Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-07-31

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΚΕΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗ ΔΕΘ
  • [02] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [03] ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΠΕΙΡΑΤΙΑ ΜΕ 40 ΟΜΗΡΟΥΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
  • [04] ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΝΕΚΡΟΣ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ
  • [05] ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΣΚΟΠΕΥΤΗΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΝ ΤΣΕΤΣΕΝΟ ΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣΕ ΟΜΗΡΟΥΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ
  • [06] ΧΑΓΗ: ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
  • [07] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΜΠΟΥΡΙΝΙ
  • [08] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ - ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ
  • [09] ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ
  • [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΧΟΜΠΑΧ ΜΕ ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ ΚΑΙ ΣΥΜΕΩΝ
  • [11] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ - ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΣΕΠΕ
  • [13] ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΤΗΣ
  • [14] ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ
  • [15] ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • [16] ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • [17] ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ
  • [18] ΘΑΜΜΕΝΟΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΣΠΗ...
  • [19] ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [20] ΣΤΟ ΜΗΔΕΝ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [21] ΥΠΟ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ Ο ΣΟΥΜΠΟΤΙΤΣ
  • [22] EΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
  • [23] NEOΣ ΙΟΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

  • [01] ΠΑΚΕΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗ ΔΕΘ

    Aθήνα, 31 Ιουλίου 2001 (13:36 UTC+2)

    Το πακέτο των κοινωνικών μέτρων της κυβέρνησης που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο ίδιος με τους υπουργούς Εργασίας, Τάσο Γιαννίτση και Ανάπτυξης Νίκο Χριστοδουλάκη.

    Σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο κ. Χριστοδουλάκης επισήμανε ότι τα ζητήματα των υπουργείων Εργασίας και Ανάπτυξης σχετίζονται σημαντικά μεταξύ τους καθώς η αναπτυξιακή πολιτική μπορεί να συμβάλλει, με τις διαρθρωτικές αλλαγές, στην προώθηση της απασχόλησης, την νέα επιχειρηματικότητα και τη στήριξη του κοινωνικού κράτους. "Για μας η ανάπτυξη, η απασχόληση με κοινωνικό κράτος και κοινωνική πολιτική αποτελεί τη δίδυμη στρατηγική που εφαρμόζουμε, εξειδικεύουμε και προωθούμε", πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

    Από την πλευρά του ο κ. Γιαννίτσης επισήμανε ότι εξετάστηκαν λεπτομερώς οι προτεραιότητες που μπορούν να δοθούν την επόμενη περίοδο στην κοινωνική πολιτική, σε θέματα απασχόλησης αλλά και κοινωνικής αλληλεγγύης. "Αυτά θα αποκρυσταλλωθούν στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ" τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

    Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο με τον οποίο συζήτησε τις προσυνεδριακές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ και ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Το απόγευμα ο κ. Σημίτης θα συναντηθεί με τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο. Αύριο θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου ενώ την Πέμπτη θα αναχωρήσει για τη Σίφνο.

    [02] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Αθήνα, 31 Ιουλίου 2001 (00:10 UTC+2)

    Το νομοσχέδιο που θέτει περιορισμούς στις διαδηλώσεις δεν θα θίγει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Ευσταθιάδης.

    Ο κ. Ευσταθιάδης επισήμανε ότι πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου θα προηγηθεί διάλογος με τα κόμματα και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, προσθέτοντας ότι μόνο με αστυνομικά μέτρα δεν γίνεται να υπάρξουν αποτελέσματα.

    Τόνισε, δε, ότι αυτό που ενδιαφέρει το υπουργείο είναι να μη δημιουργούν κυκλοφοριακό χάος διαδηλώσεις 50 και 100 ατόμων, που θα μπορούσαν να διαδηλώσουν στο πεζοδρόμιο ή σε μια λωρίδα του δρόμου.

    [03] ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΠΕΙΡΑΤΙΑ ΜΕ 40 ΟΜΗΡΟΥΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Μόσχα, 31 Ιουλίου 2001 (10:28 UTC+2)

    Λεωφορειοπειρατεία σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα στην πόλη Σταυρούπολη, στην ανατολική Ρωσίας, όταν δύο ένοπλοι άντρες κατέλαβαν λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν 40 άτομα, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

    Αίτημα των δραστών είναι η απελευθέρωση πέντε Τσετσένων, χωρίς ακόμη να έχει ξεκαθαριστεί σε ποιους ακριβώς αναφέρονται.

    Όπως μεταδίδουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ένας όμηρος τραυματίστηκε στο πόδι όταν ένας από τους δράστες τον πυροβόλησε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους αστυνομικούς. Αναφέρεται επίσης, ότι νωρίτερα απελευθέρωσαν μία γυναίκα.

    Ν.Κ.

    [04] ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΝΕΚΡΟΣ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ

    Σταυρούπολη, 31 Ιουλίου 2001 (21:04 UTC+2)

    Οι αστυνομικές αρχές της Ρωσίας απελευθέρωσαν περισσότερους από τριάντα ομήρους του λεωφορείου στην Σταυρούπολη όταν ρώσοι κομάντος εισέβαλαν στο λεωφορείο.

    Ωστόσο ένας από τους τρομοκράτες σκοτώθηκε από πυροβολισμό ενός ελεύθερου σκοπευτή.

    Όλοι οι όμηροι είναι ασφαλείς και υγιείς ενώ ένας από τους τρομοκράτες σκοτώθηκε δήλωσε ο εισαγγελέας Βλαντίμιρ Ουστίνοφ που μετέβη στον τόπο της τραγωδίας.

    Πολλοί από τους επιβάτες τραυματίστηκαν από σπασμένα γυαλιά κατά τη διάρκεια της επιχείρησης που διήρκεσε λιγότερο από 40 δευτερόλεπτα.

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προσπάθεια των δυνάμεων να σταματήσουν την πειρατεία.

    Ένας από τους τρομοκράτες αναγνωρίστηκε. Πρόκειται για τον Τσετσένο Σουλτάν Σαίντ Ιντίγιεφ, ένας από τους τρομοκράτες που πήραν μέρος στην πειρατεία λεωφορείου το 1994 μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ-Τας.

    [05] ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΣΚΟΠΕΥΤΗΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΝ ΤΣΕΤΣΕΝΟ ΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣΕ ΟΜΗΡΟΥΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Σταυρούπολη, 31 Ιουλίου 2001 (20:57 UTC+2)

    Mε τραγικό τρόπο έληξε πριν από λίγο η περιπέτεια των 24 επιβατών λεωφορείου τους οποίους κρατούσαν από το πρωί ομήρους ένοπλοι από στο Νεβιναμίνσκ της νότιας Ρωσίας, την ώρα που εκτελούσε δρομολόγιο για τη Σταυρούπολη.

    Λίγο πριν τις 7 ώρα Ελλάδος ένας ελεύθερος σκοπευτής σκότωσε τον Τσετσένο απαγωγέα Σουλτάν Σαϊντ Ιντίγιεφ, ενώ δεν έχει γίνει γνωστή η τύχη του συνεργάτη του, που ήταν μεταξύ των επιβατών του λεωφορείου.

    Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι κατά την επιχείρηση τραυματίστηκε μόνο ένας όμηρος, χωρίς όμως να απειλείται η ζωή του.

    Το λεωφορείο είχε ακινητοποιηθεί πάνω σε μία γέφυρα στην είσοδο του αεροδρομίου στο Μινιεράλνιε Βόντι για περισσότερο από 12 ώρες, κατά τη διάρκεια των οποίων ο απαγωγέας πυροβόλησε στο γόνατο έναν 26χρονο επιβάτη και έναν αξιωματικό της αστυνομίας.

    Λίγο αργότερα άφησε ελεύθερο τον 26χρονο μαζί με άλλους 13 επιβάτες, κυρίως γυναίκες παιδιά και ηλικιωμένους, διαμηνύοντας στις αρχές ότι μόλις σκοτεινιάσει θα αρχίσει να εκτελεί τους ομήρους αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα του για χορήγηση ελικοπτέρου, όπλων, πολεμοφοδίων και την απελευθέρωση άλλων 5 Τσετσένων, που έχουν φυλακιστεί για παρόμοια πειρατεία λεωφορείου το 1994.

    Η νευρική συμπεριφορά του τρομοκράτη τις τελευταίες ώρες, οι ριπές που έριχνε στον αέρα και η ανησυχία για την τύχη των ομήρων, επέβαλλαν σύμφωνα με τις αρχές, την επίσπευση της επιχείρησης στο λεωφορείο.

    Ολες αυτές τις ώρες ανάστατη ήταν και η ελληνική ομογένεια της περιοχής, καθώς μέχρι πριν από λίγο δεν υπήρχαν πληροφορίες για την ύπαρξη στο λεωφορείο πολιτών ελληνικής καταγωγής.

    [06] ΧΑΓΗ: ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

    Χάγη, 31 Ιουλίου 2001 (20:22 UTC+2)

    Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης καταδίκασε τον Σερβοβόσνιο διευθυντή της αστυνομίας Στέφαν Τοντόροβιτς σε δέκα χρόνια φυλάκιση για τις εθνικιστικές εκκαθαρίσεις ενάντια σε Μουσουλμάνους και Κροάτες το 1993 στην πόλη Μπόσανσκι Σάματς στη Βόρεια Βοσνία.

    Τα εγκλήματα που διετέλεσε ο Τοντόροβιτς ήταν αυταρχικά δήλωσε ο δικαστής Πάτρικ Λίπτον Ρόμπινσον κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας. Ο ίδιος επιδοκίμασε την απόφαση του Τοντόροβιτς να δηλώσει ένοχος για τα εγκλήματα ενάντια στην ανθρωπότητα σε δίκη στις 13 Δεκεμβρίου 2000.

    Ο Τοντόροβιτς δεν αντέδρασε κατά την ανάγνωση της δικαστικής απόφασης. Οι δικηγόροι του είχαν ζητήσει ποινή φυλάκισης πέντε χρόνων.

    [07] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΜΠΟΥΡΙΝΙ

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιουλίου 2001 (20:12 UTC+2)

    Καλοκαιρινό μπουρίνι έπληξε τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δρόμοι και αποθήκες και να προκληθούν προβλήματα ιδιαίτερα σε περιοχές της Χαλκιδικής, όπως τα Μουδανιά, τα Φλογητά και την παραλία της Πορταριάς.

    Η πυροσβεστική δέχθηκε πάνω από 60 κλήσεις για άντληση υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει επίσημος απολογισμός των ζημιών.

    Στη Θεσσαλονίκη η μπόρα δε δημιούργησε ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ και αύριο, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις και καταιγίδες.

    [08] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ - ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ

    Σκόπια, 31 Ιουλίου 2001 (20:05 UTC+2)

    Η ΠΓΔΜ δέχθηκε πρόταση της Μεγάλης Βρετανίας να εκπαιδεύσει σκοπιανούς στρατιώτες σε αντιτρομοκρατικές μάχες δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Μάρζαν Γκούροφσκι στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Ο ίδιος αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

    Ο Βρετανός πρεσβευτής στα Σκόπια δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία δηλώνοντας στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων άγνοια για την πληροφορία.

    Ο ίδιος δήλωσε ότι η διμερής συνεργασία των κρατών είχε ξεκινήσει πριν από το ξεκίνημα της κρίσης στην ΠΓΔΜ.

    [09] ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΟΤΕ

    Σόφια, 31 Ιουλίου 2001 (19:53 UTC+2)

    Το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας του ΟΤΕ λειτούργησε για πρώτη φορά σήμερα στη Βουλγαρία, ενώ ο διευθυντής της θυγατρικής εταιρίας, Νίκος Αυγερινός, αναφέρθηκε στις υπηρεσίες που θα προσφέρει το δίκτυο στους συνδρομητές.

    Το δίκτυο καλύπτει το 20% της χώρας (Σόφια και Πλόβντιφ), ενώ ο κ. Αυγερινός εξέφρασε ικανοποίηση για την έναρξη λειτουργίας του δικτύο και προανήγγειλε ότι το Σεπτέμβριο, το δίκτυο θα καλύψει τις μεγαλύτερες πόλεις.

    [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΧΟΜΠΑΧ ΜΕ ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ ΚΑΙ ΣΥΜΕΩΝ

    Σόφια, 31 Ιουλίου 2001 (19:52 UTC+2)

    Το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Σόφια- Νις ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Βουλγαρίας Πέταρ Στογιάνοφ με τον Συντονιστή του Συμφώνου Σταθερότητας ΝΑ Ευρώπης Μπόντο Χόμπαχ.

    Όπως είπε ο Βούλγαρος πρόεδρος ο αυτοκινητόδρομος Σόφια - Νις μπορεί να

    συνδέσει τη Βουλγαρία με την Ευρώπη αντικαθιστώντας τον άξονα Νο 8 επισημαίνοντας ότι το 60% των εξαγωγών της χώρας είναι προς της ΕΕ .

    Σε ότι αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς ο πρόεδρος Στογιάνοφ ζήτησε η

    Βουλγαρία να ενταχθεί στην αντίστοιχη πρωτοβουλία, που εμπίπτει στο κεφάλαιο "δικαιοσύνη και δικαστικό σύστημα" το οποίο εντάσσεται στις ενταξιακές διαδικασίες όπου η Βουλγαρία έχει ρίξει το βάρος και προσπαθεί να εκπληρώσεις όλες τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, τονίζοντας ότι δεν θα ήταν λογικό να ανοίξει νέο κεφάλαιο κατά της διαφθοράς στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας ΝΑ Ευρώπης.

    Από την πλευρά του ο Χόμπαχ συμφώνησε με την άποψη του Στογιάνοφ και επεσήμανε ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί η μελλοντική συνεργασία με τη

    Βουλγαρία.

    Εν τω μεταξύ πάνω από μια ώρα διήρκησε η συνάντηση του Χόμπαχ με τον πρωθυπουργό Συμεών Σαξσκομπουργκότσκι. Όπως είπε ο Χόμπαχ μετά τη συνάντηση εντυπωσιάστηκε από τον χαρακτήρα και την ενημέρωση του Βούλγαρου πρωθυπουργού, με τον οποίο συζήτησε λεπτομερώς σχέδια υποδομών και την καταπολέμηση της διαφθοράς, όπου η βουλγαρική πλευρά έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Τέλος ο Χόμπαχ είχε συνάντηση και με τον υπουργό Εξωτερικών Σολομών Πασί.

    [11] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

    Αθήνα, 31 Ιουλίου 2001 (19:43 UTC+2)

    Παράταση για την κατάθεση όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου δίνει το υπουργειο Εσωτερικών στους οικονομικούς μετανάστες για τη νομιμοποίησή τους και την απόκτηση πλήρων εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

    Ο αριθμός των μεταναστών που θα νομιμοποιηθούν αναμένεται να φτάσει τις 340.000, ενώ μέχρι σήμερα έχουν υποβάλλει αίτηση στους δήμους της χώρας, περίπου 308.000. Σήμερα ζουν στην Ελλάδα περίπου 750.000 οικονομικοί μετανάστες.

    Οι εργοδότες, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, οφείλουν να απασχολούν μόνο νόμιμους μετανάστες, ενώ για τους παραβάτες προβλέπονται βαριές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

    Το υπουργείο Εσωτερικών, θα προχωρήσει εξάλλου στην ίδρυση Κέντρου Μελέτης της Μετανάστευσης και στην υλοποίηση σχεδίου μεταναστευτικής πολιτικής, σε συνεργασία με τις περιφέρειες για την πάταξη του προβλήματος των παράνομων μεταναστών.

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ - ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΣΕΠΕ

    Αθήνα, 31 Ιουλίου 2001 (19:34 UTC+2)

    Η πορεία του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας», συνολικού ύψους 1 τρισ. δρχ., ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου με το προεδρείο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής (ΣΕΠΕ).

    Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα αγγίξει τα 100 δισ. δρχ.

    Από την πλευρά τους, τα μέλη της διοίκησης του ΣΕΠΕ περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο και κατέστησαν σαφή την ανάγκη υλοποίησης των έργων εκσυγχρονισμού της ελληνική οικονομίας.

    [13] ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

    Ουάσιγκτον, 31 Ιουλίου 2001 (19:26 UTC+2)

    Οι παραβιάσεις της εκεχειρίας στην ΠΓΔΜ από τους Αλβανούς αντάρτες απειλούν τις διπλωματικές συνομιλίες και τις προσπάθειες αποτροπής Βαλκανικού πολέμου δήλωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Έντονη κριτική ασκήθηκε στην προχθεσινή επίθεση εναντίον του υπουργού Εσωτερικών της χώρας Λιούμπε Μπόσκοφσκι καθώς και στον τραυματισμό τεσσάρων Σλαβομακεδόνων στρατιωτών κοντά στο Τέτοβο.

    "Τα γεγονότα αυτά αποτελούν κατάφωρη παραβίαση της εκεχειρίας και είναι καταδικαστέα" δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τσαρλς Χάντερ. Ο ίδιος δήλωσε ότι ανάλογα περιστατικά θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών και κωλυσιεργούν την επιστροφή των Σλαβομακεδόνων στις εστίες τους.

    [14] ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιουλίου 2001 (19:17 UTC+2)

    Μεγάλη ποσότητα νιτρικών αλάτων εντοπίστηκε στο δίκτυο υδροδότησης του νομού Πέλλας, με αποτέλεσμα να απαγορευτεί η κατανάλωση πόσιμου νερού.

    Οι ποσότητες νιτρικών αλάτων είναι τριπλάσιες από τα επιτρεπτά όρια ασφαλείας και ο δήμαρχος Πέλλας, Σαράντης Μουχτάρης, κάνει λόγο για επιβάρυνση του δικτύου από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων. Οι νομαρχιακές αρχές επισημαίνουν από την πλευρά τους την ανάγκη για ανανέωση των γεωτρήσεων στην περιοχή.

    Πάντως νομαρχία και εργαστήρια του ΑΠΘ διενεργούν καθημερινά ελέγχους, ενώ οι κάτοικοι χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

    [15] ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιουλίου 2001 (19:13 UTC+2)

    Εικοσιδύο αθλήτριες έχει καλέσει ο ομοσπονδιακός προπονητής χάντμπολ Αλεξάντερ Αμπιλόκοφ για την προετοιμασία της εθνικής ομάδας των γυναικών που θα ταξιδέψουν στην Αρτα για να προετοιμαστούν από τις 5 έως 11 Αυγούστου εν όψει των Μεσογειακών αγώνων της Τυνησίας.

    Πρόκειται για τις: Ελένη Νικολή, Βάσω Σκάρα, Ιωάννα Φωτιάδου, Πέγκυ Βέμη, Γρηγορία Γκόλια, Αντα Σκουτέλα, Αννα Ψαθά, (Αναγέννηση Αρτας), Αθανασία Χαλκίδου, Στέλλα Διονυσοπούλου, Ελένη Πόταρη (Αρης Νικαίας), Γεωργία Δωροθέου, Στέλλα Γιούπη, Μαρία Καραντώνη (Μακεδονικός Θεσσαλονίκης), Ειρήνη Γκαγκάνα (Ελπίδες Δράμας), Μιχαέλα Μιχαλοπούλου, Κατερίνα Γκοσγκούνη, Αναστασία Βαλασίδου (Νεα Ιωνία), Νάνσυ Μαρμαρά, Κυριακή Καραπαναγιωτίδου, Μαίρη Καραπορναλίδου (Εθνικός Κοζάνης), Αναστασία Πάντσιου (Θριάμβος Πατρών), Πέρσα Χατζημικέ (Αθηναϊκός).

    [16] ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιουλίου 2001 (19:09 UTC+2)

    Στα Γρεβενά συνεχίζει την προετοιμασία της η Εθνική ομάδα βόλεϊ των γυναικών, ενόψει των προκριματικών αγώνων του Παγκοσμίου πρωταθλήματος, αλλά και της τελικής φάσης του Ευρωπαϊκού. Το εθνικό συγκρότημα θα μεταβεί στις 11/8 στα Γιαννιτσά, όπου θα δώσει 5 φιλικά ματς με την Εθνική Αυστραλίας, ενώ στις 20 Αυγούστου θα αναχωρήσει για την Τσεχία, για ακόμη 3 φιλικούς αγώνες με την οικοδέσποινα. Από την Τσεχία η Εθνική θα αναχωρήσει απευθείας για την Κροατία στις 25/8, όπου θα αντιμετωπίσει την Κροατία, τη Βουλγαρία και τη Φινλανδία στον προκριματικό όμιλο του Παγκοσμίου.

    [17] ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιουλίου 2001 (19:08 UTC+2)

    Απεργία, τη δεύτερη μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών σκέφτονται να κάνουν οι παίκτες που μετέχουν στο πρωτάθλημα της Αργεντινής. Ο λόγος της απόφασής τους, η οποία θα πάρει σάρκα και οστά από την ερχόμενη Παρασκευή είναι οι χαμηλοί μισθοί και τα ελάχιστα πριμ που παίρνουν από τις ομάδες τους. "Το πρωτάθλημα δεν πρόκειται να ξεκινήσει, εάν δεν τακτοποιηθούν τα χρέη", δήλωσε ο πρόεδρος της Ενώσεως των ποδοσφαιριστών στην Αργεντινή, Σέρχιο Μάρκι.

    [18] ΘΑΜΜΕΝΟΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΣΠΗ...

    Ταϊπέχ, 31 Ιουλίου 2001 (18:46 UTC+2)

    Τα συνεργεία διάσωσης στην Ταϊβάν, συνεχίζουν τις προσπάθειες ανεύρεσης των εκατόν πενήντα ανθρώπων η τύχη των οποίων αγνοείται μετά τον καταστροφικό τυφώνα που έπληξε χθες τη χώρα. Οι νεκροί ξεπερνούν τους εξήντα και οι αρχές εκφράζουν σοβαρούς φόβους ότι ο τελικός αριθμός των θυμάτων θα είναι πολύ μεγαλύτερος. Τα περισσότερα θύματα θάφτηκαν κάτω από τόνους λάσπης και βράχων, που σκέπασαν κυριολεκτικά τα σπίτια τους στην ορεινή επαρχία Χουαλιέν της Ανατολικής Ταϊβάν.

    Ο τυφώνας κατέστρεψε στο πέρασμά του εκατοντάδες κατοικίες και τεράστιες εκτάσεις γης. Αυτή τη στιγμή πλήττει τα νότια παράλια της Κίνας, αν και οι πληφορορίες αναφέρουν ότι η ισχύς του είναι τώρα πολύ μικρότερη. Ο πρόεδρος της Ταϊβάν επεσκέφθη ήδη τις πληγείσες περιοχές.

    [19] ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    ΣΚΟΠΙΑ, 31 Ιουλίου 2001 (18:44 UTC+2)

    Ο υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Μπουσκόβσκι χαρακτήρισε την κατάσταση στο Τέτοβο σταθερή.

    Ο ίδιος χαρακτήρισε τους Αλβανούς αντάρτες τρομοκράτες και τόνισε ότι πάντα θα υπάρχει ο φόβος να επιτεθούν εναντίον των Σλαβομακεδόνων.

    Ο κ. Μπουσκόβσκι δήλωσε ότι η επιστροφή των Σλαβομακεδόνων στις εστίες τους αποτελεί άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης.

    Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι διπλωματικές συνομιλίες στην Οχρίδα με σκοπό να σταματήσει η εξέγερση στην περιοχή.

    [20] ΣΤΟ ΜΗΔΕΝ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 31 Ιουλίου 2001 (18:44 UTC+2)

    Άκαρπες, συνεχίζονται οι συνομιλίες στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, μεταξύ εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση και να τερματιστεί η κρίση που έχει προκληθεί στη χώρα με τις πολύμηνες συγκρούσεις κυβερνητικών στρατευμάτων και αλβανοφώνων ανταρτών. Αγκάθι στις συνομιλίες είναι το ζήτημα της αναγνώρισης της Αλβανικής γλώσσας ως επίσημης γλώσσας του κράτους. Πρόκειται για ένα θέμα που και στο παρελθόν έχει οδηγήσει σε ρήξη τις δύο πλευρές.

    Το κλίμα στις συνομιλίες φαίνεται να έχει βαρύνει μετά από την απόφαση των αρχών της πΓΔΜ να συλλάβουν 11 αλβανόφωνους αντάρτες, ανάμεσά τους και τον πολιτικό ηγέτη τους Αλί Αχμέτι. Στο μεταξύ, στην Ουάσινγκτον, o εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγόρησε τους αντάρτες ότι εσκεμμένα παραβιάζουν την εκεχειρία που έχει συμφωνηθεί.

    [21] ΥΠΟ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ Ο ΣΟΥΜΠΟΤΙΤΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιουλίου 2001 (18:44 UTC+2)

    Το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα που ταλανίζει τον ΠΑΟΚ εδώ και πολλούς μήνες τείνει να γίνει φάντασμα της κάθε στιγμής που δεν επιτρέπει την ομάδα να ορθοποδήσει σε καμιά χρονική περίοδο. Αυτή τη φορά έπληξε τον νέο προπονητή (μόλις πριν από τρεις ημέρες υπέγραψε το συμβόλαιο συνεργασίας του), Λευτέρη Σούμποτιτς που σκέφτεται να παραιτηθεί επειδή οι εγγυήσεις που πήρε από τον πρόεδρο του τμήματος, Βασίλη Οικονομίδη -πλέον - δεν υφίστανται. Τα 730 εκατομμύρια που θα έπαιρνε ο ΠΑΟΚ από τα τηλεοπτικά δικαιώματα φαντάζουν ως μια ουτοπία και αυτό φοβίζει τον τεχνικό της ομάδας.

    Και με δεδομένο ότι η ΠΑΕ για τον κ. Μπατατούδη έχει τον πρώτο λόγο, αυτομάτως το μπασκετικό τμήμα έρχεται σε δεύτερη μοίρα, με αποτέλεσμα στην μοιρασιά να πάρει μικρότερο μερίδιο από το πακέτο των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. "Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο για τον ΠΑΟΚ. Προσωπικά έχω επικοινωνία με το Βασίλη Οικονομίδη", τονίζει ο κ. Μπατατούδης, προσπαθώντας να δώσει μια εξήγηση στα όσα λέγονται και ακούγονται για το μπασκετικό τμήμα του συλλόγου.

    [22] EΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

    Στρασβούργο, 31 Ιουλίου 2001 (18:42 UTC+2)

    Σημαντική επιτυχία για την κυβέρνηση της Τουρκίας αποτελεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων σύμφωνα με την οποία η Άγκυρα έπραξε ορθά όταν απαγόρευσε τη λειτουργίας του ισλαμικού κόμματος της Ευημερίας, το 1998. Οι δικαστές στο Στρασβούργο αναφέρουν στην απόφασή τους ότι η απαγόρευση δεν συνιστά παραβίαση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως μέτρο για την προστασία της τουρκικής κοινωνίας.

    Το Δικαστήριο τονίζει ότι η εκπεφρασμένη πρόθεση του Κόμματος της Ευημερίας να εφαρμόσει τον ισλαμικό νόμο ερχόταν σε αντίθεση με τις αξίες που εμπεριέχονται στη Συνθήκη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Υποστηρικτές του Κόμματος της Ευημερίας κατηγόρησαν τους δικαστές στο Στρασβούργο για πολιτική δύο μέτρων και σταθμών σε ότι αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η απόφαση, πάντως, είναι μια σπάνια νίκη για τις τουρκικές αρχές οι οποίες δέχονται συνεχείς επικρίσεις για την ελλιπή προστασία των ατομικών ελευθεριών στη χώρα. Υπενθυμίζουμε ότι το ισλαμικό Κόμμα της Ευημερίας αντικαταστάθηκε μετά την απαγόρευση λειτουργίας του από το Κόμμα της Αρετής. Οι τουρκικές αρχές πρόσφατα έθεσαν υπό απαγόρευση και το Κόμμα της Αρετής, το οποίο αντικαταστάθηκε με τη σειρά του από το Κόμμα της Ευτυχίας.

    [23] NEOΣ ΙΟΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

    Νέα Υόρκη, 31 Ιουλίου 2001 (18:39 UTC+2)

    Το FBI και η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών προειδοποιούν εκατομμύρια χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών σε όλο τον κόσμο ότι ένας νέος ηλεκτρονικός ιός είναι πιθανόν να προκαλέσει εκτεταμένες βλάβες στο Ιντερνετ. Οι αξιωματούχοι του FBI πιστεύουν ότι ο ιός, που αποκαλείται Code Red (Κωδικός Κόκκινο), αναμένεται να αρχίσει να πολλαπλασιάζεται ξανά απόψε τα μεσάνυχτα.

    Πρόκειται για ιό που πλήττει ευαίσθητες ιστοσελίδες και εξαπλώνεται στη συνέχεια μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Εγκαθίσταται στο λογισμικό της Microsoft - ειδικά στο πρόγραμμα Windows 2000 - και σε συγκεκριμένες ημερομηνίες προκαλεί υπερφόρτωση σε μεγάλους διαδικτυακούς τόπους.

    Η Microsoft εξέδωσε άμεσα ένα ειδικό πρόγραμμα, κάτι σαν ηλεκτρονικό εμβόλιο, για να προστατέψει τους υπολογιστές. Το πρόγραμμα βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση της εταιρείας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 31 July 2001 - 18:13:46 UTC