Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-01-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΠΙΕΣΕΙΣ
  • [02] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
  • [03] ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΟΥ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ ΣΤΗΝ ΤΟΡΑ
  • [04] ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΑΡΙΘΜΟ ΡΟΥΜΑΝΩΝ ΠΟΥ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 2002
  • [05] ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΑ 4 ΜΙΤΙΝΓΚ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ
  • [06] TΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΤΡΙΕΤΙΑΣ
  • [07] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ Ν. ΑΦΡΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΤΟΥ 2004
  • [08] ΣΤΙΣ 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΟΙ ΕΞ ΑΝΑΒΟΛΗΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ
  • [09] Ο ΒΑΣΣΑΡΑΣ ΣΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ
  • [10] Ο ΝΑΣΤΑΖΕ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΝΑ ΗΓΗΘΕΙ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑ
  • [11] ΠΑΡΕΛΘΟΝ Ο ΖΕΥΓΩΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΦΝΗ
  • [12] ΜΠΗΚΑΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΑΟΚ
  • [13] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΖΕΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΤΖΕΒΙΤ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [14] Η ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
  • [15] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Ο ΟΑΕΔ ΟΠΛΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
  • [16] ΜΕ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
  • [17] ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΦΓΑΝΟΙ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ
  • [18] ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ
  • [19] ΑΥΡΙΟ Η 7η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΟ ΑΝΔΡΩΝ
  • [20] ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ
  • [21] ΖΕΛΕΦ: ΔΕΝ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑ ΞΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ
  • [22] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΡΟΥΜΑΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ISAF
  • [23] 3η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΠΙΕΣΕΙΣ

    Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2002 (14:03 UTC+2)

    "Είναι αυτονόητο ότι δεν δεχόμαστε πιέσεις", απάντησε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε ερώτηση αν με αφορμή την εκπομπή του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS και τα όσα ανυπόστατα υποστήριξε για το ζήτημα της τρομοκρατίας στην Ελλάδα, περιμένει να ενταθούν οι πιέσεις από ξένα κέντρα.

    "Πιστεύω, επίσης, ότι στις ΗΠΑ γνωρίζουν πως δεν πρόκειται να αποδεχθούμε πιέσεις", δήλωσε ο κ. Σημίτης και παρατήρησε πως έχουν παρέλθει από πολύ καιρό οι καιροί όπου ο πρωθυπουργός της Ελλάδας πήγαινε σε κάποιες χώρες για να του συστήσουν κάποια πολιτική. Παράλληλα αναγνώρισε πως υπάρχουν στις ΗΠΑ κύκλοι, συμφέροντα, που θέλουν να θέτουν προβλήματα, αλλά η ελληνική κυβέρνηση έχει τις απαντήσεις της και δεν αισθάνεται κανένα άγχος.

    Λίγο πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ ο κ. Σημίτης είχε τον ακόλουθο διάλογο με τους δημοσιογράφους:

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ:

    «Πραγματοποιήσαμε και τα τελευταία βήματα μίας μακρόχρονης προσπάθειας για την οικονομική σταθερότητα. Το 2002 ξεκίνησε ομαλά με την κυκλοφορία του Ευρώ στην καθημερινή ζωή μας.

    Η Ελλάδα απέδειξε ότι αποτελεί χώρα που συμμετέχει ισότιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συνδιαμορφώνει ενεργά τις εξελίξεις.

    Αναδεικνύεται δυναμικά η Ελλάδα ως χώρα σταθερότητας.

    Από την προνομιακή μας θέση αυτή έχουμε την ικανότητα να συμβάλλουμε στην ειρήνη και ευημερία στη γειτονιά μας και ευρύτερα και μάλιστα σε μια περιοχή, που ακόμα αντιμετωπίζει σοβούσες κρίσεις και συγκρούσεις.

    Η προσπάθειά μας τώρα πρέπει να κατευθυνθεί ιδίως στην απάλειψη των εστιών κρίσης σε περιφερειακό επίπεδο και στην ολόπλευρη ενίσχυση της χώρας στο διεθνές επίπεδο. Η Ελλάδα έχει μια ξεχωριστή ευθύνη απέναντι στους λαούς και τις χώρες της περιοχής να εμπεδώνει τις αρχές της ειρήνης, του διεθνούς δικαίου και της συνεργασίας και να τις προωθεί σε κάθε κατεύθυνση.

    Μόνο έτσι με το να είναι στο επίκεντρο εξελίξεων και πρωτοβουλιών μπορεί να εξασφαλίσει ένα ρόλο επωφελή για τα εθνικά της συμφέροντα.

    Προτεραιότητά μας είναι να εργαστούμε για την ενταξιακή προοπτική της Κύπρου, να επιδιώξουμε και να ενισχύσουμε πρωτοβουλίες για την τελική λύση του Κυπριακού. Να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία, πιέζοντάς την να τερματιστεί το ταχύτερο το αρνητικό κλίμα. Να κινηθούμε ενεργά για την εμπέδωση μόνιμης σταθερότητας στη Ν.Α. Ευρώπη. Και προπαντός να προωθήσουμε τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής συνεργασίας και τις αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης. Να προετοιμασθούμε εντατικά για μια αποτελεσματική Προεδρία της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2003. Να εφαρμόσουμε την πολιτική που χαράξαμε στο 'Ελσίνκι τώρα που αναδεικνύει σταθερά τα θετικά αποτελέσματά της για τα εθνικά μας συμφέροντα.

    Το σχέδιό μας και οι πρωτοβουλίες μας για μια εποικοδομητική παρουσία της Ελλάδας στην Ένωση και τη διεθνή σκηνή ξεκινά το 2002 με την επίσκεψή μας στις Η.Π.Α.

    Η ενίσχυση των διμερών πολιτικών και οικονομικών μας σχέσεων, η επισκόπηση των ευρύτερων διεθνών εξελίξεων και η ανάγκη διαμόρφωσης ενός σύγχρονου συστήματος ασφάλειας μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, οι εκκρεμείς εστίες κρίσης που εξακολουθούν να περιβάλλουν το γεωπολιτικό μας χώρο και το Κυπριακό θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεών μας με τον Πρόεδρο Μπους και την πολιτική ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, παραμονές της αναχώρησής σας για τις Η.Π.Α., το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, παρουσίασε εκπομπή, όπου γινόταν λόγος ότι η Ελλάδα δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Πιστεύετε πως θα ενταθούν οι πιέσεις από τα ξένα Κέντρα;

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι αυτονόητο ότι δεν δεχόμαστε πιέσεις. Και πιστεύω ότι δεν αποδεχόμαστε πιέσεις. Πιστεύω επίσης ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής γνωρίζουν πως δεν πρόκειται να αποδεχθούμε πιέσεις.

    Υπάρχουν και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κύκλοι, συμφέροντα, τα οποία θέλουν να θέτουν κάποια προβλήματα, γιατί νομίζουν πως έτσι εξυπηρετούν τους σκοπούς τους. Είμαστε συνηθισμένοι. Έχουμε τις απαντήσεις μας. Έχουμε πολύ πειστικές απαντήσεις για όλα. Έχουμε την πολιτική μας. Έχουμε μια πολιτική, η οποία μας έχει αναδείξει ως πρωτεργάτες ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Και γι' αυτό δεν έχουμε να αισθανθούμε κανένα άγχος.

    Το ταξίδι αυτό είναι ένα ταξίδι, όπως πραγματοποιούμε και σε άλλες χώρες για να ανταλλάξουμε απόψεις, να προωθήσουμε τη διμερή συνεργασία.

    Έχουν παρέλθει από πολύ καιρό οι καιροί εκείνοι, όπου ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος πήγαινε σε κάποιες χώρες για να του συστήσουν κάποια πολιτική. Δεν υπάρχει αυτό.

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος πάει στις Η.Π.Α. και όπου αλλού για να παρουσιάσει την πολιτική, τη γραμμή, τις κατευθύνσεις, να συνεννοηθεί και να εργασθεί από κοινού για την ειρήνη και την συνεργασία στην περιοχή.

    [02] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

    Σίδνεϋ, 8 Ιανουαρίου 2002 (11:52 UTC+2)

    Εξακολουθούν να απειλούνται σπίτια στο Σίδνεϋ, όπου οι φλόγες δεν δείχνουν να υποχωρούν, παρά τις δυνατές βροχές των τελευταίων ημερών. Χτες αρκετοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους, ενώ σήμερα άλλοι επιστρέφουν και άλλοι είναι αναγκασμένοι να διαμείνουν σε προσωρινές κατοικίες.

    Εκατοντάδες κάτοικοι και τουρίστες στην περιοχή Φίσερμανς Παρανταϊς αναγκάστηκαν για δεύτερη φορά μέσα στις τελευταίες μέρες να κατασκηνώσουν σε ένα γήπεδο, την ώρα που οι φλόγες έφταναν πολύ κοντά στα σπίτια τους. Γιγαντιαία ελικόπτερα, που είναι σε θέση να μεταφέρουν χιλιάδες γαλόνια νερού έχουν φτάσει από τον Καναδά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η φωτιά, που είναι η χειρότερη που είδε ποτέ η Αυστραλία στην ιστορία της. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, η φωτιά έχει προκαλέσει ήδη ζημίες που φτάνουν τα 36 εκατομμύρια δολάρια, ενώ οι καταστροφές τεράστιων εκτάσεων αναμένεται ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην άγρια ζωή της χώρας, όπως εκτιμούν οι ειδικοί.

    [03] ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΟΥ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ ΣΤΗΝ ΤΟΡΑ ΜΠΟΡΑ

    Καμπούλ, 8 Ιανουαρίου 2002 (13:45 UTC+2)

    Τερματίζονται οι επιχειρήσεις για τον εντοπισμό του Οσάμα μπιν Λάντεν στην Τόρα Μπόρα, αφού, σύμφωνα με δηλώσεις των Αμερικανών επιτελών, δεν έχουν αποφέρει κανένα αποτέλεσμα.

    Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι επιχειρήσεις πρόκειται να σταματήσουν μάλλον αύριο, ενώ έπειτα το ενδιαφέρον των Αμερικανών για τον εντοπισμό του διαβόητου τρομοκράτη θα στραφεί στο Πακιστάν, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για το αν ο Μπιν Λάντεν βρίσκεται εκεί.

    Πάντως, όπως δήλωσε ο στρατηγός Τόμμι Φρανκς, οι αμερικανικές προσπάθειες θα επικεντρωθούν από εδώ και πέρα στη διάλυση του δικτύου της Αλ-Κάιντα και στη σύλληψη των τελευταίων Ταλιμπάν, ενώ ο μέχρι σήμερα πρωταρχικός στόχος για τη σύλληψη του Οσάμα μπιν Λάντεν θα περάσει σε δεύτερη μοίρα. "Επικεντρωνόμαστε στην ολική εικόνα της χώρας", τόνισε ο Τόμμι Φρανκς.

    [04] ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΑΡΙΘΜΟ ΡΟΥΜΑΝΩΝ ΠΟΥ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 2002

    Βουκουρέστι, 8 Ιανουαρίου 2002 (21:06 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Μιρτσέα Γκεοάνα ισχυρίζεται ότι απαγορεύτηκε η πρόσβαση στην Ελλάδα σε 88 Ρουμάνους πολίτες από την αρχή του 2002 ενώ την ίδια στιγμή η ελληνική πρεσβεία στο Βουκουρέστι αναφέρει σε ανακοίνωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ότι ο αριθμός αγγίζει τους 114 Ρουμάνους πολίτες.

    Σύμφωνα με Ελληνες διπλωμάτες στο Βουκουρέστι το χρονικό διάστημα 2-6 Ιανουαρίου 500 Ρουμάνοι πολίτες εισήλθαν στην εδαφική επικράτεια της Ελλάδας από τον Προμαχώνα.

    Σε άλλους 15 Ρουμάνους απαγορεύτηκε να περάσουν στην Ιταλία, σε επτά να μεταβούν στο Βέλγιο και σε τρεις Ρουμάνους απαγορεύτηκε να περάσουν στην Αυστρία σύμφωνα με στοιχεία Ρουμάνων διπλωματών.

    Συνολικά μέχρι τις 8 Ιανουαρίου περίπου 93.000 Ρουμάνοι πέρασαν τα σύνορα της χώρας τους, οι 58.000 από τους οποίους κατευθήνθηκαν σε χώρες μέλη της συνθήκης του Σένγκεν.

    [05] ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΑ 4 ΜΙΤΙΝΓΚ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιανουαρίου 2002 (21:05 UTC+2)

    Ελληνική συμμετοχή θα έχουμε σε τέσσερα μίτινγκ του παγκοσμίου κυπέλλου κολύμβησης (πισίνα 25μ) της FINA που διεξάγονται στην Ευρώπη.

    Οι αποστολές για τα επί μέρους μίτινγκ είναι:

    Ιμπέρια (14-15/1). Παίρνουν μέρος: Δρυμωνάκος, Θανόπουλος, Τσαγκαράκης, Νιαγκουάρα, Πετρόπουλος, Στρούμπα, Διαμαντίδης, Πόποτας, Καλογερόπουλος.

    Παρίσι (18-19/1). Παίρνουν μέρος: Γιαννιώτης, Μαγγανάς, Δρυμωνάκος, Δημοσχάκη, Τσάγκα, Λυμπερτά και Πετρόπουλος.

    Στοκχόλμη (22-23/1). Παίρνουν μέρος: Ξυλούρης, Κοκκώδης, Ζήσιμος, Τσόλτος, Δημητράς, Μαγγανάς.

    Βερολίνο (26-27/1). Παίρνουν μέρος: Γιαννιώτης, Δημοσχάκη, Λυμπερτά, Μελαχροινού, Οικονόμου και Ειρ. Καβαρνού.

    [06] TΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΤΡΙΕΤΙΑΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιανουαρίου 2002 (20:58 UTC+2)

    «Δεν με ενδιαφέρει αν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι το αν θα κατορθώσουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της επόμενης τριετίας, μιας τριετίας-κλειδί για την ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας. Αν το πετύχουμε, θα έχουμε δημιουργήσει και τους απαραίτητους όρους για την επιτυχία στις επόμενες εκλογές»

    Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άκης Τσοχατζόπουλος σε συνέντευξη του στην ΕΤ-3.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος αρνήθηκε να σχολιάσει τα διάφορα σενάρια για το χρόνο των επόμενων εκλογών, τονίζοντας ότι η χώρα έχει μπει σε μια περίοδο σταθερότητας, ανάλογη της οποίας δεν έχει γνωρίσει ποτέ στο παρελθόν.

    Αναφερόμενος στη συζήτηση περί «σκληρού ροκ», ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι «τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, για να το ρίξουμε στα αστεία. Αν πιστεύουμε ότι μπορούμε να αντικαταστήσουμε την πολιτική με το χορό, τότε ξεφεύγουμε από την πραγματικότητα, αν δεν την υποτιμάμε ή την αγνοούμε. Εμένα δεν με ενδιαφέρει να χορεύω, με ενδιαφέρει να συζητώ, για να καταλήξω σε αποτελέσματα για το περιεχόμενο των πολιτικών επιλογών με τις οποίες θα προχωρήσουμε» Μάλιστα, διαφώνησε με την εκτίμηση του δημοσιογράφου ότι το σκληρό ροκ φαίνεται να αποτελεί στρατηγική επιλογή του ΠΑ.ΣΟ.Κ., τονίζοντας ότι « δεν υπάρχει καμία τέτοια επιλογή. Εκείνο που υπάρχει, είναι η ιστορική ευθύνη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να καταθέσει ολοκληρωμένες λύσεις στα θέματα που απασχολούν τον πολίτη, να δώσει διέξοδο που θα δημιουργήσει ελπίδα και προοπτική»

    Κληθείς να σχολιάσει την πορεία του σημερινού δημάρχου Θεσσαλονίκης αλλά και τα σενάρια για υποψηφιότητα του επιχειρηματία Γιάννη Μπουτάρη, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι η Θεσσαλονίκη χρειάζεται μια διαφορετική μορφή δημοτικής αρχής. Κι αυτό γιατί, όπως σημείωσε, η πόλη διαθέτει ένα ιδιαίτερα πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό από άτομα τα οποία έχουν να εμφανίσουν πολύ αξιόλογα αποτελέσματα σε κάθε τομέα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, και τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της πόλης, θέτοντας προτεραιότητες διαφορετικές από αυτές των κομμάτων.

    Τόνισε, δε, ότι οι επόμενες δημοτικές εκλογές θα είναι υπόθεση όχι των κομμάτων, αλλά των πολιτών, αλλά ανέφερε ότι σε αντίθεση με τις δημοτικές εκλογές, οι εκλογές για τις Νομαρχίες θα έχουν περισσότερο πολιτικό χαρακτήρα.

    Όσον αφορά τις σχέσεις του με το Γιάννο Παπαντωνίου και το ενδεχόμενο αλλαγών στην αμυντική πολιτική της χώρας, ο κ. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι «είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για αλλαγές. Παρ' όλα αυτά, οι αλλαγές δεν μπορεί να έχουν προσωπικό χαρακτήρα. Αν υπάρξουν, θα τις συζητήσουμε στο ΚΥΣΕΑ και τα υπόλοιπα αρμόδια κυβερνητικά όργανα».

    Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν η δεύτερη παρέμβαση του στο τελευταίο Συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. υπήρξε προϊόν εισηγήσεων, ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι στην προσωπική του πολιτική ιστορία δεν είναι γνωστές περιπτώσεις, κατά τις οποίες του υπεδείχθη τι πρέπει να κάνει. «Στόχος μου, συνέχισε, ήταν να δείξω ότι σε αυτό το Συνέδριο επιτεύχθηκε μια πολιτική συμφωνία με περιεχόμενο την αλλαγή των όρων της παρέμβασης μας για την οικονομική, πολιτική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου. Αυτή η συμφωνία αποτελεί την αφετηρία και τη βάση μιας νέας πορείας. Ερωτηθείς δε, αν πιστεύει ότι έχασε απ' αυτό, ο κ. Τσοχατζόπουλος απάντησε: «Είναι θέμα υποκειμενικών εκτιμήσεων. Πάντως, δε νομίζω ότι έχασα από αυτό. Σημασία δεν έχει να χάνεις ή κερδίζεις, σημασία έχει να παίρνεις θέση»

    Σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις Η.Π.Α., ο κ. Τσοχατζόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι τέτοιου είδους συναντήσεις έχουν κυρίως το χαρακτήρα σαφούς οριοθέτησης των όρων της διμερούς συνεργασίας, χωρίς ουσιαστική δυνατότητα διεκδικήσεων ή παραχωρήσεων. Απ' αυτήν την άποψη, σημείωσε, η συνάντηση θα πάει καλά. Ο υπουργός Ανάπτυξης διέγνωσε σημαντικές διαφορές ανάμεσα στην πολιτική του προέδρου Μπους απέναντι στην Ευρώπη και σε εκείνη του προκατόχου του, καθώς, ενώ η πολιτική Κλίντον είχε ως στόχο την ειλικρινή συνεργασία με τις χώρες της Ε.Ε., η πολιτική της νέας ρεπουμπλικανικής κυβέρνησης αποβλέπει στον αποκλειστικό ρόλο των Η.Π.Α. και επιλεκτικά κάποιων συμμάχων τους, όπως η Βρετανία, οι οποίοι, όπως είπε, είναι ανενδοίαστα έτοιμοι να συμμορφωθούν με τις επιλογές τους.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό και στις πιέσεις που μπορεί να ασκηθούν στην Ελληνική πλευρά ενόψει της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε., ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. δεν αποτελεί ελληνική υπόθεση, αλλά υπόθεση της ίδιας της Ευρώπης, η οποία αποφάσισε τη διεύρυνση της με σκοπό την ουσιαστική της ολοκλήρωση ως οικονομικού και πολιτικού συνόλου. Επομένως, η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. αποτελεί στρατηγική επιλογή της ίδιας της Ένωσης και όχι χάρη προς την ελληνική πλευρά.

    Όσον αφορά τα εργασιακά, ο κ. Τσοχατζοπουλος αρνήθηκε ότι ο ίδιος είναι αντίθετος με την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας. Τόνισε όμως ότι κατά την άποψη του η ουσιαστική πρόοδος στον τομέα της απασχόλησης δεν θα προκύψει τόσο από την αλλαγή του σημερινού πλαισίου των εργασιακών σχέσεων, όσο από τη δημιουργία ενός δυναμικού πλαισίου υποστήριξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, μέσω της αλλαγής των αναπτυξιακών και κυρίως των φορολογικών διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας.

    Τέλος, αναφερόμενος στο ζήτημα της μετάβασης από τη δραχμή στο ευρώ, ο υπουργός Ανάπτυξης εξέφρασε την άποψη ότι το σημαντικό δεν είναι τόσο η ίδια η νομισματική αλλαγή, όσο η είσοδος της ελληνικής οικονομίας σε μία νέα οικονομική πραγματικότητα, σε μία νέα εποχή. Σύμφωνα με την άποψη του κ. Τσοχατζόπουλου, με την υιοθέτηση του ευρώ διαμορφώνεται ένα καινούριο κεφάλαιο οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής εξέλιξης των ευρωπαϊκών λαών, ενώ εξαρτάται από την ίδια της Ελλάδα το αν θα κατορθώσει να αποκομίσει τα σημαντικά πλεονεκτήματα που της αναλογούν από αυτήν την εξέλιξη.

    [07] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ Ν. ΑΦΡΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΤΟΥ 2004

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιανουαρίου 2002 (20:57 UTC+2)

    Το έντονο ενδιαφέρον της κυβέρνησης της Νοτίου Αφρικής ,του Προέδρου της χώρας Θάμπο Μπέκι και του πρώην προέδρου Νέλσον Μαντέλα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 καθώς και για τη Διεθνή Λαμπαδηδρομία εξέφρασε στην Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής της ΑΘΗΝΑ 2004, Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, ο Πρεσβευτής της χώρας, καθηγητής Jannie Momberg.

    Ο κ. Momberg. μετέφερε στη Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη τους χαιρετισμούς τόσο του νυν όσο και του πρώην Προέδρου της χώρας και αναφέρθηκε στην επιθυμία του Νέλσονα Μαντέλα να επισκεφθεί την Ελλάδα και ιδιαίτερα την Ολυμπία τον Απρίλιο του 2002.

    Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης θέματα προβολής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αφρικανική Ήπειρο από την οποία σχεδιάζεται να περάσει για πρώτη φορά στην ιστορία η Ολυμπιακή Φλόγα, με έναν από τους ενδιάμεσους σταθμούς τη Νότια Αφρική.

    Στα πλαίσια της προβολής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αφρική θα υπάρξει σειρά συναντήσεων της Προέδρου της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 Γιάννας Αγγελοπούλου Δασκαλάκη με πρέσβεις Αφρικανικών Κρατών.

    [08] ΣΤΙΣ 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΟΙ ΕΞ ΑΝΑΒΟΛΗΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιανουαρίου 2002 (20:50 UTC+2)

    Με απόφαση της Επιτροπής Πρωταθλήματος οι αγώνες που αναβλήθηκαν στις 6 Ιανουαρίου λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών ορίζονται να διεξαχθούν στις 13 του μήνα. Ως εκ τούτου όλο το πρόγραμμα των αγώνων μετατίθεται κατά μία εβδομάδα.

    Επίσης με απόφαση της Επιτροπής Πρωταθλήματος αναβάλλεται ο αγώνας των σωματείων Πυρσός Γρεβενών - ΠΑΣ Αβέρωφ (09.01.2002), λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο Νομό Γρεβενών και την ακαταλληλότητα του Εθνικού Σταδίου της πόλης.

    [09] Ο ΒΑΣΣΑΡΑΣ ΣΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιανουαρίου 2002 (20:47 UTC+2)

    Η ΕΠΟ και η ΚΕΔ/ΕΠΟ χαιρετίζουν την επιλογή του Κύρου Βασσάρα στη λίστα των διαιτητών που επέλεξε η FIFA να διευθύνουν τους αγώνες της τελικής φάσης του παγκοσμίου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου 2002 στα γήπεδα της Κορέας και της Ιαπωνίας. Η παρουσία του, πρώτη για Έλληνα διαιτητή στην ιστορία των διοργανώσεων του παγκοσμίου κυπέλλου, αποδεικνύει την πρόοδο της ελληνικής διαιτησίας και επιβεβαιώνει την άνοδο του επιπέδου του ελληνικού ποδοσφαίρου.

    Ο Κύρος Βασσάρας άνοιξε ένα δρόμο με το ταλέντο του, τις ικανότητές του, την άριστη παρουσία του σε διεθνές επίπεδο και την αμέριστη βοήθεια της Ομοσπονδίας. Στο δρόμο αυτό πιστεύουμε πως θα βαδίσουν σύντομα και άλλοι Έλληνες διαιτητές.

    Ο καταξιωμένος διαιτητής γεννήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 1966, έχει ύψος 1,86μ., είναι έγγαμος, είναι πτυχιούχος Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΤΕΙ Λογιστικής), γνωρίζει αγγλικά και γερμανικά. Από τις διακρίσεις που έχει κάνει πήρε μέρος στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου U-17 1999, Βραζιλία-Αυστραλία.

    Με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου, από τον πρόεδρο της ΚΕΔ/ΕΠΟ Γιώργο

    Μπίκα έγινε η παρακάτω διευκρίνιση: "Ουδέποτε είχα κατά νου να θίξω γνωστούς και καταξιωμένους στην κοινή συνείδηση διαιτητές. Η αναφορά μου σε χρηματική αποζημίωση, που τα μέλη της ΚΕΔ/ΕΠΟ λαμβάνουν ''πάνω στο τραπέζι'', έγινε με αποκλειστική αφορμή ερώτηση για το ύψος της μηνιαίας αποζημίωσης που συμφωνήθηκε με την πολιτεία και δεν περιείχε καμία αιχμή για παλαιότερα μέλη της ΚΕΔ/ΕΠΟ".

    [10] Ο ΝΑΣΤΑΖΕ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΝΑ ΗΓΗΘΕΙ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

    Βουκουρέστι, 8 Ιανουαρίου 2002 (20:40 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Αντριαν Ναστάζε συζήτησε με τον υπουργό Εσωτερικών Ιοαν Ρους σχέδιο καταπολέμησης της διαφθοράς για το 2002. το υπουργείο Εσωτερικών θα δημιουργήσει ομάδα ειδικών για να ερευνήσουν για οικονομικές ατασθαλίες και για οργανωμένο έγκλημα.

    Ο κ. Ναστάζε ζήτησε από τον Ρους να ηγηθεί της εκστρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ο κ. Ρους απάντησε ότι πριν από ένα χρόνο του ζητήθηκε να επιλύσει το πρόβλημα με το καθεστώς έκδοσης βίζας για Ρουμάνους που ταξίδευαν σε χώρες μέλη της Σένγκεν και τώρα ανέλαβε ένα δύσκολο έργο και θα το πετύχει.

    [11] ΠΑΡΕΛΘΟΝ Ο ΖΕΥΓΩΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΦΝΗ

    Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2002 (20:39 UTC+2)

    Η απόφαση του προέδρου της Δάφνης, Κώστα Τζιβελέκα να συνεχίσει στο ελληνικό πρωτάθλημα μόνο με Ελληνες παίκτες δεν βρήκε σύμφωνο τον προπονητή της ομάδας, Γιώργο Ζευγώλη που σήμερα υπέβαλλε την παραίτησή του. Ετσι συνεχίστηκε η άσχημη παράδοση στην Δάφνη να μην μπορεί να κρατήσει κάποιον προπονητή. Ετσι μετά τους Μπάουερμαν, Κουφό και τώρα Ζευγώλη η ομάδα της Αθήνας θα κληθεί να βρει τον αντικαταστάτη του, τον τρίτο για τη φετινή χρονιά, για την κάλυψη της κενής θέσης προπονητή. Να τονίσουμε ότι η Δάφνη θα συνεχίσει στο ελληνικό πρωτάθλημα να αγωνίζεται μόνο με Ελληνες παίκτες. Όμως η παραμονή της θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη.

    [12] ΜΠΗΚΑΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιανουαρίου 2002 (20:32 UTC+2)

    Το οικονομικό πρόβλημα που υπάρχει στον ΠΑΟΚ εξακολουθεί να δημιουργεί αρκετή γκρίνια στις τάξεις των παικτών της ομάδας. Οι τελευταίοι εξακολουθούν να είναι απλήρωτοι, παρά τις δεσμεύσεις που έχουν πάρει από τον πρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Γιώργο Μπατατούδη. Ωστόσο σήμερα στα ταμεία της ομάδας μπήκαν αρκετά εκατομμύρια, που θα απαλύνουν τον... πόνο των παικτών, ενώ το ίδιο θα γίνει και την Παρασκευή. Ρυθμιστικό ρόλο στις αποφάσεις των παικτών παίζει ο προπονητής της ομάδας, Ντούσαν Μπάγιεβιτς ο οποίος συνεχώς του συστήνει υπομονή και σύνεση. Ο μεγαλομέτοχος της ομάδας περιμένει και αυτός να πάρει κάποια χρήματα από τη δόση της Ουντινέζε για την μεταγραφή του Ναλιτζή. Επίσης αγώνας δρόμου γίνεται από τον ΠΑΟΚ για να αποκτήσει από το ΙΚΑ ασφαλιστική ενημερότητα, προκειμένου να εκδοθεί το δελτίο του Κούτση. Το νέο απόκτημα του ΠΑΟΚ θα κάνει το ντεμπούτο του στον αγώνα του ΠΑΟΚ με τον Ακράτητο, αφού μπήκε στα σχέδια του κ. Μπάγιεβιτς για το συγκεκριμένο παιχνίδι.

    Η παραίτηση του Φερνάντο Σάντος προ στιγμή πήγε να δημιουργήσει πρόβλημα στην ηρεμία του ΠΑΟΚ, αφού κάποιοι έσπευσαν να διαδώσουν ότι η κενή θέση του προπονητή της Ενωσης θα καλυφθεί από τον κ. Μπάγιεβιτς. Οι ανυπόστατες φήμες δεν άγγιξαν τους ανθρώπους του Δικεφάλου, αφού κάθε φορά που δημιουργείται πρόβλημα στον πάγκο μίας εκ των τριών μεγάλων ομάδων της Αθήνας το όνομα του Μπάγιεβιτς είναι αυτό που ακούγεται πρώτο.

    Κ.Π.

    [13] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΖΕΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΤΖΕΒΙΤ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Αγκυρα, 8 Ιανουαρίου 2002 (20:29 UTC+2)

    Στην επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ στις ΗΠΑ στις 15 Ιανουαρίου και τις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT-1 ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ.

    Ο κ. Τζεμ τόνισε ότι η Αγκυρα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην εν λόγω επίσκεψη και ότι όσον αφορά το θέμα του Αφγανιστάν θα διαπιστωθεί το μέγεθος της παρουσίας των ΗΠΑ, από την οποία θα εξαρτηθεί και η παρουσία της Τουρκίας.

    Οσον αφορά το Ιρακινό, ο κ. Τζεμ επισήμανε ότι αυτό που επιδιώκεται από τις ΗΠΑ είναι η μεταβολή του υφισταμένου καθεστώτος της Βαγδάτης.

    "Για μας όμως πρώτα απ΄ όλα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το Ιράκ είναι γειτονική χώρα και η προτεραιότητα της Τουρκίας είναι η εδαφική ακεραιότητα του, είναι η ευτυχία του ιρακινού λαού και η μη ύπαρξη δίπλα μας μιας εστίας αστάθειας. Βέβαια, εμείς επιθυμούμε ένα πιο δημοκρατικό Ιράκ, το οποίο ευημερεί. Αυτό όμως είναι κάτι το ξεχωριστό", υπογράμμισε.

    Ο κ. Τζεμ είπε ότι η πολιτική της Τουρκίας έναντι του Ιράκ είναι αμετάβλητη, αλλά εκτίμησε ότι είναι υπερβολικοί οι ισχυρισμοί ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να πράξουν οτιδήποτε στο θέμα του Ιράκ χωρίς τη συγκατάθεση της Τουρκίας.

    "Οι ΗΠΑ δεν έθεσαν υπόψη μας κάποια συγκεκριμένη κίνησή τους σχετικά με το Ιράκ και θα ήταν αδικία να πούμε ότι ασκούν πίεση. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να έχουν πλήρη συναίσθηση της κατάστασης και καθόσον εμείς γνωρίζουμε καλά την περιοχή, είναι φυσιολογικό να έχουν υπόψη τη δική μας ανάλυση", είπε.

    Στο σημείο αυτό ο κ. Τζεμ απηύθυνε για μία ακόμη φορά πρόσκληση στο καθεστώς του Σαντάμ να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και τόνισε: "Δεν είναι ακόμη πολύ αργά. Εάν πραγματοποιήσετε κάποιο βήμα κι εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για την ελάφρυνση των κυρώσεων που σας έχουν επιβληθεί".

    [14] Η ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

    Χαράρε, 8 Ιανουαρίου 2002 (20:13 UTC+2)

    Το κοινοβούλιο στη Ζιμπάμπουε καταψήφισε νομοσχέδιο που είχε υποβάλει η κυβέρνηση του Ρόμπερτ Μουγκάμπε και το οποίο έχει χαρακτηρισθεί αυταρχικό από την αντιπολίτευση.

    Το νομοσχέδιο πρότεινε να απαγορευθεί η παρουσία ξένων παρατηρητών κατά τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών τον Μάρτιο, όπως μετέδωσε το BBC.

    Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ρόμπερτ Μουγκάμπε έχει υποβάλει στο κοινοβούλιο και δύο ακόμη αμφιλεγόμενα νομοσχέδια, τα οποία θα συζητηθούν αύριο.

    Το ένα από αυτά προτείνει να απαγορευθεί το δικαίωμα εργασίας σε ξένους δημοσιογράφους στη χώρα. Επιπλέον, προτείνει να εγγράφονται οι δημοσιογράφοι της Ζιμπάμπουε κάθε χρόνο σε μία διορισθείσα από την κυβέρνηση επιτροπή.

    Ο υπουργός Τύπου, Τζόναθαν Μόγιο, δήλωσε ότι οι προτεινόμενη νομοθεσία έχει σκοπό να αποτρέψει τους ξένους δημοσιογράφους να γράφουν υβριστικά άρθρα για τη Ζιμπάμπουε.

    Το δεύτερο νομοσχέδιο επιθυμεί να εκχωρήσει μεγαλύτερες αρμοδιότητες στην αστυνομία.

    Οι επικριτές του εν λόγω νομοσχεδίου κατέκριναν την κυβέρνηση Μουγκάμπε ότι έχει σκοπό προσδώσει μεγαλύτερη ισχύ στην αστυνομία, προκειμένου να λαμβάνει μέτρα εναντίον της αντιπολίτευσης.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση αντέδρασε έντονα απέναντι στην προτεινόμενη νομοθεσία του προέδρου Μουγκάμπε, σχεδιάζοντας μάλιστα να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Ζιμπάμπουε.

    [15] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Ο ΟΑΕΔ ΟΠΛΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

    Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2002 (20:08 UTC+2)

    «Ο ΟΑΕΔ αποτελεί το πιο σημαντικό όπλο της πολιτείας, για την αντιμετώπιση αυτού του σύγχρονου, κοινωνικού τρομοκράτη, που λέγεται ανεργία. Είμαστε ασυμφιλίωτοι με την ανεργία. Αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή, για τη συνοχή μιας κοινωνίας. Την μεγαλύτερη απειλή για τους πολίτες. Τους ωθεί στο περιθώριο», τόνισε ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας κατά τη διάρκεια της τελετής εγκατάστασης του νέου διοικητή του Οργανισμού Γιάννη Νικολάου.

    «Χρειάζονται μέτρα των ενεργών πολιτικών. Ο ΟΑΕΔ πρέπει να πρωτοπορήσει στον τομέα αυτό. Θα το κάνει με επιτυχία, αν εμείς, από τη δική μας πλευρά, η Πολιτεία, η Κυβέρνηση, εξασφαλίσουμε ένα ευνοϊκό περιβάλλον, μέσα στο οποίο θα πρέπει να εξελιχθεί αυτή η προσπάθεια του ΟΑΕΔ», επισήμανε και πρόσθεσε ότι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης του ΑΕΠ που πέτυχε η χώρα μας αποτελεί μια εκ των ουκ άνευ προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων του Οργανισμού.

    Επιπλέον, υπογράμμισε ότι ο ΟΑΕΔ έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου, την τελευταία περίοδο και συνεχάρη τον απερχόμενο διοικητή . Τηλέμαχο Παλαιολόγο, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια για την αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ με τη λειτουργία των ανώνυμων εταιριών, «που πέραν της αποτελεσματικότητας, με τη νέα δομή τους, ευνοούν και τη διαφάνεια, αφού τα λογιστικά στοιχεία τους θα είναι στη διάθεση παντός ενδιαφερομένου με τη νέα νομική μορφή που θα λειτουργούν»

    Τόνισε, δε, ότι η κυβέρνηση στηρίζει τον ΟΑΕΔ, τόσο στο πεδίο του εμπλουτισμού του δυναμικού του όσο και στο πεδίο της εξόφλησης των υποχρεώσεων άλλων φορέων προς αυτόν, όπως το ΙΚΑ.

    «Χρειάζεται δουλειά, σύστημα, για να μπορούμε να αποδώσουμε το έργο μας και το έργο μας είναι, η συμβολή μας στην υπόθεση της απασχόλησης», τόνισε ο νέος διοικητής του ΟΑΕΔ Γιάννης Νικολάου κατά τη σημερινή τελετή εγκατάστασης του στη διοίκηση του Οργανισμού.

    «Γνωρίζω ότι ο Οργανισμός βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο. Γνωρίζω ότι πρέπει να τρέξουμε, γνωρίζω ότι πρέπει να προλάβουμε το τραίνο της αναδιοργάνωσης του Οργανισμού, να τον μετασχηματίσουμε σε έναν Οργανισμό σύγχρονο, που να λειτουργεί με νεύρο, να έχει διάρκεια στις πολιτικές του, να αναπτύσσει τα στελέχη του, να πρωταγωνιστεί στη μάχη για την απασχόληση», τόνισε.

    Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι όταν αποχωρήσει από τη διοίκηση του Οργανισμού, ο απολογισμός θα είναι θετικός και μέχρι τότε ζήτησε δουλειά και συνεργασία με τα στελέχη του οργανισμού.

    Από την πλευρά του ο απερχόμενος διοικητής του οργανισμού Τηλέμαχος Παλαιολόγος υπογράμμισε ότι φεύγει από τη θέση του με ήσυχη τη συνείδηση του και με τη βεβαιότητα ότι έχει επιτελέσει το δύσκολο χρέος του.

    Επιπλέον, αναφέρθηκε στην αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ που ξεκίνησε πριν από 20-22 μήνες, προκειμένου ο Οργανισμός να γίνει πιο αποτελεσματικός στην εξάλειψη του «τέρατος» της ανεργίας.

    [16] ΜΕ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

    Χανιά, 8 Ιανουαρίου 2002 (20:08 UTC+2)

    Ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας μετέφερε στα Χανιά 26 άτομα που είχαν εγκλωβιστεί από τα χιόνια στο οροπέδιο του Ομαλού, όπως επίσης και τέσσερις κτηνοτρόφους που είχαν αποκλειστεί στον Καλλικράτη Χανίων.

    Στο Μυλοπόταμο Ρεθύμνου έγινε διανομή ζωοτροφών από αέρος σε αιγοπρόβατα που έχουν αποκλειστεί στην περιοχή.

    Ο περιφερειάρχης Κρήτης, Αθ. Καρούντζος επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές του νομού Χανίων, και δήλωσε ότι θα γίνει καταγραφή των ζημιών σε ελαιώνες, εσπεριδοειδή και κηπευτικά και θα κινηθεί διαδικασία αποζημίωσης των πληγέντων.

    [17] ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΦΓΑΝΟΙ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ

    Καμπούλ, 8 Ιανουαρίου 2002 (20:06 UTC+2)

    Δεκάδες χιλιάδες Αφγανοί απειλούνται με λιμοκτονία, καθώς συντηρούνται τρώγοντας μόνο χορτάρι, δηλώνουν αξιωματούχοι των οργανώσεων αρωγής.

    Τα χρόνια του πολέμου, της ξηρασίας και του καθεστώτος των Ταλιμπάν έχουν αφήσει πίσω τους πολλούς νεκρούς, αλλά και χιλιάδες αρρώστους και λιμοκτονούντες, όπως μετέδωσε το BBC.

    Οι οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας υποστηρίζουν ότι πολλοί από αυτούς ζουν σε απομονωμένες περιοχές, γεγονός που κάνει πολύ δύσκολη τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Στην ορεινή περιοχή Αμπντουλά Γκαν, όπου σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στους Ταλιμπάν και τη Βόρεια Συμμαχία, η κατάσταση είναι απελπιστική.

    Περίπου 10.000 άτομα στην περιοχή τρέφονται μόνο με χορτάρι, υποστηρίζει η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης. Το ίδιο όμως συμβαίνει και με χιλιάδες άλλους κατοίκους στο Αφγανιστάν.

    Σε ένα χωριό της περιοχής μάλιστα όλοι οι κάτοικοι υποφέρουν από διάρροια, σύμφωνα τουλάχιστον με πληροφορίες των ειδησεογραφικών πρακτορείων.

    Οι οργανώσεις αρωγής καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να μεταφέρουν περίπου 1.400 τόνους αλεύρι στις ορεινές περιοχές του βόρειου Αφγανιστάν.

    [18] ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιανουαρίου 2002 (20:01 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης η πρώτη συνάντηση των φορέων που συμμετέχουν στο πρότυπο πρόγραμμα για την ασφάλεια και την υγιεινή στους χώρους εργασίας όπου χρησιμοποιείται φυσικό αέριο.

    Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία ενέκρινε τη συγχρηματοδότηση πρότασης της διαδημοτικής Φυσικό Αέριο Μακεδονίας Α.Ε. (leader), της εταιρίας διανομής αερίου της Δανίας NaturGas Midt-Nord SA, του Πανεπιστημίου του Leeds της Βρετανίας και της εταιρίας Sigma Consultants Ltd. προκειμένου να αναπτυχθεί και να λειτουργήσει ένας κόμβος πληροφόρησης, μία ανοιχτή γραμμή βοήθειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας, που αφορούν τη χρήση υποδομών, εγκαταστάσεων και συστημάτων εφαρμογής φυσικού αερίου και υγραερίου.

    Αναφερόμενος στη νέα πρωτοβουλία της διαδημοτικής εταιρίας ο πρόεδρος της Φυσικό Αέριο Μακεδονίας Α.Ε., Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη γίνεται πρωταγωνίστρια στην ενεργειακή ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και κυρίως με ασφάλεια.

    "Η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Θεσσαλονίκης με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθιστά τη χρήση του φυσικού αερίου ακόμη πιο ασφαλή για εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Στόχος μας στη Θεσσαλονίκη είναι να εμπεδώσουμε την ασφάλεια στην πράξη και να παρέχουμε τα αποτελέσματα των ερευνών μας σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες", σημείωσε ο κ. Παπαγεωργόπουλος.

    Οι κύριοι στόχοι του έργου είναι:

    - Η πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια των εργασιών εγκατάστασης και λειτουργίας των συστημάτων φυσικού αερίου και υγραερίου.

    - Η ανάπτυξη και προώθηση αποτελεσματικών πρακτικών για την πρόληψη των ατυχημάτων και τη μείωση των κινδύνων για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις στην εγκατάσταση, τη διάθεση και τη χρήση εφαρμογών φυσικού αερίου και υγραερίου.

    - Η συνεχής ενημέρωση των επιχειρήσεων σε θέματα ασφάλειας και υγιεινής, όπως νέες τεχνολογίες, νομοθεσία, με αποτέλεσμα την καλύτερη διαχείριση του κινδύνου και την οργάνωση των επιχειρήσεων στην αντιμετώπισή τους.

    Οι προβλεπόμενες ομάδες - στόχοι του έργου είναι οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι στις εταιρίες κατασκευής ή/και εγκατάστασης δικτύων, συστημάτων και συσκευών εφαρμογής φυσικού αερίου και υγραερίου, στις εταιρίες διάθεσης και πώλησης φυσικού αερίου και υγραερίου, οι εργαζόμενοι τελικοί χρήστες συστημάτων/εφαρμογών, που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και υγραέριο, αλλά και οι ενώσεις εργαζομένων και άλλοι αρμόδιοι φορείς Υγιεινής και Ασφάλειας.

    Η διάρκεια του έργου είναι 11 μήνες και η ολοκλήρωσή του αναμένεται στο τέλος Σεπτεμβρίου 2001. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 200.000 ευρώ με 80% επιχορήγηση από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας στην εργασία, γεγονός που αποδεικνύει τη σημασία που αποδίδει η Ευρωπαϊκή Ενωση στα θέματα αυτά.

    [19] ΑΥΡΙΟ Η 7η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΟ ΑΝΔΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιανουαρίου 2002 (19:57 UTC+2)

    Με τα παιχνίδια της 7ης αγωνιστικής διεξάγεται αύριο το πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης της Α1 ανδρών. Ξεχωρίζουν δύο παιχνίδια. Το πρώτο θα γίνει στο κολυμβητήριο του Πειραιά όπου ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟ θα διασταυρώσουν τα ξίφη του με μοναδικό στόχο τη νίκη που θα τους επιτρέψει να βρίσκονται στην κορυφή της βαθμολογίας. Το δεύτερο θα διεξαχθεί στο Ποσειδώνιο, μεταξύ του Αρη και του ΠΑΟΚ. Η ομάδα των κιτρίνων θα αγνωιστεί χωρίς τους βασικούς της πολίστες οι οποίοι θα απολογηθούν την Πέμπτη στον πρόεδρο του ερασιτέχνη Αρη για την αποχή που κάνουν.

    Το πρόγραμμα της 7ης αγωνιστικής είναι:

    Κολ. Π. Φαλήρου (17.00) Παλαιό Φάληρο - Χανιά (Αργυρός-Σταυρίδης)

    Κολ. Πειραιά (17.45) Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός (Χασεκίογλου-Νάκος)

    Κολ. Αγ. Κοσμά (19.00) Γλυφάδα - Χίος (Σκαλοχωρίτης-Μοίραλης)

    Κολ. Βουλιαγμένης (19.00) Βουλιαγμένη - Πάτρα (Μεγασθένης-Χατζηαναστασίου)

    Κολ. Πειραιά (19.30) Εθνικός - Νηρέας Χαλανδρίο (Ελευθεριάδης-Βασιλείου)

    Κολ. Ποσειδώνιο (20.00) Αρης Θεσσαλονίκης - ΠΑΟΚ (Ηλιάδης-Σταυρόπουλος).

    [20] ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

    Βελιγράδι, 8 Ιανουαρίου 2002 (19:55 UTC+2)

    Παρόλο που οι ομάδες εμπειρογνωμόνων που ασχολούνται με το θέμα των σχέσεων Σερβίας - Μαυροβουνίου δεν έχουν καλύψει ούτε το μισό από τα χρονικά περιθώρια που τους έχουν διατεθεί, τόσο επίσημοι στην Ποντγκόριτσα, όσο και ο ίδιος ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς ανήγγειλαν τη δυνατότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος, που τοποθετείται στα μέσα Μαϊου.

    Αυτό τονίζεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Γκλας" του Βελιγραδίου σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα των σχέσεων Σερβίας - Μαυροβουνίου, στο οποίο υπογραμμίζεται ότι "για πολλούς αυτή η αναγγελία αποτελεί μία απόδειξη των προηγούμενων προβλέψεων ότι οι εμπειρογνώμονες δεν θα κάνουν τίποτα και ότι το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί στο Μαυροβούνιο".

    Στο δημοσίευμα παρατίθενται εκτιμήσεις του πολιτικού αναλυτή Νεμπόισα Μεντόγιεβιτς, ο οποίος αμφιβάλει ότι θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα και θεωρεί ότι σε περίπτωση διεξαγωγής του αυτό δεν θα είναι επιτυχές για τις δυνάμεις που επιθυμούν την ανεξαρτησία.

    "Είναι μη ρεαλιστικό να αναμένουμε δημοψήφισμα στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Οι άγονες συνομιλίες των εμπειρογνωμόνων θα διαρκέσουν ως το τέλος Φεβρουαρίου και στο τέλος θα ανακοινωθεί ότι δεν ήταν δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία και πως δεν υπάρχει κοινά αποδεκτή λύση. Τότε η Ε.Ε. θα συντάξει έγγραφο βάσει του οποίου θα πρέπει να καθοριστούν οι σχέσεις εντός της ομοσπονδίας", εκτιμά ο Μεντόγιεβιτς.

    Σύμφωνα με τον Μεντόγιεβιτς το Μάρτιο θα ξεκινήσουν συνομιλίες στην κατεύθυνση Βρυξέλλες - Βελιγράδι - Ποντγκόριτσα με σκοπό η προτεινόμενη λύση να καθοριστεί επακριβώς και προειδοποιεί ότι η μη ικανοποιητική εσωτερική κατάσταση στις δύο δημοκρατίες, μπορεί να επιδράσει αρνητικά στις συνομιλίες.

    [21] ΖΕΛΕΦ: ΔΕΝ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑ ΞΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

    Σόφια, 8 Ιανουαρίου 2002 (19:55 UTC+2)

    Η εφημερίδα "Τρουντ" δημοσιεύει συνέντευξη του πρώην προέδρου της Βουλγαρίας, Ζέλιο Ζέλεφ με τίτλο "Δεν υπηρέτησα ξένα συμφέροντα" όπου διαψεύδει τους ισχυρισμούς ότι πήρε δεκάδες εκατομμύρια δραχμές από τη ΝΔ και από τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, σύμφωνα με στοιχεία που εμπεριέχονται στα απομνημονεύματα του στρατηγού Γρυλλάκη, συμβούλου του πρώην πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

    Ο κ.Ζέλεφ εξηγεί ότι η βοήθεια της Ελλάδας αποτελούσε μέρος της βοήθειας από όλη τη Δυτική Ευρώπη προς τις νέες δημοκρατίες, οι οποίες προήρχοντο από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες.

    Ερωτηθείς εάν θα απαντήσει στον στρατηγό Γρυλλάκη, ο κ. Ζέλεφ απαντά ότι "θα γράψω αν θέλετε στην εφημερίδα σας την αλήθεια για τη βοήθεια της Δύσης προς την Ενωση Δημοκρατικών Δυνάμεων. Ο στρατηγός Γρυλλάκης, όμως, εκθέτει την Ελλάδα, ισχυριζόμενος ότι η Αθήνα προσπάθησε να εξαγοράσει τη νέα αντιπολίτευση στα Βαλκάνια".

    [22] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΡΟΥΜΑΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ISAF

    Βουκουρέστι, 8 Ιανουαρίου 2002 (19:51 UTC+2)

    Η Ρουμανία αναμένεται να στείλει 48 επαγγελματίες στρατιώτες να συμμετάσχουν στην πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη στο Αφγανιστάν (ISAF).

    Η προσφορά της χώρας για συμμετοχή έγινε ήδη δεκτή ύστερα από επαφές του ρουμανικού υπουργείου Άμυνας με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών ενώ η σχετική συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί αυτή την εβδομάδα στο Λονδίνο από την αφγανική κυβέρνηση και τα κράτη μέλη που θα συμμετάσχουν στη Διεθνή Δύναμη Συνδρομής για την Ασφάλεια στο Αφγανιστάν.

    Οι στρατιώτες που θα σταλούν στο Αφγανιστάν είναι καλά εκπαιδευμένοι καθώς έχουν συμμετάσχει σε παρόμοιες αποστολές στην Σομαλία και την Αλβανία.

    [23] 3η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιανουαρίου 2002 (19:49 UTC+2)

    Τα εγκαίνια της τρίτης έκθεσης του μουσείου Αθλητισμού με θέμα "Ναυταθλητισμός", θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή στο χώρου του Μουσείου, που βρίσκεται στην οδό Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη.

    Στόχος της έκθεσης είναι να καταγράψει την ιστορία της πλεύσης, την κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική προσφορά της τέχνης της ναυσιπλοΐας στη δημιουργία του σύγχρονου κόσμου και να αναδείξει την δυναμική των ναυτικών αθλημάτων, στη μακροχρόνια εξέλιξή τους.

    Το αθλητικό και αγωνιστικό μέρος της έκθεσης έχει αναφορές από την περιπλάνηση του Οδυσσέα, τον πρώτο ναυτικό όμιλο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα μέχρι και στα επιτεύγματα των σύγχρονων Ελλήνων αθλητών.

    Για την υλοποίηση της έκθεσης εργάστηκαν αθλητές, προπονητές, ιστορικοί, επιστήμονες, καθώς επίσης και μέλη της οργανωτικής επιτροπής και φορείς της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.

    Α.Τ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 8 January 2002 - 19:13:50 UTC