Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-08-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΙΑ ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΛΙΜΝΗ Η ΕΥΡΩΠΗ
  • [02] ΔΕΝ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΗ "ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΑ" Ο ΚΕΜΑΛ ΝΤΕΡΒΙΣ
  • [03] Ο Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ
  • [04] ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ
  • [05] ΡΕΠΠΑΣ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ
  • [06] ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ
  • [07] ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ Η ΔΡΕΣΔΗ
  • [08] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΔΙΑΨΕΥΔΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
  • [09] EΠΙΤΙΜΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ΠΑΡΟΥ Ο Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • [10] ΠΡΟΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΝΤΕΡΒΙΣ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
  • [11] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΡΑΤΣΑΝ-ΝΤΡΝΟΒΣΕΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΠΙΡΑΝ
  • [12] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΪΚΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [13] Ο Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ
  • [14] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΡΟΥΜΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [15] ΕΝΝΕΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΤΡΕΝΟ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
  • [16] Η ΚΡΟΑΤΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΧΩΡΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΠΔ
  • [17] Η ΙΝΔΙΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
  • [18] ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΠΑΡΓΟΥΤΙ
  • [19] ΡΑΙΣ: ΟΙ ΗΠΑ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΔΡΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
  • [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΖΕΜ-ΝΤΕΡΒΙΣ
  • [21] ΑΡΧΙΕΠΪΣΚΟΠΟΣ: Η ΠΙΣΤΗ ΕΙΝΑΙ ΙΝ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΟΥΤ

  • [01] ΜΙΑ ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΛΙΜΝΗ Η ΕΥΡΩΠΗ

    Λονδίνο, 15 Αυγούστου 2002 (10:42 UTC+2)

    Υποχωρούν τα νερά από τις πλημμύρες στην Πράγα ενώ το κύμα κακοκαιρίας απειλεί και άλλες πόλεις της κεντρικής Ευρώπης και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.

    Όπως μετέδωσε το ΒΒC, το νερό έχει αρχίσει να υποχωρεί στην ήδη πλημμυρισμένη Πράγα, αν και οι δεκάδες χιλιάδες των κατοίκων της πρωτεύουσας της Τσεχίας που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους δεν μπορούν ακόμη να επιστρέψουν.

    Ομως οι αρχές προειδοποίησαν τις 40 χιλιάδες των κατοίκων της πόλης που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους να μην επιστρέψουν ακόμη.

    Ο δήμαρχος της Πράγας, Ιγκόρ Νέμετς, είπε ότι η κατάσταση παραμένει επικίνδυνη και ότι δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης.

    Οι πλημμύρες έπληξαν και το νότιο τμήμα της Τσεχίας. Συνολικά πάνω από 200 χιλιάδες Τσέχοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

    Στην ανατολική Γερμανία η στάθμη του ποταμού Ελβα ανέβηκε τόσο, καθώς δέχεται τα νερά του ποταμού Μολδάβα, που σε ορισμένα σημεία υπερχείλησε με αποτέλεσμα να εκκενωθούν συνοικίες της Δρέσδης.

    Στη Δρέσδη, της ανατολικής Γερμανίας, ελικόπτερα του στρατού απομάκρυναν εκατοντάδες ασθενείς από τα νοσοκομεία της πόλης.

    Οι αρχές αγωνίζονται να εκκενώσουν το ιστορικό κέντρο της πόλης που ήδη έχει πλημμυρίσει.

    Οι πλημμύρες απειλούν και άλλες πόλεις της ανατολικής Γερμανίας όπως την Λειψία.

    Ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, που επισκέπτεται τη Σαξονία χαρακτήρισε την κατάσταση «καταστροφή» και υποσχέθηκε ομοσπονδιακή βοήθεια για τους πλημμυροπαθείς.

    Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε και σε ορισμένες περιοχές της Βαυαρίας.

    Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ολόκληρη τη Γερμανία.

    Οι πλημμύρες, που προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές στην Αυστρία, απειλούν τώρα την πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα όπου η στάθμη του ποταμού Δούναβη έχει ανέβει δραματικά.

    Οι καταστροφικές πλημμύρες έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 90 ανθρώπων στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

    Το κύμα κακοκαιρίας κινείται προς τα ανατολικά και ήδη εκδηλώθηκαν οι πρώτες καταιγίδες στην Ουκρανία και τη Λευκορωσία όμως η Ελλάδα δεν απειλείται.

    Η χώρα μας έστειλε ήδη στην Πράγα μέλη της ΕΜΑΚ και ειδικά μηχανήματα για άντληση των υδάτων καθώς και χρηματική βοήθεια προα ανακούφιση των πλημμυροπαθών.

    [02] ΔΕΝ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΗ "ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΑ" Ο ΚΕΜΑΛ ΝΤΕΡΒΙΣ

    Αγκυρα, 15 Αυγούστου 2002 (20:53 UTC+2)

    Την απόφαση του να μην ενταχθεί στο κόμμα της "Νέας Τουρκίας" του πρώην υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, ανακοίνωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Κεμάλ Ντερβίς.

    Ο κ. Ντερβίς, που παραιτήθηκε από την κυβέρνηση το Σάββατο, τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ότι πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τη δημιουργία κεντροαριστερού συνασπισμού κομμάτων για τις εκλογές του Νοεμβρίου.

    Ο ηγέτης του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντενίς Μπαϊκάλ ζήτησε από τον Κεμάλ Ντερβίς, τον Ισμαήλ Τζεμ και τα μέλη του κόμματος της "Νέας Τουρκίας" να ενταχθούν στο κόμμα του. Αλλά, η "Νέα Τουρκία" ανακοίνωσε ότι θα κατέβει αυτόνομα στις εκλογές.

    [03] Ο Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ

    Καστανιά, 15 Αυγούστου 2002 (20:12 UTC+2)

    Ο ποντιακός ελληνισμός είναι το πιο ζωντανό και δυναμικό κομμάτι του ελληνικού λαού, επισήμανε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, σε ομιλία του στο περιθώριο των εορταστικών εκδηλώσεων για την Κοίμηση της Θεοτόκου στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά.

    "Σήμερα τιμάμε και χαιρόμαστε τον ποντιακό ελληνισμό. Χαιρόμαστε για τις ευαισθησίες του, χαιρόμαστε για τις ικανότατες και τα ταλέντα του, χαιρόμαστε για τις προοπτικές του. Νοιώθουμε πως είναι το πιο ζωντανό, το πιο δυναμικό κομμάτι του ελληνικού λαού και θέλουμε αυτή η παρακαταθήκη που τόσο ευλαβικά φυλάσσουν οι Πόντιοι Ελληνες, να είναι μια παρακαταθήκη που ανήκει σε όλους μας και ανήκει σε όλους μας", τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

    Περαιτέρω, υπογράμμισε ότι πρέπει να ελπίζουμε σε μία πρόοδο, στην επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και πρόσθεσε ότι ο 21ος αιώνας ξεκίνησε με καλές προοπτικές για την Ελλάδα.

    [04] ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΖΗΤΗΣΕ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Καστανιά, 15 Αυγούστου 2002 (20:04 UTC+2)

    Την ανάληψη διεθνούς πρωτοβουλίας για την αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού ζήτησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, σε ομιλία του στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά.

    Μιλώντας στο γεύμα που παρέθεσαν στους επίσημους που συμμετείχαν στον εορτασμό τα μέλη του ΔΣ του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά και ο πρόεδρος του Γιώργος Τανιμανίδης, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι "η συνεισφορά των απανταχού της γης Ελλήνων του Πόντου, είναι φάρος ελπίδας για ολόκληρο τον ελληνισμό". "Η ιστορία των Ελλήνων του Πόντου είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Ελλάδας και του ελληνισμού και η ιστορία αυτή ούτε παραγράφεται, ούτε λησμονείται, ούτε ακρωτηριάζεται", συμπλήρωσε.

    Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι από τους Ελληνες του Πόντου, που έφτασαν πρόσφυγες στην Ελλάδα το 1922 , "αναδείχθηκαν μεγάλοι αρχιερείς, σπουδαίοι επιστήμονες, και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, προικισμένοι καλλιτέχνες και βάρδοι που τραγούδησαν τους αγώνες, τις θυσίες και τις περιπέτειες του ποντιακού λαού και διακεκριμένοι επίσης πολιτικοί που καταξιώθηκαν υπηρετώντας μέσα από τη Βουλή τα συμφέροντα των Ποντίων". " Όλοι αυτοί συνέβαλαν ουσιαστικά στην ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της χώρας. Ο Ελληνισμός χωρίς τους Ποντίους θα ήταν σήμερα κατά πολύ φτωχότερος", πρόσθεσε.

    [05] ΡΕΠΠΑΣ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

    Τήνος, 15 Αυγούστου 2002 (19:34 UTC+2)

    Πλήθος κόσμου γιόρτασε στην Τήνο την γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου. Σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης τελέστηκε το πρωί στον ιερό ναό της Ευαγγελίστριας η πολυαρχιερατική θεία λειτουργία, χοροστατούντος του μητροπολίτη Σύρου, Τήνου, Κέας, Σίφνου, Ανδρου και Μυκόνου, Δωρόθεου. Στις 10.30πμ έγινε με επισημότητα η λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας.

    Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εκπροσώπησε ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας και την αξιωματική αντιπολίτευση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Προκόπης Παυλόπουλος.

    "Ολοι οι Ελληνες, προσκυνούμε την Υπέρμαχο Στρατηγό, την Λαοδηγήτρια Παναγία. Ολοι οι Ελληνες μαζί, ενωμένοι, αφού άλλωστε κανείς δεν είναι τόσο μεγάλος για να μπορεί μόνος του και κανείς δεν είναι τόσο μικρός για να θεωρείται αμελητέος και περιττός, συνεχίζουμε την προσπάθεια μας, υπηρετώντας τους υψηλούς σκοπούς για ανεξαρτησία, δημοκρατία, ειρήνη και πρόοδο", υπογράμμισε ο κ. Ρέππας.

    "Η γιορτή της Μεγαλόχαρης, είναι γιορτή της εκκλησίας και του λαού μας, εκφράζει τη σύζευξη της εκκλησίας και του ελληνικού λαού, τον άρρηκτο αυτό δεσμό, δεσμό ελπίδας, δεσμό ελπίδας", δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος.

    Ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας έκανε τα αποκαλυπτήρια μνημείου, για τον τορπιλισμό του καταδρομικού "Ελλη" από ιταλικό υποβρύχιο, που έγινε ακριβώς πριν από 62 χρόνια, έξω από το λιμάνι της Τήνου

    [06] ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ

    Αθήνα, 15 Αυγούστου 2002 (19:16 UTC+2)

    Συμπληρωματικές κατηγορίες, με βάση την απολογία του Σάββα Ξηρού και των νέων στοιχείων που προέκυψαν από την αστυνομική έρευνα, αναμένεται να απαγγελθούν σε βάρος του φερόμενου ως αρχηγού της "17 Νοέμβρη" Αλέξανδρου Γιωτόπουλου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να του απαγγελθούν κατηγορίες για φυσική ή ηθική αυτουργία για τις δολοφονίες του Τούρκου ακολούθου Τσετίν Γκιοργκιού, τον Οκτώβριο του 1991, του Μιχάλη Βρανόπουλου το 1994, του εφοπλιστή Κωστή Περατικού του 1997 και του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου Στίβεν Σόντερς, το 2000, καθώς και για την έκρηξη στο λιμάνι του Πειραιά στις 29 Ιουνίου.

    Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος αναμένεται να δώσει αύριο συμπληρωματική απολογία στον ειδικό εφέτη ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο.

    Εξάλλου, από αστυνομικές πηγές διαψεύδονται οι πληροφορίες για επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στα Ιωάννινα.

    [07] ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ Η ΔΡΕΣΔΗ

    Δρέσδη, 15 Αυγούστου 2002 (18:32 UTC+2)

    Στο έλεος της πλημμύρας είναι η γερμανική πόλη Δρέσδη, ενώ τα νερά στην Πράγα έχουν αρχίσει να υποχωρούν και αποκαλύπτουν τις τεράστιες ζημιές που υπέστη η πόλη.

    Περίπου 3.000 κάτοικοι της πόλης εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, ενώ 800 ασθενείς μεταφέρθηκαν από τα νοσοκομεία της Δρέσδης και της υπόλοιπης Σαξονίας.

    Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε ότι αναμένεται δεύτερο κύμα νερού από την Τσεχία και θα χρειαστεί και άλλοι κάτοικοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

    Η κρατική τηλεόραση της Τσεχίας μετέδωσε ότι κατέρρευσε ένα τετραώροφο κτίριο στο προάστιο Καλίν της Πράγας. Οι πυροσβέστες και τα σωστικά συνεργεία μετέβησαν στο κτίριο με βάρκες, καθώς οι δρόμοι στην περιοχή είναι ακόμη σκεπασμένοι από τα νερά, που φτάνουν τα δύο μέτρα.

    Ενας άντρας σκοτώθηκε όταν η αστυνομία της Τσεχίας ανατίναξε 5 εμπορικά πλοιάρια που τα έπλεαν ακυβέρνητα στον ποταμό Ελβα. Ο άντρας, που παρακολουθούσε την επιχείρηση από την οχθη, χτυπήθηκε από οβίδα. Επιπλέον, δηλητηριώδης χλωρίνη, διέρρευσε από ένα εργοστάσιο χημικών που πλημμύρησε.

    Στην Αυστρία 10.000 σπίτια είναι ακατάλληλα να κατοικηθούν, λόγω των πλημμύρων που είναι η χειρότερη καταστροφή που έπληξε τη χώρα μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα καθυστερήσει η φορολογική μεταρρύθμιση, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η αποκατάσταση των ζημιών

    Εξάλλου, στην Μπρατισλάβα, Σλοβάκοι στρατιώτες ενισχύουν τα αντιπλημμυρικά φράγματα στο Δούναβη, που έχει ανάβει στο υψηλότερο επίπεδο του αιώνα. Ωστόσο, αξιωματούχοι εκτιμούν ότι έχει υποχωρήσει ο κίνδυνος υπερχείλισης του ποταμού.

    [08] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΔΙΑΨΕΥΔΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΤΗΣ ΕΕ

    Βουκουρέστι, 15 Αυγούστου 2002 (17:26 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Η Ρουμάνα υπουργός για την ένταξη στην ΕΕ Χίλντεγαρντ Πούγακ διέψευσε στις πληροφορίες για κατάχρηση κονδυλίων της ΕΕ στην κομητεία του Μπράσοφ, στην κεντρική Ρουμανία.

    Η κ. Πούγακ επισήμανε ότι η Ρουμανία δεν κινδυνεύει να χάσει τα κονδύλια της ΕΕ για την τοπική ανάπτυξη, ενώ πρόσθεσε ότι οι πληροφορίες που μετέδωσαν τα ρουμανικά ΜΜΕ για διασπάθιση των κοινοτικών κονδυλίων είναι ψευδείς και πλήττουν την αξιοπιστία της χώρας.

    Σημειώνεται ότι τα ρουμανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποστείλει εμπειρογνώμονες για να διερευνήσουν ενδεχόμενη κατάχρηση των κονδυλίων του προγράμματος της ΕΕ, Phare, στην κομητεία του Μπράσοφ, στην κεντρική Ρουμανία.

    [09] EΠΙΤΙΜΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ΠΑΡΟΥ Ο Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Πάρος, 15 Αυγούστου 2002 (16:01 UTC+2)

    Επίτιμος δημότης Πάρου ανακηρύχθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, που βρίσκεται από χτες στο νησί και παρέστη στον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου στον ιερό ναό της Παναγίας Εκατονταπυλιανής.

    Ο κ. Στεφανόπουλος επισήμανε την ανάγκη να αγαπάμε τον τόπο μας. "Για να ζήσουν καλά τα παιδιά μας πρέπει να είναι καλά ο τόπος μας. Για να ζήσουν καλά τα εγγόνια μας πρέπει να προοδεύσει ακόμα περισσότερο ο τόπος μας. Και αν την αγάπη που έχουμε προς τα παιδιά και τα εγγόνια μας την επεκτείνουμε για να καταλάβει όλον τον ελληνικό λαό και όλη την Ελλάδα μας, τότε θα έχουμε επιτελέσει το καθήκον μας", τόνισε.

    Ακολούθως, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακάθισε σε επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο δήμαρχος του νησιού.

    [10] ΠΡΟΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΝΤΕΡΒΙΣ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

    Αγκυρα, 15 Αυγούστου 2002 (14:50 UTC+2)

    Ο πρώην υπουργός της τουρκικής οικονομίας, Κεμάλ Ντερβίς, φέρεται να εγκαταλείπει την πολιτική σκηνή της χώρας αφού οι προσπάθειες για να συσταθεί κομματική συμμαχία για τις εκλογές του Νοεμβρίου απέτυχαν, δήλωσε ο Τζελάλ Ντογκάν, δήμαρχος της πόλης Γκαζιαντέπ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, και στενός συνεργάτης του Ντερβίς.

    Όπως μετέδωσε το Ρόυτερς, ο Ντογκάν είπε πως ο Ντερβίς θα κάνει τη σχετική ανακοίνωση στις 17.00 ώρα Ελλάδος.

    Ο Ντερβίς προσπάθησε να πετύχει συμμαχία με το Κόμμα της Νέας Τουρκίας (YTP) και το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP).

    Η προσπάθεια κατέρρευσε όταν ο ηγέτης του CHP, Ντενίζ Μπαϊκάλ ανακοίνωσε την επιθυμία του η προεκλογική εκστρατεία να διεξαχθεί με εκείνον επικεφαλής.

    [11] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΡΑΤΣΑΝ-ΝΤΡΝΟΒΣΕΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΠΙΡΑΝ

    Ζάγκρεμπ, 15 Αυγούστου 2002 (14:32 UTC+2)

    Η ένταση που δημιουργήθηκε το τελευταία δεκαήμερο στο κόλπο Πύραν, στα σύνορα Κροατίας-Σλοβενίας ήταν το κεντρικό θέμα που συζήτησαν τηλεφωνικώς οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Ιβιτσα Ράτσαν και Γιάνεζ Ντρνόφσεκ.

    Οι δύο αξιωματούχοι συνομίλησαν χθες το απόγευμα επί μιάμιση ώρα και συμφώνησαν ότι τα επεισόδια στο Πίραν δεν εξυπηρετούν καμία πλευρά και τάχθηκαν υπέρ της επίλυσης της διένεξης από την ειδική επιτροπή, που χειρίζεται τη διακρατική συμφωνία για την αλιεία στον κόλπο.

    Σημειώνεται ότι το τελευταίο δεκαήμερο σλοβενικά αλιευτικά σκάφη εισέρχονται συνεχώς στα κροτικά χωρικά ύδατα, χωρίς να διαθέτουν την απαραίτητη άδεια αλιείας.

    Τα σλοβενικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι Σλοβενία και Κροατία ενδεχομένως απαγορέψουν προσωρινά την αλιεία στο τμήμα του κόλπου Πίραν, το οποίο αποτελεί σημείο διένεξης.

    Ε.Π.

    [12] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΪΚΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Τίρανα, 15 Αυγούστου 2002 (14:31 UTC+2)

    Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Τουρκία πραγματοποιεί ο υπουργός Αμυνας της Αλβανίας, Παντελί Μάικο, ο οποίος θα παραβρεθεί στην επίσημη τελετή αναχώρησης για το Αφγανιστάν της 50μελούς ομάδας του αλβανικού στρατού, η οποία τις τελευταίες ημέρες εκπαιδεύτηκε στην Τουρκία.

    Στη διάρκεια της επίσκεψης ο κ.Μάικο θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης και θα επισκεφθεί κέντρα εκπαίδευσης των αδρών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

    Τον Μάικο συνοδεύει στην Τουρκία ο διοικητής του αλβανικού ΓΕΣ, Πελούμπ Τσαζίμι.

    Ε.Π.

    [13] Ο Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ

    Καστανιά, 15 Αυγούστου 2002 (14:21 UTC+2)

    Τη συμφωνία του με τη διαπίστωση του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου ότι η πίστη σήμερα είναι ιν, δεν είναι άουτ, εξέφρασε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, με δήλωση του προς τους δημοσιογράφους στην Παναγία Σουμελά.

    Ο κ. Πασχαλίδης υπογράμμισε:"Θα συμφωνήσω με τον μακαριότατο. Η πίστη στην εποχή μας είναι ιν και όχι άουτ. Τι σημαίνει πίστη; Πίστη είναι η ουσία των πραγμάτων που επιδιώκουμε. Ας μην ξεχνάμε σήμερα πως επιδιώκουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό, επιδιώκουμε την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση, επιδιώκουμε να κάνουμε την Ελλάδα μια χώρα με γρήγορη ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη και ασφάλεια, μια χώρα που κάνει σταθερά βήματα στην πορεία της πραγματικής κοινωνικής σύγκλισης. Για να τα πετύχουμε όλα αυτά πρέπει να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας, χρειαζόμαστε μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση".

    [14] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΡΟΥΜΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Βουκουρέστι, 15 Αυγούστου 2002 (14:18 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Η κακοκαιρία που πλήττει την κεντρική Ευρώπη είναι το κυρίαρχο θέμα στα πρωτοσέλιδα του σημερινού ρουμανικού τύπου.

    Η εφημερίδα Evenimentul zilei γράφει στον τίτλο της «Συναγερμός στον Δούναβη-Ευρώπη η πλημμυρισμένη ήπειρος» και συνεχίζει με τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την Πράγα και τους 200.000 κατοίκους της πόλης που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

    Η εφημερίδα Adevarul εκτός από την κακοκαιρία ασχολείται και με την έρευνα που θα διεξάγει η ΕΕ για πιθανή απάτη στη Ρουμανία με ευρωπαϊκά κεφάλαια.

    Η ZIUA αναφέρεται σε έκκληση της οργάνωσης Human Rights Watch που ζητά από όλες τις χώρες να αντισταθούν στον «εκβιασμό» της Αμερικής, που θέλει ασυλία για τους στρατιώτες της που συμμετέχουν σε ειρηνευτικές αποστολές από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

    [15] ΕΝΝΕΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΤΡΕΝΟ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ

    Νέο Δελχί, 15 Αυγούστου 2002 (14:07 UTC+2)

    Εννέα άτομα τραυματίστηκαν όταν εξερράγη βόμβα σε αμαξοστοιχία στην ανατολική Ινδία, ανακοίνωσαν οι αρχές.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, η έκρηξη σημειώθηκε στην επαρχία Πακουρ, όπου οι Μαοϊστές αντάρτες είχαν απειλήσει ότι θα σαμποτάρουν την σημερινή 55η επέτειο από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Ινδίας.

    Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, στην οποία τα εκρηκτικά είχαν τοποθετηθεί σε τενεκέ κάτω από ένα κάθισμα του τρένου.

    Οι μαοϊστές αντάρτες στην επαρχία Πακουρ μάχονται κατά της κυβέρνησης για να διασφαλίσουν τη γη των φτωχών χωρικών.

    Ο.Κ.

    [16] Η ΚΡΟΑΤΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΧΩΡΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΠΔ

    Ζάγκρεμπ, 15 Αυγούστου 2002 (13:33 UTC+2)

    Η ηγεσία της Κροατίας εξακολουθεί να εξετάζει την πρόταση της Ουάσιγκτον για υπογραφή διμερούς συμφωνίας, με την οποία θα ακυρώνεται η δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου επί των αμερικανών πολιτών και στρατιωτών που βρίσκονται σε κροατικό έδαφος.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του κροατικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζάρκο Πλέβνικ δήλωσε ότι η απόφαση της ηγεσίας της Κροατίας θα γίνει γνωστή όταν ολοκληρωθούν οι σχετικές συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και των άλλων φορέων της εξουσίας, σημείωσε, ωστόσο, ότι η απάντηση του Ζάγκρεμπ στην Ουάσιγκτον μάλλον θα είναι αρνητική.

    «Η Κροατία δεν μπορεί να δεσμευτεί να εκδίδει τους υπηκόους της στη Χάγη και την ίδια στιγμή να μην εκδίδει ξένους υπηκόους. Βρισκόμαστε σε μία λεπτή θέση, διότι ως χώρα υποψήφια για την ένταξη στην Ε.Ε. πρέπει να συνεργάζετε με το Διεθνές Δικαστήριο» τόνισε ο κ.Πλέβνικ.

    Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη υπογράψει παρόμοιες συμφωνίες με το Ισραήλ και τη Ρουμανία.

    Ε.Π.

    [17] Η ΙΝΔΙΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Νέο Δελχί, 15 Αυγούστου 2002 (13:32 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ατάλ Μπεχάρι Βατζπαγί δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να επαναλάβει τον διάλογο με το Πακιστάν για το ζήτημα του Κασμίρ αν υπάρξουν ευνοϊκές συνθήκες.

    Όπως μετέδωσε το Ρόυτερς, ο κ. Βατζπαγί, στην ομιλία του για την 55η επέτειο από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Ινδίας είπε χαρακτηριστικά «θέλουμε να ζήσουμε σαν καλοί γείτονες με το Πακιστάν αφού ο πραγματικός κοινός εχθρός είναι η φτώχεια».

    Ο πρωθυπουργός της Ινδίας είπε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για διάλογο με το Πακιστάν και για να λάβει μέτρα αποκλιμάκωσης της έντασης αλλά η ατμόσφαιρα θα πρέπει να είναι ευνοϊκή για κάτι τέτοιο.

    [18] ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΠΑΡΓΟΥΤΙ

    Ιερουσαλήμ, 15 Αυγούστου 2002 (13:27 UTC+2)

    Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερακάτ συναντήθηκε το βράδυ της Τετάρτης με ισραηλινούς αξιωματούχους και ζήτησε την απελευθέρωση του συλληφθέντος ηγέτη της Φατάχ στη Δυτική Οχθη, Μαρουάν Μπαργούτι.

    Ο Ερεκάτ δήλωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή ζητά την άμεση απελευθέρωση όλων των παλαιστινίων κρατουμένων, κυρίως των μελών των δυνάμεων ασφαλείας και των πολιτικών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων του βουλευτή Μαρουάν Μπαργούτι και του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΑΠ, Αμπντεραχίμ Μαλούχ. Ο Ερεκάτ πρόσθεσε ότι είναι άκυρη η άσκηση δίωξης κατά του Μπαργούτι και το Ισραήλ δεν έχει το δικαιώμα να τον δικάσει.

    Ο 43χρονος Μπαργούτι είναι ο σημαντικότερος παλαιστίνιος ηγέτης που οδηγείται ενώπιον ισραηλινού δικαστηρίου κατηγορούμενος για δολοφονίες, συνέργια σε δολοφονία, απόπειρες δολοφονίας, συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, κατοχή όπλων και εκρηκτικών.

    [19] ΡΑΙΣ: ΟΙ ΗΠΑ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΔΡΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Ουάσιγκτον, 15 Αυγούστου 2002 (13:20 UTC+2)

    Η σύμβουλος Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Κοντολίζα Ράις δήλωσε στη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν άλλη επιλογή από την ανάληψη δράσης κατά του Ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσείν.

    Η Ράις είπε χαρακτηριστικά ότι «φυσικά δεν έχουμε την πολυτέλεια του να μην κάνουμε τίποτα» και τόνισε ότι ο πρόεδρος Μπους δεν έχει αποφασίσει πως θα χειριστεί το θέμα.

    Ο Σαντάμ βρίσκεται πολύ κοντά στην απόκτηση πυρηνικών όπλων, υποστήριξε η Ράις και πρόσθεσε ότι είναι ένας κακός άνθρωπος που θα προκαλέσει ξανά χάος στον πληθυσμό της χώρας του, στους γείτονές του και σε όλους εμάς αν δεν εμποδιστεί.

    [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΖΕΜ-ΝΤΕΡΒΙΣ

    Αγκυρα, 15 Αυγούστου 2002 (13:13 UTC+2)

    Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Κεμάλ Ντερβίς είχε συνάντηση με τον Ισμαήλ Τζεμ ηγέτη του κόμματος Νέα Τουρκία και με τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Χουσαμετίν Οζκαν και συζήτησαν τη συγκρότηση εκλογικής συμμαχίας ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

    Εκπρόσωπος του Τζεμ επιβεβαίωσε τη συνάντηση αλλά απέφυγε να αναφέρει λεπτομέρειες, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [21] ΑΡΧΙΕΠΪΣΚΟΠΟΣ: Η ΠΙΣΤΗ ΕΙΝΑΙ ΙΝ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΟΥΤ

    Καστανιά, 15 Αυγούστου 2002 (13:04 UTC+2)

    "Η πίστη σήμερα είναι ιν και όχι άουτ, είναι η καθημερινή πραγματικότητα", επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, ο οποίος παρατήρησε ότι οι νέοι επιστρέφουν στην πίστη και έφερε ως παράδειγμα τους πρωταθλητές μας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου στο Μόναχο που έκαναν τον σταυρό τους, όταν ξεκινούσαν την προσπάθεια, χωρίς να ντρέπονται, όπως είπε.

    Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι είναι ανάγκη να επιστρέψουμε στα πνευματικά ερείσματα της θρησκείας, της οικογένειας και της πατρίδας, κατά την ομιλία του μετά τη λιτανεία της ιερής εικόνας της Παναγίας Σουμελά στο ομώνυμο μοναστήρι στην Καστανιά Ημαθίας.

    Αναφερόμενος στη σημερινή συγκυρία είπε πως "όσο οι καιροί σκοτεινιάζουν, όσο οι άνθρωποι συνειδητοποιούμε ότι κατευθυνόμεθα προς το άγνωστο, όσο πυργώνονται μέσα μας οι φόβοι από την προσδοκία των επερχομένων, τόσο περισσότερο μέσα μας αρχίζουμε και συνειδητοποιούμε την ανάγκη να βρούμε διέξοδο, να ξεφύγουμε από τα φοβερά αδιέξοδα της σύγχρονης ζωής. Και νομίζω ότι αυτό θα το κατορθώσουμε. Θα το κατορθώσουμε, όμως, αν ακολουθήσουμε μια πεπατημένη, αν ακολουθήσουμε έναν δρόμο ο οποίος έχει τρία σκαλοπάτια. Το πρώτο λέγεται αυτεπίγνωση, αυτοκριτική. Το δεύτερο λέγεται απόρριψη της ευτέλειας και το τρίτο λέγεται ανάκληση από την εφεδρεία στην ενέργεια των πνευματικών ερεισμάτων αυτού του τόπου".

    Σημείωσε ότι στην εποχή μας υπάρχει ρηχότητα και είναι αυτοί που κάνει να σπανίζουν οι άνθρωποι που ασκούν κριτική στον εαυτό τους. "Είναι ελάχιστοι εκείνοι οι οποίοι προσκαλούν εις το μονομελές της προσωπικότητας τους τον ίδιο τον εαυτό τους, προκειμένου να τον κρίνουν με ειλικρίνεια και με εντιμότητα. Περίσσεψαν στις ημέρες μας οι κοινωνικοί εισαγγελείς των ξένων παραπτωμάτων. Αυτοί οι οποίοι είναι έτοιμοι να ρίχνουν πάντοτε τον λίθον του αναθέματος εις τους άλλους".

    Αναφέρθηκε στην ευτέλεια, η οποία "έχει καθίσει πάνω στο σβέρκο μας και χαρακτηρίζει και τη δημόσια και την ιδιωτική ζωή στη χώρα μας, η οποία ισοπεδώνει τα πάντα, καθώς περνάει από πάνω της ο οδοστρωτήρας της διαφθοράς. Εάν θέλουμε πραγματικά να βγούμε από το αδιέξοδο οφείλουμε να την απορρίψουμε όχι με τα λόγια, αλλα με την καθημερινή ζωή. Περίσσεψαν οι άνθρωποι της ευτέλειας, που δεν υπολογίζουν τίποτε άλλο από το πρσωπικό τους συμφέρον".

    Ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε "παλλαικό πανηγύρι" την εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, υπενθύμισε πως υπάρχουν περισσότερες από 5.000 ονομασίας για την Παναγία

    και πρόσθεσε πως είναι μεγάλη η ευαισθησία των Ελλήνων για την Παναγία.

    Εκανε λόγο για την επέτειο των 50 χρόνων του ιδρύματος "Παναγία Σουμελά", την επέτειο της συμπλήρωσης 80 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και 83 χρόνων από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Στο σημείο αυτό υπογράμμισε:"Ηρθαμε εδώ κουβαλώντας τις μνήμες, αλλά μαζί και την ελπίδα η οποία ποτέ δεν μας εγκατέλειψε σαν γένος των Ελλήνω. Γιατί είναι μεν αλήθεια ότι οι διαχρονικές περιπέτειες του ελληνισμού μας εστέρησαν τις αλησμόνητες πατρίδες, αλλά, ωστόσο, ταυτόχρονα απέδειξαν πόσο ανθεκτικό είναι το κύτταρο της φυλής".

    Ο Αρχιεπίσκοπος χοροστάτησε στο αρχιερατικό συλλείτουργο στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στο οποίο παρέστησαν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, οι υπουργοί Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, οι βουλευτές Στέλιος Παπαθεμελής, Χάρης Καστανίδης, Γιώργος Ορφανός, Παρθένα Φουντουκίδου, Κώστας Κιλτίδης, Μιχάλης Χαλκίδης, ο βουλευτής της Ν.Δ. και υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο δήμαρχος Νεάπολης και υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης Γρηγόρης Χατζησάββας, ο πρόεδρος του ιδρύματος "Παναγία Σουμελά" Γιώργος Τανιμανίδης κ.α.

    Αμέσως μετά ακολούθησε η λιτανεία της ιερής εικόνας της Παναγίας Σουμελά και η κατάθεση στεφανιών στο μνημείο του Αλέξανδρου Υψηλάντη. Το εορταστικό πρόγραμμα έκλεισε με χορευτικά συγροτήματα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 15 August 2002 - 18:13:33 UTC