Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-11-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΡΧΕΙΛΙΣΕ ΠΑΛΙ Ο ΚΗΦΙΣΟΣ
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΣΡΕΝΤΕΡ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
  • [03] ΒΡΕΘΗΚΕ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
  • [04] ΣΕ NEA ANΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΕ Α' ΕΘΝΙΚΗΣ
  • [05] ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ
  • [06] ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΒΟΛΕΪ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΚΑΙ
  • [07] ΜΕΓΑΛΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [08] O M. ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΑΛΑΤ
  • [09] ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ
  • [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΟΣΒΑΛΝΤ
  • [11] "ΠΑΓΩΝΕΙ" Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΕ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
  • [12] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
  • [13] ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [14] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΟΥΣ-ΠΟΥΤΙΝ
  • [15] ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  • [16] ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [17] Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΟΛΛΑΝΔΟΥ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ
  • [18] ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΝΤΕ ΣΟΤΟ ΣΤΗ Ν. ΥΟΡΚΗ
  • [19] ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΕΤΣ
  • [20] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ''ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ''
  • [21] ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΜΑΪΕΡΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ
  • [22] ΟΤΕ: 30 ΕΚΑΤ. ΔΟΛ. ΓΙΑ ΤΟΝ HELLAS SAT
  • [23] OΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο Ν.ΟΣΒΑΛΝΤ
  • [24] ΨΗΦΙΣΘΗΚΕ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

  • [01] ΥΠΕΡΧΕΙΛΙΣΕ ΠΑΛΙ Ο ΚΗΦΙΣΟΣ

    Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2002 (16:55 UTC+2)

    Καταιγίδα πλήττει από τις μεσημβρινές ώρες την Αττική καθώς βρέχει καταρρακτωδώς και ήδη από νωρίς το απόγευμα υπερχείλισε πάλι ο Κηφισός και τα νερά του ποταμού άρχισαν να κυλούν στο οδόστρωμα. Στην περιοχή του Κηφισού έχουν σπεύσει πυροσβέστες, άνδρες της αστυνομίας και του στρατού.

    Στην Ελευσίνα ένας οδηγός ΙΧ εγκλωβίστηκε στο αυτοκίνητό του όταν αυτό παρασύρθηκε από τα νερά. Ο οδηγός απεγκλωβίστηκε σώος από άνδρες της πυροσβεστικής και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο της περιοχής.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν να κυκλοφορούν στους δρόμους αν κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο ενώ εφιστάται η προσοχή των οδηγών όταν κινούνται σε ανηφορικούς ή κατηφορικούς δρόμους καθώς και σε γέφυρες. Παράλληλα συνιστάται στους πολίτες να αφαιρέσουν από τις πρίζες τις ηλεκτρικές συσκευές για να αποφύγουν την ενδεχόμενη καταστροφή τους από πιθανή διακοπή ρεύματος.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΣΡΕΝΤΕΡ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

    Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2002 (10:37 UTC+2)

    Με τον Γερμανό καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ, θα συναντηθεί την Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών των δυο ανδρών, θα βρεθούν το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς επιίσης ζητήματα που άπτονται της προεδρίας της Ε.Ε., την οποία αναλαμβάνει το α' εξάμηνο του επόμενου έτους η Ελλάδα.

    [03] ΒΡΕΘΗΚΕ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 7 Νοεμβρίου 2002 (11:37 UTC+2)

    Στη διαδικασία εξέτασης, από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, βρίσκεται η κυκλοφορία του πρώτου εμβολίου κατά του καρκίνου, που στηρίζεται στην αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδίου (DNA).

    Πρόκειται για εμβόλιο που θα χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, του προστάτη και του στομάχου και θα αδρανοποιεί την πρωτεϊνη στην οποία οφείλεται η καρκινογένεση, διορθώνοντας με τον τρόπο αυτό τα γονίδια που ευθύνονται για την εκδήλωση της νόσου, με αποτέλεσμα να εμποδίζει την εξέλιξη της ασθένειας και να μειώνει τις πιθανότητες μετάστασης.

    Οι ειδικοί επιστήμονες είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι και εκτιμούν πως η αντιμετώπιση του καρκίνου με γονιδιακές θεραπείες είναι θέμα λίγων ετών, καθώς η σχέση της νόσου με τη γενετική είναι στενή και η αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος αναμένεται να αλλάξει δραματικά τις θεραπευτικές παρεμβάσεις στον άνθρωπο.

    [04] ΣΕ NEA ANΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΕ Α' ΕΘΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Νοεμβρίου 2002 (16:18 UTC+2)

    Στον αέρα τα εθνικά πρωταθλήματα. Μετά από απόφαση που πήραν σήμερα οι ΠΑΕ που έχουν μείνει χωρίς τηλεοπτική στέγη, συμφώνησαν να εισηγηθούν στην Γενική Συνέλευση της ΕΠΑΕ την αναστολή των αγώνων του πρωταθλήματος Α' εθνικής, ακόμα και μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2003!

    Ετσι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να μην συνεχιστεί το πρωτάθλημα μετά την 7η αγωνιστική που θα διεξαχθεί αυτό το Σαββατοκύριακο.

    Οι εννέα ΠΑΕ φέρονται ιδιαίτερα ενοχλημένες με τη στάση της Πολιτείας. Ωστόσο αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι άρχισε να διαφαίνεται ότι υπάρχει μια τάση για επίλυση του θέματος μετά την προσπάθεια του Alpha να αγοράσει τα τηλεοπτικά δικαιώματά τους.

    [05] ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Ουάσινγκτον, 7 Νοεμβρίου 2002 (20:59 UTC+2)

    Αύριο αναμένεται να εκδοθεί το ψήφισμα για το Ιράκ από τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς η Γαλλία και η Ρωσία απέσυραν σύμφωνα με πληροφορίες την απειλή που είχαν διατυπώσει ότι θα ασκούσαν το δικαίωμα αρνησικυρίας που έχουν ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Όπως μεταδίδει το BBC, η αμερικανική πρόταση που έχει κατατεθεί αναφέρει ότι, αν οι επιθεωρητές όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που θα επισκεφτούν το Ιράκ, κρίνουν ότι η χώρα αυτή δεν συνεργάζεται πλήρως, τότε το Συμβούλιο Ασφαλείας τού Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει αμέσως για να ασχοληθεί με το θέμα.

    Εκπρόσωπος του Προέδρου της Γαλλίας δήλωσε ότι η χώρα του, αλλά και η Ρωσία, που είχαν αντιταχθεί σε προηγούμενες προτάσεις των Αμερικανών, όπου γινόταν λόγος για χρήση βίας κατά τού Ιράκ, επιθυμούν περισσότερες διευκρινίσεις για τη νέα αυτή - τρίτη κατά σειρά - αμερικανική πρόταση. Μάλιστα ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην οποία οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι υπάρχουν κάποια αδιευκρίνιστα σημεία στο σχέδιο ψηφίσματος. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η νέα αυτή πρόταση δεν αναφέρει συγκεκριμένα ποιός θα αποφασίσει αν πρέπει να αναληφθεί στρατιωτική δράση κατά του Ιράκ. Παρά τις ανησυχίες που εκφράστηκαν όμως από τους Γάλλους και τους Ρώσους αντιπροσώπους, σύμφωνα με το BBC, η αμερικανική πρόταση θα εγκριθεί μέχρι αύριο.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, αναμένεται να επισκεφθεί το Ιράκ μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο και σχεδιάζει να αρχίσει την πρώτη επιθεώρηση του ιρακινού οπλοστασίου αμέσως.

    Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιθεωρητές όπλων θα ζητήσουν από το ιρακινό καθεστώς ως ένδειξη καλής θέλησης, να έχουν άμεση πρόσβαση σε μία από τις εγκαταστάσεις όπου θεωρούν ότι υπάρχουν απαγορευμένα οπλικά συστήματα.

    [06] ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΒΟΛΕΪ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΚΑΙ ΖΑΟΝ

    Θεσσαλονίκη, 7 Νοεμβρίου 2002 (20:54 UTC+2)

    Στην Ολλανδία και στο Βέλγιο αντίστοιχα βρίσκονται οι γυναικείες ομάδες βόλεϊ του Πανελληνίου και του ΖΑΟΝ, για να πάρουν μέρος σε ομίλους του Τοπ Τημ Καπ. Θα παίξουν αύριο, το Σάββατο και την Κυριακή στο Λιχτενβόρντε Ολλανδίας και στο Κίλντρεχτ Βελγίου αντίστοιχα.

    Το πρόγραμμα:

    Λιχτενβόρντε

    Παρασκευή 8 Νοεμβρίου

    18.30(ώρα Ελλάδος): Πανελλήνιος-Γκορίτσα(Σλοβενία)

    21.00:Λόνγκα(Ολλανδία)- Δυναμό Τιράνων

    Σάββατο 9 Νοεμβρίου

    18.30: Δυναμό-Γκορίτσα

    21.00: Πανελλήνιος-Λόνγκα

    Κυριακή 10 Νοεμβρίου

    16.00: Δυναμό-Πανελλήνιος

    18.30: Γκόριτσα-Λόνγκα

    Κίλντρεχτ

    Παρασκευή 8 Νοεμβρίου

    19.00: ΖΑΟΝ-Πλοέστι(Ρουμανία)

    21.30: Αστερίξ(Βέλγιο)- Χαποέλ Κιριάτ(Ισραήλ)

    Σάββατο 9 Νοεμβρίου

    19.00: ΖΑΟΝ-Χαποέλ

    21.30: Πλοέστι-Αστερίξ

    Κυριακή 10 Νοεμβρίου

    15.30: Χαποέλ-Πλοέστι

    18.00: Αστερίξ-ΖΑΟΝ.

    [07] ΜΕΓΑΛΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 7 Νοεμβρίου 2002 (20:46 UTC+2)

    Σε αποκόμιση των σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών επιδόθηκαν οι επενδυτές στο ΧΑΚ, ασκώντας έντονες πιέσεις στο σύνολο των εισηγμένων τίτλων. Αποτέλεσμα ήταν ο Γενικός Δείκτης να πραγματοποιήσει μεγάλη βουτιά της τάξης του 4,64%, υποχωρώντας στις 105,82 μονάδες. Μειωμένη κατά 1,7 εκατομμύρια λίρες σε σχέση με χθες ήταν η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στα 4,9 εκατομμύρια λίρες, με τους τίτλους της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνουν σχεδόν το 50% του σημερινού αγοραστικού ενδιαφέροντος.

    Μεγάλη πτώση της τάξης του 4,31% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 416,29 μονάδες, με τις απώλειες των κλαδικών δεικτών να ανέρχονται από το ποσοστό 2,9% μέχρι και το 9,7%.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [08] O M. ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΑΛΑΤ

    Λευκωσία, 7 Νοεμβρίου 2002 (20:43 UTC+2)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου, Μιχάλης Παπαπέτρου εξέφρασε σήμερα διαφωνία με τις χθεσινές δηλώσεις του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Τουρικού Κόμματος, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι τα στοιχεία του Φινλανδού εισηγητή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τους έποικους είναι παραποιημένα.

    ''Δεν συμφωνώ με τις εκτιμήσεις του κ. Ταλάτ τον οποίο παραπέμπω στο εκφραστικό όργανο του κόμματός του, τη Γενί Ντουζέν, για να αντλήσει τα στοιχεία που έχουμε και εμείς,'' είπε ο κ. Παπαπέτρου.

    Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των εποίκων, ''ένα προς ένα, το χωριό που γεννήθηκαν από πού ξεκίνησαν, πότε ήρθαν, πού εγκαταστάθηκαν''.

    Ο κ. Παπαπέτρου πρόσθεσε ότι ''αυτό ελέχθη και στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στις απευθείας συνομιλίες''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [09] ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

    Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2002 (20:39 UTC+2)

    Με αιχμές για τα έντονα προβλήματα που προκλήθηκαν στην Αθήνα από τις βροχοπτώσεις και την υπερχείλιση του Κηφισού και με έμμεση αναφορά στο θέμα που δημιουργήθηκε με την κύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που αφορά την εκτέλεση Ολυμπιακών έργων της μαραθώνιας διαδρομής ανταπάντησε ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ. Θόδωρος Ρουσόπουλος στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Πρωτόπαπα.

    "Τι κρίμα για την κυβέρνηση, να μην μπορεί να αποτρέψει την 4η, μέσα σε δύο μήνες, πλημμύρα του Κηφισού, με μία απλή... πράξη νομοθετικού περιεχομένου", δήλωσε ο κ. Ρουσόπουλος.

    [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΟΣΒΑΛΝΤ

    Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2002 (20:37 UTC+2)

    Με τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ Ντένις Οσβαλντ και την πρόεδρο της "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι στη συνάντηση συζητήθηκε η πορεία της ολυμπιακής προετοιμασίας, καθώς βρισκόμαστε στην τελική ευθεία προς το 2004.

    "Για μας το μεγάλο στοίχημα είναι να κερδίσουμε το χρόνο που χάθηκε εξαιτίας της έλλειψης στρατηγικής, οράματος και σωστού σχεδιασμού από την Κυβέρνηση", επισήμανε προσθέτοντας ότι η Νέα Δημοκρατία, από την πρώτη στιγμή, αντιμετώπισε τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως μείζονα εθνική υπόθεση.

    Σημείωσε ότι η κριτική του κόμματός του προς την κυβέρνηση, "κριτική αυστηρή, συνάμα όμως, υπεύθυνη και εποικοδομητική", όπως τόνισε, βασίζεται πάντα σε πραγματικά στοιχεία και συνοδεύεται από ρεαλιστικές προτάσεις.

    Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε ανησυχία για τις καθυστερήσεις και το κόστος των έργων, για τις αδικαιολόγητες υπερβάσεις των προϋπολογισμών τους και κυρίως για την απόφαση της κυβέρνησης, όπως είπε, να καταφύγει σε εξωτερικό δανεισμό.

    "Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση θα αντιληφθεί την ανάγκη συνεννόησης, εγκαταλείποντας τις μικροκομματικές, μίζερες και επικίνδυνες για την οικονομία πρακτικές της", υπογράμμισε.

    "Πιστεύω ότι το στοίχημα των Ολυμπιακών Αγώνων όλοι μαζί οι Ελληνες θα το κερδίσουμε. Γιατί επιτυχία των αγώνων σημαίνει επιτυχία της Ελλάδας", κατέληξε.

    [11] "ΠΑΓΩΝΕΙ" Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΕ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Τίρανα, 7 Νοεμβρίου 2002 (20:28 UTC+2)

    του Κλ. Λιάτη

    To Αλβανικό Κοινοβούλιο αποφάσισε να "παγώσει" τη χορήγηση αδειών λειτουργίας στα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια και στους ραδιοφωνικούς σταθμούς μέχρι το Μάρτιο του 2003.

    Η απόφαση ελήφθη μετά από σχετικό αίτημα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης με το επιχείρημα ότι μέχρι το Μάρτιο του 2003 θα δημιουργηθεί ο χάρτης των συχνοτήτων στην Αλβανία.

    Οι βουλευτές τόνισαν ότι σήμερα υπάρχει μία απαράδεκτη κατάσταση όσον αφορά τους ιδιωτικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και υπερψήφισαν το αίτημα για πάγωμα μέχρι το 2003 της χορήγησης άδειας λειτουργίας.

    Σήμερα στην Αλβανία υπάρχουν 101 τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί. Τα τρία τηλεοπτικά κανάλια είναι εθνικής εμβέλειας, η κρατική τηλεόραση, η TV Klan και η TV Armperia.

    Η σημερινή απόφαση του Αλβανικού Κοινοβουλίου προβλέπει επίσης τη διακοπή των αναμεταδόσεων ξένων τηλεοπτικών καναλιών μέχρι τον Μάρτιο του 2003.

    [12] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Λευκωσία, 7 Νοεμβρίου 2002 (20:22 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε σήμερα ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κοφι Ανάν θα αποφασίσει αυτή την εβδομάδα κατά πόσο θα υποβάλει ή όχι σχέδιο λύσης του Κυπριακού.

    ''Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι αυτή την εβδομάδα ο κ. Ανάν θα αποφασίσει αν θα καταθέσει οιοδήποτε σχέδιο'', είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης στους δημοσιογράφους.

    Ερωτηθείς κατά πόσον το σχέδιο λύσης θα το παραδώσει στον Πρόεδρο Κληρίδη ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση για κάτι τέτοιο.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσον έχει αποδώσει η προληπτική εκστρατεία από κυβερνητικής πλευράς για διαφοροποίηση ορισμένων ενδεχομένων στοιχείων του σχεδίου λύσης, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε: ''Δεν έχω να πω τίποτε πάνω σε αυτό το θέμα''.

    Κληθείς να δώσει μια πρώτη εκτίμηση για τις δηλώσεις του νικητή των τουρκικών εκλογών Ταγίπ Ερντογάν καθώς και για το ότι το πρώτο του ταξίδι θα είναι στα κατεχόμενα για να "γιορτάσει" την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι είναι πολύ νωρίς να γίνει οποιαδήποτε εκτίμηση στο παρόν στάδιο.

    ''Είναι πολύ νωρίς να εκτιμήσουμε ακόμη ποιά θα είναι η πολιτική της κυβέρνησης που θα σχηματίσει πάνω στο Κυπριακό'', κατέληξε.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [13] ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 7 Νοεμβρίου 2002 (20:17 UTC+2)

    Επίσημη επίσκεψη από αύριο ως τις 10 Νοεμβρίου θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιώργος Ανωμερίτης.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [14] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΟΥΣ-ΠΟΥΤΙΝ

    Ουάσινγκτον, 7 Νοεμβρίου 2002 (20:13 UTC+2)

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους με σκοπό να αποσπάσει την υποστήριξη της Ρωσίας στην υιοθέτηση νέου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εναντίον του Ιράκ.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Σιν Μακ Κόρμακ ανέφερε ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα του νέου ψηφίσματος για το Ιράκ αρνήθηκε ωστόσο να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για την στάση του Ρώσου προέδρου.

    «Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη επίτευξης συμφωνίας σχετικά με το νέο αμερικανικό σχέδιο απόφασης που συζητείται στον ΟΗΕ και το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ειρηνικό αφοπλισμό του Ιράκ μέσω της συνεργασίας με τα Ηνωμένα Έθνη και τους επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας» είπε χαρακτηριστικά.

    Εν τω μεταξύ πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι αναμένεται να σημειωθεί συμφωνία μεταξύ των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη ψηφοφορία επί του αμερικανοβρετανικού σχεδίου που θα διεξαχθεί πιθανόν την Παρασκευή.

    [15] ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Βερολίνο, 7 Νοεμβρίου 2002 (20:11 UTC+2)

    Στη Γερμανία η ανεργία συνεχίζει να αυξάνεται πιέζοντας τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ να αναλάβει δράση για την καταπολέμησή της.

    Όπως μετέδωσε το BBC, τον μήνα Οκτώβριο ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 22.000 άτομα ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών καθώς συνολικά ο αριθμός των ανέργων ανέρχεται στα 4.119.000.

    Πρόκειται για τον τέταρτο συνεχή μήνα κατά τον οποίο οι άνεργοι ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια και αυτό, σύμφωνα με αναλυτές, πρόκειται για απόδειξη πως η κυβέρνηση απέτυχε να δημιουργήσει θέσεις εργασίας τα τελευταία δύο χρόνια.

    Η συνεχιζόμενη αύξηση της ανεργίας δείχνει πως η ανάρρωση της γερμανικής οικονομίας, μετά την περσινή ύφεση, δεν είναι τόσο ταχεία όσο έλπιζε η γερμανική κυβέρνηση.

    [16] ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Αγκυρα, 7 Νοεμβρίου 2002 (20:02 UTC+2)

    Χωρίς πρόσωπο παραμένει η θέση του πρωθυπουργού στη γειτονική Τουρκία, τέσσερις ημέρες μετά την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 3ης Νοεμβρίου, που ανέδειξε νικητή το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο τελευταίος δεν μπορεί, ωστόσο, να διεκδικήσει το πρωθυπουργικό αξίωμα, λόγω της γνωστής δικαστικής απαγόρευσης εις βάρος του, κι έτσι πολλά είναι τα ερωτηματικά που πλανώνται γύρω από το ποιος θα αναλάβει την ηγεσία της νέας κυβέρνησης.

    Αν και επικρατέστερος για το πρωθυπουργικό αξίωμα θεωρείται ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ, Αμπντουλάχ Γκιούλ, στους πολιτικούς κύκλους της Τουρκίας κυκλοφορούν σενάρια βάσει των οποίων το επιτελείο του Ερντογάν επεξεργάζεται ήδη τις πιθανές φόρμουλες για να μπορέσει ο ίδιος ο ηγέτης του ΑΚΡ να καταλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο.

    Χαρακτηριστικό είναι σημερινό, πρωτοσέλιδο, δημοσίευμα της εφημερίδας Zaman, στο οποίο τονίζεται πως «το ΑΚΡ θα επιδιώξει πρώτα να προωθήσει τον Ερντογάν και αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, θα προωθήσει τον Γκιούλ».

    Η τάση που επικρατεί στο ΑΚΡ, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Zaman, είναι η πραγματοποίηση του πρώτου βήματος να είναι προς την κατεύθυνση της πρωθυπουργοποίησης του κ. Ερντογάν, καθώς αυτοί που συμφωνούν ότι πρωταρχικός παράγοντας στην εκλογική νίκη του ΑΚΡ είναι η χαρισματική προσωπικότητα του ηγέτη του κόμματος, εκτιμούν ότι το αξίωμα του πρωθυπουργού «του ανήκει».

    Όπως επισημαίνει η Zaman, ουσιαστικά επιδιώκεται να δοθεί στον κ. Ερντογάν η πρωθυπουργία για την οποία τον ψήφισε ο λαός και από το κοινοβούλιο, με νομοθετικές τροποποιήσεις.

    «Ο κ. Ερντογάν είναι σήμερα ουσιαστικά πρωθυπουργός. Η τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Σημίτη και το γεγονός ότι δείπνησε μαζί με τους πρεσβευτές των χωρών-μελών της ΕΕ στην Άγκυρα, συνθέτουν την εικόνα του "ουσιαστικού πρωθυπουργού"», υπογραμμίζεται στο σχετικό δημοσίευμα.

    Το νομικό επιτελείο του ΑΚΡ έχει επιδοθεί σε έναν «αγώνα δρόμου» προκειμένου να δημιουργηθούν φόρμουλες με σκοπό να μετατραπεί η ουσιαστική πρωθυπουργία σε τυπική κι επίσημη, κάτι το οποίο σημαντικές συνταγματικές τροποποιήσεις.

    Η ηγεσία του AKP πιστεύει ότι θα εξασφαλίσει στο Κοινοβούλιο τον απαιτούμενο αριθμό Βουλευτών για την πραγματοποίηση των τροποποιήσεων αυτών. Μετά τη συγκρότηση του Προεδρείου του Κοινοβουλίου, θα δοθεί το έναυσμα για τις συνταγματικές τροποποιήσεις.

    Σύμφωνα με τον βουλευτή του AKP (νομού Κάϋσερι) και νομικό, Σαντίκ Γιακούτ, δεν επιβάλλεται ο σχηματισμός Κυβέρνησης για τις τροποποιήσεις και αρκεί η συγκρότηση των [κοινοβουλευτικών] επιτροπών. Ο κ. Γιακούτ βασίζεται στον Εσωτερικό Κανονισμό του Κοινοβουλίου (άρθρο 78). Επίσης υπάρχει και το παράδειγμα του 1997, οπότε είχε γίνει τροποποίηση άρθρου του Συντάγματος χωρίς να έχει σχηματιστεί κυβέρνηση.

    Σημειώνεται ότι για τη συγκρότηση των εν λόγω επιτροπών επιβάλλεται να συμμετάσχουν σ' αυτές μέλη από τα δυο κόμματα που έχουν εισέλθει στο Κοινοβούλιο.

    Θα επιδιωχθεί να τροποποιηθούν τα άρθρα 76 και 109 του Συντάγματος- το πρώτο αφορά στην απαγόρευση να εκλεγεί Βουλευτής άτομο το οποίο έχει καταδικαστεί για το αδίκημα υποδαύλισης ενεργειών που σχετίζονται με ιδεολογίες. Το δε δεύτερο αφορά την υποχρέωση του Προέδρου της Δημοκρατίας να διορίζει ως Πρωθυπουργό μέλος του Κοινοβουλίου- και να ψηφιστεί διάταξη που θα αναφέρει ότι «ο Αρχηγός του κόμματος που θα αναδειχθεί πρώτο στις εκλογές θα μπορεί να διοριστεί ως Πρωθυπουργός ακόμη κι αν δεν κατέχει βουλευτικό αξίωμα».

    [17] Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΟΛΛΑΝΔΟΥ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ

    Λευκωσία, 7 Νοεμβρίου 2002 (20:02 UTC+2)

    Η Ολλανδία εξακολουθεί να υποστηρίζει την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με βάση τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ελσίνκι, ενώ ταυτόχρονα ελπίζει πως θα υπάρξει συμφωνία για λύση του Κυπριακού πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην Κοπεγχάγη στα μέσα Δεκεμβρίου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Μπαρτ Γιόχενς, εκπρόσωπος του Ολλανδού Υπουργού Εξωτερικών Jaap G. De Hopp Scheffer, επιβεβαιώνοντας την αποστολή επιστολής του Ολλανδού ΥΠΕΞ στο ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ, ο κ. Γιόχενς είπε ότι στην επιστολή προς τον Κόφι Ανάν, που στάληκε την περασμένη Παρασκευή και επιδόθηκε στις 4 Νοεμβρίου, εκφράζεται ''η περαιτέρω υποστήριξη της ολλανδικής κυβέρνησης στις προσπάθειες που ο ΓΓ καταβάλλει για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό''.

    Οπως επισήμανε, η επιστολή δεν περιέχει οποιαδήποτε συγκεκριμένη ιδέα της Ολλανδίας σε σχέση με την προώθηση λύσης, ούτε και προτρέπει τον ΓΓ του ΟΗΕ να προχωρήσει ή όχι στην κατάθεση σχεδίου για λύση του Κυπριακού.

    ''Είναι απλώς μια ευρεία έκφραση υποστήριξης στις προσπάθειές του για λύση. Καθώς πλησιάζει η Κοπεγχάγη, επαναλαμβάνουμε ότι θα θέλαμε να υπάρξει λύση πριν από αυτή'', συνέχισε.

    Ο εκπρόσωπος του Ολλανδού ΥΠΕΞ, αφού υπέμνησε την πρόσφατη συζήτηση του Κυπριακού στο ολλανδικό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο ευρύτερης συζήτησης σχετικά με τη διεύρυνση της ΕΕ με την ένταξη δέκα νέων μελών ''περιλαμβανομένης της Κύπρου'', είπε ότι η κυβέρνησή του εξακολουθεί να ελπίζει πως θα υπάρξει λύση του Κυπριακού πριν από την Κοπεγχάγη.

    ''Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει στην Κοπεγχάγη, υποστηρίζουμε όμως την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και υποστηρίζουμε τις σχετικές αποφάσεις του Ελσίνκι'', κατέληξε στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Γιόχενς.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [18] ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΝΤΕ ΣΟΤΟ ΣΤΗ Ν. ΥΟΡΚΗ

    Νέα Υόρκη, 7 Νοεμβρίου 2002 (19:33 UTC+2)

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, συνεχίζοντας τις επαφές του στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, ενημέρωσε διάφορους μόνιμους αντιπροσώπους μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, μεταξύ αυτών και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κίνας Wang Yingfan.

    Είχε επίσης νέα συνάντηση με τον ανώτερο σύμβουλο του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Εργκούν Ολγκούν, παρουσία του λεγόμενου "αντιπροσώπου" του ψευδοκράτους στη Νέα Υόρκη, κ. Τσακλάρ.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΕΤΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Νοεμβρίου 2002 (19:25 UTC+2)

    Ο Στρέσκο Κάτανετς το πρωί πήγε στις εγκαταστάσεις του Ρέντη και πραγματοποίησε την πρώτη του προπόνηση.

    Ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού συνοδευόταν από τον πρόεδρο της ΠΑΕ, Σωκράτη Κόκκαλη και τον βοηθό του, Σίνισα Γκόγκιτς.

    Στο μεταξύ, σήμερα η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Γιουγκοσλαβίας ενημέρωσε την ΠΑΕ Ολυμπιακός για την κλήση του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς στην Εθνική ομάδα της χώρας του για το φιλικό παιχνίδι Γαλλίας - Γιουγκοσλαβίας που θα γίνει στις 20 Νοεμβρίου στο Παρίσι.

    [20] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ''ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ''

    Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2002 (19:18 UTC+2)

    Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα θα παρουσιάσει στους δημοσιογράφους, την προσεχή Δευτέρα στις 13.00, στα γραφεία της στην Αθήνα, το πρόγραμμα του Συνεδρίου «Η τέταρτη Ελληνική Προεδρία της Ε.Ε.» που οργανώνει, στις 14 και 15 Νοεμβρίου, το Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και Ερευνών (ΕΚΕΜΕ), σε συνεργασία με την TEPSA (Trans European Policy Studies Association). Το Συνέδριο έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών.

    Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, μετά από ένα σύντομο χαιρετισμό από τον Διευθυντή της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ελλάδα, Γεώργιο Μαρκοπουλιώτη, θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα και οι στόχοι του Συνεδρίου, από τους κκ. Νίκο Φραγκάκη, Διευθυντή του ΕΚΕΜΕ και Αντώνη Παπαγιαννίδη, δημοσιογράφο, μέλος του ΕΚΕΜΕ.

    [21] ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΜΑΪΕΡΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ

    Λονδίνο, 7 Νοεμβρίου 2002 (19:14 UTC+2)

    Την άποψη ότι το δίκτυο της Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν εξακολουθεί να έχει την επιχειρησιακή δυνατότητα να φέρει εις πέρας μεγάλες τρομοκρατικές ενέργειες είτε ο αρχηγός του Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι ζωντανός είτε όχι, εξέφρασε ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάιερς.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ο στρατηγός Μάιερς εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα μέλη της Αλ Κάιντα εξακολουθούν να σχεδιάζουν επιχειρήσεις, έχοντας την ικανότητα εκτέλεσης μιας σημαντικής τρομοκρατικής ενέργειας.

    Πρόσθεσε μάλιστα ότι η αποκεντρωτική δομή της οργάνωσης δείχνει ότι αυτή εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό κίνδυνο είτε ο Μπιν Λάντεν είναι νεκρός είτε ζωντανός.

    [22] ΟΤΕ: 30 ΕΚΑΤ. ΔΟΛ. ΓΙΑ ΤΟΝ HELLAS SAT

    Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2002 (19:05 UTC+2)

    Την καταβολή ποσού ύψους 30 εκατ. δολαρίων, ως προκαταβολή για τη χρηματοδότηση του ελληνικού δορυφόρου, προς την κατασκευάστρια εταιρία Astrium και τη Lockheed-Martin, που θα τον τοποθετήσει στο διάστημα, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕπου είναι ο βασικός μέτοχος της κοινοπραξίας Hellas Sat.

    Ο Hellas Sat πρόκειται να τοποθετηθεί στη θέση 39 μοίρες ανατολικά στην οποία προς το παρόν έχει τοποθετηθεί ο δορυφόρος «Κοπέρνικος», τον οποίο μίσθωσε η κοινοπραξία Hellas Sat από την Deutsche Telekom.

    Η εκτόξευση του δορυφόρου που παρήγγειλε η Hellas Sat στη γαλλική εταιρία Astrium, έχει προγραμματιστεί για το Μάρτιο του 2003, ενώ σημειώνεται ότι θα διαθέτει δύο σταθερές δέσμες, οι οποίες θα καλύπτουν την Ευρώπη, καθώς και δύο κινητές που έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τη Μ.Ανατολή, τη ΝΑ Ασία, την Αφρική, τη Ρωσία και την Αυστραλία.

    Ο Hellas Sat-1 θα διαθέτει 30 αναμεταδότες, μέσω των οποίων θα είναι δυνατή η εκπομπή έως και 300 τηλεοπτικών καναλιών και ως καταληκτική ημερομηνία για τη λειτουργία του, έχει οριστεί η 19η Απριλίου του 2003.

    Eγκρίθηκε επίσης και η λήψη δανείου 150 εκατ. δολαρίων από την τράπεζα EBRD για την αναδιάρθρωση της Clobul (θυγατρική κινητής τηλεφωνίας του OTE στη Bουλγαρία). H EBRD θα συμμετάσχει με 10 εκατ. δολάρια στο μετοχικό κεφάλαιο της Clobul, αναλαμβάνοντας ποσοστό περί το 3%, όπως αναφέρεται και σε δημοσιεύματα του τύπου.

    [23] OΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο Ν.ΟΣΒΑΛΝΤ

    Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2002 (18:59 UTC+2)

    Ικανοποιημένος εμφανίστηκε σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ Ντένις Όσβαλντ ο οποίος το πρωί πραγματοποίησε περιοδεία σε Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Ωστόσο ο κ. Όσβαλντ φαίνεται να επισήμανε πως ο χρόνος παραμένει κρίσιμος παράγοντας για την υλοποίηση των έργων.

    Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ επισκέφθηκε το Φάληρο, το ελληνικό και τις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά.

    [24] ΨΗΦΙΣΘΗΚΕ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

    Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2002 (18:56 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Μετά από μία θυελλώδη συνεδρίαση με αντεγκλήσεις και διαμαρτυρίες ολοκληρώθηκε η συζήτηση και ψήφιση του ν/σ για τις συντάξεις του δημοσίου.

    Η σημερινή συζήτηση αφορούσε τις τροπολογίες που ρύθμιζαν συντάξεις ορισμένων κλάδων και που τελικά ψηφίστηκαν όλες κατά πλειοψηφία πλην της ρύθμισης για τους συνταξιούχους του ΝΑΤ.

    Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις:

    -Αυξάνονται οι συντάξεις των ναυτικών από 60% της συλλογικής σύμβασης σε 70%.

    -Αυξάνονται οι συντάξεις του δημοσίου με την ενσωμάτωση επιδομάτων που παγίως καταβάλλονται. Οι αυξήσεις είναι της τάξεως των 40.000 για τους χαμηλοσυνταξιούχους και φθάνουν στις 240.000 δρχ στην περίπτωση του στρατηγού. Σημειώνεται ότι οι αυξήσεις θα δοθούν σταδιακά και κατά περίπτωση μέσα σε μία πενταετία το πολύ.

    -Αποκτούν αυτοτελές συνταξιοδοτικό δικαίωμα στα 8 χρόνια οι γενικοί γραμματείς Βουλής, Περιφέρειας, Υπουργείων, Οργανισμών. Την σύνταξη θα παίρνουν εφόσον συμπληρώσουν το 65ο έτος ηλικίας τους.

    - Προσμετράται για προσαύξηση στη σύνταξη των βουλευτών και ο χρόνος που είχαν διατελέσει εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί ή γραμματείς αν ξεπερνούσε όμως τα δύο χρόνια και πέντε μήνες.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 7 November 2002 - 19:13:42 UTC