Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-09-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΟ ΡΟΥ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΛΛΑΞΕ Η 11η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
  • [02] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ 11ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΤΟΥ
  • [03] ΤΑ ΜΜΕ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΛΑ!
  • [04] ΜΙΛΕΡ ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ''ΑΠΕΝΑΝΤΙ'' ΣΤHN ET3
  • [05] ΙΣΟΠΑΛΗ 0-0 ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΕ Η ΑΕΚ
  • [06] ΝΕΛΣΟΝ ΜΑΝΤΕΛΑ: ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΟΙ ΗΠΑ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ - ΟΜΗΡΟΥ
  • [08] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΡΟΛΑΝΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ
  • [10] ΣΤΟ ΕΛΣΙΝΚΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [11] ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [12] ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΑΔΑΣ ΚΡΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΟΑΣΕ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΣΙΑ
  • [13] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣΑ ΖΗΤΟΥΝ 12 ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ
  • [14] Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: ΜΑΥΡΗ ΗΜΕΡΑ Η 11η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 2001
  • [15] ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗ ΛΟΥΚΑ
  • [16] ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΟΥ
  • [17] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟ
  • [18] ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ Σ. ΞΗΡΟΥ
  • [19] ΚOINH ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΑΤΗΦΟΡΗ - ΒΟΥΓΙΑ
  • [20] O K. ΑΝΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΟΥΓΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ
  • [22] ΔΟΛΟΦΟΝHΘΗΚΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ ΚΑΣΜΙΡ
  • [23] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 11Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

  • [01] ΤΟ ΡΟΥ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΛΛΑΞΕ Η 11η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 11 Σεπτεμβρίου 2002 (10:49 UTC+2)

    Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, που σημάδεψε τις μεταπολεμικές γενιές, διαφοροποιώντας το ρου της Ιστορίας. Τα χτυπήματα στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης, στο Πεντάγωνο και σε επιβατικό αεροπλάνο στην Πενσυλβάνια είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες αθώα θύματα. Ο αμερικανικός λαός δέχθηκε ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα. Το χτύπημα στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου αποτέλεσε ταυτόχρονα χτύπημα στο σύμβολο της αμερικανικής οικονομίας. Μαζί με την κατάρρευση των δίδυμων πύργων κατέρρευσε και ο μύθος των ΗΠΑ ως της αχτύπητης υπερδύναμης στον κόσμο.

    Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των ΗΠΑ, 3.056 άτομα έχασαν τη ζωή τους στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Κάτω από τα ερείπια των δίδυμων πύργων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου θάφτηκαν 2.823 ανθρώπινες ψυχές. Ανάμεσά τους 343 πυροσβέστες και 157 επιβάτες του μοιραίου αεροσκάφους. 189 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Ουάσινγκτον, όταν οι τρομοκράτες χτύπησαν το Αμερικανικό Πεντάγωνο. 44 άτομα έχασαν τη ζωή τους στο τέταρτο αεροσκάφος που έπεσε στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια.

    Το απεχθές χτύπημα κατά των ΗΠΑ όμως είχε επιπτώσεις και στην οικονομία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, οι επιθέσεις στη Νέα Υόρκη προκάλεσαν ζημιές ύψους 40 δισ. δολαρίων (43,8 εκατ. ευρώ).

    Ωστόσο, οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, πέραν των εκατοντάδων των θυμάτων στις ΗΠΑ, σηματοδότησε την έναρξη ενός διαρκή πολέμου κατά της διεθνούς τρομοκρατίας. Από τις πρώτες μέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, στο στόχαστρο των ΗΠΑ βρέθηκαν ο Οσάμα μπιν Λάντεν και η οργάνωσή του Αλ Κάιντα.

    Στον πόλεμο κατά της διεθνούς τρομοκρατίας έλαβαν μέρος 70 χώρες από όλον τον κόσμο. Σύμφωνα, με το Αμερικανικό Πεντάγωνο, είκοσι μία χώρες διέθεσαν στρατιωτικές δυνάμεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    Μέχρι τον περασμένο Αύγουστο στις αμερικανικές φυλακές κρατούνταν ως ύποπτοι για κάποια σχέση με το περιστατικό της 11ης Σεπτεμβρίου 74 άτομα, όπως προκύπτει από στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης. Από τις 12 Σεπτεμβρίου της περσινής χρονιάς μέχρι σήμερα προσήχθησαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, 1.200 συνελήφθησαν και σε ορισμένους εξ αυτών απαγγέλθηκαν κατηγορίες για αδικήματα που δεν συνδέονται με την τρομοκρατία

    [02] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ 11ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΠΡΕΣΒΗ

    Αθήνα, 11 Σεπτεμβρίου 2002 (19:58 UTC+2)

    Με μία συγκινητική τελετή στην οικία του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα Τόμας Μίλερ τιμήθηκαν τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, των κομμάτων, της εκκλησίας, πρεσβευτές χωρών που υπέφεραν απώλειες ανθρώπων, συγγενείς θυμάτων και άνθρωποι που πάλεψαν για να σώσουν ζωές, όπως ο Ελληνοαμερικανικής καταγωγής πυροσβέστης Πίτερ Κριτσιμίλιος.

    Ο Αμερικανός πρέσβης Τόμας Μίλερ στην ομιλία του τόνισε ότι η σημερινή τελετή είναι και εκδήλωση ευγνωμοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση για την πολύτιμη και αποτελεσματική συνεργασία και υποστήριξή της στην αντιμετώπιση και εξάρθρωση της διεθνούς τρομοκρατίας.

    Ο κ. Μίλερ σε χθεσινές δηλώσεις του με αφορμή την πρώτη επέτειο από το τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ, τόνισε υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και ότι η ανησυχία για ενδεχόμενη επίθεση της "Αλ Κάιντα" διαχέεται σε ολόκληρο τον κόσμο και δεν αφορά μόνο την Αμερική.

    Παράλληλα, ανέφερε ότι στον αγώνα της καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας, οι απόψεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης συγκλίνουν περισσότερο από ό,τι κανείς νομίζει, ενώ ερωτηθείς για τους κινδύνους περιστολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστήριξε ότι κάθε κυβέρνηση έχει δύο βασικούς στόχους: Να εξασφαλίζει συνθήκες ασφάλειας για όλους τους πολίτες και να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες

    Στην εκδήλωση την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι "η σημερινή μέρα είναι μέρα μνήμης και θλίψης, αλλά και αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας". "Μέρα μνήμης και θλίψης για τα θύματα του αιματηρού και άδικου πλήγματος που δέχθηκε ο φίλος και σύμμαχος λαός των Ηνωμένων Πολιτειών πριν από 12 μήνες και για τις οικογένειές τους. Αλλά και μέρα αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας", επισήμανε.

    "Γιατί το πλήγμα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 έκανε όλους τους λαούς της γης να συνειδητοποιήσουν δύο μεγάλες και ζωτικές αλήθειες. Πρώτον, ότι η τρομοκρατία αποτελεί την πιο άμεση και ισχυρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια του κάθε πολίτη, αλλά και για την ίδια την απρόσκοπτη λειτουργία των δημοκρατικών μας θεσμών και δεύτερον, ότι στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη κοινότητα ο κίνδυνος αυτός μας απειλεί όλους, από τους πιο πλούσιους ως τους πιο φτωχούς και από τους πιο αδύνατους ως τους πιο ισχυρούς. Και γι' αυτό πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, με αποφασιστικότητα και με πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας", σημείωσε.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος υπογράμμισε ότι στην κοινή αυτή προσπάθεια, η Ελλάδα έχει ήδη μια σημαντική προσφορά εξαρθρώνοντας τους δύο τελευταίους μήνες την πιο δολοφονική από τις τρομοκρατικές οργανώσεις που δρούσαν στην χώρα μας, την οργάνωση "17 Νοέμβρη".

    "Την προσπάθεια αυτή θα την συνεχίσουμε μέχρι την πλήρη εξάρθρωση της τρομοκρατίας στην χώρα μας με την ίδια συστηματικότητα και αποφασιστικότητα, αλλά και με τον ίδιο σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς και στο κράτος δικαίου. Και αυτό θα το κάνουμε γνωρίζοντας ότι η επιτυχία μας στον διπλό και αλληλένδετο αυτό στόχο της εξάρθρωσης της τρομοκρατίας και της ενίσχυσης των δημοκρατικών μας θεσμών αποτελεί συγχρόνως και τον καλύτερο φόρο τιμής που μπορούμε να αποτίουμε στα θύματα της τρομοκρατίας τόσο στην χώρα σας, όσο και στην δική μας, όσο και σε όλες τις χώρες του κόσμου", κατέληξε.

    [03] ΤΑ ΜΜΕ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΛΑ!

    Θεσσαλονίκη, 11 Σεπτεμβρίου 2002 (11:37 UTC+2)

    O Jay Nordlinger είναι ο διευθύνων σύμβουλος του ''National Review'', ενός από τα περιοδικά με ιδιαίτερη επιρροή στον κόσμο των αποφάσεων της Ουάσιγκτον. Ο ίδιος προσδιορίζει τον εαυτό του και τον τρόπο σκέψης του ως συντηρητικό. Κι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πως τοποθετείται απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ. Βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για την ημερίδα με θέμα ''11η Σεπτεμβρίου, μέσα ενημέρωσης και τρομοκρατία'' που διοργάνωσαν το Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης, το Αμερικανικό Προξενείο και η ΕΤ3. Τη συζήτηση με τον κ.Nordlinger έκανε για το ΜΠΕ, ο Χρίστος Μάτης

    Ένα χρόνο μετά την 11η Σεπτεμβρίου, είμαστε ασφαλέστεροι μετά από όλα οσα έγιναν στο μεταξύ;

    Ήταν ασφαλώς σωστό και βοήθησε η ανατροπή των Ταλιμπαν, δυσκόλεψε την Αλ Κάιντα πολύ αλλά η πιο απειλητική κατάσταση προέρχεται από το Ιρακ και το Σαντάμ Χουσεϊν. Δεν ξέρω αν είμαστε ασφαλέστεροι, αλλά είμαι βέβαιος ότι δεν είμαστε αρκετά ασφαλείς και γιαυτό συνεχίζεται ο πόλεμος

    Πως προσεγγίζετε την ασφάλεια όταν γράφετε;

    Πρέπει να κοιτάμε όλα τα προβλήματα παγκόσμια. Να δούμε το παρελθόν. Όλα αυτά τα ζητήματα είναι σημαντικά. Πολλοί άνθρωποι προειδοποιούν για το ενδεχόμενο υπερβολών, εγώ προειδοποιώ για το ενδεχόμενο να υποβαθμίσουμε μία απειλή. Ποτέ δεν θα υπάρξει παγκόσμια συναίνεση. Ούτε στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο δεν υπήρξε.

    Είναι μία ενδεχόμενη παρέμβαση στο Ιράκ, το δεύτερο βήμα στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας;

    Ναι, αν κι είχαμε ορισμένα ενδιάμεσα βήματα, στις Φιλιππίνες. Πολλά από αυτά τα οποία κάνει η αμερικανική κυβέρνηση, δεν γίνονται γνωστά. Είναι το ζήτημα της προστασίας των συνόρων μας, το οποίο δεν είναι απόλυτα εφικτό και γιαυτό άλλωστε νομίζω ότι μία χώρα ζυγίζει έναν επιθετικό πόλεμο.

    Το γεγονός ότι κάποια πράγματαa δεν γίνονται γνωστά, δεν αλλάζει την προσέγγιση των αμερικανικών μέσων που συνήθως καταγράφουν όλες τις πληροφορίες;

    Πάντα οι μυστικές υπηρεσίες δουλεύουν στη σκιά. Κάποια πράγματα πρέπει να γίνονται χωρίς να γίνονται γνωστά. Δεν μπορούν να γίνονται όλα γνωστά διότι αυτό θα έκανε πολλές πράξεις που στηρίζονται σε αυτά τα πράγματα, αδύνατες. Δεν πιστεύω ότι το κοινό πρέπει να ξέρει τα πάντα. Πρέπει να ξέρει πολλά αλλά όλες οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν κάτι μυστικά.

    Και ποιος το κρίνει;

    ¨Έχουμε υπεύθυνες κυβερνήσεις!

    Μήπως αυτό δίνει στις μυστικές υπηρεσίες περισσότερη αυτονομία από όση μπορεί να γίνει αποδεκτή;

    Δεν το φοβάμαι για την Αμερική. Το πρόβλημα στην Αμερική είναι η πολύ δημοσιότητα. Τα περισσότερα πράγματα γίνονται στο φως της ημέρας. Να σας θυμίσω την κλασσική φράση από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Είναι πιο σημαντικό να κερδίσεις τον πόλεμο, παρά να τον καταγράψεις. Πρέπει να είμαστε όσο ανοιχτοί γίνεται αλλά σε λογικά πλαίσια. Είμαστε σε πόλεμο.

    Μπορεί να κερδηθεί απόλυτα;

    Πρόκειται για πόλεμο μη παραδοσιακού χαρακτήρα. Πρέπει να υποταχθεί ο ριζοσπαστικός ισλαμισμός και το δίκτυο των χωρών που τον στηρίζουν.

    Ακόμη και με θυσίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη δυτική κοινωνία.

    Είναι υστερική η άποψη. Οι ΗΠΑ πέρασαν έναν εμφύλιο και δυο παγκόσμιους πολέμους κατά τη διάρκεια των οποίων, τα ανθρώπινα δικαιώματα περιστάλησαν. Είναι φλυαρία ανθρώπων που δεν έχουν θέληση να πολεμήσουν. Πρόβλημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπάρχει στο εξωτερικό, όχι στο εσωτερικό.

    Στο εξωτερικό;

    Οι ΗΠΑ δεν πολέμησαν ποτέ για τα δικό τους όφελος μόνο. Στο Αφγανιστάν γυναίκες έβγαλαν το πρόσωπο τους στο φως του ήλιου μετά από δεκαετίες. Όπου πετυχαίνει η Αμερική, τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν μεγαλύτερη τύχη. Όταν απελευθερωθεί το Ιράκ και το Ιράν, οι σκηνές στην Καμπούλ, δεν θα είναι τίποτε μπροστά τους.

    Εσείς ποσά από αυτά που ξέρετε δεν θα αποκαλύπτατε ποτέ;

    Όχι, δεν πιστεύω ότι όσο περισσότερη ενημέρωση τόσο το καλύτερο σε αυτόν τον κόσμο. Κάποιοι δημοσιογράφοι θα φερόντουσαν υπεύθυνα, αλλά κι ένας- δυο να μην τον έκαναν θα χαλούσε το παιχνίδι. Όσον αφορά εμένα, είμαι πρώτα πολίτης και μετά δημοσιογράφος. Πολλοί αμερικανοί δημοσιογράφοι νομίζουν ότι οδηγούν τις λεγεώνες τους στο ''βασίλειο της δημοσιογραφίας'', ότι είναι οι ''Θεοί της Πληροφορόρησης''. Δεν ανήκω σε αυτούς.

    Ήταν υπευθυνότητα η κάτι άλλο που καθόρισε τον τρόπο με τον οποίο τα αμερικανικά μέσα κάλυψαν την 11η Σεπτεμβρίου;

    Η κάλυψη ήταν καλή, άμεση και ανοιχτή. Δεν είδα κάτι ανεύθυνο. Για πολλά χρόνια τα αμερικανικά μέσα ήταν πολύ ευαίσθητα στη ριζοσπαστική ισλαμική τρομοκρατία, πολύ ευαίσθητα, φοβισμένα λόγω της πολιτικής ορθότητας μέσα από μία επιθυμία να μην προσβάλλουν τις εθνικές και θρησκευτικές λογικές. Ακόμη και σήμερα, ο ρόλος και η φύση της ισλαμικής τρομοκρατίας, υποβαθμίζεται στα δυτικά μέσα.

    Υπάρχει μετριοπαθές Ισλάμ;

    Όχι, μετριοπάθεια και ισλαμισμός δεν υφίστανται. Εύχομαι για αυτούς τους ανθρώπους ότι εύχομαι για μένα και για σας. Ελευθερία, πλουραλισμό, δημοκρατία, αξιοπρέπεια, αξίες παγκόσμιες.

    Μήπως βλέπετε τον ισλαμικό κόσμο μέσα από πολύ δυτικό μάτι, με αξίες που δεν μπορούν να εφαρμόζονται.

    Δε πιστεύω ότι οι άνθρωποι εκεί δεν θέλουν ελευθερία και τους αρέσει ο ολοκληρωτισμός. Δεν υπάρχει μία αραβική ιδιοσυγκρασία. Υπάρχει όμως πολλές διαφορές μεταξύ των διαφωνούντων που βρίσκονται στη φυλακή. Στην Αίγυπτο στη φυλακή βρίσκεται και η Μουσουλμανική Αδελφότητα κι άλλοι που ζητούν μία πιο ανοιχτή Αίγυπτο. Πρέπει να βοηθήσουμε τους μετριοπαθείς δημοκράτες άραβες. Αναρωτιέμαι που βρίσκονται οι άραβες Σολζενίτσιν. Είναι είτε στη φυλακή, είτε στην εξορία, είτε σιωπούν. Πρέπει να τους ενθαρρύνουμε.

    Υπάρχουν όμως διαμαρτυρίες για την αμερικανική πολιτική...

    Ότι κάναμε για να κρατήσουμε τον ελεύθερο κόσμο ελεύθερο την εποχή του ψυχρού πολέμου, είχε διαμαρτυρίες. Αλλά από την μειοψηφία, η πλειοψηφία παραμένει σιωπηλή. Η πλειοψηφία είναι καθημερινοί άνθρωποι που κοιτάν τη δουλειά και την οικογένεια τους, δεν γράφουν άρθρα στις εφημερίδες, δεν εμφανίζονται στην τηλεόραση.

    Έχετε κάποια εξήγηση για τα κίνητρα τους;

    Είναι κομμουνιστές, επαγγελματίες αντιαμερικανοί, άνθρωποι που δεν υποστηρίζουν την ελευθερία αλλά υπάρχουν και καλοπροαίρετοι...

    Έχετε σκεφτεί ότι μπορεί να υπάρχει κάτι λάθος στην εικόνα των ΗΠΑ στον κόσμο;

    Ασφαλώς αλλά και δεν είμαι αρκετά αφελής ως προς το τι μπορεί μπορεί να γίνει για να διορθωθεί. Υπάρχει ένα λαϊκό τραγουδι στην Αμερική. Αν δεν με εχεις αγαπησει μέχρι τώρα, δεν θα με αγαπήσεις ποτέ. Αν ο κόσμος δεν έχει αγαπήσει τις ΗΠΑ με όσα έχουν κάνει μέχρι τώρα, δεν θα τις αγαπήσει ποτέ. Ένα έθνος είναι όπως ένας άνθρωπος. Δεν μπορεί να το αγαπήσουν όλοι. Κι οι αμερικάνοι θέλουν να είναι δημοφιλείς. Απλώς είναι καλύτερα να είναι ασφαλείς. Πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε να προβάλλουμε την αλήθεια. Δεν είναι απλώς ότι κάποιοι μας μισούν, αυτό είναι αναπόφευκτο. Οι αμερικανοί ως έθνος θέλουν να τους αγαπάνε, ενώ άλλα έθνη δεν θέλουν. Πολλοι άνθρωποι στον τρίτο κόσμο μπορεί να μη μας αγαπάν, αλλά ενώνονται

    Μήπως λιγότερες επεμβάσεις θα μείωναν τα αντιαμερικανικά αισθήματα;

    Στους ανθρώπους αρέσουν τα θύματα. Τους αρέσει το Ισραήλ όταν είναι αδύνατο και όχι όταν αμύνεται. Το ίδιο και με την Αμερική. Να λένε για τους ταλαίπωρους αμερικανούς. Οι αμερικανοί μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα, που αλλά έθνη δεν μπορούν κι όλος ο κόσμος ευεργετείται είτε τους αρέσει είτε όχι. Το να είσαι η μοναδική υπερδύναμη, δεν είναι ευχάριστη υπόθεση. Μας κατηγορούν ότι αναμειγνυόμαστε. Δεν το κάνουμε. Μας το ζητάνε. Δεν το επιζητάμε. Και κάνουμε ότι μπορούμε να υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας και τους συμμάχους μας. Είμαστε ένας υπεύθυνος παίκτης στον κόσμο. Δεν είμαστε για να απομονωθούμε.

    [04] ΜΙΛΕΡ ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ''ΑΠΕΝΑΝΤΙ'' ΣΤHN ET3

    Θεσσαλονίκη, 11 Σεπτεμβρίου 2002 (16:13 UTC+2)

    H στάση της διεθνούς κοινότητας μετά τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου

    ''είναι το ιδανικό παράδειγμα για το πως άνθρωποι από πολλές διαφορετικές καταβολές μπορούν να ενωθούν για να αντιμετωπίσουν μια κοινή απειλή,'' δηλώνει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τόμας Μίλερ σε συνέντευξη του η οποία θα μεταδοθεί στην εκπομπή ''απέναντι'' της ΕΤ3 το βράδυ της Τετάρτης, στην επέτειο του τρομοκρατικού χτυπήματος

    Ο κ.Μίλερ διευκρινίζει ότι η αμερικανική άποψη είναι ότι δεν υπάρχει θέμα διαφωνίας μεταξύ των συμμάχων για την αντιμετώπιση του Σαντάμ Χουσεϊν αλλά ως προς τον τρόπο της αντιμετώπισης, ενώ χαρακτηρίζει την Ελλάδα κρίσιμο σύμμαχο λόγω της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ.

    Ο κ.Μιλερ δεν αποκλείει ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς λύση του πολιτικού προβλήματος, κάνοντας λόγο για ένα από τα πιθανά σενάρια ενώ σε ότι αφορά στην κατάσταση στην Τουρκία, υποστηρίζει προεκλογική αβεβαιότητα υπάρχει παντού, αλλά η αβεβαιότητα μπορεί να είναι κι ευκαιρία.

    Η Ελλάδα δεν χρειάζεται διεθνή πιστοποιητικά ασφαλείας για τους Ολυμπιακούς του 2004, τονίζει ο πρέσβης, ενώ διαβεβαιώνει ότι το θέμα της αντιπαράθεσης του με την κυβέρνηση έχει κλείσει και ότι δεν τον έχουν επηρεάσει τα σχόλια για το πρόσωπο του.

    Προσθέτει επίσης ότι κοιμάται πιο ήσυχος μετά την σύλληψη Κουφοντίνα και συγχαίρει την ελληνική αστυνομία, τονίζοντας ότι η εξάρθρωση είναι δικό της έργο.

    Σε ότι αφορά στις δίκες, δηλώνει ότι δεν θέλει να μιλήσει πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας και κάνει γνωστό ότι οι οικογένειες των αμερικανών θυμάτων της 17Ν, συζητούν την πρόσληψη ελλήνων δικηγόρων για εκπροσώπηση στη δίκη.

    [05] ΙΣΟΠΑΛΗ 0-0 ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΕ Η ΑΕΚ

    Θεσσαλονίκη, 11 Σεπτεμβρίου 2002 (20:49 UTC+2)

    Χωρίς να ικανοποιήσει η ΑΕΚ αναδείχθηκε το απόγευμα ισόπαλη 0-0 με την Κασσάνδρα στη ρεβάνς του κυπέλλου Ελλάδας. Οι παίκτες της Ενωσης απογοήτευσαν σε μεγάλο βαθμό τους λιγοστούς φιλάθλους τους που παραβρέθηκαν «Νίκος Γκούμας». Για το μόνο που ικανοποιήθηκαν κατάτην έξοδό τους από το γήπεδο είναι ότι κατάφερε η ομάδα τους να πάρει την πρόκριση για την επόμενη φάση της διοργάνωσης.

    Στο σημερινό παιχνίδι ο τεχνικός της ομάδας, Ντούσαν Μπάγιεβιτς που βρίσκεται στο Βέλγιο και κατασκοπεύει την Γκενκ χρησιμοποίησε αρκετού αναπληρωματικούς προκειμένου να ξεκουράσει τους βασικούς του παίκτες, εν όψει του ντέρμπι με τον ΠΑΟ, αλλά και της αναμέτρησης με την Γκενκ στο Βέλγιο. 

    [06] ΝΕΛΣΟΝ ΜΑΝΤΕΛΑ: ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΟΙ ΗΠΑ

    Λονδίνο, 11 Σεπτεμβρίου 2002 (20:46 UTC+2)

    «Απειλή για την παγκόσμια ειρήνη» χαρακτήρισε ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα τις παρεμβάσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

    Όπως μετέδωσε το BBC, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό Newsweek ο πρώην πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των βιομηχανιών όπλων και πετρελαίου και κάλεσε για μια ακόμη φορά τις ΗΠΑ να μην επιτεθούν εναντίον του Ιράκ.

    Ο 84χρονος πρώην ηγέτης αποκάλεσε ορισμένους από τους στενότερους συνεργάτες του Τζορτζ Μπους - όπως τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι - «δεινόσαυρους».

    Αναφερόμενος στο θέμα του Ιράν σημείωσε ότι η «υποστήριξη που παρείχαν οι ΗΠΑ» για το πραξικόπημα που πραγματοποίησε ο Σάχης το 1953 οδήγησε στην ισλαμική επανάσταση του 1979.

    Εξίσου επικριτικός ήταν και για την στάση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

    Η υποστήριξη των ΗΠΑ προς τους Μουτζαχεντίν (συμπεριλαμβανομένου και του Οσάμα μπιν Λάντεν) είπε χαρακτηριστικά ο Νοτιοαφρικανός πρώην πρόεδρος καθώς και η άρνηση της Ουάσινγκτον να συνεργαστεί με τον ΟΗΕ ύστερα από την αποχώρηση των σοβιετικών δυνάμεων οδήγησε στην κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

    «Αν εξετάσεις αυτά τα γεγονότα καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι οι ΗΠΑ αποτελούν απειλή για την παγκόσμια ειρήνη» κατέληξε.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ - ΟΜΗΡΟΥ

    Λευκωσία, 11 Σεπτεμβρίου 2002 (20:41 UTC+2)

    Εφόσον όλα πάνε "κατ' ευχήν" ο ΔΗΣΥ θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Προέδρου του ΚΙΣΟΣ και υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιαννάκη Ομήρου, είπε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από δίωρη σχεδόν συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ο κ. Ομήρου είπε, από την πλευρά του, ότι υπήρξε συναντίληψη σε ό,τι αφορά την προοπτική στήριξης της υποψηφιότητάς του από το ΔΗΣΥ.

    Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι"υπήρξε συμφωνία να προχωρήσουμε στον καταρτισμό ενός πλήρους κυβερνητικού προγράμματος. Οι θέσεις του κ. Ομήρου στις εφτά θεματικές ενότητες μάς βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους".

    Πρόσθεσε πως η τελική απόφαση του ΔΗΣΥ θα ληφθεί το αργότερο στα μέσα Οκτωβρίου.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [08] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Βουκουρέστι, 11 Σεπτεμβρίου 2002 (20:40 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Η παγκόσμια ασφάλεια στηρίζεται στην σταθερότητα των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, των ΗνωμένωνΠολιτειών με την Ρωσία, την Κίνα και την Ιαπωνία επισήμανε ο πρόεδρος της Ρουμανίας Ίον Ιλιέσκου απευθυνόμενος στους 300 περίπου προσκεκλημένους στο προεδρικό μέγαρο όπου διοργανώθηκε σεμινάριο με θέμα «Η αλληλεγγύη εναντίον της τρομοκρατίας» με σκοπό την έκφραση συμπαράστασης για τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Ο κ. Ιλιέσκου τόνισε ότι ο διεθνής πόλεμος κατά της τρομοκρατίας θα είναι επιτυχής μόνο εάν ικανοποιηθούν τρεις όροι: η διεθνής αλληλεγγύη, η πολιτική ευθύνη και σταθερές κινήσεις.

    Ο ίδιος παρατήρησε ότι οι δημοκρατικές χώρες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ενώ υπενθύμισε ότι η Ρουμανία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο μετά την 11η Σεπτεμβρίου στις διεθνείς προσπάθειες καταπολέμησης της μάστιγας της τρομοκρατίας.

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΡΟΛΑΝΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

    Λευκωσία, 11 Σεπτεμβρίου 2002 (20:36 UTC+2)

    Μήνυμα από τον υπουργό Πετρελαίου της Αιγύπτου Σαμέχ Φάχμι για τα θέματα της ζώνης αποκλειστικής εκμετάλλευσης και του φυσικού αερίου, μετέφερε ο Πρεσβευτής της χώρας στην Κύπρο Ομάρ Μετουάλι στον υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Νίκο Ρολάνδη κατά την διάρκεια της σημερινής κατ' ιδίαν συνάντησής τους.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι για το θέμα της αποκλειστικής ζώνης υπάρχει η εγκριθείσα από το Υπουργικό Συμβούλιο συμφωνία, η υπογραφή της οποίας θα διευθετηθεί μέσα στις επόμενες βδομάδες.

    Ο κ. Ρολάνδης σημείωσε ότι θα τοποθετηθεί σε μια βδομάδα για το κατά πόσον θα γίνει η πενταμερής σύσκεψη στη Λευκωσία για το θέμα.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [10] ΣΤΟ ΕΛΣΙΝΚΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 11 Σεπτεμβρίου 2002 (20:35 UTC+2)

    Ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Ανδρέας Παναγιώτου πρόκειται να μεταβεί στο Ελσίνκι, για να συμμετάσχει σε συνάντηση Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου.

    Περισσότεροι από είκοσι Υπουργοί αναμένεται να πάρουν μέρος στη συνάντηση αυτή, ενώ χώρες μετανάστευσης, όπως η Αίγυπτος και το Μαρόκο, θα παραστούν στη συνάντηση για πρώτη φορά.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [11] ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 11 Σεπτεμβρίου 2002 (20:30 UTC+2)

    Εντονες πιέσεις ρευστοποιήσεων δέχθηκαν σήμερα οι τραπεζικές μετοχές στο ΧΑΚ λόγω πωλήσεων, στις οποίες προέβη μερίδα θεσμικών επενδυτών, οδηγώντας τον τραπεζικό κλάδο σε μεγάλες ζημιές της τάξης του 2,4%.

    Αποτέλεσμα ήταν η αγορά να καταγράψει σημαντικές απώλειες της τάξης του 1,31%, υποχωρώντας στις 85,58 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 402 χιλιάδες λίρες, με τους τραπεζικούς τίτλους να συγκεντρώνουν συνολικά το ήμισυ του ημερήσιου τζίρου.

    Σημαντική πτώση της τάξης του 2,12% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 343,82 μονάδες.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [12] ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΑΔΑΣ ΚΡΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΟΑΣΕ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΣΙΑ

    Βρυξέλλες, 11 Σεπτεμβρίου 2002 (20:28 UTC+2)

    Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) έχει διαδραματίσει ρόλο - κλειδί στον εκδημοκρατισμό πολλών περιοχών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, αλλά στην Κεντρική Ασία, όπου η πορεία προς τη δημοκρατία και την ελεύθερη οικονομία είναι πολύ πιο αργή, η απήχησή του είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματική. Τη διαπίστωση αυτή κάνει η «Διεθνής Ομάδα Κρίσεων», σε σχετική έκθεση που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.

    Η μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τις Βρυξέλλες καλεί την Ολλανδία, που αναλαμβάνει άμεσα τα ηνία της κυλιόμενης προεδρίας του ΟΑΣΕ, να θέσει στην κορυφή των προτεραιοτήτων της την περιοχή της Κεντρικής Ασίας.

    Η «Διεθνής Ομάδα Κρίσεων» συνιστά την ανάπτυξη μιας νέας στρατηγικής από τον ΟΑΣΕ, που θα προβλέπει την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του Οργανισμού σε περισσότερες χώρες και κυρίως σε εκείνες που βρίσκονται αντιμέτωπες με πραγματικές απειλές κατά της ασφάλειάς τους. Τονίζει δε πως θα πρέπει να συνεχίσει να ελέγχει στενά το επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν.

    Στην έκθεση της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων επισημαίνεται πως η Κεντρική Ασία λαμβάνει ως βοήθεια μόνο το 5% του συνολικού προϋπολογισμού του ΟΑΣΕ, παρά τις εμφανείς ανάγκες της, και προτείνεται η μεταφορά κονδυλίων του Οργανισμού από τα Βαλκάνια όπου, όπως επισημαίνεται, το μεγαλύτερο τμήμα των έργων έχει ολοκληρωθεί ή μπορεί να αναληφθεί από άλλους φορείς. Υπογραμμίζεται δε πως η χορήγηση των νέων κονδυλίων θα πρέπει να γίνεται μέσα από ένα ειδικό ταμείο Κεντρικής Ασίας του ΟΑΣΕ.

    Η έκθεση καταλήγει επισημαίνοντας πως η εφαρμογή της νέας στρατηγικής του ΟΑΣΕ θα είναι αδύνατη χωρίς βασικές αλλαγές στη δομή του Οργανισμού.

    Σ.Π.

    [13] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣΑ ΖΗΤΟΥΝ 12 ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ "17 Ν"

    Αθήνα, 11 Σεπτεμβρίου 2002 (20:23 UTC+2)

    Την παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ζήτησαν 12 δικηγόροι, συνήγοροι υπεράσπισης των κρατουμένων για συμμετοχή στην "17 Νοέμβρη" με κοινό υπόμνημά τους.

    Στο υπόμνημα που κατέθεσαν στο Δικηγορικό Σύλλογο υποστηρίζουν ότι υπάρχει δυσμενής μεταχείριση των πελατών τους. Ως κύριο πρόβλημα προβάλουν την επικοινωνία που έχουν με τους πελάτες τους, η οποία γίνεται, όπως αναφέρουν, μέσα από ειδικές κατασκευές με τζάμι και με τη χρήση τηλεφωνικών συσκευών.

    Υποστηρίζουν επίσης ότι οι συνομιλίες που έχουν με τους πελάτες ενδεχομένως θα παρακολουθούνται μετά την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου.

    Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Παξινός επισήμανε το θεσμικό ρόλο του δικηγόρου και τόνισε ότι θα συζητηθούν με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Κρουσταλλάκη οποιαδήποτε προβλήματα ενδεχομένως προκύψουν κατά την εφαρμογή του νόμου που, όπως σημείωσε, εφαρμόζεται για πρώτη φορά, και γι αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με επιείκια

    Δεν πρέπει να ταυτίζεται ποτέ ο δικηγόρος με τον κατηγορούμενο, ωστόσο θα πρέπει να διασφαλίζεται με κάθε τρόπο η ελεύθερη επικοινωνία με τον πελάτη του, είπε ο κ. Παξινός.

    [14] Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: ΜΑΥΡΗ ΗΜΕΡΑ Η 11η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 2001

    Αθήνα, 11 Σεπτεμβρίου 2002 (20:21 UTC+2)

    «Μαύρη ημέρα επίθεσης του σκοταδισμού στον πολιτισμό» χαρακτήρισε την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης, μιλώντας στην εκδήλωση του υπουργείου Εξωτερικών για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Υόρκη.

    Παράλληλα, επισήμανε ότι «κανείς δεν πρέπει να παραμείνει αδιάφορος απέναντι στις ενέργειες που μας γυρνάνε πίσω σε εποχές τυφλής και ωμής βίας».

    «Αυτό το άδικο οι Ελληνες όπου γης, ποτέ δεν το συγχώρεσαν. Είναι ενάντια στον πολιτισμό μας, ενάντια στις αξίες μας, ενάντια στις πιο βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις μας . Γι' αυτό το λόγο ήρθαμε εδώ όλοι σήμερα. Να θυμηθούμε τον Πίτερ, και την Κατερίνα, τον Γιάννη και την Ντανιέλ, που ήταν άνθρωποι σαν κι εμάς. Και να ζητήσουμε άλλο τέτοιο πρωινό να μην υπάρξει», υπογράμμισε.

    Ο κ. Μαγκριώτης αναφέρθηκε στην εμμονή της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών στον αγώνα για την υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας τονίζοντας ότι «τίποτε δεν κάνει πιο αποτρόπαιη την όψη της τρομοκρατίας από το να βλέπεις τα πρόσωπα των θυμάτων της».

    «Για μας τα θύματα της τρομοκρατίας δεν είναι αφηρημένοι αριθμοί, είναι τα πρόσωπα που λίγο πριν ήταν ανάμεσα μας, αγαπημένα, άνθρωποι δικοί μας, με αγωνίες και ελπίδες», κατέληξε.

    [15] ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗ ΛΟΥΚΑ

    Λευκωσία, 11 Σεπτεμβρίου 2002 (20:17 UTC+2)

    Ως μια "μεγάλη επιτυχία" για την Εκκλησία της Κύπρου και ως "ένα πανορθόδοξο γεγονός" χαρακτήρισε τη μόνιμη μεταφορά μέρους των λειψάνων του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά από τη Ρώμη στην Κύπρο, ο Οικονόμος Θεόκλητος, ιερέας στην εκκλησία του Αποστόλου Λουκά στις Κόκκινες Στροβόλου, όπου έχουν φυλαχθεί σε μόνιμο κουβούκλιο τα λείψανα.

    "Το ότι αποκτά η Ορθοδοξία ένα λείψανο Αποστόλου και μάλιστα του Ευαγγελιστού Λουκά, είναι από τα μεγαλύτερα εκκλησιαστικά γεγονότα, μια μεγάλη ευλογία, που έγινε ύστερα από πολλές προσπάθειες και αντιρρήσεις από τη Ρώμη", δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Οικονόμος Θεόκλητος.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [16] ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Σεπτεμβρίου 2002 (20:15 UTC+2)

    "Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει και μπορεί να παρέμβει και να δώσει λύσεις υπέρ των εργαζομένων, ασκώντας συγκεκριμένη κοινωνική πολιτική σε ό,τι αφορά την τόνωση της αγοραστικής κίνησης στο ιστορικό κέντρο της πόλης", τόνισε ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Μπάμπης Μπαρμπουνάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησής του σήμερα το πρωί με τον πρόεδρο Νίκο Γιαννόπουλο και τη διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Μπαρμπουνάκης κατέθεσε και επίσημα προς τη διοίκηση του Ε.Κ.Θ. την πρότασή του για στήριξη των καταστημάτων του ιστορικού κέντρου της πόλης μας αλλά και των εργαζομένων μέσα από την επιδότηση των αγορών τους.

    "Η πρότασή μας που καταθέσαμε και στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης αλλά και στο λαό της πόλης μας, θεωρούμε ότι αναδεικνύει το κοινωνικό και το ανθρώπινο πρόσωπο της Θεσσαλονίκης και έχει έναν διτό χαρακτήρα. Το περιεχόμενό της είναι και οικονομικό - εμπορικό, αλλά και κοινωνικό και αναπτυξιακό. Η Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε υποχώρηση και παρακμή ενώ παρατηρούμε μια κάμψη και φθίνουσα πορεία στην εμπορική του κίνηση ενώ η οικοτεχνία έχει σβήσει", τόνισε.

    "Είναι ανάγκη να στηρίξουμε έμπρακτα τους επαγγελματίες και να τονώσουμε την αγορά του κέντρου πόλης με το να τους δώσουμε τη δυνατότητα να αυξήσουν τις πωλήσεις τους κατά ένα εκατομμύριο σε ετήσια βάση, με την επιδότηση από τον των αγορών των απόρων οικογενειών και των ανέργων σε ποσοστό 40%, των δημόσιων και ιδιωτικών υπαλλήλων και συνταξιούχων σε ποσοστό 20% και των υπόλοιπων δημοτών κατά 10% ενισχύοντας έτσι την αγοραστική τους δυνατότητα", πρόσθεσε.

    Σημείωσε ότι το κόστος της πρότασης έχει υπολογιστεί γύρω στα 2 με 2,5 δισ. δραχμές και τόνισε ότι μπορεί να το επωμιστεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης, "ο οποίος πρέπει επιτέλους να αρχίσει να ασκεί μέσα από τον προϋπολογισμό του και εμπορική και οικονομική αλλά και κοινωνική πολιτική προς όφελος των δημοτών".

    "Η πρότασή μας είναι μια υλοποιήσιμη πρόταση που έχει και κοινωνικό αλλά και αναπτυξιακό χαρακτήρα και έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του στις οποίες κοντά έχει χρέος να βρίσκεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση", τόνισε ο κ. Μπαρμπουνάκης.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Νίκος Γιαννόπουλος τόνισε ότι η πρόταση που κατέθεσε επίσημα σήμερα ο κ. Μπαρμπουνάκης, αποτελεί μια πρόταση που επανειλημμένα το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης έχει ζητήσει, την ενίσχυση, δηλαδή, των χαμηλών και οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων των πολιτών.

    "Το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, εκεί, όπου χτυπούσε η καρδιά της πόλης και αποτελούσε μια πηγή δουλειάς, δέχτηκε πολλά πλήγματα τα τελευταία χρόνια και ένα- ένα τα καταστήματα κλείνουν και από εργαστήρια και καταστήματα μετατρέπονται σε χώρους εστίασης και διασκέδασης. Μπορεί να είναι όμορφη η Θεσσαλονίκη το βράδυ αλλά δεν είναι όμορφη στην καρδιά μας διότι προσθέτει συνεχώς ανέργους. Γι΄ αυτό και αυτή η πρόταση του κ. Μπαρμπουνάκη, μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους", κατέληξε.

    [17] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟ

    Αθήνα, 11 Σεπτεμβρίου 2002 (20:12 UTC+2)

    Στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 αναφέρθηκε με δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Μάλτας Κουίντο ντε Μάρκο.

    Ο κ. Στεφανόπουλος επανέλαβε την καταδίκη της τρομοκρατίας εκ μέρους της χώρας μας και τόνισε ότι οι πράξεις της τρομοκρατίας οδηγούν μόνο στην εχθρότητα μεταξύ των λαών. «Καταδικάσαμε επίσης κάθε σκέψη η οποία μπορεί να αποδώσει τις πράξεις αυτές σε μια διαμάχη μεταξύ των πολιτισμών. Οι πολιτισμοί πάντοτε είναι παράγοντες ειρήνης και συνεργασίας και δεν αποτελούν ποτέ αιτία διαμάχης μεταξύ των λαών», είπε χαρακτηριστικά.

    [18] ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ Σ. ΞΗΡΟΥ ΕΔΩΣΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ Ο ΥΕΝ

    Αθήνα, 11 Σεπτεμβρίου 2002 (20:12 UTC+2)

    Το περιεχόμενο της υπηρεσιακής έκθεσης με την καταγραφή των γεγονότων από το πρώτο λεπτό της έκρηξης βόμβας στο λιμάνι του Πειραιά, στις 29 Ιουνίου, που οδήγησε στην εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη» έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Ανωμερίτης.

    Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, επισήμανε ότι από το Φεβρουάριο οι λιμενικές Αρχές είχαν λάβει έκτακτα μέτρα ασφαλείας στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς είχαν πληροφορίες για επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα.

    Η έκθεση περιλαμβάνει όλα τα γεγονότα από τη στιγμή που σημειώθηκε η έκρηξη στα χέρια του Σάββα Ξηρού, μέχρι την επόμενη μέρα, οπότε και η δικογραφία και τα πειστήρια διαβιβάστηκαν από τις λιμενικές αρχές στην ΕΛ. ΑΣ.

    Αναλυτικά το κέιμενο της έκθεσης έχει ως εξής:

    1. Την 22.26 ώρα του Σαββάτου, 29/6/2002 σημειώθηκε έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού κοντά σε εκδοτήριο εισιτηρίων της ναυτιλιακής εταιρίας HELLAS FLYING DOLPHINS, που βρίσκεται εγκατεστημένο στον χερσαίο χώρο του λιμένα Πειραιά (έναντι του Ιερού Ναού Αγ. Σπυρίδωνος) και υπάγεται στην τοπική αρμοδιότητα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά.

    Απο την έκρηξη τραυματίστηκε ένας άνδρας στο πρόσωπο και στο δεξί χέρι, ο οποίος, όπως έγινε γνωστό απο τις υπηρεσίες της ΕΛΑΣ, την μεθεπομένη, ονομάζεται ΞΗΡΟΣ Σάββας του Τριαντάφυλλου, αγιογράφος.

    Λίγα λεπτά μετά την έκρηξη κατέφθασε στην περιοχή η λιμενοφύλαξ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Αικατερίνη, η οποία μόλις είχε τελειώσει τη βάρδια της στο 8ο Λιμενικό Φυλάκιο Αργοσαρωνικού, όπου υπηρετεί.

    Σύμφωνα με την κατάθεσή της κατά την άφιξή της στο χώρο του συμβάντος, είδε τον τραυματία στο έδαφος, καθώς και δέκα περίπου άτομα, που είχαν συγκεντρωθεί.

    Ο τραυματίας μετά απο λίγο παραλήφθηκε απο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και διακομίστηκε στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά.

    Αμέσως μετά την έκρηξη κατέφθασε στην περιοχή ο διοικητής

    του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών (ΚΕΑ) του ΚΛ Πειραιά, Υποπ/ρχος ΛΣ ΒΑΡΦΗΣ Ν. Με εντολή του υποπ/ρχου ΛΣ ΒΑΡΦΗ Ν. ο σημ/ρος ΛΣ ΛΑΜΠΑΘΑΚΗΣ Μ. και ο λιμενοφύλακας ΑΤΤΙΛΑΚΟΣ, οι οποίοι υπηρετούν στην ίδια υπηρεσία, μετέβησαν στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά ακολουθώντας το ασθενοφόρο που μετέφερε τον τραυματία. Εκεί ταυτόχρονα έφθασαν περιπολικά αυτοκίνητα της ΕΛΑΣ με μικρή δύναμη αστυνομικών.

    Ο σημ/ρος ΛΣ ΛΑΜΠΑΘΑΚΗΣ Μ., με την ψηφιακή φωτογραφική μηχανή του τράβηξε μία φωτογραφία, τον τραυματία, που βρισκόταν στο χώρο Πρώτων Βοηθειών του νοσοκομείου, γυμνό, καθώς επίσης το παντελόνι του και μία σακούλα, στην οποία είχαν τοποθετηθεί τα ευρήματα, τα οποία έφερε μαζί του (κλειδιά, μία τηλεκάρτα, χρήματα).

    2. Την 22.35 ώρα ενημερώθηκε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γιώργος Ανωμερίτης και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος ΛΣ Χρήστος Δελημιχάλης.

    3. Την 22.50 ώρα έφθασαν στον τόπο της έκρηξης οι σημ/ροι ΛΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Ι και ΓΑΣΠΑΡΗΣ Ιακ., πυροτεχνουργοί και οι συνοδοί ανιχνευτών - σκύλων, αρχικελευστής ΛΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Γ. και επικελευστής ΛΔ ΔΡΟΓΓΙΤΗΣ Β., οι οποίοι μετά από κατάλληλη προετοιμασία άρχισαν την εξερεύνηση του χώρου της έκρηξης, τον οποίο είχαν ήδη απομονώσει, απομακρύνοντας τον κόσμο. Κατά την εξερεύνηση βρέθηκαν (περί ώρα 23.15) απο τους ανωτέρω σε μικρή απόσταση απο το σημείο της έκρηξης, ανάμεσα σε μικρούς θάμνους και φυτά, ένας ωρολογιακός μηχανισμός, 2 χειροβομβίδες ελληνικής κατασκευής (ΕΛΒΙΕΜΕΚ) και ένα περίστροφο μάρκας SMITH-WESSON-38. Το περίστροφο, καθώς και οι χειροβομβίδες μετά την απασφάλισή τους, περισυλλέγησαν από τους προαναφερθέντες πυροτεχνουργούς, ενώ ο αυτοσχέδιος ωρολογιακός μηχανισμός εξουδετερώθηκε μετά από ελεγχόμενες εκρήξεις, που πραγματοποίησε ο σημ/ρος ΛΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Ι. με εξοπλισμό και υλικά της Υπηρεσίας του, περί ώρα 23.45.

    Σημειώνεται ότι στο χώρο του συμβάντος κατέφθασαν επίσης αστυνομικοί απο τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ), το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ), τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (ΔΑΕΕΒ), καθώς και δυνάμεις τάξης Ασφάλειας -Τροχαίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά.

    4. Περί ώρα 24.00 ο διοικητής Ασφαλείας του ΚΛ Πειραιά αντ/ρχος ΛΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΣ Ι. ενημέρωσε τηλεφωνικά την εισαγγελέα Υπηρεσίας κα ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, σχετικά με το συμβάν και την πορεία των ερευνών.

    Σύμφωνα με την κατάθεση του ανωτέρω αξιωματικού, την 00.15 ώρα της 30/6/2002, συναντήθηκε στο χώρο του συμβάντος με τον διευθυντή της ΔΑΕΕΒ, υποστράτηγο ΣΥΡΡΟ Στ, ο οποίος ήταν επικεφαλής κλιμακίου αξιωματικών της ΕΛΑΣ. Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ εξέφρασαν στον αντ/ρχο ΛΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟ Ι. τη διάθεσή τους να βοηθήσουν στο έργο της προανάκρισης και προς το σκοπό αυτό του έδωσαν τους αριθμούς των τηλεφώνων τους.

    Λίγη ώρα αργότερα (περί ώρα 01.15), αστυνομικός παρέδωσε στον αντ/ρχο ΛΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟ Ι. ένα πλαστικό σάκο απορριμμάτων, που περιείχε τα ρούχα του τραυματία, χαρτονομίσματα και κέρματα ευρώ, μία τηλεκάρτα και 17 κλειδιά διαφόρων τύπων.

    Τα παραπάνω αντικείμενα παρέμειναν προς φύλαξη στο ΚΛ Πειραιά, πλην της τηλεκάρτας, την οποία κατεντολή του υποστράτηγου ΣΥΡΡΟΥ Στ., παρέλαβε ένας αστυνομικός για περαιτέρω εξέταση και αξιοποίηση των στοιχείων της απο εξειδικευμένο προσωπικό της ΕΛΑΣ.

    5. Στα πλαίσια της προανάκρισης εξετάστηκαν απο αξιωματικούς του ΚΛ Πειραιά μία νοσηλεύτρια του Τζανείου Νοσοκομείου Πειραιά, δύο νυχτοφύλακες, υπάλληλοι ναυτιλιακών εταιριών και ένας αυτόπτης μάρτυρας, που περνούσε τυχαία απο την περιοχή του συμβάντος. Επίσης στα πλαίσια της ανακριτικής διαδικασίας, την 04.00 ώρα την 30/6/2002 εστάλησαν με αγγελιοφόρο απο το ΚΛ Πειραιά στη Δ/νση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΓΑΔΑ οι δύο χειροβομβίδες και το περίστροφο, που είχαν περισυλλέξει οι πυροτεχνουργοί του Λιμενικού, προκειμένου να εξεταστούν στα ειδικά εργαστήρια της ΕΛΑΣ.

    6. Ο χώρος της έκρηξης και τα ευρήματα (χειροβομβίδες, περίστροφο, κηλίδες αίματος, στρεβλωμένα ελάσματα κα), φωτογραφήθηκαν απο τον σημ/ρο ΛΣ ΛΑΜΠΑΘΑΚΗ Μ., καθυπόδειξη των πυροτεχνουργών και της Ασφάλειας του ΚΛ Πειραιά, καθώς και απο τον ανθ/στή ΛΣ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΟ Α., προϊστάμενο του Γραφείου Σήμανσης του ΚΛ Πειραιά.

    7. Την 02.00 ώρα της 30/6/2002, ο τραυματίας μεταφέρθηκε απο το Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά στο Νοσοκομείο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ με τη συνοδεία λιμενικών και αστυνομικών. Απο πλευράς Λιμενικού κατά τη μεταφορά συνόδευσαν τον τραυματία οι λιμενοφύλακες ΜΑΡΙΝΗΣ και ΑΤΤΙΛΑΚΟΣ.

    Στη συνέχεια ανέλαβαν τη φρούρηση στο Νοσοκομείο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ οι λιμενοφύλακες ΜΑΡΙΝΗΣ, ΑΤΤΙΛΑΚΟΣ, ΛΟΜΠΑΡΔΟΣ, ΚΕΡΑΜΑΡΗΣ, ΠΛΑΤΙΣΤΑΣ, ΜΕΓΓΙΣΟΓΛΟΥ, ΔΡΑΜΑΛΗΣ και ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ, οι οποίοι την 07.00 ώρα αντικαταστάθηκαν απο τους επικ/στη ΛΣ ΤΣΕΡΚΕΖΗ και λιμενοφύλακες ΜΕΡΤΥΡΗ, ΓΑΒΡΙΗΛ, ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ, ΜΠΙΝΙΚΟ, ΑΥΓΟΥΣΤΗ, ΧΑΛΚΙΔΗ και ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ. Σημειώνεται ότι η φρούρηση του τραυματία εκ μέρους των λιμενικών διήρκησε μέχρι την 13.00 ώρα της ίδιας ημέρας, 30/6/2002, οπότε τη φρούρηση ανέλαβε το προσωπικό της ΕΛΑΣ.

    8. Τις πρωϊνές ώρες της 30/6/2002 συνεχίστηκαν οι έρευνες και η αυτοψία στο χώρο του συμβάντος και μετακινήθηκε με γερανό το εκδοτήριο των εισιτηρίων στην προσπάθεια να βρεθεί ο πυροκροτητής του δεύτερου αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού, παρά τις έρευνες όμως δεν βρέθηκε τελικά.

    9. Μετά από πρωινή τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Δημόσιας Τάξης και Εμπορικής Ναυτιλίας, αποφασίσθηκε το ΥΕΝ να εκδόσει δεύτερη σύντομη ανακοίνωση Τύπου. Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας έδωσε εντολή, όπως και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, να παραδοθεί η υπόθεση στην ΕΛΑΣ, για την ενότητα της ανακριτικής διαδικασίας.

    10. Την 10.15 ώρα της ίδιας ημέρας ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά κ. Αντ. ΛΙΟΓΑΣ σε τηλεφωνική επικοινωνία, που είχε με τον διοικητή Ασφαλείας του ΚΛ Πειραιά, αντ/ρχο ΛΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟ Ι., παρήγγειλε όπως όλο το μέχρι τότε συλλεγέν προανακριτικό υλικό παραδοθεί στη ΔΑΕΕΒ προκειμένου να συνεχίσει η Υπηρεσία αυτή την προανάκριση. Σε εκτέλεση της εισαγγελικής παραγγελίας ο αντ/ρχος ΛΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΣ Ι. παρέδωσε την 11.30 ώρα στον υποδιευθυντή της ΔΑΕΕΒ κο ΚΑΤΣΑΡΟ, τον φάκελο της δικογραφίας και τα πειστήρια, αφού συντάχθηκε σχετικό πρωτόκολλο.

    [19] ΚOINH ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΑΤΗΦΟΡΗ - ΒΟΥΓΙΑ

    Βρυξέλλες, 11 Σεπτεμβρίου 2002 (20:09 UTC+2)

    Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Κατηφόρης και ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σπύρος Βούγιας παρουσία των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, κ.κ. Σουλαδάκη, Μπαλτά, Κουκιάδη, Μαστοράκη, Τσάτσου, Καραμάνου και Μαλλιόρη.

    Ο κ. Κατηφόρης αναφερόμενος στον κ. Βούγια επισήμανε ότι άφησε την υπουργική έδρα για να αναλάβει ένα δύσκολο αγώνα σε μια πρώτη γραμμή της πολιτικής αλλά και της κοινωνικής μάχης στη Θεσσαλονίκη. Εξάλλου αναφέρθηκε στο θέμα του μετρό Θεσσαλονίκης και χαρακτήρισε επαρχιώτικη την αντιμετώπιση των ευρωπαϊκών θεμάτων της χώρας μας από ορισμένους ευρωβουλευτές της Ν.Δ. Για το θέμα της Εγνατίας Οδού, δήλωσε ότι υπάρχει μία εμμονή στο να προσπαθεί η αντιπολίτευση να πυροδοτήσει την επέμβαση της Ε.Ε.

    Από την πλευρά του ο κ. Βούγιας κατηγόρησε την σημερινή διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης για εσωστρέφεια, γκρίνια και στείρα κομματική αντιπαράθεση που εκφράζεται και στο έργο του μετρό. Επισήμανε ότι ο λόγος της παρουσίας του στις Βρυξέλλες είναι να έρθει η Θεσσαλονίκη πιο κοντά στην Ευρώπη. Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι η Θεσσαλονίκη ακροβατεί ανάμεσα σε μία απόσταση που γεωγραφικά και πολιτικά έπρεπε να είναι πολύ κοντινή και όμως είναι πολύ μακρινή, για συγκεκριμένους λόγους και μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

    [20] O K. ΑΝΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Λονδίνο, 11 Σεπτεμβρίου 2002 (20:09 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ανακοίνωσε ότι ο πόλεμος εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας θα μπορούσε να νομιμοποιηθεί μόνο κατόπιν σχετικής έγκρισης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Όπως μετέδωσε το BBC, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναφερόμενος στα αμερικανικά σχέδια επίθεσης στη Βαγδάτη τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από την προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ''όταν κάποιος προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια ευρύτερη απειλή της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας''

    ''Μόνο το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να παράσχει τη μοναδική νομιμότητα που χρειάζεται κάποιος ώστε να επέμβει'', είπε χαρακτηριστικά ενώ τόνισε ότι μόνο μέσω της διεθνούς συνεργασίας μπορεί να καταπολεμηθεί η τρομοκρατική απειλή.

    Κατέστησε μάλιστα σαφές ότι μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ θα πρέπει να είναι πολυμερής και να έχει την έγκριση του Συμβουλίου ενώ προειδοποίησε για τις καταστροφικές συνέπειες που αναμένεται να προκαλέσει μια μονομερής επίθεση στη Βαγδάτη.

    Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Μπόλτον ανέφερε ότι μία νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν αποτελεί ''νομική υποχρέωση'' πριν από την ανάληψη προληπτικής επίθεσης εναντίον του Ιράκ ενώ πρόσθεσε ότι αποτελεί θέμα πολιτικής απόφαση του Αμερικανού προέδρου αν θα επιζητήσει μια νέα απόφαση του Συμβουλίου.

    [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΟΥΓΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ

    Βρυξέλλες, 11 Σεπτεμβρίου 2002 (19:55 UTC+2)

    Με τον Δήμαρχο Βρυξελλών Φρέντυ Θιελεμανς συναντήθηκε χθες το απόγευμα ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σπύρος Βούγιας, στο δημαρχιακό μέγαρο των Βρυξελλών. Τα θέματα που κυριάρχησαν στη μεταξύ τους συζήτηση ήταν ο Μητροπολιτικός ρόλος και το ευρωπαϊκό μέλλον της Θεσσαλονίκης σε σχέση με την ανάπτυξη του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και η Σύνοδος Κορυφής του 2003.

    "Η Θεσσαλονίκη πρέπει να 'ναι περήφανη για την σύγκληση της Συνόδου Κορυφής και πρέπει να διοργανώσει μια πετυχημένη Σύνοδο χωρίς να φοβάται τις όποιες εκφράσεις διαμαρτυρίας" δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Βούγιας. "Σε κάθε περίπτωση είναι μια πρόκληση που θα συμβάλλει στη βελτίωση των υποδομών της και θα αποδείξει ότι είναι μια πόλη ανοιχτή και φιλόξενη, που γνωρίζει πως να διοργανώσει τέτοιου είδους κορυφαίες εκδηλώσεις" συμπλήρωσε.

    Οι δύο άνδρες συζήτησαν και το θέμα της EXPO 2008 και τα οφέλη που η ανάληψή της από τη Θεσσαλονίκη μπορεί να αποφέρει για την πόλη. "Η EXPO 2008 είναι η Ολυμπιάδα της Θεσσαλονίκης" τόνισε ο κ. Βούγιας. "Θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των υποδομών της πόλης και γι' αυτό οφείλουμε όλοι μαζί να συναινέσουμε και να συμμετάσχουμε στην κοινή προσπάθεια, χωρίς να θέτουμε τεχνητά εμπόδια", συμπλήρωσε.

    [22] ΔΟΛΟΦΟΝHΘΗΚΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ ΚΑΣΜΙΡ

    Νέο Δελχί, 11 Σεπτεμβρίου 2002 (19:53 UTC+2)

    Μουσουλμάνοι αυτονομιστές στο Κασμίρ σκότωσαν τον υπουργό Δικαιοσύνης του κρατιδίου και δέκα ακόμη άτομα, μόλις πέντε ημέρες πριν τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρόυτερς, άγνωστοι ένοπλοι έστησαν ενέδρα και επιτέθηκαν σε αυτοκινητοπομπή του υπουργού Μουστάκ Αχμέντ Λόνε λίγα χιλιόμετρα έξω από την Σριναγκάρ, τη θερινή πρωτεύουσα του Κασμίρ, σκοτώνοντας τον υπουργό και τρία ακόμη άτομα.

    Επίσης στην επαρχία Ποντς, αντάρτες άνοιξαν πυρ σε στάση λεωφορείου με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά άτομα, μεταξύ των οποίων τέσσερα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

    [23] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 11Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

    Μόντρεαλ, 11 Σεπτεμβρίου 2002 (19:51 UTC+2)

    Την οδύνη του για την τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου εκφράζει με δηλώσεις του στην ανταποκρίτρια του ΑΠΕ στο Μόντρεαλ Ιουστίνη Φραγκούλη ο πρώην Αρχιεπίσκοπος

    Αμερικής Σπυρίδων, αμερικανός πολίτης ο ίδιος, στέλλοντας τη συμπάθειά του προς τους συγγενείς των θυμάτων και ιδιαιτέρως των Ελλήνων ομογενών που θρηνούν την απώλεια αγαπημένων προσώπων: «Η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου νωπή στη μνήμη μέχρι σήμερα ήταν επίθεση κατά της ειρήνης, της έννοιας της δημοκρατίας και των αρχών του ανθρωπισμού. Η σκέψη τη μέρα αυτή της οδύνης στρέφεται με ευλάβεια στις χιλιάδες των

    αθώων θυμάτων αυτής της βαρβαρότητας και αλλά και με ιδιαίτερη συμπάθεια στις πληγείσες οικογένειες των Ελλήνων ομογενών των οποίων το ποικιλότροπο μαρτύριο διαρκεί μέχρι σήμερα».

    Ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Αμερικής επισημαίνει ταυτόχρονα ότι «αντί τα τραγικά γεγονότα να οδηγήσουν σε μια παγκόσμια προσπάθεια για την εξάλειψη των γενεσιουργών

    τους αιτιών, χρησιμοποιούνται για ποικίλες πολιτικο-οικονομικές σκοπιμότητες. Πράγματι, θλίβεται κανείς βλέποντας ότι, με εφαλτήριο την καταστολή της τρομοκρατίας, η τραγωδία του 2001 χρησιμοποιείται σαν πρόφαση για απαράδεκτη και αυθαίρετη ανάμειξη στη πολιτική ζωή διαφόρων κρατών και ακόμη για «προληπτικές» στρατιωτικές παρεμβάσεις καταφέροντας πλήγμα στην παγκόσμια ειρήνη εντονότερο απο εκείνο της ίδιας της τρομοκρατίας».

    Ο Σπυρίδων σημειώνει επίσης ότι «είναι θλιβερό να ταυτίζονται γνήσια απελευθερωτικά κινήματα, όπως εκείνο των Κούρδων, με την τρομοκρατία προκαλώντας

    σύγχυση στη διεθνή πολιτική σκηνή».

    Ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Αμερικής καταλήγει: «Εύχομαι να πρυτανεύσει κάποτε η λογική και να γίνει κοινή συνείδηση ότι δεν υπάρχουν λύσεις βασισμένες στη βία, διότι η βία μόνο περισσότερη βία παράγει».


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 11 September 2002 - 18:13:42 UTC