Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-10-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΤΗΣ Ν.Δ. ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ V.PRC
  • [02] ΟΧΙ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ
  • [03] THN TΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΑΝ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΛΙΒΑΝΟΥ
  • [04] Κ. ΟΥΕΛΝΤΟΝ: "ΛΑΜΠΕΡΟ ΚΟΣΜΗΜΑ ΣΤΕΜΜΑΤΟΣ" Η ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [05] O K. KΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [06] ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΕΜΨΥΧΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΤΟΥΣ
  • [07] ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΟΙ ΕΚΛΕΚΤΟΙ ΤΟΥ ΡΕΧΑΓΚΕΛ
  • [08] ΣΥΝΤΟΝΙΖΕΤΑΙ Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΕΤΑ ΤΙΣ
  • [09] ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΣΕΣΤΕΡ
  • [10] ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΣΙΤΙΟ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ
  • [11] ΣΤΗ ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΡΝΟΥΑ Ο ΠΑΟ
  • [12] ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΕ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ
  • [13] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ
  • [14] ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΣΕΠ
  • [15] Η ΣΑΝΤΡΑ ΒΑΣΣΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΥΡΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ
  • [16] ΣΕ ΕΜΠΡΗΣΜΟ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ
  • [17] ΕΠΙΘΕΣΗ ΛΑΛΙΩΤΗ ΚΑΤΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΝΔ - ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΕΡΑΚΗ
  • [18] ΘΛΑΣΗ Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΦΕΣ
  • [19] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΑΜΠΝΤΟΥΛΑΧ ΑΛΙ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ
  • [20] Ο ΜΟΥΛΑΣ ΟΜΑΡ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ
  • [21] ΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
  • [22] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ Ν.Δ.
  • [23] E. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΠΙΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΙΝΔΕΪ

  • [01] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΤΗΣ Ν.Δ. ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ V.PRC

    Θεσσαλονίκη, 1 Οκτωβρίου 2001 (11:16 UTC+2)

    Aνάκαμψη του ΠΑΣΟΚ και του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, αλλά και σαφές προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, δείχνει δημοσκόπηση της εταιρίας V.PRC τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στην εφημερίδα "Τα Νέα".

    Ο Κώστας Σημίτης και ο Κώστας Καραμανλής συγκεντρώνουν περίπου το ίδιο ποσοστό στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας. Ο κ. Σημίτης συγκεντρώνει 35,3% και ο κ. Καραμανλής 35%. Στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. προηγείται με ποσοστό 34,3% έναντι 27,9% του ΠΑΣΟΚ (διαφορά 6,4 μονάδων) και τα άλλα κόμματα παίρνουν: ΚΚΕ 4,9%, ΣΥΝ 3,5%, ΔΗΚΚΙ 2,2%, ΚΕΠ 7%. Η Ν.Δ. προηγείται και στην παράσταση νίκης (ποιο κόμμα θα κέρδιζε αν είχαμε σήμερα εκλογές) με ποσοστό 42,1% (χαμηλότερο από προηγούμενες δημοσκοπήσεις) έναντι 32,4% του ΠΑΣΟΚ. Η δημοσκόπηση έγινε το διάστημα από 11 μέχρι 28 Σεπτεμβρίου.

    [02] ΟΧΙ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Οκτωβρίου 2001 (11:13 UTC+2)

    "Οχι" στον πόλεμο και στην ελληνική συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις λέει η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταιρίας V.PRC που δημοσιεύουν "Τα Νέα".

    Το 86,2% των ερωτηθέντων είναι αντίθετο με μια στρατιωτική απάντηση των ΗΠΑ στην τρομοκρατική επίεθση που δέχτηκαν και μόνο το 7,8% τάχθηκε υπέρ της στρατιωτικής δράσης. Επίσης το 72,1% θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να πάρει μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, ακόμη κι αν πάρει σχετική απόφαση το ΝΑΤΟ. Υπέρ της συμμετοχής τάσσεται το 21,3%.

    [03] THN TΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΑΝ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΛΙΒΑΝΟΥ

    Αθήνα, 1 Οκτωβρίου 2001 (13:37 UTC+2)

    Το θέμα της τρομοκρατίας κυριάρχησε στην πρωινή συνάντηση των προέδρων της Ελλάδας και του Λιβάνου, στην Αθήνα. Οι κ.κ. Κωστής Στεφανόπουλος και Εμίλ Λαχούντ καταδίκασαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ ενώ επιβεβαίωσαν το θερμό κλίμα των διμερών σχέσεων.

    Ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε ότι ο σεβασμός της Ελλάδας για όλες τις θρησκείες είναι ο ίδιος καθώς όλες οι θρησκείες μάχονται για την ειρήνη, τον σεβασμό και την αγάπη μεταξύ των ανθρώπων. Από την πλευρά του ο κ. Λαχούντ χαρακτήρισε τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ ως μαύρο σημείο στην ιστορία της ανθρωπότητας και επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ της τρομοκρατίας και του αγώνα για την ανεξαρτησία ενός λαού.

    Οι πρόεδροι Ελλάδας και Λιβάνου υπέγραψαν συμφωνία μορφωτικών υποθέσεων και πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων εξωτερικών των δύο χωρών.

    [04] Κ. ΟΥΕΛΝΤΟΝ: "ΛΑΜΠΕΡΟ ΚΟΣΜΗΜΑ ΣΤΕΜΜΑΤΟΣ" Η ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 1 Οκτωβρίου 2001 (21:04 UTC+2)

    "Λαμπερό κόσμημα στέμματος" χαρακτήρισε την Τουρκία ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Κερτ Ουέλντον επικεφαλής της 11μελούς αντιπροσωπείας του Κογκρέσου που βρίσκεται στην Αγκυρα μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

    Ο ίδιος χαρακτήρισε την Τουρκία πιστό σύμμαχο των ΗΠΑ τονίζοντας ότι δεν της αποδόθηκε από την αμερικανική εξωτερική πολιτική η αρμόζουσα σημασία.

    Ο κ. Ουέλντον δεσμεύτηκε κατά την επιστροφή του στις ΗΠΑ ότι θα συνεργαστεί με τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους και τον υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ για να παράσχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες περισσότερη υποστήριξη στην Τουρκία.

    Ο κ. Ουέλντον προέβη στις παραπάνω δηλώσεις ύστερα από συνομιλίες που είχε με ανώτερους Τούρκους στρατιωτικούς αξιωματούχους και διπλωμάτες σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, στις οποίες αναμένεται να προβούν οι ΗΠΑ και τις οποίες υποστηρίζει πλήρως η Τουρκία.

    Ο Ρεπουμπλικάνος θυμήθηκε επίσης τις απώλειες των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε η Τουρκία ύστερα από τον Πόλεμο στον Κόλπο εξαιτίας των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Ιράκ.

    Ο ίδιος επισήμανε ότι στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στηριχθούν στην εμπειρία της Αγκυρας για την καταπολέμηση των τρομοκρατών αναφερόμενος προφανώς στους Κούρδους επαναστάτες, στις ριζοσπαστικές Ισλαμικές και ακροαριστερές οργανώσεις που υπήρξαν πηγές τρομοκρατικών επιθέσεων στην χώρα τις τελευταίες δεκαετίες.

    Η Τουρκία εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή της στον αγώνα που διεξάγουν οι ΗΠΑ εναντίον της τρομοκρατίας καθώς έθεσε στην διάθεση τους τον εναέριο χώρο και τα αεροδρόμια της χώρας σε περίπτωση στρατιωτικών αντιποίνων στο Αφγανιστάν.

    [05] O K. KΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Αθήνα, 1 Οκτωβρίου 2001 (21:01 UTC+2)

    «Σήμερα, 41η επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, θεωρούμε καθήκον μας να επαναβεβαιώσουμε την σταθερή και ακλόνητη υποστήριξή μας στον αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού για δικαίωση και την ακάματη προσπάθειά μας για την ταχεία και πλήρη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής.

    Τόνισε, δε, ότι η Νέα Δημοκρατία στάθηκε πάντα αταλάντευτα στο πλευρό της Κύπρου και το ίδιο πράττει και σήμερα που η Τουρκία, αντί να αποσύρει τις δυνάμεις κατοχής και να υιοθετήσει συμπεριφορά Ευρωπαίου γείτονος, εκτοξεύει νέες απειλές κατά της Κύπρου.

    [06] ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΕΜΨΥΧΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΤΟΥΣ

    Καμπούλ, 1 Οκτωβρίου 2001 (20:56 UTC+2)

    Ο υπουργός Αμυνας των Ταλιμπάν, μουλάς Ομπαϊουλάχ ζήτησε από τον στρατό του Αφγανιστάν να πολεμήσει σκληρά κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, χρησιμοποιώντας λόγια όπως «πολεμήστε σκληρά, υπερασπιστείτε τη χώρα σας».

    Ο υπουργός Αμυνας θέλοντας να τονώσει το ηθικό των στρατιωτών κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν είπε ότι "αν ο εχθρός είναι δυνατός, ο Θεός μας είναι δυνατότερος".

    [07] ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΟΙ ΕΚΛΕΚΤΟΙ ΤΟΥ ΡΕΧΑΓΚΕΛ

    Θεσσαλονίκη, 1 Οκτωβρίου 2001 (20:53 UTC+2)

    Την Τετάρτη θα συγκεντρωθεί η Εθνική ομάδα των Ανδρών, εν όψει του τελευταίου αγώνα των προκριματικών του μουντιάλ 2002 με την Αγγλία. Τα προβλήματα που πονοκεφαλιάζουν τον ομοσπονδιακό προπονητή Οτο Ρέχαγκελ είναι οι Γιούρκας Σεϊταρίδης και Μιχάλης Κασάπης, οι οποίοι μάλιστα δεν αγωνίστηκαν και στη δεύτερη αγωνιστική του πρωταθλήματος με τις ομάδες τους.

    Οι ποδοσφαιριστές που έχουν κληθεί είναι οι: Νίκος Μαχλάς (Αγιαξ), Νίκος Νταμπίζας (Νιουκάστλ), Ζήσης Βρύζας (Περούτζια), Κώστας Κωνσταντινίδης (Χέρτα Βερολίνου), Χρήστος Πατσατζόγλου, Στέλιος Βενετίδης (Ολυμπιακός), Αντώνης Νικοπολίδης, Τάκης Φύσσας, Γιώργος Καραγκούνης, Αγγελος Μπασινάς, Γιώργος Σεϊταρίδης, Σωτήρης Κυργιάκος, Λεωνίδας Βόκολος (Παναθηναϊκός), Θοδωρής Ζαγοράκης, Ντέμης Νικολαϊδης, Μιχάλης Κασάπης, Βασίλης Λάκης, Ανδρέας Ζήκος (ΑΕΚ), Γιώργος Γεωργιάδης, Παντελής Κωνσταντινίδης (ΠΑΟΚ), Αγγελος Χαριστέας (Αρης), Κώστας Χαλκιάς (Ηρακλής).

    Διαιτητής του αγώνα μεταξύ της Ελλάδας και της Αγγλίας ορίστηκε ο Ντικ Γιολ από την Ολλανδία και βοηθοί οι συμπατριώτες του οι Γιάαπ Πουλ, Γιαν-Βίλεμ Φαν Φέλουβεν και 4ος διαιτητής ο επίσης Ολλανδός Γιαν Βέγκερεφ. Παρατηρητής διαιτησίας ορίστηκε ο Ρέινταρ Μπιόρνεσταντ (Νορβηγία) και παρατηρητής αγώνα ο Λαρς Αρνεσον (Σουηδία).

    [08] ΣΥΝΤΟΝΙΖΕΤΑΙ Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ 11ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

    Νέα Υόρκη, 1 Οκτωβρίου 2001 (20:52 UTC+2)

    Απόψεις για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί η ελληνοαμερικανική κοινότητα μετά τις τραγικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον αντάλλαξαν σε ομογενειακή συγκέντρωση στο Χιώτικο Σπίτι στη Νέα Υόρκη ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ. Δημήτριος, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού Αντρέας Αθενς, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ και εκπρόσωποι της οργανωμένης ομογένειας.

    Όλοι οι παριστάμενοι επαίνεσαν τη στάση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής σε αυτές τις δύσκολες ώρες και ζήτησαν τη συμβολή και τη συμβουλή του για τον πιο αποτελεσματικό συντονισμό των ενεργειών τους. Μέσα από την προσπάθεια, που ξεκίνησε με την έναρξη του ταμείου για την υποστήριξη των θυμάτων της τραγωδίας, δίνεται η δυνατότητα για δυναμική και ουσιαστική παρουσία της ομογένειας.

    Ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Δημήτριος περιέγραψε με γλαφυρότητα το μεγαλείο της ομογένειας, που εκφράστηκε με την αυτοθυσία ανθρώπων που βρέθηκαν στο "σημείο μηδέν", από τις προσφορές των απλών πολιτών που από το υστέρημά τους καταθέτουν ένα κομμάτι της ψυχής τους σ' αυτή την προσπάθεια. Ο Σεβασμιότατος αναφέρθηκε επίσης στην ιδέα δημιουργίας ταμείου υποτροφιών για τα παιδιά των ανδρών των σωμάτων ασφαλείας που έχασαν τη ζωή τους, ώστε να γίνει αισθητή στην αμερικάνικη κοινωνία η προσφορά των Ελληνοαμερικανών.

    Παράλληλα αναφέρθηκε στον Ελληνοαμερικανό διευθυντή της CIA Τζορτζ Τένετ, ο οποίος, όπως είπε, με ψυχραιμία και νηφαλιότητα χειρίζεται μια τόσο δύσκολη κατάσταση, αλλά και στην κίνηση του διακεκριμένου Ελληνοαμερικανού Νικολάου Μπούρα, που προσέφερε όλο το σίδερο που θα χρειαστεί για την ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΑΕ Άντριου Αθενς ανακοίνωσε ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αποδήμων, Γρηγόρης Νιώτης, σε συνεργασία με το ΣΑΕ προγραμματίζει τηλεοπτικό μαραθώνιο για τη συγκέντρωση χρημάτων, που θα διατεθούν για τους ομογενείς που υπέστησαν τις συνέπειες του τρομοκρατικού χτυπήματος της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Στη συνάντηση έγινε συζήτηση και για τις πολιτιστικές και άλλου είδους εκδηλώσεις, που διοργανώνονται για τη συγκέντρωση χρημάτων. Όπως είπε ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, καταβάλλονται προσπάθειες για τη διοργάνωση μουσικής συναυλίας Ελληνοαμερικανών καλλιτεχνών, που προσφέρονται να συμβάλουν αφιλοκερδώς για το σκοπό αυτό.

    Δ.Ρ.

    [09] ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΣΕΣΤΕΡ

    Θεσσαλονίκη, 1 Οκτωβρίου 2001 (20:50 UTC+2)

    Αρχισαν οι προετοιμασίες του Ολυμπιακού για τον αγώνα της 10ης Οκτωβρίου με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Όμως δεν λείπουν τα προβλήματα από την ομάδα του Τάκη Λεμονή αφού σήμερα δεν έχει στη διάθεσή του τους Ζε Ελίας, Τζόρτζεβιτς και Ζιοβάνι. "Κανείς δε γνωρίζει γίνεται ακόμα και την παραμονή του αγώνα. Εύχομαι μέχρι και τότε να είμαστε καλά στην υγεία μας και να μην δημιουργηθούν άλλα αγωνιστικά προβλήματα", επισημαίνει ο κ. Λεμονής.

    Ο τελευταίος απέφυγε να σχολιάσει τα όσα συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα με τον διεθνή τερματοφύλακα, Δημήτρη Ελευθερόπουλο, μετά την ήττα του Ολυμπιακού από την Λιλ. Προβλήματα σαν αυτό του Ελευθερόπουλου συναντώνται πολλές φορές στον πρωταθλητισμό και τις μεγάλες ομάδες", τόνισε χαρακτηριστικά.

    [10] ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΣΙΤΙΟ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΔΙΑΒΑΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 1 Οκτωβρίου 2001 (20:47 UTC+2)

    Αποχή από το συσσίτιο ξεκίνησαν σήμερα οι κρατούμενοι στις δικαστικές φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου, που αφορά τους καταδικασθέντες για υποθέσεις εμπορίας ναρκωτικών.

    Οι κρατούμενοι - που συγκρότησαν απεργιακή επιτροπή- χαρακτηρίζουν το νέο νόμο "εξοντωτικό", σε ό,τι αφορά το σκέλος για τις αποφυλακίσεις και τις χορηγήσεις αδειών και δηλώνουν διατεθειμένοι να συνεχίσουν την αποχή από το συσσίτιο μέχρι να δικαιωθούν.

    Στην αποχή από το συσσίτιο συμμετέχουν όλοι οι φυλακισμένοι και οι υπόδικοι που εμπλέκονται σε υποθέσεις ναρκωτικών, ενώ στην κινητοποίηση συμμετέχουν και υπόλοιποι (περισσότερα από 300 άτομα) σε ένδειξη συμπαράστασης.

    Η διεύθυνση των δικαστικών φυλακών ενημέρωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης και τις τοπικές δικαστικές αρχές για την κινητοποίηση των κρατουμένων, οι οποίοι -εκτός από την αποχή από το συσσίτιο- συμμετέχουν κανονικά στο υπόλοιπο ημερήσιο πρόγραμμα λειτουργίας της φυλακής.

    Γ.Χ.

    [11] ΣΤΗ ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΡΝΟΥΑ Ο ΠΑΟ

    Θεσσαλονίκη, 1 Οκτωβρίου 2001 (20:45 UTC+2)

    "Τα πράγματα είναι δύσκολα. Δεν μπορούμε να πορευτούμε με τους Μουλαομέροβιτς και Σιούτη. Θα πρέπει να κάνουμε κάτι άλλο για να καλύψουμε το κενό του τραυματία Καλαϊτζή", τόνισε ο προπονητής του ΠΑΟ Ζέλικο Ομπράντοβιτς από την Λιουμπλιάνα όπου βρίσκεται προκειμένου να πάρει μέρος στο τουρνουά υπερπρωταθλητών Ευρώπης.

    "Έχουμε νέα ομάδα", υποστηρίζει ο τεχνικός των "πρασίνων" που επισημαίνει ότι το έμψυχο υλικό της ομάδας διαφοροποιήθηκε σε σχέση με την περασμένη περίοδο, αφού επτά παίκτες έφυγαν και επτά ήρθαν. "Οι μοναδικές θέσεις, στις οποίες δεν έγιναν μεγάλες αλλαγές είναι στο σμολ φόργουορντ και στον σούτιγκ γκαρντ όπου απλά προσθέσαμε τον Κουτλουάι", συμπλήρωσε.

    Αναφορικά για το τουρνουά ο κ. Ομπράντοβιτς δήλωσε: "Είναι πολύ δύσκολη η διοργάνωση. Με την παρουσία των 32 ομάδων η Ευρώπη έχει τη διοργάνωση που πάντοτε ονειρευόταν".

    [12] ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΕ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ

    Κιλκίς, 1 Οκτωβρίου 2001 (20:44 UTC+2)

    Τα αποκαλυπτήρια μνημείου της Εθνικής Αντίστασης θα γίνουν την Κυριακή, στις 11.30π.μ. στο Παλιό Αγιονέρι του Κιλκίς.

    Τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν από τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Τάσο Οικονομίδης, ενώ θα πραγματοποιηθεί τρισάγιο στη μνήμη των νεκρών και κατάθεση στεφάνων. Μετά τα αποκαλυπτήρια, θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια της Εθνικής Αντίστασης.

    [13] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

    Αθήνα, 1 Οκτωβρίου 2001 (20:43 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Με στόχο την έναρξη ενός ανοικτού διαλόγου και μιας διαρκούς συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Μεσογείου για το ευαίσθητο θέμα της παράνομης μετανάστευσης στον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου, το Συμβούλιο της Ευρώπης σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού του ΥΠΕΞ διοργανώνουν στις 3 και 4 Οκτωβρίου 2001 στην Αθήνα παγκόσμια διάσκεψη με θέμα "Παράνομη Μετανάστευση και Αξιοπρέπεια των Μεταναστών στη Μεσόγειο".

    Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Schwimmer. Από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχουν η υπουργός ΥΠΕΣΔΔΑ, Βάσω Παπανδρέου, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αναστάσιος Γιαννίτσης και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γρηγόρης Νιώτης.

    Οι βασικοί θεματικοί άξονες της διάσκεψης εστιάζουν στα αίτια της παράνομης μετανάστευσης, στην παράνομη διακίνηση και εργασία, καθώς και στα μέτρα καταπολέμησής της, στην προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των μεταναστών, στο νομικό καθεστώς, στα κρούσματα ξενοφοβίας και στη διαμόρφωση μιας ενιαίας στρατηγικής διαχείρισης της μετανάστευσης.

    Τα αποτελέσματα της Διάσκεψης, στην οποία λαμβάνουν μέρος εκπρόσωποι 44ων χωρών, θα εξετασθούν στο πλαίσιο της Υπουργικής Διάσκεψης για τη Μετανάστευση των χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης το 2002 στο Ελσίνκι.

    Οι εργασίες της διάσκεψης θα πραγματοποιηθούν στις 3 και 4 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Caravel στην Αθήνα.

    [14] ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΣΕΠ

    Αθήνα, 1 Οκτωβρίου 2001 (20:43 UTC+2)

    Διακήρυξη για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) και την προώθηση της επιχειρηματικότητας στην αυγή του 21ου αιώνα, υπεγράφη στις 27 Σεπτεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της συνάντησης των αρμόδιων υπουργών για θέματα μικρομεσαίων επιχειρήσεων των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ).

    Στη σύνοδο αποφασίστηκε η εδραίωση της συνεργασίας σε ζητήματα ΜΜΕ μέσα από τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας που θα συνεισφέρει στη βελτίωση της αποδοτικότητας των διαφόρων πολιτικών για τις ΜΜΕ, μέσα από την παρακολούθηση και αξιολόγηση τους. Οι πολιτικές αυτές αφορούν, την απλοποίηση των διαδικασιών, την ανάγκη συνεχούς βελτίωσης του εργατικού δυναμικού μέσω κατάρτισης, καθώς και την προώθηση της ενεργούς συμμετοχής των χρηματοπιστωτικών θεσμών στην οικονομία των ΜΜΕ.

    Επίσης, τονίστηκε η ανάγκη συνεχούς βελτίωσης των θεσμών στήριξης των ΜΜΕ και αναγνωρίστηκε ο ιδιαίτερος ρόλος της Ελλάδας για την βοήθεια που μπορεί να προσφέρει στις υπόλοιπες χώρες του ΟΣΕΠ στην προσπάθεια τους για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την δημιουργία ενός φιλικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος που να πλησιάζει τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

    Την Ελλάδα και τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Χριστοδουλάκη εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας Γιάννης Καλογήρου. Στην εισήγηση του ο κ. Καλογήρου αναφέρθηκε στο ρόλο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο νέο διεθνές περιβάλλον και υπό το φως των πρόσφατων τραγικών εξελίξεων.

    [15] Η ΣΑΝΤΡΑ ΒΑΣΣΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΥΡΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

    Νέα Υόρκη, 1 Οκτωβρίου 2001 (20:39 UTC+2)

    Η υποψήφια του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Υόρκης, Σάντρα Βάσσου, είναι η μόνη ομογενής που θα λάβει μέρος στις γενικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Οι υπόλοιποι τρεις υποψήφιοι Μάικ Ζαπίτης, Άρθουρ Χελιώτης και Πίτερ Δούκας δεν εξελέγησαν στις προκριματικές εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου.

    Για την ανάδειξη υποψήφιων δημάρχων το προβάδισμα του Δημοκρατικού κόμματος έλαβε ο Fernando Ferrer και του Ρεπουμπλικανικού ο Michael R. Bloomberg.

    Λόγω του ότι ο Fernando Ferrer δεν συγκέντρωσε το 40% των προκριματικών ψήφων, προβλέπεται νέα αναμέτρηση στις 11 Οκτωβρίου μεταξύ του ιδίου και του δεύτερου κατά σειρά υποψηφίου Mark Green. Εάν επικρατήσει ο Fernando Ferrer θα είναι ο πρώτος Πορτορικανός δήμαρχος Νέας Υόρκης.

    Ο νυν δήμαρχος Ρούντολφ Τζουλιάνι έχει εκφράσει την επιθυμία να παρατείνει τη θητεία του για άλλα δύο χρόνια, προκειμένου να βοηθήσει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγνώρισης των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ότι για τη θέση του δημάρχου προβλέπονται μόνο δύο θητείες. Ως εκ τούτου για να θέσει τρίτη υποψηφιότητα ο κ. Τζουλιάνι απαιτείται αλλαγή του σχετικού νόμου από τη Βουλή της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.

    Δ.Ρ.

    [16] ΣΕ ΕΜΠΡΗΣΜΟ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ

    Γρεβενά, 1 Οκτωβρίου 2001 (20:37 UTC+2)

    Σε εμπρησμό αποδίδει η Πυροσβεστική Υπηρεσία τη φωτιά που αποτέφρωσε περισσότερα από χίλια πεντακόσια στρέμματα δάσους βελανιδιάς, στον ορεινό όγκο του νομού Γρεβενών. Όπως προκύπτει από τις πρώτες έρευνες, η φωτιά εκδηλώθηκε σε τρία διαφορετικά σημεία, γεγονός που οδηγεί τις τοπικές αρχές στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για εμπρησμό.

    Η φωτιά ξέσπασε σε δύσβατη δασική περιοχή -ανάμεσα στις κοινότητες Αμυγδαλιές, Αηδόνια και Ροδιά- και επεκτάθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν, ειδικά χθες το απόγευμα. Στην κατάσβεση συμμετείχαν 55 δασοπυροσβέστες και κάτοικοι της περιοχής, καθώς επίσης και δύο πυροσβεστικά "Κάναντερ" και ισάριθμα ελικόπτερα.

    Από τη φωτιά, που σβήστηκε σήμερα το μεσημέρι, δεν κινδύνεψαν κατοικημένες περιοχές, ενώ από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γρεβενών διεξάγονται έρευνες για τα ακριβή αίτια που την προκάλεσαν.

    Γ.Χ.

    [17] ΕΠΙΘΕΣΗ ΛΑΛΙΩΤΗ ΚΑΤΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΝΔ - ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΕΡΑΚΗ

    Αθήνα, 1 Οκτωβρίου 2001 (20:36 UTC+2)

    Επίθεση κατά της ΝΔ και του εισαγγελέα Γεράκη για τη δίωξη που άσκησε κατά μελών της διοίκησης του Κτηματολογίου εξαπέλυσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, ανταπαντώντας σε δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ, Σάββα Τσιτουρίδη, ο οποίος έκανε λόγο για αδιαφάνεια, κακοδιοίκηση και φιάσκο του Εθνικού Κτηματολογίου.

    Ο κ. Λαλιώτης σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι οι αποδιδόμενες κατηγορίες του εισαγγελέα είναι "έωλες και αστήριχτες που θα καταρρεύσουν σαν χάρτινος πύργος στα επόμενα στάδια της δικαστικής διερεύνησης", καθώς δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια και την πραγματικότητα. "Δεν είναι η πρώτη φορά που υποθέσεις για τις οποίες ο κ. Γεράκης είχε ασκήσει ανάλογες διώξεις κατέρρευσαν πριν ακόμα φτάσουν στο ακροατήριο" υποστηρίζει ο υπουργός και επισημαίνει ότι ο πρόεδρος, ο διευθύνων σύμβουλος και τα μέλη του ΔΣ έχουν υπηρετήσει απαρέγκλιτα τις αρχές της διαφάνειας, της νομιμότητας και του δημοσίου συμφέροντος.

    Ο κ. Λαλιώτης καταφέρεται εναντίον συγκεκριμένων βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι, όπως υποστηρίζει, έχουν αποδοθεί σε ένα "λυσσαλέο αγώνα δυσφημήσης και υπονόμευσης του Εθνικού Κτηματολογίου στην Ελλάδα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης". Συγκεκριμένα κατονομάζει ως κύριους "δράστες" τους κ.κ. Σάββα Τσιτουρίδη και Νικόλαο Λέγκα, καθώς και τον ευρωβουλευτή, Κώστα Χατζηδάκη, "οι οποίοι λειτουργούν σε αγαστή συνεργασία με εκπροσώπους οικονομικών συμφερόντων συναρτημένων με τη ΝΔ".

    Μάλιστα, τους κατηγορεί ότι πολλές φορές με δηλώσεις τους μέσα και έξω από τη Βουλή έχουν προαναγγείλει πράξεις και ενέργειες του εισαγγελέα Γεράκη, ο οποίος, σύμφωνα με τον υπουργό δεν πρέπει να εκθέτει με πράξεις του την ελληνική δικαιοσύνη, που πρέπει να είναι αδέκαστη, ανεξάρτητη και αντικειμενική.

    Μεταξύ άλλων, ο υπουργός καταλογίζει στον κ.Γεράκη "επανειλημμένες προαναγγελίες για πράξεις και πρωτοβουλίες των δικαστικών αρχών, συστηματικές και επιλεκτικές διαρροές στον Τύπο και στα ΜΜΕ με προαναγγελίες ασκήσεως διώξεων και άλλων δικαστικών λειτουργών, αποδεδειγμένες χρονικές συμπτώσεις των διαρροών στα ΜΜΕ σε περιόδους καθοριστικών συναντήσεων και ενημερώσεων των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τους εκπροσώπους των Ελληνικών Αρχών".

    Σύμφωνα με τον κ.Λαλιώτη, τα γεγονότα αυτά αποδεικνύουν "την ανοιχτή γραμμή με τον ομφάλιο λώρο που έχει η ΝΔ με το Γραφείο του κ. Γεράκη", θέτοντας θεσμικό και πολιτικό θέμα για τις πράξεις και τις συμπεριφορές ορισμένων δικαστικών λειτουργών. "Ο αξιότιμος κ. Γεράκης οφείλει να ξέρει ότι οι κρίνοντες κρίνονται και δε μπορεί να εκτελεί, με τόσο απροκάλυπτο τρόπο, πολιτικά και κομματικά διατεταγμένη υπηρεσία εις βάρος του κύρους της Δικαιοσύνης και εις βάρος του Εθνικού Κτηματολογίου" τονίζει.

    Ο κ.Λαλιώτης στρέφεται και κατά του προέδρου της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή, λέγοντας ότι η αδιαφάνεια, το φιάσκο και η φαυλότητα υπάρχει στα υπονομευτικά σχέδια της ΝΔ και στα μικροκομματικά παιχνίδια της.

    Τέλος, εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι η αλήθεια θα αναδειχθεί και θα αποκαλυφθούν οι πρωταγωνιστικοί ρόλοι των βουλευτών της ΝΔ, ενώ επαναλαμβάνει ότι η επέκταση του Εθνικού Κτηματολογίου αποτελεί για την κυβέρνηση δέσμευση και απόλυτη προτεραιότητα.

    [18] ΘΛΑΣΗ Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΦΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Οκτωβρίου 2001 (20:35 UTC+2)

    Θλάση στο δικέφαλο, που θα τον κρατήσει μακριά από αγωνιστικούς χώρους, τουλάχιστον, δέκα μέρες έπαθε στο ντέρμπυ με τον Ηρακλή ο Παντελής Καφές. Σκοπός του ιατρικού τιμ είναι ο παίκτης να προλάβει το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

    Οκτώ ποδοσφαιριστές του δεν θα έχει όλη τη βδομάδα , εξ αιτίας υποχρεώσεων τους σε εθνικές ομάδες, ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς. Πρόκειται για τους: Γεωργιάδη, Κωνσταντινίδη, Κουτσόπουλο, Νάστο, που θα εκπροσωπήσουν τα ελληνικά χρώματα στους αγώνες ανδρών και ελπίδων με την Αγγλία, Οκκά, Εγκωμίτης, Γιασεμάκη, που θα παίξουν με την Κύπρο κατά της Ιρλανδίας και Ουντέζε που θα παίξει με την Νιγηρία κατά της Ιαπωνίας- ένα παιγνίδι που θα γίνει στο Λονδίνο.

    Όλοι τους θα είναι στη διάθεση του προπονητή τους στις αρχές της επόμενης βδομάδας.Οκτακόσια σπασμένα καθίσματα, στην πλευρά που φιλοξενήθηκαν οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ, καταμετρήθηκαν το πρωί στο Καυταντζόγλειο και ο ΠΑΟΚ καλείται τώρα να πληρώσει το τίμημα.

    Αποφεύχθηκαν, όμως, τα χειρότερα από τις μονάδες περιφρούρησης που συγκρότησαν οι σύνδεσμοι και οι οποίες λειτούργησαν αποτελεσματικά, έτσι ώστε εκτός των καθισμάτων να μη υπάρξει κανένα παρατράγουδο τόσο κατά τον αγώνα, όσο και κατά την αποχώρηση των φιλάθλων από το Καυταντζόγλειο στάδιο

    [19] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΑΜΠΝΤΟΥΛΑΧ ΑΛΙ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ

    Άγκυρα, 1 Οκτωβρίου 2001 (20:34 UTC+2)

    Ο Αμπντουλάχ Αλί μπιν Λάντεν που αρχικά είχε θεωρηθεί ότι είναι αδερφός του διαβόητου τρομοκράτη Οσάμα μπιν Λάντεν και οδηγήθηκε σε αστυνομικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης για ανάκριση αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τον Σαουδάραβα πολυεκατομμυριούχο, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Ρουστού Κατζίμ Γιουτζελέν.

    "Νομίζω ότι δεν είναι ο αδερφός του Οσάμα μπιν Λάντεν" είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών δηλώνοντας ωστόσο ότι η ανακριτική διαδικασία θα συνεχισθεί προκειμένου να διαπιστωθεί ότι δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τον βασικό ύποπτο για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Οι αστυνομικές αρχές της Τουρκίας εντόπισαν τον Αμπντουλάχ Αλί μπιν Λάντεν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης από όπου επρόκειτο να μεταβεί στην Κύπρο και τον προσήγαγαν για να τον ανακρίνουν.

    [20] Ο ΜΟΥΛΑΣ ΟΜΑΡ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ

    Καμπούλ, 1 Οκτωβρίου 2001 (20:28 UTC+2)

    Έκκληση προς τους Αμερικανούς να ξαναεπεξεργαστούν την πρόθεσή τους για επίθεση στο Αφγανιστάν απηύθυνε ο μουλάς των Ταλιμπάν σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στο καθεστωτικό ραδιόφωνο της Καμπούλ, μετέδωσε το CNN.

    «Αν μας επιτεθείτε δεν θα διαφέρετε σε τίποτα από τους Ρώσους!». Με τα λόγια αυτά ο Μοχάμεντ Όμαρ θύμισε στους Αμερικανούς την περίφημη εκστρατεία της Σοβιετικής Ένωσης το 1979 για να αποκτήσει τον έλεγχο του Αφγανιστάν, όταν οι Αμερικανοί είχαν δείξει αλληλεγγύη στον αφγανικό λαό. Την ίδια περίσκεψη λοιπόν ζήτησε και τώρα ο ηγέτης των Ταλιμπάν, καθώς, όπως είπε, «ο λαός του αγαπάει την ειρήνη και μισεί τον πόλεμο» και συμπλήρωσε ότι το έγκλημα σε βάρος ενός προσώπου είναι έγκλημα σε βάρος όλης της ανθρωπότητας.

    Για τον Οσάμα μπιν Λάντεν ο μουλάς Όμαρ δήλωσε ότι ζει στη χώρα ως «φιλοξενούμενος» του Κινήματος, ενώ σχετικά με την επιστροφή του εξόριστου βασιλιά της χώρας, Μοζάμεντ Ζαίρ Σαχ, που συζητιέται αυτές τις μέρες στη Ρώμη, υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Το Αφγανιστάν δεν θα μπορούσε με τίποτα να ανεχτεί μια κυβέρνηση μαριονέτα σε περίπτωση που επιστρέψει ο πρώην βασιλιάς» και απείλησε ότι αν εκείνος κάνει τέτοια επιλογή θα έχει επιλέξει την καταστροφή του.

    Σχετικά με τα σχέδια των ΗΠΑ να επιτεθούν στη χώρα του ο ηγέτης των Ταλιμπάν δήλωσε ότι δεν περιμένει ότι αυτό θα γίνει σύντομα, αλλά υπογράμμισε ότι οι επιθέσεις σε βάρος των Αμερικανών θα συνεχιστούν αν οι ίδιοι συνεχίσουν να επιδεικνύουν την ίδια συμπεριφορά.

    «Τα αμερικανικά όπλα μπορούν να σκοτώσουν ανθρώπους, αλλά δεν μπορούν να σώσουν τους ανθρώπους της Αμερικής από τον θάνατο», είπε χαρακτηριστικά ο ηγέτης του αφγανικού καθεστώτος.

    [21] ΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Οκτωβρίου 2001 (20:20 UTC+2)

    Ημερίδα για τις προμήθειες και τον εφοδιασμό των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, οργανώνει η ΑΘΗΝΑ 2004 την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2001 στις 10 π.μ., στο συνεδριακό κέντρο "Αθηναΐδα". Την έναρξη της Ημερίδας θα κηρύξουν οι υπουργοί Ανάπτυξης Νίκος Χριστοδουλάκης και Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρήστος Βερελής, ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΘΗΝΑ 2004 Γιάννης Σπανουδάκης θα παρουσιάσει τις προοπτικές που ανοίγονται για τις ελληνικές επιχειρήσεις και ευρύτερα στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

    Στην διάρκεια της Ημερίδας, ο Διευθυντής Προμηθειών και Εφοδιασμού της ΑΘΗΝΑ 2004 Παναγιώτης Περδίκης θα παρουσιάσει αναλυτικά το πρόγραμμα και το χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτιστεί, ενώ στελέχη των αντίστοιχων υπηρεσιών της Οργανωτικής Επιτροπής του Σίδνεϊ, του Σόλτ Λέϊκ και του Μάντσεστερ, θα αναλύσουν την εμπειρία που απόκτησαν από την οργάνωση του τομέα προμηθειών και εφοδιασμού στις δικές τους διοργανώσεις.

    [22] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ Ν.Δ.

    Αθήνα, 1 Οκτωβρίου 2001 (20:18 UTC+2)

    Η τρέχουσα πολιτική κατάσταση και ο απολογισμός της επίσκεψης του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη απασχόλησαν τη συνεδρίαση του Διαγραμματειακού Οργάνου του κόμματος.

    Ο Γραμματέας της Κ.Ε. της Ν.Δ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης στην εισήγησή του τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία παγιώνει τη θέση της ως πρώτο κόμμα, γεγονός το οποίο διαπιστώνεται τόσο από τις επαφές με την ελληνική κοινωνία, όσο και από στοιχεία των ερευνών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

    Στοιχεία, στα οποία διαφαίνεται, όπως είπε, η εμπέδωση της εμπιστοσύνης των πολιτών ως προς την πολιτική που ακολουθείται και καταδεικνύουν μία δυναμική την οποία το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας μέσα από παρεμβάσεις και θέσεις θα βελτιώνει διαρκώς.

    Σχετικά με την τριήμερη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη ο Γραμματέας της Κ.Ε. υπογράμμισε πως στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, πως ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική, δεδομένης και της αποδοχής των θέσεων της Ν.Δ., όπως αυτές κατατέθηκαν από τον Πρόεδρο της Κώστα Καραμανλή.

    Σημαντικές ήταν - κατά τον κ. Μεϊμαράκη - και οι συναντήσεις με τα κομματικά στελέχη (Επικεφαλής Γραμματειών και πρόεδροι ΝΟΔΕ) οι οποίες πέρα από τον ενημερωτικό χαρακτήρα τους, έδωσαν την δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων σχετικά με την κατάρτιση προγράμματος δράσης για το επόμενο διάστημα.

    Τέλος, με αφορμή τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν για τον εορτασμό των 27 χρόνων από την ίδρυση της Ν.Δ., συζητήθηκε η προετοιμασία και ο καλύτερος δυνατόν συντονισμός για την Συναυλία της Τετάρτης 3 Οκτωβρίου, (είσοδος για το κοινό ελεύθερη) στο Λυκαβηττό με τον Σταύρο Ξαρχάκο.

    Στη συνεδρίαση του Διαγραμματειακού Οργάνου στα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ. υπό τον κ. Μεϊμαράκη συμμετείχαν η Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, ο Γραμματέας Οργανωτικού Ιω. Τουσιάκης, ο Γραμματέας τ. Βουλευτών και Πολιτευτών Ιω. Τραγάκης, ο Γραμματέας Συνδικαλισμού Δ. Κοντός, ο Αναπληρωτής Γραμματέας Αυτοδιοίκησης Α. Βεζυργιάννης, ο Γραμματέας Αγροτικού Δ. Μηλιάκος, ο Γραμματέας Παραγωγικών Τάξεων Δ. Τζίφας, ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Χρ. Κουρούσης, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Λ. Ζαγορίτης, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Αγ. Μοσχονάς και ο διευθυντής της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού Ν. Σιγάλας.

    [23] E. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΠΙΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΙΝΔΕΪ

    Αθήνα, 1 Οκτωβρίου 2001 (20:10 UTC+2)

    Δεν υπάρχει πρόβλημα στην κατασκευή των ολυμπιακών έργων, αντίθετα η Αθήνα βρίσκεται πιο μπροστά από το Σίνδνεϊ, τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στην οποία παρουσίασε τα συμπεράσματα από τις επαφές της κυβέρνησης με τη συντονιστική επιτροπή της ΔΟΕ.

    Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση τεράστια εμπειρία ως προς τα κατασκευαστικά έργα, αλλά δεν έχει εμπειρία στα μη υλικά προγράμματα της ολυμπιακής προετοιμασίας.

    Όσον αφορά σε κάποιες υπερβάσεις που έχουν γίνει σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό, ο υπουργός Πολιτισμού τις απέδωσε σε κονδύλια που χορηγούνται για απαλλοτριώσεις. Όπως τόνισε, η κυβέρνηση προσπαθεί να καταβάλει μεγάλες αποζημιώσεις, ώστε να μην υπάρχουν αντιδράσεις.

    Περαιτέρω, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη δήλωση του πρόεδρου της συντονιστικής επιτροπής της ΔΟΕ Ντένις Οσβαλντ ότι οι αγώνες θα γίνουν οπωσδήποτε στην Αθήνα, καθώς και για όσα είπε για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι στους αγώνες υπάρχουν, νομικά, αρχαιολογικά και περιβαλλοντικά προβλήματα, αλλά όχι τεχνικά και χρηματοοικονομικά. «Η τεχνική δυνατότητα υπάρχει, τα χρήματα υπάρχουν», σημείωσε.

    Σχολιάζοντας τη δήλωση της κ. Αγγελοπούλου ότι η Οργανωτική Επιτροπή θέλει έργα και όχι λόγια από την κυβέρνηση, υπογράμμισε ότι «όλοι θέλουμε περισσότερα έργα». «Αλλά κοιτάξτε, θέλουμε έργα δεν σημαίνει ότι έχουμε διαχωρίσει και τους ρόλους, ότι κάποιοι είναι αρμόδιοι για να κάνουν τα έργα και κάποιοι είναι αρμόδιοι για να κάνουν τα σχόλια», συμπλήρωσε. Τόνισε, δε, ότι αν οι δημοσιογράφοι κάνουν την ίδια ερώτηση στην κ. Αγγελοπούλου, αυτή θα δώσει ένα νόημα το οποίο θα είναι απλό, αυτονόητο και δεν θα δημιουργεί προβλήματα στην κυβέρνηση.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 1 October 2001 - 18:13:50 UTC