Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-10-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΕ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ "ΟΧΙ" ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΕΣ
  • [02] ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΛΑΦΘ
  • [03] ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: 12 ΑΜΑΧΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ
  • [04] ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [05] Ο ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΕΞΗΛΘΕ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
  • [06] Ο ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
  • [07] ΜΗΝΥΜΑ ΚΛΗΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
  • [08] ΜΕΛΕΤΑΤΑΙ Η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΜΕ ΑΛΛΟΝ ΝΕΟ
  • [09] ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ & ΘΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ Α/Κ
  • [10] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [11] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [12] ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
  • [13] ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ ΣΤΙΣ
  • [14] Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΜΠΧΑΖΙΑ
  • [15] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ ΣΕ ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ
  • [16] ΚΡΙΣΙΜΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΗΣ Ο.Α
  • [17] Ο ΣΠ. ΒΟΥΓΙΑΣ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [18] ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΥΨΟΥΣ 2,5 ΔΙΣ. ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ 2001 Η MLS
  • [19] Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ - ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥΣ - ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [20] ΤΗΝ 1η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ Η FILOXENIA 2001
  • [21] ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ Ν.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ
  • [22] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΔΥΝΑΜΙΚΗ - ΕΝΟΤΗΤΑ - ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

  • [01] ΜΕ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ "ΟΧΙ" ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 28 Οκτωβρίου 2001 (14:05 UTC+2)

    Με τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 κορυφώθηκαν σήμερα οι τετραήμερες εορταστικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, τις οποίες τίμησε με την παρουσία του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.

    Στις εκδηλώσεις, τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση εκπροσώπησαν οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου και Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης.

    Στις 10.30 το πρωί, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο του Γ' Σώματος Στρατού.

    Στις 11.00, ενώπιον του κ.Στεφανόπουλου έγινε η παρέλαση των πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων, στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.

    Από την εξέδρα των επισήμων, την παρέλαση παρακολούθησαν ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Πεντελεήμων ο Β', ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Χρήστος Σαρτζετάκης, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, οι υπουργού Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης, Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος και Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, βουλευτές, ο γγ της προεδρίας της Δημοκρατίας, Κωστής Αιλιανός, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΕΛ.ΑΣ., γγ υπουργείων και περιφερειών, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο Κύπριος πρέσβης στην Ελλάδα, εκπρόσωποι ξένων δογμάτων, προξενικές, δικαστικές και πρυτανικές αρχές της πόλης.

    Το πέρας της παρέλασης ανέφερε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο έχων το γενικό πρόσταγμα, διοικητής της ΧΧ/ΤΘΜ, Ευστάθιος Κολιοκώτσης, τον οποίο ο κ.Στεφανόπουλος συνεχάρη για τη άψογη εμφάνιση των τμημάτων.

    Στη συνέχεια ο κ.Στεφανόπουλος χαιρέτησε και συνομίληση με τους ανάπηρους πολέμου και τους απόγονους των Μακεδονομάχων.

    Λίγο πριν αποχωρήσει από το χώρο της παρέλασης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Η σημερινή μέρα, 28 Οκτωβρίου, ήταν στη Θεσσαλονίκη όπως πάντοτε ένας λαμπρός εορτασμός, ο οποίος συντηρεί την εθνική μνήμη των μεγάλων πολεμικών γεγονότων του 1940-41, αλλά βεβαίως και του 1912-13. Ενισχύει το αίσθημα της εθνικής ασφάλειας και ενδυναμώνει το πατριωτικό φρόνημα, το οποίο πρέπει πάντοτε να κυριαρχεί στις καρδιές μας. Εύχομαι σε όλους υγεία και κάθε καλό. Χρόνια Πολλά".

    Στις 15.30 ο κ.Στεφανόπουλος θα αφιχθεί στον αερολιμένα "Μακεδονία", από όπου θα επιστρέψει με αεροσκάφος της ΟΑ στην Αθήνα.

    [02] ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΛΑΦΘ

    Θεσσαλονίκη, 27 Οκτωβρίου 2001 (21:58 UTC+2)

    "Η Ελλάδα θα συντηρεί ισχυρές και ετοιμοπόλεμες δυνάμεις όσο η Τουρκία θα συνεχίζει τις αβάσιμες διεκδικήσεις επί των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων", τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος στην ομιλία του στο δείπνο, που παρατέθηκε προς τιμήν του στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης (ΛΑΦΘ).

    "Το ανεπιθύμητο ενδεχόμενο εξακολουθεί να υπάρχει και θα εξακολουθήσει να υπάρχει, ενόσω η γειτονική μας χώρας δεν εγκαταλείπει τις αβάσιμες και παράνομες αξιώσεις και διεκδικήσεις εναντίον της χώρας μας", τόνισε προσθέτοντας ότι για αυτό υποβαλλόμεθα σε οικονομικές θυσίες προκειμένου να συντηρούμε ισχυρές και ετοιμοπολέμους δυνάμεις.

    "Πιστεύω απολύτως στη γενναιότητα του λαού μας και το πατριωτικό του φρόνημα, οποτεδήποτε ήθελε κληθεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στην πατρίδα, αλλά συγχρόνως πιστεύω ότι το φρόνημα και ο πατριωτισμός των στρατιωτών ενδυναμώνεται από τη συνείδηση του δικαίου μας, το οποίον είναι εκτός αμφισβητήσεως και εκτός αμφιβολίας. Στο πλαίσιο αυτό πιστεύω ότι μπορούν να ενταχθούν και οι ενημερωτικές αναλύσεις και εξηγήσεις των δικαιωμάτων μας και των δικαίων μας, τα οποία στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο, στις ισχύουσες διεθνείς συνθήκες και στην ελληνικότητα των περιοχών και νησίδων που οι γείτονες μας χωρίς κανένα υπαρκτό ή βάσιμο λόγο χρωματίζουν με χρώματα διαφορετικά από το λευκό και το γαλάζιο", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Επισήμανε δε ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ενημέρωση των οπλιτών σε εθνικά αλλά και σε κοινωνικά θέματα.

    "Ας μην λησμονούμε άλλωστε ότι τα θέματα, επί των οποίων η αμφισβήτηση μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση, δεν είναι τόσο απλά όσο υπήρξαν οι αιτίες πολέμου το 1912 ή το 1940. Η απολύτως αβάσιμη αμφισβήτηση των δικαιωμάτων μας επικαλείται διαστρεβλωτικώς τις διεθνείς συνθήκες, αρνείται τους σχετικούς χάρτες και προβάλλει επιχειρήματα σοβαρά, τα οποία όμως χρειάζονται εξηγήσεις και στοιχειώδεις αναλύσεις. Η ενημέρωση δηλαδή εμφανίζεται και εξ αυτού του λόγου αναγκαία", υπογράμμισε.

    Επίσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αναγκαιότητα του εκπαιδευτικού ρόλου που μπορούν να ασκήσουν οι ένοπλες δυνάμεις σε θέματα κοινωνικής συμπεριφοράς.

    "Ο στρατός είναι ένα πολύ καλό σχολείο, στο οποίο επιβάλλεται να διδάσκεται και να ενισχύεται ο πατριωτισμός, αλλά και άλλες αξίες και αρετές που μπορεί και πρέπει να θεωρηθούν κι αυτές πατριωτικές" κατέληξε ο κ. Στεφανόπουλος.

    Ο κ. Στεφανόπουλος καταδίκασε για μία ακόμη φορά κάθε τρομοκρατική και εγκληματική ενέργεια τονίζοντας οτι η Ελλάδα πράττει ό,τι είναι δυνατό για την εξάλειψη της τρομοκρατίας.

    Παρόντες στο δείπνο ήταν μέλη της κυβέρνησης, ο αρχηγός της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής και οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της πόλης.

    [03] ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: 12 ΑΜΑΧΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Καμπούλ, 28 Οκτωβρίου 2001 (14:26 UTC+2)

    Θέσεις των Ταλιμπάν στην Καμπούλ πλήττουν και σήμερα αμερικανικά αεροσκάφη, και μέχρι τώρα αναφέρεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους δέκα άμαχοι, εξαιτίας «κατά λάθος» βομβαρδισμού στο χωριό Χαν Αγκάχα.

    Το αραβικό κανάλι Αλ-Τζαζίρα, μετέδωσε ότι 12 άνθρωποι, εκ των οποίων εννέα παιδιά, σκοτώθηκαν το πρωί της Κυριακής όταν αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν μια συνοικία της Καμπούλ. Η οργάνωση Human Rights Watch ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 15 Αφγανοί χωρικοί έχασαν τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς κοντά στο Κανταχάρ τη βδομάδα που πέρασε.

    Στο μεταξύ, ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ αναχώρησε το βράδυ του Σαββάτου για περιοδεία στο Πακιστάν, την Ινδία, την Κίνα και τη Ρωσία με στόχο την ενίσχυση της διεθνούς συμμαχίας κατά της τρομοκρατίας και την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση στο Αφγανιστάν. Πρώτος σταθμός της περιοδείας του Σρέντερ είναι το Ισλαμαμπάντ, όπου ο γερμανός καγκελάριος θα συναντηθεί με τον πακιστανό πρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ.

    [04] ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Αθήνα, 28 Οκτωβρίου 2001 (10:36 UTC+2)

    Αισιόδοξη για την πορεία της νέας κυβέρνησης εμφανίζεται η επίτροπος της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Αννα Διαμαντοπούλου, σε συνέντευξή της στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», μερικές παρατηρήσεις της, ωστόσο, δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες:

    Για το πολυπρόσωπο σχήμα, υπενθυμίζει με νόημα ότι «ουκ εν τω πολλώ το ευ».

    Σε σχέση με το «σκληρό ροκ» (τη σκληρή αντιπαράθεση προς τη Ν.Δ.) του Κ. Λαλιώτη, δηλώνει ότι το αντιλαμβάνεται ως στάση απέναντι σε ένα μόνο συγκεκριμένο θέμα, διαφωνώντας μ' αυτό ως «συνολική πολιτική προσέγγιση» του ΠΑΣΟΚ.

    Σχολιάζοντας τη χαμηλή θέση του Γ. Παπανδρέου στην ψηφοφορία για το Ε.Γ., απαντά ότι «και ο Κ. Σημίτης έβγαινε στις χαμηλές θέσεις του Εκτελεστικού».

    Οσο για το Θ. Πάγκαλο, προβλέπει ότι, «αφού έχει απρόβλεπτη συμπεριφορά, δεν μπορεί να έχει και την κλασική εξέλιξη πολιτικού».

    Για τον Α. Τσοχατζόπουλο, αφού δεν διατήρησε το προφίλ του «ιδανικού δεύτερου» που πήρε μετά το συνέδριο του 1996, πρέπει «να ξαναβρεί το ρόλο που ταιριάζει στην ιστορία και στην προσωπικότητά του».

    ΕΡ.: Είστε η πρώτη σε ψήφους γυναίκα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, ξεπερνώντας ακόμη και τη Βάσω Παπανδρέου. Ομως αναδείχθηκαν και πολλά νέα στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Κ. Σημίτη. Σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός ετοιμάζει τη «διάδοχη κατάσταση»;

    ΑΠ.: Δεν νομίζω ότι μπορούμε να μιλάμε για «διάδοχη κατάσταση» και «μετασημιτική περίοδο», διότι η παρουσία του κ. Σημίτη σφραγίζεται από τρία πράγματα: Πρώτον, από τη νίκη του στις εκλογές. Δεύτερον, από τη σταθερή προτίμηση της κοινής γνώμης. Και, τρίτον, από την απόλυτη αποδοχή του στο συνέδριο, με 71%. Ομως είναι σαφές ότι μετά το συνέδριο έχουμε μια νέα γενιά στελεχών που επιβεβαίωσε ένα φυσικό φαινόμενο. Ενας οργανισμός για να ζήσει δεν αρκεί να έχει ρίζες. Πρέπει να έχει κλαδιά, φύλλα και βλαστάρια. Το συνέδριο, λοιπόν, κατέγραψε αυτή τη μοναδική ικανότητα του ΠΑΣΟΚ να μεταλλάσσεται, να ανανεώνεται και να προσαρμόζεται. Οσον αφορά τη δική μου σειρά εκλογής, είμαι έβδομη και νομίζω ότι δεν είναι πολιτικά σωστό να μετράμε χωριστά την εκλογή γυναικών και αντρών.

    ΕΡ.: Πώς αξιολογείτε ότι ο Α. Τσοχατζόπουλος, στο συνέδριο, στο Ε.Γ. και στο υπουργικό συμβούλιο, βρέθηκε σε χαμηλή σειρά;

    ΑΠ.: Νομίζω ότι μετά το συνέδριο του '96 ο Ακης δημιούργησε το προφίλ του «ιδανικού δεύτερου», δηλαδή του ανθρώπου που δέχεται το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας και που λειτουργεί για το κοινό καλό. Νομίζω, όμως, ότι την τελευταία περίοδο έγινε φορέας μιας προσπάθειας απόρριψης ή τουλάχιστον αμφισβήτησης της κοινής προσπάθειας, πράγμα το οποίο αποσταθεροποίησε σε δύσκολες στιγμές και την κυβέρνηση και την εικόνα του. Είναι βαθιά μου πεποίθηση ότι μπορεί να ξαναβρεί το ρόλο που ταιριάζει στην ιστορία και στην προσωπικότητά του.

    ΕΡ.: Θα ήθελα το σχόλιό σας για το γεγονός ότι ο Γ. Παπανδρέου, αν και ήταν δεύτερος στην Κ.Ε., για το Εκτελεστικό ήλθε μόλις 7ος.

    ΑΠ.: Τα μεγάλα σώματα, όπως το συνέδριο, απηχούν την κοινωνία. Τα μικρά σώματα, όπως η Κ.Ε., αποτυπώνουν τις συμμαχίες, τις ανάγκες αλλά και τις προσωπικές αντιπαλότητες της εξουσίας.

    ΕΡ.: Λέγεται ότι κάποιοι θέλησαν να τον «κοντύνουν»...

    ΑΠ.: Θα ήθελα να μην αποδεχθώ μακιαβελικής σύλληψης σενάρια. Αλλά, αν θυμηθούμε την ιστορία και μάλιστα την πολύ πρόσφατη του ΠΑΣΟΚ, θα δούμε ότι δεν αναδεικνύουν οι μηχανισμοί ηγεσίες, παρά μόνο όταν είναι σε σύμφωνη γνώμη με την κοινωνία. Να σας θυμίσω ότι ο Κ. Σημίης έβγαινε σε χαμηλές θέσεις του Εκτελεστικού.

    ΕΡ.: Το νέο κυβερνητικό σχήμα πιστεύετε ότι θα καλύψει τις απαιτήσεις των καιρών;

    ΑΠ.: Υπάρχουν θεσμικές αλλαγές, πολύ νέο αίμα αλλά και σαφής σφραγίδα του πρωθυπουργού και όχι των διάφορων ισορροπιών, όπως σε προηγούμενες περιπτώσεις. Αυτά εγγυώνται μια καλή αρχή. Πιστεύω, όμως, ότι τρία είναι τα στοιχεία στα οποία θα κριθεί η κυβέρνηση από την πρώτη μέρα. Το πρώτο είναι η ανάγκη στόχων σε κάθε υπουργείο, το δεύτερο η εσωτερική συνοχή της, που σημαίνει αλληλεπίδραση των πολιτικών μεταξύ τους και το τρίτο ο συντονισμός της. Για να θυμίσω παλαιότερους παραλληλισμούς, δεν αρκεί ο καλός μαέστρος. Χρειάζονται συνεργάσιμα βιολιά και ότι μια ορχήστρα παίζει το ίδιο κομμάτι. Είτε είναι κλασική μουσική -την οποία προτιμώ εγώ- είτε είναι ροκ.

    [05] Ο ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΕΞΗΛΘΕ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

    Λευκωσία, 28 Οκτωβρίου 2001 (14:38 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, εξήλθε σήμερα το πρωί από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου χθες είχε υποβληθεί σε λαπαροσκοπική

    χολοκυστεκτομή.

    Ο κ.Χριστόφιας εξήλθε λίγο μετά τις 11 σήμερα το πρωί, όπως δήλωσαν νοσοκομειακές πηγές.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [06] Ο ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

    Λευκωσία, 28 Οκτωβρίου 2001 (14:37 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, "είναι καλά και σήμερα θα επιστρέψει στο σπίτι του", δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος, Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος

    επισκέφθηκε σήμερα το πρωί τον κ. Χριστόφια στο νοσοκομείο.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας "είναι καλά και σήμερα θα επιστρέψει

    στο σπίτι του", δήλωσε ο κ.Κληρίδης, μετά την πανηγυρική δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη, στη Λευκωσία, με την ευκαιρία της επετείου της 28ης Οκτωβρίου του 1940.

    Ο κ.Κληρίδης επισκέφθηκε τον κ. Χριστόφια σήμερα το πρωί, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου χθες ο πρόεδρος της Βουλής υποβλήθηκε σε λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [07] ΜΗΝΥΜΑ ΚΛΗΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

    Λευκωσία, 28 Οκτωβρίου 2001 (14:37 UTC+2)

    "Η παγκόσμια ιστορία μας βρίσκει σήμερα σε μια περίοδο που ο κυπριακός ελληνισμός αγωνίζεται για την ελευθερία του" δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος, Γλαύκος Κληρίδης μετά την πανηγυρική δοξολογία, η οποία τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη, στη Λευκωσία, με την ευκαιρία της επετείου της 28ης Οκτωβρίου του 1940, χωροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

    Ο κ.Κληρίδης είπε ότι "ολόκληρος ο ελληνικός λαός γιορτάζει σήμερα τη μεγάλη επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ημέρα του ΟΧΙ της Ελλάδας, με τη μεγάλη ιστορική της σημασία", προσθέτοντας ότι "έχουμε τα παραδείγματα των προγόνων μας".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [08] ΜΕΛΕΤΑΤΑΙ Η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΜΕ ΑΛΛΟΝ ΝΕΟ

    Αθήνα, 28 Οκτωβρίου 2001 (14:26 UTC+2)

    Την αντικατάσταση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων με έναν νέο φόρο, στα πρότυπα άλλων κοινοτικών κρατών, μελετά η επιτροπή για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

    Οι προτάσεις που εξετάζονται, αφορούν παράλληλα και στην κατάργηση της φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων ενώ ένα δεύτερο σενάριο αφορά στην καθιέρωση ελάχιστου συντελεστή 2 έως 3%.

    Οι αλλαγές, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΒΗΜΑΤΟΣ, αναμένεται να οδηγήσουν στην επιβολή φόρου για την συνολική περιουσία του φορολογούμενου και κατά μια έννοια θα αποτελέσουν επέκταση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, που αφορά μόνον στα ακίνητα.

    Η εφαρμογή μιας τέτοιας απόφασης, θα οδηγήσει στην φορολόγηση όλων των περιουσιακών στοιχείων, η αξία των οποίων θα αθροίζεται ( αυτοκίνητο, σκάφος αναψυχής, σπίτι ) και αφού θα αφαιρείται ένα ορισμένο ποσόν ( αφορολόγητο), θα επιβάλλεται φόρος με έναν ελάχιστο συντελεστή.

    [09] ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ & ΘΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ Α/Κ

    Αθήνα, 28 Οκτωβρίου 2001 (14:13 UTC+2)

    Ενίσχυση ενεργητικού και θετικές αποδόσεις καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα στις επί μέρους κατηγορίες των αμοιβαίων κεφαλαίων, πλην αυτών διαχείρισης διαθεσίμων.

    Οι εξαγορές μεριδίων στα Α/Κ διαχείρισης διαθεσίμων εσωτερικού, περιόρισαν τελικά το συνολικό ενεργητικό κατά 201, 19 εκατ. Ευρώ, ενώ οι εκροές της αγοράς ξεπέρασαν τα 270 εκατ. ευρώ.

    Με βάση τα εβδομαδιαία στατιστικά στοιχεία της αγοράς αμοιβαίων κεφαλαίων που επεξεργάστηκε η Alpha Trust, οι υψηλές αρνητικές ροές στα Α/Κ διαχείρισης διαθέσιμων εσωτερικού, ύψους 293 εκατ. ευρώ, οδήγησαν τελικά στη μείωση του ενεργητικού κατά 2,84%, το οποίο διαμορφώθηκε κάτω από τα 10 δισ. ευρώ, στα 9,65 δισ. ευρώ.

    Η κατηγορία των μετοχικών Α/Κ στο σύνολό της, κατέγραψε άνοδο ενεργητικού και θετικές μέσες εβδομαδιαίες αποδόσεις.

    Στα μετοχικά Α/Κ εσωτερικού, σημειώθηκε αύξηση των υπό διαχείριση κεφαλαίων κατά 27,84 εκατ. ευρώ, στα 4,57 δισ. ευρώ και θετική μέση εβδομαδιαία απόδοση, της τάξης του 0,59%, με το γενικό δείκτη του ΧΑΑ, να αποκομίζει μεγαλύτερα κέρδη της τάξης του 0,88%. Οι εισροές, προσέγγισαν τα επίπεδα των 5,6 εκατ. ευρώ.

    Στα μετοχικά Α/Κ εξωτερικού και τα διεθνή, καταγράφηκαν θετικές αποδόσεις της τάξης του 2,40% και 2,98% αντίστοιχα, καθώς και συνολική αύξηση του ενεργητικού κατά 9,6 εκατ. ευρώ.

    Τα κεφάλαια των ομολογιακών Α/Κ εσωτερικού, ενισχύθηκαν κατά 15,17 εκατ. ευρώ, στα 4,9 δισ. ευρώ, ενώ θετικές αποδόσεις και αύξηση ενεργητικού, σημειώθηκε και στις κατηγορίες ομολογιακών Α/Κ εξωτερικού και διεθνών, με άνοδο 0,42% και 1,90% αντίστοιχα.

    Θετική ήταν η εικόνα και για τα μικτά εσωτερικού, με τα υπό διαχείριση κεφάλαια της κατηγορίας να ανέρχονται στα 3,34 δισ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 0,75% και με μέση εβδομαδιαία απόδοση, 0,39%.

    [10] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Τίρανα, 28 Οκτωβρίου 2001 (14:13 UTC+2)

    Οι εσωκομματικές εξελίξεις στο κυβερνών Σοσιαλιστικό κόμμα της Αλβανίας, είναι το κύριο θέμα των σημερινών εφημερίδων. Δίνεται συνέχεια στις τελευταίες δηλώσεις του προέδρου του σοσιαλιστικού κόμματος, Φατός Νάνο, σύμφωνα με τις οποίες στην ηγεσία του υπάρχει κρίση, η οποία εάν δεν λυθεί, τότε η Αλβανία οδεύει προς πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

    Η εφημερίδα ΚΟΧΑ ΓΙΟΝ, δημοσιεύει κύριο άρθρο με τίτλο, «ΝΑΝΟ: ή εγώ πρόεδρος της Δημοκρατίας, ή θα γίνει χαμός». Αναφερόμενη στην περιοδεία του Νάνο στο Δυρράχιο και το Αργυρόκαστρο, γράφει ότι σκοπός της περιοδείας του ήταν να πείσει την βάση του σοσιαλιστικού κόμματος, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα πρέπει να είναι ο ίδιος. Με τις δηλώσεις του Νάνο, αναφέρει η εφημερίδα ΚΟΧΑ ΓΙΟΝ, αυξάνονται οι πιθανότητες για πολιτική αποσταθεροποίηση, όχι μόνο στους κόλπους του σοσιαλιστικού κόμματος, αλλά γενικά στην πολιτική ζωή της Αλβανίας.

    Η εφημερίδα, Albania, για το ίδιο θέμα δημοσιεύει άρθρο με τίτλο, «Πως αντιδρούν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων στις δηλώσεις Νάνο», αναφέρεται στη δήλωση του Φασμίρ Μεντίου, σύμφωνα με την οποία η κριτική που ασκεί ο Νάνο, κατά της σημερινής κυβέρνησης, αποδεικνύει ξεκάθαρα την κρίση τόσο στους κόλπους του σοσιαλιστικού κόμματος, όσο και στην διακυβέρνησης της χώρας.

    Η καλύτερη λύση, είναι να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση εμπειρογνωμόνων, να γίνουν οι απαιτούμενες αλλαγές, κυρίως στον εκλογικό νόμο και να γίνουν πρόωρες εκλογές, υποστηρίζεται.

    Επίσης, η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του προέδρου του κόμματος Φιλελεύθερη Ένωση, Γκαοντόρ Λιάτσο, σύμφωνα με την οποία ο Νάνο, με την ιδέα του για πρόωρες εκλογές, δεν εννοεί τη διεξαγωγή τους τον επόμενο χρόνο, απειλεί την κυβέρνηση και κυρίως τον πρωθυπουργό, για μεγαλύτερη συνεργασία με το προεδρείο του σοσιαλιστικού κόμματος και ιδίως με τον πρόεδρό του.

    Παράλληλα, η εφημερίδα, Αlbania, δημοσιεύει άρθρο με τίτλο, «Η κρίση του σοσιαλιστικού κόμματος είναι και κρίση των θεσμών του Αλβανικού κράτους». Στο εν λόγω δημοσίευμα, τονίζεται μεταξύ άλλων ότι η κρίση στο σοσιαλιστικό κόμμα είναι πλήρης και βαθιά και δεν συνδέεται με τις κατηγορίες που κάνουν κάποια πρόσωπα σε αυτό το κόμμα, αλλά συνδέεται με την κακή διακυβέρνηση της χώρας. Η κρίση στους κόλπους του σοσιαλιστικού κόμματος, έχει μεταφερθεί τώρα σε κρίση των θεσμών και στο επίκεντρο βρίσκονται τώρα η κυβέρνηση, η Βουλή, το κυβερνών κόμμα, η δικαιοσύνη και όλοι οι πολιτικοί παράγοντες της χώρας. Η καλύτερη λύση είναι οι πρόωρες εκλογές, καταλήγει το δημοσίευμα της συγκεκριμένης εφημερίδας.

    Επιπλέον, η εφημερίδα Albania δημοσιεύει κύριο άρθρο με τίτλο, « Το αφεντικό της κατασκευαστικής εταιρίας Caravan, ο άνθρωπος του Μπιν Λάντεν». Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, οι ΗΠΑ έχουν παγώσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Άραβα, Γιασίν Καμπί, ο οποίος είναι επικεφαλής της CARAVAN.

    Για το ίδιο θέμα, η εφημερίδα ΓΚΑΖΕΤΑ ΣΚΙΠΤΑΡΕ, δημοσιεύει άρθρο με τίτλο, «Κλιμακώνεται η κρίση στους κόλπους του σοσιαλιστικού κόμματος»

    Η εφημερίδα ΚΟΡΙΕΡΙ δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Ο Νανο προς τη βάση του σοσιαλιστικού κόμματος». Σύμφωνα με άλλο άρθρο της εν λόγω εφημερίδας, με τίτλο, «ο Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, καλεί τον πρωθυπουργό Μέτα, στο Λονδίνο». Ο κ. Μέτα, αναμένεται να πραγματοποιήσει περί το τέλος Νοεμβρίου, επίσημη επίσκεψη στη Μεγάλη Βρετανία. Σύμφωνα με πηγές της ΚΟΡΙΕΡΙ, ο κ. Μπλέρ, αναμένεται να εκφράσει τη συμπαράστασή του προς τον κ. Μέτα, όχι μόνο ως επικεφαλή της κυβέρνησης, αλλά και για το ρόλο του στο σοσιαλιστικό κόμμα.

    Η ίδια εφημερίδα, δημοσιεύει και κύριο άρθρο με τίτλο, «η Τζοάνα Νάνο στη βίλα του δικτάτορα Χότζα»

    Η εφημερίδα ΖΕΡΙ Ι ΠΟΠΟΥΛΙΤ δημοσιεύει άρθρο με τίτλο» Ο Νανο συζητά με τη βάση του σοσιαλιστικού κόμματος».

    [11] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 28 Οκτωβρίου 2001 (13:47 UTC+2)

    Με βλέμμα γεμάτο υπερηφάνεια παρέλασαν σήμερα το πρωί οι μαθητές έντεκα δημοτικών σχολείων, εννέα γυμνασίων και έντεκα λυκείων της Αθήνας, ενώπιον του υπουργού Παιδείας Πέτρου Ευθυμίου και του δημάρχου Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλου. Στην παρέλαση πήραν μέρος μαθητές από σχολεία της Λευκωσίας, πρόσκοποι και μαθητές με ειδικές ανάγκες.

    «Με τις παρελάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μεταφέρεται διπλό μήνυμα: Στη Θεσσαλονίκη, καταδεικνύεται η στρατιωτική ισχύς της Ελλάδος, η οποία πάντα θα προασπίζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα με τρόπο αντάξιο των προγόνων. Στην Αθήνα, η νέα γενιά δείχνει δύναμη σε μια Ελλάδα ασφάλειας, προκοπής και ευημερίας», δήλωσε ο κ. Ευθυμίου, μετά τη λήξη της παρέλασης.

    Ο δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε, «Οι εθνικές επέτειοι αποτελούν ευκαιρία να επικαιροποιηθούν κάποια μηνύματα. Το μήνυμα της νεολαίας είναι ΄΄κάντε αυτήν την πατρίδα καλύτερη΄΄. ΄Αξιοι πρόγονοι που τιμούνται από άξιους συνεχιστές».

    Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Καλός, τόνισε ότι «το πνεύμα ομοψυχίας, αυταπάρνησης και αγωνιστικότητας χρειάζεται για σημερινούς ειρηνικούς αγώνες».

    Σημειώνεται ότι την παρέλαση παρακολούθησαν παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος και οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ και του ΔΗΚΚΙ Γ. Δημαράς.

    [12] ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

    Αθήνα, 28 Οκτωβρίου 2001 (13:38 UTC+2)

    «Το ομόθυμο ΟΧΙ και η εποποιία της τετράχρονης αντίστασης του ελληνικού λαού στην ιταλογερμανική φασιστική επίθεση σηματοδοτούν διαχρονικά μια κορυφαία ιστορική περίοδο συλλογικής έμπνευσης και μνήμης για τη χώρα μας» αναφέρει ο Συνασπισμός σε ανακοίνωσή του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940.

    Όπως τονίζει, πρόκειται για γεγονότα που έτυχαν διεθνούς αναγνώρισης και ιστορικής καταξίωσης στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία γιατί επηρέασαν την συλλογική συνείδηση των λαών και έχουν διακεκριμένη θέση ανάμεσα στις σημαντικές εξελίξεις, τις συγκρούσεις και τις ρήξεις που σφράγισαν τον 20ο αιώνα.

    Ακόμη σημειώνει πως «τα δραματικά γεγονότα που σηματοδότησε η τρομοκρατική ενέργεια της 11ης Σεπτεμβρίου και οι άμεσες και οι έμμεσες επιπτώσεις του πολέμου των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν δημιουργούν νέες δραματικές συνθήκες για την ανθρωπότητα που έχει νωπές τις ιστορικές μνήμες παγκόσμιων συρράξεων και βιώνει στην αυγή του 21ου αιώνα τραγικές εμπειρίες οικονομικών, κοινωνικών ανισοτήτων».

    Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ αναφέρει σε μήνυμα της ότι «εξήντα ένα χρόνια μετά το έπος του 1940, το λαϊκό ΟΧΙ εκείνης της 28ης Οκτωβρίου διατηρεί την επικαιρότητά του με τρόπο δραματικό. Το 1940 ο ελληνικός λαός δεν μπήκε σε διλήμματα».

    Και συνεχίζει λέγοντας: «Το ίδιο και στα χρόνια που αμέσως ακολούθησαν. Και σήμερα, ο λαός δεν πρέπει να υποκύψει στην απειλή "ή υποτάσσεσαι ή σε συντρίβω". Μπορεί να επιλέξει ο ίδιος το μέλλον που ανταποκρίνεται στα δικά του συμφέροντα».

    Το ΚΕΠ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι: «Οι επέτειοι έχουν αξία όταν επικαιροποιούν τα μεγάλα νοήματα της ιστορίας» και προσθέτει ότι «ο Ελληνισμός χρειάζεται νέα ηγεσία, νέα οράματα, νέες ιδέες».

    [13] ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΑΣ

    Θεσσαλονικη, 28 Οκτωβρίου 2001 (13:26 UTC+2)

    Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε σήμερα η παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 στη Θεσσαλονίκη, επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων για την απόδοση τιμής στις θυσίες και τους αγώνες των προγόνων για την ελευθερία της Ελλάδας.

    Την πολιτική και στρατιωτική παρέλαση με πεζοπόρα και μηχανοκίνητα τμήματα παρακολούθησε ο προέδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, ο υπουργός Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων ο Β', η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, με επικεφαλής τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Μανούσο Παραγιουδάκη, οι αρχηγοί ΓΕΝ και ΓΕΑ, του λιμενικού σώματος, της αστυνομίας, του πυροσβεστικού σώματος και άλλων επισήμων.

    Μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης, ο κ.Στεφανόπουλος δήλωσε ότι η σημερινή παρέλαση "τηρεί την εθνική μνήμη των μεγάλων πολεμικών γεγονότων 1940-41, αλλά βεβαίως και του 1912-13, ενισχύει το αίσθημα της εθνικής ασφάλειας και ενδυναμώνει το πατριωτικό φρόνημα, που πρέπει πάντοτε να κυριαρχεί στις καρδιές μας".

    Ο κ.Παπαντωνίου επεσήμανε ότι "η Ελλάδα στέλνει σήμερα ένα μήνυμα. Ενα μήνυμα ισχύος, ένα μήνυμα δύναμης, μίας δύναμης, που πέρα από την ισχυρή οικονομία που οικοδομήσαμε, πέρα από την ισχυρή κοινωνία που διαμορφώνουμε, στηρίζεται και στις ισχυρές ένοπλες δυνάμεις. Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε το σύγχρονο εξοπλισμό, την άρτια εκπαίδευση, το ακμαίο φρόνημα των Ελληνίδων, των Ελλήνων, που απαρτίζουν τις Ενοπλες δυνάμεις μας. Σήμερα είναι μία μέρα που όλοι οι Έλληνες δικαιούμαστε να νιώθουμε υπερήφανοι, υπερήφανοι για αυτό που έχουμε δημιουργήσει".

    Ο κ.Καραμανλής δήλωσε: "Οι μεγάλες ιστορικές επέτειοι είναι πηγή εθνικής αυτογνωσίας, αφύπνισης και έμπνευσης. Ειδικά στη σημερινή εποχή που το διεθνές περιβάλλον χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα και νευρικότητα, εμείς οι Ελληνες θα πρέπει να χαρακτηριζόμαστε από αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία και θετικό πνεύμα. Το πιστεύω και το πιστεύω βαθιά, οι Ελληνες στον αιώνα που άρχισε μπορούμε πολλά. Φτάνει να το πιστέψουμε εμείς οι ίδιοι, φτάνει ενωμένοι να κοιτάξουμε όλοι μαζί μπροστά".

    [14] Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΜΠΧΑΖΙΑ

    Τιφλίδα, 28 Οκτωβρίου 2001 (12:56 UTC+2)

    Τέσσερα αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα επιτέθηκαν σε περιοχή που ελέγχουν οι γεωργιανές δυνάμεις στην Αμπχαζία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας της Γεωργίας.

    Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι τέσσερα μαχητικά Su-25 και έξι ελικόπτερα Mi-24 βομβάρδισαν στόχους στο βουνό Μαρουχτσκί της περιοχής Κοντόρ Γκορτζ, ενώ η επίθεση διήρκεσε περίπου 20 λεπτά.

    Τα αεροσκάφη προσέγγισαν την περιοχή από το Σουχούμι, την πρωτεύουσα της Αμπχαζίας και επέστρεψαν από την ίδια κατεύθυνση. Ωστόσο, στην ανακοίνωση δεν γίνεται λόγος για θύματα, παρά μόνο ότι δεν υπήρξαν ζημίες στις στρατιωτικές βάσεις. Οι αρχές της Αμπχαζίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν την ανακοίνωση του υπουργείου.

    [15] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ ΣΕ ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ

    Σκόπια, 28 Οκτωβρίου 2001 (12:56 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τράικοφσκι, έφτασε σήμερα στην Ουκρανία για συνομιλίες με τον ομόλογό του, Λεονίντ Κούτσμα, ενόψει της συνάντηση στη Μόσχα με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Οι δύο άνδρες θα συζητήσουν την περαιτέρω συνεργασία σε πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικο-τεχνικό επίπεδο. Ο κ.Τράικοφσκι αρνήθηκε να σχολιάσει εάν θα συζητηθεί η επανάληψη προμήθειας όπλων από την Ουκρανία στην ΠΓΔΜ, υποστηρίζοντας ότι το θέμα αποτελεί "μόνο τμήμα" στρατιωτικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

    "Μέχρι στιγμής οι σχέσεις μας είναι εξαιρετικές και νομίζω ότι θα συνεχίσουμε τη συνεργασία" σε διάφορους τομείς, τόνισε κατά την άφιξή του ο Τράικοφσκι.

    Το Κίεβο προμήθευσε τα Σκόπια με όπλα, επιθετικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και τεθωρακισμένα, στις αρχές του έτους, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων των δυνάμεων ασφαλείας με τους Αλβανούς αντάρτες, αλλά μετά από πιέσεις των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι "μπλοκάρει" τις προμήθειες.

    Αγρότερα σήμερα ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ θα μεταβεί στη Μόσχα, όπου αύριο θα έχει συνάντηση με τον Πούτιν.

    [16] ΚΡΙΣΙΜΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΗΣ Ο.Α

    Αθήνα, 28 Οκτωβρίου 2001 (12:11 UTC+2)

    Εντός των επόμενων ημερών, αναμένεται να παραδοθεί στους αρμόδιους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Χριστοδουλάκη και Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χρήστο Βερελή, η εισήγηση του συμβούλου ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας, η οποία θα συνοδεύεται με δύο μελέτες για τα κρίσιμα ζητήματα του προσωπικού και των αεροσκαφών του εθνικού αερομεταφορέα.

    Οι επίσημες ανακοινώσεις αναφορικά με την τύχη της Ολυμπιακής Αεροπορίας, αναμένεται να γίνουν προς το τέλος της εβδομάδας, όπως αναφέρουν και δημοσιεύματα του τύπου.

    Ως πιθανότερο σενάριο φαίνεται αυτό της υπογραφής προσυμφώνου με την εταιρία ΑΧΟΝ, από την οποία το κλίμα που μεταδίδεται είναι θετικό. Η άλλη επιλογή της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον δεύτερο υποψήφιο για την εξαγορά του αερομεταφορέα (IAS).

    Ωστόσο, τις εξελίξεις θα καθορίσουν και τα συμπεράσματα των δύο μελετών που αφορούν το κόστος της εθελούσιας εξόδου προσωπικού της Ολυμπιακής, το οποίο δεν θα απορροφηθεί από τη «νέα» Ο.Α. (περίπου 1.800 άτομα), καθώς και την εικόνα του στόλου του αερομεταφορέα. Θεωρείται δεδομένο πως το όποιο κόστος της εθελούσιας εξόδου θα το επωμιστεί το δημόσιο.

    [17] Ο ΣΠ. ΒΟΥΓΙΑΣ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Αθήνα, 28 Οκτωβρίου 2001 (12:11 UTC+2)

    Την εκτίμηση για επιστροφή στο δικομματικό σύστημα έκανε ο υφυπουργός Μεταφορών, Σπύρος Βούγιας, σε συνέντευξή του στον "Τύπο της Κυριακής".

    Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό αποτελεί πρόβλημα και ζητούμενο των μικρών κομμάτων, που λειτούργησαν "αμυντικά, κλειστοφοβικά και με εσωστρέφεια" και όχι των μεγάλων κομμάτων.

    Για τα δεδομένα στον Συνασπισμό υποστηρίζει ότι δεν είναι πλέον το ΚΚΕ Εσωτερικού "που αγαπήσαμε", όπως και το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αυτό του '80, επισημαίνοντας ότι κάθε φορά θα πρέπει να εξετάζονται οι μεταλλάξεις προσώπων ή κομμάτων.

    Εξάλλου, ο κ.Βούγιας δεν απέκλεισε την πιθανότητα να διεκδικήσει το δήμο Θεσσαλονίκης, αν του προταθεί.

    [18] ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΥΨΟΥΣ 2,5 ΔΙΣ. ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ 2001 Η MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 28 Οκτωβρίου 2001 (12:11 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι οι ενοποιημένες πωλήσεις της MLS Πληροφορική θα ξεπεράσουν στο σύνολο του 2001 τα 2,5 δισ. δρχ. και τα κέρδη θα κυμαίνονται μεταξύ των 800-900 εκατ. δρχ., διατύπωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Γιάννης Καματάκης.

    Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της εταιρίας, στο πρώτο εξάμηνο του 2001, κατέγραψε αύξηση της τάξης του 140% και ανάλογη τροχιά διέγραψαν και τα καθαρά κέρδη προ φόρων του ομίλου, αφού αυξήθηκαν κατά 85% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

    Αναφορικά με τα οικονομικά αποτελέσματα της μητρικής εταιρίας, στο πρώτο εξάμηνο του 2001 σημείωσε αύξηση στα καθαρά της κέρδη κατά 35% και ανήλθαν στα 200 εκατ. δρχ. έναντι 148 εκατ. δρχ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και οι πωλήσεις ανήλθαν στα 405 εκατ. δρχ. έναντι 398 εκατ. δρχ. πέρυσι. Ο κύκλος εργασιών μαζί με τα άλλα έσοδα εκμετάλλευσης, παρουσίασαν αύξηση 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

    Αναφορικά με τις νέες δραστηριότητες της εταιρίας, εξέχουσα θέση ανάμεσα σε αυτές κατέχει η υλοποίηση σημαντικού project στον τομέα της ηλεκτρονικής εκπαίδευσης, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά το Νοέμβριο και θα απευθύνεται σε όλους τους μαθητές της χώρας ανεξάρτητα από το αν είναι κάτοχοι ηλεκτρονικού υπολογιστή ή όχι.

    Επίσης η εταιρία δραστηριοποιείται στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, στοχεύοντας στην ανάπτυξη ενός ευφυούς πράκτορα που θα καθοδηγεί το χρήστη κατά την αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο, καθώς και στον χώρο της γλωσσικής τεχνολογίας με ιδιαίτερη έμφαση στη φιλικότερη διασύνδεση ανθρώπου - μηχανής. Παράλληλα συνεχίζει την ανάπτυξη νέων προηγμένων τίτλων σε CD-ROM και DVD-ROM, σύμφωνα με το επενδυτικό της πρόγραμμα.

    [19] Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ - ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥΣ - ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Αθήνα, 28 Οκτωβρίου 2001 (12:10 UTC+2)

    Ως μεγάλο αναπτυξιακό επιχείρημα της Ελλάδας και ως στόχο των επόμενων ετών χαρακτήρισε την προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στο "Εθνος της Κυριακής".

    Ο κ. Βενιζέλος υποστηρίζει ότι οι υφυπουργοί πρέπει να έχουν ουσιαστικές αρμοδιότητες, σύμφωνα άλλωστε με τις εντολές του πρωθυπουργού, και θα ασκούν μέρος αρμοδιότητας αντίστοιχου υπουργείου υπό την εποπτεία του υπουργού.

    Για τη νέα κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο κ.Σημίτης θέλησε να δώσει την ευκαιρία σε περισσότερους να δείξουν τις ικανότητές τους στο πεδίο της κυβερνητικής πρακτικής.

    [20] ΤΗΝ 1η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ Η FILOXENIA 2001

    Θεσσαλονίκη, 28 Οκτωβρίου 2001 (12:10 UTC+2)

    Νούμερο ένα εκθεσιακό γεγονός για την προβολή της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, φιλοδοξεί να αποτελέσει και φέτος η 17η Διεθνής Έκθεση τουρισμού PHILOXENΙΑ 2001, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, στο διάστημα 1-4 Νοεμβρίου του 2001.

    Η έκθεση, τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν την 1η Νοεμβρίου, στις 6:30 το απόγευμα στο συνεδριακό κέντρο Ιωάννης Βελλίδης, θα αναπτυχθεί σε οκτώ περίπτερα της ΔΕΘ, καταλαμβάνοντας μικτό εκθετήριο χώρο, περίπου 21.000 τετραγωνικών μέτρων. Το σύνολο των εκθετών, ανέρχεται σε 658, έναντι 642 πέρυσι.

    Από το σύνολο των εκθετών, οι 512 είναι Έλληνες, εκ των οποίων 253 άμεσοι και 259 έμμεσοι και οι 146 ξένοι, προερχόμενοι από 29 χώρες. Οι χώρες προέλευσης των άμεσων ξένων εκθετών, οι οποίοι είναι 15, είναι μεταξύ άλλων η Αίγυπτος, Βουλγαρία, Γερμανία, Ιορδανία, Ιράκ, Ισπανία, Ιταλία , Κύπρος και Μεγάλη Βρετανία.

    Οι έμμεσοι ξένοι εκθέτες, που θα συμμετάσχουν στη φετινή έκθεση και οι οποίοι είναι 131, προέρχονται μεταξύ άλλων, από την Αρμενία, την Αυστρία, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Σλοβακία, τη Σουηδία, την Τουρκία, την Τσεχία, την Τυνησία και τη Φιλανδία.

    Οι άμεσες ξένες κρατικές συμμετοχές, είναι 11, μεταξύ των οποίων για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Τουρκία. Παράλληλα, το "παρών" θα δώσει και φέτος η Ένωση Ευρωπαϊκών Εκθέσεων (EETFA), η οποία εκπροσωπεί 20 μέλη της, διοργανωτές Τουριστικών Εκθέσεων σε όλη την Ευρώπη.

    Η διοίκηση της HELEXPO, έχει προσκαλέσει και φέτος εκαντοντάδες Έλληνες και Ξένους tour operators, ενώ ήδη έχουν αποδεχτεί την πρόσκληση, εμπορικοί επισκέπτες από τη Ρουμανία, Τουρκία, Ισραήλ, Ιταλία, Αυστρία, Γερμανία, Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία, Μεγάλη Βρετανία, Κύπρο, Ιράν και Ρωσία.

    Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης, θα πραγματοποιηθούν και διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις.

    Με αφορμή τον χαρακτηρισμό του 2002 ως έτους Οικοτουρισμού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, το υπουργείο Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, διοργανώνει κατά το πρώτο διήμερο λειτουργίας της έκθεσης, συνέδριο με διεθνείς συμμετοχές και θέμα: «Η ανάπτυξη του Οικοτουρισμού: Η διεθνής εμπειρία και η περίπτωση της Ελλάδας». Το συνέδριο, έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.

    Παράλληλα, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων, ο Σύνδεσμος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ), θα πραγματοποιήσει από τις 31 Οκτωβρίου ως και την 1η Νοεμβρίου, σεμινάρια για τα ταξίδια κινήτρων, υπό την αιγίδα του Society of Incetive (SITE). Τα σεμινάρια θα τα παρακολουθήσουν ταξιδιωτικοί πράκτορες και αναμένεται να μιλήσουν σε αυτά, αλλοδαποί εισηγητές διεθνούς φήμης, μέλη του SITE, έδρα του οποίου είναι η Νέα Υόρκη.

    Υπενθυμίζεται ότι την PHILOXENIA 2001 διοργανώνει η HELEXPO, υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, ενώ επισημαίνεται ότι οι δύο πρώτες ημέρες της λειτουργίας της, είναι αφιερωμένες αποκλειστικά στους εμπορικούς επισκέπτες, προκειμένου να προχωρήσουν απερίσπαστοι στις επιχειρηματικές τους επαφές.

    [21] ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ Ν.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ

    Αθήνα, 28 Οκτωβρίου 2001 (12:10 UTC+2)

    Σε λεπτομερείς ανακοινώσεις για τις προτεραιότητες, στις οποίες θα δώσει βαρύτητα, αναμένεται να προχωρήσει εντός της εβδομάδας ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης.

    Μεταξύ των ανακοινώσεων, περιλαμβάνεται η προεργασία για την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού, ο οποίος θα στηριχθεί σε μικρότερη πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ για τον επόμενο χρόνο.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ, θα αναφέρεται φέτος στο 4,5% και το 2003 στο 3,8%, έναντι 4% που είχε προβλέπει ο νυν υπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου.

    Για την επίτευξη των στόχων, αναμένεται να γίνουν περικοπές δαπανών, οι οποίες ενδεχομένως να φθάσουν και μέχρι τα 100 δισ. δρχ. και θα αφορούν καταναλωτικές δαπάνες.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης, αναμένεται να προχωρήσει και στην ανακοίνωση μέτρων που θα αφορούν στην τόνωση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και τη βελτίωση της χρηματιστηριακής νομοθεσίας.

    Η απασχόληση, ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη σε συνδυασμό με τη σταθερότητα, αποτελεί το τρίπτυχο, στο οποίο θα βασιστεί η φιλοσοφία της νέας οικονομικής πολιτικής και του νέου υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Χριστοδουλάκη.

    Η σταθερότητα της οικονομίας, σύμφωνα με τους συνεργάτες του κ. Χριστοδουλάκη, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιτυχία της οικονομίας και αυτό συνεπάγεται περιορισμό των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού.

    Ένα από τα βασικότερα εργαλεία της ριζικής διαρθρωτικής αλλαγής, θεωρείται από το νέο υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, οι αποκρατικοποιήσεις, καθώς μέσω αυτών, δημιουργούνται νέες αγορές και νέες επιχειρήσεις, οι οποίες εντείνουν τον ανταγωνισμό, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται και νέες θέσεις απασχόλησης.

    Πάντως, όπως υποστηρίζει ο κ. Χριστοδουλάκης, για να έχουν αποτέλεσμα οι αποκρατικοποιήσεις, θα πρέπει να συνοδεύονται από τις απελευθερώσεις των αγορών, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει εξαντλήσει όλα τα αναπτυξιακά και άλλα εργαλεία οικονομικής πολιτικής, που διαθέτει, όπως είναι μεταξύ άλλων η διαμόρφωση νέων υπηρεσιών, η εισαγωγή νέων τεχνολογιών και η κινητοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.

    [22] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΔΥΝΑΜΙΚΗ - ΕΝΟΤΗΤΑ - ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 28 Οκτωβρίου 2001 (12:09 UTC+2)

    Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ανέδειξε τη δυναμική, την ενότητα και τη δυνατότητα ανανέωσης του κόμματος, υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε σήμερα στο «Εθνος της Κυριακής».

    Ο κ.Παπανδρέου υποστηρίζει ότι στο Συνέδριο εκφράστηκε η βούληση για «ριζοσπαστική τομή στον τρόπο λειτουργίας του» και τόνισε ότι η κυβέρνηση διαθέτει αξιόλογα στελέχη και συγκεκριμένο έργο.

    Αναφερόμενος στο τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ επισημαίνει ότι προκάλεσε ένα ρευστό διεθνές σκηνικό, για το οποίο καταθέτονται σκέψεις και αρχές και αναφέρεται στις πρωτοβουλίες της Ελλάδα στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΟΗΕ. Για τη σχέση του με τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Κώστα Λαλιώτη, υποστηρίζει ότι είναι σχέση ετών «σε κοινούς αγώνες».


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 28 October 2001 - 19:14:05 UTC