Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-12-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΔΕΙΠΝΟ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [02] Ο ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ ΚΑΘΗΣΥΧΑΖΕΙ ΓΙΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ
  • [03] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΙΝΔΙΑΣ-ΠΑΚΙΣΤΑΝ
  • [04] ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ
  • [05] ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΤΖΟΓΟ - ΕΜΜΕΣΕΣ ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ
  • [06] ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [07] ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ
  • [08] ΤΡΕΙΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [09] ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ
  • [10] ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΩΝ
  • [11] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ:ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [12] ΣΤΟΥΣ 120 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΛΙΜΑ
  • [13] Ο ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΕΣ
  • [14] ΑΠΟΝΟΜΗ ΧΑΡΙΤΟΣ ΣΕ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΣΕΖΕΡ
  • [15] ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ Η ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [16] Η ΡΩΣΙΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
  • [17] Ο Μ. ΠΑΠΠΟΥ ΝΕΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ Ν. ΠΑΣΟΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [18] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΔΟΚΙΑ
  • [19] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [20] ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ
  • [21] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [22] ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ TΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [23] ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΕΡΝΑ ΚΑΙ Η ΒΕΝΖΙΝΗ ΣΟΥΠΕΡ

  • [01] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΔΕΙΠΝΟ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 29 Δεκεμβρίου 2001 (22:19 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε γύρω στις 10 το βράδυ το δείπνο διάρκειας περίπου δύο ωρών που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς παρουσία του αναπληρωτή ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ζπίγκνιεφ Βλόσοβιτς.

    Κατά την έξοδό του από την κατοικία του Προέδρου Κληρίδη ο κ. Ντεντκάς αντάλλαξε την καθιερωμένη χειραψία με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ευχήθηκε ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος, είπε ότι το δείπνο ήταν εξαιρετικό και χωρίς να κάνει άλλες δηλώσεις επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητό του και αποχώρησε.

    Ο Ντεκτάς επισκέφθηκε τις ελεύθερες περιοχές σε ανταπόδοση της επίσκεψης Κληρίδη στις αρχές του μήνα στα κατεχόμενα.

    Πληροφορίες από τη Λευκωσία ανέφεραν ότι η συζήτηση των δύο ανδρών δεν αποκλείεται να εισήλθε και σε θέματα ουσίας που θα βελτιώσουν περισσότερο το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών και ότι ο Γλαύκος Κληρίδης θα έθετε στο τραπέζι ανθρωπιστικά θέματα και το θέμα των αγνοούμενων.

    [02] Ο ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ ΚΑΘΗΣΥΧΑΖΕΙ ΓΙΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ

    Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2001 (11:11 UTC+2)

    Υπαρκτό αλλά περιορισμένο χαρακτηρίζει τον κίνδυνο κερδοσκοπίας λόγω ευρώ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Λουκάς Παπαδήμος. Ταυτόχρονα όμως υποστηρίζει ότι το ευρώ φέρνει διαφάνεια στις τιμές και αυτό, μαζί με το γεγονός ότι τα εισοδήματα θα έχουν «μικρές» αυξήσεις σε ευρώ, θα συμπιέσει τελικά τις τιμές και τον πληθωρισμό. Οι μεγάλες διαφορες τιμών όμως με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης θα πάρει χρόνο για να «εξαφανισθούν»...

    Ο κ. Παπαδήμος, σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», «βλέπει» τον πληθωρισμό να πέφτει το 2002 και αφείνει ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα μείωση επιτοκίων. Η διαφορά όμως επιτοκίων καταθέσεων-χορηγήσεων (ecart) δεν θα μειωθεί με τους ίδιους ρυθμούς, καθώς πέραν της μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, σημαντικό ρόλο στην μείωση του ecart παίζει η ανταγωνιστικότητα και η διάρθρωση του τραπεζικού συστήματος που έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της στην Ελλάδα.

    Σε ερώτηση εάν ανησυχεί για την επίδραση που μπορεί να έχει στον πληθωρισμό η στρογγυλοποίηση των τιμών σε ευρώ και εάν εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος για κερδοσκοπία, ο κ. Παπαδήμος δηλώνει:

    «Υπάρχει πράγματι ανησυχία μεταξύ των καταναλωτών ότι η μετατροπή των δραχμικών τιμών σε τιμές εκφρασμένες σε ευρώ και η στρογγυλοποίησή τους μπορεί να αποτελέσει αφορμή ή πρόσχημα για αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών.

    Ο σχετικός κίνδυνος είναι υπαρκτός, αλλά εκτιμώ ότι είναι περιορισμένος.

    Είναι χρήσιμο να διευκρινισθεί πρώτα ότι κάποιες προσαρμογές των τιμών ορισμένων αγαθών, πέραν της στρογγυλοποίησης που προκύπτει από την πιστή εφαρμογή των σχετικών κανόνων, είναι πιθανές και ίσως αναγκαίες μερικές φορές, χωρίς να προκαλούν δυσμενείς επιπτώσεις στον πληθωρισμό. Μετά τη μετατροπή των δραχμικών τιμών σε ευρώ και την «αυτόματη» στρογγυλοποίηση σε δύο δεκαδικά ψηφία σύμφωνα με τον κανόνα, οι επιχειρήσεις μπορεί να αποφασίσουν σε ορισμένες περιπτώσεις να προσαρμόσουν τις τιμές σε ευρώ προκειμένου να διαμορφωθούν είτε «ψυχολογικά» ελκυστικές είτε «βολικές» τιμές που διευκολύνουν τις συναλλαγές. Χαρακτηριστικά παραδείγματα της περαιτέρω προσαρμογής ή στρογγυλοποίησης των τιμών ώστε να είναι «βολικές» για τις συναλλαγές είναι τα εισιτήρια του μετρό και, γενικότερα, των αστικών συγκοινωνιών, τα διόδια στους αυτοκινητόδρομους, οι τιμές των εφημερίδων, οι τιμές των αναψυκτικών στα περίπτερα ή τα καφενεία ή τα αυτόματα μηχανήματα πώλησης αλλά όχι στα σουπερμάρκετ. Οι στρογγυλοποιήσεις αυτές, οι οποίες αφορούν κυρίως αγαθά που τα αγοράζουμε χωριστά, ένα-ένα, αναμένεται να γίνουν και προς τα πάνω και προς τα κάτω. Συνολικά, επομένως, δεν πρέπει να επηρεάσουν την εξέλιξη των τιμών, τουλάχιστον όχι αισθητά. Εξάλλου, το κράτος έχει ανακοινώσει ότι οι τιμές και τα τέλη που ελέγχει θα στρογγυλοποιηθούν κατά το δυνατόν προς τα κάτω.

    Σε άλλη ερώτηση, τι μπορεί να εμποδίσει την μετατροπή της «στρογγυλοποίησης» σε ευκαιρία για ανατίμηση, ο διοικητής της ΤτΕ λέει:

    «Το κρίσιμο ζήτημα είναι κατά πόσον η διαδικασία μετατροπής και στρογγυλοποίησης των τιμών σε ευρώ θα αποτελέσει πρόσχημα για κερδοσκοπικές ανατιμήσεις. Το ενδεχόμενο αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ωστόσο, ο κίνδυνος θα περιορισθεί καθώς:

    * Οι δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί δεν πρόκειται, σύμφωνα και με κυβερνητική εγκύκλιο, να αυξήσουν τις τιμές πέραν από τις αναγκαίες μεταβολές που θα επραγματοποιούντο ακόμη και αν οι τιμές ήταν σε δραχμές. Επίσης, προβλέπεται ότι θα στρογγυλοποιήσουν τις τιμές των υπηρεσιών τους προς τα κάτω.

    * Οι επαγγλεματικές οργανώσεις έχουν υπογράψει συμφωνίες με το υπουργείο Ανάπτυξης ότι δεν θα επωφεληθούν από τη μετάβαση στο ευρώ για να προβούν σε ανατιμήσεις.

    * Μεγάλες αλυσίδες εμπορικών καταστημάτων έχουν αυτοδεσμευθεί ότι θα διατηρήσουν σταθερές τις τιμές τουλάχιστον κατά την περίοδο της παράλληλης κυκλοφορίας της δραχμής και του ευρώ.

    * Ο ανταγωνισμός είναι έντονος σε πολλούς τομείς και τυχόν απόπειρες για κερδοσκοπική αξιοποίηση της μετατροπής των τιμών σε ευρώ θα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στις πωλήσεις και τα συνολικά κέρδη των «δραστών».

    * Ταυτόχρονα με τη μετατροπή των τιμών σε ευρώ θα μετατραπούν και οι μισθοί, οι συντάξεις και όλα τα εισοδήματα. Οι μικρότερες ονομαστικές αξίες των εισοδημάτων σε ευρώ θα καταστήσουν τους καταναλωτές προσεκτικούς στις συναλλαγές τους στην αρχή της μεταβατικής περιόδου έως ότου εξοικειωθούν με τις νέες τιμές και ονομαστικές αξίες.

    Σ' ένα τέτοιο περιβάλλον, αδικαιολόγητες αυξήσεις των τιμών θα περιορίσουν την αγοραστική δύναμη του κοινού και τελικά θα επηρεάσουν δυσμενώς εκείνες τις επιχειρήσεις που θα θελήσουν να κερδοσκοπήσουν.

    Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι κάποιοι επιτήδειοι θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν.

    Οι πολίτες, όμως, βασιζόμενοι και στη διπλή αναγραφή των τιμών σε ευρώ και σε δραχμές, πρέπει με την καταναλωτική συμπεριφορά τους να αποτρέψουν τέτοιες κερδοσκοπικές απόπειρες. Οι οργανώσεις των καταναλωτών μπορούν και πρέπει να βοηθήσουν στον εντοπισμό κάθε τέτοιας απόπειρας, ενώ παράλληλα το κράτος διαθέτει μέσα για να αποτρέψει ή τουλάχιστον να περιορίσει την κερδοσκοπία.

    [03] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΙΝΔΙΑΣ-ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Ουάσιγκτον, 30 Δεκεμβρίου 2001 (10:11 UTC+2)

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους ηγέτες της Ινδίας και του Πακιστάν, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, στρατιωτικές δυνάμεις των οποίων συνεχίζουν να αναπτύσσονται κατά μήκος των κοινών τους συνόρων.

    Όπως μετέδωσε το ΒΒC, o κ .Μπους ζήτησε από τον Πακιστανό ηγέτη, στρατηγό Μουσαράφ, να λάβει σκληρά και αποφασιστικά μέτρα για την εξόντωση των εξτρεμιστών, που με τη δράση τους απειλούν την Ινδία και υπονομεύουν το Πακιστάν.

    Ο Μπους είπε στον Ινδό πρωθυπουργό, Aτάλ Μπεχάρι Βατζπαγί ότι είναι αποφασισμένος να βοηθήσει την Ινδία στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας.

    Ο πρωθυπουργός της Ινδίας έχει συγκαλέσει συνάντηση όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων για να συζητήσουν την διαρκώς αυξανόμενη κρίση στις σχέσεις με το Πακιστάν.

    Από την άλλη πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, Αμπντούλ Σατάρ, λέει ότι η χώρα του δεν μετακινεί τα στρατεύματά της από τα σύνορα με το Αφγανιστάν προς τα σύνορα με την Ινδία, αλλά παράλληλα αρνήθηκε να αποκλείσει ενδεχόμενη μεταφορά στρατευμάτων στην Πακιστανοϊνδική μεθόριο εάν υπάρξει άμεση απειλή χρήσης βίας εναντίον του Πακιστάν.

    Ο κ. Σατάρ έκανε έκκληση προς τις ΗΠΑ και άλλα μέλη του Συμβυολίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να πιέσουν την Ινδία ώστε να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

    O εθνικός αερομεταφορέας του Πακιστάν, PIA, ανακοίνωσε ότι η Ινδία ζήτησε να κλείσει τα γραφεία του στο Δελχί και τη Βομβάη μέσα στο επόμενο διήμερο.

    [04] ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ

    Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2001 (21:06 UTC+2)

    Την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες για την έκφραση της αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης, της Κύπρου, των Βαλκανίων και της Τουρκίας υπογραμμίζει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της. Παράλληλα επισημαίνει ότι επιβάλλεται η μεγαλύτερη ανάπτυξη του αντιιμπεριαλιστικού αντιπολεμικού κινήματος και η διευρυμένη πάλη για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των εργαζόμενων.

    Ενόψει της εισόδου του ευρώ, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ σημειώνει ότι καμία νέα σελίδα δεν ανοίγει για τους εργαζόμενους, αντίθετα ανοίγει μια νέα σελίδα για την πλουτοκρατία. Εξάλλου το ΚΚΕ προβλέπει για το 2002 νέα χτυπήματα σε βάρος των δικαιωμάτων στην κοινωνική ασφάλιση, του ανθρώπινου βιοτικού επιπέδου και της εργασίας.

    Με αφορμή το θέμα της τρομοκρατίας, επισημαίνεται ότι έχει αυξηθεί η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ και της ΕΕ ενώ στιγματίζεται η απόφαση για την αποστολή ελληνικού στρατού στο Αφγανιστάν.

    [05] ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΤΖΟΓΟ - ΕΜΜΕΣΕΣ ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ

    Aθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2001 (20:13 UTC+2)

    Στον τζόγο αναφέρθηκε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος στο κήρυγμά του από τη Μητρόπολη Αθηνών όπου χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου που τελείται την πρώτη Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα.

    Ο Αρχιεπίσκοπος καυτηρίασε τα "κακώς κείμενα" της σημερινής εποχής και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο πάθος των τυχερών παιχνιδιών αλλά και στην επιλεκτική παρουσίαση γεγονότων και δηλώσεων από τα τηλεοπτικά προγράμματα.

    Στο μεταξύ, στον απόηχο της αντιπαράθεσης του Αρχιεπισκόπου με την αδελφότητα «Χρυσοπηγή», ο Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος στο κήρυγμά του στην Αγία Τριάδα Πειραιώς δήλωνε πως η Εκκλησία πρέπει να προσέχει τα στελέχη της ώστε να είναι υποδείγματα εντιμότητας και καθαρότητας ώστε να μπορούν να επιδράσουν και στο λαό.

    [06] ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2001 (19:21 UTC+2)

    Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας επισκέφθηκε το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος συνομίλησε με τον υπουργό Γιώργο Ανωμερίτη και απηύθυνε μήνυμα στους Έλληνες ναυτικούς.

    Ο κ. Σημίτης συνομίλησε ακόμη, μέσω δορυφορικής σύνδεσης, με το πλήρωμα ελληνικού ποντοπόρου πλοίου που ταξιδεύει στον Ατλαντικό.

    «Το χρόνο που πέρασε όλοι μαζί οι Έλληνες εργαστήκαμε, επενδύσαμε στο κοινό μας μέλλον. Έτσι θεμελιώσαμε τις προϋποθέσεις για μια καλύτερη ζωή στην Ελλάδα, στην πατρίδα μας και ταυτόχρονα μια πιο δυνατή παρουσία στη δύσκολη διεθνή σκηνή. Ας πορευτούμε μαζί για μια Ελλάδα καλύτερη», είπε ο πρωθυπουργός και ευχήθηκε χρόνια πολλά στους ναυτικούς και τις οικογένειές τους.

    [07] ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ

    Aθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2001 (18:51 UTC+2)

    Στα τέλη Ιανουαρίου αναχωρεί για το Αφγανιστάν ελληνική δύναμη αποτελούμενη από 124 εθελοντές.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας (ΓΕΕΘΑ), η ελληνική ειρηνευτική αποστολή που θα μεταβεί στην Καμπούλ θα αποτελείται από ένα Λόχο Μηχανικού, ένα τμήμα ασφαλείας ενσωματωμένο στον συγκεκριμένο λόχο (περίπου 30 καταδρομείς) και δύο αεροσκάφη C- 130 που θα μεταφέρουν τα υλικά και τα μέσα του προσωπικού.

    Η ελληνική ειρηνευτική αποστολή θα παραμείνει στο Αφγανιστάν για ένα τρίμηνο.

    [08] ΤΡΕΙΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Kως, 30 Δεκεμβρίου 2001 (18:50 UTC+2)

    Τρεις λαθρομετανάστες που επέβαιναν σε πνευστή κωπήλατη σχεδία εντόπισαν τα ξημερώματα οι ελληνικές λιμενικές αρχές, στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του Ακρωτηρίου Σκανδαρίου Κω.

    Άμεσα κλήθηκε σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής το οποίο κατέπλευσε στην περιοχή και παρέλαβε τους λαθρομετανάστες τους οποίους οδήγησε πίσω στα Τουρκικά παράλια. 

    [09] ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 30 Δεκεμβρίου 2001 (18:41 UTC+2)

    Σταδιακή μεταβολή του καιρού από αύριο το απόγευμα στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια με βροχές και χιόνια στα ορεινά προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

    Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 3 μέχρι 9 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από έναν μέχρι 16 και στα νησιά του Αιγαίου από 8 μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου.

    Στην Αττική αύριο προβλέπονται νεφώσεις με πιθανότητα βροχής τη νύχτα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 μέχρι 16 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται νεφώσεις με βροχές κυρίως από το απόγευμα ενώ τη νύχτα θα χιονίσει στα γύρω ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από έναν μέχρι 9 βαθμούς.

    [10] ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ

    Σκόπια, 30 Δεκεμβρίου 2001 (18:40 UTC+2)

    Σε αίθουσα του κοινοβουλίου των Σκοπίων δηλώνουν ότι θα υποδεχτούν το νέο έτος οι συγγενείς των δώδεκα Σλαβομακεδόνων, οι οποίοι αγνοούνται από το καλοκαίρι, όταν απήχθησαν από Αλβανούς αντάρτες στο μέτωπο του Τετόβου. Οι συγγενείς των αγνοουμένων παραμένουν στην αίθουσα του κοινοβουλίου, την οποία έχουν καταλάβει, ζητώντας να μάθουν την αλήθεια για την τύχη των δικών τους ανθρώπων καθώς οι σχετικές πληροφορίες είναι αντιφατικές.

    Πριν λίγες ημέρες συνεργάτης του πρώην πολιτικού εκπροσώπου του "Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού" (NLA) συναντήθηκε στο χωριό Νέραστε, κοντά στο Τέτοβο, με συγγενείς των αγνοουμένων και τους διαβεβαίωσε ότι οι απαχθέντες είναι ζωντανοί και ότι θα απελευθερωθούν εφόσον χορηγηθεί αμνηστία σε όλους τους Αλβανούς που συμμετείχαν στις εχθροπραξίες κατά τη διάρκεια της κρίσης στην ΠΓΔΜ.

    Ένας από τους πρώην διοικητές του NLA, δήλωσε στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό "Α1" των Σκοπίων ότι δυο από τους απαχθέντες είναι νεκροί και γνωρίζει μάλιστα και την τοποθεσία όπου ετάφησαν. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων πιστεύει ότι οι όμηροι είναι νεκροί και τα πτώματά τους ενδέχεται να είναι θαμμένα σε τρεις ομαδικούς τάφους, έξω από το Τέτοβο.

    [11] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ:ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Λευκωσία, 30 Δεκεμβρίου 2001 (14:22 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας χαρακτήρισε σήμερα τις συναντήσεις, όπως τα δύο δείπνα, που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης με τον Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ως "συναντήσεις που προετοιμάζουν το κλίμα για ένα σοβαρό διάλογο" και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στις απευθείας συνομιλίες που αρχίζουν στις 16 Ιανουαρίου, "θα έχουμε ουσία, πέρα από τα θέματα δημοσίων σχέσεων".

    Ο κ. Χριστόφιας πρόσθεσε ότι η χθεσινή συνάντηση "κύλησε ομαλά" και επανέλαβε "το δικαίωμα και οργανωμένων οργανώσεων και απλών ανθρώπων να εκφράζουν ειρηνικά και πολιτισμένα τις απόψεις και τις θέσεις τους".

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, σχολιάζοντας το χθεσινό ανταποδοτικό δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης στον κ. Ντεντκάς, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι δεν ανέμενε κατά τη διάρκεια του δείπνου να συζητηθεί το Κυπριακό.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [12] ΣΤΟΥΣ 120 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΛΙΜΑ

    Λίμα, 30 Δεκεμβρίου 2001 (14:21 UTC+2)

    Τουλάχιστον 120 άτομα σκοτώθηκαν και 250 τραυματίστηκαν σε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας του Περού, χθες το βράδυ, από έκρηξη σε κατάστημα βεγγαλικών.

    Την ώρα της έκρηξης, το εμπορικό κέντρο ήταν γεμάτο από ανθρώπους που είχαν σπεύσει να αγοράσουν πυροτεχνήματα για να εορτάσουν τον ερχομό του 2002, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

    Τουλάχιστον 400 πυροσβέστες είναι στον τόπο της τραγωδίας και κανείς δεν γνωρίζει πόσοι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και πόσοι ακόμα βρίσκονται στο εσωτερικό των κτιρίων τόνισε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής.

    Ο πρόεδρος του Περού, Αλεχάνδρο Τολέδο, κήρυξε διήμερο πένθος στη χώρα.

    [13] Ο ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Δεκεμβρίου 2001 (13:57 UTC+2)

    Εκδήλωση για τους παλιννοστούντες από την πρώην Σοβιετική Ενωση διοργάνωσε σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επισήμανε:"Η σημερινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στους παλιννοστούντες, στους ομογενείς μας από χώρες της τέως Σοβιετικής Ενωσης που είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα, που είναι οι περισσότεροι Ελληνες πολίτες, που ζουν μέσα στην ελληνική κοινωνία, που συμβάλλουν στην πρόοδο της ελληνικής κοινωνίας και που πρέπει αν είναι αναπόσπαστο και ισότιμο τμήμα αυτής της ελληνικής κοινωνίας. Η ενσωμάτωση λοιπόν είναι προυπόθεση της κοινωνικής μας συνοχής και αυτές τις μέρες που είναι μέρες αγάπης το βλέμμα μας πρέπει να είναι στραμμένο σε εκείνα τα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας που έχουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Και μόνο ο σεβασμός των δικαιωμάτων όλων των πολιτών μπορεί να δώσει τη λύση".

    Ο υπουργός σημείωσε ότι οι παλιννοστούντες είναι πάντοτε στην πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης και πρόσθεσε:"Είναι σημαντικό για το υπουργείο Πολιτισμού ιδρύματα όπως το Μέγαρο Μουσικής να ανοίγουν τις πύλες τους και σ΄αυτές τις κοινωνικές ομάδες, γιατί οι πολιτιστικοί θεσμοί και οι πολιτιστικές υποδομές ανήκουν σε όλους τους Ελληνες πολίτες χωρίς καμιά διάκριση, σε όλες τις κοινωνικές κατηγορίες, σε όλες τις κοινωνικές και πολιτιστικές ομάδες. Βέβαια οι παλιννοστούντες έχουν έναν πλούτο μαζί τους πολιτιστικό. Ηθη, έθιμα, μεγάλους καλλιτέχνες, παραδόσεις, ευαισθησίες και όλα αυτά πρέπει να θεωρούνται τμήματα της πολιτιστικής μας παράδοσης και του πολιτιστικού μας πλούτου, γι αυτό και χρειάζεται μια ειδική πολιτική γι αυτ΄λες τις κοινωνικές κατηγορίες και γι αυτά τα πολιτιστικά δεδομένα. Ετσι θα ιδρύσουμε και μια σειρά από πολιτιστικά κένταρ που αφορούν αυτή την κοινωνική ομάδα".

    [14] ΑΠΟΝΟΜΗ ΧΑΡΙΤΟΣ ΣΕ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΣΕΖΕΡ

    Αγκυρα, 30 Δεκεμβρίου 2001 (13:53 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Νετσντέτ Σεζέρ απένειμε χάρη σε ένα απεργό πείνας, που πρόσφατα αποφυλακίστηκε για να του παρασχεθεί ιατρική βοήθεια γράφει η εφημερίδα Μιλλιέτ.

    Ο Ερντάλ Ντογκάν, αφέθηκε ελεύθερος για έξι μήνες για να του παρασχεθεί ιατρική βοήθεια μετά από 168 μέρες απεργία πείνας, που τον έχουν καταβάλει και του προκάλεσαν πνευματικές διαταραχές.

    Σύμφωνα με το τουρκικό σύνταγμα, ο πρόεδρος μπορεί να απονείμει χάρη σε φυλακισμένους αν υποφέρουν από ανίατη ασθένεια και αυτή η ρήτρα εφαρμόζεται συνήθως για όσους πάσχουν από καρκίνο.

    Το γραφείο του Σεζέρ ανακοίνωσε ότι δίνεται χάρη στον Ντογκάν, που εκτίει 18 μήνες φυλάκιση σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στην Αγκυρα. Ο Ντογκάν είχε καταδικαστεί με τη κατηγορία συμμετοχής του στην αριστερή οργάνωση Λαϊκό Επαναστατικό Μέτωπο.

    Οι κρατούμενοι σε τουρκικές φυλακές συνεχίζουν την απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για τα κελιά τύπου F που θα επιτρέπουν στους δεσμοφύλακες τους την κακοποίηση τους, όπως ισχυρίζονται.

    Ο.Κ.

    [15] ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ Η ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 30 Δεκεμβρίου 2001 (13:43 UTC+2)

    Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά και το χτεσινό δείπνο του Γλαύκου Κληρίδη προς τον Ραούφ Ντενκτάς, εξέφρασε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος σημειώνοντας πως η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση πρέπει να θεωρείται δεδομένη και αυτή είναι που ταράζει τα νερά και δημιουργεί την προοπτική μιας λύσης στο Κυπριακό.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το δείπνο στην κατοικία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε:"Η κινητικότητα στο Κυπριακό έχει πάντοτε ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί δημιουργεί κάποιες ελπίδες ή κάποιες προσδοκίες οι οποίες πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως πάντα με συγκρατημένη αισιοδοξία, με ορθολογικό τρόπο, με ρεαλιστικό τρόπο, γι αυτό δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε-και δεν ξεχνάμε-ότι πρώτη και απαράβατη προτεραιότητα μας είναι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπιακή Ενωση. Αυτός ο πολιτικός στόχος-ιδίως από το 1995 και μετά-έχει δώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα-είναι τα μόνα αποτελέσματα που υπάρχουν μετά την τουρκική εισβολή και την έναρξη της κατοχής το 1974-γι αυτό και πρέπει να συνεχίσουμε-και συνεχίζουμε-στην ίδια γραμμή. Η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. πρέπει να θεωρείται δεδομένη και αυτή είναι που ταράζει τα νερά και δημιουργεί την προοπτική μιας λύσης στο πρόβλημα της Κύπρου".

    [16] Η ΡΩΣΙΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

    Μόσχα, 30 Δεκεμβρίου 2001 (13:29 UTC+2)

    Η Ρωσία απάντησε σήμερα στην κριτική των ΗΠΑ σχετικά με την στρατιωτική της επέμβαση στη Τσετσενία λέγοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν διπλά στάνταρτ στον ορισμό για την τρομοκρατία.

    Ο Γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Βλαντίμιρ Ρουσάιλο δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν διπλά στάνταρτ στον ορισμό της τρομοκρατίας και τόνισε ότι οι τρομοκράτες όπου και αν δρουν παραμένουν τρομοκράτες και πρέπει να αντιμετωπίζονται ανάλογα και όχι να ονομάζονται μαχητές της ελευθερίας.

    Η Ρωσία εισέβαλε πριν από δυο χρόνια στην Τσετσενία, λέγοντας ότι θέλει να εξολοθρεύσει τους τρομοκράτες που δρουν στη περιοχή μετά από βομβιστικές επιθέσεις στη χώρα, πίσω από τις οποίες κρύβονταν για τη Μόσχα Τσετσένοι αντάρτες.

    Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρέσβης στη Μόσχα Αλεξάντερ Βέρσμποου δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ρωσία πρέπει να ανοίξει πολιτικό διάλογο με τους Τσετσένους αντάρτες.

    O.K.

    [17] Ο Μ. ΠΑΠΠΟΥ ΝΕΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ Ν. ΠΑΣΟΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Δεκεμβρίου 2001 (12:35 UTC+2)

    Ο 28χρονος τραπεζικός υπάλληλος Μιχάλης Πάππου εξελέγη ομόφωνα νέος γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης μετά τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν ενόψει του 5ου συνεδρίου της Νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος το οποίο θα γίνει στην Αθήνα από τις 31 Ιανουαρίου μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου. Στην προηγούμενη Ν.Ε. ο Μ. Πάππου ήταν αναπληρωτής γραμματέας.

    Παράλληλα εκλέχθηκαν οι υπεύθυνοι των Γραφείων της Νομαρχιακής Επιτροπής. Υπεύθυνος του Γραφείου Οργανωτικής Πολιτικής εκλέχθηκε ο Γιάννης Κωνσταντινίδης και του Γραφείου Τύπου η Μαρία Τσακίρη.

    [18] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΔΟΚΙΑ

    Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2001 (12:22 UTC+2)

    Απάντηση στα δημοσιεύματα που αφορούν στην απόπειρα της καλλιτέχνιδας Ευδοκίας να γυρίσει βίντεο κλιπ στα Μετέωρα δίνουν οι Ιερές Μονές Μεγάλου Μετεώρου και Αγίου Στεφάνου Αγίων Μετεώρων με ανακοίνωσή τους.

    Η αντίδραση της Μοναστικής Κοινότητας - σύμφωνα με την ανακοίνωση - στα γυρίσματα αυτά δεν έχει τίποτε το προσωπικό με τη συγκεκριμένη καλλιτέχνιδα, τον καλλιτεχνικό κόσμο και την τέχνη γενικότερα. "Η Ορθόδοξος Εκκλησία και οι μοναχοί εκτιμούν τους καλλιτέχνες και την τέχνη. Οι ίδιοι δημιουργούν τέχνη, στα πλαίσια, βεβαίως, του μοναχικού τους σκοπού. Τα μουσεία άλλωστε είναι γεμάτα από εκκλησιαστικά έργα τέχνης", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Οπως εξάλλου τονίζεται: "Με το νόμο 2351/1995 η περιοχή των Αγίων Μετεώρων (όχι μόνον οι Ιερές Μονές, αλλά το σύνολο του χώρου, όπως οριοθετήθηκε με την κοινή υπουργική απόφαση υπ' αριθ. 25572/5523/1999) αναγνωρίσθηκε ως ιερή για να προστατευθεί, όπως ρητά αναφέρεται (άρθρο 1 παρ.1 και 4), ο ιδιαίτερος θρησκευτικός χαρακτήρας της και η άσκηση του μοναχικού βίου. Ο νόμος αυτός αποτελούσε συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας (άρθρο 24 Συντ.) για την προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος, περιεχόμενο του οποίου είναι και τα θρησκευτικά περιβάλλοντα, όπως αυτό των Αγίων Μετεώρων, που είναι μάλιστα ενεργό Μοναστικό Κέντρο".

    Ο νόμος για την ιερότητα των Αγίων Μετεώρων - συνεχίζει η ανακοίνωση - απαγορεύει απολύτως οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα που μπορεί να διαταράξει με οποιονδήποτε τρόπο, τον ιερό χαρακτήρα της περιοχής ή να παρακωλύσει την άσκηση του μοναχικού βίου ή της θείας λατρείας (άρθρο 1 παρ. 4). Η απαγόρευση αυτή περιλαμβάνει και τα γυρίσματα κινηματογραφικών ταινιών, βιντεοταινιών, τηλεοπτικών διαφημίσεων, σποτς και γυρισμάτων για την οπτική επένδυση μουσικών έργων (videoclips), όπως αυτό που γύριζε η συγκεκριμένη καλλιτέχνις και το συνεργείο της. Και ναι μεν είναι δυνατόν να επιτραπεί "η κινηματογράφηση ή φωτογράφηση και η χρήση της σχετικής εικονοληψίας με σκοπό την εμπορική εκμετάλλευση της εικόνας της ιερής περιοχής των Μετεώρων" με προηγούμενη άδεια του υπουργού Πολιτισμού και μετά από γνώμη της Συνάξεως των Ιερών Μονών των Μετεώρων, πλην όμως η ευχέρεια αυτή αφορά εκείνα τα γυρίσματα που δεν μπορούν να διαταράξουν τον ιερό χαρακτήρα της περιοχής ή να παρακωλύσουν την άσκηση του μοναχικού βίου ή της θείας λατρείας. Αναφέρεται βασικά στα γυρίσματα επιστημονικού ενδιαφέροντος ή σε φωτογραφίσεις σκηνών τέχνης. Αυτά μόνον μπορούν να επιτραπούν, με άδεια του υπουργού Πολιτισμού και αφού ακουσθεί η Σύναξη των Ιερών Μονών των Αγίων Μετεώρων, προϋπόθεση, που σε κάθε περίπτωση, έλειπε από τα συγκεκριμένα γυρίσματα.

    Αυτές - υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση - είναι οι πάγιες θέσεις των Ιερών Μονών των Αγίων Μετεώρων σε ό,τι αφορά τον Ιερό Χώρο τους. Η ίδια αντίδραση λ.χ. υπήρξε και όταν, πριν από ένα έτος περίπου, γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία ήθελε να γυρίσει για το νέο μοντέλο της, τηλεοπτική διαφήμιση στον Ιερό Χώρο. Ομοίως στο παρελθόν οι μοναχοί απέτρεψαν γυρίσματα άλλων κινηματογραφικών ταινιών.

    Συνεπώς - καταλήγει η ανακοίνωση - η παρέμβαση των μοναζουσών της Ιεράς Μονής Αγίου Στεφάνου για την αποτροπή των συγκεκριμένων γυρισμάτων αποτελούσε άσκηση νομίμου δικαιώματος για την προστασία του πολιτιστικού - θρησκευτικού περιβάλλοντος των Αγίων Μετεώρων, δικαίωμα που παρέχει ευθέως πλέον και σε κάθε πολίτη το άρθρο 24 Συντ. μετά την αναθεώρηση 2001. Οι δε Ιερές Μονές επιφυλάσσονται να ασκήσουν κάθε νόμιμο ένδικο βοήθημα για την αποτροπή χρήσεως τηλεοπτικού υλικού, που συγκεντρώθηκε για το videoclip. "Καθιστούμε ωστόσο σαφές ότι δεν έχουμε τίποτε το προσωπικό με την συγκεκριμένη καλλιτέχνιδα και το έργο της" σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    [19] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2001 (12:21 UTC+2)

    Δύο νεκροί και ένας τραυματίας, όλοι τους νεαρά άτομα είναι ο απολογισμός τροχαίου δυστυχήματος που έγινε δυο ώρες μετά τα μεσάνυχτα στο 19ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου, έξω από τη Χαλυβουργική.

    Αυτοκίνητο ΙΧ που οδηγούσε ο 19χρονος Αθανάσιος Τζίνης-Δημητρίου ξέφυγε από την πορεία του και έπεσε σε κομπρεσέρ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ο οδηγός και η συνεπιβάτης Σοφία Ρεντούμη, 20 ετών, ενώ τραυματίστηκε ο δόκιμος αστυφύλακας Μιχάλης Σελίμης, 19 ετών.

    [20] ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Δεκεμβρίου 2001 (12:18 UTC+2)

    Το σταθερό ενδιαφέρον του για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης εξέφρασε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης. Στη διάρκεια γεύματος, που παρέθεσε το υπουργείο σε συνεργασία με τη μητρόπολη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως, για τσιγγανόπουλα στο Δενδροπόταμο, ο κ. Πασχαλίδης υπογράμμισε:"Σκέφτηκα πως αυτό που κάνουμε αυτές τις μέρες, μπορούμε να το κάνουμε και τις καθημερινές μέρες του χρόνου και ειλικρινά δεσμεύομαι πως αυτό θα επαναληφθεί και τις επόμενες μέρες. Ειλικρινά το ομολογώ και το εξομολογούμαι πως προτιμών πολλές φορές από το να περνώ τις νύχτες μου σε κάποια μαγαζιά της Θεσσαλονίκης, να έρχομαι εδώ, να μοιράζομαι μαζί σας, μαζί με τα παιδιά, μαζί με τους φίλους κάποιες ώρες συζητώντας κάποια θέματα που ενδεχομένως τους απασχολούν και μας απασχολούν. Ετσι, λοιπόν, αυτό βάλτε το στο ηεμρολόγιο σας να το κάνουμε συγκεκριμένο. Μου δίνετε χαρά, αν σας δίνω κι εγώ, τόσο το καλύτερο".

    Ο υπουργός σημείωσε πως είχε συνεργασία με την υπό ίδρυση ομοσπονδία των Ελλήνων ΡΟΜ Μακεδονίας-Θράκης (40.000 ζουν στην περιοχή και από αυτούς οι 20.000 στη Θεσσαλονίκη)) και παρατήρησε:"Εμείς εργαζόμαστε για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, που σημαίνει μια κοινωνία που θα έχει ανοιχτές τις πόρτες της σε όλους, με ίσες ευκαιρίες για όλους. Υπάρχουν συμπολίτες μας που έχουν πραγματικές ανάγκες και πρέπει να τους υποστηρίξουμε". Τόνισε ακόμα πως το ΥΜΑΘ θα υποστηρίξει την ανέγερση ενός μικρού ναού για τους τσιγγάνους στον οικισμό "Αγία Σοφία" και την υλοποίηση αθλητικών προγραμμάτων.

    [21] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 30 Δεκεμβρίου 2001 (12:05 UTC+2)

    Το ανταποδοτικό δείπνο που παρέθεσε χθες βράδυ στην οικία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και τα θέματα που, σύμφωνα με πληροφορίες, τους απασχόλησαν είναι το θέμα που προβάλλει στα πρωτοσέλιδά του ο σημερινός κυπριακός Τύπος. Οι κυπριακές εφημερίδες προβάλλουν επίσης τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια του δείπνου και τις αντικατοχικές, φιλειρηνικές εκδηλώσεις, που έγιναν κατά τη διάρκεια του δείπνου.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ολοταχώς για το κυρίως πιάτο", γράφει ότι μετά από το "ιστορικής σημασίας" δείπνο στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Ραούφ Ντενκτάς προχωρούν τώρα στο κυρίως πιάτο που δεν είναι άλλο από τις απευθείας συνομιλίες που θα αρχίσουν στις 16 Ιανουαρίου υπό την αιγίδα των ΗΕ. Αναφέρει επίσης ότι οι Ελληνοκύπριοι επέδειξαν ωριμότητα και αίσθημα ευθύνης κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον κ. Ντενκτάς, "χωρίς να δημιουργηθεί καμία ουσιαστική εκτροπή". Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας είπε χθες πως το 2002 θα είναι ένα από τα κρισιμότερα και πιο αποφασιστικά έτη στην ιστορία του Κυπριακού.

    "Η Μάχη" στο βασικό θέμα με τίτλο "Αστυνομοκρατία", γράφει ότι με "σιδερόφρακτη πόλη" έμοιαζε χθες η Λευκωσία λόγω των δρακόντειων μέτρων που έλαβε χθες η Αστυνομία για προστασία του κ. Ντενκτάς κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις ελεύθερες περιοχές για το δείπνο που του παρέθεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης. Αλλού γράφει ότι με συνθήματα υπέρ της ειρήνης και της επανένωσης της Κύπρου εκατοντάδες γυναίκες, άνδρες και παιδιά συγκεντρώθηκαν χθες στην Πλατεία Ελευθέριας, στη λεωφόρο Μακαρίου και στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας και διατράνωσαν την επιθυμία τους για επίτευξη λύσης, κρατώντας πανό στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως "Επανένωση του λαού και του τόπου μας", "Αυτή η χώρα είναι δική μας".

    Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Καλύπτουν επωνύμους", γράφει ότι σοβαρά ερωτηματικά δημιουργεί ο τρόπος χειρισμού της υπόθεσης κλοπής ηλεκτρικού ρεύματος, "τα οποία προκύπτουν κυρίως από τις επίμονες πληροφορίες των τελευταίων ημερών ότι επιχειρείται κουκούλωμα της υπόθεσης, ούτως ώστε να αποτραπεί και η δημοσιοποίηση των ονομάτων των ιδιοκτητών των υποστατικών στα οποία υπήρξε κλοπή". Αλλού, επικαλούμενος έγκυρη κυβερνητική πηγή, ο "Π" γράφει ότι στο χθεσινό δείπνο του Προέδρου Κληρίδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη φαίνεται να υπήρξε κάποια κατάληξη η συζήτηση του θέματος των αγνοουμένων, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

    "Η Σημερινή" στο πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο "Αρχίζουν τα δύσκολα", γράφει ότι μετά το δείπνο Κληρίδη-Ντενκτάς χθες βράδυ στην ελεύθερη Λευκωσία, ακολουθούν, ενόψει των απευθείας συνομιλιών της 16ης Ιανουαρίου, τα μαγειρέματα για τη λύση που προκαλούν ανησυχίες στην πολιτική μας ηγεσία. Σε άλλο δημοσίευμα αναφέρει ότι οι συγγενείς των αγνοουμένων θέλησαν χθες βράδυ "να αγγίξουν και να μαλακώσουν" την καρδιά του Τουρκοκύπριου ηγέτη για να τον πείσουν να δείξει κατανόηση στη συγκλονιστική τραγωδία τους, αλλά δεν τα κατάφεραν. Γράφει επίσης ότι τα όργανα της τάξης δεν τους επέτρεψαν να προσεγγίσουν την προεδρική κατοικία, για λόγους ασφαλείας.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο βασικό θέμα με τίτλο "Χαμόγελα χωρίς μετακίνηση", γράφει ότι υπό τη βαριά σκιά των νέων απειλών που εκτόξευσε από τα κατεχόμενα για τη δημιουργία κρίσης, για την Τουρκία που δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τα δικαιώματα της και δεν μπλοφάρει, πέρασε στις ελεύθερες περιοχές ο Ραούφ Ντενκτάς. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης επανατόνισε χθες ότι η κυπριακή νομοθεσία δεν απαγορεύει το εμπόριο με τα κατεχόμενα και σε επιστολή του σε εννέα προσφυγικά σωματεία στέλλει το μήνυμα πως η "βάναυση επίθεση που δέχθηκε δεν πρόκειται να τον κάμψει", όπως γράφει η εφημερίδα.

    "Η Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Καλό το δείπνο αλλά...", γράφει ότι δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, εκδηλώσεις με πολιτικά μηνύματα εναντίον της κατοχής, για ειρηνική συνύπαρξη Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων καθώς και για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων ήταν το σκηνικό μέσα στο οποίο δόθηκε χθες βράδυ το ανταποδοτικό δείπνο του Προέδρου Κληρίδη στον κατοχικό ηγέτη. Αλλού γράφει ότι ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Παναγιώτης Μπεγλίτης σε συνέντευξή του στη "Χ" είπε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να αξιοποιήσει με δικές της πρωτοβουλίες τη δυναμική που δημιουργείται και να περιορίσει το περιθώριο τακτικών ελιγμών και το ροκάνισμα του χρόνου, στο οποίο ενδεχομένως στοχεύει ο κ. Ντενκτάς.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Sunday Mail" με τίτλο "Καλωσόρισες κ. Ντενκτάς" γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης "έγραψε ιστορία, περνώντας χθες την πράσινη γραμμή για πρώτη φορά από το 1974". Αναφέρει ακόμη ότι ο κ. Ντενκτάς εισήλθε στις ελεύθερες περιοχές από το αεροδρόμιο Λευκωσίας, ενώ μετά το δείπνο δεν έγιναν δηλώσεις. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι λειτουργοί του Σταθμού Αφαλάτωσης της Δεκέλειας διέψευσαν χθες πληροφορίες ότι προβλήματα στον τεράστιο υποθαλάσσιο αγωγό παροχής νερού μείωσαν την απόδοση της μονάδας ή προκάλεσαν επιπλέον προβλήματα.

    MΠΕ-ΚΥΠΕ

    [22] ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ TΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Δεκεμβρίου 2001 (11:57 UTC+2)

    Υπό έλεγχο τέθηκε πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί σε υποκατάστημα της αλυσίδας σούπερ-μάρκετ ΜΑΣΟΥΤΗΣ που βρίσκεται επί της οδού Αλεξάνδρου Σβώλου 59, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

    Είκοσι οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας βρίσκονται επί τόπου, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη φωτιά στο υπόγειο της οικοδομής, όπου είναι οι αποθήκες του σούπερ μάρκετ, ενώ εκκενώθηκε η τετραόροφη πολυκατοικία, όπως δήλωσε στο ΜΠΕ υπεύθυνος της πυροσβετικής.

    Το υποκατάστημα δεν λειτουργεί σήμερα λόγω αργίας.

    [23] ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΕΡΝΑ ΚΑΙ Η ΒΕΝΖΙΝΗ ΣΟΥΠΕΡ

    Θεσσαλονίκη, 30 Δεκεμβρίου 2001 (11:49 UTC+2)

    Η "εμφάνιση" του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, του ευρώ στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων "μονοπωλεί" το ενδιαφέρον τις τελευταίες μέρες του τρέχοντος έτους. Ομως, εκτός από τη δραχμή, οι πολίτες από την 1η Ιανουαρίου του 2002, θα αποχαιρετήσουν και τη βενζίνη σούπερ.

    Η νέου τύπου βενζίνη που θα την αντικαταστήσει (LRP την ονόμασαν τα διυλιστήρια), θα πωλείται κατά μέσο όρο γύρω στις 2-3 δρχ. ακριβότερα από τη σούπερ. Το πλεονέκτημα της βενζίνης αυτής είναι ότι θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα οχήματα παλαιάς τεχνολογίας χωρίς να χρειαστεί να γίνει καμιά μετατροπή στον κινητήρα τους.

    Στη βενζίνη LRP, που θεωρείται πιο φιλική προς το περιβάλλον, έχει αντικατασταθεί ο μόλυβδος από κάλλιο ή μαγγάνιο. Το νέο αυτό πρόσθετο προσδίδει στην LRP τις ίδιες ιδιότητες με τον μόλυβδο, δηλαδή αυξάνει τα οκτάνια και λιπαίνει τις βαλβίδες. Σήμερα η συνολική κατανάλωση βενζινών ξεπερνά τους 3.200 χιλιάδες μετρικούς τόνους και περίπου το 35% αυτής της ποσότητας είναι βενζίνη σούπερ.

    Η αντικατάσταση αυτή είναι αναγκαία λόγω λήξης της παράτασης της περιόδου χρήσης βενζίνης σούπερ που είχε συμφωνηθεί για τη χώρα μας στην Ε.Ε. Η απόφαση για την απόσυρση της βενζίνης σούπερ από την αγορά ισχύει για όλα τα κράτη της Ε.Ε.

    Η νέα βενζίνη, ως προς την απόδοση και την καύση στους κινητήρες, δεν θα διαφέρει από τις αποδόσεις που είχαν μέχρι σήμερα με τη σούπερ και οι κάτοχοι των οχημάτων παλαιάς τεχνολογίας μπορούν να τη χρησιμοποιούν στους συμβατικούς κινητήρες χωρίς κανένα πρόβλημα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 30 December 2001 - 19:13:53 UTC