Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-09-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΜΠΑΡΝΑΡΝΤ
  • [02] ΠΓΔΜ:ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
  • [03] ΛΑΛΙΩΤΗΣ:ΣΤΑ 700 ΔΙΣ. ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [04] ΚΟΥΪΝΤΙΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ
  • [05] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ Α' ΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [06] ΔΙΚΙΝΗΤΗΡΙΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΚΑΤΕΠΕΣΕ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
  • [07] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
  • [08] Ο ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ ΥΠΕΡ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΟΧΡΙΔΑΣ
  • [09] ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΑΥΡΙΟ
  • [10] Η ΚΕΡΝΤΕΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΤΟΝ ΝΤΟΥΣΑΝ ΜΠΑΓΙΕΒΙΤΣ
  • [11] EΠΙΘΕΣΗ ΔΕΧΤΗΚΕ 43ΧΡΟΝΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΝΤΑΛΙΚΑΣ
  • [12] ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
  • [13] ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΠΡΩΤΟΣ Ο ΜΙΚΑΕΛ ΣΟΥΜΑΧΕΡ
  • [14] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΟΤΙ ΕΣΤΕΙΛΕ ΧΑΙΡΕΤΙΣΤΜΟ ΣΤΟ ΒΙΤΣΙ Ο Κ. ΣΠΥΡΙΟΥΝΗΣ
  • [15] EΓΚΑΙΝΙΑ ΠΤΕΡΥΓΑΣ ΤΟΥ ΣΑΕ ΣΤΗ ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗ
  • [16] ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΜΨΥΧΩΣΑΝ ΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΑΣ
  • [17] ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΤΗΚΕ ΤΟ 1/3 ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ
  • [18] ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΜΗΡΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΤΟΥ ΤΕΤΟΒΟΥ
  • [19] ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ ΖΗΤΑ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ
  • [20] Ο ΦΕΡΝΑΝΤΕΣ ΝΤΕ ΣΟΤΟ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
  • [21] ΞΕΚΙΝΑ ΤΑ ΤΟΥΡΝΟΥΑ Ο ΠΑΟΚ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [22] 10 XΡΟΝΙΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗΣ
  • [23] ΘΕΤΙΚΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [01] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΜΠΑΡΝΑΡΝΤ

    Θεσσαλονίκη, 2 Σεπτεμβρίου 2001 (17:45 UTC+2)

    Μεγάλη απώλεια για την παγκόσμια ιατρική κοινότητα είναι ο θάνατος του Νοτιοαφρικανού καρδιοχειρούργου, Κρίστιαν Μπάρναρντ, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα τα ξημερώματα, σε ηλικία 78 χρονών.

    Ο Μπάρναρντ πέθανε στην Πάφο της Κύπρου, όπου παραθέριζε, περίπου στη μία τα ξημερώματα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα ακριβή αίτια του θανάτου, αλλά πιθανολογείται η περίπτωση να υπέστη καρδιακό επεισόδιο.

    Ο Κρίστιαν Μπάρναρντ συνέδεσε το όνομά του με την καρδιοχειρουργική και κέρδισε παγκόσμια αναγνώριση το 1967, όταν ένα βράδυ στις αρχές του Δεκέμβρη πραγματοποίησε την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς.

    Ο Μπάρναρντ γεννήθηκε το 1922 στο Beufort West, μια μικρή πόλη μόλις έξι ώρες από το Κέιπ Τάουν. Τελειώνοντας το σχολείο αποφάσισε να σπουδάσει ιατρική. Η μεγάλη ευκαιρία του χτύπησε την πόρτα το 1956, όταν έφυγε για τη Μινεσότα των ΗΠΑ με υποτροφία και μαθήτευσε στο πλευρό μεγάλων καρδιοχειρουργών, όπως οι Richard Varco και C. Walton Lillehei.

    Επιστρέφοντας στη Νότια Αφρική άρχισε να αναπτύσσει μεγάλο ενδιαφέρον για τον τομέα των μεταμοσχεύσεων. Πραγματοποίησε την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στον Λούις Γουσκάνσι. Ωστόσο ο ασθενής απεβίωσε μετά από 18 μέρες, όταν προσεβλήθη από πνευμονία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Μπάρναρντ ήταν η επιβίωση των ασθενών που ελάμβαναν το μόσχευμα. Η επιβίωση τους ήταν εφικτή μόνο με τη χορήγηση μεγάλων δόσεων φαρμάκων. Ετσι, στις αρχές της δεκαετίας του 1970 η ομάδα του Μπάρναρντ διέκοψε τις επεμβάσεις, στις οποίες επέστρεψε ωστόσο μετά από περίοδο τεσσάρων χρόνων.

    Τη δεκαετία του '70 άρχισε να στρέφεται προς τη συγγραφή βιβλίων, ιατρικής κυρίως φύσης. Σε ένα μάλιστα από αυτά, το «Πενήντα τρόποι για την υγιή καρδιά» έχει αφιερώσει ένα ολόκληρο κεφάλαιο στον ελληνικό τρόπο διατροφής, τον οποίο και χαρακτηρίζει υγιεινό γιατί περιέχει ελαιόλαδο, κρασί, όσπρια και λαχανικά. Ανέφερε δε ότι η Κρήτη είναι η περιοχή με το μικρότερο ποσοστό καρδιοπαθειών λόγω της υγιεινής διατροφής.

    Πολιτογραφημένος Έλληνας

    Ο Νοτιοαφρικανός καρδιοχειρούργος, ο οποίος πολιτογραφήθηκε Έλληνας το 1993 επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου, είχε βραβευθεί τον Απρίλιο του 2001 από τον Δήμο Θεσσαλονίκης για την προσφορά του στην πρόοδο της ιατρικής επιστήμης με το χρυσό κλειδί της πόλης.

    Τότε, ο μεγάλος καρδιοχειρούργος είχε δηλώσει ότι η μόνη χώρα στην οποία θα μπορούσε να ζήσει είναι η Ελλάδα.. "Ηρθα στην Ελλάδα μόνος μου και θα έμενα αν μου βρίσκατε τέταρτη σύζυγο" είχε πει χαριτολογώντας.

    Σ.Π.

    [02] ΠΓΔΜ:ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

    Σκόπια, 2 Σεπτεμβρίου 2001 (11:05 UTC+2)

    Φωτογραφία: Στιγμιότυπο από συνεδρίαση της ολομέλιας της Βουλής της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

    Την άμεση συνέχιση της συνεδρίασης του Κοινοβουλίου για την προώθηση των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων ζήτησαν οι βουλευτές των δύο αλβανικών κομμάτων που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό της ΠΓΔΜ, PDP και NDP.

    "Αν η συνεδρίαση δεν συνεχιστεί, ο αρχηγός του Απελευθερωτικού Λαϊκού Στρατού, Αλί Αχμέτι ίσως να ζητήσει να επιστραφούν όλα τα όπλα που παραδόθηκαν στους άνδρες της Συμμαχίας" δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του PDP, Νάσερ Ζιμπέρι.

    Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του NDP, Ζαμίρ Ντίκα χαρακτήρισε επικίνδυνο παιχνίδι την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, επισημαίνοντας ότι η αναβολή της συνεδρίασης του Κοινοβουλίου καταδεικνύει ότι κάποιες πολιτικές ομάδες εξακολουθούν να πιστεύουν πως ο πόλεμος είναι η μοναδική λύση για την αποκατάσταση της ειρήνης.

    Σημειώνεται ότι χθες το απόγευμα, μετά την αναβολή της συνεδρίασης της Βουλής, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Στόγιαν Αντοφ συναντήθηκε με τους επικεφαλής όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων αλλά προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί τι συζητησαν.

    Ε.Π.

    [03] ΛΑΛΙΩΤΗΣ:ΣΤΑ 700 ΔΙΣ. ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Σεπτεμβρίου 2001 (11:00 UTC+2)

    Απαντήσεις σε όλα όσα κατηγορείται ότι δεν έχει κάνει για τη Θεσσαλονίκη, δίνει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, ο οποίος παρουσιάζει ένα συνολικό προϋπολογισμό έργων ύψους 700 δισ., χωρίς να υπολογίζονται τα 120 δισ. που διατέθηκαν στην πόλη για την Πολιτιστική. Βέβαια από αυτά, 140 δισ. αφορούν το μετρό, την υποθαλάσσια και το νέο διάδρομο στο αεροδρόμιο, τα οποία δεν έχουν καν δημοπρατηθεί, αλλά είναι έργα τα οποία ο ίδιος δηλώνει ότι πιστεύει και θεωρεί απαραίτητα για μια πόλη - μητροπολιτικό κέντρο όπως η Θεσσαλονίκη.

    Για το μετρό, ο κ. Λαλιώτης πιστεύει ότι μέσα στον Οκτώβριο θα υπάρξει μια θετική απόφαση της ΕΤΕπ, έτσι ώστε το Νοέμβριο το δ.σ. της τράπεζας να λάβει την οριστική απόφαση. Για λόγους διαφάνειας, προσθέτει, θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο που θα αφορά τις όποιες διαφοροποιήσεις της σύμβασης έναντι αυτής που ψηφίστηκε το 1999. Ετσι, προβλέπεται ότι η κατασκευή του μετρό θα αρχίσει τους πρώτους μήνες του 2002 με χρονικό ορίζοντα έναρξης λειτουργίας του μέσα στο 2006.

    Ο υπουργός επιρρίπτει ευθύνες στη ΝΔ για την "τύχη" του μετρό της Θεσσαλονίκης λέγοντας πως υπήρξε μεγάλη προχειρότητα, ασυγχώρητη 'βιασύνη' και σημαντικά λάθη, τόσο κατά το σχεδιασμό, όσο και κατά τη δημοπράτηση του έργου.

    Ο κ. Λαλιώτης κατηγορεί τη ΝΔ ότι τον Απρίλιο του 1999 όταν κυρώθηκε η σύμβαση, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όχι μόνο δεν ψήφισε, "αλλά πολέμησε και υπονόμευσε το έργο, με θεμιτούς και αθέμιτους τρόπους, μέσα και έξω από τη Βουλή" και στην ερώτηση τι εννοεί αθέμιτους, τονίζει: "Είναι σε όλους γνωστό ότι ορισμένοι βουλευτές και ένας ευρωβουλευτής της ΝΔ ταυτίστηκαν με τα συμφέροντα της κοινοπραξίας ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, η οποία αδυνατούσε να κατασκευάσει το έργο, μια κοινοπραξία που είχε διαλυθεί στην διαφρομή των χρόνων και δεν είχε νόμιμη υπόσταση σύμφωνα και με το Συμβούλιο της Επικρατείας".

    Για την υποθαλάσσια και την ανυπαρξία χώρων στάθμευσης ο υπουργός τονίζει ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ χωροθέτησε 28 γκαράζ με δυναμικότητα 8.000 θέσεων και περνά στην "αντεπίθεση" όσον αφορά τις ευθύνες που του καταλογίζει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, λέγοντας ότι ο κ. Παπαγεωργόπουλος προσπαθεί να ξεπεράσει την απραξία κάνοντας επιθέσεις στο ΥΠΕΧΩΔΕ για να θολώσει τα νερά και να παραπλανήσει τον κόσμο.

    Τα έργα του αεροδρομίου (ήδη έχουν ξεκινήσει έργα προϋπολογισμού 21 δισ. δρχ.) σταδιακά θα ολοκληρώνονται και θα παραδίδονται μέχρι το 2004. Μέσα στους επόμενους μήνες του 2001 δημοπρατούνται έργα 90 δισ., που αφορούν την επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης με ταυτόχρονη κατασκευή παράλληλου τροχοδρόμου. Με την επέκταση προς τη θάλασσα - σημείωσε ο κ. Λαλιώτης - σε μήκος 1.000 και πλάτος 450 μέτρων, ο διάδρομος προσγείωσης θα έχει συνολικό μήκος 3.500 μέτρα, έτσι ώστε να καλύπτει τις ανάγκες ενός αεροδρομίου - κόμβου.

    Ο υπουργός αναλαμβάνει την ευθύνη της καθυστέρησης του έργου του βιολογικού καθαρισμού, γιατί όπως είπε, έπρεπε να ενσωματωθούν νέες τεχνολογίες με αυστηρές προδιαγραφές, ενώ για την υδροδότηση της Θεσσαλονίκης από τον Αλιάκμονα με τη μεταφορά 150.000 κυβικών τη μέρα, σημείωσε ότι στο τέλος του 2001 θα ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία του διυλιστηρίου και μέχρι τον Μάιο του 2002 αρχίζει η πλήρης και συνδυαστική λειτουργία όλων των έργων για την ύδρευση.

    [04] ΚΟΥΪΝΤΙΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

    Ντέρμπαν, 2 Σεπτεμβρίου 2001 (21:14 UTC+2)

    Ακατάλληλο για συζητήσεις που αφορούν τοπικές διαμάχες χαρακτήρισε το Διεθνές Συνέδριο κατά του ρατσισμού που διεξάγεται στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Οντίλ Κουϊντίν, σε σημερινές δηλώσεις της.

    «Αυτό το συνέδριο δεν πρέπει να επικεντρώνεται σε τέτοιες τοπικές διαμάχες όπως αυτή στη Μέση Ανατολή. Το ζήτημα της Μέσης Ανατολής θα συζητηθεί σε άλλη συνεδρίαση την οποία ετοιμάζουμε», δήλωσε η Κουϊντίν και πρόσθεσε: «Αυτό το συνέδριο πρέπει να παραμείνει πιστό στις εργασίες του που αφορούν τον αγώνα κατά του ρατσισμού».

    Σύμφωνα με την Κουϊντίν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδιαφέρεται περισσότερο να καταπολεμήσει τον σύγχρονο ρατσισμό ενώ δεν μένει απαθής στα προβλήματα του Τρίτου Κόσμου, τις διακρίσεις και τη δουλεία.

    Ν.Κ.

    [05] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ Α' ΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 2 Σεπτεμβρίου 2001 (21:05 UTC+2)

    Εύκολα ή δύσκολα νίκες πέτυχαν σήμερα όλοι οι γηπεδούχοι στην πρεμιέρα της Α` φάσης στο κύπελλο Ελλάδας μπάσκετ. Τα αποτελέσματα είναι: Πανελευσινιακός - ΑΟΒ Εθν. Ολυμπιακός 92-83, Αμύντας - ΟΦ Ηρακλείου 73-72, ΔΑΣ Ανω Λιοσίων - Σιάτιστα 92-64, Αμπελόκηποι -Ξάνθη 75-61, ICBS - Ηλυσιακός 53-52, Αιγάλεω - Πειραϊκός 73-69.

    [06] ΔΙΚΙΝΗΤΗΡΙΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΚΑΤΕΠΕΣΕ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

    Aθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2001 (21:02 UTC+2)

    Δικινητήριο αεροσκάφος κατέπεσε το βράδυ στη θαλάσσια περιοχή της Πρέβεζας. Στο σημείο εκείνο σπεύδουν σκάφη του λιμενικού και παραπλέοντα πλοία.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στο αεροσκάφος επέβαινε ένα άτομο που νωρίτερα είχε επικοινωνήσει με τον Πύργο Ελέγχου και ανέφερε πρόβλημα στον κινητήρα. Στη συνέχεια ο Πύργος Ελέγχου του έδωσε οδηγία για προσθαλάσσωση.

    [07] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Σεπτεμβρίου 2001 (20:57 UTC+2)

    Επιστροφή στα γνώριμα μέρη ο Ολυμπιακός. Επειτα από παραμονή 25 περίπου ημερών στην Ιταλία έφθασε πριν από λίγο η αποστολή του Ολυμπιακού στην Αθήνα. Η ικανοποίηση των παικτών ήταν μεγάλη, αφού κατάφεραν να φέρουν σε πέρας το δύσκολο έργο του Ηλία Ζούρου. Και μάλιστα έπειτα από τόσα πολλά δυνατά φιλικά παιχνίδια. Το γεγονός ότι η προετοιμασία ήταν επίπονη δε σημαίνει ότι ο τελευταίος θα αφήσει τους παίκτες του να ξεκουραστούν. Κάθε άλλο μάλιστα. Εχει προγραμματιστεί αύριο το απόγευμα μια προπόνηση, κατά τη διάρκεια της οποία θα ενταχθεί και ο Τζέιμς Φόρεστ που έχει ξεπράσει το πρόβλημα τραυματισμού του (διάστρεμμα). Ο τελευταίος το τελευταίο διάστημα ακολουθούσε ειδικό πρόγραμμα προεροιμασίας.

    "Είμαι πολύ ευχαριστημένος από τη δουλειά που κάναμε. Δυστυχώς περιμένουμε τους διεθνείς μας και αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα", τόνισε ο προπονητής του Ολυμπιακού, Ηλίας Ζούρος.

    Αναφορικά για τον Φόρεστ ο κ. Ζούρος διαβεβαίωσε: "Δεν υπάρχει πρόβλημα να φύγει από την ομάδα ο Φόρεστ λόγω του τραυματισμού του. Είναι παίκτης του Ολυμπιακού και θα ξεκινήσει και πάλι την προπόνησή του".

    [08] Ο ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ ΥΠΕΡ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΟΧΡΙΔΑΣ

    Σκόπια, 2 Σεπτεμβρίου 2001 (20:34 UTC+2)

    Παρά τις διαβεβαιώσεις του ότι το κόμμα του θα τηρήσει "εποικοδομητική στάση στην κατεύθυνση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων" στο πλαίσιο της συμφωνίας της Οχρίδας, διότι τη συνυπέγραψε, ο πρόεδρος του VMRO και πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Βέτσερ", τάσσεται υπέρ της θέσης που εξέφρασαν η Δημοκρατική Αλτερνατίβα (DA) και η Νέα Δημοκρατία, για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη συμφωνία.

    Ο Γκεοργκίεφσκι θεωρεί "λογικό και σωστό" να διεξαχθεί δημοψήφισμα, διότι, όπως λέει, "δεν μπορούν να πάρουν την ευθύνη μόνο οι βουλευτές για ένα τόσο σοβαρό θέμα, αυτό της αλλαγής του Συντάγματος. Ο λαός πρέπει να έχει το λόγο γι' αυτό το σοβαρό θέμα".

    Στην ίδια συνέντευξη, ο Γκεοργκίεφσκι επιτίθεται κατά της διεθνούς κοινότητας για τον τρόπο αντιμετώπισης των κρίσεων που εκδηλώθηκαν στα Βαλκάνια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "η διεθνής κοινότητα είτε δεν έχει όραμα είτε επιδιώκει τη δημιουργία προτεκτοράτων στα Βαλκάνια, όπως αυτό της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και του Κοσσυφοπεδίου και τώρα στην ΠΓΔΜ".

    Στο μεταξύ, όλα τα κόμματα, εκτός του κυβερνώντος VMRO, αποδοκίμασαν την απόφαση του προέδρου της Βουλής των Σκοπίων, Στόγιαν Αντοφ, να διακοπεί η συζήτηση για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, με την αιτιολογία ότι οι Αλβανοί αντάρτες παρεμποδίζουν την επιστροφή των Σλάβων πολιτών στα σπίτια τους.

    [09] ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΑΥΡΙΟ

    Σκόπια, 2 Σεπτεμβρίου 2001 (20:21 UTC+2)

    Θα ξανασυνεδριάσει αύριο το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την επικύρωσης της συμφωνίας που υπογράφτηκε στις 13 Αυγούστου μεταξύ των εκπροσώπων των αλβανικών και σλαβομακεδονικών κομμάτων, ώστε να δοθεί ένα τέλος στην 7μηνη διαμάχη που έχει ξεσπάσει στην ΠΓΔΜ.

    Αυτό ανακοίνωσαν σήμερα εκπρόσωποι της Συμμαχίας, για τη συνεδρίαση που διακόπηκε χθες από τον εκπρόσωπο Στόγιαν Άντοφ, ο οποίος απαίτησε να εξασφαλιστεί η επιστροφή των Σλαβομακεδόνων στα σπίτια τους και η ασφαλής διακίνησή τους.

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπόρις Τραϊκόφσκι διαβεβαίωσε σήμερα τον Άντοφ ότι οι συνθήκες θα βελτιωθούν ενώ και οι δυτικοί διπλωμάτες άσκησαν πιέσεις για την επανέναρξη της συνεδρίασης.

    Ν.Κ.

    [10] Η ΚΕΡΝΤΕΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΤΟΝ ΝΤΟΥΣΑΝ ΜΠΑΓΙΕΒΙΤΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Σεπτεμβρίου 2001 (20:16 UTC+2)

    Το φιλικό παιχνίδι που έδωσε χθες ο ΠΑΟΚ ήταν και το τελευταίο. Τώρα για τον Δικέφαλο αρχίζουν τα δύσκολα, αφού όλη η προετοιμασία κινείται μέσα στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ με την Κέρντεν. Η ήττα από την Κίεβο Βερόνα (3-2) ουσιαστικά δεν άλλαξε κάτι στην ψυχολογία των παικτών. Κάθε άλλο μάλιστα, αφού τους έκανε να δουν τα λάθη τους.

    Η αναμέτρηση με την Κέρντεν είναι αυτό που προβληματίζει τον Ντούσαν Μπάγιεβιτς ο οποίος θα πάει προσωπικά να δει την προσεχή αντίπαλό του σε φιλικό παιχνίδι με την Κράνι στη Σλοβενία.

    [11] EΠΙΘΕΣΗ ΔΕΧΤΗΚΕ 43ΧΡΟΝΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΝΤΑΛΙΚΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Σεπτεμβρίου 2001 (20:13 UTC+2)

    Επίθεση από αγνώστους δέχτηκε τα ξημερώματα ένας 43χρονος οδηγός νταλίκας από τις Σέρρες, ο οποίος είχε σταματήσει για να κοιμηθεί μέσα στο όχημα, σε πάρκινγκ στο 13ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Κατερίνης.

    Τρεις άγνωστοι έσπασαν με ρόπαλα τα τζάμια της νταλίκας και απείλησαν τον Χρήστο Δροβόλη με κυνηγετική καραμπίνα. Στη συνέχεια πήραν τα προσωπικά του αντικείμενα, τον ξυλοκόπησαν και τον εγκατέλειψαν. Το θύμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παπανικολάου, όπου και νοσηλεύεται.

    [12] ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

    Κρεμενιόφκα, 2 Σεπτεμβρίου 2001 (20:05 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Στο Τσαρντακλί, ένα από τα 45 ελληνικά χωριά της Μαριούπολης, πραγματοποιείται σήμερα από το πρωί η μέρα γιορτή της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας, που αναβιώνει ανελλιπώς από το 1988. Πρόκειται για μία πατροπαράδοτη γιορτή των Ελλήνων της Αζοφικής και του Ντομπά, όπου συνυπάρχουν τα τραγούδια και οι χοροί της Ουκρανίας με αυτά της ιστορικής πατρίδας, της Ελλάδας, που όπως είπε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλεξάνδρα Προτσένκο, είναι πάντα μέσα στην καρδιά των Ελλήνων της περιοχής.

    «Οι σκέψεις μας για την ιστορική πατρίδα μας κράτησαν σε δύσκολες στιγμές και σήμερα όλοι μαζί με τους εκλεκτούς προσκεκλημένους από την Ελλάδα γιορτάζουμε την 10η επέτειο της ανεξαρτησίας της άλλης μας πατρίδας, της Ουκρανίας», είπε, μεταξύ άλλων η κ. Προτσένκο.

    Απευθυνόμενος στους εκατοντάδες Ελληνες που είχαν έρθει απ' όλη την περιοχή, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης μετέφερε τους χαιρετισμούς και την αγάπη του ελληνικού λαού και τόνισε ότι οι Ελληνες της Αζοφικής αποτελούν πολύτιμο κομμάτι της ελληνικής διασποράς των 7 εκατομμυρίων, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τις τοπικές αρχές για τη στήριξη που παρέχουν στις εκδηλώσεις φιλίας μεταξύ των δύο λαών.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΑΕ Αντρέας Αθενς, τόνισε ότι οι Ελληνες της Ουκρανίας δεν είναι πια τα ξεχασμένα αδέρφια και το ΣΑΕ θα ολοκληρώσει το μεγάλο ιατρικό πρόγραμμα στις Παρευξείνιες χώρες για την ανακούφιση των αναγκών της.

    Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Δόλλης, ο πρόεδρος της διακομματικής για τον απόδημο Βασίλης Γερανίδης και ο πρώτος αντιπρόεδρος Παναγιώτης Σκανδαλάκης, ο πρόεδρος της ΠΑΔΕΕ, βουλευτής Σουηδίας, Νίκος Παπαδόπουλος και η εκπρόσωπος του Κέντρου Μαύρης Θάλασσας Μαρία Τούρτα, ενώ παρέστησαν και οι ομογενείς βουλευτές της Ουκρανίας Γκιόργκι Ποπόφ και Αλεξάντερ Τσαρντάεφ.

    Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων συνεχίζεται μέχρι αργά το βράδυ με παραδοσιακά συγκροτήματα και αθλητικούς αγώνες.

    [13] ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΠΡΩΤΟΣ Ο ΜΙΚΑΕΛ ΣΟΥΜΑΧΕΡ

    Θεσσαλονίκη, 2 Σεπτεμβρίου 2001 (19:57 UTC+2)

    Ο Γερμανός οδηγός της Φεράρι Μίκαελ Σουμάχερ αναδείχθηκε τελικά ο νικητής της "Φόρμουλα 1" που ολοκληρώθηκε έπειτα από επεισοδιακό τρόπο στην πίστα του Σπα στο Βέλγιο. Ο αγώνας σημαδεύτηκε από τον τραυματισμό του Μπρούτι στον τέταρτο γύρο. Όλα έγιναν όταν συγκρούστηκαν ο Λουτσιάνο Μπούρτι με τον Εντι Ιρβάιν με αποτέλεσμα ο πρώτο να χτυπήσει με δύναμη πάνω στα προστατευτικά. Ο Μπούρτι αμέσως μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πόλης, όπου διαγνώστηκε ότι η υγεία του δεν είναι σοβαρά και ότι δεν διατρέχει σοβαρό κίνδυνο. Ο αγώνας διακόπηκε για μισή περίπου ώρα και ξανάρχισε με τον Μίκαελ Σουμάχερ να κάνει καλή εκκίνηση παίρνοντας το προβάδισμα και κρατώντας το μέχρι και το τέλος. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Ντέιβιντ Κούλτχαρντ με ΜακΛάρεν και στην τρίτη ο Τζιανκάρλο Φιζικέλα με Μπενετόν.

    Στη βαθμολογία των οδηγών προηγείται ο Μίκαελ Σουμάχερ (Φεράρι) με 104 βαθμούς και ακολουθούν ο Ντέιβιντ Κούλτχαρντ (Μακλάρεν Μερτσέντες) με 57 και ο Ρούμπενς Μπαριτσέλο (Φεράρι) με 48.

    Στη βαθμολογία των κατασκευαστών προηγείται η Φεράρι με 152 βαθμούς και ακολουθούν η ΜακΛάρεν Μερτσέντες με 81 και η Γουίλιαμς BMW με 59.

    [14] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΟΤΙ ΕΣΤΕΙΛΕ ΧΑΙΡΕΤΙΣΤΜΟ ΣΤΟ ΒΙΤΣΙ Ο Κ. ΣΠΥΡΙΟΥΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Σεπτεμβρίου 2001 (19:56 UTC+2)

    Διαψεύδει ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Κυριάκος Σπυριούνης ότι έστειλε χαιρετιστήριο μήνυμα στη «γιορτή μίσους» στο Βίτσι, όπως ανακοινώθηκε το πρωί από τους διοργανωτές της εκδήλωσης. «Ούτε πρόσκληση πήρα, ούτε χαιρετιστήριο έστειλα», δήλωσε ο κ. Σπυριούνης, που εξέφρασε έκπληξη και απορία για την εμπλοκή του ονόματος του στην υπόθεση.

    [15] EΓΚΑΙΝΙΑ ΠΤΕΡΥΓΑΣ ΤΟΥ ΣΑΕ ΣΤΗ ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗ

    Μαριούπολη, 2 Σεπτεμβρίου 2001 (19:55 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Ο πρόεδρος του ΣΑΕ Αντριου Αθνες, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης, ο δήμαρχος Χοτλού Μπέι, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Ουκρανίας Αλεξάνδρα Προτσένκο, παρουσία της ελληνικής αποστολής, του πρέσβη της Ελλάδας στην Ουκρανία Δημήτρη Κοντομά των τοπικών αρχών και πλήθος κόσμου, εγκαινίασαν σήμερα την πτέρυγα του ΣΑΕ στο νοσοκομείο της Μαριούπολης, που είναι η Πέμπτη κατά σειρά ιατρική μονάδα του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, από τις 11 συνολικά που έχουν εξαγγελθεί.

    Το κόστος των επισκευών έφτασε τα 20.000 δολάρια. Πρόκειται για μια σύγχρονη μονάδα που θα λειτουργήσει στα πρότυπα αυτής του Αλαβερντί της Αρμενίας που εγκαινιάστηκε στις 30 Αυγούστου και παρέχει όπως όλα τα κέντρα του ΣΑΕ δωρεάν περίθαλψη στους κατοίκους της πόλης. Αναμένεται, δε, να εξυπηρετεί μηνιαίως περισσότερα από 15.000 άτομα.

    Περί τα τέλη του 2002 θα έχει κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει στη Μαριούπολη παραπλεύρως της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Ουκρανίας το τρίτο μεγάλο διαγνωστικό κέντρο του ΣΑΕ. Σημειώνεται ότι στην Ουκρανία το ΣΑΕ έχει δημιουργήσει στα ελληνικά χωριά δίκτυο επισκεπτριών νοσοκόμων, που παρέχουν βοήθεια σε περισσότερο από 30.000 κατοίκους.

    [16] ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΜΨΥΧΩΣΑΝ ΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Σεπτεμβρίου 2001 (19:48 UTC+2)

    Όταν η εθνική ομάδα κέρδισε την Ιταλία στην πρεμιέρα του Ευρωμπάσκετ δεν μπορούσε να διανοηθεί κανείς ότι την επόμενη ημέρα θα έχανε δια... περιπάτου από τη Ρωσία. Ετσι η ήττα που γνώρισε από τη Ρωσία ταρακούνησε τους ανθρώπους του ελληνικού μπάσκετ και περισσότερο τον "ισχυρό" άνδρα της ΕΟΚ, Γιώργο Βασιλακόπουλο. Ο τελευταίος μάλιστα αμέσως μετά το τέλος του παιχνιδιού επισκέφτηκε τους διεθνείς στα αποδυτήρια μαζί με τον υπεύθυνο αναπτυξιακού προγράμματος, Κώστα Πολίτη. Κύριο σκοπός της επίσκεψης των δύο ανδρών ήταν η προσπάθεια εμψύχωσης των διεθνών μας, ώστε να μην χαθεί άδικα το εισιτήριο για την οκτάδα που θα οδηγήσει την εθνική ομάδα στην Κωνσταντινούπολη.

    Καθοριστικό παιχνίδι για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είναι αυτό με τη Βοσνία, την οποία πρέπει να κερδίσει πάση θυσία για να ελπίζει στην πρόκρισή της. "Ολη η Ελλάδα περιμένει από εσάς. Μόνο εσείς μπορείτε να φέρεται και πάλι το άθλημα που υπηρετούμε στο υψηλότερο σκαλί, ώστε και πάλι να αποκτήσει την αίγλη που είχε στο παρελθόν", επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Βασιλακόπουλος.

    [17] ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΤΗΚΕ ΤΟ 1/3 ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ

    Σκόπια, 2 Σεπτεμβρίου 2001 (19:44 UTC+2)

    Το ένα τρίτο των Αλβανών ανταρτών έχει ήδη αποστρατευτεί, μετά τη συμφωνία της 13ης Αυγούστου που υπογράφτηκε ανάμεσα στους εκπροσώπους των αλβανικών και σλαβομακεδονικών κομμάτων, σύμφωνα με όσα δήλωσαν δύο διοικητές του φερόμενου ως «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (NLA)», γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

    Ο διοικητής Ίλιρ ανέφερε ότι 400 από τους 1.200 μαχητές άφησαν τα όπλα και επέστρεψαν στην κανονική τους ζωή ως πολίτες. Πρόσθεσε, επίσης, ότι το ΝΑΤΟ έχει συγκεντρώσει ήδη το ένα τρίτο των όπλων όπως είχε συμφωνηθεί, προτού αρχίσει η επιχείρηση του αφοπλισμού.

    «Το 33% των όπλων έχει παραδοθεί και 200 από τους 600 στρατιώτες έχουν αποστρατευτεί. Το 98% από αυτούς έφυγαν για το Κόσοβο καθώς δε νοιώθουν πλέον ασφαλείς στην ΠΓΔΜ», δήλωσε ο διοικητής Σόκολι. Το ίδιο θα κάνουν και οι δύο διοικητές που θα φύγουν μαζί με τους τελευταίους στρατιώτες.

    Ν.Κ.

    [18] ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΜΗΡΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΤΟΥ ΤΕΤΟΒΟΥ

    Σκόπια, 2 Σεπτεμβρίου 2001 (19:33 UTC+2)

    Τον δρόμο που οδηγεί από το Τέτοβο προς το Γιάζιντσε, κοντά στον σταθμό διέλευσης των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο, απέκλεισαν σήμερα σλαβομακεδόνες που κατοικούν στην περιοχή, διαμαρτυρόμενοι για την νέα απαγωγή δύο συμπατριωτών τους από αλβανούς αντάρτες στην περιοχή του Τετόβου. Οι συγκεντρωμένοι ζητούν την απελευθέρωση των ομήρων από τους Αλβανούς αντάρτες την ίδια ώρα που οι απαγωγές γίνονται όλο και πιο συχνές.

    Στην περιοχή του Κουμάνοβο επικρατεί σχετική ηρεμία ενώ χθες ήρθη το μπλόκο που είχαν στήσει κάτοικοι της περιοχής στον δρόμο που οδηγεί στο σταθμό Ταπάνοφτσε, στα σύνορα με τη Σερβία.

    Σημειώνεται ότι αύριο μεταβαίνει στα Σκόπια ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Υμπέρ Βεντρίν ενώ τριήμερη επίσκεψη στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας άρχισε σήμερα ο Ολλανδός υπουργός ανάπτυξης Εβελίν Χέρκενς.

    [19] ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ ΖΗΤΑ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ

    Κωνσταντινούπολη, 2 Σεπτεμβρίου 2001 (19:18 UTC+2)

    Το αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης επανέλαβε σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε ομιλία του κατά τα θυρανοίξια του ναού της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης. Η ικανοποίηση του αιτήματος αυτού, κατά τον Πατριάρχη, θα ικανοποιούσε τη διεθνή κοινή γνώμη και θα ισοδυναμούσε με μια νίκη της λογικής και της δικαιοσύνης επί του παραλόγου και του αδίκου.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στην αναστολή της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και την παράταση του μέτρου αυτού ήδη για τρεις δεκαετίες και διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν να συνεχίζεται η άδικη, όπως τη χαρακτήρισε, συμπεριφορά προς μια μερίδα νομοταγών πολιτών της Τουρκίας, η οποία είναι μια χώρα που επιδιώκει την πλήρη ενσωμάτωσή της στην ενωμένη Ευρώπη.

    "Τι θα απαντήση εις τους ιθύνοντας των πεπολιτισμένων κρατών της Ηνωμένης Ευρώπης ερωτώμενη διατί οι χριστιανοί πολίται αυτής, εν αντιθέσει προς τους μουσουλμάνους, στερούνται της δυνατότητος να εκπαιδεύσουν τους θρησκευτικούς λειτουργούς αυτών κατά τρόπον ο οποίος θα δίδη εις αυτούς τα εφόδια να ανταποκριθούν εις τας αυξημένας απαιτήσεις των σύγχρονων καιρών; Θα απαντήσει ότι εκείνοι είναι πλειονότης και ημείς μειονότης; Και τα δικαιώματα των μειονοτήτων; Και η Λωζάννη η οποία τα εγγυάται; Και τα ανθρώπινα δικαιώματα; Και το Σύνταγμα της Τουρκίας; Όλα αυτά τα θεσμικά κείμενα και οι διεθνείς συμβάσεις που κατοχυρώνουν πλήρως τα αιτήματά μας;", είπε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισήμανε ότι οι απόφοιτοι της Σχολής τίμησαν την Εκκλησία και διακόνησαν τα πανανθρώπινα ιδανικά της αγάπης και της ειρήνης, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, της ενότητας και της συμφιλίωσης των ανθρώπων και των λαών. Με αφορμή τα θυρανοίξια του ναού της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης τόνισε ότι τέτοια γεγονότα αποδεικνύουν το πολιτισμικό επίπεδο της ομογένειας, το στοργικό ενδιαφέρον της μητρός Εκκλησίας και την ευσέβεια των εκάστοτε ευεργετών.

    [20] Ο ΦΕΡΝΑΝΤΕΣ ΝΤΕ ΣΟΤΟ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Μόσχα, 2 Σεπτεμβρίου 2001 (19:14 UTC+2)

    Στην Αγία Πετρούπολη έφτασε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας Γκιγιέρμο Φερνάντες ντε Σότο στο πλαίσιο της προγραμματισμένης 6ημερης επίσκεψής του στη Ρωσία.

    Ο ντε Σότο αύριο θα εγκαινιάσει μία έκθεση αφιερωμένη στην κολομβιανή αρχιτεκτονική ενώ την Τρίτη θα συναντηθεί με τον κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης Βλαντίμιρ Γιάκοβλεφ, προτού αναχωρήσει για τη Μόσχα.

    Η επίσκεψη του ντε Σότο έχει ως στόχο τη συζήτηση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, ύστερα από την αγορά έξι ρωσικών ελικοπτέρων αξίας 36 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Ν.Κ.

    [21] ΞΕΚΙΝΑ ΤΑ ΤΟΥΡΝΟΥΑ Ο ΠΑΟΚ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 2 Σεπτεμβρίου 2001 (18:58 UTC+2)

    Το σημερινό ρεπό των παικτών του Λευτέρη Σούμποτιτς ήταν μια ανάσα στο δύσκολο πρόγραμμα που έχει ο ΠΑΟΚ το τελευταίο διάστημα κατά το οποίο πραγματοποιεί το βασικό στάδιο της προετοιμασίας του. Οι προπονήσεις είναι εξαντλητικές και σειρά τώρα έχουν τα φιλικά παιχνίδια, τα οποία θα αρχίσουν από την ερχόμενη Τετάρτη κόντρα στον ΚΑΟΔ στη Δράμα, ενώ στις 7 Σεπτεμβρίου ο ΠΑΟΚ θα συμμετάσχει στο τουρνουά της Λευκωσίας με τη συμμετοχή των ομάδων του Μακεδονικού, της ΜΕΝΤ και της Λευκωσίας.

    Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να απαντήσει ο Κλαούντιο Κολντεμπέλα στην πρόταση που του έχει κάνει ο ΠΑΟΚ για να ανανεώσει το συμβόλαιό του. Οι επαφές συνεχίζονται ακόμη, αφού ο παίκτης δεν απάντησε θετικά ή αρνητικά. Ωστόσο οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ αισιοδοξούν ότι θα έχουν αίσιο τέλος οι εν λόγο διαπραγματεύσεις, ώστε και με τη συγκεκριμένη μεταγραφή να ολοκληρωθεί το ρόστερ της ομάδας.

    [22] 10 XΡΟΝΙΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗΣ

    Μαριούπολη, 2 Σεπτεμβρίου 2001 (18:57 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Ενθερμοι υποστηρικτές της Ολυμπιάδας του 2004 δηλώνουν ο ελληνικής καταγωγής πρύτανης του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Σπουδών Κωνσταντίν Μπαλαμπάνοφ και οι σπουδαστές του που επιφύλαξαν χτες το απόγευμα εγκάρδια υποδοχή στον υφυπουργό Εξωτερικών Γρηγόρη Νιώτη και την αποστολή που αφίχθη προερχόμενη από την Τιφλίδα της Γεωργίας.

    Όπως είπε ο κ. Μπαλαμπάνοφ, οι ελληνικής καταγωγής φοιτητές και όχι μόνο επιθυμούν διακαώς να ενταχθούν στο δίκτυο των εθελοντών και να συμβάλλουν στην επιτυχία της σπουδαίας αυτής διοργάνωσης και ζήτησε από τον κ. Νιώτη, τον αδελφικό φίλο και επίτιμο διδάκτορα του Ινστιτούτου να μεριμνήσει γι' αυτό.

    «Από την πρώτη σας επίσκεψη το 1994 μέχρι σήμερα, έχετε αποδείξει έμπρακτα την αγάπη και το ενδιαφέρον σας για τον ελληνισμό της περιοχής, που, αν και πέρασε από πολλές δυσκολίες, σήμερα είναι σε θέση να αντικρίζει με αισιοδοξία το μέλλον», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπαλαμπάνοφ, μιλώντας στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου.

    Από την πλευρά του ο κ. Νιώτης συνεχάρη τον πρύτανη για το έργο που επιτελείται στο Ινστιτούτο, που, όπως είπε, αποτελεί ένα από τα σημαντικά, καταξιωμένα πλέον, σπουδαστήρια, φυτώρια για την πνευματική ανάπτυξη της περιοχής. «Η παρουσία της αποστολής μας στην οποία συμμετέχουν ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Δόλλης, ο πρόεδρος του ΣΑΕ Αντριου Αθενς, ο πρόεδρος της διακομματικής για τον απόδημο και ο πρώτος αντιπρόεδρος κ. Γερανίδης και Σκανδαλάκης, ο πρόεδρος της ΠΑΔΕΕ, βουλευτής Σουηδίας, Νίκος Παπαδόπουλος αποδεικνύει το αμείωτο ενδιαφέρον της Ελλάδας για τον ελληνισμό της Αζοφικής, που γιορτάζει σημαντικά γεγονότα, όπως τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας στο νοσοκομείο της Μαριούπολης από το ΣΑΕ, και τη μεγάλη γιορτή στο ελληνικό χωριό Τσαρντακλί. Τίποτα απ' όλα αυτά δεν θα ήταν δυνατόν αν οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ουκρανίας δεν ήταν τόσο δυνατές και φιλικές σχέσεις, που βασίζονται σε ιστορικές μνήμες», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Νιώτης.

    Επίσης, εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός φοιτητών που είναι πρόθυμοι να ενταχθούν στο πρόγραμμα των εθελοντών για τους Ολυμπιακούς του 2004 και ευχήθηκε καλή αντάμωση στην Αθήνα.

    Στο Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Σπουδών της Μαριούπολης, που φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια από την ίδρυση του φοιτούν 2.500 σπουδαστές και θεωρείται πνευματικό κέντρο της ελληνικής εκπαίδευσης και του ελληνισμού, αφού οι 1000 από τους σπουδαστές επιλέγουν την ελληνική ως πρώτη ξένη γλώσσα.

    Χτες, μαζί με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, εγκαινιάστηκε το νέο κτίριο του τμήματος Νομικής και Οικονομικών Σπουδών, από το γενικό γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρη Δόλλη, τον ομογενή δήμαρχο Χότλου Μπέη και τον πρύτανη του πανεπιστημίου.

    Στη συνέχεια ο κ. Δόλλης είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ουκρανίας και συζήτησε μαζί τους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, καθώς και τους τρόπους στήριξης των μελλοντικών δραστηριοτήτων τους.

    [23] ΘΕΤΙΚΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 2 Σεπτεμβρίου 2001 (18:57 UTC+2)

    Η καλή παρουσία του Ηρακλή στο τουρνουά της Κύπρου είχε ικανοποιήσει τον Αγγελο Αναστασιάδη. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης κατάφερε μέχρι στιγμής να μείνει αήττητη στο τουρνουά, ενώ ο τεχνικός της ομάδας μπόρεσε να βγάλει θετικά συμπεράσματα για την εικόνα όλων των παικτών που μετέχουν στην αποστολή. Ο Ηρακλής αναμένεται να δώσει τώρα άλλα δύο φιλικά παιχνίδια. Το πρώτο με το Παραλίμνι και το δεύτερο με την Ανόρθωση.

    Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να οριστούν τα πριμ των ποδοσφαιριστών του Ηρακλή. Αυτά θα διευθετηθούν την επομένη της επιστροφής του Ηρακλή στη Θεσσαλονίκη με κατ' ιδίαν συνάντηση που θα έχει με τους αρχηγούς της ομάδας ο πρόεδρος, Ευάγγελος Μυτιληναίος. Παράλληλα θα αποφασιστεί μια μεγάλη καμπάνια για να έρθει ο κόσμος του Ηρακλή στο γήπεδο, ενισχύοντας έτσι την μεγάλη προσπάθεια που θα κάνει φέτος για την υλοποίηση των στόχων του.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 2 September 2001 - 18:13:45 UTC