Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-04-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ
  • [02] ΣΤΗ Μ.ΑΝΑΤΟΛΗ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Ι.ΤΖΕΜ
  • [03] ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΕΥΡΩ
  • [04] Ο ΛΕΠΕΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [05] Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΜΙΛΑΝΟΥ ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ
  • [06] ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΦΙΣΤΑ ΤΟ ΚΕΠΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
  • [07] ΑΦΙΞΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΤΖΕΜ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [08] ΠΡΟΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
  • [09] ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗ Β' ΕΘΝΙΚΗ
  • [10] ΚΑΘΕΙΡΞΗ 19 ΕΤΩΝ ΣΕ ΟΜΟΓΕΝΗ ΓΙΑ ΛΗΣΤΕΙΑ ΜΕΤΑ ΦΟΝΟΥ
  • [11] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΣΕ 4 ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΙΒΟΥ
  • [12] ΑΝΤΙΔΡΑ Η ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ ΤΗ
  • [13] ΠΑΡΑΔΙΝΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΧΑΓΗ Ο ΟΪΝΤΑΝΙΤΣ
  • [14] ΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΑΜΠΟΤΑΡΙΣΑΝ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΛΕΠΕΝ
  • [15] ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΖΗΤΑ ΤΟ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ
  • [16] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΙΣΛΑΜΙΚΗ
  • [17] Ο ΑΠ. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
  • [18] Ε. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΒΛΑΣΦΗΜΙΑ Ο ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΩΝ
  • [19] ΛΟΓΩ ΤΟΥ "ΙΟΥ ΦΟΝΙΑ" ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ
  • [20] ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ: Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [21] ΤΟ ΑΝΤΙΟ ΤΟΥ ΖΟΣΠΕΝ
  • [22] ΕΒΔΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΒΡΑΖΙΛΙΑ Η ΚΑΡΑΝΤΑΣΙΟΥ- ΣΦΥΡΗ
  • [23] ΥΨΗΛΟΙ ΤΟΝΟΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΕΡΙ Α.Ε. ΓΙΑ ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ
  • [24] OI 18 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΑΝΟΙΞΗΣ ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

  • [01] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ

    Αθήνα, 24 Απριλίου 2002 (12:29 UTC+2)

    Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας, καθώς τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι ικανά να περιορίσουν τον κίνδυνο διασποράς του ιού, επεσήμαναν οι κορυφαίοι καθηγητές καρδιολογίας, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψής τους, στο Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων.

    Οι ειδικοί επιστήμονες εμφανίστηκαν ιδιαίτερα καθησυχαστικοί, μετά την συνεδρίασή τους, που πραγματοποιήθηκε προκειμένου να εκτιμηθεί η συνολική κατάσταση μετά την ανησυχία που έχει προκληθεί από τα αυξημένα κρούσματα ιώσεων.

    Ωστόσο οι καρδιολόγοι επανέλαβαν ότι οι πολίτες πρέπει να τηρούν τους κανόνες υγιεινής και να πηγαίνουν στο γιατρό όταν εμφανίζουν συμπτώματα μετά από ένα κρυολόγημα, όπως δύσπνοια, πόνο στην καρδιά και την κοιλιακή χώρα, υψηλό πυρετό και λιποθυμίες.

    Τέλος όπως ανακοινώθηκε επίσημα, από σήμερα θα καταγράφονται τα πραγματικά περιστατικά μυοκαρδίτιδας με ένα ειδικό έντυπο που θα αποστέλλεται στους γιατρούς των νοσοκομείων, οι οποίοι στη συνέχεια θα πρέπει με λεπτομέρεια να συμπληρώνουν το έντυπο, βάσει του οποίου οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων, θα αξιολογούν και θα ταξινομούν ένα περιστατικό μυοκαρδίτιδας σύμφωνα με επιστημονικά κριτήρια που έχουν οριστεί.

    [02] ΣΤΗ Μ.ΑΝΑΤΟΛΗ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Ι.ΤΖΕΜ

    Αθήνα, 24 Απριλίου 2002 (09:44 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ισμαήλ Τζεμ- Γιώργος Παπανδρέου

    Για τη Μέση Ανατολή αναχωρούν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Γιώργος Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζεμ, αναλαμβάνοντας διπλωματική πρωτοβουλία. Οι δύο υπουργοί θα έχουν αύριο επαφές με τις ηγεσίες του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

    Οι κύριοι Παπανδρέου και Τζεμ θα συναντηθούν με τον παλαιστίνιο πρόεδρο, Γιασέρ Αραφάτ στη Ραμάλα και με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, στο Τελ Αβίβ. Επίσης θα έχουν συνάντηση με τον ομόλογο τους, Σιμόν Πέρες.

    [03] ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

    Αθήνα, 24 Απριλίου 2002 (10:33 UTC+2)

    Οι έλληνες κρίνουν επωφελή για τη χώρα μας τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υποστηρίζουν το ευρώ και τάσσονται υπέρ της κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση Ευρωβαρόμετρο.

    Συγκεκριμένα το 68% των ελλήνων κρίνουν καλή την συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε. έναντι 54% που είναι ο μέσος κοινοτικός όρος θετικής ανταπόκρισης. Επίσης το 78% των ελλήνων απάντησε θετικά στην ερώτηση "εάν η ένταξη στην Ε.Ε. υπήρξε επωφελής για τη χώρα σας", ενώ μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό της Ελλάδας παρουσιάζεται μόνο στην Ιρλανδία με 90%.

    Ακόμη, το 79% των ελλήνων τάσσονται υπέρ του κοινού νομίσματος έναντι 68% των υπολοίπων ευρωπαίων. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο και Νοέμβριο 2001 στις 15 χώρες - μέλη της Ε.Ε. σε δείγμα 16.029 ευρωπαίων πολιτών.

    [04] Ο ΛΕΠΕΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Παρίσι, 24 Απριλίου 2002 (14:08 UTC+2)

    Ο Ζαν Μαρί Λεπέν, που διατηρεί την έδρα του ευρωβουλευτή, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στην συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου, μεταδίδει το BBC.

    Στόχος του είναι, από την έδρα του Ευρωκοινοβουλίου, να διακηρύξει την αντίθεσή του στο ευρώ και την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Ο Λεπέν αναμένεται να δώσει και συνέντευξη τύπου μετά την ομιλία του.

    Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιρακ αρνήθηκε να συμμετάσχει σε τηλεοπτική συζήτηση με τον ακροδεξιό αντίπαλό του, Ζαν Μαρι Λεπέν.

    «Η γαλλική δημοκρατία δεν κάνει υποχωρήσεις σε θέματα αρχών» δήλωσε ο κ Σιράκ και συμπλήρωσε «δίνω την μάχη μου για να προστατευθούν οι ηθικές αξίες, δίνω την μάχη μου για το μεγάλο γαλλικό έθνος και αρνούμαι να συζητήσω με έναν άνθρωπο που προτάσσει ως ιδέες την μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό».

    Από την πλευρά του ο Ζαν Μαρι Λεπεν σχολίασε ότι ο κ. Σιράκ περιφρονεί τους δημοκρατικούς κανόνες και χαρακτήρισε την απόφαση του Γάλλου προέδρου «απαράδεκτο πλήγμα για το δημοκρατικό πολίτευμα και το γαλλικό έθνος.

    Ο Λεπέν εξέπληξε τους πάντες όταν ήρθε δεύτερος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στην Γαλλία αποκλείοντας τον υποψήφιο των σοσιαλιστών και πρωθυπουργό της χώρας Λιονέλ Ζοσπέν.

    [05] Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΜΙΛΑΝΟΥ ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΙΛΟΤΟΥ

    Μιλάνο, 24 Απριλίου 2002 (21:08 UTC+2)

    Η εισαγγελέας του Μιλάνου Μπρούνα Αλμπερτίνι που ερευνά την συντριβή του αεροπλάνου στον πύργο της Πιρέλι απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο αυτοκτονίας του πιλότου, μετέδωσαν τα ιταλικά ΜΜΕ.

    Στο ατύχημα που σημειώθηκε στις 18 Απριλίου ο πιλότος και δυο γυναίκες που εργαζόταν στο κτίριο σκοτώθηκαν και σύμφωνα με αυτοψία ο πιλότος Λουίτζι Φάζουλο, 67 ετών πέθανε από την συντριβή.

    Η κα Αλμπερτίνι δήλωσε ότι οι αποδείξεις που έχουμε μέχρι τώρα μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν επρόκειτο για πράξη αυτοκτονίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Αssociated Press.

    O.K.

    [06] ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΦΙΣΤΑ ΤΟ ΚΕΠΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

    Θεσσαλονίκη, 24 Απριλίου 2002 (21:04 UTC+2)

    Προσοχή στις αγορές των προϊόντων για το πασχαλινό τραπέζι, αλλά και στην υπερβολική κατανάλωση τροφίμων που επιβαρύνουν τον οργανισμό, εφιστά το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών.

    Το ΚΕΠΚΑ επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι οι καταναλωτές θα πρέπει αρχικά να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής των καταστημάτων τροφίμων, δηλαδή στην καθαριότητα των χώρων, του προσωπικού και των εργαλείων. Εξίσου σημαντική κρίνεται η όψη των τροφίμων, ιδιαίτερα εάν πρόκειται για κρέατα και λαχανικά.

    Συγκεκριμένα για τα κρέατα οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν τη σφραγίδα προέλευσης, το χρώμα και τη μυρωδιά, τόσο για το ψαχνό όσο και για τις συκωταριές, οι οποίες θα πρέπει να προέρχονται κατά προτίμηση από μικρής ηλικίας ζώα. Ετσι, κρέας με θαμπό χρώμα, σκληρό και με εκχυμώσεις θα πρέπει να αποφεύγεται.

    Η θρεπτική αξία του αρνίσου κρέατος είναι σημαντική, αφού αποτελεί πηγή βιταμινών Β6 και Β12, απαραίτητες για το νευρικό σύστημα και το δέρμα, μαζί με το συκώτι, τα νεφρά και τα εντόσθιά του, που δίνουν στον οργανισμό βιταμίνη Α, φώσφορο και σίδηρο. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνη για την υγεία, εξαιτίας του λίπους που προκαλεί χοληστερίνη.

    Στις σοκολάτες, οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν την ετικέτα για την ημερομηνία λήξης αλλά και για να διαπιστώσουν εάν πρόκειται για αληθινή σοκολάτα ή απομίμηση. Για τα αυγά τονίζεται ότι πρέπει να είναι οπωσδήποτε φρέσκα, κάτι που μπορεί κανείς να διαπιστώσει με διάφορες πρακτικές. Για παράδειγμα δεν πρέπει να παρατηρείται μετατόπιση του βάρους του όταν το κουνάμε, δεν πρέπει το βρασμένο αυγό να αποχωρίζεται εύκολα το κέλυφος του και ο αεροθάλαμος πρέπει να είναι αρκετά μικρός. Σημειώνεται δε ότι το διαφορετικό χρώμα του κέλυφους των αυγών αλλά και των κρόκων τους δεν αποτελούν κριτήρια ποιότητας, αλλά εξαρτώνται από τη ράτσα και τη διατροφή της κότας. Είναι απαραίτητο το κέλυφος να είναι καθαρό και να μην πλένεται πριν μπει στο ψυγείο. Τέλος, τα λαχανικά πρέπει να πλένονται με άφθονο νερό.

    [07] ΑΦΙΞΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΤΖΕΜ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Ιερουσαλήμ, 24 Απριλίου 2002 (20:58 UTC+2)

    Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο Τούρκος ομόλογος του Ισμαήλ Τζεμ έφθασαν το απόγευμα στο Τελ Αβίβ σε μία προσπάθεια να βοηθήσουν στην επίλυση της κρίσης που μαστίζει την Μέση Ανατολή.

    Ο κ. Παπανδρέου κατά την άφιξη του στο Ισραήλ δήλωσε ότι «ο ίδιος και ο κ. Τζεμ θέλουν να δώσουν το παράδειγμα πως δυο χώρες της περιοχής, μία Μουσουλμανική και μία μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έχουν ιστορικές διαφωνίες μπορούν να συνεργαστούν».

    Ο κ. Τζεμ από την άλλη πλευρά πριν αναχωρήσει από την Αγκυρα δήλωσε ότι οι δυο χώρες απέδειξαν στον κόσμο ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν με τον διάλογο και την ειρήνη.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλαδας και Τουρκίας θα συναντηθούν με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν καθώς και με τον Ισραηλινό ομόλογο τους Σιμόν Πέρες.

    [08] ΠΡΟΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 24 Απριλίου 2002 (20:48 UTC+2)

    Ευχαριστημένος για την σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί σε όλους τους τομείς της προετοιμασίας των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής και Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής Francois Terranova, μετά την τριήμερη συνεργασία που είχε με τα στελέχη της ΑΘΗΝΑ 2004, την Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων Γιάννα Αγγελοπούλου -Δασκαλάκη και τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο.

    Ιδιαίτερα ικανοποιημένος εμφανίστηκε απέναντι στη δέσμευση του κ. Βενιζέλου να γίνουν όλα τα απαραίτητα έργα, ώστε η Αθήνα να μετατραπεί σε μια προσβάσιμη πόλη σε άτομα με αναπηρία. «Η Αθήνα έχει να κάνει πολύ δρόμο στο επίπεδο αυτό», είπε χαρακτηριστικά «θα παρακολουθούμε την υλοποίηση των δράσεων στην πόλη των Αθηνών από πολύ κοντά». Στους τομείς που πρέπει να δοθεί έμφαση σε ότι αφορά την προσβασιμότητα, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής ενέταξε τις Μεταφορές, τη διαχείριση της κυκλοφορίας, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τις τράπεζες, την ανακατασκευή γενικότερα των κτιρίων και γενικά τη γενικότερη λειτουργία και εικόνα της πόλης.

    «Μπαίνουμε σε μια κρίσιμη φάση για τους Αγώνες, είναι απαραίτητο να σχεδιαστούν και να οργανωθούν με επαγγελματισμό οι Παραολυμπιακοί Αγώνες», είπε.

    Στο θέμα της προσβασιμότητας τόσο των αθλητικών εγκαταστάσεων, όσο και γενικότερα της πόλης αναφέρθηκε και η Πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη. Πρόκειται για έργο, όπως είπε, «που ξεπερνά κατά πολύ τις 12 ημέρες των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004 και αφορά περισσότερο στο βιοτικό επίπεδο όλων μας και κυρίως των ομάδων των πολιτών με περιορισμούς κινητικότητας, είτε πρόσκαιρους, όπως έγκυες γυναίκες και μικρά παιδιά, είτε μόνιμους, όπως ηλικιωμένοι και τα άτομα με αναπηρία».

    Ταυτόχρονα, επιδίωξη της ΑΘΗΝΑ 2004 είναι να αξιοποιηθούν οι Παραολυμπιακοί Αγώνες όπως τόνισε η κα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη «στην προβολή και διάδοση ενός πνεύματος κοινωνικής υπευθυνότητας και στην διαμόρφωση μιας συνείδησης συμμετοχής και όχι αποκλεισμού».

    Η ΑΘΗΝΑ 2004 φρόντισε ήδη να στείλει, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, το μήνυμα της ισότητας και συμμετοχής, πρόσθεσε η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, συγκροτώντας μια Οργανωτική Επιτροπή για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες και αντιμετωπίζοντας την προετοιμασία και των δυο διοργανώσεων ισότιμα.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΘΗΝΑ 2004 Ιωάννης Σπανουδάκης χαρακτήρισε ιδιαίτερα εποικοδομητική τη συνάντηση με την Συντονιστική Επιτροπής της IPC. Έδωσε, μάλιστα, συγκεκριμένα στοιχεία για ορισμένους τομείς της προετοιμασίας. Και συγκεκριμένα:

    ρχίζει άμεσα το Πρόγραμμα εκπαίδευσης 950 διαιτητών και κριτών των Παραολυμπιακών Αγώνων, από τους οποίους οι 650 υπολογίζεται να είναι Έλληνες.

    Για τις μετακινήσεις των 1.800 από τους συνολικά 4.000 αθλητές και τους 250 από τα 2.500 μέλη της Παραολυμπιακής Οικογένειας, που είναι χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων, υπολογίζεται να χρειαστούν 365 λεωφορεία, με ικανότητα μεταφοράς τουλάχιστον 4-6 αμαξιδίων το καθένα. Τα λεωφορεία αυτά, μετά τους Παραολυμπιακούς Αγώνες μπορούν να ενταχθούν στους στόλους των αστικών συγκοινωνιών της χώρας, ώστε να εξασφαλιστεί στο μέλλον η μεταφορά πολιτών που χρησιμοποιούν αναπηρικά αμαξίδια. Πρόκειται για μια μεγάλης σημασίας κληρονομιά των Αγώνων, υπογράμμισε ο κ. Σπανουδάκης.

    ς Παραολυμπιακά Νοσοκομεία θα χρησιμοποιηθούν κατά κύριο λόγο το ΚΑΤ και ο «Ευαγγελισμός».

    ΑΘΗΝΑ 2004, με την Συμβουλευτική Επιτροπή που συγκρότησε από τον Ιούνιο του 2001, κατάρτισε όλες τις προδιαγραφές για την προσβασιμότητα, αλλά και τα επιβεβλημένα έργα και δράσεις για κάθε φορέα. Στο εξής θα ελέγχει την εφαρμογή τους.

    Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί από την ΑΘΗΝΑ 2004 ο πρώτος Διεθνής Χορηγός, ο οποίος, μάλιστα πρόσφερε πολλαπλάσιο ποσό για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004, από το αντίστοιχο που είχε προσφέρει στους Παραολυμπιακούς του Σύδνεϋ.

    Εντός των επόμενων έξη μηνών θα αρχίσουν να πωλούνται και τα προϊόντα για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, από τα ίδια καταστήματα που πωλούν προϊόντα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Τον Σεπτέμβριο θα αρχίσει σε όλα τα Δημοτικά και Γυμνάσια της χώρας το πρόγραμμα της Παραολυμπιακής Εκπαίδευσης, σε μια προσπάθεια να γνωρίσουν τα αγωνίσματα και την προσπάθεια των αθλητών των Παραολυμπιακών Αγώνων και να ευαισθητοποιηθούν οι νέοι απέναντι στα θέματα των ατόμων με αναπηρία. Για το Πρόγραμμα Παραολυμπιακής Εκπαίδευσης έχει ήδη ετοιμαστεί από την ΑΘΗΝΑ 2004 ένα video διάρκειας μιάμισης ώρας και ένα «ντοσιέ» με υλικό για όλους τους τομείς διοργάνωσης των Παραολυμπιακών Αγώνων και φυσικά την ιστορία τους και τους Παραολυμπιακούς Αθλητές.

    [09] ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗ Β' ΕΘΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 24 Απριλίου 2002 (20:43 UTC+2)

    Το εισιτήριο της ανόδου για τη Β' εθνική εξασφάλισαν σήμερα κατά την ολοκλήρωση της 28ης αγωνιστικής ο Ατρόμητος, ο Φωστήρας και η Καβάλα, μετά την Κασσάνδρα και την Κέρκυρα. Ο Φωστήρας πέτυχε σπουδαία νίκη με 4-0 επί της Κασσάνδρας, ο Ατρόμητος επιβλήθηκε με 2-0 του Ναυπακτιακού και η Καβάλα νίκησε με το ίδιο σκορ στο γήπεδό του τα Χανιά.

    Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

    Φωστήρας - Κασσάνδρα 4-0

    Καβάλα - Χανιά 2-0

    Απ. Κ. Βρύσης - Κέρκυρα 0-2

    Παναιτωλικός - Λάρισα 2-1

    Τρίκαλα - Εθνικός 2-0

    Πανελευσινιακός - Μαρκό 3-2

    Κιλκισιακός - Λεωνίδιο 3-0

    Ατρόμητος - Ναυπακτιακός 2-0

    Η βαθμολογία: Κασσάνδρα 60, Κέρκυρα 59, Ατρόμητος 52, Φωστήρας 50, Καβάλα 49, Λάρισα 42, Μαρκό 41, Κιλκισιακός 41, Εθνικός 38, Χανιά 37, Ναυπακτιακός 27, Λεωνίδιο 26, Πανελευσινιακός 25, Τρίκαλα 24, Παναιτωλικός 19, Απόλλων Κρύας Βρύσης 8.

    Ο Απόλλων Κρύας Βρύσης, ο Φωστήρας και ο Πανελευσινιακός έχουν από

    έναν μηδενισμό και μείον τρεις βαθμούς.

    [10] ΚΑΘΕΙΡΞΗ 19 ΕΤΩΝ ΣΕ ΟΜΟΓΕΝΗ ΓΙΑ ΛΗΣΤΕΙΑ ΜΕΤΑ ΦΟΝΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 24 Απριλίου 2002 (20:37 UTC+2)

    Σε κάθειρξη 19 ετών καταδικάστηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Θεσσαλονίκης νεαρός, που κατηγορείται για ληστεία μετά φόνου, αλλά η δίκη του αναμένεται να επαναληφθεί, αφού ο Εισαγγελέας άσκησε έφεση.

    Πρόκειται για τον 24χρονο ομογενή από τη Γεωργία Ανανία Νουγκζάρ, ο οποίος οδηγήθηκε στις φυλακές Διαβατών. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στις 8 Μαϊου 2001, η 75χρονη βρέθηκε στραγγαλισμένη στο σπίτι της - στη Ροδόπολη Σερρών - και σύμφωνα με την αστυνομία, δράστης της δολοφονίας και της ληστείας είναι ο 24χρονος ομογενής.

    Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας το δικαστήριο αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, να του δοθούν τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της καλής διαγωγής που επέδειξε στις φυλακές (στη διάρκεια της προφυλάκισης), με αποτέλεσμα να του επιβληθεί η ελάχιστη προβλεπόμενη ποινή. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δίκης ο Εισαγγελέας της έδρας άσκησε έφεση με το σκεπτικό ότι δεν αξιολογήθηκαν επαρκώς τα

    αποδεικτικά στοιχεία και ο 24χρονος αναμένεται να παραπεμφθεί και πάλι στο εδώλιο.

    Στην απολογία του ο ομογενής αρνήθηκε ότι σκότωσε την ηλικιωμένη και ισχυρίστηκε ότι είχε μπει στο σπίτι της δέκα περίπου μέρες πριν τη δολοφονία.

    Γ.Χ.

    [11] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΣΕ 4 ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΙΒΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 24 Απριλίου 2002 (20:23 UTC+2)

    Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου η παρουσίαση των χορηγιών Ολυμπιακής Προετοιμασίας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών σε τέσσερις Έλληνες Πρωταθλητές του Στίβου. Πρόκειται για τους αθλητές: Στέλλα Τσικούνα, Πόπη Ουζούνη, Αλέξανδρο Παπαδημητρίου και Χρήστο Πολυχρονίου. Στην εκδήλωση του ΥΜΕ παραβρέθηκαν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, η Πρόεδρος του «ΑΘΗΝΑ 2004» Γιάννα Αγγελοπούλου, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των εποπτευόμενων φορέων του ΥΜΕ(ΕΘΕΛ, ΑΜΕΛ, ΗΛΣΑΠ, ΗΣΑΠ)οι οποίοι ανέλαβαν τις χορηγίες των πρωταθλητών μας, καθώς και εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΜΕΛ Β. Οικονομόπουλος,ο οποίος προλόγισε την εκδήλωση, ανέφερε τα εξής: «Με πρωτοβουλία του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρήστου Βερελή, οργανώνεται αυτή η σεμνή τελετή σήμερα και με την ίδια πρωτοβουλία, οι Οργανισμοί των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ-εταιρεία λειτουργίας (ΑΜΕΛ), ο ΗΛΠΑΠ,ο ΗΣΑΠ και η ΕΘΕΛ αποφάσισαν να στηρίξουν οικονομικά με χορηγία τους αθλητές μας, τους Ολυμπιονίκες στην εθνική ομάδα των ρίψεων.

    Οι Οργανισμοί θα σταθούν δίπλα στην προσπάθεια των αθλητών, όπως θα σταθούν δίπλα και στην προσπάθεια των αθλητών, όπως θα σταθούν δίπλα και στην προσπάθεια του «ΑΘΗΝΑ 2004», για μια καλύτερη οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Πρόσφατη μάλιστα είναι η συνεργασία και η εμπειρία από την επιτυχημένη διοργάνωση της έκθεσης της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στο σταθμό ΜΕΤΡΟ του Σύνταγμα, όπου περισσότερα από 200.000 άτομα επισκέφθηκαν την έκθεση».

    Η Πρόεδρος του «ΑΘΗΝΑ 2004» απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση του ΥΜΕ. Η Γιάννα Αγγελοπούλου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ήρθα εδώ με προτροπή του Υπουργού σας κ. Βερελή, με τον οποίο κάνουμε έναν κοινό αγώνα, όχι μόνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτά που γίνονται, ειδικά από το δικό σας Υπουργείο, θα συμβάλουν ουσιαστικά στην καλυτέρευση της ζωής των Αθηναίων μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όταν με ενημέρωσε ο κ. Βερελής ότι θα πάρετε αυτήν την πρωτοβουλία για τους αθλητές μας, πέρα από τους κανόνες των χορηγιών και όλων αυτών που διέπουν τη διοργάνωση, που είναι εξαιρετικά σκληροί, σκέφτηκα πολύ ανθρώπινα να έρθω να συγχαρώ από κοντά τα παιδιά αυτά που μας έχουν κάνει υπερήφανους, που θα μας κάνουν ακόμη πιο πολύ υπερήφανους το 2004».

    [12] ΑΝΤΙΔΡΑ Η ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 24 Απριλίου 2002 (20:20 UTC+2)

    Αντιδράει η αρχιεπισκοπή για την διεξαγωγή του φάιναλ φορ του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μπάσκετ κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. «Είναι ανεπίστρεπτο την πιο Ιερή και Αγία Ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας, Μεγάλη Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της οποίας η Εκκλησία μας βρίσκεται σε κλίμα άκρας κατάνυξης και χαρμολύπης να βιώνει τα φρικτά Πάθη του Κυρίου να έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή στην Μπολόνια της Ιταλίας των ημιτελικών αγώνων για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, στο οποίο μετέχει ο ΠΑΟ», αναφέρει μεταξύ άλλων με ανακοίνωσή της η Ιερά Αρχιεπισκοπή και συνεχίζει: «Αυτή την διαμαρτυρία οφείλουν να την εκφράσουν περισσότερο κ υφυπουργός αθλητισμού, Γιάννης Κουράκης και ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος».

    Το όλο θέμα παρακολουθείται από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας, κ. Χριστόδουλο, ο οποίος αναμένεται να πάρει και θέση σε περίπτωση που χρειαστεί.

    [13] ΠΑΡΑΔΙΝΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΧΑΓΗ Ο ΟΪΝΤΑΝΙΤΣ

    Βελιγράδι, 24 Απριλίου 2002 (20:14 UTC+2)

    Ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Γιουγκοσλαβικού Στρατού και πρώην υπουργός Αμυνας, απόστρατος στρατηγός Ντράγκολιουμπ Οϊντάνιτς θα ταξιδέψει αύριο στη Χάγη για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου της πρώην Γιουγκοσλαβίας, δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος του Βόισλαβ Σελέζαν.

    Οπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Αssociated Press, o κ. Σελέζαν τόνισε ότι θα εκπροσωπήσει τον Οϊντάνιτς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και τόνισε ότι ο πελάτης του θα μεταβεί αύριο το πρωί στη Χάγη και θα συνεργαστεί με το δικαστήριο

    Ο Ντράγκολιουμπ Οϊντάνιτς κατηγορείται για ωμότητες που διέπραξε ο γιουγκοσλαβικός στρατός στο Κοσσυφοπέδιο σε βάρος του αλβανικού πληθυσμού.

    Προθεσμία δεκαπέντε ημερών έδωσε σήμερα η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας στους έξι κατηγορούμενους για εγκλήματα πολέμου, προκειμένου να κάνουν πράξη της πρόθεσή τους να παραδοθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    O.K.

    [14] ΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΑΜΠΟΤΑΡΙΣΑΝ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΛΕΠΕΝ

    Βρυξέλες, 24 Απριλίου 2002 (20:14 UTC+2)

    Ο ηγέτης της ακροδεξιάς στη Γαλλία Ζαν Μαρί Λεπέν, που διατηρεί την έδρα του ευρωβουλευτή, μετέβη στις Βρυξέλες όπου συμμετείχε στην συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου. Έξω από την Ευρωβουλή διαδήλωναν μαθητές και μέλη οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Όπως μετέδωσε το ΒΒC, από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου σε σύντομη ομιλία του καταδίκασε την βία στην Μέση Ανατολή. Αν και πολύ ανέμεναν να εκφράσει αντιευρωπαϊκές απόψεις δεν το έπραξε.

    Αρκετοί ευρωβουλευτές κατά την διάρκεια της ομιλίας εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους και μερικοί κρατούσαν πλακάτ με την επιγραφή "Όχι στα γαλλικά".

    Στόχος του Λεπέν είναι, από την έδρα του Ευρωκοινοβουλίου, ήταν να διακηρύξει την αντίθεσή του στο ευρώ και την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

    Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιρακ αρνήθηκε να συμμετάσχει σε τηλεοπτική συζήτηση με τον ακροδεξιό αντίπαλό του, Λεπέν.

    «Η γαλλική δημοκρατία δεν κάνει υποχωρήσεις σε θέματα αρχών» δήλωσε ο κ Σιράκ και συμπλήρωσε «δίνω την μάχη μου για να προστατευθούν οι ηθικές αξίες, δίνω την μάχη μου για το μεγάλο γαλλικό έθνος και αρνούμαι να συζητήσω με έναν άνθρωπο που προτάσσει ως ιδέες την μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό».

    Από την πλευρά του ο Λεπέν σχολίασε ότι ο κ. Σιράκ περιφρονεί τους δημοκρατικούς κανόνες και χαρακτήρισε την απόφαση του Γάλλου προέδρου «απαράδεκτο πλήγμα για το δημοκρατικό πολίτευμα και το γαλλικό έθνος.

    [15] ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΖΗΤΑ ΤΟ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Αθήνα, 24 Απριλίου 2002 (20:13 UTC+2)

    Τη συνδρομή του τμήματος νομικής και του επιστημονικού προσωπικού του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενόψει της σύνταξης του σχετικού νομοσχεδίου για την προωθούμενη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, ζήτησε ο υπουργός Εργασίας, Δημήτρης Ρέππας, με επιστολή που απέστειλε σήμερα προς τον πρόεδρο της Νομικής Σχολής, η οποία και αποδέχτηκε την πρόταση.

    Το υπουργείο Εργασίας ζητά συγκεκριμένα τη γνωμοδοτική συμβολή του πανεπιστημίου και την υποστήριξη του νομοπαρασκευαστικού έργου στα σημεία που έχουν καταλήξει κοινωνικοί εταίροι και κυβέρνηση.

    Η επιστολή έχει ως εξής:

    "Η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά αντιμετωπίζοντας την ασφαλιστική μεταρρύθμιση με ιδιαίτερη ευαισθησία και αίσθημα ευθύνης έναντι του κοινωνικού συνόλου, θα επιθυμούσαμε τη συνδρομή του Νομικού τμήματος και του επιστημονικού σας προσωπικού στην προσπάθειά μας αυτή.

    Ειδικότερα ενόψει των ασφαλιστικών αλλαγών, την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου, την εισαγωγή νέων θεσμών και οργανωτικών παρεμβάσεων παρακαλούμε για τη συνεργασία σας με τη μορφή γνωμοδοτήσεων καθώς και την υποστήριξη του νομοπαρασκευαστικού έργου στα σημεία που έχουν καταλήξει οι κοινωνικοί εταίροι και η κυβέρνηση.

    Λόγω του επείγοντος του θέματος θα παρακαλούσαμε να μας γνωρίσετε, στο συντομότερο χρονικό διάστημα, εάν αποδέχεστε κατ' αρχάς την πρόταση συνεργασίας καθώς και τα χρονικά περιθώρια υλοποίησης της ανωτέρω συνεργασίας.

    Θα θέλαμε επιπροσθέτως να σας γνωρίσουμε, ότι θα επιθυμούσαμε τη συνδρομή του καθηγητή του μαθήματος των Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθώς και του τομέα Δημοσίου Δικαίου όπως ειδικότερα θα εξειδικευτούν οι όροι κατά την μεταξύ μας σύμβαση".

    [16] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

    Χάγη, 24 Απριλίου 2002 (20:10 UTC+2)

    Η αστυνομία της Ολλανδίας ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τέσσερα μέλη ισλαμικής οργάνωσης της Αλγερίας και τόνισε ότι η συγκεκριμένη οργάνωση ευθύνεται για τρομοκρατικές επιθέσεις τόσο στην Αλγερία όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

    Όπως μετέδωσε το BBC, η ολλανδική αστυνομία πραγματοποίησε εφόδους σε σπίτια στο Αϊντχόβεν, το Γκρόνιγκεν και το Μπέργκεν συλλαμβάνοντας δέκα άτομα. Λίγο αργότερα οι πέντε αφέθηκαν ελεύθεροι ενώ ο έκτος θα απελαθεί. Οι υπόλοιποι τέσσερις εξακολουθούν να κρατούνται.

    Υπενθυμίζεται ότι οι γερμανικές αρχές χθες συνέλαβαν έντεκα Παλαιστίνιους, οι οποίοι σύμφωνα με την αστυνομία σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στη χώρα.

    [17] Ο ΑΠ. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 24 Απριλίου 2002 (20:10 UTC+2)

    «Η σημερινή παγκόσμια πραγματικότητα, δεν ευνοεί την επικράτηση των ιδανικών της ειρήνης, της συναδέλφωσης των λαών και της ευγενούς άμιλλας. Είναι σκληρή, συχνά απάνθρωπη και πάντως, χαρακτηρίζεται από τη βίαιη επιβολή του «δικαίου του ισχυρού», σε κάθε εκδήλωση της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής, επισήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης χαιρετίζοντας την έναρξη του 65ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αθλητικών Συντακτών, απόψε, στο Ζάππειο Μέγαρο. «Γι' αυτό», υπογράμμισε, «δεν αρκεί μια μεμονωμένη προσπάθεια όσο επιτυχημένη κι αν είναι. Χρειάζεται διαρκής αγώνας, συστηματική προσπάθεια και, συχνά, απαιτούνται και θυσίες».

    Στο σημείο αυτό, ο κ. Κακλαμάνης αναφέρθηκε στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Τύπου, ο οποίος αναδεικνύει, σχεδόν αποκλειστικά, τα ατομικά και συλλογικά πρότυπα και διαμορφώνει συνειδήσεις ανθρώπων και κοινωνιών. «Όσο, όμως, ο αθλητισμός μετατρέπεται από μαζικό κοινωνικό γεγονός σε οικονομική δραστηριότητα που αποφέρει τεράστια κέρδη, είπε, «τόσο αυξάνεται η κρισιμότητα του ρόλου του αθλητικού Τύπου».

    «Γνωρίζω καλά τις δυσκολίες και τους κινδύνους, που συνεπάγεται για το σημερινό αθλητικό συντάκτη η σύγκρουση με αυτά τα συμφέροντα», επισήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής, καταλήγοντας όμως ότι: «για τον ευσυνείδητο λειτουργό της ενημέρωσης, για το δημοσιογράφο που έχει συναίσθηση της κοινωνικής αποστολής του λειτουργήματός του, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν του θάρρους και της αλήθειας».

    [18] Ε. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΒΛΑΣΦΗΜΙΑ Ο ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

    Αθήνα, 24 Απριλίου 2002 (20:07 UTC+2)

    "Είναι τουλάχιστον βλασφημία ο ισχυρισμός ότι, δια μέσου της Θείας Κοινωνίας, είναι δυνατόν να μεταδοθούν επιδημικές παθήσεις και να τεθεί σε κίνδυνο η ανθρώπινη ζωή", δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου, Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου.

    Ο κ. Οικονόμου υπενθύμισε τις πρόσφατες επιστημονικές γνωμοδοτήσεις, σύμφωνα με τις οποίες ούτε ο τρομοκρατικός ιός του AIDS δεν μεταδίδεται με τη Θεία Κοινωνία, όπως τόνισε και πρόσθεσε:

    "Αλλά ας αφήσουμε τις επιστημονικές θέσεις, οι οποίες είναι σαφείς επί του θέματος. Δια του Σώματος και του Αίματος του Χριστού παρέχεται ζωή στους πιστούς 20 αιώνες τώρα. Ποτέ η ιστορία δεν κατέγραψε κάτι περί του αντιθέτου. Σ΄ αυτούς λοιπόν που τεχνηέντως επιχειρούν να ενσπείρουν φόβο, ενόψει μάλιστα και του Πάσχα θυμίζω μόνο πως αν υπήρχε τέτοιος κίνδυνος όλοι εμείς οι ιερείς που καταλύουμε τη Θεία Κοινωνία, χωρίς προηγουμένως να ξέρουμε, αν οι πιστοί που κοινωνήσαμε ήταν υγιείς ή όχι, θα έπρεπε να είμαστε νεκροί και κυρίως οι ιερείς που υπηρετούν στα σανατόρια κι εκείνοι που υπηρέτησαν, κατά το παρελθόν, στα λεπροκομεία".

    [19] ΛΟΓΩ ΤΟΥ "ΙΟΥ ΦΟΝΙΑ" ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 24 Απριλίου 2002 (20:02 UTC+2)

    Λόγω των έκτακτων προληπτικών μέτρων που έλαβε το υπουργείο Υγείας μετά τα αυξημένα κρούσματα μυοκαρδίτιδας αποφάσισε η ΕΟΚ να αναβάλει όλες τις προγραμματισμένες για το σαββατοκύριακο διοργανώσεις που εντάσσονται στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της ομοσπονδίας.

    Τα συγκεκριμένα πρωταθλήματα «3Χ3» που θα γίνονταν στην Εδεσσα και τη Λαμία, ενώ μετατέθηκαν για τις 27-30 Ιουνίου το πρωτάθλημα μικτών ομάδων Ενώσεων και τοπικών επιτροπών που είχε προγραμματιστεί να γίνει στα Μέγαρα, τη Νέα Πέραμο, τη Βόνιτσα, της Λευκάδα και την Αταλάντη.

    [20] ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ: Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 24 Απριλίου 2002 (19:56 UTC+2)

    Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε σήμερα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Λιούμπτσο Γκεοργκίεφσκι, ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο πρόβλημα της διαφθοράς.

    Όπως τόνισε φαινόμενα διαφθοράς παρατηρούνται και σε άλλα κράτη και όχι μόνο στην ΠΓΔΜ. Απαντώντας σε πρόσφατη πρόκληση από το βήμα της Βουλής του ηγετικού στελέχους των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Πέταρ Γκόσεφ, ο οποίος χαρακτήρισε τον Γκεοργκίεφσκι "διεφθαρμένο", δήλωσε ότι δεν πρόκειται να καταθέσει μήνυση εναντίον του.

    Για τα ζητήματα ασφάλειας ο Γκεοργκίεφσκι διευκρίνισε ότι οι διαφορές δεν αποτελούν προσωπική διαμάχη του ίδιου και του προέδρου, Μπόρις Τράικοφσκι, ενώ για τα τελευταία γεγονότα στο Τέτοβο και τη Μάλα Ρέσιτσα υποστήριξε ότι πρόκειται για μία δυσάρεστη διαδικασία στους κόλπους των αλβανικών κομμάτων η οποία θίγει όλη τη χώρα και αποσκοπεί στη διάλυση της συμμαχίας μεταξύ VMRO - DPMNE και Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών.

    [21] ΤΟ ΑΝΤΙΟ ΤΟΥ ΖΟΣΠΕΝ

    Παρίσι, 24 Απριλίου 2002 (19:52 UTC+2)

    Ο μεγάλος ηττημένος του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, ο πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν αποχαιρέτησε την πολιτική ζωή φανερά συγκινημένος στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Αssociated Press, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός, μετά την ήττα του την Κυριακή από τον ακροδεξιό Ζαν Μαρί Λεπέν είχε ανακοινώσει ότι θα αποσυρθεί από την πολιτική ζωή στις 5 Μαίου όπου είναι ο δεύτερος γύρος των εκλογών.

    Ο Ζοσπέν ευχαρίστησε τους υπουργούς του για τα όσα πέτυχαν ως κυβέρνηση τη τελευταία πενταετία και τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ «για τον πολιτισμένο και απλό τρόπο» που υιοθετούσε κάθε φορά που συμμετείχε στις εβδομαδιαίες συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Ιβ Κοσέ και πρόσθεσε ότι η ομιλία του Ζοσπέν ήταν πολύ συγκινητική.

    Ο Ζοσπέν και ο Σιράκ είχαν μία σχέση γεμάτη συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις την τελευταία πενταετία που είχαν την διακυβέρνηση της Γαλλίας, που είναι γνωστή ως «συνύπαρξη» όταν οι ηγέτες εκπροσωπούν διαφορετικά κόμματα.

    Ο κ. Σιράκ είπε ότι 'καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία των θεσμών στην Γαλλία και πετύχαμε στα καθήκοντα που μας ανέθεσε ο λαός", δήλωσε η εκπρόσωπος του προέδρου Κατρίν Κολονά.

    O.K.

    [22] ΕΒΔΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΒΡΑΖΙΛΙΑ Η ΚΑΡΑΝΤΑΣΙΟΥ- ΣΦΥΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 24 Απριλίου 2002 (19:42 UTC+2)

    Την 7η θέση σε τουρνουά του Βραζιλιάνικου σιρκουϊ (την καλύτερη που έχουν πετύχει στη διοργάνωση) κατέλαβαν οι Έφη Σφυρή και Βάσω Καραντάσιου, με 4 νίκες και 2 ήττες. Στις 6 Μαϊου αναμένονται στην Αθήνα η Εθνική Νορβηγίας για κοινή προετοιμασία με τις Σφυρή-καραντάσιου, ενώ στις 15/5 θα έρθουν και οι δευτεραθλήτριες Ευρώπης, Ελβετίδες Μπενουά-Κουν.

    Επίσης, κοινή προετοιμασία με τους Εσθονούς Κάις-Κάις πραγματοποιούν αυτό τον καιρό στην Αθήνα, οι Παύλος Μπελιγράτης και Θανάσης Μιχαλόπουλος. Στις 13 Μαϊου, η εθνική ανδρών, μαζί με το εσθονικό δίδυμο, την εθνική Φινλανδίας, τους Βούλγαρους Γκαβρίλοφ-Τοντόροφ και τους Γκόρανσον-Γκόρανσον από τη Νορβηγία θα λάβουν μέρος σε προπονητικό καμπ στο Ρέθυμνο, όπου ενδέχεται να συμμετάσχει (προς το τέλος του καμπ) και ο Αργεντίνος Κόντε. Επίσης, υπάρχει περίπτωση, οι παραπάνω ξένοι αθλητές να πάρουν μέρος και στο 1ο όπεν του Πανελληνίου Σιρκουϊ.

    [23] ΥΨΗΛΟΙ ΤΟΝΟΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΕΡΙ Α.Ε. ΓΙΑ ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

    Αθήνα, 24 Απριλίου 2002 (19:42 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Στην Ολομέλεια της Βουλής μεταφέρθηκε σήμερα το έντονο κλίμα των αντιπαραθέσεων που είχε σημειωθεί και στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ενώ δεν απουσίασαν και πάλι οι σφοδρές αντιδράσεις κυβερνητικών βουλευτών για το ν/σ που αφορά την εταιρική διακυβέρνηση.

    Αφορμή η επίμαχη διάταξη για την συγκρότηση ανώνυμης εταιρίας για τα ολυμπιακά ακίνητα.

    Τη σημερινή συζήτηση χαρακτήρισαν η οξεία αντιπαράθεση Κώστα Καραμανλή και Ευάγγελου Βενιζέλου καθώς και οι επιθέσεις ορισμένων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σε μέλη της κυβέρνησης. Από τις πιο χαρακτηριστικές ήταν: οι βολές του Χρήστου Μαγκούφη κατά Κοσμίδη, Σφυρίου και Μανίκα σχετικά με υποδείξεις τους σχετικά με τη στάση των κυβερνητικών βουλευτών επί του ν/σ, η παραδοχή του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Φλώρου Κωνσταντίνου ότι "χάσατε κύριοι της κυβέρνησης το πολιτικό όφελος το εισέπραξε η ΝΔ" η επισήμανση του Κυριάκου Σπυριούνη ότι έτσι όπως πράττει η κυβέρνηση θα κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ και η δήλωση του πρώην υφυπουργού Αθλητισμού Ανδρέα Φούρα ότι θα καταψηφίσει την διάταξη αν δεν υπάρξουν σαφείς διευκρινίσεις.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιλέγει τον δρόμο της αδιαφάνειας ενώ χαρακτήρισε το ν/σ προάγγελο σοβαρότατης δημοσιονομικής κρίσης.

    Πρόκειται για ένα ν/σ που παίζει με το ήθος των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και μεταβάλλει σε μπούμερανγκ τις θεωρητικές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για διαφάνεια και κοινωνική ευαισθησία είπε και πρόσθεσε:

    Οι διατάξεις του για την Ανώνυμη εταιρία και τη διαχείριση του Γ΄ ΚΠΣ εγείρουν υπόνοιες και σκιαγραφούν ένα γκρίζο τοπίο στο οποίο πρέπει να αντισταθεί η εθνική αντιπροσωπεία.

    Στη συνέχεια υποστήριξε ότι με την εταιρία αυτή η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει ένα αδιαφανές μόρφωμα που θα της δίνει τη δυνατότητα να προεισπράττει σήμερα μελλοντικά έσοδα. Πρόσθεσε δε ότι τα βάρη που μετατίθενται στα επόμενα χρόνια ξεπερνούν ήδη τα 5 τρισ.

    "Επιστρατεύει τη λεγόμενη δημιουργική λογιστική, τη δημιουργία κρυφών χρεών και τη μετάθεση τους στους επόμενους προϋπολογισμούς και στις επόμενες κυβερνήσεις. Ομολογεί ουσιαστικά ότι αδυνατεί να διαχειριστεί το παρόν και κλέβει το μέλλον" τόνισε χαρακτηριστικά.

    Κλείνοντας ο κ. Καραμανλής ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσύρει το ν/σ και κατέληξε λέγοντας "ότι εάν επιμείνει στη δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων ιδίως σε αδιαφανείς διαδικασίες, οι συμβάσεις με απόκρυψη οιωνδήποτε όρων και δυσμενών οικονομικών συνεπειών που πιθανώς θα υπογραφούν από την εταιρία δεν δεσμεύουν την κυβέρνηση της ΝΔ".

    Στον κύριο Καραμανλή απάντησε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος που τον κατηγόρησε για λεονταρισμούς και κάλεσε το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να εγκαταλείψει την ολυμπιακή διγλωσσία.

    "Η ΝΔ είναι αυτή που με τη στάση της δείχνει ότι αδυνατεί να αντιληφθεί το παρόν και άρα να σχεδιάσει το μέλλον", είπε.

    Λίγο αργότερα ο υπουργός Οικονομίας Νικόλαος Χριστοδουλάκης κατηγόρησε την ΝΔ ότι επιτίθεται στην ελληνική οικονομία υιοθετώντας την καταστροφολογία χωρίς επιχειρήματα θέσεις και προοπτική.

    "Η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία, μέσο ή εργαλείο για τη έγκαιρη κατασκευή των έργων και την καλύτερη μεταολυμπιακή αξιοποίησή τους είτε απειλεί είτε αφήνει υπαινιγμούς. Η ΝΔ και στόχος μας είναι η ανάπτυξη της χώρας και η απόλυτη διαφάνεια" τόνισε.

    Ο υφυπουργός Οικονομίας Γιώργος Φλωρίδης υπογράμμισε ότι όλα τα έργα που έχουν ανατεθεί έγινε μετά από δημόσιο διεθνή διαγωνισμό και μετά από έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και σύμφωνα με το εθνικό και κοινοτικό πλαίσιο.

    Εν τω μεταξύ ορισμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επέκριναν την κυβέρνηση για τη τακτική που ακολούθησε στο συζητούμενο ν/σ.

    Ο εισηγητής μάλιστα του ΠΑΣΟΚ Φλώρος Κωνσταντίνου ήταν ιδιαίτερα καυστικός λέγοντας χαρακτηριστικά:

    "Χάσατε κύριοι της κυβέρνησης γιατί από το σημερινό ντόρο το πολιτικό όφελος τελικά το εισέπραξε η ΝΔ. Θα πρέπει να νομοθετείτε με άλλο τρόπο ώστε να μην δίνετε την ευκαιρία να λέγονται πράγματα που δεν στέκουν. Έτσι όπως νομοθετείτε πρέπει εμείς να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες".

    Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Μαγκούφη ότι "η κυβέρνηση δεν μπορεί να έχει απριόρι στήριξη και στα γκαβά". Στη συνέχεια αναφερόμενος στη στάση των κυβερνητικών βουλευτών σημείωσε ότι ο ίδιος γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων μηνύματα που στέλνονται μέσα από παραπολιτικά εφημερίδων από τον γενικό γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Σωκράτη Κοσμίδη, τον υπουργό Επικρατείας Στέφανο Μανίκα και τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Κοσμά Σφυρίου.

    Εξάλλου ενστάσεις εξέφρασε ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού Ανδρέας Φούρας επί της διάταξης για την ανώνυμη εταιρία ζητώντας να ξεκαθαρίζεται ότι το 2005 οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα παραδοθούν στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού που είναι και ο μόνος αρμόδιος φορέας.

    Η ΝΔ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία επί του ν/σ η οποία θα διεξαχθεί αύριο.

    [24] OI 18 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΑΝΟΙΞΗΣ ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 24 Απριλίου 2002 (19:42 UTC+2)

    Ο ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής ομάδας βόλεϊ γυναικών Τάκης Φλώρος ανακοίνωσε τις 18 παίκτριες που θα πάρουν μέρος στο Κύπελλο Άνοιξης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί 12-18 Μαϊου στην Κροατία. Οι αθλήτριες που επιλέχθηκαν είναι οι: Γκούζου (ΑΕΚ), Μαρία Γκαραγκούνη (ΖΑΟΝ), Φραγκιαδάκη, Νίκη Γκαραγκούνη, Σαπαρέφσκα (Παναθηναϊκός), Τζανακάκη, Παπάζογλου (Πανελλήνιος), Παρασκάκη (ΑΕ Βύρωνα/Αγ. Σώστη), Καφετζάκη (Κοριντόνια Ιταλίας), Χατζηνίκου, Δίρβα (ΕΑ Λάρισας), Χαραλαμπίδου (Ηρακλής), Χατζηνικολάου (Βριλήσσια), Γεωργακοπούλου, Δρούγκα, Κιόση, Βλάχου (Αίας Ευόσμου), Μπράγια (Φιλαθλητικός).

    Στην ουσία πρόκειται για τις αθλήτριες που θα προχωρήσουν έως το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Γερμανίας, με την προσθήκη και άλλων αθλητριών (πχ Σοφία Ιορδανίδου) που θα επιλεγούν από τους ομοσπονδιακούς τεχνικούς.

    Αντίπαλοι της Εθνικής στον όμιλο του Κυπέλλου Άνοιξης θα είναι η Φινλανδία, το Ισραήλ και η Γαλλία. Τους δύο ομοσπονδιακούς Φλώρο και Στράντζαλη θα πλαισιώσουν ο Κυριάκος Γρηγορακάκης (τιμ μάνατζερ), ο Γιάννης Γεωργιάδης (στατιστικολόγος) και ο Σωκράτης Τζουμάκας (γυμναστής).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 24 April 2002 - 18:14:02 UTC