Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-10-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] [02] ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΣΗΜΕΡΑ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [03] ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ 2002
  • [04] ΜΕ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΣΚΗΣΗ
  • [05] ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ Ο ΣΕΖΕΡ
  • [06] KOMIΣΙΟΝ: ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟΥ 2000 ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η
  • [07] ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΒΟΥΛΗ
  • [08] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΘΗΝΑ 2004
  • [09] ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΔΕ ΔΙΝΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΝΤΕΝ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ
  • [10] ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Η ΝΔ ΠΕΦΤΕΙ ΣΕ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΕΙΣ
  • [11] ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ
  • [12] H ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ
  • [13] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΓΙΑ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [14] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΕΔ ΕΣΤΕΙΛΕ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ
  • [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΖΩΗ - ΣΒΙΜΕΡ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [16] ΓΚΕΟΑΝΑ: ΕΥΝΟΪΚΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
  • [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΒΙΤΣ - ΧΕΚΕΡΟΥΠ ΣΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ
  • [18] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΟΛΑΝΑ - ΠΑΤΕΝ ΣΕ ΠΓΔΜ ΚΑΙ ΠΡΙΣΤΙΝΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ
  • [19] ΠΑΤΕΝ: ΜΙΑ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΤΑΛΙΜΠΑΝ
  • [20] Ν.Δ.: ΑΝΑΛΓΗΤΟΣ Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
  • [21] ΠΙΤΙΤΣ: ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [22] ΑΦΕΘΗΚΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΑΜΠΝΤΟΥΛΑΧ ΑΛΙ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ
  • [23] Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΤΟ ΠΑΓΩΜΑ ΥΠΟΠΤΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ
  • [24] ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ROM TELECOM Ο ΙΛΙΕΣΚΟΥ

  • [01]

    [02] ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΣΗΜΕΡΑ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2001 (08:08 UTC+2)

    Στην Ουάσιγκτον μεταβαίνει σήμερα για συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογο του, Κολιν Παουελ, ο Έλληνας υπουργός των Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, που είχε συνάντηση χθες, στη Μόσχα με τον Ιγκορ Ιβανοφ. Οι δύο υπουργοί εξέφρασαν την πολιτική τους βούληση για στενή συνεργασία, στο πλαίσιο του αγώνα της διεθνούς κοινότητας κατά της τρομοκρατίας. Ανακοίνωσαν επίσης, την πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψης του προέδρου Βλαντιμιρ Πουτιν στην Ελλάδα, το Δεκέμβριο. Χθες, ο κ. Παπανδρέου είχε συνομιλίες σε Βερολίνο και Βρυξέλλες με τους ομολόγους του, της Γερμανίας και του Βελγίου.

    [03] ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ 2002

    Αθήνα, 1 Οκτωβρίου 2001 (19:40 UTC+2)

    Τα δύο προσχέδια του προϋπολογισμού του 2002 - το κανονικό και το εναλλακτικό - τα οποία εγκρίθηκαν από το υπουργικό Συμβούλιο, κατέθεσε το απόγευμα στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου.

    Το εναλλακτικό σενάριο του προϋπολογισμού του 2002, με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει το κόστος που έχει προκύψει μέχρι τώρα στην ελληνική οικονομία από την τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ προβλέπει πρόσθετες περικοπές καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου 50 δισ. δρχ.

    Στο σενάριο αυτό προβλέπεται η δημιουργία πλεονάσματος της γενικής κυβέρνησης το 2002 στο 1,3% του ΑΕΠ από 0,5% το 2001 και η περαιτέρω μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ στο 95,2%.

    Στο εναλλακτικό σενάριο του προϋπολογισμού προβλέπεται ότι τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού θα αυξηθούν κατά 7,4% και οι δαπάνες κατά 2,3%. Οι προβλέψεις αυτές στηρίζονται στην υπόθεση ότι το ΑΕΠ το 2002 θα αυξηθεί κατά 4% έναντι αρχικής πρόβλεψης 4,6%.

    Το 2002 η αύξηση στο σύνολο των μισθών, συμπεριλαμβανομένων των προσλήψεων και των επιδομάτων, θα είναι 6,8%, ενώ ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα κινηθεί στο 3%.

    Σε συνέντευξη τύπου ο κ. Παπαντωνίου διευκρίνισε ότι το εναλλακτικό προσχέδιο στηρίζεται σε μία αισιόδοξη πολιτική πρόβλεψη, στο ότι οι πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις στο μέτωπο της διεθνούς τρομοκρατίας θα είναι συγκρατημένες, προσεκτικές και σε ο,τι αφορά τις ΗΠΑ θα είναι υπεύθυνες.

    "Μόνον εάν αυτή η πιθανότητα επαληθευτεί υπάρχει πιθανότητα υλοποίησης του προσωρινού εναλλακτικού σεναρίου", είπε τονίζοντας ότι αν ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας πάρει άλλες διαστάσεις αποσταθεροποιητικές για την οικονομία, τότε είναι πιθανές νέες αναπροσαρμογές και στο εναλλακτικό σενάριο.

    "Θα ακτιμήσουμε την πολιτική και οικονομική κατάσταση στο τέλος Οκτωβρίου, θα αξιολογήσουμε τις εξελίξειες και θα ενσωματώσουμε πλέον στο Τελικό Σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στις αρχές Νοεμβρίου τις τελικές μας υποθέσεις σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις της παγκόσμιας, της ευρωπαϊκής και της ελληνικής οικονομίας για το 2002", σημείωσε.

    και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει και δεσμευτεί ότι και με το εναλλακτικό σενάριο θα υλοποιήσει πλήρως τις ρυθμίσεις που αφορούν την εισοδηματική πολιτική.

    "Η κυβέρνηση εγγυάται την εξέλιξη του πραγματικού εισοδήματος των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα και συνεπώς βεβαίως σε ολόκληρη την εθνική μας οικονομία. Θα υλοποιήσει πλήρως το κοινωνικό πακέτο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη", είπε.

    Το "κανονικό" προσχέδιο, το οποίο προβλέπει ότι το ΑΕΠ το 2002 θα αυξηθεί κατά 4,6%, εξυπηρετεί τέσσερις βασικούς στόχους.

    Ειδικότερα, όπως τόνισε ο κ. Παπαντωνίου, επιδιώκεται η αύξηση του πλεονάσματος της γενικής κυβέρνησης στο 1,3% του ΑΕΠ, η περαιτέρω μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ στο 95,2%, η ενίσχυση της αναπτυξιακής προσπάθειας με αύξηση των επενδυτικών δαπανών και παράλληλη συγκράτηση των καταναλωτικών δαπανών και, τέλος, η ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης της κυβερνητικής πολιτικής με αυξημένη διάθεση πόρων σε τομείς όπως η παιδεία, η υγεία, η απασχόληση κ.λπ.

    Τα συνολικά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού για το 2002 προβλέπεται να αυξηθούν κατά 7,8% και να ανέλθουν σε 39.850 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι από το έτος 2002 οι επιστροφές φόρων θα εμφανίζονται ως αφαιρετικά στοιχεία των εσόδων, θα διαμορφωθούν στο ποσό των 38.383 εκατ. ευρώ, αυξημένα έναντι του 2001 κατά 6,5%.

    Τα φορολογικά έσοδα προβλέπεται να αυξηθούν κατά 8%, ενώ τα μη φορολογικά έσοδα κατά 5,5%. Οι καθαρές πρωτογενείς δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού αυξάνονται κατά 5,9%, με ρυθμό δηλαδή σημαντικά χαμηλότερο από την αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ (7,7%).

    Ο κ. Παπαντωνίου τόνισε ότι η αύξηση των δαπανών για αποδοχές προσωπικού ανέρχεται στο 6,8%. Με την αύξηση αυτή θα καλυφθεί η εισοδηματική πολιτική για το 2002, η φυσιολογική μισθολογική εξέλιξη του προσωπικού, η χορήγηση νέων επιδομάτων, η επιβάρυνση από νέους διορισμούς και μετατάξεις κυρίως στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας και της Δημόσιας Ασφάλειας, καθώς και η αύξηση των συνολικών δαπανών για συντάξεις (4,9%).

    Οι καταναλωτικές δαπάνες μειώνονται κατά 2,1%, ενώ οι επιχορηγήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, στο πλαίσιο της ακολουθούμενης κοινωνικής πολιτικής, αυξάνονται κατά 7,2% προκειμένου να αντιμετωπιστούν κυρίως οι δαπάνες αύξησης του ΕΚΑΣ και των συντάξεων του ΟΓΑ.

    Επιπλέον στον προϋπολογισμό του 2002 περιλαμβάνονται και οι απαραίτητες πιστώσεις για την αύξηση του επιδόματος για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, την αύξηση του επιδόματος ανεργίας και την χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους μακροχρόνια ανέργους.

    Παρουσιάζοντας το προσχέδιο, ο κ. Παπαντωνίου έδωσε έμφαση στην πορεία του δημοσίου χρέους, το οποίο συνεχίζοντας την πτωτική του πορεία ως ποσοστό του ΑΕΠ, προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 95,2% στο τέλος του 2002.

    Το ύψος των τόκων εκτιμάται ότι στο τέλος του 2002 θα διαμορφωθεί στο 6,4% του ΑΕΠ έναντι 7,4% το 2001 και 8,2% το 2000. Η μείωση αυτή, επισήμανε ο κ. Παπαντωνίου, είναι αποτέλεσμα της σημαντικής αύξησης του πρωτογενούς πλεονάσματος, της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, της αναδιάρθρωσης του εσωτερικού και εξωτερικού χρέους και της χρησιμοποίησης σύγχρονων χρηματοοικονομικών εργαλείων διαχείρισής του.

    Μόνο για το 2002, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η εξοικονόμηση τόκων, η οποία αποτελεί την κύρια πηγή χρηματοδότησης της κονωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής, θα ανέλθει σε 1,4 δισ. ευρώ (480 δισ. δρχ.).

    Σύμφωνα με το προσχέδιο, οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) είναι αυξημένες έναντι του 2001 κατά 9,7%. Η αύξηση αυτή είναι περίπου 2 εκατοστιαίες μονάδες υψηλότερη της ονομαστικής αύξησης του ΑΕΠ (7,7%). Τα έσοδα του ΠΔΕ από την ΕΕ εμφανίζονται αυξημένα κατά 6,2% έναντι των αντίστοιχων εσόδων του 2001.

    Σημαντικό τμήμα του ΠΔΕ αφορά στη δημιουργία υποδομών που σχετίζονται και με την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Επίσης, σημαντικά κονδύλια θα διατεθούν για την εκπαίδευση - κατάρτιση, τη γεωργία και την υλοποίηση νομαρχιακών και περιφερειακών έργων.

    [04] ΜΕ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΣΚΗΣΗ "ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2001"

    Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2001 (08:07 UTC+2)

    Δέκα παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και 10 παραβάσεις του FIR Αθηνών, σημειώθηκαν χθες από τουρκικά μαχητικά, τα οποία σε όλες τις περιπτώσεις αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά. Την Κυριακή είχαν επίσης σημειωθεί 12 παραβιάσεις και 18 παραβάσεις. Οι τουρκικές προκλήσεις εστιάστηκαν στο χώρο της Λέσβου, που αποτελεί το επιχειρησιακό επίκεντρο της διακλαδικής άσκησης των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων "ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2001", η οποία και ολοκληρώνεται σήμερα.

    [05] ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ Ο ΣΕΖΕΡ

    Αγκυρα, 2 Οκτωβρίου 2001 (21:06 UTC+2)

    Ο Τούρκος πρόεδρος Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ δήλωσε ότι η Αγκυρα οφείλει να επισπεύσει τις απαραίτητες πολιτικές διαδικασίες για να μην χάσει το τρένο για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Εγκαινιάζοντας την φετινή χρονιά στο τουρκικό κοινοβούλιο ο κ. Σεζέρ δήλωσε ότι η μελλοντική ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ αντικατοπτρίζει την φιλοσοφία της χώρας και τα οράματα του Ατατούρκ για το μέλλον.

    Ο ίδιος επισήμανε ότι η καινούργια φάση εκσυγχρονισμού της Τουρκίας συμπεριλαμβάνει πολιτικές, διοικητικές και νομικές μεταρρυθμίσεις.

    Ο κ. Σεζέρ αφιέρωσε αρκετά μεγάλο μέρος της ομιλίας του στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζοντας την τρομοκρατία και δικαιολογώντας την στάση της Τουρκίας η οποία τα τελευταία χρόνια έκανε έκκληση για διεθνή συνεργασία κατά της τρομοκρατίας.

    [06] KOMIΣΙΟΝ: ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟΥ 2000 ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Στρασβούργο, 2 Οκτωβρίου 2001 (20:57 UTC+2)

    Το έλλειμμα για το 2000 ήταν υψηλότερο από αυτό που ανακοίνωσε τελικά η ελληνική κυβέρνηση και ανήλθε τελικά στο 0,9%, τόνισε ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος της ΕΕ Πέδρο Σόλμπες Μίρα, στην γραπτή απάντηση του στην ερώτηση για την ελληνική οικονομία που κατέθεσαν προς της Κομισιόν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ Αντώνης Τρακατέλλης και Γιάννης Μαρίνος.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δύο ευρωβουλευτές, ο κ. Μίρα επισήμανε ότι «οι λογαριασμοί της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα εμφανίζουν σημαντικά πλεονάσματα», προσθέτοντας ότι «ένας μικρός αριθμός των σημαντικότερων συνταξιοδοτικών ταμείων αντιμετωπίζει μεγάλα ελλείμματα, ενώ ένας μεγάλος αριθμός επικουρικών ταμείων εισπράττει εισφορές και δεν καταβάλλει συντάξεις επειδή τα ταμεία αυτά δεν έχουν φτάσει ακόμα σε περίοδο ωριμότητας. Ο Επίτροπος αποδίδει εύσημα στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, καθώς τόνισε ότι τα πλεονάσματα αυτά οφείλονται στις μεταρρυθμίσεις στην αρχή της δεκαετίας του '90.

    Περαιτέρω, σημείωσε ότι «ο δείκτης του χρέους μειώθηκε μόνο κατά 0,7% το 2000, ενώ στο Πρόγραμμα Σύγκλισης του 1999 προβλέπονταν «πολύ μεγαλύτερη μείωση», ενώ χαρακτηρίζει το ποσοστό χρέους «πολύ υψηλό», προσθέτοντας ότι «υπερβαίνει αισθητά την τιμή αναφοράς του 60% του ΑΕΠ, που προβλέπει η Συνθήκη».

    Τέλος, αναφορικά με τα κονδύλια του Γ' ΚΠΣ, ο κ. Μίρα σημείωσε ότι η Κομισιόν είχε απευθύνει «επιστολή προς τις ελληνικές αρχές, ζητώντας περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με τις πρακτικές λεπτομέρειες αυτών των καθεστώτων».

    [07] ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΒΟΥΛΗ

    Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2001 (20:56 UTC+2)

    Διάταξη με την οποία καταργείται οριστικά το πιστοποιητικό ιθαγένειας ενέκρινε ομόφωνα σήμερα η Βουλή, κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου περί προξενικής διατίμησης.

    Τη διάταξη εισηγήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, ο αρμόδιος υφυπουργός, Γρηγόρης Νιώτης και ο γγ Απόδημου Ελληνισμού, Δημήτρης Δόλλης, ενώ η απόφαση ικανοποιεί χρόνιο αίτημα των Ελλήνων ομογενών της Αυστραλίας.

    Την κατάργηση του πιστοποιητικού ιθαγένειας υποστήριξε τα τελευταία δύο χρόνια και το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού.

    [08] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΘΗΝΑ 2004

    Θεσσαλονίκη, 2 Οκτωβρίου 2001 (20:55 UTC+2)

    Τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου αρχίζει η πρώτη εκδήλωση του προγράμματος ΑΘΗΝΑ 2004- Πολιτισμός με την έναρξη των παραστάσεων του θεάματος Triptyk - Ο Χορός των Κενταύρων μία εντυπωσιακή σκηνική δημιουργία του θεάτρου Zingaro.

    Με σκοπό τη παρουσίαση του έργου, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΑΘΗΝΑ 2004, Μάρτον Σίμιτσεκ, η Διευθύντρια Πολιτισμού και Τελετών Ρούλα Βαβαλέα και ο δημιουργός της παράστασης Bartabas θα δώσουν συνέντευξη Τύπου, τη Πέμπτη 4 Οκτωβρίου, ώρα 12:30, στην έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Το Πρόγραμμα ΑΘΗΝΑ 2004 Πολιτισμός εγκαινιάζεται με το θέαμα Triptyk, Ο Χορός των Κενταύρων , που θα παρουσιαστεί στο Γήπεδο του Δήμου Υμηττού για 15 παραστάσεις.

    Στη παράσταση TRIPTYK συνδυάζονται αρμονικά η μουσική, ο χορός και η ιππική δεξιοτεχνία σε ένα πρωτότυπο υπερθέαμα ασύγκριτης ομορφιάς και τέχνης, βασισμένο στην ανθρώπινη ικανότητα και στη συνύπαρξη του ανθρώπου με το άλογο. Είναι ένα σύνολο, σκηνοθετημένο από τον Bartabas με ακρίβεια και αίσθηση της καλλιτεχνικής αξίας των συντελεστών και αποτελεί το προϊόν επίπονης και μακροχρόνιας προετοιμασίας.

    Το TRIPTYK βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καλλιτεχνικής πρωτοπορίας με ενθουσιώδη υποδοχή τόσο από το κοινό όσο και από τη κριτική στα μεγάλα κέντρα όπου έχει παρουσιαστεί, όπως Παρίσι, Νέα Υόρκη, Μόσχα και η Βαρκελώνη. Στην Ελλάδα εμφανίζεται για πρώτη φορά.

    Στον Χορό των Κενταύρων άνθρωποι και άλογα υποτάσσονται στη μουσική του I. Stravinsky και του P. Boulez και χορεύουν μαζί έναν μυστηριακό αρχέγονο χορό σε τρεις χρόνους.

    Εικοσιτέσσερις δεξιοτέχνες χορευτέςαναβάτες και εικοσιδύο ειδικά εκπαιδευμένα άλογα εξαιρετικής χάρης και ομορφιάς, ζωντανεύουν μια μια τις εικόνες του τρίπτυχου. Ανάμεσα σ' αυτούς, οκτώ χορευτές του πολεμικού χορού Kalaripayatt από τη φυλή Kerala της Ν. Ινδίας και ο Julio Arozarena, πρώτος χορευτής των μπαλέτων Maurice Bejart.

    Η παράσταση αναδεικνύει την αξία της προσπάθειας υπέρβασης των ανθρώπινων δυνατοτήτων μέσα από την καλλιτεχνική πράξη και σηματοδοτεί την αρχή ενός προγράμματος που θέλει να ανοίξει τον δρόμο στη σύγχρονη δημιουργία, στους νέους δημιουργούς και στη διεθνή συνεργασία. Το Πρόγραμμα ΑΘΗΝΑ 2004 Πολιτισμός στέλνει το μήνυμα πως ο Αθλητισμός είναι Πολιτισμός .

    [09] ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΔΕ ΔΙΝΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΝΤΕΝ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

    Ισλαμαμπάντ, 2 Οκτωβρίου 2001 (20:51 UTC+2)

    Ο πρέσβης των Ταλιμπάν στο Πακιστάν Αμπντούλ Σαλάμ Ζάεφ δήλωσε ότι το καθεστώς τους είναι έτοιμο για διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την παράδοση του Οσάμα Μπιν Λάντεν, μόνο αν υπάρχουν αποδείξεις πως ευθύνεται για τις επιθέσεις στις ΗΠΑ.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Αssociated Press, ο κ. Ζάεφ δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν θέλουν να διαπραγματευτούν και απομένει στην άλλη πλευρά να συμφωνήσει ή όχι.

    Ο κ. Ζάεφ απαντώντας στο «τελεσίγραφο» του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ είπε ότι οι Ταλιμπάν θα παραδώσουν τον Λάντεν, μόνον όταν βεβαιωθούν πως ο Σαουδάραβας κροίσος ευθύνεται για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    [10] ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Η ΝΔ ΠΕΦΤΕΙ ΣΕ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΕΙΣ

    Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2001 (20:49 UTC+2)

    Η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε να κάνει δημόσια "παρέμβαση" για τον κοινωνικό προϋπολογισμό, αλλά πέφτει σε αντιφάσεις και παραποιήσεις, απάντησε το υπουργείο Εργασίας, με αφορμή επικρίσεις στελεχών της ΝΔ.

    Οπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η ΝΔ επικρίνει την κυβέρνηση γιατί μειώνεται η σχέση ασφαλισμένων - συνταξιούχων, ενοχλείται από τα δημοσιευμένα μεγέθη και επικρίνει, παραποιώντας την πραγματικότητα. Σύμφωνα με το υπουργείο, η απόδοση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων ήταν τα τελευταία χρόνια σταθερή και πολύ υψηλότερη από αυτή που υπήρχε επί των ημερών της (-1,5% το 1993, +2,9% το 1996, +2,9% το 2000 και +2,9% το 2001) και η λογιστική αξία των χρεογράφων και μετοχών τους ήταν το 2000 5,1 τρισεκατομμύρια δραχμές, έναντι 2,4 τρισεκατομμυρίων το 1997 και 1 τρισ. το 1993, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη τη διεθνή πτώση των Χρηματιστηρίων εντός του 2001. "Αν η πολιτική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας στο κλίμα αυτό είναι τα Ταμεία να πουλήσουν τις μετοχές τους, θα πρέπει να εξηγήσει στην κοινή γνώμη τι θα επακολουθήσει. Πάντως η κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει τη συμβουλή της" υπογραμμίζει το υπουργείο.

    Για το ασφαλιστικό, τονίζει πως η Νέα Δημοκρατία εισηγείται "την άτεγκτη εφαρμογή του Ν.2084/92 και προσθέτει ρυθμίσεις και πολιτικές που η κυβέρνηση ήδη όχι απλώς έχει εξαγγείλει, αλλά και υλοποιεί". Οπως εξηγεί, η κυβέρνηση θεσμοθέτησε την αλλαγή ακραίων ρυθμίσεων του νόμου γιατί ήταν κοινωνικά ανάλγητες.

    Επίσης, γνωστοποιεί ότι οι δαπάνες για κοινωνική προστασία που αναφέρονται στον Κοινωνικό Προϋπολογισμό αυξήθηκαν το 2000 κατά 6,7% σε πραγματικούς όρους έπειτα από μια αύξηση το 1999 (5,7%), ενώ οι ονομαστικοί ρυθμοί αύξησης είναι υψηλότεροι. Μεταξύ 1993 και 2000, με σωρευτικό πληθωρισμό 61,5% οι αυξήσεις στις δαπάνες του Κοινωνικού Προϋπολογισμού είχαν ως εξής: συντάξεις + 141%, παροχές ασθένειας + 142%, παροχές πρόνοιας + 278%.

    "Το υπουργείο Εργασίας ούτε παραποιεί, ούτε κομπορημονεί. Στοιχειώδης ανάγνωση των αναφορών στο δελτίο τύπου που διανεμήθηκε μαζί με τον κοινωνικό προϋπολογισμό, όπως και των στατιστικών δελτίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα απέτρεπε τη Νέα Δημοκρατία από την αδυναμία της να διαπιστώσει το σημαντικότατο άλμα που έκανε η Ελλάδα σε σύγκριση με όλες τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο μέτωπο των κοινωνικών δαπανών. Πριν λίγα χρόνια το σύνθημα της Ν.Δ. ήταν ότι η κοινωνία πτωχεύει. Δυστυχώς σήμερα στη Ν.Δ. πτωχεύει η νηφαλιότητα και η αντικειμενική τοποθέτηση" καταλήγει η ανακοίνωση.

    [11] ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 2 Οκτωβρίου 2001 (20:44 UTC+2)

    Μεγάλη επιτυχία για το ελληνικό μπιτς βόλεϊ. Η Διεθνής ομοσπονδία, στη σημερινή συνεδρίαση της Λωζάννης ανέθεσε στη χώρα μας τη διοργάνωση ενός τουρνουά Όπεν γυναικών του Παγκοσμίου Σιρκουϊ 2002. Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα θα διοργανώσει ένα τόσο σημαντικό γεγονός, όπου θα πάρουν μέρος οι κορυφαίες αθλήτριες του κόσμου, γιατί στα δύο προηγούμενα Τσάλεντζερ που έγιναν στο Ξυλόκαστρο δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής οι αθλητές και οι αθλήτριες που ήταν στις πρώτες 24 θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης.

    Στο τουρνουά Όπεν η Ελλάδα θα έχει το δικαίωμα να εκπροσωπηθεί με δύο ομάδες στο κυρίως ταμπλό, κάτι που θα γίνει για πρώτη φορά. Οι ημερομηνίες διεξαγωγής του Όπεν θα οριστούν μετά από συνεννόηση της αρμόδιας επιτροπής της Διεθνούς ομοσπονδίας με την ΕΟΠΕ, ενώ έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την ανάληψη της διοργάνωσης τέσσερις πόλεις.

    Τουρνουά Όπεν (ανδρών-γυναικών) έχουν αναλάβει η Ελβετία, η Νορβηγία, η Σουηδία, ο Καναδάς, η Ισπανία, η Ιαπωνία, η Κίνα, η Αυστρία, η Βραζιλία και η Πορτογαλία. Το καλεντάρι του 2002 θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

    [12] H ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ

    Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2001 (20:34 UTC+2)

    Την ελληνική συμμετοχή στην 53η διεθνή έκθεση βιβλίου της Φρανκφούρτης, στην οποία η Ελλάδα είναι τιμώμενη χώρα παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος. Η επίσημη έναρξη της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί στις 9 Οκτωβρίου στην Φρανκφούρτη, παρουσία του πρόεδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου και του Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ. Τιμώμενος συγγραφέας είναι ο Αντώνης Σαμαράκης, ενώ ο διευθυντής του μουσείου Μπενάκη, καθηγητής Αγγελος Δεληβοριάς θα είναι ο κεντρικός ομιλητής από ελληνικής πλευράς στην τελετή των εγκαινίων.

    Στην έκθεση θα συμμετάσχουν με 87 ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι, που θα ενισχυθούν από το υπουργείο Πολιτισμού με 1 εκ. δρχ, ενώ θα εκπροσωπηθούν και η Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Στη διεθνή έκθεση της Φρανκφούρτης θα παρουσιαστούν περίπου 850 νέα ελληνικά βιβλία.

    Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετέχουν 41 Ελληνες συγγραφείς, που θα παρουσιάσουν τα έργα τους σε 130 εκδηλώσεις, που θα γίνουν κατά τη διάρκεια της έκθεσης, αλλά και πριν και μετά από αυτήν στη Γερμανία, την Ελβετία και την Αυστρία. Στις παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνονται έκθεση για τα εκδοτικά κέντρα των Ελλήνων από την Αναγέννηση ως το Διαφωτισμό, την ελληνική γραφή, την ελληνική γλώσσα, εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής, θεατρικές παραστάσεις και μουσικές εκδηλώσεις. Για την ελληνική συμμετοχή δαπανήθηκαν πάνω από 2,5 δισ. δρχ.

    Όπως επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, στόχος της συμμετοχής της Ελλάδας στην έκθεση είναι η μεγαλύτερη δυνατή διείσδυση του ελληνικού βιβλίου στις ξενόγλωσσες αγορές, αλλά και η προβολή της χώρας γενικότερα. «Με όχημα την λογοτεχνία, με όχημα το βιβλίο, με όχημα τον κόπο των εκδοτών και των συγγραφέων, είναι μια λαμπρή ευκαιρία να παρουσιάσουμε τη χώρα στο πλαίσιο της Ολυμπιακής προετοιμασίας καθ' οδόν προς το 2004 και υπό την αιγίδα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας που έχει και αυτή ένα πολύ μεγάλο μερίδιο γιατί έχει θέσει υπό την αιγίδα της σημαντικές παράλληλες εκδηλώσεις τις οποίες και χρηματοδοτεί», τόνισε.

    «Η χώρα που θέλουμε να προβάλλουμε -και το τόνισα αυτό στη συνέντευξη μας στην Φραγκφούρτη- είναι η σύνθετη Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι πάντοτε μια σύνθετη περίπτωση. Είναι η Ελλάδα της ιστορικής και πολιτισμικής διαχρονίας, είναι η Ελλάδα όλων των μεγάλων ιστορικών περιόδων και όλων των κληρονομιών της. Είναι ταυτόχρονα η Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η χώρα που μετέχει στον σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η χώρα στην οποία σε λίγο θα αρχίσει η πραγματική κυκλοφορία του Ευρώ, που αναζητά τη δική της ανταγωνιστική θέση μέσα στις συνθήκες της νέας οικονομίας, της ψηφιακής εποχής, της κοινωνίας της πληροφορίας», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

    [13] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΓΙΑ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Ντόχα, 2 Οκτωβρίου 2001 (20:23 UTC+2)

    Με αιματηρό πόλεμο απείλησαν σήμερα οι Ταλιμπάν κάθε αφγανική κυβέρνηση που θα έχει στήριξη από το εξωτερικό, και απέρριψαν κατηγορηματικά τα σχέδια σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης υπό τον εξόριστο μονάρχη της χώρας, Μοχάμεντ Ζάχερ Σαχ, όπως μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο «αλ Τζαζίρα», με έδρα το Κατάρ.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν, Αμπντ ελ Ραχμάν Ζαχίντ, δήλωσε ότι οι απόπειρες της αντιπολίτευσης να σχηματίσει νέα κυβέρνηση υπό την καθοδήγηση του εξόριστου μονάρχη έγιναν με την καθοδήγηση και τις «ευλογίες» των Ηνωμένων Πολιτειών. «Οι προσπάθειες αυτές δεν αποσκοπούν στον τερματισμό του πολέμου, αλλά τη συνέχιση των μαχών», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι μια κυβέρνηση που θα επιβληθεί από το εξωτερικό δεν θα γίνει αποδεκτή από τον λαό του Αφγανιστάν. Προειδοποίησε μάλιστα ότι οι Ταλιμπάν θα πολεμήσουν οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια.

    Σ.Π.

    [14] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΕΔ ΕΣΤΕΙΛΕ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Οκτωβρίου 2001 (20:19 UTC+2)

    Επιστολή προς την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας και τον πρόεδρό της Γιώργο Μπίκα έστειλε ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Πέτρος Καλαφάτης. Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: "Δεν θα ήθελα ποτέ, επί προεδρίας σου, να σε απασχολήσω με διαιτησίες που αφορούν την ομάδα μας, αλλά αναγκάζομαι να το κάνω γιατί υπήρξαν εξόφθαλμες παραβιάσεις κανονισμών στο ντέρμπυ της Κυριακής με τον Ηρακλή. Ο προβληματισμός μας είναι μεγάλος γιατί το γράμμα του κανονισμού παραβιάσθηκε από έναν διαιτητή μεγάλης εμπειρίας, όπως σεις αξιολογήσατε, τον Γιώργο Τσαγκαράκη.

    Πείτε μου αγαπητέ πρόεδρε, πως είναι δυνατόν σε μία μη γενόμενη φάση, όπως ο διαιτητής αποφάσισε να χρεώνεται ο ποδοσφαιριστής μας Βασίλης Μπορμπόκης με κίτρινη κάρτα. Πως είναι δηλαδή δυνατόν να γίνεται δεκτή η υπόδειξη του βοηθού διαιτητή για άουτ, μετά την εκτέλεση κόρνερ, να αποσύρεται η απόφαση για το φάουλ το οποίο θεωρήθηκε ως μη γενόμενο, μια κάρτα που έμελλε να είναι καθοριστική στο β' ημίχρονο για την έκβαση του αγώνα.

    Δώστε μου φίλε πρόεδρε μια εξήγηση πως είναι δυνατόν σε τρεις περιπτώσεις ποδοσφαιριστές μας, εκτός φάσεων, να βρίσκονται χτυπημένοι στον αγωνιστικό χώρο, να διακόπτεται ο αγώνας, να έχουν άμεση ανάγκη ιατρικής βοήθειας και για τον διαιτητή να μην υπάρχει λόγος να αναζητήσει την αιτία των τραυματισμών αυτών που προήλθαν από αντιαθλητικά χτυπήματα εκτός φάσεων και είναι πειθαρχικά κολάσιμη η ενέργεια ποδοσφαιριστή μας, σε μια φάση που από τον ίδιο τον διαιτητή κρίθηκε ως μη γενόμενη.

    Περιμένω τις απαντήσεις σας αυτές αγαπητέ πρόεδρε και δεν κρύβω τη δυσαρέσκειά μου για την σπουδή του άμεσου συνεργάτη σας Μάλαμα Τεβεκέλη, να προσπαθεί να καλύψει αυτά που δεν καλύπτονται σε ότι αφορά τη διαιτησία της Κυριακής".

    [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΖΩΗ - ΣΒΙΜΕΡ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2001 (20:00 UTC+2)

    Με τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Βάλτερ Σβίμερ, θα συναντηθεί αύριο το μεσημέρι στην Αθήνα η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ελισάβετ Παπαζώη.

    Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στην ΠΓΔΜ, η στενότερη συνεργασία των κρατών - μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών, η συλλογική αντιμετώπιση του φαινομένου της άναρχης μετανάστευσης, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

    [16] ΓΚΕΟΑΝΑ: ΕΥΝΟΪΚΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

    Βουκουρέστι, 2 Οκτωβρίου 2001 (19:56 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Η Ρουμανία και η Βουλγαρία βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση αναφορικά με την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ σε σχέση με τις υπόλοιπες υποψήφιες χώρες δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Μιρτσέα Γκεοάνα.

    Ο κ. Γκεοάνα εξήγησε τις ευνοϊκές προϋποθέσεις που διαμορφώνονται για την Ρουμανία και την Βουλγαρία αναφερόμενος στην κατάσταση της αστάθειας που επικρατεί στη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία και το Αφγανιστάν.

    "Η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση στο νότιο ημισφαίριο, η οποία επηρεάζεται από την αστάθεια που επικρατεί στη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία και το Αφγανιστάν. Σε αυτό το περιβάλλον η Ρουμανία και η Βουλγαρία θα έχουν ένα πλεονέκτημα" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκεοάνα.

    Η Ρουμανία συγκαταλέγεται στην πρώτη θέση ανάμεσα στις υποψήφιες χώρες για ένταξη στο ΝΑΤΟ καθώς αντέδρασε γρήγορα και εξέφρασε την συμπαράστασή της στην δημοκρατία και στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας τόνισε ο κ. Γκεοάνα.

    [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΒΙΤΣ - ΧΕΚΕΡΟΥΠ ΣΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ

    Πρίστινα, 2 Οκτωβρίου 2001 (19:54 UTC+2)

    Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και πρόεδρος του Συντονιστικού Σώματος για το Κοσσυφοπέδιο Νεμπόισα Τσόβιτς θα συναντηθεί σήμερα στην Πρίστινα με τον επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στην επαρχία Χανς Χέκερουπ.

    Ο κ. Τσόβιτς αναμένεται να θέσει στον κ. Χέκερουπ το θέμα των συνθηκών ζωής των Σέρβων στο Κόσοβο προκειμένου αυτοί να συμμετάσχουν στις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου.

    Ο ίδιος κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου σήμερα υπογράμμισε ότι η συμμετοχή των Σέρβων στις εκλογές δεν είναι δυνατή δεδομένου την κατάσταση που επικρατεί στο Κόσοβο.

    Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Σούζαν Μάνουελ επισήμανε ότι το Προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο του Κοσόβου και το Μεταβατικό Συμβούλιο αναμένεται να συνεδριάσουν σήμερα με θέμα την ασφάλεια των κατοίκων του Κοσόβου.

    [18] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΟΛΑΝΑ - ΠΑΤΕΝ ΣΕ ΠΓΔΜ ΚΑΙ ΠΡΙΣΤΙΝΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ

    Βρυξέλλες, 2 Οκτωβρίου 2001 (19:46 UTC+2)

    Επίσκεψη στην ΠΓΔΜ θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη ο επικεφαλής για την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα και ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Κρις Πάτεν, όπως επιβεβαίωσε η εκπρόσωπός Κριστίνα Γκάλαχ.

    Στο πλαίσιο του προγράμματός τους, οι κ.κ. Σολάνα και Πάτεν θα επισκεφτούν και την Πρίστινα, την Παρασκευή.

    [19] ΠΑΤΕΝ: ΜΙΑ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΤΑΛΙΜΠΑΝ

    Στρασβούργο, 2 Οκτωβρίου 2001 (19:44 UTC+2)

    Κοινή άποψη των γειτονικών με το Αφγανιστάν κρατών είναι ότι μία νέα κυβέρνηση πρέπει να αντικαταστήσει τους Ταλιμπάν στην Καμπούλ, ανέφερε ο Επίτροπος της ΕΕ για εξωτερικές υποθέσεις, Κρίς Πάτεν, στην ενημέρωσή στο ευρωκοινοβούλιο για την αποστολή της ευρωπαϊκής τρόικας στο Πακιστάν, το Ιράν και σημαντικές αραβικές χώρες, την προηγούμενη εβδομάδα.

    Ο Πάτεν υποστήριξε ότι εναπόκειται στους Αφγανούς να αποφασίσουν τη σύσταση μίας τέτοιας κυβέρνησης, ωστόσο, πρόσθεσε πως η διεθνής κοινότητα έχει σημαντικό ρόλο στη "διευκόλυνση" του σχηματισμού της, καθώς και στην αναδιοργάνωση της χώρας. "Το σίγουρο είναι πως καμία στρατιωτική λύση δεν είναι δυνατή στο Αφγανιστάν" τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

    Οπως ανέφερε, η τρόικα της ΕΕ διαπίστωσε "γενική συμφωνία" στο Ισλαμαμπάντ και την Τεχεράνη, όσον αφορά την "εξαιρετικά ρευστή πολιτική κατάσταση" στο Αφγανιστάν, καθώς και "μεγάλη αβεβαιότητα" για τη Βόρεια Συμμαχία, μετά το θάνατο του ηγέτη της, Μασούντ. Ο Πάτεν υποστήριξε ότι η σύσταση "διευρυμένης κυβέρνησης" στο Αφγανιστάν, που θα λάμβανε υπόψη της "τις ανησυχίες για ασφάλεια" των γειτονικών κρατών, θα μπορούσε να επιτευχθεί διαμέσου της λειτουργίας της παραδοσιακής συνέλευσης των ηγετών των εθνικών ομάδων, γνωστή ως "loya jirga".

    Εξάλλου, ένα τέτοιο κοινοβούλιο προτάθηκε στον έκπτωτο Αφγανό μονάρχη, Μοχάμεντ Ζαχίρ Σαχ, ο οποίος είχε επαφές την προηγούμενη εβδομάδα με αρκετούς ευρωβουλευτές στο σπιτι του στη Ρώμη, όπου ζει.

    Από την πλευρά του ο Επίτροπος για ανθρωπιστική βοήθεια, Πολ Νίλσον, εξέφρασε τους φόβους του για μαζική ανθρωπιστική κρίση στη χώρα από την απειλή του πολέμου και την έναρξη της χειμερινής περιόδου.

    [20] Ν.Δ.: ΑΝΑΛΓΗΤΟΣ Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

    Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2001 (19:33 UTC+2)

    Εντονη κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν ο Συντονιστής της ΟΔΕ Κοινωνικών Υποθέσεων της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης και ο υπεύθυνος του Τομέα Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης Γεράσιμος Γιακουμάτος σε συνέντευξη Τύπου, που παρέθεσαν σήμερα στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, με θέμα τον ''Κοινωνικό Προϋπολογισμό''.

    Ο κ. Κακλαμάνης τόνισε ότι δεν μπορεί να λέγεται ''Προϋπολογισμός'', όταν παρουσιάζεται στη Βουλή το μήνα Οκτώβριο, χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως δυνατότητα παρέμβασης σ' αυτόν.

    Πρόσθεσε ότι δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι, ως κυβέρνηση, τον Κοινωνικό Προϋπολογισμό θα τον φέρνει ταυτόχρονα με τον Τακτικό Προϋπολογισμό στη Βουλή, θα συζητιέται ξεχωριστά, θα εγκρίνεται από τη Βουλή και ο αρμόδιος υπουργός θα ενημερώνει, δύο φορές το χρόνο, για την πορεία εκτέλεσής του.

    Επισήμανε ακόμη ότι δεν ούτε Κοινωνικός ο Προϋπολογισμός που παρουσίασε η κυβέρνηση, διότι η παρουσιαζόμενη αύξηση του 10% είναι τελείως πλασματική κάνοντας λόγο για απόκρυψη των οργανικών ελλειμμάτων των Ασφαλιστικών Ταμείων, που φθάνει το 36%.

    "Μέσα σ' αυτήν την αύξηση έχουν συμπεριλάβει τη ρύθμιση των χρεών των Νοσοκομείων, μέσω δανεισμού από τις Τράπεζες και αποπληρωμής τους μετά από τρία χρόνια, που ανέρχονται περίπου σε 400 δισ. δρχ. Και, βεβαίως, υπάρχουν μειωμένες δαπάνες σε όλα τα προνοιακά προγράμματα. Δεν είναι, λοιπόν, ούτε προϋπολογισμός, ούτε κοινωνικός", είπε.

    Από την πλευρά του ο κ. Γιακουμάτος δήλωσε ότι ο μύθος του κοινωνικού προϋπολογισμού κατερρίφθη.

    Ένα παράδειγμα, για να καταλάβετε πόση ευαισθησία έχει το ΠΑΣΟΚ, είναι ότι από τον λογαριασμό για τη μητρότητα του ΟΑΕΔ - πέρυσι έφτασε 151 δισ. έδωσε για τη μητρότητα πέρυσι 24 δισ. και φέτος 21 δισ. Ετσι αντιλαμβάνονται το κοινωνικό κράτος. Ετσι αντιλαμβάνονται την Ελλάδα σήμερα. Ως Ελλάδα όχι των 2/3, αλλά του ενός τρίτου", τόνισε.

    "Αυτό για μας είναι απαράδεκτο. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει, πραγματικά, να δείξουμε κοινωνική ευαισθησία και να χτυπήσουμε την επέκταση της φτώχειας. Και, σήμερα, αποδείξαμε με αριθμούς, ότι ο ''Κοινωνικός Προϋπολογισμός'' είναι ανάλγητος και ποιοτικά και ποσοτικά", πρόσθεσε.

    [21] ΠΙΤΙΤΣ: ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Βελιγράδι, 2 Οκτωβρίου 2001 (19:31 UTC+2)

    Η ένταξη της Γιουγκοσλαβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα καθυστερήσει επτά έως δέκα χρόνια δήλωσε ο υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων της Σερβίας Γκόραν Πίτιτς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε Συνέδριο στο Βελιγράδι με τον τίτλο "Εισαγωγή στις δομές και τη λειτουργία της Ε.Ε.".

    Ο ίδιος επισήμανε ότι στην ενδιάμεσο περίοδο η Γιουγκοσλαβία θα επιδιώξει την ένταξή της σε άλλες διεθνείς οργανώσεις με σκοπό να προσεγγίσει η χώρα την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    "Αυτό περιλαμβάνει την εδραίωση ελεύθερης ζώνης εμπορίου με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πίτιτς.

    Επισήμανε δε ότι η Γιουγκοσλαβία θα αντιμετωπίσει περισσότερες δυσκολίες για τη μελλοντική της ένταξη στην ΕΕ σε σχέση με τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι χώρες που άρχισαν τις διαπραγματεύσεις στις αρχές της δεκαετίας του '90.

    "Όχι μόνο επειδή ανήκουμε στο τμήμα εκείνο της Ευρώπης που πάντα θεωρείται αδιέξοδο, αλλά και επειδή φαίνεται ότι πάντα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με κακή συγκυρία " τόνισε.

    [22] ΑΦΕΘΗΚΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΑΜΠΝΤΟΥΛΑΧ ΑΛΙ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ

    Κωνσταντινούπολη, 2 Οκτωβρίου 2001 (19:26 UTC+2)

    Οι τουρκικές αρχές άφησαν ελεύθερο τον Σαουδάραβα που είχε συλληφθεί στην Κωνσταντινούπολης, επειδή το όνομά του κίνησε υποψίες για πιθανή σχέση του με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, όπως δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας.

    Ο Αμπντουλάχ Αλί μπιν Λάντεν, που αρχικά θεωρήθηκε πως είναι αδελφός του καταζητούμενου πολυεκατομμυριούχου, αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση μαζί του. Οπως έγινε γνωστό ο Αμπντουλάχ, 22χρονος φοιτητής πανεπιστημίου στα κατεχόμενα της Κύπρου, συνελήφθη σε αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης τη Δευτέρα, ενώ ταξίδευε από τη Σαουδική Αραβία προς την Κύπρο, διαμέσου της Τουρκίας.

    Εκπρόσωπος του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε ότι ο Αμπντουλάχ δεν έχει οικογενειακούς δεσμούς με τον Οσάμα μπιν Λάντεν και ότι απλά πρόκειται για συνωνυμία. Μετά τις έρευνες και διευκρινίσεις, ο Αμπντουλάχ αφέθηκε ελεύθερος και αναχώρησε για την Κύπρο.

    Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι επρόκειτο να επισκεφτεί στις αρχές Σεπτεμβρίου Αραβα φίλο του στη Φλόριδα των ΗΠΑ, ο οποίος παρακολουθούσε μαθήματα σε αεροπορική σχολή, αλλά ματαίωσε το ταξίδι του, όταν αυτός συνελήφθη για ανακρίσεις από το FBI.

    [23] Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΤΟ ΠΑΓΩΜΑ ΥΠΟΠΤΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ

    Βρυξέλλες, 2 Οκτωβρίου 2001 (19:25 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα το πάγωμα λογαριασμών 27 ατόμων και οργανώσεων που θεωρούνται ότι χρηματοδοτούν τρομοκρατικές ενέργειες.

    Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή ανέφερε ότι η νομοθεσία πρέπει να ρυθμιστεί ώστε οι 15 χώρες-μέλη της ΕΕ να δράσουν γρήγορα για να μπλοκάρουν τους λογαριασμούς των τρομοκρατών και να εμποδίσουν την χρηματοδότησή τους.

    Την πρόταση καλούνται να υιοθετήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ που θα συναντηθούν στο Λουξεμβούργο την ερχόμενη εβδομάδα.

    Ο Κρις Πάτεν, Επίτροπος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, είπε ότι τα 27 ονόματα είναι ίδια με εκείνα που περιέχονται στην λίστα των ΗΠΑ και μπορεί να προστεθούν και άλλα ονόματα και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι έστειλε επιστολή προς την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Νικόλ Φοντέν για να ψηφίσουν την Παρασκευή τα μέλη του την πρόταση της Επιτροπής.

    Αν οι Ευρωβουλευτές ψηφίσουν υπέρ τότε οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν το μέτρο κατά της τρομοκρατίας στη συνάντησή τους τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.

    Σημειώνεται ότι η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία ήδη πάγωσαν καταθέσεις, 90 εκατομμυρίων δολαρίων που πιστεύεται ότι ανήκουν σε τρομοκράτες και οργάνωσεις που τους χρηματοδοτούν.

    O.K.

    [24] ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ROM TELECOM Ο ΙΛΙΕΣΚΟΥ

    Βουκουρέστι, 2 Οκτωβρίου 2001 (19:22 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Ιον Ιλιέσκου δήλωσε ότι η ιδιωτικοποίηση της ρουμανικής εταιρίας Τηλεπικοινωνιών Rom Telecom δεν ήταν ένα "σοφό βήμα".

    Αναφερόμενος στην ιδιωτικοποίηση της Rom Telecom ο κ. Ιλιέσκου δήλωσε ότι τόσο η γαλλική France Telecom όσο και η γερμανική Deutsche Telekom ξαφνιάστηκαν με την επιλογή της Ρουμανίας να προβεί στην ιδιωτικοποίηση της εταιρίας.

    "Δεν ήταν μια σωστή κίνηση" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιλιέσκου αναφερόμενος στην συμφωνία στην οποία είχαν περιέλθει με τους Έλληνες.

    Ο ίδιος δήλωσε ότι οι δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές σε θέματα που αφορούν στην μεταβίβαση της κυριότητας ρουμανικών εταιριών.

    Σημειώνεται ότι ο ΟΤΕ κατέχει το 35% της Rom Telecom.

    Τον περασμένο Ιούνιο είχε ξεσπάσει σκάνδαλο με την Rom Telecom.

    Η Ρουμανική αστυνομία διεξάγει έρευνα καθώς το Κρατικό Ταμείο της Ρουμανίας (SOF) ενέκρινε το ποσό των 9 εκατομμυρίων δολαρίων να δοθεί στην εταιρία Goldman-Sachs ως αντάλλαγμα για την παροχή συμβουλών για την ιδιωτικοποίηση της Rom Telecom.

    Διευκρινίζεται ότι η Goldman-Sachs όφειλε να πληρωθεί από την Rom Telecom και όχι από το Κρατικό Ταμείο της Ρουμανίας (SOF).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 2 October 2001 - 18:13:56 UTC