Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-12-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΕ ΤΡΙΑ ΜΕΤΩΠΑ ΤΑ ΕΥΡΩ-ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
  • [02] ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ Ο ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ
  • [03] ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ
  • [04] ΕΥΚΟΛΗ ΝΙΚΗ ΜΕ 11-5 ΠΗΡΕ Ο ΠΑΟ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ
  • [05] Η ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ ΚΑΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΚΑΡΕΛΗΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
  • [06] ΔΙΑ ΠΕΡΙΠΑΤΟΥ Η ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ ΚΕΡΔΙΣΕ 10-3 ΤΑ ΧΑΝΙΑ ΣΤΟ ΠΟΛΟ
  • [07] ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
  • [08] Ο ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ ΕΞΕΦΡΑΣΕ ΤΗ ΛΥΠΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΧΕΚΕΡΟΥΠ
  • [09] ΠΑΡΑ ΛΙΓΟ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ
  • [10] ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΩΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ ΤΟΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
  • [11] ΑΠ. ΦΩΤΙΑΔΗΣ: ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ
  • [12] ΣΤΙΣ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
  • [13] ΔΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ
  • [14] ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΤΟ ΕΤΟΣ 2002
  • [15] ΜΕΓΑΛΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΝΑΤ
  • [16] ΔΕΚΑΨΗΦΙΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
  • [17] ΗΡΘΑΝ ΞΑΦΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΟΙ ΔΥΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ
  • [18] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Α. ΧΕΙΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ILS ΣΤΟ
  • [19] ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ Ο ΟΚΚΑΣ
  • [20] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΖΗΤΗΣΕ Η ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [21] ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΠΙΘΑΝΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
  • [22] ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ "ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ" ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗΝ
  • [23] Η ΠΟΜΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

  • [01] ΣΕ ΤΡΙΑ ΜΕΤΩΠΑ ΤΑ ΕΥΡΩ-ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

    Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2001 (15:16 UTC+2)

    Σε τρία "μέτωπα" εντοπίζονται τα προβλήματα, που ενδέχεται να ανακύψουν στη χώρα μας, κατά τη διαδικασία εισαγωγής του ευρώ, όπως διαπιστώθηκε κατά τη σημερινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, υπό τον Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη.

    Το πρώτο πρόβλημα έχει να κάνει με την ανεπαρκή προμήθεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ευρώ. Οι ΜΜΕ δεν έσπευσαν να προμηθευτούν τις συσκευασίες εξοικείωσης, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό, αφού οι επιχειρήσεις αυτές επρόκειτο να λειτουργήσουν σαν βασικοί διανομείς του ευρώ, μέσω των ρέστων.

    Το δεύτερο πρόβλημα εστιάζεται στην ελλιπή ενημέρωση των κατοίκων των απομακρυσμένων περιοχών και το τρίτο στο συνωστισμό, που αναμένεται να παρουσιαστεί σε τράπεζες και εφορίες, κατά τις πρώτες τρεις εβδομάδες του χρόνου. Για το σκοπό αυτό αποφασίστηκε να παραταθεί εάν χρειαστεί το ωράριο λειτουργίας των ΔΟΥ.

    «Η σημερινή ημέρα θα λέγαμε ότι είναι σαν την D - day, σαν την απόβαση των συμμαχικών στρατευμάτων στην Νορμανδία», είπε ο κ. Σημίτης, ενώ ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Λουκάς Παπαδήμος, πρότεινε να πάρει την κωδική ονομασία E-day (από το αρχικό γράμμα του ονόματος του νέου νομίσματος).

    Ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι οι τράπεζες μέχρι τώρα έχουν κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά, αφού έγινε εγκαίρως η προσαρμογή του λογισμικού σε ευρώ και δεν σημειώθηκαν ιδιαίτερες δυσκολίες. Ωστόσο, επισήμανε ότι στο επόμενο δίμηνο οι προκλήσεις είναι διαφορετικές. «Εχει γίνει καλή προετοιμασία για το δίμηνο της προσαρμογής, αλλά βέβαια οι συνθήκες της προσαρμογής είναι διαφορετικές από τον χρόνο που πέρασε», τόνισε.

    Προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία της μετάβασης, αποφασίστηκε να τεθούν σε πλήρη λειτουργία το τριψήφιο τηλεφωνικό κέντρο 198, τα 400 περίπτερα στις λαϊκές αγορές και τα ευρωπαρατηρητήρια σε κάθε νομό, ενώ για δύο μήνες θα λειτουργήσει κυλιόμενη δημοσκόπηση, για να εντοπίζονται προβλήματα και να αντιμετωπίζονται.

    Σε ότι αφόρα τις ανατιμήσεις, διαπιστώθηκε ότι δεν εντοπίστηκε σημαντικό πρόβλημα, αλλά οι έλεγχοι έχουν ενταθεί. Ο υπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης προέτρεψε τους καταναλωτές να καταγγέλλουν κερδοσκοπικές κινήσεις στο 198.

    Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός του κ. Χριστοδουλάκη, ο διοικητής της ΤτΕ κ. Λουκάς Παπαδήμος και οι τραπεζίτες Θ.Καρατζάς (Εθνική), Γ. Κωστόπουλος (Alpha Bank), Στουρνάρας (Εμπορική), Λάμπρου (Αγροτική), Σορώτος (Citibank), Γεωργάνας (Πειραιώς), Μάνος (Γενική) και Νικήτας (Eurobank).

    [02] ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ Ο ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ

    Καμπούλ, 28 Δεκεμβρίου 2001 (10:04 UTC+2)

    Τους 19 δράστες που ευθύνονται για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στην Αμερική επιδοκίμασε ο Οσάμα μπιν Λάντεν στο τελευταίο μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του, το οποίο μετέδωσε χθες ολόκληρο ο τηλεοπτικός σταθμός αλ Τζαζίρα. Συγκεκριμένα ο μπιν Λάντεν είπε αναφερόμενος σε αυτούς ότι ταρακούνησαν την αμερικανική αυτοκρατορία.

    Σύμφωνα με το BBC, ο ηγέτης της Αλ-Κάϊντα πρόσθεσε: "H δική μας τρομοκρατία εναντίον των ΗΠΑ είναι αξιέπαινη. Επιδιώκει να βάλει τέλος στην αδικία. Επιδιώκει να εξαναγκάσει την Αμερική να σταματήσει τη στήριξη του Ισραήλ, το οποίο σκοτώνει το λαό μας" κατέληξε ο Οσάμα μπιν Λάντεν.

    Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας του Αφγανιστάν υποστηρίζει ότι ο μπιν Λάντεν δεν βρίσκεται πλέον στη χώρα αλλά κρύβεται στο Πακιστάν, με τη βοήθεια μιας ακραίας ισλαμικής οργάνωσης.

    Η μεταβατική κυβέρνηση του Αφγανιστάν απέρριψε τους ισχυρισμούς του μπιν Λάντεν ότι οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί στο Αφγανιστάν αποτελούν ένδειξη μίσους των ΗΠΑ προς το Ισλάμ

    Ο τηλεοπτικός σταθμός του Κατάρ, αλ Τζαζίρα είχε μεταδώσει νωρίτερα τμήματα της νέας μαγνητοσκοπημένης βιντεοταινίας του διαβόητου Σαουδάραβα Κροίσου

    Από την άλλη πλευρά εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε το βίντεο ως τρομοκρατική προπαγάνδα.

    Στο μεταξύ οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι βομβάρδισαν ένα κτιριακό συγκρότημα, που θεωρούν ότι αποτελούσε επιχειρησιακό κέντρο ανώτατων αξιωματούχων των Ταλιμπάν, στην πρώτη αεροπορική επιδρομή τους στο Αφγανιστάν εδώ και αρκετές ημέρες.

    Ο αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου, στρατηγός Richard Myers, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πλειοψηφία των θυμάτων της επιδρομής στο Γκάζνι, νοτίως της Καμπούλ, ήταν ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν.

    Αλλά σύμφωνα με πληροφορίες από την περιοχή περίπου 40 άτομα βρήκαν το θάνατο και άλλα 20 τραυματίστηκαν μετά από νυκτερινή αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στο χωριό Νάκα, κοντά στο Γκάζνι.

    [03] ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ

    Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2001 (09:51 UTC+2)

    Εκτακτα μέτρα λαμβάνει και πάλι από σήμερα το μεσημέρι η τροχαία ενόψει της νέας εξόδου των εκδρομέων για την Πρωτοχρονιά. Ανδρες της τροχαίας θα βρίσκονται σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο προκειμένου να εξασφαλίσουν την ομαλή και ακίνδυνη κυκλοφορία.

    Η τροχαία συνιστά στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν μετατρέψει τους δρόμους σε παγίδες. Επίσης θα πρέπει να τηρούν τους κώδικες οδικής κυκλοφορίας και να μην οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ.

    Στα διόδια θα γίνονται έλεγχοι από την τροχαία για κράνη και ζώνες ασφαλείας, ενώ δεκάδες συνεργεία θα πραγματοποιούν αλκοτέστ στους οδηγούς.

    [04] ΕΥΚΟΛΗ ΝΙΚΗ ΜΕ 11-5 ΠΗΡΕ Ο ΠΑΟ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

    Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2001 (20:57 UTC+2)

    Ο ΠΑΟ δεν κουράστηκε σήμερα για να κερδίσει με 11-5 στο πόλο την Πάτρα. Ετσι η ομάδα της Αθήνας πήρε σημαντικό προβάδισμα για να περάσει στην ημιτελική φάση του κυπέλλου Ελλάδας, αφού έχει αβαντάζ 6 τερμάτων που θα την βοηθήσει στον επαναληπτικό αγώνα.

    Τα εννιάλεπτα του σημερινού παιχνιδιού είναι: 5-0, 3-2, 2-2, 1-1

    ΠΑΟ: Λοράντος 3, Δάνδολος 3, Χάμπερτ 2, Ανδρεάκος 2, Λούδης

    Πάτρα: Καψοκόλης 2, Μπάσιτς 2, Γεωργαράς

    [05] Η ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ ΚΑΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΚΑΡΕΛΗΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Δεκεμβρίου 2001 (20:56 UTC+2)

    Τη Μαρία Φαραντούρη και το Γιάννη Βακαρέλη, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρεθούν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2002, στις 9 μ.μ.

    Η Μαρία Φαραντούρη, ιέρεια του Μίκη Θεοδωράκη, κατά τον ίδιο το συνθέτη έχει συμβάλει στη ριζική μεταμόρφωση της σύγχρονης ελληνικής μουσικής, ενώ ο Γιάννης Βακαρέλης είναι ένας από τους πιο διακεκριμένους Έλληνες πιανίστες με συχνή παρουσία σε διεθνή Φεστιβάλ και στις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου. Οι δύο καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν στο κοινό της Θεσσαλονίκης, ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στο έργο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, το οποίο σημείωσε τεράστια επιτυχία όταν παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

    Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει τα έργα Βεατρίκη, Ένας Όμηρος, 11 Πρελούδια, Poetica, Άσματα, Μπαλάντες και Μαουτχάουζεν, έργα ιδιαίτερα προσφιλή και αγαπητά, που θα αποδοθούν από τη ζεστή, βαθιά, λυρική φωνή της Μαρίας Φαραντούρη και από την εξαιρετική εκτέλεση του Γιάννη Βακαρέλη.

    Το 1965 ο Θεοδωράκης έγραψε το Μάουτχάουζεν, ένα έργο το οποίο αποτελείται από τέσσερα οργανικά δεμένα τραγούδια, η θεματολογία των οποίων βασίζεται στο βιβλίο Μαουτχάουζεν του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Φαίνεται καταρχήν παράξενο πώς ο ανελέητος και εφιαλτικός κόσμος ενός στρατοπέδου συγκεντρώσεων, θα μπορούσε να εμπνεύσει ακόμα και τραγούδια. Αλλά η ανθρώπινη φύση δεν παύει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της ποτέ και πουθενά. Πίσω από το ναζιστικό συρματόπλεγμα γεμίζει ο αέρας από κρυφά υπονοούμενα. Ο χρόνος δυστυχώς συνεχίζει να υπάρχει. Τα δύο ερωτικά τραγούδια έχουν σαν αντίκρισμα το κεφάλαιο Ερωτικό. Στο Άσμα Αρμάτων υψώνεται σαν προσευχή η ελπίδα και η πίστη για την επιβίωση. Ο Αντώνης, ο άνθρωπος, προσπαθεί να γίνει Δραπέτης από την ίδια του τη ζωή. Αλλά ξέρει ότι αυτό δεν γίνεται. Γιατί Όταν τελειώσει ο πόλεμος κάποιος πρέπει να σφυρηλατήσει την μνήμη όλων εκείνων που δεν ήταν εκεί.

    Στα τραγούδια της Poetica η μουσική και η γλώσσα εκφράζουν ίσως ένα μυστικό του Μίκη Θεοδωράκη: την αγάπη του για το φως και την απέχθεια του για το σκοτάδι. Όπου σκοτάδι είναι το Χρώμα της αγάπης που δεν βλέπεις και Ο Μεγάλος πόνος που προκαλείς λόγω της άγνοιας σου. Όλα υπάρχουν γιατί υπάρχει το φως. «Οι μέρες που έρχονται, τους δίνω νησιώτικα πρόσωπα οι νύχτες που φεύγουν τραβούν κόκκινες γραμμές». Με αυτό το έργο ο συνθέτης οδηγεί τα κοπάδια των άστρων στην αγκάλη του ακροατή και τον καλεί να αναδυθούν από το στόμα του Τα λόγια του Παραδείσου και να κρατήσει το όνειρο: «Ανάμεσα στα δάχτυλα των χεριών σου φυλάσσω το όνειρο να σου πω το τραγούδι της αγάπης». Στο εβδομήντα του χρόνια ο συνθέτης εξυμνεί το ελληνικό φως με έναν βαθύ σκεπτικισμό, ο οποίος Στη θάλασσα του μεσημεριού σέρνει λίθους μνήμης χαραγμένους από ήχους και μυρωδιές από αυτό που δεν υπάρχει πλέον.

    Η συνεργασία του Θεοδωράκη με τον ποιητή Διονύση Καρατζά ξεκίνησε το 1982-83, με δύο κύκλους τραγουδιών: Τα Πρόσωπα του Ήλιου και Ως Αρχαίος Άνεμος. Η Βεατρίδη ολοκληρώθηκε ως τρίτος κύκλος το 1986 ενώ αμέσως μετά ακολούθησε ένας τέταρτος κύκλος από 24 μικρής διάρκειας τραγούδια, ο κύκλος Μία θάλασσα γεμάτη μουσική, σε ποίηση της Δήμητρας Μαντά. Έτσι έκλεισε η λυρική Τετραλογία- Το τετράφυλλο Δάκρυ- που έχει ως βασική θεματολογία τον Ελλαδικό Έρωτα. Και οι τέσσερις κύκλοι έχουν στο προσκεφάλι την ελληνική φύση και την πλατύστερνη ελληνική θάλασσα. Στα δέκα ποιήματα του Καρατζά στη Βεατρίκη- προσέθεσε ο Θεοδωράκης δύο δικά του: το Βεατρίκη, πάψε να γελάς και το Η Βεατρίκη στην οδό Μηδέν, που έδωσε και τον τίτλο στον Κύκλο. Το πρώτο είναι ερωτικό. Το δεύτερο τοποθετεί τον φανταστικό κόσμο της Βεατρίκης μέσα στη συγκεκριμένη ιστορική στιγμή (1986).

    Το έργο Ένας όμηρος, γράφτηκε το 1962 στο Παρίσι και αποτελεί έναν κύκλο τραγουδιών, βασισμένο στο θεατρικό έργο του Brendan Behan. Το μουσικό σκηνικό πλαισιώνει τον κεντρικό πρωταγωνιστή: το κείμενο. Τα μουσικά μέτρα είναι απλά, εκείνα της καρδιάς. Η φωνή βγαίνει, κάποιες φορές με μία δόση ειρωνείας, από το στήθος, με ένα λαχάνιασμα ως ισοκράτη.

    Εισιτήρια προπωλούνται αποκλειστικά από τα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης από την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2001.

    [06] ΔΙΑ ΠΕΡΙΠΑΤΟΥ Η ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ ΚΕΡΔΙΣΕ 10-3 ΤΑ ΧΑΝΙΑ ΣΤΟ ΠΟΛΟ

    Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2001 (20:50 UTC+2)

    Μια καλή προπόνηση έκανε η Βουλιαγμένη, που χωρίς να κουραστεί κέρδισε εύκολα τα Χανιά με 10-3 για την προημιτελική φάση του κυπέλλου Ελλάδας. Η ομάδα του Βαγγέλη Ρούπακα πήρε γρήγορα το προβάδισμα και το διατήρησε μέχρι τέλος. Ο επαναληπτικός αγώνας μεταξύ των δύο ομάδων θα γίνει στις 16 Ιανουαρίου στα Χανιά. Ομως αυτός όπως δείχνουν τα πράγματα θα έχει καθαρά τυπικό χαρακτήρα, αφού η διαφορά των τερμάτων είναι μεγάλη. Αύριο για το κύπελλο Ελλάδας ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την Γλυφάδα στις 18.00 και η Χίος τον Εθνικό στις 19.00.

    Τα εννιάλεπτα του σημερινού αγώνα είναι: 4-1, 1-1, 3-0, 2-1

    Βουλιαγμένη: Μάζης 4, Αυγουστιανάκης 2, Μιτελούδης, Μαυρωτάς, Αρόγιο, Γ. Αφρουδάκης

    Χανιά: Πρωτοπαπαδάκης, Β. Βαμβουνάκης, Νικολαντωνάκης

    [07] ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

    Κάιρο, 28 Δεκεμβρίου 2001 (20:50 UTC+2)

    Οι υπουργοί Πετρελαίου του ΟΠΕΚ ανακοίνωσαν σήμερα πως συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή του πετρελαίου για έξι μήνες κατά 1,5 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα από την 1η Ιανουαρίου με στόχο να αυξηθούν οι τιμές.

    Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγών Χωρών επέβαλε τις μειώσεις για έξι μήνες για να αντιμετωπίσει έτσι τη μείωση της ζήτησης σε μια περίοδο επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας αφού έλαβε υποσχέσεις από πέντε μη μέλη του ΟΠΕΚ (Ρωσία, Νορβηγία, Μεξικό, Αμάν και Αγκόλα) να μειώσουν τη δική τους παραγωγή κατά 462.500 βαρέλια την ημέρα. Οι υπουργοί θα εξετάσουν εκ νέου την πολιτική τους κατά την επόμενη συνάντησή τους στις 15 Μαρτίου.

    [08] Ο ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ ΕΞΕΦΡΑΣΕ ΤΗ ΛΥΠΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΧΕΚΕΡΟΥΠ

    Νέα Υόρκη, 28 Δεκεμβρίου 2001 (20:49 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν εξέφρασε τη λύπη του για την παραίτηση του επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Κόσοβο Χανς Χέκερουπ.

    Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του κ. Ανάν Φρεντ Εκχαρντ τονίζει ότι "ο Γενικός Γραμματέας λυπάται για την αποχώρηση του κ. Χέκερουπ παρόλο που σέβεται την απόφασή του".

    Σε δηλώσεις σε ραδιοφωνικό σταθμό του Κοσόβου ο κ. Χέκερουπ επισήμανε ότι θα παραιτηθεί από τα καθήκοντά του, όταν λήξει η θητεία του στις 31 Δεκεμβρίου προσθέτοντας ότι επιθυμεί να αφιερώσει χρόνο στην οικογένειά του καθώς η γυναίκα του περιμένει σύντομα παιδί.

    Ο κ. Ανάν εξήρε την συνεισφορά του κ. Χέκερουπ στην επαρχία του Κοσόβου αναφερόμενος στις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου οι οποίες διεξήχθησαν με επιτυχία στην επαρχία ενώ αξιωματούχοι του ΟΗΕ χαρακτήρισαν έκπληξη την παραίτηση.

    Προσωρινά θα εκτελεί χρέη επικεφαλής της UNMIK ο Τσάρλς Μπρέισοου.

    [09] ΠΑΡΑ ΛΙΓΟ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 28 Δεκεμβρίου 2001 (20:47 UTC+2)

    Η αθέτηση της υπόσχεσης του Γιώργου Μπατατούδη ότι τελικά θα βάλει στα χρήματα στα ταμεία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ δυσαρέστησε τους παίκτες που σκέφτηκαν μεταξύ άλλων και την απεργία. Ετσι για μισή ώρα πριν την προπόνηση είχαν συζήτηση με τον προπονητή του, Ντούσαν Μπάγεβιτς εκφράζοντας τα παράπονά τους.

    Ο "Ντούσκο" παίζοντας περισσότερο ρυθμιστικό ρόλο έπεισε τους παίκτες του να κάνουν προπόνηση, όπως και κάθε φορά, ευελπιστώντας ότι τα πράγματα σύντομα θα αλλάξουν και η διοίκηση θα φανεί εντάξει στις οικονομικές της υποχρεώσεις. Το απόγευμα ο Πέτρος Καλαφάτης μαζί με τον Μλάντεν Φούρτουλα ενημέρωσαν τους παίκτες ότι ο κ. Μπατατούδης έστειλε λίγα εκατομμύρια, δηλαδή ένα μικρό μέρος των χρημάτων που έχουν να παίρνουν.

    [10] ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΩΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ ΤΟΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

    Μπάνια Λούκα, 28 Δεκεμβρίου 2001 (20:46 UTC+2)

    Το Κοινοβούλιο της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας υιοθέτησε σήμερα τον προσωρινό προϋπολογισμό για το πρώτο τρίμηνο του 2002.

    Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2002 ύψους 886 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων που παρουσιάστηκε αρχικά από την κυβέρνηση των Σερβοβοσίων προκάλεσε την αντίδραση των μουσουλμάνων βουλευτών οι οποίοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το ποσό που επρόκειτο να διατεθεί για την επιστροφή των μουσουλμάνων και των Κροατών που διώχθηκαν από τις εστίες τους κατά τη διάρκεια του πολέμου στην χώρα 1992-95.

    Το βέτο που άσκησαν οι μουσουλμάνοι βουλευτές είχε ως αποτέλεσμα την υιοθέτηση του προσωρινού προϋπολογισμού από την κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας ύψους 206 εκατομμυρίων μάρκων ενώ στα τέλη Ιανουαρίου πρόκειται να προταθεί το νέο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2002.

    [11] ΑΠ. ΦΩΤΙΑΔΗΣ: ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ

    Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2001 (20:12 UTC+2)

    Εξηγήσεις για την αιφνιδιαστική απόφασή του να αυξήσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε 28 δήμους, παρά την αντίθετη εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής. έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Φωτιάδης.

    Ο υφυπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες είναι κατώτερες τουλάχιστον κατά 20% - 50% από τις πραγματικές αγοραίες τιμές.

    Επίσης τόνισε ότι η γνώμη της Επιτροπής είναι συμβουλευτική και στις περιπτώσεις που αιτιολόγησή της δεν ήταν πειστική, λόγω έλλειψης στοιχείων, δεν έγινε δεκτή.

    Παρόλα αυτά, ο κ. Φωτιάδης υπενθύμισε ότι οι δήμοι, εάν επιμένουν ότι οι αντικειμενικές αξίες είναι υψηλές, μπορούν να προσφύγουν εκ νέου στην δευτεροβάθμια επιτροπή.

    Οπως είναι γνωστό, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να αυξήσει τις αντικειμενικές τιμές στους δήμους: Ψυχικού, Μελισσίων, Αθηναίων, Ασπροπύργου, Βούλας, Φιλοθέης, Παπάγου, Νέας Μάκρης, Νέας Ερυθραίας, Νέου Ηρακλείου, Λυκόβρυσης, Κορωπίου, Κερατέας, Καλυβίων Θορικού, Καισαριανής, Βουλιαγμένης, Αιτωλικού, Μεσολογγίου, Δράμας, Λάρισας, Ελλομένου, Αργους, Στυλίδας, Ναυπλίου, Φιλιατρών, Λεβαδέων, Διδυμοτείχου και Μυκόνου.

    Στις περισσότερες περιπτώσεις οι αυξήσεις είναι της τάξης του 10%, ενώ σε μια περίπτωση, στο δήμο Βουλιαγμένης, επιβλήθηκε αύξηση 57%.

    Το περίεργο ήταν ότι με βάση την αρχική απόφαση οι νέες τιμές ετίθεντο σε ισχύ από την 28η Δεκεμβρίου 2001, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις και την παρέμβαση του υπουργού Ν. Χριστοδουλάκη, ο οποίος όρισε ως ημερομηνία ισχύος την 1 Φεβρουαρίου 2002.

    Σε δήλωσή του, ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Αλογοσκούφης τονίζει ότι για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση αποδεικνύει την φοροεισπρακτική της μανία, προχωρώντας σε μια ξαφνική και απροειδοποίητη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, δεύτερη συνεχή χρονιά. Ούτε οι περυσινές αυξήσεις ήταν δικαιολογημένες, ούτε πολύ περισσότερο οι φετινές.

    [12] ΣΤΙΣ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

    Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2001 (20:11 UTC+2)

    Περίπου ένα δεκαήμερο νωρίτερα από ότι συνήθως θα αρχίσουν το 2002 οι χειμερινές εκπτώσεις. Η αυλαία θα πέσει στις 14 Ιανουαρίου και η περίοδος των εκπτώσεων θα διαρκέσει έως και τις 28 Φεβρουαρίου.

    Στην συγκεκριμένη απόφαση οδηγήθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Θεοδώρου, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στην αγορά και στους καταναλωτές, που θα δημιουργούνταν σε περίπτωση που οι εκπτώσεις θα άρχιζαν ταυτόχρονα με την εισαγωγή του ευρώ.

    Πάντως, να σημειωθεί πως ήδη έχουν αρχίσει στις αγορά προεκπτώσεις σε ορισμένα προϊόντα με τη μορφή των προσφορών.

    Εν τω μεταξύ, σε εορταστικούς ρυθμούς κινείται η αγορά, καθώς τα εμπορικά καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ θα παραμένουν ανοικτά από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, έως και την Παρασκευή, ενώ το Σάββατο θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα.

    [13] ΔΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ

    Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2001 (20:11 UTC+2)

    Οι δικαιούχοι του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, οι οποίοι επλήγησαν από το σεισμό του 1999, θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις, έως τις 30 Απριλίου 2002, προς τον ΟΕΚ, ώστε να πάρουν δάνειο, τόσο για αγορά, όσο και για ανέγερση νέας κατοικίας.

    Ειδικότερα, η απόφαση υπογράφηκε από τον υφυπουργό Εργασίας, Λεύτερη Τζιόλα και σύμφωνα με αυτήν, θεωρούνται εμπρόθεσμες και οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν μετά τις 30 Ιουνίου φέτος.

    Πάντως, εκτιμάται, ότι από τα δάνεια του ΟΕΚ με τα χαμηλά επιτόκια από 1,5% έως και 3%, θα επωφεληθούν πάνω από 1.500 δικαιούχοι.

    [14] ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΤΟ ΕΤΟΣ 2002

    Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2001 (20:09 UTC+2)

    Πτωτική τροχιά κατέγραψαν οι λεγόμενοι δείκτες πιστωτικής ασφυξίας τόσο το Νοέμβριο του 2001 σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2000, όσο και στο ενδεκάμηνο του 2001 συγκριτικά με αυτό του 2000.

    Συγκεκριμένα μείωση κατά 4,56% σε τεμάχια και 0,16% σε αξία παρουσίασαν το Νοέμβριο του 2001, σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2000, οι απλήρωτες συναλλαγματικές, οι οποίες έφθασαν τα 18397 τεμάχια συνολικής αξίας 5,2 δισ δρχ, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας Τειρεσίας.

    Οι ακάλυπτες επιταγές φέτος το Νοέμβριο έφθασαν τις 5.563, αξίας 15 δισ. δρχ. παρουσιάζοντας μείωση κατά 15,34% σε τεμάχια και αύξηση 2,31% σε αξία.

    Συνολικά στο ενδεκάμηνο του 2001 (Ιανουαρίου-Νοεμβρίου), από κοινού οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές ήσαν 270.307 καταγράφοντας πτώση 17,13% σε όγκο και 19,36% σε αξία.

    Οι διαταγές πληρωμής τον Νοέμβριο κυμάνθηκαν στις 1.312 σημειώνοντας μείωση 63,9% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι αιτήσεις πτώχευσης έφτασαν τις 279 σημειώνοντας μείωση κατά 39,6% συγκριτικά με τον Νοέμβριο του 2000.

    Συνολικά στο ενδεκάμηνο του 2001 οι αιτήσεις πτώχευσης έφτασαν τις 1.338 σημειώνοντας μείωση κατά 17,2%, ενώ οι κηρυχθείσες πτωχεύσεις ανήλθαν στις 623 μειωμένες κατά 6,9%.

    [15] ΜΕΓΑΛΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΝΑΤ

    Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2001 (20:08 UTC+2)

    Απίστευτη ταλαιπωρία πέρασαν εκατοντάδες ασφαλισμένοι του ΝΑΤ, από την πρωτοφανή απόφαση της διοίκησης του ταμείου, να ενημερώσει την τελευταία στιγμή για την καταβολή του οικογενειακού επιδόματος.

    Ωστόσο, η διοίκηση του ΝΑΤ, βρήκε τρόπο να εξυπηρετηθούν οι δικαιούχοι του οικογενειακού επιδόματος. Στους πάνω από 1.500 δικαιούχους δίνεται αριθμός πρωτοκόλλου και θα καταθέσουν τα δικαιολογητικά άλλη μέρα.

    Τη σύγχυση επέτειναν και οι αντιφατικές δηλώσεις, τόσο του υπουργείου, όσο και του ΝΑΤ, ότι δηλαδή δεν υφίσταται θέμα οικογενειακού επιδόματος, χωρίς ωστόσο να εξηγούν γιατί το ταμείο δέχεται την κατάθεση δικαιολογητικών.

    Χωρίς την σύνταξη τους κινδύνευαν να περάσουν Πρωτοχρονιά και οι συνταξιούχοι του ΤΑΠ ΟΤΕ, καθώς το κράτος δεν κατέβαλλε το ποσό των 6,5 δισεκατομμυρίων δραχμών, μερίδιο που του αναλογεί για την πληρωμή των συντάξεων.

    Τελικά κατατέθηκαν στις τράπεζες οι συντάξεις του ΤΑΠ ΟΤΕ κι έτσι οι σαράντα χιλιάδες συνταξιούχοι μπορούν να πάρουν τα χρήματά τους, μέσω των μηχανημάτων αυτόματων συναλλαγών (ATM΄s).

    [16] ΔΕΚΑΨΗΦΙΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

    Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2001 (20:07 UTC+2)

    Αλλαγές όλων των αριθμών των σταθερών τηλεφώνων σε όλη τη χώρα πρόκειται να αρχίσουν να εφαρμόζονται από τις 20 Ιανουαρίου. Το νέο εθνικό σχέδιο αριθμοδότησης, που εγκρίθηκε από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, προβλέπει την αλλαγή του τρόπου κλήσης από σταθερό σε σταθερό τηλέφωνο, είτε αστικό είτε υπεραστικό.

    Αναλυτικότερα, οι 6.000.000 σταθερών τηλεφώνων θα μετατραπούν σε δεκαψήφιους, όπως ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή με τους αριθμούς των κινητών τηλεφώνων. Έως τώρα, οι συνδρομητές πληκτρολογούσαν 5, 6, 7 ή 9 ψηφία ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρισκόταν το τηλέφωνο που καλούσαν, ενώ τώρα θα πληκτρολογείται υποχρεωτικά κωδικός αριθμός της περιοχής, ακόμη και στις αστικές κλήσεις.

    Όπως δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 ο πρόεδρος της εθνικής επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων τα νέα νούμερα θα ισχύουν από τις 20 Ιανουαρίου και θα είναι ο σημερινός αριθμός κλήσης με τον κωδικό της πόλης συν το μηδέν στην αρχή.

    Το νέο σύστημα των τηλεφωνικών κλήσεων εφαρμόζεται πειραματικά από τον Ιούλιο, προκειμένου να εξοικειωθούν οι πολίτες, ενώ να σημειωθεί ότι δεν θα υπάρχει καμία επιπλέον χρέωση είτε για τις αστικές είτε για τις υπεραστικές κλήσεις.

    [17] ΗΡΘΑΝ ΞΑΦΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΟΙ ΔΥΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ

    Θεσσαλονίκη, 28 Δεκεμβρίου 2001 (19:53 UTC+2)

    Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε το απόγευμα τον προπονητή του ΠΑΟΚ, Βαγγέλη Αλεξανδρή. Είχε στην προπόνησή του τους δύο Αμερικανούς. Τον Αντρέ Γούλριτζ ο οποίος έκανε προπόνηση και έδειξε ότι βρίσκεται σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση και τον Νόρμαν Νόλαν, ο οποίος δεν προπονήθηκε και αποχώρησε και θα δώσει κανονικά αύριο το παρών στην προπόνηση του Δικεφάλου.

    Και όλα αυτά την στιγμή που λίγες ώρες πριν οι δύο Αμερικανοί εκβίαζαν τη διοίκηση του ΠΑΟΚ ότι αν δεν πάρουν χρήματα δεν θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη. Φυσικά για χρήματα ούτε λόγος να γίνεται. Το σίγουρο είναι ότι η διοίκηση υποσχέθηκε ότι πολύ σύντομα το θέμα τους θα έχει τακτοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο και ότι θα μπουν στα ταμεία του συλλόγου αρκετά εκατομμύρια που θα έρθουν από τον μεγαλομέτοχο, Γιώργο Μπατατούδη.

    Το μεθαυριανό φιλικό παιχνίδι με τον Ηρακλή που θα γίνει στο Ιβανώφειο εγγυάται στον κ. Αλεξανδρή ένα δυνατό τεστ εν όψει των δύσκολων παιχνιδιών εκτός έδρας με τον ΚΑΟΔ και τη Λοκομοτιβ.

    [18] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Α. ΧΕΙΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ILS ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"

    Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2001 (19:53 UTC+2)

    "Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι, παρά τις συνεχείς επισημάνσεις της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και του προέδρου της Κώστα Καραμανλή, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο αεροδρόμιο ''Μακεδονία'', η Διοίκηση της ΥΠΑ δεν μερίμνησε για την έγκαιρη τοποθέτηση και λειτουργία φωτοσήμανσης του βασικού διαδρόμου (16) του ILS", δήλωσε ο

    υπεύθυνος του Τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών της Ν.Δ. Αθανάσιος Χειμάρας, με αφορμή την παρέμβαση της δικαιοσύνης, για την καθυστέρηση λειτουργίας του συστήματος.

    Ο κ. Χειμάρας τόνισε ότι σε άσχημες καιρικές συνθήκες το απαραίτητο ραδιοβοήθημα δεν λειτουργεί πλήρως, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα στην προσέγγιση των αεροσκαφών με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

    "Θεωρούμε ότι δεν αρκεί η ορθή παρέμβαση της Δικαιοσύνης και η όποια απόδοση των ευθυνών. Απαιτείται η παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας για την άμεση λειτουργία του εν λόγω συστήματος ", υπογράμμισε.

    [19] ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ Ο ΟΚΚΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Δεκεμβρίου 2001 (19:52 UTC+2)

    Ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, Γιάννης Οκκάς, αναδείχθηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής της Κύπρου για το 2001, έπειτα από ψηφοφορία των Κυπρίων δημοσιογράφων. Ετσι πήρε τη θέση που κατείχε από πέρσι ο Μιχάλης Κωνσταντίνου νυν παίκτης του ΠΑΟ. Η εκδήλωση για τη βράβευση του Οκκά μαζί με τους υπόλοιπους αθλητές που διακρίθηκαν στα άλλα αθλήματα θα πραγματοποιηθεί στις 2 Φεβρουαρίου στο διεθνές συνεδριακό κέντρο της Λευκωσίας.

    [20] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΖΗΤΗΣΕ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

    Άγκυρα, 28 Δεκεμβρίου 2001 (19:52 UTC+2)

    Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι περιμένει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να συμπεριλάβει στη νέα αντιτρομοκρατική λίστα περισσότερες παράνομες ομάδες που δρουν ενάντια στα συμφέροντα της Άγκυρας.

    Στη λίστα με τα ονόματα των τρομοκρατών που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα συμπεριλαμβάνεται και η τουρκική ισλαμική φονταμενταλιστική οργάνωση Χιζμπουλαχ καθώς και η αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων ΕΤΑ, και οργανώσεις που δρουν στη Βόρεια Ιρλανδία όπως ο "Αληθινός ΙRA".

    Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρει ότι στην λίστα δεν συμπεριλαμβάνονται οργανώσεις που η Άγκυρα ζήτησε επανειλημμένα από τις Βρυξέλλες να συμπεριληφθούν.

    "Ωστόσο έχουμε πληροφορηθεί ότι η ΕΕ ετοιμάζει μια δεύτερη λίστα η οποία θα συμπεριλάβει οργανώσεις που απειλούν τις υποψήφιες χώρες" αναφέρεται χαρακτηριστικά.

    Στην ανακοίνωση δεν κατονομάζονται ωστόσο οι οργανώσεις που η Άγκυρα επιθυμεί να συμπεριλάβει στον κατάλογο των τρομοκρατών.

    Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει εκφράσει στην ΕΕ τα παράπονά της για την στάση της Ένωσης απέναντι στο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) και στο ακροαριστερό κόμμα Λαϊκό Επαναστατικό Μέτωπο (DHKP-C).

    [21] ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΠΙΘΑΝΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

    Άγκυρα, 28 Δεκεμβρίου 2001 (19:45 UTC+2)

    Πιθανή στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ μπορεί να οδηγήσει στο διαμελισμό της χώρας αυτής και "θα έρθει στην ημερήσια διάταξη η περίπτωση σύστασης ανεξάρτητου κουρδικού κράτους".

    Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε ο Τούρκος Επιτελάρχης στρατηγός Κιβρίκογλου που διέψευσε δημοσίευμα του περιοδικού Newsweek, ότι η Τουρκία εγκρίνει την αμερικανική επιχείρηση στο Ιράκ και τόνισε ότι "όταν οι ΗΠΑ επενέβησαν στο Ιράκ μετά την κρίση στον Κόλπο, τα προβλήματα όσον αφορά στην Τουρκία δημιουργήθηκαν περισσότερο στον εμπορικό τομέα και στον πετρελαιαγωγό. Όμως αυτή τη φορά στην περίπτωση που επέμβουν οι ΗΠΑ, τα προβλήματα θα είναι μεγαλύτερα".

    Ο στρατηγός Κιβρίκογλου θεώρησε ότι πιθανή επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ δεν θα τύχει διεθνούς υποστήριξης και τόνισε ότι:

    "Όχι μόνον εμείς, αλλά όλες οι αραβικές χώρες και πέραν αυτών και η Ρωσία και το Ιράν, αντιτίθενται στο διαμελισμό του Ιράκ. Οι αραβικές χώρες αισθάνονται ενόχληση από την πιθανότητα της σύστασης εθνικού κράτους σε έναν τόπο τον οποίο θεωρούν αραβικό έδαφος. Κοιτάξτε, οι αραβικές χώρες ακόμη και σήμερα δεν μπορούν να χωνέψουν το θέμα των εδαφών που πήρε το Ισραήλ".

    Κατά το δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού, η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε επέμβαση στο Ιράκ, η Τουρκία εγκρίνει την απόφαση αυτή και οι ΗΠΑ "θα μπουν" στο Ιράκ με 50.000 άνδρες από το Βορρά. Ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων παρατήρησε ότι "αυτή η δουλειά δεν γίνεται με 50.000 άνδρες. Κατά την κρίση στον Κόλπο, είχαν συγκεντρώσει 500.000 άνδρες".

    Αναφερόμενος στην αποστολή Τούρκων στρατιωτών στο Αφγανιστάν, ο στρατηγός Κιβρίκογλου μίλησε για ασάφειες για τη σύσταση ειρηνευτικής δύναμης μετά από απόφαση του ΟΗΕ και παραδέχθηκε ότι "εμείς δεν κρύβουμε ότι θα θέλαμε να έχουμε τη διοίκηση της δύναμης αυτής. Αλλάα σ' αυτό θα πρέπει να μην έχουν αντίρρηση άλλες χώρες και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ".

    [22] ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ "ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ" ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

    Άγκυρα, 28 Δεκεμβρίου 2001 (19:37 UTC+2)

    Η Τουρκία αναμένεται να ασκήσει πιέσεις για την "επίσημη συμμετοχή" το ψευδοκράτους της τουρκοκρατούμενης Κύπρου στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης, γράφει η αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα "ΝΤΑΙΗΛΥ ΝΙΟΥΣ" και προσθέτει ότι το θέμα θα απασχολήσει τις συνομιλίες του Τούρκου Προέδρου Σεζέρ με τον εμίρη του Κατάρ, Αλ Θάνι.

    Το τουρκικό αίτημα είναι όπως το ψευδοκράτος μετέχει στις συναντήσεις του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης με το "όνομά του, ΤΔΒΚ, και όχι με τον τίτλο τουρκοκυπριακή μουσουλμανική κοινωνία", τονίζει η εφημερίδα και αναφέρει ότι προσφάτως είχαν ληφθεί θετικά σήματα από κράτη-μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου σχετικά με το Κυπριακό.

    Η εφημερίδα αποδίδει την εξέλιξη αυτή στην επίσκεψη του πρώην βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών και σημερινού πρεσβευτή της Τουρκίας στην Αθήνα Γιγίτ Αλπογκάν. Έως σήμερα το ψευδοκράτος συμμετέχει στις συναντήσεις του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης με το καθεστώς παρατηρητή, σημειώνει το δημοσίευμα και προσθέτει ότι:

    "Τόσο τουρκικές, όσο και τουρκοκυπριακές επίσημες πηγές είπαν ότι η σχέση της ΤΔΒΚ και των χωρών-μελών της Ισλαμικής Διάσκεψης και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, αποτέλεσε το προηγούμενο θέμα συζήτησης με τον εμίρη του Κατάρ". Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το κύριο θέμα από την πλευρά του Κατάρ θα αποτελούσε η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ Ε.Ε. και Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης στην Κωνσταντινούπολη, στις 12 Φεβρουαρίου, μετά από πρόταση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ.

    [23] Η ΠΟΜΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

    Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2001 (19:37 UTC+2)

    Πραγματικό εμπαιγμό τόσο των δημοτικών αρχών όσο και των φορολογουμένων συνιστά η σημερινή δήλωση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Φωτιάδη ότι οι 28 Δήμοι θα έχουν και πάλι τη δυνατότητα να προσφύγουν στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών εναντίον των νέων αυξήσεων των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων των περιοχών τους, επισημαίνει σε ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

    "Μόλις προχθές ο κ.Φωτιάδης κυριολεκτικά "πέταξε" το πόρισμα της Επιτροπής αυτής στον κάλαθο αχρήστων του γραφείου του. Τι αξία έχει λοιπόν η πρόσκληση του κ. Φωτιάδη προς τους Δήμους να προσφύγουν και πάλι στην Επιτροπή, αν και το νέο πόρισμα της Επιτροπής πρόκειται να έχει την ίδια τύχη, εφόσον δεν δεσμεύεται ότι θα υιοθετήσει το πόρισμά της;" επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση.

    Η ΠΟΜΙΔΑ έχει ζητήσει επείγουσα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη για να βρεθούν λύσεις τόσο για το θέμα αυτό, όσο και γιά τις δηλώσεις του ΦΜΑΠ 2002. Θα εισηγηθεί αφενός να ισχύσουν οι νέες αντικειμενικές αξίες των 28 αυτών Δήμων, αλλά και σε όσες άλλες περιοχές τυχόν κριθεί μέχρι τότε ότι πρέπει να γίνουν αυξήσεις, ένδεκα μήνες αργότερα (από την 1.1.2003), αφετέρου δε γιά τις δηλώσεις ΦΜΑΠ 2002 θα εισηγηθεί να κατατεθούν με βάση τις δηλώσεις του 2001 και με τις αξίες των ακινήτων σε ευρώ, προσαυξημένες κατά ένα ενιαίο μεσοσταθμικό συντελεστή 20%, ίσο δηλαδή με την αύξηση του αφορολογήτου ορίου του ΦΜΑΠ από το 2001 στο 2002 (από 69 σε 83 εκατ.δρχ).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 28 December 2001 - 19:13:56 UTC