Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-09-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΑΡΥ ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ Α. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
  • [02] Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΥΠΕΞ
  • [04] ΠΓΔΜ: Ο ΦΡΤΣΚΟΦΣΚΙ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΟΤΙ «ΠΟΥΛΗΣΕ» ΤΟ ΟΝΟΜΑ
  • [05] ΣΦΙΓΓΑ Ο ΜΠΑΓΙΕΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΚΕΝΚ
  • [06] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ
  • [07] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ν. ΜΠΙΣΤΗ ΣΤΗ ΔΕΘ
  • [08] ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΜΠΛΑΚΕΙ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΕ
  • [09] ΑΥΡΙΟ ΝΕΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΕΠΑΕ
  • [10] ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΜΑΛΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΒΟΥΓΙΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
  • [12] ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΛΠΕ
  • [13] Ο ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ ΚΕΡΔΙΣΕ 4-1 ΤΟΝ ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟ
  • [14] ΣΤΟΥΣ 118 Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟ ΤΡΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
  • [15] Ν.Δ.: ΕΓΕΙΡΟΝΤΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΣΚΟΠΙΩΝ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ
  • [16] Γ. ΦΟΙΡΟΣ: Ο ΑΡΗΣ ΔΕΝ ΕΦΘΑΣΕ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΟΥ ΘΕΛΩ
  • [17] Τ. ΛΕΜΟΝΗΣ: Η ΛΕΒΕΡΚΟΥΖΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΥΤΗ ΕΔΡΑ
  • [18] Η ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ 11Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΔΙΑΜΗΝΥΕΙ Ο ΚΑΝΑΔΟΣ
  • [19] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΣΥΓΧΥΣΗ
  • [20] Ο ΧΡ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΣΑΝΕΒΑ
  • [21] ΠΡΟΣΛΗΨΗ 2.700 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ
  • [22] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
  • [23] EΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΣΑΝΕΒΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [24] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΟΥΓΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΕΛΓΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

  • [01] ΒΑΡΥ ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ Α. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2002 (18:11 UTC+2)

    Για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών και οπλοκατοχή κατηγορείται, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. η σύντροφος του Δημήτρη Κουφοντίνα, Αγγελική Σωτηροπούλου. Η κ. Σωτηροπούλου συνελήφθη το απόγευμα και εξακολουθεί να βρίσκεται στο γραφείο του ειδικού εφέτη ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκου.

    Η ανακοίνωση που διένειμε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Λευτέρης Οικονόμου έχει ως εξής: «Σήμερα και ώρα 16.00 συνελήφθη στην οδό Σουλτάνη και Σολωμού στα Εξάρχεια, η Αγγελική Σωτηροπούλου του Γεωργίου και της Ερμιόνης, που γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα, κάτοικος Βαρνάβα Αττικής, μελισσοκόμος, σε εκτέλεση του υπ' αριθμόν 3/12/9/2002 εντάλματος σύλληψης του ειδικού εφέτη ανακριτή Αθηνών. Η Αγγελική Σωτηροπούλου, σύμφωνα με το ένταλμα κατηγορείται για α) ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, β) προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών κατά συναυτουργία, γ) διακεκριμένη περίπτωση οπλοκατοχής και συναυτουργία. Οδηγήθηκε στον εισαγγελέα εφετών Αθηνών».

    [02] Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

    Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2002 (14:38 UTC+2)

    Ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησής του με τους πανεπιστημιακούς καθηγητές και την προοπτική της άρσης του αδιεξόδου, στο οποίο βρίσκεται τους τελευταίους μήνες ο χώρος της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εμφανίστηκε ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Ευθυμίου δήλωσε μεταξύ άλλων στους δημοσιογράφους, ότι πρόκειται για μια λύση, η οποία στηρίζεται στην αρχική επίμονη θέση της κυβέρνησης ότι μόνο ο διάλογος χωρίς προαπαιτούμενα μπορεί να έχει ως πλαίσιο και προοπτική τη λειτουργία των πανεπιστημίων και είναι φυσικό ότι ένας διάλογος γίνεται με ανοιχτά πανεπιστήμια.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΥΠΕΞ

    Νέα Υόρκη, 12 Σεπτεμβρίου 2002 (10:14 UTC+2)

    Την πρώτη επίσημη συνάντηση με το νέο τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Σινά Σουκρού Γκιουρέλ, θα έχει σήμερα το βράδυ στη Νέα Υόρκη ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Στο επίκεντρο των συζητήσεων των δύο υπουργών Εξωτερικών θα βρεθούν οι διμερείς σχέσεις, το κυπριακό, η πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και η πιθανή επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών κατά του Ιράκ.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου στις 16 Σεπτεμβρίου θα συναντηθεί με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ.

    [04] ΠΓΔΜ: Ο ΦΡΤΣΚΟΦΣΚΙ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΟΤΙ «ΠΟΥΛΗΣΕ» ΤΟ ΟΝΟΜΑ

    Σκόπια, 12 Σεπτεμβρίου 2002 (11:26 UTC+2)

    Το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ έχει ετοιμάσει νέα μηνυτήριο αναφορά κατά του άτυπου συμβούλου του προέδρου της χώρας, Μπόρις Τράικοφσκι, Λιούμπομιρ Φρτσκόφσκι, αυτή τη φορά με την κατηγορία ότι όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, πούλησε το συνταγματικό όνομα της χώρας.

    Την είδηση επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Λιούμπε Μπόσκοφσκι, ο οποίος τόνισε με δηλώσεις του ότι η μηνυτήριο αναφορά στηρίζεται στα γεγονότα που εξιστορούνται στα απομνημονεύματα του πρώην προέδρου Κίρο Γκλιγκόροφ αλλά και σε άλλες πληροφορίες. «Δεν αληθεύει όμως τα όσα λέγονται ότι το υπουργείο θα ζητήσει την προφυλάκιση του κ.Φρτσκόφσκι» τόνισε ο υπουργός.

    Ο Λιούμπομιρ Φρτσκόφσκι δήλωσε στην εφημερίδα «Ντνέβνικ» των Σκοπίων ότι δεν εξεπλάγη από την νέα μηνυτήριο αναφορά. «Αυτή είναι η ένατη ή η δέκατη μηνυτήριο αναφορά εναντίον μου. Αλλά να κατηγορούμαι ότι πούλησα το συνταγματικό όνομα της χώρας; Αυτό είναι υπερβολικό. Προφανώς, κάποιοι χρησιμοποιούν ως εργαλείο τον πρώην πρόεδρο Κίρο Γκλιγκόροφ. Αν αυτός πράγματι έχει δηλώσει κάτι τέτοιο, τότε δεν ήξερε τι έλεγε. Αν εμμένει σε αυτή τη δήλωσή του, τότε, παρά το σεβασμό που τρέφω στο πρόσωπό του, θα προχωρήσω σε μήνυση για ψευδομαρτυρία» τόνισε χαρακτηριστικά.

    Χθες το γραφείο του Κίρο Γκλιγκόροφ ανακοίνωσε ότι ο πρώην πρόεδρος της ΠΓΔΜ στηρίζει τα όσα έγραψε στα απομνημονεύματά του. Ο Φρτσκόφσκι, ωστόσο, διατυπώνει αμφιβολίες για το κατά πόσο ο Γκλιγκόροφ, στην ηλικία που βρίσκεται, τα έγραψε όλα όπως συνέβησαν.

    «Ηθελα να αποφύγω τη σύγκρουσή μου με τον Γκλιγκόροφ, επειδή τον σέβομαι, αλλά και για άλλους λόγους. Αλλά, αυτός πραγματικά έχει μπερδέψει πολλά πράγματα. Εγώ ποτέ δεν μίλησα με τον Γκλιγκόροφ για την ονομασία. Πιστεύω ότι γίνεται μία νέα προσπάθεια για να μου ασκηθεί πίεση, η οποία, όπως και οι προηγούμενες, θα ναυαγήσει» κατέληξε ο Λιούμπομιρ Φρτσκόφσκι.

    Η εφημερίδα «Ντνέβνικ» επικαλούμενη πηγές της, γράφει ότι η μηνυτήριο αναφορά του υπουργείου Εσωτερικών δεν στηρίχθηκε μόνο στα απομνημονεύματα του Κίρο Γκλιγκόροφ, αλλά και στην κατάθεση που ο ίδιος έδωσε πριν από μερικούς μήνες στον ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση της δολοφονικής απόπειρας του 1995. Επίσης, δυτικοί διπλωμάτες στα Σκόπια τις τελευταίες μέρες προειδοποίησαν τον Φρτσκόφσκι να ετοιμάζεται για ενδεχόμενη σύλληψή του, ενώ τον διαβεβαίωσαν ότι σε μία τέτοια περίπτωση η διεθνής κοινότητα θα αντιδράσει άμεσα.

    Ε.Π.

    [05] ΣΦΙΓΓΑ Ο ΜΠΑΓΙΕΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΚΕΝΚ

    Θεσσαλονίκη, 12 Σεπτεμβρίου 2002 (21:00 UTC+2)

    Δεν θέλησε να σχολιάσει κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ο προπονητής της ΑΕΚ, Ντούσαν Μπάγιεβιτς την προσεχή αντίπαλό του, την Γκενκ, την οποία παρακολούθησε στο παιχνίδι με την Γκέρμιναλ.

    Αντίθετα, ο κ. Μπάγεβιτς αναφέρθηκε στο Σαββατιάτικο ματς με τον ΠΑΟ. «Είναι ένα κλασικό ντέρμπι. Αυτό συγκεντρώνει πολλές ιδιαιτερότητες, αφού ο ΠΑΟ μέχρι τώρα δεν έχει κάνει ούτε μία νίκη, αλλά και γιατί ο Φερνάντο Σάντος γνωρίζει καλά την ΑΕΚ», τόνισε ο τεχνικός της Ενωσης και συνέχισε: «Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τον ΠΑΟ. Στόχος μας είναι η νίκη και θα προσπαθήσουμε να την πάρουμε».

    [06] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

    Βουκουρέστι, 12 Σεπτεμβρίου 2002 (20:58 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χορηγήσει το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ στο ρουμανικό υπουργείο Εσωτερικών με σκοπό την αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης.

    Σκοπός του εν λόγω προγράμματος που σχεδιάστηκε από κοινού από τη Δανία και τη Σουηδία είναι η βελτίωση της υπάρχουσας νομοθεσίας στη Ρουμανία σχετικά με την μετανάστευση και την υποδοχή των ξένων και εναρμόνισή της με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

    [07] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ν. ΜΠΙΣΤΗ ΣΤΗ ΔΕΘ

    Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2002 (20:58 UTC+2)

    Τις διοικήσεις της 67ης ΔΕΘ επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο επικεφαλής της Ανανεωτικής Εκσυγχρονιστικής Κίνησης της Αριστεράς (ΑΕΚΑ) Νίκος Μπίστης, συνοδευόμενος από κλιμάκιο της κίνησης.

    Τον κ. Μπίστη υποδέχθηκαν ο αντιπρόεδρος της HELEXPO A.E. Δημήτρης Κοσκοσίδης και ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΔΕΘ Α.Ε. Παναγιώτης Αβραμόπουλος.

    Ο κ. Κοσκοσίδης αναφέρθηκε στη δυναμική της 67ης ΔΕΘ τονίζοντας ότι, παρότι οι γενικές εκθέσεις παγκοσμίως φθίνουν, η ΔΕΘ διατηρεί και αυξάνει τα μεγέθη της. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συμμετοχή της Γαλλίας ως τιμώμενη χώρα στην 67η ΔΕΘ και στη δυναμική παρουσία της διεκδίκησης της παγκόσμιας έκθεσης EXPO 2008 για τη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ότι η ανάληψη της διοργάνωσης ταυτίζεται και με την επέκταση του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Αβραμόπουλος μεταξύ άλλων τόνισε ότι η ΔΕΘ Α.Ε. με τις εκθεσιακές διοργανώσεις της στην περιφέρεια ενισχύει την περιφερειακή ανάπτυξη τόσο σε οικονομικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Και η ίδια είπε, αποτελεί έναν ισχυρό περιφερειακό θεσμό, αφού η έδρα της είναι στη Θεσσαλονίκη, και έτσι θα παραμείνει.

    Ο επικεφαλής της ΑΕΚΑ υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια η Εκθεση αποκτά συνεχώς νέο περιεχόμενο στο οποίο αποτυπώνεται ο δυναμισμός της οικονομίας και ο νέος ρόλος που θα παίξει η Θεσσαλονίκη. Τώρα που τα Βαλκάνια ηρεμούν, τόνισε, μπορεί η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει ένα παρόμοιο με τον παρελθόν ρόλο και σημείωσε τη διαφωνία του με τη μιζέρια, όπως χαρακτηριστικά είπε, των τοπικών παραγόντων, οι οποίοι ασχολούνται μόνο με τα προβλήματα και καθόλου με τα βήματα προόδου που σημειώθηκαν.

    Ο επικεφαλής της ΑΕΚΑ χαρακτήρισε τη διεκδίκηση για τη Θεσσαλονίκη και ανάληψη της EXPO 2008 μείζονος σημασίας γεγονός τόσο για την ίδια την πόλη, για την περιφέρεια αλλά και για ολόκληρη τη χώρα.

    Ο κ. Μπίστης συνοδευόμενος από τα στελέχη της ΑΕΚΑ κ.κ. Ρούλη Εδιάρογλου, Θανάση Παππά, Τάκη Κάτσαρη και Θόδωρο Τσίκα, περιηγήθηκε στα Περίπτερα της 67ης ΔΕΘ, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Περίπτερο διεκδίκησης της EXPO 2008.

    [08] ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΜΠΛΑΚΕΙ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Τεχεράνη, 12 Σεπτεμβρίου 2002 (20:55 UTC+2)

    Το Ιράν επισήμανε ότι θα σεβαστεί τα σύνορα με το Ιράκ αν οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπολύσουν επίθεση εναντίον της Βαγδάτης.

    Όπως μετέδωσε το BBC, ο υπουργός Άμυνας Αλί Σαμχανί προέβη στη δήλωση αυτή ενώ κάλεσε όλες τις χώρες της περιοχής να μη συμμετάσχουν σε μια ενδεχόμενη εισβολή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Ιράκ.

    Ο Ιρανός υπουργός κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ ότι έχουν επαφές με "ληστές" για να προκαλέσουν, όπως είπε, αναταραχή στα ανατολικά σύνορα της χώρας του με το Αφγανιστάν.

    Ιρανοί αξιωματούχοι αποκαλούν πολύ συχνά "ληστές" τους λαθρέμπορους ναρκωτικών που δρουν κατά μήκος των συνόρων του Ιράν με το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

    "Πως μπορούν οι ΗΠΑ να αποκαλούν τους άλλους τρομοκράτες όταν οι ίδιοι διαπραγματεύονται με ληστές που έχουν τα χέρια τους βαμένα με αίμα αθώων;" διερωτήθη ο κ. Σαμχανί.

    Το Ιράν εκφράζει επίσης ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα είχε μία πολεμική εκστρατεία των ΗΠΑ κατά του Ιράκ.

    Σημειώνεται ότι στη διάρκεια του πολέμου στον Περσικό πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες Κούρδοι και Σιίτες μουσουλμάνοι του Ιράκ ζήτησαν καταφύριο στο Ιράν.

    [09] ΑΥΡΙΟ ΝΕΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΕΠΑΕ

    Θεσσαλονίκη, 12 Σεπτεμβρίου 2002 (20:53 UTC+2)

    Αύριο θα παρθούν οι οριστικές αποφάσεις από την ΕΠΑΕ σχετικά με το ποιες θα είναι οι ενέργειες που θα πρέπει να δρομολογήσει η Ενωση μετά την άρνηση της Πολιτείας να υλοποιήσει τα αιτήματά της.

    Σύμφωνα με πληροφορίες το πρωτάθλημα της Α' εθνικής το Σαββατοκύριακο θα διεξαχθεί κανονικά, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει διακοπή στις επόμενες αγωνιστικές.

    Μετά την συνάντηση της ΕΠΑΕ με τον κ. Βενιζέλο ο Θανάσης Κανελλόπουλος επεσήμανε: ''Είναι λογικό να υπάρχει μεγάλη ανησυχία στους εκπροσώπους των ΠΑΕ που αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά προβλήματα. Στο αυριανό συμβούλιο θα τεθεί θέμα για τους αγώνες του Σαββατοκύριακου''.

    Ο κ. Κανελλόπουλος ωστόσο τόνισε ότι η Πολιτεία έχει αφήσει ένα ''ανοιχτό παράθυρο'' για βοήθεια στο ποδόσφαιρο, μόνο στην περίπτωση που η κατάσταση βελτιωθεί με μεγάλο βαθμό.

    [10] ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΜΑΛΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2002 (20:50 UTC+2)

    Με τον πρόεδρο της Μάλτας Κουίντο ντε Μάρκο συναντήθηκε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι πρέπει να προχωρήσει απρόσκοπτα η ένταξη της Μάλτας και της Κύπρου στην Ε.Ε, καθώς και οι δύο χώρες πληρούν τα κριτήρια και καλύπτουν τις προϋποθέσεις της Κοπεγχάγης.

    Τόνισε, δε, ότι η Ελλάδα και η Μάλτα έχουν κοινά συμφέροντα, στην αλιεία και τον τουρισμό, στη ναυτιλία και την ευρωμεσογειακή συνεργασία

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος επισήμανε ότι πρέπει να αποτραπεί ο κίνδυνος ενός νέου πολέμου εναντίον του Ιράκ. «Οι ΗΠΑ επικαλούνται το επιχείρημα της ύπαρξης μέσων μαζικής καταστροφής, Αυτό το επιχείρημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κινητοποίηση όλης της διεθνούς κοινότητας, προκειμένου η ευρύτερη περιοχή να είναι ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά, χημικά και άλλα μέσα μαζικής καταστροφής», ανέφερε.

    «Οι χώρες της Ευρώπης, οι χώρες της Μεσογείου έχουν κάθε λόγο να κινητοποιηθούν ενεργά, ώστε να αποτρέψουν το ενδεχόμενο ενός τέτοιου πολέμου. ΄Αλλωστε υπάρχει απόφαση του ΟΗΕ από τον περασμένο Δεκέμβρη που προωθεί αυτό το αίτημα για ελεύθερη ζώνη από πυρηνικά, χημικά και όπλα μαζικής καταστροφής.Ο πόλεμος θα είναι ότι χειρότερο για τις χώρες της Μεσογείου, ότι χειρότερο για τις χώρες της Ευρώπης. Και η Ευρώπη πρέπει να κινητοποιηθεί ενεργά για να αποτρέψει τις πολεμοχαρείς αποφάσεις της κυβέρνησης του κ. Μπους, που δεν έχουν τη νομιμοποίηση της διεθνούς κοινότητας», κατέληξε.

    [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΒΟΥΓΙΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Βρυξέλλες, 12 Σεπτεμβρίου 2002 (20:46 UTC+2)

    Τα τοπικά προγράμματα απασχόλησης, η συνεργασία της Θεσσαλονίκης με άλλες μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και οι κοινωνικές πολιτικές τέθηκαν επί τάπητος στη χθεσινή συνάντηση του υποψήφιου Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Σπύρου Βούγια, με την Ελληνίδα Επίτροπο, Άννα Διαμαντοπούλου, στις Βρυξέλλες. Εξετάστηκαν επίσης και οι δυνατότητες που έχει ένας δήμος στην Ελλάδα να αξιοποιήσει προγράμματα και δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Μετά το πέρας της συνάντησης, η κ. Διαμαντοπούλου παρατήρησε πως «σήμερα, σε όλη την Ευρώπη, οι μεγάλες πόλεις έχουν δικά τους προγράμματα, δικές τους στρατηγικές για την απασχόληση», επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα μέχρι σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα οι μεγάλοι δήμοι δεν έχουν εφαρμόσει πολιτικές για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

    Η Ελληνίδα Επίτροπος τόνισε επίσης την ανάγκη δικτύωσης της Θεσσαλονίκης με άλλες μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και εξήρε τον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι δήμοι στη χάραξη των κοινωνικών πολιτικών.

    Σε ό,τι αφορά στην υποψηφιότητα του κ. Βούγια, σχολίασε: "Εύχομαι στη Θεσσαλονίκη το καλύτερο και την επιτυχία του κ. Βούγια για πραγματικά ένα καλύτερο αύριο".

    Από την πλευρά του, ο κ. Βούγιας τόνισε ότι η αύξηση των θέσεων απασχόλησης «ειδικά για μια πόλη σαν τη Θεσσαλονίκη που μαστίζεται από την ανεργία περισσότερο από τις άλλες ελληνικές πόλεις» και η αντιμετώπιση των διαφόρων κοινωνικών προβλημάτων για όλους όσοι έχουν ανάγκη επιτυγχάνονται με συγκεκριμένα προγράμματα παροχής κοινωνικών υπηρεσιών.

    Στο σημείο αυτό κατηγόρησε τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης ότι δεν έχει κάνει τίποτα στον τομέα αυτό τα τελευταία χρόνια και δεν έχει αξιοποιήσει τις δυνατότητες που προσφέρει η ΕΕ μέσω διαφόρων προγραμμάτων, κεντρικών και περιφερειακών.

    [12] ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΛΠΕ

    Θεσσαλονίκη, 12 Σεπτεμβρίου 2002 (20:45 UTC+2)

    Σε απεργιακό κλοιό αναμένεται να βρεθεί η χώρα, αφού οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ σχεδιάζουν σειρά κινητοποιήσεων δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την έντονη αντίθεσή τους στην πώληση του 23,17% του ομίλου.

    Ειδικότερα, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΣΕΕΠ, Νικόλαος Ορφανός από τη Θεσσαλονίκη αρχές της επόμενης εβδομάδος θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο προκειμένου να καθοριστούν οι ακριβείς ημερομηνίες των απεργιακών κινητοποιήσεων.

    Οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ σχεδιάζουν να προβούν σε πενθήμερη απεργία, που έχει ήδη αποφασιστεί από τα εργατικά κέντρα Θεσσαλονίκης-Ελευσίνας και σε 24ωρες διαδοχικές κινητοποιήσεις στη διακίνηση και εμπορία πετρελαιοειδών.

    Οι κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στα ΕΛΠΕ θα κορυφωθούν με μια δεκαήμερη στάση που προγραμματίζουν να πραγματοποιηθεί όταν και εφόσον ανακοινωθεί η πώληση του 23,17% των ΕΛΠΕ.

    Αγωγή κατά του δημοσίου

    Εντός της επόμενης εβδομάδος αναμένεται σύμφωνα με τον κ. Ορφανό να κατατεθεί αγωγή κατά του δημοσίου, σχετικά με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ.

    Οπως επισήμανε ο κ Ορφανός ο όμιλος ΕΛΠΕ-ο οποίος κατέχει ποσοστό 35% της ΔΕΠΑ-είχε δικαίωμα (option) για την αγορά επιπλέον ποσοστού 40% της επιχείρησης, το οποίο η διοίκηση του ομίλου πώλησε έναντι του ποσού των 20 δις δρχ.

    «Με αυτή την εξέλιξη ο όμιλος ΕΛΠΕ έχασε την ευκαιρία να εισέλθει σε μία πολλά υποσχόμενη αγορά, αυτήν του φυσικού αερίου» επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΣΕΕΠ.

    Ε.Α.

    [13] Ο ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ ΚΕΡΔΙΣΕ 4-1 ΤΟΝ ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 12 Σεπτεμβρίου 2002 (20:40 UTC+2)

    Εύκολη νίκη με 4-1 πέτυχε ο Εργοτέλης σε βάρος του Πανσερραϊκού στον επαναληπτικό αγώνα του κυπέλλου Ελλάδας. Ετσι πήρε την πρόκριση στον δεύτερο γύρο του θεσμού.

    Ο Ογκουνσότο ήταν ο πρωταγωνιστής της αναμέτρησης με τα τρία τέρματα που σημείωσε. Συγκεκριμένα στο 23' άνοιξε το σκορ για να διπλασιάσει τα προσωπικά του τέρματα τρία λεπτά αργοτερα (26`) με κοντινό πλασέ. Ο Εργοτέλης κατάφερε να αναβάσει ακόμη περισσότερο το δείκτη του σκορ στο 38' με τον Κοσποντίνοφ. Στην επανάληψη ο Εργοτέλης ανέβασε περισσότερο την απόδοσή του και ήταν αυτός που δημιουργούσε τις ευκαιρίες. Και πάλι ο Ογκουνσότο στο 74` έκανε το 4-0, για να διαμορφωθεί το τελικό αποτέλεσμα (4-1) στο 86` με κοντινό σουτ του Σαββίδη.

    ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ: Ξημεράκης, Οικονομάκης (67` Καραμεταξάς), Τζωρμπατζάκης, Κοσποντίνοφ, Δημήτρης, Γωνιωτάκης (63` Τσαφαντάκης), Νικηφόρος, Ανδρεαδάκης, Αποστολάκης, Λαμπράκης (54` Αυγενάκης), Ογκουνσότο.

    ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ: Μιοντουσέφσκι, Βοτάρης, Μελίσσης, Ουρμπάνιακ, Κύρου (80` Τέλλος), Κάτης, Σπάσιτς, Μουτίδης, Χρ. Σαββίδης, Γιοβάνοβιτς, Παναγιωτίδης (46` Παππάς).

    [14] ΣΤΟΥΣ 118 Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟ ΤΡΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ

    Νέο Δελχί, 12 Σεπτεμβρίου 2002 (20:37 UTC+2)

    Στους 118 ανήλθε τελικά ο αριθμός των θυμάτων από τον εκτροχιασμό τρένου στην ανατολική Ινδία.

    Όπως μέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, μέλη των σωστικών συνεργείων εκτιμούν ότι αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων καθώς πολλοί είναι οι αγνοούμενοι και ένα ακόμη βαγόνι δεν έχει ανασυρθεί από τα συντρίμμια.

    Σημειώνεται ότι το δυστύχημα σημειώθηκε τη Δευτέρα στο κρατίδιο Μπιχάρ όταν το τρένο που εκτελούσε τη διαδρομή Καλκούτα - Νέο Δελχί έπεσε σε ποτάμι της περιοχής ενώ διέσχιζε μια γέφυρα.

    Περισσότερα από 200 άτομα έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο της περιοχής ενώ έχουν εγκαταλειφθεί οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων.

    Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι εργασίες για την ανάσυρση των πτωμάτων ενώ το έργο των σωστικών συνεργείων δυσχεραίνουν οι έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή.

    [15] Ν.Δ.: ΕΓΕΙΡΟΝΤΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΣΚΟΠΙΩΝ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

    Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2002 (20:35 UTC+2)

    Με αφορμή την έναρξη των εργασιών κατασκευής του αγωγού Σκοπίων - Κοσσυφοπεδίου, ο Συντονιστής της Ο.Δ.Ε Παραγωγής και Εμπορίου της Ν.Δ., Γιώργος Σαλαγκούδης δήλωσε ότι εγείρονται ερωτήματα.

    Συγκεκριμένα ο κ. Σαλαγκούδης τόνισε: "Από δημοσιεύματα του Τύπου πληροφορούμεθα ότι ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής του αγωγού μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου από το διυλιστήριο ΟΚΤΑ των Σκοπίων προς το Κοσσυφοπέδιο, στις εγκαταστάσεις της ΟΚΤΑ, την πλειοψηφία της οποίας έχουν τα ΕΛ.ΠΕ.

    Το συνολικό κόστος της κατασκευής του ανέρχεται περίπου σε 35 εκατ. δολάρια. Η κατασκευή του έργου έχει ανατεθεί στην ΕΤΕΠ Α.Ε., μέλος του ομίλου ΑΕΓΕΚ και η μελέτη και επίβλεψη του έργου στην εταιρεία Ασπροφως, θυγατρική του ομίλου ΕΛ.ΠΕ.

    Ανεξάρτητα από την πολιτική σκοπιμότητα κατασκευής του έργου, επειδή το έργο εκτελείται εξ ολοκλήρου εκτός Ελλάδος και το κόστος κατασκευής του επιβαρύνει κυρίως τα ΕΛ.ΠΕ που είναι δημόσια επιχείρηση, εγείρονται ερωτήματα".

    O κ. Σαλαγκούδης υποστήριξε ότι η απ' ευθείας επιλογή της κατασκευαστικής εταιρείας καθώς και της μελετητικής, που είναι θυγατρική των ΕΛ.ΠΕ , εγκυμονεί κινδύνους ως προς το πραγματικό κόστος του έργου αλλά και την αντικειμενική εκπόνηση της μελέτης.

    Επιπλέον τόνισε ότι "το γεγονός ότι ο δ/σ των ΕΛ.ΠΕ, υπήρξε στέλεχος του κατασκευαστικού ομίλου και κατ' εξακολούθηση αναθέτει απ' ευθείας εργασίες στον πρώην εργοδότη του, αποτελεί σκανδαλώδη πρόκληση" και πρόσθεσε:

    "Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλείται ο υπουργός Ανάπτυξης να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα και να προσκομίσει στη Βουλή τα απαιτούμενα έγγραφα:

    1. Ακολουθήθηκαν διαγωνιστικές διαδικασίες για την επιλογή της κατασκευαστικής εταιρείας και αν όχι, βάσει ποιων κριτηρίων έγινε η επιλογή της;

    2. Προηγήθηκε μελέτη σκοπιμότητας του έργου του αγωγού Σκοπίων - Κοσσυφοπεδίου και σε ποια συμπεράσματα κατέληξε; Να κατατεθεί η σχετική μελέτη σκοπιμότητας του έργου.

    3. Ποιος θα είναι ο φορέας κατασκευής του έργου και πώς θα καλυφθεί το κόστος κατασκευής του;

    4. Πότε προβλέπεται να αποσβεσθεί το έργο του αγωγού και ποια η αναμενόμενη κερδοφορία του;

    5. Εχουν παρασχεθεί εγγυήσεις στα ΕΛ.ΠΕ για την πληρωμή των μεταφερομένων προϊόντων στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου, λόγω των γνωστών οικονομικών προβλημάτων της περιοχής;".

    [16] Γ. ΦΟΙΡΟΣ: Ο ΑΡΗΣ ΔΕΝ ΕΦΘΑΣΕ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΟΥ ΘΕΛΩ

    Θεσσαλονίκη, 12 Σεπτεμβρίου 2002 (20:33 UTC+2)

    Τον κόσμο του Αρη κάλεσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο προπονητής του Αρη, Γιώργος Φοιρός, ενώ αποκάλυψε ότι η ομάδα ακόμη δεν είναι έτοιμη και ότι χρειάζεται αρκετή δουλειά για να φθάσει σε ένα καλό επίπεδο.

    «Ο κόσμος πρέπει να συνεχίσει να βοηθάει την ομάδα. Πρέπει να είναι κοντά μας για να πετύχουμε κάτι καλό στο πρωτάθλημα», τόνισε ο κ. Φοιρός και πρόσθεσε: «Με την Παναχαϊκή παίξαμε καλά. Σε αντίθεση με το παιχνίδι με τον Πανιώνιο όπου δεν πιάσαμε την απόδοση που πρέπει. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που αναφέρω ότι δεν είναι έτοιμη ακόμη η ομάδα».

    Οσον αφορά το επόμενο παιχνίδι του Αρη με το Αιγάλεω στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής ο τεχνικός των κιτρίνων επισήμανε: «Το Αιγάλεω είναι καλή ομάδα. Παίζει καλά και μπορεί να κάνει την ζημιά. Θέλουμε να πάρουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Αλλωστε αυτός είναι και ο κύριος στόχος που έχουμε βάλει σε όλα τα παιχνίδια».

    Αναφερόμενος στις μεταγραφικές κινήσεις του καλοκαιριού, ο κ. Φοιρός ουσιαστικά έδωσε απάντηση στην έντονη φημολογία που έλεγε ότι δεν έχουν γίνει οι καλύτερες δυνατόν κινήσεις το προηγούμενο καλοκαίρι. «Οι μεταγραφικές κινήσεις του καλοκαιριού δεν έγιναν μόνο από τον Γιώργο Φοιρό. Ηταν αποφάσεις και του διοικητικού συμβουλίου. Όμως θέλω να επισημάνω ότι τα παιδιά αυτά είναι καλοί παίκτες και δεν είναι κουτσοί όπως κάποιοι έγραψαν. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είμαστε μια ολοκληρωμένη ομάδα εάν είχαμε 3-4 ακόμη ποδοσφαιριστές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από εμάς έφυγαν 18 ποδοσφαιριστές και αποκτήθηκαν έξι», τόνισε ο κ. Φοιρός.

    Τέλος αναφέρθηκε και στον αντίκτυπο που έχει το θολό τηλεοπτικό τοπίο στους παίκτες. «Τους εξήγησα ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να σκέφτονται αυτά που συμβαίνουν στα τηλεοπτικά. Πρέπει να αγωνίζονται απερίσπαστα και με μοναδικό στόχο τη νίκη σε κάθε παιχνίδι. Ετσι σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να σκεφτόμαστε άλλο αποτέλεσμα πλην αυτό της νίκης σε κάθε παιχνίδι», υπογράμμισε ο προπονητής των κιτρίνων.

    [17] Τ. ΛΕΜΟΝΗΣ: Η ΛΕΒΕΡΚΟΥΖΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΥΤΗ ΕΔΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 12 Σεπτεμβρίου 2002 (20:22 UTC+2)

    Η καυτή έδρα της Λεβερκούζεν έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση στον προπονητή του Ολυμπιακού Τάκη Λεμονή που παρακολούθησε τον αγώνα της Λεβερκούζεν με την Χάνσα Ροστόκ για το γερμανικό πρωτάθλημα.

    "Η Λεβερκούζεν έχει μόνο νίκες, αλλά και μια καυτή έδρα. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε πολύ δύσκολη αποστολή . Η συγκεκριμένη ομάδα δεν αντιμετωπίζει απολύτως κανένα πρόβλημα. Μας περιμένει ένα δύσκολο παιχνίδι στο ξεκίνημα του Τσάμπιονς Λιγκ», τόνισε ο κ. Λεμονής σε σημερινές του δηλώσεις. Παράλληλα κάνει και την έκκληση προς τον κόσμο να βοηθήσει την προσπάθειά του στο παιχνίδι του Τσάμπιονς Λιγκ. «Η βοήθεια του κόσμου είναι σημαντική. Πρέπει να μας συμπαρασταθεί από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό του αγώνα».

    Παρατηρητής του αγώνα της ερχόμενης Τετάρτης (18/9) μεταξύ Ολυμπιακού - Λεβερκούζεν θα είναι ο Πολωνός Μίχαλ Λιστίκιεβιτς, ενώ παρατηρητής διαιτησίας ο Γιουγκοσλάβος Ζντράνκο Γιόκιτς.

    [18] Η ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ 11Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΔΙΑΜΗΝΥΕΙ Ο ΚΑΝΑΔΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Οτάβα, 12 Σεπτεμβρίου 2002 (20:18 UTC+2)

    Στην αλαζονεία των Ηνωμένων Πολιτειών και γενικότερα της Δύσης απέδωσε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός του Καναδά Ζαν Κρετιέν τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ο Καναδός πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό δίκτυο CBC επισήμανε ότι υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια ανά τον κόσμο για τον τρόπο με τον οποίο οι ισχυρές δυνάμεις συμπεριφέρονται απέναντι στις φτωχότερες χώρες και διαχειρίζονται τα πράγματα.

    Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι επιθέσεις αυτοκτονίας ενδέχεται να προκλήθηκαν από την λανθασμένη εξωτερική πολιτική όπως χαρακτηριστικά είπε της "πλούσιας και ισχυρής Δύσης" η οποία δεν κατανοεί την ανάγκη αυτοσυγκράτησης.

    Κατέληξε λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και όλος ο δυτικός κόσμος θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τη δύναμή τους σε βαθμό ταπείνωσης των υπόλοιπων χωρών.

    [19] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΣΥΓΧΥΣΗ

    Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2002 (20:15 UTC+2)

    "Οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού είναι τόσο αξιόπιστες, όσο εκείνες που αφορούσαν το Μετρό της Θεσσαλονίκης", τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Ρουσόπουλος σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Σημίτη κατά την επίσκεψή του στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο της Νίκαιας.

    "Ο κ. Σημίτης βρίσκεται προφανώς σε σύγχυση. Πριν λίγες μέρες, στη Θεσσαλονίκη, επεχείρησε να εμφανιστεί ως ο σοβαρός διαχειριστής, που προωθεί το έργο της κυβέρνησής του, έχοντας πάντα κατά νου τις αντοχές της οικονομίας.

    Σήμερα, στη Νίκαια, ο κ. Σημίτης υποσχέθηκε ότι μέσα σε 5 χρόνια (2005-2010) το Μετρό από το Αιγάλεω θα φθάσει στον Πειραιά. Δεν εξήγησε, όμως, το πώς", δήλωσε ο κ. Ρουσόπουλος.

    "Οι υποσχέσεις του είναι τόσο αξιόπιστες, όσο εκείνες που αφορούσαν το Μετρό της Θεσσαλονίκης: Τρία χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης και παρά τις επανειλημμένες δεσμεύεις του πρωθυπουργού, οι Θεσσαλονικείς δεν γνωρίζουν ακόμη πότε θα ξεκινήσει το έργο και πότε θα ολοκληρωθεί", κατέληξε.

    [20] Ο ΧΡ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΣΑΝΕΒΑ

    Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2002 (20:14 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Η διαφωνία μου με τις δηλώσεις του κ. Κατσανέβα είναι πλήρης σχολίασε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας ερωτηθείς για τις δηλώσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανικανότητα της δημόσιας διοίκησης και διάλυση του κρατικού μηχανισμού.

    [21] ΠΡΟΣΛΗΨΗ 2.700 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ

    Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2002 (20:10 UTC+2)

    Την απόφαση για την πρόσληψη 2.700 εκπαιδευτών με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου για την στελέχωση των σχολών της "Επαγγελματικής Κατάρτισης Α.Ε" υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας.

    Σύμφωνα με την απόφαση, την οποία συνυπογράφουν οι υπουργοί Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κώστας Σκανδαλίδης και Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, εγκρίνεται η πρόσληψη 2.700 ατόμων εκπαιδευτικού προσωπικού δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και εμπειροτεχνιτών, με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου (με ωριαία αντιμισθία), για την στελέχωση της θυγατρικής του ΟΑΕΔ "Επαγγελματική Κατάρτιση Α.Ε" (Προγράμματα Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης - ΙΕΚ και προγράμματα Συνεχιζόμενης και Εναλλασσόμενης Κατάρτισης), κατά το σχολικό έτος 2002-2003.

    Η συνολική δαπάνη από την προαναφερόμενη ανάθεση έργου θα ανέλθει στο ποσό των 19.000.000 ευρώ και θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η κατανομή του προσωπικού κατά ειδικότητα και εκπαιδευτική μονάδα θα γίνει με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

    [22] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

    Μόσχα, 12 Σεπτεμβρίου 2002 (20:06 UTC+2)

    Η Ρωσία προειδοποίησε ότι ενδέχεται να αναλάβει μονομερής στρατιωτική δράση εναντίον βάσεων Τσετσένων ανταρτών στη γειτονική Γεωργία ως μέρους του διεθνούς αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας δηλώνοντας ότι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ παρέχουν στη χώρα αυτό το δικαίωμα.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, σε ομιλία του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επισήμανε ότι έχει αποδείξεις ότι αντάρτες από το φαράγγι Πανκίσι βοήθησαν στην κατάστρωση των σχεδίων των αεροπορικών επιθέσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Σε επιστολή που έστειλε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ο κ. Πούτν τονίζει ότι η Γεωργία εθελοτυφλεί αναφορικά με τις βάσεις στο Πανκίσι και κωλυσιεργεί τις ρωσικές προσπάθειες για σύλληψη των ανταρτών.

    "Εάν οι αρχές της Γεωργίας δεν λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την καταστροφή των δικτύων των τρομοκρατών και αν οι αντάρτες συνεχίσουν τις επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος η Ρωσία θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της τρομοκρατικής απειλής" αναφέρεται στην επιστολή.

    Η Ρωσία μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα της ατομικής ή συλλογικής αυτοάμυνας στο πλαίσιο του σεβασμού του χάρτη του ΟΗΕ, που προβλέπεται από την απόφαση 1368 του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία υιοθετήθηκε σε απάντηση στις βάρβαρες τρομοκρατικές ενέργειες που διαπράχθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες το Σεπτέμβριο του περασμένου χρόνου, προσθέτει ο Ρώσος πρόεδρος.

    Δεν πρόκειται ούτε για προσβολή της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας ούτε για απόπειρα αλλαγής του πολιτικού καθεστώτος στη Γεωργία, υπογραμμίζει.

    Από την πλευρά της η Γεωργία ανακοίνωσε ότι δεν θα ανεχόταν μια ρωσική επέμβαση την οποία θα θεωρούσε κήρυξη πολέμου.

    [23] EΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΣΑΝΕΒΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2002 (20:03 UTC+2)

    Κατά τις κυβέρνησης καταφέρθηκε με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Κατσανέβας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου για το νέο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο «Εχετε διαλύσει το σύμπαν. Μια βόλτα στον Κηφισό τα λέει όλα», τόνισε ενώ αναφέρθηκε και στη θητεία του ως διοικητής του ΙΚΑ.

    «Εμείς στο ΙΚΑ δίναμε τη σύνταξη σε ένα μήνα. Και εσείς τη δίνεται τη σύνταξη στον άγιο Πέτρο, μετά από τρία χρόνια. Τις αιματολογικές εξετάσεις της δίναμε την ίδια μέρα και εσείς της δίνεται μετά από δύο μήνες. Και αφού μεσολαβήσει και το «φακελάκι». Τα νοσοκομεία; Φτιάξατε πολλά νοσοκομεία, αλλά τα ράντζα ξεχειλίζουν από τις πόρτες. Παντού στις πολεοδομίες το «φακελάκι πάει σύννεφο. Η διαφθορά έχει φτάσει στο απέραντο σημείο της. Ειμαστε κάτω και από τη Ζάμπια σύμφωνα με τους διεθνείς δείκτες της διαφθοράς. Και μου λέτε εσείς ότι φτιάξατε τη δημόσια διοίκηση;», επισήμανε.

    Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου και ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.«Μια κυβέρνηση συμφοράς είστε, που αγωνίζεστε να κρατηθείτε στην εξουσία με κόπο. Διότι δεν τολμήσατε ακριβώς να κάνετε το σωστό, δεν τολμήσατε να κάνετε αυτό που ξέρετε ότι επιβάλλουν οι περιστάσεις», σημείωσε.

    Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Λεβογιάννης απέκλεισε το ενδεχόμενο να κληθεί σε απολογία ο κ. Κατσανέβας, ενώ σημείωσε ότι ο κάθε βουλευτής κλείνεται από το λαό με τα έργα και τις πράξεις του.

    [24] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΟΥΓΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΕΛΓΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Βρυξέλλες, 12 Σεπτεμβρίου 2002 (20:01 UTC+2)

    Θέματα σχέσεων κυβέρνησης - τοπικής αυτοδιοίκησης και μοντέλων παρέμβασης των δήμων σε ζητήματα, όπως η απασχόληση, η ανεργία και η κοινωνική φροντίδα βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης του υποψήφιου Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Σπύρου Βούγια, με την αντιπρόεδρο της βελγικής κυβέρνησης και υπουργό Εργασίας, Laurette Onkelinx, στις Βρυξέλλες. Παρούσα στη συνάντηση ήταν και η υποψήφια δημοτική σύμβουλος του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη - Ανθρώπινη Πόλη», Κέτλι Αστιέρ.

    Η αντιπρόεδρος της βελγικής κυβέρνησης σχολίασε θετικά το πρόγραμμα του

    κ. Βούγια και κυρίως τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό των θέσεων που αφορούν κορυφαία ζητήματα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 12 September 2002 - 18:13:48 UTC