Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-04-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΕ ΕΞΙ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ
  • [02] ΣΕ ΔΙΕΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΓΣΕΕ-ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ
  • [03] ΝΤΕΡΒΙΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΦΥΡΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
  • [04] 119 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
  • [05] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ" ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
  • [06] ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΝΑΣΤΑΖΕ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗ
  • [07] ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [08] ΡΩΣΙΑ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
  • [09] ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΤΙΣ 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
  • [10] Σ.ΤΣΙΠΑ: Η ΚΑΚΑΒΙΑ ΠΡΩΤΗ ΕΠΑΦΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
  • [11] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΜΑΣ
  • [12] ΜΠΑΣΚΕΤ Α1: O ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΤΗΣ 25ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
  • [13] ΦΡΙΚΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΤΖΕΝΙΝ
  • [14] ΙΣΠΑΝΙΑ: ΣΥΛΛΗΨΗ ΥΠΟΠΤΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ
  • [15] ΜΠΑΤΙΤΣ: Ο ΣΑΪΝΟΒΙΤΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
  • [16] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ
  • [17] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
  • [18] ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΓΙΑ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑΪΚΟ
  • [19] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΡΑΦΑΤ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ
  • [20] ΑΡΧΙΣΕ Η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΠΤΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΖΕΝΙΝ
  • [21] ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΗΣ ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ Ο Ε.
  • [22] ΤΟ ΑΡΓΥΡΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΓΛΥΚΑΤΖΗ - ΑΡΒΕΛΕΡ
  • [23] ΦΩΝΑΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ Ο ΑΡΗΣ
  • [24] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

  • [01] ΣΕ ΕΞΙ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ

    Ουάσιγκτον, 15 Απριλίου 2002 (11:40 UTC+2)

    Σε έξι εβδομάδες θα διεξαχθεί η περιφερειακή διάσκεψη για το Παλαιστινιακό που προτείνουν οι Ισραηλινοί και δέχονται υπό όρους οι Παλαιστίνιοι, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει τις τελευταίες εξελίξεις στο Μεσανατολικό Πρόβλημα.

    Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Κολιν Παουελ βρίσκεται στη Βηρυτό για συνομιλίες, ενώ αναμένεται ότι θα επισκεφτεί τη Συρία, αλλά και θα επιστρέψει στην Ιερουσαλήμ για διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση του Ισραήλ.

    Κύκλοι της αμερικανικής κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον περιορίζονται να χαρακτηρίσουν ως "εποικοδομητικό" το περιεχόμενο των συνομιλιών Παουελ, τόσο με τον Αριελ Σαρον, όσο και με τον Γιασερ Αραφατ. Διαφαίνεται ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, καλείται να γεφυρώσει το "χάσμα" μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων, που σε ουσιαστικό βαθμό υποβοηθήθηκε, από την "αδράνεια" του προέδρου Τζορτζ Μπους τζουνιορ να αντιδράσει αποτελεσματικά στις εξελίξεις της Μέσης Ανατολής, από την αρχή άσκησης των προεδρικών του, καθηκόντων.

    [02] ΣΕ ΔΙΕΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΓΣΕΕ-ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ

    Αθήνα, 15 Απριλίου 2002 (14:08 UTC+2)

    Σε διετή συμφωνία για την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας κατέληξαν κατά τη σημερινή τους συνάντηση, η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις. Η σύμβαση αφορά σε αυξήσεις 5,4% συνολικά για το 2002 και 3,9% για το επόμενο έτος.

    Ειδικότερα, η συμφωνία αφορά στο ότι η αύξηση της τάξης του 5,4% στους μισθωτούς και τα ημερομίσθια για το 2002, θα δοθεί σε δύο δόσεις. Το ποσοστό 3,6% θα καταβληθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2002 και το υπόλοιπο 1,8% από την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους.

    Στη συμφωνία, όπως αναφέρεται και σε δημοσιεύματα του τύπου, προβλέπεται ρήτρα 1% για το ενδεχόμενο που ο πληθωρισμός θα υπερβεί τα προβλεπόμενα όρια.

    Για το 2003, η αύξηση 3,9% θα καταβληθεί από την 1η Ιανουαρίου 2003 και δεν προβλέπεται ρήτρα προστασίας από τον πληθωρισμό. Το ενδεχόμενο να υπερβεί ο πληθωρισμός του 2003 τα προβλεπόμενα όρια αφήνεται να διαπραγματευθεί στο τέλος του έτους.

    Παράλληλα, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία και για την εφαρμογή του 39ωρου εντός του 2003, ενώ ο τρόπος εφαρμογής του, όπως αναφέρεται και σε δημοσιεύματα του τύπου, αποφασίστηκε να συμφωνηθεί μέχρι το τέλος Μαίου, καθώς υπάρχουν ακόμη κάποιες διαφορές για το εύρος της μείωςσης του κόστους των υπερωριών.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος ανακοίνωσε ότι το σχέδιο της συμφωνίας, το οποίο στηρίζει η ΠΑΣΚΕ, όχι όμως και το σύνολο των συνδικαλιστικών παρατάξεων που πρόσκεινται στα κόμματα της αντιπολίτευσης, θα τεθεί προς έγκριση την Παρασκευή, κατά τη συνεδρίαση της συνομοσπονδίας.

    [03] ΝΤΕΡΒΙΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΦΥΡΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Απριλίου 2002 (11:34 UTC+2)

    Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε αργά χτες το βράδυ η συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλου με τον υπουργό Οικονομίας της Τουρκίας Κεμάλ Ντερβίς στη Θεσσαλονίκη.

    Ο Ελληνας υπουργός επισήμανε ότι οι τομείς στους οποίους υπάρχει ενδιαφέρον και πεδίο για συνεργασία είναι οι κατασκευές, η τεχνολογία και η ενέργεια. Τον ενημέρωσε ότι η Ευρωπαική Ενωση, όπως τον διαβεβαίωσε η αρμόδια Επίτροπος Λογιόλα ντε Παλάθιο, θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Τουρκίας, στο τουρκικό έδαφος, και η ελληνική πλευρά θα πιέσει ώστε να χρηματοδοτήσει και το 20% της κατασκευής που έχει αναλάβει το τουρκικό δημόσιο. Είπε ακόμη ότι αμερικανικές εταιρίες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχή στην κατασκευή του. Πρόσθεσε πως η εξεύρεση χρημάτων για επενδύσεις είναι εύκολη υπόθεση από τη στιγμή που εξασφαλίζεται το καλό κλίμα συνεργασίας.

    Οι δύο υπουργοί συζήτησαν για την κρίση στη Μέση Ανατολή και εκτίμησαν πως προκαλεί οικονομικά προβλήματα και στην Ελλάδα και στην Τουρκία, όπου η ενέργεια είναι ακριβή. Ενδιαφέρει και τις δύο πλευρές να απελευθερωθεί σύντομα η αγορά της ενέργειας.

    Ο κ. Ντερβίς τόνισε ότι η Τουρκάι είανι μια μεγάλη αγορά, είναι γέφυρα για όλες τις περιοχές και γι αυτό η Ελλάδα πρέπει να συνεργαστεί μαζί της άμεσα και έμμεσα.

    Συμφώνησαν πως η προώθηση της συνεργασίας στον οικονομικό τομέα συμβάλει στη βελτίωση των διμερών σχέσεων, στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

    [04] 119 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

    Πεκίνο, 15 Απριλίου 2002 (17:55 UTC+2)

    Tραγικός είναι ο απολογισμός από τη συντριβή του Boeing 767-200 της Air China, τα ξημερώματα κοντά στην πόλη Μπουσάν της Νότιας Κορέας, λόγω της κακοκαιρίας. Από τα συντρίμια ανασύρθηκαν ζωντανά 54 άτομα αλλά από αυτά τα επτά πέθαναν στο νοσοκομείο ανέφεραν οι αρχές. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι 119 άτομα σκοτώθηκαν από τα 166 που επέβαιναν στο αεροπλάνο.

    Οπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, το αεροσκάφος εκτελούσε την πτήση CA-129 από το Πεκίνο προς την Μπουσάν, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νότιας Κορέας. Κατέπεσε ενώ πλησίαζε το αεροδρόμιο Κιμχάε της πόλης, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.

    Το υπουργείο Μεταφορών της Κίνας ανακοίνωσε ότι από τον πιλότο είχε ζητηθεί να κάνει κύκλους γύρω από το αεροδρόμιο προορισμού του, καθώς δεν ήταν δυνατό να προσγειωθεί αμέσως. Τελικά συνετρίβη σε ένα βουνό, κοντά σε κατοικημένη περιοχή.

    [05] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ" ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

    Μόσχα, 15 Απριλίου 2002 (21:06 UTC+2)

    Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στο Μουσείο Αρχιτεκτονικής της Μόσχας τα εγκαίνια της έκθεσης "Ακρόπολις" από τον Ελληνα πρέσβη στη ρωσική πρωτεύουσα Δ. Παρασκευόπουλο και τον υφυπουργό Οικισμού της Ρωσίας Α. Σαρμουζαφάροφ.

    Η έκθεση, που τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του γραφείου τύπου και με την υποστήριξη του Μουσείου της Ακρόπολης, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και του υπουργείου Πολιτισμού που κάλυψε το κόστος της μεταφοράς των εκθεμάτων.

    Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν πάνω από 600 προσκεκλημένοι και μίλησαν η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης της Ρωσίας (Τρετιακόφ) Λ. Ιόβλεβα και ο διευθυντής του Μουσείου Αρχιτεκτονικής Δ. Σαρκισιάν, οι οποίοι υποστήριξαν την επιστροφή από Βρετανικό Μουσείο των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

    Στην ομιλία του ο Ελληνας πρέσβης τόνισε ότι για όλους τους λαούς του κόσμου και για τη Ρωσία, η Αρχαία Ακρόπολη της ελληνικής πρωτεύουσας αποτελεί ένα από τα μνημεία - κληρονομιά της ανθρωπότητας και για χιλιάδες χρόνια συμβολίζει την καλαισθησία του μέτρου, την ισορροπία ανάμεσα στο θεό και στον άνθρωπο, τη νηφάλια ελευθερία του πνεύματος.

    Αναφερόμενος στην πνευματική κίνηση, για την αποκατάσταση του Παρθενώνα με την επιστροφή της ζωοφόρου, που εκτίθεται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, μία κίνηση που γρήγορα υποστηρίχθηκε από ξένες, διεθνείς προσωπικότητες και ιδρύματα του λόγου και της τέχνης, επισήμανε ότι πρόκειται όχι για μία νομική αξίωση της Ελλάδας, ούτε για ζητήματα ιδιοκτησίας.

    "Η επανένταξη της ζωοφόρου στον Παρθενώνα δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει προηγούμενο διεκδίκησης από την Ελλάδα ή από άλλες χώρες πολιτιστικών τους θησαυρών, που βρίσκονται σε ξένα Μουσεία: γιατί η ζωοφόρος δεν αποτελεί απλή διακόσμηση, αλλά είναι η κορύφωση του συμβολισμού των αξιών ενός πολιτισμού που απασχολεί την καθοριστική βάση της δημοκρατίας και του σύγχρονου πολιτισμού, τουλάχιστον στη Δύση, αλλά και σ΄ αυτή τη μεγάλη χώρα που βρισκόμαστε", τόνισε.

    Σημείωσε ότι η Ελλάδα προσδοκά η επιστροφή και η επανένταξη της ζωοφόρου να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, που θα γίνουν στην Αθήνα και ότι προσβλέπει στην ευαισθητοποίηση και ευαισθησία όλων των πολιτών του κόσμου, γιατί, τελικά το μνημείο είναι πανανθρώπινο.

    Στα εγκαίνια αναγνώστηκε μήνυμα του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία τη διοργάνωση της έκθεσης, καθώς δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες της να γνωρίσουν πληρέστερα ένα ανυπέρβλητο μνημείο - σύμβολο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, την Ακρόπολη.

    Στο μήνυμά του ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι τα τελευταία 25 χρόνια πραγματοποιείται στην Ακρόπολη ένα φιλόδοξο πρόγραμμα συντήρησης και αποκατάστασης του Παρθενώνα και των άλλων μνημείων, το οποίο εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς, επισημαίνοντας ότι η προσπάθεια αυτή θα είναι πάντα ελλιπής στο μέτρο που τα Μάρμαρα του Παρθενώνα εξακολουθούν να βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

    Μετά την τελετή εγκαινίων ο Ελληνας πρέσβης παρέθεσε δείπνο στην Ελληνική Πρεσβεία στη διάρκεια του οποίου προέκυψε πρωτοβουλία των παρισταμένων διευθυντών Μουσείων που θα εκδηλωθεί στα πλαίσια της Ενωσης Ρωσικών Μουσείων με στόχο να υποβληθεί στον κατάλληλο χρόνο στη Διεθνή Ενωση Μουσείων πρόταση για την "έκθεση των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004".

    [06] ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΝΑΣΤΑΖΕ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Γενεύη, 15 Απριλίου 2002 (20:58 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Οι Εβραίοι που διαμένουν στην Ρουμανία θα προστατευτούν με τον ίδιο τρόπο που οι ρουμανικές αρχές παράσχουν προστασία σε όλες τις μειονότητες της χώρας διαβεβαίωσε σήμερα από την Ελβετία ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Άντριαν Ναστάζε στον επικεφαλής των ραβίνων της Γενεύης Αλεξάντρου Σαφραν.

    Στη διάρκεια των 20λεπτων συνομιλιών τους οι δυο άντρες συζήτησαν τα μέτρα προστασίας που εφαρμόζει η ρουμανική κυβέρνηση για τη προστασία των μειονοτήτων και τη διασφάλιση της κοινωνικής σταθερότητας στη χώρα.

    Ο 92χρονος ραβίνος ρουμανικής καταγωγής τόνισε την σημασία οι νεότερες γενεές να γνωρίσουν όσα διαδραματίστηκαν εναντίον των Εβραίων στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου προκειμένου να μπορούν να "αντιμετωπίσουν το μέλλουν".

    [07] ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Αλεξάνδρεια, 15 Απριλίου 2002 (20:57 UTC+2)

    Την αντίθεσή του στη συνεχιζόμενη βία στη Μέση Ανατολή εκφράζει με δήλωσή του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρος Ζ΄.

    Στη δήλωσή του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας επισημαίνει:

    "Επί πολλάς ημέρας παρακολουθούμεν τον πόλεμον να συνεχίζεται εις την μέσην Ανατολήν. Δυστυχώς, καμμία παρέμβασις δεν φέρνει αποτέλεσμα. Εκφράζουμε την λύπην μας διά τους ανθρώπους που υποφέρουν, που τυραννούνται, που σκοτώνονται καθημερινώς. Ας ενώσουμε όλοι μαζί, σε όλον τον κόσμον, την φωνήν μας για να σταματήσουν οι αιματοχυσίες.

    Όλοι μαζί διαμαρτυρόμεθα διά το κακόν και την αδικίαν. Όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να έχουν πατρίδα δια να ζουν ελεύθεροι, να χαίρονται την οικογένειάν τους, τα παιδία τους και να απολαμβάνουν την ζωήν και τα αγαθά που μας εχάρισεν ο Θεός, με ειρήνην και με αγάπην.

    Καταδικάζουμε τις σφαγές, την βίαν, την τρομοκρατίαν και τον πόλεμον.

    Προσευχόμεθα εις τον Θεόν, που είναι η μοναδική μας ελπίδα, να βοηθήσει για να σταματήσει ο πόλεμος και να πρυτανεύσει σε όλους ειρήνη και αληθινή ελευθερία".

    [08] ΡΩΣΙΑ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

    Μόσχα, 15 Απριλίου 2002 (20:54 UTC+2)

    Το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας θα ξεκινήσει ειδικό πρόγραμμα προστασίας των παιδιών στη χώρα από τις παιδικές αρρώστιες.

    Όπως μετέδωσε το BBC, το ειδικό "προστατευτικό" πρόγραμμα διάρκειας οχτώ μηνών περιλαμβάνει την αποστολή ομάδας ειδικών σε σχολεία, νηπιαγωγεία και σπίτια σε όλη την επικράτεια της χώρας προκειμένου να πραγματοποιηθούν έλεγχοι της υγείας των παιδιών.

    Επίσης περιλαμβάνεται η δωρεάν παροχή φαρμακευτικού υλικού στα παιδιά προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση της υγείας τους.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας τα στοιχεία είναι ανησυχητικά καθώς τα περισσότερα παιδιά που γεννιούνται υγιή παρουσιάζουν έπειτα αρκετά προβλήματα λόγω της εμφάνισης παιδικών ασθενειών και της αδυναμίας καταπολέμησής τους.

    Η έλλειψη κονδυλίων δυσχεραίνει την παροχή της απαραίτητης υγειονομικής βοήθειας στα σχολεία κάτι που σε συνδυασμό με την έλλειψη των απαραίτητων οικονομικών μέσων στο οικογενειακό περιβάλλον θέτει συχνά σε δεύτερη μοίρα την υγεία των παιδιών.

    Ειδικοί αναφέρουν ότι το νέο πρόγραμμα ουσιαστικά θα αγγίξει την επιφάνεια του προβλήματος για τη λύση του οποίου απαιτείται η αποδέσμευση μεγαλύτερων κονδυλίων στον τομέα της υγείας.

    [09] ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΤΙΣ 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 15 Απριλίου 2002 (20:46 UTC+2)

    Πανθεσσαλονίκεια απεργία για το ασφαλιστικό προκήρυξε για την προσεχή Πέμπτη 18 Απριλίου η διοίκηση του Εργατικοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ). Την ίδια μέρα, στις 10.30πμ, θα πραγματοποιηθεί απεργιακή συγκέντρωση, μπροστά στο ΕΚΘ.

    Σε ανακοίνωση του ΕΚΘ, επισημαίνεται ότι «το συνδικαλιστικό κίνημα απορρίπτει τα μέτρα της κυβέρνησης για την κοινωνική ασφάλιση γιατί αυτά δεν απαντούν στο σύνολο των αιτημάτων μας» και «αρνείται να συναινέσει σε μια αντιασφαλιστική πολιτική, γι' αυτό το λόγο δεν πρόκειται να συμμετάσχει με αυτά τα δεδομένα στη διαδικασία του διαλόγου που δεν έχει σαν αφετηρία και δεν εγγυάται την ικανοποίηση των ανυποχώρητων αιτημάτων των εργαζομένων».

    Το ΕΚΘ εκφράζει την αντίθεσή του στη μείωση των συντάξεων, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τη στρατηγική της υποβάθμισης της κύριας και επικουρικής σύνταξης και τη διατήρηση των κατώτερων συντάξεων σε «εξευτελιστικά» επίπεδα.

    «Η χρηματοδότηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που εξήγγειλε η κυβέρνηση ούτε τα οφειλόμενα καλύπτει, ούτε την τριμερή χρηματοδότηση υλοποιεί, ενώ η άρνηση να αποσαφηνίσει τις πηγές άντλησης των πόρων, προοιωνίζουν νέα επιβάρυνση των εργαζομένων», υπογραμμίζει το ΕΚΘ και προσθέτει ότι «οι ενοποιήσεις των ταμείων γίνονται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και στη λογική της προς τα κάτω ισοπέδωσης».

    Το ΕΚΘ θα προτείνει στη συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου της ΓΣΕΕ, στις 24 Απριλίου, κλιμάκωση του αγώνα με νέα 24 πανελλαδική απεργία.

    [10] Σ.ΤΣΙΠΑ: Η ΚΑΚΑΒΙΑ ΠΡΩΤΗ ΕΠΑΦΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

    Τίρανα, 15 Απριλίου 2002 (20:37 UTC+2)

    Ως την πρώτη επαφή της Αλβανίας με την Ευρώπη χαρακτήρισε τη συνοριακή διάβαση Αλβανίας Ελλάδας στην Κακαβιά ο υπουργός Δημόσιας Τάξης της γειτονικής χώρας, Στέφαν Τσίπα, σε δηλώσεις του στο πλαίσιο των επισκέψεών του στα αστυνομικά τμήματα της Πρεμετής, του Τεπελενίου και του Αργυροκάστρου στο νότο της χώρας.

    Όπως είπε χαρακτηριστικά, η Κακαβιά, ως δίοδος με την Ελλάδα που είναι ευρωπαϊκή χώρα, αποτελεί την πρώτη επαφή της Αλβανίας με την Ευρώπη στην οποία προσπαθεί να ενταχθεί με αξιοπρέπεια.

    [11] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΜΑΣ

    Αθήνα, 15 Απριλίου 2002 (20:36 UTC+2)

    Σε θετικό κλίμα έγινε η συζήτηση με 14 πολίτες της Νίκαιας στο δημαρχείο της πόλης, όπως εκτίμησε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος χαρακτήρισε τη συνάντηση μαζί τους ως "πολύτιμη συνεισφορά" για έναν καλύτερο προβληματισμό και για μία πιο εντατική προσπάθεια.

    Στη συζήτηση που διήρκεσε μιάμιση ώρα, πολίτες της Νίκαιας εξέθεσαν στον πρωθυπουργό τις απόψεις τους για τα προβλήματα της περιοχής, αλλά και της καθημερινής τους ζωής, και έκαναν τις δικές τους συστάσεις για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης.

    Ο κ.Σημίτης διαπίστωσε ότι η συζήτηση έγινε με κριτική διάθεση και δημιουργική παρουσία, τόνισε ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι το πλαίσιο μιας συνεργασίας, ώστε να εντείνει τις προσπάθειές της και επανέλαβε ότι στόχος είναι η πραγματική οικονομική και κοινωνική σύγκλιση με τις άλλες χώρες της ΕΕ αλλά και το υψηλότερο επίπεδο διαβίωσης.

    "Τα προβλήματα τα οποία αναφέρθηκαν είναι σε γενικές γραμμές γνωστά. Είναι τα προβλήματα που συναντούν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους: Οι συγκοινωνίες, τα θέματα της παιδείας, τα θέματα της υγείας, τα θέματα σε σχέση με οικονομική δραστηριότητα, το υψηλό ποσοστό ανεργίας. Η κυβέρνηση για όλα αυτά προσπαθεί. Υπάρχουν συγκεκριμένες δράσεις, όπως έχουμε επίσης πει ότι ακριβώς επειδή υπάρχουν θέματα, εμείς έχουμε υποχρέωση να είμαστε γρήγοροι, αποτελεσματικοί και να βελτιώνουμε συνεχώς τα πράγματα. Στόχος μας είναι η πραγματική οικονομική και κοινωνική σύγκλιση της χώρας με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να εξασφαλίσουμε στον ελληνικό λαό ένα υψηλότερο επίπεδο διαβίωσης" είπε.

    Ακόμη, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί την μιζέρια, αλλά πολίτες που βοηθούν να προχωρήσουν τα πράγματα και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει τις επισκέψεις σε δήμους και χώρους εργασίας, γιατί έτσι δημιουργείται μια πιο ζωντανή και σταθερή επαφή με τον κόσμο και τα προβλήματά του.

    [12] ΜΠΑΣΚΕΤ Α1: O ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΤΗΣ 25ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Απριλίου 2002 (20:22 UTC+2)

    H καλή απόδοση του Βασίλη Σπανούλη στο παιχνίδι με τον ΠΑΟ στάθηκε αποφασιστικός παράγοντας για τη νίκη του Αμαρουσίου. Παράλληλα στάθηκε και αφορμή να ψηφιστεί ως ο πολυτιμότερος παίκτης στο πλαίσιο της 25ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 ανδρών.

    Ο άσος του Αμαρουσίου αν και ξεκίνησε στη βασική πεντάδα του, είχε συνολικά 26 λεπτά αγώνα. Σημείωσε 14 πόντους (1/1 βολές, 5/6 δίποντα, 1/1 τρίποντα), δύο ριμπάουντ, ισάριθμες ασίστ και ένα κλέψιμο. Ο Σπανούλης, στην ψηφοφορία του ΕΣΑΚΕ συγκέντρωσε 64 βαθμούς, έναντι 33 του Γιώργου Διαμαντόπουλου.

    Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας είναι:

    Βασίλης Σπανούλης (Μαρούσι) 64

    Γιώργος Διαμαντόπουλος (Πανιώνιος) 33

    Γιώργος Μποσγανάς (Ιωνικός ΝΦ) 22

    Τσάρλς Τζόουνς (Ιωνικός ΝΦ) 17

    Νίκος Βετούλας (Νήαρ Ηστ) 12

    Δημήτρης Παπανικολάου (Ολυμπιακός) 10

    Βασίλης Μουλάκης (ΚΑΟΔ) 4

    Αντρές Γκιμπέρτ (ΚΑΟΔ) 4

    Κώστας Τσαρτσαρής (Περιστέρι) 3

    Ανταμ Βόιτσικ (Περιστέρι) 2

    Δήμος Ντικούδης (ΑΕΚ) 2

    Πρόδρομος Νικολαίδης (Ιωνικός ΝΦ) 1.

    [13] ΦΡΙΚΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΤΖΕΝΙΝ

    Ιερουσαλήμ, 15 Απριλίου 2002 (20:15 UTC+2)

    Η οργάνωση του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) χαρακτήρισε φρικτή την κατάσταση που επικρατεί στον προσφυγικό καταυλισμό στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Οχθης.

    Όπως μετέδωσε το BBC, η εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού Τζέσικα Μπάρι σημείωσε ότι υπάρχουν πολλές καταστροφές στην περιοχή ενώ στον προσφυγικό καταυλισμό επικρατεί μια περίεργη μυρωδιά.

    Σύμφωνα με επισημάνσεις εκπροσώπων της οργάνωσης πρωταρχική προτεραιότητα αποτελεί η παροχή βοήθειας στους τραυματισμένους οι οποίοι στερούνται την απαραίτητη προστασία για αρκετές ημέρες.

    Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που επιτρέπεται σε μέλη του Ερυθρού Σταυρού να μεταβούν στην περιοχή ενώ οι ενέργειές τους διεξάγονται κατόπιν συνεννόησης με τον ισραηλινό στρατό.

    Όπως αναφέρεται, το έργο των μελών της οργάνωσης είναι πάρα πολύ μεγάλο και αρκετά δύσκολο καθώς η άσχημη κατάσταση των κτηρίων δυσχεραίνουν τις προσπάθειες ανεύρεσης και παροχής βοήθειας στους εγκλωβισμένους.

    Σημειώνεται ότι ο Ερυθρός Σταυρός επιτηρεί την επιχείρηση που ξεκίνησε από σήμερα ο ισραηλινός στρατός για την απομάκρυνση των σορών των παλαιστίνιων θυμάτων από τον προσφυγικό καταυλισμό.

    [14] ΙΣΠΑΝΙΑ: ΣΥΛΛΗΨΗ ΥΠΟΠΤΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ

    Λονδίνο, 15 Απριλίου 2002 (20:13 UTC+2)

    Οι ισπανικές αρχές συνέλαβαν έναν άντρα αλγερινής καταγωγής που πιθανόν συνδέεται με την χρηματοδότηση του δικτύου της Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

    Πρόκειται για τον Αχμεντ Μπραχίμ 57 χρόνων ο οποίος συνελήφθη την Κυριακή στο σπίτι του σε προάστιο κοντά στην Βαρκελώνη στη διάρκεια μιας από κοινού επιχείρησης αστυνομικών δυνάμεων από τη Γαλλία, τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εικάζεται ότι υπήρξε σχεδιαστής των βομβιστικών επιθέσεων στις αμερικανικές πρεσβείες στην Κένυα και την Τανζανία τον Αύγουστο του 1998 που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 200 άτομα.

    Η σύλληψη του Μπραχίμ ανεβάζει στους εννέα τον αριθμό των συλληφθέντων στην Ισπανία μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου που εικάζεται ότι συνδέονται με το τρομοκρατικό δύκτυο της Αλ Κάιντα.

    [15] ΜΠΑΤΙΤΣ: Ο ΣΑΪΝΟΒΙΤΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ

    Βελιγράδι, 15 Απριλίου 2002 (20:12 UTC+2)

    Ο πρώην αντιπρόεδρος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης Νίκολα Σάινοβιτς άρχισε διαπραγματεύσεις για την παράδοσή του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας Βλάνταν Μπάτιτς.

    Ο Μπάτιτς είπε ότι δικηγόροι του Σάινοβιτς, ο οποίος κατηγορείται μαζί με τον πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για εγκλήματα πολέμου στο Κόσοβο, επικοινώνησαν με τις σερβικές αρχές την Παρασκευή μετά την ψήφιση του νόμου για τη συνεργασία με το Δικαστήριο της Χάγης από το Γιουγκοσλαβικό Κοινοβούλιο.

    "Οι δικηγόροι του Νίκολα Σάινοβιτς επικοινώνησαν μαζί μας την Παρασκευή, αμέσως μετά την υιοθέτηση του νόμου", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Μπάτιτς.

    Εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, του οποίου ο Σάινοβιτς είναι μέλος, διέψευσε τις πληροφορίες ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης διαπραγματεύεται την παράδοσή του.

    Ωστόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας ανέφερε ότι οι δικηγόροι του Σάινοβιτς συζητούν τις "τεχνικές λεπτομέρειες" για την οικειοθελή παράδοσή του.

    Πρόσθεσε ότι "σε περίπτωση που ο Σάινοβιτς παραδοθεί οικειοθελώς, θα έχει, όπως και οι υπόλοιποι καταζητούμενοι για εγκλήματα πολέμου, τις εγγυήσεις της σερβικής κυβέρνησης".

    Οι δηλώσεις του Μπάτιτς έρχονται μία μέρα μετά τα δημοσιεύματα του τύπου που φέρουν τον πρώην Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου του Γιουγκοσλαβικού Στρατού, στρατηγό Ντράγκολιουμπ Οϊντανιτς, ο οποίος επίσης κατηγορείται για μαζικές εκτελέσεις και διώξεις σε βάρος των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου το 1999, έτοιμο να παραδοθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    [16] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

    Τίρανα, 15 Απριλίου 2002 (20:08 UTC+2)

    Νομοσχέδιο με το οποίο προβλέπεται η εξαίρεση της Τράπεζας Καταθέσεων της Αλβανίας από τον νόμο περί ανταγωνιστικότητας, μέχρι το 2010, προωθεί η αλβανική κυβέρνηση. Στην τελευταία του συνεδρίαση το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει από τη Βουλή την υπερψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.

    Σύμφωνα με την Αλβανική εφημερίδα «Κοριέρι», «η κυβέρνηση επιδιώκει η Τράπεζα Καταθέσεων να έχει το μονοπώλιο στο τραπεζικό σύστημα της χώρας μέχρι το 2010».

    [17] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Tίρανα, 15 Απριλίου 2002 (20:06 UTC+2)

    Η συνάντηση της ομάδας «Φίλων της Αλβανίας» που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Τετάρτη στη Βιέννη βρίσκεται στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του Προεδρείου του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Σύμφωνα με τον Αλβανικό Τύπο, η συνεδρίαση, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι είναι η πρώτη μετά την πρόσφατη πολιτική συμφωνία Νάνο - Μέτα, αναμένεται να μετατραπεί σε αντιπαράθεση μεταξύ του Προέδρου του κόμματος Φάτος Νάνο και υποστηρικτών του, κυρίως μετά τη δήλωση του Οργανωτικού Γραμματέα του Κόμματος Π. Κότσι ότι ο Νάνο έκανε λάθος που επέλεξε τον Ιλίρ Μέτα στην αντιπροσωπεία του κόμματος για την συνάντηση της Βιέννης.

    Σύμφωνα με τον Κότσι «ο Νάνο δεν έχει το δικαίωμα να επιλέξει τους εκπροσώπους του κόμματος στις αντιπροσωπείες καθώς το δικαίωμα αυτό έχει το Προεδρείο του κόμματος». Ο Οργανωτικός Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος πρότεινε στη συνάντηση της Βιέννης, τον Φάτος Νάνο να συνοδέψει ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αρμπέν Μάλαϊ.

    [18] ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΓΙΑ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑΪΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 15 Απριλίου 2002 (20:05 UTC+2)

    Ο Αθηναϊκός και ο Αγιος Νικόλαος χαμογέλασαν σήμερα μετά τις νίκες που πέτυχαν στο πλαίσιο της 24ης αγωνιστικής της Β' Εθνικής. Η πρώτη ομάδα κέρδισε στο Αίγιο τον Παναιγιάλειο με 1-0, ενώ ο Αγιος Νικόλαος επιβλήθηκε με το ίδιο σκορ στη Χαλκηδόνα επί της ομώνυμης ομάδας.

    Συνοπτικά όλα τα αποτελέσματα της αγωνιστικής είναι:

    ΠΑΣ Γιάννινα - Ολυμπιακός Βόλου 2-1

    Απόλλων - Πατραϊκός 0-0

    Πανηλειακός - Καλλιθέα 0-1

    Πανσερραϊκός - Καλαμάτα 1-1

    Καλαμαριά - Προοδευτική 1-1

    Χαλκηδόνα - Αγιος Νικόλαος 0-1

    Παναιγιάλειος - Αθηναϊκός 0-1

    Η βαθμολογία: Προοδευτική 44, ΠΑΣ Γιάννινα 44, Καλαμαριά 41, Καλλιθέα 41, Αθηναϊκός 39, Πανσερραϊκός 33, Ολυμπιακός Β. 32, Χαλκηδόνα 31, Πανηλειακός 30, Πατραϊκός 29, Απόλλων Αθ. 28, Καλαμάτα 26, Παναιγιάλειος 18, Αγιος Νικόλαος 17

    Ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει ένα μηδενισμό και -1 βαθμό.

    [19] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΡΑΦΑΤ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ

    Ιερουσαλήμ, 15 Απριλίου 2002 (20:02 UTC+2)

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ καταδίκασε για ακόμη μια φορά τις επιθέσεις αυτοκτονίας σε επιστολή που έστειλε στον Κινέζο πρόεδρο Ζιανγκ Ζεμίν εκφράζοντας παράλληλα τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο δυο Κινέζων στη διάρκεια της επίθεσης στην Ιερουσαλήμ.

    "Καταδικάζουμε τις επιθέσεις που έχουν ως στόχο άμαχο πληθυσμό είτε είναι Παλαιστίνιοι είτε Ισραηλινοί" τόνισε ο κ. Αραφάτ, όπως μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

    Δύο Κινέζοι πολίτες έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή όταν μια γυναίκα από την Παλαιστίνη αυτοπυρπολήθηκε στην Ιερουσαλήμ, γεγονός που προκάλεσε την αναβολή για μια ημέρα της συνάντησης Πάουελ - Αραφάτ.

    Στην επιστολή ο Παλαιστίνιος ηγέτης κατηγόρησε το Ισραήλ για τον πολλαπλασιασμό των επιθέσεων αυτοκτονίας.

    [20] ΑΡΧΙΣΕ Η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΠΤΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΖΕΝΙΝ

    Λονδίνο, 15 Απριλίου 2002 (20:02 UTC+2)

    Ο ισραηλινός στρατός άρχισε να απομακρύνει τις σορούς των Παλαιστινίων από προσφυγικό καταυλισμό στην πόλη Τζενίν κατόπιν σχετικής απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας.

    Σημειώνεται ότι μετά από σχετική απόφαση του δικαστηρίου απαγορεύεται στις ισραηλινές δυνάμεις να θάψουν σε ομαδικούς τάφους τις σορούς των Παλαιστινίων ενώ αποφασίστηκε αυτές να παραδοθούν στην Παλαιστιναικής Αρχή.

    Ο ισραηλινός στρατός απέρριψε εξάλλου τους ισχυρισμούς της παλαιστινιακής πλευράς σύμφωνα με την οποία έχει θάψει σε ομαδικούς τάφους τα πτώματα Παλαιστινίων προκειμένου να αποκρύψει στοιχεία σφαγής.

    Εν τω μεταξύ οι Παλαιστίνιοι αρνήθηκαν την πρόταση του Ισραήλ σύμφωνα με την οποία θα επιτραπεί στους αιχμαλώτους στο Ναό της Θείας Γέννησης είτε να δικαστούν στο Ισραήλ είτε να εγκαταλείψουν για πάντα την Παλαιστίνη, χαρακτηρίζοντας και τις δύο προτάσεις μη αποδεκτές.

    [21] ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΗΣ ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ Ο Ε. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Απριλίου 2002 (19:57 UTC+2)

    Μπορεί τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου να έδωσαν τις παραιτήσεις του στον πρόεδρος της ΠΑΕ Ηρακλής, Ευάγγελο Μυτιληναίο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο τελευταίος τις έκανε αποδεκτές.

    Με επιστολή που έστειλε στα μέλη του Δ.Σ. δεν έκανε δεκτές τις παραιτήσεις τους που του υπεβλήθησαν μετά το Δ.Σ. της Πέμπτης 11 Απριλίου και ζήτησε από όλους να μείνουν στη θέση τους μέχρι την επόμενη Τακτική Γενική Συνέλευση της ΠΑΕ.

    Στην επιστολή ο κ. Μυτιληναίος ζήτησε επίσης από όλα τα μέλη να σταθούν δίπλα στην ομάδα σε αυτή την κρίσιμη καμπή, και να βοηθήσουν όλοι μαζί στην υλοποίηση του στόχου της Ευρωπαϊκής εξόδου. Η επίτευξη του απόλυτα εφικτού αυτού στόχου είναι η λιγότερη δυνατή αποζημίωση που οφείλουν τεχνική ηγεσία και παίκτες στη διοίκηση και στον κόσμο του Ηρακλή.

    Τέλος, ο κ. Μυτιληναίος διαβεβαίωσε τα μέλη του Δ.Σ. ότι όπως πάντοτε δίνει τους σωστούς αγώνες με απόλυτο συναίσθημα ευθύνης, έτσι και τώρα όλες του οι ενέργειες σαν γνώμονα θα έχουν τη σταθερότητα, την πρόοδο και την εξασφάλιση του μέλλοντος της ιστορικής ομάδας του Ηρακλή.

    [22] ΤΟ ΑΡΓΥΡΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΓΛΥΚΑΤΖΗ - ΑΡΒΕΛΕΡ

    Θεσαλονίκη, 15 Απριλίου 2002 (19:51 UTC+2)

    Με το Αργυρό Μετάλλιο της πόλης τίμησε ο δήμος Θεσσαλονίκης την πρύτανη και πρόεδρο του πανεπιστημίου της Ευρώπης, Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο.

    Η βράβευση της κ. Αρβελέρ έγινε στο πλαίσιο του εορτασμού του 2002 ως έτους τη "Απόδημης Ελληνίδας", και όπως επεσήμανε ο δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, η κ. Αρβελέρ αποτελεί εξέχουσα προσωπικότητα του διεθνούς πνευματικού και ακαδημαϊκού χώρου και τιμά την Ελλάδα παγκοσμίως με τις ύψιστες πανεπιστημιακές θέσεις στις οποίες έχει κατά καιρούς εκλεγεί.

    Ο κ.Παπαγεωργόπουλος προσφώνησε την κ.Αρβελέρ ως "άξια εκπρόσωπο" του ευρωπαϊκού πολιτισμού, και ως άνθρωπο με βαθύ, φωτεινό και οικουμενικό πνεύμα και υποστήριξε ότι ανήκει στους ήρωες εκείνους που αγωνίζονται να εξουδετερώσουν τη φθορά και να βγάλουν ασπροπρόσωπη την ανθρωπότητα.

    "Τιμούμε τη γυναίκα που με θαυμαστό πείσμα ψυχής κατέκτησε τα ύψιστα εκπαιδευτικά αξιώματα στη Γαλλία, τιμούμε την επιστήμονα που διδαξε στους νέους ανθρώπους να μοιράζονται τη γνώση και την ευθύνη, τιμούμε έναν άνθρωπο που αντιστάθηκε στη φθορά με πρόσωπο - σπαθί και που με έργο μας έμαθε να επιδιώκουμε να μιλάμε χωρίς περιστροφές, γιατί όπως έχει πει 'ο άνθρωπος είναι η πράξη και η σκέψη'" είπε.

    [23] ΦΩΝΑΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ Ο ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Απριλίου 2002 (19:48 UTC+2)

    H ισοπαλία του Αρη με τον Πανιώνιο στο Χαριλάου ήταν δημιούργημα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΑΕ του διαιτητή της αναμέτρησης κ. Παπαδάκου. Με αφορμή τη διαιτησία του τελευταίου η επίσημη ΠΑΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: «Παρά το θόρυβο που δημιουργήθηκε τον τελευταίο καιρό με τις αποκαλύψεις για την 'παράγκα' της διαιτησίας, φαίνεται ότι τα ερείπιά της εξακολουθούν να κρατούν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, να λυμαίνονται το ελληνικό ποδόσφαιρο και να στρέφονται για πολλοστή φορά εναντίον της ομάδας μας. Είναι φανερό ότι κάποιοι δεν ήθελαν να κερδίσει ο ΑΡΗΣ στο χθεσινό αγώνα με τον Πανιώνιο και είναι βέβαιο ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι θα συνεχιζόταν μέχρι να κερδίσει ο αντίπαλος. Ο διαιτητής του αγώνα κ. Παπαδάκος απέδειξε ότι έχει δικό του τρόπο να μετρά το χρόνο και τις καθυστερήσεις σε κάθε ημίχρονο.

    Για να σταματήσει λοιπόν το θέατρο του παραλόγου και η συνεχής απαξίωση του ελληνικού ποδοσφαίρου με παρόμοια φαινόμενα, καλούμε τα αρμόδια όργανα να πάρουν μέτρα το συντομότερο δυνατό, προκειμένου το αποτέλεσμα του κάθε αγώνα να διαμορφώνεται μόνο στον αγωνιστικό χώρο από τους πρωταγωνιστές του, που πρέπει να είναι οι ποδοσφαιριστές και κανένας άλλος».

    Ο Μάριος Χριστοδούλου κλήθηκε από την κυπριακή ποδοσφαιρική Ομοσπονδία προκειμένου να πάρει μέρος στην προετοιμασία και στον αγώνα της εθνικής ανδρών της χώρας του με την Ουγγαρία (Βουδαπέστη) στις 30 Απριλίου.

    [24] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Κανταχάρ, 15 Απριλίου 2002 (19:45 UTC+2)

    Το θάνατο τεσσάρων Αμερικανών στρατιωτών από έκρηξη που σημειώθηκε στο νότιο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε το μεσημέρι ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Ντέιβ Λάπα.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, ο Λάπα ανέφερε ότι οι στρατιώτες δεν δέχθηκαν εχθρικά πυρά και ίσως πρόκειται για ατύχημα καθώς ομάδα 10 Αμερικανών προσπαθούσε να μεταφέρει παλιούς σοβιετικούς πυραύλους.

    Απεσταλμένος του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN ανέφερε πως είδε τέσσερις ειδικούς σάκους περισυλλογής πτωμάτων, να μεταφέρονται με ελικόπτερο στην αεροπορική βάση των ΗΠΑ κοντά στο Κανταχάρ όπου και σημειώθηκε η έκρηξη.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 15 April 2002 - 18:14:02 UTC