Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-08-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ "17 Ν" ΖΗΤΟΥΝ ΤΑ ΕΛΤΑ
  • [02] ΠΑΚΕΤΟ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΒΒΕ ΠΡΟΣ ΣΗΜΙΤΗ-ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΕΝΟΨΕΙ ΔΕΘ
  • [03] ΙΝΚΑ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΠΟΫΚΟΤΑΖ ΣΤΙΣ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
  • [04] ΠΓΔΜ: ΠΕΝΤΕ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΑΠΑΧΘΕΝΤΕΣ
  • [05] ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ΘΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ Η ΕΕ
  • [06] Η ΠΟΡΕΙΑ ΔΥΟ ΑΔΕΛΦΩΝ "ΦΩΤΙΖΕΙ" ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ "17 Ν" ΜΕ ΑΛΛΕΣ
  • [07] Σ. ΙΒΑΝΟΦ: ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΜΙ-26 ΚΑΤΕΡΡΙΦΘΗ ΑΠΟ ΠΥΡΑΥΛΟ
  • [08] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑ ΣΤΟ Α.Π.Θ.
  • [09] ΠΓΔΜ: 9 ΟΙ ΑΠΑΧΘΕΝΤΕΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ
  • [10] ΣΤΟ ΚΑΛΙΑΡΙ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΟΙ ΜΑΣ
  • [11] ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΣΤΗ ΔΑΝΙΑ ΤΟ ΑΤΥΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
  • [12] Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: ΖΗΤΑΜΕ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΟΥΝ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [13] ΝΕΚΡΟΣ Ο ΟΣΑΜΑ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ;
  • [14] ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΒΟΥΓΙΑ
  • [15] ΣΥΓΚΥΡΙΑΚΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ
  • [16] ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΝΑΣΤΑΖΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ ΠΕΡΙ ΑΣΥΛΙΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ
  • [17] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ-30/8/2002
  • [18] ΤΡΟΧΑΙΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΚΡΟΙ
  • [19] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΣΗΜΙΤΗ-ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [20] "ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ" ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΣΤΟ
  • [21] ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [22] ΝΕΑ ΜΕΛΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΑΕ ΠΑΟΚ
  • [23] ΟΛΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΜΠΑΤΑΣΟΥΝΑ ΖΗΤΗΣΕ Η ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [24] ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΕΚΤΟΣ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΣΣΑΛΗΣ

  • [01] ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ "17 Ν" ΖΗΤΟΥΝ ΤΑ ΕΛΤΑ

    Αθήνα, 30 Αυγούστου 2002 (00:15 UTC+2)

    Τη συντηρητική κατάσχεση ύψους 850 εκατ. δρχ. κάθε κινητού και ακίνητου περιουσιακού αντικειμένου των 15 φυλακισθέντων μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης "17 Νοέμβρη", του Δημήτρη Κουφοντίνα και κάθε τρίτου φυσικού προσώπου ή εταιρίας, ζητούν τα ΕΛΤΑ, με αίτηση που κατατέθηκε σήμερα ενώπιον του μονομελούς πρωτοδικείου Πειραιώς.

    Από το δικαστήριο, ύστερα από σχετικό αίτημα των ΕΛΤΑ, εκδόθηκε προσωρινή διαταγή απαγόρευσης της μεταβολής της νομικής και πραγματικής κατάστασης της περιουσίας των εναγομένων μέχρι του ποσού των 850 εκατ. δρχ, έως τις 2 Οκτωβρίου του 2002, που θα συζητηθεί η αίτηση.

    Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) είναι ο πρώτος κρατικός Οργανισμός που προσφεύγει στη δικαιοσύνη, προκειμένου να διεκδικήσει χρήματα τα οποία απέσπασαν τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης με ληστείες που διέπραξαν και ομολόγησαν στις απολογίες τους.

    Τα ποσά που εκλάπησαν από τους 15 κατηγορουμένους ανέρχονται στα 384.300.000 δρχ., τα ΕΛΤΑ όμως ζητούν τη συντηρητική κατάσχεση του περιουσιών τους μέχρι το ύψος των 850 εκατ. δρχ., αφού συνυπολογίζουν τόκους και τα δικαστικά έξοδα.

    [02] ΠΑΚΕΤΟ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΒΒΕ ΠΡΟΣ ΣΗΜΙΤΗ-ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΕΝΟΨΕΙ ΔΕΘ

    Αθήνα, 30 Αυγούστου 2002 (14:10 UTC+2)

    Εποικοδομητική φαίνεται ότι ήταν η σημερινή συνάντηση της διοίκησης του ΣΒΒΕ με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, αφού, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Δημήτρης Συμεωνίδης, πραγματοποιήθηκε μια πολύ δημιουργική συζήτηση, που κατέληξε σε σύγκλιση απόψεων επί αρκετών θεμάτων.

    Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο "τιμονιέρης" του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, που κατέθεσε συγκεκριμένο πακέτο προτάσεων, μεταξύ άλλων για το ΕΣΟΑΒ, την ΕΧΡΟ και τη Σύνοδο Κορυφής, διευκρίνισε: "Με τον κ. Πρωθυπουργό συνεννοηθήκαμε για αρκετά πράγματα πολύ καλά και πιστεύω ότι αυτά, αν πραγματοποιηθούν, όλες οι επιχειρήσεις της Β. Ελλάδος θα μπορέσουν να συμβάλουν θετικά και στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας".

    Στη συνάντηση, που διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, μετείχαν επίσης ο υπουργός ΜακεδονίαςΘράκης, Γεώργιος Πασχαλίδης, οι υφυπουργοί Οικονομίας, Χρήστος Πάχτας και Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, καθώς και ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης.

    Στη συνέχεια, η διοίκηση του ΣΒΒΕ είχε αντίστοιχες επαφές με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστα Καραμανλή. Οι συναντήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο των προγραμματισμένων επισκέψεων που πραγματοποιεί ο ΣΒΒΕ κάθε χρόνο στους δύο πολιτικούς αρχηγούς την τελευταία επταετία, ενόψει της διοργάνωσης της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

    Το προεδρείο του ΣΒΒΕ συζήτησε με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς θέματα που σχετίζονται με την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και την ανάγκη διαρκούς ενίσχυσης της, τιςσυνεχώς αυξανόμενες περιφερειακές ανισότητες και τις απαραίτητες ενέργειες εξάλειψής τους κυρίως μέσα από την αναμόρφωση του Αναπτυξιακού Νόμου.

    Παράλληλα, τέθηκαν επί τάπητος η μεγιστοποίηση των ωφελειών του Γ' ΚΠΣ και η αποφυγή περαιτέρω καθυστερήσεων, η βαλκανική προοπτική και το Ελληνικό Σχέδιο για την Οικονομική Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ), σε συνδυασμό πάντα με τις σύγχρονες προκλήσεις (Σύνοδο Κορυφής, EXPO 2008) της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.

    Σύνοδος Κορυφής &

    Ελληνική Προεδρία

    Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, αναφερόμενος στη διοργάνωση της Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Ιούνιο του 2003, καθώς και στην Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2003, υπογράμμισε ότι αποτελούν σημαντικές προοπτικές και προκλήσεις για την οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας.

    "Η ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα, κατά το πρώτο (1ο) εξάμηνο του 2003, συνιστά για το ΣΒΒΕ γεγονός ιδιαίτερης σημασίας και βαρύτητας, που θα δώσει νέα δυναμική σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και προβληματισμού. Μεταξύ αυτών των ζητημάτων διακρίνονται η επικείμενη ένταξη χωρών της Νοτιοανατολικής (ΝΑ) Ευρώπης στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και η διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών που θα ευνοήσουν τη σύναψη σημαντικού αριθμού επιχειρηματικών συνεργασιών", επεσήμανε ο κ.Συμεωνίδης.

    Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, η αξιοποίηση της βαλκανικής προοπτικής από την ελληνική πολιτεία θα πρέπει μεταξύ όλων των άλλων να αφορά στη διαμόρφωση ενός ενιαίου, οικονομικού χώρου μεταξύ των βαλκανικών χωρών, με βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα, τον περιορισμό των γραφειοκρατικών διαδικασιών, των δασμών, καθώς επίσης και την ελεύθερη διακίνηση προϊόντων και συντελεστών παραγωγής.

    Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, ο κ. Δ. Συμεωνίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη σχεδιασμού και εφαρμογής ολοκληρωμένης δέσμης δράσεων που θα αποβλέπουν στη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας, δικαίου και προστασίας της επιχειρηματικής δραστηριότητας, στη διαμόρφωση και τη βελτίωση του δικτύου υποδομών διασυνοριακού χαρακτήρα και στην ανάπτυξη περιφερειακών δικτύων στους τομείς της ενέργειας και των επικοινωνιών.

    Πρόταση-κλειδί για

    τις υπό ένταξη χώρες

    Αναφορικά με την επικείμενη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ΣΒΒΕ πιστεύει ότι δεν θα πρέπει να αποτελέσει άλλοθι για τον επιλεκτικό προσδιορισμό ζωνών ανάπτυξης στην Ευρώπη, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τόσο την πορείας της ευρωπαϊκής ενοποίησης και ολοκλήρωσης όσο και τη θεσμική της συνάφεια. Για το λόγο αυτό, ο ΣΒΒΕ πρότεινε τη σύσταση διαρκούς δομής υποστήριξης χωρών της ΝΑ Ευρώπης, που πρόκειται να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με έδρα την πόλη της Θεσσαλονίκης.

    Ταυτόχρονα, ο Σύνδεσμός πρότεινε η διοργάνωση του επετειακού 10ου Thessaloniki Forum να πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Εξωτερικών και Μακεδονίας-Θράκης αφού αυτό συμπίπτει χρονικά με τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Και δύο προτάσεις

    για το ΕΣΟΑΒ

    Οσον αφορά το Ελληνικό Σχέδιο για την Οικονομική Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ), ο ΣΒΒΕ πρότεινε να καθιερωθούν τρεις φάσεις ελέγχου κατά τη διαδικασία παρακολούθησης της υλοποίησης των έργων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα. Στο πλαίσιο των τριών αυτών φάσεων, θα παρακολουθείται η εξέλιξη του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του εκάστοτε έργου και θα είναι εφικτή η συνεχής και συνολική αξιολόγηση του προγράμματος, όπου θα αναλύονται οι βασικές συνιστώσες σχεδιασμού και εφαρμογής του.

    Παράλληλα προτάθηκε, από την πλευρά του ΣΒΒΕ, η αξιοποίηση φορέων στήριξης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα, όπως το Κέντρο Επαγγελματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) και η Εταιρία Ανάπτυξης Ιδιωτικών Υποδομών Βορείου Ελλάδος (ΕΑΙΥΒΕ).

    "Ο ΣΒΒΕ εκτιμά ότι το σύνολο των ενεργειών και των δράσεων που περιλαμβάνει το ΕΣΟΑΒ αποτελεί ουσιαστική ευκαιρία για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να συνάψουν διεθνείς συνεργασίες σημαντικών οικονομικών μεγεθών και στρατηγικής σημασίας. Αναφορικά με το ζήτημα αυτό, είναι απαραίτητη η άμεση υλοποίηση του εν λόγω Σχεδίου, καθώς και η διαχείριση του από τη Θεσσαλονίκη, η οποία διαθέτει σημαντικό αριθμό συγκριτικών πλεονεκτημάτων βαλκανικού προσανατολισμού, που θέτουν την πόλη στο επίκεντρο των εξελίξεων και των διεργασιών στα Βαλκάνια και την ΝΑ Ευρώπη γενικότερα", υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ.

    ΕΧΡΟ 2008

    Σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση της ΕΧΡΟ 2008, ο κ.Συμεωνίδης πρότεινε μεταξύ άλλων την πραγματοποίηση συνάντησης εργασίας υπό την αιγίδα της Διυπουργικής Επιτροπής της Παγκόσμιας Εκθεσης, με στόχο τη διερεύνηση των δυνατοτήτων που θα καταστήσουν τη διοργάνωση ουσιαστικό πεδίο εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών της ΝΑ Ευρώπης.

    Επιπλέον, ο Σύνδεσμος πρότεινε τη δημιουργία και την αποπεράτωση ενός ολοκληρωμένου δικτύου υποδομών μεγάλης κλίμακας στη Βόρεια Ελλάδα, αποβλέποντας στη μεγιστοποίηση και τη διάχυση των ωφελειών που θα προκύψουν τόσο για την Ελλάδα, όσο και ΝΑ Ευρώπη γενικότερα.

    Περί αναπτυξιακού νόμου

    Στο μεταξύ, για μια ακόμη φορά, η διοίκηση του ΣΒΒΕ ζήτησε ο αναπτυξιακός νόμος να αποτελέσει ουσιαστικό και εύχρηστο εργαλείο για το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου στην πορεία για την περιφερειακή σύγκλιση, θεωρώντας παράλληλα επιβεβλημένη την πλήρη αξιοποίηση της ευελιξίας που παρέχεται από υπάρχοντες κανόνες κρατικής ενίσχυσης.

    Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο αναμόρφωσης του Αναπτυξιακού Νόμου που πρότεινε ο ΣΒΒΕ, περιλαμβάνονται μέτρα που αφορούν στη χορήγηση κινήτρων υπό τη μορφή ενισχύσεων σε όλες τις επιχειρήσεις, το σαφή προσδιορισμό των κριτηρίων οριοθέτησης των ζωνών κινήτρων και των διαδικασιών εφαρμογής, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην κατάθεση ολοκληρωμένων προτάσεων για τη Θράκη, την Ήπειρο, τους νομούς Γρεβενών, Φλώρινας και Καστοριάς και όλη την παραμεθόρια ζώνη. Ζητήθηκε επίσης λόγω της υψηλής ανεργίας η ένταξη του νομού Θεσσαλονίκης σε ζώνη κινήτρων αντίστοιχης της σημερινής Γ΄ ζώνης.

    Περιφερειακή ανάπτυξη

    και Γ΄ ΚΠΣ

    Όσον αφορά την ενδογενή περιφερειακή ανάπτυξη και σύγκλιση, ο ΣΒΒΕ θεωρεί απαραίτητη την ανάληψη ενεργειών και δράσεων από το Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε ήδη από τον Υπουργό Ανάπτυξης την εκπόνηση ειδικής μελέτης για την καταγραφή των σημερινών ανισοτήτων σε όλη την ελληνική επικράτεια.

    "Η αληθινή πρόκληση για την ελληνική περιφέρεια, κατά το ΣΒΒΕ είναι η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου επιχειρηματικού περιβάλλοντος βασικές συνιστώσες του οποίου αποτελούν οι τομείς της καινοτομίας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της έρευνας. Με δεδομένο την επίτευξη των παραπάνω στόχων και τη μέγιστη δυνατή διάχυση και αξιοποίηση των ωφελειών που θα προκύψουν, ο Σύνδεσμος ζήτησε από το ΥΠΕΘΟ την άμεση υλοποίηση των έργων του Γ΄ ΚΠΣ, καθώς και την αναμόρφωση του Αναπτυξιακού Νόμου", υπογράμμισε ο κ.Συμεωνίδης στη διάρκεια των συναντήσεων.

    Σε ό, τι αφορά την αναπτυξιακή πρόκληση του Γ΄ ΚΠΣ, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία του, εξαιτίας της δυσχερέστερης θέσης των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) σε σχέση με τα εθνικά. Ανάλογες ανησυχίες προκαλούν στον επιχειρηματικό κόσμο ο τρόπος και τα κριτήρια αξιολόγησης επενδυτικών σχεδίων που επρόκειτο να ενταχθούν στο Γ΄ ΚΠΣ.

    Ο κ. Δ. Συμεωνίδης υποστήριξε ότι κατά το στάδιο της αξιολόγησης δε λαμβάνεται υπόψη η φύση και το περιεχόμενο της εκάστοτε προτεινόμενης επένδυσης, ούτε η γεωγραφική περιοχή στην οποία αυτή θα πραγματοποιηθεί, γεγονός που θέτει σοβαρά εμπόδια στην προσπάθεια περιορισμού των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων που χαρακτηρίζουν την ελληνική περιφέρεια. Ανάλογα προβλήματα προκύπτουν, πρόσθεσε, από την προτεινόμενη ρύθμιση για την ανάθεση της «διαχείρισης» των δράσεων των ΠΕΠ από τις τράπεζες.

    Σχετικά με τη πορεία υλοποίησης του Γ΄ ΚΠΣ, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Δ. Συμεωνίδης, παρουσίασε στους πολιτικούς αρχηγούς τις θέσεις και προτάσεις του ΣΒΒΕ, τα βασικά σημεία των οποίων είναι τα εξής:

    -Διεξοδική εξέταση των παραγόντων που οδηγούν στη δυσαναλογία ενεργοποίησης των έργων μεταξύ εθνικώντομεακών και περιφερειακών προγραμμάτων. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στον έλεγχο της στελέχωσης των δομών υλοποίησης του Γ΄ ΚΠΣ στην περιφέρεια, καθώς και των πιθανών προβλημάτων που προκύπτουν από τις αλλαγές των κανονισμών διαχείρισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    -Επαναπροσδιορισμός των κριτηρίων αξιολόγησης των προτάσεων και των προτεινόμενων επενδυτικών σχεδίων, καθώς και της βαρύτητας της βαθμολόγησης που έχουν τα ποσοτικά κριτήρια, προτείνοντας την καθιέρωση ενός συστήματος ποιοτικής αξιολόγησης.

    -Επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης των ελεγκτικών συμβουλίων, με παράλληλη εντατικοποίηση των διαδικασιών προκήρυξης των έργων και αξιολόγησης των υποβαλλομένων προτάσεων. Επιτακτική ανάγκη αποτελεί η ενδυνάμωση των κεντρικών υπηρεσιών και των υπουργείων, η βέλτιστη αξιοποίηση των Ενδιάμεσων Φορέων Διαχείρισης, καθώς και η αναθεώρηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών σύνταξης και αξιολόγησης των προτάσεων.

    -Άμεση έναρξη διαβούλευσης, με θέμα τη μέγιστη δυνατή εκμετάλλευση του αποθεματικού επίδοσης και την κατανομής των πόρων του.

    [03] ΙΝΚΑ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΠΟΫΚΟΤΑΖ ΣΤΙΣ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

    Αθήνα, 30 Αυγούστου 2002 (13:10 UTC+2)

    Σε πανελλήνιο "μποϊκοτάζ" με γενικό σύνθημα "σήμερα δεν ψωνίζουμε τίποτα" καλεί το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) τους καταναλωτές την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου, αντιδρώντας στο κύμα κερδοσκοπίας και ακρίβειας που πλήττει το τελευταίο διάστημα την αγορά.

    Σε συνέντευξη Τύπου, η οποία δόθηκε σήμερα από το διοικητικό συμβούλιο του ΙΝΚΑ/Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος, ανακοινώθηκαν οι λεπτομέρειες του πανελληνίου "μποϋκοτάζ", οι οποίες συζητούνται σήμερα και αύριο, στο ΕΒΕΑ, κατά τη διάρκεια συνάντησης 55 εκπροσώπων Ενώσεων Καταναλωτών από ολόκληρη τη χώρα. Έτσι για τις 3 Σεπτεμβρίου αποφασίστηκαν τα εξής:

    1. Πανελλήνιο προειδοποιητικό μποϊκοτάζ αγοράς

    2. Συμβολικό κλείσιμο των γενικών διακοπτών ΔΕΗ σε σπίτια, γραφεία και καταστήματα, καθώς και αποφυγή τηλεφωνημάτων για δυο λεπτά στις 10 το βράδυ της ίδιας μέρας.

    3. Πραγματοποίηση εκδηλώσεων και συνέχιση της διανομής εντύπων από τις κεντρικές μονάδες του ΙΝΚΑ και της Περιφερειακές Ενώσεις Καταναλωτών σε όλη τη χώρα.

    4. Παραστάσεις στις αρμόδιες Νομαρχιακές και Τοπικές Αρχές και φορείς.

    5. Χαιρετισμό των δράσεων, οι οποίες αναπτύσσονται με αφορμή το μποϋκοτάζ, από άλλους φορείς.

    Περαιτέρω αποφασίστηκαν άλλες άμεσες δράσεις, οι οποίες αφορούν στα εξής:

    1. Διοργάνωση συγκριτικών ερευνών τιμών ανά προϊόν/υπηρεσία και γεωγραφικό διαμέρισμα από το Κέντρο Εποπτείας Τιμών ΙΝΚΑ και τις Μεικτές Επιτροπές Έρευνας Αγοράς και δημοσίευση των έργων αυτών στο Διαδίκτυο

    2. Έκδοση τακτικού δελτίου μποϋκοτάζ με αναφορά προϊόντων και υπηρεσιών στα οποία παρατηρούνται υπερβολικές ανατιμήσεις

    3. Σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτών

    4. Παραστάσεις στις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρμόδιες αρχές και προτάσεις για πανευρωπαϊκή δράση στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά όργανα και συνελεύσεις

    5. Συμφωνίες μεταξύ του ΙΝΚΑ και διάφορων Επαγγελματικών Ενώσεων, σε συγκεκριμένους κώδικες δεοντολογίας, για την περιφρούρηση των συμφερόντων των καταναλωτών και της διαφάνειας της αγοράς

    6. Σύσταση και λειτουργία του Συνηγόρου Καταναλωτή, με την αναδιοργάνωση και ενίσχυση σε προσωπικό, υποδομές και υπηρεσίες του Νομικού Τμήματος ΙΝΚΑ.

    7. Έκδοση Μαύρης Βίβλου Καταγγελιών με αναφορά χαρακτηριστικών και ενδεικτικών καταγγελιών καταναλωτών.

    84.885 παράπονα

    στο 8μηνο του 2002

    Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΚΑ, από τα 84.885 παράπονα που κατεγράφησαν κατά το 8μηνο του 2002, την πρώτη θέση στη λίστα καταγγελιών πήραν οι ανοδικές τιμές των προϊόντων και το κόστος ζωής (λόγω ευρώ, 10.104 αναφορές), και ακολουθούν τα παράπονα για αλλοιώσεις σε τρόφιμα (7.587 αναφορές).

    Ειδικότερα, Τιμές-Ευρώ, Τρόφιμα, Τουρισμός-Ψυχαγωγία και Κέντρα Αδυνατίσματος πρωταγωνιστούν στη λίστα παραπόνων που συγκεντρώνει κάθε χρόνο το ΙΝΚΑ.

    [04] ΠΓΔΜ: ΠΕΝΤΕ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΑΠΑΧΘΕΝΤΕΣ

    Σκόπια, 30 Αυγούστου 2002 (13:21 UTC+2)

    Πέντε είναι τελικά οι Σλαβομακεδόνες που απήχθησαν χθες βράδυ από ομάδα Αλβανών, στον αυτοκινητόδρομο Γκόστιβαρ Τέτοβο, όπως δήλωσε στο σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Βόισλαβ Ζαφίροφσκι. Οι έρευνες για τον εντοπισμό τους παραμένουν άκαρπες.

    Οπως μετέδωσε η ραδιοφωνική υπηρεσία "Ντόιτσε Βέλλε", οι απαγωγείς ζητούν ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των απαχθέντων την αποφυλάκιση δύο Αλβανών, που συνελήφθησαν προχθές με την κατηγορία ότι εκτέλεσαν εν ψυχρώ δύο Σλαβομακεδόνες αστυνομικούς στο Γκόστιβαρ.

    Ο αυτοκινητόδρομος Γκόστιβαρ-Τέτοβο παραμένει κλειστός. Τα υπεραστικά λεωφορεία που κινούνται από Σκόπια και Τέτοβο προς τη νοτιοδυτική ΠΓΔΜ παραμένουν στα πρακτορεία, περιμένοντας νεότερες εντολές.

    Η αστυνομία βρίσκεται σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσει νέα κλιμάκωση της έντασης, καθώς μετά τα χθεσινά γεγονότα, αλλά και εξαιτίας της επιχείρησης που άρχισε στο Τέτοβο για απομάκρυνση από τους δρόμους των αλβανικών σημαιών, δεν αποκλείεται να σημειωθούν νέα επεισόδια.

    Ε.Π.

    [05] ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ΘΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ Η ΕΕ

    Λονδίνο, 30 Αυγούστου 2002 (20:58 UTC+2)

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου αποφάσισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να επιβάλει κυρώσεις ύψους τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών για τις φοροελαφρύνσεις των εξαγωγέων τους.

    Όπως μετέδωσε το BBC, ο Οργανισμός συμερίζεται την άποψη της ΕΕ ότι το φορολογικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών κοστίζει ουσιαστικά στις ευρωπαϊκές εταιρείες δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο.

    Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εμπορική αντιπαράθεση στην ιστορία. Το ποσό των κυρώσεων είναι το υψηλότερο που έχει επιβληθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου από τότε που ιδρύθηκε, το 1995.

    Επιτροπές του Οργανισμού έχουν επανειλημμένως καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι φοροελαφρύνσεις προς τους εξαγωγείς των Ηνωμένων Πολιτειών δεν συμβαδίζουν με τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου.

    Η Ουάσινγκτον είχε υποσχεθεί να αποδεχθεί τους κανονισμούς αλλά τελικά ποτέ δεν το έκανε λόγω έντασης που προκλήθηκε με τις μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις.

    Το ποσό των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύεται ότι συμπίπτει με τους υπολογισμούς των ζημιών από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η εν λόγω απόφαση αποτελεί πλήγμα για τις ΗΠΑ, οι οποίες δηλώνουν ότι τα κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων από τις φοροελαφρύνσεις δεν ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

    «Είμαι απογοητευμένος γιατί ο Οργανισμός δεν δέχθηκε το ποσό που πρότειναν οι Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο Αμερικανός εμπορικός αντιπρόσωπος, Ρόμπερτ Ζόλικ.

    Από την πλευρά του, ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις εξωτερικές υποθέσεις, Κρις Πάτεν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση.

    «Δεν είχαμε καμία αμφιβολία ότι τα αιτήματά μας θα έβρισκαν ανταπόκριση», τόνισε.

    [06] Η ΠΟΡΕΙΑ ΔΥΟ ΑΔΕΛΦΩΝ "ΦΩΤΙΖΕΙ" ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ "17 Ν" ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

    Αθήνα, 30 Αυγούστου 2002 (20:55 UTC+2)

    Η σχέση της "17 Νοέμβρη" με τις άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, ιδιαίτερα με τον ΕΛΑ σχηματοποιείται με τα στοιχεία που έρχονται σταδιακά στο φως.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή" η θεωρία των συγκοινωνούντων δοχείων στη λειτουργία των τρομοκρατικών οργανώσεων που έδρασαν στην Eλλάδα επιβεβαιώνεται από την πορεία δύο αδελφών, οι οποίοι, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν οι διωκτικές Aρχές, έχουν διαδραματίσει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη δράση της "17 N", του EΛA, στην "Aντικρατική Πάλη" και στους "Eπαναστατικούς Πυρήνες".

    Ο Σωτήρης Κονδύλης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αναφέρεται στην απολογία του σε κάποιον Κώστα, ο οποίος ήταν ο άνθρωπος που τον γνώριζε στον Δημήτρη Κουφοντίνα. Eπιπλέον, είχε χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά εκρηκτικών υλών από νησί των Δωδεκανήσων στην Aθήνα, εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν από τον EΛA και, στη συνέχεια, από τους "Eπαναστατικούς Πυρήνες".

    O αδελφός του σχετίστηκε από νωρίς με τη δράση του ΕΛΑ και λόγω της επαγγελματικής του ιδιότητας διδάχθηκε, όπως εκτιμάται, από μέλη της ομάδας Κάρλος την τεχνογνωσία των εκρήξεων με τηλεχειρισμό. Οι διωκτικές αρχές εκτιμούν ότι ο αδελφός του Κώστα συνέχισε να δραστηριοποιείται μέσω των "Επαναστατικών Πυρήνων" της ομάδας του ΕΛΑ που αποφάσισε να συνεχίσει τα χτυπήματα, μετά την απόφαση των ιδρυτικών μελών της οργάνωσης για αναστολή της δράσης της οργάνωσης το 1995.

    Αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας εκτιμούν ότι ο Κώστας πιθανόν να μην συμμετείχε ποτέ ενεργά σε κάποιο χτύπημα, γνώριζε όμως όλη τη δράση, ακόμη και για την κλοπή του οπλισμού από το στρατόπεδο της Ελευθερούπολης Καβάλας.

    Από τα στοιχεία για τις επαφές και τις ενέργειες των δύο αδελφών που έχουν στα χέρια τους τα δύο αδέλφια προκύπτει ότι κινήθηκαν στο χώρο των τρομοκρατικών οργανώσεων επί σειρά ετών και είχαν σχέση όχι μόνο με την "17 Νοέμβρη", αλλά και με τον ΕΛΑ και την "Αντικρατική Πάλη".

    [07] Σ. ΙΒΑΝΟΦ: ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΜΙ-26 ΚΑΤΕΡΡΙΦΘΗ ΑΠΟ ΠΥΡΑΥΛΟ

    Μόσχα, 30 Αυγούστου 2002 (20:42 UTC+2)

    Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Ιβανόφ επισήμανε ότι δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι το ρωσικό μεταγωγικό ελικόπτερο τύπου Mi 26 κατερρίφθη από πύραυλο εδάφους - αέρος.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, ο κ. Ιβανόφ επέρριψε ευθύνες στους στρατιωτικούς αξιωματούχους για την τραγωδία δηλώνοντας ότι όσοι οργάνωσαν την πτήση παραβίασαν τους ισχύοντες κανόνες ασφάλειας.

    Αναφερόμενος μάλιστα στο πόρισμα της ειδικής ανακριτικής επιτροπής επισήμανε ότι προκλήθηκε βλάβη στο δεξιό κινητήρα του ελικοπτέρου με αποτέλεσμα να διακοπεί η λειτουργία και του δεύτερου κινητήρα προκαλώντας την πτώση του ελικοπτέρου.

    Κατέληξε λέγοντας ότι θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι της τραγωδίας που είχε ως αποτέλεσμα 118 άτομα να χάσουν τη ζωή τους.

    [08] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑ ΣΤΟ Α.Π.Θ.

    Θεσσαλονίκη, 30 Αυγούστου 2002 (20:41 UTC+2)

    Θετική ήταν η απάντηση του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ για τη νομαρχία Θεσσαλονίκης Γρηγόρη Χατζησάββα στην πρόταση που κατατέθηκε από καθηγητές του Α.Π.Θ. να προωθηθεί η στέγαση της πολύπαθης Σχολής Καλών Τεχνών στους χώρους του Στρατοπέδου Παύλου Μελά, το οποίο θα αποδοθεί πλέον στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η πρόταση έγινε κατά τη συνάντηση του κ. Χατζησάββα το πρωί με τον Πρύτανη του Α.Π.Θ. Μιχάλη Παπαδόπουλο, αντιπρυτάνεις και μέλη της Συγκλήτου.

    Ο κ. Χατζησάββας δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει το θέμα ακόμη και πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου, ως πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης.

    Από την πλευρά του ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι τα περιθώρια συνεργασίας του Πανεπιστημίου με τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση είναι τεράστια υπογραμμίζοντας ότι μέχρι τώρα αυτές οι δυνατότητες δεν έχουν αξιοποιηθεί σε όλο τους το φάσμα. Στο σημείο αυτό ο κ. Χατζησάββας πρότεινε την διαρκή εκπροσώπηση του Πανεπιστημίου στην κοινωνική και οικονομική επιτροπή της Νομαρχίας.

    [09] ΠΓΔΜ: 9 ΟΙ ΑΠΑΧΘΕΝΤΕΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

    Σκόπια, 30 Αυγούστου 2002 (20:32 UTC+2)

    Στους 9 ανεβάζει τους Σλαβομακεδόνες που απήχθησαν από τους Αλβανούς ενόπλους, το τελευταίο δελτίο ειδήσεων του ραδιοφωνικού σταθμού των Σκοπίων.

    Η απαγωγή έγινε χτες το βράδυ στο δρόμο Τέτοβο - Γκόστιβαρ και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία πληροφορία για των απαχθέντων, παρά μόνο ότι κρατούνται ως όμηροι έως ότου αποφυλακιστούν οι 5 κρατούμενοι στις φυλακές, πρώην μέλη του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού, που κατάγονται από τα χωριά της περιφέρειας του Τετόβου.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Σλόμπονταν Τσάσουλε δέχθηκε σήμερα τον επικεφαλής του ΟΑΣΕ στα Σκόπια Γκρεγκ Τζένες και, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, συζητήθηκαν τα τελευταία γεγονότα, ιδιαίτερα της απαγωγής των πολιτών και τη βοήθεια που μπορεί να δώσει ο ΟΑΣΕ στην κυβέρνηση για την απελευθέρωση τους.

    Ο Λόρενς Μπάτλερ ανακοίνωσε ότι εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας συναντήθηκαν σήμερα με εκπροσώπους της κυβέρνησης και τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι και συζήτησαν την απελευθέρωση των απαχθέντων. Εξάλλου, σε κοινή δήλωση την οποία υπογράφουν ο εκπρόσωπος της ΕΕ στα Σκόπια Αλέν Λερουά, ο Ελληνας πρέσβης Ιωάννης Οικονόμου, ως εκπρόσωπος του προεδρέιου της ΕΕ, οι πρεσβευτές των ΗΠΑ Λορένς Μπάτλερ και του ΝΑΤΟ Νίκολας Μπίγκμαν, καθώς ο επικεφαλής του ΟΑΣΕ Κρεγκ Τζένες, χαιρετίζεται η διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι θα κάνει το παν για την απελευθέρωση των απαχθέντων, δίχως, όμως να προβεί σε ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κλιμάκωση της έντασης.

    Ταυτόχρονα καλούνται τα αλβανικά πολιτικά κόμματα να βοηθήσουν στην ειρηνική λύση του προβλήματος των απαχθέντων

    [10] ΣΤΟ ΚΑΛΙΑΡΙ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΟΙ ΜΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Αυγούστου 2002 (20:26 UTC+2)

    Αναχώρησαν για το Κάλιαρι της Ιταλίας οι Ελληνες ιστιοπλόοι Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά, καθώς και το πλήρωμα των Ανδρέα Κοσματόπουλου και Κώστα Τριγκώνη, προκειμένου να πάρουν μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 470 ανδρών - γυναικών που θα διεξαχθεί από τις 5 μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου.

    Η αγωνιστική κατάσταση των αθλητών μας είναι άριστη και το απέδειξαν με τις εμφανίσεις που πραγματοποίησαν στους αγώνες Athens 2002 Regatta, που αποτελούσαν την πρώτη δοκιμαστική διοργάνωση (test event) των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Από την ερχόμενη εβδομάδα στην Ιταλία θα μεταβούν και τα υπόλοιπα ελληνικά πληρώματα. Πρόκειται για τους Θοδωρή Πολυχρονίδη - Παναγιώτη Μαντή, Ντένις Δήμου - Θανάση Σιούζιο, Παναγιώτη Καμπουρίδη - Αγγελο Λεμάνη και Δήμητρα Μυλωνά - Αλίκη Κούρκουλου.

    [11] ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΣΤΗ ΔΑΝΙΑ ΤΟ ΑΤΥΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ

    Έλσινορ, 30 Αυγούστου 2002 (20:22 UTC+2)

    Ξεκίνησαν σήμερα το μεσημέρι στην πόλη Έλσινορ της Δανίας οι εργασίες της άτυπου Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Όπως μετέδωσε το BBC, τις εργασίες του συμβουλίου απασχόλησε σήμερα το θέμα της διεύρυνσης της ευρωπαϊκής οικογένειας.

    Όπως είναι γνωστό μέχρι το 2004 αναμένεται να ενταχθούν στην ΕΕ 10 νέα κράτη ενώ οι σχετικές διαπραγματεύσεις αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως το 2002.

    Οι συνομιλίες των "15" το Σάββατο θα επικεντρωθούν στα αμερικανικά σχέδια για επίθεση στο Ιράκ, το Μεσανατολικό και την διαφωνία μεταξύ ΕΕ ΗΠΑ σχετικά με την παροχή ασυλίας στους Αμερικανούς στρατιώτες που συμμετέχουν σε διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

    Ωστόσο δεν αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις καθώς πρόκειται για άτυπη σύνοδο.

    [12] Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: ΖΗΤΑΜΕ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΟΥΝ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Αθήνα, 30 Αυγούστου 2002 (20:17 UTC+2)

    Πολύ γόνιμη χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση με το προεδρείο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, στην οποία συμμετείχε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης.

    Ο κ. Πασχαλίδης τόνισε ότι ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος είναι μια πηγή, μια δεξαμενή θετικής γνώσης, παράγει καινούριες ιδέες, παράγει έργο.

    Υπενθύμισε ότι αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη γιορτάζεται η 67η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης, "ένας θεσμός από τους πλέον μακρόβιους στη χώρα, που μας επιτρέπει να αξιολογήσουμε κάθε χρόνο την πορεία του κυβερνητικού έργου, την πορεία της Βόρειας Ελλάδας, όπως σημείωσε..

    Επισήμανε ότι στη σημερινή συνάντηση εκτιμήθηκε ότι η εικόνα φέτος είναι θετική, κινείται προς τη θετική κατεύθυνση και πως η πρόοδος των έργων είναι ικανοποιητική και προσθέτοντας ότι σ' αυτή τη θετική αξιολόγηση πως πρέπει να συμμετάσχουν όλοι οι φορείς της χώρας, όλα τα κόμματα. "Ορισμένοι, βέβαια, επιλέγουν να καταθέσουν την άρνησή τους και έτσι, όμως, εκτίθενται οι ίδιοι", είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Πασχαλίδης σχολιάζοντας το ενδεχόμενο διαδηλώσεων και επεισοδίων ζήτησε από όλους όσους επισκεφθούν τη Θεσσαλονίκη τόσο κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Εκθεσης, όσο κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. το 2003 να την σεβαστούν.

    "Η Θεσσαλονίκη σας περιμένει. Περιμένει όλους τους φίλους της με αισθήματα φιλοξενίας και ζητά από όσους την επισκεφθούν, αυτές τις ημέρες, αλλά και τον Ιούνιο του 2003, να τη σεβαστούν", υπογράμμισε

    "Καθώς πλησιάζουμε προς το 2003, εμείς τους περιμένουμε όλους με αισθήματα φιλοξενίας και ζητάμε το σεβασμό από τους επισκέπτες", είπε ο κ. Πασχαλίδης σημειώνοντας ότι "οι βιτρίνες των καταστημάτων της Θεσσαλονίκης δεν φταίνε σε τίποτε για τις όποιες αρνητικές συνέπειες της παγκοσμιοποίησης".

    [13] ΝΕΚΡΟΣ Ο ΟΣΑΜΑ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ;

    Λονδίνο, 30 Αυγούστου 2002 (20:16 UTC+2)

    Αξιωματούχοι των δυνάμεων ασφαλείας του Πακιστάν εξέφρασαν την άποψη ότι ο επικεφαλής του δικτύου της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι νεκρός, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Financial Times του Λονδίνου.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, Πακιστανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι ο Μπιν Λάντεν έχασε τη ζωή του στη διάρκεια των αμερικανικών βομβαρδισμών στα βουνά της Τόρα Μπόρα, ισχυριζόμενοι ότι δεν υπήρχε δυνατότητα διαφυγής και σωτηρίας για τον Σαουδάραβα πολυεκατομμυριούχο.

    Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα είναι ζωντανός και βρίσκεται στα σύνορα της χώρας με το Αφγανιστάν.

    [14] ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΒΟΥΓΙΑ

    Αθήνα, 30 Αυγούστου 2002 (20:15 UTC+2)

    Τον απολογισμό του έργου του στη θέση του υφυπουργού Μεταφορών και ειδικότερα στους τομείς των ΕΛΤΑ, των τηλεπικοινωνιών, του ΟΑΣΘ και της Οδικής Ασφάλειας, έκανε σήμερα ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ για το δήμο Θεσσαλονίκης, Σπύρος Βούγιας, κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Μεταφορών.

    Αναφερόμενος στη επιστροφή του στην Θεσσαλονίκη ο κ. Βούγιας επισήμανε ότι το σύνθημα του συνδυασμού του είναι «ανάβουμε ξανά τα φώτα της πόλης» και υπογράμμισε ότι σκοπός είναι να δημιουργηθεί μια νέα πραγματικότητα, πέρα από το ψυχολογικό, το οραματικό και το κοσμοπολίτικο στοιχείο της Θεσσαλονίκης, που έχει σκοτεινιάσει και σκιαστεί για αρκετά χρόνια.

    Μιλώντας για τις δράσεις που ανέπτυξε ειδικά για την Θεσσαλονίκη ο κ. Βούγιας σημείωσε ότι ζήτησε και πήρε τις αρμοδιότητες από τον Υπουργό για τις Αστικές Συγκοινωνίες ενώ έκανε λόγο για μια «επανάσταση» στην πόλη, στον τομέα των Αστικών Συγκοινωνιών, η οποία φαίνεται μέρα με τη μέρα.

    «Πρόκειται για έργα που έγιναν ήδη και όποιος έχει καιρό να πάει στη Θεσσαλονίκη και αν ανέβει σε λεωφορείο θα δει πώς άλλαξαν οι δύο σταθμοί μετεπιβίβασης. Ο ένας μεταφέρθηκε από τον υποβαθμισμένο σταθμό του Φοίνικα στην περιοχή του ΙΚΕΑ, με ευρωπαϊκών προδιαγραφών τερματικό σταθμό, και από την άλλη πλευρά στο νέο σιδηροδρομικό σταθμό θα δείτε τα καινούρια στέγαστρα, τους χώρους μετεπιβίβασης για τα λεωφορεία. Αυτό βοήθησε πάρα πολύ και την κυκλοφορία μέσα στις πόλεις. Πολλά από τα λεωφορεία είναι καινούρια. Είχαν φέτος για πρώτη φορά κλιματισμό. Και η καινούρια παραγγελία 50 λεωφορεία για τον ΟΑΣ, συμπεριλαμβάνει 22 μικρά λεωφορεία» είπε ο κ. Βούγιας.

    Σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική, επισήμανε ότι η παρουσία του συνδέθηκε με μία αύξηση της τιμής του εισιτηρίου που στην ουσία το έφερνε στα ίδια επίπεδα με της Αθήνας, στα 0,45 ευρώ. «Μια τιμή, η οποία είναι η χαμηλότερη στην Ευρώπη -ίσως και στον κόσμο- σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Συνδυάστηκε με την παρουσία μου εκεί και φρόντισα εκ των υστέρων διορθωτικά να μειώσω κατά 20% το εισιτήριο για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους αμέσως, από την 1η Ιανουαρίου και κατά 50% για τους φοιτητές» σχολίασε.

    Κλείνοντας ο κ. Βούγιας αναφέρθηκε και στην Παγκόσμια Έκθεση του 2008 στην Θεσσαλονίκη: «Στην Θεσσαλονίκη βάλαμε κι εμείς στόχο την δικιά μας Ολυμπιάδα, την Παγκόσμια Έκθεση του 2008 που θα διεκδικήσουμε με συναίνεση και αν καταφέρουμε να κερδίσουμε την ανάθεση, είμαι βέβαιος πως και τα δικά μας έργα θα πάρουν μια σειρά μετά το 2004 και θα γίνουν στην ώρα τους. Μιλώ για το Μετρό και το σύγχρονο Τραμ ένα παλιό όνειρο, που από το 1982 είχα μελετήσει και θα έλεγα προωθήσει πάρα πολύ στη πόλη, έστω και ως επέκταση του Μετρό. Αυτόνομα η αστική θαλάσσια συγκοινωνία, καλύτερα και πιο σύγχρονα λεωφορεία, ο προαστιακός σιδηρόδρομος και άλλα μεγάλα έργα κυκλοφοριακής υποδομής».

    Από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστος Βερελή αναφερόμενος στη συνεργασία του με τον κ. Βούγια δήλωσε ότι υπήρξε εξαιρετικά γόνιμη, καθώς το Υπουργείο προώθησε σημαντικά κομμάτια μιας πολιτικής, η οποία σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με σταθερότητα και συνέπεια.

    [15] ΣΥΓΚΥΡΙΑΚΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 30 Αυγούστου 2002 (20:13 UTC+2)

    Αντίθετος σε μια πολιτική παροχών εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, παρουσία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη, ενώ χαρακτήρισε συγκυριακή την άνοδο του πληθωρισμού.

    «Οι δυνατότητες του νέου προϋπολογισμού είναι περιορισμένες λόγω ασφαλιστικού και φορολογικής μεταρρύθμισης», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησης «Πρέπει να ελέγξουμε τον πληθωρισμό που εμφανίζει τάσεις ανόδου. Και προπαντός να μην διολισθήσουμε σε μια πολιτική παροχών, που θα οδηγήσει την Ελλάδα να αντιπαρατεθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια περίοδο που έχει ιδιαίτερη σημασία η σχέση της με την Ε.Ε.

    Η αύξηση των δαπανών, μισθών και συντάξεων στο δημόσιο τομέα είναι φέτος 8,8% σε σύγκριση με 3,6% στην ευρωζώνη. Γι' αυτό και εμείς πρέπει να συνεχίσουμε αταλάντευτα, χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος απέναντι σε διάφορα οικονομικής φύσεως αιτήματα. Διότι το πολιτικό κόστος θα είναι όντως μεγάλο, αν ξεπεράσουμε το πλαίσιο του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης, το οποίο έχουμε συνυπογράψει με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στη φορολογική μεταρρύθμιση, την οποία χαρακτήρισε τομή, διότι επικεντρώνεται στη βελτίωση του εισοδήματος της ελληνικής οικογένειας.

    Οσον αφορά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της ευρωζώνης, ο κ. Σημίτης τόνισε ότι αυτός λήγει κατά τρόπο ικανοποιητικό, με την ομαλή ένταξή της στις οικονομίες των χωρών του ευρώ.

    «Ας μην ξεχνάμε από πού ξεκινήσαμε τον Οκτώβρη του 1993 και πού φτάσαμε τον Οκτώβρη του 2002. Ξεκινήσαμε από μια πολύ δύσκολη και δυσμενή κατάσταση όπου ο στόχος της ΟΝΕ έμοιαζε άπιαστο όνειρο, αφού το ΄93 ο πληθωρισμός που μας κληρονομήθηκε ήταν 14%, το ΄96 κατέβηκε στο 10% και το 2002 κυμαίνεται γύρω στο 3%. Σήμερα πολλοί μιλούν για ακρίβεια ή εν πάση περιπτώσει για αισθητή άνοδο των τιμών. Λησμονούν ότι πριν από δέκα χρόνια η ακρίβεια μόνιμο φαινόμενο στην ελληνική οικονομία ροκάνιζε συστηματικά το εισόδημα των εργαζομένων, αφού ο πληθωρισμός ήταν τετραπλάσιος και πλέον του σημερινού», σημείωσε.

    Ωστόσο, ο πρωθυπουργός συμμερίστηκε τις ανησυχίες των συνομιλητών του λόγω των παρατηρούμενων πληθωριστικών τάσεων, τις οποίες όμως έκρινε συγκυριακές και απολύτως αντιμετωπίσιμες και ελέγξιμες. Μάλιστα, ζήτησε την κινητοποίηση, ευαισθητοποίηση και αφύπνιση όλων των οργανώσεων καταναλωτών και κάλεσε τους πολίτες να συνειδητοποιήσουν την αξία του νέου νομίσματος που έχουν πλέον στα χέρια τους. Όσον αφορά δε την κυβέρνηση, ο κ. Σημίτης διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ ότι το φαινόμενο αυτό θα υποχωρήσει συντόμως. Αρκεί, πρόσθεσε με έμφαση, να εμμείνουμε στην πολιτική μας, να δουλέψουμε με μεθοδικότητα και με συστηματικότητα για να μην χάσουμε αυτό που κατακτήσαμε με τόσες θυσίες και με τόσους κόπους και το οποίο κανείς δεν μπορεί ούτε να αμφισβητήσει, ούτε να υποτιμήσει: Τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας. Σταθερότητα που δημιούργησε ένα νέο ευνοϊκό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων και την αύξηση της απασχόλησης, διασφαλίζει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και διανοίγει διάπλατα τις προοπτικές για μια σύγχρονη χώρα.

    Τέλος, ο κ. Σημίτης συμφώνησε με την ανάγκη να υπάρχει μια ανακατανομή εισοδήματος και μια περαιτέρω ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. «Αυτή είναι η πυξίδα της πολιτικής μου που απορρέει από την πάγια επιδίωξή μου για μια Ελλάδα σύγχρονη και κοινωνικά δίκαιη», κατέληξε.

    [16] ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΝΑΣΤΑΖΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ ΠΕΡΙ ΑΣΥΛΙΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΤΟΥΣ

    Βουκουρέστι, 30 Αυγούστου 2002 (20:02 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Εξηγήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την συμφωνία που υπέγραψε η Ρουμανία με τις ΗΠΑ για παροχή ασυλίας στους Αμερικανούς στρατιώτες ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου προσπάθησε να δώσει ο πρωθυπουργός Άντριαν Ναστάζε.

    Σε συνάντηση που είχε στο Βουκουρέστι με τον πρόεδρο της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, για την εξωτερική πολιτική, Ελμαρ Μπροκ, ο κ. Ναστάζε τόνισε ότι η εν λόγω συμφωνία αποτελεί ένδειξη καλής θέλησης απέναντι σε έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο της χώρας, τις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ αναφέρθηκε ακόμη στην σημασία που αποδίδει η Ρουμανία στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

    Εξέφρασε μάλιστα την επιθυμία σύσφιξης των σχέσεων της Ρουμανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα επέλθει σύντομα συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για το εν λόγω θέμα.

    [17] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ-30/8/2002

    Αθήνα, 30 Αυγούστου 2002 (20:02 UTC+2)

    ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

    SATO Α.Ε.

    Από σήμερα 30 Αυγούστου 2002, oι μετοχές της εταιρίας είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α.Α. με νέα ονομαστική αξία 0,90 Ευρώ (από 0,4402 Ευρώ).

    HYATT REGENCY Α.Ε.

    Από σήμερα 30 Αυγούστου 2002, oι μετοχές της εταιρίας είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α.Α. με νέα ονομαστική αξία 0,36 Ευρώ (από 0,2935 Ευρώ).

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε.

    Σας γνωρίζουμε ότι από 30/8/2002 εισάγεται για διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών η παρακάτω έκδοση τραπεζικών ομολόγων, η εισαγωγή των οποίων εγκρίθηκε στην από 23/8/2002 Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών:

    - 273.665 ομόλογα ΕΤΒΑ, ονομαστικής αξίας 100 ΕΥΡΩ, ετήσιας διάρκειας, επιτοκίου 3, 80%, εκδόσεως Ιουνίου 2002.

    Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Ε Ι Σ

    Α) ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

    ΠΕΤΡΟΛΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.Β.Ε.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της 28/06/2002 αποφάσισε μεταξύ των άλλων την μετατροπή του Μετοχικού Κεφαλαίου και της ονομαστικής αξίας των μετοχών της Εταιρίας σε ευρώ σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν 2842/2000. Για τον σκοπό αυτό αποφάσισε την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου κατά 183.571,74 ευρώ με ισόποση κεφαλαιοποίηση αποθεματικού από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο και την μεταβολή της ονομαστικής αξίας της μετοχής από 2,3478 ευρώ σε 2,35 ευρώ. Η αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου εγκρίθηκε με την υπ΄ αριθμ. Κ2- 9526/30.07.2002 απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης και καταχωρήθηκε στο ΜΑΕ. Το Δ.Σ. του Χ.Α.Α. ενημερώθηκε για την ανωτέρω αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου κατά την συνεδρίασή του της 26 Αυγούστου 2002. Έτσι το Μετοχικό Κεφάλαιο της Εταιρίας ανέρχεται σε 192.783.425 ευρώ διηρημένο σε 82.035.500 κοινές ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας 2,35 ευρώ εκάστης. Κατόπιν τούτου από τις 02/09/2002 οι μετοχές της Εταιρίας θα διαπραγματεύονται στο Χ.Α.Α. με την νέα ονομαστική αξία 2,35 ευρώ ανά μετοχή.

    ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.

    Στο πλαίσιο της υπ΄ αριθμ. 5/204/14/11/2000 απόφασης του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ ανακοινώνει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο αυτής αποφάσισε τη λύση και εκκαθάριση της θυγατρικής της εταιρίας με την επωνυμία «ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ Μονοπρόσωπη ΕΠΕ». Ως εκκαθαριστής ορίστηκε ο νυν διαχειριστής της εταιρίας κ. Ιωάννης Σγόντζος του Σωτηρίου.

    ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.

    Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ γνωστοποιεί ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο στη συνεδρίαση της 29/08/2002 αποφάσισε τη συμμετοχή της Τράπεζας στην αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της εταιρίας ΕΛ.ΒΙ.Ζ. Α.Ε. με ποσό μέχρι 1.467.559 ευρώ.

    ΔΕΗ Α.Ε.

    Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Συνεχίζεται η ισχυρά ανοδική πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ και κατά το 1ο εξάμηνο του 2002. Σε σύγκριση με το 1ο εξάμηνο του 2001: Αύξηση εσόδων κατά 10,2% στα 1.623 εκατ. Ευρώ. Αύξηση κερδών προ φόρων κατά 94,4% στα 281 εκατ. Ευρώ (Τα αποτελέσματα που περιλαμβάνονται στο παρόν έχουν βασισθεί σε μη ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις βάσει των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων). Το σύνολο των εσόδων αυξήθηκε κατά 10,2% στα 1.623 εκατ. Ευρώ. Η αύξηση αυτή προέρχεται σε αύξηση της κατανάλωσης κατά 6,9% καθώς και στην αύξηση των τιμολογίων τον Ιούλιο του 2001 κατά 3,6%. Οι συνολικές λειτουργικές δαπάνες (μη συμπεριλαμβανομένων των αποσβέσεων) αυξήθηκαν κατά 5% στα 1.114 εκατ. Ευρώ: Η συνολική δαπάνη μισθοδοσίας αυξήθηκε κατά 8,4% σε 505 εκατ. Ευρώ. Η συνολική δαπάνη καυσίμων μειώθηκε κατά 5,1% και ανήλθε σε 339 εκατ. Ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης του κόστους του φυσικού αερίου κατά 14,5%. Οι λοιπές λειτουργικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 13,4% ανερχόμενες σε 270 εκατ. Ευρώ κυρίως λόγω των αυξημένων εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. Τα κέρδη προ αποσβέσεων, τόκων και φόρων (ΚΠΑΤΦ) αυξήθηκαν κατά 23,8% και ανήλθαν σε 509 εκατ. Ευρώ, λόγω της αύξησης των εσόδων και βελτίωσης των λειτουργικών δαπανών. Το περιθώριο του ΚΠΑΤΦ, αυξήθηκε σε 31,4% έναντι 27,9% το 1ο εξάμηνο του 2001. Τα Λειτουργικά Κέρδη (ΛΚ) αυξήθηκαν κατά 30,6% και ανήλθαν σε 371 εκατ. Ευρώ με περιθώριο λειτουργικού κέρδους 22,8%. Οι μη λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν στα 90 εκατ. Ευρώ, δηλαδή κατά 35,6% σε σχέση με το 1ο εξάμηνο του 2001, κυρίως λόγω: Ι) της μείωσης των καθαρών χρηματοοικονομικών δαπανών που ανήλθαν σε 112 εκατ. Ευρώ έναντι 133 εκατ. Ευρώ το 1ο εξάμηνο του 2001. Η μείωση αυτή, της τάξεως του 15,9%, οφείλεται στα χαμηλότερα επίπεδα τραπεζικού δανεισμού και σε μειωμένους χρεωστικούς τόκους. ΙΙ) των κερδών από συναλλαγματικές διαφορές ύψους 17 εκατ. Ευρώ, σε σχέση με τις ζημίες ύψους 13 εκατ. Ευρώ το 1ο εξάμηνο του 2001, τα οποία οφείλονται κυρίως σε κέρδη από την υποτίμηση του Γιεν έναντι του Ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 94,4% και ανήλθαν σε 281 εκατ. Ευρώ αντανακλώντας τη σημαντική αύξηση στα ΚΠΑΤΦ/ ΛΚ και τη μείωση των μη λειτουργικών δαπανών. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 177 εκατ. Ευρώ, με κέρδη ανά μετοχή 0,76 Ευρώ. Το καθαρό χρέος μειώθηκε στα 4.566 εκατ. Ευρώ (μείωση κατά 200 εκατ. Ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2001 και κατά 307 εκατ. Ευρώ σε σχέση με το 10 εξάμηνο του 2001) αντανακλώντας τη συνεχή προσπάθεια της Εταιρίας να μειώσει τα επίπεδα του χρέους της. Οι επενδυτικές δαπάνες για το 1ο εξάμηνο του 2002 ανήλθαν σε 313 εκατ. Ευρώ. Τα μεγάλα έργα περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κομοτηνή και την Φλώρινα και την επέκταση των δικτύων μεταφοράς και διανομής. Η Λογιστική Κατάσταση του 1ου εξαμήνου του έτους 2002 βάσει των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (και η συγκρίσιμη Λογιστική Κατάσταση του 1ου εξαμήνου 2001) δεν συμπεριλαμβάνουν αναπροσαρμογές παγίων όπως αναφέρεται στην έκθεση εκτίμησης αξίας παγίων στοιχείων της ανεξάρτητης εταιρίας εκτιμητών American Appraisal. Οι αναπροσαρμογές αυτές θα ενσωματωθούν στις Οικονομικές Καταστάσεις 2002. Η επίπτωση των αναπροσαρμογών αυτών στις Οικονομικές Καταστάσεις του 1ου εξαμήνου 2002 θα είχε ως εξής: Αύξηση των αποσβέσεων κατά 118 εκατ. Ευρώ με αντίστοιχη μείωση των κερδών προ φόρων. Αύξηση των παγίων περιουσιακών στοιχείων κατά 2.553 εκατ. Ευρώ. Αύξηση του συνόλου των ιδίων κεφαλαίων κατά 2.783 εκατ. Ευρώ. Ο αριθμός του προσωπικού μειώθηκε σε 29.130 υπαλλήλους (σε σχέση με 29.920 υπαλλήλους στις 30 Ιουνίου 2001) ως αποτέλεσμα των συνταξιοδοτήσεων και των αυστηρότερων κριτηρίων προσλήψεως. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Στέργιος Νέζης, δήλωσε: Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η ΔΕΗ Α.Ε. πέτυχε σημαντικά αποτελέσματα και κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2002 με κέρδη προ φόρων ύψους 281 εκατ. Ευρώ παρουσιάζοντας μία αύξηση της τάξεως του 94% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2001. Αυτή η επίδοση αποδεικνύει τη δέσμευσή μας για τη δημιουργία πρόσθετης αξίας για τους μετόχους μας αξιοποιώντας τις προοπτικές ανάπτυξης της αγοράς και βελτιώνοντας τη λειτουργική μας αποτελεσματικότητα.»

    LAMDA DEVELOPMENT Α.Ε.

    Η εταιρία LAMDA DEVELOPMENT ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της LAMDA Development για τo Α' εξάμηνο του 2002 διαμορφώθηκε στα Euro 34.900 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση 116% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2001. Την ίδια περίοδο, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων του Ομίλου LAMDA Development, διαμορφώθηκαν στα Euro 1.777 χιλ., σημειώνοντας αύξηση 63% σε σχέση με το Α' εξάμηνο του 2001. Η εταιρεία κατά τη διάρκεια του Α' εξαμήνου του 2002 παρουσιάζει βελτίωση στα κέρδη προ φόρων σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2001, ίση με 345%. Τα κέρδη ανέρχονται σε Euro 3.124 χιλ., κυρίως λόγω των υψηλών μερισμάτων που εισέπραξε από τις θυγατρικές της. Ο κύκλος εργασιών και τα αποτελέσματα της εταιρείας, αλλά και των υπόλοιπων θυγατρικών της, εξελίσσονται ικανοποιητικά και η διοίκηση εκτιμά ότι η χρήση θα κλείσει σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας, κ. Λάμπρος Αναγνωστόπουλος: Η δυναμική και αλματώδης ανάπτυξη των δραστηριοτήτων όλων των εταιρειών του Ομίλου, αντικατοπτρίζεται στα ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα και του Α΄ εξαμήνου του 2002. Η LAMDA Development παρουσιάζει σταθερή ανοδική πορεία στα αποτελέσματά της και υλοποιεί ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά προγράμματα σε σημαντικό αριθμό έργων σε ολόκληρη τη χώρα. Η εξέλιξη των εταιρειών. LAMDA Development ΑΕ. Η LAMDA Development προχωράει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου μετά την έγκριση, που έλαβε στα μέσα Αυγούστου από το Δ.Σ. του ΧΑΑ. Σύμφωνα με τους όρους της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κάθε μια παλαιά μετοχή δικαιούται να εγγραφεί για δύο νέες με τιμή διάθεσης Euro 4,00 ανά μετοχή. Η ημερομηνία έναρξης της άσκησης των δικαιωμάτων και της διαπραγμάτευσής τους στο ΧΑΑ θα ανακοινωθεί δια του τύπου. Τα κεφάλαια της αύξησης προορίζονται για τη χρηματοδότηση των έργων της εταιρείας, με κυριότερο το Χωριό Τύπου στο Μαρούσι. Δημιουργία Α.Ε. (100% συμμετοχή της LAMDA Development). Η Δημιουργία Α.Ε. επεκτείνοντας σημαντικά και στο Α' εξάμηνο τις δραστηριότητές της στην ανάπτυξη και διαχείριση ακινήτων παρουσιάζει αύξηση του κύκλου εργασιών της κατά 330%, Euro 8.625 χιλ. Η συμμετοχή της στο ενοποιημένο αποτέλεσμα ανέρχεται σε Euro 3.338 χιλ. εμφανίζοντας θεαματική αύξηση κατά 1.203% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2001. EFG Eurobank Properties A.E. (29,9% συμμετοχή της LAMDA Development). Η EFG Eurobank Properties συνεχίζοντας τη θετική της πορεία συμμετέχει στη διαμόρφωση του ενοποιημένου αποτελέσματος με Euro 143 χιλ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 68% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2001. Swissport LAMDA Hellas A.E. (50% συμμετοχή της LAMDA Development). Ο κύκλος εργασιών της Swissport LAMDA Hellas A.E. για το Α΄ εξάμηνο του 2002 ανέρχεται σε Euro 8.767 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 34% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2001. Τα προβλήματα του ευρύτερου χώρου των αερομεταφορών εξακολουθούν να βαρύνουν τα αποτελέσματα της εταιρείας, η οποία παρουσιάζει ζημιές, ωστόσο, τα προβλήματα αυτά σταδιακά αντιμετωπίζονται. Ήφαιστος Ελλάς ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε. (75% συμμετοχή της LAMDA Development). Στον τομέα των υπηρεσιών, η ναυπηγοεπισκευαστική μονάδα Ήφαιστος Ελλάς Ναυπηγεία Α.Ε. παρουσιάζει αυξημένο κύκλο εργασιών κατά 134%, Euro 16.990 χιλ. λόγω των σημαντικών νέων έργων που έχει αναλάβει. Η συμμετοχή της εταιρείας στα ενοποιημένα κέρδη ανέρχεται σε Euro 445 χιλ.»

    ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ Α.Β.Ε.Ε.

    Η εταιρία ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ ΑΒΕΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Aυξημένες εμφανίζονται οι πωλήσεις της ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ ΑΒΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2002 τόσο σε εταιρικό όσο και σε επίπεδο ομίλου. Συγκεκριμένα οι πωλήσεις της ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ παρουσιάζονται αυξημένες κατά 43% και διαμορφώνονται στα 8,6 εκ. Euro έναντι 6,0 εκ. Euro των αντίστοιχων περυσινών. Σε επίπεδο ομίλου (σημειώνεται ότι ο όμιλος πέραν της μητρικής ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ περιλαμβάνει την θυγατρική 100% Campus Α.Ε καθώς και το 51% της γαλακτοβιομηχανίας ΔΟΪΡΑΝΗ Α.Ε) η αύξηση ανέρχεται στο 16% και διαμορφώνονται στα 8,7 εκ. Euro έναντι των περυσινών 7,5 εκ. Euro. Η επέκταση της εταιρίας σε νέες αγορές και η απόλυτα ικανοποιητική αποδοχή των προϊόντων της από τους καταναλωτές, είχαν σαν αποτέλεσμα την ανωτέρω διαμόρφωση των πωλήσεων και δημιουργούν την αισιοδοξία για μια πολύ καλή πορεία για όλο το 2002, για το οποίο προβλέπεται οι πωλήσεις να πλησιάσουν τα 20 εκ. Euro. Η κερδοφορία σε επίπεδο μεικτών κερδών, τόσο σε εταιρική όσο και σε ενοποιημένη βάση παρουσιάζεται αυξημένη. Συγκεκριμένα για την ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ το μεικτό κέρδος εκμετάλλευσης ανήλθε στα 1,9 εκ. Euro {22% επί του τζίρου}, έναντι των περυσινών 1,1 εκ. Euro {18% επί του τζίρου} παρουσιάζοντας αύξηση 73%, μεγαλύτερη δηλαδή και από αυτήν του κύκλου εργασιών. Το δε συνολικό μεικτό κέρδος ανήλθε στα 2,4 εκ. Euro {28% επί του τζίρου} έναντι των περυσινών 1,6 εκ. Euro {26% επί του τζίρου}, παρουσιάζοντας αύξηση 54%, υπερβαίνοντας το ποσοστό του κύκλου εργασιών. Σε επίπεδο ομίλου το μεικτό κέρδος εκμετάλλευσης διαμορφώθηκε στις 1,8 εκ. Euro και το συνολικό μεικτό κέρδος στα 2,4 Euro έναντι των περυσινών 1,6 εκ. Euro και 2,2 εκ. Euro παρουσιάζοντας αύξηση 14% και 13% αντίστοιχα. Η τελική κερδοφορία προ φόρων τόσο της εταιρίας όσο και του ομίλου επηρεάσθηκε, αφενός μεν από τα αυξημένα έξοδα διάθεσης που απαιτήθηκαν για την επέκταση του δικτύου πωλήσεων σε όλη την Βόρειο Ελλάδα και την Θεσσαλονίκη, αφετέρου δε από τις αυξημένες χρηματοοικονομικές δαπάνες λόγο του κοινοπρακτικού δανείου. Έτσι τα έξοδα διάθεσης διαμορφώθηκαν στο 1,1 εκ. Euro έναντι περυσινών 0,5 εκ. Euro και σε ενοποιημένη βάση σε 1,1 εκ. Euro έναντι περυσινών 0,6 εκ. Euro. Το χρηματοοικονομικό κόστος ανήλθε σε 393 χιλ. Euro έναντι περυσινών 112 χιλ. Euro και σε ενοποιημένη βάση σε 538 χιλ. Euro έναντι περυσινών 251 χιλ. Euro. Έτσι η τελική κερδοφορία προ φόρων της εταιρίας διαμορφώνεται στις 517 χιλ. Euro και είναι μειωμένη κατά 26% περίπου, έναντι 695 χιλ. Euro των αντίστοιχων περυσινών. Σε επίπεδο δε ομίλου (μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας) διαμορφώνεται στις 450χιλ. Euro μειωμένη κατά 43% περίπου και οφείλεται κυρίως στις αυξημένες δαπάνες της παραγωγικής αναδιοργάνωσης της θυγατρικής ΔΟΪΡΑΝΗ Α.Ε. έναντι περυσινών 794 χιλ. Euro. Τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων εμφανίζονται αυξημένα κατά 12% για την εταιρία και μειωμένα κατά 21% για τον όμιλο και διαμορφώνονται στα 1,4 εκ. Euro και 1,5 εκ. Euro έναντι των 1,3 εκ. Euro και 1,8 εκ. Euro αντίστοιχων περυσινών. Σημαντικά βελτιωμένη παρουσιάζεται η ρευστότητα σε σχέση με πέρυσι τόσο για την εταιρία όσο και για τον όμιλο. Σε εταιρικό επίπεδο η άμεση ρευστότητα διαμορφώνεται στο 2,65 έναντι περυσινού 0,61, η δε γενική ρευστότητα στο 4,03 έναντι 1,19 περυσινού. Σε επίπεδο Ομίλου, η άμεση ρευστότητα διαμορφώνεται στο 1,48 έναντι περυσινού 0,61, η δε γενική ρευστότητα στο 2,43 έναντι 1,25 περυσινού. Να σημειώσουμε ότι αναμένεται η έγκριση επενδυτικού σχεδίου ύψους 9 εκ. Euro περίπου από το Υπουργείο Γεωργίας. Το επενδυτικό σχέδιο αφορά στον εκσυγχρονισμό επέκταση όλων των τμημάτων της εταιρίας, σε κτιριακές υποδομές, σε μηχανολογικό εξοπλισμό, στη διακίνηση και στην προστασία περιβάλλοντος. Στην θυγατρική Campus A.E, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή γάλακτος υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών ήδη δρομολογείται ο σχεδιασμός για την βιολογική παραγωγή γάλακτος. Η ετήσια παραγωγή γάλακτος στα τρία κτηνοτροφικά συγκροτήματα (δύο φάρμες αγελάδων γαλακτοπαραγωγής και μία φάρμα προβάτων) ξεπερνά τους 2.000 τόνους αγελαδινού και 150 τόνων πρόβειου γάλακτος. Τα δε οικονομικά στοιχεία εξελίσσονται θετικά και αναμένεται να πλησιάσουν τα 250.000 Euro. Αντίθετα τα αποτελέσματα της θυγατρικής κατά 51% ΔΟΊΡΑΝΗΣ Α.Ε είναι ζημιογόνα, συγκεκριμένα για το πρώτο εξάμηνο η ζημιά ανέρχεται σε 436.000 Euro. Βέβαια είναι σε εξέλιξη η παραγωγική αναδιοργάνωση της εταιρίας που πιθανόν να ενισχυθεί και με άλλα μέτρα που ήδη μελετά η Διοίκηση, προκειμένου η ΔΟΪΡΑΝΗ να μπει σε θετική τροχιά.»

    Α. ΚΑΜΠΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Α.Ε.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία, ότι τα Διοικητικά Συμβούλια, αφενός της ανώνυμης εταιρίας Α. ΚΑΜΠΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Α.Ε., της οποίας οι μετοχές είναι εισηγμένες και διαπραγματεύονται στην Κύρια Αγορά του Χ.Α.Α., αφετέρου των ανωνύμων εταιριών 'ΤΕΧΝΟ Ανώνυμη Τεχνική και Εμπορική Εταιρία' και 'REDS Ανώνυμη Εταιρία Παροχής Υπηρεσιών και Ανάπτυξης Ακινήτων', θυγατρικών κατά 100% της ΚΑΜΠΑΣ, αποφάσισαν στις από 30/8/2002 συνεδριάσεις τους την έναρξη των διαδικασιών συγχώνευσης της Α. ΚΑΜΠΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Α.Ε., με απορρόφηση των εταιριών ΤΕΧΝΟ ΑΤΕ και REDS Α.Ε. Η συγχώνευση θα διενεργηθεί, κατά τις διατάξεις του Κ.Ν. 2190/1920 και του ν. 2166/1993. Ως ημερομηνία ισολογισμού μετασχηματισμού των απορροφούμενων εταιριών ορίστηκε η 31/8/2002.

    ΦΟΙΝΙΞ METROLIFE ΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε.Α.Ε.

    Η εταιρία ΦΟΙΝΙΞ METROLIFE ΕΑΕΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Εξυγίανση με ταυτόχρονη ανάπτυξη είναι το μήνυμα της διοίκησης της ΦΟΙΝΙΞ METROLIFE ΕΜΠΟΡΙΚΗ, η οποία συμπλήρωσε ήδη τους δύο πρώτους μήνες λειτουργίας της. Η παραγωγή ασφαλίστρων όσον αφορά τους γενικούς κλάδους το πρώτο εξάμηνο του έτους αυξήθηκε κατά 30% σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρσι. Μια ιδιαίτερα ικανοποιητική επίδοση δεδομένου των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά. Όσον αφορά τον κλάδο Ζωής η παραγωγή ασφαλίστρων υποχώρησε κατά 7% σαν αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης του αντίστοιχου χαρτοφυλακίου. Το 2002 είχε χαρακτηρισθεί πρόσφατα από τη διοίκηση της εταιρίας σαν έτος εξυγίανσης των οικονομικών καταστάσεων. Πράγματι στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής που είχε χαράξει για εξυγίανση και υγιή ανάπτυξη η εταιρία μετέφερε σε μείωση των ιδίων κεφαλαίων σημαντικά ποσά που αφορούσαν κυρίως, ζημίες από αποτίμηση των χρεογράφων κατά την 30-06-2002 (Euro 46,35 εκατ.) καθώς και «παγιοποιημένες» δαπάνες πολυετούς απόσβεσης, διαγραφές επισφαλών απαιτήσεων, κ.λ.π. που αφορούσαν το χρονικό διάστημα προ της 31 Δεκεμβρίου 2001 (Euro 41,33 εκατ.). Παρόλα αυτά τα Ίδια Κεφάλαια της εταιρίας υπερβαίνουν κατά πολύ το απαιτούμενο περιθώριο φερεγγυότητας. Παράλληλα η μεταβολή των ασφαλιστικών προβλέψεων, επιβάρυνε το αποτέλεσμα της περιόδου κατά Euro 21,18 εκατ. ενώ το σύνολο των ασφαλιστικών προβλέψεων ανήλθε σε Euro 385 εκατ. και καλύπτει πλήρως όλες τις πιθανές ζημιές από ανοιχτούς ασφαλιστικούς κινδύνους. Περαιτέρω το αρνητικό αποτέλεσμα του α' εξαμήνου του 2002 επηρεάσθηκε από την αύξηση του κόστους αντασφάλισης σε συνδυασμό με τη σχετικά μικρή μείωση της παραγωγής ασφαλίστρων του κλάδου ζωής κατά 7%, η οποία προέκυψε από την εξυγίανση του αντίστοιχου χαρτοφυλακίου. Αντίθετα, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ασφαλειών η αύξηση της παραγωγής ασφαλίστρων των γενικών κλάδων έναντι της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους ανήλθε σε ποσοστό 30%. Τα έσοδα από την απόδοση των επενδύσεων παρουσίασαν μείωση Euro 13,98 εκατ. και επηρεάσθηκαν κυρίως από την αρνητική συγκυρία των χρηματιστηριακών αγορών. Οι υπόλοιπες λειτουργικές δαπάνες δεν παρουσίασαν αξιόλογη μεταβολή από αυτές της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους. Επισημαίνουμε ότι η συγκρισιμότητα των στοιχείων και ο λεπτομερής σχολιασμός των επιμέρους αποκλίσεων των μεγεθών της συνοπτικής λογιστικής κατάστασης της 30 Ιουνίου 2002 με την αντίστοιχη λογιστική κατάσταση του 2001 δεν είναι εύκολος λόγω της ενοποίησης των μεγεθών των δύο εταιριών που συγχωνεύθηκαν και της απαλοιφής των ενδοεταιρικών υπολοίπων. Η διοίκηση της εταιρίας προχωρά στην υλοποίηση των στόχων, οι οποίοι έχουν ποσοτικοποιηθεί και αποτυπωθεί στο πενταετές επιχειρησιακό σχέδιο που έχει εγκριθεί από το Δ.Σ. της εταιρίας και αποβλέπουν στην κερδοφόρο ανάπτυξη της. Σύμφωνα με το πενταετές business plan η παραγωγή ασφαλίστρων θα αυξάνεται στα επόμενα έτη με ρυθμούς που θα κυμαίνονται από 12% έως 15% περίπου, ενώ από το έτος 2004 και μετά η εταιρία θα περάσει πλέον σε ένα στάδιο ουσιαστικής κερδοφορίας. Η προβλεπόμενη αυτή εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών της εταιρίας βασίζεται στην υλοποίηση των στρατηγικών στόχων της (μείωση του λειτουργικού κόστους, κερδοφόρος ανάπτυξη της ασφαλιστικής παραγωγής, εκσυγχρονισμός και οργάνωση της εταιρίας). Ήδη βάση συγκεκριμένου σχεδίου περιορίζονται οι επικαλυπτόμενες δαπάνες ενώ η εφαρμογή συγκεκριμένου προγράμματος εθελουσίας αποχώρησης του προσωπικού σημειώνεται ότι ήδη αποχωρούν 110 εργαζόμενοι - που υλοποιείται με επιτυχία στο β΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, θα έχει σαν αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του κόστους προσωπικού κυρίως κατά τα επόμενα έτη. Η διοίκηση, το προσωπικό και οι συνεργάτες της εταιρίας έχοντας συμπαραστάτη τον όμιλο της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος θα υλοποιήσουν από κοινού τους στρατηγικούς στόχους βασιζόμενοι στους 720.000 πελάτες ασφαλισμένους της ενιαίας εταιρίας, στις απεριόριστες δυνατότητες διασταυρούμενων πωλήσεων εντός και εκτός του ομίλου της Εμπορικής Τράπεζας, στη δυνατότητα παροχής ανταγωνιστικών και ολοκληρωμένων λύσεων ασφάλισης στους πελάτες από μία ισχυρή μικτή ασφαλιστική εταιρία που μπορεί να προσφέρει πλήρη ασφαλιστική κάλυψη στους ασφαλισμένους της, ιδιώτες και επιχειρήσεις, μέσα από την παροχή αξιόλογων, αξιόπιστων και καινοτόμων προϊόντων. Παράλληλα θα δοθεί έμφαση και στους κλάδους ασφάλισης όπου η εταιρία είναι παραδοσιακά ισχυρή (π.χ. τεχνικά έργα, βιομηχανικοί κίνδυνοι, ασφάλιση πιστώσεων, κ.λ.π.) ενώ σχεδιάζονται και θα προωθηθούν πρωτοποριακά ασφαλιστικά προϊόντα που θα καλύπτουν τους περιβαλλοντικούς κινδύνους. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η εταιρία με βάση συγκεκριμένο πρόγραμμα, προετοιμάζει την περαιτέρω ανάπτυξή της στην αγορά των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων η οποία σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις που αναμένονται, θα διευρυνθεί σημαντικά τόσο σε ομαδικό όσο και σε ατομικό επίπεδο ασφάλισης. Είναι επομένως σαφές ότι η ανάπτυξη της νέας εταιρίας ΦΟΙΝΙΞ METROLIFE ΕΜΠΟΡΙΚΗ θα βασίζεται πλέον στην οργανική ασφαλιστική της δραστηριότητα και όχι στις συγκυριακές εξελίξεις των χρηματαγορών, γεγονός που δίνει σιγουριά και προοπτική στους ασφαλισμένους της, στους μετόχους της, στους συνεργάτες της και στο προσωπικό της.»

    J&P ΑΒΑΞ Α.Ε.

    Βάσει του άρθρου 4 της Απόφασης 5/204/14.11.2000 της Ε.Κ. η εταιρία J&P - ΑΒΑΞ ΑΕ γνωστοποιεί ότι από την 23/08/2002, η Οικονομική Διευθύντρια της Εταιρείας θα είναι η κα Αθηνά Ηλιάδη.

    Ι. ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ & ΥΙΟΣ HOLDING A.E.

    Η εταιρία I. ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ & ΥΙΟΣ HOLDING AE με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τα ενοποιημένα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου Μπουτάρη στο Α' εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 12,2% και η κερδοφορία κατά 32,8% έναντι των αντίστοιχων περσινών αποτελεσμάτων. ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΜΠΟΥΤΑΡΗ. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών παρουσίασε αύξηση κατά 12,2% και ανήλθε σε 36,9 εκατ. Ευρώ, έναντι 32,9 εκατ. Ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η αύξηση αυτή οφείλεται στη συνεχή επιτυχή πορεία της μπύρας ΜΥΘΟΣ στην Ελληνική αγορά, καθώς και στην καλή πορεία που παρουσιάζουν τα κρασιά ΜΠΟΥΤΑΡΗ & ΚΑΜΠΑ του Ομίλου. Το μικτό περιθώριο διαμορφώθηκε στο 48,1% έναντι 46,2% του Α' εξαμήνου 2001, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες περίπου. Τα λειτουργικά κέρδη EBIDTA του Ομίλου διαμορφώθηκαν στην τρέχουσα περίοδο στα 6,2 εκατ. Ευρώ, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση κατά 32,8% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου (4,6 εκατ. Ευρώ στο Α' εξάμηνο 2001). Τα καθαρά κέρδη προ φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας αυξήθηκαν κατά 179,6% και ανήλθαν σε 2 εκατ. Ευρώ έναντι 0,7 εκατ. Ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης. Τα καθαρά κέρδη προ φόρων και μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας στο Α' εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης ανήλθαν σε 1,3 εκατ. Ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 157,2% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου (0,5 εκατ. Ευρώ). Τέλος, η Διοίκηση εκτιμά ότι η πολύ καλή πορεία των αποτελεσμάτων κατά το Α' εξάμηνο, παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζει η Ελληνική αγορά, θα συνεχισθεί και κατά το Β' εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης.»

    EURODRIP Α.Β.Ε.Γ.Ε.

    Σύμφωνα με την απόφαση 5/204/14.11.2000 της Ε.Κ., η εταιρία γνωστοποιεί ότι έπειτα από την αποχώρηση του οικονομικού διευθυντή της εταιρίας, κύριου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΡΟΥΝΤΟΥ, την θέση αυτή έχει αναλάβει ο κύριος ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ.

    J&P ΑΒΑΞ Α.Ε.

    Η εταιρία J&P ΑΒΑΞ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Ο ΄Ομιλος παρουσιάζει τις πρώτες λογιστικές καταστάσεις με τη νέα του Δομή, μετά την απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης στις 28/6/2002 με την οποία έχει επέλθει η οριστικοποίηση των διαδικασιών συγχώνευσης. Με τη νέα δομή, ο όμιλος εκφράζεται στο χώρο των κατασκευών μέσω: της μητρικής εταιρίας J&P ΑΒΑΞ, εισηγμένης στο χρηματιστήριο, η οποία ευρίσκεται στην τελική φάση των διαδικασιών για την απόκτηση του νέου ανώτατου εργοληπτικού πτυχίου 7ης τάξης, της θυγατρικής της ΕΤΕΘ, η οποία ευρίσκεται στην τελική φάση των διαδικασιών του νέου εργοληπτικού πτυχίου 6ης τάξης και της θυγατρικής της ΠΡΟΕΤ, η οποία ευρίσκεται στην τελική φάση των διαδικασιών του νέου εργοληπτικού πτυχίου 3ης τάξης. Τα προ φόρων κέρδη της μητρικής J&P ΑΒΑΞ Α.Ε., μετά την απορρόφηση της J&P (Ελλάς) και ΕΤΕΚ, ανέρχονται σε 17,6 εκ. Ευρώ έναντι 9,7 εκ. του αντίστοιχου εξαμήνου του 2001, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 81%. Παράλληλα ο κύκλος εργασιών υπερτριπλασιάσθηκε και ανήλθε σε 168,2 εκ. Ευρώ έναντι 51,4 του αντίστοιχου εξαμήνου του 2001. Τα ενοποιημένα κέρδη της J&P ΑΒΑΞ μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας, ανήλθαν σε 22,1 εκ. Ευρώ έναντι 16,7 εκ. ευρώ του αντίστοιχου εξαμήνου του 2001 με αύξηση 32,6%. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 208,3 εκ. Ευρώ έναντι 173,6 εκ. Ευρώ του αντίστοιχου εξαμήνου του 2001 με αύξηση 20%. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του Ομίλου ξεπερνά σήμερα τα 900 εκ. Ευρώ. Τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου όπως διαμορφώθηκαν στο εξάμηνο επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις της Διοίκησης για το 2002, σύμφωνα με τις οποίες ο κύκλος εργασιών θα υπερβεί τα 400 εκ. Ευρώ και τα κέρδη αντίστοιχα τα 44 εκ. Ευρώ. Ο Όμιλος με την νέα του Δομή, τα ανωτέρω επιτευχθέντα αποτελέσματα και την έντονη παρουσία του σ' όλους σχεδόν τους τομείς του Κατασκευαστικού κλάδου, προχωρεί σταθερά στην επίτευξη των μακροχρόνιων στρατηγικών του στόχων, και ιδιαίτερα όσον αφορά την ανάπτυξή του σε νέους τομείς και δραστηριότητες.»

    Κ.Ι. ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.

    Η εταιρία Κ.Ι. ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Βελτίωση σε σχέση με τα ποσοστά μείωσης που εμφάνισαν τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, κατέγραψαν τόσο ο κύκλος εργασιών όσο και τα προ φόρων κέρδη της κατασκευαστικής εταιρίας Κ. Ι. ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ κατά τη διάρκεια των έξι πρώτων μηνών του 2002. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης για το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου 2002 διαμορφώθηκε στο ποσό των 46,56 εκατ. ευρώ έναντι 55,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σημειώνοντας μείωση σε ποσοστό 16,5%. Υπενθυμίζεται ότι το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου η ποσοστιαία μεταβολή του τζίρου της Κ. Ι. ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ ήταν μειωμένη κατά 32%, ποσοστό που - όπως είχε προβλέψει η διοίκηση της τεχνικής εταιρίας - μειώθηκε στο μισό περίπου μέσα στους τρεις μήνες που ακολούθησαν. Παρόμοια εικόνα παρουσίασε και η πορεία των προ φόρων κερδών, καθώς στο πρώτο εξάμηνο αυτά ήταν μειωμένα κατά 37,5% έναντι μείωσης 50% που εμφάνισαν το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου 2002. Συγκεκριμένα, η κερδοφορία της επιχείρησης διαμορφώθηκε το φετινό πρώτο εξάμηνο στο ποσό των 2,25 εκατ. ευρώ από 3,6 εκατ. ευρώ που ήταν την αντίστοιχη χρονική περίοδο του προηγούμενου έτους (μείωση 37,5%). Αξίζει να αναφερθεί ότι η κάμψη που παρατηρείται στα οικονομικά μεγέθη της Κ. Ι. ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ είναι προσωρινή και οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι η επιχείρηση έχει ήδη ολοκληρώσει και παραδώσει το μεγαλύτερο μέρος των έργων που της ανατέθηκαν μέχρι τώρα κατά μήκος της Αττικής Οδού. Έτσι, τα έσοδα από το μεγάλο αυτό αυτοχρηματοδοτούμενο έργο στο οποίο συμμετέχει η Κ. Ι. ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ έχουν περιοριστεί σημαντικά από τις αρχές του έτους. Ωστόσο, λόγω της ανάληψης νέων μεγάλων έργων που έχει αρχίσει να κατασκευάζει το τελευταίο διάστημα (Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο - Νέος Ιππόδρομος Αθηνών, Β΄ φάση έργων Διεθνούς Ραδιοτηλεοπτικού Κέντρου κ.α.), εκτιμάται ότι μέχρι τα τέλη του 2002 η εταιρία θα έχει καταφέρει να αναστρέψει την μέχρι στιγμής αρνητική πορεία του κύκλου εργασιών και των κερδών της. Όσον αφορά στα ίδια κεφάλαια, για το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης αυτά διαμορφώθηκαν στα 71,4 εκατ. ευρώ έναντι 71,6 εκατ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου 2001 (μείωση 0,27%).»

    ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Α.Ε.

    Η εταιρία ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Η δρομολόγηση των νέων πλοίων των ΜΙΝΩΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ, που κατά γενική ομολογία αποτελούν τα πλέον σύγχρονα και ταχύτατα πλοία στον ευρωπαϊκό θαλάσσιο χώρο και η πιστή εφαρμογή των στρατηγικών αποφάσεων της διοίκησης, οδήγησαν στην πλήρη αναστροφή των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας, όπως προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα του α' εξαμήνου 2002. Πιο συγκεκριμένα: τα έσοδα εκμετάλλευσης (κύκλος εργασιών) ανήλθαν σε 71,7 εκ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 23% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Τα κέρδη, προ τόκων και αποσβέσεων (E.B.I.T.D.A.), τριπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα και ανήλθαν σε 10,2 εκ. ευρώ ενώ το περιθώριο του λειτουργικού κέρδους αυξήθηκε από 5,7% σε 14,2%. Το καθαρό αποτέλεσμα είναι, όπως αναμενόταν, ζημιογόνο, καθώς το α' εξάμηνο του έτους αποτελεί το χρονικό διάστημα που παρουσιάζει χαμηλή εμπορική και τουριστική κίνηση. Το αποτέλεσμα αυτό δεν είναι συγκρίσιμο με το αντίστοιχο του α' εξαμήνου 2001, δεδομένου ότι στο περυσινό διάστημα συμπεριλαμβάνεται έκτακτο κέρδος ύψους 9,7 εκ. ευρώ από την πώληση του F/B N.Καζαντζάκης. Σε ό,τι αφορά στην κίνηση, παρατηρείται σημαντική αύξηση τόσο στα μερίδια αγοράς όσο και στις πληρότητες των πλοίων σε όλες τις κατηγορίες του μεταφορικού έργου και σε όλες τις γραμμές που δραστηριοποιούνται τα πλοία της εταιρείας. Συγκεκριμένα, κατά το α' εξάμηνο του 2002 η κίνηση σε επιβάτες είναι αυξημένη κατά 16%, σε Ι.Χ. αυτοκίνητα κατά 7% και σε φορτηγά κατά 21%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του προηγούμενου χρόνου.»

    ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ Α.Ε.

    Η εταιρία ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Δύο πολύ σημαντικά έργα αυτά της αναβάθμισης του Καυτανζόγλειου Σταδίου Θεσσαλονίκης και της θεμελίωσης του Νέου Μουσείου Ακρόπολης, ανέλαβε η ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ ΑΕ. Πιο συγκεκριμένα σήμερα υπεγράφη η σύμβαση για την αναβάθμιση του Καυτανζόγλειου Σταδίου Θεσσαλονίκης μετά από διαγωνισμό που προκήρυξε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Αντικείμενο του συγκεκριμένου έργου είναι η μελέτη και κατασκευή των έργων αναβάθμισης του Καυτανζόγλειου Σταδίου Θεσσαλονίκης για τους προκριματικούς αγώνες ποδοσφαίρου των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και την ολοκληρωμένη λειτουργία του κατά την μετα- Ολυμπιακή περίοδο. Το έργο με προϋπολογισμό 39.325.018, 34 ευρώ περιλαμβάνει: την πλήρη ανακαίνιση του υφιστάμενου σταδίου (κερκίδες, χώροι κάτω από τις κερκίδες) του στίβου και της κονίστρας, την ανακαίνιση του βοηθητικού στίβου, την ανακαίνιση των ανοικτών γηπέδων αθλοπαιδιών, την κατασκευή μεταλλικού στεγάστρου σε όλο το μήκος της κερκίδας, την ανακατασκευή - διευθέτηση και εξωραϊσμό του περιβάλλοντος, ώστε το σύνολο του να εξυπηρετεί αθλητές ποδοσφαίρου, στίβου, πάλης, τζούντο, άρσης βαρών, γυμναστικής και τάε-κβο-ντο, όλες τις ανάγκες γραπτού και ηλεκτρονικού τύπου, λειτουργίες για VIPs, περίπου 40.000 θεατές και αθλήματα σε ανοικτά γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, μικρό ποδόσφαιρο). Ακόμη αναμορφώνονται οι χώροι στάθμευσης οχημάτων, το εσωτερικό δίκτυο δρόμων και οι χώροι πρασίνου και αναψυχής και διαμορφώνονται κατάλληλα οι εξωτερικές προσβάσεις και συνδέσεις με το κυκλοφοριακό δίκτυο της πόλης. Το έργο προβλέπεται να περατωθεί σε ενάμιση χρόνο περίπου. Παράλληλα η ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ η οποία στον τομέα των ειδικών γεωτεχνικών έργων, είναι μια από τις δύο εξειδικευμένες επιχειρήσεις στον ελληνικό χώρο με ιδιόκτητο τεχνικό εξοπλισμό, εργαστήρια και εξειδικευμένο προσωπικό για τον σχεδιασμό αντίστοιχων έργων υπέγραψε σήμερα σύμβαση σύμφωνα με την οποία αναλαμβάνει εργασίες αντιστήριξης και εκσκαφών του Νέου Μουσείου Ακρόπολης προϋπολογισμού 2.641.000. ευρώ.»

    ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΣΠΥΡΟΥ Α.Ε.Β.Ε.

    Η εταιρία ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΣΠΥΡΟΥ ΑΕΒΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Η εταιρεία πιστή στις δεσμεύσεις της αταλάντευτα συνεχίζει την επιχειρησιακή της αναδιάρθρωση. Στο τέλος του τρέχοντος έτους θα έχει πραγματοποιήσει, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, όλες τις επενδύσεις και αναδιαρθρώσεις που θα την καταστήσουν ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο, διασφαλίζοντας διαχρονικά τα συμφέροντα των μετόχων της. Το πρόγραμμα σποροπαραγωγής που με επιτυχία πραγματοποίησε κατά το 2001, το οποίο της εξασφάλισε άριστης ποιότητας σπόρο, θα συνεχιστεί και στην παρούσα χρήση για να διασφαλιστεί η επάρκεια και η υψηλή ποιότητα των προϊόντων. Η εταιρεία παράλληλα, πιστεύοντας ότι οι αγορές του εξωτερικού θα της εξασφαλίσουν την μελλοντική της ανάπτυξη, προχώρησε στην ίδρυση τριών θυγατρικών εταιρειών, σε Ιβηρική χερσόνησο, Μέση Ανατολή και Τουρκία αντίστοιχα. Τα πέντε τελευταία χρόνια η εταιρεία σταδιακά υλοποιεί μεταφορά τεχνογνωσίας, από ανεπτυγμένες αγορές διεθνώς, στις αγορές ενδιαφέροντός της στη Μεσόγειο. Το νέο ερευνητικό παραγωγικό κέντρο στην περιοχή της Βοιωτίας θα είναι έτοιμο πριν το τέλος του τρέχοντος έτους. Επίσης, μέσα στο 2002 ολοκληρώνεται και το κέντρο διακίνησης έρευνας Βορείου Ελλάδος που θα καλύψει εμπορικά και τις χώρες της Βαλκανικής. Aυτή η προσπάθεια, σε συνδυασμό με την αντικατάσταση προϊόντων τα οποία έχουν σημαντικό όγκο πωλήσεων αλλά χαμηλό ποσοστό κέρδους, με νέα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, είχαν τις παρακάτω επιπτώσεις στα αποτελέσματα της εταιρείας. Ο τζίρος εμφανίζεται μειωμένος κατά 26% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2001.Ετσι διαμορφώθηκε στα 16.022.786,96 ευρώ έναντι 21.716.020,54 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2001. Το ποσοστό μικτού κέρδους, επιβεβαιώνοντας τις προσπάθειες της εταιρείας για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, ανήλθε στο 56% από 50% το αντίστοιχο εξάμηνο του 2001. Τα κέρδη λόγω των παραπάνω και επίσης λόγω της αύξησης των χρηματοοικονομικών εξόδων, κυρίως των χρεωστικών συναλλαγματικών διαφορών, υποχώρησαν κατά 36%, από 8.252.316,95 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2001 σε 5.314.170,47 ευρώ το 2002. Η διοίκηση πιστεύει ότι τα κέρδη στο τέλος της χρήσης, λόγω της αυξημένης αποδοτικότητας και της εξομάλυνσης της κερδοφορίας, θα υπερβούν τα κέρδη του 2001. Η αυξανόμενη αποτελεσματικότητα της εταιρείας, οι συνεχιζόμενες επενδύσεις και ο προσανατολισμός της στις διεθνείς αγορές, αποσκοπούν στην διαχρονικότητα και στην αυξημένη απόδοση προς τους μετόχους, εδραιώνοντας την «ΣΠΥΡΟΥ» ως ηγέτιδα εταιρεία φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού, στον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου.»

    GOODY'S Α.Ε.

    Η εταιρία GOODY'S ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σε περιβάλλον έντονου ανταγωνισμού και οικονομικής δυσπραγίας (που εντάθηκε ιδιαίτερα κατά το β' τρίμηνο λόγω της προσαρμογής των αγορών στο Eυρώ), ο Όμιλος GOODY'S παρουσίασε κερδοφόρο ανάπτυξη, εισερχόμενος έμπρακτα σε μια νέα εποχή επιτυχιών. Σε ενοποιημένο επίπεδο, ο Όμιλος GOODY'S παρουσιάζει γενική βελτίωση τόσο στα εμπορικά τoυ μεγέθη όσο και στα οικονομικά τoυ αποτελέσματα. O κύκλος εργασιών ανήλθε σε 57,7 εκατ. ευρώ και τα Kέρδη προ φόρων σε 7,0 εκατ. Ευρώ. Tα μεγέθη αυτά είναι αυξημένα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2001 κατά 10% και 19% αντίστοιχα. Tα Kέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 10,3 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 20% περίπου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2001. Eπίσης, ο συντελεστής EBITDA είναι βελτιωμένος κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες ως ποσοστό επί του κύκλου εργασιών έναντι του 2001 και αντιστοιχεί στο 18%. H ανωτέρω θετική πορεία οφείλεται: α) στη καλή πορεία των σημάτων GOODY'S και FLOCAFE, β) στη δραστηριοποίηση των θυγατρικών του Oμίλου στην αγορά του catering, όπου παρά τα δυσμενή στοιχεία για τη τρέχουσα τουριστική περίοδο, σημειώνεται ανάπτυξη άνω του 10%, γ) στη συγκράτηση του κόστους, μέσω οικονομιών κλίμακας. Eπισημαίνεται ότι οι πωλήσεις αλυσίδας (system sales) GOODY'S ανήλθαν σε 91,5 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 8,5% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2001, ενώ για ολόκληρο το 2002 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 180 εκατ. ευρώ έναντι 171 εκατ. ευρώ το 2001. Aντίστοιχα, οι πωλήσεις αλυσίδας (system sales) FLOCAFE ανήλθαν σε 14,7 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 31%, ενώ για ολόκληρο το 2002 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 32 εκατ. ευρώ έναντι 23,5 εκατ. ευρώ το 2001. Aυτά τα μεγέθη ενισχύουν την ηγετική θέση και τα μερίδια αγοράς και των δύο σημάτων GOODY'S και FLOCAFE στους κλάδους τους. Eιδικά στην ανάκαμψη της αλυσίδας GOODY'S, σε σχέση με τη περσινή περίοδο, συνετέλεσε η εισαγωγή 6 νέων προϊόντων με 17 κωδικούς στο μενού, συνδυαστικά με ένα έντονο πρόγραμμα επικοινωνίας και προβολής, που θα συνεχιστεί και κατά το δεύτερο εξάμηνο.Aναφορικά με τα νέα καταστήματα, σημειώνεται ότι στο 12μηνο από 01/07/2001 έως 30/06/2002, έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν συνολικά 15 νέα καταστήματα (6 GOODY'S και 9 FLOCAFE), εκ των οποίων τα 8 καταστήματα (2 και 6 αντίστοιχα) μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2002. Στα τρέχοντα πλάνα του Oμίλου είναι προγραμματισμένα να λειτουργήσουν τουλάχιστον άλλα 12 καταστήματα μέχρι τέλους του 2002. Στη Kύπρο άνοιξε πρόσφατα το 7ο GOODY'S ενώ επιταχύνεται και η διαδικασία ανοίγματος του πρώτου FLOCAFE, με στόχο να λειτουργήσει πριν το τέλος του έτους. Συνολικά η θετική πορεία του Oμίλου GOODY'S κατά το πρώτο εξάμηνο του 2002 συμβαδίζει με το επιχειρησιακό πλάνο, το οποίο προσβλέπει σε κύκλο εργασιών 124 εκατ. ευρώ και σε κέρδη προ φόρων άνω των 13,5 εκατ. ευρώ για το 2002, αντικατοπτρίζοντας την άριστη συνεργασία και συμβολή όλων, διοίκησης, στελεχών, εργαζομένων και αδειούχων σ' αυτή.»

    ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.

    Η εταιρία ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Στο πρώτο εξάμηνο του 2002 οι ενοποιημένες πωλήσεις του Ομίλου εταιρειών ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. ανήλθαν σε 317,8 εκατ. ευρώ έναντι 257,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2001, παρουσιάζοντας αύξηση 23,6%. Σημειώνεται ότι στις ενοποιημένες πωλήσεις του εξαμήνου 2002 περιλαμβάνεται ο Όμιλος GOODY'S (πωλήσεις 57 εκατ. ευρώ), ενώ δεν περιλαμβάνεται η ARLA FOODS ΕΛΛΑΣ AEBEE (πωλήσεις 40 εκατ. ευρώ), η οποία είχε ενοποιηθεί το 2001, καθώς τη διοίκηση της εταιρείας ανέλαβε από τις αρχές Απριλίου 2002 η ARLA FOODS amba. Η ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. συμμετέχει με ποσοστό 40% στην ARLA FOODS ΕΛΛΑΣ AEBEE και συνεχίζει την ενεργή υποστήριξή της προς την εταιρεία με στόχο την ανάπτυξη του σήματος ΔΕΛΤΑ στον κλάδο των τυροκομικών. Το μικτό κέρδος του Ομίλου αυξήθηκε στο 36,6% από 29,4%, ενώ σημαντική βελτίωση παρουσίασαν τα κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων (EBITDA), τα οποία έφθασαν τα 47,5 εκατ. ευρώ από 30,5 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 56%, η οποία προέρχεται κυρίως από τη βελτίωση του λειτουργικού κόστους όλων των θυγατρικών εταιρειών του Ομίλου. Στην ίδια περίοδο τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 23,7%, φθάνοντας έτσι τα 16,8 εκατ. ευρώ έναντι 13,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2001, μετά και από την απόσβεση της υπεραξίας από την εξαγορά της εταιρείας GOODY'S, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε εικοσαετή βάση, σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα. Τα κέρδη προ φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας ανήλθαν στα 8,9 εκατ. ευρώ έναντι 9,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2001, σημειώνοντας μείωση κατά 9,1% λόγω της αυξημένης αναλογίας μετόχων μειοψηφίας, η οποία προέρχεται από την ενοποίηση του Ομίλου GOODY'S. Σημειώνεται, τέλος, ότι η αύξηση των μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων οφείλεται κυρίως στη σύναψη κοινοπρακτικού δανείου ύψους 200 εκατ. ευρώ, από τη ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε., η οποία έγινε τον Δεκέμβριο του 2001, ενώ μείωση κατά 10% αναμένεται να παρουσιάσουν οι δανειακές υποχρεώσεις του Ομίλου με 31.12.2002. Κυρίαρχος στόχος του Ομίλου για το 2002, είναι να διατηρήσει και να επαυξήσει τα ηγετικά μερίδια αγοράς που κατέχει και, παράλληλα, να συνεχισθεί η ενδυνάμωση της λειτουργικής βάσης εσόδων, έτσι ώστε αυτά να αποτελούν τον κύριο κορμό της συνολικής υγιούς κερδοφορίας του.»

    MARFIN COMM Α.Ε.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι σύμφωνα με απόφαση της από 28/06/2002 Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της Εταιρίας, το μέρισμα για την χρήση 2001 ανέρχεται σε 0,02729 ευρώ (9,3 δρχ.) ανά μετοχή. Δικαιούχοι του εν λόγω μερίσματος είναι οι κάτοχοι μετοχών της Εταιρίας κατά την λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών της 28 Ιουνίου 2002. Από την 1η Ιουλίου 2002 οι μετοχές διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα μερίσματος χρήσης 2001. Η πληρωμή του μερίσματος θα αρχίσει την Τετάρτη 28 Αυγούστου 2002 και θα γίνει με ονομαστικές δίγραμμες επιταγές της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, οι οποίες θα αποσταλούν ταχυδρομικώς στους δικαιούχους μαζί με την βεβαίωση για φορολογική χρήση. Σε περίπτωση απώλειας ή μη παραλαβής της επιταγής και αλλαγής διεύθυνσης, παρακαλούνται οι κ.κ. μέτοχοι όπως επικοινωνήσουν με τα γραφεία της εταιρίας (Λ. Κηφισίας 16 151 25 Μαρούσι, τηλ. 6800706, Τμήμα Μετόχων).

    ΓΕΚ Α.Ε.

    Η εταιρία ΓΕΚ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σημαντική αύξηση κατά 16,5% παρουσίασε ο Κύκλος Εργασιών το Α΄εξάμηνο του 2002 καθώς ανήλθε σε 103,2 εκ. Euro έναντι 88,6 εκ. Euro του 2001. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα παραπάνω δεν έχουν ενοποιηθεί τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου της ΔΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ο οποίος ήδη αποτελεί μέλος του Ομίλου ΓΕΚ. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η άνοδος των λειτουργικών κερδών κατά 31,0% τα οποία ανήλθαν σε 13,1 εκ. Euro έναντι 10,0 εκ. Euro του 2001. Τα Ενοποιημένα Μικτά Κέρδη σαν ποσοστό του Ενοποιημένου Κύκλου Εργασιών ανήλθαν στο 19,3% έναντι 15,7% της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Τα προ φόρων Ενοποιημένα Κέρδη του Ομίλου ανήλθαν σε 18,9 εκ. Euro έναντι 40,6 εκ. Euro του αντίστοιχου εξαμήνου του 2001. Η μεταβολή αυτή οφείλεται αποκλειστικά στη διαμόρφωση των χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων, όπου στα αντίστοιχα του περυσινού εξαμήνου είχαν συμπεριληφθεί έσοδα ύψους 35,4 εκ. Euro από πώληση ποσοστού πλειοψηφίας θυγατρικής εταιρείας του Ομίλου. Ως εκ τούτου, βάση προσαρμογής για την σύγκριση των μεγεθών, είναι η ανάλυση των λειτουργικών αποτελεσμάτων του Ομίλου. Ανοδικά κινήθηκε το Α΄εξάμηνο και ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ΤΕΡΝΑ σημειώνοντας αύξηση 52,2% και ανήλθε σε 48,7 εκ. Euro έναντι 32,0 εκ. Euro το 2001. Τα Μικτά Κέρδη της υπερδιπλασιάστηκαν και ανήλθαν σε 8,4 εκ. Euro έναντι 3,9 εκ. Euro ενώ τα Καθαρά προ φόρων Κέρδη ανήλθαν σε 6,6 εκ. Euro έναντι 3,4 εκ. Euro το 2001 σημειώνοντας σημαντική αύξηση κατά 94,1%. Σημειώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών απορρόφησης των εταιρειών ΨΥΚΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΗΝΙΟΧΟΣ ΑΤΕ, ΔΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΕ, ΕΡΓΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΕ και του κατασκευαστικού κλάδου της ΓΕΚ, η ΤΕΡΝΑ θα αποτελέσει τον κατασκευαστικό βραχίονα του Ομίλου διεκδικώντας το νέο ανώτατο πτυχίο 7ης τάξης. Η δραστηριοποίηση του Ομίλου στον τομέα της παραγωγής ενέργειας και η αντίστοιχη υλοποίηση ενός υψηλού επενδυτικού προγράμματος, το οποίο συνεχίστηκε και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2002, δημιουργεί υψηλές κεφαλαιακές και χρηματοδοτικές απαιτήσεις. Η χρηματοοικονομική θέση της μητρικής εταιρείας της οποίας ο τραπεζικός δανεισμός είναι μηδενικός δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις τόσο για την εξασφάλιση των αναγκαίων χρηματοδοτικών πόρων για την επιτυχή ολοκλήρωση των επενδύσεων όσο και την επέκταση του Ομίλου σε νέους τομείς και νέες δραστηριότητες.»

    ΒΙΟΧΑΛΚΟ Α.Ε.

    Η εταιρία ΒΙΟΧΑΛΚΟ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Αύξηση 13,5% παρουσίασε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2002 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2001 και ανήλθε σε 755 εκατ. ΕΥΡΩ. Αύξηση επίσης παρουσίασαν τα ενοποιημένα κέρδη προ χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων, φόρων και αποσβέσεων («EBITDA») κατά 6,2 % και ανήλθαν σε 105,3 εκατ. ΕΥΡΩ. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου προ φόρων, που ανήλθαν σε 52,4 εκατ. ΕΥΡΩ έχουν επιβαρυνθεί με αποσβέσεις συνολικού ύψους 46,8 εκατ. ΕΥΡΩ, αυξημένες κατά 14,6 εκατ. ΕΥΡΩ ή 45 % σε σχέση με αυτές της αντίστοιχης περιόδου 2001. Σημειώνεται ότι τα κέρδη της ΒΙΟΧΑΛΚΟ Α.Ε., που ανήλθαν σε 7,3 εκατ. ΕΥΡΩ εμφανίζονται αυξημένα κατά 23,7%. Η δυσμενής διεθνής οικονομική συγκυρία επηρέασε τα αποτελέσματα των εταιριών του Ομίλου που έχουν έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, ενώ τα αποτελέσματα της ΣΙΔΕΝΟΡ ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικά λόγω της πλήρους λειτουργίας του εργοστασίου της SOVEL στον Αλμυρό Μαγνησίας. Οι αυξημένες αποσβέσεις που επιβάρυναν τα καθαρά κέρδη, ενισχύοντας όμως παράλληλα την καθαρή θέση του Ομίλου οφείλονται στις πραγματοποιηθείσες επενδύσεις των τελευταίων ετών σε μηχανολογικό εξοπλισμό που αύξησαν σημαντικά την παραγωγική δυναμικότητα των εταιριών του Ομίλου, και οι οποίες αναμένεται σύντομα να μεγιστοποιήσουν την απόδοσή τους. Η συνεισφορά των επενδύσεων αυτών είναι ήδη ορατή τόσο από την σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών όσο και από την βελτίωση του ποσοστού μικτού κέρδους προ αποσβέσεων. Τέλος συνεχίζεται η προσπάθεια ενσωμάτωσης στον Όμιλο των εξαγορασθεισών εταιριών του εξωτερικού τα αποτελέσματα των οποίων εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν περαιτέρω την κερδοφορία.»

    ΑΕΤ ΤΙΤΑΝ

    Η εταιρία AET TITAN με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Οι ενοποιημένες πωλήσεις του Ομίλου Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ ανήλθαν σε Euro 512 εκ., παρουσιάζοντας αύξηση 6%. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) έφτασαν τα Euro 132 εκ. αυξημένα κατά 14%. Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου, μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας και την πρόβλεψη για φόρους, αυξήθηκαν κατά 6% φθάνοντας τα Euro 47 εκ. Η απότομη ανατίμηση του Ευρώ έναντι του δολαρίου και της Αιγυπτιακής λίρας τις τελευταίες μέρες του Ιουνίου προκάλεσε αρνητικές συναλλαγματικές διαφορές και ζημίες που περιλαμβάνονται στα ανόργανα αποτελέσματα. Αντίθετα, οι θετικές συναλλαγματικές διαφορές που προέκυψαν από την αποτίμηση των μακροπρόθεσμων δανείων εμφανίζονται στον λογαριασμό «προβλέψεις διάφορες» του Παθητικού. Ειδικότερα, για τις επιμέρους γεωγραφικές περιοχές που δραστηριοποιείται ο Ομιλος: Στην Ελλάδα, οι πωλήσεις τσιμέντου, σκυροδέματος και αδρανών υλικών εξακολούθησαν την ανοδική τους πορεία. Στις ΗΠΑ, παρά τις δυσκολίες που παρατηρούνται σε πολλούς τομείς της οικονομίας, οι πωλήσεις του Ομίλου διατηρήθηκαν σε σταθερά επίπεδα κυρίως λόγω της δύναμης που παρουσιάζει η ιδιωτική κατανάλωση. Στην Αίγυπτο, η υπάρχουσα υπερπροσφορά τσιμέντου σε συνδυασμό με την στασιμότητα στη ζήτηση διατήρησαν τα αποτελέσματα σε χαμηλά επίπεδα. Στη Ν.Α. Ευρώπη, παρατηρήθηκε βελτίωση στη ζήτηση στα Σκόπια σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, που είχαν επικρατήσει εχθροπραξίες στην περιοχή, ενώ στη Βουλγαρία, οι συνθήκες της αγοράς παρουσίασαν βελτίωση. Τέλος, το νεοαποκτηθέν εργοστάσιο Kosjeric στη Σερβία ενοποιήθηκε πλήρως από τις 2 Απριλίου 2002 και εμφάνισε θετικό λειτουργικό και τελικό αποτέλεσμα. Στη μητρική Eταιρία, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 11% και ανήλθαν σε Euro 203 εκ. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) έφτασαν τα Euro 69 εκ. αυξημένα κατά 27%, ενώ τα καθαρά κέρδη του εξαμήνου αυξήθηκαν κατά 4% σε Euro 45 εκ., συμπεριλαμβανομένων και Euro 14 εκ. εσόδων από συμμετοχές.»

    ΔΕΛΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΓΩΤΟΥ Α.Ε.

    Η εταιρία ΔΕΛΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΓΩΤΟΥ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Στο πρώτο εξάμηνο του 2002 οι ενοποιημένες πωλήσεις του Ομίλου ΚΥΛΙΝΔΡΟΜΥΛΟΙ ΠΑΠΑΦΙΛΗ Α.Ε. ανήλθαν σε 80,3 εκατ. ευρώ έναντι 76,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2001, παρουσιάζοντας αύξηση 4,56%. Θα πρέπει να σημειωθούν τα εξής: 1) Οι πωλήσεις του Ομίλου αντιπροσωπεύουν ουσιαστικά τις πωλήσεις του Ομίλου ΔΕΛΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΓΩΤΟΥ ΑΕ. 2) Το πρώτο εξάμηνο του 2001 περιλαμβάνει και τη δραστηριότητα της παραγωγής των αλεύρων (πωλήσεις 7 εκατ. ευρώ), η οποία δεν περιλαμβάνεται στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2002, καθώς ο κλάδος παραγωγής αλεύρων, δηλαδή η εταιρεία ΜΥΛΟΙ ΠΑΠΑΦΙΛΗ Α.Ε., πουλήθηκε αρχές Ιουνίου 2002. Επομένως, η πραγματική αύξηση των πωλήσεων του Ομίλου ΔΕΛΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΓΩΤΟΥ Α.Ε., εφόσον αφαιρεθούν οι ανωτέρω πωλήσεις αλεύρων, είναι της τάξεως του 15%. Τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διατηρήθηκαν στα 15 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο 2002, προβλέπεται όμως να παρουσιάσουν αύξηση 15% με τέλος του έτους, σε σχέση με τέλος του 2001, κυρίως λόγω της εποχικότητας στη δραστηριότητα του παγωτού και να υπερβούν έτσι τα 25 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 5,6 εκατ. ευρώ έναντι 1,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2001, παρουσιάζοντας έτσι αύξηση 217%. Τα ανωτέρω κέρδη περιλαμβάνουν 3,8 εκατ. ευρώ που προέρχονται από την υπεραξία της πώλησης της εταιρείας ΜΥΛΟΙ ΠΑΠΑΦΙΛΗ Α.Ε., δηλαδή της δραστηριότητας παραγωγής αλεύρων, ενώ 1,8 εκατ. ευρώ προέρχονται από τη λειτουργική δραστηριότητα παγωτού. Να σημειωθεί, επίσης, ότι από 16/7/2002, η εταιρεία ΚΥΛΙΝΔΡΟΜΥΛΟΙ ΠΑΠΑΦΙΛΗ Α.Ε. απορρόφησε την εταιρεία ΔΕΛΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΓΩΤΟΥ Α.Ε. και μετονομάσθηκε σε ΔΕΛΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΓΩΤΟΥ Α.Ε., ολοκληρώνοντας έτσι όλες τις τυπικές διαδικασίες για την εισαγωγή της ΔΕΛΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΓΩΤΟΥ Α.Ε στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.»

    ΜΠΑΜΠΗΣ ΒΩΒΟΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.

    Η εταιρία ΜΠΑΜΠΗΣ ΒΩΒΟΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Αύξηση του κύκλου εργασιών πέτυχε το πρώτο εξάμηνο του 2002 η ΜΠΑΜΠΗΣ ΒΩΒΟΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ. Συγκεκριμένα, τα έσοδα από πωλήσεις και μισθώσεις ακινήτων σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 29% και ανήλθαν σε 47,02 εκατ. ευρώ, έναντι 36,47 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο. Τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) σημείωσαν άνοδο της τάξης του 13% και ανήλθαν σε 17,87 εκατ. Ευρώ, πιστοποιώντας την συνέχιση της αυξητικής πορείας της λειτουργικής κερδοφορίας της εταιρείας. Μείωση της τάξης του 24% σημείωσαν τα κέρδη προ φόρων, κυρίως λόγω της μειώσεως των χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων. Για την εκτίμηση της ανοδικής πορείας της εταιρίας πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν τα εξής: α. Στις αρχές του 2002 έγινε έναρξη και το 2003 θα ολοκληρωθεί το έργο που κατασκευάζει η εταιρεία με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης, σε οικόπεδο 27 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Χαλάνδρι, που θα αποφέρει μελλοντικά στην εταιρία έσοδα από υπομισθώσεις, ύψους άνω των 550 εκατομμυρίων ευρώ, στην διάρκεια της 48ετούς μισθώσεως. β. Σε κάθε χρήση προχωρεί η επανάκτηση των ακινήτων που επωλήθησαν με την μέθοδο του sale and lease back, κατά ποσοστό περίπου 10%, ώστε η εταιρεία, μετά παρέλευση δεκαετίας, να επανακτήσει ακίνητα προνομιούχα, με αξία που θα υπερβαίνει τα 150 εκατομμύρια ευρώ. Η διοίκηση της εταιρίας προβλέπει ενίσχυση των μεγεθών της στο δεύτερο εξάμηνο της χρήσεως με στόχο την άνοδο της κερδοφορίας και του τζίρου στην χρήση 2002. Οι αισιόδοξες αυτές προβλέψεις στηρίζονται στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με αγοραστές μισθωτές για τα ανεγειρόμενα ακίνητα που δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί με συμβάσεις και στον νόμο που ψηφίσθηκε περί μεταφοράς συντελεστή δόμησης.»

    Α.Ε.Ε. ΑΡΓΥΡ/ΤΩΝ & ΒΑΡΥΤΙΝΗΣ

    Η εταιρία ΑΕΕ ΑΡΓΥΡ/ΤΩΝ & ΒΑΡΥΤΙΝΗΣ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Αύξηση κατά 15,3% παρουσίασαν τα ενοποιημένα κέρδη της Α.Ε.Ε. Αργυρομεταλλευμάτων & Βαρυτίνης κατά το α' εξάμηνο του 2002 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2001. Ειδικότερα, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων και μετά από μειοψηφίες, ανήλθαν σε Euro 10,5 εκατ. έναντι Euro 9,1 εκατ. το 2001. Οι ενοποιημένες πωλήσεις στο α' εξάμηνο φέτος διαμορφώθηκαν σε Euro 148,4 εκατ., σημειώνοντας οριακή μείωση 0,7% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2001. Στον τομέα βιομηχανικών ορυκτών, τα κέρδη προ φόρων το α' εξάμηνο του τρέχοντος έτους ανήλθαν σε Euro 8,3 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 13,9% σε σχέση με το 2001, ενώ οι συνολικές πωλήσεις μειώθηκαν ελαφρά, κατά 1,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, στα Euro 111,2 εκατ. Σημαντική ήταν η βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας όπως απεικονίζεται στην αύξηση του περιθωρίου EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) από 20,9% σε 22,2%. Στον τομέα εμπορικών δραστηριοτήτων (Μοτοδυναμική Α.Ε.Ε. & Ergotrak Α.Ε.) οι συνολικές πωλήσεις αυξήθηκαν έναντι του α΄εξαμήνου του 2001 κατά 2,7%, σε Euro 37,2 εκατ. Αντίστοιχα τα κέρδη προ φόρων έφθασαν τα Euro 2,7 εκατ., αυξημένα κατά 3,7%. Η προβλεπόμενη αντιστροφή της αρνητικής εικόνας του πρώτου τριμήνου για το σύνολο των εμπορικών μας δραστηριοτήτων, πραγματοποιήθηκε τόσο σε επίπεδο πωλήσεων όσο και, κυρίως, σε επίπεδο κερδοφορίας. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του α' εξαμήνου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Α.Ε.Ε. Αργυρομεταλλευμάτων & Βαρυτίνης κ. Ευθύμιος Βιδάλης δήλωσε: Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι διότι, παρά τη συνεχιζόμενη ύφεση στις διεθνείς αγορές, οι πωλήσεις μας διατηρήθηκαν σταθερές, ενώ η κερδοφορία μας σημείωσε αύξηση. Οι διάφορες οργανωτικές ενέργειες και επιχειρηματικές κινήσεις που έγιναν μέσα στο 2001 με στόχο τη βελτίωση της κερδοφορίας και την ισχυροποίηση της αναπτυξιακής προοπτικής του Ομίλου μας, έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς. Προσδοκούμε αντίστοιχα αποτελέσματα και για το υπόλοιπο του έτους, έχοντας πάντα υπόψη μας τη συνεχιζόμενη ασάφεια όσον αφορά την πορεία της διεθνούς οικονομίας.»

    ΙΝΤΡΑΛΟΤ Α.Ε.

    Η εταιρία ΙΝΤΡΑΛΟΤ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου Intralot κατά το Α' εξάμηνο του 2002 όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις της 30/6/2002. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της εταιρίας ανήλθε σε 155 εκατ. ευρώ έναντι 134 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου εξάμηνου του 2001 σημειώνοντας αύξηση κατά 15%, ενώ τα κέρδη προ φόρων παρουσίασαν αύξηση 25% και ανήλθαν σε 44 εκατομμύρια ευρώ. Όσον αφορά στη μητρική εταιρία, ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 42,3 εκατ. ευρώ έναντι 23,8 εκατ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου του 2001 σημειώνοντας αύξηση 77%. Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 25% και ανήλθαν σε 24,5 εκατ. ευρώ έναντι 19,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2001. Η δραστηριότητα της εταιρίας στην ελληνική αγορά παρουσιάζει αξιοσημείωτη πορεία, καθώς τα παιχνίδια που οργανώνει και λειτουργεί η Intralot έχουν κατοχυρώσει την θέση τους και η ανοδική τους πορεία ενισχύεται. Ο τζίρος του προκαθορισμένου στοιχήματος εμφανίζει άνοδο κατά 25% στο πρώτο εξάμηνο, ενώ οι πωλήσεις του Στιγμιαίου Λαχείου παρουσιάζουν σταθεροποίηση, γεγονός που εκτιμάται ως ιδιαίτερα θετικό, αφού η μετάβαση στο ευρώ είχε σαν αποτέλεσμα την απόσυρση σημαντικού αριθμού λαχείων από την αγορά, επηρεάζοντας τις πωλήσεις στις αρχές του έτους. Η εγκατάσταση των πρώτων τερματικών Videolotto στη Ρουμανία και η πιλοτική φάση λειτουργίας τους έχει ολοκληρωθεί με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, δεδομένου ότι τα έσοδα ανά τερματικό ξεπερνούν σημαντικά τους στόχους που είχαν τεθεί. Στην Βουλγαρία, το προκαθορισμένο στοίχημα εμφανίζει ανοδική πορεία και εκτιμάται πως θα παρουσιάσει αύξηση πωλήσεων της τάξεως του 20%-25% για το 2002. Αξίζει να σημειωθεί πως το έργο που έχει αναλάβει η Intralot στη Χιλή για την προμήθεια και λειτουργία των συστημάτων του κρατικού οργανισμού διαχείρισης τυχερών παιχνιδιών (Polla Chilena), ξεκίνησε επιτυχώς την προηγούμενη εβδομάδα. Η διεθνής επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρίας συνεχίζεται με την ανάληψη νέων έργων και την διείσδυση σε καινούργιες αγορές, όπως αυτήν της Τουρκίας. Επίσης η εταιρία συμμετέχει σε διαγωνισμούς στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, ενώ οι αγορές της Ασίας και της Αυστραλίας αποτελούν τους επόμενους στρατηγικούς της στόχους. Τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου αντανακλούν την αναπτυξιακή πορεία της εταιρίας και την αξιοποίηση των προοπτικών που διανοίγονται στη διεθνή αγορά. Η Intralot, με την εξάπλωση των δραστηριοτήτων της και την ανάληψη νέων έργων αναμένει να ενδυναμώσει περαιτέρω την θέση της στην παγκόσμια αγορά προμηθευτών συστημάτων και υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών.»

    ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΙΚΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Α.Ε.

    Η εταιρία ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΙΚΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2002 ο κύκλος εργασιών της PC SYSTEMS σε ενοποιημένη βάση ανήλθε σε Euro 23,98 εκατ. έναντι Euro 26,30 εκατ. που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2001. Παράλληλα, τα προ φόρων κέρδη μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας στο ίδιο χρονικό διάστημα διαμορφώθηκαν σε Euro 203 χιλιάδες έναντι Euro 1,29 εκατ. Η μείωση αυτή του κύκλου εργασιών κατά 8,8% καθώς και η μείωση των κερδών δεν αντικατοπτρίζουν την αναπτυξιακή πορεία του Ομίλου PC SYSTEMS, όπως αυτή εκφράζεται τόσο μέσα από τα σημαντικά έργα τα οποία έχει αναλάβει το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα όσο και από τη γενικότερη πορεία του oμίλου στην ελληνική αγορά πληροφορικής. Επιπρόσθετα, ο χώρος της παροχής υπηρεσιών στον οποίο δραστηριοποιείται ο ΄Oμιλος PC SYSTEMS, αποτελεί την κυρίαρχη τάση στην ελληνική αγορά πληροφορικής με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης που ξεπερνά το 20% γεγονός που επιβεβαιώνει τις σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές του ομίλου. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω στοιχείων η μείωση των οικονομικών αποτελεσμάτων αποδίδεται στην ύφεση που επικρατεί στην αγορά πληροφορικής κυρίως λόγω των σημαντικών καθυστερήσεων στα έργα του Γ' ΚΠΣ καθώς και λόγω του γενικότερου αρνητικού οικονομικού κλίματος. Παρά την αρνητική συγκυρία της αγοράς σημειώνεται ότι η PC SYSTEMS κατά το α΄ εξάμηνο του 2002 παρέμεινε συνεπής στα επιχειρηματικά της σχέδια με αποτέλεσμα να πραγματοποιήσει στρατηγικές συνεργασίες και να υλοποιήσει σημαντικά έργα. Συγκεκριμένα από τις αρχές του έτους η εταιρία έχει ενισχύσει το μερίδιό της σε έργα του ιδιωτικού, δημόσιου και τραπεζικού τομέα έχοντας αναλάβει σημαντικά έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του έτους. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι κατά το α΄ εξάμηνο του 2002 η PC SYSTEMS ενίσχυσε περαιτέρω τη συμμετοχή της σε Ευρωπαϊκά έργα έρευνας και ανάπτυξης, χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης.»

    ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.

    Η εταιρία ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία και η βελτίωση των κερδών και του κύκλου εργασιών για το α' εξάμηνο του 2002 για την ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. Συγκεκριμένα, τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν σε Euro 6.659,5 εκ. από Euro 4.857,3 εκ. κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 37,1%, ενώ ο κύκλος εργασιών της εταιρίας αυξήθηκε κατά 19,47% φθάνοντας τα Euro 44.222,44 εκ. έναντι Euro 37.013,31 εκ. το 2001. Παράλληλα, η ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. δημοσίευσε και την ενοποιημένη λογιστική της κατάσταση, για το α' εξάμηνο του 2002. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανέρχεται στα Euro 48.806,57 εκ. έναντι Euro 40.141,66 εκ. για το 2001, παρουσιάζοντας μια αύξηση της τάξης του 21,58%, ενώ σημαντική κατά 33,42% εμφανίζεται και η αύξηση των κερδών προ φόρων σε Euro 6.557,6 εκ. από Euro 4.915 εκ.. για το 2001. Υπενθυμίζουμε ότι η ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε., ύστερα από τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων της 27ης Ιουνίου, είναι ένας από τους λίγους έτοιμους κατασκευαστικούς ομίλους που διεκδικούν το νέο πτυχίο Ζ' τάξης και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρώσει όλες τις τυπικές διαδικασίες συγχώνευσης με την Κ.Ι. ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ καθώς και τις άλλες θυγατρικές της εταιρίες.»

    DATAMEDIA Α.Ε.

    Η εταιρία DATAMEDIA ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Οι ενοποιημένες πωλήσεις της DATAMEDIA το πρώτο εξάμηνο του 2002 ανήλθαν σε Euro 14.191,2 χιλ., έναντι Euro 14.025,3 χιλ. της αντίστοιχης περιόδου του 2001 σημειώνοντας οριακή αύξηση κατά 1,2%. Κατά το ίδιο διάστημα οι πωλήσεις της μητρικής Εταιρίας ανήλθαν σε Euro 6.255,0 χιλ., έναντι Euro 10.017,4 χιλ. της αντίστοιχης περιόδου του 2001, σημειώνοντας μείωση κατά 37,6%. Το μικτό περιθώριο κέρδους σε ενοποιημένη βάση μειώθηκε από 58,7% σε 44,0% και σε απλή από 26,6% σε 23,5%. Εξαιτίας της μείωσης αυτής η Εταιρία τηρεί συντηρητική πολιτική πωλήσεων μέχρι το τέλος του 2002, με στόχο να επικεντρωθεί σε αυτές που εκτιμάται ότι παρουσιάζουν υψηλότερο περιθώριο κέρδους και ταχύτερη εισπραξιμότητα. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων, και αποσβέσεων (EBITDA), ανήλθαν στο πρώτο εξάμηνο του 2002 σε Euro 1.292,3 χιλ., έναντι Euro 3.735,2 χιλ. της αντίστοιχης περιόδου του 2001, και εμφανίζονται μειωμένα κατά 65,4% και της μητρικής Εταιρίας ανήλθε σε Euro 128,0 χιλ., έναντι Euro 1.248,7 χιλ. αντίστοιχα. Τα καθαρά ενοποιημένα αποτελέσματα του Ομίλου, μετά από τα δικαιώματα μειοψηφίας, ανήλθαν σε Euro 1.727,2 χιλ. ζημία, έναντι Euro 894,1 χιλ. ζημίας πέρυσι και της μητρικής Εταιρίας σε Euro 2.335,3 χιλ. ζημία, έναντι Euro 418,6 χιλ. κέρδους πέρυσι αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι στην παρούσα περίοδο ενοποιήθηκε για πρώτη φορά η εταιρία Barkod A.S. Το πρώτο εξάμηνο του 2002, οι πωλήσεις της εταιρίας ανέρχονται σε Euro 2.080,0 χιλ.., τα λειτουργικά έξοδα σε Euro 602,8 χιλ. και τα κέρδη προ φόρων σε Euro 113,1 χιλ. Η ενοποίησή της είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση του κύκλου εργασιών του Ομίλου κατά Euro 950,0 χιλ., περίπου και την επιβάρυνση των λειτουργικών εξόδων κατά Euro 602,8 χιλ. περίπου. Ως βασικοί παράγοντες που συνετέλεσαν στη μείωση των κυριότερων μεγεθών της DATAMEDIA, τόσο σε απλή όσο και σε ενοποιημένη βάση, αναφέρονται στο εσωτερικό η κάμψη της αγοράς και η υστέρηση στην υλοποίηση των έργων του Γ΄ Κ.Π.Σ. με σημαντικές επιπτώσεις στη ρευστότητα των επιχειρήσεων, και στην Τουρκία η παρατεινόμενη ύφεση της οικονομίας σε συνδυασμό με την πολιτική κατάσταση της χώρας.»

    ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Α.Ε.

    Η εταιρία ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Η Καθημερινή Α.Ε. παρουσίασε σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών και των κερδών σε ενοποιημένη βάση κατά το Α΄ εξάμηνο 2002. Η αύξηση οφείλεται στην επιτυχή τοποθέτηση της Καθημερινής Α.Ε. σε πλοιοκτήτριες εταιρίες, μέσω της θυγατρικής της «Νήσος Νάξος Ναυτιλιακή Α.Ε.», τα καθαρά φορολογημένα κέρδη της οποίας για την περίοδο 1/1 30/06/2002 ανήλθαν στα 4,24 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε 6,52 εκατ. ευρώ κέρδη προ φόρων. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 32,06 εκατ. ευρώ έναντι 26,61 εκατ. ευρώ του Α΄ εξαμήνου 2001, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 20,5%. Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του Α΄ εξαμήνου 2002 ανήλθαν σε 5,10 εκατ. ευρώ έναντι 3,96 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου εξαμήνου 2001 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 28,8%. Κρίνουμε σκόπιμο να υπενθυμίσουμε ότι κατά την πρώτη διαχειριστική περίοδο (6/4/2001 31/12/2001) τα καθαρά μετά από φόρους κέρδη της παραπάνω θυγατρικής εταιρίας ανήλθαν σε 5,93 εκατ. ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη τα καθαρά κέρδη της περιόδου 2001 και τα θετικά αποτελέσματα που αναμένονται για το υπόλοιπο διάστημα της τριετούς ναύλωσης με την Exxon Mobil με σταθερό ενοίκιο, θεωρούμε θετικές τις επιδράσεις στην οικονομική κατάσταση της εταιρίας και δικαιώνουν την επιλογή της διοίκησης στην τοποθέτηση μέρους των αντληθέντων κεφαλαίων της από το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών στην ναυτιλία. Ο κύκλος εργασιών της μητρικής εταιρείας παρουσίασε αύξηση 4,7% περίπου, παρά την αρνητική πορεία του κλάδου των Μ.Μ.Ε., και ανήλθε το Α΄ εξάμηνο 2002 στα 20,02 εκατ. ευρώ έναντι 19,13 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο και τα κέρδη ανήλθαν σε 1,02 εκατ. ευρώ. Τα μειωμένα διαφημιστικά έσοδα καλύφθηκαν από τα αυξανόμενα έσοδα της βιομηχανικής μονάδας στο Κορωπί και τα έσοδα από πωλήσεις εφημερίδων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ολοκληρώθηκε και λειτουργεί η σύγχρονη εκτυπωτική μονάδα στο Κορωπί, η οποία ανεβάζει την ποιότητα εκτύπωσης σε ευρωπαϊκά επίπεδα και αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τα έσοδα της εταιρίας. Πρόκειται για μια από τις πλέον σύγχρονες της χώρας, συνολικού ύψους 32,87 εκατ. ευρώ, η ολοκλήρωση της οποίας έγινε σε σύντομο χρόνο, με αυστηρή τήρηση των κανόνων κόστους κατασκευής.»

    *Β) ΕΚΧΩΡΗΣΗ / ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΠΟΣΟΣΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ & ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ Π.Δ. 51/92

    ΕΞΕΛΙΞΗ Α.Ε.Ε.Χ.

    Α/ Η εταιρία C.F.S. ΑΧΕΠΕΥ με την από 30/8/2002 επιστολή της προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σας ενημερώνουμε ότι κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της 29/8/2002 του Χ.Α.Α., η εταιρία μας προέβη για λογαριασμό της, σε αγορά 181.220 μετοχών της εταιρίας ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΕΕΧ ενεργώντας ως μέτοχος της ως άνω εταιρίας. Ως εκ τούτου, βάσει των υποχρεώσεων μας σύμφωνα με τα άρθρα 4 και 5 του Π.Δ. 51/92 σας γνωστοποιούμε την μεταβολή του ποσοστού συμμετοχής της εταιρίας μας στην εταιρία ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΕΕΧ, από 4,822% ήτοι 4.101.310 μετοχές που κατείχε την 28/8/2002 σε 5,035% ήτοι 4.282.530 μετοχές. Επωνυμία εισηγμένης εταιρίας: ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΕΕΧ. Υπόχρεος: C.F.S. ΑΧΕΠΕΥ. Μεταβολή σημαντικού ποσοστού: Απευθείας (Απόκτηση). Ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου πριν την μεταβολή 4,822%, μετά την μεταβολή 5,035%. Αριθμός μετοχών με δικαίωμα ψήφου πριν την μεταβολή 4.101.310, μετά την μεταβολή 4.282.530. Ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου πριν την μεταβολή 4,822%, μετά την μεταβολή 5,035%. Συνολικός αριθμός μετοχών της εταιρίας ανά κατηγορία μετοχών: 85.050.000 (Κ). Ημ/νία μεταβολής ποσοστού του υπόχρεου ενημέρωσης του Χ.Α.Α.: 29/8/2002. Ημ/νία κατά την οποία ο υπόχρεος έλαβε γνώση μεταβολής ποσοστού: 29/8/2002. Ημ/νία υποβολής δήλωσης προς το Χ.Α.Α. μεταβολής ποσοστού από τον υπόχρεο: 30/8/2002.»

    Β/ Η εταιρία C.F.S. Επιχ/κες Συμμετοχές και Επενδύσεις ΑΕ με την από 30/8/2002 επιστολή της προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σας ενημερώνουμε ότι κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της 29/8/2002 του Χ.Α.Α., η εταιρία μας προέβη σε αγορά 324.880 μετοχών της εταιρίας ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΕΕΧ. Ως εκ τούτου, βάσει των υποχρεώσεων μας σύμφωνα με τα άρθρα 4 και 5 του Π.Δ. 51/92 σας γνωστοποιούμε την μεταβολή του ποσοστού συμμετοχής της εταιρίας μας στην εταιρία ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΕΕΧ, από 4,998% ήτοι 4.251.000 μετοχές που κατείχε την 28/8/2002 σε 5,380% ήτοι 4.575.880 μετοχές. Επωνυμία εισηγμένης εταιρίας: ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΕΕΧ. Υπόχρεος: C.F.S. Επιχ/κες Συμμετοχές και Επενδύσεις ΑΕ. Μεταβολή σημαντικού ποσοστού: Απευθείας (Απόκτηση). Ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου πριν την μεταβολή 4,998%, μετά την μεταβολή 5,380%. Αριθμός μετοχών με δικαίωμα ψήφου πριν την μεταβολή 4.251.000, μετά την μεταβολή 4.575.880. Ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου πριν την μεταβολή 4,998%, μετά την μεταβολή 5,380%. Συνολικός αριθμός μετοχών της εταιρίας ανά κατηγορία μετοχών: 85.050.000 (Κ). Ημ/νία μεταβολής ποσοστού του υπόχρεου ενημέρωσης του Χ.Α.Α.: 29/8/2002. Ημ/νία κατά την οποία ο υπόχρεος έλαβε γνώση μεταβολής ποσοστού: 29/8/2002. Ημ/νία υποβολής δήλωσης προς το Χ.Α.Α. μεταβολής ποσοστού από τον υπόχρεο: 30/8/2002.»

    ---------------------------------------------------------------------*Σημείωση: Οι ανωτέρω γνωστοποιήσεις δημοσιεύονται από το Χ.Α.Α. όπως ακριβώς λαμβάνονται από τις εταιρίες και τους μετόχους τους, οι οποίοι και έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την ακρίβεια και πληρότητα του περιεχομένου τους.

    [18] ΤΡΟΧΑΙΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΚΡΟΙ

    Βουκουρέστι, 30 Αυγούστου 2002 (19:58 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Τροχαίο δυστύχημα με τέσσερις νεκρούς σημειώθηκε χθες το βράδυ στην πόλη Ζαλαου της Ρουμανίας.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο οδηγός ενός φορτηγού έχασε τον έλεγχο του οχήματος καθώς υπήρξε πρόβλημα στο σύστημα φρεναρίσματος με αποτέλεσμα να πέσει πάνω στο Ιστορικό Μουσείο της πόλης.

    Τα σωστικά συνεργεία προσπάθησαν επί τέσσερις ώρες να απεγκλωβίζουν τους επιβάτες από τα συντρίμμια του φορτηγού.

    Μεταξύ των θυμάτων τρεις επιβάτες του φορτηγού και ένας περαστικός.

    [19] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΣΗΜΙΤΗ-ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Καβάλα, 30 Αυγούστου 2002 (19:54 UTC+2)

    Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη εξαπέλυσε σήμερα από την Καβάλα ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, αποδίδοντας σαφείς ευθύνες σε βάρος του κυβερνώντος κόμματος για τους χειρισμούς των θεμάτων που απασχολούν την τρέχουσα επικαιρότητα.

    Αναφερόμενος στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στα θέματα της οικονομίας, ο κ. Κωνσταντόπουλος επισήμανε ότι η κυβερνητική πολιτική πασχίζει να κλείσει τις τρύπες του προϋπολογισμού κι ανοίγει πληγές στο σώμα της κοινωνίας.

    "Η κυβέρνηση και το οικονομικό της επιτελείο προσπαθούν να συμμαζέψουν τις αποτυχίες της διαχειριστικής τους πρακτικής, να κοροϊδέψουν τον κόσμο που βιώνει βασανιστικές δυσκολίες κάθε μέρα, να ξεγελάσουν τα προβλήματα με λογιστικές αλχημείες και πολιτικούς εξυπνακισμούς", είπε ο πρόεδρος του Συνασπισμού.

    Όσον αφορά τις προωθούμενες φορολογικές ελαφρύνσεις, που αναμένεται να εξαγγείλει ο κ. Σημίτης από το βήμα της 67ης ΔΕΘ, ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε: "Αποτελεί παλαιοκομματικό πολιτικό έθιμο, κάθε χρόνο, πριν και κατά τη ΔΕΘ, να γίνονται "εξαγγελίες ευνοϊκών μέτρων και προβλέψεις μελλοντικής ευτυχίας. Μετά τη ΔΕΘ, η καθημερινότητα των προβλημάτων και οι δείκτες της πραγματικής οικονομίας αποκαλύπτουν τα οικονομικά αδιέξοδα, τις αναπτυξιακές αποκλίσεις και τα κοινωνικά ελλείμματα των κυβερνητικών χειρισμών. Πρόκειται για αποσπασματικά μέτρα σκοπιμότητας, που δεν οδηγούν στην φορολογική δικαιοσύνη κι εξυγίανση του φορολογικού συστήματος. Η κυβέρνηση για μία φορά ακόμα αρνείται τη δίκαιη πλήρη φορολογική μεταρρύθμιση", σημείωσε.

    Όσον αφορά τις κινητοποιήσεις των Πανεπιστημιακών, ο πρόεδρος του ΣΥΝ μίλησε

    για υπαρκτή κρίση και κάλεσε την κυβέρνηση σε διάλογο.

    Ζήτησε δε να αυξηθούν οι δαπάνες για την Παιδεία στο νέο προϋπολογισμό.

    [20] "ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ" ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΣΤΟ ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ

    Γιοχάνεσμπουργκ, 30 Αυγούστου 2002 (19:46 UTC+2)

    H πέμπτη ημέρα της Διεθνούς Διάσκεψης για την Αειφόρο Ανάπτυξη άνοιξε με θέμα την "Υγεία και το Περιβάλλον στον 21ο αιώνα".

    Όπως μετέδωσε το BBC, οι συμμετέχοντες δεν έχουν ακόμα καταφέρει να συμφωνήσουν σε κοινό σχέδιο δράσης για σοβαρά ζητήματα, όπως αυτό της ενέργειας, των αγροτικών επιχορηγήσεων και των κανονισμών στους οποίους θα υπόκεινται μεγάλες επιχειρήσεις.

    Χθές, πολλές αντιπροσωπείες απο ευρωπαϊκές αλλά και αναπτυσσόμενες χώρες άσκησαν δριμεία κριτική στην αμερικανική κυβέρνηση, επειδή - όπως λένε - όχι μόνο δεν συμβάλλει στις προσπάθειες για την εξάλειψη της φτώχειας και την προστασία του περιβάλλοντος , αλλά αντιθέτως τις παρεμποδίζει.

    Η αμερικανική κυβέρνηση, ενοχλημένη απο την αρνητική κριτική που δέχεται στη Διάσκεψη, ανακοίνωσε μια σειρά συνεργασιών με επιχειρήσεις και κυβερνήσεις αναπτυγμένων χωρών για την καταπολέμηση της πείνας και την εξασφάλιση πρόσβασης σε καθαρό, πόσιμο νερό, μεγαλύτερου αριθμού ανθρώπων στις αναπτυσσόμενες χώρες.

    Η επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας Πάολα Ντομπριάνσκυ επισήμανε ότι η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να μην παρευρεθεί στις εργασίες της Διάσκεψης δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως αδιαφορία της αμερικανικής κυβέρνησης για τα θέματα που συζητούνται στο Γιοχάνεσμπουργκ.

    "Είμαστε εξαιρετικά αφοσιωμένοι σε αυτά τα θέματα. Δεν είμαστε μόνο αφοσιωμένοι στο σχεδιασμό ενός προγράμματος δράσης, αλλά και στο να αναλαμβάνουμε δράση. Στην πραγματικότητα οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τη μεγαλύτερη συμβολή στην προσπάθεια για την αειφόρο ανάπτυξη", τόνισε η επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας.

    [21] ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Σόφια, 30 Αυγούστου 2002 (19:43 UTC+2)

    Η Βουλγαρία εξέφρασε την υποστήριξή της στα αμερικανικά σχέδια για πιθανή επίθεση στο Ιράκ.

    Σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Άμυνας Νικολάι Σβινάροφ επισήμανε ότι η χώρα του θα παράσχει τον εναέριο χώρο της στα αμερικανικά αεροσκάφη σε περίπτωση επίθεσης στη Βαγδάτη.

    Σημειώνεται ότι πρόσφατα και η Ρουμανία εξέφρασε την υποστήριξή της στα αμερικανικά σχέδια σε μια προσπάθεια να αυξήσει τις πιθανότητες ένταξής της στο ΝΑΤΟ εν όψει μάλιστα και της διάσκεψης της Συμμαχίας στην Πράγα τον προσεχή Νοέμβριο.

    [22] ΝΕΑ ΜΕΛΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΑΕ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 30 Αυγούστου 2002 (19:41 UTC+2)

    Αλλαγή φρουράς στην ΚΑΕ ΠΑΟΚ. Ο πρόεδρος της επιτροπής μπάσκετ Τάκης Πανελούδης ανακοίνωσε σήμερα τα νέα μέλη της που θα την στελεχώνουν. Η εξαμελής -πλέον- επιτροπή αποτελείται από τους κ.κ. Τάκη Πανελούδη, Στέλιο Κόπτη, Τάκη Ζγουρή, Δημοκράτη Παπαδόπουλο, Χρήστο Καραμπέρη και Βαγγέλη Πανελούδη.

    Στον αγωνιστικό τομέα η εμμονή της Ούντινε να αποδεσμεύσει τον Μπρεντ Σκοτ, άνοιξε τον δρόμο της μεταγραφής του Αμερικανού σέντερ προς τον ΠΑΟΚ, έπειτα από το "πράσινο φως" που άναψε ο προπονητής της ομάδας, Μπάνε Πρέλεβιτς.

    Κ.Π.

    [23] ΟΛΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΜΠΑΤΑΣΟΥΝΑ ΖΗΤΗΣΕ Η ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Μαδρίτη, 30 Αυγούστου 2002 (19:41 UTC+2)

    Η ισπανική κυβέρνηση πρόκειται να ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να επιβεβαιώσει την ολική απαγόρευση της λειτουργίας του αυτονομιστικού κόμματος των Βάσκων, Έρι Μπατασούνα.

    Όπως μετέδωσε το BBC, την απόφαση αυτή έλαβε το υπουργικό συμβούλιο σήμερα το πρωί, λίγες ημέρες μετά από ανάλογη ψηφοφορία στην ισπανική Κάτω Βουλή, που ενέκρινε την πρόταση που θέτει εκτός νόμου το κόμμα αυτό.

    Το Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί επί του αιτήματος απαγόρευσης μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες.

    Εάν οι δικαστές του συμφωνήσουν με την απαγόρευση, θα είναι η πρώτη φορά στην Ισπανία από την περίοδο της δικτατορίας του στρατηγού Φράνκο, που ένα κόμμα τίθεται ολοκληρωτικά εκτός νόμου.

    Ο Ισπανός δικαστής Μπαλτασάρ Γκαρθόν, που προίσταται των ερευνών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας έχει διατάξει το κλείσιμο όλων των γραφείων του Έρι Μπατασούνα για τρία χρόνια, με το σκεπτικό ότι υποστηρίζει την τρομοκρατική εκστρατεία της αυτονομιστικής οργάνωσης των Βάσκων, ΕΤΑ.

    Το κόμμα αρνείται την κατηγορία αυτή, αλλά παράλληλα αποφεύγει να καταδικάσει τις βομβιμβιστικές επιθέσεις και τις δολοφονίες Ισπανών πολιτικών και μελών των δυνάμεων ασφαλείας, που πραγματοποιεί η ΕΤΑ

    Μέχρι στιγμής η ισπανική αστυνομία έχει κλείσει 12 γραφεία του Έρι Μπατασούνα στην χώρα των Βάσκων, και σύμφωνα με πληροφορίες η Μαδρίτη ζήτησε από το Παρίσι να λάβει μέτρα εναντίον των Βάσκων αυτονομιστών που δρούν στη Γαλλία.

    Από την περασμένη Τρίτη, όταν ισπανικές αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν και εκδίωξαν μέλη του Μπατασούνα από τα γραφεία τους, στην Παμπλόνα, το Μπιλμπάο, τη Βιτόρια και άλλες πόλεις, υποστηρικτές του Έρι Μπατασούνα έχουν πραγματοποιήσει σειρά διαδηλώσεων στο γαλλικό τμήμα της χώρας των Βάσκων.

    Πάντως το Μπατασούνα δηλώνει αποφασισμένο να συνεχίσει τη λειτουργία του.

    Η δικηγόρος του κόμματος, Γιόνη Γκοριτσελάγια, δήλωσε: « Παρόμοιες και χειρότερες απαγορεύσεις ζήσαμε επί εποχής Φράνκο, αλλά το εθνικιστικό κίνημα των Βάσκων κατάφερε να συνεχίσει τη δράση του».

    Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο προσφυγής του κόμματος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφερόμενη σε πρόσφατη νομολογία του δικαστηρίου αυτού, που τον περασμένο Απρίλιο καταδίκασε την Τουρκία για την απαγόρευση κουρδικού κόμματος που κατηγορείτο για τρομοκρατικές διασυνδέσεις.

    [24] ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΕΚΤΟΣ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΣΣΑΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Αυγούστου 2002 (19:40 UTC+2)

    Ασχημα τα νέα για τον Πέτρο Πασσαλή. Μια ημέρα πριν το μεγάλο ραντεβού με τον Πανιώνιο ο παίκτης υπέστη ρήξη έσω μηνίσκου στο αριστερό γόνατο. Ετσι ο ποδοσφαιριστής του Αρη θα μείνει εκτός αγωνιστικών υποχρεώσεων για έναν περίπου μήνα. Η διάγνωση έγινε από το γιατρό του Αρη, Βαγγέλη Πανταζή και αμέσως ο ποδοσφαιριστής μπήκε στο χειρουργείο, όπου υποβλήθηκε σε αρθροσκόπηση.

    Από το αυριανό παιχνίδι εκτός από τον Πέτρο Πασσαλή θα απουσιάζει ο Μιχάλη Πανοπουλος, καθώς και ο Ζοέλ Επαλέ. Στο αυριανό παιχνίδι αναμένεται να δώσουν το παρών αρκετές χιλιάδες φίλαθλοι, αφού σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αναμένεται αύριο στο γήπεδο Χαριλάου να βρεθούν περισσότεροι από 10.000 οπαδοί. Κάτι που σημαίνει ότι θα η είσπραξη του κόστους των εισιτηρίων θα αποτελέσει ένα επιπλέον έσοδο στην ΠΑΕ. Ετσι με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπιστεί κατά μεγάλο μέρος το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 30 August 2002 - 18:13:38 UTC