Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-04-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΛΕΙΣΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΙΟΓΕΝΟΥΣ ΛΟΙΜΩΞΗΣ
  • [02] Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Η ΔΕΞΙΑ ΣΤΡΟΦΗ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΗΣ
  • [03] ΘΙΑΣΩΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΛΕΠΕΝ
  • [04] ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΤΖΕΜ ΕΞΗΡΕ Ο Σ. ΠΕΡΕΣ
  • [05] ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΤΟΥ ΑΡΑΦΑΤ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ
  • [06] ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΗΜΙΑ
  • [07] ΣΤΟΥΣ 265 ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΩΝ ΤΡΕΝΩΝ
  • [08] Η Ε.Ε. ΠΙΕΖΕΙ ΓΙΑ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [09] ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 100 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟ ΤΡΕΝΟΥ ΣΤΟ ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ
  • [10] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΣΤΕΛΝΕΙ 400 ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [11] ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΤΗΚΕ ΤΡΕΝΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ
  • [12] ΤΡΙΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
  • [13] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
  • [14] ΡΑΔΙΟΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΤΗΣ UNICEF ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
  • [15] ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΣΤΕΝΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΜΠΟΥΣ
  • [16] ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 1Οου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ
  • [17] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΔΕΠΑ - SOCAR ΓΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΕ
  • [18] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΧΚΘ
  • [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΜΕ ΤΗ ΛΙΘΟΥΑΝΗ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ
  • [20] Ο ΛΕΠΕΝ ΖΗΤΗΣΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΙΡΑΚ
  • [21] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΧΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ
  • [22] Ο ΓΚΑΡΘΟΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΡΙΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΣΙΝΓΚΕΡ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
  • [23] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΡΑΙΚΟΦΣΚΙ - ΤΣΑΣΟΥΛΕ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
  • [24] ΕΝΔΕΚΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΕ ΟΡΥΧΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

  • [01] ΚΛΕΙΣΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΙΟΓΕΝΟΥΣ ΛΟΙΜΩΞΗΣ

    Αθήνα, 23 Απριλίου 2002 (18:52 UTC+2)

    Το κλείσιμο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλων των βαθμίδων της χώρα μας για προληπτικούς λόγους, εξαιτίας της ύποπτης ιογενούς λοίμωξης που έχει προκαλέσει ήδη τρεις θανάτους ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος. Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα (από τους παιδικούς σταθμούς μέχρι τα πανεπιστήμια) θα κλείσουν από αύριο μέχρι την Παρασκευή, οπότε και αρχίζουν οι διακοπές του Πάσχα. Η απόφαση πάρθηκε μετά από εισήγηση του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων

    Ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τα παιδιά, αλλά η απόφαση πάρθηκε γιατί ο ιός αποβάλλεται με τα κόπρανα και τα παιδιά δεν τηρούν τους κανόνες υγιεινής.

    Ο υπουργός Υγείας ζήτησε από το κοινό να τηρεί σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής, διότι ο ιός, παρόλο που δεν έχει ταυτοποιηθεί, ενδεχομένως να μεταδίδεται μέσω της χειραψίας.

    Τόνισε, δε, ότι όλα τα νοσοκομεία είναι σε εγρήγορση και δέχονται πολλά περιστατικά, αλλά έχουν καταγραφεί και αρκετές υπερβολές.

    Ο υπουργός Υγείας συνέστησε ψυχραιμία και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη ανησυχία στο κοινό.

    Τα συμπτώματα που πρέπει να οδηγήσουν τους πολίτες να επισκεφθούν ιατρό είναι ο έντονος πόνος στο στήθος, ο υψηλός πυρετός, που δεν πέφτει, η κόπωση και η μυαλγία.

    Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι έχουν καταγραφεί 32 κρούσματα από τον ιό, από τα οποία τα 13 σήμερα, και πρόσθεσε ότι εκτός από τα 3 περιστατικά που κατέληξαν τα υπόλοιπα αντιμετωπίζονται από το ΕΣΥ και έχουν γενικά καλή εξέλιξη.

    [02] Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Η ΔΕΞΙΑ ΣΤΡΟΦΗ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Αθήνα, 23 Απριλίου 2002 (11:08 UTC+2)

    Την προειδοποίηση πως αν ολοκληρωθεί η δεξιά στροφή στην Ευρώπη θα κινδυνεύσει το κοινωνικό μοντέλο που αποφασίστηκε στη Λισαβόνα απευθύνει με συνέντευξή της στην εφημερίδα «Έθνος» για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία η Ελληνίδα Επίτροπος Άννα Διαμαντοπούλου.

    «Εάν το πολιτικό σκηνικό αλλάξει, τότε η ελληνική προεδρία θα έχει πολύ διαφορετικές προκλήσεις, ακόμα και να διατηρήσει την ατζέντα της Λισαβόνας», τονίζει η κυρία Διαμαντοπούλου, ενώ υπογραμμίζει πως τα δύο κόμματα στη Γαλλία δεν είχαν σαφείς διαρροές.

    Παράλληλα, επικρίνει την προεκλογική αντιπαράθεση που γίνεται όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο στιλ της προσωπικής γοητείας, αναφέροντας, μάλιστα και το παράδειγμα της Γερμανίας, όπου η αντιπαράθεση γίνεται για το αν ο καγκελάριος βάφει ή όχι τα μαλλιά του!

    Όσον αφορά τις διαχωριστικές γραμμές, η κυρία Διαμαντοπούλου παίρνει μια θέση που θα συζητηθεί: «Δεν πιστεύω ότι η αγωνία μας θα είναι να δείξουμε τις διαχωριστικές γραμμές. Το μεγάλο στοίχημα είναι πως οι πολιτικές που θα προτείνουμε, οι λύσεις που κάνουμε ορατές στους πολίτες θα είναι πειστικές».

    [03] ΘΙΑΣΩΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΛΕΠΕΝ

    Αθήνα, 23 Απριλίου 2002 (09:31 UTC+2)

    Η μεγάλη πλειονότητα της ελληνικής κοινής γνώμης, το 76,6% των ερωτηθέντων, σε δημοσκόπηση της Kάπα Research, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Το Βήμα», εκτιμά ότι τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ευρώπη επηρεάζουν και το εγχώριο πολιτικό κλίμα, ενώ ποσοστό 11,9% των Ελλήνων ψηφοφόρων δηλώνουν ότι θα ψήφιζαν ένα ελληνικό κόμμα σαν αυτό του Λεπέν.

    Η άνοδος της Ακροδεξιάς στη Γαλλία, όπως αποκαλύπτει η τηλεφωνική έρευνα που πραγματοποιήθηκε την επομένη των γαλλικών προεδρικών εκλογών, έγινε πάντως δεκτή με αισθήματα ικανοποίησης από το 12,8% των ερωτηθέντων.

    Η μεγάλη πλειονότητα της κοινής γνώμης όμως, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Κάπα Research, εκφράζει ανησυχία, θλίψη και δυσαρέσκεια για τη σημαντική άνοδο του κόμματος του Λεπέν, αποδίδοντας το γεγονός αυτό κυρίως στην αναποτελεσματική διακυβέρνηση των Σοσιαλιστών.

    Εντύπωση τέλος προκαλεί πάντως ότι το 19,6% των ερωτηθέντων απαντά θετικά στην ερώτηση εάν επιθυμεί να υπάρξει ένα ελληνικό κόμμα σαν αυτό του Λεπέν στις επόμενες εκλογές, ενώ το 11,9% δηλώνει μάλιστα ότι θα το ψήφιζε.

    [04] ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΤΖΕΜ ΕΞΗΡΕ Ο Σ. ΠΕΡΕΣ

    Βαλένθια, 23 Απριλίου 2002 (13:31 UTC+2)

    Την πρωτοβουλία των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργου Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζεμ, να μεταβούν στη Μέση Ανατολή σε μια προσπάθεια προώθησης των διαδικασιών για τον τερματισμό της βίας στην περιοχή, εξήρε ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες, μιλώντας στην πέμπτη ευρωμεσογειακή διάσκεψη που πραγματοποιείται στη Βαλένθια της Ισπανίας.

    Ο κ. Πέρες δήλωσε πως είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι δύο παραδοσιακά αντίπαλες χώρες υλοποιούν μια τέτοια ειρηνευτική πρωτοβουλία και χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέρον το δίδυμο Παπανδρέου και Τζεμ. Έκανε ακόμη λόγο για παράδειγμα αλληλοκατανόησης ωστόσο δεν προέβη σε προβλέψεις για το αποτέλεσμα της ελληνοτουρκικής πρωτοβουλίας.

    Όπως έγινε γνωστό, οι κ.κ. Παπανδρέου και Τζεμ θα μεταβούν αύριο στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη. Οι δύο υπουργοί σε χθεσινή τους συνάντηση συζήτησαν θέματα που αφορούν στην προετοιμασία των επισκέψεών τους αυτών ενώ τόσο ο κ. Παπανδρέου όσο και ο κ. Τζεμ είχαν ξεχωριστές επαφές με ευρωπαίους αξιωματούχους και εκπροσώπους της παλαιστινιακής αρχής και των ισραηλινών.

    Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της ευρωμεσογειακής διάσκεψης ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών στη Γαλλία και εξέφρασε βαθιά θλίψη για τις εξελίξεις και την απόσυρση του Λιονέλ Ζοσπέν από το πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας.

    [05] ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΤΟΥ ΑΡΑΦΑΤ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ

    Ραμάλα, 23 Απριλίου 2002 (21:04 UTC+2)

    Εκρηξη συγκλόνισε κτίριο που ανήκει στο συγκρότημα του αρχηγείου του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα, που είναι υπό την πολιορκία των Ισραηλινών δυνάμεων, ανακοίνωσαν οι βοηθοί του Αραφάτ.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, κανείς δεν ήταν μέσα στο κτίριο που ήταν τμήμα φυλακής ανέφερε ο Ταουφίκ Τιραούι, επικεφαλής των Παλαιστινίων στην Δυτική Οχθη.

    Νωρίτερα οι Παλαιστίνιοι είπαν ότι ακόμη μία έκρηξη κατέστρεψε το εσωτερικό του κτιρίου αλλά μακριά από το γραφείο όπου είναι ο Αραφάτ.

    Ο Τιραούι είπε ότι οι Ισραηλινοί δημιουργούν εκρήξεις μέσα στο κτίριο και θέλουν να καταστρέψουν τοίχο κοντά στο γραφείο όπου είναι ο Αραφάτ για να εισέλθουν σε αυτό.

    Ο Ισραηλινός στρατός δεν εξέδωσε κάποια ανακοίνωση για το γεγονός.

    O.K.

    [06] ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΗΜΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 23 Απριλίου 2002 (20:52 UTC+2)

    Αυξημένα μέτρα επιτήρησης για πρόσληψη της επιδημίας λαμβάνονται και στις ένοπλες δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε απόψε στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου.

    "Έδωσα ήδη εντολή στους αρχηγούς των Επιτελείων να λάβουν όλα τα αναγκαία αυξημένα μέτρα επιτήρησης ώστε να προληφθεί η επιδημία στις ένοπλες δυνάμεις. Και οι αρχηγοί μου απάντησαν ότι εντός των προσεχών ωρών, σε συνεργασία με την ηγεσία της στρατιωτικής υγειονομικής υπηρεσίας, θα ληφθούν όλα τα αναγκαία αυξημένα μέτρα επιτήρησης", δήλωσε ο υπουργός.

    Σε ερώτηση αν υπήρξε κάποιο κρούσμα στις ένοπλες δυνάμεις, απάντησε: "Μέχρι στιγμής -ακόμα δεν έχουμε ακριβή στοιχεία- δεν νομίζω ότι υπάρχει εκδήλωση επιδημίας στις ένοπλες δυνάμεις, δεν έχει φανεί κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα, ανάλογο με αυτό που εκδηλώθηκε στην Παιδεία. Αλλά, βεβαίως, πρέπει να έχουμε το νου μας και να λάβουμε όλα τα αναγκαία αυξημένα μέτρα επιτήρησης, οσαδήποτε είναι αυτά και θα ληφθούν άμεσα".

    [07] ΣΤΟΥΣ 265 ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΩΝ ΤΡΕΝΩΝ

    Πλακέντια, 23 Απριλίου 2002 (20:49 UTC+2)

    Τουλάχιστον 265 άτομα τραυματίστηκαν στην σύγκρουση τρένων νότια του Λος Αντζελες μετέδωσε το Ρόυτερς, σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία. Υπάρχουν πληροφορίες για έναν νεκρό αλλά δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί.

    Ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Οραντζ Γκάρι Λέιμαν είπε ότι τουλάχιστον 265 είναι οι τραυματίες και από αυτούς οι 25 είναι σοβαρά και πρόσθεσε ότι έχει εντοπιστεί ένα άτομο στο τρένο που πιστεύεται ότι είναι νεκρό.

    Το επιβατικό τρένο είχε ξεκινήσει από το Ρίβερσαιντ όταν συγκρούστηκε με την εμπορική αμαξοστοιχία που ταξίδευε στην ίδια γραμμή ανέφερε ο Λέιμαν. Τα αίτια του ατυχήματος ερευνούνται.

    Ο.Κ.

    [08] Η Ε.Ε. ΠΙΕΖΕΙ ΓΙΑ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Βαλένθια, 23 Απριλίου 2002 (20:40 UTC+2)

    Η κρίση στη Μέση Ανατολή βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη στη Βαλένθια της Ισπανίας, όπου Ευρωπαίοι, Ισραηλινοί και Αραβες αξιωματούχοι διακήρυξαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει "στρατιωτική λύση" στο Μεσανατολικό πρόβλημα.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφάσισαν να μεταβεί στη Μέση Ανατολή ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα προκειμένου να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ στο αρχηγείο του στη Ραμάλα, όπου παραμένει πολιορκούμενος.

    Ζήτησαν επίσης την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών, ώστε να επιτευχθεί πολιτική "εντός καθορισμένου χρονοδιαγράμματος" και να τερματιστούν οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

    "Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να οδηγήσουν στη δημιουργία ενός δημοκρατικού, βιώσιμου και ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους και στο δικαίωμα των Ισραηλινών να ζουν εντός ασφαλών και αναγνωρισμένων συνόρων", επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Ε.Ε.

    Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες στήριξε το ανακοινωθέν ανεπιφύλακτα και ενθάρρυνε τους αξιωματούχους της Ε.Ε. επισημαίνοντας σε δήλωσή του την ανάγκη να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την άνθηση της οικονομίας στις παλαιστινιακές περιοχές.

    "Ελπίζω να μιλά εκ μέρους της ισραηλινής κυβέρνησης", δήλωσε ο Επίτροπος της Ε.Ε. για τις εξωτερικές σχέσεις Κρις Πάτεν.

    Ο Ναμπίλ Σάαθ, Παλαιστίνιος υπουργός Σχεδιασμού επανέλαβε ότι το Ισραήλ πρέπει να αποσυρθεί από τη Δυτική Οχθη τονίζοντας ότι εφόσον γίνει αυτό το βήμα προς την ειρήνη, θα τερματιστεί η βία.

    Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Ζοσέπ Πικέ, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. επισήμανε ότι "υπάρχει προοπτική για επίτευξη ειρήνης, καθώς όλοι είναι αηδιασμένοι από τη βία".

    Σημειώνεται ότι στη Διάσκεψη δεν εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι της Συρίας και του Λιβάνου, ενώ όλοι οι εκπρόσωποι των Αραβικών χωρών αποχώρησαν προσωρινά όταν στο βήμα ανέβηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Μίχαελ Μέλχιορ, ο οποίος αντικαθιστούσε τον Πέρες. Οι εκπρόσωποι των Αραβικών χωρών επέστρεψαν στις εργασίες της Διάσκεψης χθες το βράδυ και σήμερα.

    Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. εξέφρασαν την ικανοποίησή τους καθώς πέτυχαν να παραμείνουν μαζί οι εκπρόσωποι του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, παρά τις συγκρούσεις των τελευταίων εβδομάδων.

    Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ εκτίμησε ότι αποδείχθηκε πως η Ε.Ε. έχει ένα ρόλο να διαδραματίσει στη Μέση Ανατολή. "Το σημαντικό μήνυμα είναι ότι οι Ευρωπαίοι μπορούν να συνομιλούν και με τις δύο πλευρές", σηεμίωσε.

    Σήμερα ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών και ομόλογοί του άλλων ευρωπαϊκών κρατών είχαν ξεχωριστές συναντήσεις με τους κ.κ. Σάαθ και Πέρες.

    Ο Σάαθ, ο οποίος αποχώρησε νωρίτερα, χαρακτήρισε "καρποφόρες" τις επαφές του με την αντιπροσωπεία της Ε.Ε. αλλά τόνισε ότι "δεν έχει έλθει ακόμη η ώρα" να συναντηθεί ο ίδιος με τον Πέρες.

    Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΚΕΠΠΑ Χαβιέρ Σολάνα μιλώντας χθες το βράδυ ζήτησε "ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός" στην ειρηνευτική διαδικασία, το οποίο θα επιτευχθεί με τον ορισμό μιας "ξεκάθαρης, σταθερής και γρήγορης ημερομηνίας" για την κατάπαυση του πυρός και την έναρξη διαπραγματεύσεων.

    Η Διάσκεψη έκλεισε με εκκλήσεις για τερματισμό των τρομοκρατικών ενεργειών, απόσυρση των Ισραηλινών από τις παλαιστινιακές πόλεις στη Δυτική Οχθη, αποστολή διεθνών παρατηρητών στην περιοχή, καθώς και με τη δέσμευση για συνέχιση του αγώνα κατά της τρομοκρατίας, του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και της λαθρομετανάστευσης.

    [09] ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 100 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟ ΤΡΕΝΟΥ ΣΤΟ ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ

    Πλακέντια, 23 Απριλίου 2002 (20:35 UTC+2)

    Τουλάχιστον 100 άτομα τραυματίστηκαν από την σύγκρουση επιβατικού τρένου της Metrolink νότια του Λος Αντζελες με εμπορική αμαξοστοιχία.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, το ατύχημα συνέβη μετά τις 8 το πρωί τοπική ώρα περίπου 40 μίλια νότια του Λος Αντζελες στην Πλακέντια.

    Το επιβατικό τρένο είχε φύγει από την πόλη Ρίβερσαιντ της κομητείας Οραντζ και κατευθυνόταν προς το Σαν Χουαν Καπιστράνο όταν έγινε το ατύχημα.

    O.K.

    [10] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΣΤΕΛΝΕΙ 400 ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Βουκουρέστι, 23 Απριλίου 2002 (20:28 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Η Ρουμανία θα στείλει 400 στρατιώτες στο Αφγανιστάν, μετά από αίτημα του Πενταγώνου ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού της χώρας Μιχαήλ Ποπέσκου.

    Ο Ποπέσκου είπε ότι οι Ρουμάνοι θα βοηθήσουν τους Αμερικανούς στρατιώτες στην επιχείρηση Διαρκής Ελευθερία για την πάταξη της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα.

    Ο Ποπέσκου συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογο του Ρίτσαρντ Μάγιερς στις ΗΠΑ και δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον εκτιμά την συνεισφορά της Ρουμανίας στον αγώνα της για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    [11] ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΤΗΚΕ ΤΡΕΝΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ

    Πλακέντια, 23 Απριλίου 2002 (20:23 UTC+2)

    Επιβατικό τρένο της Metrolink εκτροχιάστηκε νότια του Λος Αντζελες μετά από σύγκρουση με εμπορική αμαξοστοιχία και οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για πολλούς τραυματίες.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, το ατύχημα συνέβη μετά τις 8 το πρωί τοπική ώρα περίπου 40 μίλια νότια του Λος Αντζελες στην Πλακέντια.

    Οι πυροσβέστες που έφθασαν στον τόπο του ατυχήματος ανέφεραν ότι πολλά άτομα φέρουν μικροτραύματα και ένας είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

    O.K.

    [12] ΤΡΙΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 23 Απριλίου 2002 (20:19 UTC+2)

    Δύο ασημένια μετάλλια και ένα χάλκινο κατέκτησαν οι νεαρές Ελληνίδες αθλήτριες της Συγχρονισμένης Κολύμβησης στο διεθνές μίτινγκ νεανίδων που έγινε στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας.

    Τα ασημένια μετάλλια κατέκτησαν στη Β΄ κατηγορία του Σόλο οι Μαρούγκα και Καφετζή με 80.090 βαθμούς και στην ίδια κατηγορία το Ομαδικό που αποτελούνταν από τις Αγγουριδάκη, Τασούλα, Κωνσταντουδάκη, Βαρτάνοβα, Μηλιάδη, Ανθοπούλου, Μαρούγκα, Καφετζή, με 80.998 β. Το χάλκινο μετάλλιο πήρε η Ανθοπούλου στη Β΄ κατηγορία του Σόλο με 77.998 β.

    [13] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Απριλίου 2002 (20:18 UTC+2)

    Τα βιβλία της Ολυμπιακής Παιδείας, τα οποία ήδη διδάσκονται σε ελληνικά σχολεία, αλλά και σχολεία της ομογένειας, παραδόθηκαν στον υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων της νέας Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, πρέσβη Taher Khalifa, σε ένδειξη συμβολικής συνεισφοράς της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 στην επανασύσταση της ιστορικής βιβλιοθήκης.

    Παραλαμβάνοντας το υλικό από τη Διευθύντρια Απόδημου Ελληνισμού της ΑΘΗΝΑ 2004 Δήμητρα Ήγκαν, ο κ. Khalifa ευχαρίστησε θερμά για την προσφορά και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «το υλικό θα φυλαχτεί στη Νέα Βιβλιοθήκη αλλά και μέσα στις καρδιές μας".

    Η παράδοση των βιβλίων έγινε στη διάρκεια μιας εκδήλωσης αφιερωμένης στα προγράμματα Εθελοντισμού και Ολυμπιακής Παιδείας, που οργανώθηκε στο auditorium της Bibliotheca Alexandrina. Τόσο η κ. Ήγκαν, όσο και ο Διευθυντής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της ΑΘΗΝΑ 2004 Κωνσταντίνος Πολίτης, ενημέρωσαν τους εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, τα μέλη του δικτύου νεολαίας ΣΑΕ Ασίας-Αφρικής, Αιγυπτίους ακαδημαϊκούς, αλλά και εκπροσώπους της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης και Αιγυπτίους, για την πρόοδο της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Παρόντες, μεταξύ άλλων, ήσαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια Μιχάλης Δαρατζίκης, ο Σεβασμιότατος Επίσκοπος Νειλουπόλεως κ.κ Γεώργιος, Πατριαρχικός Επίσκοπος Αλεξανδρείας και ο Αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού Στέφανος Ταμβάκης.

    Προλογίζοντας την εκδήλωση η Αναστασία Μηλοπούλου, πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Αβερωφείου Σχολής, υπογράμμισε ότι «οι Έλληνες της Αλεξάνδρειας είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τη διοργάνωση των Αγώνων και να συμμετάσχουμε, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, στην μεγαλύτερη γιορτή της ανθρωπότητας».

    Στο χαιρετισμό του ο Σεβασμιότατος Επίσκοπος Νειλουπόλεως κ.κ. Γεώργιος, μεταφέροντας μήνυμα του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρου VII, αναφέρθηκε στην Ολυμπιακή Ιδέα, που γεννήθηκε στην Ελλάδα και τόνισε τη σημασία των Ολυμπιακών Ιδεωδών για την παγκόσμια ειρήνη και συναδέλφωση μεταξύ των λαών.

    Ως μια σημαντική ευκαιρία για την ανάδειξη της ιδέας του Ολυμπισμού, μιας παγκόσμιας ιδέας που εμπνέει την παγκόσμια κοινότητα, χαρακτήρισε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας. «Μια ιδέα της οποίας σημαντικό συστατικό είναι η ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Εδώ θέλω να τονίσω τις προσπάθειες που γίνονται από την Ελλάδα αλλά και τα Ηνωμένα Έθνη να γίνει η Εκεχειρία πραγματικότητα».

    Στη σημασία της αναβίωσης των Αγώνων και την προσφορά της Ελλάδας αναφέρθηκε και ο πρέσβης κ. Khalifa. «Η δουλειά που κάνετε να ενώσετε τους ανθρώπους και πολιτισμούς έχει μεγάλη σημασία. Το 1896 κατά την αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων συμμετείχαν μόνον 13 χώρες, σήμερα το 2004 θα συμμετάσχουν πάνω από 190 χώρες. Βλέπετε λοιπόν τι έχετε συνεισφέρει στην ιδέα της αλληλοκατανόησης και της συναδέλφωσης, συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των λαών κάτω από μια μεγάλη ιδέα».

    Χτες, η αποστολή της ΑΘΗΝΑ 2004 επισκέφθηκε εθιμοτυπικά τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Πέτρο VII, ενώ το απόγευμα, στην Αβερώφειο Σχολή, έγινε ειδική εκδήλωση για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, προκειμένου να ενημερωθούν για τα προγράμματα του Εθελοντισμού και της Ολυμπιακής Παιδείας.

    [14] ΡΑΔΙΟΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΤΗΣ UNICEF ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Αθήνα, 23 Απριλίου 2002 (20:12 UTC+2)

    Ραδιομαραθώνιο με θέμα "Εμβολιασμός για τα Παιδιά του Πολέμου" διοργανώνει στις 25 Απριλίου η UNICEF. Κορμός του ραδιομαραθώνιου είναι ο ραδιοφωνικός σταθμός ΝΕΤ 105,8 , ενώ συνεργάζονται ο ΑΝΤ1, ο ΣΚΑΪ, ο FLASH, ο ALPHA NEWS, ο ΑΘΗΝΑ 9.84 και συμμετέχουν δεκάδες άλλοι από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.

    Στόχος της μεγάλης αυτής εκστρατείας ευαισθητοποίησης η συγκέντρωση χρημάτων για την ανακούφιση των παιδιών που ζουν σε καταστάσεις επείγουσας ανάγκης και η ενίσχυση των προγραμμάτων περίθαλψης και εμβολιασμών που διεξάγει η UNICEF σε εμπόλεμες ζώνες.

    Σε περισσότερες από 25 χώρες του κόσμου τα παιδιά είναι τα μεγαλύτερα θύματα των συρράξεων ακόμα και μετά το τέλος των εχθροπραξιών. Σήμερα περίπου 20 εκατομμύρια παιδιά ξεριζωμένα από τις εστίες τους λόγω των πολέμων, κινδυνεύουν. Από τις 10 χώρες με την υψηλότερη παιδική θνησιμότητα σε όλο τον κόσμο, οι 7 έχουν πληγεί από τον πόλεμο. Η καταστροφή της υποδομής, η δυσκολία πρόσβασης, η υποτυπώδης ή ανύπαρκτη παροχή υγειονομικής φροντίδας, το σταμάτημα των καθιερωμένων προγραμμάτων εμβολιασμού, η έλλειψη τροφής και οι σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά των συνεπειών αυτών.

    Στην Παλαιστίνη όπου από την αρχή της Ιντιφάντα σκοτώθηκαν 279 παιδιά (230 από την Παλαιστίνη, 48 από το Ισραήλ και 1 άλλης εθνικότητας, σύμφωνα με διασταυρωμένα στοιχεία) ενώ τραυματίστηκαν πάνω από 7.000. Παρά τις δυσκολίες πρόσβασης η UNICEF διένειμε φάρμακα και τρόφιμα στη Ραμάλα, τη Βηθλεέμ, Ναμπλούζ και Τζενίν ενώ προγραμματίζει πρόγραμμα εμβολιασμών αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες. Στο Αφγανιστάν, 1,5 εκατομμύριο παιδιά κάτω των 5 ετών κινδυνεύουν. Μέσα στην καρδιά του χειμώνα και κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών η UNICEF διένειμε χιλιάδες τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας και εμβολίασε 5.000.000 παιδιά κατά της πολιομυελίτιδας, ενώ αυτή τη στιγμή διεξάγει μεγάλη εκστρατεία εμβολιασμού κατά της ιλαράς με στόχο 9.000.000 παιδιά 6 μηνών έως 12 ετών σε κάθε γωνιά της χώρας. Μετά το τέλος της κρίσης στο Κόσοβο που παρουσιάζει τα υψηλότερα ποσοστά βρεφικής και μητρικής θνησιμότητας σε όλη την Ευρώπη (35/1000 & 153/100.000 αντίστοιχα) η UNICEF επικεντρώθηκε στην ανοικοδόμηση και επαναλειτουργία του συστήματος εμβολιασμών σε συνδυασμό με προγράμματα εκπαίδευσης υγειονομικού προσωπικού με αποτέλεσμα να ανεβάσει το ποσοστό εμβολιακής κάλυψης από 19% σε πάνω από 80% στο τέλος του 2001. Σημαντική βοήθεια στην υποδομή του συστήματος υγείας προσφέρει η UNICEF και στη Σερβία. Η βοήθεια της UNICEF για εμβολιασμούς στην Αφρική το 2001 έφθασε τα 102.000.000 δολάρια. Χώρες όπως η Αγκόλα και η Σιέρα Λεόνε έχουν τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας κάτω των 5 ετών. Το ένα στα τρία παιδιά πεθαίνουν πριν φθάσουν τα 5 τους χρόνια.

    Ο ραδιομαραθώνιος θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί και θα τελειώσει στις 8 το βράδυ. Θα υπάρξει κοινή σύνδεση των ραδιοσταθμών ΑΝΤΕΝΝΑ, ΣΚΑΪ και FLASH τις ώρες 9 - 10 το πρωί και 5 - 6 το απόγευμα ενώ των σταθμών ALPHA NEWS και ΑΘΗΝΑ 9.84 από 12 έως 2 το μεσημέρι. Κατά τη διάρκεια του Ραδιομαραθωνίου όλοι οι ραδιοσταθμοί που το επιθυμούν μπορούν να δικτυώνονται με τον ΝΕΤ 105,8.

    Μεταξύ των δημοσιογράφων που θα παρουσιάσουν τον Ραδιομαραθώνιο είναι οι.: Γιάννης Παντελάκης, Χρύσα Ρουμελιώτη, Γιώργος Γιανναράκος, Τάκης Σαράντης και Τάκης Τσούτσιας από τον ΝΕΤ 105,8, Παύλος Τσίμας και Γιάννης Ρουμπάτης από τον FLASH, Γιάννης Καλαμίτσης και Θάνος Σιαφάκας από τον ΑΝΤΕΝΝΑ, Μπάμπης Παπαδημητρίου και Δώρα Σαρρή από τον ΣΚΑΪ, Κωστής Παρράς από τον ALPHA NEWS και Γιώργος Αποστολίδης από τον ΑΘΗΝΑ 984. Οι ραδιοσταθμοί που συμμετέχουν θα ξεπεράσουν τους 80.

    Όσοι επιθυμούν να στηρίξουν την προσπάθεια της UNICEF μπορούν να τηλεφωνούν την ημέρα του Ραδιομαραθωνίου στο τηλέφωνο: 62 44 444. Την υποδοχή των τηλεφωνημάτων και την πλήρη μηχανογραφική υποστήριξη του ραδιομαραθωνίου έχει αναλάβει η Delta Singular. Μπορεί επίσης, όποιος επιθυμεί, να καταθέσει την βοήθειά του από σήμερα, αλλά και μετά το ραδιομαραθώνιο στους παρακάτω αριθμούς λογαριασμού στις τράπεζες: Εθνική : 169 / 480020-64 και σε όλα τα μηχανήματα αυτόματης συναλλαγής (ΑΤΜ) της Εθνικής Τράπεζας , Αγροτική : 017 04 00 4416 70, Εμπορική : 031 / 80191081, Alpha Bank: 115 00 2002 017649, Citibank: 55 02 346484 και Nova Bank: 519829

    [15] ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΣΤΕΝΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΜΠΟΥΣ

    Ουάσιγκτον, 23 Απριλίου 2002 (20:09 UTC+2)

    Η Κάρεν Χιούζ, στενή συνεργάτης και σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Ο Μπους ανακοίνωσε πως παραιτείται για οικογενειακούς λόγους. Η κα Χιουζ, υπεύθυνη επικοινωνίας του Μπους δήλωσε πως θέλει να επιστρέψει στο Τέξας.

    Η ίδια ανέφερε ότι ο Μπους σέβεται και καταλαβαίνει τους λόγους της παραίτησής της και πρότεινε να συνεχίσει να συνεργάζεται μαζί του, ως σύμβουλός του και πρόσθεσε ότι αποδέχτηκαν την πρότασή του και θα έρχεται συχνά στον Λευκό Οίκο.

    [16] ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 1Οου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

    Αθήνα, 23 Απριλίου 2002 (20:09 UTC+2)

    Το ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα είναι μία υπόθεση που αφορά και κινητοποιεί, εκτός από τους μεγάλους και τα παιδιά, όπως αποδεικνύει η πρωτοβουλία που ανέλαβαν οι μαθητές της ΣΤ΄τάξης του 10ου δημοτικού σχολείου Καβάλας.

    Με επιστολές τους, παραλήπτης των οποίων είναι ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Ρόμπερτ Αντερσον, οι μικροί μαθητές ενώνουν τις φωνές τους με τις φωνές όλων εκείνων που αγωνίζονται για τη δικαίωση αυτού του μεγάλου στόχου.

    Με ένα συγκινητικό και εξαιρετικά ώριμο όσο και καίριο τρόπο, τα παιδιά ζητούν να επιστρέψουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα καθώς, όπως επισημαίνουν στους υπευθύνους του Βρετανικού Μουσείου η άρνησή τους είναι "μία πράξη που δεν σας τιμά και θα έπρεπε εσείς από μόνοι σας να κάνετε ενέργειες έτσι ώστε να τα επιστρέψετε πίσω σε αυτούς που ανήκουν, στους Έλληνες και την Ελλάδα".

    Τα αποσπάσματα από τις επιστολές των μαθητών αποδεικνύουν ότι τα παιδιά όχι μόνο κατανοούν τους λόγους για τους οποίους η επιστροφή των Μαρμάρων είναι επιβεβλημένη, αλλά και ότι είναι απολύτως ενημερωμένα σε ό,τι αφορά την αποδοχή που συναντά αυτή η διεθνής εκστρατεία. "Κάποιοι μορφωμένοι άνθρωποι της Βρετανίας είναι μαζί μας", αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ένας από τους μαθητές.

    Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται επίσης σε μία από τις επιστολές και στην ανέγερση του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης που θα τα φιλοξενήσει διότι "τα καυσαέρια διαβρώνουν τα μάρμαρα".

    "Το παρελθόν βγαίνει από διάφορα αντικείμενα που έχουν βρεθεί κατά καιρούς σε διάφορα μέρη" εκτιμά ένας από τους μαθητές, ενώ ένας συμμαθητής του επισημαίνει στους υπευθύνους του Βρετανικό Μουσείου ότι "δεν είναι ωραίο να δείχνετε στους τουρίστες κάτι που δεν είναι δικό σας".

    Στη συνεισφορά της Ελλάδας στο παγκόσμιο πολιτιστικό απόθεμα αναφέρεται ένα από τα παιδιά διατυπώνοντας την άποψη ότι "μερικοί λαοί προσπαθούν να βρουν την ταυτότητά τους μέσα από την ιστορία και τις παραδόσεις. Εμείς ως Έλληνες έχουμε και ταυτότητα και παραδόσεις και αισθανόμαστε υπερήφανοι γιατί βοηθήσαμε όλους τους λαούς της γης να αναπτυχθούν και να ευημερήσουν". Σε ό,τι αφορά το στόχο της πρωτοβουλίας αυτής ένας δωδεκάχρονος μαθητής εκφράζει τον προβληματισμό και την ελπίδα "μήπως οι καρδιές κάποιων ανωτέρων λυγίσουν και επιστρέψουν πίσω τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό μας".

    Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μόλις ενημερώθηκε για την πρωτοβουλία των μαθητών απέστειλε στους μαθητές επιστολή με την οποία εκφράζει την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία τους αυτή.

    "Διάβασα με μεγάλη χαρά τα γράμματά σας και ομολογώ πως ήταν πολύ ευχάριστη η έκπληξη, αλλά και η διαπίστωση ότι τα σημερινά παιδιά προβληματίζονται πάνω στις αξίες και τα οράματα του πολιτισμού", τονίζει στην επιστολή του προς τους μαθητές.

    Ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζει ότι είναι πολύ ενθαρρυντικό το αίσθημα που αποκομίζει κανείς από την ανάγνωση των επιστολών, καθώς αποδεικνύουν τη σημασία που έχει για όλους η ζωντανή επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά.

    "Οι επιστολές σας θα ταξιδέψουν στη Μεγάλη Βρετανία και θα παραδοθούν στον αποδέκτη τους, που είναι το Βρετανικό Μουσείο, ακριβώς γιατί εκφράζουν με τον πιο ξεκάθαρο και ειλικρινή τρόπο την ανάγκη επιστροφής των Μαρμάρων. Αυτό είναι απαίτηση του ίδιου του Παρθενώνα", καταλήγει ο υπουργός Πολιτισμού.

    [17] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΔΕΠΑ - SOCAR ΓΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΕ

    Μπακού, 23 Απριλίου 2002 (20:07 UTC+2)

    Τη συνεργασία Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν στην ανάπτυξη του τομέα ενέργειας και ειδικότερα του φυσικού αερίου στο νοτιοανατολικό ευρωπαϊκό άξονα επιβεβαίωσαν σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, και ο υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, Μεχίντ Κερίμοφ.

    Οι δύο υπουργοί ενέκριναν την αρχή συνεργασίας μεταξύ ΔΕΠΑ και SOCAR και σύντομα θα ξεκινήσουν συζητήσιες για τις προϋποθέσεις αγοράς φυσικού αερίου, που θα διέρχεται με αγωγό από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας, την προώθηση πωλήσεων από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη και τα Βαλκάνια μέσω Τουρκίας και Ελλάδας και την πραγματοποίηση κοινών εκτιμήσεων αγοράς για τη ζήτηση φυσικου αερίου.

    Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ο κ.Τσοχατζόπουλος, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του, τόνισε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τη διμερή συνεργασία όσον αφορά την κάλυψη ενεργειακών αναγκών της ΕΕ σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο, την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών, τον τουρισμό.

    Στο τέλος Μαϊου θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν εκπροσώπων του ΕΟΤ και εταιριών του ιδιωτικού τομέα με στόχο την προώθηση συνεργασίας σε επενδύσεις που αφορούν τον τουρισμό, ενώ η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην πρώτη διεθνή τουριστική έκθεση του Αζερμπαϊτζάν, στο Μπακού, την ίδια περίοδο.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, η Ελλάδα μετέφερε τη βούληση των χωρών της ΕΕ, η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας να αποκτήσει πρόσβαση στο φυσικό αέριο και τον ηλεκτρισμό στην Κασπία.

    Για τη συμφωνία ΔΕΠΑ και SOCAR ο κ. Τσοχατζόπουλος ανέφερε ότι στόχος είναι να εξασφαλιστεί η μεταφορά από το Μπακού προς την Ελλάδα, της απαραίτητης ποσότητας φυσικού αερίου, με τη δυνατότητα χρήσης των συστημάτων μεταφοράς της Ελλάδας και της Τουρκίας. Πρόσθεσε ακόμη ότι η τιμή του φυσικού αερίου μέσω του ελληνοτουρκικού αγωγού θα είναι ανταγωνιστική σε σχέση με τη σημερινή τιμή που προσφέρεται στις ευρωπαϊκές χώρες από τη Ρωσία.

    "Η Ελλάδα προσφέρει τη σύνδεση της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας και ειδικότερα φυσικού αερίου με τη δυνατότητα του Αζερμπαϊτζάν να προμηθεύσει φυσικό αέριο τις χώρες μας. Ενδιαφερόμαστε πέρα των ποσοτήτων του Αζερμπαϊτζάν να αξιοποιήσουμε φυσικό αέριο και από όλες τις άλλες χώρες που παράγουν στην περιοχή της Κασπίς, είτε το Τουρκμενιστάν, είτε το Καζακστάν είτε το Ιράν, είτε οποιαδήποτε άλλη χώρα" διευκρίνισε.

    Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του 2010 θα υπερδιπλασιαστούν οι ανάγκες της Ελλάδας σε φυσικό αέριο, ωστόσο, επεσήμανε ότι στόχος της κατασκευής του αγωγού από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη είναι να τροφοδοτηθεί η αγορά των Βαλκανίων (Σκόπια, Κόσοβο, Γιουγκοσλαβία, Σλοβενία και Κροατία) και από εκεί η Γερμανία, η Γαλλία και άλλες χώρες.

    [18] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΧΚΘ

    Θεσσαλονίκη, 23 Απριλίου 2002 (20:07 UTC+2)

    Επιστολή προς τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών Παναγιώτη Αλεξάκη απέστειλε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, από κοινού με το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου που αφορούν σε επιθέσεις τις οποίες δέχεται το Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΧΚΘ). Η επιστολή κοινοποιήθηκε και στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη.

    Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι το ΧΚΘ διάγει την ουσιαστικότερη περίοδο από την ίδρυσή του έως σήμερα σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις και τις δραστηριότητες που αναπτύσσει. Συγκεκριμένα, όπως υπογραμμίζεται, το ΧΚΘ λειτουργεί ως κόμβος πρόσβασης των χρηματιστηριακών εταιριών στη συνεδρίαση του ΧΑΑ παρέχοντας την απαιτούμενη τεχνολογική υποδομή και υποστήριξη στις χρηματιστηριακές εταιρίες μέλη του. Παράλληλα εξετάζει τις αιτήσεις εισαγωγής εταιριών από όλη την Ελλάδα σε Κύρια και Παράλληλη Αγορά και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Νέας Χρηματιστηριακής Αγοράς (ΝΕΧΑ). Εξάλλου, το ΧΚΘ ανέλαβε την προώθηση της ΕΑΓΑΚ σε μια περίοδο χρηματιστηριακής πτώσης υποσχόμενο ότι η νέα αυτή αγορά θα αποτελέσει το βραχίονα του ΧΑΑ στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών της βόρειας Ελλάδας αναφέρουν ότι το ΧΚΘ έχει σταθεί άοκνος αρωγός του επιχειρηματικού κόσμου της Β. Ελλάδας στο σύνολο των προσπαθειών που καταβάλλονται προκειμένου να αυξηθεί η παρουσία των βορειοελλαδίτικων εταιριών στο ταμπλό του ΧΑΑ. Επίσης στέκεται αρωγός στην οικονομική ανάπτυξη και εκπαίδευση της πόλης με τη διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων και τη δημιουργία οικονομικής-χρηματιστηριακής βιβλιοθήκης.

    Η επιστολή αναφέρει ότι κατά την τριετία 1998-2000 το ΧΚΘ σημείωσε κέρδη ύψους 1,6 δισ. δρχ. ενώ κατά το 2001 παρουσίασε πραγματικές ζημιές της τάξης των 43 εκ. δρχ. ενώ προσθέτει ότι οι επιτυχίες και η συνολική δράση του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι ενοχλούν κάποιους οι οποίοι βάλλουν εναντίον του χρησιμοποιώντας αθέμιτες μεθόδους.

    «Οι ελλιπώς ενημερωμένοι επικριτές του ΧΚΘ θα πρέπει να αντιληφθούν ότι η θέληση της πόλης να αποτελέσει το χρηματοοικονομικό κέντρο της Ν.Α. Ευρώπης, δεν υλοποιείται μόνο με πολιτικές εξαγγελίες, αλλά με το έργο και την αποτελεσματικότητα των φορέων της, η οποία θα πρέπει να τυγχάνει της ανάλογης αναγνώρισης. Οι άστοχες κριτικές που διατυπώνονται εναντίον των θεσμικών φορέων της πόλης μας, δεν θα αναχαιτίσουν την προσπάθειά μας για την βελτίωση των υποδομών και της τεχνογνωσίας, προσπάθειες οι οποίες θεωρούνται στρατηγικής σημασίας για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα» υπογραμμίζεται στην επιστολή.

    [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΜΕ ΤΗ ΛΙΘΟΥΑΝΗ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ

    Αθήνα, 23 Απριλίου 2002 (19:57 UTC+2)

    Θέματα διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στον τομέα της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς και του σύγχρονου πολιτισμού κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος με την ομόλογό του της Λιθουανίας Ρόμα Ντοβιντενιένε.

    Κατά τη συνάντηση ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε την κ. Ντοβιντενιένε, για το θεσμό της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, καθώς και για τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας σ΄ ό,τι αφορά τον τομέα του πολιτισμού και αναφέρθηκε ειδικότερα σε προγράμματα και δράσεις στα οποία μπορεί να συμμετάσχει η Λιθουανία.

    Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τη Λιθουανία να συμμετάσχει μαζί με τις άλλες υπό ένταξη χώρες- στο άτυπο συμβούλιο των Υπουργών Πολιτισμού- που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το Μάϊο του 2003.

    Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να αρχίσουν οι διαδικασίες για τη σύναψη μορφωτικού προγράμματος μεταξύ Ελλάδας και Λιθουανίας.

    [20] Ο ΛΕΠΕΝ ΖΗΤΗΣΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΙΡΑΚ

    Παρίσι, 23 Απριλίου 2002 (19:56 UTC+2)

    Ο ακροδεξιός πολιτικός Ζαν Μαρί Λεπέν που διεκδικεί την προεδρία της Γαλλίας ζήτησε την πραγματοποίηση τηλεοπτικής αναμέτρησης με τον Ζακ Σιράκ.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Αssociated Press, το επιτελείο του Ζακ Σιράκ δεν έχει ακόμη συμφωνήσει σε τηλεοπτική αναμέτρηση με τον Λεπέν και επιχειρεί να θέσει όρους. Ο Λεπέν δηλώνει έτοιμος να αντιμετωπίσει τον αντίπαλό του «οπουδήποτε και οποτεδήποτε».

    Η Γαλλία κατακλύστηκε σήμερα για τρίτη συνεχή ημέρα από διαδηλώσεις εναντίον του Λεπέν.

    Ο.Κ.

    [21] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΧΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ

    Αθήνα, 23 Απριλίου 2002 (19:50 UTC+2)

    "Η κυβέρνηση Σημίτη, εκτός από την ουσία, χάνει και το μέτρο" τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς.

    "Δεν είναι μόνο ότι αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του τόπου και των πολιτών. Το πιο δύσκολο γι' αυτήν είναι να διατηρήσει την ψυχραιμία και την αξιοπρέπειά της, τώρα που βλέπει πως καταποντίζεται", είπε ο κ.Ρουσόπουλος.

    [22] Ο ΓΚΑΡΘΟΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΡΙΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΣΙΝΓΚΕΡ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

    Λονδίνο, 23 Απριλίου 2002 (19:50 UTC+2)

    Η Βρετανία απέρριψε το αίτημα του Iσπανού δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, που ζήτησε άδεια για να ανακρίνει για την υπόθεση Πινοσέτ τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ που θα μεταβεί στο Λονδίνο στις 24 Απριλίου.

    Oπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Αssociated Press, o Γκαρθόν που είχε προκαλέσει την προσωρινή σύλληψη του πρώην δικτάτορα της Χιλής, στρατηγού Αουγκούστο Πινοσέτ τον Νοέμβριο του 1998 στο Λονδίνο, ζήτησε από τις βρετανικές αρχές να επιβεβαιώσουν την παρουσία του Κίσινγκερ στο Λονδίνο, καθώς έχει προγραμματίσει να μιλήσει σε ένα σεμινάριο επιχειρηματιών.

    Βρετανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν σήμερα ότι το αίτημα Γκαρθόν απορρίφθηκε και ζήτησαν από τον Ισπανό να στείλει το αίτημα του να εξεταστεί από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

    Ο Iσπανός δικαστής ζήτησε να ανακρίνει τον Κίσινγκερ για το ρόλο των ΗΠΑ στη διάρκεια της δικτατορίας στη Χιλή και την επιχείρηση ''Κόνδoρα'' με στόχο την καταδίωξη των εξόριστων αντιπάλων του Πινοσέτ.

    O.K.

    [23] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΡΑΙΚΟΦΣΚΙ - ΤΣΑΣΟΥΛΕ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

    Σκόπια, 23 Απριλίου 2002 (19:47 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τράικοφσκι, και ο υπουργός Εξωτερικών Σλόμπονταν Τσάσουλε θα επισκεφθούν αύριο την Κίνα μετά από πρόσκληση του προέδρου Γιανγκ Ζεμίν.

    Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν διαδοχικά με τον κ. Ζεμίν, τον πρόεδρο της βουλής Λι Πενγκ και τον πρωθυπουργό Ζου Ρόνγκι και θα επισκεφθούν πολλές επαρχίες.

    Σκοπός της επίσκεψης είναι η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των δυο χωρών.

    O.K.

    [24] ΕΝΔΕΚΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΕ ΟΡΥΧΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

    Πεκίνο, 23 Απριλίου 2002 (19:44 UTC+2)

    Τουλάχιστον 11 άτομα σκοτώθηκαν όταν έγινε έκρηξη σε ορυχείο στην πόλη Chongqing στην Κεντρική Κίνα.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας Xinhua, οι αρχές ερευνούν τα αίτια του ατυχήματος στο ορυχείο Zhonkliangshan, όπου επτά ανθρακωρύχοι τραυματίστηκαν και τέσσερις αγνοούνται.

    O.K.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 23 April 2002 - 18:14:04 UTC