Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-12-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΒΟΥΛΗ ΤΙΜΗΣΕ ΜΕ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΤΟΝ ΡΩΣΟ ΠΡΟΕΔΡΟ
  • [02] Ο ΟΜΑΡ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ
  • [03] ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΘΑ ΒΑΔΙΣΕΙ ΕΝΩΜΕΝΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ
  • [04] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ 2004
  • [05] ΔΕΝ ΕΠΙΤΕΥΧΘΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ
  • [06] ΤΟ ΔΗΚΚΙ ΘΑ ΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ
  • [07] Γ. ΝΙΩΤΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ 2004
  • [08] Η ΑΘΗΝΑ 2004 ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΗΣ ΠΑΛΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
  • [09] Ο Σ.Ε.Β.Ε. ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΟΦΙΑΣ
  • [10] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΗΠΑ - EUROPOL ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
  • [11] ΕΡΩΤΗΣΗ ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗ ΣΤΟΝ ΥΠΕΠΘ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΕ
  • [12] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ROMTELECOM
  • [13] ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΟΥ Ρ. ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΝ
  • [14] ΑΦΕΘΗΚΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΚΟΛΟΥΝΤΖΙΑ
  • [15] ΕΠ. ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ: ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΕ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ
  • [16] ΣΤΗΝ YALCO Η DYNAMIX
  • [17] ΣΤΗΝ SPACE HELLAS Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ PROBANK
  • [18] Η ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΥΙΟΘΕΣΙΕΣ 49 ΠΑΙΔΙΩΝ
  • [19] ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟ ΝΑΤΟ
  • [20] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΞΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
  • [21] ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
  • [22] ΛΙΜΠΡΕΧΤ: "ΝΑ ΜΗΝ ΕΜΠΟΔΙΣΤΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ"
  • [23] ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

  • [01] Η ΒΟΥΛΗ ΤΙΜΗΣΕ ΜΕ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΤΟΝ ΡΩΣΟ ΠΡΟΕΔΡΟ

    Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2001 (18:42 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Τους άρρηκτους δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες και την πρόθεση να ενισχυθούν περαιτέρω οι σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας επιβεβαίωσαν ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρόεδρος της ελληνικής Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.

    Τον πρόεδρο της Ρωσίας τίμησε με το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής ο κ Κακλαμάνης σε ειδική τελετή στην αίθουσα της γερουσίας υπό τα θερμά χειροκροτήματα του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κώστα Καραμανλή, του προέδρου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου και πολλών βουλευτών από όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ.

    "Είναι υψηλή τιμή για την ελληνική Βουλή να υποδεχθεί στο ναό και στη πηγή της δημοκρατίας τον πρώτο αρχηγό του ρωσικού κράτους που επισκέπτεται επίσημα την Ελλάδα" τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: " Στο πρόσωπο σας τιμάμε τον αδελφικό φίλο και τον ρωσικό λαό με τον οποίο μας συνδέουν άρρηκτοι πατροπαράδοτοι δεσμοί φιλίας".

    Στη συνέχεια ο κ. Κακλαμάνης αναφέρθηκε στην καθοριστική συμβολή της Ρωσίας στους αγώνες της Ελλάδας για απελευθέρωση της από τον τουρκικό ζυγό καθώς και στους κοινούς αγώνες και στη κοινή πολιτική διαδρομή και το ενδιαφέρον των δύο χωρών για ειρήνη και ασφάλεια στον κόσμο.

    Ακόμα τόνισε την θερμή ελληνική υποστήριξη στην ανάπτυξη της συνεργασίας της Ρωσίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ενώ αναφέρθηκε και στη θετική στάση της Ρωσίας στο πρόβλημα της Κύπρου όπου ένα κομμάτι του εξακολουθεί -όπως είπε- να υποφέρει κάτω από το ζυγό ξένου και σκληρού δυνάστη.

    "Πρόθεση και στόχος μας -κατέληξε ο κ. Κακλαμάνης - είναι να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο τις διμερείς και πολιτικές μας σχέσεις αλλά και τους τομείς της κοινοβουλευτικής μας συνεργασίας".

    Από την πλευρά του ο κ. Πούτιν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του τόσο για την μεγάλη τιμητική διάκριση που του επεφύλαξε η Βουλή των Ελλήνων απονέμοντας του το Χρυσό Μετάλιο όσο και για την ιδιαίτερα θερμή υποδοχή που επεφύλαξε η Ελλάδα στην ρωσική αντιπροσωπεία.

    "Πράγματι η Ρωσία σε όλη τη μακραίωνη ιστορία της υποστήριξε απαρέγκλιτα τον ελληνικό λαό και το ελληνικό κράτος. Σας διαβεβαιώνω ότι και η σύγχρονη Ρωσία θα συνεχίσει την παράδοση των καλών σχέσεων και έχει την πρόθεση να τις αναπτύξει με τη καλύτερη προοπτική", υπογράμμισε κλείνοντας ο ρώσος πρόεδρος.

    Αμέσως μετά το τέλος της τιμητικής εκδήλωσης ο κ. Πούτιν ξεναγήθηκε στην έκθεση του Κοινοβουλίου για τα "180 χρόνια από την ελληνική επανάσταση".

    Νωρίτερα ο ρώσος πρόεδρος είχε κατ' ιδίαν συνάντηση μισής ώρας με τον κ. Κακλαμάνη κατά την οποία διαπιστώθηκαν οι άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοβουλίων τόσο σε διμερές όσο και στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών στους οποίους μετέχουν. Συμφώνησαν επίσης στην περαιτέρω διεύρυνση των σχέσεων αυτών και σε άλλους τομείς.

    [02] Ο ΟΜΑΡ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ

    Καμπούλ, 6 Δεκεμβρίου 2001 (18:10 UTC+2)

    Ο πνευματικός ηγέτης των Ταλιμπάν μουλάς Μοχάμεντ Ομάρ συμφώνησε να παραδώσει τη Κανταχάρ στη νέα ηγεσία του Αφγανιστάν και να θέσει τον εαυτό του υπό την προστασία των ηγετών των φυλών.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Αssociated Press, οι μαχητές των Ταλιμπάν που μάχονταν τη Βόρεια Συμμαχία στην Κανταχάρ θα διαλυθούν και μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, δήλωσε στο CNN, ο νέος πρωθυπουργός του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάϊ.

    Ο Καρζάϊ είπε ότι η παράδοση της πόλης και η αλλαγή της εξουσία θα πάρει δυο με τρεις μέρες και θα γίνει σταδιακά και πρόσθεσε ότι θα δοθεί αμνηστία στους απλούς μαχητές των Ταλιμπάν όχι στον Ομάρ. Ο Καρζάϊ είπε χαρακτηριστικά ότι αν ο Ομάρ δεν καταδικάσει την τρομοκρατία τότε δεν θα είναι ασφαλής και όσοι έχουν σχέση με την τρομοκρατία δεν θα είναι επίσης ασφαλείς και πρέπει να φύγουν από τη χώρα.

    Ο.Κ.

    [03] ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΘΑ ΒΑΔΙΣΕΙ ΕΝΩΜΕΝΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Δεκεμβρίου 2001 (14:37 UTC+2)

    Το μήνυμα ότι ο Ελληνισμός όπου γης βαδίζει ενωμένος στους δρόμους του μέλλοντος και θα κερδίσει το στοίχημα που ξεκινά μέσα από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνωντου 2004, απηύθυνε σήμερα το πρωί από το βήμα της έναρξης των εργασιών της νεολαίας της Δ' Παγκόσμιας Συνέλευσης του ΣΑΕ, στο περίπτερο 8 της HELEXPO-ΔΕΘ, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης.

    Απευθυνόμενος προς τους νέους απόδημους, ο κ. Μαγκριώτης τόνισε ότι η νέα γενιά, στην οποία ανήκει ο 21ος αιώνας, θα είναι η πιο λαμπρή γενιά του ελληνισμού και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 θα είναι το σύμβολο της νέας Ελλάδας και το όχημα που θα οδηγήσει τον ελληνισμό στις πιο πλατιές λεωφόρους του μέλλοντος.

    "Η Δ' Παγκόσμια Συνέλευση του Ελληνισμού είναι η πρώτη μεγάλη συνάντηση των Ελλήνων στη νέα χιλιετία. Χτίζουμε τις πιο στέρεες γέφυρες του ελληνισμού της δημιουργίας και της παράδοσης με τον ελληνισμό του μέλλοντος. Στέλνουμε το πιο ισχυρό μήνυμα σ' όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη πως εμείς εδώ και σεις όλοι, ο ελληνισμός εκτός συνόρων, είμαστε αποφασισμένοι να βαδίσουμε μαζί στους άγνωστους και ανεξερεύνητους, αλλά ωραίους δρόμους του μέλλοντος. Είμαστε όλοι εδώ για να συμβολίσουμε την ισχύ της Ελλάδας στον 21ο αιώνα και την ενότητα του ελληνισμού. Αρκετοί διχασμοί στο παρελθόν ταλαιπώρησαν αυτό το λαό. Σήμερα όλοι είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε το στοίχημα του μέλλοντος και αυτό ξεκινά μέσα από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004", τόνισε.

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, που έχει δηλώσει ως "ο πρώτος εθελοντής στη Θεσσαλονίκης", χαρακτήρισε εθνική υπόθεση τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας και το μήνυμα του εθελοντισμού θα πρέπει να εξακτινωθεί από τη Θεσσαλονίκη σ' όλη την ομογένεια, γιατί ο εθελοντισμός αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας για την επιτυχία των αγώνων.

    Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος, τόνισε ότι η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων είναι κίνητρο για την ανάπτυξη του εθελοντισμού και η επιτυχία τους είναι υπόθεση όλων των ελλήνων.

    Ο πρόεδρος του ΣΑΕ, Άντριου Άθενς, απευθυνόμενος προς τους νέους αποδήμους, τους ζήτησε να εργαστούν με όλες τους τις δυνάμεις για την υπόθεση της Ολυμπιάδας καθώς η Δ' Παγκόσμια Συνέλευση του ΣΑΕ θα είναι συνέλευση αποφάσεων και έργων.

    Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού στο Υπουργείο Εξωτερικών, Δημήτριος Δόλλης, καλωσορίζοντας τους νέους απόδημους σημείωσε πως "οι επόμενες μέρες θα χαράξουν τα πρώτα βήματα εθελοντισμού του απόδημου Έλληνα που θα μας οδηγήσουν στο 2004 αλλά και πέρα από αυτό".

    Τέλος, εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Νάς Γενιάς, τόνισε ότι τα εθνικά δίκτυα νεολαίας θα συνδεθούν με τα διεθνή, ώστε με βάση το ραντεβού του 2004 να κινητοποιηθεί το σύνολο της ελληνικής νεολαίας.

    [04] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ 2004

    Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2001 (21:04 UTC+2)

    Το έμβλημα των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004, το οποίο θα αποτελεί στο εξής το σύμβολο αυτών των Αγώνων, παρουσιάστηκε σήμερα στο ξενοδοχείο "Αστήρ Παλλάς" της Βουλιαγμένης, στη διάρκεια της επίσημης τελετής έναρξης της 9ης Γενικής Συνέλευσης της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής.

    Κατά την τελετή χαιρετισμούς απηύθυναν η πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004, Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, ο υφυπουργός πολιτισμού, Γιάννης Κουράκης και ο δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Όπως είναι γνωστό, σε αντίθεση με προηγούμενες διοργανώσεις, όπου η οργανωτική επιτροπή των Παραολυμπιακών ήταν διαφορετικής σύνθεσης από την αντίστοιχη των Ολυμπιακών Αγώνων, η ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 ανέλαβε την ευθύνη και της διοργάνωσης των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004. Πρόκειται για μια απόφαση που αποδεικνύει την επιθυμία της Αθήνας να αντιμετωπίσει ισότιμα τις δυο μεγάλες διοργανώσεις.

    "Δέσμευση και υπόσχεσή μας είναι το 2004 να διοργανώσουμε Παραολυμπιακούς Αγώνες που θα είναι εξίσου σημαντικοί, τεχνικά άρτιοι και πλούσιοι σε θέαμα με τους Ολυμπιακούς", τόνισε η πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004. Υπενθύμισε ότι με απόφαση της οργανωτικής επιτροπής και της κυβέρνησης για πρώτη φορά οι Παραολυμπιακοί αθλητές και συνοδοί δεν θα πληρώσουν για τη συμμετοχή τους στους Αγώνες στην Αθήνα και πρόσθεσε ότι "για την Αθήνα, για την Ελλάδα και για ολόκληρο τον κόσμο, οι Παραολυμπιακοί Αγώνες θα αποτελέσουν τη φυσική συνέχεια της Ολυμπιακής γιορτής".

    Αναφερόμενη η κα. Δασκαλάκη- Αγγελοπούλου στην επόμενη μέρα των Παραολυμπιακών Αγώνων τόνισε ότι αποτελεί κεντρικό σημείο στην προετοιμασία και στο σχεδιασμό της διοργάνωσης αφού "θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της υπάρχουσας υλικοτεχνικής υποδομής και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και επισκεπτών στην Ελλάδα. Η περιοχή της Αθήνας θα γίνει μια πόλη πιο φιλική για τα άτομα με αναπηρία και θα τους προσφέρει ισότιμες ευκαιρίες συμμετοχής και κοινωνικής ένταξης".

    Παρουσιάζοντας το έμβλημα των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004 η Πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004 είπε ότι"το έμβλημα σχεδιάστηκε από τη δημιουργική ομάδα της ΑΘΗΝΑ 2004 και αντανακλά τις τέσσερις εικαστικές αξίες των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004: την επιδίωξη, τη δύναμη, την έμπνευση και τη γιορτή".

    'Οσον αφορά το σχέδιο του εμβλήματος η κ. Δασκαλάκη - Αγγελοπούλου τόνισε ότι ήταν στρατηγική απόφαση να δείξουν με το έμβλημα ότι αντιμετωπίζουν και σκοπεύουν να οργανώσουν τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004 σε καθεστώς ισοτιμίας με τους Ολυμπιακούς.

    Γι' αυτό, υπογράμμισε η πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004 "προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε κάποια κοινά στοιχεία με το έμβλημα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, το έμβλημα των Ολυμπιακών Αγώνων απεικονίζει το γαλάζιο της ελληνικής θάλασσας και του ουρανού, σε αυτό επιλέξαμε να προσθέσουμε τον ελληνικό ήλιο, ώστε να εκφράσουμε δυναμισμό, ζεστασιά και ζωή".

    "Η γραμμική έκφραση είναι κοινή και στα δυο εμβλήματα, ενώ χρησιμοποιήσαμε την ίδια γραμματοσειρά και την ίδια δομή", συνέχισε και τόνισε ότι "τελικά, επιλέξαμε να δώσουμε έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα που ταυτίζεται με τους Αγώνες, και κυρίως να υπογραμμίσουμε πως το κέντρο της προσοχής μας θα είναι ο αθλητής, άνδρας ή γυναίκα, και όχι η αναπηρία".

    Αμέσως μετά ακολούθησε η βράβευση των Ελλήνων Παραολυμπιακών Αθλητών που μετείχαν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϋ και η ανακήρυξή τους ως αγγελιοφόρων του εθελοντισμού για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Στη διάρκεια της εκδήλωσης μεταδόθηκε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Ολυμπιονίκη κ. Νίκου Κακλαμανάκη, ο οποίος δήλωσε ότι αμέσως μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και την ολοκλήρωση των αγωνιστικών του υποχρεώσεων θέτει τον εαυτό του στην υπηρεσία των Παραολυμπιακών Αγώνων ως εθελοντής.

    Στην τελετή έναρξης της 9ης γενικής συνέλευσης της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής παραβρέθηκαν ο υφυπουργός αθλητισμού, Γιάννης Κουράκης, η υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Ροδούλα Ζήση, ο δήμαρχος Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κασιδόκωστας, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Νασιάκος, ενώ απουσίασε ο δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος λόγω έκτακτης απασχόλησης.

    [05] ΔΕΝ ΕΠΙΤΕΥΧΘΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ

    Βρυξέλλες, 6 Δεκεμβρίου 2001 (20:49 UTC+2)

    Οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν κατέληξαν σε συμφωνία όσον αφορα τη θέσπιση κοινού ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, μετά την άρνηση της Ιταλίας να άρει τις αντιρρήσεις της, δήλωσε εκπρόσωπος της βελγικής προεδρίας της Ε.Ε.

    Το Βέλγιο έχει προτείνει το ένταλμα να καλύπτει 32 κακουργήματα, ενώ άλλες χώρες - μέλη της Ε.Ε., όπως η Ιταλία ζητούν τον περιορισμό της λίστας των αδικημάτων, ώστε να καλύπτει μόνο την τρομοκρατία και άλλες πράξεις που σχετίζονται με αυτή.

    Το Συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης της Ε.Ε. νωρίτερα συμφώνησαν στο νομικό ορισμό της τρομοκρατίας, θέμα το οποίο θεωρήθηκε το μεγαλύτερο πρόσκομμα για την υιοθέτηση του πανευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.

    [06] ΤΟ ΔΗΚΚΙ ΘΑ ΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

    Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2001 (20:38 UTC+2)

    Για την πολιτική της κυβέρνησης και τις προθέσεις του υπουργείου Εσωτερικών ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρη Τσοβόλα, ο υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης, στο πλαίσιο συνάντησης διάρκειας περίπου μίας ώρας που είχαν σήμερα στα γραφεία του ΔΗΚΚΙ.

    Ο υπουργός χαρακτήρισε τη συζήτηση εποικοδομητική και αποτελεσματική, ενω δήλωσε ότι του είναι δύνατο να μη μιλήσει και συναισθηματικά για τη συνάντηση. "Ανθρωποι που έχουν αγωνιστεί μαζί και έχουν κοινές ρίζες και που οι ρίζες αυτές έχουν δοκιμαστεί σε πολύ δύσκολες εποχές, ασφαλώς όταν συναντώνται με αυτό τον τρόπο είναι κάτι πολύ εξαιρετικό, πολύ όμορφο και πολύ συγκινητικό" είπε.

    Και ο κ.Τσοβόλας από την πλευρά του εξέφρασε συγκίνηση και χαρά για τη συνάντηση, ενώ χαρακτήρισε θετικό βήμα την πρωτοβουλία του υπουργείου να προτείνει στο ΔΗΚΚΙ να συμμετάσχει σε διακομματική επιτροπή, που θα λειτουργήσει προκειμένου όλα τα κόμματα να συζητήσουν τα ζητήματα που έχουν σχέση με τη διοίκηση και το πολιτικό σύστημα, αλλά και τους νόμους, τα διατάγματα και τις κανονιστικές αποφάσεις που πρέπει να εκδοθούν μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος.

    Το ΔΗΚΚΙ αποδέχτηκε την πρόταση και εξέφρασε ετοιμότητα να διατυπώσει τις θέσεις του ώστε να βρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις "προκειμένου η διοίκηση να υπηρετήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ανάπτυξη της χώρας και το λαό".

    [07] Γ. ΝΙΩΤΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ 2004

    Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2001 (20:28 UTC+2)

    Τη ρητή διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα είναι πανέτοιμη από πλευράς υποδομών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, έδωσε ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής, Γρηγόρης Νιώτης, μιλώντας στην 1η Συνάντηση Αποδήμων Νέων για τον Εθελοντισμό.

    Ο κ. Νιώτης αναφέρθηκε στην ενεργοποίηση του διεθνούς δικτύου εθελοντισμού με βάση τις επιχειρησιακές μονάδες εθελοντισμού των νέων ομογενών. "Η μεγάλη οικογένεια του απόδημου ελληνισμού θα συνδεθεί με την ιστορική πρόκληση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 μέσω του μνημονίου συναντίληψης και συνεργασίας που έχει ήδη υπογραφεί μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου και της προέδρου του "ΑΘΗΝΑ 2004" Γιάννας Αγγελοπούλου και με βάση το συναφές επιχειρησιακό πρόγραμμα το οποίο προβλέπει ιδιαίτερη ενότητα με τίτλο: Αθήνα 2004 και Απόδημος Ελληνισμός" είπε ο κ. Νιώτης.

    Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Τάκης Σκανδαλάκης τόνισε ότι οι απόδημοι νέοι μπορούν να συντελέσουν στην προώθηση και προβολή της ολυμπιακής εκεχειρίας η οποία αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τον σύγχρονο κόσμο. Σε άλλο σημείο επισήμανε ότι ο ολυμπιακός εθελοντισμός είναι αναπόσπαστο στοιχείο των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων και εκφράζει την προσφορά των πολιτών σε ένα ευρύτερο κίνημα που έχει σκοπό την προβολή της ομαλής διεξαγωγής και την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς και την υποστήριξη των αθλητών και των άλλων μελών της ολυμπιακής οικογένειας και των θεατών.

    Τέλος, ο εκπρόσωπος της νεολαίας του ΣΥΝ, Χρήστος Στάικος είπε ότι "εμείς οι νέοι της Ελλάδας, του απόδημου ελληνισμού, οι νέοι της Ευρώπης και του κόσμου θέλουμε και πρέπει να γίνουμε εθελοντές. Η υγεία, η αξιοπρεπής διαβίωση, η εργασία, η προστασία του περιβάλλοντος, η πρόνοια για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, η άρση των κοινωνικών αποκλεισμών, η αποφυγή του πολέμου και η επούλωση των συνεπειών του είναι μερικά από τα σημαντικότερα αντικείμενα δράσης του εθελοντισμού και σε αυτά πρέπει να συμβάλλουμε".

    [08] Η ΑΘΗΝΑ 2004 ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΗΣ ΠΑΛΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

    Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2001 (20:13 UTC+2)

    Πολυμελής αντιπροσωπεία στελεχών της ΟΕΟΑ "ΑΘΗΝΑ 2004" βρίσκεται στην Πάτρα όπου διεξάγεται το 46Ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελληνορωμαϊκής Πάλης και προσφέρει εθελοντική εργασία στη διοργάνωση.

    Συγκεκριμένα, μετά από σχετική συμφωνία με την Εθνική Ομοσπονδία Πάλης που είναι ο οργανωτής των αγώνων, στους τομείς των διαπιστεύσεων, της υποδοχής και φιλοξενίας, της ασφάλειας, της προβολής, των συνεδριακών εκδηλώσεων, των ανακοινώσεων, του αγωνιστικού προγράμματος, της λειτουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων κ. α., μετέχουν και εκπρόσωποι από τις αντίστοιχες Διευθύνσεις της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Από το τετραήμερο της διεθνούς αθλητικής εκδήλωσης στο κλειστό Στάδιο "Τόφαλος" της αχαϊκής πρωτεύουσας θα καταγραφούν και χρήσιμα στοιχεία της οργάνωσης του αθλήματος της Πάλης για το 2004.

    [09] Ο Σ.Ε.Β.Ε. ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΟΦΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Δεκεμβρίου 2001 (20:11 UTC+2)

    Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας θα εκπροσωπήσει τους ελληνικούς εκδοτικούς οίκους στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Σόφιας που θα πραγματοποιηθεί από τις 11 μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, μετά από την επιτυχημένη συμμετοχή του στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης.

    Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι "η έκθεση βιβλίου Σόφιας αποτελεί ένα εμπορικό και πολιτισμικό γεγονός που διευρύνει τα όρια του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας", καθώς και ότι "αποτελεί μια πρόκληση για τους Έλληνες εκδότες που καλούνται να προβάλλουν και αναδείξουν σε βαλκανικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο την ελληνική εκδοτική παραγωγή και τους αξιόλογους έλληνες συγγραφείς".

    Στη φετινή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Σόφιας συμμετέχει και το Διαβαλκανικό Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου, εκθέτοντας βιβλία βαλκανικών συγγραφέων, μεταφρασμένα στην ελληνική γλώσσα και ελληνικά βιβλία που έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες, με στόχο τη διάδοση και προβολή του βαλκανικού βιβλίου και του βαλκανικού πολιτισμού εκτός των στενών συνόρων της Βαλκανικής.

    Στο πλαίσιο της έκθεσης, το Διαβαλκανικό κέντρο πολιτισμού διοργανώνει το Σάββατο στο Παλάτι του Πολιτισμού συνάντηση της επιτροπής (αποτελείται από εκπρόσωπους των Βαλκανικών χωρών) η οποία θα επιλέξει τον Βαλκάνιο συγγραφέα για Β' Βαλκανικό λογοτεχνικό βραβείο "Αίμος".

    Την ίδια μέρα θα γίνει συνάντηση εκδοτών, συγγραφέων, μεταφραστών και πνευματικών ανθρώπων της Βουλγαρίας με τους εκπρόσωπους του Διαβαλκανικού κέντρου πολιτισμού και βιβλίου, προκειμένου να έχουν στενότερη συνεργασία για τη διάδοση του βαλκανικού βιβλίου πέρα από τα σύνορα της Βαλκανικής.

    Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του συνδέσμου εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης τόνισε ότι "η συμμετοχή μας στη έκθεση μας δίνει τη δυνατότητα για άλλη μια φορά να προβάλλουμε το ελληνικό βιβλίο διεθνώς, μια ακόμη προσπάθεια ώστε το ελληνικό βιβλίο να ταξιδέψει μεταφρασμένο ανά τον κόσμο".

    Στα 23 χρόνια λειτουργίας της, η έκθεση της Σόφιας αναγνωρίστηκε διεθνώς και προσελκύει μεγάλο αριθμό εκθετών και επισκεπτών.

    Βάση στατιστικών στοιχείων των υπεύθυνων της έκθεσης, οι εκδοτικοί οίκοι που συμμετέχουν, δέχονται μεγάλες παραγγελίες για εισαγωγή ή εξαγωγή τίτλων. Η έκθεση πλαισιώνεται και από ένα πολιτιστικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει σεμινάρια, εκθέσεις, κινηματογραφικές προβολές, παρουσιάσεις βιβλίων, συγγραφέων, μουσική και χορό.

    Α.Τ.

    [10] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΗΠΑ - EUROPOL ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Βρυξέλες, 6 Δεκεμβρίου 2001 (20:04 UTC+2)

    Συμφωνία συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και άλλων σοβαρών εγκλημάτων υπογράφτηκε μεταξύ της ευρωπαϊκής αστυνομίας Europol και των αμερικανικών αστυνομικών αρχών όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Η συμφωνία υπογράφτηκε ανάμεσα στον αμερικανό πρεσβευτή στην Ευρωπαϊκή Ενωση Ρόκβελ Σκνάμπλ και τον διευθυντή της Europol Τζάργκεν Στόρμπεκ.

    Σε ανακοίνωση της Europol αναφέρεται ότι η εν λόγω συμφωνία έχει σκοπό να ενθαρρύνει την στρατηγική και τεχνική συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές των Ηνωμένων Εθνών για την πρόληψη, την αποκάλυψη και την τιμωρία πράξεων διεθνούς τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος.

    Η συμφωνία περιλαμβάνει και την ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων στο μέλλον.

    Ο.Σ.

    [11] ΕΡΩΤΗΣΗ ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗ ΣΤΟΝ ΥΠΕΠΘ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΕ

    Θεσσαλονίκη, 6 Δεκεμβρίου 2001 (19:57 UTC+2)

    Ερώτηση στον υπουργό Παιδείας, Πέτρο Ευθυμίου, για τα μέτρα της κυβέρνησης ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (ΤΕΕ) απηύθυνε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Γιώργος Χουρμουζιάδης.

    Ο βουλευτής αναφέρει ότι τα ΤΕΕ βρίσκονται στον τέταρτο χρόνο λειτουργίας τους και τον τρίτο μήνα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε καθηγητές, βιβλία, εργαστήρια, στοιχειώδη κτιριακή υποδομή.

    "Η υποβάθμιση της τεχνοεπαγγελματικής εκπαίδευσης, που εκφράζει μία βαθύτερη υποτίμηση της εργασίας και των εργαζομένων αποτελεί στρατηγικό προσανατολισμό του κεφαλαίου που υλοποιεί η κυβέρνηση με την καθοδήγηση της ΕΕ" αναφέρει ο κ.Χουρμουζιάδης και προσθέτει ότι "δικαιολογημένα οι σπουδαστές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς κινητοποιούνται, ζητώντας την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων 2525/97 και 2640/98, τη θέσπιση δημόσιου και δωρεάν ενιαίου 12χρονου υποχρεωτικού σχολείου βασικής εκπαίδευσης και συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης μετά το 12χρονο σχολείο, καθώς και άμεση αντιμετώπιση των οξύτατων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα".

    [12] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ROMTELECOM

    Βουκουρέστι, 6 Δεκεμβρίου 2001 (19:56 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο υπουργός Πληροφοριών και Τεχνολογίας της Ρουμανίας Νταν Νίτσα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ζητήσει από το γραφείο της γενικής εισαγγελίας και τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας να διεξάγουν έρευνα σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις εκπροσώπων του Φιλελεύθερου Κόμματος (PNL) για την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας Romtelecom.

    Ο εκπρόσωπος του κόμματος Ειγκεν Νικολαέσκου είχε δηλώσει ότι από το ποσό των 750 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε στοιχίσει η πώληση της ρουμανικής εταιρίας Τηλεπικοινωνιών Romtelecom μόνο 675 εκατομμύρια δολάρια μεταφέρθηκαν σε τραπεζικό λογαριασμό, ενώ 75 εκατομμύρια δολάρια φαίνεται ότι έχουν χαθεί.

    "Θέλουμε να μάθουμε πού πήγαν τα χρήματα" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νίτσα ο οποίος πρόσθεσε ότι τα χρήματα εξαφανίστηκαν στα μέσα του Δεκεμβρίου του 1998 οπότε και έγινε η ιδιωτικοποίηση της εταιρίας.

    Από την πλευρά του το Φιλελεύθερο Κόμμα ζητάει την παραίτηση των υπουργών Ιδιωτικοποιήσεων και Επικοινωνιών Οβίντιου Μουσετέσκου και Νταν Νίτσα αντίστοιχα γιατί πούλησαν την εταιρία για "πολύ λίγα χρήματα".

    [13] ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΟΥ Ρ. ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΝ

    Βελιγράδι, 6 Δεκεμβρίου 2001 (19:46 UTC+2)

    Οι υποστηρικτές του ηγέτη των Σερβοβοσνίων στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης συμμάχησαν σε μία προσπάθεια να τον υπερασπιστούν και να εξαγνίσουν το όνομά του από όσα χαρακτηρίζουν "ισχυρισμούς εχθρών".

    "Το Δικαστήριο της Χάγης και οι εχθροί μας έχουν κατηγορήσει σφόδρα τον Κάρατζιτς και εκείνος δεν είχε την ευκαιρία υπερασπιστεί τον εαυτό του δημόσια", δήλωσε ο Κόστα Τσάβοσκι, Σέρβος καθηγητής δικαίου και πρόεδρος της νεοσύστατης Διεθνούς Επιτροπής για την Αλήθεια σχετικά με τον Ράντοβαν Κάρατζιτς.

    "Εμείς θα προστατεύσουμε το όνομα και την υπόληψή του με τη διάδοση και την υπεράσπιση της αλήθειας. Θα απαντάμε στις κατηγορίες εναντίον του Ράντοβαν Κάρατζιτς", τόνισε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους. Ο κ. Τσάβοσκι αρνήθηκε να διευκρινίσει αν η Επιτροπή έχει κάποια επαφή με τον Κάρατζιτς.

    Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, πολιτικός ηγέτης της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας στη διάρκεια του πολέμου το 1992 - 1995 κατηγορείται από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία.

    Ο Κάρατζιτς και ο πρώην διοικητής του στρατού των Σερβοβοσνίων Ράτκο Μλάντις, ο οποίος επίσης κατηγορείται από το Δικαστήριο της Χάγης, διαφεύγουν της σύλληψης, ενώ πιστεύεται ότι κινούνται μεταξύ της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας και Γιουγκοσλαβίας, η οποία τους παρείχε στρατιωτική στήριξη στη διάρκεια του πολέμου.

    Η Επιτροπή στην πρώτη της ανακοίνωση ανέφερε ότι στόχος της είναι να "ενημερώνει την κοινή γνώμη για τον πραγματικό, ιστορικό ρόλο που διαδραμάτισε ο Κάρατζιτς στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία" και ότι για το σκοπό αυτό "θα ερευνά, θα δημοσιεύει και θα υπερασπίζεται την αλήθεια".

    Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό εγγράφων, συμπεριλαμβανομένης και της αλληλογραφίας της ηγεσίας της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας και του ίδιου του Κάρατζιτς, καθώς και εντολές, δηλώσεις, φωτογραφίες και βιντεοκασέτες από την περίοδο του πολέμου.

    Αντίγραφα των εγγράφων δόθηκαν στα μέλη της Επιτροπής από την οικογένεια και τους φίλους του Κάρατζιτς, δήλωσε ο Μίροσλαβ Τοχόλι, μέλος της ομάδας, στην οποία συμμετέχουν και σκληροπυρηνικοί Σέρβοι εθνικιστές.

    Ερωτηθείς αν ο Κάρατζιτς θα δεχόταν μεσολάβηση της Γαλλίας για να διευθετήσει την υπόθεση με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ο κ. Τσάβοσκι είπε: "Δεν αναγνωρίζει το δικαστήριο, έτσι δεν είναι αναγκαία οποιαδήποτε μεσολάβηση".

    "Για τους Σέρβους, ήταν και είναι κήρυκας της σερβικής ελευθερίας που βοήθησε τους ανθρώπους τους στις πιο δύσκολες στιγμές", τόνισε.

    [14] ΑΦΕΘΗΚΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΚΟΛΟΥΝΤΖΙΑ

    Χάγη, 6 Δεκεμβρίου 2001 (19:44 UTC+2)

    Ο Σερβοβόσνιος Ντράγκαν Κολούντζια αφέθηκε ελύθερος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου ύστερα από εντολή του προέδρου του Δ.Π.Δ. Κλοντ Ζορντά.

    Στις 13 Νοεμβρίου ο Κολούντζια καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση καθώς παραδέχθηκε ότι ήταν ένοχος για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν το 1992 εναντίον των Κροατών και των Μουσουλμάνων στο στρατόπεδο συγκεντρώσεων Κερατέρμ κοντά στην Μπάνια Λούκα.

    Την χρονική στιγμή που το δικαστήριο έλαβε την απόφαση ο κατηγορούμενος είχε ήδη εκτίσει δυόμισι χρόνια από την ποινή του.

    Τελικά αφέθηκε σήμερα ελεύθερος καθώς οι κανονισμοί του Δικαστηρίου δεν επιτρέπουν την αποφυλάκιση των κρατουμένων αν αυτοί δεν εκτίσουν όλο το χρονικό διάστημα της ποινής που τους έχει επιβληθεί.

    Ο.Σ.

    [15] ΕΠ. ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ: ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΕ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ

    Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2001 (19:43 UTC+2)

    Την απαγόρευση λειτουργίας ή την ανάκληση αδειών τεσσάρων χρηματιστηριακών και ΕΛΔΕ και την επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 106 εκατ. δρχ. σε άλλες, για παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την Πέμπτη.

    Συγκεκριμένα, η Επιτροπή αποφάσισε:

    - την αναστολή και ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρίας ΑΣΤΡΑΙΑ ΑΕΠΕΥ, διότι κατά τη διεξαγωγή έλεγχου, ο οποίος είναι ακόμη σε εξέλιξη, διαπιστώθηκε ότι πινακίδια που παραδόθηκαν από την εταιρία στην Επιτροπή, αφορούσαν συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Κύπρου οι οποίες ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν και συνεπώς θεωρούνται πλαστές. Επίσης διαπιστώθηκε ότι κεφάλαια σημαντικού ύψους δεν περιλαμβάνονταν στην κατάσταση των κεφαλαίων υπό διαχείριση. Για την υπόθεση αυτή η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα υποβάλει έγκληση και μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου στη Δικαιοσύνη.

    - την απαγόρευση λειτουργίας της εταιρίας ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ ΑΕΛΔΕ, διότι παρείχε εργασίες διαχείρισης χαρτοφυλακίου χωρίς να έχει σχετική άδεια και επειδή υπέπεσε σε σοβαρές και επανειλημμένες παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας. Συγκεκριμένα η παραπάνω εταιρία λάμβανε από πελάτες της χρήματα τα οποία τοποθετούσε σε δικούς της τραπεζικούς λογαριασμούς.

    - την απαγόρευση λειτουργίας της εταιρίας ΑΚΤΙΟΝ ΑΕΛΔΕ διότι παρείχε εργασίες διαχείρισης χαρτοφυλακίου χωρίς να έχει σχετική άδεια, δεν παρείχε στην Έπιτροπή στοιχεία κατά τη διάρκεια ελέγχου και για τη χρήση παραπλανητικών πιστοποιητικών στα οποία εμφανιζόταν ως ΕΠΕΥ.

    - την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρίας SELECTIVE INVESTMENTS AEEX μετά από σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της εταιρίας.

    - την επιβολή προστίμου ύψους 75 εκατ. δρχ. στην Αγροτική Χρηματιστηριακή για οργανωτικές αδυναμίες που διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια ελέγχου και τις οποίες σήμερα η εταιρία έχει εξαλείψει.

    - την επιβολή προστίμου ύψους 1 εκατ. δρχ. στη ΣΙΓΜΑ ΑΧΕ για παράβαση του κώδικα δεοντολογίας των ΕΠΕΥ και συγκεκριμένα επειδή δεν επέδειξε τη δέουσα επιμέλεια με αποτέλεσμα να μην εκτελεστεί εντολή πελάτης της.

    - την επιβολή προστίμου ύψους 5 εκατ. δρχ. στην EUROPRIME EΠΕ διότι παρείχε επενδυτικές υπηρεσίες λήψης και διαβίβασης εντολών χωρίς να έχει λάβει τη σχετική άδεια.

    - την επιβολή προστίμου ύψους 15 εκατ. δρχ. στην ΚΡΟΝΙΑ ΑΕΛΔΕ διότι δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα ώστε αφενός να υπάρχει αποτελεσματικός μηχανισμός εσωτερικού ελέγχου και αφετέρου να διασφαλίζεται η συνεργασία μόνο με πρόσωπα που πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις.

    [16] ΣΤΗΝ YALCO Η DYNAMIX

    Θεσσαλονίκη, 6 Δεκεμβρίου 2001 (19:36 UTC+2)

    Η εταιρία YALCO Σ.Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ & ΥΙΟΣ Α.Ε. υπέγραψε ιδιωτικό συμφωνητικό με την Λουκία Καλλιανίδου, η οποία διατηρεί ατομική επιχείρηση με την επωνυμία ΕΥΡΩΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ για την αγορά δικαιωμάτων, επί σημάτων καθώς φήμης και πελατείας.

    Η ατομική αυτή επιχείρηση ασχολείται με την εισαγωγή και εμπορία ειδών οικιακού εξοπλισμού και ειδικότερα μίξερ ρεύματος και μπαταρίας που εισάγει από τρίτες χώρες και κυκλοφορούν με την φίρμα DYNAMIX.

    Το τίμημα αγοράς των σημάτων, φήμης και πελατείας ανέρχεται στα 55 εκατ. δρχ. Με την εξαγορά αυτή η εταιρία διευρύνει, στο χώρο που δραστηριοποιείται, τη γκάμα των μικρών ηλεκτρικών συσκευών χειρός, και προϋπολογίζει αύξηση τζίρου κατ΄ ελάχιστον 400 εκατ. δρχ. ετησίως και αύξηση μικτών κερδών κατά 150 εκατ. δρχ. περίπου, με ελάχιστη αύξηση των λειτουργικών της δαπανών, δεδομένου ότι οι πρόσθετες αυτές πωλήσεις θα εξυπηρετούν από την υπάρχουσα υποδομή της εταιρίας μας.

    [17] ΣΤΗΝ SPACE HELLAS Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ PROBANK

    Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2001 (19:35 UTC+2)

    Η Space Hellas, ανέλαβε τη σχεδίαση και την υλοποίηση της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των κεντρικών γραφείων και των υποκαταστημάτων της Probank, σε ολόκληρη τη χώρα.

    Η ολοκληρωμένη λύση η οποία σχεδιάστηκε και υλοποιείται από τη Space Hellas περιλαμβάνει δίκτυα LAN και WAN με εξοπλισμό 3Com και Cisco, καθώς και κάλυψη των αναγκών ασφάλειας όλου του πληροφοριακού συστήματος της τράπεζας, με εξοπλισμό της εταιρίας Sonicwall.

    Σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, αναμένεται να λειτουργήσουν 15 υποκαταστήματα, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας μέχρι το τέλος του 2001, ενώ στόχος της, είναι μέχρι το τέλος του 2004, να έχουν τεθεί σε λειτουργία συνολικά 80 υποκαταστήματα σε όλη τη χώρα.

    [18] Η ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΥΙΟΘΕΣΙΕΣ 49 ΠΑΙΔΙΩΝ

    Βουκουρέστι, 6 Δεκεμβρίου 2001 (19:07 UTC+2)

    Η ρουμανική κυβέρνηση ενέκρινε την υιοθεσία 49 παιδιών από την Ρουμανία από οικογένειες του εξωτερικού παρά το γεγονός ότι έχει επιβληθεί απαγόρευση στις διεθνείς υιοθεσίες.

    Η απόφαση του πρωθυπουργού Αντριαν Ναστάζε να επιτρέψει τις υιοθεσίες ελήφθη ύστερα από πιέσεις που άσκησε η αμερικανική κυβέρνηση, τα διεθνή γραφεία υιοθεσίας και οι υποψήφιοι γονείς.

    Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε απαγορεύσει τις υιοθεσίες λόγω ορισμένων περιστατικών διαφθοράς που είχαν παρατηρηθεί σε περιπτώσεις υιοθεσίας.

    Ο.Σ.

    [19] ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟ ΝΑΤΟ

    Βρυξέλλες, 6 Δεκεμβρίου 2001 (19:06 UTC+2)

    Οι υπουργοί Εξωτερικών των 19 χωρών μελών του ΝΑΤΟ εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση μετά τη σημερινή σύνοδο τους στις Βρυξέλλες στην οποία υπόσχονται να πολεμήσουν τη μάστιγα της τρομοκρατίας.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η Συμμαχία απορρίπτει κατηγορηματικά και καταδικάζει την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και τις εκδηλώσεις της και θα καταπολεμήσει αυτή τη μάστιγα.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών επισημαίνουν ακόμη ότι θα υποστηρίξουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ που εξελίσσονται κατά των τρομοκρατών που οργάνωσαν τις ενέργειες της 11ης Σεπτεμβρίου και τονίζουν ότι ο πόλεμος δεν γίνεται εναντίον του Ισλάμ ή των αθώων ανθρώπων του Αφγανιστάν.

    Η Συμμαχία τονίζει ακόμη την ουσιώδη και σημαντική συμβολή της Μόσχας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, που θα βοηθήσει στις καλύτερες σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

    [20] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΞΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

    Τίρανα, 6 Δεκεμβρίου 2001 (18:52 UTC+2)

    Σύμφωνα με την εφημερίδα των Τιράνων, «Γκαζετα Σκιπταρε», η International Finance Coorporation είναι η πρώτη εταιρεία που εκφράζει το ενδιαφέρον της για την ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας Καταθέσεων της Αλβανίας. Η εταιρεία αυτή, σύμφωνα πάντα με την ίδια εφημερίδα, έχει προσφέρει το 20% των μετοχών της στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Καταθέσεων.

    Η Τράπεζα Καταθέσεων έχει το 80% περίπου των καταθέσεων σε λεκ των Αλβανών πολιτών, το 35% των καταθέσεων σε συνάλλαγμα και 82% των ομολόγων.

    [21] ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ

    Τίρανα, 6 Δεκεμβρίου 2001 (18:51 UTC+2)

    Ο Αντιπρόεδρος του αντιπολιτευόμενου «Δημοκρατικού Κόμματος», Γιεμιν Γκιανα δήλωσε ότι «η επιστροφή της αντιπολίτευσης στην Βουλή εξαρτάται από την εκπλήρωση των αιτημάτων της. Επιδίωξη του Δ.Κ. είναι η επιστροφή της νομιμότητας της αλβανικής Βουλής, η οποία προέκυψε από τις εκλογές της 24ης Ιουνίου στις οποίες έγιναν τεράστιες νοθείες από την κυβέρνηση και από το Σ.Κ.».

    Σύμφωνα με τον Γκιανα «η κυβέρνηση και το Σ.Κ. δεν έχουν ακόμη και σήμερα την βούληση να υλοποιήσουν τις συστάσεις του ODHIR για τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές».

    [22] ΛΙΜΠΡΕΧΤ: "ΝΑ ΜΗΝ ΕΜΠΟΔΙΣΤΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ"

    Τίρανα, 6 Δεκεμβρίου 2001 (18:51 UTC+2)

    Στην Εθνική Διάσκεψη για θέματα που αφορούν το δικαστικό σύστημα, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στα Τίρανα, ο Αμερικανός Πρέσβης Λιμπρεχτ δήλωσε ότι «μετά από τις τελευταίες συζητήσεις στους κόλπους του Σοσιαλιστικού Κόμματος, θα πρέπει να δημιουργηθούν περιθώρια προκειμένου η κυβέρνηση να μην εμποδιστεί να εκτελέσει το έργο της. Οι νέοι Υπουργοί έχουν ανάγκη της υποστήριξης του κόμματος και του λαού».

    Εξάλλου ο κ. Λιμπρεχτ δήλωσε ότι «η συζήτηση που γίνεται στο Σ.Κ. μολονότι είναι δύσκολη και έντονη, θα πρέπει να γίνει για την βελτίωση του κυβερνητικού έργου και να μην καταλήξει σε ύβρεις και στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης, διότι η αποσταθεροποίηση δημιουργεί ευνοϊκό κλίμα για τα εγκληματικά στοιχεία και τους διεφθαρμένους αξιωματούχους, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την Αλβανία, τους κρατικούς θεσμούς ακόμη και το μέλλον της Αλβανίας».

    [23] ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Τίρανα, 6 Δεκεμβρίου 2001 (18:50 UTC+2)

    Διαβουλεύσεις, άρχισαν στα Τίρανα για τη συμπλήρωση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Ιλίρ Μέτα, μετά τις παραιτήσεις, τις προηγούμενες ημέρες, τεσσάρων υπουργών, που είχαν κατηγορηθεί από τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φατός νάνο για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός Μέτα πρότεινε, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Γενικής Διευθυντικής Επιτροπής (Κεντρικής Επιτροπής) του κόμματος, στους υποστηρικτές του Νάνο και συγκεκριμένα στον Αρμπέν Μάλαϊ, Σπάρτακ Πότσι, Καστριάτ Ισλάμι κ.α. να συμμετάσχουν στην νέα κυβέρνηση. Οι Ισλάμι, Μάλαϊ και Πότσι δεν απάντησαν ακόμη στην πρόταση του Πρωθυπουργού Μέτα και ότι θα συμβουλευθούν τον Πρόεδρο του Σ.Κ. Φατός Νάνο.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Γκαζέτα Σκιπτάρε», κατά πάσα πιθανότητα ο Αρμπέν Μάλαϊ θα γίνει Υπουργός Οικονομικών, ο Σπάρτακ Πότσι θα γίνει Υπουργός Δημοσίων Έργων και Τουρισμού ενώ ο Καστριότ Ισλάμι θα γίνει Υπουργός Δημόσιας Οικονομίας και Ιδιωτικοποιήσεων.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 6 December 2001 - 19:14:05 UTC