Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-04-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Η ΟΛΛΑΝΔΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [02] ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ ΑΥΡΙΟ Ο Κ. ΠΑΟΥΕΛ
  • [03] ANAKOINΩΣΕΙΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ
  • [04] ΝΑΥΑΓΕΙ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΤΖΕΜ ;
  • [05] ΑΠΑΝΤΗΣΗ Δ. ΣΙΟΥΦΑ ΣΤΟΝ ΓΓ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
  • [06] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
  • [07] ΔΑΝΕΙΟ 1 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥ ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Ν.Τ.
  • [08] ΑΙΧΜΕΣ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΚΗΡΥΞΑΝ
  • [09] ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΖΗΤΟΥΝ 41 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ
  • [10] ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΗΘΛΕΕΜ
  • [11] Ο ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΣΤΟΝ 2ο ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΒΟΛΕΙ
  • [12] Ο ΝΑΣΤΑΖΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΙΑΣ ΓΙΑ
  • [13] ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΒΛΑΒΗ ΣΤΟ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΤΡΙΒΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο
  • [14] Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΑΤΣΟ
  • [15] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΟΡΓΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ
  • [16] ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΕΞ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΑΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [17] ΑΝΤΙΔΡΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΕΒΗΛΩΣΕΙΣ ΕΒΡΑΪΚΩΝ
  • [18] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΟΥΕΛ - ΣΑΡΟΝ
  • [19] ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η ΚΑΡΛΑ ΝΤΕΛ ΠΟΝΤΕ
  • [20] ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΣΕ ΔΙΚΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΔΙΟΧΕΥΤΕΥΣΗ ΣΤΟ
  • [21] ΠΕΛΑΤΙΣΣΑ ΖΗΤΑΕΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟ ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
  • [22] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΣΑΣΟΥΛΕ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ
  • [23] ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΝΑΣΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [24] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΣΟΕΕ

  • [01] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Η ΟΛΛΑΝΔΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Χάγη, 16 Απριλίου 2002 (19:08 UTC+2)

    Η 15μελής κυβέρνηση της Ολλανδίας ανακοίνωσε την παραίτησή της το μεσημέρι μία εβδομάδα μετά την έκθεση του Ολλανδικού Ινστιτούτου Τεκμηρίωσης για τον Πόλεμο που δόθηκε στη δημοσιότητα για τις ευθύνες της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας όσον αφορά στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας, το 1995.

    Το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP μετέδωσε ότι προηγήθηκε νωρίτερα σήμερα έκτακτη σύγκλιση του 15μελούς υπουργικού συμβουλίου.

    Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Βιμ Κόκ μετά τη συνεδρίαση είπε: «θα επισκεφθούμε τη Βασίλισσα, στην οποία θα παραδώσουμε την παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου». Το κυβερνητικό σχήμα του Κοκ θα συνεχίσει να ασκεί τη διακυβέρνηση της χώρας, έως ότου εκλεγεί νέα κυβέρνηση.

    Η έκθεση επιρρίπτει ευθύνες στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας για την αποτυχία των Ολλανδών στρατιωτών, που τον Ιούλιο του 1995 είχαν αναλάβει την προστασία της Σρεμπρένιτσα να εμποδίσουν τη σφαγή 7.500 μουσουλμάνων από τις δυνάμεις των Σερβοβόσνιων.

    Η παραίτηση της κυβέρνησης έρχεται σχεδόν ένα μήνα πριν την προγραμματισμένη για τις 15 Μαΐου διεξαγωγή γενικών εκλογών στη χώρα.

    [02] ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ ΑΥΡΙΟ Ο Κ. ΠΑΟΥΕΛ

    Ιερουσαλήμ, 16 Απριλίου 2002 (18:05 UTC+2)

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ ολοκληρώνει αύριο τον κύκλο των διπλωματικών επαφών του στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη με τη νέα συνάντηση που θα έχει με τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ.

    Όπως μετέδωσε το Reuters, επόμενος σταθμός της αποστολής του κ. Πάουελ θα είναι το Κάιρο. Εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στο Κάιρο, δήλωσε πως στο επίκεντρο της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτειρκών στην Αίγυπτο θα βρεθεί η έκβαση των πρόσφατων συνομιλιών στην Ιερουσαλήμ και τη Ραμάλα.

    Στο μεταξύ η Συρία και ο Λίβανος απέρριψαν σήμερα την πρόταση Σαρόν για μία νέα περιφερειακή διάσκεψη για το Μεσανατολικό και ανακοίνωσαν ότι ενδέχεται να μην συμμετάσχουν σε μία τέτοια πρωτοβουλία.

    Σημειώνεται ότι η Συρία και ο Λίβανος είναι τα δύο τελευταία γειτονικά κράτη του Ισραήλ που δεν έχουν υπογράψει ακόμη συμφωνία ειρήνης με το Τελ Αβιβ. Η Αίγυπτος και η Ιορδανία υπέγραψαν συμφωνίες ειρήνης με το Ισραήλ το 1979 και το 1994 αντίστοιχα.

    Ο.Κ.

    [03] ANAKOINΩΣΕΙΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ

    Αθήνα, 16 Απριλίου 2002 (13:40 UTC+2)

    Αλλαγές στο σύστημα προσλήψεων στο δημόσιο προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης. Συγκεκριμένα, ειδική μοριοδότηση θα ισχύει για τους συμβασιούχους στο δημόσιο, στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Ωστόσο ειδικός συντελεστής βαθμολόγησης της προϋπηρεσίας στο αντικείμενο της θέσης θα ισχύει για όλες τις προσλήψεις.

    Παράλληλα οι πανελλήνιοι γραπτοί διαγωνισμοί θα περιοριστούν ώστε να γίνονται σε συγκεκριμένες ειδικές κατηγορίες όπου απαιτούνται ειδικά προσόντα. Επίσης εισάγονται νέα κριτήρια για τη βαθμολόγηση με σειρά προτεραιότητας, όπως η γνώση ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών. Καθιερώνεται επίσης μια γραπτή δοκιμασία ώστε να βαθμολογούνται οι πρακτικές γνώσεις και οι δεξιότητες των υποψηφίων.

    Στις αλλαγές που ανακοίνωσε ο κ. Σκανδαλίδης περιλαμβάνονται ακόμη ο τριετής προγραμματισμός των προσλήψεων, η κατάργηση του περιορισμού υποβολής της αίτησης σε μια μόνο νομαρχία, η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων και ο περιορισμός της εντοπιότητας από το επίπεδο του νομού σε πολύ τοπικό επίπεδο.

    Οι εξαγγελίες του υπουργού συζητήθηκαν στη συνέχεια στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο κ. Σκανδαλίδης ζήτησε τις προτάσεις των μελών του Συμβουλίου ώστε να συμπεριληφθούν στο σχετικό νομοσχέδιο. Στις αλλαγές που ανακοινώθηκαν σήμερα έχουν ήδη συμπεριληφθεί οι προτάσεις του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού που με τον νέο νόμο θα ενισχυθεί με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.

    Αναφερόμενος στα μέτρα που παρουσίασε, ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι έχουν στόχο το σύστημα των προσλήψεων να γίνει πιο δίκαιο, πιο αντικειμενικό και πιο αποτελεσματικό. «Η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση, για κανένα λόγο και με κανένα τρόπο δεν πρόκειται να υποβαθμίσει μια μεγάλη κατάκτηση για το ζήτημα της αξιοκρατίας στη στελέχωση της δημόσιας διοίκησης, μια μεγάλη κατάκτηση για το στόχο της κοινωνίας των ίσων ευκαιριών και των αξιοκρατικών επιλογών, που είναι η ανεξάρτητη αρχή που και το Σύνταγμά μας κατοχύρωσε, το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού» είπε ο κ. Σκανδαλίδης.

    Ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι διατηρείται πλήρως η αντικειμενικότητα των κριτηρίων στις προσλήψεις και διαβεβαίωσε ότι οι αλλαγές που προωθούνται δεν έχουν στόχο την αποδέσμευση κάποιων χώρων από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ. «Παραμένουν όλα τα ίδια, εκείνο που πρέπει να κάνουμε όμως είναι να ενισχύσουμε την επιτάχυνση και την απογραφειοκρατικοποίηση των διαδικασιών για να μπορεί πραγματικά μια προκήρυξη που γίνεται σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να υλοποιείται ώστε να ανταποκρίνονται οι διαδικασίες στις ανάγκες της δημόσιας διοίκησης» πρόσθεσε.

    [04] ΝΑΥΑΓΕΙ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΤΖΕΜ ;

    Αθήνα, 16 Απριλίου 2002 (11:54 UTC+2)

    Στο κενό βρίσκεται η πρωτοβουλία του Γ.Α. Παπανδρέου και του Ισμαήλ Τζεμ για το Μεσανατολικό λόγω των αντικειμενικών δυσκολιών που παρουσιάζονται σε πολλά επίπεδα. Οι προϋποθέσεις που έθεσαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας δεν φαίνεται πως τηρούνται ενώ η Αθήνα φοβάται πως η ένταση στη Μέση Ανατολή μάλλον θα διαρκέσει περισσότερο απ΄ όσο υπολόγιζαν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε.

    Η κοινή ελληνοτουρκική πρωτοβουλία παραμένει σε αδράνεια αφού δεν διεφάνη θετική έκβαση από την επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Κόλιν Πάουελ στην περιοχή, ενώ ταυτοχρόνως, οι ισραηλινές αρχές δεν φαίνονται πρόθυμες να εγγυηθούν ασφαλή συνάντηση με τον Γιασέρ Αραφάτ.

    Το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται στη «δυσάρεστη θέση» -όπως σημείωναν διπλωματικές πηγές- να εξηγεί τη σκοπιμότητα και τις προοπτικές αυτής της κίνησης, η οποία αντιμετωπίζεται με αρκετές επιφυλάξεις στο εσωτερικό της χώρας. Κι αυτό γιατί μέχρι στιγμής, όπως διαπιστώνεται από πολιτικούς παρατηρητές, η κίνηση αυτή δεν έχει αποδώσει καρπούς, αλλά εκδηλώνεται για λόγους «δημοσίων σχέσεων» των δύο υπουργών.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γ.Α. Παπανδρέου δήλωσε στα «Νέα» την Τρίτη ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή αποτελεί απειλή για την Ευρώπη και την Ελλάδα ενώ εξακολουθεί να επιμένει για τη χρησιμότητα της κοινής πρωτοβουλίας με τον Ισμαήλ Τζεμ.

    Σε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης, που έδωσε στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «ΕΞΠΡΕΣ» ο Γιώργος Παπανδρέου, ξεκαθάρισε ότι μαζί με τον τούρκο ομόλογό του δεν αποφάσισαν να πάνε με ένα μαγικό ραβδί στην Μέση Ανατολή αλλά με κοινή εμπειρία και ρεαλιστικές απόψεις για να προσθέσει ότι, «το μεσανατολικό είναι ένα ιδιαίτερα περίπλοκο ζήτημα που χρόνια προσπαθούμε να λύσουμε. Δεν πηγαίνουμε με μη πραγματικές προσμονές και αναμονές. Πηγαίνουμε με πραγματιστική αντίληψη και μάλιστα θέλουμε να παίξουμε ένα ρόλο συμπληρωματικό της διεθνούς κοινότητας».

    Σε ότι αφορά το ρόλο της ΕΕ ο κ. Παπανδρέου παραδέχτηκε ότι η Ευρώπη έχει ουσιαστικό έλλειμμα στρατηγικής στην περιοχή, τονίζοντας όμως ότι «ουδέν κακόν αμιγές καλού», θεωρώντας ο ίδιος βέβαιο πως μέσα από αυτές τις καταστάσεις και τις συγκρούσεις θα γεννηθεί μια νέα ουσιαστικότερη κοινή εξωτερική πολιτική των δεκαπέντε.

    [05] ΑΠΑΝΤΗΣΗ Δ. ΣΙΟΥΦΑ ΣΤΟΝ ΓΓ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

    Αθήνα, 16 Απριλίου 2002 (21:08 UTC+2)

    Η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος αποτελεί σοβαρότατη υπόθεση και βασική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, εφόσον όμως η κυβέρνηση επιθυμεί τη συζήτηση των προτάσεων της Επιτροπής Γεωργακόπουλου μπορεί να τις φέρει στη Βουλή, επισημαίνει ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Σιούφας σε απάντησή του σε πρόσκληση του ΓΓ του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Κανελλόπουλου.

    "Πήραμε την επιστολή που μας απευθύνετε ως "Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Κοινωνικού Διαλόγου για την Αναμόρφωση του Φορολογικού συστήματος" ή (όπως ανέφερε ο προϊστάμενος σας Υπουργός) της "ειδικής ομάδας που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών" για το φορολογικό.

    Το πρώτο που θέλουμε να παρατηρήσουμε είναι μια ουσιώδης μεταβολή ανάμεσα στην ανοικτή πρόσκληση του κ. Υπουργού και την επιστολή σας. Γνωρίζετε ότι παρουσιάζοντας το πόρισμα της Επιτροπής Γεωργακόπουλου και τις απόψεις του για τη φορολογική μεταρρύθμιση ο Υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών ανέφερε ότι στην "ειδική ομάδα", που έχει συσταθεί στο Υπουργείο, "καλούνται να ορίσουν εκπροσώπους τους οι φορείς της εργοδοσίας και των επιχειρήσεων, καθώς και των επαγγελματικών ομάδων" και ότι η ομάδα θα "υποστηρίζεται από υπηρεσιακούς παράγοντες".

    Διακρίνουμε τώρα, μια προσπάθεια εμπλοκής των κομμάτων σε μια διαδικασία που προφανώς παραμένει ακαθόριστη περιπλανιέται σε διάφορα επίπεδα (τεχνοκρατικό, κοινωνικό, πολιτικό) εντάσσεται στο πλαίσιο των λειτουργιών του Υπουργείου (κατ΄ επέκταση της Κυβέρνησης), αλλ' επιχειρεί να κρατήσει την Κυβέρνηση μακριά από οιεσδήποτε ευθύνες", επισημαίνει στην επιστολή του προς τον κ. Κανελλόπουλο ο ΓΓ της Κ.Ο. της Ν.Δ. και προσθέτει:

    "Ένα δεύτερο σημείο αφορά την πρόταση σας για τον ορισμό ζητημάτων, που ήδη έχουν οριστεί από τον αρμόδιο Υπουργό, όπως για παράδειγμα το χρονοδιάγραμμα του διαλόγου, τη στιγμή που ήδη έχει προκαθοριστεί ως διάρκεια το δίμηνο.

    Μείζον ζήτημα θεωρούμε το γεγονός ότι ως βάση (ή έστω ως σημείο έναρξης) του διαλόγου αποτελεί, εκ των πραγμάτων, το πόρισμα της Επιτροπής Γεωργακόπουλου, τα συμπεράσματα του οποίου πομπωδώς παρουσίασε ο Υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών, έντονα αποδοκίμασαν ορισμένα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και τελικά απέρριψε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Κατ' επέκταση τίθεται το ερώτημα: ποιο νόημα μπορεί να έχει η συμμετοχή των κομμάτων στη συζήτηση προτάσεων που ήδη έχουν απορριφθεί. Εάν όμως η Κυβέρνηση όπως η ίδια τελικά εμφανίζεται δεν έχει καμιά απολύτως θέση και απλώς αναζητά ιδέες ή μετρά αντιδράσεις της κοινωνίας και των πολιτικών δυνάμεων είναι ανάγκη να δηλωθεί ευθέως προκειμένου να είναι σαφές τι ζητείται από τους άλλους", υπογραμμίζει.

    Ο κ. Σιούφας κάνει επίσης λόγο για μεθοδεύσεις της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι "όπως ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση του Ασφαλιστικού (μελέτη Σπράου, μελέτη Βρετανών αναλογιστών) έτσι ακριβώς και στο Φορολογικό (Πόρισμα της Επιτροπής Γεωργακόπουλου) η Κυβέρνηση επαφίεται αρχικά σε επιτροπές που επιλέγει και ορίζει η ίδια, διαθέτει σ' αυτές τεράστιο χρόνο, αποφεύγει κάθε διάλογο και, όταν φτάσει σε αδιέξοδο, θυμάται τους κοινωνικούς εταίρους και τις πολιτικές δυνάμεις".

    "Ενώ η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχει συγκεκριμένες θέσεις για όλα τα ζητήματα και ενώ κατηγορεί όλους τους άλλους ότι δεν έχουν θέσεις και προτάσεις, όταν έρθει η ώρα των αποφάσεων αποστασιοποιείται από τα πορίσματα των επιτροπών που έχει συγκροτήσει, δηλώνει ότι δεν έχει θέσεις και καλεί τους άλλους να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις και ιδέες", επισημαίνει.

    Επαναλαμβάνει ότι η Νέα Δημοκρατία πιστεύει στο διάλογο και θεωρεί αναγκαία τη σύνθεση απόψεων, ιδίως μάλιστα σε ό,τι αφορά μείζονα ζητήματα, τονίζει ωστόσο ότι πολιτικός διάλογος, όμως, "δεν μπορεί να διεξάγεται στο πλαίσιο ειδικών ομάδων εργασίας (και μάλιστα ομάδων που ξεκινούν ως υπηρεσιακές και επιχειρούν να μεταμφιεστούν ως πολιτικές ή ως συντονιστές κοινωνικού διαλόγου) οιουδήποτε υπουργείου". "Και ούτε βεβαίως ο διάλογος μπορεί να χρησιμοποιείται απλά και μόνο για την κάλυψη επικοινωνιακών αναγκών του κυβερνώντος κόμματος την ανυπαρξία κυβερνητικού προγράμματος και την συγκάλυψη της αδυναμίας παραγωγής έργου", αναφέρει.

    "Βεβαίως το πόρισμα της Επιτροπής Γεωργακόπουλου εγγίζει πολύ σοβαρά ζητήματα. Εφόσον όμως η Κυβέρνηση επιθυμεί τη συζήτησή τους μπορεί να τα φέρει στη Βουλή.

    Βεβαίως η αναμόρφωση του Φορολογικού Συστήματος αποτελεί σοβαρότατη υπόθεση και ως γνωστό- βασική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας. Εφόσον όμως η Κυβέρνηση ενστερνίζεται την ανάγκη αυτή μπορεί να φέρει τις προτάσεις της Επιτροπής Γεωργακόπουλου στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Το θέμα είναι πολιτικό και οι τοποθετήσεις των κομμάτων πρέπει να γίνονται στη Βουλή.

    Ελπίζουμε ότι σύντομα η Κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλία ουσιαστικού διαλόγου στη Βουλή, καταθέτοντας εάν βεβαίως έχει- και συγκεκριμένες προτάσεις", καταλήγει ο κ. Σιούφας.

    [06] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

    Αθήνα, 16 Απριλίου 2002 (21:07 UTC+2)

    Η Νέα Δημοκρατία αναμένει από την κυβέρνηση να τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της, επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το θέμα της βασιλικής περιουσίας.

    "Οταν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και, άρα, η Κυβέρνηση Σημίτη πήραν μονομερώς την πρωτοβουλία, αφενός να φέρουν στη Βουλή και να ψηφίσουν και, αφετέρου, να εφαρμόσουν την γνωστή ρύθμιση για τα περιουσιακά στοιχεία της τέως βασιλικής οικογένειας, ανέλαβαν, και μάλιστα ευθέως και ανεπιφυλάκτως, έναντι του Ελληνικού Λαού μια διπλή δέσμευση: Από τη μια πλευρά να μην διασυρθεί το Ελληνικό Δημόσιο και, επομένως, η χώρα διεθνώς και ειδικότερα στα αρμόδια διεθνή fora. Και από την άλλη να μην επιβαρυνθεί, έστω και στο ελάχιστο, προς όφελος τρίτων ο Έλληνας φορολογούμενος, ο οποίος ούτως ή άλλως σήμερα πλήττεται βαρύτατα από την προκλητικώς άδικη και πρωτοφανώς πρόχειρη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης", δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος.

    "Αντί για κραυγές και ψιθύρους και αντί για μεγαλόστομες εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα, αναμένουμε από την Κυβέρνηση Σημίτη αποτελέσματα. Και, ειδικότερα, να τηρήσει στο ακέραιο την προαναφερόμενη διπλή αυτή δέσμευση. Κάνουμε δε και την, αυτονόητη βεβαίως, επισήμανση προς την Κυβέρνηση Σημίτη, ότι δικαιολογίες αποτυχίας δεν υπάρχουν", υπογράμμισε.

    [07] ΔΑΝΕΙΟ 1 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥ ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Ν.Τ.

    Άγκυρα, 16 Απριλίου 2002 (21:06 UTC+2)

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) συμφώνησε να παράσχει στην Τουρκία το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων μετά από εξέταση της οικονομικής προόδου που έχει συντελεστεί στη χώρα.

    Όπως μετέδωσε το Associated Press, το ποσό της οικονομικής βοήθειας αποτελεί μέρος του ευρύτερου δανείου ύψους 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα παράσχει το Ταμείο στη χώρα σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, όπως συμφωνήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.

    "Οι τουρκικές αρχές έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων", επισήμανε η αναπληρωτής διευθυντής του οργανισμού Αν Κρουεγκερ.

    Τον ερχόμενο Ιούνιο το Δ.Ν.Τ. θα εξετάσει την οικονομική πρόοδο της Τουρκίας και θα κρίνει εάν είναι αναγκαία η παροχή νέου δανείου.

    [08] ΑΙΧΜΕΣ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΚΗΡΥΞΑΝ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 18ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 16 Απριλίου 2002 (20:56 UTC+2)

    Επικριτικός απέναντι στις συνδικαλιστικές παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΔΑΣ και Αυτόνομη Παρέμβαση, που κήρυξαν απεργία στις 18 Απριλίου για το ασφαλιστικό εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, μιλώντας σε συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ, στη Θεσσαλονίκη.

    Ο κ. Πολυζωγόπουλος κατηγόρησε τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΔΑΚΕ, τη ΔΑΣ και της Αυτόνομης Παρέμβασης , ότι αφότου απορρίφθηκε στη συνεδρίαση της ολομέλειας της ΓΣΕΕ η πρόταση τους για απεργία, μετέφεραν την πρόταση στα Εργατικά Κέντρα, για να εξυπηρετήσουν τις σκοπιμότητες των κομμάτων, στα οποία πρόσκεινται.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ επισήμανε ότι με αυτό τον τρόπο «σχισματοποιείται» το συνδικαλιστικό κίνημα και γίνεται κατάχρηση του ιερού δικαιώματος των εργαζομένων για απεργία.

    Επιπλέον, ο κ. Πολυζωγόπουλος επισήμανε ότι η ΠΑΣΚΕ δεν «θυσιάζει» τους εργαζόμενους για να υποστηρίξει την κυβερνητική πολιτική. «Λέμε «ναι» σε αυτά που είναι σωστά και «όχι» σε αυτά που δεν κινούνται σε φιλολαϊκή κατεύθυνση», επισήμανε και πρόσθεσε ότι η ΠΑΣΚΕ δεν θα «κατεβάσει τη σημαία των διεκδικήσεων».

    [09] ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΖΗΤΟΥΝ 41 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Απριλίου 2002 (20:54 UTC+2)

    Σαράντα ένας Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι της Θεσσαλονίκης με κοινό υπόμνημά τους προς το Υπουργείο Παιδείας, δημόσια υποστηρίζουν την υλοποίηση του διπλού στόχου: ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, το ταχύτερο δυνατό και στα πλαίσια ισόρροπης γεωγραφικής ανάπτυξης, κατά προτεραιότητα εγκατάσταση Σχολών στα Γρεβενά.

    Στο υπόμνημά τους οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι της Θεσσαλονίκης μεταξύ άλλων υπογραμμίζουν ότι "το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας θα πρέπει να σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο, ώστε:

    - Να αντιστοιχηθεί στις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες της Εθνικής Οικονομίας και των περιφερειακών κοινωνιών.

    - Να συγκροτήσει περιεχόμενο σπουδών σε μοντέρνο και πρωτοποριακό πλαίσιο.

    - Να διαρθρωθεί με βάση προδιαγραφές εκπαίδευσης υψηλής ποιότητας, που θα αφορούν τόσο υλικοτεχνικές υποδομές όσο και τα στελέχη εκπαίδευσης".

    Επίσης υπογραμμίζουν ότι "οι αρχές της απονομής δικαιοσύνης, της ισόρροπης ανάπτυξης, της αξιοποίησης πλεονεκτημάτων σε νευραλγικούς τομείς, της στήριξης περιοχών για την αντίστροφη των υπαρκτών φθινουσών τάσεων αποτελούν το πλαίσιο για τη δημόσια και υπεύθυνη υποστήριξη της πρότασης για ίδρυση Σχολών του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στα Γρεβενά, μαζί φυσικά και με τις τρεις άλλες πρωτεύουσες των Νομών. Η συνέπεια ως προς αυτές τις αρχές οδηγεί αβίαστα στην επιλογή να δοθεί έμφαση και προτεραιότητα στο συγκριτικά υποβαθμισμένο και μέχρι τώρα εκπαιδευτικά παραγκωνισμένο Νομό, το Νομό Γρεβενών".

    Και το υπόμνημα κλείνει με την διαβεβαίωση ότι: "ως Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι θα προσφέρουμε από τις θέσεις μας τις υπηρεσίες εκείνες, ώστε να επιτευχθεί, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, η οργάνωση, η λειτουργία και η ανάπτυξη των προτεινόμενων Σχολών".

    [10] ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΗΘΛΕΕΜ

    Νέα Υόρκη, 16 Απριλίου 2002 (20:53 UTC+2)

    του απεσταλμένου μας Χ. Μάτη

    Την απόφαση της κυβέρνησης να μεταβεί με ειδική πτήση στη Βηθλεέμ για να μεταφέρει το θείο φως για την λειτουργία της Ανάστασης στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Μαγκριώτης, κατά τη Συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη, όπου εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

    Ο κ. Μαγκριώτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επίπεδο των εκδηλώσεων και για τη συμμετοχή των Ομογενών, με την ηγεσία των οποίων είχε επαφές και συναντήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων συζήτησε για την προβολή του 2004. Περισσότερες λεπτομέρειες για το ταξίδι στη Βηθλεέμ δεν έγιναν ακόμα γνωστές.

    [11] Ο ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΣΤΟΝ 2ο ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΒΟΛΕΙ

    Θεσσαλονίκη, 16 Απριλίου 2002 (20:51 UTC+2)

    Ο ακραίος του Ηρακλή Θεόκλητος Καρυπίδης (22 ετών, 2μ.) αναδείχτηκε πολυτιμότερος παίκτης του 2ου τελικού των πλέι οφ της Α1 ανδρών στο βόλεϊ. Ο Καρυπίδης, στο ματς Ηρακλής-Ολυμπιακός 3-0 κέρδισε 10 πόντους, με 7/8 επιθέσεις (88% αποτελεσματικότητα), 3 μπλοκ, ενώ είχε 1 άμυνα και 63% αποτελεσματικότητα στην υποδοχή.

    [12] Ο ΝΑΣΤΑΖΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

    Βρυξέλες, 16 Απριλίου 2002 (20:50 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Άντριαν Ναστάζε παρουσίασε σήμερα στις Βρυξέλες ενώπιον των 19 πρεσβευτών του ΝΑΤΟ τις εξελίξεις που έχουν σημειωθεί στην χώρα σε τομείς όπως η άμυνα, η εσωτερική και εξωτερική πολιτική αναφορικά με την εκπλήρωση των απαραίτητων κρητηρίων για την ένταξη στη Συμμαχία.

    "Θέλουμε να δείξουμε την εικόνα μιας χώρας που επιδιώκει να ανταποκριθεί στα κριτήρια της ένταξης στο ΝΑΤΟ, μιας υπεύθυνης χώρας" τόνισε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός τον οποίο συνόδευσαν ο υπουργός Εξωτερικών Μιρτσέα Γκεοάνα και Άμυνας Ίοαν Μιρτσέα Πάσκου.

    Η ρουμανική αποστολή είχε συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας Τζορτζ Ρόμπερτσον, τον επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση Γκέντερ Φερχόιγκεν και την εισηγήτρια του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ρουμανία, Έμμα Νίκολσον.

    Ο κ. Φερχόιγκεν εξήρε τις προσπάθειες της ρουμανικής κυβέρνησης για την πρόοδο που έχει συντελεστεί καθώς η χώρα έχει εκπληρώσει όλα όσα είχε υποσχεθεί.

    Η πλειοψηφία των ευρωπαίων αξιωματούχων εξέφρασε την υποστήριξή τους για την ένταξη της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ.

    Θέμα των συνομιλιών αποτέλεσε και αυτό των διεθνών υιοθεσιών για το οποίο ο Ρουμάνος πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι αρχές του Βουκουρεστίου προσπαθούν να ενθαρρύνουν τις υιοθεσίες στην χώρα.

    [13] ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΒΛΑΒΗ ΣΤΟ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΤΡΙΒΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΠΙΛΟΤΟΣ ΤΟΥ

    Κιμχάε, 16 Απριλίου 2002 (20:48 UTC+2)

    Ο κυβερνήτης του μοιραίου αεροσκάφους των κινεζικών αερογραμμών που συνετρίβη χθες στην Νότια Κορέα, Γου Ζιν Λού δήλωσε στις αρχές ότι δεν αντιλήφθηκε κανένα μηχανικό πρόβλημα στο αεροσκάφος πριν από τη συντριβή του. Από την πτώση σκοτώθηκαν 124 άτομα, τέσσερα αγνοούνται και 38 τραυματίστηκαν σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό.

    Οπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Αssociated Press, ανώτατος αξιωματούχος ανέφερε πως αιτία του δυστυχήματος ήταν οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή. Τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους έχουν ήδη περισυλλεγεί από τα συντρίμμια και αναμένεται να ρίξουν φως στα αίτια της πτώσης.

    Η διοίκηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Κίνας διέταξε να γίνει έλεγχος σε όλα τα αεροσκάφη του στόλου καθώς πρόκειται για το πρώτο δυστύχημα του κινεζικού αερομεταφορέα.

    O.K.

    [14] Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΑΤΣΟ

    Βρυξέλλες, 16 Απριλίου 2002 (20:45 UTC+2)

    Με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Αξίας παρασημοφόρησε σήμερα τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Τσάτσο, η ΟΔ Γερμανίας για τη μέχρι τώρα πολιτική και ακαδημαϊκή του διαδρομή, την προσφορά του στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης και το ρόλο του στη σύσφιξη των ελληνογερμανικών σχέσεων.

    Σε τελετή που έγινε στο ευρωκοινοβούλιο, παρουσία πολλών καλεσμένων, ο πρέσβης της Γερμανίας στην ΕΕ, Βίλχεμ Σένφελντερ, δήλωσε ότι το γερμανικό κράτος τιμά έναν μαχητή της δημοκρατίας, έναν γνήσιο ευρωπαϊστή, έναν επιστήμονα με διεθνή αναγνώριση, έναν άριστο πολιτικό και έναν πρωτεργάτη των ελληνογερμανικών σχέσεων.

    Αφού έκανε εκτενή αναφορά στην πολιτική διαδρομή του κ.Τσάτσου, στην αντιστασιακή του δράση και στο επιστημονικό του έργο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους άρρηκτους δεσμούς, λόγω και της οικογενειακής του παράδοσης, που τον συνδέουν με τον γερμανικό πολιτισμό, όπως και στο πλούσιο επιστημονικό έργο που έχει επιτελέσει στη Γερμανία παράλληλα με την επιστημονική του παρουσία στην Ελλάδα.

    Εκ μέρους των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών στο ευρωκοινοβούλιο, ο αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Γκέρντ Σμιτ, δήλωσε υπερήφανος που η χώρα του αναγνωρίζει την πολύτιμη προσφορά του κ.Τσάτσου, υπογραμμίζοντας το ρόλο που έχει παίξει στη συνεργασία των ελληνικών με τις γερμανικές αντιπροσωπείες, κυρίως στο πλαίσιο της Σοσιαλιστικής Ομάδας.

    "Δεν τιμάται μόνο ο Δ. Τσάτσος με τον Μεγαλόσταυρο της Αξίας, αλλά και το ίδιο το βραβείο παίρνει μεγαλύτερη αξία όταν δίνεται σε έναν επιστήμονα και πολιτικό του διαμετρήματος του Δημήτρη Τσάτσου" υπογράμμισε ο κ.Σμιτ.

    Ο κ.Τσάτσος, αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της Γερμανίας δεν έκρυψε τη χαρά και την προσωπική του ικανοποίηση για την τιμή που του έγινε. Πρόσθεσε, όμως, ότι τα επιτεύγματα ενός ανθρώπου, τόσο στην επιστήμη όσο και στην πολιτική, δεν θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα χωρίς τη στήριξη ικανών συνεργατών και μαθητών.

    "Σε αυτούς τους συνεργάτες και μαθητές μου, αλλά και στους γονείς μου, οφείλω την προσωπική μου διαδρομή" είπε, διαβεβαιώνοντας τους παριστάμενους ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται με το ίδιο πάθος για τη Δημοκρατία, την Ευρώπη, την Ελλάδα και τη δεύτερη πατρίδα του, τη Γερμανία.

    [15] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΟΡΓΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Απριλίου 2002 (20:44 UTC+2)

    Σε σύσκεψη συνδικαλιστικών στελεχών της ΠΑΣΚΕ Θεσσαλονίκης μίλησε απόψε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος και αναφέρθηκε στο ζήτημα του Ασφαλιστικού και την τακτική της παράταξης.

    Στη σύσκεψη μετείχαν ο πρόεδρος του ΕΚΘ Νίκος Γιαννόπουλος, μέλη και άλλα στελέχη που έθεσαν τον προβληματισμό τους.

    Πριν τη σύσκεψη ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

    - Ερώτηση: Υπάρχει ανάγκη να πεισθούν τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ για τη θέση απέναντι στο Ασφαλιστικό;

    - Απάντηση: Υπάρχει η ανάγκη της ενημέρωσης. Εάν θα ενημερωθούν, οι ίδιοι θα αξιολογήσουν τις προτάσεις. Και πιστεύω αξιολογώντας τες και βλέποντας ποιο είναι το κοινωνικό αποτέλεσμα που δίνουν θα πεισθούν, διότι είναι σε θετική κατεύθυνση πράγματι.

    - Ερώτηση: Ένα μεγάλο μέρος εργατικών κέντρων πάνε σε απεργία την Πέμπτη, δημιουργεί μια κατάσταση αυτό στο συνδικαλιστικό κίνημα;

    - Απάντηση: Ζητάτε από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ να σχολιάσει αποφάσεις οργάνων. Είναι σεβαστές όλες οι αποφάσεις. Υπάρχουν διαφορετικές φωνές, όπως ξέρετε, στο συνδικαλιστικό κίνημα, όλες οι φωνές είναι δημιουργικές.

    - Ερώτηση: Υπάρχουν θέματα που χωρίζουν τις προτάσεις του υπουργείου Εργασίας, για το Ασφαλιστικό, από τις δικές σας;

    - Απάντηση: Υπάρχουν θέματα τα οποία δεν εμπεριέχονται στις προτάσεις. Είναι τα επικουρικά ταμεία, τι θα γίνει, έχουμε ανθρώπους που έχουν κάτω από 4.500 ένσημα, πως θα καλυφθούν, υπάρχουν άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με τα ειδικά ταμεία.

    Αυτά για να αντιμετωπιστούν πρέπει να συζητηθούν. Εγώ δεν κατανοώ τι θα πει δεν συζητάνε. Αυτό δεν μπόρεσε ποτέ να το καταλάβω, ούτε θα το καταλάβω ποτέ. Αυτή η χώρα γέννησε τη Δημοκρατία, γέννησε τον πολιτισμό, πολιτισμός θα πει πρώτα-πρώτα συζητάμε για να συνεννοηθούμε. Εδώ απαγορεύεται για να συζητήσεις. Η δημοκρατία έφτασε μέχρι εκεί ως προς τη λειτουργία της. Η κυβέρνηση δεν αποφεύγει την επίλυση του Ασφαλιστικού. Οι προτάσεις της δίνουν λύσεις σε μια σειρά από ζητήματα, τα οποία είναι προβλήματα γιατί δημιουργήθηκαν από τους νόμους της Ν.Δ., δεν επιδεινώνεται η θέση των μισθωτών, δεν αυξάνονται τα όρια ηλικίας, δεν μειώνονται οι συντάξεις, δεν επιδεινώνεται η θέση της γυναίκας στην ασφάλιση, αντίθετα υπάρχουν ρυθμίσεις υπέρ της, δεν τίθενται σε κίνδυνο τα βαρέα και ανθυγιεινά, όπως πήγε να γίνει πέρυσι, και αυξάνονται οι κατώτατες συντάξεις.

    Το ερώτημα είναι άλλο: Εάν η οικονομική υποστήριξη εξασφαλίζει διαχρονική λύση; Και μετράει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ να δούμε αν το μέγεθος της οικονομικής υποστήριξης είναι τέτοιο που διαχρονικά να υποστηρίζεται το σύστημα. Αυτό είπε και στη διοίκηση της ΓΣΕΕ. Να μετρήσουμε αν πράγματι το 1% του ΑΕΠ αρκεί για τη χρηματοδότηση του ΙΚΑ. Και εφόσον αυτό δεν εξασφαλίζεται, δεν έχουμε επάρκεια, δηλαδή, στη χρηματοδότηση, να κάναμε και απεργία. Έσπευσαν να κάνουν εδώ και τώρα απεργία και απαγόρευσαν, μάλιστα, να γίνει η προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας. Είναι δυνατό να μην έχει συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας, για να δεις τις παραμέτρους αυτής της πρότασης, αλλά να σπεύδεις να κάνεις απεργία; Δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε έτσι.

    [16] ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΕΞ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΑΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 16 Απριλίου 2002 (20:37 UTC+2)

    Με τον ομόλογό του της Ουκρανίας, Ανατόλι Ζλένκο, θα συναντηθεί αύριο ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, με τον οποίο θα υπογράψει διμερείς συμφωνίες στους τομείς εκπαίδευσης, επιστήμης και πολιτισμού. Το βράδυ, ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει στο συνέδριο του Economist.

    [17] ΑΝΤΙΔΡΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΕΒΗΛΩΣΕΙΣ ΕΒΡΑΪΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

    Αθήνα, 16 Απριλίου 2002 (20:37 UTC+2)

    Την άμεση προστασία των εβραϊκών ιδρυμάτων και την καταδίκη των κάθε είδους ρατσιστικών εκδηλώσεων ζητά από την κυβέρνηση το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδας, με αφορμή περιστατικά βεβήλωσης εβραϊκών μνημείων στην Ελλάδα.

    Το Ισραηλιτικό Συμβούλιο σε ανακοίνωση που εξέδωσε επιρρίπτει ευθύνες για την αναζωπύρωση των εκδηλώσεων ρατσιστικής μισαλλοδοξίας στην "απερίσκεπτη και χωρίς συναίσθηση της ιστορικής πραγματικότητας στάση πολιτικών παραγόντων και των ΜΜΕ, κατά των Ελλήνων Ισραηλιτών".

    Οπως αναφέρει "περιθωριακές ομάδες και άτομα κρυπτόμενα πίσω από το μανδύα των τραγικών γεγονότων της Μέσης Ανατολής και καλυπτόμενα από τη διδασκαλία του αντισημιτισμού, που κηρύσσουν ανενδοίαστα και ανεύθυνα οι προαναφερθέντες παράγοντες, βεβήλωσαν χθες το εβραϊκό νεκροταφείο των Ιωαννίνων και το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη".

    Τέλος, σημειώνεται ότι στα Ιωάννινα βεβηλώθηκε μεταξύ των άλλων και ο τάφος του Ιωσήφ Γκανή, ο οποίος πρόσφατα είχε κληροδοτήσει στο πανεπιστήμιο της πόλης ολόκληρη την περιουσία του, ύψους άνω του 1 δισ. δραχμών.

    [18] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΟΥΕΛ - ΣΑΡΟΝ

    Ιερουσαλήμ, 16 Απριλίου 2002 (20:35 UTC+2)

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ συνεχίζει τις διπλωματικές επαφές του για την επίτευξη εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή ενώ την ίδια ώρα οι ισραηλινές δυνάμεις εισβάλλουν σε παλαιστινιακά εδάφη.

    Στην Ιερουσαλήμ ολοκληρώθηκε το απόγευμα η συνάντηση μίας ώρας του Πάουελ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν, χωρίς να γίνουν δηλώσεις για το περιεχόμενό της. Ο Πάουελ είπε απλώς ότι είχε μια πολύ καλή συνομιλία με τον ισραηλινό πρωθυπουργό. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί αύριο στη Ραμάλα με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και μετά θα αναχωρήσει για το Κάιρο.

    Σε μία άλλη εξέλιξη το στρατιωτικό σκέλος της Χαμάς απείλησε πως θα δολοφονήσει τον Αριέλ Σαρόν, την κυβέρνηση και τους στρατηγούς του μετά την σύλληψη, τη Δευτέρα, στην Ραμάλα του Μαρουάν Μπαργκούτι, ηγέτη της οργάνωσης στην Δυτική Οχθη.

    O.K.

    [19] ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η ΚΑΡΛΑ ΝΤΕΛ ΠΟΝΤΕ

    Βελιγράδι, 16 Απριλίου 2002 (20:33 UTC+2)

    Η Γενική Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία Κάρλα Ντελ Πόντε θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη επίσκεψη στο Βελιγράδι, όπου θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους της γιουγκοσλαβικής και σερβικής κυβέρνησης για τη συνεργασία της Γιουγκοσλαβίας με το Δικαστήριο.

    Η Κάρλα Ντελ Πόντε θα έχει συνομιλίες με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Σάβο Μάρκοβιτς και Γκόραν Σβιλάνοβιτς, με τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Σερβίας Ντούσαν Μιχαϊλοβιτς και Βλάνταν Μπάτιτς και με τον αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης, επικεφαλής του συντονιστικού κέντρου για το Κοσσυφοπέδιο Νεμπόισα Τσόβιτς.

    Στο πλαίσιο της παραμονής της στο Βελιγράδι η Γενική Εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Χάγης θα έχει επίσης συναντήσεις με εκπροσώπους Συλλόγων συγγενών απαχθέντων και αγνοουμένων Σέρβων από το Κόσοβο και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

    Οπως δήλωσε η εκπρόσωπός της Φλόρανς Αρτμαν "η Γενική Εισαγγελέας αναμένει συλλήψεις και εκδόσεις στη Χάγη όλων των υπόπτων για εγκλήματα πολέμου που βρίσκονται στη Γιουγκοσλαβία".

    "Το Βελιγράδι γνωρίζει τις υποχρεώσεις του, οι οποίες μετά από την υιοθέτηση του νόμου για τη συνεργασία με τη Χάγη δεν είναι πλέον μόνο διεθνείς, αλλά και εσωτερικές", τόνισε η κ. Αρτμαν.

    Η κ. Ντελ Πόντε αρχίζει από αύριο περιοδεία στην περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας με πρώτο σταθμό το Σεράγεβο, όπου θα έχει συνομιλίες με εκπρόσωπους της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία.

    Μετά την επίσκεψή της στο Βελιγράδι, θα μεταβεί στην Πρίστινα, όπου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με το διοικητή της KFOR Μαρσέλ Βαλαντέν, τον επικεφαλής της UNMIK Μίκαελ Στάινερ, τον πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα και τον πρωθυπουργό Μπαϊράμ Ρετζέπι.

    [20] ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΣΕ ΔΙΚΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΔΙΟΧΕΥΤΕΥΣΗ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΜΕ ΑΝΗΛΙΚΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Απριλίου 2002 (20:32 UTC+2)

    Τριανταπεντάχρονος προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών από τη Θεσσαλονίκη παραπέμπεται σε δίκη με την κατηγορία ότι διοχέτευσε στο Ιντερνέτ πορνογραφικό υλικό με εικονιζόμενες ανήλικες.

    Πρόκειται για τον Παναγιώτη Μυλωνά, ο οποίος παραπέμπεται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης κατηγορούμενος για παράβαση του νόμου περί ασέμνων.

    Αστυνομικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης - που ασχολούνται με αδικήματα του διαδικτύου - εντόπισαν τον Οκτώβριο του 2000 τον 35χρονο σε συνεργασία με συναδέλφους τους από την Αθήνα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Μυλωνάς διοχέτευσε σε κόμβους συνομιλιών φωτογραφίες πορνό με ανήλικες, ηλικίας κάτω των 10 ετών, από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο του 2000. Στη συνέχεια κατηγορείται ότι έστελνε μηνύματα σε χρήστες του Ιντερνετ ζητώντας ανταλλαγή παρόμοιου πορνογραφικού υλικού. Επίσης, σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα Cd-rom που περιείχαν τις φωτογραφίες.

    Στη διάρκεια της ανάκρισης ο 35χρονος υποστήριξε ότι κάποιος άγνωστος χρήστης του Ιντερνετ χρησιμοποίησε την ηλεκτρονική του διεύθυνση για να διοχετεύσει στο διαδίκτυο τις φωτογραφίες.

    Γ.Χ.

    [21] ΠΕΛΑΤΙΣΣΑ ΖΗΤΑΕΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟ ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 16 Απριλίου 2002 (20:26 UTC+2)

    Χρηματική αποζημίωση 37.500 ευρώ διεκδικεί ως αποζημίωση - μέσω των δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης - πελάτισσα κομμωτηρίου που υπέστη στο κεφάλι εγκαύματα όταν πήγε να βάψει τα μαλλιά της.

    Το περιστατικό σημειώθηκε πριν από επτά χρόνια σε κομμωτήριο της περιοχής Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης όταν η 17χρονη, τότε, πελάτισσα ζήτησε από την ιδιοκτήτρια

    του κομμωτηρίου να της κάνει "μες" στα μαλλιά της. Όμως, όπως αναφέρει στην αγωγή της, που συζητήθηκε σήμερα από το Μονομελές Πρωτοδικείο, υπέστη βαρύτατης μορφής έγκαυμα στο τριχωτό της κεφαλής και μέχρι σήμερα είναι αναγκασμένη να υποβάλλεται σε ειδικές θεραπείες.

    Η ενάγουσα ζήτησε να της καταβληθεί αρχικά το ποσό των 17.182 ευρώ - και το υπόλοιπο μόλις εκδοθεί η οριστική απόφαση του δικαστηρίου - για να ανταπεξέλθει στα έξοδα νοσηλείας.

    Το δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει την απόφαση τον ερχόμενο μήνα.

    Γ.Χ.

    [22] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΣΑΣΟΥΛΕ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ

    Σκόπια, 16 Απριλίου 2002 (20:25 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Σλόμπονταν Τσάσουλε είχε σήμερα συνομιλίες με τον ομόλογό του από το Λουξεμβούργο Λίντιε Πόλφερ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του σκοπιανού υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Τσάσουλε ενημέρωσε τον ομόλογό του για τη κατάσταση που επικρατεί στην ΠΓΔΜ καθώς και για τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για την αποκατάσταση της σταθερότητας μέσω των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων και την τήρηση της συμφωνίας της Οχρίδας.

    Ευχαρίστησε μάλιστα τον κ. Πόλφερ για την χρηματική βοήθεια που προσέφερε το Λουξεμβούργο στη διάσκεψη δωρητριών χωρών για την ΠΓΔΜ.

    Τόνισε μάλιστα ότι αναμένει την υποστήριξη του Λουξεμβούργου για την επικύρωση της συμφωνίας Σταθεροποίησης και Συνεργασίας μεταξύ της ΠΓΔΜ και της ΕΕ από το Κοινοβούλιο της χώρας.

    Ο κ. Πόλφερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον ρόλο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ σχετικά με την επίλυση της κρίσης καθώς και για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

    Τόνισε μάλιστα ότι το Λουξεμβούργο θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες της χώρας για ένταξη στις ευρω-ατλαντικές δομές εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα για επικύρωση της συμφωνίας Σταθεροποίησης και Συνεργασίας από το Κοινοβούλιο της χώρας.

    Σχετικά με τις διμερείς σχέσεις οι δυο πλευρές εκτίμησαν αναγκαία την συνέχιση τους σε όλους τους τομείς .

    [23] ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΝΑΣΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Βουκουρέστι, 16 Απριλίου 2002 (20:24 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Αντριαν Ναστάσε ακύρωσε την προγραμματισμένη για αύριο επίσκεψη του στην Ελλάδα, καθώς το πρόγραμμα του δεν του επιτρέπει να συμμετέχει στην Διάσκεψη για την Περιφερειακή Συνεργασία στην Αθήνα, ανακοίνωσε το απόγευμα το υπουργείο Πληροφόρησης.

    [24] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΣΟΕΕ

    Αθήνα, 16 Απριλίου 2002 (20:17 UTC+2)

    Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, κατά την ομιλία του στην ΑΣΟΕΕ με θέμα "Με τη νέα γενιά, για το μέλλον", κατηγορώντας τη για αδυναμία προώθησης διαρθρωτικών αλλαγών, καθεστωτικές πρακτικές, κατεστημένες αντιλήψεις και παρακρατικές μεθοδεύσεις.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η ΝΔ "δεν είναι αντί και κατά" αλλά απέναντι στα προβλήματα, τα οποία δημιουργούν μία αβάσταχτη καθημερινότητα, χάος, διαφθορά και αναξιοκρατία, στέλνοντας στην απόγνωση χιλιάδες νέους. Κάλεσε τη νέα γενικά να είναι περισσότερο ενεργή στα κοινά και συμμέτοχη στην πολιτική διαδικασία και πρόσθεσε ότι πρέπει να απορρίψει το συντηρητισμό και τη μιζέρια, να κρατήσει ψηλά τις αρχές και τα ιδανικά.

    Ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση της ΕΕ σε ότι αφορά την οικονομική και κοινωνική σύγκλιση και πρώτη σε ότι αφορά το ύψος της ανεργίας και έκανε λόγο για "τακτική κρυφών χρεών της κυβέρνησης που κλέβει τις επόμενες γενιές. "Η κυβέρνηση και το κατεστημένο δεν θέλουν και δεν μπορούν να προωθήσουν τις μεταρρυθμίσεις, τις τομές που χρειάζεται ο τόπος. Η κυβέρνηση και το κατεστημένο βάζουν φραγμό στην πρόοδο" είπε.

    Ο κ. Καραμανλής, αναφέρθηκε και στα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, για τα οποία εξέφρασε τη λύπη και την αντίθεσή του στη βία, την αδιαλλαξία και τον φανατισμό, αλλά και στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, υποστηρίζοντας ότι χαρακτηρισικά είναι η ολιγωρία, οι καθυστερήσεις, η αδιαφάνεια και η υιοθέτηση λύσεων έκτακτης ανάγκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τους νέους να στηρίξουν το πρόγραμμα του εθελοντισμού και να είναι παρόντες στην ολυμπιακή προετοιμασία.

    Παράλληλα, μίλησε για τους νέους κινδύνους, όπως η περιθωριοποίηση, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η καταστροφή του περιβάλλοντος, τα ναρκωτικά και η διεθνής τρομοκρατία, λέγοντας ότι αφορούν όλους και δεν έχουν ιδεολογικό χρωματισμό, καθώς επίσης και για τις μεταρρυθμίσεις στο εξεταστικό σύστημα, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί βασική αιτία για τν υποβάθμιση της εκπαίδευσης, για τη διαίρεση της χώρας σε περιοχές πρώτης και δεύτερης εκπαιδευτικής ταχύτητας.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε τη θεσμοθέτηση Εθνικού Διαλόγου για την παιδεία, ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, αύξηση των κρατικών δαπανών στο 5% του ΑΕΠ, αναβάθμιση και ποιότητα σπουδών, κατοχύρωση της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των πανεπιστημίων, ακόμη και με τη συμμετοχή του φοιτητικού κόσμου, και σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 16 April 2002 - 18:14:01 UTC