Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-07-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ
  • [02] ΑΠΑΝΤΗΣΗ Β. ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΟΝ ΕΜΠΛΕΚΟΥΝ ΜΕ ΤΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ
  • [03] ΘΕΜΑΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
  • [04] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΩΝ
  • [05] ΤΟ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΚΑΠ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΚΑΕ ΑΡΗΣ
  • [06] Α. ΜΠΕΟΣ: Ο ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΗΤΑΝ ΣΤΟΥΣ ΠΙΚΑΝΕΣ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΤΗΣ
  • [07] ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΠΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ
  • [08] ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΣΤΟΝ ΑΡΗ ΔΙΕΤΕΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΛΛΟΥΣ
  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΦΙΛΙΑΣ
  • [10] ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο ΚΟΥΚΕΛΚΑΣ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ
  • [11] Ο ΜΠΟΥΣ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΝΕΑ ΗΘΙΚΗ ΣΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ
  • [12] ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΚΑΠ
  • [13] ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΕΡΒΟΥ ΥΠΟΠΤΟΥ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΒΟΣΝΙΑ
  • [14] ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΩΝ
  • [15] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ "ΚΛΕΙΔΙ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
  • [16] ΑΘΛΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΗΣ ΠΑΛΗΣ
  • [17] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ι. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
  • [18] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΙΤΑΛΙΑΣ
  • [19] ΤΟ ΥΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΔΗΜΟΥΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΩΝ
  • [20] 11ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
  • [21] ΗΡΘΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΜΠΕΡΧΑΛΤΕΡ
  • [22] ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
  • [23] ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΟΝ ΚΗΦΙΣΟ
  • [24] ΣΤΟ ΓΟΥΟΡΛΝΤ ΤΟΥΡ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

  • [01] ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Aθήνα, 9 Ιουλίου 2002 (14:45 UTC+2)

    Την ανάγκη αξιοποίησης, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, όλων των δεδομένων που έχουν προκύψει για να εξιχνιαστούν πλήρως τα εγκλήματα της «17 Νοέμβρη» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θοδωρής Ρουσόπουλος, σε δηλώσεις του μετά από σύσκεψη του κόμματος, υπό τον Κώστα Καραμανλή, για την τρομοκρατία.

    Ο κ. Ρουσόπουλος εξέφρασε τη συμπαράσταση της Νέας Δημοκρατίας στις προσπάθειες για την ανακάλυψη, τη σύλληψη και την παραπομπή στη δικαιοσύνη των δραστών, των εγκεφάλων και των συνεργατών τους.

    [02] ΑΠΑΝΤΗΣΗ Β. ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΟΝ ΕΜΠΛΕΚΟΥΝ ΜΕ ΤΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

    Αθήνα, 8 Ιουλίου 2002 (22:54 UTC+2)

    Με οργή αντέδρασε ο συγγραφέας και πρέσβης της Ελλάδας στην Ουνέσκο, Βασίλης Βασιλικός σε σενάρια που τον εμπλέκουν με την τρομοκρατία και την "17 Νοέμβρη".

    "Διάβασα κατάπληκτος ανώνυμα σενάρια φανταστικής εμπλοκής μου σε τρομοκρατικές οργανώσεις και τρομοκρατικά εγκλήματα. Θεωρώ ανάξιο διάψευσης το συγκεκριμένο συκοφαντικό περιεχόμενό τους. Ολα αυτά, είναι γνωστό, δεν ταιριάζουν καν με την όλη πολιτεία μου. Οι άγνωστοι και κακόγουστοι σεναριογράφοι, αλλά και εκείνοι που διακινούν τα κατάπτυστα αυτά σενάρια, ελπίζω να με αφήσουν απερίσπαστο στο πνευματικό μου έργο", υπογραμμίζει ο κ. Βασιλικός σε δηλωσή του.

    "Θα ήθελα να καταστήσω σαφές, ότι επιφυλάσσομαι να προσφύγω στη δικαιοσύνη για την προστασία και την υπεράσπιση της υπόληψής μου και του έργου μου".

    Ο κ. Βασιλικός επισκέφθηκε το πρωί τον υπουργό Τύπου Χρήστο Πρωτόπαπα για να του εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά του για τα σενάρια που τον εμπλέκουν με την τρομοκρατία.

    [03] ΘΕΜΑΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ

    Aθήνα, 9 Ιουλίου 2002 (14:49 UTC+2)

    Θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος αλλά και η ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση συζητήθηκαν στις συναντήσεις που είχε από το πρωί η πρόεδρος της Ιρλανδίας Μαίρη Μακ Αλίζ με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τους πολιτικούς αρχηγούς, και τον πρόεδρο της Βουλής.

    Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε την Ιρλανδία ως μια χώρα με μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική καθώς βρίσκεται πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση στους αναπτυξιακούς ρυθμούς. Παράλληλα μίλησε για την πρόοδο της χώρας στην κοινωνία της πληροφορίας αλλά και την προώθηση των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας.

    Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε πως Ελλάδα και Ιρλανδία έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος και την ίδια θέση στο μέσο περίπου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γι΄ αυτό αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα ως προς τη διαμόρφωση και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Στη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Ιρλανδίας ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τις θέσεις της Ιρλανδίας σε ό,τι αφορά στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη λύση του Κυπριακού προβλήματος.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εκτίμησε ότι έγινε απόλυτα κατανοητή από την Πρόεδρο της Ιρλανδίας η άποψη πως αν δεν υπάρξει πολιτική λύση στο πρόβλημα της Κύπρου, λόγω της αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς, θα πρέπει να υποστηριχθεί η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Στα ζητήματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα και την Ιρλανδία αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, μετά τη συνάντησή του με την κ. Μακ Αλίζ. Όπως είπε χαρακτηριστικά, τα θέματα αυτά αφορούν στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών, το κοινό μέλλον εντός της Ευρώπης, τη δίκαιη λύση του Κυπριακού προβλήματος και την αντιμετώπιση του προβλήματος του λεγόμενου ευρωστρατού με συνθήκες που να μην δημιουργούν προβλήματα.

    [04] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΩΝ

    Αγκυρα, 9 Ιουλίου 2002 (13:42 UTC+2)

    Φωτογραφία: Μεσούτ Γιλμάζ

    Συνεχίζονται οι παραιτήσεις βουλευτών από το Κόμμα Δημοκρατικής Αριστεράς (DSP) του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ και υπουργών της τουρκικής κυβέρνησης.

    Οπως μεταδίδουν τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα ο αριθμός των παραιτηθέντων βουλευτών από το DSP έφθασε τους 27, εκ των οποίων οι 5 υπουργοί.

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο αριθμός εδρών του DSP στη Βουλή μειώθηκε σε 101 από 105, που ήταν το πρωί. Πριν την έναρξη των παραιτήσεων το DSP διέθετε 128 έδρες στη Βουλή.

    [05] ΤΟ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΚΑΠ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΚΑΕ ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιουλίου 2002 (21:03 UTC+2)

    Η ίδρυση του Τσάμπιονς Καπ (έγινε σήμερα η επίσημη παρουσίασή του από τον Γιώργο Βασιλακόπουλο) συμφέρει τον Αρη που μέσα στις προσεχείς ημέρες θα συμπληρώσει και θα καταθέσει την αίτηση για συμμετοχή στη διοργάνωση που διεξάγεται υπό την αιγίδα της FIBA EUROPE.

    Για αυτό το λόγο το μέλος της διοικούσας επιτροπής της ΚΑΕ, Γιάννης Δαμιανίδης συναντήθηκε το μεσημέρι με τον Γιώργο Βασιλακόπουλο, μετά την συνέντευξη Τύπου και έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος από την συζήτηση που υπήρξε. Παράλληλα, μέσω της συνεργασίας με εταιρία που συνεργάζεται η FIBA EUROPE και που ασχολείται με θέματα μάρκετινγκ και τηλεοπτικών θα γίνουν προσπάθειες να διατεθούν τα δικαιώματα του Αρη, ώστε με αυτόν τον τρόπο να μπουν στα ταμεία της ομάδας κάποια επιπλέον χρήματα που θα βοηθήσουν την ομάδα στο δύσκολο έργο.

    [06] Α. ΜΠΕΟΣ: Ο ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΗΤΑΝ ΣΤΟΥΣ ΠΙΚΑΝΕΣ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΤΗΣ Α' ΕΘΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιουλίου 2002 (20:52 UTC+2)

    «Καλό είναι τόσο ο Γεωργιάδης, όσο και ο Κατσαμπής να μείνουν στον Αρη, γιατί τόσα πολλά χρήματα δεν θα πάρουν από καμιά άλλη ομάδα», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΑΕ Πανιωνίου, Αχιλλέας Μπέος ερωτηθείς για τους δύο ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ και συνέχισε: «Ηδη ο ΠΑΟΚ τους δίνει πολλά χρήματα. Φυσικά ακόμη δεν γνωρίζουμε τι θα κάνει ο κ. Μπατατούδης και τι τροπή θα έχει όλη η υπόθεση».

    Ο ισχυρός άνδρας της ομάδας της Νέας Σμύρνης συνεχίζοντας τις δηλώσεις του στον Θεσσαλονίκη Σπορ fm επισήμανε ότι αυτός ήταν που άφησε τον Τάκη Γκώνια να πάει στον Γηραιό: «Εγώ αποφάσισα πως δεν θέλω να μείνει στην ομάδα ο Τάκης Γκιώνας και έδωσα το «ΟΚ» για να μεταγραφεί στον Ηρακλή».

    Οσο για το νέο πρωτάθλημα ο κ. Μπέος τόνισε: «Πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα. Για να μην δίνεται η μάχη μεταξύ του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ και του ΠΑΟ. Αυτό είναι ευθύνη της Πολιτείας και της διοργανώτριας αρχής. Από την άλλη ο κ. Τσαγκαράκης δεν θα έπρεπε να ήταν στους πίνακες διαιτητών της Α' εθνικής».

    [07] ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΠΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ

    Αθήνα, 9 Ιουλίου 2002 (20:47 UTC+2)

    Ανάλυση όλων των επιμέρους ζητημάτων που αντιμετωπίζει ο νέος νόμος "Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς έγινε στην ημερίδα που οργάνωσε για τα στελέχη και τους διευθυντές του το υπουργείο Πολιτισμού.

    Tα στελέχη και οι διευθυντές των υπηρεσιών του υπουργείου ενημερώθηκαν διεξοδικά για τα βασικά σημεία και τα πεδία εφαρμογής του νέου νόμου που καλύπτει όλα τα ζητήματα της πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Ο νόμος προστατεύει εκτός από κινητά και ακίνητα μνημεία και τα άυλα πολιτιστικά αγαθά όπως είναι τα έθιμα και οι παραδόσεις.

    "Ηταν πιεστική η ανάγκη να υπάρξει ένα σύγχρονο νομοθέτημα, πλήρες και συστηματικό, το οποίο να αξιοποιεί όλη αυτή την εμπειρία και να δίνει αλλού ευθέως, αλλού εμμέσως πλην σαφώς, απαντήσεις στα τεράστια επιστημονικά και ιδεολογικά ερωτήματα που θέτει η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς διεθνώς. Ιδίως όμως σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που θέλει να λειτουργεί ως θεματοφύλακας της πολιτιστικής κληρονομιάς και θέλει να εκπέμπει ένα οικουμενικό μήνυμα, το οποίο δεν μπορεί να εγκλωβιστεί σε μια πνευματικά επαρχιωτική προσέγγιση του πολιτιστικού φαινομένου", τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Επισήμανε ότι ο νόμος αυτός θα λειτουργήσει ως υπόδειγμα προς άλλες χώρες που έχουν παρεμφερή προβλήματα και παρεμφερείς υποχρεώσεις απέναντι στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

    Με το νέο νόμο ρυθμίζονται, ανάμεσα στα άλλα, ζητήματα απολλοτριώσεων. Το ποινικό σύστημα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι πλήρες και οι ποινές αυστηρές.

    [08] ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΣΤΟΝ ΑΡΗ ΔΙΕΤΕΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΛΛΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιουλίου 2002 (20:33 UTC+2)

    Συνεχίστηκαν και σήμερα οι επαφές της διοίκησης με ποδοσφαιριστές προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα των συμβολαίων. Ήδη ο Γιάννης Μαλλούς συμφώνησε για το νέο διετές του συμβόλαιο. Ετσι η διοικούσα επιτροπή κλείνει ένα - ένα τα θέματα, ενώ έχει έρθει σε επαφή και με άλλους ποδοσφαιριστές.

    Την ΠΑΕ Αρης θα εκπροσωπήσει αύριο ο πρόεδρος Αλκέτας Παναγούλιας στη γενική συνέλευση της ΕΠΑΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 14:00 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Την επομένη ημέρα ο κ. Παναγούλιας θα παραστεί στην εκδήλωση της κλήρωσης του Κυπέλλου Ελλάδος που διοργανώνει η ΕΠΟ στη Γλυφάδα και την Παρασκευή στην 24η κλήρωση πρωταθλήματος που θα διεξαχθεί στο Λαγονήσι.

    Στο αθλητικό κέντρο Γκίλμπε που βρίσκεται στη Γερμανία, 35 χλμ. από το Ανόβερο θα γίνει το κύριο μέρος της προετοιμασίας του Αρη για τη νέα αγωνιστική περίοδο. Κατά το διάστημα της παραμονής του Αρη στο αθλητικό κέντρο (από 19 έως 31 Ιουλίου) προγραμματίζονται τέσσερα φιλικά παιχνίδια με τοπικές ομάδες καθώς και με ομάδες που πραγματοποιούν την προετοιμασία τους στην περιοχή. Παράλληλα, στη Γερμανία θα διεξαχθούν τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου δύο ακόμη φιλικά με ομάδες της «Μπουντεσλίγκα». Στο Γκίλμπε προετοιμάζεται η εθνική ομάδα της Γερμανίας, καθώς και πολλοί άλλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι.

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΦΙΛΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιουλίου 2002 (20:26 UTC+2)

    Η συνεργασία Ελλάδας - Βουλγαρίας στο πλαίσιο του Ελληνικού Σχεδίου για την Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης Γιώργου Πασχαλίδη με εξαμελή αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας - Βουλγαρίας με επικεφαλής τον πρόεδρό της Αρσο Μάνοφ.

    Την αντιπροσωπεία συνόδευαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της αντίστοιχης Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας - Βουλγαρίας, βουλευτές Εβρου Χρήστος Ζαμπουνίδης, Χαλκιδικής Αθηναίος Φλωρίνης και Καβάλας Νίκος Στρατηλάτης, καθώς και ο Γενικός Πρόξενος της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη Ιλκο Σιβάτσεφ.

    Ο κ. Πασχαλίδης ενημέρωσε τους βουλευτές για τα αποτελέσματα της χθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Σχεδίου για την Οικονομική Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων υπογραμμίζοντας ότι η Βουλγαρία ανάμεσα στις 6 λήπτριες χώρες έχει τη μεγαλύτερη ετοιμότητα και ωριμότητα για τη συμμετοχή της σ' αυτό το Σχέδιο.

    Επισήμανε ότι μέσα στο 2002 αναμένονται οι πρώτες εκταμιεύσεις, τόνισε ότι στόχος είναι οι σημαντικές παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν την ανασυγκρότηση και της Βουλγαρίας στο πλαίσιο της Νοτιανατολικής Ευρώπης και εξέφρασε την αντίθεσή του στον πολυτεμαχισμό των έργων.

    Ο κ. Πασχαλίδης διακήρυξε τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην ένταξη της Βουλγαρίας στους ευρωαντλαντικούς θεσμούς.

    "Πιστεύω ότι το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο θα υπάρξουν δύο κρίσιμες φάσεις για την ένταξη της Βουλγαρίας και στο ΝΑΤΟ και στην πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση", είπε και πρόσθεσε ότι ζήτησε από τη Βουλγαρία την υποστήριξή της στη διεκδίκηση της Θεσσαλονίκης για την EXPO του 2008, καθώς και στην προώθηση της ιδέας για τη συγγραφή κοινού βαλκανικού βιβλίου.

    "Θέλουμε μία EXPO για όλη τη Νοτιανατολική Ευρώπη, με την προσπάθεια την οποία καταβάλλουμε εδώ στη Θεσσαλονίκη και ζήτησα τη συμπαράσταση των βουλευτών για το κοινό βαλκανικό βιβλίο με λογοτεχνικά κείμενα που θα προωθούν τις ιδέες και τις αρχές της ειρήνης, της συνεργασίας, της κατανόησης, της συναδέλφωσης των λαών", σημείωσε.

    [10] ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο ΚΟΥΚΕΛΚΑΣ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιουλίου 2002 (20:24 UTC+2)

    Το χρώμα του χρήματος είδαν σήμερα στον ΠΑΟΚ. Όχι όμως όσο έπρεπε για να λυθούν τα περισσότερα προβλήματα. Ο Γιώργος Μπατατούδης έστειλε ένα μέρος αυτών των χρημάτων, που δόθηκε ως προκαταβολή στον Πολωνό, Μάριους Κουκέλκα, που υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο συνεργασίας. Από την άλλη αύριο θα κατατεθούν στον λογαριασμό του Κόφι Αμπονσά, για να υπογράψει και ο Γκανέζος ποδοσφαιριστής.

    Από την άλλη καμιά εξέλιξη δεν υπάρχει στο θέμα του Γεωργιάδη και του Κατσαμπή. Ο τελευταίος πάντως είναι αγανακτησμένος από την κατάσταση που επικρατεί και έχει πάρει την απόφαση να αποχωρήσει από την ομάδα που αγάπησε. «Εχω να πληρωθώ εννέα μήνες. Περίμενα αρκετό καιρό, όμως, κανένας από την ΠΑΕ δεν έδειξε ενδιαφέρον να δει πως ζω και πως περνάω. Ετσι αναγκάστηκα να κάνω προσφυγή. Είμαι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και πρέπει να κοιτάξω το μέλλον μου», τονίζει ο Τάσος Κατσαμπής.

    Σημειώνεται ότι επικρατεί τις τελευταίες ώρες έντονη φημολογία για την απόκτηση του Τάσου Κατσαμπή από τον Ηρακλή. Ο ίδιος πάντως δεν παίρνει θέση για το συγκεκριμένο θέμα.

    [11] Ο ΜΠΟΥΣ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΝΕΑ ΗΘΙΚΗ ΣΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

    Ουάσιγκτον, 9 Ιουλίου 2002 (20:17 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ ο Μπους σε ομιλία του στους επιχειρηματίες της Wall Street τόνισε ότι πρέπει να αρχίσει μία νέα εποχή ηθικής ακεραιότητας για τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας.

    Όπως μετέδωσε το Ρόυτερς, ο κ. Μπους είπε ότι προς το παρόν η μεγαλύτερη οικονομική ανάγκη της Αμερικής είναι τα υψηλότερα στάνταρ ηθικής που θα ενισχυθούν από αυστηρότερους νόμους και θα τηρηθούν από τους επιχειρηματίες.

    Ο Μπους επισήμανε ότι θα επιβάλλονται σοβαρές κυρώσεις στους παραβάτες της νομοθεσίας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του θα κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσουν τα «μαγειρέματα» στα βιβλία και οι παραβιάσεις του νόμου.

    Η ομιλία του Μπους έρχεται μετά από μία σειρά οικονομικών σκανδάλων σε μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις (Enron, WorldCom και Merck) που έχουν κλονίσει σημαντικά την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

    Ο Μπους ζήτησε τέλος την ενίσχυση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) με επιπλέον 100 εκατομμύρια δολάρια, για να γίνουν νέες προσλήψεις και να αναβαθμιστεί ο εξοπλισμός της.

    Ο.Κ.

    [12] ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΚΑΠ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιουλίου 2002 (20:14 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα από τον Γιώργο Βασιλακόπουλο η πρώτη επίσημη παρουσίαση του Τσάμπιονς Καπ. Και αυτή έγινε στην Ελλάδα, έπειτα από επιθυμία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ζώνης.

    "Αυτό που γίνεται δεν είναι εντελώς καινούργιο. Πριν από 15 μέρες αποκτήσαμε και νομική υπόσταση. Το Τσάμπιονς Καπ έχει νέα δομή, νέα διοίκηση, νέα οικονομικά και αγωνιστικά δεδομένα", επισήμανε ο κ. Βασιλακόπουλος κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξη Τύπου και συμπλήρωσε: «Η κλήρωση θα γίνει στις 30 Ιουλίου, ενώ το πρώτο τζάμπολ έχει οριστεί για την 1η Οκτώβρη. Ο χρυσός όμιλος θα χωριστεί είτε σε δύο ομίλους των 6, είτε θα πραγματοποιηθεί σε έναν όμιλο με 12 ομάδες. Το πρωτάθλημα θα τελειώνει τον Μάιο, ώστε οι Εθνικές ομάδες να έχουν αρκετό χρόνο να προετοιμαστούν».

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ζώνης κ. Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε -όπως ήταν επόμενο- και στην κόντρα που υπάρχει με την ULEB. «Αυτή αποτελεί εχθρό για τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα των χωρών και με την λειτουργία της δημιουργούσε σε αυτά αρκετά προβλήματα», τόνισε.

    Οσον αφορά τα τηλεοπτικά δικαιώματα, ξεκαθάρισε: "Στην πρώτη φάση τα σωματεία θα τα διαχειρίζονται μόνα τους. Λόγω της οικονομικής αυτονομίας ο βορινός τομέας, όπου προΐσταται ο Σαρούνας Μαρτσουλιόνις, βρήκε τρόπο να καλύψει τα έξοδα μετακίνησης των ομάδων, των διαιτητών καθώς και τα τηλεοπτικά. Ο Νότος έχει καταφέρει προς το παρών να χρηματοδοτήσει μόνο τα έξοδα διαιτησίας, ενώ στη Δύση είμαστε αρκετά πίσω», επισήμανε, αναφερόμενος ότι υπάρχει πρόγραμμα και σχεδιασμός για να επιλυθούν όλα τα προβλήματα που τυχόν παρουσιαστούν.

    Τα ονόματα των ομάδων που θα μετάσχουν στην νέα διοργάνωση θα γίνουν γνωστά στις 21 Ιουλίου μετά την συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής στην Στουτγκάρδη.

    [13] ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΕΡΒΟΥ ΥΠΟΠΤΟΥ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΒΟΣΝΙΑ

    Σαράγιεβο, 9 Ιουλίου 2002 (20:13 UTC+2)

    Οι στρατιώτες της νατοϊκής δύναμης σταθεροποίησης στη Βοσνία SFOR συνέλαβαν το απόγευμα τον Ράντοβαν Στάνκοβιτς, ο οποίος καταζητείται από τη Χάγη για εγκλήματα πολέμου.

    Όπως μετέδωσε το Ρόιτερς, ο Στάνκοβιτς συνελήφθη σε επιχείρηση από Γάλλους και Γερμανούς στρατιώτες κοντά στην πόλη Φότσα στην νοτιοανατολική Βοσνία και θα μεταφερθεί στη Χάγη, δήλωσε ο Σκοτ Λούντι, εκπρόσωπος της SFOR.

    Ο Στάνκοβιτς, πρώην μέλος παραστρατιωτικής μονάδας Σέρβων της Βοσνίας κατηγορείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης ότι έχει βιάσει πολλές μουσουλμάνες γυναίκες σε σπίτι κοντά στη Φότσα κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία από το 1992 μέχρι το 1995.

    Ο Στάνκοβιτς, 33 ετών είναι ένας από τους οκτώ Σέρβους που κατηγορούνται από τη Χάγη για συστηματικούς βιασμούς γυναικών στον πόλεμο της Βοσνίας. Πολλοί από αυτούς έχουν ήδη καταδικαστεί στη Χάγη για τα εγκλήματα τους.

    Η Χάγη κατατάσει τους βιασμούς που έγιναν στη Φότσα στην κατηγορία των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

    O.K.

    [14] ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ

    Αθήνα, 9 Ιουλίου 2002 (20:08 UTC+2)

    Ερώτηση προς τον υπουργό Μεταφορών σχετικά με την αισθητική των Μητροπολιτικών Σιδηροδρομικών Σταθμών κατέθεσε η υποψήφια Δήμαρχος Αθηναίων και βουλευτής Α΄ Αθηνών της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη.

    "Η ιστορική συγκυρία, εν όψει και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, δίνει την ευκαιρία στη χώρα μας να εκφράσει και μέσω των νέων μεγάλων έργων, τις σημαντικές αισθητικές τάσεις του σήμερα", επισημαίνει η κ. Μπακογιάννη προσθέτοντας ότι τα νέα μεγάλα έργα πρέπει να είναι και φορείς έκφρασης των πολιτιστικών δεδομένων της ιστορικής καμπής που ζούμε, να επιλέγονται λύσεις που να μην είναι βασισμένες σε μία εργολαβική λογική, χωρίς αρχιτεκτονικό ή γενικότερα πολιτιστικό χαρακτήρα.

    "Κραυγαλέα τέτοια περίπτωση απώλειας ευκαιρίας αποτελεί το αεροδρόμιο των Σπάτων", αναφέρει και σημειώνει ότι παρά τη γενική κατακραυγή, ιδιαίτερα στον αρχιτεκτονικό κόσμο της χώρας για τη χαμένη εκείνη ευκαιρία, το υπουργείο ετοιμάζεται να επαναλάβει το ατόπημα με τους νέους μητροπολιτικούς σταθμούς Αθηνών - Πειραιώς όπου, σύμφωνα με την προκήρυξη που δημοσιεύτηκε στον τύπο, οι μελετητές καλούνται να εφαρμόσουν απλώς την προμελέτη της ΕΡΓΟΣΕ.

    Η κ. Μπακογιάννη ζητά να πληροφορηθεί από τον υπουργό Μεταφορών γιατί δεν προκηρύχθηκε διεθνής, ή έστω πανευρωπαϊκός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τους νέους μητροπολιτικούς σταθμούς Αθηνών, Πειραιώς.

    Επίσης ρωτά ποιοι σχεδιάζουν τους λοιπούς σταθμούς του προαστιακού και του ΗΣΑΠ και αν στα νέα έργα, π.χ. στο αεροδρόμιο των Σπάτων, στους ανακαινισμένους σταθμούς του ΗΣΑΠ εφαρμόζεται το νομοθετικώς προβλεπόμενο 2% για την παραγγελία και τοποθέτηση έργων τέχνης.

    [15] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ "ΚΛΕΙΔΙ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

    Αθήνα, 9 Ιουλίου 2002 (20:04 UTC+2)

    "Η διασύνδεση των συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας και Ιταλίας ανοίγει νέα προοπτική στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των δύο χωρών, διότι δίνει τη δυνατότητα να αθροιστούν οι δικές τους και οι δικές μας δυνατότητες παραγωγής και κατανάλωσης ηλεκτρισμού. Και μόνον να υπολογίσουμε τη διαφορά ώρας στα ωράρια λειτουργίας και κατανάλωσης, αυτό σημαίνει ότι στις ώρες αιχμής η ροή κατανάλωσης μπορεί να αλληλοτροφοδοτείται και να εξισορροπείται".

    Τα παραπάνω υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τελετής των εγκαινίων του έργου διασύνδεσης των ηλεκτρικών δικτύων Ελλάδας και Ιταλίας που έγινε στον Αραχθο.

    "Πέραν τούτου όμως", συνέχισε, "η διασύνδεση με τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας των Βαλκανίων, μέσω Ελλάδας και Ιταλίας με την ευρωπαϊκή αγορά, αναδεικνύει νέες δυνατότητες. Οι επενδύσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι σημαντικές και σημαίνουν νέες θέσεις εργασίας, απασχόληση, προϊόν υψηλό το οποίο παράγεται. Τα εγκαίνια αυτού του έργου σήμερα σηματοδοτούν τη σημασία της αγοράς ενέργειας, ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και πετρελαίου αυτή τη δεκαετία για όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στους οποίους προσανατολίζεται συνολικά η Ε.Ε. και η συνέχιση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης για την Ελλάδα απαιτούν συνεχώς και μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση, επισήμανε ο κ. Τσοχατζόπουλος και πρόσθεσε: "Φέτος προβλέπουμε ότι η αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα θα ξεπεράσει το 5%".

    "Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι για όλη τη δεκαετία μπαίνει στόχος να παράξουμε τουλάχιστον άλλα 2.000 MW επιπλέον των 10.500 MW που διαθέτουμε σήμερα. Ετσι ώστε η δημιουργία μιας σειράς νέων εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο στην Ελλάδα να είναι πλέον μονόδρομος τα επόμενα χρόνια. Σε αυτή την υπόθεση θα υπάρξει ρόλος και συμμετοχή για όλους τους ιδιώτες παραγωγούς που έχουν πάρει τις άδειες τους, όπως επίσης και για τη ΔΕΗ. Οι σημαντικότατες επενδύσεις που υπάρχουν στην αγορά ενέργειας θα στηρίξουν την ελληνική οικονομία, το ελληνικό χρηματιστήριο και θα διαμορφώσουν πράγματι μια νέα υγιή προοπτική ανάπτυξης για τον τόπο", κατέληξε.

    [16] ΑΘΛΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΗΣ ΠΑΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιουλίου 2002 (20:00 UTC+2)

    Κάτω από άσχημες συνθήκες αγωνίστηκαν οι παίδες στην Οδησσό, όπου διεξήχθησαν οι αγώνες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ελληνορωμαϊκής (4-7/07). Μάλιστα, με πολλές ελλείψεις διοργάνωση προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες από την πλευρά των γερμανών και αρκετών άλλων χωρών, από την πρώτη κιόλας ημέρα των αγώνων. Στο τέλος του πρωταθλήματος υποβλήθηκε έντονη διαμαρτυρία στη διεθνή ομοσπονδία (FILA) για τις κάκιστες συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξήχθησαν οι αγώνες, αλλά και από τη διαμονή και τη διατροφή αθλητών και παραγόντων.

    Πέρα των άλλων οι αγώνες διεκόπησαν πάνω από δέκα φορές λόγω διακοπής του ρεύματος, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν oύτε υπολογιστές, ούτε ηλεκτρονικά χρονόμετρα. Μάλιστα εξαιτίας αυτών των διακοπών ένας αθλητής από την Φινλανδία υπέστη κάταγμα στο χέρι.

    Οι έλληνες αθλητές, που πήραν μέρος στους αγώνες σημείωσαν τα εξής αποτελέσματα:

    50κ.: Μανουλίδης Απόστολος 8ος

    63κ.: Τουνουσίδης Νίκος 8ος

    76κ.: Παπαγερίδης Ευστάθιος 7ος

    100κ.: Παπαδόπουλος Παναγιώτης 10ος

    [17] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ι. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

    Λευκωσία, 9 Ιουλίου 2002 (19:58 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Ισραήλ από τις 14 μέχρι τις 17 Ιουλίου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Κασουλίδης θα έχει συνάντηση στη Ραμάλλα με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [18] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΙΤΑΛΙΑΣ

    Αθήνα, 9 Ιουλίου 2002 (19:55 UTC+2)

    Παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλου πραγματοποιήθηκαν σήμερα το απόγευμα, στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Αράχθου της ΔΕΗ, στη Γραμμενίτσα Αρτας, τα εγκαίνια του έργου διασύνδεσης των ηλεκτρικών δικτύων Ελλάδας και Ιταλίας.

    Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν από τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας Κ. Σημίτη και της Ιταλίας Σ. Μπερλουσκόνι μέσω τηλεδιάσκεψης μεταξύ Αθήνας και Ρώμης. Στους σύντομους χαιρετισμούς τους οι δύο πρωθυπουργοί αναφέρθηκαν στη σημασία του έργου σε σχέση με την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και την υλοποίηση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ενέργειας για τον ηλεκτρισμό, καθώς επίσης και σε σχέση με την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας των δύο χωρών, πέραν του ηλεκτρισμού και στο χώρο του φυσικού αερίου.

    Το έργο αυτό, συνολικής επένδυσης 340 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 25% αποτελεί την ελληνική και το 75% την ιταλική συμμετοχή, ενώ συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 38% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε το 1997, δίνει τη δυνατότητα για πρώτη φορά ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με χώρες της Ε.Ε.

    Με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Ιταλίας ελαχιστοποιείται το κόστος διαχείρισης των συστημάτων παραγωγής - μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας των δύο χωρών. Παράλληλα, μειώνεται το κόστος αγοράς καυσίμων για την παραγωγή ενέργειας και επιτυγχάνεται ο αποτελεσματικότερος συντονισμός και η καλύτερη εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων . Επίσης, το συγκεκριμένο έργο συμβάλλει στη συνεργασία των δύο χωρών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης μέσω των κοινών εφεδρειών, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται μεγαλύτερη αξιοπιστία και ασφάλεια στην λειτουργία και των δύο ενεργειακών συστημάτων.

    Από τεχνικής πλευράς, πρόκειται για μια διασύνδεση συνεχούς ρεύματος, που έχει σχεδιαστεί για μεταφορά ηλεκτρικής ισχύος 500MW, ενώ έχει προβλεφθεί η δυνατότητα μελλοντικής επέκτασης μέσω ενός δευτέρου καλωδίου της ίδιας ισχύος που θα καθιστά τη διασύνδεση διπολική και θα αποφέρει συνολική ισχύ 1000MW. Το υποβρύχιο καλώδιο έχει μήκος 163 χιλιόμετρα και το βάθος πόντισής του στο Στενό του Οτράντο είναι 1000 μέτρα.

    Σημειώνεται επίσης, ότι παράλληλη εκδήλωση εγκαινίων του έργου πραγματοποιήθηκε στην πόλη Γκαλαντίνα της Ιταλίας, ενώ οι δύο εκδηλώσεις εξελίχθηκαν με παράλληλη δορυφορική σύνδεση.

    [19] ΤΟ ΥΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΔΗΜΟΥΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΩΝ

    Αθήνα, 9 Ιουλίου 2002 (19:54 UTC+2)

    Τη χρηματοδότηση Δήμων με 450.000 ευρώ για τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων, ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής. "Το ποδήλατο πρέπει να ενταχθεί ως μέσο μεταφοράς στις σύγχρονες πόλεις", επισήμανε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι "πρέπει να δοθεί η δυνατότητα και ο χώρος στους πολίτες, προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιήσουν και πάλι ένα μέσο, το οποίο έχει όντως εκείνες τις δυνατότητες για να προσφέρει, χωρίς ρύπανση, μεταφορά και άσκηση, ακόμη και στα μεγάλα αστικά κέντρα".

    Το υπουργείο ενέκρινε σε πρώτη φάση την ένταξη στο Εθνικό Πρόγραμμα Οδικής Ασφάλειας των έργων υλοποίησης, από τους Δήμους Νέου Ψυχικού Αθηνών, Καρδίτσας, Λάρισας και Μεσολογγίου, παρεμβάσεων για την ασφαλή κυκλοφορία ποδηλάτων και την κατασκευή ποδηλατοδρόμων. Επιπλέον, συντάσσονται μελέτες για την κατασκευή ποδηλατοδρόμων σε άλλους 13 δήμους, ενώ πρόθεση του υπουργείου είναι να ενταχθούν σταδιακά στο πρόγραμμα όλοι οι δήμοι της χώρας.

    Η κατασκευή των έργων θα γίνει σύμφωνα με μελέτη που θα παραδοθεί σε κάθε Δήμο και η οποία θα εκπονηθεί, με δαπάνες και ευθύνη του υπουργείου Μεταφορών, από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Η ολοκλήρωση του έργου πρέπει να γίνει σε προθεσμία 18 μηνών από την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών και των Δήμων.

    [20] 11ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

    Αλεξανδρούπολη, 9 Ιουλίου 2002 (19:46 UTC+2)

    της Όλγας Ορφανίδου

    Με τον τίτλο "Εγνατία του Βιβλίου και του Πολιτισμού" ξεκινά στις 12 Ιουλίου στην Αλεξανδρούπολη το 11ο Φεστιβάλ Βιβλίου, το οποίο διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και τα Βιβλιοπωλεία της Αλεξανδρούπολης με την συμπαράσταση της ΝΑ Έβρου και το Δήμο της πόλης.

    Το Φεστιβάλ Βιβλίου θα πραγματοποιηθεί στην παραλία του Φάρου, θα διαρκέσειο μέχρι τις 21 Ιουλίου ενώ συμμετέχουν 48 περίπτερα και 100 εκδότες.

    "Πρόκειται για μια Περιφερειακή Έκθεση μετά την Θεσσαλονίκη που άντεξε στον χρόνο" είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος Βιβλιοπωλών Αλεξανδρούπολης, κ. Γιάννης Δεληγιάννης και πρόσθεσε "Σκοπός είναι η προβολή των νέων τίτλων που κυκλοφορούν στην αγορά αλλά και των παλαιότερων. Με την έκθεση αυτή θέλουμε να φέρουμε πιο κοντά τους αναγνώστες. Το Βιβλίο είναι ένα πολιτιστικό προϊόν που δεν έχει σύνορα. Στόχος είναι η ικανοποίηση των πνευματικών αναζητήσεων και της πολιτιστικής ανάπτυξης των κατοίκων της περιοχής".

    Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας (Σ.ΕΚ.Β.Ε.) κ. Χαρ. Μπαρμπουνάκης αναφερόμενος στους στόχους του νέου θεσμού μεταξύ των άλλων τονίζει "Με το φετινό 11ο Φεστιβάλο Βιβλίου της Αλεξανδρούπολης εγκαινιάζεται μια ακόμη καινούργια δράση του Σ.ΕΚ.Β.Ε. η "Εγνατία του Βιβλίου και του Πολιτισμού", με περιοδικές περιφερειακές εκθέσεις βιβλίου σε πόλεις από την Αλεξανδρούπολη έως την Ηγουμενίτσα και επισκέψεις ενός βιβλιολεωφορείου σε κωμοπόλεις και χωριά, με παράλληλη διοργάνωση παιδαγωγικών, καλλιτεχνικών και πολιτιστικών προγραμμάτων. Με τη δράση αυτή εξασφαλίζουμε την ισότητα της πρόσβασης αποκεντρωμένων πληθυσμιακών ομάδων στην ενημέρωση και πληροφόρηση για τα κυκλοφορούντα βιβλία και παράλληλα δίνεται η δυνατότητα για καλλιτεχνική και πνευματική δράση και άνθιση της πολιτιστικής τους ζωής. Στον νέο θεσμό περιλαμβάνεται και η ίδρυση βιβλιοθηκών σε παραμεθόριες περιοχές από όπου περνά η Εγνατία Οδός".

    Τα εγκαίνια του 11ου Φεστιβάλ βιβλίου θα πραγματοποιηθούν στις 13 Ιουλίου από τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απ. Φωτιάδη.

    [21] ΗΡΘΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΜΠΕΡΧΑΛΤΕΡ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιουλίου 2002 (19:45 UTC+2)

    Εφθασε το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη ο Γκρεγκ Μπερχάλτερ προκειμένου να συζητήσει με τους διοικούντες της ΠΑΕ Ηρακλής το ενδεχόμενο συνεργασίας. Τον Αμερικανό κεντρικό αμυντικό περίμεναν και υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" εκτός του αντιπροέδρου, Γιώργου Σπανουδάκη και πολλοί φίλαθλοι. Ο ποδοσφαιριστής, πάντως, δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση αναφορικά με τον Ηρακλή, καθώς δεν έχει συζητήσει ακόμη με τους ανθρώπους της ΠΑΕ. Μίλησε μόνο για την πορεία της ομάδας των ΗΠΑ στο παγκόσμιο κύπελλο, αφού ήταν και αυτός μέλος της εθνικής. "Κάναμε μια καλή πορεία στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Χάσαμε από τη Γερμανία, αν και θα μπορούσαμε να έχουμε μια καλύτερη τύχη", τόνισε ο παίκτης των ΗΠΑ.

    Το βράδυ αναμένεται στη Θεσσαλονίκη ο Εντουϊν Μουράτι, που έχει στείλει υπογεγραμμένο το διετές συμβόλαιο. Από αύριο το νέο απόκτημα του Ηρακλή θα ακολουθήσει την ομάδα στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας που πραγματοποιείται στα Τρία - Πέντε Πηγάδια της Νάουσας.

    Συγνώμη για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση άφιξής του στις πρώτες προπονήσεις ζήτησε από τη διοίκηση ο Λεβάν Κεμπάτζε. Ο γεωργιανός επιθετικός, πάντως, κινδυνεύει με διακοπή συμβολαίου που φτάνει έως και ενάμισι μήνα.

    [22] ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

    Αθήνα, 9 Ιουλίου 2002 (19:36 UTC+2)

    Αποκαταστάθηκε πλήρως η λειτουργία του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου Αθηνών - Πειραιώς, ύστερα από συντονισμένες ενέργειες του προσωπικού της εταιρίας που διήρκεσαν ολόκληρη τη νύχτα της 8ης προς 9η Ιουλίου. Από της 06:00 το πρωί της 9ης Ιουλίου λειτουργεί κανονικά το τμήμα Πειραιάς - Ομόνοια, Ανω Πατήσια - Κηφισιά, ενώ από τις 10:00 το πρωί της ίδιας ημέρας πραγματοποιούνται κανονικά τα δρομολόγια σε ολόκληρο το δίκτυο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών στο Μετρό ολοκληρώνονται σταδιακά οι εργασίες (καθαρισμός γραμμών, έλεγχος συστημάτων κλπ) αποκατάστασης των βλαβών. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα οπότε και θα επαναλειτουργήσει κανονικά το Μετρό στο τμήμα Ομόνοια - Σεπόλια.

    Τέλος, τα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρόλεϊ εκτελούνται κανονικά.

    [23] ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΟΝ ΚΗΦΙΣΟ

    Αθήνα, 9 Ιουλίου 2002 (19:34 UTC+2)

    Ο αρμόδιος του Τομέα ΠΕΧΩΔΕ για θέματα εκτάκτων αναγκών, βουλευτής Τρικάλων της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Λέγκας, συνοδευόμενος από κλιμάκιο τεχνοκρατών της Ν.Δ., επισκέφθηκε σήμερα τις πληγείσες περιοχές στον Κηφισό καθώς και το αμαξοστάσιο της Αττικό Μετρό στα Σεπόλια, όπου και ενημερώθηκε από το διευθύνοντα σύμβουλο της Α.Μ.Ε.Λ. (Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειουργίας Α.Ε.) Βασ. Οικονομόπουλο, για τη διακοπή λειτουργίας του Μετρό.

    Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ο κ. Λέγκας επισήμανε ότι μια ολιγόωρη βροχόπτωση στάθηκε ικανή για να αναδείξει την απουσία αντιπλημμυρικού σχεδιασμού της πρωτεύουσας, τις καθυστερήσεις στα έργα του κύριου αποδέκτη του αντιπλημμυρικού συστήματος, την κατάρρευση του νέου συστήματος πολιτικής προστασίας, την έλλειψη συντονισμού και τη σύγχυση που δημιουργείται από διάσπαρτες αρμοδιότητες.

    "Με λύπη σήμερα διαπιστώσαμε, για ακόμη μία φορά, ότι αυτή η κυβέρνηση είναι πλέον αμφίβολο αν μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και υπό κανονικές συνθήκες. Κανείς μέχρι τώρα δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του, αφού το γαϊτανάκι της ανευθυνότητας περιφέρεται μεταξύ του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Ε.Μ.Υ.", υπογράμμισε.

    Ο βουλευτής της Ν.Δ. τόνισε ότι "θύματα για ακόμη μία φορά αυτής της ανευθυνότητας οι πολίτες μιας πρωτεύουσας, οι οποίοι καλούνται, ύστερα και από τη "γενναιόδωρη πράξη" της κυβέρνησης, να επουλώσουν τις πληγές τους με το ποσό των 600 ευρώ".

    "Ακόμη και το πολυδιαφημισμένο έργο του Μετρό έδειξε ότι μπορεί να λειτουργεί μόνο υπό κανονικές συνθήκες, αφού πλημμύρισε εξαιτίας κατασκευαστικών και μελετητικών αδυναμιών του. Το πόσο ανεπίτρεπτο είναι ένα σύγχρονο έργο να πλημμυρίζει από τα νερά που εισέρευσαν στις εισόδους των σταθμών και τα φρεάτια αερισμού, το παραδίδουμε στην κρίση του ελληνικού λαού.

    Το πόσο επικίνδυνο είναι σ' ένα τέτοιου μεγέθους έργο να "κρεμάει" τόσο η αντιπλημμυρική προστασία όσο και η αντιμετώπιση μιας έκτακτης ανάγκης, αποτελεί μείζον θέμα για την αξιοπιστία του έργου.

    Το πόσο ανεύθυνο είναι η Αττικό Μετρό να αναζητά φορητές αντλίες από τρίτους για την αντιμετώπιση της κατάστασης, δηλώνει την ανεπάρκεια σχεδιασμού όχι μόνο στο επίπεδο κατασκευής, αλλά και στο επίπεδο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης σ' ένα μεγάλο έργο.

    Το πόσο σοβαρό είναι - 697 μέρες πριν από την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων - να κλείνει για 24 τουλάχιστον ώρες από μία βροχή η σύγχρονη γραμμή Ομόνοια Σεπόλια, χαρακτηρίζει την ανευθυνότητα αυτής της κυβέρνησης", τόνισε.

    "Η κυβέρνηση επιτέλους θα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί, για ακόμη μια φορά, να προτάσσει στην ανικανότητά της και την ακραία ανεπάρκειά της, καιρικά φαινόμενα και να τα χαρακτηρίζει ως ακραία, λειτουργώντας ως κυβέρνηση περιορισμένης ευθύνης", κατέληξε.

    [24] ΣΤΟ ΓΟΥΟΡΛΝΤ ΤΟΥΡ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιουλίου 2002 (19:31 UTC+2)

    H αντίστροφη μέτρηση για το τουρνουά του World Tour γυναικών στο βόλεϊ που θα φιλοξενηθεί στη Ρόδο (24-28 Ιουλίου), έχει ξεκινήσει. Από σήμερα και κάθε μέρα θα έχετε την ευκαιρία να ενημερωθείτε για τα σπουδαία ζευγάρια που θα δώσουν το παρών στη χώρα μας.

    Η πρεμιέρα των παρουσιάσεων γίνεται με τις Ιταλίδες Μπρουσκίνι και Σολάτζι. Ένα ζευγάρι πολύ γνωστό από τις «μάχες» του με την ελληνική ομάδα των Καραντάσιου/Σφυρή. Η 35χρονη (26/8/1966) Λάουρα Μπρουσκίνι έχει γεννηθεί στη Ρώμη και πρώτη της παρουσία σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ήταν το 1994, έχει αλλάξει τρεις συμπαίκτριες όμως με τη Σολάτζι παίζουν μαζί από το 1996.

    Καλύτερή τους θέση η 4η σε τουρνουά του World Tour (1998, σε Κίνα, Ιαπωνία και ΗΠΑ). Παράλληλα όμως έχουν κατακτήσει το τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 1999. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ κατέλαβαν την 5η θέση.

    Η Αναμαρία Σολάτζι είναι 36 ετών (12/10/1965) και επίσης γεννήθηκε στη Ρώμη. Εκτός της Μπρουσκίνι είχε μία ακόμα συμπαίκτρια στο παρελθόν την Τουρέτα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 9 July 2002 - 18:13:46 UTC