Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-06-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [02] ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΝΔΙΚΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η
  • [03] ΠΑΠΑΖΩΗ: ΣΕ ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ ΚΑΙ ΟΗΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ 28 ΜΙΚΡΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΤΗΣ
  • [04] ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΥΠΕΧΩΔΕ
  • [05] ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ ΕΚΑΝΕ Ο ΛΑΛΙΩΤΗΣ
  • [06] ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΗΣ ΠΣΕΚΑ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΝΤΑΛΑΡΑ
  • [07] ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [08] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ - ΓΕΣΕΒΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
  • [09] ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΣΤΑ "ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΕΙΑ"
  • [10] ΓΕΡΜΑΝΟΣ: ΜΕ 70% ΣΤΗΝ E-VALUE
  • [11] ΕΛΛΕΙΨΗ ΡΑΔΙΟΙΣΟΤΟΠΩΝ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [12] ΜΙΚΤΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ WALL STREET
  • [13] 20 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΟΥ ΠΥΡΕΤΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΑΝ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [14] ΜΑΪΛΛΗΣ - 3 Μ: ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΑΝ ΤΗΝ COMBI PACKAGING
  • [15] ΚΥΜΑ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΟΥ ΠΥΡΕΤΟΥ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [16] ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΚΗ 6 ΚΡΟΑΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ
  • [17] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΗΛΙΔΑ
  • [18] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΗΡΥΞΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΟΛΕΜΟΥ
  • [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΛΩΡΙΔΗ - ΕΞΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 13ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
  • [20] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ
  • [21] ΑΥΡΙΟ ΔΟΚΙΜΑΖΕΙ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΗΣ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪ
  • [22] ΑΓΝΩΣΤΟ ΑΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ - ΜΕΣΙΤΣ
  • [23] ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΑΠΟ

  • [01] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Αθήνα, 7 Ιουνίου 2001 (19:38 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την τρομοκρατική επίθεση κατά του Προεδρικού Μεγάρου στην ΠΓΔΜ.

    Αυτό δήλωσε εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Πάνος Μπεγλίτης, τονίζοντας ότι η επίθεση αυτή τροφοδοτεί τον κύκλο βίας και αποσταθεροποίησης της γειτονικής χώρας σε μια περίοδο που έχει ανάγκη την συμβολή όλων των δυνάμεων για έξοδο από την κρίση.

    Εν τω μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου θα ενημερώσει τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων τους ομολόγους του για την ελληνική πρωτοβουλία που αφορά την επανέναρξη του πολιτικού διαλόγου στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ο οποίος θα έχει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την εξέλιξή του.

    Ήδη η πρόταση της ελληνικής πλευράς έχει γνωστοποιηθεί σε όλους τους αρμόδιους εμπλεκόμενους και έχει τύχει θετικής αποδοχής.

    Επίσης οι "15" ΥΠΕΞ της Ε.Ε. εκτός από τη συζήτηση που θα κάνουν για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια θα προετοιμάσουν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Ιουνίου στο Γκέτεμποργκ καθώς και την Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών-μελών του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις 13 και 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

    [02] ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΝΔΙΚΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΕΛ.ΑΣ.

    Αθήνα, 7 Ιουνίου 2001 (09:20 UTC+2)

    Την αποποινικοποίηση της ινδικής κάνναβης, τουλάχιστον για προσωπική χρήση, προτείνει μεταξύ άλλων η Ελληνική Αστυνομία σε έκθεση που υπέβαλε στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Βήμα» σε σημερινό της δημοσίευμα.

    Στην έκθεση, η οποία συντάχθηκε κατ' εντολή του κ. Χρυσοχοΐδη, και υπογράφουν ο προϊστάμενος υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής, Αναστάσιος Φλώρος, και η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Εγκληματολογίας στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου, Έφη Λαμπροπούλου προτείνεται ακόμη η δημιουργία αιθουσών χρηστών ηρωίνης και ην εισαγωγή πιλοτικού προγράμματος ελεγχόμενης χορήγησής της από συγκεκριμένα θεραπευτικά κέντρα και ιατρούς.

    Παράλληλα, η αστυνομία προτείνει την εκπόνηση προγραμμάτων πρόληψης για τις λεγόμενες «ομάδες υψηλού κινδύνου», την αύξηση των κινητών μονάδων άμεσης πρόσβασης και βοήθειας, την ενεργότερη παρέμβαση της αστυνομίας στην πρωτογενή πρόληψη για την ενίσχυση του κοινωνικού της ρόλου και τη χρήση του Ίντερνετ για την ενημέρωση.

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι υπάρχουν πολλά εμπόδια στη διαμόρφωση μιας «ιδεώδους» πολιτικής στο συγκεκριμένο ζήτημα.

    [03] ΠΑΠΑΖΩΗ: ΣΕ ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ ΚΑΙ ΟΗΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ 28 ΜΙΚΡΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ

    Αθήνα, 7 Ιουνίου 2001 (13:54 UTC+2)

    της Ν.Θωμά

    Στη Γιούνισεφ και στον ΟΗΕ θα τεθεί το θέμα της τύχης των 28 παιδιών ηλικίας από 5 μηνών μέχρι 15 ετών που χάθηκαν κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και που καταδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι η Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες και αρχές και να καταπατεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Ηδη το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών συνεργάζεται στενά και με την κυπριακή κυβέρνηση και με όλους τους κυπριακούς συλλόγους αγνοουμένων και ιδιαίτερα με το κυπριακό Πολιτιστικό Σωματείο "ΤΑΜΑ" που ασχολείται ειδικά με το θέμα, για το συντονισμό των ενεργειών τους.

    Αυτό δήλωσε στη Βουλή η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ελισάβετ Παπαζώη, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Φραγκλίνου Παπαδέλη.

    Η κ. Παπαζώη δεσμεύτηκε ότι τον Ιούλιο που θα βρίσκονται στην Αθήνα εκπρόσωποι του πολιτιστικού συλλόγου "ΤΑΜΑ", το υπουργείο Εξωτερικών θα πάρει όλα τα στοιχεία για κάθε παιδί ξεχωριστά τα οποία θα έχει συγκεντρωμένα ο σύλλογος, ώστε να εγείρει προς όλους τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς το θέμα αυτό.

    "Μετά και την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά της Τουρκίας, μας δίνεται τώρα η δυνατότητα και τυπικά και νομικά, να παρέμβουμε πιο συγκεκριμένα για το θέμα των αγνοουμένων. Και είμαστε πρόθυμοι και ήδη ενεργούμε προς αυτή την κατεύθυνση να προβάλουμε ξεχωριστά την περίπτωση των 28 αγνοούμενων παιδιών", τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Παπαζώη και πρόσθεσε:

    "Αυτό που κάνει σήμερα τη διαφορά και ενισχύει τις προσπάθειές μας είναι ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά τη διακρατική προσφυγή της Κύπρου, ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται για αμέλεια ή αδιαφορία της Τουρκίας αλλά για συγκεκριμένη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παράλληλα γίνεται συγκεκριμένη αναφορά για τους αγνοούμενους".

    Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να γίνει γνωστό όχι μόνο στην ελληνική κοινή γνώμη αλλά και στην παγκόσμια ένα θέμα που αφορά την τύχη 28 άμαχων παιδιών που ήταν κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής ηλικίας από 5 μηνών μέχρι 15 ετών.

    Αυτό που ζητώ είναι η ελληνική κυβέρνηση να προβάλει το θέμα και στην Ευρώπη και Παγκόσμια, γιατί μιλάμε για παιδιά που έγιναν αντικείμενα εκμετάλλευσης από αυτούς που έκαναν την εισβολή, υπογράμμισε ο κ. Παπαδέλης.

    [04] ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΥΠΕΧΩΔΕ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουνίου 2001 (17:09 UTC+2)

    Φωτογραφία: Βασίλης Παπαζάχος

    Την έναρξη πανελλαδικού ελέγχου για την συμπεριφορά σε περίπτωση σεισμού των δημοσίων κτιρίων καθώς και εκείνων στα οποία συναθροίζεται πολύς κόσμος αποφάσισε το ΥΠΕΧΩΔΕ στο πλαίσιο της εφαρμογής μιας πιο ενεργητικής αντισεισμικής πολιτικής. Τα αποτελέσματα του ελέγχου θα δώσουν σε ένα χρόνο την εικόνα της κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα δημόσιο κτίρια.

    Αυτό ανακοίνωσε ο σεισμολόγος, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ και πρόεδρος της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου Βασίλης Παπαζάχος επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να πανικοβληθεί ο κόσμος από αυτούς τους ελέγχους. Παράλληλα υπογράμμισε ότι απαιτείται η εφαρμογή της ενεργητικής αντισεισμικής πολιτικής καθώς η βραχυπρόθεσμη πρόγνωση είναι μέχρι στιγμής αδύνατη και πως το 95% των κτιρίων στην Ελλάδα έχουν κτιστεί με τον παλιό αντισεισμικό κανονισμό ή χωρίς αντισεισμικό κανονισμό και χωρίς καν επίβλεψη μηχανικού.

    Ο κ Παπαζάχος τόνισε ότι η προσοχή των ειδικών πρέπει να στραφεί στην εκτίμηση της χωροχρονικής εξέλιξης της σεισμικής δράσης πράγμα το οποίο γίνεται σε πιλοτικό επίπεδο στη χώρα μας. Η εκτίμηση της χωροχρονικής εξέλιξης των σεισμών θα συμβάλει στη λήψη προσεισμικών μέτρων έτσι ώστε να μειωθούν οι συνέπειες και ο κίνδυνος σε περίπτωση σεισμού.

    "Δυστυχώς δεν είναι δυνατή προς το παρόν η βραχυπρόθεσμη πρόγνωση σεισμών. Η αντισεισμική πολιτική δεν μπορεί να βασιστεί σε τέτοιες προγνώσεις. Ενα από τα ατού μας είναι η ευρύτερη προσπάθεια του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας χωρίς να εγκαταλείπουμε τις κλασικές αρχές και τα προσεισμικά μέτρα" πρόσθεσε ο κ Παπαζάχος.

    [05] ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ ΕΚΑΝΕ Ο ΛΑΛΙΩΤΗΣ

    Σέρρες, 7 Ιουνίου 2001 (21:04 UTC+2)

    Τα εγκαίνια της μονάδας βιολογικού καθαρισμού των Σερρών έκανε σήμερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, ο οποίος αναφέρθηκε σε κινδυνολόγους που αμφισβητούν τα μεγάλα έργα της κυβέρνησης.

    Τα εγκαίνια έγιναν παρουσία και του γγ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Βασίλη Βαλασόπουλου, βουλευτών, δημάρχων του νομού και εκπροσώπων τοπικών αρχών. Ο δήμαρχος Σερρών, Ζήσης Μητλιάγκας, χαρακτήρισε το έργο ως το μεγαλύτερο υποδομής που έγινε ποτέ στο δήμο και πρόσθεσε ότι ξεκίνησε με την ίδρυση και λειτουργία της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης - Αποχέτευσης, το 1992.

    Ο κ.Λαλιώτης, ο οποίος ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού, τόνισε ότι τα λοίμματα του 75% του πληθυσμού της Ελλάδας οδηγούνται σε βιολογικούς καθαρισμούς και αναφέρθηκε στους κινδυνολόγους, που παρά την ολοκλήρωση σημαντικών έργων στέκονται μηδενιστικά απέναντι στις προσπάθειες της κυβέρνησης.

    Η δυναμικότητα της μονάδας είναι για 88.000 κατοίκους, με δυνατότητα επέκτασης στους 105.000, ενώ ο χρόνος εκτέλεσης του έργου έγινε σε 23 μήνες και το κόστος του έφτασε τα 3,5 δις δραχμές. Μαζί με τα δίκτυα μεταφοράς λοιμμάτων και τα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, θεωρείται ως το σπουδαιότερο εξυγειαντικό έργο, μετά την διευθέτηση της κοίτης του Στρυμόνα στη δεκαετία του '30.

    [06] ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΗΣ ΠΣΕΚΑ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΝΤΑΛΑΡΑ

    Νέα Υόρκη, 7 Ιουνίου 2001 (20:53 UTC+2)

    Το βραβείο ελευθερίας της ΠΣΕΚΑ θα απονεμηθεί στον τραγουδιστή Γιώργο Νταλάρα, σε εκδήλωση που θα γίνει στις 9 Ιουνίου, στο ξενοδοχείο Χίλτον.

    Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ και της Διεθνούς Συντονιστικής Επιτροπής για Δικαιοσύνη στην Κύπρο Φίλιπ Κρίστοφερ, υπογράμμισε ότι ο Γιώργος Νταλάρας υποστήριξε τις ελληνικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο, ενώ με δική του πρωτοβουλία οργανώθηκε η μεγαλύτερη συναυλία για το Κυπριακό το 1994 στο Νιου Τζέρσεϊ. Στη συναυλία αυτή μαζεύτηκαν 22.000 υπογραφές, που στάλθηκαν στον Λευκό Οίκο και τα Ηνωμένα Εθνη.

    Ο Γιώργος Νταλάρας ανακηρύχθηκε επίτιμος πολίτης της Κύπρου και του χορηγήθηκε κυπριακό διαβατήριο, ως αποτέλεσμα της συνεισφοράς του στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

    Το βραβείο ελευθερίας της ΠΣΕΚΑ απονέμεται σε όσους συμβάλλουν στην επίλυση του Κυπριακού και έχει δοθεί, μεταξύ άλλων, στο παρελθόν στον πρόεδρο της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ, τον υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ Μάικ Δουκάκη, τον πρώην αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο, τον γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη και τον πρόεδρο του ΣΑΕ Αντρέα Αθενς.

    [07] ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Βιέννη, 7 Ιουνίου 2001 (20:53 UTC+2)

    Την ενίσχυση της αποστολής παρατηρητών του στα σύνορα της ΠΓΔΜ αποφάσισε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη μετά την πρόσφατη κλιμάκωση της κρίσης στην περιοχή.

    Το Μάρτιο ο αριθμός των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην ΠΓΔΜ διπλασιάστηκε, από 8 σε 16, ενώ μετά τη νέα απόφαση θα αυξηθεί σε 26. Η απόφαση τίθεται αμέσως σε ισχύ και για 6 μήνες.

    "Τα νέο προσωπικό του ΟΑΣΕ θα μεταβεί στα σύνορα της ΠΓΔΜ με στόχο να ενισχυθεί η ικανότητα της αποστολής στην επιτήρηση των εξελίξεων στην περιοχή", αναφέρεται σε ανακοίνωση του οργανισμού.

    Ο ΟΑΣΕ, που επιτηρεί τις διενέξεις, κυρίως στα Βαλκάνια και την περιοχή του Καυκάσου, έχει αποστολή στην ΠΓΔΜ από το 1992.

    [08] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ - ΓΕΣΕΒΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Αθήνα, 7 Ιουνίου 2001 (20:47 UTC+2)

    Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση για το ασφαλιστικό του υπουργού Εργασίας, Τάσου Γιαννίτση, με το προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος, μετά από υπαναχώρηση της τελευταίας.

    Αν και είχε ληφθεί απόφαση από τη συνέλευση της Συνομοσπονδίας να συμμετάσχει στη συνάντηση, αντιπολιτευόμενες παρατάξεις - ΚΚΕ, ΣΥΝ, ΝΔ - αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη συνάντηση με τον υπουργό.

    Ο πρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕΕ, Γιώργος Μότσος, θα συγκαλέσει τις επόμενες 15 μέρες τα μέλη του Συμβουλίου, για να επαναβεβαιώσουν τη συμμετοχή τους σε συνάντηση με τον κ. Γιαννίτση.

    [09] ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΣΤΑ "ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΕΙΑ"

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουνίου 2001 (20:39 UTC+2)

    Εμειναν μόνο λίγες ημέρες πριν την έναρξη του διεθνούς τουρνουά στίβου Τσικλητήρεια. Διοργανωτής για άλλη μια χρονιά είναι ο Πανελλήνιος και ο πρόεδρος του συλλόγου, Μίνως Κυριακού. Ο τελευταίος μάλιστα παραχώρησε σήμερα και συνέντευξη Τύπου, ενώ αποκάλυψε ότι οι συγκεκριμένοι αγώνες θα ενταχθούν, μετά από απαίτηση της ΙΑΑF στο επίσημο πρόγραμμά της.

    "Το επίπεδο των αγώνων αναμένεται να είναι πολύ υψηλό. Θα πάρουν 24 αθλητές που έχουν κατακτήσει μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες", τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κυριακού και συνέχισε: "Είναι ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός. Τα οικονομικά δεδομένα είναι αρκετά και η Πολιτεία τόσο καιρό δεν βοήθησε όσο θα έπρεπε". Δεν γνωρίζω ότι θα σημειωθούν παγκόσμια ρεκόρ. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι θα γίνουν πολύ καλές επιδόσεις".

    Παρών στη συνέντευξη Τύπου έδωσε και ο Ελληνας Πρωταθλητής Κώστας Γκατσιούδης. "Ο κόσμος οφείλει να δώσει το παρών στους αγώνες. Αν το πράξει αυτό, τότε θα δούμε ακόμη καλύτερες επιδόσεις, αφού θα μας εμψυχώνει και θα αποτελέσει την εναρκτήρια δύναμή μας". Εκτός από τον Κώστας Γκατσιούδη που θα δώσει το παρών στο διεθνές μίτινγκ, θα αγωνιστούν ο Ολυμπιονίκης,. Κώστας Κεντέρης και η Κατερίνα Θάνου.

    [10] ΓΕΡΜΑΝΟΣ: ΜΕ 70% ΣΤΗΝ E-VALUE

    Αθήνα, 7 Ιουνίου 2001 (20:36 UTC+2)

    Στην εξαγορά του 50% των μετοχών της εταιρίας E Value Παροχής Υπηρεσιών Αμεσου Marketing και Υποστήριξης Πελατών (διακριτικό τίτλο E Value ΑΕ), προχώρησε η Γερμανός.

    Η εξαγορά αφορά 625.000 κοινές ονομαστικές μετοχές των 1.000 δρχ. (ονομαστική αξία μετοχής) εκάστης έναντι συνολικού τιμήματος 781.250.000 δρχ. ή τιμήματος 1.250 δρχ. ανά μετοχή.

    Μετά την εξαγορά η Γερμανός κατέχει σήμερα ποσοστό 70% επί του μετοχικού κεφαλαίου της E Value.

    [11] ΕΛΛΕΙΨΗ ΡΑΔΙΟΙΣΟΤΟΠΩΝ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουνίου 2001 (20:35 UTC+2)

    Ανησυχία προκάλεσε στους καρκινοπαθείς της Θεσσαλονίκης η έλλειψη υγρών ραδιοϊσοτόπων στα δημόσια νοσοκομεία και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα της πόλης εξαιτίας της άρνησης των υπαλλήλων της Ολυμπιακής Αεροπορίας να τα μεταφέρουν για λόγους ασφάλειας, επειδή δηλώνουν ανεκπαίδευτοι να χειριστούν τέτοιες περιπτώσεις.

    Τελικά, μετά και τις διαβεβαιώσεις επιστημόνων ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για τους εργαζομένους της Ολυμπιακής, το πρόβλημα φαίνεται να οδεύει προς επίλυση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, έλλειψη ραδιοϊσοτόπων έχει παρατηρηθεί στα τμήματα πυρηνικής ιατρικής των νοσοκομείων "Θεαγένειο", ΑΧΕΠΑ και "Ιπποκράτειο". Ο πρόεδρος του "Θεαγένειου" Γιώργος Καλτσίδης, διαβεβαίωσε ότι στο νοσοκομείο του δεν υπάρχει πρόβλημα και πρόσθεσε ότι παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις κατά τις πρώτες μέρες λειτουργίας του διεθνούς αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος".

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το υγρό ραδιοϊσότοπο είναι μία ακίνδυνη ουσία, απαραίτητη για τη διάγνωση του καρκίνου, αλλά και τη θεραπευτική αγωγή των ασθενών. Έχει διάρκεια ζωής μόνον ένα 24ωρο, οπότε οποιαδήποτε καθυστέρηση στη μεταφορά του μειώνει την αποτελεσματικότητά του.

    [12] ΜΙΚΤΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 7 Ιουνίου 2001 (20:33 UTC+2)

    Μικτές τάσεις επικρατούν στη Wall Street, καθώς το επενδυτικό κοινό ελπίζει ότι σύντομα θα υπάρξουν επιχειρηματικές ειδήσεις που θα "τονώσουν" το ενδιαφέρον του.

    Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες της τάξης του 0,36% και διαμορφώνεται στις 11029. 84 μονάδες.

    Ο Nasdaq των εταιριών υψηλής τεχνολογίας καταγράφει μικρά κέρδη της τάξης του 0,44% και διαμορφώνεται στις 2227.48 μονάδες.

    [13] 20 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΟΥ ΠΥΡΕΤΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΑΝ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουνίου 2001 (20:32 UTC+2)

    Είκοσι κρούσματα αιμορραγικού πυρετού καταγράφηκαν επίσημα από τα Ηνωμένα Εθνη στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διαβεβαιώνει ότι η ελληνική δύναμη του Κοσόβου δεν έχει πληγεί από τη θανατηφόρο επιδημία.

    Οι επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς αιμορραγικών πυρετών του τμηματος ιατρικής του ΑΠΘ, που συνεργάζονται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εμφανίζονται καθησυχαστικοί. Ο υπεύθυνος του κέντρου, Αντώνης Αντωνιάδης, υποστήριξε ότι κάθε χρόνο παρουσιάζονται τέτοια κρούσματα στην περιοχή.

    Ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά μόνο με το αίμα, ενώ πρόκειται για σύνδρομο που προκαλείται από διάφορους ιούς, ένας από τους οποίους είναι και ο "έμπολα".

    [14] ΜΑΪΛΛΗΣ - 3 Μ: ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΑΝ ΤΗΝ COMBI PACKAGING

    Αθήνα, 7 Ιουνίου 2001 (20:31 UTC+2)

    Στην αναδιοργάνωση της κοινοπραξίας Combi Packaging προχώρησαν η 3Μ και η SIAT (μέλος του Ομίλου Μαϊλλη) ) εξαγοράζοντας το τελευταίο μερίδιο των προηγούμενων ιδιοκτητών της Combi America. Το γεγονός αυτό ήταν προσχεδιασμένο από την δημιουργία της κοινοπραξίας το 1999, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

    Η Combi Packaging Systems LLC θα συνεχίσει να παρέχει μια ολοκληρωμένη σειρά από εξοπλισμό συσκευασίας μέσω των εδραιωμένων δικτύων διανομής της 3Μ. Οι βασικοί πελάτες της είναι οι εταιρίες που χρησιμοποιούν χαρτοκιβώτια στην συσκευασία τους. Το κλειδί της επιτυχίας της κοινοπραξίας είναι ο άριστος εξοπλισμός που κατασκευάζει. Η Combi σχεδιάζει και κατασκευάζει μια μεγάλη σειρά από εξοπλισμό ανόρθωσης και κλεισίματος χαρτοκιβωτίων σε μια έκταση 59,000 τετραγωνικών μέτρων στο Canton, του Οχάιο (U.S.A.).

    Η 3Μ είναι μια διαφοροποιημένης τεχνολογίας και επιστημονικών λύσεων εταιρία με πωλήσεις για το 2000 της τάξης των 16 δισ. δολαρίων. Λειτουργεί σε περισσότερες από 60 χώρες και απασχολεί παγκοσμίως περισσότερους από 70,000 υπαλλήλους. Εγκατεστημένη στο St. Paul της Μinnesota (U.S.A.), η 3Μ εξυπηρετεί πελάτες σε πολλές αγορές από φαρμακευτικά προϊόντα, είδη υγιεινής, ηλεκτρονικά, οπτικά μέχρι και είδη γραφείου. Το τμήμα συστημάτων συσκευασίας της 3Μ είναι ένας παγκόσμιος ηγέτης, προμηθευτής αυτομάτων, ημι-αυτομάτων και χειροκίνητων συστημάτων συσκευασίας, καθώς επίσης παρέχει και μια πλήρης σειρά από ταινίες συσκευασίας.

    Ο Ομιλος Μαϊλλη είναι ένας ευρωπαϊκός όμιλος όπου η μητρική εταιρία στην Ελλάδα είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών συγκροτούμενος από 30 εταιρίες, συμπεριλαμβανομένου και του Ομίλου SIAT και παράγει και διανέμει μηχανές και υλικά δευτερογενούς συσκευασίας.

    H SIAT είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς, με πλήρη καθετοποιημένη παραγωγή, που προσφέρει μια μεγάλη γκάμα μηχανών και εργαλείων συσκευασίας. Με βάση το Turate της Ιταλίας, η εταιρία έχει παγκόσμια φήμη για την ανάπτυξη σύγχρονων αυτόματων μηχανών συσκευασίας.

    [15] ΚΥΜΑ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΟΥ ΠΥΡΕΤΟΥ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Πρίστινα, 7 Ιουνίου 2001 (20:31 UTC+2)

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ερευνά τα κρούσματα αιμορραγικού πυρετού που εκδηλώθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο και από τα οποία έχασαν τη ζωή τους τρία άτομα τις τελευταίες δυο εβδομάδες.

    Η ασθένεια του αιμορραγικού πυρετού φαίνεται να έχει προσβάλει είκοσι ακόμη άτομα στο Κόσοβο και πρόκειται για τα περισσότερα κρούσματα που έχουν εκδηλωθεί στη περιοχή τη τελευταία δεκαπενταετία.

    Η ασθένεια προκαλεί εσωτερική αιμορραγία και υψηλό πυρετό και συνήθως τρία στα δέκα άτομα που προσβάλλονται από αυτήν πεθαίνουν.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι κανένα εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό για την καταπολέμηση της ασθένειας.

    Η ασθένεια μεταδίδεται με το αίμα και με κατανάλωση κρέατος από μολυσμένο ζώο.

    Τα πρώτα θύματα της νόσου στο Κοσσυφοπέδιο ήταν μια γυναίκα, 60 ετών και η κόρη της και οι υπόλοιποι ασθενείς νοσηλεύονται σε κλινική.

    Αν ο αριθμός των νεκρών ξεπεράσει τους 50 τότε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα επέμβει για να παράσχει ιατρικό εξοπλισμό.

    O.K.

    [16] ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΚΗ 6 ΚΡΟΑΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

    Σεράγεβο, 7 Ιουνίου 2001 (20:30 UTC+2)

    Εξι Κροάτες της Βοσνίας προσήχθησαν σε δίκη για τη δολοφονία του υφυπουργού Εσωτερικών Γιόζο Λέουταρ, ο οποίος σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση το 1999.

    Οι Ιβαν Ανταμπάκ, Ντομινίκ Ιλιάσεβιτς, Ζόραν Μπάσιτς, Ζέλικο Τσόσιτς, Γεντίνκο Μπαϊκούσα και Μάριο Μιλίτσεβιτς κατηγορούνται "για τρομοκρατία και οργανωμένη δολοφονία με σκοπό τη διατάραξη της συνταγματικής τάξης".

    Ο Γιόζο Λέουταρ ήταν υφυπουργός Εσωτερικών και διενεργούσε έρευνα για το οργανωμένο έγκλημα. Στις 8 Μαρτίου του 1999 εξερράγη βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό του και μετά από δύο εβδομάδες υπέκυψε στα τραύματά του.

    Τέσσερις από τους κατηγορούμενους θα παραστούν στη δίκη, ενώ οι Ανταμπάκ και Μιλίτσεβιτς θα δικαστούν ερήμην.

    Ο Ανταμπάκ, αξιωματικός της Βοσνιο-Κροατικής Εθνοφυλακής (HVO), ο οποίος κατηγορείται ότι έδωσε εντολή για τη δολοφονία, συνελήφθη τον περασμένο Σεπτέμβριο από τις αρχές της Κροατίας για εμπορία ναρκωτικών.

    Οι αρχές της Βοσνίας ζήτησαν από τις κροατικές αρχές την έκδοσή του, αλλά το Σύνταγμα της Κροατίας δεν επιτρέπει την έκδοση πολιτών της.

    Ο Μιλίτσεβιτς διαφεύγει της σύλληψης από το Μάρτιο.

    "Δεν πρόκειται για απλή δολοφονία, είναι μία υπόθεση πολιτικής δολοφονίας και τρομοκρατίας που διαπράχθηκε σε βάρος ανώτατου αξιωματούχου", δήλωσε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Βοσνία, Αμερικανός διπλωμάτης Ζακ Κλάιν χαιρετίζοντας την έναρξη της δίκης.

    Η αποστολή του ΟΗΕ στη Βοσνία βοήθησε την τοπική αστυνομία στη διάρκεια των ερευνών.

    [17] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΗΛΙΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουνίου 2001 (20:29 UTC+2)

    Δικογραφία για πρόκληση ρύπανσης σε βάρος του μηχανικού βάρδιας του τουρκικού πλοίου "Μπλίντα" που προκάλεσε τη διαρροή πετρελαιοκηλίδας στον Θερμαϊκό σχημάτισε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης. Ο μηχανικός συνελήφθη και θα οδηγηθεί στο αυτόφωρο.

    Επίσης, επιβλήθηκε πρόστιμο πέντε εκατομμυρίων δραχμών στον πλοίαρχο, το οποίο θα πληρώσει η πλοιοκτήτρια εταιρία. Σημειώνεται ότι η κηλίδα ήταν έκτασης 500 τετραγωνικών μέτρων.

    [18] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΗΡΥΞΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Σόφια, 7 Ιουνίου 2001 (20:27 UTC+2)

    Η Βουλγαρία προειδοποίησε την ΠΓΔΜ να μην προχωρήσει σε κήρυξη κατάτασης πολέμου και επέμεινε ότι δεν πρέπει να υπάρξει στρατιωτική επίλυση της κρίσης.

    "Δεν αναμένουμε να ληφθεί η απόφαση για την κήρυξη κατάστασης πολέμου. Ενα τέτοιο βήμα θα δημιουργούσε συνθήκες εμφυλίου πολέμου στην ΠΓΔΜ", δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ναντέζντα Μιχαϊλοβα, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας.

    "Η κρίση στην ΠΓΔΜ δεν πρέπει να λυθεί με στρατιωτικά μέσα", τόνισε.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδρίασε στη Σόφια για να εξετάσει την κλιμάκωση της κρίσης στην ΠΓΔΜ και τον κίνδυνο εξάπλωσής της στην ευρύτερη περιοχή, αν συνεχιστεί.

    Η κήρυξη κατάστασης πολέμου θα επιβεβαιώσει την αδυναμία της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να αντιμετωπίσει την κρίση με πολιτικά μέσα και θα προκαλέσει επίσης οικονομική κρίση, υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

    Η κ. Μιχαϊλοβα εμφανίστηκε καθησυχαστική τονίζοντας ότι η κατάσταση στην ΠΓΔΜ δεν συνιστά άμεση απειλή για την ασφάλεια στη Βουλγαρία.

    [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΛΩΡΙΔΗ - ΕΞΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 13ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουνίου 2001 (20:27 UTC+2)

    Παρουσία του υφυπουργού Πολιτισμού αρμόδιου για θέματα αθλητισμού, Γιώργου Φλωρίδη και του ΓΓΑ, Νίκου Έξαρχου έγινε χθες στο Ζηρίνειο, η τελετή έναρξης του 13ου πανελλήνιου πρωταθλήματος αθλητών με αναπηρία.

    Υπό τους ήχους της μπάντας της Κηφισιάς, οι αθλητές και οι αθλήτριες παρηλάσανε, αποσπώντας θερμά χειροκροτήματα.

    Ο υφυπουργός Πολιτισμού κύριος Φλωρίδης, ο οποίος κήρυξε και την έναρξη, τόνισε πως οι αγώνες αυτοί αποτελούν τον καλύτερο τρόπο προετοιμασίας εν' όψει της Παραλυμπιάδας του 2004.

    "Ο ελληνικός λαός, υπογράμμισε ο υφυπουργός, αισθάνθηκε περήφανος με τις επιτυχίες σας στο Σίδνεϊ και περιμένει να σας εμψυχώσει και να χαρεί στη νέα σας προσπάθεια προς το 2004".

    Ολοκληρώνοντας είπε πως η Πολιτεία είναι κοντά τους και πως θα βρίσκεται στο πλευρό τους και μετά τους Παραλυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Στην τελετή έναρξης έδωσαν το παρόν ο Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Βάρσος, ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού Αθήνα 2004 κ. Σπανουδάκης, ο διευθυντής αθλημάτων του 2004 κ. Ασημακόπουλος η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής κ. Καριοφύλλη, εκπρόσωποι ομοσπονδιών.

    [20] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

    Αγκυρα, 7 Ιουνίου 2001 (19:49 UTC+2)

    Ο αστυνομικός διευθυντής της Κωνσταντινούπολης Καζίμ Αμπανόζ υπέβαλε την παραίτηση του στον κυβερνήτη της πόλης Ερόλ Τσακίρ, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Σαντετίν Ταντάν, που αποχώρησε από την κυβέρνηση και το κόμμα όταν του ανατέθηκε υποδεέστερη θέση στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

    Ο κ. Αμπανόζ ήταν στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού Εσωτερικών, που είχε υψηλή δημοτικότητα λόγω των ενεργειών του για την πάταξη της διαφθοράς.

    Ο νέος υπουργός Εσωτερικών Ρουστού Καζίμ δήλωσε ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια του προκατόχου του.

    [21] ΑΥΡΙΟ ΔΟΚΙΜΑΖΕΙ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΗΣ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουνίου 2001 (19:45 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία των δύο αγώνων της Εθνικής ομάδας των ανδρών με την Πολωνία για την 5η εβδομάδα του Παγκοσμίου Λιγκ. Οι αγώνες θα γίνουν αύριο Παρασκευή 8/6 (21.00) και το Σάββατο 9/6 (19.30) και θα μεταδοθούν απευθείας από την ΕΤ 1.

    Ο Στέλιος Προσαλίκας θα είναι σε θέση να ανακοινώσει την 12άδα των δύο ματς, μετά τη βραδυνή προπόνηση, προκειμένου να δει πώς θα ανταπεξέλθουν σε αυτή οι δύο κεντρικοί της ομάδας Άκης Χατζηαντωνίου και Σωτήρης Πανταλέων, οι οποίοι ταλαιπωρούνται από ενοχλήσεις στα γόνατα.

    "Η Εθνική ομάδα με την απόδοσή της και τα αποτελέσματα που έχει πετύχει έχει κάνει τον κόσμο να ασχολείται με αυτή. Δεν σημαίνει, όμως, σε καμία περίπτωση ότι ξαφνικά γίναμε υπερομάδα. Πρέπει, ωστόσο, να κερδίσουμε τα παιχνίδια με την Πολωνία, καθώς παίζεται η πρόκριση στο Final 8 της διοργάνωσης και αυτό μας δημιουργεί λίγο άγχος, κάτι που δεν είχαμε στα προηγούμενα ματς", δήλωσε ο ομοσπονδιακός προπονητής Στέλιος Προσαλίκας, ενώ για την προσέλευση του κόσμου στο Αλεξάνδρειο τόνισε: "Το γεγονός ότι οι σύνδεσμοι του Ηρακλή και του ΠΑΟΚ εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, που καλεί τους φιλάθλους στο γήπεδο δείχνει ότι η Εθνική ομάδα ενώνει τον κόσμο. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι η αντιπαλότητα που υπάρχει στο πρωτάθλημα δεν πρέπει να υφίσταται όταν αγωνίζεται το εθνικό μας συγκρότημα. Τα μηνύματα που έχουμε λάβει μέχρι στιγμής είναι ότι το γήπεδο θα γεμίσει και πρέπει να γεμίσει, καθώς περιμένουμε τον κόσμο να μας βοήθησει στην προσπάθειά μας για πρόκριση".

    Ο αρχηγός της Εθνικής, Μάριος Γκιούρδας, δήλωσε: "Η Εθνική ομάδα έχει φτάσει σε σημείο που ο κόσμος απαιτεί νίκες από αυτή. Καλούμε όλους τους φιλάθλους να είναι παρόντες στους δύο αγώνες, γιατί τους χρειαζόμαστε στο πλευρό μας, στη δύσκολη μάχη για την πρόκριση".

    Από την πλευρά της πολωνικής ομάδας, ο προπονητής Ρίτσαρντ Μπόσεκ δήλωσε: "Έως τώρα δεν είχαμε ασχοληθεί σοβαρά με τα παιχνίδια του World League, καθώς μας απασχολούσαν τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Τώρα πλέον πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή, καθώς είμαστε και στα τελικά της διοργάνωσης. Πιστεύω ότι θα γίνουν δύο αγώνες υψηλού επιπέδου".

    Ο αρχηγός της Πολωνίας Αντρέι Στέλμαχ τόνισε: " Προερχόμαστε από δύο κουραστικά παχνίδια στη Βενεζουέλα και ακόμη δεν έχουμε συνέλθει και από το ταξίδι, αλλά θεωρώ ότι έξτρα κίνητρο για μας είναι οι τρεις νίκες της Ελλάδας επί της Ρωσίας. Είμαι βέβαιος ότι ο κόσμος θα ευχαριστηθεί από το θέαμα".

    [22] ΑΓΝΩΣΤΟ ΑΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ - ΜΕΣΙΤΣ

    Βελιγράδι, 7 Ιουνίου 2001 (19:42 UTC+2)

    της Α. Τρτίτσα

    Δε διαψεύστηκε, ούτε επιβεβαιώθηκε από το γραφείο του προέδρου της Κροατίας η πληροφορία ότι ο σύμβουλός του για θέματα εξωτερικής πολιτικής Τόμισλαβ Γιάκιτς μετέβη τη Δευτέρα στο Βελιγράδι, προκειμένου να συμφωνηθούν οι λεπτομέρειες για τη συνάντηση των προέδρων της Γιουγκοσλαβίας και Κροατίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα και Στίπε Μέσιτς, στο περιθώριο της Συνόδου 14 χωρών της κεντρικής Ευρώπης στην ιταλική πόλη Λάγκο ντε Μαντόρε αύριο και μεθαύριο.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα του Βελιγραδίου "Glas Javnosti" o κ. Κοστούνιτσα στο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός είχε αναγγείλει τριμερή συνάντηση Γιουγκοσλαβίας - Κροατίας και Βοσνίας, πρωτοβουλία την οποία στηρίζει και το Ζάγκρεμπ.

    Ωστόσο οι αρχές της Κροατίας θεωρούν ότι η συνάντηση αυτή πρέπει να πραγματοποιηθεί, εφόσον διασφαλιστούν οι όροι, που θα οδηγήσουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα και για αυτό δεν καταβάλουν ιδιαίτερες προσπάθειες για να γίνει η συνάντηση στην Ιταλία.

    [23] ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 7 Ιουνίου 2001 (19:38 UTC+2)

    Δεν έχει ληφθεί καμία μονομερής απόφαση για την αποστολή από την Ελλάδα πρόσθετου πολεμικού υλικού στην ΠΓΔΜ, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Αμυνας, Δημήτρης Αποστολάκης, κατά την τελετή υπογραφής της διακρατικής σύμβασης των διευθύνσεων εξοπλισμών του ναυτικού Ελλάδας και Ολλανδίας για την απόκτηση φρεγάτας τύπου "S".

    Ο κ. Αποστολάκης τόνισε ότι προς στιγμή το πλαίσιο υποστήριξης στην ΠΓΔΜ είναι πολιτικό, ενώ οι όποιες αποφάσεις θα αποφασισθούν συλλογικά από την Ε.Ε. και τους υπουργούς Αμυνας των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, οι οποίοι χθες συμφώνησαν στη Θεσσαλονίκη να υποστηρίξουν τα Σκόπια στην αντιμετώπιση της κρίσης.

    Αναφερόμενος στην ενεργοποίηση χώρων υποδοχής προσφύγων από τη γειτονική χώρα, είπε ότι υπάρχει εν δυνάμει σχέδιο, αλλά προς το παρόν δεν τίθεται τέτοιο θέμα, ενώ σχολίαζοντας την πρόθεση της ΠΓΔΜ να κηρύξει κατάσταση πολέμου ξεκάθαρισε ότι πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα της χώρας, στο οποίο η Ελλάδα δεν παρεμβαίνει.

    Ο υφυπουργός Αμυνας σχολίασε και τη διεξαγωγή της τουρικής ναυτικής άσκησης "Θαλασσόλυκος", λέγοντας ότι ήταν προγραμματισμένη και δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Πρόσθεσε δε, ότι η Ελλάδα έχει δείξει την καλή της θέληση και ότι επιθυμεί την εξομάλυνση των σχέσεων και "εναπόκειται πλέον στην Τουρκία να προχωρήσει στα απαραίτητα βήματα. Εμείς κάναμε τα βλήματά μας και ελπίζουμε το μήνυμα αυτό να ληφθεί και από την Τουρκία, ώστε να ζήσουμε ειρηνικά σε όλη την περιοχή". Για το μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ τόνισε ότι ισχύει και αποτελεί βάση όλων των συζητήσεων που γίνονται.

    Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

    Η νέα φρεγάτα "Μπουμπουλίνα" που απέκτησε με την υπογραφή της σύμβασης, ύψους 14, 6 δισεκατομμυρίων δραχμών, το ελληνικό πολεμικό ναυτικό από την Ολλανδία, θα προστεθεί στις έξι ομοιότυπες υπάρχουσες φραγάτες και θα παραδοθεί το Δεκέμβριο αυτού του έτους.

    Η φρεγάτα "Μπουμπουλίνα" ναυπηγήθηκε και παραδόθηκε στο ολλανδικό ναυτικό το 1983, αλλά έχει υποστεί αναβάθμιση και είναι εξοπλισμένη με σύγχρονα συστήματα, με δυνατότητα διεξαγωγής επιχειρήσεων σε εχθρικό περιβάλλον πολλαπλών απειλών.

    Η σύμβαση προβλέπει μεταξύ άλλων την πλήρη κάλυψη όλων των απαιτήσεων σε εκπαίδευση του πληρώματος, οι οποίες θα ολοκληρωθούν πριν την παραλαβή της φρεγάτας, ενώ προσφέρεται και ένας αεροστρόβιλος, τύπου ΤΥΝΕ.

    Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος, Γ. Θεοδωρουλάκης και ο πρέσβυς της Ολλανδίας, Πολ Μπρούερ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 7 June 2001 - 18:13:48 UTC