Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-07-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΞΑΦΝΙΚΗ ΝΕΡΟΠΟΝΤΗ
  • [02] Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ:ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ
  • [03] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
  • [04] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [05] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΝΤΕΡΒΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ
  • [06] ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΔΥΟ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΥΑΘ ΣΤΗΝ ΑΡΑΒΗΣΣΟ ΖΗΤΟΥΝ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ
  • [07] Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ
  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
  • [09] ΕΣΗΕΑ: ΣΥΣΣΩΡΕΥΟΝΤΑΙ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ
  • [10] ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ: ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
  • [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΟΥΓΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ
  • [12] ΜΑΖΙ ΠΑΟ ΚΑΙ ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΝΑΣ ΓΙΑ 3,5 ΧΡΟΝΙΑ
  • [13] ΠΕΝΤΕ ΟΜΑΔΕΣ ΘΑ ΤΙΜΗΣΕΙ Η ΕΠΟ ΣΤΗΝ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ
  • [14] ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΚΑΙ ΚΑΤΣΙΑΜΠΗ ΑΝΟΙΞΑΝ ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΠΑΟΚ
  • [15] ALFA ΑLFA HOLDINGS: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ PALACE ENTERTAINMENT
  • [16] ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΤΙΣ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ
  • [17] ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: ΑΠΟ ΤΙΣ 11/7 Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΩΝ 4.718.961 ΜΕΤΟΧΩΝ
  • [18] ΑΥΡΙΟ Ο Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ
  • [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΦΙΛΑΝΔΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
  • [20] ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΒΟΛΕΪ ΝΕΑΝΙΔΩΝ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [21] ΑΝΤΙΚΡΟΥΟΜΕΝΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΟΝ ΠΙΛΟΤΟ ΤΟΥ "ΤΟΥΠΟΛΙΕΦ" ΠΡΙΝ ΤΗ
  • [22] Ο ΧΡ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
  • [23] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΦΟΔΡΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ - ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ
  • [24] ΣΤΟ "ΡΥΘΜΟ" ΤΗΣ MERCK Η WALL STREET
  • [25] ΣΤΑ 98,61 ΣΕΝΤΣ ΤΟ ΕΥΡΩ

  • [01] ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΞΑΦΝΙΚΗ ΝΕΡΟΠΟΝΤΗ

    Aθήνα, 8 Ιουλίου 2002 (16:13 UTC+2)

    Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε το μεσημέρι η ξαφνική σφοδρή νεροποντή στην Αθήνα. Οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας μετατράπηκαν σε ποτάμια ενώ προκλήθηκε μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα και σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος. Η πυροσβεστική υπηρεσία δέχεται δεκάδες κλήσεις.

    Στο σταθμό Λαρίσης οι επιβάτες ενός λεωφορείου εγκλωβίστηκαν σε αυτό καθώς η στάθμη του νερού είχε ανέβει αρκετά. Τελικά κατάφεραν να κατέβουν από το λεωφορείο ωστόσο παραμένουν στην περιοχή καθώς κανένα αυτοκίνητο δεν μπορεί να πλησιάσει στο σημείο όπου βρίσκονται.

    Στους Αμπελόκηπους τα ορμητικά νερά παρέσυραν αυτοκίνητα. Η γέφυρα στην οδό Μεσογείων και Κατεχάκη πλημμύρισε και η κυκλοφορία διακόπηκε. Στην πλατεία Κλαυθμώνος, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, στη Βασιλίσης Σοφίας και στην οδό Πατησίων έντονα είναι τα κυκλοφοριακά προβλήματα. Στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο δεν κινούνται τα τρένα από το Μαρούσι προς την Ομόνοια καθώς έχουν πλημμυρίσει οι γραμμές. Πολλά είναι τα προβλήματα και σε άλλους δρόμους στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε άλλες περιοχές της Αττικής.

    [02] Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ:ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Αθήνα, 8 Ιουλίου 2002 (11:04 UTC+2)

    "Θα ήταν λάθος να υποστηρίξει κανείς ότι αυτήν η επιτυχία πρέπει ενταχθεί σε ένα πολιτικό σχεδιασμό, ώστε να υπάρχει ένα κομματικό όφελος", δήλωσε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Λαλιώτης, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά στην εξάρθρωση της "17 Νοέμβρη".

    Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας", ο κ. Λαλιώτης υποστήριξε ότι από αυτήν την επιτυχία που συνδέεται με την ριζική καταπολέμηση της τρομοκρατίας υπάρχουν σημαντικά οφέλη για την κοινωνία, την ελληνική δημοκρατία, καθώς επίσης σημαντικά κεκτημένα που σηματοδοτούν μια ηθική. "Αναδεικνύει την Ελλάδα ως μια από τις ασφαλέστερες χώρες στον κόσμο και εμπεδώνει ένα αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος, τους θεσμούς και γιατί όχι προς την κυβέρνηση", είπε ο κ. Λαλιώτης και πρόσθεσε: "Δικαιώνει επίσης ηθικά τα θύματα της τρομοκρατίας και τους συγγενείς".

    Επισήμανε την ανάγκη να γίνουν περαιτέρω βήματα και να επιτευχθούν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, ώστε "να εξαρθρωθεί όλη η πυραμίδα των τρομοκρατικών οργανώσεων από τη βάση έως την κορυφή και να αποδοθεί δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν για όλα τα εγκλήματα και τα αδικήματα οι υπεύθυνοι".

    Υποστήριξε δε ότι η συμβολή των Βρετανών ήταν καταλυτική, περισσότερο από τους Αμερικανούς, καθώς όπως είπε: "Οι Αμερικανοί είχαν μια ενασχόληση πολλών χρόνων χωρίς αποτελέσματα, ενώ οι Βρετανοί χρησιμοποίησαν μια άλλη μέθοδο", ενώ συμπλήρωσε ότι η ΕΛ.ΑΣ., η Δικαιοσύνη και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης χειρίζονται με ευθύνη και αποτελεσματικότητα την υπόθεση".

    Κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς τον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και πρώην υπουργούς της ΝΔ για υποκρισία και ανευθυνότητα, λέγοντας ότι "είχαν αμφισβητήσει για πολλά χρόνια όχι μόνο την ικανότητα και την αποφασιστικότητα του ΠΑΣΟΚ να δώσει συντριπτική απάντηση στην τρομοκρατία αλλά ακόμη και την πρόθεση. Προσπαθούν να μειώσουν αυτό που εξ αντικειμένου είναι μια μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα".

    Κάλεσε δε την ΝΔ να είναι μεγαλόψυχη, να πει ένα μπράβο στην κυβέρνηση, στον πρωθυπουργό, στον υπουργό Δημόσιας Τάξεως, στην ΕΛΑΣ, στη Δικαιοσύνη. "Να κάνει αυτοκριτική γιατί και αυτή είχε την ευθύνη της διακυβέρνησης πολλά χρόνια και δεν έκανε τίποτα. Αντιθέτως από φιάσκο σε φιάσκο πήγαινε. Όποιος θέλει να ασκήσει κριτική ας κάνει την αυτοκριτική του", είπε.

    [03] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Αθήνα, 8 Ιουλίου 2002 (16:39 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο την αυθαίρετη ονοματολογία που γίνεται τις τελευταίες μέρες από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σε σχέση με την τρομοκρατία, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας και κάλεσε τα κόμματα και την ΕΣΗΕΑ να κάνουν το ίδιο από την πλευρά τους.

    Ο υπουργός Τύπου ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες γίνονται ανεπίτρεπτες εικασίες που αγγίζουν τα όρια της αθλιότητας καθώς και αυθαίρετες περιγραφές που φωτογραφίζουν ονόματα.

    Με ευκολία θίγονται υπολήψεις, σπιλώνονται προσωπικότητες στη λογική του εμπορίου, παρατήρησε ο κ. Πρωτόπαπας και προσέθεσε ότι από αυτή την πρακτική, δεν εξαιρέθηκε ούτε η κρατική τηλεόραση. "Δεν μπορεί έτσι εύκολα, αυθαίρετα και ανεμπόδιστα να θίγονται πρόσωπα, να σπιλώνονται προσωπικότητες και να δημιουργούνται προβλήματα κατά τον πλέον αυθαίρετο τρόπο και στη λογική του εμπορίου ορισμένων ΜΜΕ σε βάρος προσώπων, σε βάρος πολιτών και μάλιστα με αυτόν τον τρόπο και αυτή τη διαδικασία" ανέφερε χαρακτηριστικά, και επισήμανε ότι κανείς δεν αισθάνεται ιδιαίτερα ευτυχής, όταν αρχίζει μια ονοματολογία, η οποία είναι άκρως υπονομευτική. "Δεν μπορεί ο καθένας να χρησιμοποιεί τις προσωπικές και τις πολιτικές σκοπιμότητές του για να θίγει υπολήψεις".

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι οι έρευνες συνεχίζονται στο πλαίσιο του Συντάγματος, των νόμων και του κράτους δικαίου.

    Τέλος, ο υπουργός Τύπου, έκανε λόγο για "μίζερη και μικρόψυχη προσπάθεια" στελεχών της Ν.Δ. είτε να υποβαθμίσουν τη δουλειά που γίνεται από την πλευρά της Αστυνομίας, είτε ακόμη και να σπείρουν μια αδικαιολόγητη, απαράδεκτη και πραγματικά πολιτικά καταδικαστέα αμφισβήτηση, γύρω από τις προθέσεις της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    Με τη στάση τους αυτή, δεν έχουν αντιληφθεί ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι μια εθνική υπόθεση, κατέληξε ο Χρήστος Πρωτόπαπας.

    [04] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ

    Λευκωσία, 8 Ιουλίου 2002 (14:35 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, δεν απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο τα Ηνωμένα Εθνη να παρουσιάσουν μέχρι τον Οκτώβριο ολοκληρωμένο σχέδιο λύσης του Κυπριακού, τονίζοντας ότι δεν μεθοδεύεται τίποτα για το ενδεχόμενο αναβολής των προεδρικών εκλογών του 2003.

    Κληθείς στο περιθώριο του Παγκόσμιου Συμποσίου Κυπρίων Πανεπιστημιακών να σχολιάσει τη δήλωση του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια ότι μεθοδεύεται από κύκλους του εξωτερικού και του εσωτερικού αναβολή ή αποτροπή των προεδρικών εκλογών, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "δεν μεθοδεύεται τίποτα".

    Μακάρι, είπε, "να υπήρχε διέξοδος στο αδιέξοδο και λύση του Κυπριακού και τότε τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά". Είπε πως σε τέτοια περίπτωση η ηγεσία του τόπου θα εξετάσει την κατάσταση συλλογικά και συνυπεύθυνα.

    Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, Γιώργος Βασιλείου, τόνισε την ανάγκη ο Ειδικός Σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο, να αρχίσει να παίζει πιο ενεργό ρόλο στις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό, ενώ σημείωσε πως η μόνη περίπτωση να γίνουν προεδρικές εκλογές το Φεβρουάριο του 2003 είναι να υπάρξει λύση ή συμφωνία λύσης του Κυπριακού.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [05] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΝΤΕΡΒΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ

    Άγκυρα, 8 Ιουλίου 2002 (12:44 UTC+2)

    Η Τουρκία μπορεί να ολοκληρώσει το πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αν δεν συνεχιστεί η πολιτική αναταραχή δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Κεμάλ Ντερβίς, στο πρακτορείο Ρόιτερς.

    Όπως μεταδίδει το BBC, ο ίδιος διευκρίνισε, μάλιστα, ότι ενδεχόμενη συνέχιση της πολιτικής αβεβαιότητας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τους μακροοικονομικούς στόχους που έχει θέσει η χώρα.

    Οι δηλώσεις Ντερβίς γίνονται καθώς πληθαίνουν μέρα με τη μέρα οι εκκλήσεις για απομάκρυνση του πρωθυπουργού, Μπουλέντ Ετσεβίτ, ώστε να καλυφθεί το κενό εξουσίας που έχει δημιουργηθεί λόγω της ασθένειάς του.

    Αρκετοί αναλυτές στην Άγκυρα θεωρούν ότι ο Ντερβίς, ο οποίος έχει διατελέσει διευθυντικό στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, μπορεί διεκδικήσει την πρωθυπουργία σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.

    Το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας σημείωσε τη Δευτέρα πτώση-ρεκόρ σε σχέση με το δολάριο ύστερα από την έκκληση για πρόωρες εκλογές που απηύθυνε την Κυριακή ο αντιπρόεδρος Ντεβλέτ Μπαχτσελί ενώ και το χρηματιστήριο άνοιξε με απώλειες της τάξης του 6%.

    Όπως εκτιμούν μάλιστα ανταποκριτές « οι αγορές φοβούνται ότι οι προσπάθειες εφαρμογής των οικονομικών σχεδίων για την έξοδο της Τουρκίας από την χειρότερη ύφεση που παρατηρείται από το 1945, ίσως αποτύχουν λόγο της εκλογολογίας».

    Ο πρωτοσέλιδος τίτλος σε πρόσφατο φύλλο της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ αντικατοπτρίζει την κατάσταση στην Άγκυρα «Ο δυτικός Τύπος χρησιμοποιεί τον όρο Μεγάλος Ασθενής για να περιγράψει την Τουρκία, εξαιτίας της ασθένειας Ετσεβίτ. Οι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούσαν τον όρο αυτό πριν από 150 χρόνια, αναφερόμενοι στην καταρρέουσα Οθωμανική αυτοκρατορία» επισημαίνει η Χουριέτ.

    Στο εσωτερικό της Τουρκίας η αντιπολίτευση ήταν αυτή που αρχικά αμφισβήτησε την ικανότητας του κ. Ετσεβίτ να φέρει εις πέρας τα καθήκοντά του.

    Η ηγέτης του Κόμματος του Ορθού Δρόμου, Τανσού Τσιλέρ, ζητά με κάθε ευκαιρία πρόωρες εκλογές, επισημαίνοντας χθές ότι η σοβούσα κρίση αποδυναμώνει τη θέση της Άγκυρας στην Ευρώπη.

    Βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού πρότειναν στον κ. Ετσεβίτ να σκεφθεί το ενδεχόμενο αποχώρησης.

    Τέλος, και τα συνδικάτα εργαζομένων και δημοσίων υπαλλήλων ζήτησαν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, επισημαίνοντας ότι η χώρα έχει περιέλθει σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο, όπως μεταδίδει η τουρκική τηλεόραση.

    Αλλά ο Μπουλέντ Ετσεβίτ δέχεται πλέον και βολές από μερίδα του Ευρωπαϊκού Τύπου για την εμμονή του να παραμείνει «σαν να ήταν παρών» στο πρωθυπουργικό μέγαρο.

    Η έγκυρη βρετανική επιθεώρηση Economist έχει τίτλο σε χθεσινό της δημοσίευμα «Δεν υπάρχει θέση για ένα αποκαμωμένο πρωθυπουργό» και σημειώνει ότι εάν ο κ. Ετσεβίτ θελήσει να παραμείνει στο αξίωμά του, κινδυνεύει να αποδυναμωθεί όχι μόνο οικονομικά αλλά και στρατηγικά η Τουρκία.

    «Σήκω και Φύγε είναι το κοινό μήνυμα από επιχειρηματίες, σχολιαστές όλων των ιδεολογικών αποχρώσεων, και πολιτικούς προς τον 77χρονο πρωθυπουργό, που παραμένει κλινήρης εδώ και δύο μήνες, υπό την επίβλεψη της αυταρχικής συζύγου, γαντζωμένος στην εξουσία» γράφει ο Economist.

    Από την πλευρά του ο Μπουλέντ Ετσεβίτ επιμένει ότι εκλογές θα γίνουν τον Απρίλιο - Μάϊο του 2004, όπως είναι προγραμματισμένο, αλλά σημειώνεται ότι η τελευταία δημόσια εμφάνιση και εμφανέστατη καταπόνηση του Τούρκου πρωθυπουργού, αναζωπύρωσε αντί να καθησυχάσει τους φόβους για την εξέλιξη της υγείας του.

    Και όλα αυτά ενώ παραμένουν ανοικτά τα θέματα που θα καθορίσουν την πορεία της Τουρκίας στις επόμενες δεκαετίες, όπως το εν εξελίξει πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης, η γεμάτη εμπόδια πορεία προσέγγισης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και ο αδιευκρίνιστος ρόλος που θα κληθεί να παίξει η Άγκυρα στο πλαίσιο της αμερικανικής εκστρατείας εναντίον του Ιράκ.

    [06] ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΔΥΟ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΥΑΘ ΣΤΗΝ ΑΡΑΒΗΣΣΟ ΖΗΤΟΥΝ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουλίου 2002 (20:55 UTC+2)

    To αντλιοστάσιο της ΕΥΑΘ στην Αραβησσό κατέλαβαν οι κάτοικοι της περιοχής ζητώντας το κλείσιμο δύο γεωτρήσεων από τις συνολικά 11 που λειτουργούν εκεί. Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι η στάθμη που υδροφόρου ορίζοντα έχει πέσει και ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις αρδεύσεις των καλλιεργειών τους.

    Τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα για τη διάσωση των πηγών στην Αραβησσό παρουσιάζουν έγγραφα υποστηρίζοντας ότι οι γεωτρήσεις είναι παράνομες.

    Ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Χρήστος Τσόγκας από την πλευρά του τονίζει ότι το κλείσιμο των γεωτρήσεων θα επιβαρύνει το πρόβλημα υδροδότησης που ήδη αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη και επισημαίνει ότι υπάρχει σύμβαση μεταξύ της επιχείρησης και των κατοίκων για αντισταθμιστικά οφέλη.

    Αύριο έχει προγραμματιστεί συνάντηση των μελών της Επιτροπής Αγώνα με το Δ.Σ. της ΕΥΑΘ προκειμένου να βρεθεί λύση.

    [07] Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουλίου 2002 (20:38 UTC+2)

    Ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης στους παμπαίδες και ο Ηρακλής Κηφισιάς στις παγκορασίδες αναδείχτηκαν πρωταθλητές βόλεϊ, ύστερα από τη διεξαγωγή της τελικής φάσης. Στα αγόρια, η ομάδα της Θεσσαλονίκης νίκησε στον τελικό τον ΑΟ Γεωργίου Ζώη με 3-0, ενώ στα κορίτσια ο Ηρακλής Κηφισιάς επικράτησε του Φιλαθλητικού Λαρισαϊκού με 3-0 επίσης.

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Λευκωσία, 8 Ιουλίου 2002 (20:31 UTC+2)

    Ο κύβος για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ερρίφθη, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Ιταλικής Βουλής των Αντιπροσώπων Πιέρ Φερντινάντο Κασίνι, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η μη επίλυση του Κυπριακού δεν μπορεί να είναι αιτία για μη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ο κ. Κασίνι, σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, τον οποίο προσκάλεσε να επισκεφθεί το συντομότερο δυνατό τη Ρώμη, επεσήμανε ότι "τα χαρτιά" για υπογραφή της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ "είναι έτοιμα", καθώς η Κύπρος ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις της με την ΕΕ, ικανοποιώντας όλες τις παραμέτρους που ζητούσε η Ενωση.

    Ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος ενημέρωσε τον κ. Κασίνι για την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ευχαρίστησε τον Ιταλό αξιωματούχο για τη θέση της Ιταλικής Βουλής αλλά και της κυβέρνησης της Ιταλίας σε σχέση με τη λύση του προβλήματος που "στηρίζεται σε αρχές", όπως είπε, "για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ και των συμφωνιών υψηλού επίπέδου".

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [09] ΕΣΗΕΑ: ΣΥΣΣΩΡΕΥΟΝΤΑΙ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ "17 ΝΟΕΜΒΡΗ"

    Αθήνα, 8 Ιουλίου 2002 (20:22 UTC+2)

    Eκκληση σε όλους τους δημοσιογράφους να σταθούν στο ύψος των απαιτήσεων για έγκυρη και ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών, απηύθυνε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα των εξελίξεων γύρω από το θέμα της "17 Νοέμβρη".

    "Δυστυχώς, τη στιγμή αυτή συσσωρεύονται ανησυχητικά φαινόμενα ανεύθυνης στάσης, παραπληροφόρησης, "ονοματολογίας" και σπίλωσης υπολήψεων σχετικά με τα κρίσιμα ζητήματα για τα οποία οι διωκτικές αρχές πραγματοποιούν σχετικές έρευνες.

    Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ θεωρεί ότι είναι απολύτως αναγκαίο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι να μην υποδύονται ρόλους, που δεν τους ανήκουν, αλλά να υπηρετούν με υπευθυνότητα και συνέπεια την ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας σύμφωνα με τις Αρχές Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος", επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ.

    [10] ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ: ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ

    Αθήνα, 8 Ιουλίου 2002 (20:16 UTC+2)

    "Για μία ακόμα φορά, η Αθήνα αναδεικνύεται σε ''ανοχύρωτη'' πολιτεία. Η σημερινή βροχόπτωση κατέδειξε χαρακτηριστικά την ανεπάρκεια των υποδομών και την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση ''εκτάκτων'' αναγκών", δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα ΠΕΧΩΔΕ, βουλευτής Κιλκίς Σάββας Τσιτουρίδης.

    "Αιφνιδιασμός, διάσπαρτες αρμοδιότητες, ανεπαρκές αντιπλημμυρικό σύστημα στο Λεκανοπέδιο, σημαντικότατες καθυστερήσεις στα έργα του κύριου αποδέκτη του συστήματος αυτού - που είναι ο Κηφισός - σοβαρότατες ελλείψεις στο δευτερεύον και τριτεύον αντιπλημμυρικό δίκτυο της πόλης", επισήμανε.

    "Επειδή η συνήθης κυβερνητική αναφορά σε ''ακραίες'' συνθήκες δεν μπορεί να αποτελέσει ούτε πολιτική, ούτε άλλοθι, πρέπει να επισημάνουμε ότι, περισσότερο επικίνδυνα από ''ακραία'' καιρικά φαινόμενα, είναι η ακραία ανετοιμότητα, η ακραία αναποτελεσματικότητα και ανευθυνότητα της κυβέρνησης", υπογράμμισε.

    [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΟΥΓΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουλίου 2002 (20:10 UTC+2)

    Τα νέα δεδομένα και τα επόμενα βήματα στο θέμα της υλοποίησης της θαλάσσιας συγκοινωνίας εξετάστηκαν στη συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών και υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σπύρος Βούγιας με τον πρόεδρο - νομαρχιακό σύμβουλο Γιώργο Κουγιάμη και τους βασικούς μετόχους της Ανατολικής Αναπτυξιακής, τους Δημάρχους Πυλαίας Απόστολο Κουκουρίκο, Καλαμαριάς Χριστόδουλο Οικονομίδη, Θερμαϊκού Αντώνη Μαντζάρη, Επανομής Απόστολο Οικονομίδη.

    Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Βούγιας τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο ο κεντρικός Δήμος, αλλά είναι μία μεγάλη πόλη που αναπτύσσεται Δυτικά και Ανατολικά και χρειάζεται συνεργασία και συντονισμό για την υλοποίηση των διαφόρων ιδεών και των προτάσεων.

    Επισήμανε ότι μόνο θέμα συζήτησης της συνάντησης ήταν η υλοποίηση της αστικής θαλάσσιας συγκοινωνίας. "Είναι μία πρόταση πολύ αγαπητή στους Θεσσαλονικείς, την οποία έχουμε προτείνει και μελετήσει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά δυστυχώς δεν έγινε ακόμη πραγματικότητα", είπε και τόνισε ότι ενημέρωσε τους Δημάρχους και τον πρόεδρο της Αναπτυξιακής για τις νέες εξελίξεις στο θέμα αυτό.

    Ο κ. Βούγιας ανέφερε ότι η πρώτη, πιο ουσιαστική εξέλιξη είναι η δυνατότητα χρηματοδότησης των βασικών υποδομών, δηλαδή των στάσεων σε κάθε Δήμο από την πλευρά της πολιτείας, τονίζοντας ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι μειώνει το ιδιωτικό κόστος και κάνει το έργο ευκολότερα βιώσιμο οικονομικά.

    "Ενα δεύτερο στοιχείο που προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε είναι η συγκυρία της Ελληνικής Προεδρίας και ιδιαίτερα της Συνόδου Κορυφής τον Ιούνιο του 2003. Υπάρχει πρόθεση, σε συνεργασία και με τον κ. Γιαννίτση που παρακολουθεί την υπόθεση αυτή, να υλοποιηθεί μία πιλοτική εφαρμογή της πρότασης με λιγότερα σκάφη και λιγότερες στάσεις, αλλά απολύτως λειτουργική, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε το σύστημα έτοιμο μέχρι τον Ιούνιο του 2003. Με στάσεις στην Περαία, στο αεροδρόμιο, στην Καλαμαριά, στο Ποσειδώνιο (Μέγαρο Μουσικής) και στο Λιμάνι.

    Τέλος, πρέπει ο κεντρικός Δήμος μαζί με τους Δήμους και τους Δημάρχους της Ανατολικής πλευράς να είναι σε στενή συνεργασία και συνεννόηση, ώστε να καταστεί δυνατό τόσο διαδικαστικά όσο και από την πλευρά της εκμετάλλευσης, να υπάρχει παρακολούθηση στην εξέλιξη και υλοποίηση του έργου", υπογράμμισε.

    Ο κ. Βούγιας δεσμεύθηκε, ότι εφόσον εκλεγεί Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, θα αναλάβει κάθε δυνατή πρωτοβουλία ώστε να υλοποιήσει την πρόταση αυτή και κάλεσε τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο να συνεργαστεί με τους Δημάρχους της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, ώστε να γίνει αυτό το μεγάλο έργο πραγματικότητα.

    "Ασχολούμαι διαρκώς επί 16 χρόνια. Κύριος λόγος της καθυστέρησης είναι ότι το έργο είναι καθαρά ιδιωτικό και δεν ήταν εφικτή η δυνατότητα χρηματοδότησης μέχρι στιγμής. Είναι μεγάλο, ωραίο και φιλόδοξο έργο. Θέλει να καλύψει ολόκληρο τον Θερμαϊκό, από την Ανατολική πλευρά και την Αγία Τριάδα, μέχρι το Καλοχώρι Δυτικά", είπε.

    "Καθώς οι σκέψεις για επιδότηση εισιτηρίου δεν είναι ρεαλιστικές (απαγορεύονται από τη νομοθεσία), διερευνήθηκε με το Υπουργείο Οικονομικών και υπάρχει η πολιτική βούληση να κατασκευαστούν οι υποδομές από τις δημόσιες επενδύσεις, γεγονός που θα βελτιώσει την οικονομική βιωσιμότητα του έργου. Ένας δεύτερος λόγος ήταν ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης τα πρώτα χρόνια ήταν αρνητικός. Αυτή τη στιγμή, αν και ο κ. Παπαγεωργόπουλος δηλώνει ότι δεν είναι αρνητικός, χρειάζεται οπωσδήποτε μία παραπέρα πρωτοβουλία σαν αυτή που πήραμε σήμερα με τους Δημάρχους των άλλων περιοχών, ώστε να υλοποιήσουμε ευκολότερα το έργο. Νομίζω πως όσο περνάει ο καιρός το έργο αυτό έρχεται πιο κοντά στην πραγματικότητα και ελπίζω πως θα το απολαύσουμε σύντομα στη Θεσσαλονίκη", κατέληξε.

    [12] ΜΑΖΙ ΠΑΟ ΚΑΙ ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΝΑΣ ΓΙΑ 3,5 ΧΡΟΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουλίου 2002 (20:03 UTC+2)

    Τέλος καλό, όλα καλά στην υπόθεση του Αγγελου Μπασινά και του ΠΑΟ. Οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν μαζί για άλλα 3,5 χρόνια, αφού ανανεώθηκε το συμβολαίο του 26χρονου παίκτη, που λήγει τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Οι διαπραγματεύσεις ήταν σκληρές. Ετσι η διοίκηση έκανε πρόταση 200 συν 70 εκατομμυρίων προς τον παίκτη, ο οποίος - σύμφωνα με πληροφορίες - δεν ήθελε τον σχετικό όρο του μπόνους σε περίπτωση που αγωνιστεί σε περισσότερα από τα μισά παιχνίδια της ερχόμενης σεζόν και ζητούσε εγγυημένο ολόκληρο το ποσό. Τελικά βρέθηκε η λύση με τον παίκτη να παίρνει κάτι ενδιάμεσα από αυτά που οι δύο πλευρές πρότειναν.

    Ο Αγγελος Μπασινάς αναμένεται να υπογράψει το νέο του συμβόλαιο μέχρι και την Τετάρτη. Οι «πράσινοι» θα αναχωρήσουν για την Αυστρία την ερχόμενη Τετάρτη στις 10 το πρωί.

    [13] ΠΕΝΤΕ ΟΜΑΔΕΣ ΘΑ ΤΙΜΗΣΕΙ Η ΕΠΟ ΣΤΗΝ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουλίου 2002 (19:53 UTC+2)

    Πέντε ομάδες (ΑΕΚ, Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, Πανιώνιο και Λάρισα), θα τιμήσει η ΕΠΟ κατά τη διάρκεια της κλήρωσης για το Κύπελλο Ελλάδας, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 11 Ιουλίου στις 20.30 στο Γκολφ της Γλυφάδας. Στην κλήρωση της α' φάσης, των ομίλων, θα συμμετάσχουν όλες οι ομάδες των τριών Εθνικών κατηγοριών.

    [14] ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΚΑΙ ΚΑΤΣΙΑΜΠΗ ΑΝΟΙΞΑΝ ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουλίου 2002 (19:46 UTC+2)

    Μεγάλη μάχη για να μείνουν στον ΠΑΟΚ οι Γεωργιάδης και Κατσαμπής δίνουν τα μέλη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και ο πρόεδρος της ομάδας, Πέτρος Καλαφάτης. Οι Γιώργος Γεωργιάδης και Τάσος Κατσαμπής ούτε και σήμερα δεν ενημερώθηκαν από τους ανθρώπους του συλλόγου να περάσουν από τα γραφεία της Τούμπας για να εισπράξουν τα οφειλόμενα της περσινής σεζόν.

    Ετσι βλέποντας τον κίνδυνοι οι ποδοσφαιριστές να αλλάξουν ομάδα, οι συνδεσμίτες του ΠΑΟΚ άνοιξαν λογαριασμό για να μπουν κάποια χρήματα και να συμβάλουν κατά ένα μεγάλο λόγο στην καταβολή των οφειλομένων. Σημειώνεται ότι στον Γιώργο Γεωργιάδη θα πρέπει να καταβληθούν 47 εκ. δρχ. και στον Τάσο Κατσαμπή 20 εκατομμύρια. Τόσο ο Γεωργιάδης, όσο και ο Κατσαμπής δεσμεύτηκαν ότι θα περιμένουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας για να εισπράξουν τα οφειλόμενα.

    "Εγώ ήθελα να φύγω σαν κύριος από τον ΠΑΟΚ και όχι με προσφυγή. Ζήτησα τα χρήματα, μίλησα με τον κ. Καλαφάτη, αλλά δεν έγινε τίποτε. Οι μέρες περνούσαν και κανένας από τη διοίκηση δεν με ενημέρωσε. Ετσι αναγκάστηκα να κάνω προσφυγή για να μείνω ελεύθερος», τόνισε στον Θεσσαλονίκη Σπορ fm ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ, Κυριάκος Τοχούρογλου.

    [15] ALFA ΑLFA HOLDINGS: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ PALACE ENTERTAINMENT

    Αθήνα, 8 Ιουλίου 2002 (19:43 UTC+2)

    Η Alfa Alfa Holdings, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της στο χώρο της οικογενειακής αναψυχής και των θεματικών πάρκων, καθώς και της προώθησης συμμαχιών και οικονομιών κλίμακας, προχώρησε σε συμφωνία με την εταιρία Palace Entertainment Inc. Η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει την πώληση 8 πάρκων ιδιοκτησίας της Alfa Smart Parks στις ΗΠΑ, έναντι συνολικού τιμήματος 85 εκ. δολαρίων.

    Το ήμισυ του τιμήματος καταβάλλεται τοις μετρητοίς, το δε υπόλοιπο με τη μορφή προνομιούχων μετοχών της Palace Entertainment Inc., για τις οποίες η Alfa Alfa Holdings διατηρεί το δικαίωμα μετατροπής σε κοινές με την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE). Οι προνομιούχες αυτές μετοχές αντιπροσωπεύουν ποσοστό περίπου 20% του κεφαλαίου της Palace Entertainment Inc. Η Palace Entertainment Inc. αποτελεί έναν εκ των μεγαλυτέρων ιδιοκτητών πάρκων στις ΗΠΑ.

    Η παρούσα συμφωνία κεφαλαιοποιεί με επικερδή τρόπο μία εκ των επενδύσεων της εταιρίας, ενώ ταυτόχρονα της δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής σε ένα σχήμα με πολύ υψηλότερες οικονομίες κλίμακας από αυτές που διατηρούσε μέχρι σήμερα, μέσω της αυτόνομης παρουσίας της στην αγορά των ΗΠΑ. Η Alfa Alfa Holdings κατέχει ήδη 2 θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο της Palace Entertainment Inc.

    Η Alfa Alfa Holdings έχει γνωστοποιήσει από το 2001 την στρατηγική αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων της, η οποία περιλαμβάνει την απόσχιση ορισμένων επί μέρους δράσεων εταιρειών που είχε εξαγοράσει, με κριτήριο το ότι αυτές δεν εντάσσονται στον πυρήνα του αναπτυξιακού της πλαισίου (core business). Η συνεργασία με την Palace Entertainment Inc. αποτελεί απόδειξη της πορείας αυτής, η οποία τηρείται με τρόπο επωφελή για την ανάπτυξη του ομίλου και τα συμφέροντα των μετόχων

    [16] ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΤΙΣ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ

    Νέα Υόρκη, 8 Ιουλίου 2002 (19:39 UTC+2)

    Ανώτατοι αξιωματούχοι από τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τη Ρωσία θα συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν τρόπους προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας που θα τερματίσει την τελευταία διαμάχη Ισραηλινών - Παλαιστινίων που διαρκεί 21 μήνες, ανέφεραν διπλωμάτες από τα Ηνωμένα Εθνη.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Αssociated Press, στη συνάντηση θα συμμετέχουν ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ και της Ρωσίας.

    Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στις 15 Ιουλίου και στις 16 θα συμμετέχουν στο διάλογο αξιωματούχοι από την Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους επιδιώκει την απομάκρυνση του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ από τα ηνία της Παλαιστινιακής Αρχής πριν να δημιουργηθεί κράτος.

    Ωστόσο ο ΟΗΕ καθώς και η ΕΕ και η Ρωσία αντιτίθενται στην πολιτική του Μπους και υποστηρίζουν ότι ο Παλαιστινιακός λαός πρέπει να αποφασίζει μόνος του για την ηγεσία του.

    O.K.

    [17] ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: ΑΠΟ ΤΙΣ 11/7 Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΩΝ 4.718.961 ΜΕΤΟΧΩΝ

    Αθήνα, 8 Ιουλίου 2002 (19:35 UTC+2)

    Από την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2002 αρχίζει η διαπραγμάτευση 4.718.961 μετοχών της Τράπεζας Κύπρου που προέκυψαν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, λόγω της επανεπένδυσης τελικού μερίσματος χρήσεως 2001.

    Η διαπραγμάτευση των πιο πάνω μετοχών θα αρχίσει ταυτόχρονα στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών και στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

    Κατά την ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των πιο πάνω μετοχών, ο συνολικός αριθμός μετοχών της Τράπεζας Κύπρου θα ανέρχεται σε 437.364.950.

    [18] ΑΥΡΙΟ Ο Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ 2009

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουλίου 2002 (19:30 UTC+2)

    Αντιπροσωπεία του Δήμου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής το Δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο θα μεταβεί αύριο στην Αθήνα προκειμένου να υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης για τη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων του 2009, ενώπιον της ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος θα υπερασπιστεί την υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης, υποστηρίζοντας ότι τα μέλη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής θα πρέπει να επιλέξουν την πόλη εκείνη, η οποία έχει κατά τεκμήριο τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων του 2009 σε διεθνές επίπεδο.

    Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης επισήμανε ότι "εάν αύριο η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή αποφασίσει να προκρίνει κάποια άλλη πόλη, η αδικία εις βάρος της Θεσσαλονίκης θα είναι πολύ μεγάλη". Και συνέχισε: "Από σήμερα κάνουμε έκκληση στην Ελληνική κυβέρνηση, σε όλα τα μέλη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κάνουμε έκκληση και προς τα μέλη τα οποία προέρχονται από τη πόλη της Θεσσαλονίκης, από τη Μακεδονία ή από τη Βόρεια Ελλάδα και βεβαίως κάνουμε έκκληση στα μέλη της Ελληνικής κυβέρνησης που εκλέγονται στη Θεσσαλονίκη, και προς όλους τους βουλευτές της πόλης μας, να στηρίξουν τη συγκεκριμένη αυτή πρότασή μας για την ανάληψη της διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων του 2009. Είναι πάρα πολύ εύκολο να καταλήξουμε στο λογικό συμπέρασμα ότι η πόλη μας σήμερα είναι η καλύτερη επιλογή κι εύχομαι να μην αφήσουν να αδικηθεί η πόλη της Θεσσαλονίκης".

    Η ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής θα συνεδριάσει αύριο στις 5 μ.μ. στα γραφεία της όπου θα κληθεί να καταθέσει τις απόψεις του για τον φάκελο της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης και ο Δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος.

    [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΦΙΛΑΝΔΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

    Λευκωσία, 8 Ιουλίου 2002 (19:27 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι δεσμευμένη στις αποφάσεις του Ελσίνκι όπως αυτές επαναλήφθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της Σεβίλλης τον περασμένο μήνα, επεσήμανε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Φινλανδίας Γιάρι Βιλέν, εκφράζοντας την ελπίδα όπως η Ε.Ε. εντάξει στους κόλπους της μιαν ενωμένη Κύπρο, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη στην Ε.Ε.

    Ο κ. Βιλέν, ο οποίος πραγματοποιεί από σήμερα διήμερη επίσημη επίσκεψη στο νησί, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη, εξέφρασε την ελπίδα όπως η κυβέρνηση της Τουρκίας χρησιμοποιήσει την επιρροή της και συμβάλει στην εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.

    Ο Φινλανδός Υπουργός, σε μήνυμα προς τους Τουρκοκυπρίους, εξέφρασε την ελπίδα όπως υπάρξει δέσμευση εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς να συνεχιστούν οι απευθείας συνομιλίες και να επισπευσθούν, με στόχο την εξεύρεση λύσης η οποία θα είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σημείωσε ότι ο δύο χώρες έχουν πολλά κοινά ενδιαφέροντα και προσμένουν να γίνουν συνέταιροι στην Ε.Ε. και πρόσθεσε ότι "η Φινλανδία ενδιαφέρεται για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να χρησιμοποιηθεί το παράθυρο ευκαιρίας που ανοίχτηκε για λύση του Κυπριακού μέχρις ότου ληφθεί η τελική απόφαση για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ τον προσεχή Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη".

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [20] ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΒΟΛΕΪ ΝΕΑΝΙΔΩΝ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουλίου 2002 (19:17 UTC+2)

    Για την Τουρκία αναχωρεί αύριο στις 7.45 η εθνική ομάδα νεανίδων στο βόλεϊ, όπου θα πάρει μέρος στο Βαλκανικό πρωτάθλημα, που θα γίνει στην πόλη Τοκάτ. Οι ομοσπονδιακοί προπονητές Τάκης Αντωνόπουλος και Μπάμπης Καλογιαννίδης επέλεξαν για τα ματς της Τουρκίας της παρακάτω 12 αθλήτριες: Ευαγγελία Κρέσσου (Παναθηναϊκός), Δήμητρα Τσιριμώκου (Φιλία Ηλιούπολης), Αριστέα Γιακούμπ (ΑΟ Αμπελοκήπων), Βάσω Νικούλη (ΕΑ Λάρισας), Σοφία Ευθυμίου (Σταυρούπολη), Άννα Σαλούστρου, Λάουρα Κόρνια (Κτησιφών), Γεωργία Ρωμοσιού (Ιωνικός ΝΦ), Ελένη Κιόσση (Αίας Ευόσμου), Στέλλα Μουστάκη (Απολλώνιος Κερατσινίου), Ελευθερία Κωστίδου (Άρης), Σοφία Τριφτανίδου (Ζαφειράκης Νάουσας).

    Οι 8 ομάδες που συμμετέχουν έχουν χωριστεί σε 2 ομίλους:

    Α' όμιλος: Τουρκία, Ελλάδα, Αλβανία, Μολδαβία.

    Β' όμιλος: Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, FYROM.

    Το αγωνιστικό πρόγραμμα έχει ως εξής:

    Τετάρτη 10/07/02: 13.00 Γιουγκοσλαβία - FYROM, 15.00 Ελλάδα - Αλβανία, 17.00 Βουλγαρία - Ρουμανία, 19.30 Τουρκία - Μολδαβία.

    Πέμπτη 11/07/02: 13.00 Μολδαβία - Ελλάδα, 15.00 FYROM - Βουλγαρία, 17.00 Ρουμανία -Γιουγκοσλαβία, 19.00 Αλβανία - Τουρκία.

    Παρασκευή 12/07/02: 13.00 Γιουγκοσλαβία - Βουλγαρία, 15.00 Ρουμανία - FYROM, 17.00 Αλβανία - Μολδαβία, 19.00 Τουρκία - Ελλάδα.

    Σάββατο 13/07/02: Από 13.00-15.00 θέσεις 5-8, 17.00 πρώτος ημιτελικός, 19.00 δεύτερος ημιτελικός.

    Κυριακή 14/07/02: 11.00-13.00 αγώνες κατάταξης, 15.00 μικρός τελικός, 17.00 τελικός.

    [21] ΑΝΤΙΚΡΟΥΟΜΕΝΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΟΝ ΠΙΛΟΤΟ ΤΟΥ "ΤΟΥΠΟΛΙΕΦ" ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

    Λονδίνο, 8 Ιουλίου 2002 (19:12 UTC+2)

    Ιδιαίτερη ανησυχία στο επιβατικό κοινό προκαλούν οι αποκαλύψεις ότι υπεύθυνη για την αεροπορική τραγωδία της περασμένης εβδομάδας με θύματα 71 Ρώσους μαθητές, είναι η ιδιωτικοποιημένη εταιρία εναερίου κυκλοφορίας της Ελβετίας Skyguide.

    Αρχικά οι υπεύθυνοι της εταιρίας επιχείρησαν να αποδώσουν την ευθύνη για το δυστύχημα στους ρώσους πιλότους, εκμεταλλευόμενοι την κακή φήμη που έχουν τα σοβιετικής κατασκευής αεροπλάνα και την κατάσταση των ιδιωτικών αεροπορικών εταιριών που προέκυψαν από την διάσπαση της σοβιετικής Aeroflot.

    Αργότερα όμως παραδέχτηκαν πως το λάθος ήταν αποκλειστικά δικό τους.

    Οπως μετέδωσε το ΒΒC, οι Γερμανοί εμπειρογνώμονες που εξετάζουν τις συνθήκες της τραγωδίας ανακοίνωσαν ότι ο πιλότος του ρωσικού αεροσκάφους λάμβανε αντικρουόμενες εντολές λίγο πριν από την πρόσκρουση.

    Ο υπολογιστής του αεροσκάφους έδωσε εντολή ανόδου ενώ ένα δευτερόλεπτο αργότερα οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας του ζήτησαν να κατέβει.

    Ας σημειωθεί πως λίγα λεπτά πριν από την σύγκρουση του ρωσικού "Τουπόλιεφ" με το γερμανικό μεταγωγικό υπήρχε μόνο ένας ελεγκτής εναερίου κυκλοφορίας στον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου της Ζυρίχης και όπως ομολόγησε ήταν αδύνατον να παρακολουθεί ταυτόχρονα πέντε αεροπλάνα.

    Την έλλειψη προσωπικού σε ένα τόσο ευαίσθητο τομέα, επισημαίνει και ο Μαρκ Μπαουμγκάρντνερ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ελεγκτών Εναερίου Κυκλοφορίας IFATCA.

    «Σε ορισμένες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, οι πτήσεις είναι 100% ασφαλείς μόνο όταν οι ελεγκτές εργάζονται πέρα από το καθιερωμένο ωράριο τους» λέει ο πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Ένωσης ελεγκτών εναερίου κυκλοφορίας.

    [22] Ο ΧΡ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

    Λευκωσία, 8 Ιουλίου 2002 (19:08 UTC+2)

    Τον ζωτικής σημασίας ρόλο που πρέπει και μπορούν να διαδραματίσουν διεθνείς οργανισμοί, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Διεθνής Τράπεζα, παρέχοντας οικονομική και τεχνοκρατική βοήθεια και στήριξη, τόνισε ο Διοικητικής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου, εκπροσωπώντας την Κύπρο στο Συμπόσιο των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών, πενήντα και πλέον χωρών της Ευρώπης και άλλων ηπείρων, καθώς και της Κοινοπολιτείας, που διοργάνωσε η Τράπεζα της Αγγλίας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, στη διάρκεια του Συμποσίου προέβησαν σε εισηγητικές ομιλίες για τα θέματα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής της διεθνούς οικονομίας και της πρόληψης και της αντιμετώπισης οικονομικών κρίσεων, ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Horst Kohler και οι δύο Αναπληρωτές Διοικητές της Τράπεζας της Αγγλίας Clementi και King.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [23] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΦΟΔΡΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ - ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΡΟΠΟΝΤΗ

    Αθήνα, 8 Ιουλίου 2002 (19:05 UTC+2)

    Νεκρός βρέθηκε το απόγευμα στην οδό Αγίου Πολυκάρπου 84 στο Βοτανικό 35χρονος αλλοδαπός, ο οποίος καταπλακώθηκε από τοίχο που κατέρρευσε εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε την Αττική

    Σοβαρότατα προβλήματα δημιούργησε η ξαφνική καταιγίδα και στο νοσοκομείο Σωτηρία όπου πλημμύρισαν μέχρι και τα χειρουργεία. Εως και αυτήν την ώρα τα συνεργεία της Πυροσβεστικής αντλούν νερά από πλημμυρισμένα υπόγεια στην Αθήνα και τον Πειραιά.

    Τα μεγαλύτερα προβλήματα δημιουργήθηκαν στον Κηφισό, από την υπερχείλιση του ποταμού. Τα νερά ορμητικά εισέβαλαν σε κατοικίες, εργοστάσια και αποθήκες που υπάρχουν στην περιοχή. Πάντως η κατάσταση σταδιακά ομαλοποιείται αφού η βροχή σταμάτησε και τα νερά άρχισαν να αποτραβιούνται.

    Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιάννης Τσακλίδης συγκάλεσε σύσκεψη με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου και την ΕΥΔΑΠ, προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα. Σημείωσε ότι όλα τα συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ και της ΕΥΔΑΠ βρίσκονται στους δρόμους, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημερώνει ότι οι αιφνίδια έντονες βροχές και καταιγίδες που αναπτύσσονται από τις μεσημεριανές και πρώτες απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά της χώρας και ιδιαίτερα στο Λεκανοπέδιο της Αθήνας, καθώς και στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο, αναμένεται να συνεχιστούν σύμφωνα και με ενημέρωση της ΕΜΥ και σχετικό έκτακτο δελτίο πρόγνωσης έντονων καιρικών φαινομένων και τις επόμενες ώρες μέχρι και αργά το βράδυ με σταδιακή εξασθένηση.

    Hδη λαμβάνονται μέτρα κατά περίπτωση - αποκλεισμός δρόμων και εκτροπή κυκλοφορίας. Για το λόγο αυτό η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή των πολιτών και προτείνει να λάβουν υπόψη τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα κατά τον προγραμματισμό των λοιπών δραστηριοτήτων τους τις επόμενες ώρες. Παράλληλα καλεί τους πολίτες να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας.

    [24] ΣΤΟ "ΡΥΘΜΟ" ΤΗΣ MERCK Η WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 8 Ιουλίου 2002 (19:03 UTC+2)

    Στο "ρυθμό" της αποκάλυψης ότι θυγατρική της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρίας Merck κατέγραψε έσοδα ύψους 12,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα οποία δεν εισήλθαν ποτέ στα ταμεία της, κινείται η Wall Street από την έναρξη της συνεδρίασης.

    Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones στις 19:00 ώρα Ελλάδας βρισκόταν στις 9.292,90 μονάδες καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 0,92%, έναντι απωλειών 1,82% για τον δείκτη εταιριών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, που κινείται στην περιοχή των 1.422,05 μονάδων.

    Σύμφωνα με αναλυτές, η είδηση της Merck εντείνει τις ανησυχίες του επενδυτικού κοινού για την αξιοπιστία των αμερικανικών επιχειρήσεων και αποτελεί αφορμή για την εκδήλωση ρευστοποιήσεων σε μετοχές που ενισχύθηκαν κατά την ανοδική κούρσα της Παρασκευής.

    [25] ΣΤΑ 98,61 ΣΕΝΤΣ ΤΟ ΕΥΡΩ

    Αθήνα, 8 Ιουλίου 2002 (19:02 UTC+2)

    Στα 98,61 σεντς βρισκόταν στις 18:20 (ώρα Ελλάδας) στη χρηματαγορά του Λονδίνου η ισοτιμία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του δολαρίου.

    Σημειώνεται ότι η υψηλότερη σημερινή τιμή του ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος είναι τα 98,78 σεντς και η κατώτερη τα 97,45 σεντς.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 8 July 2002 - 18:14:33 UTC