Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-07-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ 8 ΜΕΛΗ ΤΗΣ "17 ΝΟΕΜΒΡΗ"
  • [02] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΕΦΕΤΩΝ Η ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΤΑ Σ. ΞΗΡΟΥ
  • [03] ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΘΕΣΗ ΣΗΜΙΤΗΣ - ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ
  • [04] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
  • [05] Ο ΚΑΡΖΑΙ ΔΙΟΡΙΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΑΡΧΙΕΣ
  • [06] ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ Ο ΡΑΤΣΑΝ
  • [07] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΗΣ ΠΑΔΕΕ
  • [08] ΧΡ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ: ΠΑΡΑΠΟΙΗΜΕΝΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΩΝ FINANCIAL TIMES
  • [09] ΑΡΧΙΣΕ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [10] ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΘΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΕΙ Ο Ν. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
  • [11] ΠΑΟΥΕΛ: ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ
  • [12] ΣΕ ΕΙΡΗΝΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [13] ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: ΑΠΕΤΡΑΠΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ
  • [14] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΣΥΡΟ
  • [15] ΙΒΑΝΟΦ: Η Β. ΚΟΡΕΑ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ Ν. ΚΟΡΕΑ
  • [16] ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ ΜΕΤΑΒΑΙΝΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΡΑΒΗΣΣΟΥ
  • [17] ΝΕΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΟΜΜΕΧ
  • [18] ΑΠΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΦΕΤΗ ΑΝΑΚΡΙΤΗ Ο Ν. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
  • [19] ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ Ο ΙΛΙΕΣΚΟΥ
  • [20] ΥΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΤΟΚΟΥ ΓΙΟΥ ΤΟΥ ΛΑΝΤΕΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ
  • [21] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
  • [22] ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΣ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΕΡΙ "ΛΕΥΚΩΝ ΚΕΛΙΩΝ" ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ
  • [23] ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [24] ΜΕ ΤΟΝ Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο Α. ΣΑΜΑΡΑΣ

  • [01] ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ 8 ΜΕΛΗ ΤΗΣ "17 ΝΟΕΜΒΡΗ"

    Αθήνα, 29 Ιουλίου 2002 (17:49 UTC+2)

    Oλοκληρώθηκε στις 5.30μμ το απόγευμα η μεταγωγή οχτώ μελών της "17 Νοέμβρη" από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση στις φυλακές Κορυδαλλού. Στα ειδικά διαμορφωμένα κελιά των φυλακών Κορυδαλλού μεταφέρθηκαν, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ο Βασίλης και ο Χριστόδουλος Ξηρός, ο Βασίλης Τζωρτζάτος, ο Θεολόγος Ψαραδέλης, ο Ηρακλής Κωστάρης, ο Κωνσταντίνος Καρατσώλης, ο Διονύσης Γεωργιάδης και ο Θωμάς Σερίφης.

    Στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής θα παραμείνουν οι Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, Παύλος Σερίφης, ο Νίκος Παπαναστασίου και ο Κωνσταντίνος Τέλιος.

    Η μεταγωγή έγινε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ στήθηκε για γιγάντια επιχείρηση με τη συμμετοχή αντρών της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, των ΕΚΑΜ, περιπολικών και συμβατικών οχημάτων της Ασφάλειας. Οι κρατούμενοι μεταφέρθηκαν με τζιπ της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής έως τις φυλακές Κορυδαλλού ελικόπτερο της ΕΛ. ΑΣ. ακολουθούσε την αυτοκινητοπομπή.

    Οι συλληφθέντες εισήλθαν στις φυλακές από την πλαϊνή πόρτα για λόγους ασφαλείας

    Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 5μμ και μια ώρα πριν άντρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας με ειδικές συσκευές έλεγξαν τους κάδους απορριμμάτων κατά μήκος της λεωφόρου Αλεξάνδρας για να διαπιστώσουν

    Τα μέτρα κατά μήκος της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ήταν εξαιρετικά αυξημένα, ενώ στις κεντρικές διασταυρώσεις υπήρχαν τροχονόμοι οι οποίοι διέκοπταν τη ροή της κυκλοφορίας κατά τη διέλευση του κομβόι των οχημάτων.

    Τα μέλη της "17 Νοέμβρη" μεταφέρθηκαν στα πρώτα οκτώ ειδικά κελιά, σε επίσης ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα στο κεντρικό σημείο των φυλακών Κορυδαλλού. Εξάλλου, σε εξέλιξη βρίσκεται η προετοιμασία αρκετών ακόμη κελιών, κάποιων και στις γυναικείες πτέρυγες του σωφρονιστικού ιδρύματος.

    Της μεταγωγής των συλληφθέντων στις φυλακές Κορυδαλλού είχε προηγηθεί σύσκεψη στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

    [02] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΕΦΕΤΩΝ Η ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΤΑ Σ. ΞΗΡΟΥ

    Αθήνα, 29 Ιουλίου 2002 (09:41 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε η προανακριτική απολογία του Σάββα Ξηρού, ο οποίος νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες η δικογραφία θα διαβιβαστεί σήμερα στον εισαγγελέα εφετών, προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του Σάββα Ξηρού.

    Στην απολογία του στον εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη αποκάλυψε ότι η τρομοκρατική οργάνωση σχεδίαζε σειρά βομβιστικών επιθέσεων, ενώ κατονόμασε όλους τους δράστες εκτός της "Αννας" επειδή δεν γνώριζε το όνομά της, αλλά ανέφερε ότι μία από τις γιάφκες ήταν νοικιασμένη στο όνομά της. Παράλληλα φώτισε με τις περιγραφές του όλες τις ενέργειες της "17 Ν" ακόμη και αυτές για τις οποίες δεν είχε γίνει ανάληψη της ευθύνης.

    Σχετικά με το βράδυ στο λιμάνι του Πειραιά, όταν έσκασε η βόμβα στα χέρια του, δήλωσε ότι εντασσόταν στο πλαίσιο σειράς επιθέσεων, οι οποίες θα κατέληγαν με μία επίθεση με ρουκέτες, και πρόσθεσε ότι μαζί του βρισκόταν και ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" ο Ξηρός επρόκειτο σε ένα με δύο χρόνια να εγκαταλείψει την οργάνωση. Για τον Αλέκο Γιωτόπουλο αναφέρει ότι ήταν επίμονος και ανυποχώρητος, ενώ για τη βόμβα κατά του βουλευτή Μιχαλολιάκου αρνείται ανάμειξη της "17 Ν".

    Στο μεταξύ, σήμερα απολογείται στον ειδικό εφέτη ανακριτή ο Νίκος Παπαναστασίου, ο οποίος φέρεται να είναι ένας από τους συνιδρυτές της "17 Ν" και εμφανιζόταν με το ψευδώνυμο "Νικήτας".

    [03] ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΘΕΣΗ ΣΗΜΙΤΗΣ - ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

    Αθήνα, 29 Ιουλίου 2002 (09:50 UTC+2)

    Ιδιο είναι το ποσοστό προτίμησης ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κώστα Καραμανλή, όπως δείχνει το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της "Metron Analysis" που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα "Ημερησία".

    Οι κ.κ.Σημίτης και Καραμανλής συγκεντρώνουν ποσοστό 37,2% για την καταλληλότητα στην πρωθυπουργία, ενώ φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός υπερέχει κατά 4,4% του προέδρου της ΝΔ στις μεγάλες πόλεις, αλλά βρίσκεται πίσω κατά 9,8% στις αγροτικές περιοχές.

    Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 21,3% των ερωτηθέντων δεν θέλει κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα στην εξουσία, σχετικά με ερώτηση "ποιόν εμπιστεύεστε περισσότερο για το μέλλον, μία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με τον Κ.Σημίτη ή ΝΔ με τον Κ.Καραμανλή;"

    Οσον αφορά το βαθμό ικανοποίησης των πολιτών, το 27,6% δηλώνει ικανοποιημένο με τον πρωθυπουργό, ενώ το 23% με τον κ.Καραμανλή. Αυξημένη είναι και η εικόνα της κυβέρνησης κατά 4,1%, φτάνοντας το 22,5%.

    Παράλληλα, η κυβέρνηση φαίνεται καταλληλότερη να διαχειριστεί θέματα της χώρας σε εννέα τομείς (Ολυμπιακοί Αγώνες, μεγάλα έργα, εξωτερική πολιτική, εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, Εθνική Αμυνα, Οικονομία, τρομοκρατία, Παιδεία και προστασία του περιβάλλοντος), ενώ η ΝΔ σε έξι (ασφαλιστικό, φορολογικό, υγεία, διαφθορά, ανεργία και ναρκωτικά).

    [04] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΒΟΥΛΗ

    Άγκυρα, 29 Ιουλίου 2002 (07:48 UTC+2)

    Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το τουρκικό κοινοβούλιο, προκειμένου να αποφασίσει την ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών, παρά τις αντιδράσεις του πρωθυπουργού Μπουλεντ Ετσεβιτ.

    Τα μέλη της κυβέρνησης συνασπισμού υποστηρίζουν τη διεξαγωγή των εκλογών για την 3η Νοεμβρίου. Από την άλλη μεριά, αυξάνονται οι ανησυχίες για τις οικονομικές επιπτώσεις της παρατεταμένης πολιτικής κρίσης, στην ταλαιπωρημένη τουρκική οικονομία.

    [05] Ο ΚΑΡΖΑΙ ΔΙΟΡΙΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΑΡΧΙΕΣ

    Καμπούλ, 29 Ιουλίου 2002 (20:40 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι προχώρησε στο διορισμό κυβερνητών σε τέσσερις επαρχίες της χώρας σε μια προσπάθεια να διευρύνει την κεντρική εξουσία.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, οι νεοπροσληφθέντες κυβερνήτες θα αντικαταστήσουν Αφγανούς που ανέλαβαν τη διακυβέρνηση των επαρχιών μετά την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Συγκεκριμένα στη επαρχία Λογκάρ, νότια της Καμπούλ τοποθετείται ο Μουνσι Αμπντούλ Μαγιντ, στην επαρχία Κουναρ ο Σαγιντ Μοχαμεντ Γιουσουφ, στην επαρχία Μπαγκχλαν ο Μοχάμεντ Ομάρ ενώ στην επαρχία Λαγκημαν θα τοποθετηθεί ο Μοχάμεντ Ιμπραήμ Μπαμπακαρ Κελ.

    [06] ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ Ο ΡΑΤΣΑΝ

    Ζάγκρεμπ, 29 Ιουλίου 2002 (20:31 UTC+2)

    Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Κροατίας Ιβιτσα Ράτσαν θα παρουσιάσει αύριο την σύνθεση και το πρόγραμμα της κυβέρνησης του στο κοινοβούλιο της χώρας και θα ζητήσει να του δοθεί ψήφο εμπιστοσύνης.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Hina, οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης είναι μεταξύ άλλων η συνέχιση έργων υποδομής, όπως η κατασκευή οδικών δικτύων, η ενίσχυση της οικονομικής διαφάνειας και η καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, η προώθηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και οι μεταρρυθμίσεις στον αμυντικό τομέα, στην υγεία, στην κοινωνική πρόνοια και στην κρατική διοίκηση.

    Ο Ράτσαν θα παρουσιάσει ένα ενισχυμένο σχήμα κατά ένα υπουργείο, στο οποίο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα είναι ο Αντε Σίμοβιτς, υπουργός Αμυνας, ο Ζέλικα Αντούνοβιτς, υπουργός Οικονομίας, ο Ρόλαντ Ζουβάβιτς και υπουργός Μεταφορών και Επιστημών, ο Γκβοζντεν Φλέγκο.

    Σύμφωνα με τον νόμο η νέα κυβέρνηση πρέπει να λάβει 76 από τις 151 ψήφους στη βουλή για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης.

    Καθώς 84 βουλευτές εξέφρασαν την υποστήριξη τους στην υποψηφιότητα Ράτσαν για την πρωθυπουργία, αρχές Ιουλίου δεν αναμένονται εκπλήξεις στην αυριανή συνεδρίαση της βουλής.

    Ο.Κ.

    [07] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΗΣ ΠΑΔΕΕ

    Λευκωσία, 29 Ιουλίου 2002 (20:30 UTC+2)

    Φθάνουν απόψε για επίσκεψη στην Κύπρο, ύστερα από πρόσκληση της Κυπριακής Βουλής, τα μέλη του Προεδρείου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ενωσης Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ).

    Οπως αναφέρεται σε σημερινή επίσημη ανακοίνωση, κατά την παραμονή τους στην Κύπρο, τα μέλη του Προεδρείου της ΠΑΔΕΕ θα γίνουν δεκτά από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια και θα έχουν χωριστές συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και τον Προεδρικό Επίτροπο για θέματα Αποδήμων Μανώλη Χριστοφίδη.

    Στην αποστολή μετέχουν ο Πρόεδρος της ΠΑΔΕΕ Δημήτρης Γιάνναρος και τα μέλη του Προεδρείου Θέο Θεοφάνους, Λεωνίδας Ραπτάκης, Σταύρος Μέντρος, Νικ Παπαδόπουλος, Κωνσταντίν Οφλίδης, Μαρκ Πάπας και Μαρία Μπουτρογιάννη.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [08] ΧΡ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ: ΠΑΡΑΠΟΙΗΜΕΝΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΩΝ FINANCIAL TIMES

    Λευκωσία, 29 Ιουλίου 2002 (20:21 UTC+2)

    "Παραποιημένο και διαστρεβλωμένο" χαρακτηρίζει το δημοσίευμα των "Financial Times" ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Χριστόδουλος Χριστοδούλου, όσον αφορά το περιεχόμενο των δηλώσεων που αποδίδονται στον Πρώτο Ανώτερο Διευθυντή της Κεντρικής Τράπεζας Α. Φιλίππου.

    Σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο κ. Χριστοδούλου αναφέρει ότι "το μεγάλο μέρος της συνέντευξης εδόθη από εμένα παρουσία του κ. Φιλίππου, το δε υπόλοιπο παρουσία του εκ των Διευθυντών της Κεντρικής Τράπεζας Σ. Σταυρινάκη".

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [09] ΑΡΧΙΣΕ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Τίρανα, 29 Ιουλίου 2002 (20:20 UTC+2)

    Ξεκίνησε η συνεδρίαση της Βουλής της Αλβανίας για την παροχή ψήφο εμπιστοσύνης ή μη στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης της χώρας.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στη διάρκεια της συνεδρίασης ο πρωθυπουργός της χώρας Φάτος Νάνο θα παρουσιάσει επισήμως τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης στα μέλη της Βουλής.

    Σημειώνεται ότι σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Αλφρεντ Μοισίου υπέγραψε το προεδρικό διάταγμα εγκρίνοντας τη σύνθεση της κυβέρνησης και ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για την έναρξη της συνεδρίασης της Βουλής.

    [10] ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΘΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΕΙ Ο Ν. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

    Αθήνα, 29 Ιουλίου 2002 (20:14 UTC+2)

    Νέα προθεσμία για να απολογηθεί την Τετάρτη στις 6μμ έλαβε από τον ειδικό εφέτη ανακριτή ο φερόμενος ως ιστορικός «Νικήτας» της «17 Νοέμβρη» Νίκος Παπαναστασίου.

    Ο συνήγορος του Νίκου Παπαναστασίου Παναγιώτης Ρουμελιώτης δήλωσε ότι ο πελάτης του δεν αποδέχεται τη συμμετοχή του στη «17 Νοέμβρη».

    Ο εισαγγελέας Εφετών Κυριάκος Καρούτσος άσκησε σε βάρος του Νίκου Παπαναστασίου ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένη οπλοκατοχή κατά συναυτουργία, προμήθεια, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών, απόπειρα ανθρωποκτονίας, ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συρροή και ληστεία μετά φόνου.

    [11] ΠΑΟΥΕΛ: ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ

    Μπανγκόκ, 29 Ιουλίου 2002 (20:13 UTC+2)

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να κρατήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα στην Ασία με σκοπό την επίβλεψη κρατών που ενδέχεται να έχουν επιθετική συμπεριφορά επισήμανε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ από την Ταϊλάνδη όπου βρίσκεται.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, ο κ. Πάουελ ανέφερε ως παράδειγμα τη Βόρεια Κορέα για την οποία είπε χαρακτηριστικά ότι έχει ακολουθήσει το λανθασμένο μονοπάτι.

    Σημειώνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν περίπου 100.000 στρατεύματα στην περιοχή της Ασίας, στρατεύματα τα οποία όπως ανέφερε ο κ. Πάουελ "διασφαλίζουν τη σταθερότητα στην περιοχή".

    [12] ΣΕ ΕΙΡΗΝΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Πρίστινα, 29 Ιουλίου 2002 (20:07 UTC+2)

    Σε ειρηνικό κλίμα διεξήχθησαν οι δημοτικές εκλογές σε τρεις δήμους του Κοσσυφοπεδίου χωρίς να δημιουργηθούν επεισόδια μεταξύ των Σέρβων και των Αλβανών κατοίκων της επαρχίας.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, δεν σημειώθηκε κανένα βίαιο επεισόδιο στη διάρκεια της εκλογικής ψηφοφορίας την οποία επέβλεψαν διεθνείς παρατηρητές και η σερβική αστυνομία.

    "Οι εκλογές διεξήχθησαν με βάση τα διεθνή πρότυπα" επισήμανε ο Νικολάι Βουλκάνοφ επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην περιοχή.

    Σε ανακοίνωσή του ο ΟΑΣΕ επισημαίνει ότι η ψηφοφορία διεξήχθη σε μια ατμόσφαιρα δημοκρατική και ήρεμη ενώ ο εκπρόσωπος του Οργανισμού στο Βελιγράδι, Στέφανο Σανινο, χαρακτήρισε τις εκλογές "νέο ξεκίνημα προς την πολυεθνικότητα".

    Σημειώνεται ότι η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες υπήρξε περιορισμένη ωστόσο θεωρείται ως ένα σημαντικό βήμα.

    [13] ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: ΑΠΕΤΡΑΠΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ

    Καμπούλ, 29 Ιουλίου 2002 (20:05 UTC+2)

    Οι αστυνομικές αρχές του Αφγανιστάν συνέλαβαν έναν άνδρα που σχεδίαζε να ρίξει παγιδευμένο όχημα με εκρηκτικά σε ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης, μετέδωσε η εθνική τηλεόραση της χώρας.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, οι αρχές έπιασαν τον άνδρα καθώς ενεπλάκη σε ατύχημα στην Καμπούλ και το όχημα του ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά.

    Οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας ανακοίνωσαν ότι ο άνδρας ετοίμαζε επίθεση κατά στελεχών της κυβέρνησης.

    Ο.Κ.

    [14] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΣΥΡΟ

    Σύρος, 29 Ιουλίου 2002 (20:02 UTC+2)

    «Η ελληνική κοινωνία ζητεί εξάρθρωση της τρομοκρατίας κι αποκάλυψη όλης της αλήθειας. Η εξουδετέρωση των δολοφονικών μηχανισμών πρέπει να συνοδευτεί και από την απάντηση σε όλα τα ερωτήματα για τη χρηματοδότηση, τους πληροφοριοδότες, την πλαισίωση και αξιοποίηση αυτής της εγκληματικής δράσης. Οι πολίτες ζητούν απόδοση δικαιοσύνης με δίκαιη δίκη και φως σε όλες τις πτυχές και για όλα τα επίπεδα αυτής της υπόθεσης». Τα παραπάνω τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Σύρο, όπου πραγματοποιεί περιοδεία, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος επισήμανε ότι τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας είναι παρόντα και πιεστικά και πρόσθεσε ότι «το θρίλερ της τρομολογίας δεν μπορεί να μονοπωλεί το κοινωνικό και πολιτικό ενδιαφέρον».

    «Την ώρα που συντελούνται τεράστιες ανακατατάξεις διεθνώς, το μέλλον της Ελλάδας θα κριθεί ταυτοχρόνως σε πολλά πεδία: Την οικονομία, την εξωτερική πολιτική, το πολιτικό σύστημα, την ασφάλεια. Μεγάλοι τομείς της οικονομίας δοκιμάζονται, η αγροτική οικονομία δεινοπαθεί και οι αγρότες εμπαίζονται, ο τουρισμός πληρώνει τα σπασμένα της έλλειψης υποδομών και πολιτικής, το δηλωμένο δημόσιο χρέος μεγαλώνει κατά πέντε μονάδες, στον τομέα της υγείας κυριαρχεί η στασιμότητα, στον τομέα της παιδείας η ανακύκλωση των αποσπασματικών πρακτικών που διαιωνίζουν την ταλαιπωρία όλων», σημείωσε.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος υπογράμμισε ότι στις Κυκλάδες υπάρχει έντονο πρόβλημα στις συγκοινωνίες και τις μεταφορές, τις επικοινωνίες και την ύδρευση, την ντόπια παραγωγή και την τουριστική πολιτική.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού επισκέφθηκε τα ναυπηγεία του Νεωρίου, όπου συναντήθηκε με την ιδιοκτησία και τους εργαζόμενους και ενημερώθηκε για τη νέα περίοδο ανάπτυξης της επιχείρησης και τη σημαντική συμβολή της στην απασχόληση και στο εισόδημα του νησιού. Επίσης, επισκέφθηκε το Νοσοκομείο της Ερμούπολης και το ΙΚΑ και ενημερώθηκε για τα προβλήματα στην Υγεία, του ΕΣΥ και του ΙΚΑ. Από τον Δικηγορικό Σύλλογο του νησιού ο πρόεδρος του Συνασπισμού ενημερώθηκε για τις συνθήκες εργασίας και απονομής της δικαιοσύνης.

    Στο δημαρχείο της Ερμούπολης ο κ. Κωνσταντόπουλος συμμετείχε σε κοινή σύσκεψη με τους δημάρχους Ερμούπολης, Άνω Σύρου και Ποσειδωνίας και στελέχη του ΣΥΝ, όπου συζήτησαν τα προβλήματα ανάπτυξης του νησιού, τις προοπτικές απασχόλησης των κατοίκων και τα χρόνια θέματα υποχρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Αύριο ο κ. Κωνσταντόπουλος θα επισκεφθεί τη Μύκονο, όπου θα συναντηθεί με τον δήμαρχο και θα περιοδεύσει στη Χώρα του νησιού.

    [15] ΙΒΑΝΟΦ: Η Β. ΚΟΡΕΑ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ Ν. ΚΟΡΕΑ

    Πιονγκγιανγκ, 29 Ιουλίου 2002 (19:51 UTC+2)

    Η Βόρεια Κορέα άφησε να γίνει γνωστό, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι είναι πρόθυμη να αρχίσει άνευ όρων συνομιλίες με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία με θέμα τη διαιρεμένη κορεατική χερσόνησο και πως θέλει να εντείνει τις επαφές με τη Νότια Κορέα, ανέφερε το ΒΒC .

    Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ-Τας μετέδωσε ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκορ Ιβανόφ, δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε στην Πιονγκγιανγκ με τον πρόεδρο Κιμ Γιονγκ Ιλ, ότι η Βόρεια Κορέα είναι έτοιμη για εποικοδομητικό διάλογο με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία και μάλιστα άνευ όρων.

    Όμως, τα βορειοκορεατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν μόνον ότι η Πιονγκγιανγκ είναι πρόθυμη να συνεχίσει το διάλογο με τη Νότια Κορέα.

    Εκπρόσωπος της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι αν η είδηση που μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο είναι ακριβής, οι αρχές της Σεούλ θα δουν με ικανοποίηση την πραγματοποίηση νέων συνομιλιών με τη Βόρεια Κορέα.

    [16] ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ ΜΕΤΑΒΑΙΝΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΡΑΒΗΣΣΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιουλίου 2002 (19:50 UTC+2)

    Σύσκεψη με θέμα την ύδρευση της Θεσσαλονίκης από τις πηγές της Αραβησσού πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης με τη συμμετοχή εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, των κατοίκων της Αραβησσού και της ΕΥΑΘ.

    Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης τόνισε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να επιλυθεί ένα δύσκολο πρόβλημα σε δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες λειψυδρίας που ταλαιπωρούν όλη τη χώρα και την ευρύτερη περιοχή.

    "Ο στόχος μας είναι να έχουμε ζωντανές πηγές στην Αραβησσό χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο το δίκτυο ύδρευσης της Θεσσαλονίκης. Θέλουμε η Θεσσαλονίκη να έχει νερό και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Αραβησσός τροφοδοτεί το δίκτυο της Θεσσαλονίκης κατά 45% και ταυτόχρονα θέλουμε να σεβαστούμε το περιβάλλον των πηγών της Αραβησσού", δήλωσε.

    Ο κ. Πασχαλίδης επισήμανε ότι παρατηρήθηκε μια διαφωνία σε ότι αφορά την καταγραφή των στοιχείων και έτσι αύριο κλιμάκιο του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης θα επισκεφθεί το χώρο της Αραβησσού, το οποίο θα διαπιστώσει επιτόπου την πραγματικότητα, το πως εφαρμόζεται ο νόμος και θα του υποδείξει κάποιες λύσεις - συνδυασμούς γεωτρήσεων.

    "Από τη μια μεριά θα επιχειρήσουμε να προστατέψουμε το περιβάλλον σε μία δύσκολη συγκυρία και από την άλλη να διατηρήσουμε την υδροληπτική ικανότητα της Θεσσαλονίκης. Θέλουμε η Θεσσαλονίκη να έχει νερό και αυτό προσπαθούμε να το επιτύχουμε με το νερό από τον Αλιάκμονα ξεκινώντας τη δοκιμαστική λειτουργία το Σεπτέμβριο και εκτιμώντας ότι την άνοιξη του 2003 θα έχουμε 150.000 κυβικά νερό ημερησίως στο δίκτυο της Θεσσαλονίκης. Με αυτά τα δεδομένα εκτιμούμε ότι τα προβλήματα, όπως αυτό της Αραβησσού θα λυθούν σε νέα βάση", κατέληξε.

    [17] ΝΕΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΟΜΜΕΧ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιουλίου 2002 (19:36 UTC+2)

    Ξαναζωντανεύει ο ΕΟΜΜΕΧ και αναλαμβάνει νέες δραστηριότητες. Οπως ανακοίνωσε ο νέος πρόεδρος του οργανισμού Χρήστος Γκοσλιόπουλος στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τη διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ο ΕΟΜΜΕΧ στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του και της ανάπτυξης εξωστρέφειας αναλαμβάνει, κατόπιν σχετικής ανάθεσης από γενική γραμματεία Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης, την ίδρυση και λειτουργία του "Εθνικού Παρατηρητηρίου για τις ΜΜΕ" και το συντονισμό των υπό ίδρυση 13 ΚΕΤΑ (Κέντρα Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης) ανά τη χώρα, ενώ το Σεπτέμβριο θα προχωρήσει στην προκήρυξη νέων προγραμμάτων επιχειρηματικότητας.

    Το Εθνικό Παρατηρητήριο για τις ΜΜΕ θα είναι σε ετοιμότητα λειτουργίας μέχρι το τέλος του έτους, με στόχο την υποστήριξη των ΜΜΕ και ιδιαίτερα των "μικρών και πολύ μικρών" επιχειρήσεων, με τη διενέργεια κλαδικών μελετών, συνεργασία με αντίστοιχα παρατηρητήρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης κ.ο.κ.

    Το "project" της δημιουργίας του "Εθνικού Παρατηρητηρίου για τις ΜΜΕ" λαμβάνει "σάρκα και οστά" στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα" του υπουργείου Ανάπτυξης, σύμφωνα όμως με τον κ. Γκοσλιόπουλο, λαμβάνεται ήδη μέριμνα για την ενσωμάτωση του Παρατηρητηρίου, όπως και του Συντονιστικού Κέντρου των ΚΕΤΑ στην οργανική δομή του ΕΟΜΜΕΧ, με τη δημιουργία δύο αντίστοιχων νέων Διευθύνσεων στους κόλπους του οργανισμού, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του νέου φορέα μετά τη λήξη του ΕΠΑΝ.

    Περαιτέρω, στις άμεσες προτεραιότητες του ΕΟΜΜΕΧ εντάσσεται και η επανενεργοποίηση και ο εκσυγχρονισμός των πέντε κλαδικών Ινστιτούτων που διαθέτει ( για τους κλάδους γούνας, ενδύματος, δέρματος, αργυλόμαζας και αργυροχρυσοχοϊας).

    Στο μεταξύ, στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου θα προκηρυχθεί η δεύτερη φάση των προγραμμάτων "Νεανικής Επιχειρηματικότητας" και "Γυναικείας Επιχειρηματικότητας", προϋπολογισμού 10 δισ. δρχ. και 7 δισ. δρχ. αντίστοιχα (για άνεργους νέους 18 - 35 ετών και για άνεργες γυναίκες ηλικίας 18 - 55 ετών), καθώς και ένα νέο πρόγραμμα "Επιχειρηματικότητας για Ατομα με ειδικές ανάγκες", προϋπολογισμού 5 δισ. δρχ. Μέσω των δύο πρώτων προγραμμάτων, που έχουν ολοκληρώσει την πρώτη τους φάση, ο ΕΟΜΜΕΧ επιδιώκει τη δημιουργία 2.500 νέων μικρών επιχειρήσεων μέχρι το 2006 (σε τρεις φάσεις).

    Σύμφωνα με το νέο πρόεδρο του ΕΟΜΜΕΧ, παράλληλα υπάρχει προσανατολισμός και κατ΄ αρχήν αποδοχή από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, για υλοποίηση πρόσθετων νέων προγραμμάτων, με στόχο την ενίσχυση των ενεργών μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, όπως λ.χ. για τους τομείς της χειροτεχνίας και της βιομηχανικής υπεργολαβίας με πόρους που θα διεκδικηθούν από την αναπροσαρμογή των κονδυλίων του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα".

    [18] ΑΠΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΦΕΤΗ ΑΝΑΚΡΙΤΗ Ο Ν. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

    Αθήνα, 29 Ιουλίου 2002 (19:19 UTC+2)

    Στο εφετείο οδηγήθηκε προκειμένου να απολογηθεί ο 50χρονος Νίκος Παπαναστασίου, ο φερόμενος ως ο ιστορικός «Νικήτας» της «17 Νοέμβρη».

    Ο Νίκος Παπαναστασίου αρνείται τη συμμετοχή του στη «17 Νοέμβρη», ωστόσο ο ο εισαγγελέας Εφετών Κυριάκος Καρούτσος άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένη οπλοκατοχή κατά συναυτουργία, προμήθεια, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών, απόπειρα ανθρωποκτονίας, ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συρροή και ληστεία μετά φόνου.

    [19] ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ Ο ΙΛΙΕΣΚΟΥ

    Βουκουρέστι, 29 Ιουλίου 2002 (19:17 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Ίον Ιλιέσκου αρνήθηκε δημοσιεύματα του Τύπου σύμφωνα με τα οποία δεν πρόκειται να επιστρέψει στο κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (PSD) μόλις λήξει η θητεία του στο προεδρικό αξίωμα.

    Ωστόσο ο κ. Ιλιέσκου δεν αναφέρθηκε στα μελλοντικά του σχέδια μετά το 2004 οπότε και λήγει η θητεία του επέμεινε όμως ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την πολιτική σκηνή της χώρας.

    "Δεν πρόκειται να πω τώρα τι θα κάνω. Θα δούμε" είπε χαρακτηριστικά.

    [20] ΥΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΤΟΚΟΥ ΓΙΟΥ ΤΟΥ ΛΑΝΤΕΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ

    Ριάντ, 29 Ιουλίου 2002 (19:16 UTC+2)

    Το δίκτυο της Αλ Κάιντα βρίσκεται πλέον υπό τη διοίκηση του πρωτότοκου γιου του Οσάμα Μπιν Λάντεν, Σάαντ σύμφωνα με δημοσίευμα της σαουδαραβικής εφημερίδας Ασάρκ Αλ Αουσάτ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας η διοίκηση της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα παραδόθηκε στον Σάαντ Μπιν Λάντεν μετά τις αμερικανικές επιθέσεις εναντίον της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν.

    [21] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

    Εδεσσα, 29 Ιουλίου 2002 (19:05 UTC+2)

    Το νέο Δημαρχιακό Μέγαρο του Δήμου Μεγάλου Αλεξάνδρου του Νομού Πέλλας εγκαινίασε σήμερα ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης.

    Στην ομιλία του στη διάρκεια των εγκαινίων ο κ. Πασχαλίδης τόνισε ότι το νέο Δημαρχιακό Κατάστημα μαζί με τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις παρέχει τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των πολιτών σε ένα σύγχρονο και ανθρώπινο χώρο επιφάνειας 1.500 μ2.

    Το νέο κτίριο, που θεμελιώθηκε τον Ιούνιο του 2001 και εγκαινιάστηκε σήμερα είχε κόστος 120 εκ. δρχ.

    Ο κ. Πασχαλίδης σημείωσε ότι ο Δήμος Μ. Αλεξάνδρου είναι ένας νέος Καποδιστριακός Δήμος και στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του από το 1999 μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να αποκαταστήσει την κοινωνική συνοχή 8 δημοτικών διαμερισμάτων γύρω από ένα τοπικό αναπτυξιακό πρόγραμμα.

    Επίσης αναφέρθηκε στις χρηματοδοτήσεις της τελευταίας τετραετίας που έχουν έναν οικονομικό κύκλο 2 δισ. δρχ., ενώ ανακοίνωσε την ένταξη έργων άρδευσης, αποχέτευσης και ενδοδημοτικής οδοποιίας στα περιφερειακά και νομαρχιακά προγράμματα 2002 - 2003.

    "Η αυτοδιοίκηση στη χώρα μας ισχυροποιείται μέρα με τη μέρα και συντελεί στην εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων ανασυγκρότησης της υπαίθρου με έμφαση στην οικονομία συνδυασμένου εισοδήματος", τόνισε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης.

    Από την πλευρά του ο Νομάρχης Πέλλας Μιχάλης Καραμάνης δήλωσε ότι οι τοπικές αρχές της Πέλλας αισθάνονται ικανοποίηση για τα εγκαίνια του νέου Δημαρχιακού Μεγάρου του Δήμου Μεγάλου Αλεξάνδρου.

    "Εφόσον θέλουμε να ικανοποιηθούν οι προσδοκίες των κατοίκων της περιοχής μας για κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη θα πρέπει να ενισχυθεί και να αποκτήσει ουσιαστικές αρμοδιότητες η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τα έργα στην τετραετία που διανύουμε και οι προσπάθειες των Δημάρχων της Πέλλας για την καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών τους, την ωρίμανση των προτάσεών τους για υποβολή στο Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών τους, θα πρέπει να μας γεμίζουν με αισιοδοξία για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης", επισήμανε.

    [22] ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΣ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΕΡΙ "ΛΕΥΚΩΝ ΚΕΛΙΩΝ" ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ "17 ΝΟΕΜΒΡΗ"

    Αθήνα, 29 Ιουλίου 2002 (18:54 UTC+2)

    Τις πληροφορίες για κράτηση των μελών της «17 Νοέμβρη» σε «λευκά κελιά» στις φυλακές Κορυδαλλού διέψευσε με δηλώσεις του από την Καστοριά ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος.

    «Είναι ανακριβέστατοι οι ισχυρισμοί που διατυπώθηκαν περί δήθεν δημιουργίας «λευκών κελιών» ή περί δήθεν τοποθέτησης σχετικών μηχανισμών για την παρακολούθηση των κρατουμένων από κρυφές κάμερες», τόνισε ο κ. Πετσάλνικος.

    «Ο,τι ισχύει για τους άλλους κρατούμενους θα ισχύσει και γι' αυτούς τους κρατούμενους. Η Δημοκρατία μεριμνά για την απονομή της Δικαιοσύνης. Η Δημοκρατία δεν βασανίζει», πρόσθεσε.

    Εξάλλου, σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης διαψεύδεται το δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας ότι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης σε συνεννόηση με το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέθεσε στην εταιρία «Θέμις Κατασκευαστική» να επιλέξει χώρους όπου θα στεγάζονταν οι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη» πριν ακόμα συλληφθούν οι πρώτοι πέντε κατηγορούμενοι.

    Στην ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης τονίζεται ότι οι εργασίες στις φυλακές Κορυδαλλού ξεκίνησαν από την «Θέμις Κατασκευαστική» μετά τις πρώτες συλλήψεις των μελών της «17 Νοέμβρη» και συγκεκριμένα στις 13 Ιουλίου.

    [23] ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Άγκυρα, 29 Ιουλίου 2002 (18:43 UTC+2)

    Το τουρκικό κοινοβούλιο υπερψήφισε τη πρόταση του Εθνικιστικού Κόμματος Δράσης για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

    Όπως μετέδωσε το BBC, η Συνταγματική Επιτροπή τώρα καλείται να εξετάσει τη πρόταση του κοινοβουλίου και να αποφανθεί σε δύο μέρες.

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της χώρας Μπουλέντ Ετζεβίτ, προειδοποίησε για μία ακόμη φορά ότι η διενέργεια πρόωρων εκλογών μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την Τουρκία.

    Μιλώντας σε συνεδρίαση του κόμματός του, υπογράμμισε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να υποστηρίξει τις πρόωρες εκλογές.

    Ο Μπουλέντ Ετζεβίτ κατέληξε τονίζοντας ότι το κόμμα του θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι αντιτίθεται σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

    Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι, μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο βαθιάς οικονομικής κρίσης στην Τουρκία, το κόμμα του Ετζεβίτ, όπως και τα άλλα δύο του κυβερνητικού συνασπισμού κινδυνεύουν να υποστούν μεγάλη ήττα στις πρόωρες εκλογές.

    [24] ΜΕ ΤΟΝ Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο Α. ΣΑΜΑΡΑΣ

    Αθήνα, 29 Ιουλίου 2002 (18:39 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί αύριο με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για να ενημερωθεί για τα θέματα που αφορούν την εξάρθρωση της τρομοκρατίας.

    Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 29 July 2002 - 18:13:42 UTC