Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-03-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ - ΜΠΟΥΣ
  • [02] ΧΩΡΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΗΜΕΡΑ, ΧΩΡΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΑΥΡΙΟ
  • [03] ΚΕΡΔΗ ΓΙΑ NASDAQ - ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΓΙΑ DOW JONES
  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΜΕ ΑΔΕΔΥ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ
  • [05] ΣΤΗΜΕΝΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ Η Α.
  • [06] ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑΧΕΙΑ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΑΠΗΥΘΥΝΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ
  • [08] O Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ
  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΟΦ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
  • [10] ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΑΠΟΡΤΑ: ΑΝΤΙΟ ΜΕ ΝΙΚΗ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ
  • [11] Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟ ECOFIN ΤΟΝ ΛΟΥΚΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ
  • [12] O ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
  • [13] ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΥΠΕΣΤΗ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ
  • [14] ΤΟ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
  • [15] ΚΑΕ ΠΑΟΚ: ΧΑΝΕΙ ΤΗ ΣΕΖΟΝ Ο ΜΟΡΑΛΕΣ
  • [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΗΚΟ
  • [17] O ΟΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕΤΤ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΟΜΗΡΟΥ - Ζ. ΠΟΟΣ
  • [19] ΠΑΡΕΛΘΟΝ Ο ΣΤΑΟΥΤΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΚΡΑΤΗΤΟ
  • [20] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ
  • [21] Ο Μ. ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΥΠΕΞ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ - ΜΠΟΥΣ

    Ουάσινγκτον, 5 Μαρτίου 2002 (23:43 UTC+2)

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζώρτζ Μπους στον Λευκό Οίκο. Στην συνάντηση εξετάσθηκαν θέματα που αφορούν στον διαθρησκειακό διάλογο και τις θρησκευτικές ελευθερίες. Ο πρόεδρος Μπους κάλεσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη στον Λευκό Οίκο όταν πληροφορήθηκε την δραστηριότητα που έχει αναπτύξει ο κ. Βαρθολομαίος μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου για την καταστολή πολέμων που πραγματοποιούνται εν ονόματι της θρησκείας.

    Κατά την έξοδό του από τον Λευκό Οίκο ο Οικουμενικός Πατριάρχης μας είπε: « Ο κύριος πρόεδρος μας εδέχθη με μεγάλη εγκαρδιότητα, με μεγάλη απλότητα και με μεγάλη άνεση. Είχαμε ένα ειλικρινή και όμορφο και ανθρώπινο διάλογο γύρω από πολλά θέματα. Φυσικά για τον διαθρησκιακό διάλογο, για τις επαφές που είχα το τελευταίο καιρό με σκοπό την ενθάρρυνση και την προαγωγή της συνεργασίας των θρησκειών και των πολιτισμών. Αναφερθήκαμε στις δικές του πρωτοβουλίες, στους αγώνες του και στις προσπάθειες του να επικρατήσει παντού ειρήνη και να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία. Μας ερώτησε μερικές λεπτομέρειες για τον ορθόδοξο κόσμο, για την Ρωσία, για τα Βαλκάνια και δώσαμε τις πληροφορίες που ήθελε να μάθει.»

    Οικουμενικός Πατριάρχης κύριος Βαρθολομαίος και Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κύριος Δημήτριος

    Για το θέμα της επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ο Πατριάρχης είπε ότι συζητήθηκε : « το θέμα της Χάλκης, και της θέσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και του ρόλου τον οποίον καλείται να διαδραματίσει και εις το μέλλον, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο των διαθρησκιακών προσπαθειών και του διαπολιτισμικού διαλόγου.»

    Επόμενος σταθμός του Οικουμενικού Πατριάρχη είναι η Βοστώνη όπου ο κ. Βαρθολομαίος θα τιμήσει με την παρουσία του τις εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια από την ίδρυση της Ελληνοορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Επίσης θα πάρει μέρος σε εορτασμούς για 65 χρόνια της Θεολογικής σχολής του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλαην της Μασσαχουσέτης. Κατόπιν ο σεβασμιότατος θα μεταβεί στη Νέά Υόρκη όπου μεταξύ άλλων θα τελέσει επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου και θα απονείμει το βραβείο «Αθηναγόρα» στον πρώην πρόεδρο Τζωρτζ Μπούς τον πρεσβύτερο και την σύζυγό του Μπάρμπαρα Μπούς.

    [02] ΧΩΡΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΗΜΕΡΑ, ΧΩΡΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΑΥΡΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαρτίου 2002 (09:47 UTC+2)

    Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία προχώρησαν από τις 6 το πρωί σήμερα Τετάρτη έως τις 6 το πρωί της Πέμπτης οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Οι δημοσιογράφοι διεκδικούν την απόκρουση όλων των μαζικών απολύσεων και την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

    Την απεργία, κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών. Η ΕΣΗΕΜ-Θ καλεί όλους τους δημοσιογράφους μέλη και μη μέλη που εργάζονται σε εφημερίδες, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, πρακτορεία ειδήσεων, στις ηλεκτρονικές εφημερίδες και στα γραφεία Τύπου των υπουργείων, των νομαρχιών, των δήμων, των οργανισμών και των επιχειρήσεων να μετάσχουν στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση.

    Λόγω της απεργίας αύριο δεν θα υπάρξουν την Τετάρτη δημοσιογραφικές εκπομπές σε ραδιόφωνο και τηλεόραση, ενώ την Πέμπτη δεν θα κυκλοφορήσει καμία καθημερινή εφημερίδα.

    [03] ΚΕΡΔΗ ΓΙΑ NASDAQ - ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΓΙΑ DOW JONES

    Νέα Υόρκη, 6 Μαρτίου 2002 (00:21 UTC+2)

    Μικτή εικόνα εμφάνισε η Wall Street στη συνεδρίαση της Τρίτης. Ο Dow Jones έκλεισε στις 10.433,41 μονάδες, πτώση 153,41 μονάδων (1,45%) και ο Nasdaq διαμορφώθηκε στις 1.866,29 μονάδες, με μικρή άνοδο 6,97 μονάδων (0,37%).

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΜΕ ΑΔΕΔΥ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ

    Αθήνα, 6 Μαρτίου 2002 (00:12 UTC+2)

    Με τις συναντήσεις του με τους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ και των εργοδοτικών οργανώσεων ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο των επαφών του για τον διάλογο για το ασφαλιστικό.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος τόνισε ότι δεν μπορεί κανείς να λειτουργήσει απορριπτικά στις προτάσεις της κυβέρνησης, αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει να δοθούν διευκρινίσεις για μια σειρά από ζητήματα μέχρι την επόμενη συνάντηση.

    Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΒΕ και της ΕΣΕΕ εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι από την επανέναρξη του διαλόγου για το ασφαλιστικό .

    Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Λ.Αντωνακόπουλος χαρακτήρισε ως ιδιαιτέρως θετική τη δέσμευση Ρέππα για μη αύξηση των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών και πρόσθεσε ότι το κοινωνικά δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα αποτελεί προϋπόθεση για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

    [05] ΣΤΗΜΕΝΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ Η Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ

    Αθήνα, 6 Μαρτίου 2002 (00:09 UTC+2)

    Στημένη διαδικασία για την προώθηση αντεργατικής πολιτικής μέσω της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ χαρακτήρισε τον διάλογο για το ασφαλιστικό η γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    «Δεν πρέπει να μένει ούτε μισάνοιχτη η πόρτα προς τις εξαγγελίες και της προθέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης και ιδιαίτερα της συνταξιοδότησης», τόνισε.

    [06] ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑΧΕΙΑ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΑΠΗΥΘΥΝΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ECOFIN

    Bρυξέλλες, 5 Μαρτίου 2002 (23:56 UTC+2)

    Συστάσεις προς την Ελλάδα για ταχεία αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος απηύθυνε το συμβούλιο υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ, που συνεδρίασε σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Στη συνεδρίαση επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού, λαμβάνοντας υπόψη τις δημοσιονομικές πιέσεις, που προβλέπεται να αναπτυχθούν στα επόμενα χρόνια λόγω της γήρανσης του πληθυσμού

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο διάλογος για το ασφαλιστικό θα έχει θετικό αποτέλεσμα και προσδώσει στο σύστημα οικονομική βιωσιμότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και μακρά προοπτική.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ

    Βερολίνο, 5 Μαρτίου 2002 (23:38 UTC+2)

    Την ικανοποίησή του για το επίπεδο συνεργασίας Ελλάδας - Γερμανίας στον τομέα της άμυνας εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος συναντήθηκε στο Βερολίνο με το Γερμανό ομόλογό του Ρούντολφ Σάρπινγκ.

    Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε το ζήτημα του ευρωστρατού και θέματα που αφορούν το ΝΑΤΟ και τα Βαλκάνια.

    Το θέμα του Ευρωστρατού κυριάρχησε κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του υπουργού στο Βερολίνο και, όπως δήλωσε, υπήρξε αντικείμενο και της συνάντησής του, τη Δευτέρα, με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον στα πλαίσια ενός δείπνου, όπου του ετέθη το σχετικό ερώτημα. "Δήλωσα στον Λόρδο Ρόμπερτσον", είπε ο κ. Παπαντωνίου "ότι η Ελλάδα δεν προτίθεται να προσυπογράψει το κείμενο της Αγκυρας".

    Ο κ. Παπαντωνίου στην κοινή συνέντευξη που έδωσε με τον κ. Σάρπινγκ τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές σε δύο κυρίως κατευθύνσεις. "Η πρώτη κατεύθυνση είναι να απαλλάξουμε την Ευρωπαϊκή Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης από προβλήματα από τα οποία πάσχει το ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα στη Νοτιοανατολική πτέρυγα. Να μην μεταφυτεύσουν τα προβλήματα αυτά μέσα στον Ευρωστρατό, τα οποία θα τον αποδυναμώσουν σε συνοχή και αξιοπιστία. Μία δεύτερη κατεύθυνση είναι εξίσου σημαντική. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η Ευρωπαϊκή Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης θα διαβουλεύεται συστηματικά με το ΝΑΤΟ ή θα εξαρτάται από το ΝΑΤΟ σε ότι αφορά τη λήψη των σχετικών αποφάσεων, όταν αυτή η δύναμη δρα μόνη της, αυτόνομα, χωρίς εξάρτηση από νατοϊκές εγκαταστάσεις και νατοϊκές δυνάμεις. Αρα η αυτονομία και η λήψη αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού", υπογράμμισε.

    Ανέφερε ακόμη ότι με τον Γερμανό ομόλογό του συζήτησαν και το θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς την κατεύθυνση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων.

    Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας αναφερόμενος στο ζήτημα του ευρωστρατού τόνισε ότι αποτελεί "κοινό συμφέρον" η υλοποίηση της απόφασης για την δημιουργία του ευρωστρατού προσθέτοντας ότι "οι ελληνικές επιφυλάξεις πρέπει να συζητηθούν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρξει εμπλοκή στην όλη διαδικασία".

    Ο κ. Παπαντωνίου συναντήθηκε επίσης με τον με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων του Γερμανικού Κοινοβουλίου κ. Βίσορεκ και την πρόεδρο της Γερμανοελληνικής κοινοβουλευτικής ομάδας Ζίνγκριντ Σκαρπέλης-Σπερκ και υπογράμμισε ότι βρήκε πολύ θερμή ανταπόκριση από τους Γερμανούς συνομιλητές του και ιδιαίτερα από τον κ. Σάρπινγκ.

    [08] O Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαρτίου 2002 (23:33 UTC+2)

    Ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης θα είναι ο ομιλητής στην εκδήλωση με τίτλο «Το ½ του ουρανού, το 1/3 της τοπικής αυτοδιοίκησης» που διοργανώνει το Σάββατο, στις 9μμ, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» ο τομέας ισότητας της νομαρχιακής επιτροπής πόλης Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ.

    Στην εκδήλωση, που πραγματοποιείται με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, θα παρατεθεί δείπνο προς τιμήν των γυναικών που συνεισφέρουν στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Επίσης, θα τιμηθούν με αναμνηστικό δίπλωμα οι γυναίκες μέλη του ΠΑΣΟΚ που προσέφεραν στην τοπική αυτοδιοίκηση στη Θεσσαλονίκη.

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΟΦ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Σκόπια, 5 Μαρτίου 2002 (23:28 UTC+2)

    Με τον Αλβανό ομόλογο του Ναμίκ Ντόκλε συναντήθηκε ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ Στόγιαν Αντοφ, ο οποίος συμμετέχει στη Τρίτη διάσκεψη των πρόεδρων των κοινοβουλίων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που γίνεται στα Τίρανα.

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και η κατάσταση στα Βαλκάνια, ενώ οι δύο αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι υπάρχει περιθώριο για τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ ΠΓΔΜ και Αλβανίας.

    [10] ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΑΠΟΡΤΑ: ΑΝΤΙΟ ΜΕ ΝΙΚΗ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαρτίου 2002 (23:18 UTC+2)

    Ο Ηρακλής αν και επικράτησε με 84-76 της Ούνιξ Καζάν στο Ιβανώφειο αποκλείστηκε από τους "8" του κυπέλλου Σαπόρτα, αφού δεν κατάφερε να καλύψει τους 12 πόντους του πρώτου παιχνιδιού το οποίο είχε λήξει 91-79. Ετσι ο Γηραιός είχε αντίο με νίκη.

    Η αναμέτρηση κρίθηκε στην παράταση, αφού η κανονική λήξη του παιχνιδιού ήταν 76-64, δηλαδή ακριβώς 12 πόντους. Μάλιστα σε αυτό το σημείο ο Ηρακλής είχε την ευκαιρία να καθαρίσει το παιχνίδι, πράγμα όμως που δεν έκανε. Το ματς ήταν δραματικό και κρίθηκε στο τέλος, αφού και στην παράταση ο Ηρακλής είχε τους 12 πόντους που ήθελε. Όμως από τη μία τα λάθη των παικτών του Κώστα Πιλαφίδη και από την άλλη η τύχη των Ρώσων έφερε το σκορ σε μικρότερη διαφορά των 12 πόντων. Ετσι ο Ηρακλής αποχαιρέτησε τη διοργάνωση με νίκη, αλλά και με αρκετά παράπονα από τη διαιτησία που έκανε πολλά λάθη.

    [11] Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟ ECOFIN ΤΟΝ ΛΟΥΚΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΤ

    Βρυξέλλες, 5 Μαρτίου 2002 (23:16 UTC+2)

    Την υποψηφιότητα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκά Παπαδήμου για τη θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παρουσίασε επίσημα στους ομολόγους του της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης.

    "Ο κ. Παπαδήμος αποτελεί παράδειγμα υψηλής στάθμης στο διεθνή τραπεζικό χώρο και η υποψηφιότητά του έχει ιδιαίτερα ουσιαστικό και συμβολικό χαρακτήρα", τόνισε ο υπουργός Οικονομίας.

    "Εχει μετάσχει όλων των φάσεων προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, αλλά ταυτόχρονα συμμετείχε ενεργά και συνεισέφερε σε όλες τις φάσεις οικοδόμησης των θεσμών της Ευρωζώνης, πράγμα το οποίο τον κάνει να έχει και αξιοπιστία και πολύ μεγάλη εμπειρία", πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλάκης.

    Η απόφαση για την αντικατάσταση του σημερινού αντιπροέδρου Κριστιάν Νουαγιέ αναμένεται να ληφθεί το αργότερο μέχρι τα τέλη Απριλίου από το Συμβούλιο ECOFIN.

    Σημειώνεται ότι σε σημερινό δημοσίευμα των "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" αναφέρεται πως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είναι "φαβορί" για την αντιπροεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    [12] O ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

    Σκόπια, 5 Μαρτίου 2002 (23:11 UTC+2)

    Στην πρώτη διάσκεψη του ΟΗΕ για την ανάπτυξη που θα γίνει από τις 18 έως 22 Μαρτίου στο Μοντερέι του Μεξικού προσκάλεσε τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι ο Μεξικάνος ομόλογος του Βισέντε Φοξ.

    Την πρόσκληση επέδωσε στον κ. Τράικοφσκι ο πρέσβης της ΠΓΔΜ στον ΟΗΕ Σρτζαν Κέριμ. Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ εκλέχτηκε στο προεδρείο της διάσκεψης του ΟΗΕ για την ανάπτυξη.

    [13] ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΥΠΕΣΤΗ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαρτίου 2002 (23:04 UTC+2)

    Ασχημες στιγμές περνάει ο Άγγελος Αναστασιάδης και κατ' επέκταση η οικογένεια του Ηρακλή. Η σύζυγος του κ. Αναστασιάδη υπέστη έμφραγμα και διεκομίσθη στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, όπου υποβλήθηκε σε άμεση επέμβαση διπλού μπάϊ-πας από τον καρδιοχειρουργό κ. Χαλβατζούλη.

    Όπως ήταν φυσικό κ. Αναστασιάδης δεν παραβρέθηκε στην απογευματινή προπόνηση της ομάδας. Αυτήν πραγματοποίησε ο βοηθός του Ηλίας Αλεξιάδης, ενώ από την στιγμή που μαθεύτηκε το συμβάν στο πλευρό του κ. Αναστασιάδη βρίσκονται άνθρωποι της διοίκησης του Ηρακλή.

    [14] ΤΟ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

    Αθήνα, 5 Μαρτίου 2002 (23:01 UTC+2)

    Για αντιδημοκρατική νοοτροπία και αλαζονεία κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΚΚΙ Σπύρος Κουτσουβέλης, με αφορμή τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο συλλαλητήριο των αγροτών στην Αθήνα.

    «Η αντιμετώπιση των διαδηλωτών αγροτών από τις αστυνομικές δυνάμεις απέδειξε για μια ακόμη φορά την αντιδημοκρατική νοοτροπία και την αλαζονεία της κυβέρνησης. Αυταρχισμός και αντιλαϊκή πολιτική είναι βίοι παράλληλοι».

    [15] ΚΑΕ ΠΑΟΚ: ΧΑΝΕΙ ΤΗ ΣΕΖΟΝ Ο ΜΟΡΑΛΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαρτίου 2002 (22:57 UTC+2)

    Ατυχιών συνέχεια στον ΠΑΟΚ. Ο λόγος για τον τραυματισμό του Μοράλες που η ιατρική διάγνωση αναφέρει δισκοκήλη. Και αυτό σημαίνει ότι ο άσος του ΠΑΟΚ πιθανόν να χάσει την υπόλοιπη σεζόν. Ωστόσο είναι άγνωστο ακόμα αν θα χειρουργηθεί ή όχι. Αυτό σημαίνει ότι προπονητής του ΠΑΟΚ Βαγγέλης Αλεξανδρής θα στερηθεί το μοναδικό σέντερ που είχε στη διάθεσή του. Ετσι σε περίπτωση που ο Αμερικανός δεν καταφέρει να ξεπεράσει το πρόβλημά του, θα κληθεί να βγάλει τα "κάστανα από την φωτιά" ο νεαρός Βασιλόπουλος. Για τον τελευταίο ο ομοσπονδιακός προπονητής Γιάννης Ιωαννίδης μίλησε με τα καλύτερα λόγια στην ημερίδα για το παρόν και το μέλλον του μπάσκετ: "Είναι μεγάλο ταλέντο και ο ΠΑΟΚ είχναι τυχερός που τον έχει", τονίζει ο κ. Ιωαννίδης.

    [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΗΚΟ

    Αθήνα, 5 Μαρτίου 2002 (22:54 UTC+2)

    Η ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η πορεία του διακοινοτικού διαλόγου που διεξάγεται για την επίλυση του Κυπριακού βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος της Κύπρου και Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κυπριακού Κοινοβουλίου Τάσο Παπαδόπουλο.

    Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε, για μία ακόμη φορά, τη θέση της Νέας Δημοκρατίας για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το αργότερο το 2003, μαζί με την πρώτη ομάδα των υποψηφίων κρατών, στόχος που, όπως είπε, ''μπορεί και πρέπει να επιτευχθεί''.

    Τόνισε επίσης ότι η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί παρά να βασίζεται στις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και επεσήμανε ότι οι Κύπριοι πολίτες θα πρέπει να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με όλους τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

    [17] O ΟΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕΤΤ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ

    Αθήνα, 5 Μαρτίου 2002 (22:50 UTC+2)

    «Οι προτεινόμενες τιμές που αναφέρονται στο Υπόδειγμα προσφοράς Διασύνδεσης που κατέθεσε ο ΟΤΕ στις 4/2/2002 βασίζονται στο Μέσο Μακροπρόθεσμο Επαυξητικό Κόστος (LRAIC), η εφαρμογή του οποίου υπήρξε απαίτηση της ΕΕΤΤ, ενώ παράλληλα συστήνεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αντιθέτως, οι νέες προσωρινές τιμές που καθόρισε η ΕΕΤΤ βασίστηκαν στο παλαιότερο σύστημα FDC, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την έγκριση των τελών λιανικής (δηλ. τιμολόγια σταθερής τηλεφωνίας) αλλά δεν είναι αποδεκτό τόσο από την ευρωπαϊκή, όσο και από την εθνική νομοθεσία για τον προσδιορισμό των τελών χονδρικής (τέλη διασύνδεσης με άλλους τηλεπικοινωνιακούς φορείς)». Τα παραπάνω επισημαίνονται σε ανακοίνωση του ΟΤΕ για την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για τα τέλη διασύνδεσης για το 2002.

    Η ΕΕΤΤ αποφάσισε μειώσεις στα δύο από τα τρία τιμολόγια διασύνδεσης, single και local (για το πρώτο 1,16 λεπτά από 1,41 μείωση 21,5% και για το δεύτερο 0,71λεπτά από 0,88, μείωση 19%) και αύξηση για το τρίτο (double από 1,78 λεπτά σε 1,90).

    Ο ΟΤΕ υπογραμμίζει ότι θα είναι έτοιμος να διαθέσει τα συμπληρωματικά στοιχεία που ζητήθηκαν από την ΕΕΤΤ σε σύντομο χρονικό διάστημα. Προσθέτει, ωστόσο, ότι πρόκειται για στοιχεία που δεν απατούνται παρά μόνο σε μια ώριμη αγορά, όπου δηλαδή η διασύνδεση των δικτύων βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία και αποτελεί πραγματική κατάσταση, ενώ οι πρώτοι εναλλακτικοί φορείς σταθερής τηλεφωνίας ξεκίνησαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην ελληνική αγορά μόλις τον Ιανουάριο του 2002.

    [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΟΜΗΡΟΥ - Ζ. ΠΟΟΣ

    Βρυξέλλες, 5 Μαρτίου 2002 (22:38 UTC+2)

    Την ανάγκη για λύση ομοσπονδίας ώστε η Κύπρος να έχει μια φωνή και συνανταγματικούς θεσμούς που δεν θα δημιουργούν αδιέξοδα και δεν θα δυσχεραίνουν τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα επισημαίνει στο ψήφισμα της έκθεσης για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ο εισηγητής της Ευρωβουλής, ευρωβουλευτής Ζακ Ποος.

    Ο Λουξεμβούργιος ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στο σχέδιο του ψηφίσματος της έκθεσής του, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο του Κινήματος των Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ) Γιαννάκη Ομήρου. Η έκθεση του κ. Πόος θα συζητηθεί στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 22 Μαϊου, ενώ στη συνέχεια θα υποβληθεί για υιοθέτηση στην Ολομέλεια του Σώματος.

    Στο ψήφισμα της έκθεσης θα υπογραμμίζεται επίσης η ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων και βασικών ελευθεριών σε όλο το νησί. Από την πλευρά του ο κ. Ομήρου ενημέρωσε το συνομιλητή του για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΠΑΡΕΛΘΟΝ Ο ΣΤΑΟΥΤΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΚΡΑΤΗΤΟ

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαρτίου 2002 (22:35 UTC+2)

    Παρελθόν από τον Ακράτητο αποτελεί ο Γκιντάρας Στάουτσε. Με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΑΕ ουσιαστικά επιβεβαίωσε τις φήμες που ήθελαν τον Λιθουανό γκολκίπερ εκτός ομάδας . "Η ΠΑΕ Ακράτητος δεν είναι διατεθειμένη να αποπροσανατολιστεί και να παίξει τα παιχνίδια τρίτων, αφού ακολουθούν δύσκολα παιχνίδια που θα κρίνουν την τύχη της στο πρωτάθλημα. Η ομάδα θα συνεχίσει χωρίς να υπολογίζει τον Λιθουανό τερματοφύλακα" αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

    Ο προπονητής της ομάδας Γιώργος Παράσχος ακόμη προβληματίζεται για την συμμετοχή του Λευτέρη Βελέντζα στο κρίσιμο παιχνίδι με την Παναχαϊκή. Ο παίκτης ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα προετοιμασίας ενώ την Πέμπτη θα αποφασιστεί αν θα αγωνιστεί ή όχι στο παιχνίδι με την Παναχαϊκή.

    [20] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

    Λευκωσία, 5 Μαρτίου 2002 (22:34 UTC+2)

    Ικανοποίηση εκφράζει η κυβέρνηση για την περί Κύπρου αναφορά στο τελικό ανακοινωθέν της Διάσκεψης Κορυφής της Κοινοπολιτείας, και ιδιαίτερα για το γεγονός ότι καθορίζεται πως η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Σε γραπτή δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Μιχάλης Παπαπέτρου επισημαίνει πως στο τελικό ανακοινωθέν της Διάσκεψης "αναφέρεται επίσης ότι η διευθέτηση του Κυπριακού θα πρέπει να διασφαλίζει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα μιας επανενωμένης Κύπρου".

    "Οι αναφορές αυτές θα πρέπει να κριθούν και υπό το φως του ότι γίνονται σε μια στιγμή που οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη και κατά συνέπεια αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα η παράθεση των πλαισίων μέσα στα οποία θα πρέπει να κινηθεί αυτή η διαπραγμάτευση και η λύση του κυπριακού προβλήματος", τονίζεται στη δήλωση του κ. Παπαπέτρου.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [21] Ο Μ. ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΥΠΕΞ

    Λευκωσία, 5 Μαρτίου 2002 (22:33 UTC+2)

    Η κυπριακή κυβέρνηση θα προβεί σε παραστάσεις προς την αμερικανική κυβέρνηση για την προσέγγιση των ίσων αποστάσεων που υιοθετείται "σε μεγάλο βαθμό" στην έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Μιχάλης Παπαπέτρου. Επισημαίνει ακόμη πως η έκθεση, "όπως και τις προηγούμενες χρονιές, περιέχει αρκετές ανακρίβειες τις οποίες η κυπριακή κυβέρνηση θα υποδείξει στην αμερικανική πλευρά, όπως έγινε και στο παρελθόν, με στόχο τη μη επανάληψη τους".

    Παράλληλα ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, αφού σημείωσε ότι "στο παρόν στάδιο η έκθεση μελετάται σε βάθος με στόχο τη λεπτομερή αξιολόγηση των στοιχείων που παρατίθενται", επεσήμανε ότι σε αυτήν "υπογραμμίζεται κατά τρόπο σαφή ότι η 'ΤΔΒΚ' δεν αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ ή οποιοδήποτε άλλο κράτος, με εξαίρεση την Τουρκία" αλλά "δεν γίνεται καμιά αναφορά στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που κηρύσσουν άκυρη και ανυπόστατη την ανακήρυξη της 'ΤΔΒΚ'".

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 6 March 2002 - 19:13:41 UTC