής διευθέτησης στη διαμάχη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

    [19] ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥ ΚΑΦΕ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαϊου 2003 (20:26 UTC+2)

    Ο Παντελής Καφές κατέθεσε τελικά προσφυγή κατά του ΠΑΟΚ. Είναι ο τρίτος παίκτης (μετά τους Φουτσίνι και Φρούσο) που στρέφεται εναντίον του ΠΑΟΚ ζητώντας τα χρήματά του. Ο άσος του δικεφάλου ζητάει από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, 425.000 ευρώ που είναι τα οφειλόμενα του, καθώς επίσης και το υπόλοιπο του συμβολαίου του, ενώ παράλληλα ζητάει και την ελευθερία του.

    Σημειώνεται ότι ο παίκτης έχει συμβόλαιο μέχρι το 2004 και με μονομερή διετή ανανέωση από την μεριά του ΠΑΟΚ. «Ολο αυτό το διάστημα κανείς δεν μας πλησίασε για να μας πει κάτι. Ο Παντελής μου είχε πει να μην προχωρήσω σε καμία κίνηση πριν τελειώσει ο τελικός του κυπέλλου. Αν μείνει ελεύθερος θα έχει τον πρώτο λόγο ο ΠΑΟΚ. Η υπόθεση του θα εκδικαστεί σε 14 μέρες», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Παντελή Καφέ, κ. Παναγόπουλος.

    [20] ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΤΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαϊου 2003 (20:20 UTC+2)

    Το πρόγραμμα γνωριμίας των μαθητών των δημοτικών σχολείων του Πειραιά με ορισμένα από τα αθλήματα που καλλιεργεί ο Ολυμπιακός όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλεϊ, η κολύμβηση, το πόλο, το τένις, η ιστιοπλοΐα και η κωπηλασία, παρουσιάστηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση που έγινε στις εγκαταστάσεις του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Πειραιά.

    Την εκδήλωση προλόγισε ο Τάσος Μητρόπουλος που είπε: «Αυτή η γνωριμία γίνεται στα πλαίσια της συνεργασίας του αθλητικού οργανισμού Πειραιά και του Ολυμπιακού. Είναι η πρώτη από μια σειρά παρόμοιων εκδηλώσεων για να γνωρίσουν τα παιδιά τα αθλήματα».

    Κατόπιν το λόγο πήρε ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού, Πέτρος Κόκκαλης: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμο Πειραιά και τον Αθλητικό Οργανισμό Πειραιά για τη συνεχιζόμενη συνεργασία που έχουμε και την ευκαιρία πλέον να φέρουμε κοντά σε αυτά τα αθλήματα αγόρια και κορίτσια ηλικίας 6-12 ετών. Αυτή η εκδήλωση θα κρατήσει τέσσερις μέρες και θα πραγματοποιηθεί στα Βοτσαλάκια. Τα αθλήματα είναι ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο, τένις, κολύμβηση, ιστιοπλοϊα και κωπηλασία. Η συμμετοχή θα είναι ελεύθερη και υπολογίζουμε πως θα συμμετάσχουν περισσότερα από 1.000 παιδιά».

    Τέλος ο διευθυντής της «Θρύλου ΑΕ», Νίκος Γεωργιάδης επισήμανε: «Ολα τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα αθλήματα από κοντά και κάτω από τις οδηγίες ειδικευμένων προπονητών. Θα χωριστούν σε κλιμάκια 10 με 15 ατόμων. Ο διαχωρισμός θα γίνει με κριτήριο την ηλικία τους. Ξεκινάμε το Σάββατο 31 Μαίου».

    [21] ΑΥΡΙΟ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΗΣ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαϊου 2003 (20:16 UTC+2)

    Αύριο διεξάγεται η 26η και τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ ανδρών. Ο πρωτοπόρος ΠΑΟ θα υποδεχθεί στο κλειστό των Πατησίων τον Αρη. Θέλει πάση θυσία τη νίκη για να τερματίσει στην πρώτη θέση της βαθμολογίας. Το ίδιο επιθυμεί και ο Αρης για να καταλάβει μια θέση στην πρώτη τετράδα.

    Μεγάλη μάχη αναμένεται να δοθεί για την 8η θέση, αφού η ομάδα που θα την καταλάβει θα πάρει ταυτόχρονα και το εισιτήριο για τα πλέι οφ. Ο Ιωνικός που είναι 9ος υποδέχεται στη Νέα Φιλαδέλφεια την υποβιβασμένη Ολύμπια Λάρισας. Αμφίρροπο πρόκειται να είναι το παιχνίδι μεταξύ του Μακεδονικού με τον ΠΑΟΚ οι οποίοι έχουν ένα βαθμό περισσότερο από τον Ιωνικό. Τέλος στο Ιβανώφειο ο Ηρακλής θα αντιμετωπίσει το Μαρούσι.

    Το πλήρες πρόγραμμα της 26ης αγωνιστικής είναι:

    Σπόρτιγκ (18.00) ΠΑΟ-Αρης (Kαρούσης-Aρβανιτίδης)

    Nήαρ Hστ (18.00) Nήαρ Hστ-Oλυμπιακός (Kαλδίρης-Ψαριανός)

    Iωνικού NΦ (18.00) Iωνικός NΦ-Oλύμπια Λ. (Γεωργιάδης-Διαμαντής)

    Ανω Λιοσίων (18.00) AEK-Hράκλειο (Xουλιάρας-Παφίλης)

    N. Σμύρνης (18.00) Πανιώνιος-Περιστέρι (Σχινάς-Aναστόπουλος)

    Kοζάνης (18.00) Mακεδονικός-ΠAOK (Mαστραφτσής-Tανατζής)

    Iβανώφειο (18.00) Hρακλής-Mαρούσι (Bορεάδης-Xριστοδούλου).

    [22] Η ΔΟΕ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΙΡΑΚΙΝΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ 2004

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαϊου 2003 (20:11 UTC+2)

    Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θα βοηθήσει τους ιρακινούς αθλητές στην προετοιμασία τους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, στο πλαίσιο της γενικής ανοικοδόμησης του ιρακινού αθλητισμού.

    Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ αποφάσισε να στείλει στην Βαγδάτη μία επιτροπή, προκειμένου σε συνδυασμό με την αμερικανική βοήθεια, να ετοιμάσει ένα πρόγραμμα προετοιμασίας για τους ιρακινούς αθλητές ενόψει της συμμετοχής τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Η ημερομηνία αποστολής δεν έχει οριστικοποιηθεί, όμως σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή της ΔΟΕ, Francois Carrard, θα είναι πριν από την επόμενη Σύνοδο στην Πράγα στα τέλη του Ιουνίου.

    «Θα επικεντρώσουμε την προσπάθειά μας στους αθλητές και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε να δώσουν το παρών στους Αγώνες της Αθήνας» ήταν τα λόγια του Ζακ Ρογκ που σφράγισαν την απόφαση της ΔΟΕ για ανοικοδόμηση του Αθλητισμού στο Ιράκ. Ο κ. Ρογκ τόνισε ακόμη ότι οι ιρακινοί αθλητές θα συμμετάσχουν στους Αγώνες της Αθήνας, όσο κι αν αργήσει η επανασύσταση της ιρακινής Ολυμπιακής Επιτροπής. Αξίζει να επισημανθεί ότι τα γραφεία και πολλές από τις εγκαταστάσεις που ανήκαν στην Ιρακινή Ολυμπιακή Επιτροπή, της οποίας επικεφαλής ήταν ο γιος του Σαντάμ Χουσεΐν, Ουντάι, καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια των αμερικανικών βομβαρδισμών. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000, το Ιράκ είχε εκπροσωπηθεί από τέσσερις αθλητές.

    [23] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΙΤΙΝΓΚ ''ΚΝΩΣΕΙΑ''

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαϊου 2003 (20:07 UTC+2)

    Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες των διοργανωτών για το μίτινγκ «Κνώσεια 2003» που θα γίνει την Κυριακή στο Ηράκλειο (Εθνικό Αθλητικό Κέντρο).

    Τα «Κνώσεια 2003» υπάγονται στην επιτυχημένη σειρά αγώνων του ΣΕΓΑΣ με την επωνυμία «Ελληνικό Γκραν Πρι» (κυκλικοί αγώνες με ατομική βαθμολογία), που στόχο έχουν να αναπληρώσουν το κενό για εκείνους κύρια τους αθλητές, που δεν συμμετέχουν στα διεθνή μίτινγκ.

    Ετσι, μετά τα «Αλεξάνδρεια» που έγιναν στην Εδεσσα στις 14 Μαϊου, ακολουθούν τα «Κνώσεια» την Κυριακή, ενώ στις 7 Ιουνίου θα διεξαχθεί το μίτινγκ «Κώστας Κεντέρης» στη Μυτιλήνη, στις 19 Ιουλίου τα «Λεωνίδεια» στην Σπάρτη και η σειρά αγώνων ολοκληρώνεται στις 30 Ιουλίου με τα «Βικέλεια» στην Κηφισιά.

    Στο Ηράκλειο, οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ήδη τα πρώτα ονόματα που θα συμμετάσχουν στο μίτινγκ. Πρόκειται για την Τσικούνα στο δίσκο, την Βασαρμίδου στα 200μ, τη Πιλάτου στο μήκος, τις Μάρκου, Πέρρα στο τριπλούν και την Κουμνάκη στα 400μ. Στους άνδρες ξεχωρίζουν τα ονόματα του Κωνσταντίνου στο ύψος, Κουρουπάκη στο επί κοντώ, Κατσαντώνη και Βογιατζάκη στα 100μ, Γελασάκη στα 3.000μ και Βασιλόπουλου στη σφαίρα.

    Το πρόγραμμα-Κυριακή 25 Μαϊου για τα «Κνώσσεια» είναι:

    15.30 Κνώσειος Δρόμος Α-Γ, τριπλούν Γ

    16.00 Υψος Γ

    16.30 100μ εμπόδια Γ, επί κοντώ Α, σφαιροβολία Γ, ακοντισμός Α

    16.45 100μ Α, μήκος Α

    17.10 3.000μ Γ

    17.30 200μ Γ, ύψος Α

    17.45 3.000μ Α, σφαιροβολία Α, δισκοβολία Γ

    18.00 800μ Γ, μήκος Γ

    18.15 400μ Α

    18.35 800μ Α

    18.55 400μ εμπόδια Α.

    [24] ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΚΑΤΑ ΚΑΝΤΙΡΟΦ

    Μόσχα, 20 Μαϊου 2003 (18:45 UTC+2)

    Απόπειρα δολοφονίας σημειώθηκε τα ξημερώματα κατά του επικεφαλής της φιλορωσικής διοίκησης στην Τσετσενία, λίγες ώρες αφότου ο καταζητούμενος πολέμαρχος Σαμίλ Μπασάγιεφ είχε αναλάβει την ευθύνη των δύο πολύνεκρων επιθέσεων αυτοκτονίας της περασμένης εβδομάδας.

    «Γίναμε στόχος πυρών την προηγούμενη νύχτα» αποκάλυψε ο ίδιος ο Αχμάντ Καντίροφ, ο οποίος θεωρείται προδότης από τους Τσετσένους αυτονομιστές. Στη διάρκεια της ένοπλης επίθεσης τραυματίστηκε ένας εκ των σωματοφυλάκων του.

    Ο Καντίροφ, πρώην ηγέτης των αυτονομιστών στη διάρκεια του πρώτου πολέμου (1994-1996) και πρώην μουφτής της Τσετσενίας, τάχθηκε υπέρ της Μόσχας με την έναρξη της δεύτερης στρατιωτικής επέμβασης τον Οκτώβριο του 1999.

    [25] ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

    Λονδίνο, 20 Μαϊου 2003 (18:26 UTC+2)

    Το συνδικάτο των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το οποίο οργάνωσε την σημερινή απεργία εκφράζει με τον τρόπο αυτό την δυσφορία των δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες στην προτεινόμενη αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος.

    Οι εργαζόμενοι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικεντρώνουν τα πυρά τους κατά του βρετανού Επιτρόπου Νιλ Κίνοκ, ο οποίος έχει εκπονήσει την σχετική πρόταση.

    Οι προτάσεις του αρμοδίου Επιτρόπου επηρεάζουν, κυρίως, τους νέους εργαζομένους στην Κομισιόν, οι οποίοι θα εργάζονται περισσότερες ώρες, θα αμείβονται λιγότερο και θα έχουν πολύ χαμηλότερες συντάξεις.

    Εκπρόσωπος του κ. Κίνοκ επεσήμανε ότι η αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι στην αρμοδιότητα του Επιτρόπου αλλά των χωρών-μελών οι οποίες αναλαμβάνουν και την ευθύνη των πολιτικών αποφάσεων.

    "Είναι οι χώρες-μέλη που πιέζουν για την αλλαγή των συνθηκών εργασίας και συνταξιοδότησης των υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής" τόνισε ο εκπρόσωπος του Κίνοκ.

    [26] ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ SARS ΣΤΗΝ ΤΑΪΒΑΝ

    Τάι Πέι, 20 Μαϊου 2003 (18:22 UTC+2)

    Ο συνολικός απολογισμός της νόσου στην Ταϊβάν είναι 383 κρούσματα και 39 νεκροί.

    Το 25% των κρουσμάτων στην Ταϊβάν σημειώθηκε σε διάστημα τριών ημερών, μετέδωσε το ΒΒC.

    Το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο έχει στοιχίσει, έως τώρα, την ζωή 655 ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ξεπερνά τις 7.800 περιπτώσεις.

    Η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων της άτυπης πνευμονίας, όπως είναι επίσης γνωστή η νέα νόσος, καταγράφονται στην ασιατική ήπειρο και κυρίως στην Κίνα.

    Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας αρνήθηκε να περιλάβει την Ταϊβάν στους κόλπους της, μετά από έντονο διάβημα της Κίνας η οποία δεν αναγνωρίζει την Ταϊβάν ως ανεξάρτητο κράτος.

    [27] ΒΟΗΘΕΙΑ ΝΑΤΟ ΠΡΟΣ ΠΟΛΩΝΙΑ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ;

    Βρυξέλλες, 20 Μαϊου 2003 (18:17 UTC+2)

    Σε μία προσπάθεια να ξεπεραστούν οι διαφωνίες στους κόλπους του ΝΑΤΟ όσον αφορά στο Ιράκ, η Συμμαχία ετοιμάζεται να βοηθήσει την Πολωνία να αναλάβει την διοίκηση ειρηνευτικής δύναμης σε μία από τις τρεις στρατιωτικές ζώνες, στις οποίες θα χωριστεί το Ιράκ, αναφέρουν διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες.

    Όπως μετέδωσε το Ρόυτερς, η σχετική απόφαση αναμένεται να υιοθετηθεί ομόφωνα στην συνάντηση των πρεσβευτών των 19 χωρών μελών του ΝΑΤΟ αύριο.

    Η Πολωνία ζήτησε την περασμένη εβδομάδα βοήθεια για να δημιουργήσει την ειρηνευτική δύναμη που θα αριθμεί περίπου 7.000 άνδρες.

    Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ ανέφεραν ότι η βοήθεια που θα δοθεί στην Πολωνία είναι παρόμοια με αυτή που δόθηκε στην Γερμανία και στη Δανία που διοικούν την ειρηνευτική δύναμη στο Αφγανιστάν.

    Η ειρηνευτική δύναμη στο Ιράκ θα σταλεί τον Αύγουστο και είναι ένα τεστ για την Πολωνία που έχει ενταχθεί στο ΝΑΤΟ το 1999 και κατέβαλε πολλές προσπάθειες για να εκσυγχρονίσει την άμυνα της.

    Η Βαρσοβία θα φιλοξενήσει την Πέμπτη και την Παρασκευή συνάντηση χωρών που ενδιαφέρονται να συμβάλουν στην δημιουργία της δύναμης αυτής, ανάμεσα τους είναι η Ιταλία, η Βουλγαρία, η Δανία, η Ουκρανία και η Ρουμανία. Η Πολωνία θα συμμετέχει με 2.200 στρατιώτες αλλά αναμένει βοήθεια για να καλύψει τη διαμονή της δύναμης στο Ιράκ που ανέρχεται στα 90 εκατομμύρια δολάρια.

    [28] ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΟΥΜΑΤΡΑ ΓΙΑ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΑΤΣΕΧ

    Λονδίνο, 20 Μαϊου 2003 (17:59 UTC+2)

    Εντολή να εξοντώσουν τους αυτονομιστές αντάρτες της Ατσέχ που αρνούνται να παραδοθούν έχουν λάβει τα ινδονησιακά στρατεύματα που επιχειρούν στην επαρχία της βόρειας Σουμάτρας, μετέδωσε το ΒΒC.

    Η ευρείας κλίμακας επίθεση των ινδονησιακών δυνάμεων κατά των ανταρτών της επαρχίας Ατσέχ συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα, μετά την απόφαση της προέδρου της χώρας, Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι, να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στην επαρχία, δίνοντας το "πράσινο φως" για την έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων.

    Στόχος, η εξάρθρωση του Κινήματος Ελεύθερη Ατσέχ (Gam), το οποίο ιδρύθηκε το 1976 και διεξάγει ένοπλο αγώνα για την ανεξαρτησία της επαρχίας.

    Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες μέχρι στιγμής πληροφορίες, πέντε αντάρτες σκοτώθηκαν στις επιχειρήσεις σήμερα.

    [29] ΦΟΡΗΤΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΣΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαϊου 2003 (15:50 UTC+2)

    Έκθεση ορθόδοξων θρησκευτικών φορητών εικόνων από τη συλλογή της Μονής Βάλαμο της Φινλανδίας θα εγκαινιάσουν στις 23 Μαΐου στα Λουτρά Παράδεισος-Μπέη Χαμάμ οι υπουργοί Πολιτισμού της Ελλάδας Ευάγγελος Βενιζέλος και της Φινλανδίας Τ. Karpela. Οι φορητές εικόνες που παρουσιάζονται στην έκθεση προέρχονται σχεδόν στο σύνολό τους από την ιστορική Μονή Βάλαμο, η οποία αναδείχτηκε σε μείζονος σημασίας κέντρο της Ορθοδοξίας στην Ανατολική Φινλανδία με αποτέλεσμα να αποκαλείται «Άθως του Βορρά».

    Οι εικόνες που θα εκτεθούν στη Θεσσαλονίκη χρονολογούνται στην εποχή της μεγάλης ευημερίας της μονής και παρουσιάζουν τόσο χρονολογικά όσο και τεχνοτροπικά την εικονογραφική παράδοση του Βάλαμο και ολόκληρης της ορθόδοξης Φινλανδίας από τις αρχές του 18ου έως τον 20 αιώνα. Η έκθεση θα λειτουργήσει μέχρι τις 13 Ιουλίου.

    [30] Ο "ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ" ΤΟΥ ΔΗΠΕΘΕ ΣΕΡΡΩΝ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Αθήνα, 20 Μαϊου 2003 (14:43 UTC+2)

    Το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη "Ο Επικήδειος" παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών από σήμερα μέχρι τις 24 Μαϊου στο Εθνικό Θέατρο Ελλάδας, στο πλαίσιο των παραστάσεων του δίνουν τα Δημοτικά και Περιφερειακά Θέατρα τον μήνα αυτό προκειμένου το αθηναϊκό κοινό να γνωρίσει αξιόλογες παραγωγές της προηγούμενης σεζόν από όλη την Ελλάδα.

    Ενας συγγραφέας - όντας κοντά στο τέλος της ζωής του και διαπιστώνοντας ότι δεν είχε την αναγνώριση που του άξιζε - προσπαθεί να γίνει γνωστός μετά θάνατον. Ετσι τηλεφωνεί σε έναν άλλο συγγραφέα και του προτείνει ένα σχέδιο που θα "σώσει" την υστεροφημία τους και θα τους εξασφαλίσει την εμπορική επιτυχία.

    Πρόκειται για μία πικρή κωμωδία που κατακρίνει την μεγαλοποίηση των γεγονότων από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, την απελπισία της απομόνωσης και τη μανία της εμπορικής επιτυχίας ως μόνο μέσο κοινωνικής καταξίωσης.

    [31] ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ 50η ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΧΝΗΣ-ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΒΕΝΕΤΙΑΣ

    Αθήνα, 20 Μαϊου 2003 (14:42 UTC+2)

    Δύο νέοι Ελληνες καλλιτέχνες, η εικαστικός Αθανασία Κυριακάκου και ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Ρότσιος, θα συμμετάσχουν στην 50η Διεθνής Εκθεση Τέχνης - Μπιενάλε Βενετίας που θα πραγματοποιηθεί από τις 15 Ιουνίου μέχρι τις 2 Νοεμβρίου, παρουσιάζοντας το έργο Intron.

    Το γενικό θέμα των εκδηλώσεων είναι: "Ονειρα και Συγκρούσεις - Η Δικτατορία του Θεατή", ενώ οι καλλιτέχνες μέσω δύο διαφορετικών αλλά παράλληλων αναζητήσεων, επιχειρούν μία απόδοση της έννοιας του ονειρικού χώρου, στον πραγματικό κόσμο και μία "έξοδο" από τις καθιερωμένες έννοιες του χώρου και του χρόνου.

    Το Intron είναι μια εγκατάσταση. Το ελληνικό περίπτερο της 50ης Μπιενάλε μεταμορφώνεται σε γλυπτό, 120 τετραγωνικών μέτρων, όπου περιδιαβαίνουν οι επισκέπτες, σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

    [32] ΣΕΞ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΙΝΕΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαϊου 2003 (12:48 UTC+2)

    Ένα πρωτότυπο κινηματογραφικό αφιέρωμα με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν το σεξ πραγματοποιείται για τρίτη φορά στην Θεσσαλονίκη, από τις 23-29 Μαΐου. Πρόκειται για μια διοργάνωση του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

    Οι ταινίες που θα προβληθούν στο πλαίσιο του αφιερώματος στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του κινηματογράφου Ολύμπιον είναι οι εξής : «Πυρετός στο αίμα» του Ελία Καζάν, «Τολμηρές ιστορίες» του Walerian Borowczyk, «Ερωτική επιθυμία» του Γουόνγκ Καρ Γουάι, «Απιστία» της Liv Ullmann , «Η δασκάλα του πιάνου» του Michael Haneke, «Μάτια ερμητικά κλειστά» του Stanley Kubrick και «Θέλω και τη μαμά σου» του Alfonso Cuaron.

    Παράλληλα έχουν προγραμματισθεί happenings καθώς και μια μουσικήσυζήτηση με θέμα: «Περί έρωτος», στις 28 Mαΐου, στον υπαίθριο χώρο του Μύλου.

    Το Κέντρο Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας (ΚΕΣΑΥ) του ΑΠΘ, ιδρύθηκε το 1998 από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και είναι γνωστό από τη ανοικτή γραμμή (2310- 99 90 99) που διαθέτει. Σκοπός του είναι να καλύψει ένα σημαντικό κενό στις δημόσιες υπηρεσίας παροχής υγείας, αφού η χώρα μας στερείται παντελώς υπηρεσιών παροχής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας. Τα θέματα αυτά είναι κοινωνικά ιδιαίτερα σημαντικά, αφού έχουν αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στην ζωή των ατόμων που έχουν το πρόβλημα, αλλά και στις οικογένειές τους. Το γεγονός αυτό ώθησε και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας να τα χαρακτηρίσει μείζονα ιατρικά προβλήματα, δίνοντας το έναυσμα για την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου ανάλογων γραφείων σε 15 Ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα η οργάνωση γραφείου με πανελλαδική εμβέλεια ανατέθηκε στο ΑΠΘ και έτσι αυτό λειτουργεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

    [33] ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΣΤ.ΠΑΣΑΚΟΥ "ΘΑΛΑΣΣΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ"

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαϊου 2003 (10:32 UTC+2)

    Οι "Θαλασσογραφίες της σιωπής" του δημοσιογράφου Σταύρου Πασάκου, είναι ένα βιβλίο ίσως αυτοβιογραφικό, ένα βιβλίο που μιλά για τους ανθρώπους, ένα βιβλίο που κουρσεύει την πραγματικότητα και όλα είναι πιθανά.

    Στο μυθιστόρημα όλα ξεδιπλώνονται με τον αέναο πρωταγωνιστή των παιδικών μας χρόνων, τον παραμυθά. Τα πρόσωπα οικεία, καθημερινά, δημιουργούν την άλλη Ελλάδα, τη νησιωτική. Ο χειμώνας της μοναξιάς, το ποδοβολητό του καλοκαιριού, η αναζήτηση, ο έρωτας, η μυρουδιά, ο χρωματισμός, η ιριδική αναζήτηση, η θάλασσα.

    Οι άνθρωποι ξεφεύγουν. Πάλλεται το όνειρο με το φανταστικό, η λευκότητα με την ανταρσία, η τρικυμία με το γαλανό, η αγωνία για την αναζήτηση του ξεχασμένου. Πισωγυρίσματα και αλήθειες, το κυνηγητό του ιδανικού που όσο το πλησιάζεις απομακρύνεται, η Ελλάδα των νησιών, τα ηλιοβασιλέματα και οι φαντασιώσεις, τα ακρογιάλια και οι καημοί, η διαπόμπευση και ο θρήνος, η σταύρωση και η ανάταση ψυχής.

    Στις "Θαλασσογραφίες της σιωπής" του Σταύρου Πασάκου η σκέψη φτερουγίζει. Ισως να είσαι εσύ κάποιος από τους πρωταγωνιστές, ίσως να είσαι εσύ ένα μέρος του βιβλίου. Ισως πάρεις μια χούφτα θάλασσα και να κολυμπήσεις στην άλλη Ελλάδα, την Ελλάδα των νησιών μας...


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 20 May 2003 - 18:14:02 UTC