Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-12-31

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΥΡΩ
  • [02] ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [03] ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΩΝ "ΝΕΩΝ" Ο ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [04] ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΚΑΙ ΙΝΔΙΑ
  • [05] Κ. ΚΟΡΜΑΡΗΣ: Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΓΚΟΪΚΟΒΙΤΣ ΣΗΜΑΔΕΨΕ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ
  • [06] ΤΕΛΕΤΗ ΚΟΠΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ
  • [07] ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
  • [08] ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [09] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ
  • [10] Ο ΝΤΟΥΖΕΝΜΠΕΡΓΚ ΚΑΛΕΙ ΔΑΝΙΑ - ΣΟΥΗΔΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΟΝΕ
  • [11] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΟΒΟΛΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ "ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ"
  • [12] ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
  • [13] ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΔΝΤ
  • [14] ΑΓΓ. ΧΑΡΙΣΤΕΑΣ: ΘΕΛΩ ΤΙΤΛΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΞΩ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
  • [15] ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΣΤΟ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΑΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΦ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ
  • [17] ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΕ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΗΣ ΒΙΚΤΩΡΙΑ
  • [18] ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΕΨΑΛΛΑΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ
  • [19] Τ. ΓΚΟΝΙΑΣ: Η ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ
  • [20] ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΔΑΜΙΑΝΙΔΗ ΣΕ ΒΕΝΙΖΕΛΟ
  • [21] ΕΚΚΛΗΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [22] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΚΛΗΡΙΔΗΣ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [23] ΜΗΝΥΜΑ ΓΛΑΥΚΟΥ ΚΛΗΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ

  • [01] ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΥΡΩ

    Θεσσαλονίκη, 31 Δεκεμβρίου 2001 (11:49 UTC+2)

    Αποχαιρετίσαμε πλέον οριστικά τη δραχμή και το νέο Εθνικό μας νόμισμα, το Ευρώ, από την 1η Ιανουαρίου μπαίνει καθοριστικά στην ζωή τη δική μας και των υπολοίπων 300.000.000 Ευρωπαίων πολιτών.

    Μαζί με την εκπνοή του 2001, αποτελεί τυπικά παρελθόν και η δραχμή. Οι πάντες έχουν αρχίσει να κινούνται στους ρυθμούς του Ευρώ. Ειδική αργία έχουν σήμερα οι Τράπεζες, οι ΔΕΚΟ, οι ΔΟΥ και τα Υποθηκοφυλάκεια για τις αναγκαίες προσαρμογές. Τα καταστήματα είναι ανοιχτά πρωϊ και απόγευμα για τις τελευταίες αγορές της χρονιάς, ενώ θα παραμείνουν κλειστά στις 2 Ιανουαρίου.

    Τι πρέπει να ξέρουμε

    Προκειμένου να αποφύγουν την ταλαιπωρία, οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής: Την 31η Δεκεμβρίου, οι Αυτόματες Ταμειακές Μηχανές (ΑΤΜ) των τραπεζών δεν λειτουργούν από τις πρώτες απογευματινές ώρες έως και τα μεσάνυχτα, για να τροφοδοτηθούν με χαρτονομίσματα ευρώ. Κατά συνέπεια, όσοι επιθυμούν να κάνουν αναλήψεις, θα πρέπει να το πράξουν το πρωί ή το μεσημέρι της Δευτέρας.

    Η 31η Ιανουαρίου έχει οριστεί ως ειδική αργία συναλλαγών για τις τράπεζες, οπότε τα γκισέ τους θα παραμείνουν κλειστά για τις συνήθεις τραπεζικές εργασίες. Κατά συνέπεια, οι πολίτες θα μπορούν να προμηθευτούν μετρητά μόνο από τις ΑΤΜ. Πάντως, οι τράπεζες δεν θα είναι κλειστές, αλλά θα διεκπεραιώνουν χρηματαποστολές από και προς την Τράπεζα της Ελλάδος στο πλαίσιο των διαδικασιών προεφοδιασμού με ευρώ και της απόσυρσης της δραχμής, διάθεση στο κοινό συσκευασιών εξοικείωσης, προεφοδιασμό των επιχειρήσεων με ευρώ, καθώς και τις καταθέσεις σε δραχμές ή συνάλλαγμα αποκλειστικά από επιχειρήσεις. Επιπλέον, εάν δεν θέλουν να βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων, οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι: Όλες οι ληξιπρόθεσμες την 31η Δεκεμβρίου υποχρεώσεις που απορρέουν από υφιστάμενες συμβάσεις των τραπεζών με τους πελάτες τους εκπληρώνονται την επόμενη εργάσιμη ημέρα (2 Ιανουαρίου), οπότε και αρχίζουν οι συνέπειες της τυχόν μη εκπλήρωσης. Ειδικά για τις επιταγές που λήγουν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο κομιστής, εάν δεν θέλει να περιμένει έως το 2002, μπορεί πάντα να απευθυνθεί στον εκδότη και να του ζητήσει να οριστεί άλλη ημερομηνία πληρωμής.

    [02] ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Αθήνα, 31 Δεκεμβρίου 2001 (14:54 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κωστής Στεφανόπουλος

    Την πεποίθηση ότι θα προσαρμοστούμε με επιτυχία στις νέες συνθήκες και στις καινούριες απαιτήσεις που δημιουργεί η εποχή του ευρώ εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του. Ο κ. Στεφανόπουλος εύχεται να ξεπεράσουν σύντομα τις δυσκολίες όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα εργασίας και οικονομικά προβλήματα, ενώ αναφέρεται και στο Κυπριακό και εύχεται να βρεθεί μία δίκαιη και βιώσιμη λύση.

    Στο μήνυμά του ο κ. Στεφανόπουλος επισημαίνει τα εξής:

    "Αγαπητοί μου,

    Προτού σας απευθύνω τις καθιερωμένες, αλλά πάντοτε ειλικρινείς ευχές μου για τον καινούριο Χρόνο, επιτρέψτε μου να διατυπώσω λίγες απλές σκέψεις για τον χρόνο αυτό και τις προσπάθειες που πρέπει να καταβάλλουμε στη διάρκειά του. Πρώτα απ' ο,τιδήποτε άλλο η σκέψη μου στρέφεται σ' εκείνους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες οικονομικές, ιδίως προβλήματα εργασίας και κατέχονται γι αυτό από πικρία και απογοήτευση. Χωρίς να είμαι σε θέση να τους προσφέρω κάποια ανακούφιση, θέλω να τους συμβουλεύσω να μην αποθαρρύνονται. Στην εποχή μας υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν και ίσως δεν τα έχουν σκεφθεί. Τους εύχομαι να ξεπεράσουν σύντομα τις δυσκολίες τους.

    Από την πρώτη του έτους, αρχίζει, αγαπητοί μου η εποχή του ευρώ. Εγκαταλείπουμε τη δραχμή μας για χάρη του νέου νομίσματος που μας προσφέρει περισσότερες δυνατότητες και μας καλεί να τις εκμεταλλευθούμε. Μας εξασφαλίζει πιο σταθερές τιμές, συναλλακτική ασφάλεια και μία πραγματικά ενιαία αγορά, αλλά συγχρόνως μας υποχρεώνει να δεχθούμε ένα μεγαλύτερο ανταγωνισμό που απαιτεί από εμάς περισσότερη δουλειά, αύξηση της παραγωγικότητας και βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και των υπηρεσιών μας.

    Πιστεύω ότι θα προσαρμοστούμε με επιτυχία στις νέες συνθήκες και στις καινούριες απαιτήσεις. Πιστεύω ότι θα αποδείξουμε τις ικανότητές μας. Ιδιαίτερη προσπάθεια πρέπει να καταβάλουν όσοι εργάζονται στη δημόσια διοίκηση για να ανταποκριθούν στις πιεστικές περιστάσεις, αλλά και στις προσδοκίες του κράτους και των πολιτών. Να αναλογισθούν πόσα πολλά εξαρτώνται απ' αυτούς, για την προκοπή όλων. Ελπίζω ότι δεν θα μας απογοητεύσουν. Πρέπει όμως και εμείς όλοι να συμβάλουμε στην καλιτέρευση της ζωής μας έχοντας σαν οδηγό το γενικό συμφέρον. Εχουμε υποχρέωση να δείχνομε με κάθε πράξη μας την αγάπη για την πατρίδα και τη φροντίδα μας για τον τόπο. Να προστατεύσουμε το περιβάλλον, να καλλιεργήσομε τις αρετές μας, να απαλλαγούμε από τα ελαττώματά μας. Οι περισσότερες υποχρεώσεις βαρύνουν όπως είναι φυσικό το Κράτος. Θα απαριθμήσω πολύ σύντομα ορισμένες απ΄αυτές. Πρέπει χωρίς καθυστέρηση να απελευθερώσουμε την οικονομία και την επιχειρηματική δράση από τα δεσμά που τις εμποδίζουν. Πρέπει να βελτιώσουμε κατά το δυνατόν την κοινωνική πολιτική προς όφελος των ασθενεστέρων. Περιμένουμε με ελπίδα να αποδώσουν τα μέτρα για την παιδεία και την υγεία. Αυτοί οι δύο τομείς βρίσκονται στο κέντρο των εθνικών προσδοκιών, αφορούν βασικές ανάγκες του λαού μας και πρέπει να ανταποκριθούμε σ' αυτές. Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής οι εντάσεις έχουν μειωθεί, αλλά οι κίνδυνοι δεν έχουν εκλείψει. Εχουμε αποφασίσει από καιρό τώρα να υπερασπίσομε με αποφασιστικότητα τα εθνικά μας δίκαια.

    Ας συνεχίσομε να πολιτευόμαστε με σύνεση, αλλά και με την ίδια πάντοτε αποφασιστικότητα. Καταδικάζουμε απολύτως κάθε μορφή τρομοκρατίας και εκφράσαμε ειλικρινώς την λύπη μας για τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου. Συμφωνούμε στη δημιουργία του ευρωπαϊκού στρατού, τον φανταζόμαστε όμως να υπηρετεί τις μεγάλες αρχές του ανθρωπισμού, της ειρήνης και του δικαίου, στις οποίες στηρίζεται η Ενωμένη Ευρώπη και να μην εξαρτά τη δράση του από άλλες προθέσεις. Για το μέγα θέμα της Κύπρου, αναμένουμε να αποδειχθούν οι αληθινές διαθέσεις της Αγκυρας και του κυρίου Ντενκτάς. Είθε να βρεθεί η ελπιζόμενη δίκαιη και βιώσιμη λύση. Είναι ειλικρινής η προσδοκία μας. Η Κύπρος όπως αναμένεται θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ανεξαρτήτως επίλυσης του προβλήματος. Μένει τώρα να σας πω τις ευχές μου από την καρδιά μου. Να έχετε υγεία και χαρά κατά το Νέο Ετος. Να είσθε πάντα καλά. Να προεδρεύσει ακόμη περισσότερο η χώρα μας και να ζήσουμε ειρηνικά. Χρόνια Πολλά σε όλους".

    [03] ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΩΝ "ΝΕΩΝ" Ο ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ

    Αθήνα, 31 Δεκεμβρίου 2001 (11:48 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κώστας Κεντέρης

    Πρόσωπο της χρονιάς είναι για τους αναγνώστες των "Νέων" ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Με πολύ μικρή διαφορά ψήφων μεταξύ τους (μόλις τρεις), αλλά με σημαντική απόσταση από τους υπόλοιπους υποψηφίους η πλειοψηφία των αναγνωστών της εφημερίδας χαρακτήρισε ως "πρόσωπα της χρονιάς" τους Κώστα Σημίτη και Κώστα Κεντέρη.

    Στην ψηφοφορία για τον Ελληνα της χρονιάς συμμετείχαν 1.500 αναγνώστες, οι οποίοι ψήφισαν μέσω του site της εφημερίδας στο internet, ενώ αρκετές εκατοντάδες έστειλαν τη γνώμη και την προτίμησή τους ταχυδρομικά.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός και ο Κώστας Κεντέρης ήταν οι μόνοι που συγκέντρωσαν τριψήφιο αριθμό. Από τις επιλογές των αναγνωστών τέθηκαν σε ψηφοφορία και αναδείχθηκαν περισσότερα από 70 διαφορετικά πρόσωπα, πολιτικοί, αθλητές, προσωπικόητες από το χώρο του πολιτισμού, της επιστήμης, του βιβλίου και της τηλεόρασης.

    Τα δέκα πρόσωπα που ξεχώρισαν μέσα στο 2001 σύμφωνα με τους αναγνώστες των "Νέων" είναι ο Κώστας Σημίτης, ο Κώστας Κεντέρης, ο Γιάννος Παπαντωνίου, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Κώστας Καραμανλής, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, η Ελένη Κούρκουλα, ο Αρης Πατρινός και η Γιάννα Αγγελοπούλου.

    [04] ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΚΑΙ ΙΝΔΙΑ

    Ισλαμαμπάντ, 31 Δεκεμβρίου 2001 (10:23 UTC+2)

    Το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι συνελήφθη ο ηγέτης της ανταρτικής οργάνωσης του Κασμίρ, Λασκάρ - ι - Ταίμπα, την οποία η Ινδία θεωρεί ότι ευθύνεται για την επίθεση στο ινδικό κοινοβούλιο.

    Το Πακιστάν δέχεται πιέσεις να συλλάβει τους ύποπτους για τις επιθέσεις στην Ινδία και τις τελευταίες μέρες έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 50 μέλη μαχητικών οργανώσεων.

    Στο μεταξύ, ο στρατιωτικός ηγέτης του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ είχε νωρίτερα κάνει έκκληση στον ινδικό λαό να μην υποστηρίξει τις ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν σε πόλεμο.

    Στην Ινδία, ο πρωθυπουργός, Ατάλ Μπιχαρί Βατζπαγί, είχε συνάντηση με εκπροσώπους όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων για να συζητήσουν την κρίση στις σχέσεις με το Πακιστάν. Σύμφωνα με κυβερνητικό εκπρόσωπο, όλα τα κόμματα δήλωσαν πρόθυμα να υποστηρίξουν την κυβέρνηση σε περίπτωση πολέμου.

    Οι κάτοικοι του νοτίου τμήματος του Κασμίρ που είναι υπό πακιστανική διοίκηση, εγκαταλείπουν τα σπίτια τους διότι φοβούνται ινδική επίθεση. Στο μεταξύ, ανώτερος αξιωματούχος του υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ δήλωσε ότι τουλάχιστον 60 χιλιάδες Ινδοί εγκατέλειψαν τα χωριά τους κοντά στα σύνορα.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους ηγέτες της Ινδίας και του Πακιστάν, σε μιά προσπάθεια να κατευνάσει την ένταση μεταξύ των δύο χωρών, στρατιωτικές δυνάμεις των οποίων συνεχίζουν να αναπτύσσονται κατά μήκος των κοινών τους συνόρων.

    Ο κ.Μπους ζήτησε από τον Πακιστανό ηγέτη, στρατηγό Μουσαράφ, να λάβει σκληρά και αποφασιστικά μέτρα για την εξόντωση των εξτρεμιστών, που με τη δράση τους - όπως είπε - βλάπτουν την Ινδία και υπονομεύουν το Πακιστάν.

    Μιλώντας σε αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό, ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών, Αμντούλ Σατάρ, είπε ότι η Ισλαμαμπάντ δεν επιθυμεί να μετακινήσει από τα σύνορα με το Αφγανιστάν τα στρατεύματα που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις εντοπισμού του Οσάμα Μπιν Λάντεν, αλλά ότι μια τέτοια κίνηση ίσως καταστεί αναπόφευκτη εάν η κρίση με την Ινδία συνεχίσει να κλιμακώνεται. Ο κ.Σατάρ έκανε έκκληση προς τις ΗΠΑ και άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να πιέσουν την Ινδία ώστε να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

    Την ίδια ώρα ο εθνικός αερομεταφορέας του Πακιστάν, PIA, ανακοίνωσε ότι η Ινδία ζήτησε να κλείσει τα γραφεία του στο Δελχί και τη Βομβάη μέσα στο επόμενο διήμερο. Αξιωματούχος των πακιστανικών αερογραμμών είπε σε δημοσιογράφους ότι οι ινδικές αρχές έδωσαν τελεσίγραφο δύο ημερών στην εταιρεία να κλείσει τα γραφεία και να αποσύρει το προσωπικό του.

    [05] Κ. ΚΟΡΜΑΡΗΣ: Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΓΚΟΪΚΟΒΙΤΣ ΣΗΜΑΔΕΨΕ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 31 Δεκεμβρίου 2001 (15:45 UTC+2)

    Η απώλεια του Γκοϊκοβιτς πριν από λίγες ημέρες επισκίασε το καλό κλίμα που υπήρχε στον Ηρακλή. "Ηταν ένα από τα τραγικότερα γεγονότα της χρονιά που σημάδεψαν την οικογένεια του Ηρακλή", αναφέρει ο Κώστας Κορμαρής και συνεχίζει: "Εύχομαι άλλο τέτοιο άσχημοι νέο να μην συμβεί στον Ηρακλή. Ολοι οι παίκτες χάσαμε το χαμόγελό μας και τη διάθεσή μας".

    Η χρονιά που πέρασε για τον ίδιο ήταν πετυχημένο. "Από τον ΠΑΣ Γιάννινα πήγα στον Ηρακλή. Ηταν για μένα μια πολύ καλή ευκαιρία να δείξω το ταλέντο μου. Πιστεύω ότι θα συνεχίσω να προσφέρω τον καλύτερο εαυτό μου στην ομάδα. Πρώτο μέλημά μου όμως είναι να εδραιωθώ στην ομάδα. Υπάρχουν καλοί παίκτες και κανείς δεν είναι σίγουρος για τίποτε. Υπάρχει ένας πολύ καλός προπονητής και τον ακούμε όλοι".

    Τέλος ο ίδιος έστειλε τις δικές του ευχές. "Εύχομαι υγεία σε όλο τον κόσμο και οι επιθυμίες τους να πραγματοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο. Οσο για μένα να είμαι καλά στην υγεία μου και να μην υπάρξει τραυματισμός. Για το ελληνικό ποδόσφαιρο να παρουσιάσει καλύτερο θέαμα και να ανέβει και άλλο στην εκτίμηση όλων των φίλων".

    [06] ΤΕΛΕΤΗ ΚΟΠΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ

    Αθήνα, 31 Δεκεμβρίου 2001 (15:45 UTC+2)

    "Εύχομαι υγεία και ευτυχία σε όλους μας για τη νέα χρονιά και Θεός να φωτίζει ιδιαίτερα τους ισχυρούς της γης, ώστε να προσαρμόζουν τις θελήσεις τους στα συμφέροντα των λαών. Σε μία κρίσιμη εποχή, μετά μάλιστα το απάνθρωπο τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, η δικαιοσύνη προβάλει ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εδραίωση της ειρήνης, ενώ η αγάπη αποτελεί τη δύναμη που φέρνει κοντά στους ανθρώπους".

    Τα παραπάνω επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος κατά τη διάρκεια της τελετής κοπής της Πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας για το προσωπικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο, παρουσία του υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Πέτρου Ευθυμίου, του Δημάρχου Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλου, του ευρωβουλευτή Ι. Μαρίνου, του ΓΓ Θρησκευμάτων Ι. Κονιδάρη και άλλων πολιτειακών παραγόντων, μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και άλλων επισήμων.

    Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο κ. Χριστόδουλος αναφέρθηκε στους βασικούς τομείς δράσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στο δοικητικό τομέα που λειτουργεί αποτελεσματικότητα υπό τη διεύθυνση του πρωτοσυγκέλου π. Θωμά Συνοδινού. Εξήρε τις σπουδαίες και καρποφόρες δράσεις του τομέα της Διεύθυνσης Χριστιανικής Αλληλεγγύης που στέκεται αρωγός και συμπαραστάτης σε όλους τους εμπεριστάτους αδελφούς μας και υπογράμμισε την πολυεπίπεδη δραστηριότητα του Γραφείου Νεότητας.

    Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για τις αξιόλογες προσπάθειες της Διεύθυνσης Ποιμαντικού Εργου και στάθηκε ιδιαίτερα στο Ιδρυμα Ψυχοκοινωνικής Αγωγής και Στήριξης "Διακονία" που βρίσκεται στο πλευρό των χρηστών τοξικών ουσιών, αλλά και των πασχόντων από την ασθένεια του AIDS.

    Επίσης προανήγγειλε τη δημιουργία και λειτουργία εντός του Ιανουαρίου, μετά από συστηματική μελέτη και προετοιμασία τριών ετών, Συμβουλευτικών Σταθμών πρόληψης για τα ναρκωτικά, αρχικά υπό τη μορφή πιλοτικού προγράμματος σε δύο ενορίες με τη συμμετοχή 40 καταρτισμένων σε αυτό νέων κληρικών και ισάριθμων λαϊκών εθελοντών.

    Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον υπουργό Παιδείας "γιατί έρχεται πάντα αρωγός στις ανάγκες της Εκκλησίας της Ελλάδας και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με τις αποφάσεις που λαμβάνει", το Δήμαρχο Αθηναίων για την πολύτιμη συμβολή του στο έργο τςη Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, τους Δημάρχους που προσφέρουν την αρωγή τους στις ενορίες της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, τους εθελοντές, καθώς και το προσωπικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

    [07] ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 31 Δεκεμβρίου 2001 (15:20 UTC+2)

    Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης, εκτός από το ευρώ και για την κοινωνία και τα προβλήματά της, για τους πολίτες και την καθημερινότητα ζήτησε στις ευχές του για το Νέο Έτος, ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Το μήνυμα του κ.Κωνσταντόπουλου έχει ως εξής:

    "Εύχομαι για το 2002 έναν κόσμο διαφορετικό, που είναι εφικτός, χωρίς τρομοκρατίες και πολέμους, με ειρήνη και δημοκρατία, χωρίς αδικίες, αποκλεισμούς και φτώχεια, με ανθρωπιά, χωρίς ανασφάλειες, ανισότητες, εκμετάλλευση και αβεβαιότητες, με σταθερότητα και κοινωνική προστασία.

    Εύχομαι η ΕΕ να προχωρήσει με πολιτική αποφασιστικότητα στην Ενωμένη Ευρώπη των λαών και των πολιτών, των δικαιωμάτων και των κοινωνικών κινημάτων, με δημοκρατικές κοινωνικές, οικολογικές και πολυπολιτισμικές προτεραιότητες για να είναι η Ευρώπη της αλληλεγγύης, η Ευρώπη με το κοινωνικό και ανθρώπινο πρόσωπο, αλλά και με αυτόνομο στρατηγικό ρόλο.

    Εύχομαι για την Ελλάδα να κατακτήσει με αποφασιστικότητα την πραγματική σύγκλιση, γιατί σήμερα φαίνονται οι αποκλίσεις σε όλους τους τομείς που μας χωρίζουν από όσα συμβαίνουν γύρω μας, σήμερα φαίνονται τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής που εφαρμόζεται. Θα ευχόμουν στην κυβέρνηση, αντί να περιορίζεται μόνο στους πανηγυρισμούς για το σημαντικό γεγονός της εισαγωγής του ευρώ, να δείξει το ίδιο ενδιαφέρον και για την κοινωνία και τα προβλήματά της, για τους πολίτες και για την καθημερινότητα της ζωής τους.

    Εύχομαι στα παιδιά που αντιπροσωπεύουν την προσδοκία όλων μας για αυτόν τον καλύτερο κόσμο να δούν με περισσότερη δημοκρατία, με περισσότερη κοινωνική προστασία, με μεγαλύτερη οικολογική ευαισθησία και με περισσότερη αλληλεγγύη και πολυπολιτισμική συνύπαρξη, ένα αιώνα με ανθρώπινο πρόσωπο, απαλλαγμένο από τις παραμορφώσεις, τις αγκυλώσεις και τις βαρβαρότητες των προηγούμενων χρόνων. Να είναι για όλους χρονιά με υγεία, δύναμη, που θα πάει όλους πιο κοντά σε εκείνα που επιθυμούν, σε εκείνα για τα οποία αγωνίζονται".

    [08] ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Δεκεμβρίου 2001 (15:20 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι η νέα χρονιά ξεκινά γεμάτη ελπίδες για ακόμη πιο σημαντικά και χρήσιμα έργα και κατακτήσεις εκφράζει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.

    "Οι μέρες αυτές δίνουν μία ευκαιρία για συμμετοχή στην εορταστική ατμόσφαιρα της λαμπερής Θεσσαλονίκης, αλλά είναι ταυτόχρονα και αφορμή απολογισμού καθενός για τη χρονιά που φεύγει και καθορισμού στόχων για τη χρονιά που έρχεται.

    Το 2001 περνά στην ιστορία της Θεσσαλονίκης σαν χρονιά μεγάλων επιτυχιών, όπως το νέο Δημαρχείο και μεγάλων διεκδικήσεων, όπως το θέμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης για την πόλη, αλλά παράλληλα και σημαντικών δημοτικών έργων που δημιουργούν τη νέα εικόνα της Θεσσαλονίκης", τονίζει ο κ. Παπαγεωργόπουλος και προσθέτει:

    "Η νέα χρονιά ξεκινά γεμάτη ελπίδες για ακόμη πιο σημαντικά, πιο χρήσιμα, έργα και πρωτοβουλίες για ακόμη πιο μεγάλες διακρίσεις και κατακτήσεις της πόλης μας στην πορεία προς την αναγέννηση, την ποιότητα, την ανάπτυξη, την ανθρωπιά, τον πολιτισμό.

    Με επίκεντρο των προσπαθειών μας τον πολίτη της Θεσσαλονίκης, ευχόμαστε σε όλες και όλους στους συμπολίτες μας μέσα στη νέα χρονιά να πραγματοποιήσει τα όνειρα που το 2001 μας αφήνει ανεκπλήρωτα.

    Η νέα χρονιά μας καλεί, όλους μαζί ενωμένους και αποφασισμένους να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούται και αξίζει η Θεσσαλονίκη, η πόλη που αγαπάμε, που υπηρετούμε, που μας εμπνέει.

    Χρόνια πολλά με υγεία και ειρήνη. Καλή και δημιουργική νέα χρονιά!"

    [09] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Δεκεμβρίου 2001 (15:08 UTC+2)

    Την ευχή ο νέος χρόνος να είναι χρόνος αγάπης, ειρήνης, κοινωνικής δικαιοσύνης, αλληλεγγύης και δημιουργίας απευθύνει ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος σε μήνυμά του για το Νέο Ετος.

    "Η διαδοχή του παλιού από το καινούριο εμπεριέχει την προσδοκία, την αισιοδοξία, την ελπίδα για το μέλλον.

    Ο χρόνος που φεύγει μας αφήνει εμπειρίες, γνώσεις και ανάμεικτα συναισθήματα. Τα γεγονότα που συνέβησαν το 2001 διαμόρφωσαν ένα νέο διεθνές περιβάλλον. Το 2002 θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα αποτελέσματα και τις καταστάσεις των γεγονότων αυτών. Το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου άλλαξε τη ρότα της ιστορίας.

    Από το 2001 κρατάμε όλα τα αισιόδοξα μηνύματα, χωρίς όμως να σβήσουμε από τη μνήμη τις δυσάρεστες στιγμές, οι οποίες δεν θα μας αποθαρρύνουν από το να είμαστε δημιουργικοί, να συνεχίσουμε", υπογραμμίζει.

    "Το μήνυμα της Πρωτοχρονιάς, όμως δεν είναι μόνο μήνυμα συνέχειας, αλλά και ανανέωσης", επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος.

    "Νέα Αρχή, νέες ευκαιρίες για όλους, νέες προσπάθειες για το καλύτερο.

    Το 2002 είναι ένας σταθμός για τη χώρα μας. Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, το ευρώ, είναι απόδειξη της επιτυχίας μας και ταυτόχρονα σηματοδοτεί και τη μελλοντική πορεία.

    Μπροστά στο 2002 στεκόμαστε αισιόδοξοι και έτοιμοι για νέες κατακτήσεις, που θα δημιουργήσουν μία κοινωνία δικαιοσύνης και ίσων ευκαιριών για όλους.

    Εύχομαι ο νέος χρόνος να είναι χρόνος αγάπης, ειρήνης, κοινωνικής αλληλεγγύης και δημιουργίας.

    Σε όλους τους κατοίκους του Νομού, εύχομαι εγκάρδια υγεία, ευτυχία και ευόδωση όλων των προσδοκιών τους

    Χρόνια πολλά".

    [10] Ο ΝΤΟΥΖΕΝΜΠΕΡΓΚ ΚΑΛΕΙ ΔΑΝΙΑ - ΣΟΥΗΔΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΟΝΕ

    Βρυξέλλες, 31 Δεκεμβρίου 2001 (15:08 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βιμ Ντούζενμπεργκ, προέτρεψε τη Δανία, τη Σουηδία και τη Βρετανία - τις τρεις χώρες που είναι μέλη της ΕΕ, αλλά δεν έχουν υιοθετήσει ακόμη το ευρώ - να ενταχθούν στη νομισματική ένωση.

    Σε ερώτηση που του απευθύνθηκε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ποιο θα είναι το μήνυμά του προς αυτές τις τρεις χώρες, την παραμονή της έναρξης κυκλοφορίας του ευρώ, ο Ντούζενμπεργκ απάντησε: "Ελάτε να ενταχθείτε μαζί μας".

    [11] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΟΒΟΛΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ "ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ"

    Αθήνα, 31 Δεκεμβρίου 2001 (14:55 UTC+2)

    Το νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία" επισκέφτηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, προκειμένου να ευχηθεί και να μοιράσει συμβολικά δώρα στα παιδιά που νοσηλεύονται.

    Ο κ. Τσοβόλας διαπίστωσε την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου και ευχήθηκε να συνεχιστεί με αυτό τον τρόπο η αντιμετώπιση των ασθενών από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς επίσης ο καινούργιος χρόνος να είναι χρόνος "κοινωνικής αλληλεγγύης, ειρήνης και δημιουργίας για τους ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη".

    [12] ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

    Κίεβο, 31 Δεκεμβρίου 2001 (14:41 UTC+2)

    Ξεκίνησε σήμερα επίσημα στην Ουκρανία η τρίμηνη προεκλογική περίοδος, κατά την οποία θα αναμετρηθούν δεκάδες κόμματα για τις έδρες της 450μελούς Βουλής.

    Στην τελευταία δημοσκόπηση φαίνεται ότι προηγείται ο δεξιός συνασπισμός κομμάτων, με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό, Βίκτορ Γιουστσένκο, με 16-17%, έναντι των Κομμουνιστών που έλαβαν 13-17%. Οι Πράσινοι έλαβαν αντίστοιχα 5-7%, ο συνασπισμός PUU 5-6% και το Ενωμένο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα 4-7%.

    Σύμφωνα με προβλέψεις, η πλειοψηφία των κομμάτων δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει το πλαφόν του 4% σε ψήφους που απαιτείται για να εκπροσωπευθούν στο κοινοβούλιο.

    Ο πρόεδρος, Λεονίντ Κούτσμα, δεσμεύτηκε να εξασφαλίσει τη διαφάνεια στην εκλογική διαδικασία και κάλεσε διεθνείς παρατηρητές να τις επιτηρήσουν.

    [13] ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΔΝΤ

    Αγκυρα, 31 Δεκεμβρίου 2001 (14:41 UTC+2)

    Το νέο τριετές σχέδιό της για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα παρουσιάσει η Τουρκία τον Ιανουάριο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας, Κεμάλ Ντερβίς.

    Σε αντάλλαγμα η Τουρκία αναμένει να λάβει δάνεια, ύψους περίπου 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων τόσο από το ΔΝΤ όσο και από την Παγκόσμια Τράπεζα.

    Σε γραπτή του ανακοίνωση ο υπουργός αναφέρει ότι το σχέδιο είναι ήδη έτοιμο και οι αξιωματούχοι του Ταμείου θα το παραλάβουν στο δεύτερο μισό του Ιανουαρίου.

    [14] ΑΓΓ. ΧΑΡΙΣΤΕΑΣ: ΘΕΛΩ ΤΙΤΛΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΞΩ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

    Θεσσαλονίκη, 31 Δεκεμβρίου 2001 (14:41 UTC+2)

    "Με τον Αρη θέλω έναν τίτλο". Αυτό το μήνυμα έστειλε σε όλους τους φιλάθλους της ομάδας του ο Αγγελος Χαριστέας. Ο ίδιος πάντως δεν έκρυψε και την επιθυμία του που αποτελεί και τον διακαή πόθο του. "Θέλω να παίξω στην Ευρώπη. Όμως αυτό που έχω να πω με σιγουριά είναι ότι για τα επόμενα τρία χρόνια θα είμαι παίκτης του Αρη", δηλώνει κατηγορηματικά ο 22χρονος άσος των "κιτρίνων" και συμπληρώνει: "Από τότε που ήμουν στα παιδικά τμήματα είχα σαν στόχο και σκοπό να πρωταγωνιστών. Ετσι και με την ομάδα μου θέλω να το πετύχω. Το όνειρο κάθε παίκτη είναι να πάρει ένα τίτλο και να παίξει στην Ευρώπη. Αρα δικαίως τονίζω ότι πρέπει να ονειρεύομαι κάτι ανάλογο".

    Μέσα στο 2001 ο Αγγελος Χαριστέας υπέγραψε ένα πολύ μεγάλο συμβόλαιο με τον Αρη. "Υπέγραψαν ένα μεγάλο συμβόλαιο. Θέλω να παίξω και να δείξω ότι το αξίζω. Θέλω επίσης να συνεχίσω να κάνω μεγάλα συμβόλαια. Κάθε μέρα προσπαθώ για το καλύτερο και θα συνεχίσω να προσπαθώ. Θέλω να πιστεύω ότι θα παίξω στην Ευρώπη και σε μια πολύ μεγάλη ομάδα. Ακόμη είμαι μικρός και έχω πολύ μέλλον ακόμη".

    Οι ευχές του για τον κόσμο; "Αγάπη, υγεία και ευτυχία. Ολες οι επιθυμίες τους να πραγματοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο το 2002".

    [15] ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΣΤΟ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Δεκεμβρίου 2001 (14:24 UTC+2)

    Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος, δέχθηκε επισκέψεις για τα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα σήμερα, μεταξύ άλλων από την μπάντα του στρατοπέδου Νταλίπη, τη χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων, προσκόπους, τη μπάντα στη Αστυνομίας, τη χορωδία του Συλλόγου Σμυρναίων Ελευθερίου Κορδελιού, τα ΚΑΠΗ Πολίχνης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Συκεών και παιδιά των μελών του Συλλόγου Σιδηροδρομικών Θερμαϊκού.

    Ο κ.Παπαδόπουλος αντάλλαξε ευχές για το Νέο Ετος με τους επισκέπτες, αλλά και με τους υπαλλήλους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης.

    Ο νομάρχης θα παραστεί αύριο το πρωί, 1 Ιανουαρίου 2002, στην επίσημη δοξολογία που θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας, όπου θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, κ.κ. Παντελεήμονας Β'.

    Αμέσως μετά, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης, και ο νομάρχης θα ανταλλάξουν ευχές για το Νέο Ετος στο Διοικητήριο, με όλους τους φορείς.

    [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΑΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΦ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    Αθήνα, 31 Δεκεμβρίου 2001 (14:24 UTC+2)

    της Δ. Ριμπά

    Με την υφυπουργό Παιδείας Ελένη Κούρκουλα συναντήθηκε την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΑΕ, κ. Στέφανος Π. Ταμβάκης. Κύριο θέμα των συζητήσεων αποτέλεσε η Ολυμπιακή Παιδεία, θέματα νεολαίας και ο Εθελοντισμός εν΄ όψιν της Ολυμπιάδας του 2004. Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να υπάρξει στενή συνεργασία και άμεση ενημέρωση σε αυτούς τους τομείς.

    Ο κ. Ταμβάκης τόνισε τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι Απόδημοι αναφορικά με την προβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και τον Εθελοντισμό και επεσήμανε ότι ο οργανωμένος Απόδημος Ελληνισμός είναι από μόνος του και εκ φύσεως μια μορφή Εθελοντισμού.

    "Όλοι εμείς οι Απόδημοι προσφέρουμε με την καρδιά μας και αφιλοκερδώς για την διατήρηση και την προώθηση του Ελληνισμού στις χώρες που διαμένουμε", είπε μεταξύ άλλων ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΑΕ.

    Από την πλευρά της η υφ. Παιδείας αναφέρθηκε στην σημασία της Ολυμπιακής Παιδείας και στο οικουμενικό μήνυμα, που εκφράζει ο Ελληνισμός και η Ολυμπιακή Ιδέα. Εξέφρασε δε την υποστήριξή της στις προσπάθειες του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και της ευχές της για ένα δημιουργικό και ειρηνικό 2002.

    [17] ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΕ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΗΣ ΒΙΚΤΩΡΙΑ

    Μελβούρνη, 31 Δεκεμβρίου 2001 (14:22 UTC+2)

    O ομογενής πολιτειακός υπερυπουργός και βοηθός του πρωθυπουργού της Βικτόρια Στιβ Μπρακς, σε θέματα πολυπολιτισμού, κ. Γιάννης Πανταζόπουλος ανακοίνωσε ότι η Πολιτειακή Υπηρεσία Πολυπολιτισμού (Victorian Multicultural Commission) ενισχύει οικονομικά μια σειρά πολυπολιτιστικών φεστιβάλ που θα διεξαχθούν εντός του 2002 στη Βικτώρια.

    Σύμφωνα με τον κ. Πανταζόπουλο, εκτός από την οικονομική ενίσχυση των διαφόρων φεστιβάλ, η κυβέρνηση Μπρακς διέθεσε και 1.25 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας σε περισσότερες από 1100 μεταναστευτικές οργανώσεις.

    Από ελληνικής πλευράς επιχορηγήθηκαν η Αυστραλοελληνική Πρόνοια, η

    Ελληνική Νεολαία Κόμπουργκ και ο Σύλλογος Αγίας Παρασκευής Λέσβου.

    [18] ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΕΨΑΛΛΑΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ

    Αθήνα, 31 Δεκεμβρίου 2001 (14:19 UTC+2)

    Τοπικά κάλαντα τραγούδησαν σήμερα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, βρακοφόροι από την Κρήτη, οι οποίοι έφτασαν στο Προεδρικό Μέγαρο και του χάρισαν αντίγραφο πιστόλας, ενώ τον αποχαιρέτισαν με μαντινάδα.

    Ο κ.Στεφανόπουλος δέχθηκε μικρούς από το "Χαμόγελο του Παιδιού", οι οποίοι του ευχήθηκαν χρόνια πολλά, ψάλλοντας Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα. Παραδοσιακά κάλαντα από νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου τραγούδησε στον πρόεδρο και το Λύκειο Ελληνίδων.

    Νωρίς το πρωί, πρώτοι ευχήθηκαν στον κ.Στεφανόπουλο οι άνδρες της φιλαρμονικής των Ενόπλων Δυνάμεων, στους οποίους ο πρόεδρος εξέφρασε θερμές ευχές για το νέο Ετος.

    Εορταστική ήταν η ατμόσφαιρα και στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είπαν τα κάλαντα στον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, και στη σύζυγό του Δάφνη, τα παιδιά του δημοτικού διαπολιτισμικού σχολείου του Π. Φαλήρου. Τα παιδιά χάρισαν στον πρωθυπουργό βιβλίο με την ιστορία του Π.Φαλήρου και μία κάρτα με ευχές. Το πρωθυπουργικό ζεύγος δώρισε στα παιδιά από ένα πορτοφόλι με κέρματα ευρώ και μία μολυβοθήκη.

    Τα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα έψαλαν στον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, μεταξύ άλλων ο όμιλος Βρακοφόρων της Κρήτης και παιδική χορωδία της παλαιστινιακής παροικίας στην Αθήνα, καθώς και παιδιά από το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες "Το εργαστήρι".

    Στον πρόεδρο της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή και στη σύζυγό του Νατάσα, είπαν τα κάλαντα στο σπίτι τους στη Ραφήνα τα παιδιά από τη θεραπευτική κοινότητα "Παρέμβαση" και από το γυμνάσιο της Ραφήνας.

    [19] Τ. ΓΚΟΝΙΑΣ: Η ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 31 Δεκεμβρίου 2001 (14:10 UTC+2)

    "Ακόμη δεν έχει κλείσει τίποτε. Όλα είναι ρευστά. Ολες οι λεπτομέρειες της επικείμενης συνεργασίας μας θα γίνουν την ερχόμενη Τετάρτη όπου και θα πάω στην Ιταλία για να συζητήσω με τη διοίκηση της ομάδας", τονίζει στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Τάκης Γκόνιας και συνέχισε: "Δεν μπορώ να πω τίποτε παραπάνω. Μακάρι όλα να πάνε καλά και εγώ να μετακομίσω στην Ιταλία. Θέλω να πάω στην γειτονική χώρα, γιατί θέλω να αγωνιστώ στην Ευρώπη".

    Για τον Τάκη Γκόνια η χρονιά που πέρασε ήταν δύσκολη. Τα είχε όλα. Και χαρές και λύπες. "Η χρονιά που πέρασε μου πρόσφερε ανάμεικτα συναισθήματα. Είχε πολλές χαρές και πολλές λύπες. Το κακό μ ήταν ότι πέρασα ένα μικρό τραυματισμό. Αλλά αυτά συμβαίνουν. Εύχομαι σε όλο τον κόσμο αγάπη, υγεία και ευτυχία".

    [20] ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΔΑΜΙΑΝΙΔΗ ΣΕ ΒΕΝΙΖΕΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 31 Δεκεμβρίου 2001 (14:09 UTC+2)

    Μια από τις δυσκολότερες χρονιές ήταν αυτές που ολοκληρώνεται μέσα σε λίγες ώρες για την ΚΑΕ Αρης. Το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα από τη μία και το σήριαλ της μεταβίβασης του πακέτου των μετοχών από την άλλη απασχόλησε πολλές φορές διοίκηση, παίκτες, προπονητής και φιλάθλους.

    "Το 2001 ήταν η χειρότερη χρονιά του Αρη. Όλα τα γεγονότα έγιναν μέσα σε αυτή τη χρονιά", τόνισε το μέλος της ΚΑΕ, Γιάννης Δαμιανίδης. Ο μοναδικός ίσως άνθρωπος που στάθηκε στο πλευρό του συλλόγου στις καλές και κακές στιγμές. "Η χρονιά σημαδεύτηκε και από την μεταβίβαση του πακέτου των μετοχών από τους κ.κ. Κατρακίτσο και Μπογδάνο. Ετσι φθάσαμε τέλος Ιουλίου και κανείς δεν γνώριζε τι θα γίνει. Ούτε αν θα έχουμε παίκτες. Ετσι υπήρχαν παίκτες που δεν έρχονταν στον Αρη επειδή δεν ήξεραν το αύριο. Αναγκαστήκαμε να κάνουμε κάποιες διαπραγματεύσεις μέσω του προπονητή μας κ. Γιατζόγλου".

    Ο κ. Δαμιανίδης παράλληλα απέδωσε τα εύσημα στον υπουργό Πολιτισμού, Ευάγγελο Βενιζέλο για το νομοσχέδιο που κατέθεσε και που θα λύσει όλες τις οικονομικές οφειλές του συλλόγου. "Είναι από τους υπουργούς που στάθηκε στο πλευρό του Αρη, αλλά και του ΠΑΟΚ. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εμείς οι δύο ομάδες είναι γνωστό. Ετσι έσκυψε πάνω μας και με το νομοσχέδιο που πέρασε κατάφερε να βρεθεί μια λύση. Μένουν πλέον μόνο μικρές λεπτομέρειες. Και όλα αυτά χάρις την αποφασιστικότητα του κ. Βενιζέλου".

    Τέλος ο κ. Δαμιανίδης εύχεται: "Παγκόσμια ειρήνη και σοβαρότητα από όλους. Θα πρέπει πρώτα να σεβόμαστε το περιβάλλον και μετά τους συνανθρώπους μας. Εύχομαι το καλύτερο σε όλους".

    [21] ΕΚΚΛΗΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Λευκωσία, 31 Δεκεμβρίου 2001 (14:09 UTC+2)

    Εκκληση προς διεθνείς οργανώσεις να συμβάλουν στον τερματισμό της τουρκικής καταπιεστικής πολιτικής και των επιθέσεων εναντίον της ελευθερίας του Τύπου στα κατεχόμενα εδάφη, απευθύνει η Κύπρος.

    Με επιστολές του, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, Σώτος Ζακχαίος, καλεί την οργάνωση "Human Rights Watch", την Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων, τη Λέσχη Ξένου Τύπου, τη Διεθνή Αμνηστεία και τον Οίκο Ελευθερίας να φέρουν το θέμα στο προσκήνιο και να απαιτήσουν από την τουρκική κυβέρνηση "να τερματίσει την καταδίωξη και να σεβαστεί το δικαίωμα των Τουρκοκύπριων να διαφωνούν με την τουρκική πολιτική στο Κυπριακό και να εκφράζουν ελεύθερα, χωρίς φόβο, την άποψή τους".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [22] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΚΛΗΡΙΔΗΣ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 31 Δεκεμβρίου 2001 (13:54 UTC+2)

    Το θέμα της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων συζητήθηκε κατά το προχθεσινό δείπνο που παρέθεσε ο Κύπριος πρόεδρος, Γλαύκος Κληρίδης, ως εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής κοινότητας, στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου.

    "Οι κ.κ. Κληρίδης και Ντενκτάς αντίκρισαν θετικά την ανάγκη για αντιμετώπιση του θέματος των αγνοουμένων και συμφώνησαν να εργαστούν για την επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού θέματος", προσθέτει ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [23] ΜΗΝΥΜΑ ΓΛΑΥΚΟΥ ΚΛΗΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ

    Λευκωσία, 31 Δεκεμβρίου 2001 (13:52 UTC+2)

    ΕΜΠΑΡΓΚΟ 19.00

    Το έτος 2002 θα σημαδευτεί από δύο μεγάλα γεγονότα για την Κύπρο, την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και τις απευθείας συνομιλίες, που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν στη λύση του Κυπριακού, αναφέρει σε τηλεοπτικό πρωτοχρονιάτικο μήνυμά προς τον κυπριακό λαό ο Κύπριος πρόεδρος, Γλαύκος Κληρίδης.

    Ο κ.Κληρίδης εύχεται ο καινούργιος χρόνος να είναι "ο χρόνος ειρηνικής επίλυσης το κυπριακού προβλήματος, για το καλό όλων των Κυπρίων: Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων".

    Διαβαιώνει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συμπεριφερθεί στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού με υπευθυνότητα, λαμβάνοντας υπόψη τα καλώς νοούμενα συμφέροντα και τις ανησυχίες τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων.

    Ο κ.Κληρίδης επισημαίνει ότι "ο καινούριος χρόνος που μπαίνει θα είναι σημαντικός για το μέλλον της Κύπρου γιατί θα σημαδευτεί από δύο μεγάλα γεγονότα: Την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και τις απευθείας συνομιλίες, που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν στη λύση του Κυπριακού", διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται "απλώς σε πιθανότητα εξεύρεσης λύσης, γιατί σίγουρα κανείς δεν είναι σε θέση να προβεί σε εκτίμηση όσον αφορά το αποτέλεσμα των συνομιλιών προτού καν αυτές αρχίσουν και εξελιχθούν".

    "Καθημερινά", συνεχίζει, "πολλά γράφονται και λέγονται γι' αυτές τις συνομιλίες, τα οποία, όμως, δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα" και υπενθυμίζει ότι "υπάρχουν διεθνείς παρατηρητές που παρακολουθούν το Κυπριακό" και "επομένως, η συμπεριφορά μας πρέπει να είναι τέτοια που να αποδεικνύει έμπρακτα ότι διακαώς επιθυμούμε την εξεύρεση λύσης", η οποία "να είναι δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργήσιμη και συμβατή με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, ότι η λύση πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές".

    Διαβεβαιώνει, ακολούθως, ότι "η δική μας πλευρά θα συμπεριφερθεί στις συνομιλίες με υπευθυνότητα, λαμβάνοντας υπόψη τα καλώς νοούμενα συμφέροντα και τις ανησυχίες τόσο των Ε/Κ όσο και των Τ/Κ και έχοντας κατά νουν ότι η νέα χιλιετία στην οποία μπήκαμε θα χαρακτηρίζεται από μια πιο ειλικρινή και έντονη προσπάθεια εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο τον πλανήτη".

    Απευθυνόμενος στους Τ/Κ, ο Πρόεδρος Κληρίδης τους διαβεβαιώνει ότι "ενδιαφερόμαστε εξίσου και για το δικό τους ειρηνικό και δημιουργικό μέλλον, για την ασφάλεια, την πρόοδο και την ευημερία τους σε μια ενωμένη Κύπρο, ενταγμένη στην ΕΕ".

    "Μπροστά στο κατώφλι του νέου χρόνου τους εύχομαι χρόνια πολλά, υγεία, πρόοδο και ευτυχία. Προπαντός εύχομαι ο καινούριος χρόνος να είναι ο χρόνος ειρηνικής επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, για το καλό όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων", προσθέτει στο μήνυμά του ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Ευχαριστεί, επίσης, την ελληνική κυβέρνηση, όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας, το σύνολο του αδελφού ελληνικού λαού, ξένα κράτη και προσωπικότητες "για την πολύτιμη βοήθεια που προσφέρουν στον αγώνα μας".

    Τέλος, ευχόμενος σε όλους χρόνια πολλά, υγεία, πρόοδο και ευτυχία, απευθύνει "ιδιαίτερες ευχές στα στρατευμένα παιδιά μας, στους πρόσφυγες, στους εγκλωβισμένους μας και στους συγγενείς των αγνοουμένων μας" και εύχεται "ο καινούριος χρόνος να εκπληρώσει τις επιθυμίες όλων".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 31 December 2001 - 19:14:03 UTC