Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-07-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] SUNDAY TELEGRAPH: "ΔΩΣΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"
  • [02] Ο "ΛΑΜΠΡΟΣ" ΗΤΑΝ Ο "ΘΕΜΗΣ" ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΟΥ ΛΕΑ
  • [03] ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥΡΚΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  • [04] ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ Ο ΜΙΣΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [05] ΑΛΛΑΞΕ ΠΑΛΙ Ο ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
  • [06] ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΠΛΑ ΤΗΣ «17Ν»;
  • [07] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΘΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΕΙ Ο ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ-ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ Η ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ Σ.
  • [08] Η ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ «17 ΝΟΕΜΒΡΗ»
  • [09] ΤΑ ΨΕΥΔΩΝΥΜΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ «17Ν»
  • [10] ΤΟ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [11] Ο ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΜΙΤΟΥ
  • [12] ΟΙ ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΤΗΣ «17 ΝΟΕΜΒΡΗ»
  • [13] ΑΠΟΛΟΓΕΙΤΑΙ Ο Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ
  • [14] ΑΣΘΕΝΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ
  • [15] Ζ. ΡΟΓΚ ΚΑΙ Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ "17 ΝΟΕΜΒΡΗ"
  • [16] ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ "17 ΝΟΕΜΒΡΗ" ΕΔΩΣΕ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΠΑΛΙΟΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΤΟΥ
  • [17] ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 14 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
  • [18] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΘ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΣΤΟ
  • [19] ΝΕΑΡΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑ ΝΕΚΡΗ ΑΠΟ ΠΥΡΑ ΕΒΡΑΙΩΝ ΕΠΟΙΚΩΝ
  • [20] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΘΑΣΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
  • [21] ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Ο ΕΤΖΕΒΙΤ
  • [22] ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

  • [01] SUNDAY TELEGRAPH: "ΔΩΣΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"

    Λονδίνο, 28 Ιουλίου 2002 (08:32 UTC+2)

    Με τον τίτλο: "το Βρετανικό Μουσείο δεν είναι σε θέση να κρατήσει τα Ελγίνεια Μάρμαρα", η εφημερίδα Sunday Telegraph δημοσιεύει την επίσημη θέση της Ένωσης Συντηρητών Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων της Βρετανίας.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα επίπεδα συντήρησης των αριστουργημάτων, που φιλοξενεί το Βρετανικό Μουσείο, είναι κάτω του μετρίου και η διεύθυνση του πρέπει να επανεξετάσει το ενδεχόμενο να "επιστρέψει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα", μετέδωσε το ΒΒC.

    Σύμφωνα με την Ένωση των Συντηρητών, σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται τα αντικείμενα από πάπυρο, ύφασμα και ξύλο. "Η φήμη του Βρετανικού Μουσείου για άριστη συντήρηση των αρχαιοτήτων, πάνω στην οποία βασίζεται η παραμονή των ελληνικών Μαρμάρων στη Βρετανία, αμφισβητείται πλέον" γράφει η βρετανική εφημερίδα.

    Η ανακοίνωση των Συντηρητών Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων έγινε αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Βρετανικού Μουσείου να μειώσει το προσωπικό του, απολύοντας ακόμα και συντηρητές, προκειμένου να περιορίσει το έλλειμμα πέντε εκατομμυρίων στερλίνων, που παρουσιάζει.

    [02] Ο "ΛΑΜΠΡΟΣ" ΗΤΑΝ Ο "ΘΕΜΗΣ" ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΟΥ ΛΕΑ

    Αθήνα, 28 Ιουλίου 2002 (11:05 UTC+2)

    «Αν, τελικά, βρέθηκε αποτύπωμά του σε γιάφκα, σημαίνει ότι στα χρόνια που μεσολάβησαν υποτίμησε τη συνωμοτικότητα και πίστεψε ότι έγινε άτρωτος. Δεν θυμάμαι έτσι τον "Θέμη", τον συναγωνιστή μου στη Λαϊκή Επαναστατική Αντίσταση». Μιλάει στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ένα στέλεχος του αντιδικτατορικού αγώνα, που συνεργάστηκε μέχρι το φθινόπωρο του 1974 με τον Αλέξ. Γιωτόπουλο τον οποίο γνώριζε, τότε, με άλλο κωδικό όνομα. Περιγράφει έναν άνθρωπο με προφίλ αγωνιστή εντελώς διαφορετικό από εκείνο που συνοδεύει τον σημερινό «αρχηγό» της 17Ν.

    Ταυτόχρονα, όμως, αποκαλύπτει και μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πτυχή των μεθόδων που επελέγησαν για τον εντοπισμό της οργάνωσης: ο άνθρωπος που εξομολογείται σήμερα στην «Κ.Ε.» (ανώνυμος προς το παρόν), δηλώνει ότι πέρυσι τον πλησίασαν «εκπρόσωποι εταιρείας συμβούλων του εξωτερικού» με τους οποίους άρχισε μία κανονική, νόμιμη επαγγελματική συνεργασία για διάφορα θέματα. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, αποκαλύφθηκε ότι η «εταιρεία» (με έδρα τη Νότιο Αφρική) δεν ήταν άλλη από την... Σκότλαντ Γιαρντ.

    Στη συνέντευξή του, κάνει αναδρομή «στα δύσκολα χρόνια της παρανομίας και του ρίσκου», στέκεται αρκετά στην περιγραφή των στεγανών και των κανόνων συνωμοτικότητας «που λειτούργησαν τότε άψογα», παρά το γεγονός ότι πολύς κόσμος πέρασε και έδρασε μέσα από τη ΛΕΑ: «Ο καθένας μας ήξερε άλλους δύο, το πολύ τρεις. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κανένα μέλος της ΛΕΑ δεν συνελήφθη ποτέ από τη χούντα»!

    ΕΡ.: Πότε καταλάβατε την πραγματική ταυτότητα του «Θέμη»;

    ΑΠ.: «Την επομένη της επιχείρησης στους Λειψούς, όταν οι τηλεοπτικοί σταθμοί έδειξαν την φωτογραφία του». Και πάλι, όμως, «μου πήρε κάποια λεπτά της ώρας να το συνειδητοποιήσω. Ο ασπρομάλλης αυτός κύριος δεν παρέπεμπε αμέσως στο γενειοφόρο με την ατίθαση πυκνή κόμη του '70, ακόμα και σε εμένα που λόγω ΛΕΑ βρέθηκα δίπλα του πολλές φορές».

    ΕΡ.: Ανταποκρίνονται άραγε στην αλήθεια τα λίγα που ακούγονται για το χαρακτήρα και την προσωπικότητα του «Θέμη»;

    ΑΠ.: «Δεν θα έλεγα ότι ήταν αυτό που λέμε "διανοούμενος". Το στοιχείο που βασικά τον χαρακτήριζε ήταν η οργανωτικότητα, το πρακτικό πνεύμα και η απόλυτη προσήλωση στο στόχο του. Γι' αυτό και παραξενεύομαι με την "απολιτική" στάση του κατά την προανακριτική διαδικασία. Είτε τα 28 χρόνια που πέρασαν έχουν αλλοιώσει το χαρακτήρα του, ή -το πιθανότερο- επεξεργάζεται μια δυναμική εμφάνισή του στο δικαστήριο».

    Ο παλιός σύντροφος του Γιωτόπουλου, του Οικονόμου, του Λάμπρου ή του Θέμη απορεί σήμερα και για το αποτύπωμα που λέγεται ότι βρέθηκε στη γιάφκα της οδού Πάτμου:

    -«Εαν κάτι τέτοιο ισχύει, σημαίνει ότι με τα χρόνια εξατμίστηκε η αίσθηση της περιφρούρησης. Στο μυαλό του Γιωτόπουλου πρέπει να εγκαταστάθηκε η βεβαιότητα ότι υπήρξε και θα παραμείνει άγνωστος και ασύλληπτος. Αλλωστε, τα χαρακτηριστικά τών αδελφών Ξηρών και η στάση τους δείχνουν ότι έχει εκλείψει πλέον κάθε «ιδεολογικό» προκάλυμμα. Συνεπώς, οι διαρροές και ο εντοπισμός της 17Ν ήταν θέμα χρόνου.

    ΕΡ.: Από πότε έχετε να τον δείτε;

    ΑΠ.: «Από το φθινόπωρο του 1974. Από εκείνη την τελευταία συνάντηση στην οποία αποφασίσθηκε και η αυτοδιάλυση της ΛΕΑ, ελλείψει αντικειμένου. Η χούντα είχε πέσει και οι συζητήσεις για τα απομεινάρια της και για το πόσο ισχυρή ήταν ή δεν ήταν η βρεφική δημοκρατία είχαν περάσει στη σφαίρα των θεωρητικών αναλύσεων».

    ΕΡ.: Υπήρξαν, άραγε, κάποιοι που θέλησαν να δώσουν συνέχεια στην «ένοπλη πάλη»;

    ΑΠ.: «Αυτό ακριβώς είναι το μείζον ερώτημα των ημερών και των διωκτικών αρχών. Θα ήταν όμως αφελές να θεωρούνται γνώστες της υπαρκτής ή ανύπαρκτης ένοπλης "συνέχειας" οι αγωνιστές κατά της χούντας, μόνο και μόνο επειδή κάποτε συγκατοίκησαν με το Γιωτόπουλο στη διάρκεια αυτής -και μόνον αυτής- της επταετίας».

    Απόλυτα αρνητικός και στην παράθεση ονομάτων των συντρόφων εκείνης της εποχής στέκεται ο συνομιλητής μας. Να τι μας λέει:

    -«Παίξαμε τη ζωή μας κορόνα-γράμματα, ύστερα χαθήκαμε στις επαγγελματικές, ιδεολογικές και πολιτικές μας αναζητήσεις. Αλλοι έγιναν επώνυμοι, ορισμένοι βρέθηκαν και στην ενεργό πολιτική -οπότε και γλίτωσαν από τις υποψίες και τις ταλαιπωρίες των χρόνων που ακολούθησαν. Αλλοι, όμως, οι περισσότεροι, έμειναν χωρίς εύσημα. Και περιορίσθηκαν... στα ένσημα του ΙΚΑ για να καλύψουν ασφαλιστικά την επταετία της χούντας και της παρανομίας. Πιστεύει κανείς ότι η εμπλοκή των ονομάτων τους σε τέτοιες υποθέσεις τρομοκρατίας θα τους αφήσει αλώβητους;» ρωτά.

    Ο συνομιλητής μας κρατάει την ανωνυμία του, αλλά δεν κρύβει την πρόβλεψή του ότι σύντομα μπορεί να εμφανιστεί στο προσκήνιο. Τη διατυπώνει μάλιστα με τρόπο εντυπωσιακό:

    -«Ισως με καλέσουν ως μάρτυρα στο δικαστήριο. Ε, λοιπόν, εκεί θα μιλήσω. Μόνο, όμως, για να υπερασπιστώ σαν ακριβή κληρονομιά την αντιδικτατορική δράση της ΛΕΑ. Εγώ ξέρω το "Θέμη" μέχρι το 1974. Αν με ρωτήσουν για τότε, αντικειμενικά θα χαρακτηριστώ μάρτυρας υπεράσπισής του».

    [03] ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥΡΚΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Βερολίνο, 28 Ιουλίου 2002 (20:58 UTC+2)

    Ο τουρκικής καταγωγής βουλευτής του κόμματος των Πρασίνων της Γερμανίας, Τζέμ

    Οζντεμίρ, αναγκάστηκε να παραιτηθεί όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε πάρει χαμηλότοκη πίστωση από τον επιχειρηματία Μόριτς Χούντσινγκερ , που είχε δημιουργήσει πρόβλημα

    και στον πρώην Γερμανό υπουργό Αμυνας, Ρούντολφ Σάρπινγκ.

    Ο κ. Οζντεμίρ, παρά το γεγονός ότι επέστρεψε την πίστωση των 80.000 μάρκων με

    τους τόκους τους, έχασε την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης και λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να ζημιωθεί το κόμμα του απ' αυτό, εγκατέλειψε τη θέση του και δήλωσε πως δεν θα θέσει υποψηφιότητα για Βουλευτής και στις προσεχείς εκλογές.

    [04] ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ Ο ΜΙΣΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 28 Ιουλίου 2002 (20:52 UTC+2)

    Σύμφωνα με το Κέντρο Ερευνών της Turk-is, παραπάνω από το μισό πληθυσμό της

    Τουρκίας, ζει κάτω από όριο της φτώχειας, που ξεπερνάει το 1 δισ. λίρες.

    Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε, η συνολική δαπάνη που θα πρέπει να κάνει μια

    τετραμελής οικογένεια για τις βασικές της ανάγκες είναι 1 δις 16 εκατομμύρια λίρες, ενώ το όριο της πείνας, από 222 εκατ. λίρες, ανέβηκε στις 334 εκατ. λίρες.

    [05] ΑΛΛΑΞΕ ΠΑΛΙ Ο ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΒΟΥΛΗ

    Αγκυρα, 28 Ιουλίου 2002 (20:50 UTC+2)

    Παραιτήθηκε από το κόμμα "Νέα Τουρκία" ο Βουλευτής Όρντου, Χασάν Φεχμί Κόνγιαλι

    και ο Βουλευτής Καχραμανμαράς του MHP, Εντίπ Οζμπάς. Επίσης, πέθανε στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν, ο Βουλευτής Κιουτάχειας του SP, Αχμέτ Ντερίν και άλλαξαν πάλι οι ισορροπίες στο Κοινοβούλιο.

    Η τελευταία κατανομή εδρών στην Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση έχει ως εξής: MHP: 126, DYP: 85, ΑΝΑΡ: 79, DSP: 67, YTP: 61, (Κόμμα "Νέα Τουρκία"), AKP: 53, SP : 47, TBP: 3, BBP: 1, Ανεξάρτητοι: 16, Κενές: 14. Σύνολο: 550 έδρες.

    Στο μεταξύ, ο τουρκικός τύπος αναφέρει ότι η Αγκυρα περιμένει την επιστροφή το

    κ. Κεμάλ Ντερβίς, για τον οποίο λέγεται πως θα παραιτηθεί οπωσδήποτε επιστρέφοντας στην Τουρκία. Αρμόδιοι του Θησαυροφυλακίου τονίζουν πως το Οικονομικό Πρόγραμμα θα συνεχιστεί και ότι δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα με την παραίτηση του κ. Ντερβίς.

    [06] ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΠΛΑ ΤΗΣ «17Ν»;

    Αγκυρα, 28 Ιουλίου 2002 (20:46 UTC+2)

    O υποδιευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας της Τουρκίας, κ. Αρσλάν,

    δήλωσε ότι βρέθηκαν στην Τουρκία τα όπλα που είχαν κλαπεί από την "17 Νοέμβρη" από τον ελληνικό στρατό. Επίσης, τόνισε πως η "17 Νοέμβρη" είχε ανταλλάξει τα όπλα αυτά με την οργάνωση DHKP-C.

    Ο κ. Αρσλάν, κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, επεσήμανε πως μετά τις

    επιχειρήσεις εναντίον της "17 Νοέμβρη", η τουρκική Interpol ζήτησε πληροφορίες από την Ελλάδα και στην απάντηση που ήρθε, τονίστηκε ότι η ανάκριση συνεχίζεται αλλά δεν εξασφαλίστηκε κάποια πληροφορία που θα πρέπει να δοθεί στην Τουρκία. Ο κ. Αρσλάν υπογράμμισε πως η "17 Νοέμβρη" είναι μια οργάνωση η οποία κινείται μαζί με την ακροαριστερή τουρκική οργάνωση DHKP-C. Ακόμη, τόνισε πως μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων υπήρξε ανταλλαγή όπλων και πρόσθεσε: «Ορισμένα όπλα της "17 Νοέμβρη" είναι όπλα που έχουν κλαπεί από τον ελληνικό στρατό. Τα όπλα αυτά είχαν βρεθεί στην Τουρκία και στις πληροφορίες που εξασφαλίστηκαν από τους τρομοκράτες που συνελήφθησαν το 1989, προέκυψε ότι υπήρξε ανταλλαγή όπλων μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων».

    Ο κ. Αρσλάν τόνισε ότι παρακολουθούνται με προσοχή οι εξελίξεις όσον αφορά την

    οργάνωση που έλαβε μέρος στην δολοφονία των Τούρκων διπλωματών.

    Στο μεταξύ, ο συνεργάτης της Hurriyet, Τοϋγκούν Ατίλλα, στην πρώτη σελίδα, με

    τον πεντάστηλο τίτλο «Ανταλλαγή φονικών όπλων», αναφέρει ότι αποκαλύφθηκε πως η

    τρομοκρατική οργάνωση "17 Νοέμβρη", που εξαρθρώθηκε στην Ελλάδα, είχε ανταλλάξει

    επί χρόνια δολοφονικά όπλα με την οργάνωση "MLSPB" στην Τουρκία. Αυτή η συνεργασία έγινε γνωστή όταν ο υπεύθυνος της "MLSPB" στην Τουρκία, Αλί Σαλίμ Μπαγιάρ και οι συνεργάτες του συνελήφθησαν ενώ διέφυγαν από τον Έβρο στην Ελλάδα, πριν από 13 χρόνια. Τα όπλα που βρέθηκαν στην κατοχή τους ήταν τα όπλα τα οποία η 17 Νοέμβρη είχε

    πάρει από αστυνομικά τμήματα και στρατιωτικά σημεία. Στο μεταξύ, η "MLSPB" έστελνε στη "17 Νοέμβρη" τα όπλα τα οποία χρησιμοποιούσε στις επιθέσεις.

    Ο Βασίλης Τζωρτζάτος, που είναι ένας απ' αυτούς που έλαβε μέρος στην επίθεση

    εναντίον του Τούρκου διπλωμάτη Ντενίζ Μπολιούκμπασι και συνελήφθη κατά τις τελευταίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, ομολόγησε ότι έκαναν εφόδους σε αστυνομικά τμήματα και έκλεβαν όπλα.

    Στη συνέχεια του δημοσιεύματος, σε εσωτερική σελίδα, αναφέρεται ότι: Σύμφωνα

    με πληροφορίες που υπάρχουν στα μυστικά αρχεία του κράτους, ο Αλί Σαλίμ Μπαγιάρ, μέλος της κεντρικής επιτροπής της "MLSPB" και υπεύθυνος της οργάνωσης για την Τουρκία και οι συνεργάτες του, συνελήφθησαν στις 25 Νοεμβρίου 1989 στην προσπάθειά τους να διαφύγουν στην Ελλάδα από τον Έβρο με φουσκωτή λέμβο και τότε αποκαλύφθηκε η φοβερή πραγματικότητα.

    Η πολιτική αστυνομία της Κωνσταντινούπολης σε συνεργασία με την ΜΙΤ, το 1989

    προέβη σε οκτάμηνες έρευνες για την εξασφάλιση πληροφοριών και πραγματοποίησε σειρά επιχειρήσεων. Μετά από επιχειρήσεις που κράτησαν δυο εβδομάδες, βρέθηκαν 11 αυτόματα όπλα, 2 τυφέκια και άλλα διάφορα όπλα. Ο Μπαγιάρ, κατά την ανάκρισή του τότε δεν μίλησε. Αλλά ένας από τους τρομοκράτες που είχε συλληφθεί, είχε ομολογήσει ότι τα όπλα τα είχαν αγοράσει από ένα Έλληνα και ότι και οι ίδιοι, τα όπλα που χρησιμοποιούσαν στις επιθέσεις, τα έστελναν στην "17 Νοέμβρη".Έγγραφο που είχε φθάσει τότε από την ελληνική Interpol άλλαξε την πορεία της ανάκρισης. Στο έγγραφο αναφέρονταν πως όπλα τα οποία είχαν κλαπεί από αστυνομικό τμήμα και στρατόπεδο, είχαν κλαπεί από την "17 Νοέμβρη" και διαπιστώθηκε από τους αριθμούς των όπλων των μελών της "MLSPB" ότι τα όπλα συμφωνούσαν. Η 17 Νοέμβρη είχαν πωλήσει σε μέλη της "MLSPB" τα όπλα που είχε κλέψει.

    Ο συνεργάτης της Milliyet, Τολγκά Σαρντάν, σε εσωτερική σελίδα και με τον τίτλο «Ιδού το όπλο της 17 Νοέμβρη», αναφέρει πως μετά την εξακρίβωση ότι υπάρχει διασύνδεση μεταξύ "17 Νοέμβρη" και της παράνομης τουρκικής αριστερής οργάνωσης "MLSPB" εξακριβώθηκαν τα νούμερα των όπλων που έστειλε η οργάνωση στην Τουρκία. Με τις καταθέσεις του στελέχους της "MLSPB", Νετζατί Κιλίτς, που είχε συνεληφθεί κατά τη διάρκεια της επιχείρησης "Ενέζ" της ΜΙΤ και της Αστυνομίας στις 16 Νοεμβρίου 1989 στην Κων/λη, εξακριβώθηκαν τα νούμερα σειράς των όπλων. Μετά την κατάθεση του Κιλίτς, βρέθηκαν 7 περίστροφα Browning. Η σειρά αριθμών των όπλων που εξακριβώθηκαν είναι: 271912, 275118, 275481, 275485, 2754678 και 265498. Δεν εξακριβώθηκε ο αριθμός ενός όπλου.

    Οι Ελληνικές Αρχές αποκάλυψαν ότι τα όπλα τα οποία έδωσε η "17 Νοέμβρη" στην

    "MLSPB" είχαν κλαπεί από την αποθήκη όπλων της Ραφήνας στις 9 Αυγούστου 1987.

    [07] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΘΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΕΙ Ο ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ-ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ Η ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ Σ. ΞΗΡΟΥ

    Αθήνα, 28 Ιουλίου 2002 (20:38 UTC+2)

    Προθεσμία για να απολογηθεί την Τρίτη πήρε ο Πάτροκλος Τσελέντης, που οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του ειδικού εφέτη ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκου.

    Ο Πάτροκλος Τσελέντης οδηγήθηκε στο εφετείο στις 7μμ και επέστρεψε στη Γ.Α.Δ.Α μισή ώρα αργότερα.

    Σύμφωνα με την αστυνομία ο Πάτροκλος Τσελέντης έχει ομολογήσει ότι είναι μέλος της «17 Νοέμβρη» καθώς και τη συμμετοχή του στις παρακάτω πράξεις:

    *Ληστεία στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας των Κάτω Πετραλώνων και δολοφονία του αστυφύλακα του Χρήστου Μάτη την 24 Δεκεμβρίου 1984

    * Δολοφονία του εκδότη της εφημερίδας "Απογευματινή", Νικόλαου Μομφεράτου, και του οδηγού του Παναγιώτη Ρουσέτη, την 21η Φεβρουαρίου 1985 στο Κολωνάκι

    * Δολοφονία του βιομήχανου Δημήτρη Αγγελόπουλου 8/4/86 στο Κολωνάκι

    * Απόπειρα δολοφονίας του γιατρού Ζαχαρία Ψαλάκη 4/2/87 στο Χαλάνδρι

    * Έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού εναντίον λεωφορείου της πολεμικής αεροπορίας που μετέφερε Αμερικανούς αξιωματικούς την 24η Απριλίου του 1987 στο Ρέντη με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 13 ατόμων

    * Απόπειρα δολοφονία του Αμερικανού Τζορτζ Κάρος 21/1/88 στη Φιλοθέη Αττικής

    * Δολοφονία με έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου Αμερικανού στρατιωτικού ακολούθου Γουίλιαμ Λορντίν την 28/6/88 στο Κεφαλάρι Κηφισίας

    * Εισβολή ενόπλων και κλοπή οπλισμού από το ΙΘ αστυνομικό τμημα Αθηνών 14/8/88 στο Βύρωνα Αττικής.

    Εν τω μεταξύ ο Σάββας Ξηρός ολοκλήρωσε σήμερα την προανακριτική του απολογία, η οποία φέρεται να είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική. Αύριο η σχετική δικογραφία θα διαβιβαστεί στο εφετείο, ενώ δρομολογείται η ποινική του δίωξη Σάββα Ξηρού.

    [08] Η ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ «17 ΝΟΕΜΒΡΗ»

    Αθήνα, 28 Ιουλίου 2002 (20:12 UTC+2)

    Το τελευταίο θύμα της «17 Νοέμβρη» είναι η φαντασία. Αυτή η λαϊκή φαντασία που

    ουσιαστικά γυμναζόταν η ίδια στέλνοντας επί 27 χρόνια τα μέλη της τρομερής οργάνωσης να γυμνάζονται στην κοιλάδα Μπεκάα και στις ερήμους της Λιβύης. Που πρόβαλλε εικόνες δανεισμένες από τα βιβλία του Λε Καρέ και διογκωμένες από την αναποτελεσματικότητα των διωκτών. Η φαντασία δολοφονήθηκε, και, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά η εφημερίδα «Το Βήμα», η «17 Νοέμβρη» αυτή τη φορά υπέγραψε μερικές εκατοντάδες σελίδες ομολογιών αντί για τη συνηθισμένη προκήρυξη. Ναι, η τραγιάσκα που παρέπεμπε στη «βαριά» ιδεολογία υπήρχε. Μόνο που χάθηκε μαζί με τα εργαλεία διαρρήξεων σε μια ληστεία η οποία έγινε για να πληρώσει ένας εκτελεστής τα γραμμάτιά του. Οι ομολογίες είναι αυτό ακριβώς που λένε:

    ομολογίες. Οτι η «17 Νοέμβρη» ήταν ένας μικρόκοσμος στον οποίο συνυπήρχαν και η

    ιδεολογία και οι οικογενειακές διαφορές και οι προσωπικοί δεσμοί και η άρνησή τους. Ενας μικρόκοσμος παραμορφωμένος πολλές φορές κάτω από τα πρεσβυωπικά γυαλιά ενός ηγέτη που εκδικείται την Ιστορία. Το χειρότερο ίσως είναι ότι η «17 Νοέμβρη» συγκέντρωνε τελικά όλα τα στοιχεία της ελληνικής κοινωνίας. Ακόμη και αυτό των έντονων οικογενειακών σχέσεων.

    Η εικόνα ενός ευτραφούς κυρίου μικροαστικής ανατροφής, αν όχι ανατροφής, ήταν

    σίγουρα το πρώτο πλήγμα που δέχθηκε η φαντασία της κοινής γνώμης. Αυτός ήταν ο εκτελεστής. Μήπως το ίδιο στρεβλή ήταν και η εικόνα για την ιδεολογική κατάρτιση των μελών της «17 Νοέμβρη»; Στις ομολογίες τους δεν συναντάς τα ιδεολογικά μανιφέστα που υπάρχουν στις καταθέσεις συλληφθέντων στο παρελθόν ακόμη και για γκαζάκια. Αυτό όμως ίσως οφείλεται στην παραδοχή που έχουν κάνει και οι ίδιοι, ότι όλα έχουν τελειώσει. Είναι βέβαιο ότι τα μέλη της οργάνωσης έζησαν μέσα σε ένα έντονο ιδεολογικό νεφέλωμα. Ακόμη και αν αυτό χρησιμοποιήθηκε κάποιες στιγμές απλώς σαν άλλοθι για αυτό που έκαναν. Στις

    ομολογίες αποκαλούν ο ένας τον άλλον «σύντροφο». Ο Τζωρτζάτος παραδέχεται ότι η ένταξή του στην οργάνωση έγινε «σε περιόδους έντονων εργατικών και κοινωνικών κινητοποιήσεων» και ότι οι στόχοι επελέγησαν γιατί «εξέφραζαν τη λούμπεν μεγαλοαστική τάξη». Ο Χριστόδουλος Ξηρός, ακόμη και όταν έχει «δώσει» τους πάντες, συνεχίζει να μιλάει για την «τελευταία πολιτική πράξη» που έκανε, εννοώντας την τελευταία δολοφονία. Ο ίδιος ο φερόμενος ως ηγέτης της οργάνωσης τηρεί μια στάση που θυμίζει πολιτικό κρατούμενο της δεκαετίας του '70 και όχι αρχηγό εγκληματικής ομάδας. Ο Γιωτόπουλος προτείνει τους στόχους και όταν οι άλλοι διαφωνούν τους «πείθει ιδεολογικά». Η ιδεολογία είναι ή εφευρίσκεται ως κίνητρο στη «17 Νοέμβρη», γιατί χωρίς αυτήν είναι απλώς δολοφόνοι.

    Οι συνωμότες

    Η «17 Νοέμβρη», απ' ό,τι αποκαλύπτουν οι ομολογίες, διατηρούσε όλους τους κανόνες περιφρούρησης και συνωμοτικότητας που χαρακτηρίζουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις σε όλον τον κόσμο. Αδέλφια, μέλη της οργάνωσης μαθαίνουν ο ένας για τον άλλον σε κοινή επιχείρηση. Ο παλιός συνωμοτικός κανόνας των κωδικών χρησιμοποιείται χωρίς παρεκκλίσεις. Τόσο πολύ ώστε ακόμη και στις ομολογίες η αναφορά στα πρόσωπα γίνεται με τη χρήση των κωδικών. Ο Σάββας Ξηρός για τα αδέλφια του είναι ο «Σπύρος». Τα «μαρούλια», τα «καλάθια», τα «μουσεία», τα «στυλό» και οι «σωλήνες» είναι το λεκτικό οπλοστάσιο κωδικών της οργάνωσης, εξίσου αποτελεσματικό με τα όπλα. Οι κωδικοί δεν χρησιμοποιούνται μόνο για την πιθανότητα να ακούει κάποιος τρίτος τις συνομιλίες των μελών, αλλά και για να συνηθίζουν στη συνωμοτικότητα. Οι συζητήσεις για τις επιχειρήσεις γίνονται πάντα σε ανοιχτούς χώρους. Τα μέλη της «17 Νοέμβρη» μετακινούνται με μέσα

    μαζικής μεταφοράς όταν κατευθύνονται προς συναντήσεις. Τις περισσότερες φορές δεν ξέρουν καν ποιον δολοφονούν. Το μαθαίνουν εκ των υστέρων.

    Στις επιχειρήσεις υπάρχει πάντα ομάδα κάλυψης. Πριν και μετά την επιχείρηση,

    ένα μέλος της οργάνωσης - συνήθως ο «Λουκάς» Κουφοντίνας - δίνει και αργότερα συλλέγει τα όπλα και τα βοηθητικά μέσα. Η συνωμοτική επιμέλεια και ο συγκεντρωτισμός αποκλείουν έτσι τα λάθη. Πολλές επιχειρήσεις ματαιώνονται μόνο και μόνο επειδή υπάρχει η πιθανότητα κάτι να πάει στραβά. Οι τρομοκράτες κληρονομούν από την πρώτη γενιά τη γνώση ότι η συνωμοτικότητα είναι ένα όπλο που δεν κατείχε ποτέ ο διώκτης.

    Αληθινό ψέμα

    ο πιο αληθινό ψέμα για την οργάνωση που αποκαλύπτουν οι ομολογίες είναι αυτό

    που αφορά τις επιθέσεις. Οι περίφημοι κομάντος της «17 Νοέμβρη» δεν είναι και τόσο κομάντος. Είναι αδίστακτοι τύποι με κύριο όπλο τον αιφνιδιασμό. Καλύτερος πληροφοριοδότης τους είναι τα παγκάκια της λεωφόρου Κηφισιάς. Κάθονται υπομονετικά περιμένοντας να περάσει αυτοκίνητο με αμερικανικές πινακίδες. Οταν διαπιστωθεί ότι έχει ίδιο δρομολόγιο κάθε μέρα γίνεται στόχος. Μετά το χτύπημα, η σύνδεσή του με τον ιμπεριαλισμό είναι μάλλον εύκολη υπόθεση. Τα μέλη της «17 Νοέμβρη» δεν εκπαιδεύονται σε κανένα στρατόπεδο. Οι περισσότεροι δεν έχουν χρησιμοποιήσει όπλο πριν από τις επιχειρήσεις. Ενα από τα μέλη λέει πως όταν ζήτησε να ρίξει κάποιες σφαίρες για να μάθει το όπλο, ο Κουφοντίνας τού απάντησε πως όταν έρθει η ώρα το όπλο πυροβολεί μόνο του. Μερικές δοκιμές για τη ρίψη ρουκετών γίνονται μόνο σε ερημική περιοχή της Βραυρώνας. Οι τρομοκράτες δεν συχνάζουν σε στρατόπεδα εκπαίδευσης, αλλά σε ροκ συναυλίες και ρεμπετάδικα.

    Ο μύθος για τα σύγχρονα μέσα που χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες είναι απλώς μύθος. Ο Σάββας Ξηρός ανέβηκε στους ώμους του αδελφού του Χριστόδουλου για να ρίξει τη ρουκέτα στην κλούβα των ΜΑΤ στη Χαριλάου Τρικούπη. Οι τηλεχειριζόμενοι εκρηκτικοί μηχανισμοί δεν ήταν προμήθεια της Χεζμπολάχ, αλλά μιας μάντρας με γκαραζόπορτες. Το ελληνικό δαιμόνιο είχε θέση και στη «17 Νοέμβρη». Και πολλές φορές χρειάστηκε απλώς να... απλώσει μερικά μέτρα καλώδιο μέσα από τον Κηφισό για να πυροδοτηθεί μια βόμβα από μακριά. Τα σενάρια για τη δράση της οργάνωσης, όπως φαίνεται από αυτά που δηλώνουν πλέον τα μέλη της, επιβεβαιώνονται μόνο σε ένα πράγμα: Ο στόχος ήταν πάντα υπό προσεκτική παρακολούθηση και το σχέδιο διαφυγής πάντα μελετημένο. Χρονομετρούσαν ακόμη και το αναβόσβημα των φαναριών.

    Αγία οικογένεια

    Οι δεσμοί αίματος των μελών της «17 Νοέμβρη» ήταν τελικά και δεσμοί εξ αίματος.

    Δύο οικογένειες, του Ξηρού και του Σερίφη, μαζί με τον φιλικό τους κύκλο ήταν ένα μεγάλο τμήμα της οργάνωσης. Μοιραία οι οικογενειακοί δεσμοί καθορίζουν και τις σχέσεις στην οργάνωση. Η οικογενειακή αλληλεγγύη που αναπτύσσεται μοιάζει περισσότερο με αυτή των Οικογενειών της Μαφίας παρά με τη σκληρή τακτική των τρομοκρατικών οργανώσεων. Οταν ο Σάββας Ξηρός τραυματίζεται στην επίθεση εναντίον της γερμανικής πρεσβευτικής κατοικίας, ο αδελφός του Βασίλης τον φροντίζει με αγωνία. Είναι ο ίδιος που προσπαθεί να ρίξει τον Σάββα στα μαλακά λέγοντας ότι πάντα πυροβολούσε χαμηλά για να μη σκοτώνει. Τελειώνοντας την ομολογία τους οι αδελφοί Ξηρού ζητούν ευνοϊκή μεταχείριση για τον εαυτό τους και για τα αδέλφια τους. Αυτό που ήταν το μεγάλο πλεονέκτημα της οργάνωσης, η

    στεγανότητα λόγω του στενού οικογενειακού κύκλου, στάθηκε στην προανάκριση μειονέκτημα. Οταν βρέθηκε η άκρη του κουβαριού, άρχισε να ξετυλίγεται στο ίδιο δωμάτιο. Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι οι ομολογίες των τρομοκρατών, παρ' ότι δεν εμφανίζονται στην πλειονότητά τους προστατευτικοί προς τα άλλα μέλη, διακρίνονται από έναν περίεργο ιπποτισμό: καλύπτουν τις γυναίκες της «17 Νοέμβρη».

    Από την αστική τάξη στους «φραγκάτους»

    Η ιστορία της «17 Νοέμβρη» όπως σχηματίζεται μέσα από τις παραδοχές των εγκλημάτων είναι μια ιστορία κόντρα στην Ιστορία. Τη βαριά ιδεολογία των πρώτων χρόνων αντικαθιστούν, απ' ό,τι φαίνεται, τα κιλά των ευτραφών τρομοκρατών. Η τελευταία γενιά με την αντιεξουσιαστική λογική των Εξαρχείων που αναφέρεται σε «φραγκάτους» αντί «για αστική τάξη» δεν είναι παρά ο φορέας ενός εκφυλισμού που ήδη έχει διαφανεί. Στο τελευταίο στάδιο της ιστορίας της η τρομοκρατική οργάνωση έχει περισσότερες «απαλλοτριώσεις», ληστείες δηλαδή, παρά χτυπήματα. Ληστείες που γίνονται ακόμη και για να πληρώσει τα γραμμάτια για το νέο του ξυλουργείο ο Χριστόδουλος Ξηρός. Κανένας δεν λέει πού πήγαν τα έσοδα από τις ληστείες. Μόνο αυτές για τις οποίες έχουν μιλήσει τα μέλη της «17 Νοέμβρη»

    απέφεραν γύρω στο ένα δισεκατομμύριο δραχμές, από το οποίο πήραν χαρτζιλίκι μερικών δεκάδων χιλιάδων. Πού είναι τα υπόλοιπα; Ποιοι χρηματοδοτήθηκαν; Οσο περνάει ο χρόνος οι τρομοκράτες-φαντάσματα γίνονται φαντάσματα του εαυτού τους. Κάποιοι τύποι που βάζουν βόμβες και τρέχουν να απολαύσουν τη δημοσιότητα των πράξεών τους στην τηλεόραση. Κάποιοι λήσταρχοι που έχουν στα δωμάτιά τους κάποια μαρξιστικά βιβλία. Δολοφόνοι που σκοτώνουν και μετά ψάχνουν τη δικαιολογία. «Επαναστάτες» που αποδέχονται την καταπίεση και τη μονοκρατορία ενός επικίνδυνου γέρου ο οποίος αρέσκεται στο να συντάσσει μανιφέστα. Πριν από δύο χρόνια σε μια πολυκατοικία όπου μένουν πρώην τρομοκράτες της Μπάαντερ -Μάινχοφ στο Αμβούργο είχα ρωτήσει τον εκτελεστή της οργάνωσης Καρλ Χάινζ Ντελβό τι πιστεύει ότι είναι η «17 Νοέμβρη». «Πιστεύω ότι είναι αυτό ακριβώς που περιγράφει και λέει η ίδια» ήταν η απάντησή του. Σήμερα μάλλον δικαιώνεται. Η «17 Νοέμβρη» ήταν αυτό που έλεγε. Μια τρομοκρατική οργάνωση, στρεβλή έκφραση της ελληνικής κοινωνίας.

    [09] ΤΑ ΨΕΥΔΩΝΥΜΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ «17Ν»

    Αθήνα, 28 Ιουλίου 2002 (20:00 UTC+2)

    -Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, 58 χρόνων. Ο επονομαζόμενος «Λάμπρος». Αρχηγός και από τα ιδρυτικά μέλη της 17Ν.

    Φέρεται ως ο εκτελεστής του πρώτου θύματος της τρομοκρατικής οργάνωσης, του

    Ρίτσαρντ Γουέλς, που δολοφονήθηκε στις 23.12.1975. Ως τη σύλληψή του ήταν στην ενεργό δράση. Εμπλέκεται σε όλες σχεδόν τις μεγάλες ενέργειες (ακόμη και στον Σόντερς). Συντόνιζε, ήλεγχε και παρακολουθούσε προσωπικά την εκτέλεση των «επιχειρήσεων».

    Δεν έχει ομολογήσει τίποτε και αμφισβήτησε (στην ανακρίτρια) ακόμη και τα

    ευρήματα (αποτυπώματα κ.ά.) που «δένουν»τις ομολογίες των συγκατηγορουμένων του.

    Προφυλακίστηκε μετά την απολογία του στον ανακριτή.

    -Δημήτρης Κουφοντίνας 45 ετών. Ο γνωστός ως «Λουκάς». Εμφανιζόταν και με τα

    ψευδώνυμα «Δημήτρης Λαμπρόπουλος» και «Δημήτρης Σωτηρόπουλος». Ανήκει στη δεύτερη γενιά των στελεχών της 17Ν.

    Ηταν το ταμείο και η επιμελητεία της οργάνωσης. Χρήματα και όπλα περνούσαν από

    τα χέρια του. Θεωρείται ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των διαφόρων ομάδων της οργάνωσης. Ηταν στον Πειραιά την ώρα που έσκασε η βόμβα στα χέρια του Σάββα Ξηρού. Προς το παρόν αποτελεί τον υπ' αριθμόν 1 καταζητούμενο για τις διωκτικές αρχές.

    -Πάτροκλος Τσελέντης, 42 χρόνων. Είχε τους κωδικούς «Αλέκος» ή Ταινίας». Αναφέρεται πολύ συχνά στην απολογία του Χριστόδουλου Ξηρού και θεωρείται από τους πιο σκληρούς εκτελεστές. Η ενεργός δράση του σημειώνεται την τετραετία 1984-1988. Ανάμεσα στις οκτώ πράξεις που του καταλογίζουν είναι η συμμετοχή του στις δολοφονίες του Ν. Μομφερράτου, του Δ. Αγγελόπουλου, του Γουίλιαμ Νορντίν, στην απόπειρα δολοφονίας του γιατρού Ζ. Καψαλάκη κ.ά. Ομολόγησε στην προανακριτική απολογία του και παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα.

    -Η ομάδα των αδελφών Ξηρού. Οι αδελφοί Ξηρού ομολόγησαν τα πάντα και είναι

    αυτοί που... λανσάρισαν πρώτοι την - πρωτοφανή για ανακρινόμενο - δήλωση: «Δεν

    επιθυμώ δικηγόρο».

    - Χριστόδουλος Ξηρός, 44 χρόνων. Κωδικός: «Μανώλης». Ανήκει στη δεύτερη γενιά

    της 17Ν. Σκληρός εκτελεστής, από τα πιο γερά πιστόλια της οργάνωσης. Συμμετείχε σε 27

    τρομοκρατικές πράξεις από το 1984 (απόπειρα δολοφονίας του αμερικανού λοχία Ρόμπερτ Τζαντ) ως το 1998 (ληστεία στην ΕΤΕ). Ανάμεσά τους, δολοφονίες (Ν. Μομφερράτου, Δ. Αγγελόπουλου, Γουίλιαμ Νορντίν κ.ά.), απόπειρες δολοφονιών κ.ά. Στην ανάκριση «έσπασε» και παραδέχθηκε όλες τις κατηγορίες, «κάρφωσε» τον Γιωτόπουλο, περιέγραψε τον «Νικήτα» και «έδωσε» ονόματα. Στην ανακρίτρια επιβεβαίωσε την προανακριτική απολογία του και κρίθηκε προφυλακιστέος.

    - Σάββας Ξηρός, 40 χρόνων. Ο γνωστός ως «Σπύρος» ή «Μιχάλης». Τραυματίστηκε από έκρηξη βόμβας στον Πειραιά και από τότε άρχισαν οι αποκαλύψεις. «Στρατολογήθηκε» από τον μεγαλύτερο αδελφό του, τον Χριστόδουλο. Δεν έχει ακόμη ασκηθεί δίωξη εις βάρος του (ίσως αυτό γίνει στις αρχές αυτής της εβδομάδας). Νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο και οι πληροφορίες λένε ότι απεκάλυψε πολύτιμα στοιχεία απολογούμενος στον εισαγγελέα κ. Ι. Διώτη.

    - Βασίλης Ξηρός, 30 χρόνων. Ο «Παναής». Είναι το «νέο αίμα» (τρίτη γενιά) στη

    17Ν. «Μέντοράς» του στα μονοπάτια της τρομοκρατίας ο αδελφός του Σάββας. Διάλεξε ο

    ίδιος το κωδικό του όνομα από τη φράση «Μην τον είδατε τον Παναή;». Από το 1996 ως τον Απρίλιο του 2002 διέπραξε συνολικά 15 πράξεις. Συγκεκριμένα, συμμετείχε στη δολοφονία του Στίβεν Σόντερς, σε ληστείες, σε εκτόξευση ρουκετών και...τοποθέτηση «καλαθιών». Ομολόγησε τις πράξεις του κατά την προανάκριση και στην ανακρίτρια, η οποία τον

    έκρινε προφυλακιστέο.

    - Διονύσης Γεωργιάδης, 26 χρόνων. Κωδικός: «Αλέξης». Είναι ο «τζούνιορ» της

    ομάδας Ξηρού. Τρεις είναι όλες κι όλες οι πράξεις που καταγράφονται στο ενεργητικό του: ένα «καλάθι» στην τράπεζα Alpha Πίστεως στην οδό Αχαρνών (26.6.1998), μια ληστεία

    στην Εθνική Τράπεζα στο Παγκράτι (17.12.1998) και η ενοικίαση της γιάφκας της

    17Ν στην οδό Δαμάρεως στο Παγκράτι. Ομολόγησε κατά την προανάκριση. Τήρησε την ίδια στάση ενώπιον της ανακρίτριας... εμπλουτίζοντας την ομολογία του με όσα απεκάλυψε για τις απειλές του Σάββα Ξηρού («όποιος μιλάει πεθαίνει») όταν απομακρύνθηκε από την οργάνωση. Τελικά και αυτός προφυλακίστηκε.

    - Οι τρομοκράτες της Χιλιαδούς. Η ομάδα αποτελείται από τους Βασίλη Τζωρτζάτο

    και Θεολόγο Ψαραδέλλη, που κρίθηκαν και οι δύο προφυλακιστέοι.

    - Βασίλης Τζωρτζάτος, 47 χρόνων. Το κωδικό του όνομα ήταν «Σταμάτης». Το 1985 συμμετείχε στη δολοφονία του Ν. Μομφερράτου. Διέπραξε συνολικά 27 αξιόποινες πράξεις ως το 1988. Είχε όμως προλάβει να λάβει μέρος στις μεγαλύτερες από τις «επιχειρήσεις» της 17Ν, ανάμεσά τους η δολοφονία του Π. Μπακογιάννη, του βιομήχανου Αλ. Αθανασιάδη-Μποδοσάκη, η κλοπή του πολεμικού υλικού από το στρατόπεδο Συκουρίου και των μπαζούκας από το Πολεμικό Μουσείο κ.ά. Στις απολογίες του δεν επιβεβαίωσε τον... τίτλο του «πιστολέρο» της οργάνωσης. Ομολόγησε πολλά και παραδέχθηκε ότι πυροβόλησε μόνο κατά την επίθεση κατά του Ε. Παπαδημητρίου. Στην ανακρίτρια το αναίρεσε και αυτό.

    - Θεολόγος Ψαραδέλλης ή «Στάθης», 59 χρόνων. Ατομο πολιτικοποιημένο και με πλούσια αντιστασιακή δράση. Φέρεται να συμμετείχε σε δύο ληστείες, το 1996 (Εθνική Τράπεζα οδού Δροσοπούλου) και το 1988 (ΕΛΤΑ Αιγάλεω). Παραδέχθηκε μόνο τη μία από τις δύο ληστείες, ενώ στην ανακρίτρια είπε χαρακτηριστικά: «Εγώ για 500.000 πήγαινα».

    - Οι κουμπάροι της Θεσπρωτίας. Την ομάδα αποτελούν οι 36χρονοι μεσίτες Ηρακλής

    Κωστάρης και Κωνσταντίνος Καρατσώλης. Προφυλακίστηκαν και οι δύο.

    - Ηρακλής Κωστάρης. Για την οργάνωση ήταν γνωστός ως «Χάρης». Οι διωκτικές αρχές τον θεωρούν ψυχρό εκτελεστή και λένε ότι έχουν στοιχεία για τη συμμετοχή του σε 11 εγκληματικές πράξεις. Ανάμεσα σ' αυτές οι δολοφονίες του Π. Μπακογιάννη, του Κ. Περατικού και του Στίβεν Σόντερς, ο θανάσιμος τραυματισμός (από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου) του αμερικανού λοχία Ρόναλντ Στιούαρτ, η απόπειρα δολοφονίας του Βαρδή Βαρδινογιάννη κ.ά.Τήρησε τακτική «σφιγγός» τόσο στην προανάκριση όσο και ενώπιον της ανακρίτριας.

    - Κωνσταντίνος Καρατσώλης. Ο «Στέλιος» της 17Ν. Σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές, συμμετείχε σε τέσσερις πράξεις: στην εισβολή ενόπλων και κλοπή οπλισμού στο Αστυνομικό Τμήμα Βύρωνα, στην κλοπή πολεμικού υλικού από το Συκούριο Λάρισας και σε δύο ληστείες που έγιναν η μία το 1997 στα ΕΛΤΑ Βύρωνα και η δεύτερη εις βάρος χρηματαποστολής του ΟΤΕ Πατησίων το 2002.Κατά την προανάκριση ομολογεί, περιγράφει με λεπτομέρειες την εισβολή στο ΑΤ Βύρωνα και «καρφώνει» και τον κουμπάρο λέγοντας ότι αυτός τον «στρατολόγησε». Ενώπιον της ανακρίτριας ανεκάλεσε την ομολογία του δηλώνοντας απλώς ότι δεν αποδέχεται τις κατηγορίες.

    - Οι «Σερίφηδες». Η ομάδα αποτελείται από τους Παύλο και Θωμά Σερίφη, που είναι

    μακρινοί συγγενείς. Προφυλακίστηκαν και οι δύο μετά την απολογία τους στην

    ανακρίτρια.

    - Παύλος Σερίφης, 46 χρόνων. Για την οργάνωση ήταν πότε «Νικήτας» και πότε

    «Βαγγέλης». Από τις αρχές θεωρείται παλαιό μέλος της 17Ν.Φέρεται να συμμετείχε στη δολοφονία του σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα Ρίτσαρντ Γουέλς το 1975. Στα μέσα της δεκαετίας του '80 έχασε το δεξί του χέρι σε τροχαίο και σύμφωνα με τα στοιχεία της ντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ελάμβανε κατά καιρούς διάφορα χρηματικά ποσά από το ταμείο της τρομοκρατικής οργάνωσης. Επίσης, φέρεται να είναι γνώστης των εγκληματικών δραστηριοτήτων καθώς και των αποφάσεών της.

    Στην προανάκριση δεν ομολόγησε. Αλλά στην ανάκριση έκανε την «ανατροπή». Ζήτησε να απολογηθεί τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Και «κάρφωσε» τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο λέγοντας ότι ήταν ο εκτελεστής του Ρίτσαρντ Γουέλς. Επιπλέον, ομολόγησε τη

    συμμετοχή του στη διπλή δολοφονία των Πέτρου και Σταμούλη το 1980 και έδωσε

    χρήσιμα στοιχεία για τη δράση της οργάνωσης πριν από το 1984.

    - Θωμάς Σερίφης, 36 χρόνων. Κωδικός: «Στάθης». Εμπλέκεται σε τέσσερις τρομοκρατικές ενέργειες, από τις οποίες οι σημαντικότερες είναι η κλοπή πολεμικού υλικού από το Συκούριο και η κλοπή μπαζούκας από το Πολεμικό Μουσείο. Κατά την προανάκριση ομολόγησε τις πράξεις που του αποδίδονται και την ίδια στάση τήρησε απολογούμενος ενώπιον της ανακρίτριας.

    - Κώστας Τέλιος, 37 χρόνων. Κωδικός: «Μάρκος». Είναι εκπαιδευτικός και παραδόθηκε στις διωκτικές αρχές, όπως τον συμβούλευσε δικηγόρος. Ομολόγησε κατά την προανάκριση τη συμμετοχή του στην απόπειρα δολοφονίας του εισαγγελέα Κ. Ανδρουλιδάκη, στην κλοπή πολεμικού υλικού από το Συκούριο, στη ληστεία υποκαταστήματος της Τράπεζας Εργασίας και στην απόπειρα δολοφονίας κατά του Ι. Παλαιοκρασά (θανάσιμος τραυματισμός Αθ. Αξαρλιάν). Στην ανακρίτρια επιβεβαίωσε την αρχική ομολογία του και προφυλακίστηκε.

    [10] ΤΟ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Αθήνα, 28 Ιουλίου 2002 (19:44 UTC+2)

    Το οργανόγραμμα της «17 Νοέμβρη» με τη συμμετοχή τουλάχιστον 25 μελών της

    οργάνωσης-φαντάσματος οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε 86 επιθέσεις και ληστείες έχουν δημιουργήσει πλέον οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Ακόμη έχουν καταλήξει στο ότι η οργάνωση διέθετε συνολικά τέσσερις γιάφκες - στην περιοχή Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης, στα Κάτω Πατήσια, στο Παγκράτι και στο κέντρο του Πειραιά - όπου απέκρυπτε τον οπλισμό που είχε κλέψει από το στρατόπεδο του Συκουρίου το 1989, της Ελευθερούπολης το 1978 αλλά και από άλλες κλοπές πυρομαχικών και όπλων.

    Σύμφωνα με αυτή τη «χαρτογράφηση» της «17 Νοέμβρη» που δημοσχιεύεται στο «Βήμα» και καλύπτει την περίοδο 1975-2002, ο αρχικός κορμός της οργάνωσης την περίοδο

    1974-1983 απετελείτο από τέσσερα-πέντε άτομα με αρχηγό τον Αλέκο Γιωτόπουλο, ο οποίος είχε και τον κύριο εκτελεστικό ρόλο την ίδια χρονική περίοδο. Από αυτή την ομάδα παρέμειναν «ενεργά» τρία άτομα, που δημιούργησαν τους δύο μεγάλους «κλάδους» της «17 Νοέμβρη» οι οποίοι έδρασαν την περίοδο 1984-2002. Ο ένας από αυτούς τους «κλάδους» δημιουργήθηκε από τον 45χρονο Δημήτρη Κουφοντίνα και περιελάμβανε πέντε μέλη της «ομάδας Ξηρού» αλλά και τρεις «μεμονωμένους» εκτελεστές, τον Βασίλη Τζωρτζάτο, τον Γιάννη Σκανδάλη και τον Κώστα Τέλιο. Ο δεύτερος «κλάδος» αφορά την επονομαζόμενη «ομάδα του Μορφίου Θεσπρωτίας» ή τους «Θεσπρωτούς», στην οποία συμμετέχουν ο Κώστας Καρατσώλης, ο Ηρακλής Κωστάρης, ο Πάτροκλος Τσελέντης και ο Θωμάς Σερίφης, με στρατολόγο τον Παύλο Σερίφη.

    Ακόμη εξετάζονται οι τυχόν σχέσεις του συμμετόχου στην επίθεση Γουέλς με ομάδα

    «συνήθων υπόπτων» που έχουν απασχολήσει τις αρχές τη δεκαετία του '80.

    Ταυτόχρονα αναζητούνται τρία-τέσσερα ακόμη άτομα από την «εκτελεστική» ομάδα

    που είχαν σχέσεις με τους Θεσπρωτούς αλλά και με την «ομάδα Ξηρού» αφού φαίνεται ότι έδιναν παρών και στο εργαστήριο του Σάββα Ξηρού, στην οδό Αιγιαλείας 10 στον Κολωνό.

    [11] Ο ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΜΙΤΟΥ

    Aθήνα, 28 Ιουλίου 2002 (19:38 UTC+2)

    Δύο ανεξιχνίαστες δολοφονίες τρομοκρατών, ένας σκληρός του τροτσκισμού τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, ένας πληροφοριοδότης που έρχεται από το - όχι πολύ

    μακρινό - παρελθόν, μια εγκαταλελειμμένη σακούλα σκουπιδιών με έγγραφα της 17Ν

    και ένα ταξίδι στην Κούβα συνέθεταν κάποτε έναν «γρίφο» που, όπως υποστηρίζουν,

    κατόρθωσαν να επιλύσουν τελικά οι διωκτικές αρχές ώστε να φθάσουν στην καρδιά

    της 17Ν.

    Ηδη, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», ο πρώτος

    κύκλος των ερευνών, μετά την παραπομπή στη Δικαιοσύνη και του Νίκου Παπαναστασίου, ο οποίος θεωρείται το πέμπτο μέλος της «ιστορικής ηγεσίας» της17Ν, πρέπει να θεωρείται ότι έκλεισε, ενώ ταυτοχρόνως ανοίγει ένας νέος που, όπως εκτιμάται, θα οδηγήσει με απόλυτη βεβαιότητα στην εξάρθρωση και των υπόλοιπων - εν ενεργεία ή μη - τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα. Κομβικό σημείο του νέου κύκλου των ερευνών που συνδέονται άμεσα με τις εν εξελίξει είναι ένα άτομο-κλειδί που έρχεται από την «ιστορική ηγεσία» της 17Ν και, όπως όλα δείχνουν, πήρε μέρος και στην απόπειρα δολοφονίας του τέως γραμματέα της ΓΣΕΕ Γ. Ραυτόπουλου, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η «1η Μάη».

    Χαριστική βολή στον Χρ. Τσουτσουβή

    Η πρώτη πράξη πάντως της επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Επτά πέπλα» ξεκίνησε μια σκοτεινή νύχτα στου Γκύζη, όταν ο Χρ. Τσουτσουβής, ηγέτης της «Αντικρατικής Πάλης», ειδικός στις μεταμφιέσεις, ένα άτομο που είχε ήδη περάσει στην παρανομία από τις αρχές του 1975, αμέσως μετά τη δολοφονία του σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα Ρ. Γουέλς, έπεφτε νεκρός σε μια συμπλοκή τρομοκρατών με αστυνομικούς που προκλήθηκε όταν οι τελευταίοι επιχείρησαν να τους κάνουν έλεγχο τη στιγμή που προσπαθούσαν να κλέψουν μια μηχανή. Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν, ως γνωστόν, και παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη, όπου και αθωώθηκαν, οι κκ. Γ. Μπαλάφας και Αβραάμ Λεσπέρογλου. Το πρόσωπο-κλειδί όμως της συμπλοκής στου Γκύζη δεν ήταν ο Γ. Μπαλάφας ούτε ο Αβραάμ Λεσπέρογλου, όπως πίστευαν αρχικά οι διωκτικές αρχές, αλλά ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Είναι το πρόσωπο το οποίο, όπως ανέφερε προς «Το Βήμα» αυτόπτης μάρτυρας της συμπλοκής ο οποίος ουδέποτε εξετάστηκε από τις διωκτικές αρχές, έδωσε τη χαριστική βολή στον ήδη αιμόφυρτο από τις σφαίρες των αστυνομικών Χρ. Τσουτσουβή. Η ταυτότητα του Δ. Κουφοντίνα, παρά ταύτα, επί μία εικοσαετία σχεδόν παρέμενε άγνωστη για τις διωκτικές αρχές. Και αυτό παρ' ότι, όπως αποδεικνύεται σήμερα, είχε εντοπιστεί να παίρνει μέρος - επιβαίνοντας μάλιστα σε κλειστό φορτηγάκι, ιδιοκτησίας του πατέρα του - την ίδια περίοδο σε βομβιστική ενέργεια στο υποκατάστημα της Citibank στην Πανόρμου. Ουδείς όμως

    σκέφτηκε τότε να τον καλέσει για εξέταση στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

    Η αποκάλυψη της ταυτότητας του Δ. Κουφοντίνα - δεν είναι άσχετη ούτε και με τα

    στοιχεία που έδωσε ο μυστηριώδης πληροφοριοδότης - εκρίθη ότι ήταν η αρχή του νήματος που θα οδηγούσε τις διωκτικές αρχές στην καρδιά της 17Ν. Για δύο κυρίως λόγους: ο πρώτος είναι ότι, όπως απεδείχθη από τη στενή παρακολούθησή του και την εξέταση αυτοπτών μαρτύρων, πήρε μέρος σε δύο δολοφονίες-σφραγίδες της 17Ν: του ταξιάρχου Στ. Σόντερς στην Κηφισιάς και του Κ. Περατικού στον Πειραιά. Η διαπίστωση αυτή οδήγησε τις αρχές σε ολόκληρη την ομάδα των εκτελεστών, μεταξύτων οποίων και ο γνωστός «Λάμπρος», δηλαδή ο Αλ. Γιωτόπουλος, ο οποίος, όπως προκύπτει πλέον και από τις ομολογίες των συλληφθέντων, είχε συχνές συναντήσεις με τον Δ. Κουφοντίνα παραβιάζοντας κάθε κανόνα συνωμοτικότητας και ήλεγχε αν όλα πήγαν καλά στις εγκληματικές ενέργειες της οργάνωσης.

    Η συμπλοκή στου Γκύζη όμως εμφάνιζε κοινά χαρακτηριστικά με μια άλλη συμπλοκή που είχε γίνει το βράδυ της 19ης προς 20 Οκτωβρίου 1977 στην εταιρεία AEG και

    είχε, μεταξύ των άλλων, ως αποτέλεσμα να δολοφονηθεί ο Χρ. Κασσίμης. Εκτίμηση των διωκτικών αρχών είναι ότι η συμπλοκή αυτή και η σύλληψη του Γ. Σερίφη είχαν ως αποτέλεσμα «να αναστείλουν ουσιαστικά τη δράση τους οι ΕΛΑ/17Ν». Ο Γ.Σερίφης, παρά ταύτα, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι δολοφόνησε και τον Χρ. Κασσίμη, αθωώθηκε.

    Η υπόθεση Σερίφη και ο Χρ. Κασσίμης

    Η υπόθεση αυτή όμως ουδέποτε έκλεισε. Ενισχύθηκε μάλιστα, έστω και σε λανθασμένη αρχικά κατεύθυνση, από τα ευρήματα της Πάρνηθας (29 Ιανουαρίου 1978), με τα οποία οι διωκτικές αρχές φέρεται ότι πείθονται πως υπήρξε συνεργασία μεταξύ του ΕΛΑ και της 17Ν. «Από τα ίδια ευρήματα» αναφέρεται στηνέκθεση Νασιάκου «προκύπτει ότι "στόχοι" (AEG, Μπάμπαλης) για τους οποίους είχε συλλέξει στοιχεία η 17Ν χτυπήθηκαν από ομάδες του ΕΛΑ». Η διαπίστωση αυτή εσχάτως ανατράπηκε εν μέρει, όταν απεδείχθη ότι οι ιδιόχειρες σημειώσεις που βρέθηκαν στην Πάρνηθα δεν ανήκαν στον Χρ. Κασσίμη, όπως υπέθεταν αρχικά, αλλά στον Αλ. Γιωτόπουλο.

    Πάντοτε όμως η υπόθεση της συνεργασίας του ΕΛΑ και της 17Ν εμφάνιζε κενά. Και

    αυτό παρά τις ομολογίες των πρωταγωνιστών της εποχής ή ακόμη και τα πειστήρια που έχουν κατορθώσει να συγκεντρώσουν οι διωκτικές αρχές. Η 17Ν το 1981, περίπου τρία χρόνια μετά τη δολοφονία του Χρ. Κασσίμη, στέλνει στις εφημερίδες ένα κείμενο με το οποίο ασκεί κριτική στον ΕΛΑ για τη συμπλοκή στην AEG. Μεταξύ των αρνητικών συνεπειών της επιχείρησης αναφέρονται «το χτύπημα απ' την Ασφάλεια και ειδικότερα η σύλληψη του Σερίφη». «Αυτή τουλάχιστον η περίπτωση» γράφει «αφού ο Γ. Σερίφης ήταν γνωστός σαν μέλος της αντιστασιακής, στη Δικτατορία, 20ής Οκτώβρη, έπρεπε να 'χει προβλεφθεί». Στο ίδιο κείμενο αφήνει να εννοηθεί ότι η ομάδα Κασσίμη δεν γνώριζε τους χώρους του εργοστασίου, κάτι που απεδείχθη μοιραίο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι «δεν υπήρξε συνεργασία από τα μέσα». Η διαπίστωση αυτή απεδείχθη αληθής μετά την ομολογία του «βενιαμίν» της «ιστορικής ηγεσίας» της 17Ν, του Παύλου Σερίφη, ο οποίος κατηγορείται από τις διωκτικές αρχές ότι μετείχε στη δολοφονία του Ρ. Γουέλς. Η ομολογία αυτή, παρ' ότι κρατείται μυστική, επέτρεψε στις διωκτικές αρχές να συνθέσουν το παζλ της «ιστορικής ηγεσίας» της 17Ν. Σε αυτό, όπως διατείνονται στελέχη των διωκτικών αρχών, συνηγόρησαν και τα πειστήρια από τα κρησφύγετα της οργάνωσης στις οδούς Πάτμου και Δαμάρεως και κυρίως το «ημερολόγιο», τρόπον τινά, της 17Ν και η ατζέντα του κ. Αλ. Γιωτόπουλου.

    Ο εγκέφαλος και το οδόφραγμα

    Σύμφωνα λοιπόν με αυτά τα στοιχεία, στη δολοφονία του Ρ. Γουέλς, του σταθμάρχη

    της CIA στην Ελλάδα, εκτός από τον Αλ. Γιωτόπουλο, ο οποίος τράβηξε και τη σκανδάλη στο γνωστό 45άρι, μετείχαν ακόμη ο Θεολόγος Ψαραδέλλης, ο οποίος φέρεται, κατά έναν περίεργο τρόπο, ως «εγκέφαλος» της 17Ν, μέλος αυτή την εποχή του ΚΕΜ και αρθρογράφος της εφημερίδας «Οδόφραγμα», απ' όπου αποχώρησε το 1979, ο Π. Σερίφης, ο Νίκος Παπαναστασίου και δύο ακόμη άτομα (ένας άνδρας και μία γυναίκα) οι ταυτότητες των οποίων δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί. Οι διωκτικές αρχές επιμένουν πάντως ότι τα «ιστορικά στελέχη», με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αποστασιοποιήθηκαν, συνταξιοδοτήθηκαν ή και αποχώρησαν από την οργάνωση μετά τη δολοφονία των Πέτρου - Σταμούλη, στην οποία εκφράζονται βάσιμες υπόνοιες ότι μετείχε και ο Χρ. Τσουτσουβής, λίγο καιρό δηλαδή προτού αποχωρήσει και οριστικά από τον ΕΛΑ για να συστήσει την «Αντικρατική Πάλη».

    Πεποίθηση των διωκτικών αρχών είναι ότι η 17Ν την εποχή αυτή ακολούθησε την

    τακτική ενός «ιδιόμορφου εισοδισμού» - για να θυμηθούμε και την τροτσκιστική ορολογία. Δανειζόταν, με άλλα λόγια, στελέχη από άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις και κυρίως τον ΕΛΑ ώστε να πραγματοποιεί τις επιχειρήσεις της. Το πρόσωπο, λοιπόν, του Δ. Κουφοντίνα σε αυτή τη νέα εποχή, ο οποίος ξεκίνησε την τρομοκρατική του δράση από την «Αντικρατική Πάλη», κρίνεται ως «πρόσωπο-κλειδί».

    Εκτός τούτου, οι διωκτικές αρχές διερευνούν δύο ακόμη παραμέτρους: πρώτον,

    αναζητούν ακόμη ένα πρόσωπο που, όπως πιστεύουν, ήταν πολύ κοντά στον Αλ. Γιωτόπουλο, δεν είχε καμία σχέση με τον εκτελεστικό πυρήνα ή τους εκτελεστικούς πυρήνες της οργάνωσης, παρείχε στη 17Ν πληροφορίες που ήταν αναγκαίες για την επιλογή των στόχων, μετείχε ακόμη και στη συγγραφή των προκηρύξεων και εργάζεται ή εργάστηκε κάποτε σε κάποια κρατική υπηρεσία.

    Αποκάλυψη για έναν μάρτυρα-κλειδί

    Πριν από περίπου πεντέμισι μήνες «Το Βήμα της Κυριακής» αποκάλυψε ως πρώτο θέμα ότι οι διωκτικές αρχές έχουν προσεγγίσει έναν μάρτυρα-κλειδί, ανάλογο με τη

    μυστηριώδη γυναίκα της Λουίζης Ριανκούρ, ο οποίος, όπως εκτιμούν, θα τους οδηγήσει στη 17Ν. Η αποκάλυψη αυτή προκάλεσε κυριολεκτικά σάλο στο παρασκήνιο: ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης, ο οποίος ήταν πλήρως ενήμερος της πορείας των ερευνών για την τρομοκρατία, επέπληξε έντονα τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, τον οποίο θεώρησε, κατά κάποιον τρόπο, υπεύθυνο για τη... διαρροή.

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης απεδέχθη τον ρόλο του εξιλαστήριου θύματος, αν και αγνοούσε -

    όπως εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να αγνοεί - την πηγή από όπου προήλθε αυτή η πληροφορία. Η εκτίμηση όμως ότι η διαρροή αυτή θα μπορούσε να τινάξει κυριολεκτικά στον αέρα την επιχείρηση που είχε στήσει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία - αν και συνοδεύθηκε από τη λήψη ουδόλως κολακευτικών για τις διωκτικές αρχές μέτρων - ήταν απολύτως βάσιμη. «Το Βήμα» δεν θα αποκαλύψει ούτε σήμερα την πηγή της πληροφορίας καθώς οι έρευνες για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

    [12] ΟΙ ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΤΗΣ «17 ΝΟΕΜΒΡΗ»

    Αθήνα, 28 Ιουλίου 2002 (19:13 UTC+2)

    Οι λιγοστοί άνθρωποι που γνωρίζουν σε βάθος όλον τον φάκελο της 17Ν, στην πλήρη

    ιστορική του διάσταση, αρχίζουν να αναρωτιούνται για το αν υπάρχουν «υπόγειες

    διαδρομές» οι οποίες να συνδέουν την τρομοκρατική οργάνωση με ομάδες

    συμφερόντων που κινούνται στον εντελώς αντίθετο ιδεολογικά χώρο. «Διακρίνουμε

    μια ιστορική συνέχεια με πολλές κρυφές εκπλήξεις ενδεχομένως» υπογράμμισε στο

    «Βήμα» βαθύς γνώστης της υπόθεσης και πρόσθεσε: «Η ιστορία αυτή μπορεί να έχει

    απολήξεις που θα προκαλέσουν σάλο». Διευκρίνισε πάντως ότι δεν πρόκειται για

    σχέσεις με κρατικά ή παρακρατικά κέντρα εξουσίας και σε κάθε περίπτωση δεν

    αφορούν κόμματα.

    Τα ερωτήματα που καλούνται να απαντήσουν οι έρευνες είναι:

    * Υπήρξε προσπάθεια εκβιασμού επιχειρηματιών ή άλλων παραγόντων της δημόσιας ζωής χρησιμοποιώντας την απειλή της 17Ν; Οι άνθρωποι που εμφανίζονταν ως

    «διαμεσολαβητές» λειτουργούσαν αυτόνομα ως απλοί «απατεώνες» του κοινού

    ποινικού δικαίου ή εξέφραζαν κάποιο λόμπι με δικά του συμφέροντα;

    * Υπάρχουν ιστορικές εξηγήσεις για χτυπήματα σε μέλη οικογενειών που έπαιξαν

    σημαντικό ρόλο στην ελληνική κοινωνία (Μποδοσάκης, Αγγελόπουλος,

    Βαρδινογιάννης);

    * Γιατί παρατηρείται μια συστηματική καμπάνια παραπληροφόρησης, ακόμη και

    προσωπικών λασπολογικών επιθέσεων, με στόχο και τους υπηρεσιακούς παράγοντες,

    αξιωματικούς κ.ά. οι οποίοι έφεραν σε πέρας αυτή την υπόθεση;

    Τα ερωτήματα αυτά δεν έχουν εύκολες απαντήσεις αλλά προβληματίζουν έντονα την

    πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. «Αυτή η υπόθεση έχει πολύ

    μεγαλύτερο βάθος από όσο φαίνεται σε πρώτη ανάγνωση» τόνιζε αξιωματούχος που

    συνήθως απεχθάνεται τις συνωμοσιολογικές προσεγγίσεις αλλά λατρεύει τις

    απαντήσεις σε ιστορικά ζητήματα της μεταπολιτευτικής Ελλάδας.

    [13] ΑΠΟΛΟΓΕΙΤΑΙ Ο Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

    Αθήνα, 28 Ιουλίου 2002 (19:08 UTC+2)

    Στο εφετείο οδηγήθηκε ο Πάτροκλος Τσελέντης, προκειμένου να απολογηθεί στον ειδικό εφέτη ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, ο Πάτροκλος Τσελέντης, που χρησιμοποιούσε τα ψευδώνυμα «Αλέκος» και «Ταινίας» ομολόγησε ότι είναι μέλος της «17 Νοέμβρη» και ότι συμμετείχε στις δολοφονίες των Ν. Μομφεράτου, Π. Ρουσέτη, Δ. Αγγελόπουλου και Γ. Ορντίν. Επίσης ομολόγησε τη συμμετοχή του στην απόπειρα δολοφονίας του Ζ. Καψαλάκη, και του Τ. Κάρος, στην έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού εναντίον λεωφορείου με Αμερικανούς αξιωματικούς και στην εισβολή στο αστυνομικό τμήμα Βύρωνα.

    Στον Πάτροκλο Τσελέντη ασκήθηκε ήδη από τον εισαγγελέα εφετών Κυριάκο Καρούτσο, ποινική δίωξη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, κατασκευή, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών, διακεκριμένη οπλοκατοχή και συναυτουργία, ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συρροή, ληστεία μετά φόνου και έκρηξη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πάτροκλος Τσελέντης υπηρέτησε στο στρατό ως αποθηκάριος και ο διοικητής του ζήτησε να προσέχει ιδιαίτερα να μην πέσουν στα χέρια της «17 Νοέμβρη» τα 45άρια πιστόλια της μονάδας. Ο Πάτροκλος Τσελέντης φέρεται να του απάντηση «μείνετε ήσυχος».

    [14] ΑΣΘΕΝΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ

    Ναύπλιο, 28 Ιουλίου 2002 (18:52 UTC+2)

    Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 5.34μμ, με επίκεντρο κοντά στο Ναύπλιο. Από τη δόνηση δεν έχουν ανακοινωθεί ζημιές.

    [15] Ζ. ΡΟΓΚ ΚΑΙ Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ "17 ΝΟΕΜΒΡΗ"

    Αρχαία Ολυμπία, 28 Ιουλίου 2002 (18:21 UTC+2)

    Ως πολύ καλά νέα χαρακτήρισε τις επιτυχίες των ελληνικών διωκτικών αρχών για την εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη» ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Επιτροπής Ζακ Ρογκ, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στην ελληνική κυβέρνηση.

    Πρόσθεσε, δε, ότι το θέμα της ασφάλειας θα παραμείνει η πρώτη προτεραιότητα των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Η πρόεδρος του «Αθήνα 2004» Γιάννα Αγγελοπούλου τόνισε ότι πρέπει να συγχαρούμε τις ελληνικές διωκτικές αρχές για τις επιτυχίες τους, αλλά υπογράμμισε ότι «παραμένουμε προσηλωμένοι στο έργο μας και εξακολουθούμε να θεωρούμε την ασφάλεια βασική προτεραιότητά μας»

    «Η χώρα μας θα διοργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες με ασφάλεια, σε ένα φιλικό περιβάλλον για όλο τον κόσμο που θα έρθει και θα γιορτάσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη χώρα που τους γέννησε», ανέφερε.

    Σημειώνεται ότι χτες η κ. Αγγελοπούλου υπέγραψε στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας μνημόνιο συνεργασίας με τον δήμαρχο Χρήστο Αηδόνη. Στην τελετή υπογραφής του μνημονίου παρέστησαν ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ και ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.

    [16] ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ "17 ΝΟΕΜΒΡΗ" ΕΔΩΣΕ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΠΑΛΙΟΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΤΟΥ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 28 Ιουλίου 2002 (17:44 UTC+2)

    Πληροφορίες για τις συνθήκες γέννησης της «17 Νοέμβρη» την περίοδο 1974 - 1975 φέρεται να παρείχε στις διωκτικές αρχές καθηγητής και παλιός σύντροφος του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής».

    Συγκεκριμένα, οι βρετανικές διωκτικές υπηρεσίες προσέγγισαν έναν άνθρωπο, καθηγητή πανεπιστημίου, ο οποίος συνδεόταν στενά με τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο στο Παρίσι, καθώς είχαν συμμετάσχει στην ίδια αντιδικτατορική ομάδα. Ο άνθρωπος αυτός «σε μια κρίση συνείδησης» φέρεται να αποκάλυψε πολλές λεπτομέρειες για τις συνθήκες γέννησης της «17 Νοέμβρη».

    Οι Βρετανοί ανέθεσαν στον καθηγητή να εκπονήσει μελέτη έναντι αμοιβής για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, και στη συνέχεια τον κάλεσαν στο Λονδίνο, όπου υπεβλήθη σε μια «φιλική ανάκριση» για το παρελθόν και το παρόν του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πίεση που του ασκήθηκε δεν είχε αποτέλεσμα.

    Ωστόσο, ο ίδιος άνθρωπος, αργότερα, αποφάσισε να έρθει σε επαφή με τις ελληνικές αρχές και να «πει όλη την ιστορία του Γιωτόπουλου, των συζητήσεων που προηγήθηκαν της δολοφονίας του Γουέλς, των συγκρούσεων για το εάν θα έπρεπε να οργανωθούν απαγωγές κ.λπ.», καθώς φέρεται να γνώριζε πολλά πράγματα για την πρώτη φάση της οργάνωσης.

    Δεν έχει γίνει γνωστό εάν τον άνθρωπο αυτό σκοπεύουν οι αρχές να οδηγήσουν στη δικαιοσύνη, αν είναι υπό την προστασία ελληνικών ή ξένων υπηρεσιών και βεβαίως το που βρίσκεται. Οι γαλλικές και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν το όνομα του στη λίστα των 17 υπόπτων για συμμετοχή στον ηγετικό πυρήνα της οργάνωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου στο «Βήμα» «αυτός ο κύριος δεν υπάρχει για την Ελληνική Αστυνομία».

    Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, ο αναζητούμενος από τις Αρχές, Δημήτρης Κουφοντίνας έχει παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην αποκάλυψη της ομάδας των εκτελεστών της «17 Νοέμβρη» και του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου.

    Από τις διωκτικές αρχές κρίθηκε ότι η αποκάλυψη της ταυτότητας του Δημήτρη Κουφοντίνα ήταν η αρχή του νήματος, που θα οδηγούσε στην καρδιά της «17 Νοέμβρη». Πράγματι, η στενή παρακολούθησή του οδήγησε τις αρχές στην ομάδα των εκτελεστών και τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, καθώς υπήρχαν συχνές συναντήσεις μεταξύ τους, κατά παράβαση των κανόνων συνωμοτικότητας.

    Από τις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων προέκυψε ότι κατά την συμπλοκή στην περιοχή του Γκύζη, όπου σκοτώθηκε ο Χρήστος Τσουτσουβής, ο Δημήτρης Κουφοντίνας ήταν παρόν, και ήταν εκείνος που του έδωσε τη χαριστική βολή, καθώς και ότι συμμετείχε στις εκτελέσεις του Κώστα Περατικού και του Στήβεν Σόντερς.

    Η συνάντηση της Πεντέλης

    Σε συνάντηση που έγινε σε σπίτι στην Πεντέλη το φθινόπωρο του 1974 αποφασίστηκε η δημιουργία της «17 Νοέμβρη» και του ΕΛΑ, επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής».

    Στη συνάντηση συμμετείχαν 20 περίπου άτομα τα οποία εκπροσωπούσαν διαφορετικές οργανώσεις της αντιδικτατορικής περιόδου, όπως η ΛΕΑ, ο «Αρης», η «20η Οκτώβρη» και η «ΚΟ Μαχητής».

    Οι οργανώσεις αυτές είχαν συνεδριάσει τις προηγούμενες ημέρες, και είχαν αποφασίσει να σταματήσουν τον ένοπλο αγώνα και να αυτοδιαλυθούν. Οι διαφωνούντες έλαβαν μέρος στη συνάντηση της Πεντέλης, και μεταξύ αυτών φέρονται να συμμετείχαν ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο Χρήστος Κασσίμης και ο άνθρωπος με το κωδικό όνομα «Σαρδανάπαλος».

    Μετά από έντονη συζήτηση ορισμένοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την ένοπλη δράση, ένας σημαντικός αριθμός αποφάσισε να ιδρύσει τον ΕΛΑ και τέσσερα-πέντε άτομα που θεωρούνταν ιδιαίτερα σκληροί προχώρησαν στη δημιουργία της «17 Νοέμβρη». Σύμφωνα με το «Βήμα», στην ιδρυτική πράξη της «17 Νοέμβρη», συμμετείχαν ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο Παύλος Σερίφης, ο «Σαρδανάπαλος» και μια γυναίκα που αναζητείται.

    Ιδιαίτερα για τον «Σαρδανάπαλο» στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι διατηρούσε επαφές με τον ΕΛΑ, όπου δρούσαν πολλοί από τους παλιούς του συντρόφους, ότι έως το 1981 θεωρήθηκε «χτυπημένος» λόγω του εντοπισμού του από τις αρχές και για αυτό απείχε από τις επιχειρήσεις, αλλά και ότι στη συνεχεία αποκτά καθοριστικό ρόλο στην στρατολόγηση νέων στελεχών από το περιβάλλον του για να παραδώσει τη σκυτάλη στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

    [17] ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 14 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

    Μόσχα, 28 Ιουλίου 2002 (16:25 UTC+2)

    Τουλάχιστον δεκατέσσερις είναι οι νεκροί από τη σημερινή συντριβή ρωσικού αεροσκάφους, στο αεροδρόμιο Σερεμετίεβο της Μόσχας, ενώ δυο άτομα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορείο, το αεροσκάφος τύπου Ilyushin II-86 εκτελούσε «τεχνική πτήση» και εκτός από τους δυο χειριστές και 12 μέλη πληρώματος δεν επέβαιναν σε αυτό άλλα άτομα.

    Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι το αεροσκάφος έχασε ξαφνικά ύψος, συνετρίβη πολύ κοντά στην περιοχή του αεροδρομίου και έπιασε αμέσως φωτιά.

    Σημειώνεται ότι τα αεροσκάφη αυτού του τύπου είναι σχεδιασμένα για μακρινές αποστάσεις και έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς έως και 350 επιβατών.

    Σ.Π.

    [18] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΘ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιουλίου 2002 (16:02 UTC+2)

    Η εξ οφίτσιο συμμετοχή της ΔΕΘ στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του νέου Συνεδριακού Κέντρου του Ελληνικού αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για την εξέλιξη της, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άκης Τσοχατζόπουλος, σε συνέντευξη του, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος».

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος υποστήριξε ότι η συμμετοχή της ΔΕΘ στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του νέου Συνεδριακού και όχι εκθεσιακού- Κέντρου της δίνει τη δυνατότητα να επεκτείνει δυναμικά τη δραστηριότητα της στην Αθήνα, όπου οι δυνατότητες παρέμβασης και προβολής της είναι περιορισμένες εκ των πραγμάτων, καθώς το εκθεσιακό της κέντρο στην πρωτεύουσα έχει δεσμευτεί υπέρ του «Αθήνα 2004».

    Παράλληλα, διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες, που είδαν τα φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες για τη συμμετοχή της Helexpo-ΔΕΘ στο ιδιοκτησιακό κεφάλαιο του νέου Συνεδριακού Κέντρου των Αθηνών πρόκειται να ζητηθεί η παραχώρηση του δικαιώματος διοργάνωσης κλαδικών εκθέσεων. Τόνισε, δε, ότι οι επί μέρους όροι της συμμετοχής είναι υπό διερεύνηση και θα οριστικοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την εξεύρεση του στρατηγικού επενδυτή.

    Τέλος δεσμεύθηκε να παρουσιάσει την πρότασή του υπουργείου Ανάπτυξης σε ευρεία σύσκεψη των τοπικών φορέων της Θεσσαλονίκης, εντός της ερχόμενης εβδομάδας, ώστε να δοθεί η δυνατότητα τόσο στη διοίκηση της ΔΕΘ , όσο και στους τοπικούς φορείς της πόλης να εκφράσουν τη δική τους άποψη για το θέμα.

    [19] ΝΕΑΡΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑ ΝΕΚΡΗ ΑΠΟ ΠΥΡΑ ΕΒΡΑΙΩΝ ΕΠΟΙΚΩΝ

    Χεβρώνα, 28 Ιουλίου 2002 (15:54 UTC+2)

    Δεν λέει να κλείσει ο κύκλος της βίας στα παλαιστινιακά εδάφη, όπου σήμερα Εβραίοι έποικοι πυροβόλησαν και σκότωσαν μια νεαρή Παλαιστίνια, στη Χεβρώνα.

    Όπως μεταδίδει το BBC επικαλούμενο παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές, Εβραίοι έποικοι επιτέθηκαν σε σπίτια Παλαιστινίων στη Χεβρώνα και σκότωσαν ένα14χρονο κορίτσι.

    Η νεαρή Παλαιστίνια βρίσκονταν στο μπαλκόνι του σπιτιού της, όταν Εβραίοι έποικοι άρχισαν να πυροβολούν στα τυφλά, με αποτέλεσμα να της αφαιρέσουν τη ζωή.

    Οι έποικοι επέστρεφαν από την κηδεία ενός Ισραηλινού στρατιώτη και κατοίκου της Χεβρώνας, ο οποίος έπεσε νεκρός σε ενέδρα ενόπλων Παλαιστινίων, την περασμένη Παρασκευή. Στο ίδιο επεισόδιο είχαν, επίσης, χάσει τη ζωή τους ένα ζευγάρι Εβραίων εποίκων και το παιδί τους.

    Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για το θάνατο της νεαρής Παλαιστίνιας, αλλά μόνο για τον τραυματισμό ενός ατόμου.

    Σ.Π.

    [20] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΘΑΣΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιουλίου 2002 (15:46 UTC+2)

    Ιδιαίτερα προβλήματα στην Χαλκιδική και την Θάσο προκάλεσε η καλοκαιρινή θεομηνία που έπληξε αρκετές περιοχές της χώρας.

    Στη Χαλκιδική η πυροσβεστική κλήθηκε να απεγκλωβίσει περίπου 50 άτομα που είχαν εγκλωβιστεί σε κάμπινγκ στην περιοχή του δήμου Τορώνης. Στην προσπάθεια απεγκλωβισμού πήραν μέρος 52 πυροσβέστες, με 14 οχήματα και ένα ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα.

    Εξάλλου, κατολισθήσεις σημειώθηκαν στους δρόμους Σάρτη-Καβουρότρυπες, Σάρτη-Πλατανίτσι και στην περιοχή του Πόρτο Κουφό. Αρκετοί δρόμοι στην περιοχή της Συκιάς μετατράπηκαν σε χείμαρρους.

    Στη Θάσο έβρεχε ασταμάτητα επί εννιά ώρες και κατά διαστήματα έπεφτε χαλάζι. Από τους ανέμους και την βροχή υποχώρησε παλιά γέφυρα στο χωριό Παναγία, ενώ υλικές ζημιές σημειώθηκαν στα χωριά Ποταμιά και την πρωτεύουσα του νησιού Λιμένας.

    [21] ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Ο ΕΤΖΕΒΙΤ

    Αγκυρα, 28 Ιουλίου 2002 (15:45 UTC+2)

    Σε μια τελευταία προσπάθεια να πείσει τους εταίρους του στον κυβερνητικό συνασπισμό ότι δεν συμφέρει την Τουρκία η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετζεβίτ, συναντήθηκε σήμερα με τον αρχηγό του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

    Ο Ετζεβίτ είχε αρχικά συμφωνήσει στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, στις 3 Νοεμβρίου, αλλά στη συνέχεια υπαναχώρησε, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα έθετε σε κίνδυνο τόσο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας όσο και την υλοποίηση του προγράμματος ανάκαμψης της τουρκικής οικονομίας, που έχει τη στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

    Από την πλευρά του, ο Μπαχτσελί θεωρεί απαραίτητη την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τον Τούρκο πρωθυπουργό πως σε περίπτωση που δεν τηρήσει την αρχική τους συμφωνία, θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

    Αύριο συνεδριάζει και η Τουρκική Εθνοσυνέλευση, με βασικό αντικείμενο τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

    Σ.Π.

    [22] ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Μόσχα, 28 Ιουλίου 2002 (15:12 UTC+2)

    Αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν 12 άτομα συνετρίβη λίγο μετά από την απογείωσή του στο αεροδρόμιο Σερεμετιέβο της Μόσχας, μεταδίδει το BBC επικαλούμενο τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Interfax.

    Στο αεροπλάνο, στο οποίο εκτός από τα 12 μέλη του πληρώματος εικάζεται ότι δεν επέβαιναν άλλα άτομα, ξέσπασε φωτιά αμέσως μετά από τη συντριβή του.

    Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας του αεροδρομίου επιβεβαίωσαν τη συντριβή, χωρίς ωστόσο να δώσουν άλλες πληροφορίες.

    Σύμφωνα με το BBC, το αεροπλάνο ανήκε στην αεροπορική εταιρία Πούλκοφσκι (Pullkovsky), που εκτελεί δρομολόγια μεταξύ της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης.

    Σ.Π.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 28 July 2002 - 18:13:39 UTC