Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-08-31

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΡΣΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ 17Ν
  • [02] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΠΟΪΚΟΤΑΖ ΤΟΥ ΙΝΚΑ ΣΤΙΣ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
  • [03] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΤΑ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ-ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ
  • [04] O Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΡΥ
  • [05] ΠΑΛΙ ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΑ Ο Μ. ΣΟΥΜΑΧΕΡ
  • [06] ΝΕΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΣΤΟΥΣ 29ους ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΙΠΠΑΣΙΑΣ
  • [07] ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ - ΕΘΝ. ΑΣΤΕΡΑΣ 1-0
  • [08] ΚΑΛΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΟ 1ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ
  • [09] ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ
  • [10] ΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
  • [11] Γ. ΔΡΥΣ: ΑΡΓΗΣΕ ΠΟΛΥ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΕΙ ΓΙΑ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ
  • [12] ΣΓΟΥΡΟΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΜΟΥ
  • [13] ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
  • [14] ΠΑΟΚ: ΣΥΝΘΗΜΑ ΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ
  • [15] ΣΧΟΛΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  • [16] ΣΤΗ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ Ο ΡΟΝΑΛΝΤΟ
  • [17] ΕΚΛΕΙΣΕ Ο ΣΚΟΤ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ
  • [18] ΣΤΟ ΚΕΝΟ ΕΠΕΣΑΝ ΘΕΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ
  • [19] ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΜΟΡΦΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
  • [20] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ
  • [21] ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ Σ. ΞΗΡΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ
  • [22] ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ
  • [23] Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ-Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΞΑΝΘΗΣ

  • [01] ΑΡΣΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ 17Ν

    Αθήνα, 31 Αυγούστου 2002 (10:15 UTC+2)

    Την άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και του απορρήτου αλληλογραφίας των 15 κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού που κατηγορούνται για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη», διατάσσει με βούλευμα το Συμβούλιο Εφετών.

    Το βούλευμα έγκειται στις διατάξεις του αντιτρομοκρατικού νόμου που ρητά αναφέρει ότι σε παρόμοιες περιπτώσεις είναι εφικτή η άρση του απορρήτου τηλεφωνικών επικοινωνιών και αλληλογραφίας και μάλιστα με δικαστικές εγγυήσεις.

    Επίσης αίρεται το απόρρητο των τηλεφωνημάτων και αλληλογραφίας και των Αλίσια Ρομέρο, Αγγελικής Σωτηροπούλου, Μαϊτέ Πενό, καθώς και του Δημήτρη Κουφοντίνα.

    «Καίει» την Α. Σωτηροπούλου

    ο πατέρας Τριαντάφυλλος

    Ευθύνες στη πρώην σύζυγο του γιου του Σάββα Ξηρού, Αγγελική Σωτηροπούλου, αποδίδει στην κατάθεσή του στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία, ο πατέρας Τριαντάφυλλος Ξηρός, ο οποίος ισχυρίζεται ότι αυτήν τον έφερε σε επαφή με φίλους της που κινούνται «στον αναρχικό χώρο».

    Αναφερόμενος στην έκρηξη βόμβας στο λιμάνι του Πειραιά, ο πατέρας Τριαντάφυλλος είπε ότι «ευθύνονται οι φίλοι του και οι παρέες του που ανήκουν στον ίδιο χώρο με τη νύφη μου. Αυτοί τον παρέσυραν στην τέλεση αξιόποινων πράξεων».

    Πρόσθεσε δε ότι «ο Σάββας είναι πολύ καλό παιδί, αλλά ιδεολογικά δεν μπορεί να δεχτεί κάποια πράγματα, και σε αυτό βοήθησε η πρώην σύζυγός του, η οποία είχε αναρχικές ιδέες και τα έβαλε με την εκκλησία, το κράτος και την κοινωνία. Αυτή παρέσυρε το γιο μου, ο οποίος ενστερνίστηκε τις ιδέες της».

    [02] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΠΟΪΚΟΤΑΖ ΤΟΥ ΙΝΚΑ ΣΤΙΣ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

    Αθήνα, 31 Αυγούστου 2002 (10:00 UTC+2)

    Σε πανελλήνιο "μποϊκοτάζ" με γενικό σύνθημα "σήμερα δεν ψωνίζουμε τίποτα" καλεί το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) τους καταναλωτές την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου, αντιδρώντας στο κύμα κερδοσκοπίας και ακρίβειας που πλήττει το τελευταίο διάστημα την αγορά.

    Στη συνάντηση 55 εκπροσώπων Ενώσεων Καταναλωτών από ολόκληρη τη χώρα στο ΕΒΕΑ συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες του πανελληνίου "μποϊκοτάζ". Έτσι για τις 3 Σεπτεμβρίου αποφασίστηκαν τα εξής:

    1. Πανελλήνιο προειδοποιητικό μποϊκοτάζ αγοράς

    2. Συμβολικό κλείσιμο των γενικών διακοπτών ΔΕΗ σε σπίτια, γραφεία και καταστήματα, καθώς και αποφυγή τηλεφωνημάτων για δυο λεπτά στις 10 το βράδυ της ίδιας μέρας.

    3. Πραγματοποίηση εκδηλώσεων και συνέχιση της διανομής εντύπων από τις κεντρικές μονάδες του ΙΝΚΑ και της Περιφερειακές Ενώσεις Καταναλωτών σε όλη τη χώρα.

    4. Παραστάσεις στις αρμόδιες Νομαρχιακές και Τοπικές Αρχές και φορείς.

    5. Χαιρετισμό των δράσεων, οι οποίες αναπτύσσονται με αφορμή το μποϋκοτάζ, από άλλους φορείς.

    Περαιτέρω αποφασίστηκαν άλλες άμεσες δράσεις, οι οποίες αφορούν στα εξής:

    1. Διοργάνωση συγκριτικών ερευνών τιμών ανά προϊόν/υπηρεσία και γεωγραφικό διαμέρισμα από το Κέντρο Εποπτείας Τιμών ΙΝΚΑ και τις Μεικτές Επιτροπές Έρευνας Αγοράς και δημοσίευση των έργων αυτών στο Διαδίκτυο

    2. Έκδοση τακτικού δελτίου μποϋκοτάζ με αναφορά προϊόντων και υπηρεσιών στα οποία παρατηρούνται υπερβολικές ανατιμήσεις

    3. Σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτών

    4. Παραστάσεις στις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρμόδιες αρχές και προτάσεις για πανευρωπαϊκή δράση στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά όργανα και συνελεύσεις

    5. Συμφωνίες μεταξύ του ΙΝΚΑ και διάφορων Επαγγελματικών Ενώσεων, σε συγκεκριμένους κώδικες δεοντολογίας, για την περιφρούρηση των συμφερόντων των καταναλωτών και της διαφάνειας της αγοράς

    6. Σύσταση και λειτουργία του Συνηγόρου Καταναλωτή, με την αναδιοργάνωση και ενίσχυση σε προσωπικό, υποδομές και υπηρεσίες του Νομικού Τμήματος ΙΝΚΑ.

    7. Έκδοση Μαύρης Βίβλου Καταγγελιών με αναφορά χαρακτηριστικών και ενδεικτικών καταγγελιών καταναλωτών.

    84.885 παράπονα

    στο 8μηνο του 2002

    Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΚΑ, από τα 84.885 παράπονα που κατεγράφησαν κατά το 8μηνο του 2002, την πρώτη θέση στη λίστα καταγγελιών πήραν οι ανοδικές τιμές των προϊόντων και το κόστος ζωής (λόγω ευρώ, 10.104 αναφορές), και ακολουθούν τα παράπονα για αλλοιώσεις σε τρόφιμα (7.587 αναφορές).

    Ειδικότερα, Τιμές-Ευρώ, Τρόφιμα, Τουρισμός-Ψυχαγωγία και Κέντρα Αδυνατίσματος πρωταγωνιστούν στη λίστα παραπόνων που συγκεντρώνει κάθε χρόνο το ΙΝΚΑ.

    [03] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΤΑ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ-ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 31 Αυγούστου 2002 (10:34 UTC+2)

    Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία εξακολουθούν να αποτελούν σημαντική πρόκληση για την κοινωνία μας. Στοιχεία ερευνών που δημοσιεύτηκαν στα ελληνικά ΜΜΕ έδειξαν ότι το 33% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είναι καθαρά ρατσιστές, ενώ το 51,7% των γονιών στην Ελλάδα δήλωσε, ότι τους ενοχλεί η παρουσία μεταναστών στην ελληνική κοινωνία.

    Με αφορμή το φαινόμενο αυτό ο Σύλλογος Προσφύγων Ελλήνων πρώην ΕΣΣΔ "Φιλυριώτες" σε συνεργασία με το Κέντρο Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας διοργανώνουν την αύριο τo δεύτερο Φεστιβάλ "Τα παιδιά σου Ελλάδα" κατά της ξενοφοβίας, και του ρατσισμού, διοργανώνει την 1η Σεπτεμβρίου

    Έτσι αύριο από τις 6 το απόγευμα θα "συναντηθούν" στο Δάσος του Φιλύρου μουσικές, χοροί και γεύσεις από τη Ρωσία, τη Γεωργία, την Αρμενία, την Ουκρανία και την Αλβανία. Στη μεγάλη συναυλία που θα ακολουθήσει θα ακουστούν οι μουσικές των προσφύγων και μεταναστών από την Ρωσία, τη Γεωργία, την Αρμενία, και το Καζακστάν ενώ θα εμφανιστούν το φολκλορικό συγκρότημα "Κατιούσα" της Μαρίνας Μαραντίδου, το χορευτικό συγκρότημα γεωργιανών χορών "ΑΡΓΟ" και το μουσικό συγκρότημα "ΜΑΚ". Μαζί τους θα ερμηνεύσει τα τραγούδια της περιοχής Τσάλκας της Γεωργίας η Νίνα Κατεγορίδου. Οι λαϊκοί Αρμένιοι μουσικοί Καρέν Γκεβορκιάν , Γάμλετ Χαναμιριάν θα γοητεύσουν το κοινό με την τέχνη τους ενώ ο ταχυδακτυλουργός Μανόλης Αλμπάνης θα διασκεδάσει μικρούς και μεγάλους. Οι χορευτές του αθλητικού χορού, τα αδέλφια Αλίεβ, η νέα ερμηνεύτρια των ποντιακών τραγουδιών Παναγιώτα Παπαδοπούλου και τα παιδιά του Πολιτιστικού Κέντρου Ελλήνων Παλιννοστούντων "Τραντέλληνοι" θα αποδείξουν την δημιουργικότητα των νέων προσφύγων και μεταναστών. Όπως και πέρσι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ οργανώνεται έκθεση - διαγωνισμός ζωγραφικής παιδιών προσφύγων και παλιννοστούντων και βράβευση των νικητών του διαγωνισμού. Στο τραπέζι των προσφύγων οι επισκέπτες θα δοκιμάσουν γεύσεις από τα Βαλκάνια και την Μαύρη Θάλασσα ενώ αργά το βράδυ κάτω από τα αστέρια ο κάθε ένας θα έχει την δυνατότητα να χορέψει χορούς καυκάσιους, ποντιακούς , ελληνικούς.

    Χορηγοί επικοινωνίας του Φεστιβάλ είναι το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ΕΡΤ3 και το Ράδιο Ποντίων 101,3

    [04] O Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΡΥ

    Αθήνα, 31 Αυγούστου 2002 (21:00 UTC+2)

    "Οι Ελληνες αγρότες ζουν καθημερινά την εγκατάλειψη από την κυβέρνηση", τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θ. Ρουσόπουλος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας Γ. Δρυ.

    "Ονειδος κ. Δρυ είναι το ότι έχετε εγκαταλείψει τους αγρότες και τους έχετε αφήσει να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους, όπως ο ίδιος έχετε δηλώσει.

    Οι Ελληνες αγρότες ζουν καθημερινά την εγκατάλειψη από την Κυβέρνηση του κ. Σημίτη, η οποία δε λύνει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά συνεχίζει να τους εμπαίζει", υπογράμμισε ο κ. Ρουσόπουλος.

    "Η ύπαιθρος θέλει μία άλλη επιθετική αγροτική πολιτική την οποία δεν μπορεί να προσφέρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ", σημείωσε.

    [05] ΠΑΛΙ ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΑ Ο Μ. ΣΟΥΜΑΧΕΡ

    Θεσσαλονίκη, 31 Αυγούστου 2002 (20:45 UTC+2)

    Για άλλη μια φορά ο Μίκαελ Σουμάχερ θα βρίσκεται στην πρώτη σειρά της εκκίνησης Γκραν Πρι, αυτή τη φορά στην πίστα του Σπα στο Βέλγιο. Ο Γερμανός πιλότος της Φεράρι, που φέτος κατάφερε να κάνει εξαιρετική πορεία σε όλα τα Γκραν Πρι, έχει ήδη εξασφαλίσει την πρώτη θέση στο πρωτάθλημα. Την καλή του κατάσταση επιβεβαίωσε σήμερα κάνοντας τον καλύτερο χρόνο (1.43.726) στα δοκιμαστικά. Δίπλα του, θα βρεθεί ο Φινλανδός Κίμι Ραϊκόνεν με ΜακΛάρεν, ενώ στην 3η θέση εκκίνησης θα είναι ο Ρούμπενς Μπαρικέλο με Φεράρι, που τερμάτισε σε 1.44.335.

    Ο Ραλφ Σουμάχερ περιορίστηκε στην τέταρτη θέση κάνοντας 1.44.348. Πιο πίσω θα βρεθεί ο Χουάν Πάμπλο Μοντόγια με 1.44.634, ενώ την εξάδα συμπληρώνει ο Ντέιβιντ Κούλθαρτ με ΜακΛάρεν, με χρόνο 1.44.759.

    Κ.Π.

    [06] ΝΕΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΣΤΟΥΣ 29ους ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΙΠΠΑΣΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Αυγούστου 2002 (20:35 UTC+2)

    Με ελληνικές επιτυχίες συνεχίστηκε σήμερα το 29ο βαλκανικό πρωτάθλημα ιππασίας που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

    Η Ελλάδα στο άθλημα της υπερπήδησης εμποδίων κατάφερε να κατακτήσει τα τρία από τα τέσσερα χρυσά μετάλλια στις τέσσερις κατηγορίες των ομαδικών αγωνισμάτων που έχουν διεξαχθεί ως τώρα. Οι ομάδες μας των εφήβων, νέων ιππέων και αμαζόνων αναδείχθηκαν βαλκανιονίκες, ενώ η ομάδα μας των παίδων κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο.

    Στην κατηγορία εφήβων ύψους 1.30μ., η ελληνική ομάδα (Ανδρέας Παμπουκίδης, Χριστίνα Μαυροφρύδη, Μάριος Αχινιώτης και Στεφανία Παπαδημητρίου) αναδείχθηκε βαλκανιονίκης στο ομαδικό αγώνισμα συγκεντρώνοντας και στους δύο γύρους 47 βαθμούς ποινής. Οι νέοι ιππείς, Γιάννης Χριστοδουλόπουλος, Δάφνη Κακλαμάνου, Γιάννης Σκανδάλης και Μαριάννα Μαρινοπούλου κατέκτησαν την πρωτιά με 52 βαθμούς, ενώ οι αμαζόνες, Σοφία Παπαναγιωτάκη, Καρίνα Κυπραίου, Μυρτώ Ηλιάδη και Αννα Λέβη με 39 βαθμούς.

    Οι παίδες, Κωνσταντίνος Πουλάκος, Βιολέτα Μπράτσου, Κωνσταντίνα Πασσάδη και Δώρα Νελλοπούλου κατέλαβαν τη δεύτερη θέση με 4 βαθμούς ποινής.

    [07] ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ - ΕΘΝ. ΑΣΤΕΡΑΣ 1-0

    Θεσσαλονίκη, 31 Αυγούστου 2002 (20:13 UTC+2)

    Ο Απόλλων Καλαμαριάς κέρδισε με 1-0 τον Εθνικό Αστέρα στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Β' εθνικής. Το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης πέτυχε ο Βραζιλιάνος Αντερμπάλ Φίλιο στο 60'.

    Στο άλλο παιχνίδι της Β' εθνικής που έγινε στο γήπεδο του Βύρωνα, ο Αθηναϊκός και η Κέρκυρα ''κώλυσαν'' στο 0-0. Οι γηπεδούχοι διαμαρτύρονται για ανατροπή του Καλύκα ζητώντας πέναλτι, που όμως δεν καταλογίστηκε.

    [08] ΚΑΛΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΟ 1ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 18 ΕΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 31 Αυγούστου 2002 (20:06 UTC+2)

    Οι ομάδες Γκόρτσανιουκ/ Παπαδημητρίου και Χάσκου/ Υφαντή είναι αυτές που συνεχίζουν την προσπάθειά τους, από ελληνικής πλευράς, στο 1ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα μπιτς βόλεϊ κάτω των 18 ετών, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ξυλόκαστρο. Προκρίθηκαν στην οκτάδα της διοργάνωσης και διεκδικούν την πρόκρισή τους στα ημιτελικά.

    Ειδικότερα, ο Ανδρέας Γκόρτσανιουκ με τον Θοδωρή Παπαδημητρίου επικράτησαν των Λετονών Βένσμπεργκς/ Πλάβινς με 2-0 (21-18, 21-17) και προκρίθηκαν στην οκτάδα. Αντιθέτως, οι Μαμάης/ Δημητριάδης ηττήθηκαν από τους Γερμανούς Μπέντιν/ Γκοτζ με 2-1 (16-21, 22-20, 15-11) και κατετάγησαν ένατοι.

    Στα κορίτσια, η Μαρία Χάσκου και η Κρίστυ Υφαντή επικράτησαν των Ισπανίδων Λάγια/ Χοπφ με 2-0 (21-13, 21-18). Αντιθέτως, οι Μπουζουνιεράκη/ Αρβανίτη έχασαν από τις Βραζιλιάνες Ριμπέιρο/ Νιούνες με 2-1 (21-17, 21-19, 15-11) και κατέλαβαν την ένατη θέση. Ένατες κατετάγησαν και οι αδελφές Κωστάμη που ηττήθηκαν από τις Τσέχες Βεϊσόβα/ Ελιάσοβα με 2-0 (22-20, 21-17).

    Οι Χάσκου/ Υφαντή διεκδικούν την πρόκρισή τους στην τετράδα απέναντι στις Ολλανδέζες Κάιζερ/ Στίβενς. Οι Γκόρτσανιουκ/ Παπαδημητρίου με τον ίδιο στόχο αντιμετωπίζουν τους Γερμανούς Μπέντιν/ Γκοτζ.

    Τα υπόλοιπα αποτελέσματα:

    ΑΓΟΡΙΑ: Πέκερτζ/ Λίτζκο (Πολωνία) Χούμπερ/ Πόντεσερ (Αυστρία) 2-0 (21-18, 21-19), Κάις/ Σμέντινς (Λετονία) Βαν Ζβιέτεν/ Αντόλφο (ΗΠΑ) 2-0 (21-14, 23-21), Ντάινοφ/ Τοσκάρεφ (Ρωσία) Μάρκος/ Καστίσο (Ισπανία) 2-0 (21-19, 21-9), Κόλαρ/ Βάτσλσαβικ (Τσεχία) Σίλβα/ Γκιμαράες (Βραζιλία) 2-0 (21-15, 21-14), Ντελ Αμο/ Αλκαράζ (Ισπανία) Νέμπελκαμπ/ Σμάστσκε (Γερμανία) 2-0 (21-17, 25-23), Σαλγάδο/ Μπόργκες (Βραζιλία) Λίερ/ Σούτερ (Ελβετία) 2-0 (25-23, 21-18)

    ΚΟΡΙΤΣΙΑ: Πατσκάγεβα/ Νικιφόροβα (Λετονία) Φλέμινγκ/ Σέμλερ (Γερμανία) 0-2 (19-21, 7-21), Λέμαν/ Ρόμπεργκ (Γερμανία) Μπρίτενμόσερ/ Τονόλι (Ελβετία) 2-0 (21-12, 21-14), Κάιζερ/ Στίβενς (Ολλανδία) Λεσάρ/ Ρόι (Καναδάς) 2-0 (21-13, 21-13), Ιραμπέ/ Γκρεγκουάρ (Γαλλία) - Κουτσίνσκα/ Φουρμάνεκ (Πολωνία) 0-2 (15-21, 9-21), Γκράελ/ Σαλγάδο (Βραζιλία) Σβάιγκερ/ Σβάιγκερ (Αυστρία) 2-1 (19-21, 21-18, 15-5).

    [09] ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Αυγούστου 2002 (18:55 UTC+2)

    Και τώρα η Παναχαϊκή Οι παίκτες του Ηρακλή σκέφτονται μόνο τη νίκη στο αυριανό παιχνίδι της Πάτρας. Ο προπονητής Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικά αγωνιστικά προβλήματα και αυτό κάνει την αποστολή του ευκολότερη. «Η Παναχαϊκή έχασε το πρώτο ματς στην έδρα της και τώρα θα είναι πιο δυνατή», τονίζει ο κ. Γιοβάνοβιτς.

    Η πιθανή ενδεκάδα του Ηρακλή που θα αντιμετωπίσει την ομάδα της Πάτρας είναι: Χαλκιάς, Νεμπεγλέρας, Κατσαμπής, Φρέιντε, Χατζί, Κουτσουρές, Στολτίδης, Μουράτι, Γκώνιας, Μίετσελ, Εντερσον. Την αποστολή συμπληρώνουνε οι: Ξενίδης, Χάγκαν, Καλαμπάκας, Καπετάνος, Κεμπάτζε, Κελπέκης, Νατσούρας.

    Στο μεταξύ, η αναμέτρηση του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ με την Ανόρθωση προβληματίζει την τεχνική ηγεσία. Ηδη ο Σάββας Κωφίδης θα μεταβεί αύριο στο Παραλίμνι για να παρακολουθήσει τον αγώνα πρωταθλήματος της Ανόρθωσης με την ομώνυμη ομάδα.

    [10] ΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ

    Τζακάρτα, 31 Αυγούστου 2002 (18:51 UTC+2)

    Τρεις άνθρωποι, από τους οποίους δύο Αμερικανοί πολίτες, σκοτώθηκαν και άλλοι 14 τραυματίστηκαν σήμερα στη διάρκεια επίθεσης που εξαπέλυσαν άγνωστοι οπλοφόροι εναντίον αυτοκινητοπομπής στην επαρχία Παπούα της Ινδονησίας, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Η αστυνομία, που ερευνά τα κίνητρα της επίθεσης, εκτιμά πως πρόκειται για ενέργεια αυτονομιστών ανταρτών που επί δεκαετίες έχουν εκεί το ορμητήριό τους. Την άποψη αυτή ενισχύει και το γεγονός ότι η επίθεση έγινε σε μικρή απόσταση από ορυχείο αμερικανικών συμφερόντων και το ό,τι 2 από τους νεκρούς ήταν Αμερικανοί και 9 από τους τραυματίες αλλοδαποί.

    Στην επαρχία Παπούα, που βρίσκεται 3.500 χιλιόμετρα ανατολικά της Τζακάρτας, έχουν γίνει απαγωγές αλλοδαπών προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως όμηροι για την ικανοποίηση των αιτημάτων των αυτονομιστών, αλλά ποτέ δεν είχε πραγματοποιηθεί ανάλογη επίθεση.

    [11] Γ. ΔΡΥΣ: ΑΡΓΗΣΕ ΠΟΛΥ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΕΙ ΓΙΑ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

    Αθήνα, 31 Αυγούστου 2002 (18:48 UTC+2)

    Εντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Γεωργίας Γιώργου Δρυ στις αιτιάσεις του προέδρου της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή, σχετικά με τα προβλήματα των αγροτών. Ο κ.Δρυς έκανε λόγο για "κροκοδείλια δάκρυα" και για μικροπολιτική εκμετάλλευση από τον κ. Καραμανλή, του πόνου του Ελληνα αγρότη μετά από κάθε φυσική καταστροφή.

    "Ονειδος είναι η αοριστολογία των καταγγελιών του κ. Καραμανλή και η μόνιμη άρνησή του να κατανοήσει τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και να συμβάλει στην επίλυσή τους με ό,τι δυνατότητες του παρέχει ο θεσμικός του ρόλος.

    Ονειδος είναι η έλλειψη προσανατολισμού και επαφής με τα λαϊκά στρώματα για ένα κόμμα που κυνηγά από τον πιο γρήγορο, αλλά και πιο επικίνδυνο δρόμο το "όνειρο" της εξουσίας, χωρίς ποτέ να κερδίζει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού", δήλωσε ο κ. Δρυς.

    Σημείωσε ότι "άργησε πολύ ο κ. Καραμανλής να ενδιαφερθεί για όσα συμβαίνουν στην ελληνική γεωργία και όσα έμαθε τα έχει μάθει μισά", τονίζοντας ότι για το αγροτικό εισόδημα υπάρχουν τα στοιχεία της Εurostat και η πραγματική αύξηση 2,6% (διπλάσια από το μέσο όρο της ΕΕ) τον περασμένο χρόνο.

    Ο κ. Δρυς υπογράμμισε ότι για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ μιλούν πλέον οι ίδιοι αγρότες που έχουν πληρωθεί στο ακέραιο από τον Οργανισμό για τις ζημιές του περασμένου χειμώνα και ότι απομένει να ολοκληρωθούν οι πληρωμές μέσω των ΠΣΕΑ για τις οποίες προαπαιτούμενο είναι η σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    "Η έγκριση αυτή αναμένεται από μέρα σε μέρα και η ελληνική κυβέρνηση έχει φροντίσει έγκαιρα για την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων, ώστε και η πληρωμή των αγροτών να αρχίσει το ταχύτερο δυνατόν. Με τον ίδιο τρόπο και πολύ σύντομα θα προχωρήσουν οι αποζημιώσεις των καλλιεργητών σε όλες τις αγροτικές περιοχές που τον τελευταίο καιρό υπήρξαν έντονες βροχοπτώσεις και μεγάλες καταστροφές στην παραγωγή", επισήμανε ο υπουργός Γεωργίας.

    "Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί, οι υπηρεσίες κάνουν τη δουλειά τους και οι αγρότες μας θα είναι σε θέση να αντιπαλέψουν τις δυσκολίες που δημιουργούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα", κατέληξε.

    [12] ΣΓΟΥΡΟΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΜΟΥ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 31 Αυγούστου 2002 (18:41 UTC+2)

    Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης έδωσε στην εφημερίδα «Εθνος» ο πρόεδρος της ΕΟΑΒ και υποψήφιος νομάρχης Αθηνών, Γιάννης Σγουρός, η οποία δημοσιεύεται σήμερα.

    Ερωτηθείς αν οι Ολυμπιονίκες της Αρσης Βαρών τον βοηθήσουν στο δύσκολο έργο του, απάντησε: «σε καμία περίπτωση και για κανένα λόγο. Οι Ολυμπιονίκες μας, ενάμισι χρόνο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες -τόσος είναι ο παραγωγικός χρόνος προετοιμασίας- δεν θα πρέπει να απομακρυνθούν από το μεγάλο μας στόχο. Σε καμιά περίπτωση δεν θεωρώ ότι το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιεί την Αρση Βαρών. Όπως όλοι γνωρίζουν ο πολίτης δεν αποδέχεται τη χρησιμοποίηση προσώπων με στόχο να του αποσπάσουν την εμπιστοσύνη του. Αισθάνομαι χρήσιμος και όχι χρησιμοποιούμενος».

    Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών, Γιάννης Σγουρός δήλωσε: «Η επίσκεψή μου μαζί με τη Φώφη Γεννηματά και τον Γιάννη Μίχα έγινε μετά από κάλεσμα τιμής του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη για ανταλλαγή απόψεων και δείχνει το αυξημένο ενδιαφέρον του για την αυτοδιοίκηση. Είναι αυτονόητο ότι θέλαμε να συναντηθούμε και με κάθε άλλον πολιτικό αρχηγό γιατί πιστεύουμε ότι θα πρέπει στην αυτοδιοίκηση να επικρατεί κλίμα διαλόγου και συνεννόησης, προκειμένου ο θεσμός να γίνεται όλο και πιο αποτελεσματικός για τον πολίτη».

    [13] ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

    Αθήνα, 31 Αυγούστου 2002 (18:29 UTC+2)

    Κριτική στην κυβέρνηση για την αγροτική πολιτική που ακολουθεί άσκησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής κατά την επίσκεψή του σε πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές του Νομού Κορινθίας.

    "Οι ζημιές από την πρόσφατη κακοκαιρία στη γεωργική παραγωγή είναι πράγματι πάρα πολύ μεγάλες. Και αυτό είναι ένα ακόμα πλήγμα στους αγρότες μας, που έτσι κι αλλιώς βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται δραματικά τα τελευταία χρόνια", δήλωσε ο κ. Καραμανλής.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κάλεσε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να αλλάξουν πολιτική επισημαίνοντας ότι "δεν μπορούν παριστάνουν τον αδιάφορο, δεν μπορούν να εγκαταλείπουν τους αγρότες μας στη μοίρα τους, δεν μπορεί με θρασύτητα να δηλώνουν ότι οι αγρότες πρέπει να τα βγάλουν πέρα από μόνοι τους".

    "Οι αγρότες μας, ο γεωργικός τομέας χρειάζεται στήριξη τώρα, με έργα και όχι με λόγια", συνέχισε. "Η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας που είναι κλειδί για την περιφερειακή ανάπτυξη είναι αναγκαία, αλλά προϋποθέτει τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και επενδύσεις στις υποδομές της γεωργίας. Δηλαδή, φράγματα, εγγειοβελτιωτικά, αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα", είπε.

    Τόνισε ακόμη ότι "πρέπει να τελειώσει κάποτε το όνειδος με τον ΕΛΓΑ, ο οποίος θα έπρεπε να είναι το στήριγμα του αγρότη. Η πραγματικότητα όμως είναι ακριβώς αντίθετη. Διότι ενώ οι αγρότες μας καλούνται να καταβάλουν ολοένα και πιο υψηλές εισφορές, όταν έχουν ανάγκη από την αρωγή του κράτους, τότε υφίστανται τον εμπαιγμό του", κατέληξε.

    [14] ΠΑΟΚ: ΣΥΝΘΗΜΑ ΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

    Θεσσαλονίκη, 31 Αυγούστου 2002 (18:07 UTC+2)

    Με το σύνθημα της νίκης οι παίκτες του ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσουν αύριο στις 8μμ την Ξάνθη στην ακριτική πόλη. «Είναι ένα δύσκολο παιχνίδι. Πρέπει να είμαστε πειθαρχημένοι», τονίζει ο προπονητής του Δικεφάλου, Αγγελος Αναστασιάδης, λίγες ώρες πριν την έναρξη της αναμέτρησης.

    Πάντως δεν θέλει να ανοίξει τα χαρτιά του. Οι αλλαγές που θα κάνει ο τεχνικός του Δικεφάλου δεν αναμένεται να είναι πολλές, αφού οι απόντες από το παιχνίδι θα είναι ο Εγκωμίτης που βρίσκεται στην Κύπρο για προσωπικούς λόγους και ο τραυματίας Φρούσος. Το σίγουρο για τον κ. Αναστασιάδη είναι ότι θα κατεβάσει στον αγωνιστικό χώρο σχεδόν την ίδια ενδεκάδα με την οποία κέρδισε τον ΠΑΟ (4-1).

    Στο μεταξύ, ικανοποιημένοι είναι οι παίκτες του ΠΑΟΚ από την κλήρωση της ομάδας τους με την πορτογαλική Λεϊσόες. «Μας ενδιαφέρει ο θεσμός και θέλουμε να προχωρήσουμε. Στα κύπελλα γίνονται πολλές εκπλήξεις από τέτοιες ομάδες. Αρα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί», τόνισε ο Μίροσλαβ Μάινταν.

    Κ.Π.

    [15] ΣΧΟΛΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Αθήνα, 31 Αυγούστου 2002 (17:53 UTC+2)

    Σχολιάζοντας τη σημερινή ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, σε σύσκεψη παραγωγικών φορέων του Νομού Κορινθίας, ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας τον κατηγόρησε για απροκάλυπτη επίθεση κατά των Γενικών Γραμματέων Περιφερειών με στόχο "να καλύψει το τρίπτυχο ανυπαρξία - αδράνεια - αδιαφορία που χαρακτηρίζει το έργο των Δημοτικών και Νομαρχιακών Αρχών, που εξελέγησαν με τη στήριξη της Ν.Δ.".

    "Δυστυχώς γι΄ αυτόν οι τοπικές κοινωνίες το γνωρίζουν πολύ καλά και θα πράξουν αναλόγως", τόνισε ο κ. Πρωτόπαπας, ενώ αναφερόμενος στις αιτιάσεις του κ. Καραμανλή περί σπατάλης σημείωσε: "Eίναι κρίμα, διότι δεν έχει το θάρρος να αναγνωρίσει ότι οι διαδικασίες που ακολουθούνται για τη διάθεση των πόρων είναι απόλυτα διαφανείς και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς".

    "Φαίνεται ότι ο κ. Καραμανλής έχει παραμείνει στην εποχή της σπατάλης και των έργων βιτρίνας που κυριάρχησαν στο Α' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, το οποίο διαχειρίστηκε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο 1990 - 1993", υπογράμμισε.

    [16] ΣΤΗ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ Ο ΡΟΝΑΛΝΤΟ

    Θεσσαλονίκη, 31 Αυγούστου 2002 (17:51 UTC+2)

    Αίσιο τέλος είχε η μεταγραφή του Ρονάλντο από την Ιντερ στη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο πρόεδρος της Ιντερ, κ. Μοράτι φέρεται να έχει δεχθεί την πρόταση της Ρεάλ για τον διεθνή Βραζιλιάνο. Η προσφορά της Ρεάλ, σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχεται σε 20 εκατομμύρια ευρώ, τον Φερνάντο Μοριέντες και άλλον έναν παίκτη, που θα επιλέξει η Ιντερ, του οποίου η αξία να ανέρχεται στα δέκα εκατομμύρια ευρώ.

    Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται μέχρι και αυτή την στιγμή. Ομως όπως δείχνουν τα πράγματα μάλλον οι δύο πλευρές τα έχουν βρει στα περισσότερα.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ιντερ θα πουλήσει τον Μοριέντες στην Μπαρτσελόνα για να αποκτήσει με την σειρά της τον Ερνάν Κρέσπο της Λάτσιο.

    [17] ΕΚΛΕΙΣΕ Ο ΣΚΟΤ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 31 Αυγούστου 2002 (16:56 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε η μεταγραφή του 31χρονου Αμερικανού Μπρεντ Σκοτ στον ΠΑΟΚ. Το ''φλερτ'' που ουσιαστικά είχε αρχίσει πριν από δύο εβδομάδες μόλις σήμερα είχε αίσιο τέλος. Ο ύψους 2.06 μ. σέντερ, ο οποίος την περασμένη σεζόν αγωνίστηκε στο ιταλικό πρωτάθλημα με την Ούντινε, πήρε τη μεγάλη απόφαση να συνεχίσει την καριέρα του στο ελληνικό πρωτάθλημα, μετά την αποδέσμευσή του από την Ούντινε.

    Υπενθυμίζεται ότι ο παίκτης που πραγματοποίησε πετυχημένες εμφανίσεις πριν από 7 χρόνια στη Λάρισα, αναμένεται να φτάσει το συντομότερο στη Θεσσαλονίκη, ώστε να ενσωματωθεί με την υπόλοιπη ομάδα.

    [18] ΣΤΟ ΚΕΝΟ ΕΠΕΣΑΝ ΘΕΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ

    Λευκωσία, 31 Αυγούστου 2002 (16:46 UTC+2)

    Οι γνωστές τουρκικές θέσεις περί της ανάγκης ύπαρξης "δυο ανεξάρτητων κρατών" στην Κύπρο, προβλήθηκαν από τους συνεργάτες του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, Μουμτάζ Σοϊζάλ και Εργκούν Ολγκούν, σε τετραήμερο διεθνές συνέδριο για το ομοσπονδιακό σύστημα χωρίς ωστόσο να βρουν ανταπόκριση από τους ομιλητές του συνεδρίου.

    Ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου και ο πρώην Δήμαρχος Λευκωσία Λέλλος Δημητριάδης, οι οποίοι συμμετείχαν στο συνέδριο που διοργάνωσε στην Ελβετία η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της χώρας αντέκρουσαν τις θέσεις αυτές.

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Βασιλείου διευκρίνισε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά ζήτησε κατ' αρχήν τη δημιουργία δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας στην Κύπρο και όταν αυτή η θέση έγινε αποδεκτή από την ελληνοκυπριακή πλευρά και υιοθετήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη εγκαταλείφθηκε από τον κ. Ντενκτάς. Επίσης εξηγήθηκε στους συνέδρους ότι η Νομική Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών απέρριψε την τουρκική θέση για ύπαρξη δύο λαών στην Κύπρο, οι οποίοι να διαθέτουν ξεχωριστά το δικαίωμα αυτοδιάθεσης.

    Οι τοποθετήσεις της τουρκικής πλευράς, ιδιαίτερα σχετικά με την αξίωσή της για δύο ανεξάρτητα κράτη που απλώς θα συνεργάζονται μεταξύ τους ήταν εντελώς ξένες προς τις αρχές που προβλήθηκαν από τους συνέδρους σχετικά με την έννοια και λειτουργία του ομόσπονδου κράτους. Οι θέσεις αυτές δεν βρήκαν ανταπόκριση από τους ομιλητές του συνεδρίου.

    [19] ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΜΟΡΦΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

    Λευκωσία, 31 Αυγούστου 2002 (16:36 UTC+2)

    Ο κατεχόμενος Δήμος Μόρφου θα αδελφοποιηθεί απόψε με το Δήμο Μεσολογγίου, κατά τη διάρκεια τελετής που θα πραγματοποιηθεί στη Λεμεσό.

    Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου Ουράνιου Ιωαννίδη, ο οποίος και θα είναι ο ομιλητής κατά την εκδήλωση, στην οποία επίσης θα παραστεί ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΓΚΥΡΑΣ

    Λευκωσία, 31 Αυγούστου 2002 (16:34 UTC+2)

    Την προκλητική δήλωση του Αντιδημάρχου Αγκυρας, Γκαζί Σαχίν, ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Δήμαρχο Λευκωσίας αντέκρουσε στο πλαίσιο της τριήμερης Διάσκεψης των Δημάρχων των πρωτευουσών των υποψηφίων για ένταξη στην ΕΕ χωρών, που ολοκληρώνεται σήμερα στο Βερολίνο, ο Δήμαρχος της κυπριακής, μοιρασμένης από την τουρκική εισβολή, πρωτεύουσας, Μιχαλάκης Ζαμπέλας.

    Ο κ. Ζαμπέλας τόνισε στο πλαίσιο της διάσκεψης, απαντώντας στη δήλωση του Σαχίν, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αναγνωρίζεται διεθνώς και ότι η ανακήρυξη του ψευδοκράτους το 1983 καταδικάστηκε έντονα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τα ψηφίσματα 541/83 και 550/84, καθώς και από το Συμβούλιο της τότε ΕΟΚ.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [21] ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ Σ. ΞΗΡΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ

    Αθήνα, 31 Αυγούστου 2002 (14:42 UTC+2)

    Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας πιθανότατα θα μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού ο Σάββας Ξηρός, ο οποίος νοσηλεύεται για 63η μέρα στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός".

    Ο 40χρονος αγιογράφος εμφάνισε κατά τις τελευταίες μέρες ουρολοίμωξη, γεγονός που δεν επιτρέπει την μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού. Υπενθυμίζεται ότι ο Ξηρός έχει ζητήσει να μεταφερθεί στην ανδρική πτέρυγα των φυλακών, όπου κρατούνται τα αδέλφια του, Χριστόδουλος και Βασίλης, αίτημα το οποίο αναμένεται να ικανοποιηθεί.

    Στο μεταξύ, ημέρα επισκεπτηρίου είναι η σημερινή για τους 14 κρατούμενους στις φυλακές Κορυδαλλού, που κατηγορούνται για συμμετοχή στη "17 Νοέμβρη".

    Πρώτη έφτασε στις φυλακές η Μοσχούλα Ξηρού, η οποία δεν θέλησε να κάνει κάποιες δηλώσεις.

    Λίγο αργότερα τις πύλες των φυλακών πέρασαν οι γονείς του Διονύση Γεωργιάδη, οι οποίοι επισκέφθηκαν το γιο τους έπειτα από 15 ημέρες, καθώς -όπως είναι γνωστό- το γεγονός ότι διαμένουν στη Θεσσαλονίκη, δεν καθιστά εφικτή την συχνή επίσκεψη τους.

    Σε δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους επισήμαναν ότι ο γιος τους είναι

    καλά στην υγεία του και δεν έχει πρόβλημα με τις συνθήκες κράτησης.

    Στη 1 το μεσημέρι το Αρχιφυλάκειο πέρασε η σύζυγος του Θεολόγου Ψαραδέλλη, η οποία σε δηλώσεις της τόνισε ότι ο σύζυγός της αντιμετωπίζει ένα μικρό πρόβλημα με την υγεία του. Οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε στις φυλακές ο Ψαραδέλης έδειξαν ότι έχει υψηλό αιματοκρίτη. Πάντως, η κ. Ψαραδέλλη δεν μετέφερε, όπως κατά το παρελθόν, τα παράπονα του συζύγου της σχετικά με το συσσίτιο και τις συνθήκες κράτησης.

    Αναφέρθηκε επίσης στην απολογία του Παύλου Σερίφη, ο οποίος τον εμπλέκει σε περισσότερες από μια ενέργειες της "17 Νοέμβρη". Η κ. Ψαραδέλλη τόνισε ότι ο σύζυγός της ήταν ενήμερος για όσα του προσάπτει ο συγκατηγορούμενός του Παύλος Σερίφης, ωστόσο αρνήθηκε τα πάντα και παραμένει στη δική του απολογία.

    Ακόμη πέρασαν την πύλη των φυλακών, η σύζυγος του Βασίλη Τζωρτζάτου, ο αδελφός του Κώστα Τέλιου και η σύντροφος του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, Μαρί Πινό.

    [22] ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Αυγούστου 2002 (14:22 UTC+2)

    "Ο κύριος Καραμανλής θυμάται σπανίως ότι είναι ο ίδιος προσωπικά βουλευτής Θεσσαλονίκης και ασχολείται ελάχιστα με τα προβλήματα της πόλης και των πολιτών της Θεσσαλονίκης" σχολίασε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος στις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί αμεριμνησίας της κυβέρνησης στο θέμα των έργων που δεν έχουν γίνει στη Θεσσαλονίκη. Ο κ Καραμανλής είχε δηλώσει ότι γι αυτό το λόγο αν ο ίδιος ήταν στη θέση του πρωθυπουργού δεν θα ερχόταν στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

    Ο κ Βενιζέλος τόνισε ότι ο πρωθυπουργός και όλο το κυβερνητικό κλιμάκιο θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη το επόμενο Σαββατοκύριακο για να μιλήσουν για το παρόν και το μέλλον της πόλης. "Εμείς με τις αποφάσεις μας δίνουμε ρυθμό και στόχο στη Θεσσαλονίκη. Στη σύνοδο κορυφής του 2003, η Θεσσαλονίκη ολυμπιακή πόλη το 2004, με τη Θεσσαλονίκη της ΕΧΡΟ το 2008 θα μπορούσα να δώσω πολλά παραδείγματα. Θα σας πω μόνο ότι την περίοδο αυτή στους τομείς του πολιτισμού, του αθλητισμού και της ολυμπιακής προετοιμασίας που χειριζόμαστε εμείς ως υπουργείο Πολιτισμού επενδύοντας στην πόλη της Θεσσαλονίκης 160 δισ. δραχμές . Μήπως μπορεί να θυμηθεί στο παρελθόν ο κύριος Καραμανλής κάτι ανάλογο; Δεν θα μπορέσει ούτε να θυμηθεί ούτε να εντοπίσει . Αλλά ας ξεχάσουμε το παρελθόν. Ας μιλήσουμε μόνο για το μέλλον. Τι έχει να προτείνει; Ξέρετε καμία πρόταση; Η κριτική, η μιζέρια , η γκρίνια, η ακύρωση των προσπαθειών είναι εύκολο πράγμα. Το δύσκολο είναι να προτείνεις να σχεδιάζεις να δίνεις μια προοπτική και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Ας μας βοηθήσει. Αν δεν έχει τίποτα να πει τουλάχιστον ας μας βοηθήσει με μία αιδήμονα σιωπή" δήλωσε ο κ Βενιζέλος.

    Απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι την ίδια αίσθηση με τον κ Καραμανλή έχουν και πολλοί φορείς της Θεσσαλονίκης που προβληματίζονται αν θα πρέπει να δώσουν στον πρωθυπουργό το ίδιο υπόμνημα που έδωσαν πέρσι στο οποίο θα αναφέρεται ότι κανένα μεγάλο έργο δεν ξεκίνησε και ότι δεν υπάρχει καμία εξέλιξη ούτε στο μετρό ούτε στην υποθαλάσσια αρτηρία ο κ Βενιζέλος είπε ότι οι φορείς της Θεσσαλονίκης εκπροσωπούν μία όψη της κοινωνίας της πόλης και όχι το σύνολο της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης Ο κ Βενιζέλος τόνισε ακόμη ότι είναι από κάθε άποψη λανθασμένο να περιορίζεται η συζήτηση για το μέλλον της Θεσσαλονίκης σε δύο τεχνικά έργα , στην υποθαλάσσια αρτηρία που ξεκίνησε και προχωρά και θα είναι έτοιμη σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά της και το μετρό ή στο μετρό σε συνδυασμό με το τραμ που πρέπει να επεκταθεί και στη δυτική πλευρά και στην ανατολική πλευρά, και φυσικά με τον προαστιακό σιδηρόδρομο που θα φτάνει μέχρι τη Σίνδο για τις ανάγκες της ΕΧΡΟ το 2008.

    "Μακάρι το πρόβλημα της Θεσσαλονίκης να ήταν δύο τεχνικά έργα και αλίμονο αν περιορίσουμε το σχεδιασμό μας για το μέλλον της Θεσσαλονίκης σε δύο τεχνικά έργα. Το συνολικό κόστος των Ολυμπιακών αθλητικών και πολιτιστικών έργων είναι μεγαλύτερο από τη δημόσια δαπάνη για το μετρό κατά πολύ. Είναι συντριπτικά μεγαλύτερο από την υποθαλάσσια αρτηρία και κανείς δεν μιλάει για αυτό. Όλα έχουν ξεκινήσει και εκτελούνται κανείς δεν μιλάει για το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη έχει γίνει ενεργειακό κέντρο με τις αποφάσεις που πήραμε ήδη από την περίοδο του 1999-2000. Βαλκανικό ενεργειακό κέντρο. Κανείς δεν ξέρει ίσως ότι η Θεσσαλονίκη έχει αποκτήσει ένα Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο που σε συνδυασμό με το Τεχνολογικό Πάρκο της δίνει διανοητικά πλεονεκτήματα που είναι πολύ χρήσιμα στη νέα εποχή. Αυτά είναι που δίνουν ώθηση στην οικονομία της Θεσσαλονίκης. Η επιρροή που ασκούν τα ολυμπιακά έργα στο ΑΕΠ της Θεσσαλονίκης , στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης είναι συντριπτικά μεγαλύτερη από την επιρροή που ασκεί μεμονωμένα το ένα ή το άλλο τεχνικό έργο. Είναι κρίμα να μην μπορούμε να τα συνθέσουμε όλα αυτά, να μην μπορούμε να κάνουμε μία συζήτηση συνολική. Να κάνουμε απλώς μια μίζερη προσέγγιση συνδικαλιστικού χαρακτήρα όπως είναι αυτή που ο κ. Καραμανλή" κατέληξε ο κ Βενιζέλος

    [23] Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ-Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΞΑΝΘΗΣ

    Ξάνθη, 31 Αυγούστου 2002 (14:16 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης μίλησαν στη διάρκεια της χθεσινοβραδινής παρουσίασης του υποψήφιου δημάρχου Ξάνθης Κώστα Γούναρη, με το συνδυασμό «Η Ξάνθη αλλάζει» ο οποίος υποστηρίζεται από τα δύο παραπάνω κόμματα.

    Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΝ υπογράμμισε ότι οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του Οκτωβρίου είναι οι πρώτες εκλογές που γίνονται την αυγή του 21ου αιώνα και το βλέμμα όλων πρέπει να είναι στραμμένο στα μεγάλα προβλήματα του νέου αιώνα. Ο καθένας πρέπει να διατυπώσει τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Η αυτοδιοίκηση χρειάζεται ρόλο, θεσμική ανεξαρτησία, οικονομική αυτονομία. Το περιφερειακά αποκεντρωμένο κράτος είναι το όραμα του 21ου αιώνα.

    Για το συνδυασμό «Η Ξάνθη αλλάζει», με επικεφαλής τον Κώστα Γούναρη, είπε ότι έχει οραματική αγωνία για την κοινωνία της συμμετοχής και όχι της αδιαφορίας, την κοινωνία της παρέμβασης και όχι της κατανάλωσης. Εκφράζει τις κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις της Ξάνθης, εκφράζει αντιπροσωπευτικές συνθέσεις της τοπικής κοινωνίας και οι πολίτες πρέπει να την αξιολογήσουν με περισσή ευθύνη.

    Ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η Ξάνθη είναι μια πόλη που συμβολικά και ουσιαστικά εμπνέει και ενώνει του πάντες. Μια πόλη, όπου συνυπάρχουν αρμονικά, με ισονομία και ισοπολιτεία και με παράδοση συνεργασίας, πολίτες με διαφορετικό θρήσκευμα-Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι- με διαφορετικές κουλτούρες, με διαφορετικές κοινωνικές και πολιτικές αναφορές.

    Για τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ (ο υποψήφιος δήμαρχος Κ. Γούναρης προέρχεται από τον ΣΥΝ) στην Ξάνθη ο κ. Λαλιώτης είπε ότι είναι «ρεύμα νίκης και ελπίδας. Ένα θετικό παράδειγμα για όλους τους νομούς».

    Ο υποψήφιος δήμαρχος Κώστας Γούναρης και ο υποψήφιος νομάρχης Παναγιώτης Σαλτούρος (πρώην νομάρχης με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ)συνενώνουν δύο προοδευτικά κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ, με ό,τι εκπροσωπεί το κάθε κόμμα. «Αυτό το πείραμα που γίνεται εδώ δεν είναι πείραμα ευκαιριακής συνεργασίας. Με τη συνεργασία τους εδώ στην Ξάνθη ανοίγουν νέους δρόμους που έχουν ουσιαστική σημασία αλλά και ιδιαίτερους συμβολισμούς. Γιατί είναι δρόμοι ελπίδας, είναι δρόμοι νίκης και προοπτικής για μια συμπόρευση με προγραμματικές συγκλίσεις, με μακρόπνοη αλληλεγγύη, με κοινό πλαίσιο αναφοράς αγώνων και προτάσεων για ένα κοινό πλαίσιο αναφοράς όλων των δυνάμεων μιας σύγχρονης και προοδευτικής Κεντρο-Αριστεράς. Αυτή η συνεργασία και η συμπόρευση μπορεί να έχει παρόν εδώ στην Ξάνθη, ευρύτερα στη Θράκη, μπορεί, όμως, να έχει μέλλον σε μια κλίμακα που ξεπερνά τους κοινωνικούς χώρους και τους θεσμούς της αυτοδιοίκησης. Μπορεί να προβάλλεται και να προεκτείνεται προοπτικά στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων και ισότιμων συνεργασιών και στο επίπεδο της διακυβέρνησης. Έχουμε πολλά βήματα να κάνουμε. Μπορούμε να τα κάνουμε με πίστη, με εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια.

    Ο κ. Λαλιώτης διαβεβαίωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα υποστηρίξει με το ίδιο πάθος τις υποψηφιότητες του Κ. Γούναρη και του Π. Σαλτούρου. Στην ομιλία του ο υποψήφιος δήμαρχος Κ. Γούναρης σημείωσε ότι ήρθε η ώρα να αλλάξει η δημοτική αρχή, την οποία κατηγόρησε ότι παρακολουθεί απλώς τις εξελίξεις και δεν έχει όραμα για την πόλη. Η απερχόμενη δημοτική αρχή έχει ιδιοκτησιακή αντίληψη, κουράστηκε και κούρασε.

    Στο χαιρετισμό του, ο υποψήφιος Νομάρχης Π. Σαλτούρος εξέφρασε την αισιοδοξία για νίκη στο δήμο καις τη νομαρχία στις εκλογές της 13ης Οκτωβρίου.

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο αντιπρόεδρος της Βουλής Παναγιώτης Σγουρίδης, ο βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ Σωτήρης Στολίδης, ο βουλευτής και υπεύθυνος του τομέα αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σαλαγιάννης, στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ και πλήθος κόσμου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 31 August 2002 - 18:13:38 UTC