Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-12-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Η ΚΥΠΡΟΣ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
  • [02] K. ANAN: ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ
  • [03] Η ENTAΞΗ ΤΩΝ 10 ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [04] ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ Γ. ΣΑΝΔΑΛΗ
  • [05] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ 7ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
  • [06] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ Α2 ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ
  • [07] ΕΠΙΤΥΧΕΙΣ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ
  • [08] ΕΥΚΟΛΑ ΣΤΟΥΣ "8'' ΤΟΥ ΤΣΑΛΕΝΤΖ ΚΑΠ Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ
  • [09] ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ Ο Θ. ΠΡΑΓΑΛΟΣ
  • [10] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: ΠΡΟΪΟΝ ΣΚΛΗΡΩΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΩΝ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ
  • [11] ΙΣΟΠΑΛΟ 2-2 ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΟΦΗ- ΑΙΓΑΛΕΩ
  • [12] ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΔΕΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
  • [13] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ ΓΙΑΤΙ ΔΟΥΛΕΨΑΜΕ ΜΕ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
  • [14] ΔΥΣΚΟΛΑ Ο ΠΑΟ 57-52 ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ
  • [15] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ Ο ΠΑΟΚ
  • [16] ΣΤΟ... ΜΗΔΕΝ ΠΑΤΡΑΪΚΟΣ KAI KEΡΚΥΡΑ
  • [17] ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2010 ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [18] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [19] ΤΟ ΚΑΛΟ, ΤΟ ΚΑΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΧΗΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [20] ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
  • [21] ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ
  • [22] O ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ
  • [23] TΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ
  • [24] TΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ

  • [01] ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Η ΚΥΠΡΟΣ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

    Κοπεγχάγη, 14 Δεκεμβρίου 2002 (10:46 UTC+2)

    Στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια ανήκει από χθες η Κύπρος, μαζί με άλλες εννέα χώρες, αφού οι «15» της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέτυχαν συνολική συμφωνία για την ιστορική διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ήταν το κύριο αντικείμενο της Συνόδου Κορυφής στην Κοπεγχάγη.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου, αφού επισήμανε ότι «η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για την Ευρώπη αλλά και για την Ελλάδα και την Τουρκία», τόνισε ότι επετεύχθη καθαρή ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους, ενώ, όπως δήλωσε «διατηρήσαμε τη δυναμική για επίλυση του Κυπριακού».

    Στην απόφαση της Συνόδου εκφράζεται η ελπίδα για επίλυση του Κυπριακού έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2003, ενώ τονίζεται ότι θα υπάρξει χρηματοδότηση των τουρκοκυπρίων.

    Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Κύπρος και τα υπόλοιπα εννέα νέα μέλη, θα υπογράψουν τη συμφωνία ένταξης στις 16 Απριλίου του 2003 στην Αθήνα, ενώ πλήρη μέλη της Ε.Ε. θα είναι την 1η Μαϊου του 2004.

    Ο Κώστας Σημίτης υπογράμμισε ότι ο νέος στόχος της ελληνικής πλευράς είναι επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος, στην οποία, όπως ανέφερε, θα συμβάλλει και η ένταξη της Μεγαλονήσου στην ΕΕ. Πρόσθεσε, δε, ότι με την ένταξη ενισχύεται το αίσθημα ασφάλειας και διασφαλίζεται ότι ο κυπριακός ελληνισμός θα μπορεί να συνεχίσει την πορεία του χωρίς να φοβάται άλλες επεμβάσεις.

    Οπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, το αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν συνεχίζει να αποτελεί τη βάση διαπραγμάτευσης. «Η Ελλάδα από την πλευρά της το σχέδιο ως μια ρεαλιστική βάση για την ανατροπή της διχαστικής πραγματικότητας που επικρατεί στο νησί», τόνισε.

    Τα επόμενα βήματα

    Ερωτηθείς ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου, τόνισε ότι έχει συζητήσει το θέμα με τον Πρόεδρο Κληρίδη και αποφασίστηκε σειρά ενεργειών, οι οποίες δεν θα πρέπει να ανακοινωθούν δημόσια

    Η προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε., σύμφωνα με τον πρωθυπουργό είναι η ολοκλήρωση της διεύρυνσης. "Χρειάζεται πολύ χρόνος να ετοιμαστούν όλες οι συμφωνίες, η συνθήκη για την ένταξη και θα ολοκληρώσουμε αυτή τη δουλειά στις 16 Απριλίου.

    Έκλεισε και ο Ευρωστρατός

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη ότι έκλεισε η εκκρεμότητα που αφορούσε τον ευρωστρατό. Οπως τόνισε, το ΝΑΤΟ πήρε την απόφαση να εγκρίνει το πλαίσιο που είχε συμφωνηθεί στη σύνοδο των Βρυξελών και θα ακολουθήσει τη κοινή απόφαση ΕΕ - ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το σχέδιο που είχε εκπονήσει η Ελλάδα.

    Υπουργικό Συμβούλιο

    Την επόμενη Τρίτη θα συνέλθει το υπουργικό Συμβούλιο, θα αποφασίσει για τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας και το βράδυ θα διεξαχθεί συζήτηση στη Βουλή, η οποία θα αφορά και το πρόβλημα της Κύπρου και τις αποφάσεις της Συνόδου της Κοπεγχάγης και τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, τόνισε ο πρωθυπουργός.

    [02] K. ANAN: ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

    Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2002 (10:48 UTC+2)

    "Δεν κατέρρευσαν οι συνομιλίες. Συνεχίζουμε την προσπάθεια»... O γενικός γραμματέας των Hνωμένων Eθνών, Kόφι Aνάν, αν και απογοητευμένος από την κατάρρευση των συνομιλιών, είναι αποφασισμένος να μην το βάλει κάτω.

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Hμερησία», απαντώντας σε επισήμανση ότι οι συνομιλίες της Kοπεγχάγης κατέρρευσαν, ο γενικός γραμματέας έδειξε ότι αντιμετωπίζει την κατάσταση με ψυχραιμία. Δήλωσε συγκεκριμένα:

    «Δεν θα συμφωνήσω μαζί σας. Δεν πρόκειται για κατάρρευση των συνομιλιών. Σίγουρα, δέχομαι ότι δεν επιτύχαμε συμφωνία. Aποφασίσαμε να εξετάσουμε την κατάσταση, θα δούμε πού βρισκόμαστε μετά τις εξελίξεις που γνωρίζετε και στη συνέχεια θα αποφασίσουμε πώς θα προχωρήσουμε μπροστά. Δε δέχομαι ότι πρόκειται για κατάρρευση των συνομιλιών. Aπλά δεν έχει υπογραφεί η συμφωνία. Aλλά η απόφασή μας είναι ότι θα συνεχίσουμε».

    Απογοήτευση

    O κ. Aνάν παραδέχθηκε ότι μόλις πληροφορήθηκε το αποτυχημένο αποτέλεσμα της διαπραγματευτικής προσπάθειας του Aλβάρο ντε Σότο στην Kοπεγχάγη, ένιωσε απογοήτευση. Σε σχετική ερώτηση, αν δηλαδή είναι απογοητευμένος μιας και απέτυχε η πιο σημαντική προσπάθεια της Γενικής Γραμματείας, ο κ. Aνάν χρησιμοποίησε τις ποδοσφαιρικές του γνώσεις για να απαντήσει: «Oπωσδήποτε. Φτάσαμε πολύ κοντά και ήμουν πεπεισμένος ότι θα επιτυγχάναμε την υπογραφή της συμφωνίας. Kαι θυμούμαι ότι είπα στον κ. Eρντογάν ότι τα παιγνίδια ποδοσφαίρου δεν τελειώνουν πριν ο διαιτητής σφυρίξει τη λήξη. Eίμαι βέβαιος ότι θα φτάσουμε εκεί. Πάντως, να είστε βέβαιοι ότι δεν θα τερματίσουμε τις προσπάθειές μας».

    Aπαντώντας σε άλλο ερώτημα της «Hμερησίας» για το επόμενο βήμα που προτίθεται να κάνει και αν θα συνεχίσει τις προσπάθειες που άρχισαν με εντατικό τρόπο το 1999, ο γενικός γραμματέας τόνισε: «Tώρα, χρειάζεται να επανεκτιμήσουμε την κατάσταση. Πρέπει να εξετάσουμε πού βρισκόμαστε. Πρέπει να αναλύσουμε την κατάσταση, να δούμε τι πραγματικά έγινε, και να αποφασίσουμε πώς θα προχωρήσουμε. Πρέπει να προχωρήσουμε».

    Ποιος ευθύνεται;

    Σε άλλη ερώτηση, αν μπορεί να ανακοινώσει την πλευρά που είναι υπεύθυνη για την κατάρρευση των συνομιλιών, ο κ. Aνάν είπε ότι «είναι πολύ νωρίς για να αποφασίσω ποιος ευθύνεται για την αποτυχία».

    Στο γενικό γραμματέα τέθηκε το κρίσιμο ερώτημα της πραγματοποίησης ή όχι των προεδρικών εκλογών στην Kύπρο, στα μέσα Φεβρουαρίου. O κ. Aνάν, με έμμεσο τρόπο, έδειξε ότι οι προεδρικές εκλογές είναι ένα πρόβλημα...

    Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Eλπίζω ότι η δουλειά που έχει γίνει δεν θα πάει χαμένη, και ότι ο λαός της Kύπρου, Eλληνες και Tούρκοι, θα δουν το πλεονέκτημα της αναζήτησης λύσης και θα οδηγήσουν τα πράγματα σε ολοκλήρωση».

    O γενικός γραμματέας δήλωσε ακόμη ότι δεν είναι έτοιμος να ζητήσει από το Συμβούλιο Aσφάλειας να υιοθετήσει το σχέδιό του.

    «Θα αναλύσω την κατάσταση και θα αποφασίσω τα βήματα που πρέπει να κάνω. ΣΆ αυτή τη φάση δεν έχω αποφασίσει να απευθυνθώ στο Σ.A. και να ζητήσω υιοθέτηση του σχεδίου».

    [03] Η ENTAΞΗ ΤΩΝ 10 ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Κοπεγχάγη, 14 Δεκεμβρίου 2002 (10:52 UTC+2)

    Mέχρι χθες το βράδυ, η δυναμική της ευρωπαϊκής ενοποίησης περιοριζόταν στη Δυτική Eυρώπη.

    Mία δυναμική που ξεκίνησε με... αμερικανική προτροπή και πίεση, το 1949, με στόχο, αφενός, την καλύτερη διαχείριση του σχεδίου Mάρσαλ και, αφετέρου, την αποδυνάμωση των ενστάσεων της Γαλλίας ως προς την ανοικοδόμηση και επανισχυροποίηση της Δυτικής Γερμανίας, η οποία αποτελούσε τον «πυρήνα» της τότε αμερικανικής στρατηγικής.

    Aπό την Kοινοπραξία Aνθρακα και Xάλυβα, τη σύσταση της EOK με τη συνθήκη της Pώμης το 1957, μέχρι και τη μετάλλαξή της σε Eυρωπαϊκή Eνωση μετά την έγκριση των συμφωνιών του Mάαστριχτ, ο ορίζοντας της ευρωπαϊκής οικοδόμησης, παρά τις διευρύνσεις του 1973, του 1981, του 1986, αλλά και του 1995, η δυναμική της ενοποίησης αφορούσε μόνο τη Δυτική Eυρώπη: Σε αυτό το δεδομένο οικοδομήθηκαν οι ευρωπαϊκές στρατηγικές μεγάλων και μικρών χωρών, εκεί στηρίχθηκαν και διαμορφώθηκαν οι ενδοευρωπαϊκές ισορροπίες και συσχετισμοί.

    Η... γερμανική απειλή

    Oι κοσμογονικές αλλαγές της περιόδου 1989-91, με κορυφαίες στιγμές την ενοποίηση της Γερμανίας και τη διάλυση της EΣΣΔ, άλλαξαν άρδην τα δεδομένα.

    Σε πρώτη φάση, Γαλλία και Bρετανία, αλλά και άλλες χώρες-μέλη είδαν τη γερμανική ενοποίηση ως απειλή, με το Παρίσι να πρωτοστατεί στην επιτάχυνση της ενοποίησης, με στόχο να απονευρώσει προληπτικά τον κίνδυνο επανεμφάνισης της γερμανικής ηγεμονικής ισχύος.

    Tην επιτάχυνση -που δεν μπόρεσε και δεν θέλησε να παρακολουθήσει η Bρετανία της Θάτσερ- προσυπέγραψε και η Γερμανία ως μονόδρομο για την ομαλή επάνοδό της στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής ισχύος, χωρίς να έχει να αντιμετωπίσει τις γερμανοφοβικές συσπειρώσεις του παρελθόντος: Tο κοινό νόμισμα και η ενίσχυση της πολιτικής συνοχής συμφωνήθηκαν ταχύτατα από τους Kολ και Mιτεράν, αμέσως μετά την πτώση του τείχους του Bερολίνου.

    Πολύ γρήγορα, η ένταξη της Aνατολικής Eυρώπης στη δυναμική της ευρωπαϊκής ενοποίησης ανεδείχθη σε δισεπίλυτο γρίφο. Ποιος, άραγε, θυμάται σήμερα τον Mιτεράν στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του της 31ης Δεκεμβρίου του 1989: Mε έναν χάρακα στο χέρι, έδειχνε σε έναν χάρτη τη Δυτική Eυρώπη να μετεξελίσσεται σε ομοσπονδία και δίπλα τις χώρες της Aνατολικής Eυρώπης να συναποτελούν με αυτήν μία Συνομοσπονδία.

    Tο μήνυμα ήταν σαφές: Oχι στη διεύρυνση προς Aνατολάς, που ανατρέπει συσχετισμούς και ευνοεί, κατά κύριο λόγο, το Bερολίνο.H πραγματικότητα ήταν, όμως, επίμονη, «ξεροκέφαλη», όπως συνήθιζε να λέει και ο Λένιν.

    Ετερόκλητες συμμαχίες

    Oι χώρες της Kεντρικής και Aνατολικής Eυρώπης διεκδίκησαν την ισότιμη ευρωπαϊκή τους συμμετοχή, με στήριγμα μια ετερόκλητη συμμαχία: Aπό τη μία, το Bερολίνο, το οποίο ταύτιζε τη διεύρυνση με την ολοκληρωτική αναίρεση των επιπτώσεων της ήττας και της διαίρεσης της χώρας και, από την άλλη, η Oυάσιγκτον που έσπευσε να εκμεταλλευτεί την ενδοευρωπαϊκή αμηχανία, προσφέροντας από το τέλος του 1993, μέσω της διεύρυνσης του NATO, έναν ευρωπαϊκό προθάλαμο αναμονής στις πρώην χώρες του «υπαρκτού σοσιαλισμού».

    Mε τη σειρά της, η Bρετανία είδε στη διεύρυνση την εγγύηση μίας διάχυσης που θα εμπόδιζε την οικοδόμηση ενός συγκεντρωτικού-παρεμβατικού ευρωπαϊκού υπερεθνικού κρατικού μορφώματος.

    ΟΝΕ και νέοι θεσμοί

    Oι νέοι αυτοί συσχετισμοί άλλαξαν τα δεδομένα της διεύρυνσης: Mε τη δυναμική της να είναι μη αντιστρέψιμη, ετέθη η πρόκληση, πρώτον, της ολοκλήρωσης της ONE και, δεύτερον, της διαμόρφωσης των νέων θεσμών τα οποία θα διασφάλιζαν τη λειτουργικότητα.

    Tην άνοιξη του 1998, συγκροτήθηκε, με πολιτικά κατά κύριο λόγο κριτήρια, ο διευρυμένος πυρήνας της ευρωζώνης, ενώ διαφορετική τύχη είχε η διαπραγμάτευση για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολιτικής συνοχής.

    H ομοσπονδιακή μετεξέλιξη -με κύριο εισηγητή τη Γερμανία- έθεσε και εξακολουθεί να θέτει υπαρξιακά διλήμματα στη Γαλλία και τη Bρετανία: H πρώτη βλέπει το τέλος της ύπαρξής της ως ανεξάρτητης μεγάλης δύναμης και η δεύτερη την ποδηγέτηση του ακραίου νεοφιλελεύθερου θατσερικού μοντέλου από τη γαλλογερμανική παράδοση κοινωνικής συνοχής συναίνεσης και αλληλεγγύης.

    Τεχνητό δίλημμα

    Eτσι, η διεύρυνση πρόβαλλε, όχι μόνον ως εγχείρημα υψηλού κόστους -με επίκεντρο τη συρρίκνωση της Kοινής Aγροτικής Πολιτικής- αλλά και ως τελεσίγραφο για την περαιτέρω συρρίκνωση της εθνικής κυριαρχίας στο όνομα της λειτουργικότητας: Eνα δίλημμα σε μεγάλο βαθμό τεχνητό, καθώς η ύπαρξη ενός κοινού νομίσματος και οι φιλοδοξίες για κοινή διπλωματική και αμυντική ευρωπαϊκή παρουσία στη διεθνή σκηνή αναδείκνυαν, ούτως ή άλλως, την ίδια κατεύθυνση ως μονόδρομο.

    Aυτό υπήρξε και αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα της διεύρυνσης, έτσι ερμηνεύεται και το άνοιγμα που γίνεται σήμερα, 13 χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Bερολίνου.

    Στις ανησυχίες για μία αποκλειστικά κεντροευρωπαϊκή διεύρυνση, με κερδισμένη, κατά κύριο λόγο, τη Γερμανία οφείλεται και η αποδοχή της ένταξης των δυο μεσογειακών χωρών της Kύπρου και της Mάλτας, αλλά και η δέσμευση για ένταξη στα προσεχή χρόνια της Pουμανίας και της Bουλγαρίας.

    Η Κοπεγχάγη τερμάτισε το καθεστώς της Γιάλτας

    H μεταμόρφωση της Eυρώπης, η οριστική απάλειψη των συνεπειών της διχοτόμησής της μετά το 1946 σε αμερικανική και σοβιετική ζώνη επικυριαρχίας εξακολουθεί να έχει υποσημειώσεις και αστερίσκους. H ιστορική απόφαση της Kοπεγχάγης ελήφθη προτού οι «15» συμφωνήσουν για τη θεσμική μεταρρύθμιση, καθώς μόλις τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν μηνύματα για μία νέα γαλλογερμανική συναίνεση. Eτσι, η διαδικασία έγκρισης της διεύρυνσης θα συμπέσει με την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνέλευσης των Bρυξελλών και τη σύγκληση μίας νέας διακυβερνητικής διάσκεψης. Oι υποσημειώσεις και αστερίσκοι ή, καλύτερα, οι υποθήκες αυτές μπορούν και πρέπει να διαβαστούν με αισιοδοξία: Mε τη διεύρυνση ως τετελεσμένο γεγονός, θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερα πίεση για την διαμόρφωση συναίνεσης ως προς τους νέους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Eίναι πολύ πιθανόν ότι ο ιστορικός του μέλλοντος θα κρατήσει την σύνοδο της Kοπεγχάγης ως σταθμό σημαντικότερο και από τη συνθήκη της Pώμης του 1957. Eπί της ουσίας, η Kοπεγχάγη τερματίζει αμετάκλητα το καθεστώς της Γιάλτας και θεμελιώνει την αισιοδοξία ότι ο 21ος αιώνας θα είναι σε μεγάλο βαθμό ο αιώνας της Eνωμένης Eυρώπης μίας μεγάλης δύναμης που θα δείχνει τη συναίνεση και τη συνοχή ως τον άλλο δρόμο απέναντι στην «άγρια αγορά», για μία διαχείριση της παγκοσμιοποίησης που δεν θα οδηγήσει σε νέες συγκρούσεις.

    [04] ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ Γ. ΣΑΝΔΑΛΗ

    Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2002 (14:28 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ντόρα Μπακογιάννη

    Ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή και παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία και οπλοκατοχή, άσκησε σήμερα το μεσημέρι ο εισαγγελέας σε βάρος του 35χρονου Γιώργου Σανδάλη, ο οποίος χθες πυροβόλησε εναντίον του αυτοκινήτου της Ντόρας Μπακογιάννη, έξω από το πολιτικό της γραφείο, στην οδό Διονύσου Αρεοπαγίτου. Ο 35χρονος δράστης, που αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, παραπέμφθηκε να απολογηθεί για την υπόθεση σε τακτικό ανακριτή.

    Η κ. Μπακογιάννη επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι τον οφθαλμίατρό της Στέφανο Μπαλτατζή, ο οποίος της αφαίρεσε δυο θραύσματα γυαλιών από το τζάμι του αυτοκινήτου, τα οποία είχαν εισχωρήσει στο μάτι της. Σύμφωνα με τον κ. Μπαλτατζή το τραύμα στο μάτι δεν εμπνέει καμία ανησυχία.

    Στο μεταξύ, ομαλά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του αστυφύλακα οδηγού της κ. Μπακογιάννη, Γιώργου Λυμπερίου, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο. Όπως επισήμανε ο θεράπον γιατρός, ο Γιώργος Λυμπερίου πέρασε μια ήσυχη νύχτα και δεν έχει παρουσιάσει επιπλοκές. Το μεσημέρι τον επισκέφθηκε ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

    [05] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ 7ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Δεκεμβρίου 2002 (21:06 UTC+2)

    Η πρώτη παρουσία του Παναγιώτη Γιαννάκη στο Μαρούσι στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αφού η ομάδα του κέρδισε στη Λάρισα την Ολύμπια με 62-59. Επίσης σπουδαία νίκη πήρε ο ΠΑΟΚ στη Κρήτη σε βάρος του Ηρακλείου (81-78), όπως και ο Αρης που κέρδισε στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης τη Νηαρ Ηστ με 76-66. Τέλος ο Ηρακλής γνώρισε την ήττα από τον ΠΑΟ με 57-52.

    Η 7η αγωνιστική της Α1 μπάσκετ των ανδρών ολοκληρώνεται αύριο με τα παιχνίδια: ΑΕΚ- Πανιώνιος, Ολυμπιακός- Περιστέρι και Ιωνικός- Μακεδονικός.

    Τα αποτελέσματα και το πρόγραμμα είναι:

    ΠΑΟ -Hρακλής 57-52

    Hράκλειο-ΠAOK 78-81

    Oλύμπια Λ.-Mαρούσι 59-62

    Αρης-Nήαρ Hστ 76-66

    Αύριο

    AEK-Πανιώνιος

    Oλυμπιακός-Περιστέρι

    Iωνικός ΝΦ-Mακεδονικός

    Η βαθμολογία: ΠΑΟ 14, AEK 12, Αρης 12, Μακεδονικός 11, Ιωνικός Ν.Φ. 10, ΠΑΟΚ 10, Ηρακλής 10, Μαρούσι 10, Ολυμπιακός 8, Περιστέρι 8, Ηράκλειο 8, Νήαρ Ηστ 8, Ολύμπια Λαρ. 8, Πανιώνιος 7.

    Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε τη σεζόν με -2 βαθμούς, λόγω τιμωρίας από την προηγούμενη περίοδο.

    [06] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ Α2 ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 14 Δεκεμβρίου 2002 (21:02 UTC+2)

    Στην πρώτη θέση της βαθμολογίας της Α2 μπάσκετ ανδρών βρίσκεται, μόνος, από το απόγευμα ο Απόλλωνας Πατρών. Η ομάδα της Αχαϊας επικράτησε του ΚΑΟΔ με 86-69 και σε συνδυασμό με την ήττα (69-71) του Παλαιού Φαλήρου από τη ΜΕΝΤ, έμεινε μόνος στην πρώτη θέση.

    Τα αποτελέσματα της 7ης αγωνιστικής είναι:

    Ηλυσιακός-Πειραϊκός 64-62

    Πανελλήνιος-AΓEΧ 86-81

    Αλιμος-Λάρισα 63-76

    Δάφνη-Iωνικός Nικ. 83-93

    Aπόλλωνας Π.-KAOΔ 86-69

    Παπάγου-Mίλων 69-55

    Π. Φάληρο-MENT 69-71.

    Η βαθμολογία: Απόλλων Πατρών 13, ΜΕΝΤ 12, Ιωνικός Ν. 12, Π. Φάληρο 12, Πανελλήνιος 11, Χαλκίδα 11, Παπάγου 11, Δάφνη 11, Λάρισα 10, Ηλυσιακός 10, ΚΑΟ Δράμας 9, Αλιμος 9, Πειραϊκός 9, Μίλωνας 7.

    [07] ΕΠΙΤΥΧΕΙΣ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

    Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2002 (20:51 UTC+2)

    Επιτυχείς κρίνονται οι χειρισμοί της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης από την πλειονότητα των ερωτηθέντων που συμμετείχαν σε τηλεφωνική δημοσκόπηση της "Kappa Research" που δημοσιεύει "Το Βήμα της Κυριακής".

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που διεξήχθη χθες στην Αθήνα, την Κύπρο, την Κωνσταντινούπολη, τα κατεχόμενα και το Λονδίνο, θετικά αντιμετωπίζονται οι χειρισμοί του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη σε ποσοστό 66,1% στην Αθήνα, 82,8% στην Κύπρο, 56,5% στην Κωνσταντινούπολη και 57,1% στα κατεχόμενα.

    Αντιθέτως πολύ αρνητικά αντιμετωπίζεται η στάση του Ραούφ Ντενκτάς. Συγκεντρώνει 80,4% αρνητικές απαντήσεις στην Αθήνα, 89,1% στην Κύπρο, 24,6% στην Κωνσταντινούπολη, ενώ αρνητικά τον κρίνει και το 51,7% των ερωτηθέντων στα κατεχόμενα.

    [08] ΕΥΚΟΛΑ ΣΤΟΥΣ "8'' ΤΟΥ ΤΣΑΛΕΝΤΖ ΚΑΠ Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

    Βέροια, 14 Δεκεμβρίου 2002 (20:36 UTC+2)

    Επίδειξη δύναμης έκανε ο Φίλιππος Βέροιας στο χάντμπολ. Κέρδισε ''δια περιπάτου'' στη Βέροια με 35-25 τη ρουμανική Μινάουρ Μπάϊα Μάρε και πήρε την πρόκριση για τα προημιτελικά του τσάλεντζ καπ. Υπενθυμίζεται ότι και στο πρώτο παιχνίδι που έγινε στη Ρουμανία η ελληνική ομάδα είχε κερδίσει (32-25).

    Πολύ καλή εμφάνιση, αλλά και πρώτος σκόρερ από ελληνικής πλευράς ήταν ο Σουγγάρας που πέτυχε δέκα τέρματα, ενώ τα υπόλοιπα σημείωσαν οι Τζιμούρτος (8), Δόμπρης (3), Τούτσκιν (4), Μπαντης (1), Αταβιν (2), Χατζηαθανασίου (4), Γιούπης (1) και Πρωτογερής (2).

    Από τους Ρουμάνους κορυφαίος παίκτης αναδείχθηκε ο Ιρινέσκου με 7 γκολ, ενώ σκόραραν ακόμη οι Νεντέλκου (3), Σουρντουκάν (4), Μοκάνου (1), Κόβατς (3), Βαράντι (2) και Κριστιάν (5).

    Το τέλος του αγώνα βρήκε απόλυτα ικανοποιημένο τον προπονητή της ομάδας της Βέροιας: «Ευχαριστώ τους παίκτες μου για την μεγάλη προσπάθεια. Αγωνίστηκαν έτσι όπως έπρεπε. Να ευχαριστήσω τον κόσμο που ήρθε στο γήπεδο και μας υποστήριξε», δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο τεχνικός του Φίλιππου, Νίκος Μάντζιος.

    [09] ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ Ο Θ. ΠΡΑΓΑΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Δεκεμβρίου 2002 (20:31 UTC+2)

    Μια ακόμη διάκριση για το ελληνικό Ταε Κβο Ντο. Ο πρόεδρος της ΕΛΟΤ, Θανάσης Πραγαλός παραμένει -όπως δείχνουν τα πράγματα- για άλλη μια θητεία στον προεδρικό θώκο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τάε Κβον Ντο. Στη σημερινή συνέλευση του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας που έγινε στο Ολντενζαλ της Ολλανδίας, αποφασίστηκε από τα μέλη της Ομοσπονδίας να είναι ο μοναδικός υποψήφιος στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 27 Φεβρουαρίου, καθώς κανένα από τα 47 κράτη που έχουν δικαίωμα ψήφου δεν προτείνει άλλον υποψήφιο πρόεδρο.

    [10] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: ΠΡΟΪΟΝ ΣΚΛΗΡΩΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΩΝ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2002 (20:28 UTC+2)

    "Η καθαρή ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι προϊόν των σκληρών προσπαθειών της κυπριακής και της ελληνικής κυβέρνησης και αποτελεί επιβράβευση των μακροχρόνιων αγώνων των Ελληνοκυπρίων", επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος.

    "Η Εκκλησία της Ελλάδος", αναφέρει ο κ. Χριστόδουλος, "συγχαίρει τους συντελεστάς αυτής της επιτυχούς εξέλιξης και προσεύχεται όπως με την ίδια αποφασιστικότητα και ενότητα επιτύχουν και στο δύσκολο εγχείρημα της λύσης του Κυπριακού".

    [11] ΙΣΟΠΑΛΟ 2-2 ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΟΦΗ- ΑΙΓΑΛΕΩ

    Θεσσαλονίκη, 14 Δεκεμβρίου 2002 (20:12 UTC+2)

    Ισόπαλο με σκορ 2-2 έληξε το παιχνίδι μεταξύ του ΟΦΗ και του Αιγάλεω που έγινε σήμερα στην Κρήτη στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής.

    Οι γηπεδούχοι κατάφεραν να προηγηθούν στο 18' με γκολ του Σοάρες, ενώ το Αιγάλεω ισοφάρισε στο 32' με τον Νικολόπουλο. Οι φιλοξενούμενοι πήραν το προβάδισμα στο 80' με τον Μακρή για να ισοφαρίσει ο ΟΦΗ στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων με τον Μοσχογιάννη.

    Αύριο, για την ίδια αγωνιστική (11η) θα γίνουν τα παιχνίδια: Αρης- ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός- Πανιώνιος, Ξάνθη- ΠΑΟ, Ιωνικός- Προοδευτική, Καλλιθέα- ΠΑΣ Γιάννινα και Παναχαϊκή- Ακράτητος.

    Το παιχνίδι Ηρακλή - ΑΕΚ θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις 5μ.μ.

    [12] ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΔΕΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

    Θεσσαλονίκη, 14 Δεκεμβρίου 2002 (20:09 UTC+2)

    Το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων καταναλωτών που πραγματοποιεί εξ αποστάσεως αγορές δεν εμπιστεύεται το διαδίκτυο επειδή δεν το θεωρεί ασφαλές μέσο για εμπορικές συναλλαγές, αν και χρησιμοποιεί αγορές μέσω τηλεφώνου, ενώ το σημαντικότερο πρόβλημα πωλήσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην χώρα μας, σε ποσοστό 50,5%, είναι οι πωλήσεις μέσω συνεργατών, κυρίως επειδή η επιχείρηση χάνει το πλεονέκτημα να γνωρίζει το προφίλ του καταναλωτή, αλλά και ο ελάχιστος χρόνος που διαθέτουν οι τελευταίοι για τις αγορές τους.

    Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε συζήτηση από το UTN (Ενωμένο Τουριστικό Δίκτυο) στο πλαίσιο του φετινού Money Show που πραγματοποιείται, σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη, ο περιορισμένος χρόνος των καταναλωτών, αποτελεί το δεύτερο σημαντικό πρόβλημα για τις πωλήσεις των ΜΜΕ, σε ποσοστό 33%, ενώ ακολουθεί η αδυναμία των επιχειρήσεων να προσεγγίσουν απομακρυσμένους χώρους (24%) αλλά και η χρονική καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των πελατών σε ποσοστό 23,5%.

    Παρά τους ανασταλτικούς αυτούς παράγοντες για τις πωλήσεις, το προφίλ των Ελλήνων καταναλωτών εμφανίζεται συντηρητικό σε νέες μεθόδους αναζήτησης και αγοράς προϊόντων όπως είναι το Internet, αν και τους προσφέρει εξοικονόμηση χρόνου. Επίσης, το μεγαλύτερο ποσοστό όσων δεν φοβούνται τέτοιες συναλλαγές, αρκείται να προβεί κυρίως στην αγορά υπηρεσιών, όπως κρατήσεις εισητηρίων, παρά προϊόντων, όπως ρούχα.

    Μιλώντας για το e-business περιβάλλον εκ μέρους της UTN, ο Ανδρέας Ρεβάνογλου, επεσήμανε ότι η πεποίθηση πως δεν υπάρχει ασφάλεια στις συναλλαγές μέσω Internet, αποτελεί μύθο, και πρόσθεσε ότι τελικά το πρόβλημα στη χώρα μας στον τομέα αυτό δεν βρίσκεται στις επιχειρήσεις αλλά στους καταναλωτές, κάτι που δεν λύνεται ούτε με επιδοτήσεις ούτε με εκπαίδευση. "Υστερούμε στη δικτύωση των καταναλωτών χρηστών Internet και όχι των επιχειρήσεων" είπε.

    Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις εφαρμογές του ηλεκτρονικού εμπορίου στην τουριστική βιομηχανία, επισημαίνοντας ότι το Internet αποτελεί ένα σημαντικό μέσο διευκόλυνσης για τις κάθε είδους επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό (αεροπορικές εταιρίες, ξενοδοχεία, τουριστικά πρακτορεία, διασκέδαση, ενοικιάσεις αυτοκινήτων κ.α.), αφού διευκολύνεται η επικοινωνία με τους ενδιαφερόμενους, αλλά και για τους καταναλωτές, οι οποίοι επωφελούνται από την πληθώρα υπηρεσιών, τον ανταγωνισμό και το χαμηλό κόστος.

    Σύμφωνα με στοιχεία το 47% των Ευρωπαίων πολιτών ζητούν πληροφορίες για τον τουρισμό της Ελλάδας, μέσω Internet, εκ των οποίων ένα ποσοστό 23% αγοράζει τελικά on line τα αντίστοιχα προϊόντα (για τη Βρετανία το ποσοστό αυτό είναι της τάξης του 43% και για τη Γερμανία το 20%). Τη μεγαλύτερη ζήτηση σε ποσοστό 73% έχουν τα εισητήρια αεροπορικών εταιριών, τα ταξίδια (36%), οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές (28%), τα ξενοδοχεία - κρατήσεις δωματίων (16%), η διασκέδαση (14%), οι ενοικιάσεις (9%) και τέλος οι ξεναγήσεις (2%).

    [13] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ ΓΙΑΤΙ ΔΟΥΛΕΨΑΜΕ ΜΕ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

    Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2002 (19:56 UTC+2)

    Επέστρεψε το απόγευμα στην Αθήνα από την Κοπεγχάγη η ελληνική αντιπροσωπεία. Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", όπου τον υποδέχθηκαν σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο και βουλευτές ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, δήλωσε ότι η Κοπεγχάγη ήταν ''μία επιτυχία, διότι η κυβέρνηση δούλεψε με στρατηγική και σχέδιο και όχι με ρητορείες και με κομματικές σκοπιμότητες''.

    Ο πρωθυπουργός δέχθηκε τα συγχαρητήρια από τους υπουργούς και βουλευτές και σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους επισήμανε ότι "η Κύπρος εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς όρους και χωρίς προϋποθέσεις".

    "Η Κοπεγχάγη είναι μία επιτυχία γιατί δουλέψαμε με στρατηγική και σχέδιο, δουλέψαμε με μία συγκεκριμένη αντίληψη για το τι θέλουμε να πετύχουμε. Κι αυτό είναι ένα μάθημα. Οτι δεν πετυχαίνουμε με ρητορείες, με πατριωτικές φωνές. Δεν πετυχαίνουμε, αν βλέπουμε μπροστά μας μονάχα κομματικές σκοπιμότητες. Πετυχαίνουμε αν έχουμε πεποίθηση και αντίληψη ότι: "Πρώτα η Ελλάδα".

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος συνόδευε τον κ. Σημίτη εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις της Κοπεγχάγης, επισημαίνοντας ότι "ήρθε η ώρα Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να σχεδιάσουν από κοινού το μέλλον τους".

    Ερωτηθείς αν θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού έως τις 28 Φεβρουαρίου, επισήμανε ότι είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις.

    "Αλλά αυτό, το οποίο είναι αισιόδοξο είναι ότι πριν από ένα χρόνο, ενώ ακούγαμε αντιδράσεις και απειλές για θερμά επεισόδια, συζητήσεις για προσάρτηση από την Τουρκία σε ότι αφορά την ένταξη της Κύπρου, χθες ακούσαμε το αντίθετο. Τη βούληση από την ηγεσία της Τουρκίας να λύσει το πρόβλημα, μάλιστα είπαν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου".

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ακόμα πιο ισχυρό μήνυμα είναι ο απλός Τουρκοκύπριος, ο οποίος τώρα πια βγαίνει στο δρόμο και λέει ότι είναι "ώρα να αντιδράσουμε και να φτιάξουμε ένα διαφορετικό μέλλον φιλίας και ειρήνης. Αυτό το μήνυμα συγκινεί όλους και πάνω σε αυτό πρέπει να χτίσουμε μία διαφορετική εποχή", επισήμανε.

    "Εχουμε πια πολύ καλά εργαλεία διπλωματικά, στοιχεία πάνω στα οποία μπορούμε να χτίσουμε, να προχωρήσουμε. Αυτό είναι οπωσδήποτε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα. Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον. Αλλά θα δουλέψουμε με ρεαλισμό και με αισιοδοξία", υπογράμμισε

    Ερωτηθείς σχετικά με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, και τη στάση που αναμένεται να τηρήσει, ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε παλιότερες επισημάνσεις του ότι "ο Ραούφ Ντενκτάς αν θα ήθελε θα μπορούσε να γράψει ιστορία που θα αφορά όχι μόνο την Τουρκία, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη".

    "Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν γράφει αυτή την ιστορία. Αλλά η ιστορία φαίνεται τον παραμερίζει, προχωρά μπροστά. Και ο ίδιος ο κόσμος, ο απλός πολίτης της Κύπρου και κυρίως οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να δουν μπροστά. Θέλουν να δουν τις νέες γενιές να ζουν με ειρήνη και μέσα σε μία κοινή σκέπη επανενωμένη Κύπρο και βεβαίως μέσα στην Ε.Ε. Αυτό το μήνυμα έχουν συλλάβει όλοι αυτή την εποχή, όχι όμως ο Ντενκτάς. Αλλά θα ξεπεραστεί", τόνισε.

    [14] ΔΥΣΚΟΛΑ Ο ΠΑΟ 57-52 ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ

    Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2002 (19:43 UTC+2)

    Ο ΠΑΟ είχε το όνομα και ο Ηρακλής -τελικά- τη χάρη. Οι «πράσινοι» καλύτεροι στα σημεία πήραν στο τέλος το ντέρμπι της 11ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ ανδρών, κερδίζοντας με 57-52 τον Ηρακλή.

    Η ομάδα του Λευτέρη Κακιούση πάλεψε για τη νίκη και αποδείχθηκε σκληρό καρύδι για τον ΠΑΟ. Μέχρι και το τελευταίο λεπτό την κυνήγησε, δείχνοντας ότι φέτος έχει υψηλούς στόχους. Όμως δεν τα κατάφερε, αφού από ένα σημείο και έπειτα (τέταρτο δεκάλεπτο) μίλησε η εμπειρία των πρωταθλητών Ευρώπης.

    Ετσι ο ΠΑΟ πανηγύρισε την έβδομη νίκη στα επτά παιχνίδια που έχει δώσει.

    Τα δεκάλεπτα: 15-12, 36-27, 52-45, 57-52.

    ΠΑΟ: Αλβέρτης 5 (1), Καλαϊτζής 7 (1), Λάκοβιτς 7, Φώτσης 7, Κουτλουάι 9 (1), Μίντλετον 6, Τσαρτσαρής, ΜακΝτόναλντ 9, Μπιούφορντ 7 (1).

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Μπάκναλ 3 (1), Ηλιάδης 12, Λοκλίερ, Νικολαϊδης 4, Τσιριγωτάκης 8 (2), Παυλίδης 15 (2), Σχορτσιανίτης 4, Διαμαντίδης 6, Κούβελας.

    [15] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ Ο ΠΑΟΚ

    Ηράκλειο, 14 Δεκεμβρίου 2002 (19:04 UTC+2)

    Ντεπούτο με τη νέα του ομάδα έκανε σήμερα ο Αμερικανός Γουέντελ Αλέξις. Το νέο απόκτημα του ΠΑΟΚ που ενσωματώθηκε στην ομάδα την Πέμπτη, συνέβαλλε αποφασιστικά στην επίτευξη της νίκης (81-78) στην Κρήτη επί του Ηρακλείου στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής της Α1 μπάσκετ ανδρών.

    Σε πολύ καλή ημέρα βρέθηκε και ο Νέστορας Κόμματος που με τους 27 πόντους που σημείωσε ήταν και πάλι ο κορυφαίος παίκτης του Δικεφάλου.

    Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε το παιχνίδι νωθρά. Βρέθηκε νωρίς να χάνει με αρκετούς πόντους (μέχρι και επτά) από τους κρητικούς. Όμως στη συνέχεια ανεβάζοντας την απόδοσή του κατάφερε να ισορροπήσει το ματς και να πάει στα αποδυτήρια με δύο πόντους διαφορά υπέρ του (46-44). Στην επανάληψη το παιχνίδι ήταν αμφίρροπο και ο ΠΑΟΚ πιο ψύχραιμος κατάφερε να πάρει μία μεγάλη νίκη.

    Τα δεκάλεπτα: 25-18, 44-46, 54-58, 78-81

    ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Σιούτης 15 (2), Μπάτζικ 8, Μακρής 5 (1), Οστιν 24 (4), Κούβαρης 2, Μπένερμαν 9, Τέιλορ 15, Κρίτσαλος

    ΠΑΟΚ: Μιλισάβλιεβιτς 8, Λημνιάτης, Βασιλειάδης 11 (3), Χρήστου 2, Βασιλόπουλος, Κόμματος 29 (5), Αλέξις 15 (1), Σκοτ 16.

    [16] ΣΤΟ... ΜΗΔΕΝ ΠΑΤΡΑΪΚΟΣ KAI KEΡΚΥΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 14 Δεκεμβρίου 2002 (18:59 UTC+2)

    Ισόπαλο χωρίς τέρματα έληξε το παιχνίδι μεταξύ του Πατραϊκού και της Κέρκυρας στο γήπεδο των Προσφυγικών της Πάτρας. Το συγκεκριμένο ματς άνοιξε και την αυλαία της 11ης αγωνιστικής της Β' Εθνικής στο ποδόσφαιρο.

    Αύριο, εξάλλου, θα γίνουν τα παιχνίδια: Φωστήρας- Χαλκηδόνα, Κασσάνδρα- Απόλλων, Πανηλειακός- Καβάλα, Παναιγιάλειος- Εθνικός Αστέρας, Καλαμάτα- Ατρόμητος, Αθηναϊκός- Ολυμπιακός Βόλου και Απόλλων Καλαμαριάς- Πανσερραϊκός.

    Αξιοσημείωτο της αγωνιστικής είναι ότι η Καλαμαριά υποδέχεται στο γήπεδό της τον Πανσερραϊκό που έχει -πλέον- προπονητή, τον Κώστα Ιωσηφίδη που στην αρχή της φετινής σεζόν ήταν προπονητής των "Ποντίων".

    Η βαθμολογία: Κέρκυρα 22, Χαλκηδόνα 20, Καλαμαριά 18, Πανσερραϊκός 15, Απόλλων Αθ. 15, Πανηλειακός 15, Ατρόμητος 15, Πατραϊκός 15, Καλαμάτα 14, Φωστήρας 14, Κασσάνδρα 14, Εθνικός Αστέρας 13, Ολυμπιακός Βόλου 12, Αθηναϊκός 11, Παναιγιάλειος 4, Καβάλα 2.

    H Kέρκυρα και ο Πατραϊκός έχουν από έναν αγώνα περισσότερο.

    [17] ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2010 ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 14 Δεκεμβρίου 2002 (18:56 UTC+2)

    Η τουρκική εφημερίδα "Sabah" προβάλλει τη χθεσινή απόφαση της Ε.Ε. στην πρώτη σελίδα με τον ολοσέλιδο, κορυφαίο τίτλο "Το 2010 θα είμαστε Ευρωπαίοι" και τονίζει ότι εάν η Τουρκία εκτελέσει σωστά τα καθήκοντά της, εντός 8 ετών θα είναι πλήρες μέλος της Ε.Ε.

    Η εφημερίδα στις εσωτερικές σελίδες δημοσιεύει ανταπόκριση του Στέλιου Μπερμπεράκη ως είδηση της τελευταίας στιγμής, στην οποία γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του κ. Κληρίδη καθώς επίσης των κ.κ. Παπαπέτρου και Βασιλείου τις οποίες χαρακτηρίζει σημαντικές.

    Στη συνέχεια τονίζει πως σύμφωνα με πληροφορίες, η ''Ελληνοκυπριακή Κυβέρνηση'' ετοιμάζεται να άρει "εν μέρει" το εμπάργκο εναντίον των Τουρκοκυπρίων που εφαρμόζεται εδώ και 28 χρόνια. Τονίζεται πως κατ' αυτό τον τρόπο θα εξασφαλισθεί οικονομική ανάπτυξη στον Βορρά.

    Η εφημερίδα "Star" προβάλλει την απόφαση με τον ολοσέλιδο, κορυφαίο τίτλο "Μηδέν εις το πηλίκον" και γράφει:

    Το τραίνο της Ευρώπης που περιμέναμε εδώ και μήνες πήρε τους 10 επιβάτες που περίμεναν στην Κοπεγχάγη και άφησε εμάς να περιμένουμε στη στάση. Η "Star" αυτό το ανέφερε εδώ και πολύ καιρό και τελικά ήρθε στο φως η αλήθεια: Οχι μόνο δεν μας έδωσαν ημερομηνία, αλλά απ' ό,τι γίνεται αντιληπτό, ίσως να μας δώσουν ακόμη και ραντεβού για συνάντηση το 2004.

    Η "Cumhuriyet" αναφέρεται στις εξελίξεις στην πρώτη σελίδα με τον πεντάστηλο τίτλο "Η νέα ημερήσια διάταξη το Αιγαίο" και τον υπέρτιτλο "Η ημερομηνία που έδωσε η Ε.Ε. θα επιφέρει επιπρόσθετα κριτήρια για την Τουρκία".

    Η εφημερίδα γράφει ότι η ημερομηνία που έδωσε στην Τουρκία η Ε.Ε., σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνάντησης Κορυφής του Ελσίνκι, είναι η τελευταία ημερομηνία για την επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Έτσι στην Τουρκία για να μπορέσει να πάρει την έγκριση στην έκθεση προόδου του 2004, δεν αποκλείεται να παρουσιασθούν μπροστά της, σαν ένα νέο κριτήριο, τα προβλήματα του Αιγαίου. Ενώ ο κ. Γκιουλ είπε πως δεν νομίζει ότι θα προκύψει κάποιο τέτοιο πρόβλημα με την Ελλάδα, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι και τα κριτήρια του Ελσίνκι είναι στο τραπέζι όπως και τα κριτήρια Κοπεγχάγης.

    Αρμόδιοι του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, υποστήριξαν πως το θέμα του Αιγαίου θα εμφανισθεί οπωσδήποτε μπροστά στην Τουρκία και πρόσθεσαν ότι και το Κυπριακό θα συνεχίσει να παραμένει σαν κριτήριο μπροστά στην Τουρκία.

    Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ελσίνκι, η Τουρκία πριν από το τέλος του 2004 θα είναι αναγκασμένη να επιλύσει όλα τα συνοριακά προβλήματα που έχει. Στην περίπτωση δε που δεν μπορέσει να τα επιλύσει, θα γίνει προσφυγή στη Χάγη.

    Η εφημερίδα σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αναφέρει ότι έχει δοθεί δίμηνη προθεσμία για την επίλυσή του μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, πριν την υπογραφή της συμφωνίας ένταξης της Κύπρου στις 16 Απριλίου.

    Η "Radikal" γράφει για την απόφαση στην πρώτη σελίδα με τον ολοσέλιδο τίτλο "Συνέχεια στο δρόμο για την Ευρώπη" και τον υπέρτιτλο "Η Τουρκία δεν ανατίναξε τις γέφυρες και η Ε.Ε. έκανε ηπιότερη την οριστική απόφαση".

    Η "Zaman" στην πρώτη σελίδα και με τον τίτλο "Για να αποσπάσουμε το 2004 ζητήσαμε το 2003", αναφέρει ότι ο Πρωθυπουργός κ. Γκιουλ σε δηλώσεις του αξιολογώντας την απόφαση που προέκυψε από την Κοπεγχάγη, τόνισε ότι δεν ήταν η πρώτη επιθυμητή, αλλά η δεύτερη καλύτερη.

    Η εφημερίδα γράφει ότι ο κ. Γκιουλ τόνισε: "Εμείς για να μπορέσουμε να πάρουμε το 2004 προβάλλαμε το 2003. Η Ευρώπη έχει δικές τις ισορροπίες και θα πρέπει να προσέχουμε. Η απόφαση για μας δεν ήταν η πρώτη καλύτερη, αλλά η δεύτερη".

    Ο κ. Γκιουλ υπογράμμισε πως αναμένει κάποιες αρνητικές συμπεριφορές από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και πρόσθεσε: "Δεν έχουμε σκοπό να ζημιώσουμε τον εαυτό μας δείχνοντας οργή. Διατηρούμε την προοπτική της Ε.Ε.".

    [18] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Αγκυρα, 14 Δεκεμβρίου 2002 (18:51 UTC+2)

    Ο συνεργάτης της τουρκικής εφημερίδας "Milliyet", Χασάν Τζεμάλ, σε ανταπόκρισή του από την Κοπεγχάγη με τον τίτλο "Η λογική υπαγορεύει: Να συνεχίσουμε με την Ε.Ε.", αναφέρει πως οι αξιολογήσεις που έκαναν οι κ.κ. Ερντογάν και Γκιουλ σχετικά με τη Συνάντηση Κορυφής, δείχνουν το δρόμο της λογικής, διότι και οι δύο επεσήμαναν πως η Τουρκία δεν θα παρεκκλίνει από το δρόμο της Ε.Ε. και ότι θα συνεχίσει στην προοπτική της Ε.Ε.

    Ο κ. Χασάν Τζεμάλ υπογραμμίζει πως ο ένας χρόνος διαφορά δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία και ότι θεωρείται μία σύντομη περίοδος στη ζωή των κρατών. Γι' αυτό δεν έχει κανένα νόημα να γίνεται συζήτηση για ένα χρόνο πριν ή ένα χρόνο μετά.

    Ο συνεργάτης της Milliyet, Γκιουνερί Τζιβάογλου, σε άρθρο του επισημαίνει τα εξής: "Δεν φθάσαμε στο σημείο αυτό εύκολα. Γι' αυτό και δεν θα πρέπει να αφήσουμε να περάσει ο χρόνος άσκοπα. Να μην ξεχνάμε ότι παλαιότερα η Βρετανία απορρίφθηκε δύο φορές και η Ισπανία είχε σηκωθεί από το τραπέζι επίσης δύο φορές. Είχε αναβληθεί η ένταξή τους επί χρόνια.

    Οταν το 1987 ο τότε Πρωθυπουργός Οζάλ είχε υποβάλλει το αίτημα για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας, ήμουν πάλι ως δημοσιογράφος εκεί. Τότε ο Οζάλ είχε πει:

    "Έχουμε μπει σε ένα μακρύ δρόμο. Θα δυσκολευθούμε πολύ. Ίσως να παίξουν και με το γόητρό μας. Όμως δεν θα κάνουμε πίσω. Θα την τελειώσουμε αυτή την υπόθεση".

    Πράγματι, πόσες φορές έπαιξαν με το γόητρό μας και αγανακτήσαμε. Όμως η πορεία συνεχίσθηκε και το 1996 έγινε η Τελωνειακή Ενωση. Ακόμη πριν από 3 μήνες μας έλεγαν ότι δεν πρέπει ούτε καν να διανοηθούμε ημερομηνία. Τώρα όμως, είτε μας αρέσει είτε όχι, δόθηκε η ημερομηνία αυτή. Ας σφίξουμε λοιπόν τα δόντια μας για άλλα δύο χρόνια".

    Ο συνεργάτης της Milliyet, Σαμί Κοέν, σε άρθρο του με τον τίτλο "Η απόφαση δεν είναι καλή, αλλά.", αναφέρει: Το αποτέλεσμα δεν ήταν όπως το θέλαμε. Καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια, αλλά αυτό που προέκυψε δεν ήταν το αναμενόμενο. Για να το πούμε ξεκάθαρα, δεν πρόκειται για μία καλή απόφαση για την Τουρκία και η αιτία είναι ότι πρόκειται για μία απόφαση υπό όρους.

    Οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν το 2004, σύμφωνα με την έκθεση πορείας που θα υποβληθεί.

    Γιατί δεν δόθηκε ημερομηνία για νωρίτερα; Στο σημείο αυτό θα πρέπει να πούμε ότι αυτό δεν ήταν αποτέλεσμα της αποτυχίας της Τουρκίας στις προσπάθειές της. Θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι η καινούργια Κυβέρνηση έκανε αυτό που έπρεπε και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις για πρώτη φορά έδειξαν τόσο πολύ τη βαρύτητά τους. Ισως να υπάρχουν άλλοι λόγοι, ίσως ακόμη να είναι και η 'αλλεργία' που αισθάνεται η κοινή γνώμη ορισμένων χωρών και πρώτα της Γερμανίας, για την Τουρκία. Επίσης οι προκαταλήψεις, ο εγωισμός. Ολα αυτά οδήγησαν στο να τηρείται κάποια απόσταση απέναντι στην Τουρκία.

    Τι πρέπει να κάνει η Τουρκία; Ασφαλώς να μην δείξει έντονα τη δυσαρέσκειά της για την απόφαση, αλλά να την κάνει αισθητή και να μην παρεκκλίνει από το στόχο της για την ενοποίηση με την Ευρώπη. Θα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και να κάνει όλα τα απαιτούμενα βήματα.

    Υπάρχει και ο άλλος τρόπος. Να στρέψει τελείως την πλάτη της προς την Ευρώπη, να "παραιτηθεί τελείως από αυτόν τον έρωτα" και να αρχίσει τα αντίποινα εναντίον των χωρών που είχαν αντίρρηση.

    Βέβαια, εάν δεν αξιολογείται το θέμα αυτό με κάποιο σύμπλεγμα κατωτερότητας, με κάποιες προκαταλήψεις ή κάτι άλλο, εκείνος που θα πρέπει να επιλεγεί είναι ο πρώτος τρόπος.

    Κατά τη γνώμη μας, η Τουρκία αυτή τη στιγμή θα πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία και την αποφασιστικότητά της και να δείξει ότι προχωρεί στο δρόμο της".

    Η εφημερίδα στις εσωτερικές σελίδες αναφέρει ότι ο πρώην πρωθυπουργός κ. Ετζεβίτ, που επισκέφθηκε χθες τον κ. Ντενκτάς, ερωτηθείς για τις εξελίξεις στο Κυπριακό δήλωσε: "Στην περίπτωση που γίνουν πολλές παραχωρήσεις στην Κύπρο, θα σημειωθούν σοβαρότερες καταστροφές απ' αυτές που βιώθηκαν πριν το 1974. Η Κύπρος ενδιαφέρει την Τουρκία, την Ελλάδα και τη Βρετανία. Όταν η Τουρκία γίνει πλήρες μέλος, θα έχει την πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο. Το ότι ο τουρκικός λαός έχει άλλη θρησκεία και ανήκει στον Ισλαμισμό, δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Όμως, αργά ή γρήγορα, θα το 'χωνέψουν'. Η Τουρκία είναι μία πολύ ισχυρή χώρα της Ευρώπης".

    Εξ άλλου και ο πρώην ΥΠΕΞ κ. Τζεμ, που επισκέφθηκε τον κ. Ντενκτάς, ερωτηθείς στη συνέχεια για τις εξελίξεις είπε, μεταξύ άλλων, πως με τη συμπεριφορά που τηρεί η Ε.Ε. για τη ''Νότια Κύπρο'' καθιστά πολύ δύσκολη τη συμφιλίωση στο νησί και πρόσθεσε: "Οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν πλέον τίποτε να φοβηθούν και να χάσουν. Από τώρα και στο εξής δεν μπορεί να αναμένεται να κάνουν κάποιο βήμα για τη συνεννόηση".

    [19] ΤΟ ΚΑΛΟ, ΤΟ ΚΑΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΧΗΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 14 Δεκεμβρίου 2002 (18:47 UTC+2)

    Τις χθεσινές εξελίξεις στην Κοπεγχάγη προβάλλει η τουρκική εφημερίδα "Milliyet" στην πρώτη σελίδα με τον ολοσέλιδο, κορυφαίο τίτλο "Καλό, κακό και άσχημο" και τον υπέρτιτλο "Η απόφαση που ελήφθη στη Συνάντηση Κορυφής της Κοπεγχάγης προκάλεσε συζητήσεις":

    Τελικά πήραμε ημερομηνία

    Η Τουρκία, μετά από μία περιπέτεια 43 ετών, για πρώτη φορά προσέγγισε τόσο πολύ στην πλήρη ένταξη. Με την απόφαση αυτή επικυρώθηκε ότι η Τουρκία είναι ένα κομμάτι της Ευρώπης.

    Δεν είναι η ημερομηνία που ήθελε η Τουρκία

    Η ημερομηνία που δόθηκε δεν είναι αυτή που ήθελε η Τουρκία, διότι τότε άλλες 10 χώρες, μεταξύ των οποίων και ο ''Ελληνοκρυπριακός τομέας'', θα έχουν δικαίωμα λόγου στο μηχανισμό λήψης αποφάσεων.

    Υπήρξαν πολλοί που αυθαδίασαν

    Υπήρξαν βαριές κατηγορίες εις βάρος της Τουρκίας και παρουσιάσθηκαν περίεργες αιτιολογίες όπως τα λόγια του Σιράκ "Θα πρέπει να είναι πολιτισμένοι. Οι Τούρκοι κάνουν εκβιασμό". Η κατηγορία αυτή ήταν πολύ σοβαρή. Οσο για τον Σρέντερ είπε: "Δεν υπάρχουν χρήματα για την Τουρκία".

    Η εφημερίδα προβάλλει στην πρώτη σελίδα τις δηλώσεις των κ.κ. Ερντογάν και Γκιουλ, επισημαίνοντας πως είπαν ότι περίμεναν νωρίτερα ημερομηνία, αλλά δεν θα αλλάξει η πορεία της Τουρκίας.

    Ο κ. Γκιουλ επεσήμανε ότι, περισσότερο από την Κύπρο, στην απόφαση έπαιξε ρόλο η στάση της Γερμανίας και της Γαλλίας. Για το Κυπριακό είπε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Εξ άλλου, επισημαίνεται η δήλωση του Βρετανού Πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ε.Ε. έδωσε στην Τουρκία την ημερομηνία που περίμενε εδώ και 40 χρόνια και πρόσθεσε τα εξής: "Στην περίπτωση που εκπληρωθούν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης νωρίτερα, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μπορεί να ξεκινήσουν πριν από το 2004".

    [20] ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ

    Αγκυρα, 14 Δεκεμβρίου 2002 (18:43 UTC+2)

    "Να μην είμαστε πλέον απαισιόδοξοι. Η Τουρκία έχει μπει σε ένα δρόμο που δεν υπάρχει επιστροφή και περίπου το 2010 νομίζω ότι θα μπορέσει να αποκτήσει το δικαίωμα της ένταξης στην Ε.Ε. Ας κοιτάξουμε πλέον τη δουλειά μας. Υπάρχουν πολλά που θα πρέπει να κάνουμε", δήλωσε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του συνδέσμου τούρκων βιομηχάνων, της TUSIAD, Τουντζάϋ Οζιλχάν, μετά τις χθεσινές εξελίξεις στην Κοπεγχάγη.

    Οπως τονίζεται σε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Hurriyet" και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Διαβουλεύσεων της TUSIAD, Μουχαρρέμ Καϋχάν, συνέστησε ψυχραιμία και συνέχιση του αγώνα, διότι θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για να ξεπερασθούν πολλά προβλήματα.

    Ο συνεργάτης της Hurriyet, Φατίχ Αλταϋλί, σε άρθρο του συνιστά να μην απογοητευθεί κανείς και τονίζει: "Η Ευρώπη δεν είναι η μοναδική επιλογή της Τουρκίας, αλλά θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν εξαπολύει απειλές. Δηλαδή ότι έχει επιλογές και εκτός της Ευρώπης. Γι' αυτό θα πρέπει να διαμορφώσει νέες πολιτικές και να αποδείξει τη δύναμή της στην περιοχή".

    "Θα πρέπει να αναπτύξει τις σχέσεις της με τη Ρωσία και με τη Συρία και να ασχοληθεί και πάλι με την εγκαταλελειμμένη πολιτική όσον αφορά τον Καύκασο και τα Βαλκάνια και χαρακτηρίζει ως φοβερή πηγή δυναμικού το Ιράν που είναι κοντά της", αναφέρει.

    Επίσης, συνιστά επανεξέταση της Τελωνειακής Ένωσης και τονίζει ότι δεν θα πρέπει να γίνει καμία παραχώρηση στην Ε.Ε. και πρώτα στην Κύπρο.

    Καταλήγοντας δε, γράφει: "Η Τουρκία μπορεί να ζήσει και χωρίς την Ε.Ε. Να μην ανησυχεί κανένας".

    Εξάλλου η εφημερίδα στις εσωτερικές σελίδες αναφέρεται στις χθεσινές τελευταίες δηλώσεις του κ. Ντενκτάς μετά τις φήμες που κυκλοφόρησαν περί υπογραφής συμφωνίας μεταξύ των πλευρών, τονίζοντας πως η σύγχυση που επικράτησε τερματίσθηκε με τη δήλωση του Ντενκτάς ότι οι φήμες δεν έχουν βάση.

    [21] ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ

    Αγκυρα, 14 Δεκεμβρίου 2002 (18:38 UTC+2)

    Ο Διευθυντής της τουρκικής εφημερίδας "Hurriyet", Ερτουγρούλ Οζκίοκ, σε άρθρο του με τίτλο "Αν ήσασταν εσείς;", αναφέρει:

    Διάβασα αυτό που έγραφε το πανό που κρατούσε κάποιος Τουρκοκύπριος νέος στη χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας. "Δεν είμαι Τούρκος. Δεν είμαι Ελληνας, είμαι Κύπριος". Βάλτε τον εαυτό σας για λίγο στη θέση αυτού του παιδιού. Θα κρατούσατε αυτό το πανό ή όχι.

    Αυτό το πανό μου προκάλεσε θλίψη και προσπάθησα να βάλω τον εαυτό μου στη θέση του. Κατά πάσα πιθανότητα γεννήθηκε μετά το 1974. Δεν γνωρίζει τις δυσκολίες που πέρασαν οι Τούρκοι. Το παιδί αυτό βλέπει ότι δύο μέτρα πιο πέρα υπάρχει κάποια άλλη ζωή και μάλιστα σύντομα θα είναι τελείως διαφορετική. Κατά πάσα πιθανότητα είναι χαμηλόμισθος ή άνεργος. Διότι όλοι γύρω του, φίλοι και γείτονες, ζουν κατά τον ίδιο τρόπο. Γνωρίζει πως πέρα από την 'πράσινη γραμμή' μετά από 4 μήνες θα βρίσκεται η Ευρώπη και χωρίς να απαιτείται διαβατήριο θα μπορούν οι Ελληνοκύπριοι να μεταβούν στο Λονδίνο, στο Παρίσι και να γνωρίσουν άλλο κόσμο.

    Πράγματι, δεν μπορώ να πω αν θα κρατούσα εγώ το πανό αυτό στην περίπτωση που ήμουν στη θέση του. Έχει μπροστά του πολλά χρόνια για να ζήσει ενώ πίσω του έχει φιλονικίες και πολέμους που δεν έζησε ποτέ. Η σημερινή μέρα είναι για αυτόν τον Τουρκοκύπριο νεαρό αφετηρία και έχει δίκιο να ρωτάει "εξαιτίας τίνος δεν μπορώ εγώ να μπω σε αυτόν τον ωραίο κόσμο;". Η απάντηση που θα του δοθεί δεν θα είναι "εξαιτίας της Τουρκίας και του Ντενκτάς"; Ασφαλώς έτσι θα είναι.

    Εγώ παρακαλώ τον κ. Ντενκτάς το εξής: Βάλτε τον εαυτό σας για λίγο στη θέση αυτού του 16χρονου νεαρού και απαντήστε στο ερώτημα "Θα κρατούσατε εσείς αυτό το πανό αν ήσασταν στη θέση του;".

    [22] O ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ

    Αγκυρα, 14 Δεκεμβρίου 2002 (18:34 UTC+2)

    Ο τουρκικός Τύπος, δίνει ευρεία δημοσιότητα σήμερα στις χθεσινές εξελίξεις στην Κοπεγχάγη.

    Η "Hurriyet" στην πρώτη σελίδα και με τον ολοσέλιδο, κορυφαίο τίτλο "Συνεχίζουμε", αναφέρει: Στην Κοπεγχάγη δεν έγινε ακριβώς αυτό που θέλαμε, αλλά ξεκαθαρίσθηκε τουλάχιστον η ημερομηνία που περιμέναμε εδώ και 40 χρόνια. Τώρα η Τουρκία έχει περιθώριο δύο χρόνια για να συμπληρώσει τις ελλείψεις της μέχρι το Δεκέμβριο του 2004.

    Η εφημερίδα υπογραμμίζει πως ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ σχολιάζοντας την ημερομηνία τόνισε: "Είναι αργά, τουλάχιστον αλλά εξασφαλίσαμε ημερομηνία διαπραγματεύσεων. Η πορεία μας δεν θα αλλάξει". Σημειώνεται ότι την τελευταία στιγμή άλλαξε η διατύπωση στο κείμενο ότι "Οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό" και χρησιμοποιήθηκε η διατύπωση "Οι συνομιλίες θα αρχίσουν χωρίς καθυστέρηση".

    Στο δε έγγραφο καλής πρόθεσης η διεύρυνση χαρακτηρίσθηκε ως "χρονοδιάγραμμα άνευ επιστροφής" που συμπεριλαμβάνει και την Τουρκία.

    Η εφημερίδα επισημαίνει αυτά που μπόρεσε να πάρει η Τουρκία και αυτά στα οποία απέτυχε:

    Τι πήρε η Τουρκία

    - Ξεκίνησε το χρονοδιάγραμμα ένταξης της Τουρκίας.

    - Εγινε η αλλαγή διατύπωσης ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν χωρίς καθυστέρηση. Δηλαδή δεν υπάρχει απώλεια χρόνου.

    - Η Τουρκία συμπεριελήφθη στο πρόγραμμα προϋπολογισμού των άλλων υποψηφίων χωρών. Τονίσθηκε πως θα αυξηθεί η οικονομική βοήθεια πριν την ένταξη.

    - Δόθηκε το μήνυμα ότι θα διευρυνθεί η Τελωνειακή Ένωση.

    Τι δεν μπόρεσε να πάρει η Τουρκία

    - Η Ε.Ε. καθυστέρησε την Τουρκία για ένα χρόνο και αυτό το απέδωσε στα εσωτερικά της προβλήματα. Η Τουρκία έγινε αντικείμενο "εσωτερικής πολιτικής"

    - Δεν θα ωφελήσει σε τίποτε η έκθεση προόδου που θα εκδοθεί τον Οκτώβριο του 2003. Θα αναμένεται ο Οκτώβριος του 2004.

    - Η απόφαση σχετικά με την Τουρκία δεν θα ληφθεί από τις 15 χώρες-μέλη της Ε.Ε., αλλά από τις 25 χώρες-μέλη της Ε.Ε. και η Τουρκία θα προβεί σε διαπραγματεύσεις με 25 χώρες.

    -. Η Ε.Ε. για να προλάβει τυχόν παρεμπόδιση των 25 συμπεριέλαβε και την υπόσχεση των 25 χωρών. Όμως δεν είναι δεσμευτική.

    Η διπλωματική συντάκτρια της "Hurriyet", Φεραϊ Τιντς, σε άρθρο της με τον τίτλο "Ο δρόμος μας ακανθώδης, αλλά υπάρχει πλέον ημερομηνία", αναφέρει:

    Είναι δύσκολο να αξιολογήσει κανείς την απόφαση της Ευρώπης "ως πολύ καλό αποτέλεσμα", αλλά στην Κοπεγχάγη προέκυψαν δύο σημαντικές αποφάσεις. Η μία ήταν η απόφαση της Ευρώπης να μείνει η Τουρκία εκτός αυτού του κύματος σ' αυτό το σημείο καμπής της διεύρυνσης. Δεύτερον, το γεγονός ότι η Τουρκία που δεν εξασφάλισε την ημερομηνία που ήθελε, παρά τις προσπάθειές της, αποφάσισε να συνεχίσει στο δρόμο της αντιμετωπίζοντας το αποτέλεσμα με ήπιο τρόπο. Δεν είναι το τέλος του κόσμου. Πριν από ένα χρόνο δεν υπήρχε καν στον ορίζοντα ημερομηνία. Τώρα υπάρχει και ας είναι και ακανθώδης. Συνεχίζουμε το δρόμο μας μαζί με την Ευρώπη.

    [23] TΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ

    Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2002 (18:27 UTC+2)

    Σε άρθρο της εφημερίδας "Καθημερινή" για την επιτυχή έκβαση της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης αναφέρονται τα ακόλουθα:

    Οταν το 1986 η τότε κυβέρνηση επιχειρούσε την πρώτη απόπειρα σύνδεσης του κυπριακού προβλήματος με τις ευρωπαϊκές διαδικασίες, λίγοι ήταν εκείνοι που πίστευαν ότι αυτή η προσέγγιση είναι ικανή να φέρει αποτελέσματα.

    Εκείνη η πρώτη προσπάθεια, που στηρίχθηκε στην έμπνευση του Θόδωρου Πάγκαλου και του αδικοχαμένου Γιάννου Kρανιδιώτη ενισχύθηκε σταθερά στη διαδρομή των χρόνων για να εξελιχθεί μακροπρόθεσμα σε στρατηγικό στόχο της εθνικής εξωτερικής πολιτικής.

    Σήμερα, η Ελλάδα απολαμβάνει ακριβώς τα αγαθά αυτής της στρατηγικής της επιλογής και της μακροχρόνιας επιμονής της στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Κύπρου. Είναι ίσως η πρώτη φορά στα τελευταία είκοσι χρόνια που η εξωτερική πολιτική κερδίζει καταφανώς την άλλοτε αυτοκρατορική και υπερτιμημένη, όπως αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων, τουρκική διπλωματία. H ένταξη της Κύπρου, η επιτυχία της ελληνικής προσπάθειας και, αντιθέτως, η δυσκολία της Τουρκίας να κατανοήσει τις ευρωπαϊκές θεσμικές διαδικασίες και να πολιτεύεται με την παραδοσιακή λογική του ανατολίτικου παζαριού, δείχνει την απόσταση, το έλλειμμα της γείτονος, αλλά και τον δρόμο που σταθερά πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική πολιτική.

    Αν κάτι προκύπτει ως γενικό πολιτικό συμπέρασμα για όλες τις υποθέσεις της χώρας από την ευρωπαϊκή διαδρομή του κυπριακού προβλήματος είναι ακριβώς η εμμονή σε σταθερούς στόχους, συνδεδεμένους με επιδιώξεις ευρύτερων υπερεθνικών συνόλων. H Ελλάδα κέρδισε όποτε συνέδεσε την πολιτική της με τα ισχυρά και δυναμικά γκρουπ. Στην παρούσα φάση, το όχημα της επιτυχίας ήταν η Ευρώπη και οι διαδικασίες διεύρυνσής της.

    Αν επεκτείνει κανείς το σημερινό αποτέλεσμα στο σύνολο του εθνικού μας βίου, θα μπορούσε να σημειώσει πόσο σημαντικό είναι να κυριαρχηθούν όλες οι μεγάλες πολιτικές από αντίστοιχους μακροπρόθεσμους στόχους.

    Με απλά λόγια, θα ήταν πολύ διαφορετική η εικόνα της χώρας αν η ελληνική πολιτική είχε συνδέσει σταθερά τους κρίσιμους τομείς της παιδείας, της γεωργίας, της υγείας, των έργων, των αγορών και της οικονομίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τις αρχές και τις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Tο αποτέλεσμα της Κοπεγχάγης μεταφέρει, πέραν των άλλων, και ένα ισχυρό μήνυμα αποτελεσματικότητας των σταθερών και μακροχρόνιων επιλογών, το οποίο είναι απαραίτητο να διαπεράσει όλες τις πτυχές της ελληνικής πολιτικής. Μόνον έτσι, με πολιτικές στηριγμένες στις αρχές της συνέπειας, της συνέχειας και της σταθερότητας, μπορούμε να προσβλέπουμε σε ένα αποδοτικό μέλλον.

    [24] TΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ

    Κοπεγχάγη, 14 Δεκεμβρίου 2002 (18:23 UTC+2)

    Tο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνήλθε στην Kοπεγχάγη, στις 12 και 13 Δεκεμβρίου 2002. Της συνεδρίασης προηγήθηκε προφορική έκθεση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πατ Κοξ, την οποία ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα κύρια ζητήματα της ημερήσιας διάταξης.

    Tο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρακολούθησε την έκθεση του προέδρου Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν για την πρόοδο των εργασιών της συνέλευσης. Βάσει της έκθεσης αυτής, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προέβη σε ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά την εξέλιξη των συζητήσεων. H συνέλευση θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα των εργασιών της εγκαίρως για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου 2003.

    Διεύρυνση

    Tο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης το 1993 έθεσε σε κίνηση μια φιλόδοξη διαδικασία ώστε να εξαλειφθεί η κληρονομιά των συγκρούσεων και διαιρέσεων στην Ευρώπη. H σημερινή ημέρα αποτελεί ιστορικό ορόσημο άνευ προηγουμένου για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας με την περάτωση των διαπραγματεύσεων προσχώρησης με την Κύπρο, την Τσεχική Δημοκρατία, την Εσθονία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Μάλτα, την Πολωνία, τη Σλοβακική Δημοκρατία και τη Σλοβενία.

    H Eνωση προσβλέπει σήμερα στην προοπτική να υποδεχθεί τα εν λόγω κράτη ως μέλη από 1ης Μαΐου 2004. Tο επίτευγμα αυτό μαρτυρεί την κοινή πρόθεση των λαών της Ευρώπης να συσπειρωθούν σε μια Eνωση, η οποία έχει αναδειχθεί σε κινητήρια δύναμη για την ειρήνη, τη δημοκρατία, τη σταθερότητα και την ευημερία στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ως πλήρη μέλη μιας Eνωσης, η οποία βασίζεται στην αλληλεγγύη, τα κράτη αυτά θα συμμετάσχουν πλήρως στον καθορισμό της περαιτέρω ανάπτυξης του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

    H Eνωση επικροτεί τα αποτελέσματα των εν λόγω διαπραγματεύσεων, όπως εκτίθενται στο έγγραφο 15524/1/02 REV 1. Oι δημοσιονομικές συνέπειες της διεύρυνσης εκτίθενται στο Παράρτημα I. Tα συνολικά και ισόρροπα αυτά αποτελέσματα παρέχουν τη σταθερή βάση για την ομαλή ένταξη δέκα νέων κρατών- μελών, εξασφαλίζοντας παράλληλα την αποτελεσματική λειτουργία της διευρυμένης Eνωσης. H συμφωνία που επετεύχθη θα παράσχει στα προσχωρούντα κράτη τις αναγκαίες μεταβατικές ρυθμίσεις, ώστε να ανταποκριθούν επιτυχώς σε όλες τις υποχρεώσεις τις οποίες συνεπάγεται η ιδιότητα του μέλους. Tο αποτέλεσμα που προέκυψε από τις διαπραγματεύσεις προσχώρησης διασφαλίζει τη συνεχή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, καθώς και των διάφορων πολιτικών της E.E., χωρίς να προδικάζει περαιτέρω μεταρρύθμιση.

    H μέχρι την προσχώρηση παρακολούθηση των ανειλημμένων δεσμεύσεων θα δώσει πρόσθετη καθοδήγηση στα προσχωρούντα κράτη στις προσπάθειές τους να ανταποκριθούν στις ευθύνες του μέλους και θα παράσχει την αναγκαία εξασφάλιση στα σημερινά κράτη-μέλη. Oι ρήτρες διασφάλισης προβλέπουν μέτρα για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων εξελίξεων που ενδέχεται να προκύψουν κατά τα τρία πρώτα έτη μετά την προσχώρηση.

    Oλες οι προσπάθειες θα πρέπει πια να στοχεύουν στην ολοκλήρωση του καταρτισμού της Συνθήκης Προσχώρησης, ώστε να μπορέσει να υποβληθεί στην Επιτροπή προς γνωμοδότηση, στη συνέχεια δε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ώστε αυτό να δώσει τη σύμφωνη γνώμη του, και στο Συμβούλιο, με την προοπτική να υπογραφεί η Συνθήκη στην Αθήνα στις 16 Απριλίου 2003.

    Με την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων προσχώρησης, η Eνωση τήρησε τη δέσμευσή της ότι τα δέκα προσχωρούντα κράτη θα είναι σε θέση να συμμετάσχουν ως μέλη στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του 2004. H συνθήκη προσχώρησης θα ορίζει ότι οι επίτροποι από τα νέα κράτη-μέλη θα συμμετάσχουν στη σημερινή Επιτροπή από την ημερομηνία προσχώρησης, την 1η Μαΐου 2004. Μετά τον διορισμό νέου προέδρου της Επιτροπής από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το νεοεκλεγμένο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εγκρίνει τη νέα Επιτροπή, η οποία θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου 2004. Την ίδια ημερομηνία θα αρχίσουν να ισχύουν οι διατάξεις που περιέχονται στη Συνθήκη της Νίκαιας, σχετικά με την Επιτροπή και τον τρόπο ψηφοφορίας στο Συμβούλιο. Oι απαραίτητες διαβουλεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα θέματα αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιανουαρίου του 2003. Oι ως άνω ρυθμίσεις θα εγγυώνται την πλήρη συμμετοχή των νέων κρατών-μελών στο θεσμικό πλαίσιο της Eνωσης.

    Tέλος, τα νέα κράτη-μέλη θα συμμετάσχουν πλήρως στην επόμενη Διακυβερνητική Διάσκεψη. Χωρίς μεταρρύθμιση, η Eνωση δεν θα απολαύσει πλήρως τα οφέλη της διεύρυνσης. H νέα συνθήκη θα υπογραφεί μετά την προσχώρηση. Αυτό το χρονοδιάγραμμα δεν προδικάζει τον προγραμματισμό της περάτωσης της ΔKΔ. H διεύρυνση που συντελείται σήμερα παρέχει τη βάση για μια Eνωση, η οποία θα χαρακτηρίζεται από δυναμικές προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης και θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εδραίωση της σταθερότητας, της ειρήνης και της δημοκρατίας εντός και πέραν της Ευρώπης. Σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες επικύρωσης, τα σημερινά και τα προσχωρούντα κράτη καλούνται να επικυρώσουν τη συνθήκη εγκαίρως, ώστε να τεθεί σε ισχύ την 1η Μαΐου 2004.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 14 December 2002 - 19:13:37 UTC