Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-11-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΗΜΙΤΗ ΣΕ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ, ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
  • [04] Μ. ΚΑΠΕΤΑΝΕΑ: Η ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑ ΤΡΕΦΕΙ ΤΟΝ ΕΞΤΡΕΜΙΣΜΟ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ - ΓΚΑΡΓΚΑΝΑ
  • [06] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΙΧΜΑΛΩΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ
  • [07] Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΒΡΑΒΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
  • [08] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΘΥΡΩΝ
  • [09] ΚΡΙΤΙΚΗ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΣΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [10] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΘΑ ΦΕΡΕΙ Η Ν.Δ. ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
  • [11] ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Ο ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗ ΣΛΑΒΙΑ ΠΡΑΓΑΣ
  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΓΑΛΛΙΑΣ
  • [13] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ
  • [14] ΕΡΩΤΗΣΗ ΞΗΡΟΤΥΡΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΑΕ
  • [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΤΕ ΣΟΤΟ - ΓΙΑΚΙΣ
  • [16] Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
  • [17] Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
  • [18] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
  • [19] ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΑΙ
  • [20] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ
  • [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ - ΤΑΛΑΤ
  • [22] ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΑΠΟ ΤΗΝ GREENPEACE ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ "ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΕΣ"
  • [23] ΜΕΓΑΛΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [24] ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

  • [01] ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΗΜΙΤΗ ΣΕ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ, ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Aθήνα, 25 Νοεμβρίου 2002 (16:47 UTC+2)

    Στο εξοπλιστικό πρόγραμμα των ενόπλων δυνάμεων, τις σχέσεις με την Τουρκία, το Κυπριακό και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση αγοράζει τα απολύτως αναγκαία όπλα που χρειάζονται για να διασφαλιστεί η άμυνα του Αιγαίου και των νησιών. Τόνισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει τη συνεργασία με την Τουρκία όμως παράλληλα επιδιώκει να υπάρχει κλίμα ασφάλειας και συνεργασίας και για το λόγο αυτό οφείλει να είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο.

    Αναφερόμενος στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόνισε πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί τη διεύρυνση αν σε αυτή δεν συμπεριλαμβάνεται και η Κύπρος.

    Σχετικά, εξάλλου, με τις εξελίξεις στο Κυπριακό μετά την κατάθεση του σχεδίου Ανάν για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε αντιφατική τη στάση της Τουρκίας. Όπως είπε, οι δηλώσεις που γίνονται από την τουρκική πλευρά είναι πολλές και συγκρουόμενες και για το λόγο αυτό το πρόβλημα δεν είναι ελληνοτουρκικό αλλά αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη.

    [02] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2002 (17:23 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Η Ελλάδα θέλει την καθαρή ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας και προσέθεσε ότι διεύρυνση δεν γίνεται χωρίς την Κύπρο, η διεύρυνση της Ε.Ε δεν είναι νοητή χωρίς την ένταξη της Κύπρου.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις τόνισε ότι ουδείς ως τώρα έχει συνδέσει την επίλυση του Κυπριακού με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι όπως είπε ουδείς έχει το πολιτικό ή το ηθικό δικαίωμα. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην τηρηθούν τα συμφωνηθέντα στις Βρυξέλλες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πρωτόπαπας ενώ όσον αφορά τη στάση της Τουρκίας μίλησε για μια αμφίσημη και αντιφατική στάση με αντικρουόμενες δηλώσεις και συνεχή αλλαγή στάσης από διάφορους παράγοντες που δεν είναι γνωστό σήμερα που θα ισορροπήσει τελικά. Η στάση αυτή της Τουρκίας, επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δημιουργεί ορισμένα προβλήματα στην ευρωπαϊκή πορεία της. Η άρνησή της να δώσει τελικές απαντήσεις σε δύο ζητήματα που δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως είναι ο ευρωστρατός και η επίλυση του Κυπριακού της δημιουργεί πρόβλημα στην ευρωπαϊκή πορεία της, ανέφερε, υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία δεν έχει απαντήσει στην πρόταση που της απηύθυναν οι «15» προ μηνός από τις Βρυξέλλες για τη συγκρότηση του ευρωστρατού, ούτε στην έκκληση της Προεδρίας που κάλεσε και τις δυο πλευρές να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις επί του σχεδίου Ανάν.

    Τέλος, ο κ. Πρωτόπαπας υπενθύμισε ότι ο Πρωθυπουργός στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ του είπε ότι η Ελλάδα συμφωνεί ότι το σχέδιο αποτελεί αφετηρία διαπραγμάτευσης.

    [03] ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 25 Νοεμβρίου 2002 (09:54 UTC+2)

    Λουκέτο σήμερα στα πρατήρια υγρών καυσίμων σε όλη τη χώρα. Οι βενζινοπώλες αντιδρούν στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να τοποθετηθούν ταμειακές μηχανές στις αντλίες πετρελαίου δίχως τη σφράγιση των δεξαμενών.

    Σήμερα το μεσημέρι οι βενζινοπώλες θα συνεδριάσουν προκειμένου να αποφασίσουν για την περαιτέρω στάση τους. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Δημήτρης Μακρυβέλιος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι βενζινοπώλες να προχωρήσουν σε απεργία διαρκείας εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.

    Χθες στα πρατήρια υγρών καυσίμων σε όλη τη χώρα σχηματίστηκαν τεράστιες ουρές αυτοκινήτων, προκειμένου να προμηθευτούν καύσιμα, καθώς οι οδηγοί φοβήφηκαν το ενδεχόμενο να κλείσουν επ' αόριστον τα βενζινάδικα.

    Μια απεργία διαρκείας αναμένεται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, καθώς λόγω χειμώνα είναι αυξημένη η ζήτηση του πετρελαίου θέρμανσης.

    [04] Μ. ΚΑΠΕΤΑΝΕΑ: Η ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑ ΤΡΕΦΕΙ ΤΟΝ ΕΞΤΡΕΜΙΣΜΟ

    Θεσσαλονίκη, 25 Νοεμβρίου 2002 (11:29 UTC+2)

    Η φρίκη δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια και τα όσα περιγράφει η πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνίδων Παλαιστίνης, Μαργαρίτα Καπετανέα για την κατάσταση που εξακολουθεί να επικρατεί στην Παλαιστίνη, μοιάζουν πολύ απόμακρα και ακατανόητα, αν δεν υπήρχαν οι καθημερινές ολιγόλεπτες σκηνές από τα τηλεοπτικά δελτία να μας θυμίζουν τη συνεχιζόμενη σφαγή.

    Μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Μ. Καπετανέα σημειώνει ότι εξ αιτίας όλων αυτών που εξακολουθούν να διαδραματίζονται στην πολύπαθη περιοχή από την περασμένη άνοιξη, έχει οδηγηθεί σε κατάσταση πείνας και εξαθλίωσης ο παλαιστινιακός λαός και μεταξύ αυτού και οι λίγοι σχετικά Έλληνες που ζουν εκεί. Ενώ αναφερόμενη στη παλαιστινιακό πρόβλημα η κ. Καπετανέα τονίζει ότι οι ίδιοι οι Ισραηλινοί, βλέπουν πλέον το πόσο αδιέξοδη είναι η πολιτική Σαρόν, του οποίου η εγκληματική πολιτική τρέφει τους εξτρεμιστές της παλαιστινιακής οργάνωσης «Χαμάς».

    Η κ. Καπετανέα υπογραμμίζει το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε το Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης, το οποίο, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ελληνίδων Παλαιστίνης, που αριθμεί 40 μέλη, επιδοτεί τις σπουδές ορφανών παιδιών και παιδιών εργατικών οικογενειών. Αναφέρει δε ότι ο παλαιστινιακός λαός στηρίζει μεγάλες ελπίδες στην ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. ενώ δηλώνει αισιόδοξη για το μέλλον, καθώς Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, είναι καταδικασμένοι να ζήσουν μαζί, γι' αυτό, όπως ανέφερε, δυναμώνουν οι φωνές της λογικής, κυρίως στο Ισραήλ.

    Κινδυνεύουν οι Έλληνες

    -Ποια είναι ακριβώς σήμερα η κατάσταση στην Παλαιστίνη;

    -Τα φριχτά γεγονότα των τελευταίων μηνών μας έκαναν δυστυχώς παγκόσμιο επίκεντρο, οπότε είσαστε πληροφορημένοι σε μεγάλο ή μικρό βαθμό για το τι συμβαίνει. Το μόνο που μπορώ εγώ να προσθέσω σε αυτά είναι ότι αυτά που κατά καιρούς μάς ακούτε να περιγράφουμε είναι μόνο το 1/10 από αυτά που πραγματικά συμβαίνουν. Γιατί δυστυχώς η φρίκη δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Την κατάσταση από τη Ραμάλα μέχρι την Ιερουσαλήμ ή τη Βηθλεέμ, για να την καταλάβεις, πρέπει μόνο να τη ζεις, δεν μπορείς να τη φανταστείς όσο και αν είναι περιγραφικός αυτός που θα την περιγράψει.

    Εμείς οι Έλληνες των κατεχομένων εδαφών δεν έχουμε καμία απολύτως κάλυψη, γιατί οι αρχές του κράτους του Ισραήλ δεν δέχονται καν ότι είμαστε Έλληνες. Μας αντιμετωπίζουν καθαρά σαν Παλαιστίνιους, γι' αυτό από εδώ και στο εξής όταν λέω «εμείς» εννοώ τον Παλαιστινιακό λαό και εμάς.

    Πρέπει να αναφέρω πολύ σύντομα ότι αυτό τον καιρό κινδυνεύουν πολύ άμεσα οι ζωές των Ελλήνων και των Ελληνόπουλων. Οι ελληνικές οικογένειες του βορά αντιμετωπίζουν ακόμη και προβλήματα διατροφής, όχι μόνο λόγω έλλειψης χρημάτων, αλλά κυρίως επειδή λείπουν τα τρόφιμα αφενός και αφετέρου επειδή είναι δύσκολη η πρόσβαση από τη μια περιοχή της πόλης στην άλλη, από τη μια γειτονιά στην άλλη. Την τελευταία φορά πριν φύγω από τη Ραμάλα ήρθα σε συνεννόηση με τη γενική πρόξενο της Ελλάδας για να γίνει ένα κομβόι και να μπορέσουμε να τροφοδοτήσουμε με γάλα και τρόφιμα τις ελληνικές οικογένειες της Ναμπλούς και της Τζενίν. Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό. Αντιμετωπίζουμε μέχρι και πρόβλημα πείνας.

    Ο Σύλλογος Ελληνίδων Παλαιστίνης

    -Ποια είναι η δραστηριότητα αυτή την κρίσιμη στιγμή του Συλλόγου Ελληνίδων Παλαιστίνης;

    -Η επιδείνωση της κατάστασης στην Παλαιστίνη ανέδειξε πραγματικά την αναγκαιότητα της ύπαρξης οργανωμένων συνόλων δράσης. Όταν ένα πρωί τα ισραηλινά τανκς εμφανίστηκαν κάτω από τα παράθυρά μας, στις αυλές των σχολείων των παιδιών μας και οι δημοσιογράφοι εκδιώχθηκαν και εκ των πραγμάτων βρέθηκε ο σύνδεσμός μας οργανωμένα να είναι η μόνη πηγή πληροφόρησης του κόσμου και ο μόνος σύνδεσμος μεταξύ μας, πραγματικά ευλογήσαμε χίλιες φορές τη στιγμή που τον δημιουργήσαμε.

    Η επαφή μεταξύ μας και με το ελληνικό στοιχείο της περιοχής πάντα ήταν συχνή, αλλά εκείνες τις δύσκολες ώρες έγινε καθημερινή με όλους. Ειδικά εκείνες τις επικίνδυνες μέρες που περάσαμε την περασμένη άνοιξη υπήρξαν και φορές που βρισκόμασταν πέντε φορές τη μέρα ειδικότερα με τις Ελληνίδες που είναι μόνες και απομακρυσμένες από το κέντρο της Ραμάλας και της Βηθλεέμ. Το ίδιο η επικοινωνία μας και με τα μοναστήρια και τις Εκκλησίες που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως με τον πατέρα Ιουστίνο, τον πατέρα Χρυσόστομο και άλλους σε μια προσπάθεια βοήθειας και προς εκείνους. Εκείνες τις ώρες μια καλή κουβέντα και η αίσθηση ότι υπάρχουν άνθρωποι, ομοεθνείς και ομόδοξοι, που σε σκέφτονται μπορούσε να θεωρηθεί η πιο αναγκαία βοήθεια, εκείνες ακριβώς τις στιγμές αναδείχτηκε ένας από τους βασικότερους λόγους ύπαρξης του συνδέσμου μας, αυτός της ενότητας και της αλληλοστήριξης.

    Θα μπορούσα να σας πω πολλά για εκείνο τον αγώνα, από τον οποίο όμως βγήκαμε δυνατές και κυρίως απόλυτα ενωμένες. Αυτή τη στιγμή είμαστε πράγματι 40 κοπέλες μια γροθιά. Οι προσπάθειές μας συνεχίστηκαν και μετά τις δύσκολες ώρες. Μόνο αυτό το καλοκαίρι σε συνεργασία με τοπικούς φορείς της Ελλάδας και τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού οργανώσαμε την αποστολή εφτά καλοκαιρινών κατασκηνώσεων για τα Ελληνόπουλα από προσφυγικούς καταυλισμούς, για Ελληνόπουλα και για μεικτές ομάδες από Ελληνόπουλα και από παιδιά που απασχολούνται στο Σύνδεσμο είτε μαθαίνουν ελληνικά, γιατί κυρίως μαθαίνουν ελληνικά, είτε μαθαίνουν τραγούδια ή είναι στο χορευτικό τμήμα.

    Επίσης το περασμένο καλοκαίρι η προσπάθειά μας επικεντρώθηκε στο να εξασφαλίσουμε το μέλλον των παιδιών μας που ήταν ήδη φοιτητές ή τελειόφοιτοι. Ήδη τα δύο Κυπριόπουλα που φοιτούσαν εδώ, το ένα μάλιστα στο αμερικάνικο πανεπιστήμιο της Παλαιστίνης και στο οποίο όλο το χρόνο δεν είχαν κάνει ούτε ένα μήνα μαθήματα, αυτή τη στιγμή τα έχουμε μεταγράψει στο κυπριακό πανεπιστήμιο και επιπλέον δεν χάνουν και έτος, έχουν μεταφέρει τα μαθήματα που έκαναν εκεί. Όπως και οι τελειόφοιτοί μας - και ευχαριστούμε γι' αυτό και το υπουργείο Εξωτερικών και το ΣΑΕ που βοήθησε πολύ- είναι όλοι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα με υποτροφίες και το γεγονός ότι εξασφαλίστηκε η συνέχιση των σπουδών τους, εξασφαλίστηκε και το κόστος των σπουδών, γιατί αυτή τη στιγμή καμία οικογένεια δεν μπορεί να στηρίξει έναν φοιτητή. Ήταν πραγματικά ένα βάρος που βγήκε από τους ώμους μας και ήταν ίσως η πρώτη φορά που νιώσαμε τη μητέρα πατρίδα δίπλα μας.

    Σε ετοιμότητα οι Έλληνες

    -Είστε δηλαδή σε μία κατάσταση εγρήγορσης

    -Ναι. Ήδη, επειδή τώρα είμαστε σε πολύ ειδική περίπτωση, καθώς περιμένουμε τον πόλεμο του Ιράκ και περιμένουμε ιδιαίτερες εξελίξεις εκεί, υπάρχουν κατάλογοι όλων των Ελλήνων, όχι μόνο με αριθμό των μελών αλλά η προετοιμασία μας στρέφεται και στα διαγράμματα των πόλεων, της γειτονιάς που είναι το σπίτι του κάθε Έλληνα έτσι ώστε να μπορεί κάποιος, άμα χρειαστεί, να φύγουμε επειγόντως. Και τους έχουμε ενημερώσει ότι αν υπάρξει κάποια κατάσταση αποκλεισμού, βάσει του σχεδιαγράμματος που εκπονήσαμε, να απευθυνθεί αναλόγως. Επίσης μια κίνηση που κάναμε μέσω των προξενείων μας είναι ότι φροντίζουμε να ετοιμάζουμε δέματα αρκετά σε σχέση με τα άτομα που έχει μια οικογένεια για να μπορεί σε περίπτωση αποκλεισμού να μπορεί να μείνει σπίτι της για 20 μέρες τουλάχιστον.

    Ένα θέμα που πολλά χρόνια το κουβεντιάζουμε και είναι πανελλήνιο είναι το θέμα των διαβατηρίων για τους ιδίους και τους συζύγους μας και θέλω να το θέσω. Ένα θέμα που όλοι το έχουμε, ευτυχώς δεν είναι αιώνιο και ελπίζουμε να μη γίνει. Εγώ προσωπικά δεσμεύομαι να αρχίσω να δουλεύω πάνω σε αυτό το θέμα , ώστε να κάνουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση, γιατί δεν είμαστε εμείς μόνο ως σύνδεσμος. Γιατί αν μας ζητηθεί να εγκαταλείψουμε τη χώρα και χρειαστεί να πάρουμε τους συζύγους μαζί δεν θα είναι δυνατό. Είναι πρόβλημα άμεσο.

    Από την άλλη η πρωτοβουλία μας να συγκεντρώσουμε χρήματα για τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα δεν ευοδώθηκε, αλλά συνεχίζουμε τις προσπάθειες. Αυτή τη στιγμή έχουμε δημιουργήσει το «καραβάνι αλληλεγγύης», έχουμε συντάξει καταλόγους των ορφανών παιδιών της Παλαιστίνης που υιοθετούνται από ελληνικές οικογένειες με 50 ευρώ το μήνα για ένα χρόνο, για να μπορέσουμε να καλύψουμε τα έξοδα διατροφής. Επίσης, βοηθάμε χρηματικά από την Ελλάδα και την Κύπρο φοιτητές για να καλύψουν τα έξοδα των Πανεπιστημίων.

    Δουλεύουμε πάνω σε «υιοθεσίες» βομβαρδισμένων και φτωχών σχολείων, ένα σχολείο της Παλαιστίνης και ένα της Κύπρου και της Ελλάδας με προοπτικές να αναπτυχθούν αργότερα σχέσεις μεταξύ των σχολείων, όχι μόνο χρηματικές βοήθειες, αλλά να γίνει ένα μεγαλύτερο δέσιμο ανάμεσα στους λαούς φυσικά. Φροντίζουμε να δουλεύουμε πάνω στις αδελφοποιήσεις δήμων και να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι.

    Μετέχουμε σαν βασικός παράγοντας σε τρία προγράμματα στην Παλαιστίνη σε συνεργασία με μη κυβερνητικές οργανώσεις της Ελλάδας. Βέβαια δεν ξέρω πόσο τα προγράμματα αυτά θα χρηματοδοτηθούν αλλά είναι μια προσπάθειά μας, πρώτα να βοηθήσουμε τον Παλαιστινιακό λαό ή ένα μέρος του, όπως μπορούμε, και από την άλλη μεριά να εξασφαλίσουμε κάποιους πόρους για το σύνδεσμό μας, όπως ενοίκια κλπ.

    «Οι εξτρεμιστές πάντα θα βρίσκουν μάρτυρες»

    -Πως βλέπεις την εξέλιξη του Παλαιστινιακού προβλήματος; Νομίζεις ότι υπάρχει δυνατότητα επίλυσης;

    -Είμαστε σε μια περιοχή που πάντα αντιμετώπιζε πρόβλημα, δεν θέλουμε όμως να συνεχίσουμε έτσι. Εκεί υπάρχουν και κοινότητες που ορισμένοι και από τους δυο κάνουν ό,τι μπορούν για να βαθαίνουν το χάσμα και να εξυπηρετούν ο καθένας τα προσωπικά ή ιδεολογικά του συμφέροντα. Όμως κάθε μέρα σκοτώνονται πέντε ή έξι ή δέκα Παλαιστίνιοι, κυρίως μαθητές, δεκάδες μένουν άστεγοι με την εφαρμογή της πρακτικής της κατεδάφισης σπιτιών που εφαρμόζουν οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής, η πείνα και το αδιέξοδο ωθούν σε πράξεις βίας και αυτοκτονίας.

    Από την άλλη μεριά οι Ισραηλινοί πολίτες ζουν το καθημερινό μαρτύριο του τρόμου γιατί δεν ξέρουν από πού θα τους βρει το κακό. Ούτε καν στο φανάρι δεν μπορούν να σταματήσουν χωρίς φόβο να περιμένουν το πράσινο ούτε καν στους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας. Από το φόβο τους και από την προπαγάνδα που γίνεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσής τους, δεν βλέπουν ότι η βία που επιτρέπουν στην κυβέρνησή τους να χρησιμοποιεί δεν είναι και δεν πρόκειται να φέρει καμία λύση.

    Οι ισλαμιστές πάντα θα βρίσκουν τους επόμενους μάρτυρες να θυσιαστούν και η εξτρεμιστική «Χαμάς» θα ανεβαίνει. Γιατί στην πραγματικότητα αυτό συμβαίνει σε εμάς. Και πληρώνουμε όλοι εμείς που ζούμε εκεί βαρύ, πολύ βαρύ τίμημα.

    Η ελληνική πλευρά είναι αλήθεια κάνει ό,τι μπορεί και αυτή τη στιγμή πραγματικά γίνονται ενέργειες και με τη βοήθεια της Ελλάδας και κάτω από την αιγίδα της και ο παλαιστινιακός λαός και η κυβέρνησή του υπολογίζει πολύ στη περίοδο της ελληνικής προεδρίας.

    Αλλά ένα πράγμα που μπορούμε να ζητήσουμε και εμείς, ο κάθε πολίτης από εμάς σε όλο τον κόσμο είναι αυτό. Η απόφαση του ΟΗΕ το 1947 για τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ προβλέπει δύο κράτη με καθορισμένα σύνορα. Όλες οι μετέπειτα αποφάσεις του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας από το 1987 και έπειτα κατοχυρώνουν τα εδάφη του '67 σαν κατεχόμενα και δέχονται τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. Εμείς οι δυο κοινότητες μπορούμε να ζήσουμε μαζί. Κακά τα ψέματα δεν μπορούμε να ζήσουμε ο ένας χωρίς τον άλλο για πολλούς λόγους, κυρίως οικονομικούς., γιατί ούτε το Ισραήλ μπορεί να ζήσει χωρίς τη φτηνή εργατική δύναμη του Παλαιστίνιου ούτε και οι Παλαιστίνιοι χωρίς τα εργοστάσια που τους δίνουνε δουλειά. Έτσι είναι τα πράγματα. Όμως πρέπει οι φωνές της λογικής, κυρίως στο Ισραήλ, να δυναμώσουν. Οι κινήσεις ειρήνης πρέπει να βοηθηθούν από εσάς από εμάς από όλο τον κόσμο. Υπάρχουμε, δουλεύουμε, έχουμε δύναμη και έχουμε παλέψει για τόσα πράγματα. Πρέπει να βοηθήσουμε. Το ίδιο και εμείς, οι δυνάμεις της Παλαιστίνης από την κυβέρνησή μας, το Πατριαρχείο μας που μπορεί να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή, οι γυναικείες οργανώσεις, πολλά σώματα που καταδικάζουν την τρομοκρατία. Το σύμφωνο της ολυμπιακής εκεχειρίας που συμφώνησαν και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πρέπει να γίνει πραγματικότητα.

    Εμείς σαν σύνδεσμος έχουμε ρίξει μεγάλο βάρος της δουλειάς μας στο να πετύχουμε πιο μαζική συνεργασία ανάμεσα στις εθνικές δυνάμεις της Παλαιστίνης και του Ισραήλ, όχι σε κυβερνητικό επίπεδο βέβαια, γιατί πιστεύουμε ότι η δουλειά από το λαό είναι πολύ πιο μεγάλη. Υπάρχει φανατισμός αυτή τη στιγμή και γι' αυτό η προσπάθειά μας είναι δύσκολη, επικίνδυνη. Όποιος σκεφτεί να πει καλημέρα σε κάποιον ισραηλινό θεωρείται προδότης. Είναι δύσκολο, επικίνδυνο, αλλά θα ρισκάρουμε όσο μπορούμε για να βοηθήσουμε στην υπόθεση για να έχουν τα παιδιά των παιδιών μας ένα καλύτερο μέλλον.

    Βασική όμως προϋπόθεση για τις καλύτερες μέρες που θα έρθουν είναι η αλλαγή της κοινής γνώμης των Ισραηλινών πολιτών. Και δεύτερη προϋπόθεση είναι αυτή. Ένας μεγάλος αριθμός Εβραίων ζει ανά τον κόσμο. Πολλοί από αυτούς σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό λένε ότι είναι υπέρ της ίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους. Το θέμα είναι όμως ότι αυτό δεν φτάνει. Πέρα από τα λόγια πρέπει να προσπαθήσουμε να γίνονται και πράξεις.

    Γι' αυτό θέλουμε τη βοήθειά σας. Αυτό που θέλουμε είναι ένα κράτος σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπου θα είμαστε κυρίαρχοι του νερού, των πηγών, του εναέριου χώρου μας, των συνόρων μας, και θα μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια. Σεβόμαστε το κράτος του Ισραήλ, πρέπει όμως να υπάρξει και το Παλαιστινιακό κράτος. Όσο πιο νωρίς το αντιληφθούν αυτό οι Ισραηλινοί, τόσο καλύτερα για όλους».

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ - ΓΚΑΡΓΚΑΝΑ

    Aθήνα, 25 Νοεμβρίου 2002 (21:00 UTC+2)

    Συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκο Γκαργκάνα, τους υποδιοικητές και τα μέλη του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής είχε σήμερα ο Συντονιστής της ΟΔΕ Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ελληνική και διεθνή οικονομία.

    [06] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΙΧΜΑΛΩΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ

    Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2002 (20:57 UTC+2)

    Με τις σημερινές αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ η Κυβέρνηση απέδειξε ότι είναι αιχμάλωτη στις πιέσεις και τις εντολές των οικονομικών συμφερόντων τόνισε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Θοδωρής Ρουσόπουλος. «Η Νέα Δημοκρατία, εγκαίρως, επεσήμανε ότι, στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για τα εξοπλιστικά προγράμματα, η Κυβέρνηση Σημίτη δίνει εξετάσεις στη νομιμότητα και τη διαφάνεια» είπε χαρακτηριστικά.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας, ο κ. Ρουσόπουλος επισήμανε πως «ο κ. Παπαντωνίου βαρύνεται με την οικονομική καταστροφή ενάμισυ εκατομμυρίου πολιτών στο Χρηματιστήριο και ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας συνεχίζει να επιδεικνύει την ίδια περιφρόνηση προς τα εκατομμύρια των Ελλήνων φορολογουμένων. Όλων αυτών, που με το υστέρημά τους ενισχύουν τις Ένοπλες Δυνάμεις. Και το μόνο που απαιτούν είναι τα χρήματα αυτά να πιάνουν τόπο και να μην τροφοδοτούν αλλότρια συμφέροντα».

    [07] Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΒΡΑΒΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Νοεμβρίου 2002 (20:55 UTC+2)

    Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για τη διοργάνωση της «Γιορτής του Αθλητισμού 2002». Σήμερα στάλθηκε το σχετικό πληροφοριακό υλικό στους αθλητικούς συντάκτες των ΜΜΕ καθώς και το έντυπο ψηφοδέλτιο, προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία της ψηφοφορίας για την ανάδειξη των καλύτερων αθλητών του 2002. Υπενθυμίζεται ότι τους καλύτερους αθλητές της Θεσσαλονίκης θα αναδείξουν με ψηφοφορία, όπως και πέρσι, οι αθλητικοί συντάκτες που είναι μέλη του ΠΣΑΤ και της ΕΣΗΕΜΘ.

    Η «Γιορτή του Αθλητισμού της Θεσσαλονίκης» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου στις 19:30, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» της HELEXPO ΔΕΘ. ενώ τα ονόματα των νικητών θα ανακοινωθούν από τον Δήμαρχο Β. Παπαγεωργόπουλο και τα μέλη της διαπαραταξιακής επιτροπής του Δημοτικού Συμβουλίου σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου.

    [08] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΘΥΡΩΝ

    Λευκωσία, 25 Νοεμβρίου 2002 (20:53 UTC+2)

    Η Κύπρος συμμετείχε στις εκδηλώσεις Ανοικτών Θυρών του Ευρωκοινοβουλίου κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με τις οποίες ολοκληρώθηκε η εβδομάδα της πανηγυρικής Συνόδου του Ευρωκοινοβουλίου αφιερωμένη στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, οι εκδηλώσεις Ανοικτών Θυρών ήταν αφιερωμένες στις 13 υποψήφιες για ένταξη χώρες με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών θεσμών, οργανώσεων και συνδέσμων.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [09] ΚΡΙΤΙΚΗ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΣΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αγκυρα, 25 Νοεμβρίου 2002 (20:51 UTC+2)

    Επικριτικός απέναντι στους χειρισμούς του Ραούφ Ντενκτάς στο Κυπριακό εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρέσβης, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, λέγοντας πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης με το να απορρίπτει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα τις σοβαρές συνομιλίες, επιφέρει ζημία στα συμφέροντα 70 εκατομμυρίων Τούρκων.

    Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Sabah, ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ τόνισε την ανάγκη να αποδεχθεί ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ως σημείο εκκίνησης για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Μεγαλονήσου.

    «Το θέμα είναι στα χέρια του Ντενκτάς», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «εάν σκεφτείτε τη νέα κυβέρνηση στην Τουρκία και τις εξελίξεις που σημειώνονται στον κόσμο, έχει φθάσει ο καιρός να επιτρέψει ο Ντενκτάς, να προχωρήσει η υπόθεση».

    Επισήμανε δε πως «δεν θα πρέπει να επιτραπεί να κλονίσει ο Ντενκτάς τα συμφέροντα των 70 εκατομμυρίων Τούρκων» και πρόσθεσε πως «με τη συμπεριφορά του προκαλεί το ρίσκο να πουν οι ευρωπαίοι όχι στην Άγκυρα».

    Αναφερόμενος στα βήματα που θα πρέπει να γίνουν έως τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, ο κ. Χόλμπρουκ τόνισε πως θα πρέπει δοθεί ημερομηνία και χάρτης πορείας στην Τουρκία για να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να κληθεί η Κύπρος να γίνει μέλος στην ΕΕ και θα πρέπει επίσης να αρχίσουν σοβαρές διαπραγματεύσεις οι οποίες θα δώσουν τη δυνατότητα να γίνουν και οι δυο μέλη της ΕΕ κι ένα κράτος στην Κύπρο.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της Συντακτικής Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης και πρώην προέδρου της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, ο οποίος τάχθηκε κατηγορηματικά εναντίον κάθε προοπτικής εισόδου της Τουρκίας στην ΕΕ, δήλωσε πως πρόκειται για λόγια με προκατάληψη. «Ο ντ' Εστέν, λέγοντας ανοιχτά τα όσα λένε μυστικά οι Ευρωπαίοι μας έκανε μεγάλο κακό Πολλοί Ευρωπαίοι ακόμη δεν έχουν αντιληφθεί ότι είναι προς όφελός τους το να βρίσκεται η Τουρκία στην Ευρώπη», συμπλήρωσε.

    Προειδοποίησε δε πως σε περίπτωση που παραγκωνιστεί η Τουρκία θα στενέψουν τα σύνορα της Ευρώπης και θα έρθουν αντιμέτωπα το Ισλάμ και η Ευρώπη.

    [10] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΘΑ ΦΕΡΕΙ Η Ν.Δ. ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

    Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2002 (20:51 UTC+2)

    Ερωτήσεις στη Βουλή θα κάνει η Νέα Δημοκρατία για κάθε μία από τις στρατιωτικές προμήθειες που αποφάσισε σήμερα το ΚΥΣΕΑ. Αυτό γνωστοποίησε το απόγευμα ο υπεύθυνος του Τομέα Εθνικής Άμυνας της ΝΔ, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος ο οποίος κατήγγειλε την κυβέρνηση για ανάθεση των στρατιωτικών προμηθειών, αντί της διεξαγωγής διεθνούς διαγωνισμού, με τον οποίο θα εξασφάλιζε ανταγωνιστικές τιμές, ευνοϊκότερους συμβατικούς όρους και καλύτερες προσφορές συμπαραγωγής.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος κάλεσε τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας να εξηγήσει στον Ελληνικό λαό, αν και κατά πόσο συντρέχουν οι λόγοι που τον νομιμοποιούν να παρακάμπτει τις διαδικασίες διεθνούς διαγωνισμού και να προβαίνει σε αναθέσεις των προμηθειών. «Η Νέα Δημοκρατία θα ικανοποιηθεί μόνο σε μία περίπτωση: Ότι ετηρήθησαν οι διαδικασίες, που προβλέπει το Π. Δ. 284 / 1989 περί προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων. Το ενδιαφέρον της Νέας Δημοκρατίας εξαντλείται εκεί, στην τήρηση δηλαδή των νομίμων διαδικασιών», πρόσθεσε ο υπεύθυνος του Τομέα Εθνικής Άμυνας της Ν.Δ.

    [11] ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Ο ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗ ΣΛΑΒΙΑ ΠΡΑΓΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Νοεμβρίου 2002 (20:49 UTC+2)

    Η αντίστροφη μέτρηση για τον ΠΑΟΚ έχει ξεκινήσει και όλοι απλά περιμένουν το παιχνίδι της Πέμπτης με την Σλάβια Πράγας. Ηδη ο τεχνικός του Δικεφάλου, Αγγελος Αναστασιάδης έχει ετοιμάσει τα πλάνα του, αφού αναμένεται να ρίξει μεγάλη βαρύτητα στο πρώτο παιχνίδι.

    Στην αποστολή επιστρέφουν οι τρεις Αφρικανοί Αμπονσά, Ουντέζε και Φουτσίνι που δεν αγωνίστηκαν στο χθεσινό παιχνίδι με την Προοδευτική. Κανονικά προπονείται ο Σλάτζαν Σπάσιτς και θα είναι παρών στην αποστολή κόντρα στην Σλάβια Πράγας, ενώ θέση στην αποστολή διεκδικεί και ο Γιώτης Εγκωμίτης.

    Από αύριο οι προπονήσεις του ΠΑΟΚ θα είναι νυκτερινές, ώστε να υπάρξει προσαρμογή για το παιχνίδι. Η τσεχική ομάδα έρχεται μεθαύριο το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη με πτήση τσάρτερ, μαζί με 70 περίπου οπαδούς, ενώ αναμένονται και άλλα δύο λεωφορεία την ίδια μέρα του αγώνα.

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΓΑΛΛΙΑΣ

    Παρίσι, 25 Νοεμβρίου 2002 (20:46 UTC+2)

    Θέματα απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας τα οποία θα αναπτύξει η Ελληνική Προεδρία στο Συμβούλιο Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, συζήτησαν σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας και ο Γάλλος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Φρανσουά Φιλόν σε συνάντηση που είχαν στο Παρίσι.

    Οι δύο υπουργοί συζήτησαν διεξοδικά και συμφώνησαν στην προώθηση ενός Ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου σύγχρονου και προσαρμοσμένου στις νέες συνθήκες με περισσότερες και ποιοτικότερες θέσεις απασχόλησης που θα συνδυάζουν την ευελιξία με την ασφάλεια και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

    Οι κ.κ. Ρέππας και Φιλόν έδωσαν έμφαση στην κοινωνική διάσταση όλων των ζητημάτων και ιδιαίτερα των συντάξεων, της πολιτικής ενάντια στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Μέσα από τη συζήτηση διαπιστώθηκε ότι Ελλάδα και Γαλλία έχουν ταυτόσημες απόψεις για μια Ευρώπη με ανθρώπινο πρόσωπο, όπου η ισχυρή οικονομία θα βασίζεται στην ισχυρή και συνεκτική κοινωνία.

    Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν τέλος ότι τα κοινωνικά θέματα και τα θέματα της απασχόλησης δεν έχουν μόνο δημοσιονομική διάσταση, η οποία αφορά αρμοδιότητες των υπουργών Οικονομίας και του ΕΚΟΦΙΝ, αλλά έχουν και την κοινωνική διάσταση για την οποία οι υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που μετέχουν στα αντίστοιχα συμβούλια απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων, θα πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο.

    [13] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ"

    Θεσσαλονίκη, 25 Νοεμβρίου 2002 (20:43 UTC+2)

    Διεθνές επιστημονικό συμπόσιο με θέμα: "Κινήματα του Μοντερνισμού και Βυζαντινή Παράδοση", ένα ζήτημα επίκαιρο για την επιστημονική έρευνα διεθνώς διοργάνωσε με επιτυχία από τις 18 έως τις 23 Νοεμβρίου το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών.

    Το συμπόσιο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Ιδρυμα Ανατολικών Σπουδών της Νάπολης της Ιταλίας, την καθηγήτρια ιστορίας της τέχνης, Νικολέτα Μίσλερ και τον καθηγητή Τζον Ε. Μπόουλτ του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας και το παρακολούθησαν 50 φοιτητές από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γιουγκοσλαβία.

    Σημειώνεται ότι το Κρατικό Μουσείο διοργάνωσε για δεύτερη φορά μέσα στον ίδιο χρόνο μία τέτοια διεθνή συνάντηση (η πρώτη ήταν το Μάρτιο του 2002) με στόχο να προσφέρει στους φοιτητές και τους νέους ερευνητές τη δυνατότητα να μελετήσουν από κοντά τα περίφημα έργα της Συλλογής Κωστάκη, να ακούσουν εισηγήσεις από επιφανείς ειδικούς σε ζητήματα ρωσικής πρωτοπορίας, να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες με ζητούμενο την προώθηση της επιστημονικής έρευνας και τη διεύρυνση των ενδιαφερόντων τους.

    Στα πλαίσια του συμποσίου παρουσιάστηκε και αναλύθηκε το έργο των καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας (Ποπόβα, Κλιουν, Ρέντκο, Κλούσιτς, Μούχινα, Ματιούσιν, Νικρίτιν, Ρότσενκο, Στεπάνοβα, Τάτλιν) θίχτηκαν ζητήματα που αφορούν τις καταβολές των κινημάτων του ευρωπαϊκού μοντερνισμού και την επίδραση της βυζαντινής παράδοσης και παρουσιάστηκαν επιστημονικά προγράμματα που διεξάγονται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τη χημική ανάλυση και σύσταση των χρωστικών ουσιών.

    Επιπλέον οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από την κόρη του συλλέκτη, Αλίκη Κωστάκη πολύτιμες πληροφορίες γύρω από τη ζωή και τη δραστηριότητα του πατέρα της και να δουν από κοντά μέρος του πολύτιμου, ανέκδοτου αρχειακού υλικού της οικογένειας.

    Σημαντική υπήρξε η συμβολή της διευθύντριας της Κρατικής Πινακοθήκης Τρετιακόφ στη Μόσχα Λίντια Λόβλεβα, η οποία μίλησε για το τμήμα της Συλλογής Κωστάκη που παρέμεινε στη Ρωσία, αλλά και της επιμελήτριας του ίδιου Μουσείου Ναταλία Αντάσκινα, η οποία αναφέρθηκε διεξοδικά στο έργο της Λιουμπόβ Ποπόλβα, μιας από τις σημαντικότερες καλλιτέχνιδες της ρωσικής πρωτοπορίας.

    Η συνεργασία των δύο μουσείων του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και της Πινακοθήκης Τρετιακόφ, εγκαινιάζεται με τη συμπαραγωγή και συνδιοργάνωση της πρώτης σε παγκόσμιο επίπεδο αναδρομικής έκθεσης του Ρώσου καλλιτέχνη Σολομόν Νικρίτιν. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί το χειμώνα του 2003 στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στη Μόσχα.

    Οι φοιτητές ξεναγήθηκαν στους εκθεσιακούς χώρους του μουσείου και στο χώρο φύλαξης της Συλλογής Κωστάκη από το διευθυντή του Κ.Μ.Σ.Τ. Μιλτιάδη Παπανικολάου, επισκέφθηκαν βυζαντινές εκκλησίες της Θεσσαλονίκης και τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας.

    [14] ΕΡΩΤΗΣΗ ΞΗΡΟΤΥΡΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΑΕ

    Θεσσαλονίκη, 25 Νοεμβρίου 2002 (20:40 UTC+2)

    Τα εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ ΑΕ θέτει με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής του Συνασπισμού Ασημίνα Ξηροτύρη.

    Επικαλούμενη επιστολή της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης, η κ. Ξηροτύρη σημειώνει ότι μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων που παρέχουν καθημερινή δημοσιογραφική κάλυψη της επικαιρότητας, δηλαδή εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, δεν καλύπτονται από συμβάσεις αορίστου χρόνου, όπως θα έπρεπε, ούτε καν από συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αλλά από συμβάσεις έργου, διάρκειας μόλις δύο ή τριών μηνών. Έτσι μισθωτοί εργαζόμενοι βαπτίζονται «εργολάβοι» με συνέπεια να διακυβεύεται ανά πάσα στιγμή η απασχόλησή τους, αφού με τη λήξη της σύμβασής τους ανά δύο μήνες μπορεί να απολυθούν και μάλιστα χωρίς καμία αποζημίωση.

    Εξάλλου η ευρωβουλευτής του Συνασπισμού τονίζει ότι στην ΕΡΤ-3, το περιφερειακό κρατικό κανάλι, η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων υπογράφουν συμβάσεις έργου (από τους 167 μόνο οι 11 έχουν συμβάσεις εργασίας). Επίσης και στους περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΑ όλοι οι δημοσιογράφοι συνδέονται με αυτήν με συμβάσεις έργου.

    Κλείνοντας το κείμενο της ερώτησής της η κ. Ξηροτύρη καλεί την κυβέρνηση να διευκρινίσει ποια μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου οι δημοσιογράφοι στην ΕΡΤ ΑΕ, αφού αποδεδειγμένα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, να συνδέονται με αυτήν με συμβάσεις αορίστου χρόνου, ώστε να μην είναι έωλη η απασχόλησή τους και να μη στερούνται των βασικών εργασιακών δικαιωμάτων όπως συμβαίνει σήμερα με το καθεστώς των συμβάσεων έργου.

    [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΤΕ ΣΟΤΟ - ΓΙΑΚΙΣ

    Λευκωσία, 25 Νοεμβρίου 2002 (20:36 UTC+2)

    Συνάντηση με τον νέο Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Γιασάρ Γιακίς θα έχει αύριο ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Σύμφωνα με πηγές των Ηνωμένων Εθνών, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αργά αύριο το απόγευμα στο Βερολίνο.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [16] Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Λευκωσία, 25 Νοεμβρίου 2002 (20:32 UTC+2)

    Ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δεν πρόκειται να αποδεχθεί το σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού λίγες μόνο μέρες πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης, περιορίζοντας έτσι ακόμη περισσότερο τα ήδη ασφυκτικά περιθώρια διαπραγμάτευσης.

    ''Εάν το κάνει θα είναι μια ριζοσπαστική εξέλιξη και τότε ακριβώς είναι που θα πρέπει το Εθνικό Συμβούλιο και ο Πρόεδρος θα πάρουν τις ευθύνες τους και να αντιμετωπίσουν μια τέτοια ενέργεια, όμως δεν είναι πιθανόν ότι θα γίνει κάτι τέτοιο'', πρόσθεσε ο κ. Μαρκίδης.

    Είπε, επίσης, ότι οι δηλώσεις που γίνονται από τουρκικής πλευράς δεν δείχνουν ότι αυτή η εξέλιξη είναι πιθανή, αλλά σημείωσε ότι ''εάν προκύψει μια τέτοια εξέλιξη, τότε θα πρέπει να αντιμετωπισθεί από όλη την πολιτική ηγεσία σε πνεύμα ενότητας''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [17] Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Λευκωσία, 25 Νοεμβρίου 2002 (20:30 UTC+2)

    Η Εκκλησία της Κύπρου δεν διαφοροποιεί καθόλου τη θέση της και εξακολουθεί να απορρίπτει το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για λύση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, ύστερα από ενημέρωση που έτυχε η Ιερά Σύνοδος από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Αλέκο Μαρκίδη για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Ο Μητροπολίτης Πάφου είπε ότι οι Συνοδικοί παρακάλεσαν τον Γενικό Εισαγγελέα να μεταφέρει στην κυβέρνηση το μήνυμα ότι "η Εκκλησία θα συμβάλει ούτως ώστε ο λαός να μην διχαστεί σε αυτές τις κρίσιμες ώρες που περνά η πατρίδα μας''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [18] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Λευκωσία, 25 Νοεμβρίου 2002 (20:28 UTC+2)

    Ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης προέβη σήμερα σε σφαιρική ανάλυση του σχεδίου Ανάν στους Ιεράρχες της Εκκλησίας της Κύπρου, οι οποίοι, όπως είπε ο κ. Μαρκίδης, έδειξαν ενδιαφέρον για το σύνολο του σχεδίου χωρίς να έχουν συγκεντρωμένη την προσοχή τους σε θέματα που αφορούν την ίδια την Εκκλησία.

    Σε ερώτηση εάν η Ιερά Σύνοδος επιμένει στην απόρριψη του σχεδίου μετά την ενημέρωση που είχε, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι δεν εναπόκειται στο ίδιο να κάνει οποιανδήποτε δήλωση για τη θέση της Ιεράς Συνόδου.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΑΙ ΜΑΪΚΟ

    Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2002 (20:28 UTC+2)

    Τρεις συμφωνίες που ενισχύουν την αμυντική συνεργασία Ελλάδας - Αλβανίας υπέγραψαν σήμερα, στην Αθήνα, οι υπουργοί Άμυνας των δυο χωρών, Γιάννος Παπαντωνίου και Παντελί Μάικο αντίστοιχα.

    Η πρώτη συμφωνία αφορά στην κατασκευή, τον εξοπλισμό και τη στελέχωση του νέου στρατιωτικού νοσοκομείου του Αργυροκάστρου, το οποίο χρηματοδοτείται από την ελληνική κυβέρνηση, η δεύτερη στην κατασκευή ναυτικής βάσης στο Δυρράχιο για λογαριασμό των αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων και η τρίτη στην εκπαίδευση των αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο πολυεθνικό κέντρο επιχειρήσεων που λειτουργεί στο Κιλκίς. Στο κέντρο θα εκπαιδεύονται 40 στρατιωτικοί ετησίως.

    Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε πως η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να προωθήσει την υποψηφιότητα της Αλβανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της και να τη βοηθήσει να εναρμονίσει τη διοίκηση και τη δομή των Ενόπλων Δυνάμεών της στα ΝΑΤΟϊκά πρότυπα, αποστέλλοντας αξιωματικούς και συμβάλλοντας με διάφορους τρόπους σε αυτή την εναρμόνιση.

    Ο κ. Παπαντωνίου επανέλαβε, επίσης, τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού και προώθησης μεταρρυθμίσεων στην Αλβανία, αλλά και στρν προοπτική ένταξης της γειτονικής χώρας στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς. «Η Ελλάδα πιστεύει ακράδαντα σε έναν ενιαίο οικονομικό και αμυντικό χώρο στην Ευρώπη. Και σε αυτό το χώρο, η Αλβανία έχει μία αυτονόητη θέση», είπε χαρακτηριστικά.

    Από την πλευρά του, ο κ. Μάικο τόνισε ότι με τις συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, τόσο τις σημερινές όσο και αυτές που θα υπογραφούν μελλοντικά, οι αμυντικές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο της ιστορίας των διμερών τους σχέσεων.

    [20] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ

    Θεσσαλονίκη, 25 Νοεμβρίου 2002 (20:25 UTC+2)

    Την ανάγκη να μην ξεθωριάσει η ιστορική μνήμη, ακόμα και όταν αφορά μια επώδυνη περίοδο όπως αυτή της Μικρασιατικής Καταστροφής, επισήμαναν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και ο νεοεκλεγείς νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, μιλώντας στην παρουσίαση στη Θεσσσαλονίκη του δίτομου λευκώματος για τη Μικρασιατική Εκστρατεία 1919-1922 με τίτλο "Από την εποποιία στην καταστροφή" και του επίτομου έργου "Άγιοι και Εθνομάρτυρες της Μικράς Ασίας και του Πόντου" του συγγραφέα και δημοσιογράφου Τίτου Αθανασιάδη. Τα δύο βιβλία εκδίδονται από την εφημερίδα «Απογευματινή».

    Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος υπογράμμισε ότι στα 3.000 χρόνια παρουσίας του στη Μικρά Ασία ο ελληνισμός προσέφερε στην ανάπτυξη του πολιτισμού και των τεχνών. Ωστόσο, πρόσθεσε, δεκαπέντε μέρες ήταν αρκετές για να τερματιστεί αυτή η παρουσία και να συντελεστεί η μεγαλύτερη εθνική καταστροφή από καταβολής του ελληνισμού.

    Τόνισε, δε, ότι η Μικρασιατική Καταστροφή γέμισε με πληγές που ακόμα πονάνε τις ψυχές μας, ωστόσο οι πρόσφυγες κατάφεραν να μεγαλουργήσουν στην μητέρα Ελλάδα και να αποδείξουν ότι η ελληνική ψυχή ξέρει τι θα πει αναγέννηση.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος χαρακτήρισε εξαιρετικής σημασίας το έργο του συγγραφέα γιατί, όπως είπε, δεν αποτελεί απλή παράθεση γεγονότων, αλλά τεκμηριώνει την συμβολή του ελληνισμού της Μικράς Ασίας στην ανάπτυξη των επιστημών και των τεχνών και καταγράφει την δίωξη που υπέστη το ελληνικό στοιχείο από τους Τούρκους.

    Τέλος, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, υπογράμμισε ότι η ιστορία πρέπει να εμπνεύσει τους ηγέτες να μην πάρουν αποφάσεις που θα μας ξαναλαβώσουν.

    Από την πλευρά του, ο νεοεκλεγείς νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγίωτης Ψωμιάδης επισήμανε ότι έχουμε υποχρέωση να θυμόμαστε, γιατί μόνο με τη μνήμη τα έθνη μεγαλουργούν και προκόβουν.

    Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι τα βιβλία του Τίτου Αθανασιάδη ξυπνούν μνήμες από μια πικρή περίοδο της ιστορίας, στην οποία ο ελληνισμός πλήρωσε το τίμημα μιας επιδίωξης, που δεν μπορούσε να γίνει τότε πραγματικότητα.

    Ο κ. Ψωμιάδης επισήμανε ότι το έθνος μας βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες στιγμές και πρόσθεσε ότι πρέπει να χαράξουμε την πορεία μας με ενότητα και αποφασιστικότητα.

    Για τα βιβλία μίλησαν η διευθύντρια της υπηρεσίας του ιστορικού και διπλωματικού αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών Φωτεινή Τομαή-Κωνσταντοπούλου και ο συγγραφέας.

    Η τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής

    Η Μικρασιατική Καταστροφή αποτελεί τη μεγαλύτερη τραγωδία του Ελληνισμού. Μεγαλύτερη και από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, επισημαίνει ο Τίτος Αθανασιάδης στο έργο του «Από την εποποιία στην καταστροφή». Γιατί μετά την πτώση του Βυζαντίου, ο Ελληνισμός εξακολούθησε την ιστορική πορεία του, έστω και υπό τον ζυγό των Οθωμανών. Διαπρεπείς βυζαντινές οικογένειες, μάλιστα, επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την πολιτική της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, σε σημείο ώστε ηγεμονίες της να ανατεθούν σε ορισμένες από αυτές. Ενώ η εκκλησία και ο κοινοτικός θεσμός που τελούσαν υπό την επιρροή του Πατριαρχείου, αλλά και η ελληνική παιδεία, γνώρισαν μακρές περιόδους άνθησης. Χωρίς αυτά να σημαίνουν ότι ο ελληνισμός δεν γνώρισε σκληρά χρόνια με άγριες πρακτικές όπως ο γενιτσαρισμός, το παιδομάζωμα, οι βίαιοι εξισλαμισμοί και οι εξοντωτικές φορολογίες.

    Τα μέτρα, όμως, αυτά και η σκληρότητα ορισμένων σουλτάνων δεν συγκρίνονται με αυτό που συνέβη το 1922. Με το πλήρες ξερίζωμα του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας από τις πατρογονικές εστίες του από τον Μουσταφά Κεμάλ.

    Τρεις χιλιάδες χρόνια ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού τερματίστηκαν βίαια, μέσα σε δεκαπέντε ημέρες. Ενώ ενάμισι εκατομμύριο Έλληνες εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις περιουσίες, τους ναούς και τα σχολεία τους, πολλά από τα οποία παραδόθηκαν στις φλόγες, και να καταφύγουν πρόσφυγες στην ίδια την πατρίδα τους.

    Άλλο ένα εκατομμύριο Έλληνες της Ιωνίας, της Θράκης και του Πόντου εξοντώθηκαν από τους Τούρκους στην περίοδο 1919 1922, όταν οι περιοχές αυτές ήταν υπό ελληνική διοίκηση, κατ' εντολήν την Κοινωνίας των Εθνών. Η Ανατολική Θράκη, μάλιστα, είχε ενσωματωθεί στο ελληνικό κράτος, στο οποίο, άλλωστε, ανήκε ιστορικά και πολιτιστικά.

    Η μετάβαση του ελληνικού στρατού στην Ιωνία και τη Θράκη δεν υπήρξε εκδήλωση ιμπεριαλιστικής πολιτικής. Αποφασίστηκε από τους συμμάχους της «Αντάντ», προκειμένου να προστατευθούν οι χριστιανικοί πληθυσμοί της Τουρκίας από νέες σφαγές ως συνέχεια την εκτεταμένων σφαγών που το σουλτανικό καθεστώς και οι Νεότουρκοι είχαν εξαπολύσει στη διάρκεια του Α' Παγκόσμιου Πολέμου.

    Ακόμη, η αποστολή του ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία απέβλεπε στο να υποχρεωθεί η ηττημένη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου Τουρκία να εφαρμόσει την ανακωχή του Μούδρου και να επικυρώσει τη Συνθήκη των Σεβρών, μετά την υπογραφή της, τον Ιούλιο του 1920.

    Η συμμαχική εντολή δόθηκε στην Ελλάδα, όχι μόνο διότι ήταν μια από τις νικήτριες δυνάμεις του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και διότι διέθετε ιστορικούς τίτλους 3.000 χρόνων στα μικρασιατικά εδάφη, ενώ η μεγαλύτερη και ισχυρότερη μειονότητα της Τουρκίας ήταν η ελληνική, αποτελούμενη από 2.500.000 Έλληνες.

    Η παρουσία των 1,5 εκατομμυρίων Ελλήνων στην Ιωνία, τον Πόντο και τη Θράκη, αλλά και του πολιτισμού 30 αιώνων, κατέληξαν στη μετατροπή της φύσης της εκστρατείας της Ελλάδας του 1919 1922 σε απελευθερωτική.

    Υπήρχε, άλλωστε, υπέρ αυτής της μετατροπής, η ιδεολογία της «Μεγάλης Ιδέας», το όραμα και η ελπίδα όλων των ελληνικών γενεών, μετά το 1453, ότι «πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θα 'ναι».

    Ο ελληνικός στρατός συμπεριφέρθηκε στη Μικρά Ασία ως ελευθερωτής και ειρηνοποιός και όχι ως κατακτητής. Η παρουσία του και η παρουσία επίσης της ελληνικής πολιτικής διοίκησης συνέβαλαν στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ντόπιων πληθυσμών, μηδέ των Τούρκων εξαιρουμένων.

    Εκείνο πάντως που χαρακτηρίζει την περίοδο 1919 1922, μέχρι την καταστροφή, είναι η νικηφόρα προέλαση του ελληνικού στρατού σε εδάφη αφιλόξενα και κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες. Προέλαση που προκάλεσε το θαυμασμό όλου του κόσμου. Θαυμασμό ο οποίος καταγράφηκε στην ιστορία με σχετικές δηλώσεις κορυφαίων διεθνών πολιτικών παραγόντων της εποχής και άρθρα των μεγαλύτερων και εγκυροτέρων εφημερίδων του κόσμου.

    Η εποποιία του 1919 1922 κατέληξε στη συμφορά και την τραγωδία του Αυγούστου και Σεπτεμβρίου του 1922.

    Στην περίπτωση της Μικρασιατικής Καταστροφής, όμως, επαναλήφθηκε ο μύθος του αναγεννημένου από την τέφρα του φοίνικα, σε διάστημα ολίγων χρόνων.

    Από τις στάχτες της καταστροφής προέκυψε μια νέα Ελλάδα, με ομογενή πληθυσμό και με πίστη στις δυνάμεις τέτοια, ώστε 18 χρόνια μετά τη μικρασιατική συμφορά να νικήσει, το 1940, έναν πολύ ισχυρότερο από τους Τούρκους αντίπαλο, τη φασιστική Ιταλία.

    Ο αναγεννώμενος φοίνικας, όμως είχε να κάνει και με έναν άλλο τομέα. Τον ειρηνικό.

    Οι 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες από την Ιωνία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη επραγματοποίησαν μια νέα εποποιία στη μητέρα πατρίδα τους. Οι άνθρωποι αυτοί με την εργασία τους, τις επιστημονικές και τεχνοκρατικές γνώσεις τους, το πάθος τους για δημιουργία και διάκριση συνέβαλαν στην οικονομική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη του έθνους.

    Οι 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες μπορεί να έφθασαν στην Ελλάδα ρακένδυτοι, είχαν όμως μέσα τους τη φλόγα της δημιουργίας και σύντομα αναδείχθηκαν σε πρωταγωνιστικό παράγοντα της νέας πατρίδας τους, με τις επιδόσεις τους στα Γράμματα, τις Τέχνες, τις Επιστήμες και την Οικονομία.

    [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ - ΤΑΛΑΤ

    Λευκωσία, 25 Νοεμβρίου 2002 (20:24 UTC+2)

    Την κοινή πεποίθηση ότι το σχέδιο λύσης του Κυπριακού που κατέθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν αποτελεί βάση για διαπραγμάτευση, εξέφρασαν σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, οι οποίοι επικεφαλής αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων συναντήθηκαν στα γραφεία του ΔΗΣΥ στη Λευκωσία.

    Ο κ. Ταλάτ είπε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που κατέχει, η Τουρκία ενθαρρύνει τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να απαντήσει καταφατικά στο σχέδιο Ανάν, χαρακτηρίζοντας ωστόσο ως ''πύρρειο νίκη'' την περίπτωση στην οποία δεν υπογραφεί η ιδρυτική συμφωνία που προνοείται στο σχέδιο Ανάν μέχρι τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης και ''οι ελεύθερες περιοχές ενταχθούν στην ΕΕ''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [22] ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΑΠΟ ΤΗΝ GREENPEACE ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ "ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΕΣ"

    Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2002 (20:21 UTC+2)

    Συνεχίζουν την κατάληψη των εγκαταστάσεων της βιομηχανίας "Ελληνικές Ελαιουργίες" στο Αχλάδι Φθιώτιδας ακτιβιστές της Greenpeace με αίτημα να σταματήσει την εισαγωγή γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων και να διασφαλίσει την τροφοδοσία της αγοράς τροφίμων και ζωοτροφών με πιστοποιημένα μη μεταλλαγμένα προϊόντα.

    Σε ανακοίνωση της Greenpeace αναφέρεται ότι μετά από αναλύσεις που έκανε η οργάνωση με τεστ ταχείας ανίχνευσης εντόπισε στις αποθήκες της εταιρίας μεταλλαγμένη σόγια σε άλευρα και ζωοτροφές.

    Οπως τονίζει η Greenpeace "oι "Ελληνικές Ελαιουργίες" αντί να ικανοποιήσουν το αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των καταναλωτών, καθώς και των βιομηχανιών για τρόφιμα και ζωοτροφές χωρίς μεταλλαγμένα, απαντούν με εξώδικο ζητώντας την άμεση αποχώρηση των ακτιβιστών της Greenpeace και απειλούν με απαίτηση χρηματικής αποζημίωσης". Επίσης καταγγέλλει ότι ο διευθυντής της εταιρίας απέσπασε με τη βία φωτογραφική μηχανή φωτογράφου που κάλυπτε τη δράση της οργάνωσης.

    Η εκπρόσωπος του ελληνικού γραφείου της Greenpeace Μυρτώ Πισπίνη δήλωσε ότι "οι "Ελληνικές Ελαιουργίες" προτίμησαν να κρυφτούν πίσω από τη νομοθεσία παρά να ικανοποιήσουν το αίτημα των καταναλωτών και των βιομηχανιών τροφίμων. Οι καταναλωτές και οι βιομηχανίες τροφίμων πρέπει να στείλουν ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα προς όλους τους εισαγωγείς σόγιας: Η μεταλλαγμένη σόγια δεν έχει θέση στην ελληνική αγορά".

    Επιπλέον τόνισε ότι η άρνηση της εταιρίας να εξασφαλίσει πιστοποιημένα καθαρά προϊόντα εξαναγκάζει να καταναλώνουμε μεταλλαγμένα. "Σε μία χώρα, όπου έχουμε καταφέρει να μην πραγματοποιούνται εμπορικές ή πειραματικές καλλιέργειες μεταλλαγμένων, οι εισαγωγές σόγιας αποτελούν την κερκόπορτα των μεταλλαγμένων", σημείωσε.

    Η Greenpeace ζητά:

    - Από τις "Ελληνικές Ελαιουργίες" να ξεκινήσουν επιτέλους να τροφοδοτούν συστηματικά την ελληνική αγορά με πιστοποιημένα μη μεταλλαγμένα προϊόντα.

    - Από τις βιομηχανίες τροφίμων και ζωοτροφών να προμηθεύονται για το σύνολο της παραγωγής τους πρώτες ύλες και ζωοτροφές απαλλαγμένες από μεταλλαγμένους οργανισμούς.

    - Από την ελληνική κυβέρνηση, εν όψει της Ελληνικής Προεδρίας, να εξασφαλίσει την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της τροφικής αλυσίδας από τα μεταλλαγμένα. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε αφ' ενός να τεθεί σε εφαρμογή νέα αυστηρότερη νομοθεσία, αφ΄ ετέρου να εξασφαλίσει στα κράτη - μέλη το δικαίωμα ανακήρυξης περιοχών τους (ή του συνόλου της επικράτειάς τους) σε ζώνες απαλλαγμένες από μεταλλαγμένους οργανισμούς.

    [23] ΜΕΓΑΛΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 25 Νοεμβρίου 2002 (20:20 UTC+2)

    Σε πωλήσεις τραπεζικών μετοχών επιδόθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του ΧΑΚ οι επενδυτές, ασκώντας έντονες πιέσεις στον Γενικό Δείκτη Τιμών. Με τους τίτλους της Τράπεζας Κύπρου να πρωτοστατούν στην πτώση της αγοράς, συμπαρασύροντας σε πτωτική τροχιά το σύνολο των εισηγμένων εταιρειών, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μεγάλες ζημιές της τάξης του 3,1%, υποχωρώντας στις 101,95 μονάδες. Περιορισμένο εμφανίστηκε το αγοραστικό ενδιαφέρον, με τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών να παραμένει στα χαμηλά επίπεδα του 1,2 εκατομμυρίου λιρών.

    Σημαντικές ζημιές σε ποσοστό 3,3% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων μετοχών, κλείνοντας στις 402,04 μονάδες.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [24] ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

    Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2002 (20:14 UTC+2)

    Την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί του Απολογισμού και του Ισολογισμού του κράτους του 2001 επέδωσε το μεσημέρι στον Πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη ο πρόεδρος του Συνεδρίου, Κωνσταντίνος Ρίζος.

    Όπως επισήμανε ο κ. Κακλαμάνης από φέτος με τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής, ο Απολογισμός και ο Ισολογισμός του Κράτους θα συζητηθεί χωριστά από τον προϋπολογισμό σε δύο ημέρες στην ολομέλεια και σε δύο ημέρες επίσης σε ειδική επιτροπή από 13 μέλη της μεγάλης Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων. Η επιτροπή αυτή, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, θα παρακολουθεί την εκτέλεση του προϋπολογισμού και θα έχει ενημέρωση για το τι ξοδεύεται και πού από τον κρατικό προϋπολογισμό.

    Ο κ. Κακλαμάνης επισήμανε ότι δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση η διάθεση του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών, όμως τόνισε πως είναι καλό να παρακολουθεί το θέμα και το κοινοβούλιο με τη βοήθεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου ώστε να υπάρχει βεβαιότητα ότι και η τελευταία δραχμή του κρατικού προϋπολογισμού πηγαίνει εκεί που το κοινοβούλιο αποφάσισε να πηγαίνει.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής έκανε λόγο για πολύ σημαντική εξέλιξη στο θέμα της δημοσιονομικής διαχείρισης του κράτους ενώ για αίσθηση διαφάνειας μέσα στο κοινοβούλιο μίλησε ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Κωνσταντίνος Ρίζος.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 25 November 2002 - 19:14:03 UTC