Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-09-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΕΓΛΙΤΗ ΓΙΑ ΠΓΔΜ
  • [02] Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΤΟΝ ΑΝΔΡΙΑΝΤΑ ΤΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [03] ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Ο Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ
  • [04] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΒΙΖΑΣ Ο ΓΚΕΟΑΝΑ
  • [05] ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΥΠΟΠΤΩΝ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
  • [06] ΚΑΘΗΣΥΧΑΖΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΥΔΙΑ ΤΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ
  • [07] ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΣΗΨΑΙΜΙΑΣ ΣΤΟ ΠΗΛΕΙΟ
  • [08] ΖΗΤΑΕΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΗ Ο ΤΣΙΜΠΑ
  • [09] ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
  • [10] ΕΝΟΧΟΣ ΓΙΑ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗ Ο ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ DAN
  • [11] ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ Ο ΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ
  • [12] ΑΝΟΙΓΕΙ ΑΥΡΙΟ ΞΑΝΑ Η ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ
  • [13] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΥΨΟΥΣ 1,25 ΕΚ. ΔΟΛ. ΑΠΟ ΤΟ ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ
  • [14] ΙΣΧΥΡΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [15] ΜΕ ΝΙΚΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΤΟΥΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥΣ
  • [16] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: 4.2 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ ALPHA BANK
  • [17] ΗΡΕΜΙΑ ΣΤΗ WALL STREET
  • [18] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΧΟΥΝ ΓΙΑ "ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ"
  • [19] ΝΔ: Ο ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΚΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΟ ΕΣΥ
  • [20] Η BMW ΑΠΕΣΥΡΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ MINI ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
  • [21] ΑΥΡΙΟ Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΤΕ
  • [22] ΤELSYS: ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ KΑΠΑ - RESEARCH
  • [23] 1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ

  • [01] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΕΓΛΙΤΗ ΓΙΑ ΠΓΔΜ

    Αθήνα, 3 Σεπτεμβρίου 2001 (13:54 UTC+2)

    της Ν.Θωμά

    Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών την επανέναρξη της διαδικασίας συζήτησης και κύρωσης της πολιτικής συμφωνίας της 13ης Αυγούστου που υπέγραψαν τα τέσσερα πολιτικά κόμματα της ΠΓΔΜ.

    Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Πάνος Μπεγλίτης, η εξέλιξη αυτή υποστηρίζει τις προσπάθειες των πολιτικών δυνάμεων της για προχωρήσει η ΠΓΔΜ στην ανασυγκρότηση της, εντός προγραμματισμένου χρονικού πλαισίου, με πολιτικές, οικονομικές και συνταγματικές μεταρρυθμίσεις ώστε να υπάρξει νέα περίοδος ειρήνης και σταθερότητας στην ΠΓΔΜ.

    Εξάλου, ο κ.Μπεγλίτης σχολίασε καυστικά τις δηλώσεις του σκοπιανού προέδρου κ. Τραϊγκόφσκι στην αμερικανική εφημερίδα "Ουάσιγκτον Ποστ" σχετικά με το όνομα της ΠΓΔΜ.

    Ο κ. Μπεγλίτης αφού τόνισε ότι "δεν υπάρχει καμία δέσμευση ούτε από την ΕΕ ούτε από τις ΗΠΑ για συνταγματική αποδοχή του ονόματος Μακεδονία" συμπλήρωσε με έμφαση:

    " Η σλαβομακεδονική πλειοψηφία οφείλει, ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο για την ΠΓΔΜ, να υπερβεί εμμονές και ιδέες του παρελθόντος, να επιδείξει σύνεση, ψυχραιμία και κυρίως ρεαλισμό, και να προχωρήσει μαζί με την Ελλάδα στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για μία κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος".

    "Η Ελλάδα -συνέχισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ- διαδραματίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη περιοχή, προτεραιότητα της είναι η σταθερότητα στα Βαλκάνια και στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζει τις προσπάθειες της και για την ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ .

    Εξάλου, κατέληξε, η χώρα μας, απέδειξε όχι με λόγια αλλά με πράξεις ότι θέλει και προσπαθεί τόσο στο να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην ΠΓΔΜ όσο και στο να ολοκληρωθεί η διαπραγματευτική διαδικασία για μία κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος.

    Τέλος, σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μπεγλίτης αρνήθηκε να σχολιάσει την ποιότητα και ποσότητα της "απαραίτητης συγκομιδής όπλων" των αλβανών ανταρτών σημειώνοντας μόνο ότι "ανάγκη και προτεραιότητα αυτή τη στιγμή για την ομαλότητα και σταθερότητα στην ΠΓΔΜ είναι να ολοκληρωθεί η πολιτική συμφωνία της 13ης Αυγούστου".

    [02] Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΤΟΝ ΑΝΔΡΙΑΝΤΑ ΤΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 3 Σεπτεμβρίου 2001 (10:11 UTC+2)

    Με τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Ανδρέα Παπανδρέου το ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης θα τιμήσει σήμερα την 27η επέτειο από την παρουσίαση της Ιδρυτικής Διακήρυξης του Κινήματος στις 3 Σεπτεμβρίου του 1974.

    Ο ανδριάντας στήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Καλαμαριάς και της Ν.Ε. πόλης Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ. Τα αποκαλυπτήρια θα κάνει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας στις 7μ.μ. στο πάρκο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Εθνικής Αντίστασης και Ελευθερίου Βενιζέλου, κοντά στο στρατόπεδο Νταλίπη. Στην τελετή θα μιλήσουν ο δήμαρχος Καλαμαριάς Χριστόδουλος Οικονομίδης και ο γραμματέας της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ και θα παραστεί η Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου.

    [03] ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Ο Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Σεπτεμβρίου 2001 (10:51 UTC+2)

    Την απόφαση του να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, ο οποίος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Τα Νέα" υπογραμμίζει χαρακτηριστικά:"Αναλαμβάνω την ιστορική ευθύνη που μου αναλογεί".

    "Σ΄αυτή την κρίσιμη καμπή ο καθένας αναλαμβάνει τη δική του ευθύνη, εκπληρώνοντας το δικό του χρέος και ως προς το ΠΑΣΟΚ και ως προς τη δημοκρατική παράταξη", σημειώνει ο κ. Λαλιώτης και προσθέτει:"Για να είναι ελπιδοφόρο και νικηφόρο το "ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος μας", με ότι μπορεί να σημάνει η αναγέννηση και η ανανέωση του με όρους επανίδρυσης, αναλαμβάνω την ιστορική ευθύνη που μου αναλογεί, θέτοντας υποψηφιότητα για τη θέση του γραμματέα".

    Καλεί κάθε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ να πει στο 6ο συνέδριο "ναι" στον Κώστα Σημίτη, γιατί, όπως εξηγεί, έχει χρέος να συνδέσει το δικό του "ναι" με το "ναι" του ελληνικού λαού στον πρωθυπουργό. Ο ίδιος μιλά με το θάρρος της γνώμης του και με το δικαίωμα που του δίνει η πορεία και η ιστορία του στο ΠΑΣΟΚ, για το οποίο επισημαίνει:"Το ΠΑΣΟΚ στον 21ο αιώνα, για να μη μετεξελιχθεί σε μια παραδοσιακή και κατεστημένη πολιτική δύναμη, οφείλει να αναμετρηθεί με το μέλλον δίνοντας θετικές απαντήσεις στα προβλήματα του καιρού μας και στις προκλήσεις της εποχής μας. Το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος μας, για να είναι ζωντανό και δημιουργικό, για να εκφράζει ένα σύγχρονο ρεύμα πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας, οφείλει να ανμετρηθεί με τον ίδιο του τον εαυτό. Οφείλει να προχωρήσει με τόλμη στη θετική υπέρβαση του και να αποδείξει ότι είναι ένα Κίνημα ανοιχτό στην κοινωνία, ένα Κίνημα πολιτικής πρωτοβουλίας, ένα Κίνημα κοινωνικών και εναλλακτικών παρεμβάσεων".

    [04] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΒΙΖΑΣ Ο ΓΚΕΟΑΝΑ

    Βουκουρέστι, 3 Σεπτεμβρίου 2001 (21:12 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Μιρτσέα Γκεοάνα δήλωσε ότι θα επισπεύσει τις προσπάθειες για την άρση του καθεστώτος υποχρεωτικής έκδοσης βίζας για τους Ρουμάνους που επιθυμούν να ταξιδεύσουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο κ. Γκεοάνα θα ζητήσει την υποστήριξη των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών.

    Οι πρώτες αποφάσεις για την Ρουμανία θα παρθούν στις 24 Σεπτεμβρίου από την ΕΕ για την έκδοση βίζας και στις 27-28 Σεπτεμβρίου στο Συμβούλιο για εσωτερικά θέματα και θέματα δικαιοσύνης δήλωσε ο κ. Γκεοάνα.

    Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα να έχει παρθεί κάποια απόφαση υπέρ της Ρουμανίας μέχρι το τέλος του 2001.

    Σημείωσε δε ότι η Ρουμανία επιδιώκει την σύσφιξη των διμερών σχέσεων με την μελλοντική προεδρεύων χώρα της ΕΕ, την Ισπανία.

    [05] ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΥΠΟΠΤΩΝ ΣΤΗ ΧΑΓΗ

    Βελιγράδι, 3 Σεπτεμβρίου 2001 (21:03 UTC+2)

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας Βλάνταν Μπάτιτς προειδοποίησε ότι οι ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου ίσως χρειαστεί να εκδοθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης όπως έγινε με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς σε περίπτωση που η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δεν υιοθετήσει νόμο για την συνεργασία με τη Χάγη.

    "Θα κάνουμε το ίδιο" είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι η κυβέρνηση της χώρας ενεργεί με γνώμονα τα συμφέροντα του λαού.

    Ο κ. Μπάτιτς συμφώνησε με πρόσφατες δηλώσεις του Σέρβου πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς σύμφωνα με τις οποίες το Δικαστήριο θα πρέπει να σεβαστεί την πολιτική ασυλία πολλών από τους Γιουγκοσλάβους υπόπτους για εγκλήματα πολέμου.

    Ωστόσο η εκπρόσωπος της Χάγης Φλοράνς Χάρτμαν δήλωσε στον σερβικό ραδιοφωνικό σταθμό Β92 ότι το Δικαστήριο δεν αναγνωρίζει την ασυλία καθώς ο διεθνής νόμος υπερισχύει του εγχώριου.

    Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Μιλόσεβιτς έχει προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας σε κεντρική πλατεία του Βελιγραδίου με αφορμή την επίσκεψη της κα. Κάρλα Ντελ Πόντε στο Βελιγράδι.

    [06] ΚΑΘΗΣΥΧΑΖΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΥΔΙΑ ΤΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 3 Σεπτεμβρίου 2001 (20:57 UTC+2)

    Οι πολίτες που έχουν έχουν καταναλώσει οστρακοειδή τις τελευταίες εβδομάδες - πριν την απαγόρευσή τους στην αγορά της Θεσσαλονίκης - δεν κινδυνεύουν, σύμφωνα με τους ειδικούς.

    Η διεύθυνση κτηνιατρικής Θεσσαλονίκης εμφανίστηκε καθησυχαστική, παρά την ανακοίνωση απαγόρευσης διάθεσης μυδιών από τις καλλιέργειες της Χαλάστρας και των Κυμίνων, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες εμφανίστηκαν διοξίνες από το τοξικό φυτοπλακτόν, αλλά δεν εντοπίστηκαν στο εσωτερικό των μυδιών, παρά μόνο στο νερό.

    Η νέα βιοτοξίνη BSB ανιχνεύτηκε στα νερά του Θερμαϊκού και όχι στο εσωτερικό των μυδιών, αφού όπως ανακοινώθηκε δεν υπάρχει σε τέτοια ποσότητα ώστε να επηρεάσει το εσωτερικό τους.

    Η διεύθυνση κτηνιατρικής αποφάσισε και την απόσυρση των παρτίδων μαλλακίων ή παρασκευασμάτων τους από την αγορά της Θεσσαλονίκης, από την προηγούμενη Τετάρτη.

    [07] ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΣΗΨΑΙΜΙΑΣ ΣΤΟ ΠΗΛΕΙΟ

    Βόλος, 3 Σεπτεμβρίου 2001 (20:47 UTC+2)

    Θανατηφόρο κρούσμα σηψαιμίας που πιθανών οφείλεται σε λεπτοσπείρωση εμφανίστηκε στη Μηλίνα του Πηλείου.

    Ενας 19χρονος ομογενής από την πρώην Σοβιετική Ενωση, ο οποίος εργαζόταν σε ιχθυοκαλλιέργειες της περιοχής, παραπονιόταν για κεφαλαλγείες και μυικούς πόνους, μεταφέρθηκε στο κέντρο υγείας της Αργαλαστής και στη συνέχεια στο νοσοκομείο του Βόλου, αλλά αργότερα πέθανε από σηψαιμία.

    Στο νοσοκομείο της Λάρισας θα γίνει η νεκροψία - νεκροτομή, ενώ ιστολογικές εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν στα εργαστήρια της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πράγματι ο θάνατος οφείλεται σε λεπτοσπείρωση.

    [08] ΖΗΤΑΕΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΗ Ο ΤΣΙΜΠΑ

    Θεσσαλονίκη, 3 Σεπτεμβρίου 2001 (20:44 UTC+2)

    Δεν μπορεί πλέον να περιμένει άλλο για να πάρει τα χρήματά του ο Σάιντ Τσίμπα στον Αρη. Ετσι διεμήνυσε ότι θέλει να πάρει τη δόση του συμβολαίου του μέχρι και την Παρασκευή. Το ποσό που οφείλει η διοίκηση του Αρη ανέρχεται στα 80 εκατομμύρια.

    Ο Μαροκινός το απόγευμα είχε συνάντηση με τον κ. Ζαχουδάνη στον οποίο εξέφρασε τα παράπονά του. Ο τελευταίος όμως τον διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, ενώ το ίδιο είπε και για τον Βραζιλιάνο Ιρανίλντο του οποίου θεωρεί ότι η μπλε κάρτα του παίκτη θα βρίσκεται αύριο στα γραφεία της ομάδας.

    Η αποστολή του Αρη επιστρέφει σήμερα το βράδυ από την Κύπρο, χωρίς τον Ανρί Μισέλ που θα επιστρέψει αύριο από τη Βηρυτό στην οποία έμεινε για προσωπικούς λόγους.

    [09] ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ

    Μπάνια Λούκα, 3 Σεπτεμβρίου 2001 (20:40 UTC+2)

    Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας θα πραγματοποιήσει εντός της εβδομάδας επίσκεψη στη Χάγη, όπου κρατούνται 26 Σερβοβόσνιοι ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ζόραν Τζέριτς.

    Η αντιπροσωπεία θα εξετάσει τις συνθήκες κράτησης των Σερβοβοσνίων υπόπτων για εγκλήματα πολέμου στις φυλακές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο δεν έχει ακόμη καθορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία για την επίσκεψη των βουλευτών.

    Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν μόνο τα σερβικά κόμματα της Βουλής της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, καθώς οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων αρνήθηκαν να μεταβούν στη Χάγη.

    Η Βουλή της Σερβικής Δημοκρατίας θα συνεδριάσει στις 12 Σεπτεμβρίου για να εξετάσει το νομοσχέδιο για τη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

    [10] ΕΝΟΧΟΣ ΓΙΑ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗ Ο ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ DAN

    Ποντγκόριτσα, 3 Σεπτεμβρίου 2001 (20:35 UTC+2)

    Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας "Dan" της Ποντγκόριτσα δικάστηκε σε πέντε μήνες φυλάκιση καθώς κρίθηκε ένοχος για λόγους δυσφήμισης.

    Ο επιχειρηματίας Στάνκο "Τσάνε" Σούμποτιτς έκανε μήνυση στον αρχισυντάκτη Βλάντο Ασάνιν καθώς η εφημερίδα "Dan" ανατύπωσε άρθρα από την εφημερίδα "Zagreb Nacional" που τον παρουσιάζουν "αρχηγό της μαφίας στα Βαλκάνια, υπεύθυνο για εκατοντάδες εγκλήματα".

    Ο πρόεδρος του δικαστηρίου της Ποντγκόριτσα Μίλιτς Μεντιέντοβιτς δήλωσε ότι ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας "Dan" δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία και δημοσίευσε τα άρθρα.

    Αφού άκουσε την ετυμηγορία ο κ. Ασάνιν δήλωσε ότι η δικαστική απόφαση σηματοδοτεί το τέλος της ελεύθερης δημοσιογραφίας στο Μαυροβούνιο.

    [11] ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ Ο ΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 3 Σεπτεμβρίου 2001 (20:30 UTC+2)

    Δυνατά παιχνίδια θέλει να δώσει μέσα στην εβδομάδα ο Αρης, με αποτέλεσμα ο Στιβ Γιατζόγλου να ψάχνει απεγνωσμένα αντιπάλους ικανούς να "κοντράρουν" την ομάδα του. Ετσι μετά την αναβολή του φιλικού παιχνιδιού με τον Μακεδονικό (ήταν προγραμματισμένο για σήμερα, αλλά αναβλήθηκε λόγω των πολλών τραυματισμών της ομάδας της Νεάπολης) ο τεχνικός της ομάδας έκανε επίσημη πρόταση στον προπονητή της Ραμποντνίσκι, Λάζαρο Λέσιτς. Ο τελευταίος αποδέχτηκε την πρόταση και έτσι αναμένεται να έρθει στη Θεσσαλονίκη αύριο το απόγευμα. Οι "κίτρινοι" θα δώσουν μια σειρά από φιλικά παιχνίδια και κατόπιν θα πάνε στη Κέρκυρα για να πάρουν μέρος σε τουρνουά.

    Συνεχίζονται οι συζητήσεις του Γιάννη Δαμιανίδη για τα τηλεοπτικά, τα οποία αναμένεται να δώσουν στον Αρη επιπλέον 400 εκατομμύρια. Ποσό με το οποίο σαφώς και μπορούν να ρυθμιστούν αρκετές εκκρεμότητες της ομάδας.

    [12] ΑΝΟΙΓΕΙ ΑΥΡΙΟ ΞΑΝΑ Η ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

    Βουκουρέστι, 3 Σεπτεμβρίου 2001 (20:29 UTC+2)

    της Ιώαννας Ράντου

    Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βουκουρέστι θα είναι από αύριο ξανά ανοιχτή για το κοινό αφού είχε κλείσει από την περασμένη Πέμπτη για λόγους ασφαλείας.

    Οι ΗΠΑ την περασμένη Πέμπτη έκλεισαν τις πρεσβείες τους στο Βουκουρέστι και στη Σόφια εξαιτίας φόβων για τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον τους από συνεργάτες του τρομοκράτη Οσάμα Μπιν Λάντεν.

    Πηγές από την αμερικανική πρεσβεία στο Βουκουρέστι ανέφεραν ότι έκλεισε για να γίνει έλεγχος στα συστήματα ασφαλείας της.

    [13] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΥΨΟΥΣ 1,25 ΕΚ. ΔΟΛ. ΑΠΟ ΤΟ ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ 50 ΤΖΑΜΙΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, 3 Σεπτεμβρίου 2001 (20:26 UTC+2)

    Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα διαθέσουν οικονομική βοήθεια ύψους 1.250.000 δολ. για την ανακατασκευή 50 τζαμιών στο Κοσσυφοπέδιο.

    Σύμφωνα με τον αντισυνταγματάρχη Σαλάχ Αλί Μίντφα, αρμόδιο για τις ανθρωπιστικά προγράμματα της αραβικής δύναμης στο πλαίσιο της KFOR μέχρι τώρα τα Εμιράτα ανακατασκεύασαν 31 τζαμιά και στα άμεσα σχέδια είναι η ανακατασκευή των υπόλοιπων 19.

    Στο πλαίσιο του ανθρωπιστικού προγράμματος στη ζώνη ευθύνης της αραβικής δύναμης, στην πόλη Βούτσιτρν κατασκευάστηκαν 1.000 σπίτια και επισκευάστηκαν 719.

    Οπως τόνισε ο συνταγματάρχης Μίντφα στο πλαίσιο της βοήθειας που παρέχεται στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου ανακατασκευάζονται τα σχολεία της περιοχής, το Κέντρο Υγείας, γίνονται έργα για την ανέγερση της παλιάς γέφυρας, ενώ σχεδιάζεται η δημιουργία Κέντρου για πολιτιστικές εκδηλώσεις με βιβλιοθήκη.

    [14] ΙΣΧΥΡΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 3 Σεπτεμβρίου 2001 (20:22 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ισχυρή καταιγίδα σημειώθηκε την Κυριακή το βράδυ σε χωριό κοντά στην πόλη Μπράσοφ στη κεντρική Ρουμανία καταστρέφοντας πάνω από εκατό εκτάρια καλλιέργειες.

    Ζημιές σημειώθηκαν και σε περίπου εξακόσια σπίτια καθώς έσπασαν τα παράθυρα και καταστράφηκαν οι στέγες τους.

    Ο δήμαρχος του χωριού εκτιμά ότι οι ζημιές αγγίζουν το ένα δισεκατομμύριο Λέι.

    [15] ΜΕ ΝΙΚΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΤΟΥΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥΣ

    Τυνησία, 3 Σεπτεμβρίου 2001 (20:16 UTC+2)

    Με το δεξί ξεκίνησε η εθνική μας ομάδα μπάσκετ των ανδρών στους Μεσογειακούς Αγώνες της Τυνησίας. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα κέρδισε στην πρεμιέρα των αγώνων τη Γιουγκοσλαβία με 79-67. Η ανωτερότητα της εθνικής μας ήταν ολοφάνερη από το πρώτο δεκάλεπτο, με αποτέλεσμα να πάει στα αποδυτήρια με 15 πόντους διαφορά (45-30).

    [16] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: 4.2 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ ALPHA BANK

    Βουκουρέστι, 3 Σεπτεμβρίου 2001 (20:14 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Καθαρό κέρδος της τάξεως των 4,2 εκατομμυρίων δολαρίων σημείωσε η τράπεζα Alpha Bank της Ρουμανίας το πρώτο εξάμηνο του 2001. Το μεικτό κέρδος της τράπεζας άγγιξε τα 5.4 εκατομμύρια δολάρια.

    Το πρώτο τρίμηνο του 2001 το καθαρό κέρδος ήταν 1.6 εκατομμύρια ενώ το μεικτό 3.9 εκατομμύρια δολάρια.

    Στα τέλη του Ιουνίου του 2001 οι αποταμιεύσεις των πελατών της τράπεζας ήταν της τάξεως των 111 εκατομμυρίων δολαρίων από τα οποία τα 38.4 εκατομμύρια ήταν αποταμιεύσεις ιδιωτών.

    Η Alpha Bank πρόκειται να ανοίξει υποκαταστήματα στη Νότια Ρουμανία. Στα επόμενα τρία χρόνια αναμένεται να ανοίξουν 10-15 υποκαταστήματα της Alpha Bank, μια επένδυση ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων.

    [17] ΗΡΕΜΙΑ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 3 Σεπτεμβρίου 2001 (20:12 UTC+2)

    Ηρεμία επικρατεί στη Wall Street, μετά τις συνεδριάσεις του Αυγούστου που απογοήτευσαν το επενδυτικό κοινό, το οποίο τηρεί στάση αναμονής λόγω των ανακοινώσεων των εταιρικών αποτελεσμάτων.

    Στο σκηνικό αυτό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει μικρά κέρδη της τάξης του 0,30% και διαμορφώνεται στις 9949.75 μονάδες, ενώ ο Nasdaq καταγράφει κέρδη της τάξης του 0,77% και κινείται στην περιοχή των 1805.43 μονάδων.

    [18] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΧΟΥΝ ΓΙΑ "ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ"

    Λονδίνο, 3 Σεπτεμβρίου 2001 (20:11 UTC+2)

    Ο υπουργός Αμυνας της Μεγάλης Βρετανίας Τζεφ Χουν μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC έκανε έκκληση και προς διάφορες χώρες να διαδραματίσουν ανάλογο ρόλο στην νατοϊκή επιχείρηση "Απαραίτητη Συγκομιδή" για τον αφοπλισμό των Αλβανών ανταρτών στην ΠΓΔΜ.

    Η Μεγάλη Βρετανία έχει στείλει την μεγαλύτερη στρατιωτική αποστολή στην ΠΓΔΜ. 1,500 βρετανοί στρατιώτες βρίσκονται ήδη στην ΠΓΔΜ.

    "Ύστερα από τις 30 ημέρες πιστεύω ότι θα έχουμε συνεισφέρει σημαντικά σε μια σημαντική διεθνή επιχείρηση και προσδοκώ και οι άλλες χώρες να συνεισφέρουν το ίδιο αρκετά" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χουν.

    Ο ίδιος επισήμανε ότι η νατοϊκή επιχείρηση δεν αφορά μόνο στην συγκέντρωση των όπλων των ανταρτών τονίζοντας ότι πρόκειται για μέτρο ανοικοδόμησης της εμπιστοσύνης στην περιοχή.

    "Δεν πρόκειται μόνο για την συγκέντρωση των όπλων, πρόκειται για μια πολιτική και συνταγματική διαδικασία στην ΠΓΔΜ" πρόσθεσε.

    Ζητούμενος να εγγυηθεί την επιστροφή των στρατευμάτων μετά το πέρας των 30 ημερών δήλωσε ότι "όσον αφορά στα στρατεύματα είμαι αισιόδοξος ότι θα επιστρέψουν σπίτια τους".

    Όσον αφορά στην στάση που θα κρατήσει η Μεγάλη Βρετανία και στο αν θα αποσύρει τα στρατεύματά της σε περίπτωση που αποτύχει η επιχείρηση ο κ. Χουν δήλωσε ότι δεν πρόκειται η χώρα του να εγκαταλείψει την επιχείρηση. Πρόκειται για μια απόφαση που θα παρθεί ύστερα από εξέταση των συνθηκών στην περιοχή.

    Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας αναμένεται να συναντηθεί με Βρετανούς στρατιώτες στα Σκόπια όπου βρίσκεται και μετά θα μεταβεί στο Κοσσυφοπέδιο όπου θα διανυχτερεύσει.

    [19] ΝΔ: Ο ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΚΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΟ ΕΣΥ

    Αθήνα, 3 Σεπτεμβρίου 2001 (20:10 UTC+2)

    Στην πλάτη του Έλληνα φορολογούμενου αλλά και του Έλληνα αρρώστου, χτιζόταν ένα σύστημα Υγείας χωρίς διοίκηση, αναφέρει ο υπεύθυνος του τομέα υγείας της ΝΔ, Αθανάσιος Γιαννόπουλος, με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού, Αλέκου Παπαδόπουλου, στον Τύπο για τα αδιέξοδα του σημερινού ΕΣΥ.

    Ο κ.Γιαννόπουλος υποστηρίζει ότι ο υπουργός στις δηλώσεις του παραδέχεται την κακοδιοίκηση του συστήματος, αφού κάνει λόγο για "υστέρηση" της Ελλάδας στον τομέα της Δημόσιας Υγείας και επισημαίνει ότι, αν η Ελλάδα απαλλάχθηκε πλήρως από μάστιγες όπως η μεσογειακή αναιμία, η φυματίωση, η πολιομυελίτιδα, αν μηδένισε τη βρεφική και μητρική θνησιμότητα και τις περιγεννητικές αναπηρίες, "αυτό το οφείλει όχι βέβαια στην αποτελεσματικότητα του ΕΣΥ, αλλά στη γνώση και στην εργασία πολλών αφανών Ελλήνων γιατρών, που σήμερα βλέπουν τον κ. Παπαδόπουλο να μετατρέπεται σε όψιμο τιμητή του έργου τους και της αποστολής τους. Ανάμεσά τους πρωτεύουσα είναι η θέση δασκάλων της Ιατρικής, Πανεπιστημιακών γιατρών που σήμερα προπηλακίζονται από τον κ. Υπουργό".

    Παράλληλα, εξηγεί ότι η κακή διαχείριση των νοσοκομείων, που ο ίδιος επικαλείται, είναι προϊόν δύο παραγόντων: των κομματικών εγκαθέτων, με τους οποίους έχουν "εμπλουτισθεί" εδώ και χρόνια οι νοσοκομειακές διοικήσεις και των χαλαρών εποπτικών μηχανισμών του δημοσίου λογιστικού, για τους οποίους και ο ίδιος - αφού διετέλεσε Υπουργός των Οικονομικών - μόνον ανεύθυνος δεν είναι.

    Τέλος, κατηγορεί τον υπουργό Υγείας ότι "ετήρησε σιγήν ιχθύος" αν και ερωτήθηκε πολλές φορές στη Βουλή για την κακοδιοίκηση του ΕΣΥ, με την οποία, ωστόσο, "δεν επιτυγχάνει τίποτα άλλο παρά να αποθρασύνει τους μηχανισμούς διαφθοράς", ενώ για το κόστος 20 δισ. ετησίως, των σχεδίων "αναβάθμισης" της διοικήσεως των νοσοκομείων, εκτιμά ότι θα ήταν χρησιμότερο να αφιερώσει τα χρήματα αυτά στην επαναλειτουργία μερικών από τα κλειδωμένα νοσοκομεία της Αττικής.

    [20] Η BMW ΑΠΕΣΥΡΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ MINI ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

    Λονδίνο, 3 Σεπτεμβρίου 2001 (20:09 UTC+2)

    Η νέα σειρά αυτοκίνητων «Mini» της BMW αποσύρθηκε και τα μοντέλα αυτού του τύπου θα μεταφερθούν στο εργοστάσιο της εταιρίας στην Οξφόρδη της Βρετανίας.

    Τα αυτοκίνητα αυτά αποσύρθηκαν επειδή μπορεί να προκληθεί έκρηξη κατά τη διάρκεια γεμίσματος του ρεζερβουάρ με βενζίνη.

    Οι μηχανικοί της BMW θα διορθώσουν τα 500 αυτοκίνητα που ήδη έχουν πουληθεί και τα υπόλοιπα 6.500 που διέθεσαν στην βρετανική αγορά.

    Η επισκευή των οχημάτων αναμένεται να κοστίσει στην εταιρία 320.000 δολάρια.

    Τα «Mini» θα διατεθούν και στην ευρωπαϊκή αγορά από το Σάββατο και από το 2002 θα πωλούνται σε ΗΠΑ και Ιαπωνία.

    O.K.

    [21] ΑΥΡΙΟ Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΤΕ

    Αθήνα, 3 Σεπτεμβρίου 2001 (20:08 UTC+2)

    Πραγματοποιείται αύριο η επαναληπτική έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ).

    Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρεθούν θέματα που αφορούν στην αλλαγή άρθρων του καταστατικού του ΟΤΕ, στην εκπροσώπηση των εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού, ενώ αναμένεται να συζητηθεί η παύση ισχύος των άρθρων που αφορούν την εκπροσώπηση της μειοψηφίας στο Δ.Σ.

    Επίσης αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της τροποποίησης των άρθρων του καταστατικού που αφορούν στη σύνθεση, σύγκλιση και λειτουργία του Δ.Σ.

    [ΟΤΕ]

    [22] ΤELSYS: ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ KΑΠΑ - RESEARCH

    Αθήνα, 3 Σεπτεμβρίου 2001 (20:08 UTC+2)

    Σε συνεργασία με την Καπα Research μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες δημοσκοπήσεων, ερευνών αγοράς, και παροχής υπηρεσιών call center στην Ελλάδα, προχώρησε η εταιρία Telsys του Ομίλου Πουλιάδη.

    Συγκεκριμένα, η Telsys ολοκλήρωσε με επιτυχία την υλοποίηση του νέου μηχανογραφικού συστήματος της Καπα Research για την λειτουργία του «Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών (1464)» του Υπουργείου Εσωτερικών. Η Καπα Research προκειμένου να λειτουργήσει το «Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (1464)», αποφάσισε την υλοποίηση ενός νέου call center το οποίο αρχικά διαθέτει 150 θέσεις εργασίας. Οι υπηρεσίες που παρέχονται από το νέο call center θα πρέπει να παρέχονται ταυτόχρονα και μέσω δύο άλλων τοποθεσιών.

    Η υλοποίηση του έργου έγινε με συνδυασμό προϊόντων τεσσάρων κορυφαίων κατασκευαστών. Εγκαταστάθηκαν servers της Dell, το πρωτοποριακό τηλεφωνικό κέντρο Superstack 3 NBX Lan Telephony της 3COM, ενεργός εξοπλισμός δικτύου (switches) της 3COM, και σταθμοί εργασίας PLATO. Επίσης όλες οι τοποθεσίες ενώθηκαν σε ένα ενιαίο δίκτυο με ασύρματες μικροκυματικές ζεύξεις των 11Mbps της Breezecom.

    [23] 1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ

    Αθήνα, 3 Σεπτεμβρίου 2001 (20:02 UTC+2)

    Με το Φεστιβάλ Οικολογικού Ντοκιμαντέρ "Κινηματογράφος και Περιβάλλον" που θα πραγματοποιηθεί στη Ζάκυνθο από 7 έως 9 Σεπτεμβρίου ξεκινά το πολιτιστικό πρόγραμμα του φορέα διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου.

    Όπως τόνισε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Ηλίας Ευθυμιόπουλος στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, με τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Οικολογικών Ταινιών ο Οργανισμός του Θαλασσίου Πάρκου Ζακύνθου θέλει να καταθέσει την πρότασή του, την άποψή του, να δώσει τη σφραγίδα του σε αυτό τον τομέα και αυτή η πρωτοβουλία για το Φεστιβάλ, είναι μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία γι' αυτή τη σύνδεση περιβάλλοντος πολιτισμού.

    Ο υφυπουργός επισήμανε ότι η Ζάκυνθος λόγω του ότι πάνω σε αυτήν έχουν επικεντρωθεί εδώ και πολλά χρόνια και με θετικό και με αρνητικό τρόπο τα φώτα της δημοσιότητας και το ενδιαφέρον των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, μπορεί πράγματι ν' αποτελέσει ένα κέντρο για την ανάδειξη αυτού του ζητήματος, όχι μόνο σε τοπική κλίμακα, όχι μόνο σε εθνική κλίμακα, αλλά σε διεθνή κλίμακα.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι αυτό το Φεστιβάλ -το οποίο ξεκινά φέτος μ' έναν πειραματικό τρόπο- να γίνει αύριο ένα πραγματικό διεθνές Φεστιβάλ Οικολογικού Ντοκιμαντέρ και γενικότερα περιβαλλοντικού Κινηματογράφου.

    "Εκτός από το γενικό παιδαγωγικό και ενημερωτικό χαρακτήρα που μπορεί να έχει ένα τέτοιο Φεστιβάλ, δηλαδή ν' αποτελεί μια αφορμή για τη μετάδοση του περιβαλλοντικού μηνύματος σε εκείνους οι οποίοι θα έχουν την τύχη να παρακολουθήσουν τα έργα και τις προβολές και τις συζητήσεις, ή σε ό,τι μεταφέρουν στην ευρύτερη κοινή γνώμη τα Μέσα Ενημέρωσης, πέρα από αυτό, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό και το έχουμε ανάγκη στη χώρα μας, πιστεύουμε ότι αυτό το Φεστιβάλ, μπορεί να έχει έναν ευρύτερο χαρακτήρα και ρόλο", είπε.

    "Εχουμε μια αξιόλογη φύση, έχουμε ένα αξιόλογο περιβάλλον και σ' ένα μεγάλο βαθμό αυτό έχει αποτυπωθεί με τη μορφή του ντοκιμαντέρ ή με τη μορφή τηλεοπτικών σειρών, αλλά αυτοί οι παραγωγοί δεν είχαν την ευκαιρία να δείξουν αυτό το προϊόν προς τα έξω, αυτό το Φεστιβάλ μπορεί ν' αποτελέσει ένα φόρουμ, ένα χώρο προβολής και ανάδειξης αυτού του προϊόντος. Μπορεί να μας ανοίξει νέες αγορές", τόνισε.

    Θα μπορούσα να πάω και πολύ πιο μακριά και να σκεφτώ π.χ. ότι αυτό το Φεστιβάλ θα μπορούσε να γίνει κι ένας χώρος οργάνωσης των ανεξάρτητων παραγωγών κυρίως στην Ελλάδα, αλλά γιατί όχι και στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο που κινούνται στα πλαίσια αυτής της θεματολογίας.

    Παράλληλα, όπως είπε, θα ξεκινήσουν και κάποιες συζητήσεις για το πως θα μπορούσε αυτό το Φεστιβάλ να οργανωθεί στο μέλλον καλύτερα, έτσι ώστε να ικανοποιήσει όλους αυτούς τους στόχους που είπα προηγουμένως: να γίνει δηλαδή ένα διαγωνιστικό Φεστιβάλ, στο οποίο να έχουν ενδιαφέρον οι ξένοι παραγωγοί να έρθουν και να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να έχει κι ένα εμπορικό τμήμα, στο οποίο να μπορεί η δουλειά αυτή, να προβληθεί και να κλείσουν συμφωνίες.

    Στη συνέχεια η διοργανώτρια του Φεστιβάλ Λ. Ρικάκη ευχαρίστησε τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ που της εμπιστεύτηκε το όραμά του, το οποίο υλοποίησε μαζί με τους ανθρώπους του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου.

    Αναφερόμενη στις παράλληλες εκδηλώσεις τόνισε ότι την Κυριακή εκτός από τις προβολές θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ευρώπη μία τεχνολογική καινοτομία της τηλεόρασης του NATIONAL GEOGRAΡΗIC.

    "Πρόκειται για μία κάμερα που λέγεται "κρίτερ καμ" και έχει περίπου τέτοιο μέγεθος και η προσαρμόζεται στο σώμα των ζώων, ελπίζω με έναν όχι οδυνηρό τρόπο, δεν το ξέρω, θα το δούμε όλοι μαζί, και δίνει τη δυνατότητα στους μελετητές του NATIONAL GEOGRAΡΗIC μέσα από την τηλεκατεύθυνση με την οποία την χειρίζονται αυτή την κάμερα, να παρακολουθούν τη ζωή του ζώου, την αναπαραγωγή και όλα τα άλλα θέματα που επιστημονικά και κινηματογραφικά τους ενδιαφέρει.

    Μία από τους δημιουργούς αυτής της κάμερας, η Μπριγκίτ Μπιχλάιερ, θα βρίσκεται εδώ την Κυριακή και θα μας δείξει και μία 30λεπτη ταινία ακριβώς με δείγματα παρακολούθησης ζώων από την Αφρική μέχρι την Αλάσκα", είπε.

    Επίσης την Κυριακή το πρωί θα φιλοξενηθεί το DCAVERY CHANNEL, ένα ακόμη κανάλι που δραστηριοποιείται πολύ στο χώρο των ντοκυμαντέρ και του οικολογικού ντοκυμαντέρ, το DCAVERY εδώ και λίγα χρόνια έχει ξεκινήσει μία πρωτοβουλία σεμιναρίων ειδικά για επαγγελματίες δημιουργούς ντοκυμαντέρ.

    Αυτή η πρωτοβουλία, εξήγησε η κ. Ρικάκη λέγεται DCAVERY CAMPUS και διευθύνεται από το Δανό Κλας Ντάνιεσελ ο οποίος θα είναι στη Ζάκυνθο, θα παρουσιάσει όλη αυτή τη δουλειά με τα σεμινάρια και ο στόχος αυτής της πρόσκλησης είναι σε ετήσια βάση σε συνεργασία με το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο να οργανώνονται κάθε χρόνο ένα από τα 10 σεμινάρια του DCAVERY CAMPUS στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Ζάκυνθο κατά πάσα πιθανότητα σε κάποια χρονική σχέση και με το Φεστιβάλ.

    Η κ. Ρικάκη σημείωσε ότι η είσοδος για φέτος είναι δωρεάν, κάτι στο οποίο κατέληξαν οι διοργανωτές επειδή είναι η πρώτη χρονιά και θέλουν να συστηθούν στον κόσμο.

    Αναφερόμενη στις παρουσίες στη διοργάνωση, στάθηκε στον Βετεράνο σκηνοθέτη από τη Ρωσία, του Ιγκόρ Ρομανόφσκι, ο οποίος έχει κάνει αρκετά ντοκιμαντέρ κυρίως γύρω από την πυρηνική ενέργεια, έχει κάνει δύο ντοκυμαντέρ για το τσέρνομπιλ και μια σειρά άλλα.

    Ο κ. Ρομανόφσκι θα παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ "ΥΠΕΡΒΟΜΒΑ" που περιλαμβάνει ένα εξαιρετικά σπάνιο υλικό αρχείου από το Υπουργείο Αμυνας της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και καταγράφει όλη τη διαδικασία κατασκευής μιας -όπως λέει και η λέξη "Σούπερ ΜΠΟΜ"- μιας υπερβόμβας πυρηνικής, το '62 περίπου γίνεται αυτό στο εργοστάσιο και όλες οι μέθοδοι παρασκευής, όλες οι προστασίες που κανείς υποτίθεται παίρνει για να μην υπάρχει διαρροή και όλα αυτά. Στο τέλος σ' αυτή την ταινία παρουσιάζεται και μία δοκιμαστική ρίψη αυτής της βόμβας, αλλά τελικά καταστρέφεται ένα ολόκληρο νησί της Βαλτικής.

    Το ντοκιμαντέρ το πλαισιώνουν, μια σειρά συνεντεύξεις γνωστών Σοβειτικών Επιστημόνων γύρω από την πυρηνική ενέργεια.

    Επίσης αναφέρθηκε σε μία παρουσία αρκετά ενδιαφέρουσα από την Κροατία, που φτιάχνουν μια ταινία που λέγεται "Μια μέρα κάτω από τον ήλιο, η οποία θα μπορούσε, με τα δεδομένα του 2001 να θεωρηθεί κάτι αντίστοιχο με το εγχείρημα που είχε γίνει στο Κογιανισκάτσι. Η κ. Ρικάκη τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον εγχείρημα, κυρίως γιατί πρόκειται για μια ταινία μεγάλου μήκους, γυρισμένη στα 35 mm στην οποία απουσιάσει εντελώς ο μη φυσικός ήχος, δηλαδή δεν υπάρχει πρόζα και καθόλου μουσική, είναι όλοι οι ήχοι από τη φύση.

    Μία αρκετά ιδιότυπη ταινία που λέγεται "Η Θάλασσα που σκέφτεται" φιλοξενείται επίσης στο Φεστιβάλ, και θα είναι στην εκδήλωση και ο δημιουργός της, ο Γκέλτε Γκράφολ, Ολλανδός σκηνοθέτης.

    Μία επίσης ενδιαφέρουσα προσωπικότητα, η κα Αννα Ζανώτη από την Αργεντινή θα φιλοξενηθεί στο Φεστιβάλ. "Αυτό που κάνει ενδιαφέρουσα την παρουσία της συγκεκριμένης κινηματογραφίστριας είναι ότι κυρίως προέρχεται από το χώρο του ακτιβισμού, δηλαδή είναι μία γυναίκα η οποία δουλεύει στους χώρους όπου υπάρχουν τα προβλήματα στην Αργεντινή, όπως ξέρετε, είναι και μία χώρα που μαστίζεται από μια σειρά προβλήματα και κυρίως φτώχειας και δημιουργεί τις ταινίες της σε "YOUMATICK" τουλάχιστον οι επαγγελματίες ξέρουν τι είναι αυτό, σε ένα φορμά που δούλευε παλιά εδώ η τηλεόραση, παρ' όλα αυτά είναι ταινίες με δυναμικές και με τα λίγα μέσα που έχει καταγράφει όλον αυτό τον αγώνα που κάνει η ίδια με τους κατοίκους", είπε η κ. Ρικάκη.

    Ανέφερε επίσης ότι σε μια ειδική προβολή την ημέρα της έναρξης έχουμε προσκληθεί ο Σιλβάνο Αγκόστι, ο παραγωγός μίας ταινίας αρκετά γνωστής, που λέγεται "Ο Γαλάζιος Πλανήτης" του Φράνκο Πιάβολι, μια ταινία που έχει υμνηθεί από τον Ταρκόφσκι, από τον Ολμι, από πολλούς, είχε πάρει και βραβείο στη Βενετία.

    Τέλος, ο κ. Γιαν Βάντερμπεργκ, εμπιστεύτηκε την ταινία του για παγκόσμια πρεμιέρα, Είναι μια ταινία που λέγεται "Τιθασεύοντας τα ύδατα" και όπως είπε η κ. Ρικάκη το θέμα της έχει μια αντιστοιχία με τη Ζάκυνθο χωρίς θεματικά να συμπίπτει, αλλά συμπίπτει στον οικολογικό προβληματισμό. Ο κ. Βάντεμπεργκ είναι αρχιτέκτονας από την Ολλανδία που ξεκινάει με χρήματα της ΕΟΚ για να πείσει τους αγρότες σε μια περιοχή της Πολωνίας ότι εφόσον έχουν μπαζώσει ένα ποτάμι και έχουν καταστρέψει όλο το περιβάλλον εκεί για να κάνουν καλλιέργειες και κατοικίες, ότι αυτό το πράγμα πρέπει να ξανασχεδιαστεί, το ποτάμι να αποκτήσει πάλι τη ρήση του.

    "Τα προβλήματα τα οικολογικά υπάρχουν παντού, τα ζητήματα είναι αντίστοιχα. Ο κινηματογράφος μας δίνει την ευκαιρία να δούμε πόσο παγκόσμια είναι όλα αυτά τα προβλήματα, πόσο ο προβληματισμός είναι αντίστοιχος και πόσο τελικά σε όλο τον κόσμο υπάρχουν σκηνοθέτες, οι οποίοι μαζί με τους ακτιβιστές, τους οικολόγους, στέκονται πολύ κοντά τους και καταγράφουν σ' αυτό που λέμε οικολογικό ντοκιμαντέρ όλες αυτές τις προσπάθειες", υπογράμμισε.

    Κατέληξε λέγοντας ότι στα εγκαίνια θα τιμηθούν με βραβεί ορισμένοι δημιουργοί ή συντελεστές, προσωπικότητες από τον Ελληνικό χώρο, οι οποίοι με τη δουλειά τους και τη δραστηριότητα τους συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 3 September 2001 - 18:13:47 UTC