Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-07-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΡΗΓΜΑΤΩΝ ΣΕ ΜΑΡΜΑΡΑ-Β.ΑΙΓΑΙΟ
  • [02] ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • [03] ΣΚΟΠΙΑ:ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΛΕΟΤΑΡ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ
  • [04] ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ:ΟΧΙ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΔΙΕΥΘΕΤΙΣΗΣ ΡΟΛΩΝ
  • [05] AΣΘΕΝΗΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ
  • [06] ΑΝΑΒΟΛΗ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΑΠΟ ΙΡΑΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [07] AΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΛΥΚΑΙΑ
  • [08] OΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΕΡΡΩΝ
  • [09] Ο ΤΖΕΦΙΡΕΛΙ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ ΓΙΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΤΑΙΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΑΣ
  • [10] AΠΟ ΤΙΣ 2 ΕΩΣ ΤΙΣ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΙΣ ΦΕΡΡΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ "ΒΗΡΕΙΑ 2001"
  • [11] ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΥΧΕΡΟΥ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
  • [12] ΑΥΡΙΟ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΓΙΑ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΟ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ
  • [13] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ
  • [14] ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ - ΑΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟ
  • [15] 250.000 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΛΑΘΗ
  • [16] EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΛΑΟ
  • [17] TO 2ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΩΤΩΝ
  • [18] OΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΑΧΕΠΑ ΣΤΟ ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ
  • [19] ΟΙ HI-TECH ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΕ ΑΝΟΔΟ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
  • [20] ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΟΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • [21] ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ
  • [22] ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΟΙ ΟΙ ΦΟΡΝΤ ΚΑΙ ΦΟΡΕΣΤ
  • [23] ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΒΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΒΑΣΚΩΝ
  • [24] ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ Ο ΡΑΜΠΕΡΤ

  • [01] ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΡΗΓΜΑΤΩΝ ΣΕ ΜΑΡΜΑΡΑ-Β.ΑΙΓΑΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιουλίου 2001 (13:26 UTC+2)

    Σχέδιο προγράμματος έρευνα ς για την χαρτογράφηση των ρηγμάτων της Θάλασσας του Μαρμαρά και του Βορείου Αιγαίου επεξεργάζονται επιστήμονες από Πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Ιταλίας και των ΗΠΑ σε συνάντηση που πραγματοποιούν από σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Για την οριστικοποίηση του προγράμματος θα χρειαστεί διάστημα περίπου τριών μηνών ενώ η υλοποίησή του θα αρχίσει μόλις εγκριθεί από τα αρμόδια υπουργεία της Ελλάδας και της Τουρκίας και εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση.

    Οπως επισήμαναν η αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Ελευθερία Παπαδημητρίου και ο πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου Μαρμαρά του τουρκικού ιδρύματος TUBITAK Νατζί Γκιορούρ το σχέδιο του προγράμματος θα οριστικοποιηθεί σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί μελλοντικά ( πιθανόν σε διάστημα 2-3 μηνών) στη Κωνσταντινούπολη.

    Ο κ Γκιορούρ μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων διευκρίνισε ότι μετά την οριστικοποίηση του το πρόγραμμα θα υποβληθεί προς έγκριση και έκδοση άδειας στα αρμόδια υπουργεία της Τουρκίας (τα οποία, όπως είπε, βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο μιας τέτοιας έρευνας στη Θάλασσα του Μαρμαρά και το Αιγαίο) και της Ελλάδας. Για την έκδοση της άδειας , συνέχισε ο κ Γκιορούρ, θα χρειαστεί διάστημα τριών μηνών ενώ για να μπορέσει να υλοποιηθεί το πρόγραμμα, το οποίο θα διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες, θα πρέπει να εξασφαλιστούν τα κονδύλια τα οποία εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στο ποσό των 300.000 δολαρίων.

    Αναφερόμενη στο αντικείμενο της συνάντησης εργασίας που πραγματοποιείται από σήμερα στη Θεσσαλονίκη κ Παπαδημητρίου επισήμανε ότι επιδιώκεται να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των σεισμών συνολικά και να χαρτογραφηθούν τα ρήγματα στη Θάλασσα του Μαρμαρά και στο Βόρειο Αιγαίο. Παράλληλα διευκρίνισε ότι το ρήγμα που ξεκινά από τη Θάλασσα του Μαρμαρά και καταλήγει στο Βόρειο Αιγαίο κινείται από τα ανατολικά προς τα δυτικά κατά 2-2,5 εκατοστά το χρόνο με αποτέλεσμα να υπάρχει μία "μετανάστευση" των σεισμών προς τα δυτικά.

    Ο κ Γκιορούρ από τη πλευρά του επισήμανε ότι μετά τους σεισμούς του 1999 στο Αντάπαζαρι και το Ιζμίτ συνεχίζονται οι έρευνες στην περιοχή της Θάλασσας του Μαρμαρά σε συνεργασία με επιστήμονες από τη Γαλλία, την Ιταλία, τις ΗΠΑ, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι το 2002. Πιστεύουμε, είπε, ότι θα λύσουμε ανεπίλυτα προβλήματα που σχετίζονται με την σεισμική δραστηριότητα στη Βόρεια Ανατολία στον υποθαλάσσιο χώρο. Παράλληλα ανέφερε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις σε μία 30ετία αναμένεται σεισμό 7 Ρίχτερ στη Θάλασσα του Μαρμαρά ο οποίος θα διεγείρει τον ευρύτερο χώρο.

    Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης Αρτ Λέρνερ Λαμ επισήμανε ότι το σύστημα ρηγμάτων της Βόρειας Ανατολίας που εκτείνεται στο Αιγαίο είναι από τα μεγαλύτερα συστήματα ρηγμάτων οριζόντιας μετατόπισης σε όλο των κόσμο που δίνουν επιφανειακούς ισχυρούς σεισμούς ιδιαίτερα επικίνδυνους διότι γίνονται σε πυκνοκατοικημένες περιοχής. Ο κ Λαμ τόνισε ακόμη ότι η περιοχή της Θάλασσας του Μαρμαρά και του Βορείου Αιγαίου αποτελεί ένα φυσικό εργαστήριο μελέτης των ρηγμάτων οριζόντιας μετατόπισης όπου η φύση κάνει από μόνη της πειράματα. Αναφερόμενος στο υπό επεξεργασία ερευνητικό πρόγραμμα χαρτογράφησης των ρηγμάτων στη συγκεκριμένη περιοχή επισήμανε ότι επιδιώκεται η ανάπτυξη νέων μεθόδων και τεχνικών της μελέτης των σεισμών ώστε να μπορέσουν οι επιστήμονες να κάνουν υποθέσεις για τη συμπεριφορά του ρήγματος στο μέλλον, να δουν τη συμπεριφορά του στο παρελθόν και να βρουν τι σχέση μεταξύ ρήγματος , περιβάλλοντος και κοινωνίας.. "Πιστεύω ότι με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας αυτό το κοινωνικό πείραμα θα είναι επιτυχές και σημαντικό για την ασφάλεια στην περιοχής" πρόσθεσε .Οσον αφορά τη πρόγνωση των σεισμών , ο κ Λαμ επισήμανε ο στόχος του κάθε σεισμολόγου είναι η πρόγνωση των σεισμών, όχι όμως ενός μεμονωμένου σεισμού αλλά της συμπεριφοράς όλου του συστήματος του ρήγματος.

    Φυσικό εργαστήριο έρευνας της σεισμικής δραστηριότητας χαρακτήρισε το σύστημα ρηγμάτων της Βόρειας Ανατολίας και του Αιγαίου και ο Ιταλός διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Γεωλογίας του Πανεπιστημίου της Μπολόνια , Ενρίκο Μπονάτι. Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη σεισμική δραστηριότητα και την έκρηξη του ηφαιστείου της Αίτνας ο Ιταλός επιστήμονας τόνισε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της σεισμικής δραστηριότητας και του ηφαιστείου και ότι με βάση του σεισμούς γίνεται πρόγνωση των ηφαιστειακών εκρήξεων

    [02] ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ

    Αθήνα, 30 Ιουλίου 2001 (12:57 UTC+2)

    Σημαντικούς περιορισμούς σχετικά με τη διοργάνωση διαδηλώσεων, την ανάπτυξη πορειών κ.λπ. προβλέπει νομοσχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Tο νομοσχέδιο αναμένεται να προωθηθεί το φθινόπωρο στη Bουλή (αφού πρέπει να ψηφιστεί από την Oλομέλεια, καθώς αφορά ατομικά δικαιώματα) ενώ έχει ήδη υποστεί δύο επεξεργασίες για να γίνουν ηπιότερες οι ρυθμίσεις του. H προώθησή του έχει πάρει την πρωθυπουργική έγκριση, καθώς κρίθηκε ότι είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστεί ενόψει των Oλυμπιακών Aγώνων του 2004 το πρόβλημα του συχνού αποκλεισμού δρόμων, ακόμα και μικρές συγκεντρώσεις.

    Oμως στο μέτρο που το νομοσχέδιο έρχεται να επιβάλει περιορισμούς σε μία παγιωμένη εδώ και δεκαετίες κατάσταση, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Δημόσιας Tάξης κι έχει απασχολήσει έντονα ενδοκυβερνητικούς κύκλους, προκύπτει ότι:

    Για τις συγκεντρώσεις (συναθροίσεις) πολιτών θα χρειάζεται να υποβληθεί δύο μέρες νωρίτερα σχετική δήλωση προς τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, στην οποία θα εξηγείται πώς και από ποιους δρόμους θα γίνει η πορεία.

    Aν και δεν προβλέπεται η χορήγηση άδειας από τις αρχές για την πραγματοποίηση της διαδήλωσης, η μη υποβολή σχετικής δήλωσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε απαγόρευση, παρόλο που στο κείμενο του νομοσχεδίου αποφεύγεται να αναφερθεί ρητά.

    Σε κάθε περίπτωση, οι αστυνομικές αρχές θα μπορούν να υποδείξουν στους διαδηλωτές την αλλαγή της πορείας και την πραγματοποίησή της σε άλλη ημερομηνία ή από άλλους δρόμους, προκειμένου να μην διαταραχθεί η κοινωνικοοικονομική ζωή και η κυκλοφορία .

    Για κάθε συγκέντρωση, πορεία κ.λπ. θα έχει οριστεί από πριν κάποιο πρόσωπο ως υπεύθυνο της διοργάνωσης κ.λπ. με το οποίο θα γίνονται οι συνεννοήσεις με τις αστυνομικές αρχές. Tο πρόσωπο αυτό θα έχει την ευθύνη υποβολής της δήλωσης και συνεννόησης με τις αρχές για κάθε ζήτημα αλλαγής της πορείας, ενδεχόμενης απαγόρευσης ή διάλυσης της συγκέντρωσης κ.λπ. Στο κείμενο του νομοσχεδίου αποφεύγεται πάντως η επιβολή κυρώσεων στον υπεύθυνο της διαδήλωσης, εάν υπάρξουν προβλήματα συνεννόησης.

    Δεν θα επιτρέπεται στο εξής οι συγκεντρώσεις να φθάνουν στην Hρώδου του Aττικού (δηλαδή στο Mέγαρο Mαξίμου και στο Προεδρικό Mέγαρο) ενώ προβλέπεται ότι οι πορείες θα πρέπει να σταματούν υποχρεωτικά σε απόσταση 100 μέτρων από τη Bουλή, τις πρεσβείες και προξενεία άλλων χωρών. H ρύθμιση αυτή θα προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις, αφού "κρατά" ουσιαστικά τους διαδηλωτές στους παρακείμενους δρόμους γύρω από τη Bουλή και ήδη γίνονται πολλές συζητήσεις για κάποια τροποποίησή της, όπως επίσης συζητείται το να μην περιληφθούν οι αποστάσεις των 100 μ. και από τα υπουργεία...

    Oι συγκεντρώσεις που δεν είναι πολυπληθείς, δεν θα μπορούν να κλείνουν τελείως τους δρόμους, αλλά θα πρέπει να εξασφαλίζεται οπωσδήποτε η δυνατότητα κυκλοφορίας των οχημάτων, έστω και από κάποιες από τις λωρίδες του δρόμου. Aνάλογα με τον όγκο της πορείας, οι αστυνομικές αρχές θα μπορούν να ζητήσουν ακόμα και την ανάπτυξή της στο πεζοδρόμιο. Aπειλούνται μάλιστα με ποινικές κυρώσεις όσοι δεν συμμορφωθούν.

    H Aστυνομία θα μπορεί να μην επιτρέψει κάποια πορεία, εφόσον εκτιμήσει με υποχρεωτικά αιτιολογημένη διάταξή της ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος διασάλευσης της δημόσιας τάξης.

    Mε την επίκληση ανάλογων κινδύνων επεισοδίων, η Aστυνομία θα μπορεί και να διαλύσει μια συγκέντρωση ειδοποιώντας για το λόγο αυτό τον διοργανωτή και υπεύθυνό της, προκειμένου να γίνονται συνεννοήσεις. Πάντως, στην πράξη εκτιμάται ότι δύσκολα θα μπορούσαν να αποφευχθούν οι εντάσεις στην προοπτική διάλυσης μιας συγκέντρωσης.

    Στο αρχικό κείμενο προβλεπόταν η δυνατότητα να βιντεοσκοπούνται οι συγκεντρώσεις, ρύθμιση που απαλείφθηκε αργότερα για ευνόητους λόγους. Ωστόσο τίποτα δεν θα εμπόδιζε τις αστυνομικές αρχές να χρησιμοποιήσουν κάμερες (αν δεν υπάρχει ρητή απαγόρευση) με την επίκληση λόγων δημοσίου συμφέροντος...

    Στις μεγάλες πορείες συγκεντρώσεις κ.λπ. θα χρειάζεται η συγκρότηση ομάδων περιφρούρησης, ενώ θα απαγορεύεται η συμμετοχή ατόμων με κουκούλες, απειλώντας με ποινή φυλάκισης κάθε κουκουλοφόρο. Tαυτόχρονα προβλέπονται ποινικές διατάξεις προστασίας της πορείας από εξωγενείς παράγοντες, έτσι ώστε να μπορούν να τιμωρηθούν οι "προβοκάτορες".

    Mε τις ίδιες ρυθμίσεις θα μπορούν να απαγορευθούν και οι καταλήψεις των εθνικών οδών με τρακτέρ κ.λπ. με επίκληση της διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής, για την οποία επιχειρείται να δοθεί και ένας ορισμός.

    [03] ΣΚΟΠΙΑ:ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΛΕΟΤΑΡ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

    Σκόπια, 30 Ιουλίου 2001 (11:35 UTC+2)

    Αισιόδοξος για την κρίση στην ΠΓΔΜ εμφανίστηκε ο απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ΠΓΔΜ Φρανσουά Λεοτάρ, καθώς εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε λίγες μέρες οι Αλβανοί Εθνικιστές και οι Σλάβοι είναι πιθανόν να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις και να τερματιστούν έτσι οι συγκρούσεις των τελευταίων έξι μηνών.

    «Είναι πολύ πιθανόν να προχωρήσουμε στην υπογραφή συμφωνίας αλλά δεν είναι ακόμη σίγουρο», δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Γαλλίας κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης ο κ. Λεοτάρ.

    Σύμφωνα με τον απεσταλμένο της ΕΕ και πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, και οι δύο πλευρές έχουν αγωνία και επιθυμούν να αποκατασταθεί η πολιτική ισορροπία στη χώρα.

    Ωστόσο, χθες το αίτημα των Αλβανών για ισότιμη αναγνώριση της γλώσσας εμπόδισε την εξέλιξη του διαλόγου κατά τη δεύτερη μέρα των διαπραγματεύσεων.

    Ο κ. Λεοτάρ επεσήμανε πως αν οι δύο πλευρές καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία, το ΝΑΤΟ θα στείλει ειρηνευτική δύναμη για τον αφοπλισμό των Αλβανών εξτρεμιστών και πιθανότατα αργότερα να ληφθούν μέτρα για την οικονομική ενίσχυση της Χώρας.

    Ν.Κ.

    [04] ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ:ΟΧΙ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΔΙΕΥΘΕΤΙΣΗΣ ΡΟΛΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιουλίου 2001 (10:40 UTC+2)

    "Δεν είναι δα και το μαρτύριο της σταγόνας", λέει γελώντας ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, σε συνέντευξη στην εφημερίδα "Αγγελιοφόρος", αναφερόμενος στην πορεία προς το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Λίγο αργότερα θα εξηγήσει γιατί ο χρόνος "κρυφογελά" για μια σειρά από πολιτικά γεγονότα και φαινόμενα.

    Ο Γ. Πασχαλίδης απαντά στο ερώτημα μήπως η τολμηρή του πρόταση για την "τάξη του '74" κινδυνεύει να γίνει κλασικό πασοκικό σλόγκαν, όπως ο θυρωρός του Κατσιφάρα ή το Πεκίνο του Πάγκαλου και ζητά από όλους τους συντρόφους του να μη φοβηθούν, όπως και ο ίδιος άλλωστε, την αυτοκριτική.

    Παραδέχεται ότι η ΝΔ σωστά έχει αντιστοιχίσει τα στελέχη της με τους τομείς κυβερνητικής ευθύνης που έχει διαμορφώσει το ΠΑΣΟΚ, αλλά δηλώνει πως δεν του αρέσουν τα λογοπαίγνια για σκιές. Μιλά για τον "εκσυγχρονιστή του 2001", για το "δεξιό του 74", για το αισιόδοξο αλλά και για το αντίστοιχο απαισιόδοξο σενάριο για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και σχολιάζει το εσωκομματικό τοπίο, τη Γένοβα και το κόστος της μεταγραφής του Ζινεντίν Ζιντάν.

    Σε ερώτηση ποιο είναι το πιο απαισιόδοξο και ποιο το πιο απαισιόδοξο σενάριο μετά το συνέδριο, ο κ. Πασχαλίδης λέει: "Το αισιόδοξο σενάριο είναι να συμφωνήσουμε όσο γίνεται περισσότεροι στους καθαρούς στόχους αυτής της τετραετίας, αλλά και της προοπτικής του ΠΑΣΟΚ στα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα. Όσοι μιλούν για "άλλη πολιτική" θα πρέπει να κάνουν τη διαφωνία τους συγκεκριμένη, αν θέλουν να είναι εντέλει χρήσιμοι. Μπορούμε να πετύχουμε συνθέσεις που θα συνυπολογίζουν διορθώσεις στην πορεία, χωρίς να θίγουν τον πυρήνα της πολιτικής μας, που ο λαός ψήφισε τον Απρίλιο του 2000. Συμφωνώ με την άποψη που υποστηρίζει πως τα συνέδρια ενός κόμματος, όπως το ΠΑΣΟΚ, μπορούν να γίνονται ανά διετία, για να δίνουν την ευκαιρία μιας σε βάθος αξιολόγησης της τετράχρονης κυβερνητικής θητείας στο μέσο της διαδρομής. Το απαισιόδοξο σενάριο είναι αυτό όπου οι ισορροπίες που θα επιλέξουμε δεν θα είναι προϊόν συμφωνίας αρχών και στόχων αλλά διευθετήσεων ρόλων μιας δεσπόζουσας ομάδας, που φαντάζεται πως μπορεί να αλλάζουν όλα εκτός από τα μέλη της ομάδας".

    [05] AΣΘΕΝΗΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ

    Αίγιο, 30 Ιουλίου 2001 (21:06 UTC+2)

    Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε στις 2,20μμ στη θαλάσσια περιοχή δυτικά του Κορινθιακού κόλπου. Ο σεισμός σημειώθηκε βόρεια του Αιγίου.

    [06] ΑΝΑΒΟΛΗ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΑΠΟ ΙΡΑΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 30 Ιουλίου 2001 (20:53 UTC+2)

    Η Αγκυρα και η Τεχεράνη θα αναβάλλουν τα εγκαίνια αγωγού για την εξαγωγή φυσικού αερίου προς την Τουρκία για να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για να λυθούν τεχνικά προβλήματα από την πλευρά του Ιράν δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας.

    Η παροχή αερίου από το Ιράν στην Τουρκία αναμενόταν να αρχίσει τη Δευτέρα, μέσω του αγωγού Ταμπρίζ (Ταυρίδα) - Αγκυρα. Τουρκικές πηγές αποδίδουν την αναβολή του σχεδίου σε πρόβλημα αγωγού στο Ιράν, κάτι που αρνούνται πηγές του Ιράν.

    Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Ζέκι Τσακάν σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει ότι ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Βιγιάν Ναμπντάρ Ζανγκανέ δεσμεύτηκε ότι το Ιράν θα ολοκληρώσει τις απαραίτητες εργασίες το συντομότερο δυνατό.

    Δεν έχει οριστεί ακόμη νέα ημερομηνία για τα εγκαίνια του αγωγού.

    [07] AΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΛΥΚΑΙΑ

    Τρίπολη, 30 Ιουλίου 2001 (20:29 UTC+2)

    Την έναρξη των Λυκαίων αγώνων και εορτών που θα διαρκέσουν μέχρι τις 5 Αυγούστου κήρυξε την Παρασκευή το απόγευμα στις Ανω Καρυές Μεγαλόπολης ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας.

    Στην ομιλία του ο κ. Ρέππας αναφέρθηκε στη σημαντικότητα των αγώνων αυτών που έχουν τις ρίζες τους στα πρώτα χρόνια της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και πρόσθεσε ότι αξίζει να καταβληθεί προσπάθεια ώστε τα Λύκαια να παρουν ευρύτερο χαρακτήρα, ακόμη και πανελλήνιο.

    [08] OΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΕΡΡΩΝ

    Σέρρες, 30 Ιουλίου 2001 (20:27 UTC+2)

    Στη φάση της ολοκλήρωσης βρίσκεται το Διασυνοριακό Διαμετακομιστικό Εμπορικό και Εξαγωγικό Κέντρο που θα λειτουργήσει στον Προμαχώνα. Το εμπορικό κέντρο και η πρώτη φάση του φιλόδοξου έργου ολοκληρώνονται περί τα τέλη Αυγούστου. Ηδη έχουν ανεγερθεί πέντε κτιριακά συγκροτήματα που καλύπτουν 30.000 τ.μ.τα οποία και περιλαμβάνουν χώρους έκθεσης και αποθήκευσης προϊόντων εξαγωγικών επιχειρήσεων. Τα εγκαίνια του κέντρου έχουν προγραμματισθεί για τον ερχόμενο Οκτώβριο.

    [09] Ο ΤΖΕΦΙΡΕΛΙ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ ΓΙΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΤΑΙΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΑΣ

    Βουκουρέστι, 30 Ιουλίου 2001 (20:26 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο Φράνκο Τζεφιρέλι έφτασε στο Βουκουρέστι με σκοπό να αρχίσει τα γυρίσματα της ταινίας «Κάλλας για πάντα», μια συμπαραγωγή της Ιταλίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Ρουμανίας και της Βρετανίας.

    Τα γυρίσματα στην Ρουμανία θα διαρκέσουν από τις 31 Ιουλίου μέχρι τις 3 Οκτωβρίου 2001 στα στούντιο της MediaPro κοντά στο Βουκουρέστι και σύμφωνα με δηλώσεις του Τζεφιρέλι στην Ρουμανία θα πραγματοποιηθεί το μεγαλύτερο και το σημαντικότερο κομμάτι των γυρισμάτων.

    Στο Βουκουρέστι έφτασε και η βασική πρωταγωνίστρια, Φανί Αρντάν που θα υποδυθεί την Μαρία Κάλλας σε μια ταινία που προσπαθεί να φωτίσει τα τελευταία χρόνια της ζωής της γνωστής ντίβας της όπερας.

    [10] AΠΟ ΤΙΣ 2 ΕΩΣ ΤΙΣ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΙΣ ΦΕΡΡΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ "ΒΗΡΕΙΑ 2001"

    Αλεξανδρούπολη, 30 Ιουλίου 2001 (20:25 UTC+2)

    Από τις 2 έως τις 29 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν φέτος οι εκδηλώσεις «Βήρεια 2001» που διοργανώνει ο δήμος Φερών. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει εκθέσεις, συναυλίες, βραδιές παραδοσιακών χορών, θέατρο, εκδηλώσεις για παιδιά. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την ερχόμενη Πέμπτη με συναυλία λαϊκού τραγουδιού ενώ στο σύνολό τους θα φιλοξενηθούν στο υπαίθριο δημοτικό θέατρο.

    [11] ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΥΧΕΡΟΥ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

    Αλεξανδρούπολη, 30 Ιουλίου 2001 (20:19 UTC+2)

    Παιδιά αποδήμων φιλοξενούνται τις ημέρες αυτές από τους δήμους Τυχερού και Αλεξανδρούπολης, που συμμετέχουν σε πρόγραμμα της Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και του υπουργείου Εξωτερικών.

    Στον ξενώνα του οικοτουριστικού κέντρου Τυχερού, φιλοξενούνται 15 παιδιά ελληνικής καταγωγής από τη Σωζόπολη της Βουλγαρίας ενώ στο κάμπινγκ της Δημοτικής Τουριστικής Επιχείρησης Αλεξανδρούπολης, φιλοξενούνται 56 συνολικά παιδιά από την Αυστραλία και τη Βουλγαρία.

    Στο πρόγραμμα της 20ήμερης παραμονής τους περιλαμβάνει μαθήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, πολιτιστικές δραστηριότητες, γνωριμία με την περιοχή και άλλες δράσεις. Στο δήμο Τυχερού πρόκειται να φιλοξενηθούν ακόμη 18 παιδιά από την περιοχή της Σωζόπολης, το χρονικό διάστημα από τις 18 Αυγούστου έως τις 6 Σεπτεμβρίου.

    [12] ΑΥΡΙΟ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΓΙΑ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΟ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ

    Χάγη, 30 Ιουλίου 2001 (20:17 UTC+2)

    Αναμένεται αύριο η απόφαση από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την υπόθεση του Σερβοβόσνιου διευθυντή αστυνομίας, ο οποίος κατηγορείται για εκκαθαρίσεις Μουσουλμάνων και Κροατών στην πόλη Μποσάνσκι Σάματς στη Βόρεια Βοσνία.

    Ο 43χρονος Στέφαν Τοντόροβιτς δήλωσε ένοχος για τα εγκλήματα ενάντια στην ανθρωπότητα για τα οποία κατηγορείται ως αντάλλαγμα μείωσης της ποινής του από 5-12 χρόνια φυλάκισης. Σε δίκη στις 13 Δεκεμβρίου του 2000 ισχυρίζεται ότι τον είχαν απαγάγει τον Σεπτέμβριο του 1998 και τον παρέδωσαν στους απεσταλμένους του ΝΑΤΟ στη Βοσνία και μετά οδηγήθηκε στη Χάγη.

    Ο κ. Τοντόροβιτς υπήρξε διευθυντής της αστυνομίας όταν οι Σέρβοι της Βοσνίας κατέλαβαν την πόλη Μποσάνσκι Σάματς στις 17 Απριλίου 1992 και έδιωξαν 17.000 Μουσουλμάνους και Κροάτες.

    Ο ίδιος δήλωσε μετανιωμένος για τις πράξεις του τονίζοντας ότι δεν είχε το κουράγιο να προλάβει την παράνομη και απάνθρωπη μεταχείριση των σερβικών δυνάμεων απέναντι στους Μουσουλμάνους και τους Κροάτες της περιοχής.

    Κατηγορείται για φόνους, βιασμούς, κακοποίηση και απέλαση των Κροατών και των Μουσουλμάνων.

    [13] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ

    Ικαρία, 30 Ιουλίου 2001 (20:15 UTC+2)

    Συνέδριο μελισσοκομίας θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου στην Ικαρία από το Δήμο Ραχών σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μελισσοκομίας Χαλκιδικής και του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ικαρίας. Στο συνέδριο θα συζητηθούν οι μέθοδοι ανάπτυξης εμπορίας και διάθεσης των μελισσοκομικών προϊόντων ενώ παράλληλα θα γίνει εκτενής αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί στο Αιγαίο.

    [14] ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ - ΑΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ

    Αθήνα, 30 Ιουλίου 2001 (20:09 UTC+2)

    Σε καθεστώς ιδιωτικής ασφάλισης εντάσσονται 3.500 μοναχοί, μετά το διαγωνισμό που πραγματοποίησε η εκκλησία και κέρδισε τελικά μία από τις εφτά εταιρίες που συμμετείχαν, όπως ανακοινώθηκε αμέσως μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

    Στο επίκεντρο των συζητήσεων της συνεδρίασης κυριάρχησε ωστόσο και η κατάσταση στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, όπου εκκρεμεί η εκλογή νέου επικεφαλής του θρόνου. Η Ιερά Σύνοδος εξέφρασε δια του εκπροσώπου της αγωνία για όσα συμβαίνουν στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, την ετοιμότητά της να πάρει θέση στο ζήτημα της εκλογής, καθώς επίσης και τη διαφωνία της στην απόφαση των ισραηλινών αρχών να διαγράψουν πέντε από τους υποψήφιους μητροπολίτες.

    [15] 250.000 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΛΑΘΗ

    Αθήνα, 30 Ιουλίου 2001 (20:01 UTC+2)

    Λάθη στο 14% των 2,9 εκατομμυρίων φορολογικών δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί από τη γενική γραμματεία φορολογικών συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 250.000 φορολογικές δηλώσεις, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται το έργο των υπαλλήλων και να προκαλούνται προβλήματα στους πολίτες.

    Εάν τα λάθη οφείλονται σε απροσεξία των φορολογούμενων, τότε καλούνται στην εφορία για να γίνει διόρθωση, ενώ πρόστιμα επιβάλλονται μόνο σε περίπτωση που αποδειχθεί προσπάθεια απόκρυψης στοιχείων. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τα λάθη οφείλονται κυρίως στην πολυπλοκότητα του συστήματος, το οποίο απορρέει από τη νομοθεσία.

    Ο γ.γ. πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου, Παναγιώτης Γεωργιάδης, δήλωσε ότι οι ρυθμοί εκκαθάρισης φορολογικών δηλώσεων είναι ταχείς, ενώ πολλοί φέτος ήταν οι φορολογούμενοι που προτίμησαν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους μέσω του Internet, και οι οποίες εκκαθαρίστηκαν πιο γρήγορα από τις υπόλοιπες που υποβλήθηκαν με τον παραδοσιακό τρόπο.

    [16] EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΛΑΟ

    Σίδνεϊ, 30 Ιουλίου 2001 (19:54 UTC+2)

    Με πορεία στο κέντρο του Σίδνεϊ, που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΣΕΚΑ) της Νέας Νότιας Ουαλίας και με αντικατοχική συναυλία του Κύπριου τραγουδιστή Κούλη Θεοδώρου ολοκληρώθηκαν χθες στο Σίδνεϊ οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς τον κυπριακό λαό.

    Κεντρικό πρόσωπο των εκδηλώσεων που έγιναν το Σαββατοκύριακο στο Σίδνεϊ ήταν η Τιτίνα Λοϊζίδου η οποία μίλησε σε δείπνο λιτότητας για την υπόθεσή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και εξέφρασε την άποψη ότι στο τέλος θα δικαιωθεί πλήρως γιατί η Τουρκία βρίσκεται σε "νομική μέγγενη".

    Η ομιλία της κας Λοϊζίδου αποτελεί, ουσιαστικά, ενθάρρυνση και σε Αυστραλούς πολίτες, κυπριακής καταγωγής, να ασκήσουν αγωγή κατά της Τουρκίας διεκδικώντας αποζημίωση για τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα.

    Τέλος, η ΣΕΚΑ τίμησε με τα βραβεία της Justice for Cyprus δύο Αυστραλούς πολιτικούς που συμπαρίστανται στον αγώνα του κυπριακού λαού. Είναι ο βουλευτής του Φιλελεύθερου κόμματος, Άλαν Κάντμαν, και ο βουλευτής του Εργατικού κόμματος, Ρόμπερτ Μακλέλαντ.

    [17] TO 2ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΩΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιουλίου 2001 (19:52 UTC+2)

    Το 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο Απόδημων Χαλκιδικιωτών θα πραγματοποιηθεί από 25 - 28 Αυγούστου 2001, στο ξενοδοχείο "ΣΕΡΜΥΛΗ ΦΙΛΙΠΠΕΙΟ" στη θέση "ΨΑΚΟΥΔΙΑ" του Δήμου Ορμύλιας Χαλκιδικής και οργανώνεται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χαλκιδικής και την ΤΕΔΚ, ως κορυφαίοι θεσμοθετημένοι φορείς, που εκπροσωπούν το σύνολο της Αυτοδιοίκησης στο νομό.

    Οι διοργανωτές του συνεδρίου, φιλοδοξούν:

    - Να συγκεντρώσουν στην προγονική εστία όσο το δυνατόν περισσότερους ομογενείς, θεωρώντας πως αυτή η επαφή, που ξεκίνησε με το 1ο Συνέδριο του 1998, όχι μόνο ξυπνά συγκινητικές μνήμες, αλλά κυρίως βοηθά στην επίλυση των προβλημάτων, στην σύσφιγξη των σχέσεων και στην περαιτέρω συνεργασία των απόδημων με την πατρώα γη.

    Στο Συνέδριο, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των ομογενειακών Οργανώσεων Αυστραλίας, ΗΠΑ, Καναδά και Ευρώπης.

    Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι και τα ακόλουθα:

    1. Εθνικά θέματα και Απόδημος Ελληνισμός.

    2. Απόδημοι και Ξεχασμένοι Έλληνες.

    3. Περιουσιακά, κληρονομικά και οικονομικά ζητήματα Αποδήμων.

    4. Προβλήματα μετακίνησης Αποδήμων.

    5. Στρατολογικά και δημοτολογικά θέματα Αποδήμων.

    6. Αναπτυξιακές επενδύσεις Αποδήμων κ.λ.π.

    Στόχος των διοργανωτών του Συνεδρίου είναι να καταστεί το Συνέδριο θεσμός, ώστε να συνεχιστεί αδιάκοπη η αλυσίδα που δένει το χθες με το σήμερα και το αύριο (να μη διακοπεί ποτέ η ιερή σχέση των Απόδημων με την ιδιαίτερη πατρίδα).

    Επιθυμούν, τέλος, μέσω του Συνεδρίου, να ανοίξουν δίαυλους επικοινωνίας με τους απανταχού της γης Χαλκιδικιώτες της δεύτερης και τρίτης γενιάς,

    1) για να συνεχιστεί αδιάκοπη η αλυσίδα που δένει το χθες με το σήμερα και το αύριο.

    2) για να μη μπορέσει ποτέ ο διεθνιστικός λίβας, που απειλεί να κατακαύσει τα φυλλοκάρδια και του δικού μας έθνους, να πλήξει τη Χαλκιδικιώτικη συνείδησή μας.

    Οι απόδημοι μπορούν να επικοινωνούν με τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Αποδήμων Χαλκιδικέων κ. Γιώργο Αμπελά στο τηλ. 0374 41953 για ρύθμιση τεχνικών λεπτομερειών.

    [18] OΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΑΧΕΠΑ ΣΤΟ ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ

    Σαν Χουάν, 30 Ιουλίου 2001 (19:49 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στο Πουέρτο Ρίκο, οι εργασίες του 79ου συνεδρίου της ΑΧΕΠΑ, στο τέλος του οποίου εξελέγη νέος πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ για την περίοδο 2001-2002, ο Αντριου Μπάνης από το Γουόλνατ Κρικ της Καλιφόρνια.

    Σε δηλώσεις, μετά την εκλογή του, ο κ. Μπάνης τόνισε πως είναι μεγάλη τιμή να ηγηθεί της ΑΧΕΠΑ και υποσχέθηκε να συνεχίσει το επιτυχημένο έργο του προκατόχου του. Είναι 47 χρόνια μέλος της ΑΧΕΠΑ και έχει αναπτύξει μεγάλη δραστηριότητα τόσο στον οργανισμό καθώς και στο χώρο της ομογένειας των ΗΠΑ.

    Στο Supreme Lodge της ΑΧΕΠΑ εξελέγησαν και οι: Ξενοφών Σκουφαράς, πρόεδρος Καναδά, Δρ Τζέημς Δημητρίου, Αντιπρόεδρος, Νίκολας Αλεξάντερ, Γραμματέας, Κρις Πεππας, Ταμίας, και οι Νίκολας Καρακώστας και Δρ Μ. Κωφός, Σύμβουλοι.

    Sτις θέσεις των οχτώ Supreme Governors εξελέγησαν οι: Νίκολας Μπάλας, Κόνι Καλιότζη, Ντόμινο Γιαλλουράκης, Τζέημς Γούναρης, Σταν Λεφές, Σαμ Μαρκόπουλος, Βασίλης Μωσσαίδης και Τομ Οουενς. Οι Τζον Εκόνομι, Αϊκι Γκιούλας και Στηβ Τριπόδης εξελέγησαν στο Board of Directors.

    Επίσης, η Τζόαν Μπούρας εξελέγη προέδρος των Θυγατέρων της Πηνελόπης, ο Νικ Λιβαδίτης πρόεδρος των Υιών του Περικλή και η Κατερίνη Παπαδημητρίου πρόεδρος των Θυγατέρων της Αθηνάς.

    Στο μεταξύ, την ένταξή της στην ομάδα 'Leadership 100', στόχος της οποίας είναι να ενισχύει το έργο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ανακοίνωσε η ΑΧΕΠΑ, κατά τη διάρκεια των εργασιών του 79ου συνεδρίου της.

    Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο απερχόμενος πρόεδρος Τζόν Εκόνομι και ο πρόεδρος του Δ. Σ. της ΑΧΕΠΑ Στηβ Μπέτζελος. Οι δύο ηγέτες της ΑΧΕΠΑ παρέδωσαν στον Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριο και επιταγή $10.000.

    Στον αποχαιρετιστήριο λόγο του ως πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ ο κ. Εκόνομι αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην επίσκεψή του σε κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, πέρσι, με αντιπροσωπεία της ΑΧΕΠΑ, λέγοντας πως ήταν μια συγκλονιστική στιγμή για τον ίδιο.

    Τις εργασίες του συνεδρίου τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης και ο Δήμαρχος Αθηνών Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι οποίοι και επικρότησαν την προσφορά του κ. Εκόνομι στην ΑΧΕΠΑ.Όπως ανακοινώθηκε, το 80ο συνέδριο της ΑΧΕΠΑ θα διεξαχθεί στην Αθήνα.

    [19] ΟΙ HI-TECH ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΕ ΑΝΟΔΟ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

    Αθήνα, 30 Ιουλίου 2001 (19:49 UTC+2)

    Με κέρδη έκλεισε η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, με τις hi - tech μετοχές να "ηγούνται" της ανόδου. Παρά το αρνητικό κλίμα που επικρατούσε στην έναρξη των συνεδριάσεων, με τους επενδυτές να περιμένουν νέα από το οικονομικό "μέτωπο" των ΗΠΑ, τελικά οι μετοχές υψηλής τεχνολογίας προσέλκυσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον και οδήγησαν τις αγορές της "γηραιάς" ηπείρου σε θετικό "έδαφος".

    Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 τερμάτισε οριακά ενισχυμένος κατά 0,09% και διαμορφώθηκε στις 5.449,2 μονάδες με την εταιρία CMG να πρωταγωνιστεί στους κερδισμένους και την Energis να ακολουθεί με σημαντικά κέρδη.

    Στο Παρίσι, ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας (+1.3%) και διαμορφώθηκε στις 5,033.71 μονάδες, δεχόμενος ευεργετική επίδραση από την "συμπεριφορά" της μετοχής της Dassault Systemes.

    Στη Φρανκφούρτη ο Xetra Dax έκλεισε με οριακά κέρδη της τάξης του 0,9% και διαμορφώθηκε στις 5,804.3 μονάδες, με τις μετοχές των Epcos και της Deutsche Telekom να κατέχουν ηγετικές θέσεις στην άνοδο. Στο Αμστερνταμ ο δείκτης ΑΕΧ έκλεισε με κέρδη της τάξης του 1,6%, έναντι κερδών 0,6% για τον SMI στη Ζυρίχη. Κατά 0,9% ενισχύθηκε ο δείκτης MIB30 στο Μιλάνο.

    Ο πανευρωπαϊκός FTSE Eurotop 300, ένα "καλάθι" των επιλεγμένων blue chips τερμάτισε με κέρδη της τάξης του 1,5%.

    [20] ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΟΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιουλίου 2001 (19:48 UTC+2)

    Μεταγραφές μέχρι και τις 10 Αυγούστου. Αυτό αποφάσισε το απόγευμα της Δευτέρας η ΕΠΑΕ, την απόφαση της οποίας επικύρωσε η ΕΠΟ κατά τη διάρκεια του σημερινού διοικητικού συμβουλίου. Ετσι οι μεταγραφές πήραν παράταση για ένα δεκαήμερο και οι ομάδες θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν περισσότερο προσεκτικές κινήσεις ως προς την προσπάθεια ενίσχυσής τους.

    Ο λόγος της επιμήκυνσης της μεταγραφικής περιόδου στάθηκε το γεγονός ότι δεν υπάρχει επίσημη προκήρυξη του πρωταθλήματος.

    [21] ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ

    Μπουένος Αϊρες, 30 Ιουλίου 2001 (19:40 UTC+2)

    Στην Αργεντινή, η Γερουσία ενέκρινε ένα αμφιλεγόμενο πακέτο οικονομικών μέτρων με στόχο τη δραστική μείωση του ελλείμματος στον προυπολογισμό και τη διάσωση της χώρας από τη χρεωκοπία. Το κόμμα των Περονιστών της αντιπολίτευσης, που έχει την πλειοψηφία των εδρών στη Γερουσία, αλλά και τα εργατικά σωματεία αντιδρούσαν στο πακέτο των οικονομικών μέτρων που προβλέπει τη μείωση των κρατικών συντάξεων και των μισθών των εργαζομένων στο δημόσιο. Έπειτα όμως από συνομιλίες εννέα ωρών τα μέτρα ενεκρίθησαν. Αναλυτές τονίζουν ότι η κυβέρνηση της Αργεντινής θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη. Ελπίζει ότι τα μέτρα θα εξουδετερώσουν την ανησυχία διεθνώς ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος της χρεωκοπίας και ότι αδυνατεί να αποπληρώσει το τεράστιο εξωτερικό της χρέος.

    [22] ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΟΙ ΟΙ ΦΟΡΝΤ ΚΑΙ ΦΟΡΕΣΤ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιουλίου 2001 (19:39 UTC+2)

    H KAE Ολυμπιακός ανακοίνωσε την απόκτηση του Αλφόνσο Φορντ και του Τζέϊμς Φόρεστ. Οι δυο Αμερικανοί υπέγραψαν συμβόλαια διάρκειας ενός έτους, με δικαίωμα ανανέωσης από πλευράς Ολυμπιακού, για ένα ακόμη χρόνο.

    Οι δύο νέοι παίκτες του Ολυμπιακού φτάνουν αύριο στην Αθήνα. Ο Φόρεστ αναμένεται στο αεροδρόμιο "Ελ Βενιζέλος" στις 14:00 και ο Φορντ πέντε ώρες αργότερα.

    Ο Αλφόνσο Φορντ γεννήθηκε το 1971, έχει ύψος 1.91 και ξεκίνησε την καριέρα του στο Μισισίπι Βάλεϊ Γιουνιβέρσιτι. Το 1993 επιλέχθηκε στον δεύτερο γύρο του ντραφτ (νο 76) από τους Φιλαλντέφια Σίξερς. Στο ΝΒΑ αγωνίστηκε στους Σιάτλ Σουπερσόνικς (1993-94) και στους Φιλαλντέφια Σίξερς (1994-95), έχοντας παράλληλη συμμετοχή και στο CBA με την ομάδα Τρι Σιτι .

    Το 1996 ξεκίνησε την ευρωπαϊκή του θητεία παίζοντας στην Ισπανία και στην Χουέσκα και την ερχόμενη χρονιά μετακόμισε στην Ελλάδα. Φόρεσε διαδοχικά την φανέλα του Παπάγου, του Σπόρτιγκ και του Περιστερίου όπου αγωνίστηκε τα τελευταία δυο χρόνια. Έχει αναδειχθεί τέσσερις φορές πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος, ενώ στην προηγούμενη σεζόν ανακηρύχθηκε και MVP της κανονικής περιόδου. Συμμετείχε σε τρία ολ-σταρ γκέϊμ του ΕΣΑΚΕ, ενώ στην περσινή περίοδο συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη πεντάδα της Ευρωλίγκα.

    Τα στατιστικά του με το Περιστέρι, στην περίοδο 2000-2001:

    Στην Ελλάδα: 26αγ, 23.7π (55.5% διπ, 42.7%τρ, 78.1%β)4.2 ρ, 3ασ, 1.5 κλ,2.7λ

    Στην Ευρωλίγκα: 12αγ, 26π (58.7%διπ, 35.7%τρ, 86.7%β) 4.1ρ,2.7ας,1.1κλ, 2.8λ

    Ο Τζέϊμς Φόρεστ γεννήθηκε το 1972 και έχει ύψος 2.05. Ξεκίνησε την καριέρα του στο Τζόρτζια Τεκ Γιουνιβέρσιτι και το 1995 επιλέχθηκε στο ντραφτ του CBA, από τους Ομάχα Ρέϊσερς. Το 1996 έπαιξε στο ισραηλινό Πρωτάθλημα φορώντας τη φανέλα της Χάποελ Εϊλάτ για να ολοκληρώσει τη σεζόν με τους Λος Αντζελες Λέϊκερς στο ΝΒΑ. Το 1997 έπαιξε και πάλι με την Χάποελ Εϊλάτ, ενώ την επόμενη περίοδο (1998-99) αγωνίστηκε στο ιταλικό Πρωτάθλημα με την Ολύμπια Μιλάνο.

    Στην Ελλάδα ήρθε το 1999 και έπαιξε στο Ηράκλειο (22π-11.2ρ) ενώ πέρσι έπαιξε με τον Αρη.

    Τα στατιστικά του στην περσινή περίοδο:

    Στην Ελλάδα: 24αγ, 21.9π (47.9%δ, 69.1%β) 10.1ρ, 1.3ας,1.8κλ,2.8λ

    Στο Κύπελλο Σαπόρτα: 7αγ, 25π (61.4%δ, 74.5%β), 9.3ρ, 1.7ας, 1.1κλ, 2.4λ

    [23] ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΒΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΒΑΣΚΩΝ

    Μαδρίτη, 30 Ιουλίου 2001 (19:36 UTC+2)

    Στην Ισπανία, o πρωθυπουργός της χώρας Χοσέ Μαρία Αθνάρ συναντάται σήμερα το απόγευμα με τον πρόεδρο των Βάσκων, Χουάν Χοσέ Ιμπαρέτε. Είναι η πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών έπειτα από την κατάρρευση των μεταξύ τους συνομιλιών πριν ένα χρόνο. Οι σημερινές συνομιλίες συμπίπτουν με νέα έξαρση της δράσης της αυτονομιστικής οργάνωσης των Βάσκων ΕΤΑ.

    Ο ανταποκριτής του ΒΒC στη Μαδρίτη μεταδίδει ότι η ισπανική κυβέρνηση απαιτεί στενότερη συνεργασία με τον πρόεδρο των Βάσκων, ειδικά μετά την επανεκλογή του το Μάιο. Στόχος του κ. Αθνάρ είναι η από κοινού εκπόνηση αυστηρών μέτρων για την πάταξη της τρομοκρατίας.

    [24] ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ Ο ΡΑΜΠΕΡΤ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιουλίου 2001 (19:35 UTC+2)

    Η καλή αγωνιστική παρουσία του Αργεντινού, Σεμπαστιάν Πασκουάλ Ράμπερτ στο φιλικό παιχνίδι του Ηρακλή με το Αιγάλεω ενθουσίασε τον προπονητή, Αγγελο Αναστασιάδη, με αποτέλεσμα να θελήσει να τον εντάξει στο έμψυχο δυναμικό της ομάδας.

    Ο Αργεντινός επιθετικός υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τον Ηρακλή για 1+3 χρόνια, χωρίς να γίνουν γνωστά τα οικονομικά ανταλλάγματα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 30 July 2001 - 18:13:51 UTC