Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-12-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Β. ΠΟΥΤΙΝ: ΣΤΑΘΕΡΗ ΓΕΦΥΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ
  • [02] ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
  • [03] Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΙΠΝΟ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [04] ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΕ ΠΓΔΜ ΚΑΙ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [05] Ο Ε. ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
  • [06] ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΡΑΟΥΦ ΝΤΕΚΤΑΣ Ο ΓΛΑΥΚΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ
  • [07] ΚΤΙΡΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕ Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΗ ΧΕΙΜΑΡΡΑ
  • [08] AEGEAN CRONUS: ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ
  • [09] ΑΘΩΟΣ Ο ΤΖΙΜΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ
  • [10] ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΠΟΥΤΙΝ
  • [11] ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ Σ.Κ. ΑΛΒΑΝΙΑΣ
  • [12] TVX HELLAS: ΔΙΑΚΟΠΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΛΟΓΩ "ΑΝΩΤΕΡΑΣ ΒΙΑΣ"
  • [13] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΔΩΡΗΤΩΝ
  • [14] ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ - ΣΕΡΒΙΑΣ
  • [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [16] ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΙΤΑΛΟΥ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ
  • [17] Ε.ΚΑΤ.Ο: ΕΞΙ "ΒΗΜΑΤΑ" ΓΙΑ ΣΩΣΤΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
  • [18] ΘΥΜΑ ΑΠΑΓΩΓΗΣ 34ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ
  • [19] ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΖΗΤΗΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ
  • [20] Η ΕΕ ΘΕΛΕΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ
  • [21] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΠΑΡΒΑΝΟΦ-ΣΑΞΚΟΜΠΟΥΡΓΚΟΤΣΚΙ
  • [22] ΠΑΚΕΤΟ 1,5 ΕΚ. ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΤΟΝ ΟΤΕ
  • [23] ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΕΞΑΡΧΟΥ ΜΕ ΕΟΚ ΚΑΙ ΕΣΑΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [24] ΣΑΣΣΟΝ: ΑΥΣΤΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

  • [01] Β. ΠΟΥΤΙΝ: ΣΤΑΘΕΡΗ ΓΕΦΥΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ

    Μόσχα, 5 Δεκεμβρίου 2001 (09:40 UTC+2)

    Σε συνεντεύξεις που παραχώρησε στις εφημερίδες "Το Βήμα" και "Ελευθεροτυπία", ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος πραγματοποιεί από την Πέμπτη επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, δηλώνει με έμφαση ότι η Ελλάδα αποτελεί σταθερή "γέφυρα για το επόμενο βήμα της ανάπτυξης των σχέσεων της Ρωσίας με τα υπό διαμόρφωση συστήματα ευρωπαϊκής ασφάλειας".

    Ο κ. Πούτιν σημειώνει ακόμη ότι η Ρωσία και η Ελλάδα είναι υπέρ της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα και σε διμερές επίπεδο, υπονοώντας ότι θα επιθυμούσε να προχωρήσει η υπόθεση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάζ - Αλεξανδρούπολης, αλλά και περαιτέρω συνεργασία για το φυσικό αέριο.

    Ο Ρώσος ηγέτης υπογραμμίζει ακόμη ότι "οι στόχοι της εξωτερικής μας πολιτικής συμπίπτουν πολύ συχνά με αυτούς της Ελλάδας" και δηλώνει ότι "όλα όσα επιτύχαμε τα τελευταία χρόνια θα προωθηθούν και θα προχωρήσουμε με την Ελλάδα προς κοινούς στόχους".

    Ιδιαίτερα ο κ. Πούτιν πιστεύει ότι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που θα έχει η Ελλάδα στην περίοδο της προεδρίας της στην ΕΕ, θα ήταν δυνατόν να προωθηθούν η διαμόρφωση του Κοινού Οικονομικού Χώρου της Ευρώπης και η προετοιμασία της υλοποίησης του Κοινού Ευρωπαϊκού Ενεργειακού Προγράμματος, το οποίο από καιρό η Ρωσία επεξεργάζεται με την ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας".

    Ο πρόεδρος Πούτιν είναι "απολύτως βέβαιος ότι η περίοδος της (ελληνικής) προεδρίας θα είναι πολύ καρποφόρος για την ανάπτυξη των διμερών ελληνορωσικών σχέσεων".

    Για τις σχέσεις της χώρας του με το ΝΑΤΟ αναφέρει ότι "τόσο με τους συναδέλφους χωρών του ΝΑΤΟ όσο και με την ίδια τη Συμμαχία σκεφτόμαστε το πως θα ήταν δυνατόν να αλλάξουμε την ποιότητα των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, μη υπολογίζοντας πλεόν 19 συν 1, αλλά 20".

    [02] ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

    Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2001 (13:38 UTC+2)

    Tο θέμα της λαθρομετανάστευσης απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι θα ενταθεί το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και η κυβέρνηση αποφάσισε μια σειρά δράσεις για να το αντιμετωπίσει με τρόπο αποτελεσματικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σημίτης μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να εισέλθουν στην Ελλάδα από τα χερσαία σύνορα 150.000 άτομα. Με την εφαρμογή συμφωνιών επαναπροώθησης μεταναστών επαναπροωθήθηκαν 10.000 άτομα που είχαν εισέλθει από περιοχές του Αιγαίου.

    Μετά τη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τις αποφάσεις της κυβέρνησης

    που περιλαμβάνουν αναμόρφωση της νομοθεσίας, για το άσυλο, την ιθαγένεια και την πολιτογράφιση, την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, τη διεύρυνση των συμφωνιών επαναπροώθησης λαθρομεταναστών και την ανάληψη πρωτοβουλιών σε επίπεδο Ευρωπαικής Ενωσης. Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα έχει το συντονισμό της πολιτικής γι αυτά τα ζητήματα και υπογράμμισε:

    "Αποφασίσαμε να ενισχύσουμε ορισμένες πολιτικές μας. Στηρίζουμε την ευρωπαική πολιτική για ένα ενιαίο σύστημα ασύλου και μετανάστευσης. Πρωτοστατούμε στην Ευρωπαική Ενωση για μία ολοκληρωμένη και αποτελεσματική πολιτική αναχαίτισης της λαθρομετανάστευσης, για ενίσχυση της συνεργασίας σε επιχειρησιακό επίπεδο των κρατών μελών για τη φύλαξη των συνόρων μια πολιτική συνόρων θέλουμε και τη δημιουργία ενός σώματος φύλαξης των συνόρων της Ε.Ε. Επιδιώκουμε επίσης την προώθηση εκ μέρους της Ε.Ε. συμφωνιών για την επιστροφή των λαθρομεταναστών στις χώρες προέλευσης τους. Εργαζόμαστε για τη δημιουργία ενός ειδικού χρηματοδοτικού μέσου για τον επαναπατρισμό.

    Το δεύτερο σημείο της πολιτικής είναι η αναμόρφωση της νομοθεσίας μας για την ιθαγένεια, το άσυλο, την πολιτοφράφιση. Δεν θέλουμε να είναι δυνατή η εκμετάλλευση αυτής της νομοθεσίας. Θέλουμε επίσης να λαμβάνουμε γρήγορα τις σχετικές αποφάσεις, παράδειγμα για το άσυλο. Θα αυστηροποιήσουμε επίσης τις ποινές για το δουλεμπόριο.

    Τρίτο σημείο η διεύρυνση των διμερών συμφωνιών για την επαναπροώθηση και την απέλαση των λαθρομεταναστών.

    Τέταρτο σημείο, η ενίσχυση των μέσων και της διαδικασίας για την εφαρμογή της απόφασης μας για την επαναπροώθηση. Δρομολογείται η κοινή δράση των διωκτικών αρχών και των ενόπλων δυνάμεων της χώρας στα σύνορα. θα βοηθήσουν και οι ένοπλες δυνάμεις σ΄αυτούς τους στόχους. Ενισχύεται το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Λιμενικού και της Αστυνομίας και η μεθοριακή φρουρά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

    Πέμπτο σημείο, αναμορφώνουμε θεσμούς και διαδικασίες στη δημόσια διοίκηση για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της πολιτικής μας. Σε τοπικά θέματα ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας θα είναι εκείνος ο οποίος θα αποφασίζει πως θα δραστηριοποιηθούν οι υπηρεσίες. Τέλος τον συντονισμό της πολιτικής σε όλα αυτά τα θέματα, τον συντονισμό όλων των επι μέρους υπουργείων αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών. Πιστεύω ότι με τον τρόπο αυτό θα ενισχύσουμε κατά πολύ την αποτελεσματικότητα μας για να προστατεύσουμε την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, την ασφάλεια των πολιτών σε μία δημοκρατική χώρα".

    [03] Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΙΠΝΟ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Λευκωσία, 5 Δεκεμβρίου 2001 (16:44 UTC+2)

    Ως εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής κοινότητας και χωρίς τη σημαία και τα εμβλήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας μεταβαίνει απόψε στα κατεχόμενα ο πρόεδρος της, Γλαύκος Κληρίδης, για να παρευρεθεί στο δείπνο, που παραθέτει στην οικία του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, προς τιμήν του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Αυτό ανακοίνωσε μετά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Μιχάλης Παπαπέτρου, σημειώνοντας ότι αυτό αποτέλεσε εισήγηση της πλειοψηφίας του Σώματος προς τον κ.Κληρίδη, ο οποίος την υιοθέτησε. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανέφερε ακόμη πως το Εθνικό Συμβούλιο ενημερώθηκε από τον κ.Κληρίδη για τη χθεσινή συνάντηση και την απόφαση που λήφθηκε για διεξαγωγή απευθείας συνομιλιών και ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων και οι τοποθετήσεις των κομμάτων.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [04] ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΕ ΠΓΔΜ ΚΑΙ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2001 (22:14 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τη Δημοκρατία στα Δυτικά Βαλκάνια, της οποίας ηγείται, θα επισκεφθεί στις 11 και 12 Δεκεμβρίου την Π.Γ.Δ.Μ. και τη Γιουγκοσλαβία.

    Στα Σκόπια ο κ. Καραμανλής θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, τον πρόεδρο της χώρας Μπόρις Τράικοφσκι, με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών Αρμπέν Τζαφέρι και τον πρόεδρο της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

    Κατά την επίσκεψή του στο Βελιγράδι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα και τη συνέχεια θα μεταβεί στο Κοσσυφοπέδιο, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συνδέσμου Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα.

    Ο κ. Καραμανλής στις 13 Δεκεμβρίου θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Διευρυμένη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ.

    [05] Ο Ε. ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

    Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2001 (20:58 UTC+2)

    «Την ώρα που η ελληνική περιφέρεια βοά και αντιδρά για τις μειώσεις των κοινοτικών επιδοτήσεων ελαιολάδου και τις δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις στην καταβολή τους, η Κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται τα ίδια τα γεγονότα και να κωφεύει στη λήψη των αναγκαίων μέτρων», δήλωσε ο τομεάρχης Γεωργίας της ΝΔ, βουλευτής Βοιωτίας Ευάγγελος Μπασιάκος.

    «Συγκεκριμένα οι εκατοντάδες χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί διαμαρτύρονται και εξοργίζονται λόγω των καθυστερήσεων στην καταβολή των επιδοτήσεων, που θα μπορούσαν να καταβάλλονται από τις 16 Οκτωβρίου, των αυθαίρετων περικοπών στην παραγωγής τους καθώς και των παράνομων παρακρατήσεων υπέρ του ΕΛΓΑ και τις αδηφάγου Ελαιουργικής, που ήδη έχει ζημιώσει με πολλά δισεκατομμύρια δραχμές τον Έλληνα φορολογούμενο, χωρίς να προσφέρει απολύτως τίποτα», τόνισε.

    Επιπλέον, επισήμανε ότι το εισόδημα των αγροτών υποβαθμίζεται από την πολύ χαμηλή τιμή του προϊόντος (600 δραχμές ανά κιλό φέτος έναντι 1.200 δραχμών ανά κιλό πριν από δέκα χρόνια) καθώς και από τις πολύ χαμηλές επιδοτήσεις (356 δραχμές το κιλό έναντι 486 δραχμών το κιλό για τους μικρούς παραγωγούς πριν από τρία χρόνια), όταν το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί ραγδαία.

    «Πρέπει να σημειωθεί ότι οι παρατηρούμενες δυσλειτουργίες και οι καθυστερήσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, καθιστούν αδύνατη την καταβολή του συνόλου των επιδοτήσεων μέχρι τέλους του χρόνου, όπως δεσμεύτηκε η Κυβέρνηση. Και οι παραγωγοί, λόγω της οικονομικής αδυναμίας τους, αναγκάζονται να πωλούν το προϊόν τους σε ακόμη χαμηλότερες τιμές», σημείωσε.

    Ο κ. Μπασιάκος κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας ότι , αντί να προχωρήσει σε μέτρα ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά, δια στόματος του υφυπουργού Γεωργίας κ. Αργύρη, δηλώνει ότι «δεν υπάρχει καθυστέρηση στην έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης για τον καθορισμού κριτηρίων για τον προσδιορισμό των αποδεκτών προς ενίσχυση περσινού ελαιολάδου», «δεν υπάρχει καμιά περικοπή στο λάδι», και ότι «στην προκαταβολή δεν γίνεται καμιά παρακράτηση. Το 100% κατατίθεται σε λογαριασμό του παραγωγού».

    «Αποδεικνύεται για άλλη μία φορά, δυστυχώς, ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου και αδιαφορεί για τα προβλήματα των αγροτών μας», κατέληξε.

    [06] ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΡΑΟΥΦ ΝΤΕΚΤΑΣ Ο ΓΛΑΥΚΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Λευκωσία, 5 Δεκεμβρίου 2001 (20:48 UTC+2)

    Εφτασε στο σπίτι του Ραούφ Ντεκτάς στα κατεχόμενα εδάφη ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης. Τον κ. Κληρίδη υποδέχτηκε στην είσοδο του σπιτιού ο Ραούφ Ντεκτάς, ενώ οι δύο άντρες αντάλλαξαν χειραψία

    Στη συνάντηση παραβρίσκεται και ο ειδικός σύμβουλος του Κόφι Ανάν για το Κυπριακό Αλβαρο Ντε Σότο.

    Είναι η πρώτη φορά από την τουρκική εισβολή το 1974 που Κύπριος πρόεδρος περνάει στην κατεχόμενη Κύπρου. Ο κ. Κληρίδης έχει ξαναπάει στα κατεχόμενα, αλλά όχι υπό την ιδιότητα του πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [07] ΚΤΙΡΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕ Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΗ ΧΕΙΜΑΡΡΑ

    Χειμάρρα, 5 Δεκεμβρίου 2001 (20:47 UTC+2)

    Κατοικίες και καταστήματα ελληνικής ιδιοκτησίας κατεδάφισε η αλβανική αστυνομία στην Χειμάρρα.

    Η αλβανική αστυνομία ισχυρίστηκε ότι τα κτίρια ήταν αυθαίρετα, ενώ η Δημοκρατική Ενωση Ελληνικής Μειονότητας «Ομόνοια» εκτιμά ότι «πρόκειται για εκδίκηση της πολιτείας στη στάση των Χειμαρριωτών να μην υποταχθούν στην εκλογική λεηλασία, να μην σιωπήσουν πια στην ιστορική αδικία που τους γίνεται μην αναγνωρίζοντας τα μειονοτικά τους δικαιώματα.

    Η «Ομόνοια» επισημαίνει ότι τα προβλήματα στη Χειμάρρα δεν λύνονται με τα αστυνομικά και την τυφλή βία και ζητά να επαναληφθούν οι εκλογικές διαδικασίες που θα αναδείξουν τις τοπικές αρχές που επιθυμούν οι Χειμαρριώτες και οι οποίες θα ανταποκριθούν στις πραγματικές ανάγκες της περιοχής.

    Στη Χειμάρρα έφτασε και ο Ελληνας πρόξενος στα Τίρανα Χρήστος Καποδίστριας. Οι Ελληνες που ζουν στη Χειμάρρα, δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στα σπίτια τους.

    [08] AEGEAN CRONUS: ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ

    Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2001 (20:36 UTC+2)

    Τη σύμβαση συγχώνευσης, η οποία θα ολοκληρωθεί και τυπικά μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2001, ενέκριναν οι γενικές συνελεύσεις των εταιριών Αεροπορία Αιγαίου ΑΕ και Κρονος ΑΕ. Υπενθυμίζεται ότι η από 2/3/2001 συμφωνία συγχώνευσης των δύο εταιριών εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στις 9/11/2001.

    Παράλληλα, οι μέτοχοι της εταιρίας Aegean Cronus Airlines συνεχίζοντας την μακροπρόθεσμη επενδυτική πολιτική αποφάσισαν να ενισχύσουν την εταιρία με επιπλέον αύξηση κεφαλαίου 8 δισ. δρχ., ανεβάζοντας τα συνολικά καταβεβλημένα μετοχικά κεφάλαια στα 38 δισ. δρχ.

    Η ενοποιημένη εταιρία έχει μετόχους επτά από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα συμμετέχουν ο Ομιλος Βασιλάκη, Ο Ομιλος Λασκαρίδη, οι Μινωϊκές Γραμμές, οι επιχειρηματίες Γ. Δαϋιδ, Δάκης Ιωάννου, Βασ. Κωνσταντακόπουλος, καθώς και η Πειραιώς Venture Capital.

    Σημειώνεται ότι οι μέτοχοι κατά την τελευταία διετία έχουν συνεισφέρει άνω των 38 δισ. σε ίδια κεφάλαια, που επενδύθηκαν στην απόκτηση στόλου νέων αεροσκαφών αξίας άνω των 60 δισ.

    [09] ΑΘΩΟΣ Ο ΤΖΙΜΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ

    Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2001 (20:20 UTC+2)

    Αθώος κρίθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας ο Τζίμης Πανούσης, ο οποίος ήταν κατηγορούμενος για προσβολή εθνικού συμβόλου, επειδή τον περασμένο Οκτώβριο είχε κυκλοφορήσει αφίσα που απεικόνιζε την ελληνική σημαία με σφυροδρέπανο στη θέση του σταυρού.

    Στην απολογία του, ο Τζίμης Πανούσης υποστήριξε ότι με την επίδικη αφίσα που είχε κυκλοφορήσει, δεν είχε πρόθεση να προσβάλει κανέναν ούτε να περιφρονήσει το εθνικό σύμβολο.

    Ως μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, οι ηθοποιοί Λάκης Λαζόπουλος και Αντώνης Καφετζόπουλος. Όπως υποστήριξαν, η συγκεκριμένη αφίσα αφορούσε σατιρική παράσταση και χρησιμοποιούσε συμβολική καλλιτεχνική γλώσσα, η οποία, όπως είπαν οι δύο καλλιτέχνες, αν καταργηθεί, καταργείται και η τέχνη.

    Υπενθυμίζεται ότι, πρωτόδικα, ο Τζίμης Πανούσης είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών.

    [10] ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΠΟΥΤΙΝ

    Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2001 (20:18 UTC+2)

    Με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν θα συναντηθεί αύριο, στις 7.30μμ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Intercontinental.

    [11] ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ Σ.Κ. ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Τίρανα, 5 Δεκεμβρίου 2001 (20:16 UTC+2)

    του Κλέαρχου Λιάτη

    Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης στο προεδρείο του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας, μετά τις συζητήσεις που έγιναν τις τρεις τελευταίες ημέρες από τα μέλη της Γενικής Διευθυντικής Επιτροπής του κόμματος για την κρίση στο εσωτερικό του.

    Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 90 μέλη της Επιτροπής, ενώ βρέθηκαν 87 έγκυρα ψηφοδέλτια και τρία άκυρα. Ψήφο εμπιστοσύνης στο προεδρείο έδωσαν 74 μέλη της Επιτροπής και 13 την καταψήφισαν.

    Ο επικεφαλής της επιτροπής ψηφοφορίας ενημέρωσε τα μέλη της Γενικής Διευθυντικής Επιτροπής ότι με τη σημερινή ψηφοφορία το προεδρείο θα συνεχίσει το έργο του για την εφαρμογή του προγράμματος του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    [12] TVX HELLAS: ΔΙΑΚΟΠΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΛΟΓΩ "ΑΝΩΤΕΡΑΣ ΒΙΑΣ"

    Θεσσαλονίκη, 5 Δεκεμβρίου 2001 (20:10 UTC+2)

    Η TVX Gold ανακοίνωσε σήμερα ότι η TVX Hellas, θυγατρική της κατά 100%, θα σταματήσει όλες τις μεταλλευτικές της δραστηριότητες στα Μεταλλεία Βασικών Μετάλλων Στρατωνίου, λόγω ανωτέρας βίας. Η TVX Hellas - σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση - εμποδίστηκε να συνεχίσει τη λειτουργία των μεταλλείων, παρά το γεγονός ότι κατείχε τις νόμιμες άδειες, συνεπεία της διαταγής για αναστολή από τον Επιθεωρητή Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος. Η αναστολή των δραστηριοτήτων θα ξεκινήσει στις 11 Δεκεμβρίου 2001 και θα έχει επιπτώσεις σε περίπου 500 εργαζομένους της TVX Hellas.

    "Μετά την κτήση των Μεταλλείων Κασσάνδρας το 1995, η TVX κάλυψε πλήρως όλες της τις υποχρεώσεις και δαπάνησε περισσότερα από 250 εκατ. δολάρια για την ανάπτυξη των μεταλλείων μας στην Ελλάδα, καθιστώντας την ανωτέρω επένδυση μας από τις μεγαλύτερες διεθνείς επενδύσεις στην Ελλάδα. Παρ'όλες αυτές τις προσπάθειες, η εταιρία παραμένει απογοητευμένη από τα γραφειοκρατικά εμπόδια τις αυθαίρετες ενέργειες δημοσίων υπηρεσιών και την απουσία προόδου, λόγω μη τήρησης των χρονικών ορίων και των διαδικασιών που προβλέπονται από το Ελληνικό Δίκαιο" υπογράμμισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της TVX, Sean Harvey.

    Επιπλέον - όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση τον Σεπτέμβριο του 2001 η TVX Hellas υπέβαλε αίτηση προκειμένου να της χορηγηθεί νέα άδεια για την επέκταση των μεταλλευτικών εργασιών στο Στρατώνι. Σύμφωνα με το Ελληνικό Δίκαιο, η Διοίκηση υποχρεούται να γνωστοποιήσει στην εταιρία τις οποιεσδήποτε αντιρρήσεις της έως τα τέλη Νοεμβρίου 2001. Μέχρι σήμερα, τονίζεται στην ανακοίνωση, η ανωτέρω νέα άδεια δεν έχει ακόμη χορηγηθεί επίσημα στην TVX Hellas. Η χορήγηση της νέας αυτής άδειας είναι καίριας σημασίας για τη συνέχιση της βιωσιμότητας των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στο Στρατώνι και μετά το τέλος του τρέχοντος έτους.

    "Εάν οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στην μεταλλευτική δραστηριότητα στο Στρατώνι αρθούν, εάν η απαιτούμενη άδεια για επέκταση χορηγηθεί και ορισμένες υποχρεώσεις του ελληνικού Δημοσίου, που απορρέουν από την σύμβαση παραχώρησης εκπληρωθούν, τότε η TVX Hellas θα ξαναρχίσει τις μεταλλευτικές της δραστηριότητες" είπε ο κ. Harvey.

    [13] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΔΩΡΗΤΩΝ

    Σκόπια, 5 Δεκεμβρίου 2001 (20:05 UTC+2)

    Το θέμα προετοιμασίας για τη διάσκεψη των Δωρητών συζητήθηκε σε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος Μπόρις Τράικοφσκι, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Νίκολα Γκρούεφσκι, ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της ΕΕ καθώς και πρεσβευτές πολλών δυτικοευρωπαϊκών χωρών.

    Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσχέρειες εξαιτίας των συγκρούσεων.

    Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υποστήριξε ότι θα πρέπει να καλυφθεί έλλειμμα, ύψους 173 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ο κ. Τράικοφσκι ζήτησε την εφαρμογή της συμφωνίας της Οχρίδας.

    [14] ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ - ΣΕΡΒΙΑΣ

    Ποντγκόριτσα, 5 Δεκεμβρίου 2001 (19:58 UTC+2)

    Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου αποδέχθηκε την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για επανέναρξη του διαλόγου με στόχο τη διευθέτηση των σχέσεων Σερβίας - Μαυροβουνίου.

    "Η κυβέρνηση είναι σύμφωνη στο διάλογο για τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων Μαυροβουνίου - Σερβίας να εξεταστούν οι δυνατότητες αναδιάρθρωσης της ομοσπονδίας και οι πιθανές συνέπειες κατάργησής της", επισημαίνεται σε ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου.

    Η κυβέρνηση της Ποντγκόριτσα αποδέχθηκε επίσης ο διάλογος να διεξαχθεί παρουσία του ύπατου εκπροσώπου της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας της Ε.Ε. Χαβιέρ Σολάνα.

    [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ

    Τίρανα, 5 Δεκεμβρίου 2001 (19:50 UTC+2)

    Οι υπουργοί Εσωτερικών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είχαν σήμερα συνομιλίες στα Τίρανα σχετικές με τον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος, του λαθρεμπόριου και της τρομοκρατίας.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αλβανικού υπουργείου Δημόσιας Τάξης οι υπουργοί Εσωτερικών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης τόνισαν την σημασία της περαιτέρω συνεργασίας στον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος το οποίο αποτελεί κίνδυνο για όλες τις χώρες της περιοχής.

    Οι υπουργοί Εσωτερικών της Αλβανίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Γιουγκοσλαβίας και της Κροατίας χαρακτήρισαν πολύ σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος την συνάντηση στα Τίρανα η οποία θα θέσει σε εφαρμογή τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    [16] ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΙΤΑΛΟΥ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

    Τίρανα, 5 Δεκεμβρίου 2001 (19:44 UTC+2)

    Ο υπουργός Αμυνας της Ιταλίας Αντόνιο Μαρτίνο ακύρωσε προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στα Τίρανα σύμφωνα με ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Αμυνας.

    Η επίσκεψη που ακυρώθηκε λόγω πολιτικών υποχρεώσεων του υπουργού αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον.

    [17] Ε.ΚΑΤ.Ο: ΕΞΙ "ΒΗΜΑΤΑ" ΓΙΑ ΣΩΣΤΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

    Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2001 (19:41 UTC+2)

    Εξι "βήματα" για να σχεδιάσουν έξυπνα οι καταναλωτές τις αγορές τους, περιορίζοντας τις δαπάνες τους, δείχνει η Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση (Ε.ΚΑΤ.Ο). Το πρώτο βήμα που πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές είναι να μην "φορτώνουν" την πιστωτική τους κάρτα.

    Το δεύτερο βήμα αφορά στον καθημερινό υπολογισμό των δαπανών, ο οποίος μπορεί να μειωθεί με τη δημιουργία μιας λίστας των προϊόντων που επιθυμούν να αγοράσουν οι καταναλωτές.

    Οταν έρθει ο λογαριασμός της πιστωτικής κάρτας - συμβουλεύει η Ε.ΚΑΤ.Ο - ο καταναλωτής θα πρέπει να τον ελέγξει προσεκτικά για να βεβαιωθεί πως το ποσό που αναγράφεται είναι το σωστό. Καθώς οι καταναλωτές ετοιμάζονται να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους, θα ήταν καλό να βεβαιωθούν ότι θα αρχίσουν από αυτούς με υψηλότερο επιτόκιο, ώστε να διατηρήσουν την πληρωμή των τόκων όσο χαμηλότερα γίνεται.

    Οι καταναλωτές πριν κάνουν οποιαδήποτε πληρωμή στην τράπεζα, πρέπει να ερευνήσουν προσεκτικά το ενδεχόμενο να έχουν πέσει τα επιτόκια στον συγκεκριμένο φορέα που συνεργάζονται. Πολλές τράπεζες προσφέρουν τη δυνατότητα στους "καλούς" πελάτες τους να διαπραγματευτούν ευνοϊκότερο επιτόκιο.

    Πριν από την "επίθεση" στα μαγαζιά, οι καταναλωτές καλό είναι να ξεκινήσουν προετοιμάζοντας την εορταστική λίστα, να κόψουν τα περιττά έξοδα και να σημειώσουν τα ακριβή ποσά που διαθέτουν.

    Επίσης, μπορούν να εκμεταλλευθούν τις προσφορές πιστωτικών καρτών για εξόφληση σε άτοκες δόσεις, όπως και να αποκτήσουν πιστωτικές κάρτες που εκδίδουν μεγάλα καταστήματα δίνοντας στο χρήστη τη δυνατότητα να κερδίσουν από τις αγορές τους σε αυτά.

    [18] ΘΥΜΑ ΑΠΑΓΩΓΗΣ 34ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ

    Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2001 (19:35 UTC+2)

    Μαζί με την οικογένεια του βρίσκεται μετά από δύο μήνες ο 34χρονος επιχειρηματίας από την Αθήνα Γιάννης Ζόνας, που είχε πέσει θύμα απαγωγής στις 2 Οκτωβρίου.

    Την ημέρα της απαγωγής του κατευθύνονταν με το τζιπ του από τον Πειραιά, όπου βρίσκεται η έδρα της οικογενειακή επιχείρησης στο σπίτι του στην Εκάλη, ενώ τον ακολουθούσε ένα κλειστό φορτηγάκι. Οταν τα αυτοκίνητα έφτασαν στη διασταύρωση της οδού Πέτρου Ράλλη με τη λεωφόρο Κηφισού, το φορτηγάκι συγκρούστηκε με το πίσω μέρος του τζιπ. Οταν ο Γιάννης Ζόνας κατέβηκε από το τζιπ δύο άντρες που φορούσαν καπέλα τζόκεϊ και γυαλιά τον χτύπησαν στο κεφάλι, τον έβαλαν στο φορτηγάκι και τον οδήγησαν στο σπίτι όπου κρατούνταν

    Οπως είπε στην αστυνομία, τις πρώτες μέρες φορούσε κουκούλα, ενώ τις υπόλοιπες είχε δεμένα τα μάτια με επίδεσμο και φορούσε χειροπέδες. Τόνισε, δε, ότι του έδιναν φαγητό μια φορά την ημέρα, το μεσημέρι και δεν τον κακομεταχειρίστηκαν

    Το ίδιο βράδυ οι απαγωγείς επικοινώνησαν τηλεφωνικά με την οικογένεια 34χρονου και ζητούσαν ως λύτρα 3εκ. δολάρια, αλλά τελικά το ποσό κατέβηκε στο 1 εκ. δολάρια.

    Το ραντεβού για την παράδοση των λύτρων ορίστηκε για το βράδυ της περασμένης Δευτέρας. Ο πατέρας του επιχειρηματία έβαλε σε μια τσάντα το 1 εκ. δολάρια. Με τα τηλεφωνήματα τους οι απαγωγείς άλλαζαν συνεχώς το μέρος του ραντεβού και η περιπλάνηση του πατέρα κράτησε έξι ολόκληρες ώρες. Τελικά τα χρήματα παραδόθηκαν στην γέφυρα της Ιεράς Οδού στον Κηφισό.

    Χτες στις 6.30 το απόγευμα οι απαγωγείς άφησαν ελεύθερο τον 34χρονο σε ερημική περιοχή στην Παλλήνη. Από εκεί πήρε ταξί και πήγε στο σπίτι του στην Εκάλη, από όπου οδηγήθηκε στην Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής προκειμένου να καταθέσει λεπτομέρειες.

    [19] ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΖΗΤΗΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ ΤΟΥ ΤΟΥΝΤΟΡ

    Βουκουρέστι, 5 Δεκεμβρίου 2001 (19:34 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Το Κόμμα της Μεγάλης Ρουμανίας (PRM) ζήτησε από την γερουσία της χώρας να απολογηθεί για την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Βαντίμ Τουντόρ και να επιστραφεί το δικαίωμα της πολιτικής ασυλίας στον πολιτικό.

    Ηγέτες του PRM ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν τις νομικές διαδικασίες εναντίον του γενικού εισαγγελέα Τζόιτα Τανάσε και του υπουργού Δικαιοσύνης Ρόντιτσα Στανόιου με την κατηγορία της διάδοσης λανθασμένων πληροφοριών, προσβολών και συκοφαντιών.

    Συγκεκριμένα το κόμμα θεωρεί ότι ο γενικός εισαγγελέας και ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ρουμανίας έχουν επηρεάσει αρνητικά τη δημόσια εικόνα του κ. Τουντόρ αλλά και του κόμματος.

    Σημειώνεται ότι το σκάνδαλο ξέσπασε στις 14 Σεπτεμβρίου όταν ο κ. Τουντόρ δήλωσε δημοσίως ότι στην Ρουμανία εκπαιδεύονται μέλη της οργάνωσης Χαμάς.

    Ύστερα από σχετικό ψήφισμα της γερουσίας της χώρας ο κ. Τουντόρ θα παραπεμφθεί σε δίκη για τη διάδοση λανθασμένων πληροφοριών στις 29 Νοεμβρίου.

    [20] Η ΕΕ ΘΕΛΕΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Βρυξέλες, 5 Δεκεμβρίου 2001 (19:23 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρεί ότι η Παλαιστινιακή Αρχή και ο ηγέτης της Γιάσερ Αραφάτ είναι σύμμαχοι του Ισραήλ στον αγώνα του για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την επικράτηση της ειρήνης.

    Εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι η κυβέρνηση και ο λαός του Ισραήλ χρειάζονται έναν σύμμαχο στον αγώνα τους για την καταπολέμηση των διακρίσεων και την επικράτηση της ειρήνης και αυτός ο σύμμαχος είναι η Παλαιστινιακή Αρχή και ο Αραφάτ.

    Η Κομισιόν ανέφερε ότι θα δώσει 7.5 εκατομμύρια Ευρώ ανθρωπιστική βοήθεια στα θύματα των συγκρούσεων στην Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας. Με τη βοήθεια αυτή θα διανεμηθεί φαγητό σε 217.000 οικογένειες Παλαιστινίων.

    Ο.Κ.

    [21] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΠΑΡΒΑΝΟΦ-ΣΑΞΚΟΜΠΟΥΡΓΚΟΤΣΚΙ

    Σόφια, 5 Δεκεμβρίου 2001 (19:21 UTC+2)

    Ο νέος πρόεδρος της Βουλγαρίας Γκεόρκι Παρβάνοφ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Συμεών Σαξκομπουργκότσκι προκειμένου να θέσουν τις προτεραιότητες της πολιτικής που θα ακολουθήσουν στο μέλλον.

    "Το βασικό θέμα των συνομιλιών ήταν η κοινή προσπάθεια για την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση" είπε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο κ. Παρβάνοφ.

    Οι δυο άντρες συμφώνησαν να εργαστούν για την ένταξη της Βουλγαρίας το συντομότερο δυνατόν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

    Συμφωνήθηκε ακόμη να μην γίνουν αλλαγές στις ειδικές υπηρεσίες και τις διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό μέχρι τις 22 Ιανουαρίου οπότε θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του ο νέος πρόεδρος της χώρας Παρβάνοφ.

    Ο.Σ.

    [22] ΠΑΚΕΤΟ 1,5 ΕΚ. ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΤΟΝ ΟΤΕ

    Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2001 (19:18 UTC+2)

    Πακέτο 1,5 εκατομμυρίων μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς μεταβιβάστηκε σήμερα από την τράπεζα στον ΟΤΕ.

    Η συναλλαγή εντάσσεται στο πλαίσιο της παλαιότερης συμφωνίας Πειραιώς-ΟΤΕ για την εξαγορά της ΟΤΕ Leasing από την Πειραιώς Leasing.

    H μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στο κλείσιμο της συνεδρίασης βρέθηκε στα 10,18 ευρώ, καταγράφοντας σημαντικά κέρδη της τάξης του 4,52%. Με οριακές απώλειες (-0,31%), στα 19,24 ευρώ, έκλεισε η μετοχή του ΟΤΕ.

    [23] ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΕΞΑΡΧΟΥ ΜΕ ΕΟΚ ΚΑΙ ΕΣΑΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 5 Δεκεμβρίου 2001 (19:07 UTC+2)

    Υπό την προεδρεία του ΓΓΑ, Νίκου Εξαρχου συνεχίστηκε σήμερα ο διάλογος που γίνεται με πρωτοβουλία της Πολιτείας για το θέμα που έχει προκύψει στο χώρο του μπάσκετ. "Συνεχίσαμε σήμερα τη συζήτηση για όλα τα θέματα της ατζέντας. Σε άλλα προχωρήσαμε σε βάθος, ενώ για άλλα κάναμε τις πρώτες εκτιμήσεις. ΕΟΚ και ΕΣΑΚΕ κατέθεσαν έγγραφα σχετικά με το θέμα της διαιτησίας", τόνισε ο κ. Εξαρχος και συνέχισε: "Συμφωνήθηκε ότι, εκτός των θεμάτων της ατζέντας, πρέπει να συζητηθεί γιατί δεν πάει καλά το μπάσκετ τα τελευταία χρόνια. Δηλαδή να δούμε τα αίτια και τις ρίζες του προβλήματος και μετά να προχωρήσουμε σε αποφάσεις για τα θέματα που έχουμε βάλει στην ατζέντα".

    Ο κ. Εξαρχος πήρε θέση και για την κόντρα μεταξύ του ΕΣΑΚΕ και της ΕΟΚ. "Ο ΕΣΑΚΕ θέλει επαγγελματική διαιτησία, ενώ η ΕΟΚ θέλει ερασιτεχνική. Υπάρχει ακόμα το θέμα των αποκλεισμένων διαιτητών, δηλαδή αν θα πρέπει ή όχι να αξιολογηθούν, καθώς και το θέμα των Πολωνών ή άλλων παικτών που προέρχονται από χώρες που είναι υπό ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για το τελευταίο θέμα θα πρέπει να ακολουθείται μια ενιαία πολιτική. Οι αποφάσεις του ΑΣΕΑΔ να είναι ομοιόμορφες για να μη δημιουργούνται προβλήματα.

    Το Περιστέρι έχει το δικαίωμα να επαναφέρει στο ΑΣΕΑΔ το θέμα του Πολωνού παίκτη. Οσον αφορά στο θέμα των τριών διαιτητών, η όποια απόφαση θα εφαρμοσθεί από τη νέα σεζόν".

    Από την άλλη ο γενικός γραμματέας της ΕΟΚ, Πέτρος Καπαγέροφ τόνισε: Πιστεύουμε, ότι υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα, για τα οποία πρέπει να γίνει συζήτηση, ώστε να βρούμε λύσεις που θα δίνουν προοπτική στο άθλημα. Δεν αρνούμαστε ότι έχει πράγματι πρόβλημα. Για το θέμα του Βόϊτσικ, το πρόβλημα δεν είναι το γιατί δεν παίζει στο Περιστέρι, αλλά του αφελληνισμού του πρωταθλήματος. Το θέμα του Βόϊτσικ το αναφέρω ως παράδειγμα. Εμάς μας ενδιαφέρει το πρωτάθλημα να είναι ελληνικό".

    [24] ΣΑΣΣΟΝ: ΑΥΣΤΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

    Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2001 (19:07 UTC+2)

    Μέτρα αυτοάμυνας από επιθέσεις τρομοκρατών και αυστηρό μήνυμα χαρακτηρίζει τις επιθέσεις του Ισραήλ κατά παλαιστινιακών στόχων ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Νταβίντ Σασσόν, σε ανακοίνωσή του από την Ιερουσαλήμ, όπου αναρρώνει, μετά από χειρουργική επέμβαση.

    Ο πρέσβης εξηγεί ότι οι ισραηλινές επιχειρήσει δεν είχαν στόχο τον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, ούτε άμαχους Παλαιστίνιους, αλλά αποσκοπούν στο να σταλεί "αυστηρό μήνυμα σε εκείνους τους παράγοντες οργανώσεων της Παλαιστινιακής Αρχής που συνεργάζονται με τρομοκρατικές οργανώσεις ή δείχνουν ανοχή σε αυτές".

    Ο κ.Σασσόν υποστηρίζει ότι "ο Αραφάτ λέει ψέματα σε όλο τον ελεύθερο κόσμο σε ότι αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, όμως έχει γίνει αντιληπτή η μεγάλη πλάνη του" και προσθέτει ότι οι μεγάλες χώρες της Δύσης όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν καταστήσει σαφές πως πρέπει να σταματήσει η διγλωσσία και να καταπολεμηθούν οι τρομοκρατικές ομάδες "που οργανώνονται και ευημερούν στα εδάφη του".

    Καταλήγοντας, τονίζει ότι "ο Γιασέρ Αραφάτ είτε δεν μπορεί ή δεν θέλει να ελέγξει τη δράση των ακραίων παλαιστινιακών τρομοκρατικών οργανώσεων. Σε κάθε περίπτωση όμως, σαν πρόεδρος των Παλαιστινίων, που θέλει να γίνει μία ημέρα ηγέτης ενός κράτους και να θεωρείται αξιόπιστος από το Ισραήλ και την παγκόσμια κοινότητα, η ευθύνη βαραίνει τον ίδιο" και προειδοποιεί πως "εάν δεν ελέγξει τις εξτρεμιστικές οργανώσεις και εκείνα τα μέλη του δικού του κινήματος (Φατάχ, Τανζίμ, Δύναμη 17) που συνεργάζονται μαζί τους σε επιθέσεις εναντίον αθώων Ισραηλινών πολιτών, δυστυχώς θα αναγκαστούμε να το κάνουμε εμείς".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 5 December 2001 - 19:13:55 UTC