Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-12-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΛΗΡΙΔΗΣ: Η ΧΑΡΑ ΜΑΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΛΗΡΗΣ ΑΝ ΕΙΧΕ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ CIA 12 ΑΡΧΗΓΟΙ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [03] ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ
  • [04] Η ΧΑΜΑΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΗΝ "ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ" ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
  • [05] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΟΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟΙ ΔΕΙΚΤΗΣ
  • [06] ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ
  • [07] ΕΠΑΦΕΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ
  • [08] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 87 - 67
  • [09] ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΔΕΧΕΤΑΙ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΩΝ ΣΤΗ
  • [10] A. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: ΓΕΓΟΝΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ
  • [11] Η CEH ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [12] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΞΑΝΘΗ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 0 - 0
  • [13] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΙΩΝΙΚΟΣ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ 0 - 1
  • [14] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 3 - 0
  • [15] ΥΠΟΚΡΙΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΗΠΑ Ο ΤΑΡΕΚ ΑΖΙΖ
  • [16] Η ΚΟΘ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ
  • [17] Α1 ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΠΑΟΚ - ΣΑΚΑ 18 - 23
  • [18] ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΥΡΙΟ Η ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [19] Ο ΠΣΑΤ ΒΡΑΒΕΥΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟΥΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ 2002
  • [20] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [21] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 11ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
  • [22] ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΝΔ

  • [01] ΚΛΗΡΙΔΗΣ: Η ΧΑΡΑ ΜΑΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΛΗΡΗΣ ΑΝ ΕΙΧΕ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λάρνακα, 14 Δεκεμβρίου 2002 (21:27 UTC+2)

    ''Η χθεσινή ημέρα ήταν ιστορική τόσο για την Ευρωπαϊκή Ενωση, όσο και για την Κύπρο'', τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, υπογραμμίζοντας ότι, ''μετά από πολυετή προσπάθεια, πραγματοποιείται ένα όραμα της Κύπρου, αυτό της εισδοχής της στην Ε.Ε., στα πλαίσια της οποίας θα είναι ίσο μέλος με τα άλλα κράτη μέλη" της Ενωσης.

    Μιλώντας κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, από την Κοπεγχάγη, όπου οι "15" της Ε.Ε. αποφάσισαν την ένταξη της Κύπρου και των άλλων εννέα χωρών στην κοινότητα, ο Πρόεδρος Κληρίδης επισήμανε ότι ''η προσχώρηση της Κύπρου στην ΕΕ δημιουργεί θεμέλιο πρόσθετης αυτοπεποίθησης προκειμένου'', όπως σημείωσε, ''να προχωρήσουμε κατά τη διάρκεια των προσεχών εβδομάδων σε τολμηρά βήματα που θα βοηθήσουν τους Τουρκοκύπριους και θα δημιουργήσουν καλύτερη ατμόσφαιρα, η οποία με τη σειρά της θα υποβοηθήσει και την επίλυση του κυπριακού προβλήματος''.

    ''Μετά από τη χθεσινή απόφαση, η ώρα είναι για ενότητα και περίσκεψη και ο αγώνας για μια καλύτερη Κύπρο, πατρίδα όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών Αρμενίων, Λατίνων'', επισήμανε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε τη λύπη του γιατί δεν έγινε κατορθωτή η επίτευξη συνολικής λύσεως του κυπριακού προβλήματος, σημειώνοντας ότι ''η χαρά μας για την ιστορική αυτή εξέλιξη θα ήταν πλήρης εάν το κυπριακό πρόβλημα είχε λυθεί''.

    Εξέφρασε επίσης την ευχή ότι ''η τουρκοκυπριακή κοινότητα και η ηγεσία της θα αντιληφθεί τα μεγάλα πλεονεκτήματα που προέρχονται από την ένταξη και τις προοπτικές που διανοίγονται από αυτήν και ότι στο άμεσο μέλλον θα επιδείξει και αυτή την αναγκαία διαλλακτικότητα και ευελιξία, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος''.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε ότι η χθεσινή ημέρα ήταν ιστορική και για την Ε.Ε. γιατί, ''παρά τις δυσκολίες, τις αντιξοότητες και τα αντικρουόμενα συμφέροντα έγινε κατορθωτή η ιστορική διεύρυνσή της με τη συμπερίληψη δέκα άλλων κρατών στα υπάρχοντα ήδη δεκαπέντε''.

    Για την Ε.Ε., συνέχισε, ''δημιουργείται τώρα μια νέα δυναμική που οδηγεί στην παρά πέρα σύσφιξη των συνεκτικών δεσμών μεταξύ των λαών και των χωρών μελών της''.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης επανέλαβε ότι ''η πολιτική μας δέσμευση προς επίτευξη του στόχου της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος το ταχύτερο δυνατό, είναι εξίσου ισχυρή σήμερα όπως και χθες''.

    Οπως σημείωσε ''παρά τις προσπάθειές μας στα τελευταία χρόνια, παρά την ευελιξία που επανειλημμένα επιδείξαμε, παρά τη διάθεσή μας να βρούμε μια συμβιβαστική λύση στο πρόβλημά μας, η επίτευξη του στόχου αυτού δεν έγινε κατορθωτή''.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι ''η κυπριακή κυβέρνηση δεν λησμονεί τους Τουρκοκυπρίους συμπατριώτες μας που είναι εξίσου πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και δικαιούνται να τύχουν, όσο η κατάσταση το επιτρέπει, των δικαιωμάτων και των πλεονεκτημάτων που παρέχει το κοινοτικό κεκτημένο στους λαούς της Ευρώπης''.

    ''Η Κύπρος απέδειξε ότι είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες και υποχρεώσεις της, ευθύνες που προέρχονται από την ιδιότητα μέλους της ΕΕ'', σημείωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος ''είναι έτοιμη να συμβάλει με τις δυνάμεις της στην πραγματοποίηση των στόχων της ΕΕ και να βοηθήσει στην παρά πέρα προώθηση της ευρωπαϊκή ενοποίησης''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [02] ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ CIA 12 ΑΡΧΗΓΟΙ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Ουάσιγκτον, 15 Δεκεμβρίου 2002 (10:16 UTC+2)

    Ο Λευκός Οίκος ενέκρινε κατάλογο με τα ονόματα δώδεκα αρχηγών τρομοκρατικών οργανώσεων, τους οποίους η CIA έχει την εξουσιοδότηση να σκοτώσει, γράφει η εφημερίδα «New York Times», επικαλούμενη αξιωματούχους του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών.

    Η λίστα, που είχε κρατηθεί απόρρητη, περιλαμβάνει τα ονόματα του Οσάμα μπιν Λάντεν και του υπαρχηγού του, Αιμάν αλ-Ζαουάχρι και άλλων ηγετών οργανώσεων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Πρόκειται για τους «χείριστους των χείριστων» τρομοκρατών παγκοσμίως, δήλωσε αξιωματούχος στην εφημερίδα και πρόσθεσε ότι υπάρχει έγκριση για τη δολοφονία τους.

    [03] ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ LUKOIL

    Μόσχα, 15 Δεκεμβρίου 2002 (20:54 UTC+2)

    Την αντίδραση της Μόσχας προκάλεσε η απόφαση του Ιράκ να ακυρώσει το συμβόλαιο με τη ρωσική πετρελαϊκή εταιρία Lukoil, μετέδωσε το Associated Press.

    Σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών τονίζεται ότι η ακύρωση της συμφωνίας έρχεται σε αντίθεση με τις φιλικές σχέσεις Ρωσίας-Ιράκ και το επίπεδο τις διμερούς συνεργασίας σε πολλούς τομείς.

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, επίσης, ότι η Ρωσία ενοχλήθηκε ιδιαίτερα από την ακύρωση της συμφωνίας, καθώς έχει εκφράζει την αντίθεση της στην ανάληψη μονομερούς στρατιωτικής δράσης στο Ιράκ από τις ΗΠΑ.

    Ο πρέσβης του Ιράκ στη Μόσχα Αμπάς Καλάφ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η χώρα του αποφάσισε να ακυρώσει την συμφωνία με την Lukoil γιατί η εταιρία δεν ξεκίνησε να δουλεύει στο πεδίο γεωτρήσεων στην Κούρνα. Επιπλέον, αντέκρουσε τους ισχυρισμούς της εταιρίας ότι η συμφωνία ερχόταν σε αντίθεση με τις κυρώσεις του ΟΗΕ κατά του Ιράκ και πρόσθεσε ότι πολλές ρωσικές εταιρίες δραστηριοποιούνται στο Ιράκ, παρά τις κυρώσεις.

    [04] Η ΧΑΜΑΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΗΝ "ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ" ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

    Βηρυτός, 15 Δεκεμβρίου 2002 (20:33 UTC+2)

    Ο εκπρόσωπος της Χαμάς στο Λίβανο Ουσάμα Χάμνταν δήλωσε στο Reuters ότι η οργάνωση δεν είναι έτοιμη να προσέλθει σε διάλογο με στόχο να σταματήσει η «αντίσταση» κατά του Ισραήλ.

    Ο κ. Χαμντάν δήλωσε ότι η Χαμάς και το τμήμα της Φατάχ που ελέγχεται από τον Γιασέρ Αραφάτ εξετάζουν το ενδεχόμενο νέας συνάντησης, μετά από αυτή που έγινε στο Κάιρο τον Νοέμβριο. Τόνισε, ωστόσο, ότι στην ατζέντα αυτού του διαλόγου δεν είναι το σταμάτημα της αντίστασης κατά του Ισραήλ.

    «Δεν είμαστε έτοιμοι για να μας ζητηθεί να σταματήσουμε την αντίσταση. Η αντίσταση αποτελεί στρατηγική επιλογή για εμάς και θα συνεχιστεί όσο συνεχίζεται η κατοχή», πρόσθεσε.

    Ο Γιασέρ Αραφάτ και η παλαιστινιακή αρχή ζήτησαν επανειλημμένα από τις παλαιστινιακές οργανώσεις να σταματήσουν να επιτίθενται κατά ισραηλινών πολιτών, επισημαίνοντας ότι αυτές οι επιθέσεις κάνουν ζημιά στο παλαιστινιακό ζήτημα.

    [05] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΟΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟΙ ΔΕΙΚΤΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Δεκεμβρίου 2002 (20:25 UTC+2)

    Τέσσερις νέοι χρηματιστηριακοί δείκτες εκ των οποίων ο ένας καταγράφει τον «παλμό» της Βορείου Ελλάδας στο χρηματιστήριο, παρουσιάστηκαν στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του «Money Show» στη Θεσσαλονίκη. Στην εκδήλωση αυτή παρουσιάστηκαν οι νέοι χρηματιστηριακοί δείκτες «Ε» που έχουν δημιουργήσει η «Ελευθεροτυπία» και η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

    Ειδικότερα παρουσιάστηκαν :

    *ο Δείκτης «Ε Βορείου Ελλάδος» της «Ελευθεροτυπίας» που καταγράφει την κίνηση των μετοχών εταιρειών που είτε εδρεύουν είτε έχουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγικής τους δραστηριότητας στην Βόρειο Ελλάδα.

    *ο Δείκτης «Ε Νέων Εισαγωγών» (Ε-ΙΡΟ) της «Ελευθεροτυπίας» που καταγράφει την πορεία των νεοεισηγμένων εταιρειών στο ΧΑ.

    *ο Δείκτης «Ε-Εισοδήματος» (Ε-Ιncome) της «Ελευθεροτυπίας» που απαρτίζεται από τις μετοχές εταιρειών που εμφανίζουν την υψηλότερη μέση μερισματική απόδοση κατά την τελευταία τριετία.

    Οι Δείκτες Ε της «Ελευθεροτυπίας» δημοσιεύονται στις εφημερίδες «Ελευθεροτυπία» και «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» καθώς και στις χρηματιστηριακές σελίδες της ηλεκτρονικής έκδοσης των εφημερίδων.

    Στην ίδια εκδήλωση παρουσιάστηκε από την «Πηγασος ΑΧΕΠΕΥ» και ο νέος χρηματιστηριακός δείκτης «Pegasus Money Show Index 200) (PMSI-200). Περιλαμβάνει 200 μετοχές κερδοφόρων εταιρειών ενώ υπολογίζεται ως απλός αριθμητικός.

    [06] ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 2002 (20:24 UTC+2)

    Την αξία της συμμετοχής όλων των πολιτών ιδιαίτερα των νέων στις διαδικασίες που διαμορφώνουν, χαρακτηρίζουν και θεμελιώνουν το δημοκρατικό πολίτευμα, ώστε να καλλιεργούν τη διαλεκτική και κριτική ικανότητα και να αναπτύσσουν την πολιτική παιδεία τους, για να είναι συνετοί, υπεύθυνοι και αποτελεσματικοί, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης χαιρετίζοντας τους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες Επιχειρηματολογίας, η τελική φάση των οποίων πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην Παλαιά Βουλή.

    Οι αγώνες αυτοί διεξάγονται υπό την αιγίδα και με την αρωγή της Βουλής των Ελλήνων και οργανώνονται για δεύτερη συνεχή χρονιά από το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και το Υπουργείο Παιδείας. Πρόκειται για ένα πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που στοχεύει στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης των νέων, οι οποίοι διαγωνίζονται με συγκεκριμένους κανόνες που τους επιτρέπουν να αναπτύξουν τις ικανότητές τους στη λογική επιχειρηματολογία, την πειθαρχημένη συνεργασία με τους συμπαίκτες τους και την κατανόηση και κριτική των θέσεων της αντίπαλης ομάδας με σεβασμό.

    Στους φετινούς αγώνες έλαβαν μέρος 275 μαθητές από 55 Λύκεια της Ελλάδας. Ο τελικός αγώνας είχε ως θέμα εάν σε μια ευνομούμενη πολιτεία πρέπει να κυβερνούν οι πνευματικοί άνθρωποι και ανέδειξε νικήτρια την ομάδα μαθητών από το 3ο ενιαίο λύκειο Πατρών.

    Ο κ. Κακλαμάνης προσκάλεσε την ομάδα των νικητών καθώς και τους 15 μαθητές που επελέγησαν ως καλύτεροι ομιλητές από την κριτική επιτροπή να παρακολουθήσουν τις εργασίες της επόμενης συνόδου της «Βουλής των εφήβων».

    [07] ΕΠΑΦΕΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ

    Aθήνα, 15 Δεκεμβρίου 2002 (20:22 UTC+2)

    Συναντήσεις με τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού Γιάκομπ Κέλενμπεργκερ και την επίτροπο του Λουξεμβούργου Βίβιαν Ρέντινγκ θα συναντηθεί αύριο το απόγευμα στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Με την ευκαιρία αυτή οι ξένοι αξιωματούχοι θα υπογράψουν τη Διακήρυξη Προσωπικοτήτων για την υποστήριξη της ιδέας της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

    [08] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 87 - 67

    Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 2002 (20:21 UTC+2)

    Ο Ολυμπιακός, πραγματοποιώντας πολύ καλή εμφάνιση, κέρδισε σήμερα το Περιστέρι με σκορ 87 - 67, στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Οι ερυθρόλευκοι έφτασαν στο ροζ φύλλο με κορυφαίο τον Γιώργο Γιαννουζάκο και έχοντας πετύχει 12 στα 21 τρίποντα.

    Οι παίκτες του Λευτέρη Σούμποτιτς από την αρχή της αναμέτρησης έδειξαν τα δόντια τους και φάνηκαν αποφασισμένοι να πάρουν το θετικό αποτέλεσμα. Στο 10' προηγούνταν 29 - 15, ενώ στο ημίχρονο είχαν μια διαφορά 21 πόντων (46 - 25).

    Και στην επανάληψη διατηρήθηκε το ίδιο σκηνικό με τους ερυθρόλευκους να κυριαρχούν στο παρκέ και τον Πανιώνιο να μην μπορεί να μειώσει. Στο 30' η ομάδα του Πειραιά προηγούνταν 64 - 45, ενώ στο τελευταίο δεκάλεπτο δίχως να κουραστεί ιδιαίτερα έφτασε στην επικράτηση.

    [09] ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΔΕΧΕΤΑΙ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΩΝ ΣΤΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑ

    Ουάσινγκτον, 15 Δεκεμβρίου 2002 (20:03 UTC+2)

    Πιέσεις για να παραιτηθεί από τη θέση που κατέχει ως επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, δέχεται ο γερουσιαστής Τρεντ Λοτ, μετέδωσε το Reuters.

    Ο κ. Λοτ δέχεται κριτική για τις δηλώσεις του ότι θα ήταν καλύτερα για το αμερικανικό έθνος αν είχε εκλεγεί πρόεδρος το 1948 ο Στορμ Θάρμοντ, ο οποίος ήταν υπέρ των φυλετικών διακρίσεων.

    Ο γερουσιαστής Ντον Νικλς δήλωσε στο ABC ότι υπάρχουν πολλοί γερουσιαστές που θα τα κατάφερναν καλύτερα στη θέση του επικεφαλής γιατί ο κ. Λοτ έχει αποδυναμωθεί σε τέτοιο σημείο που δεν μπορεί να απευθυνθεί σε όλους τους Αμερικανούς. Ο κ. Νικλς εκτιμάται ότι θα διεκδικήσει την θέση του κ. Λοτ, σε περίπτωση που ο τελευταίος παραιτηθεί.

    Ο Τρεντ Λοτ έχει ζητήσει επανειλημμένα συγνώμη για τη δήλωση του, που έγινε μέσα στον Δεκέμβριο, κατά τη διάρκεια του εορτασμού των 100 χρόνων από τη γέννηση του Στορμ Θάρμοντ.

    [10] A. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: ΓΕΓΟΝΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Aθήνα, 15 Δεκεμβρίου 2002 (19:58 UTC+2)

    Γεγονός ιστορικής σημασίας χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Κακλαμάνης επισήμανε πως δημιουργούνται προσδοκίες στον κυπριακό λαό αλλά και τους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας για την ανατροπή της διχοτόμησης του μαρτυρικού νησιού και τη δίκαιη επίλυση του προβλήματος που προκάλεσαν το πραξικόπημα και η εισβολή του 1974 στην Κύπρο.

    «Είναι βέβαιο ότι όποια αδιαλλαξία και αν συνεχιστεί από τους παράγοντες του κατοχικού καθεστώτος και τους συνενόχους τους του παλαιού κατεστημένου της Άγκυρας, η ένταξη θα αποτελέσει, είτε αμέσως τώρα αν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2002, είτε αργότερα, κα σταδιακά, τον καταλύτη της παγιωμένης επί τρεις σχεδόν δεκαετίες κατάστασης πραγμάτων που επέτρεπε την υπονόμευση κάθε προσπάθειας για την προσέγγιση και την ειρηνική επανασυμβίωση των δύο κοινοτήτων, όπως συνέβαινε μέχρι τα μέσα του περασμένου αιώνα», είπε ο κ. Κακλαμάνης.

    Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία με την οικονομική συμβολή και της ΕΕ, ιδιαίτερα για τις κατεχόμενες περιοχές και τους τουρκοκύπριους κατοίκους, θα προωθήσει την πρόοδο και την ανάπτυξη ολόκληρης της επικράτειάς της ενώ θα συμβάλει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Συνεχάρη τέλος τις κυβερνήσεις και όλο τον πολιτικό κόσμο Ελλάδας και Κύπρου για τις προσπάθειες που κατέβαλαν με στόχο την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.

    [11] Η CEH ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Ουάσιγκτον, 15 Δεκεμβρίου 2002 (19:42 UTC+2)

    Αναφορά σε όσους βοήθησαν να επέλθει η ασφάλεια και ακόμα μεγαλύτερη ευημερία στην Κύπρο κάνει με ανακοίνωσή της η Εθνική Συντονισμένη Προσπάθεια των Ελλήνων THE NATIONAL COORDINATED EFFORT OF HELLENES (CEH).

    Όπως επισημαίνεται ο Πρόεδρος George W. Bush βοήθησε στην προώθηση ενός μεγάλου βήματος προόδου στα 28 χρόνια ιστορίας της διάσπασης της Κύπρου την επίσημη πρόσκληση στην Κύπρο να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε τον ρόλο κλειδί που έπαιξαν στην ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. ο πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη κ. Richard Holbrooke, ο Υφυπουργούς Εξωτερικών Marc Grossman με την υποστήριξη του Γερουσιαστή των ΗΠΑ Paul Sarbanes και πολλοί άλλοι, τονίζεται στην ανακοίνωση της CEH. Πρέπει να θυμόμαστε ότι πριν να ασχοληθούν τα άτομα αυτά, οι προοπτικές για την εξασφάλιση μακροχρόνιας ασφάλειας και την ένωση της Κύπρου σβήναν με το πέρασμα κάθε χρόνου, είπαν οι ηγέτες της Συντονισμένης Ηνωμένης Προσπάθειας των Ελλήνων (CEH) στην ανακοίνωση. Σ' αυτούς περιλαμβάνονται ο Ανδρέας Α. Άθενς, ο Ανδρέας Α. Μάνατος, και ο Φίλιπ Κρίστοφερ.

    Μέσα από τη στενή συνεργασία με τον Richard Holbrooke το 1994, είδαμε ότι μία από τις πρώτες του ενέργειες ως ο τότε-Υφυπουργός Εξωτερικών για ειδικά θέματα στην Ευρώπη και την Κύπρο, κατά την Προεδρεία του Bill Clinton ήταν να αλλάξει την από δεκαετίας πολιτική προς την Κύπρο για την δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και την επίσπευση της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. Λόγω της προηγούμενης θέσης του ως Πρέσβης των ΗΠΑ στη Γερμανία και τις παγκοσμίως γνωστές ικανότητες του στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Holbrooke κατάφερε να μετατρέψει τις θέσεις δύο Ευρωπαϊκών χωρών και έβαλε την Κύπρο στην ομάδα για σύντομη ένταξη στην Ε.Ε. Συνέχισε την εργασία του για την Κύπρο ως Ειδικός Προεδρικός Απεσταλμένος για την Κύπρο και Πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη.

    Ο Marc Grossman διατήρησε την υπεροχή αυτής της πολιτικής για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ όταν κατείχε τη θέση του Υφυπουργού Εξωτερικών για Ειδικά Θέματα της Ευρώπης και της Κύπρου, διαδεχόμενος τον Holbrooke. Ως Υφυπουργός Εξωτερικών Πολιτικών Θεμάτων στην Προεδρεία του George W. Bush, τρίτος στην ιεραρχία του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Grossman κατάφερε με την ικανότητα του να αποτρέψει τις προσπάθειες αποδυνάμωσης της υποστήριξης των ΗΠΑ για την ένταξη της Κύπρου με ή δίχως τη διευθέτηση του Κυπριακού θέματος.

    Ο Γερουσιαστής Paul Sarbanes, ο πιο θερμός υποστηρικτής της Κύπρου από τις ΗΠΑ στα 28 χρόνια της διάσπασής της, προσέφερε ισχυρή ενθάρρυνση και υποστήριξη ως Γερουσιαστής για την πολιτική των ΗΠΑ να ενταχθεί η Κύπρος άμεσα στην ΕΕ. Για περίπου τρεις δεκαετίες, προσέφερε την υψηλή εκτίμηση που απολαμβάνει στη Washington D.C. ώστε να κρατάει έντονο το ενδιαφέρον των ΗΠΑ προς το θέμα της Κυπριακής τραγωδίας.

    Πολλοί άλλοι, όπως ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Tom Miller, που κατείχε τη θέση που κατέχει τώρα ο Tom Weston με ιδιαίτερη ικανότητα σήμερα (Ειδικός Συντονιστής για την Κύπρο του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ), έπαιξαν σημαντικό ρόλο για την Κύπρο. Ο David Leopoulos, παιδικός φίλος του Προέδρου Bill Clinton, κράτησε την προσοχή του Προέδρου των ΗΠΑ στραμμένη στην Κύπρο και την ένταξη της στην ΕΕ σε εβδομαδιαία βάση. Άλλοι Γερουσιαστές, Μέλη του Κογκρέσσου, Αξιωματούχοι της Κυβέρνησης και σημαντικοί Έλληνες σ' όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στην Ευρώπη αφιέρωσαν μεγάλο κομμάτι της καριέρας τους και της ζωής τους να βοηθήσουν την Κύπρο να φτάσει σε κατάσταση ασφάλειας και ευημερίας που θα προσφέρει η ΕΕ. καταλήγει η ανακοίνωση.

    [12] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΞΑΝΘΗ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 0 - 0

    Ξάνθη, 15 Δεκεμβρίου 2002 (19:39 UTC+2)

    Λευκή ισοπαλία για Ξάνθη και Παναθηναϊκό, σε ένα κακό ποιοτικά παιχνίδι, στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Οι δύο ομάδες έμειναν στο 0 - 0 και μοιράστηκαν τους βαθμούς. Ετσι, οι πράσινοι έχασαν νέο έδαφος στην προσπάθεια που κάνουν να σκαρφαλώσουν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.

    Η αναμέτρηση δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας, ωστόσο η Ξάνθη ήταν αυτή που είχε έστω και λίγες ευκαιρίες για να πάρει το θετικό αποτέλεσμα. Αντίθετα, ο Παναθηναϊκός ήταν χλωμός και ιδιαίτερα ακίνδυνος, ενώ μόνο στα τελευταία λεπτά οι παίκτες του Σέρχιο Μαρκαριάν προσπάθησαν να πετύχουν ένα τέρμα.

    [13] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΙΩΝΙΚΟΣ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ 0 - 1

    Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 2002 (19:35 UTC+2)

    Σπουδαία εκτός έδρας νίκη πήρε σήμερα στη Νίκαια η Προοδευτική. Κέρδισε τον Ιωνικό με σκορ 1 - 0, στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας και σκαρφάλωσε σε ψηλότερες θέσεις στο βαθμολογικό πίνακα.

    Οι φιλοξενούμενοι κατάφεραν να επικρατήσουν χάρη στο γκολ που σημείωσε στο 74' λεπτό ο Προβίδας. Μάλιστα η Προοδευτική είχε την ευκαιρία να ζευγαρώσει τα τέρματα της στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης όμως ο Μάγγος έχασε πέναλτι, στέλνοντας την μπάλα άουτ.

    [14] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 3 - 0

    Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 2002 (19:34 UTC+2)

    Ο Ολυμπιακός δεν δυσκολεύτηκε να κάμψει σήμερα στο γήπεδο του Κορυδαλλού την αντίσταση του Πανιωνίου, στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Οι ερυθρόλευκοι επικράτησαν με σκορ 3 - 0, κατέκτησαν τρεις πολύτιμους βαθμούς και περιμένουν πλέον το αποτέλεσμα του ντέρμπι Αρης - ΠΑΟΚ, που θα διεξαχθεί στο γήπεδο Χαριλάου, για να δουν εάν θα βρίσκονται το βράδυ στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.

    Η ομάδα του Πειραιά άνοιξε αρκετά νωρίς το σκορ. Μόλις στο 12' λεπτό ο Τζιοβάνι με κεφαλιά έγραψε το 1 - 0 και έτσι έφυγε οριστικά το άγχος από τα πόδια των ποδοσφαιριστών του Σρέτσκο Κάτανετς. Το 2 - 0 ήρθε στο 23' με σκόρερ αυτή τη φορά τον Στέλιο Γιαννακόπουλο. Το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε στο 83' λεπτό με τον Αλέκο Αλεξανδρή.

    Στο μεταξύ, στην Αθήνα βρίσκεται ο Σλοβένος, Τζόνι Νόβακ, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον απόκτησης από τον Ολυμπιακό. Ο 33χρονος μέσος δεν αποκλείεται να αποτελέσει την πρώτη μεταγραφή των ερυθρολεύκων για την περίοδο του Ιανουαρίου.

    [15] ΥΠΟΚΡΙΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΗΠΑ Ο ΤΑΡΕΚ ΑΖΙΖ

    Βαγδάτη, 15 Δεκεμβρίου 2002 (19:33 UTC+2)

    Υποκριτή χαρακτήρισε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, ο αντιπρόεδρος του Ιράκ, Ταρέκ Αζίζ, ενώ πρόβλεψε ότι πολλοί Αμερικανοί θα χάσουν τη ζωή τους σε ενδεχόμενη επίθεση εναντίον του Ιράκ.

    Όπως μετέδωσε το Reuters, σε συνέντευξη του στην εκπομπή «Fox News Sunday», ο κ. Αζίζ δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπους είναι υποκριτής «γιατί ένας καλός χριστιανός δεν θα ήταν πολεμοκάπηλος και δεν θα ζητούσε την καταστροφή μιας χώρας και του λαού της».

    Ο κ. Αζίζ τόνισε ότι οι επιθεωρητές του ΟΗΕ δεν θα εντοπίσουν στη χώρα του όπλα μαζικής καταστροφής, γιατί το Ιράκ δεν διαθέτει τέτοιου είδους όπλα.

    Ο Ιρακινός αντιπρόεδρος προειδοποίησε ότι ο λαός του δεν θα υποδεχθεί τους Αμερικανούς με λουλούδια, αλλά με σφαίρες και τόνισε ότι πολλοί Αμερικανοί θα χάσουν τη ζωή τους στην επίθεση εναντίον του Ιράκ.

    [16] Η ΚΟΘ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 15 Δεκεμβρίου 2002 (19:28 UTC+2)

    Την επίθεση αγνώστων στα γραφεία του ΚΚΕ στην Τριανδρία καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του κόμματος. Συγκεκριμένα, κάνει λόγο για άνανδρη επίθεση και τονίζει πως «είναι γνωστό ότι η φωνή του ΚΚΕ ενοχλεί και ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ το 2003 λειτουργούν μηχανισμοί στην κατεύθυνση του εκφοβισμού».

    «Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε ανυποχώρητα την αντιιμπεριαλιστική δράση, ώστε ο λαός με μαζικούς όρους να αντιδράσει στις αρνητικές εξελίξεις που έρχονται» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    [17] Α1 ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΠΑΟΚ - ΣΑΚΑ 18 - 23

    Θεσσαλονίκη, 15 Δεκεμβρίου 2002 (19:26 UTC+2)

    Την ήττα γνώρισε στη Θεσσαλονίκη ο ΠΑΟΚ από το Κολέγιο Αθηνών με σκορ 23 - 18, για την 15η αγωνιστική του πρωταθλήματος χάντμπολ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Μετά το σημερινό αποτέλεσμα ο Δικέφαλος βρίσκεται στην 8η θέση της βαθμολογίας, ενώ ο ΣΑΚΑ στην 6η.

    Στα υπόλοιπα αποτελέσματα της 15ης αγωνιστικής του χάντμπολ ο ΒΑΟ ηττήθηκε στην έδρα του από τον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας 30 - 24, ενώ Αρχέλαος Κατερίνης και Αθηναϊκός αναδείχτηκαν ισόπαλοι 21 - 21. Δίχως αγώνα το Κιλκίς κέρδισε τις Σχολές Ξυνή με 10 - 0. Απομένουν τα παιχνίδια Δούκας - Πανελλήνιος και Φίλιππος Βέροιας - Αρης Νίκαις που θα διεξαχθούν την Τετάρτη.

    [18] ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΥΡΙΟ Η ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 15 Δεκεμβρίου 2002 (19:25 UTC+2)

    Για τη Γερμανία αναχωρεί αύριο η υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Ιλίνκα Μίτρεβα, μετά από πρόσκληση του γερμανού ομολόγου της Γιόσκα Φίσερ.

    Η κ. Μίτρεβα θα έχει επαφές με τον κ. Φίσερ αλλά και με τον Γερμανό υπουργό Αμυνας, Πέτερ Στρουκ. Θα συναντηθεί επίσης με εκπροσώπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

    [19] Ο ΠΣΑΤ ΒΡΑΒΕΥΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟΥΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ 2002

    Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 2002 (19:21 UTC+2)

    Παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, πραγματοποιείται αύριο η ετήσια γιορτή βράβευσης των κορυφαίων αθλητών, αθλητριών και ομάδων της χρονιάς, όπως αναδείχτηκαν μετά από ψηφοφορία των αθλητικών συντακτών. Η εκδήλωση, στην οποία θα ανακοινωθούν και οι κορυφαίοι μπασκετμπολίστες των τελευταίων 50 ετών (1952 - 2002) θα γίνει στο κινηματοθέατρο "Αττικόν" στην Αθήνα.

    Για το βραβείο του καλύτερου αθλητή για το 2002, υποψήφιοι είναι: Κώστας Κεντέρης (στίβος), Βλάσης Μάρας (γυμναστική), Αλέξανδρος Παπαδημητρίου (στίβος), Λεωνίδας Σαπάνης (άρση βαρών), Θοδωρής Χατζηθεοδώρου (πόλο).

    Για το έπαθλο της καλύτερης αθλήτριας, υποψήφιες είναι: Κατερίνα Βόγγολη (στίβος), Λένα Δανιηλίδου (τένις), Κατερίνα Θάνου (στίβος), Μιρέλα Μανιάνι (στίβος), Αναστασία Τσακίρη (άρση βαρών).

    Για το βραβείο της καλύτερης ομάδας υποψήφιες είναι: Εθνική Ανσάμπλ (γυμναστική), 470 ιστιοπλοϊα γυναικών με τις Σοφία Μπεκατώρου, Αιμιλία Τσουλφά, Εθνική Νέων μπάσκετ, Ολυμπιακός πόλο, Παναθηναϊκός μπάσκετ.

    Τον τίτλο του κορυφαίου καλαθοσφαιριστή των 50 ετών διεκδικούν οι: Γιώργος Αμερικάνος, Παναγιώτης Γιαννάκης, Νίκος Γκάλης, Γιώργος Κολοκυθάς, Παναγιώτης Φασούλας.

    Στην εκδήλωση θα τιμηθούν οι Ντανιέλ Μπατίστα με το έπαθλο "Αθλητικής Προσφοράς και Ηθους", Αιμίλιος Παπαθανασίου με το έπαθλο "Fair Play", Αντώνης Τζίκας πρόεδρος του ιδρύματος Ολυμπιακής και Αθλητικής Παιδείας ως πρωτοπόρος της καλλιέργειας της αθλητικής παιδείας στη χώρα μας, Χρήστος Βαρτζάκης για την κοινωνική του προσφορά επί 70 χρόνια στους νέους και τον αθλητισμό, Ανδρέας Γαρύφαλλος για την προσφορά του επί 60 χρόνια στην ελληνική υδατοσφαίριση, Σοφία Πουμπουρίδου για το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πάλης Γυναικών, Αθανάσιος Μπαράκας για το μήνυμα ζωής που στέλνει στην προσπάθεια του εντός και εκτός των αθλητικών χώρων, Νατάσσα Τσακίρη γιατί συνδυάζει αθλητισμό και σπουδές, Κίμων Ευαγγελάτος γιατί συνδυάζει το ποδόσφαιρο με τις επιστήμες.

    Στη γιορτή του ΠΣΑΤ θα τιμηθούν επίσης η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Βίβιαν Ρέντινγκο και ο ιταλός Ολυμπιονίκης στίβου και Ευρωβουλευτής, Πιέτρο Πάολο Μενέα.

    [20] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 15 Δεκεμβρίου 2002 (19:16 UTC+2)

    Την άμεση λειτουργία των ηλεκτρονικών παρατηρητηρίων τιμών, τη δημιουργία δύο Κέντρων Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη και την έναρξη της νέας ενημερωτικής εκστρατείας του Υπουργείου Ανάπτυξης για τα προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικής καινοτομίας ανακοίνωσε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Ανάπτυξης, Άκης Τσοχατζόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Αναπτυξιακή Εταιρία Ανατολικής Θεσσαλονίκης «Ανατολική Α.Ε.» στο πλαίσιο του Money Show 2002.

    Μιλώντας ειδικότερα για τα παρατηρητήρια τιμών σημείωσε πως θα λειτουργήσουν μέχρι το Γενάρη και θα δίνουν πληροφόρηση για τις τιμές, όπως συμβαίνει σήμερα με τα καύσιμα. «Μπαίνετε στο Ιντερνετ και βρίσκετε το φθηνότερο πρατήριο της γειτονιάς σας. Τώρα θα έχουμε τις τιμές απ' όλα τα προϊόντα, από όλες τις αγορές της πόλης. Το ηλεκτρονικό παρατηρητήριο θα λειτουργεί μέσω ενός ψηφιακού κέντρου, έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και να γνωρίζει ο καθένας ποια είναι η κατάσταση στην αγορά» είπε χαρακτηριστικά.

    Ακόμη γνωστοποίησε ότι σήμερα ξεκινάει μια νέα επικοινωνιακή εκστρατεία, που έχει σκοπό να αυξήσει μέσα τις επόμενες δυο βδομάδες την ευαισθησία των πολιτών πάνω στα προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, της δραστηριότητας του πολίτη ή των κοινωνικών φορέων.

    Σε ό,τι αφορά στα Κέντρα Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, τα οποία συγκροτούνται από τον Γενάρη, επισήμανε πως θα είναι κέντρα επιστημονικού χαρακτήρα με δυναμικό 15-20 ατόμων, που θα στηρίζουν την τοπική ανάπτυξη. «Η Θεσσαλονίκη θα έχει δύο ΚΕΤΑ. Ένα στα ανατολικά της πόλης και ένα στα δυτικά. Χρησιμοποιώντας τερματικά δίκτυα σε ολόκληρη την πόλη, θα μας δίνουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τη νέα τεχνολογία και τη γνώση και μάλιστα ελεύθερα προσβάσιμη για τον καθένα» είπε χαρακτηριστικά.

    [21] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 11ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 15 Δεκεμβρίου 2002 (19:06 UTC+2)

    Η Χαλκηδόνα, κέρδισε σήμερα εκτός έδρας τον Φωστήρα με σκορ 2 - 0, και οδηγεί πλέον την κούρσα στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Β' εθνικής κατηγορίας, μετά το τέλος της 11ης αγωνιστικής.

    Στο ντέρμπι της ημέρας, ο Απόλλων Καλαμαριάς κέρδισε στη Θεσσαλονίκη τον Πανσερραϊκό με σκορ 4 - 2 και κατέκτησε τρεις πολύτιμους βαθμούς. Ο Αθηναϊκός επίσης δεν συνάντησε δυσκολίες κόντρα στον Ολυμπιακό Βόλου τον οποίο συνέτριψε με 4 - 1, ενώ η Κασσάνδρα κέρδισε 3 - 1 τον Απόλλων Αθηνών.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 11ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Β' εθνικής κατηγορίας και η βαθμολογία έχουν ως εξής:

    Φωστήρας - Χαλκηδόνα 0 - 2

    Κασσάνδρα - Απόλλων Αθηνών 3 - 1

    Απόλλων Καλαμαριάς - Πανσερραϊκός 4 - 2

    Αθηναϊκός - Ολυμπιακός Βόλου 4 - 1

    Πανηλειακός - Καβάλα 2 - 0

    Παναιγιάλειος - Εθνικός Αστέρας 1 - 0

    Καλαμάτα - Ατρόμητος 0 - 0

    Πατραϊκός - Κέρκυρα 0 - 0

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (11η αγωνιστική)

    1.Χαλκηδόνα 23

    2.Κέρκυρα 22

    3.Απ.Καλαμαριάς 21

    4.Πανηλειακός 18

    5.Κασσάνδρα 17

    6.Ατρόμητος 16

    7.Πανσερραϊκός 15

    8.Απόλλων Αθηνών 15

    9.Πατραϊκός 15

    10.Καλαμάτα 15

    11.Φωστήρας 14

    12.Αθηναϊκός 14

    13.Εθν.Αστέρας 13

    14.Ολυμπιακός Βόλου 12

    15.Παναιγιάλειος 7

    16.Καβάλα 2

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (12η)

    Απ.Καλαμαριάς - Κασσάνδρα

    Απόλλων Αθηνών - Αθηναϊκός

    Πανσερραϊκός - Πανηλειακός

    Ολυμπιακός Βόλου - Παναιγιάλειος

    Καβάλα - Πατραϊκός

    Εθν.Αστέρας - Φωστήρας

    Κέρκυρα - Καλαμάτα

    Χαλκηδόνα - Ατρόμητος

    [22] ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΝΔ

    Κατερίνη, 15 Δεκεμβρίου 2002 (19:00 UTC+2)

    Την εγκατάλειψη της ελληνικής περιφέρειας και τις ελλείψεις στο δίκτυο αντιπλημμυρικής προστασίας κατήγγειλε ο υπεύθυνος του τομέα ΠΕΧΩΔΕ της Νέας Δημοκρατίας Σάββας Τσιτουρίδης σε δηλώσεις του κατά την επίσκεψη κλιμακίου του κόμματος στις περιοχές της Πιερίας που επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία. Ο κ. Τσιτουρίδης κάλεσε την Κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση καταγραφή, αποτίμηση και αποκατάσταση των ζημιών στην περιοχή καθώς και στο σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου συστήματος αντιπλημμυρικής προστασίας στο νόμο Πιερίας.

    «Μεγάλα έργα όπως η ΠΑΘΕ και έργα της ΕΡΓΟΣΕ, προωθούνται με ελλιπέστατες μελέτες, κακό σχεδιασμό, καθυστερήσεις και κακή εκτέλεση, εντείνοντας τα προβλήματα. Όταν το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. αγνοεί το τι κατασκευάζει η ΕΡΓΟΣΕ και αντίστροφα και όταν στην περιοχή του Ολύμπου ρέματα μεγάλης διατομής δεν έχουν διέξοδο προς τη θάλασσα, αφού κάτι τέτοιο δεν ... προβλέπεται σε μεγάλα έργα, όπως η ΠΑΘΕ και το σιδηροδρομικό δίκτυο, τότε για τέτοιες εγκληματικές πράξεις και παραλείψεις οι ευθύνες της Κυβέρνησης είναι πολύ μεγάλες» είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε πως τα μεγάλα έργα δεν μπορεί να είναι πρόξενοι μεγάλων καταστροφών αλλά πρέπει να επιλύουν και όχι να δημιουργούν προβλήματα «εξαιτίας της προώθησης οικονομικών συμφερόντων, κερδοσκοπικών νοοτροπιών και της αναποτελεσματικότητας αυτής της Κυβέρνησης».

    Το κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας αποτύπωσε τις μεγάλες καταστροφές στη γεωργία, στην κτηνοτροφία, στο εμπόριο, σε τουριστικές εγκαταστάσεις, στον αρχαιολογικό χώρο του Δίον, σε όλα τα οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα, σε δίκτυα αστικής υποδομής, καθώς και δίκτυα της ΔΕΗ και του ΟΤΕ του νομού.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 15 December 2002 - 19:13:33 UTC