Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-06-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΟΙΞΑΝ ΠΥΡ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ
  • [02] ΠΛΗΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ FYROM ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ
  • [03] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΓΕΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [04] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: "ΘΑ ΗΓΗΘΩ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2004"
  • [05] ΝΕΥΡΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΤΟ 15% ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ
  • [06] ΜΠΟΣΚΟΦΣΚΙ: "ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΗΡΥΞΟΥΜΕ
  • [07] ΜΠΛΟΚΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ
  • [08] ΝΕΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΝΕΠΑΛ
  • [09] ΕΚΤΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΟΣ Ο ΤΑΝΤΑΝ
  • [10] ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Κ.
  • [11] ΝΕΚΡΟΣ 71ΧΡΟΝΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ
  • [12] ΕΠΑΦΕΣ ΒΕΡΕΛΗ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ
  • [13] Ο ΣΟΛΑΝΑ ΥΠΕΡ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [14] ΟΜΗΡΟΙ ΣΤΗΝ ΤΑΪΒΑΝ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑΥΤΙΚΟΙ
  • [15] ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ALPHA DIGITAL SYNTHESIS
  • [16] ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΗΠΡΩΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΘΡΩΝ ΤΟΥ Ν/Σ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ
  • [17] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΒΟΥΛΗΣ: ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ,
  • [18] ΜΠΟΥΤΣΚΟΦΣΚΙ: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
  • [19] Η ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [20] VMRO - DPMNE: ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΙΩΞΗ ΤΩΝ
  • [21] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΖΗΤΗΣΕ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΑΛΛΑΓΗ
  • [22] ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΔΙΚΑΙΩΣΕ ΤΟΝ Σ. ΚΟΚΚΑΛΗ
  • [23] ΑΝΑΒΟΥΝ ΤΑ... ΠΝΕΥΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΑΣ ΑΡΗ
  • [24] ΑΓΝΟΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΟΥΣΙΩΝ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΣΕ ΚΛΙΝΙΚΕΣ

  • [01] ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΟΙΞΑΝ ΠΥΡ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ

    Σκόπια, 6 Ιουνίου 2001 (20:35 UTC+2)

    Αγνωστοι που επέβαιναν σε όχημα, το οποίο έφερε βουλγαρικές πινακίδες άνοιξαν πυρ κατά του γραφείου του πρόεδρου της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι σήμερα το απόγευμα κατά τη διάρκεια συνάντησης του με τον ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

    Από την επίθεση προκλήθηκε πανικός και δεν υπήρξαν θύματα ενώ η αστυνομία αναζητά τους δράστες ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

    [02] ΠΛΗΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ FYROM ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Ιουνίου 2001 (14:13 UTC+2)

    Την πλήρη υποστήριξη στην κυβέρνηση Συνασπισμού της FYROM εξέφρασαν οι υπουργοί Αμυνας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην άτυπη σύνοδό τους που έγινε στη Θεσσαλονίκη.

    Καταδίκασαν τις τρομοκρατικές ενέργειες των εξτρεμιστικών στοιχείων ενώ τόνισαν την ανάγκη να βρεθούν αποτελεσματικότεροι τρόποι προώθησης της πολιτικής ασφάλειας, στη Βαλκανική.

    Παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα της άτυπης συνάντησης ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος είπε ότι οι υπουργοί εκφράζουν τη λύπη τους για τα χθεσινά επεισόδια στη FYROM, που στοίχισαν τη ζωή ανθρώπων, εγγυώνται την πολιτική υποστήριξη στην κυβέρνηση των Σκοπίων, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι σε βάθος χρόνου θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

    Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της FYROM επανέλαβε την έκκληση του υπουργού Βλάντο Μπουκόφσκι, προς το ΝΑΤΟ, την KFOR και τη διεθνή κοινότητα να ενεργοποιηθούν όλες εκείνες οι μέθοδοι προκειμένου να απομακρυνθούν από τη χώρα τους οι τρομοκράτες.

    Ο υπουργός Αμυνας της Βουλγαρίας, δήλωσε την πλήρη υποστήριξη της χώρας του στις εκκλήσεις της FYROM.

    Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλτ Ραμσφελτ, είπε πως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ συνεισφέρουν για την αντιμετώπιση των κρίσεων στη Βαλκανική και παρέχουν στήριξη και στη FYROM. Σε ερώτηση για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την ένταξη βαλκανικών χωρών, ο Αμερικανός υπουργός είπε ότι οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της διεύρυνσης και της πολιτικής των ανοιχτών θυρών.

    Στα συμπεράσματα της άτυπης συνόδου των υπουργών Αμυνας υπογραμμίζεται μεταξύ των άλλων:

    Οι υπουργοί Αμυνας ανέλυσαν τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή, επανέλαβαν τη σημασία του απαραβίαστου των υπαρχόντων συνόρων, του σεβασμού των δημοκρατικών διαδικασιών, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων παράλληλα με την προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης όλων των χωρών της περιοχής.

    Επίσης υπογράμμισαν την ικανοποίησή τους για την υποστήριξη που παρέχει η Διεθνής Κοινότητα και τα συναφή μέτρα που λαμβάνουν ο ΟΗΕ, η Ε.Ε., το ΝΑΤΟ και ο ΟΑΣΕ για την αντιμετώπιση της πρόσφατης κρίσης.

    Τόνισαν την ανάγκη ανεύρεσης πιο αποτελεσματικών τρόπων συντονισμού πρωτοβουλιών περιφερειακής ασφάλειας. Επανέλαβαν την πλήρη στήριξή τους προς την κυβέρνηση Συνασπισμού όλων των κομμάτων στην ΠΓΔΜ και καταδίκασαν τις συνεχόμενες τρομοκρατικές ενέργειες εξτρεμιστικών στοιχείων που κλήθηκαν να παύσουν τη δράση τους. Οποιαδήποτε απάντηση στις εξτρεμιστικές προκλήσεις οφείλει να είναι ανάλογη και να αποφευχθούν απώλειες στους πολίτες. Τονίσθηκε η ανάγκη ενίσχυσης του διαλόγου για τις διεθνωτικές σχέσεις στο πλαίσιο του Κοινοβουλίου και των συναντήσεων αρχηγών κομμάτων με στόχο την υλοποίηση άμεσων μεταρρυθμίσεων ιδίως σε θέματα δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

    Εξέφρασαν την εκτίμησή τους για την προθυμία των αρχών της ΟΔΓ να επιλύσουν ειρηνικά μέσω διαπραγματεύσεων το ζήτημα της Ν. Σερβίας. Εξέφρασαν τη στήριξή τους στις προσπάθειες που ανέλαβαν στο Κοσυφοπέδιο η UNMIK και η KFOR. Επίσης επανέλαβαν τις θέσεις τους για την αναγκαιότητα πλήρους εφαρμογής του ψηφίσματος 1244/99 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Υπογράμμισαν τη σημασία του Συμφώνου Σταθερότητας το οποίο παραμένει με τις ευέλικτες δομές του και την πολιτική του έκφραση ιδανικό για την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας σε συγκεκριμένους στρατηγικούς τομείς όπως κοινωνία των πολιτών, εκδημοκρατισμός, ασφάλεια και οικονομική ανασυγκρότηση και επανέλαβαν την ανάγκη επιτάχυνσης του ρυθμού αυτών των προγραμμάτων.

    Χαιρέτισαν τις δημοκρατικές αλλαγές στην ΟΔΓ και συζήτησαν τα κριτήρια και τα βήματα που απαιτούνται για την ενδεχόμενη εισδοχή της ΟΔΓ στη SEDM. Ενημερώθηκαν για την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Πολυεθνικής Ταξιαρχίας και αντάλλαξαν απόψεις για την πιθανή ανάπτυξή της συμφώνως προς τα κριτήρια που ορίζει η Συμφωνία για την Πολυεθνική Ειδική Δύναμη της Ν.Α. Ευρώπης που υπεγράφη στα Σκόπια στις 26 Οκτωβρίου 1998.

    Τέλος οι υπουργοί Αμυνας εξέφρασαν την εκτίμησή τους για τη δωρεά της Νορβηγίας στην Ταξιαρχία για την προμήθεια τηλεπικοινωνιακών μέσων και χαιρέτισαν την πρόθεση των ΗΠΑ για τη συνδρομή τους με μία αντίστοιχη συνεισφορά.

    Στην άτυπη Σύνοδο συμμετείχαν οι υπουργοί Αμυνας των χωρών: Ελλάδας, Ακης Τσοχατζόπουλος, Αλβανίας, Ισμαήλ Λέσι, Βουλγαρίας, Μπόικο Νόεφ, Κροατίας Γιόσο Ράντος, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, Ρουμανίας, Μίρτσεα Πάσκου, Τουρκίας, Σαμπαχατίν Τσακμάκογλου και των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, καθώς και εκπρόσωποι των υπουργών Αμυνας της Ιταλίας, Βιτσέντσο Καμπορίνι και της Σλοβενίας, Μιλαν Γιάσμπεκ.

    [03] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΓΕΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 6 Ιουνίου 2001 (10:15 UTC+2)

    Τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στα Βαλκάνια αναγνώρισε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελτ, με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί με τον Ελληνα ομόλογό του, Ακη Τσοχατζόπουλο.

    Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον ηγετικό αυτό ρόλο της Ελλάδας και τη συμβολή της στις προσπάθειες για ειρήνευση στα Βαλκάνια, όπως επίσης και για την προσέγγιση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

    Η συνάντηση των δύο υπουργών κράτησε 50 λεπτά και ο κ. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι επιβεβαίωσε το άριστο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και ότι οι δύο χώρες στηρίζουν τις προσπάθειες για την ασφάλεια, τη συνεργασία και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.

    Ο Ελληνας υπουργός έθεσε το θέμα της ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας για την οποία είπε ότι δεν μπορεί να καθυστερεί για οποιονδήποτε λόγο και πρέπει να προχωρήσει η υλοποίησή της, σε συνεργασία πάντα με το ΝΑΤΟ και τις υποδομές του.

    Εθεσε επίσης το Κυπριακό, εκφράζοντας την ευχή να βρεθεί οριστική λύση και να επανέλθει στο τραπέζι του διαλόγου ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς. Επισήμανε ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. θα δώσει νέα ώθηση στο ζήτημα της επίλυσης του Κυπριακού και στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του κλίματος γενικότερα στην περιοχή.

    Οι δύο υπουργοί συζήτησαν την τελική διαμόρφωση μιας διμερούς συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ, σχετικά με το νομικό καθεστώς που διέπει τα στρατιωτικά και πολιτικά στελέχη των ΗΠΑ που κινούνται και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, είτε εντός του νατοϊκού στρατηγείου στη Λάρισα είτε εκτός. Η συμφωνία αυτή θα ισχύει παράλληλα με τη συμφωνία για το ΝΑΤΟ.

    Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση γιατί ύστερα από δύο χρόνια προετοιμασίας φτάσαμε στην ολοκλήρωση της συγκεκριμένης συμφωνίας.

    Στη διάρκεια της συνάντησης θίχτηκαν ζητήματα όπως η δημιουργία του ευρωπαϊκού στρατού, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις περικοπές που σχεδιάζει η κυβέρνηση Μπους σε ότι αφορά τις στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται εκτός αμερικανικού εδάφους, ο κ. Ραμσφελτ, είπε ότι η επίσκεψή του στο Κοσσυφοπέδιο επιβεβαίωσε την εκτίμηση ότι τόσο η SFOR όσο και η KFOR στο Κοσσυφοπέδιο, προσφέρουν σημαντικό έργο και η παρουσία τους είναι σημαντική. Παρατήρησε όμως πως όλες οι χώρες που προσφέρουν δυνάμεις εδάφους ελπίζουν πως σε μια προοπτική χρόνου οι εν λόγω χώρες θα βρουν τις δικές τους δομές για μια σταθερή και ειρηνική πορεία

    Σε ερώτηση για τον κίνδυνο αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια, ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι η πολιτική που ακολουθείται από τη διεθνή κοινότητα στηρίζεται στο ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ, που προβλέπει λύσεις χωρίς καμία αλλαγή των συνόρων.

    [04] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: "ΘΑ ΗΓΗΘΩ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2004"

    Αθήνα, 6 Ιουνίου 2001 (07:49 UTC+2)

    «Θα ηγηθώ του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2004 και μετά θ' ανοίξω εγώ τη συζήτηση για τη διαδοχή» τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη του στη ΝΕΤ, προσθέτοντας: «Δεν είναι εξουσιομανής, δεν είναι στις προθέσεις μου και νομίζω δεν αρμόζει να είμαι αιωνίως παρών».

    Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι υπήρξαν μη επιτυχημένοι χειρισμοί, τονίζοντας ότι «Βρισκόμαστε σε μεταβατική περίοδο». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στη θετική πορεία της οικονομίας, κατηγορώντας τη ΝΔ για σκόπιμη μεμψιμοιρία, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στη λειτουργία του ΧΑΑ, στο ζήτημα που έχει προκύψει με το ασφαλιστικό, ενώ για το θέμα των ταυτοτήτων, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «έχει κλείσει», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης του με τον Αρχιεπίσκοπο, για άλλα θέματα. «Ο κ. Σημίτης επιχείρησε και πάλι να παραπλανήσει συνειδητά τον ελληνικό λαό, καταφεύγοντας στην παρελθοντολογία και την οξύτητα» τόνισε σε ανακοίνωση του, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Θ. Ρουσόπουλος.

    [05] ΝΕΥΡΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΤΟ 15% ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 6 Ιουνίου 2001 (11:03 UTC+2)

    Nευροψυχιατρική διαταραχή θα παρουσιάσει κάποια στιγμή ποσοστό 15% του γενικού πληθυσμού ενώ σοβαρές καταστάσεις, όπως η σχιζοφρένεια, είναι πολύ σπάνιες, περίπου 1%. Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες στη μελέτη του ανθρώπινου εγκεφάλου και της συμπεριφοράς είναι εντυπωσιακή. Σήμερα για πρώτη φορά οι επιστήμονες είναι σε θέση να απεικονίσουν τις διάφορες νοητικές λειτουργίες χάρη στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον τομέα της νευροαπεικόνισης, με τη μαγνητοεγκεφαλογραφία και τη συνεστιακή μικροσκοπία, που μπορεί να απεικονίσει τρισδιάστατα τα νευρικά κύτταρα στις διάφορες στοιβάδες..

    Η πρόοδος αυτή έδωσε τη δυνατότητα στους επιστήμονες να μπορούν να προσεγγίσουν και να ερμηνεύσουν καλύτερα την ανθρώπινη συμπεριφορά και κυρίως να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τις νευρολογικές και ψυχικές διαταραχές, όπως η σχιζοφρένεια, η μανιοκατάθλιψη, η μυασθένεια, η νόσος Parkinson και η νόσος Alzheimer.

    Τις παραπάνω επισημάνσεις έκαναν σε σημερινή συνέντευξη τύπου οι καθηγητές νευρολογίας Φώτης Φωτίου και ψυχιατρικής Γεώργιος Καπρίνης και ο αναπληρωτής καθηγητής νευρολογίας Γεώργιος Μεντενόπουλος με την ευκαιρία του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχοφυσιολογίας που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη (ξενοδοχείο "Μακεδονία Πάλας") από 7-10 Ιουνίου.

    Ο κ. Φωτίου, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, τόνισε ότι σήμερα για πρώτη φορά είμαστε σε θέση να απεικονίζουμε τις διάφορες νοητικές λειτουργίες, και αυτό χάρη στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον τομέα της νευροαπεικόνισης, με τη μαγνητοεγκεφαλογραφία και τη συνεστιακή μικροσκοπία, που μπορεί να απεικονίσει τρισδιάστατα τα νευρικά κύτταρα στις διάφορες στοιβάδες.

    Ακόμη τόνισε τη δυνατότητα που έχουν πλέον οι επιστήμονες να γνωρίζουν σε σημαντικό βαθμό με ακρίβεια τη δομή των διαμεσολαβητικών υποδοχέων της επιφάνειας των νευρώνων καθώς και τη συμμετοχή τους σε συγκεκριμένες λειτουργίες. "Η γνώση αυτή" , είπε, "είναι σημαντική για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη αποτελεσματικότερων φαρμάκων, που στο μέλλον θα βοηθήσουν στην καλύτερη θεραπεία πολλών νόσων. Τα αποτελέσματα της προόδου αυτής μόλις αρχίζουν να είναι ορατά, καθώς ήδη αρχίζουμε να διαθέτουμε φάρμακα που δεν επιδρούν παντού αλλά μόνο εκεί που υπάρχει δυσλειτουργία του εγκεφάλου με σημαντική εκλεκτικότητα".

    Οι ομιλητές αναφέρθηκαν και σε επιδημιολογικά στοιχεία, από τα οποία προκύπτει ότι περίπου ως και το 15% του γενικού πληθυσμού θα παρουσιάσει τελικά κάποια νευροψυχιατρική διαταραχή, αν και οι σοβαρές καταστάσεις, όπως η σχιζοφρένεια, είναι πολύ σπάνιες, περίπου 1%. Επίσης αναφέρθηκαν και στις προόδους που έχει κάνει η γενετική και η μοριακή βιολογία, καθώς έχουν εντοπιστεί γονίδια που φαίνεται να σχετίζονται με την νόσο Parkinson και τη νόσο Alzheimer αλλά και άλλες σημαντικές διαταραχές.

    Οι ομιλητές κατέληξαν λέγοντας ότι ζούμε σε μια εποχή σημαντικών και εντυπωσιακών ανακαλύψεων με ιλιγγιώδη ανάπτυξη της επιστημονικής γνώσης, που θα φέρει μεγάλες και ίσως απρόβλεπτες αλλαγές στον γενικότερο τρόπο που αντιμετωπίζουμε τον κόσμο γύρω μας, και βεβαίως στην ιατρική και ειδικότερα στη νευρολογία και την ψυχιατρική, οι οποίες περισσότερο από κάθε άλλη ιατρική ειδικότητα ασχολούνται με το σημαντικότερο και περιπλοκότερο ίσως χαρακτηριστικό του ανθρώπου, τη συμπεριφορά και τις διαταραχές της.

    [06] ΜΠΟΣΚΟΦΣΚΙ: "ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΗΡΥΞΟΥΜΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΛΕΜΟΥ"

    Σκόπια, 6 Ιουνίου 2001 (21:07 UTC+2)

    Η ΠΓΔΜ είναι αντιμέτωπη με την πιο βάναυση μορφή τρομοκρατίας και στις δύσκολες αυτές στιγμές πρέπει να θέσουμε τέλος στις διαφωνίες και τις αλληλοκατηγορίες, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Λιούμπε Μπόσκοφσκι.

    Σε δηλώσεις του πριν τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για το θάνατο των στρατιωτών που δέχθηκαν επίθεση από Αλβανούς αντάρτες στο Τέτοβο.

    "Η πιο βίαιη τρομοκρατική επίθεση σημειώθηκε χθες το βράδυ στο Τέτοβο, εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας που μετέφεραν τρόφιμα για τους στρατιώτες και τους αστυνομικούς κοντά στο χωριό Γκάιρε. Κατά την επίθεση έχασαν τη ζωή τους όχι μόνο οι άνθρωποι που μετέφεραν τις προμήθειες, αλλά και οι άνθρωποι που έσπευσαν στην περιοχή με ασθενοφόρο για να σώσουν τους τραυματίες. Η ένεδρα αυτή πρέπει να εκληφθεί ως μήνυμα", τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ.

    "Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους τρομοκράτες να μας εξαναγκάσουν να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πρέπει με όλες μας τις δυνάμεις να εξαλείψουμε την τρομοκρατία στην περιοχή", υπογράμμισε.

    "Είμαστε υποχρεωμένοι να εξαλείψουμε την τρομοκρατία, η οποία δεν γνωρίζει άλλη γλώσσα. Θα κάνουμε τα πάντα για να φέρουμε σε πέρας αυτή την ιερή αποστολή και ως υπουργός Εσωτερικών θα κάνω ό,τι μπορώ για να επληρώσω το έργο, το οποίο μου ανατέθηκε", δήλωσε.

    Οσον αφορά την κατάσταση στη χώρα, ο κ. Μπόσκοφσκι τόνισε ότι "οι τρομοκράτες δεν σταματούν τις βιαιότητες". "Είναι γεγονός ότι προκαλούν, αλλά είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε", είπε.

    Ερωτηθείς αν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξετάζουν σοβαρά το θέμα της κήρυξης κατάστασης πολέμου στη χώρα, απάντησε: "Η μαφία, οι εγκληματικές ομάδες θα ηττηθούν χωρίς κατάσταση πολέμου".

    Είπε ακόμη ότι οι Αλβανοί αντάρτες εισέρχονται στην ΠΓΔΜ από το Κοσσυφοπέδιο και ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα επιχειρούν όπου παρατηρούνται κινήσεις των εξτρεμιστών, έως ότου τους διαλύσουν.

    Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να ζητηθεί από την KFOR και τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να αναλάβουν δράση για τον έλεγχο των συνόρων, ο κ. Μπόσκοφσκι δήλωσε ότι ενημερώνει την ειρηνευτική δύναμη για την κατάσταση.

    "Θεωρώ ότι είμαι πολιτικός που μιλά ανοιχτά. Τους λέω ότι οι ελβετικές και οι γερμανικές αρχές είναι υπεύθυνες. Τα οικονομικά μέσα προέρχονται από τις χώρες αυτές. Ζήτησα από την Interpol να εκδώσει ένταλμα σύλληψης των Αλία Αχμέτι, Μιλιάιμ Φεϊζίου και των άλλων εγκληματιών που χρηματοδοτούν τους τρομοκράτες και τις εξτρεμιστικές ομάδες και να τους οδηγήσει στην ΠΓΔΜ για να δικαστούν", κατέληξε.

    [07] ΜΠΛΟΚΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ

    Σκόπια, 6 Ιουνίου 2001 (21:03 UTC+2)

    Το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι οι δράστες της επίθεσης κατά του γραφείου του πρόεδρου της χώρας Μπόρις Τράικοφσκι επέβαιναν σε ένα Opel Corsa και πρόσθεσε ότι οι αρχές έχουν τον αριθμό των πινακίδων του οχήματος.

    Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι όλη η πόλη έχει αποκλειστεί και πολύ σύντομα θα συλληφθούν οι δράστες, οι οποίοι πυροβόλησαν επίσης και το δικαστήριο των Σκοπίων.

    [08] ΝΕΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΝΕΠΑΛ

    Κατμαντού, 6 Ιουνίου 2001 (20:59 UTC+2)

    Οι αρχές του Νεπάλ επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας σήμερα το βράδυ μετά τα νέα επεισόδια, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό δέκα άλλων κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης στο Κατμαντού από πυρά αστυνομικών.

    Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών χαρακτήρισε μεμονωμένο το επεισόδιο και δήλωσε ότι οι αστυνομικοί υποχρεώθηκαν να ανοίξουν πυρ εναντίον κάποιων ατόμων που παραβίασαν την απόφαση για απαγόρευση της κυκλοφορίας.

    Ο κρατικός ραδιοσταθμός μετέδωσε ότι η κατάσταση της υγείας της γυναίκας και της αδελφής του βασιλιά Γκιανέντρα, που είχαν τραυματιστεί στο μακελειό της περασμένης Παρασκευής, βελτιώνεται σταδιακά. Οι δύο γυναίκες είναι μεταξύ των τεσσάρων επιζώντων του μακελειού στα ανάκτορα, κατά το οποίο σκοτώθηκαν ο βασιλιάς Μπιρέντρα, η βασίλισσα Αϊσάρια και άλλα μέλη της οικογένειας.

    Ο νέος βασιλιάς Γκιανέντρα διέταξε την διενέργεια ανακρίσεων και υποσχέθηκε ότι απαντήσεις θα δοθούν μέσα σε τρεις ημέρες. Οι κάτοικοι αρνούνται να πιστέψουν την αρχική επίσημη εξήγηση ότι ο πρίγκιπας διάδοχος Ντιπέντρα σκότωσε τους γονείς του και αυτοπυροβολήθηκε εξαιτίας διαφωνιών για την επιλογή της νύφης.

    [09] ΕΚΤΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΟΣ Ο ΤΑΝΤΑΝ

    Αγκυρα, 6 Ιουνίου 2001 (20:52 UTC+2)

    Ο Σαντετίν Ταντάν αρνήθηκε τη νέα θέση του υπουργού Επικρατείας αρμόδιου για τα τελωνεία που του δόθηκε χθες και ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την τουρκική κυβέρνηση και το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας (ΑΝΑΡ).

    Ο Ταντάν, αγωνιστής κατά της διαφθοράς στη χώρα αντικαταστάθηκε χθες εξαιτίας διαμάχης του με τον Μεσούτ Γιλμάζ και το υπουργείο Εσωτερικών που κρατούσε ανέλαβε ο Ρουστού Καζίμ Γιουτζέλεν, ο οποίος ανήκει επίσης στο ΑΝΑΡ.

    Ο τέως υπουργός ανακοίνωσε ότι η τοποθέτησή του στη νέα θέση ήταν η αιτία της αποχώρησής του και τόνισε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την καταπολέμηση της διαφθοράς ακόμη και εκτός κυβέρνησης.

    O.K.

    [10] ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ

    Αθήνα, 6 Ιουνίου 2001 (20:33 UTC+2)

    Το πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ και τις δράσεις που αναφέρονται στον χωροταξικό σχεδιασμό και στην αειφόρο ανάπτυξη, παρουσίασε σήμερα ο υπουργός, Κώστας Λαλιώτης.

    Ο κ. Λαλιώτης τόνισε ότι ολοκληρώθηκε το στρατηγικό χωροταξικό σχέδιο για την αειφόρο ανάπτυξη και ισόρροπη ανάπτυξη της Ελλάδας. Το σχέδιο αυτό περιγράφει και τεκμηριώνει ορισμένες γενικές κατευθύνσεις που αναφέρονται στα γεωπολιτικά και γεωοικονομικά δεδομένα και πλεονεκτήματα της Ελλάδας, στα δίκτυα, τις υποδομές, τα έργα και τα προγράμματα για την ανάπτυξη της χώρας, για την ισότητα την κοινωνική, για την περιφερειακή συνοχή, για την ισότητα των προσβάσεων, για τη χωρική συνοχή.

    Επίσης, αναφέρεται στην αναβάθμιση των δύο μητροπολιτικών κέντρων, την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, στην διαφοροποίηση, στην ανάπτυξη με συνδυασμένες πολιτικές και δράσεις σε κρίσιμες περιοχές του εθνικού χώρου, τις ορεινές, τις παράκτιες και τις νησιώτικες και βεβαίως την καταγραφή, οριοθέτηση και προστασία των φυσικών οικολογικών αποθεμάτων σε συνδυασμό με την προστασία και τη διαχείριση της φυσικής πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

    Βάσει του Ν.2742/99 που αναφέρεται στο χωροταξικό σχεδιασμό και την αειφόρο ανάπτυξη, προβλέπεται η συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού, έχει ήδη συγκροτηθεί και πρέπει σύμφωνα με το νόμο να γνωμοδοτήσει (αύριο θα δοθεί η σύνθεσή του). Δεύτερον, θα εγκριθεί από την αρμόδια Κυβερνητική Επιτροπή. Και τρίτον, θα ψηφιστεί στο Κοινοβούλιο.

    Δεύτερον, έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και έχει καταρτιστεί σύμφωνα με τις μελέτες ο περιφερειακός χωροταξικός σχεδιασμός για τις 12 περιφέρειες, δηλαδή για κάθε περιφέρεια υπάρχει ειδικό χωροταξικό σχέδιο σε συνδυασμό με την αειφόρο ανάπτυξη της κάθε περιφέρειας.

    Για τη μητροπολιτική περιοχή της Αττικής και της Θεσσαλονίκης υπάρχουν ειδικά στρατηγικά σχέδια που αναφέρονται στο χωροταξικό σχεδιασμό και την αειφόρο ανάπτυξη της μητροπολιτικής περιοχής της Αττικής και της μητροπολιτικής περιοχής της Θεσσαλονίκης. Ηδη έχει παρουσιαστεί το σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη, ενώ αναμένεται μέχρι τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους να παρουσιαστεί και αυτό της Αθήνας. Τα χωροταξικά σχέδια των 12 περιφερειών θα θεσμοθετηθούν μέσα στο 2001.

    "Ενώ το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο θα κυρωθεί στη Βουλή, αφού γνωματεύσει το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας και Αειφόρου Ανάπτυξης σε συνδυασμό με την εντατική λειτουργία του διακυβερνητικού οργάνου που προβλέπει πάλι ο Ν.2742, τα 12 περιφερειακά έχουν συζητηθεί ήδη", τόνισε ο κ. Λαλιώτης, "στα Περιφερειακά και στα Νομαρχιακά Συμβούλια, θα γίνει ένας νέος γύρος συζήτησης και θα θεσμοθετηθούν και η θεσμοθέτηση απαιτεί του Υπουργού Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων και αν χρειάζεται των συναρμόδιων υπουργών. Αυτό θα γίνει μέσα στο 2001 και το πρώτο και το δεύτερο".

    Επιπλέον, έχουν ολοκληρωθεί για τις 13 περιφέρειες οι μελέτες που είχαν ως τίτλο: "Χωρικές επιπτώσεις των έργων, των προγραμμάτων, των δράσεων και των πολιτικών του Β' ΚΠΣ στην Ελλάδα". Αυτές οι μελέτες έπαιξαν σημαντικό ρόλο για την διαμόρφωση και των περιφερειακών σχεδίων, έπαιξαν σημαντικό ρόλο και για την διαμόρφωση των προτεραιοτήτων του Εθνικού Σχεδίου για την Χωροταξία και την Αειφόρο Ανάπτυξη και κυρίως έπαιξαν σημαντικό ρόλο για να καθοριστούν οι προτεραιότητες και οι επιλογές και οι ιεραρχήσεις έργων, προγραμμάτων, δράσεων και πόρων για το Γ' ΚΠΣ.

    Τέταρτον, είναι υπό διαμόρφωση οι εθνικές οδηγίες χωροταξικού σχεδιασμού για κρίσιμες περιοχές αστικές, ορεινές, παράκτιες και νησιώτικες και για κρίσιμες δραστηριότητες τομεακές, όπως είναι ο τουρισμός, οι υδατοκαλλιέργειες, σωφρονιστικά καταστήματα, παραθεριστικές κατοικίες, οικοδομικοί συνεταιρισμοί.

    "Είναι γνωστό ότι έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης -ναι για τις φυλακές το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποφανθεί ότι χρειάζεται χωροταξικός σχεδιασμός- 18 έρευνες-μελέτες που αφορούν το χωροταξικό σχεδιασμό των κρίσιμων περιοχών και κρίσιμων τομέων", ανέφερε ο υπουργός.

    Με βάση αυτές τις μελέτες - σημείωσε - μπορούν να καταρτιστούν και να εκπονηθούν και να θεσπιστούν οι λεγόμενες εθνικές οδηγίες για κρίσιμα θέματα. Για τις παράκτιες ζώνες, για τις ειδικές τουριστικές υποδομές (χιονοδρομικά κέντρα, συνεδριακά κέντρα ιαματικός τουρισμός, υποδομές γκολφ), για τις υδατοκαλλιέργειες, για τις αστικές περιοχές, για τις ορεινές περιοχές. Ηδη η οδηγία για τον παράκτιο και νησιώτικο χώρο έχει καταρτιστεί και είναι στη διαδικασία των υπογραφών.

    Οι οδηγίες είναι χωροταξικά πλαίσια για τις παράκτιες ζώνες, συμπεριλαμβάνουν γενικές κατευθύνσεις και γενικές οδηγίες και γενικούς κανόνες, δεν εξειδικεύουν στο χώρο συγκεκριμένα. Αυτό γίνεται με τις ειδικές χωροταξικές μελέτες και με τις ζώνες οικιστικού ελέγχου. Από την περίοδο του 1337 έχουν ανατεθεί ορισμένες ειδικές χωροταξικές μελέτες και ορισμένες ΖΟΕ. Και επίσης και από την περίοδο του 1992 στα πλαίσια του ΕNVΙRENG είχαν ανατεθεί ειδικές χωροταξικές μελέτες για κρίσιμες περιοχές.

    Σημειώνεται ότι οι 11 ειδικές χωροταξικές μελέτες που έχουν ανατεθεί στα πλαίσια του ΕNVΙRENG αφορούν 25 νησιά και 2 παράκτιες περιοχές της Χαλκιδικής και του Κορινθιακού Κόλπου και ως προς την ακτογραμμή και παράκτια ζώνη της Πελοποννήσου και ως προς την παράκτια ζώνη της Στερεάς Ελλάδας και της Δυτικής Ελλάδας, αυτές καλύπτουν, οι 11 ειδικές χωροταξικές μελέτες το 16% της έκτασης της χώρας μαζί μ' αυτές που έχουν ανατεθεί και μετά από το ΥΠΕΧΩΔΕ, μετά το '95 ως προς τον προσδιορισμό των χρήσεων γης.

    Ετσι με τις 124 Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου από τις οποίες οι 88 έχουν θεσμοθετηθεί και 36 πρόκειται να θεσμοθετηθούν μέσα στο 2001-2002 εξειδικεύοντας τις προηγούμενες 24 ειδικές χωροταξικές μελέτες θα καλυφθεί ως προς τις οριοθετημένες χρήσεις γης, ως προς τα όρια κατάτμησης, ως προς τους συντελεστές, ως προς τις οριοθετημένες περιοχές οικισμού, πρώτης κατοικίας, δεύτερης κατοικίας και ζώνες παραγωγικές, καλλιεργούμενες ή βιομηχανικές, το 24% του Εθνικού Χώρου.

    Ο υπουργός έκανε λόγο και για το Παρατηρητήριο της Χωροταξίας, το εθνικό πληροφοριακό σύστημα που παρακολουθεί και αξιολογεί κάθε αλλαγή δεδομένων που αναφέρονται στις χωρικές εξελίξεις.

    Η όγδοη δράση και πρωτοβουλία είναι το Εθνικό Κτηματολόγιο.Τα Προγράμματα Κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου συνεχίζονται και για την περίοδο 2000-2006 που θα καλύπτουν 3.500 Δήμους, που η έκτασή τους καλύπτει το 55% της χώρας και αφορούν το 61%, τα 20 εκατομμύρια εμπράγματα δικαιώματα συνολικά των Ελλήνων.

    Τέλος, αναφέρθηκε και στο Πρόγραμμα "NATURA 2000", που σημαίνει καταγραφή και οριοθέτηση των κρίσιμων και προστατευόμενων οικοσυστημάτων και των υπό προστασία περιοχών και Οικοτόπων με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

    [11] ΝΕΚΡΟΣ 71ΧΡΟΝΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ

    Κατερίνη, 6 Ιουνίου 2001 (20:28 UTC+2)

    Νεκρός βρέθηκε 71χρονος αγρότης στην Πιερία, ο οποίος εγκλωβίστηκε στη φρέζα του τρακτέρ του, στην προσπάθειά του να ελέγξει ένα πρόβλημα.

    Πρόκειται για τον Γιάννη Κουλκουριώτη, ο οποίος βρέθηκε σε αγροτική περιοχή της Περίστασης Πιερίας και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

    Παγιδευμένος στη φρέζα του μηχανήματος σύρθηκε για περίπου 50 μέτρα, ενώ το μηχάνημα βρισκόταν σε κίνηση. Οι ανακριτικές αρχές της Πιερίας ερευνούν τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος, και το ενδεχόμενο να υπήρχε οδηγός στο τρακτέρ.

    [12] ΕΠΑΦΕΣ ΒΕΡΕΛΗ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

    Βουκουρέστι, 6 Ιουνίου 2001 (20:20 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο υπουργός Τηλεπικοινωνιών της Ρουμανίας Ντάν Νίτσα δήλωσε ότι η Ρουμανία είναι έτοιμη να συμμετέχει σε ηλεκτρονικό εμπορικό δίκτυο που θα δημιουργήσουν οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και η Κύπρος.

    Ο κ. Νίτσα μετά από συνάντηση του με τον Ελληνα υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χρήστο Βερελή στο Βουκουρέστι είπε ότι η χώρα του ψήφισε τη σχετική νομοθεσία για να συμμετέχει στο δίκτυο και άρχισε ήδη ετοιμασίες για το συγκεκριμένο σχέδιο.

    Ο κ. Βερελής δήλωσε ότι η ΕΕ έχει πληροφορηθεί σχετικά με το πρόγραμμα και αναμένεται να υπογραφεί σχετική συμφωνία σε λίγες εβδομάδες, ενώ πρόσθεσε ότι ακόμη δεν έχει καθοριστεί το κόστος υλοποίησης του σχεδίου.

    Ο κ. Βερελής επισήμανε ότι η ρουμανική οικονομία θα γνωρίσει ανάπτυξη και η ελληνική κυβέρνηση ενδιαφέρεται να ενισχύσει τις επενδύσεις της στη χώρα, ιδιαίτερα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

    [13] Ο ΣΟΛΑΝΑ ΥΠΕΡ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Βρυξέλες, 6 Ιουνίου 2001 (20:17 UTC+2)

    Ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα καταδίκασε τους θανάτους πέντε Σκοπιανών στρατιωτών στο χωριό Γκάιρε κοντά στο Τέτοβο και κάλεσε την κυβέρνηση των Σκοπίων να απέχει από την πολιτική να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση πολέμου.

    Ο κ. Σολάνα είπε ότι καταδικάζει την ενέδρα των Αλβανών ανταρτών στην οποία σκοτώθηκαν οι πέντε στρατιώτες και πρόσθεσε ότι είναι απαράδεκτες τέτοιες εγκληματικές ενέργειες και βλάπτουν τα συμφέροντα όλων των πολιτών ανεξάρτητα από την εθνικότητα τους.

    Ο αξιωματούχος της ΕΕ κάλεσε τους αντάρτες να σταματήσουν τις επιθέσεις και να παραδώσουν τα όπλα τους και ζήτησε από την κυβέρνηση των Σκοπίων να αποφύγει ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών.

    Ο κ. Σολάνα ανέφερε ότι ούτε οι πολίτες πρέπει να δράσουν από μόνοι τους και δεν πρέπει να προβούν σε αντίποινα και τόνισε ότι αν η χώρα τεθεί σε κατάσταση πολέμου θα επωφεληθούν οι αντάρτες.

    Ο ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι η ΠΓΔΜ χρειάζεται να προχωρήσει σε πολιτικό διάλογο για να επιτευχθεί η ειρήνη.

    O.K.

    [14] ΟΜΗΡΟΙ ΣΤΗΝ ΤΑΪΒΑΝ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑΥΤΙΚΟΙ

    Θεσσαλονίκη, 6 Ιουνίου 2001 (20:11 UTC+2)

    Δύο Ελληνες ναυτικοί, κρατούνται όμηροι στην Ταϊβάν, από τον Ιανουάριο του 2001, όταν το πλοίο τους AV Amorgos προσάραξε σε ακτή της χώρας. Η πλοιοκτήτρια εταιρία Ερμής δεν πληρώνει το πρόστιμο για τη μόλυνση του περιβάλλοντος που προκλήθηκε από την προσάραξη του πλοίου και έτσι οι δύο ναυτικοί παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειές τους να επιστρέψουν στην Ελλάδα, παραμένουν στην Ταϊβάν παρά τη θέλησή τους.

    Ο πλοίαρχος Ευάγγελος Λαζαρίδης και ο α' μηχανικός Βασίλης Σαρδής ήταν τα δύο μέλη του πληρώματος που έμειναν στην Ταϊβάν, ενώ τα υπόλοιπα μέλη επέστρεψαν. Η "οδύσσειά" τους άρχισε όταν η κυβέρνηση της Ταϊβάν τους γνωστοποίησε ότι δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, πριν η πλοιοκτήτρια εταιρία ή η ασφαλιστική πληρώσουν το πρόστιμο για την ρύπανση που προκλήθηκε.

    Η ρύπανση, όπως υποστηρίζουν οι δύο Ελληνες ναυτικοί, προκλήθηκε τέσσερις μέρες μετά το περιστατικό, όταν δεν υπήρχε κανένα μέλος του πληρώματος πάνω στο πλοίο.

    Ηδη, έχουν αποστείλει επιστολή στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, καθώς και σε κάποιο γραφείο που διατηρεί η Ταϊβάν στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με τη χώρα αυτή.

    [15] ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ALPHA DIGITAL SYNTHESIS

    Αθήνα, 6 Ιουνίου 2001 (20:01 UTC+2)

    Ο υπουργός Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Δημήτρης Ρέππας και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της "Alpha Δορυφορική Τηλεόραση ΑΕ", Ευστάθιος Τσοτσορός υπέγραψαν σήμερα τη σύμβαση παραχώρησης ψηφιακών συνδρομητικών υπηρεσιών που θα παρέχει πολύ σύντομα στην ελληνική αγορά η εταιρία "Alpha Digital Synthesis AE".

    Πρόκειται για την ολοκλήρωση των διαδικασιών παροχής της άδειας για τη λεγόμενη "Ψηφιακή Πλατφόρμα" στην οποία έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σημαντικές επενδύσεις σε εξοπλισμό, εξασφάλιση δικαιωμάτων αθλητικών αγώνων, αγορά προγράμματος και εκπαίδευση προσωπικού.

    Σημειώνεται ότι η προετοιμασία για την είσοδο στη ψηφιακή τηλεόραση είχε ξεκινήσει από πέρσι με την εξασφάλιση της σχετικής άδειας, ενώ τώρα μετά την υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης με βάση το νόμο 2644/1998 και την ολοκλήρωση των απαραίτητων επενδύσεων, προβλέπεται η έναρξη της εμπορικής εκμετάλλευσης στις αρχές φθινοπώρου και η έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας μέσα στο καλοκαίρι.

    [16] ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΗΠΡΩΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΘΡΩΝ ΤΟΥ Ν/Σ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Αθήνα, 6 Ιουνίου 2001 (19:48 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Με την παρουσία ελάχιστων βουλευτών -απείχαν εξάλλου τα δύο κόμματα της αριστεράς- ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η πρώτη ενότητα των άρθρων του ν/σ του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

    Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της σημερινής συζήτησης του ν/σ ήταν η στήριξή του από τους βουλευτέςς της Ν.Δ. και οι έντονεςς επιφυλάξεις δέκα βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι οι επικρίσεις που δέχεται είναι από τα αριστερά, τονίζοντας ότι "δεν υπάρχει πιο δεξιά πολιτική από την αδράνεια στην αντιμετώπιση του εγκλήματος".

    Ακόμα απέδωσε στους επικριτές του ν/σ "άγνοια και υπερβολική δυσπιστία στους δικαστές, στα όργανα και στο κράτος" συμπληρώνοντας ότι αν δεν έχουμε εμπιστοσύνη στο κράτος που εμείς αντιπροσωπεύουμε, τότε δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε αυτήν την αίθουσα".

    Ο κ. Σταθόπουλος προέβει στις αλλαγές τις οποίες είχε προαναγγείλει και αφορούσαν:

    - την επέκταση της δυνατότητας εξέτασης του DNA σε υπόπτους ή κατηγορουμένους για όλες τις υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος και

    - την άμεση καταστροφή των δειγμάτων του γενετικού υλικού που θα δίνεται και

    - η δυνατότητα επιβολής ποινών με αναστολή σε όσα μέλη εγκληματικών οργανώσεων μετανοούν και συμβάλουν στην εξάρθρωσή τους.

    Από τις χαρακτηριστικότερες ενστάσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτή του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης Σήφη Βαλυράκη, που τόνισε ότι "όταν η αντιτρομοκρατική υπηρεσία είναι διάτρητη και ελέγχεται από την CIA, τότε κάθε επώνυμος είναι υποψήφιο θύμα".

    Έντονη κριτική άσκησαν επίσης από το κυβερνών κόμμα οι Κώστας Τσίμας, Γιάννης Τσεκούρας, Χάρης Καστανίδης, Σταύρος Μπένος, Γιώργος Δασκαλάκης, Δημήτρης Γκούσκος, Παναγιώτης Κρητικός, Φοίβος Ιωαννίδης και Παναγιώτης Αντωνακόπουλος.

    [17] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΒΟΥΛΗΣ: ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ - ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ Η Ν.Δ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 6 Ιουνίου 2001 (19:45 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Η 40λεπτη καθυστέρηση στην προσέλευση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, που είχε κληθεί προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη της για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα, είχε ως αποτέλεσμα την έντονη διαμαρτυρία της και στη συνέχεια την αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε προσχηματική και απαράδεκτη την στάση αυτή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η οποία -όπως είπε- δεν ήθελε να γίνει ουσιαστική συζήτηση επί των εξωτερικών θεμάτων.

    Από την πλευρά της η Ν.Δ. έκανε λόγο για απαράδεκτη συμπεριφορά και έλλειψη σεβασμού από πλευράς του ΥΠΕΞ προς το Κοινοβούλιο και τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς. Λίγο αργότερα ο Μιλτιάδης Έβερτ με γραπτή επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής ζήτησε "να του γίνουν οι πρέπουσες παρατηρήσεις για να μην επαναληφθεί το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο".

    Στο επίκεντρο πάντως της ενημέρωσης του υπουργού Εξωτερικών αλλά και των τοποθετήσεων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και των δύο αριστερών κομμάτων, δύο ήταν τα θέματα στα οποία εστιάστηκε ο έντονος προβληματισμός και η ανησυχία τους για τις μελλοντικές εξελίξεις τους. Το ζήτημα του Ευρωστρατού και η αντίδραση της Τουρκίας και οι εξελίξεις στα Σκόπια υπό την σκιά του ναυαγίου του πολιτικού διαλόγου και τις αποσταθεροποιητικές κινήσεις αλβανικών εξτρεμιστικών οργανώσεων στην περιοχή.

    Πάντως ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι:

    Στο θέμα της Ευρωάμυνας η Ελλάδα δεν θα δεχθεί απόφαση που δεν θα διασφαλίζει την Αυτονομία της Ε.Ε. αλλά και ούτε σχέδια που εμπλέκουν την Κύπρο έως ότου λυθεί το Κυπριακό.

    "Δεν μιλάμε για ένταξη της Τουρκίας στον ευρωστρατό αλλά αυτονομία της Ευρωάμυνας. Αν δεν προχωρήσει η συμφωνία δεν σημαίνει ότι δεν θα προχωρήσει και η Ευρωάμυνα. Αλλά αν χρειαστεί να ζητήσουμε στήριξη από τις ΝΑΤΟϊκές υποδομές τότε θα υπάρχει ad hoc συμφωνία", διευκρίνησε.

    Πάντως ο κ. Παπανδρέου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει αμερικανοβρετανικό σχέδιο που να μην ικανοποιεί την Ελλάδα αλλά τις τουρκικές αξιώσεις.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών ποια θα είναι η αντίδραση της Ελλάδας σε περίπτωση υλοποίησης της τουρκικής απειλής για προσάρτιση του ψευδοκράτους, ανέφερε ότι τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας έχουν στενή συνεργασία και εξετάζονται όλα τα πιθανά σενάρια, όμως δεν είναι ούτε ο τόπος ούτε η στιγμή να κατατεθούν. Πρόσθεσε πάντως ότι αν η Τουρκία κάνει τέτοια κίνηση ή παρόμοια προσπάθεια θα ανακοπεί ο δρόμος της προς την Ευρώπη και αυτό το έχουν καταστήσει σαφές οι ίδιοι οι εταίροι μας.

    Ακόμα τόνισε ότι εμπόδιο στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι κατά βάση το Κυπριακό.

    Μάλιστα ο κ. Παπανδρέου πρότεινε η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής να ξεκινήσει επαφές με άλλα ευρωπαϊκά κοινοβούλια από τα οποία θα περάσει η επικύρωση της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε.

    Σκόπια

    Για τις εξελίξεις στα Σκόπια ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε πολύ δύσκολη την κατάσταση μετά και την χθεσινή αποτυχημένη προσπάθεια του Τραϊκόφσκι να προχωρήσει ο πολιτικός διάλογος ενώ σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ευρύτερο αλβανικό ζήτημα.

    Υπάρχει -είπε- ένα απαισιόδοξο αίσθημα για την πορεία αυτής της χώρας, ενώ συνεχίζεται και διευρύνεται ο κύκλος της δυσπιστίας ανάμεσα σε Αλβανούς και Σλάβους.

    Τόνισε ακόμα ότι η πορεία της γειτονικής χώρας προς την Ευρώπη που μπορεί να είναι και μακρά, δίνει λύση στα προβλήματα και προοπτική, ενώ σημείωσε ότι η θέση της Ελλάδας είναι η εδαφική ακεραιότητά της και ο ενιαίος χαρακτήρας της και συμπλήρωσε ότι οι ελληνικές προσπάθειες συνεχίζονται με επαφές με όλα τα πολιτικά κόμματα της FYROM.

    Απαντώντας δε, σε ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με το θέμα της ονομασίας τους σημείωσε ότι "είναι προφανές ότι το πρόβλημα αυτό δεν είναι στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων ούτε εμάς της γειτονικής χώρας".

    Όπως εξήγησε ο κ. Παπανδρέου "υπάρχουν πολλές συζητήσεις αν πρέπει τώρα ή αργότερα να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Εμείς -είπε- είμαστε έτοιμοι. Αν αυτό όμως προκαλεί τριβές και εντάσεις στις σχέσεις των σκοπιανών κομμάτων και υπονομεύει ακόμα περισσότερο τις πολιτικές διεργασίες τότε θα πρέπει να περιμένουμε καλύτερη στιγμή. Πάντως τονίσαμε ότι θα πρέπει να υπάρξει λύση για να δημιουργηθεί σταθερότητα στην περιοχή" κατέληξε.

    Αιχμές Πάγκαλου

    Κατά τα άλλα, η συζήτηση κύλησε σε χαμηλούς τόνους, ακόμα και όταν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ άφηνε αιχμές κατά του κ. Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας αντίθετη από την πραγματικότητα και ιδιαίτερα επικίνδυνη την προσπάθεια που γίνεται να καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι έγινε τομή στην εξωτερική πολιτική και έτσι ξεπεράσαμε την περίοδο εντάσεων και τριβών που είχαμε παλαιότερα με την Τουρκία.

    Απαντώντας ο κ. Παπανδρέου συμφώνησε ότι τα αποτελέσματα της εξωτερικής πολιτικής είναι συνέχεια της προσπάθειας που έγινε και από τους πρώην ΥΠΕΞ.

    "Τα σημερινά αποτελέσματα είναι προϊόντα μιας μακράς πολιτικής που στηριζόταν στο βέτο μας και στην προσπάθεια έκθεσης της Τουρκίας ως χώρας που καταπατεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και περιφρονεί τους διεθνείς κανόνες και αρχές" τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πάγκαλος και πρόσθεσε:

    "Η πορεία της Κύπρου δεν αρχίζει με την απόφαση του Ελσίνκι αλλά με τις προσπάθειες που καταβάλλαμε από το 1986 από την Αθήνα και όχι από την Λευκωσία και τον Βασιλείου (σημ.: τότε πρόεδρο της Κύπρου) που ήταν αντίθετοι. Καταφέραμε να μπει η φράση που σημαδεύει το Κυπριακό ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας επηρεάζει την ευρωπαϊκή της πορεία".

    Ο κ. Πάγκαλος καυτηρίασε την προσπάθεια που γίνεται να πιστέψουμε ότι υπάρχει νέο πλαίσιο ελληνοτουρκικών σχέσεων, τονίζοντας ότι "το πρόβλημά μας είναι γιατί η Τουρκία εισέβαλε στρατιωτικά και έχει υπό την κατοχή της από το '74 την Κύπρο.

    "Δεν μπορούμε με Κυπριακό να έχουμε νέα περίοδο στις σχέσεις μας. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει σαφές και γνωστό σε όλους ότι δεν θα υπογράψει διεύρυνση με καμία άλλα χώρα αν δεν συνυπογραφεί η διεύρυνση της Κύπρου".

    Στο θέμα της Ευρωάμυνας ο κ. Πάγκαλος χαρακτήρισε πολύ δύσκολα τα πράγματα λόγω του συντριπτικού πλεονεκτήματος που έχει στην άμυνά της, ενώ προέβλεψε ότι οι πιέσεις θα είναι μεγάλες ιδιαίτερα από τους Αμερικανούς.

    Για το θέμα των Σκοπίων εκτίμησε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρξει κακή εξέλιξη στην περιοχή.

    Περισσότερο όμως απαισιόδοξος για το θέμα αυτό ήταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Κοτσώνης που προέβλεψε ακόμα και πολύ πιθανή διάσπαση του κρατιδίου.

    Στο θέμα της Ευρωάμυνας στάθηκε με ιδιαίτερο σκεπτικισμό και ο πρώην υπουργός Άμυνας Γεράσιμος Αρσένης που τόνισε ότι "η οργάνωση της ευρωπαϊκής άμυνας με τις ΝΑΤΟϊκές υποδομές και την συμμετοχή της Τουρκίας είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να το προσέξουμε γιατί αφορά το μέλλον της Ευρώπης".

    Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λουκάς Αποστολίδης, σημειώνοντας ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός για το τι γίνεται στο παρασκήνιο.

    Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Χαραλαμπόπουλος συνέστησε στον ΥΠΕΞ να είναι "πάντα κουμπωμένος όταν μιλάει με Τούρκους γιατί πίσω από τα πρόβατα βρίσκεται ένας λύκος με μυτερά δόντια".

    Ακόμα πρότεινε, και συμφώνησαν πολλοί βουλευτές, να υπάρξει ψήφισμα βουλευτών -προέβλεψε μάλιστα ότι θα φτάσουν σχεδόν τις 250 οι υπογραφές- με το οποίο θα γίνεται σαφές ότι το ελληνικό κοινοβούλιο σε καμία περίπτωση δεν θα επικυρώσει τη διεύρυνση καμίας άλλης χώρας αν δεν είναι και η Κύπρος.

    Αρνητική ήταν η θέση του κ. Παπανδρέου για δύο λόγους, όπως εξήγησε:

    - πρώτο γιατί δεν χρειάζεται να αναδεικνύουμε ένα πρόβλημα που δεν υπάρχει και

    - δεύτερο είναι αντίθετη η Λευκωσία γιατί μπορεί να θεωρηθεί ως εχθρική κίνηση από κάποιο κοινοβούλιο.

    Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη έθεσε το ερώτημα αν η εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια στο αξίωμα του προέδρου της Βουλής εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    Απαντώντας ο ΥΠΕΞ αναφέρθηκε καταρχήν στις άριστες προσωπικές σχέσεις που έχει με τον πρόεδρο του ΑΚΕΛ και σημείωσε ότι όχι μόνο δεν θα δυσκολέψει την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, αλλά θα συμβάλει σοβαρά και θετικά.

    [18] ΜΠΟΥΤΣΚΟΦΣΚΙ: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

    Σκόπια, 6 Ιουνίου 2001 (19:39 UTC+2)

    Ο υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ Βλάντο Μπούτσκοφσκι δήλωσε ότι η πικρία και ο πόνος δεν πρέπει να επηρεάσουν την κυβέρνηση της χώρας στη κρίση της και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει μια συνδυασμένη πολιτική, η οποία θα στηρίζεται σε στρατιωτική δράση αλλά και στον πολιτικό διάλογο και την διπλωματία.

    Ο κ. Μπούτσκοφσκι κατά την επιστροφή του στα Σκόπια μετά τη συμμετοχή του στην συνάντηση των υπουργών Αμυνας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη είπε ότι οι διοικητές θα ακολουθήσουν στρατιωτική δράση αλλά πρέπει να υπάρξει και πολιτική δράση για να αντιμετωπιστούν οι τρομοκράτες.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας οι δολοφονίες πέντε Σκοπιανών στρατιωτών αποδεικνύουν ότι η Χάγη πρέπει να επέμβει για εγκλήματα πολέμου στη χώρα.

    Ο κ. Μπούτσκοφσκι τάχθηκε κατά της πολιτικής να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση πολέμου, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι.

    Ο.Κ.

    [19] Η ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Βελιγράδι, 6 Ιουνίου 2001 (19:38 UTC+2)

    Στα πρόθυρα σοβαρής πολιτικής κρίσης βρίσκεται η Γιουγκοσλαβία, καθώς βαίνουν σε αδιέξοδο οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων της Σερβίας και του Μαυροβουνίου που συμμετέχουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση για το νόμο που θα επιτρέπει την έκδοση υπόπτων για εγκλήματα πολέμου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης (ICTY).

    Η κυβερνώσα Δημοκρατική Αντιπολίτευση Σερβίας (DOS) με επικεφαλής τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα απηύθυνε στο Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα (SNP) του Μαυροβουνίου, εταίρο του στην ομοσπονδιακή γιουγκοσλαβική κυβέρνηση, τελεσίγραφο για την αποδοχή του νόμου, η συζήτηση του οποίου παραμένει στάσιμη.

    Το θέμα πρέπει να διευθετηθεί εγκαίρως, καθώς οι δυτικές χώρες ασκούν πιέσεις στη Γιουγκοσλαβία να συνεργαστεί με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου ενόψει και της Διεθνούς Διάσκεψης Δωρητών στο τέλος του μήνα στην οποία θα επανεξεταστεί η χορήγηση οικονομικής βοήθειας στη χώρα.

    Παρότι οι σύμμαχοι του Κοστούνιτσα έχουν την απόλυτη πλειοψηφία στη Σερβική Βουλή, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, χρειάζονται τη στήριξη των φιλογιουγκοσλαβικών δυνάμεων του Μαυροβουνίου. Το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα του Μαυροβουνίου έχει προτείνει ο ομοσπονδιακός νόμος για τη συνεργασία με τη Χάγη να καθορίζει το γενικό πλαίσιο και κάθε δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας να ρυθμίσει ξεχωριστά τις λεπτομέρειες για τη συνεργασία της με το ICTY.

    Ο πρόεδρος του SNP Πρέντραγκ Μπουλάτοβιτς δήλωσε ότι το κόμμα του δεν αλλάζει στάση.

    "Προχωρήσαμε περισσότερο από όσο έπρεπε", είπε απευθύνοντας μήνυμα προς τον Κοστούνιτσα ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός μπορεί να διαλυθεί και ότι μπορεί να αποσύρει τα μέλη του κόμματός του που συμμετέχουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, κυρίως τον πρωθυπουργό της Γιουγκοσλαβίας Ζόραν Ζίζιτς.

    Το SNP συνεργαζόταν με τον πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αλλά μετά την απομάκρυνσή του τον Οκτώβριο του 2000, συμμάχησε με το συνασπισμό Δημοκρατική Αντιπολίτευση της Σερβίας. Είναι επίσης η μεγαλύτερη αντιπολιτευόμενη δύναμη στο Μαυροβούνιο.

    Αναλυτές εκτιμούν ότι η σκληρή στάση του SNP στο θέμα του νόμου περί συνεργασίας με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εξηγείται από το γεγονός ότι δεν θέλει να αναμειχθεί στην έκδοση του Μιλόσεβιτς. Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας γεννήθηκε στη Σερβία, αλλά έχει συγγενείς στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα, η οποία είναι προπύργιο του SNP.

    Ο πρόεδρος Κοστούνιτσα δεν έχει αποκαλύψει τη στάση θα κρατήσει, αν το SNP εμμείνει στις θέσεις του.

    Ωστόσο, στην περιοδική εξειδικευμένη έκδοση στην αγγλική γλώσσα VIP αναφέρεται ότι μεγάλος αριθμός στελεχών της DOS πιστεύει ότι το Βελιγράδι πρέπει να εκδώσει τον Μιλόσεβιτς στη Χάγη, είτε ψηφιστεί ο νόμος, είτε όχι.

    Οι αρχές του Βελιγραδίου έχουν τονίσει επανειλημμένα ότι δεν υπάρχει νομική βάση για την έκδοση του Μιλόσεβιτς και των συνεργατών του, ενώ το Δικαστήριο της Χάγης επιμένει ότι το νόμος για την έκδοση δεν είναι απαραίτητος, καθώς πρόκειται για παραπομπή σε δικαστήριο και όχι έκδοση σε άλλη χώρα.

    Οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές ότι θα στηρίξουν οικονομικά τη Γιουγκοσλαβία και θα λάβουν μέρος στη Διάσκεψη Δωρητών, μόνο αν υπάρξει πρόοδος στη συνεργασία με το Δικαστήριο της Χάγης.

    Αξιωματούχοι της γιουγκοσλαβικής και σερβικής κυβέρνησης εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην ψήφιση του νόμου, καθώς θεωρούν ότι προσωρινά θα μετριάσει τη στάση των ΗΠΑ και του Δικαστηρίου της Χάγης, ακόμη και αν δεν εκδοθεί άμεσα ο Μιλόσεβιτς.

    [20] VMRO - DPMNE: ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΙΩΞΗ ΤΩΝ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΩΝ

    Σκόπια, 6 Ιουνίου 2001 (19:38 UTC+2)

    Το κόμμα VMRO - DPMNE της ΠΓΔΜ εκφράζει σε ανακοίνωσή του συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Τέτοβο και ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στη χώρα.

    "Καλούμε όλους τους αξιωματούχους να σταματήσουν να παραπληροφορούν τον κόσμο για τη δύσκολη κατάσταση ασφαλείας με τις δήθεν ειρηνικές πρωτοβουλίες τους και τα αιτήματα περί χορήγησης αμνηστίας στους τρομοκράτες, θύματα των οποίων είναι μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Δυστυχώς τέτοιες πρωτοβουλίες αποδείχθηκαν μάταιες, μέχρι στιγμής και επέτρεψαν στους τρομοκράτες να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους και να ενισχύσουν τις θέσεις τους", επισημαίνεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

    Το VMRO - DPMNE κάνει λόγο για ανεύθυνη αναβολή ανάληψης ενεργού δράσης από ορισμένες αρχές, που εξέθεσε τις ζωές των στρατιωτών και των αστυνομικών σε μεγάλο κίνδυνο, αύξησε τις αντιδράσεις των πολιτών σε εθνικό επίπεδο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο.

    Επίσης καλεί τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ "να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του προς το λαό της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με τις οποίες θα εκδιωχθούν οι τρομοκράτες από το έδαφος της ΠΓΔΜ και μετά θα συνεχιστεί ο πολιτικός διάλογος".

    "Οι υποσχέσεις δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί. Η αστάθεια του προέδρου δημιουργεί ψευδαισθήσεις στους πολίτες ότι θα επιλυθεί άμεσα η κρίση", τονίζεται στην ανακοίνωση.

    "Καλούμε τον πρόεδρο Τράικοφσκι και τον υπουργό Αμυνας Μπούτσκοφσκι να δράσουν σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος και να λάβουν αποφάσεις για αποφασιστική στάση έναντι των τρομοκρατών, που αποτελούν σοβαρή απειλή για την εδαφική ακεραιότητα της ΠΓΔΜ", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Το VMRO - DPMNE τονίζει ότι θα συνεχίσει να απαιτεί αποφασιστική απάντηση στους Αλβανούς αντάρτες και τη διαφύλαξη του κράτους. Καλεί δεν την Ενωση Σοσιαλδημοκρατών SDSM και τους εταίρους του στον κυβερνητικό συνασπισμό να αντιληφθούν ότι η κατάσταση είναι άκρως σοβαρή και ότι η ενότητα είναι απαραίτητη στην παρούσα φάση.

    [21] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΖΗΤΗΣΕ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΑΛΛΑΓΗ

    Σκόπια, 6 Ιουνίου 2001 (19:33 UTC+2)

    Διακόπηκε σήμερα η συνεδρίαση της Βουλής της ΠΓΔΜ, όταν βουλευτής του κόμματος Δημοκρατικής Εναλλαγής του Βάσιλ Τουπούρκοφσκι, ζήτησε άμεση και νέα συνεδρίαση της Βουλής με μοναδικό θέμα τη νεότερη κατάσταση ασφαλείας της χώρας, στην οποία θα μιλήσει ο πρόεδρος της χώρας, Μπόρις Τράικοφσκι. Την πρωτοβουλία υποστήριξαν όλα τα κόμματα, εκτός από τα δύο των Αλβανών.

    [22] ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΔΙΚΑΙΩΣΕ ΤΟΝ Σ. ΚΟΚΚΑΛΗ

    Αθήνα, 6 Ιουνίου 2001 (19:31 UTC+2)

    Το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας δικαίωσε σήμερα με απόφασή του τον επιχειρηματία, Σωκράτη Κόκκαλη, όσον αφορά τους ισχυρισμούς εναντίον του από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", υποστηρίζοντας ότι "οι συκοφαντικές λέξεις και εκφράσεις που καταχωρήθηκαν σε σειρά δημοσιευμάτων από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο 1998 προσβάλλουν βάναυσα την τιμή και την υπόληψη του ενάγοντα".

    Στην απόφαση αναφέρεται ότι στα δημοσιεύματα χρησιμοποιήθηκαν λέξεις και εκφράσεις που δεν ήταν απαραίτητες για την ενημέρωση του κοινού, ούτε δικαιολογούσαν δημοσιογραφικό καθήκον. Επίσης, γίνεται λόγος για εκτεταμένη προσβολή της προσωπικότητας του προέδρου της Intrecom.

    Το δικαστήριο υποχρεώνει την ιδιοκτήτρια εταιρεία της εφημερίδας αλλά και τον πρόεδρο του Δ.Σ. Χρήστο Τεγόπουλο, να καταβάλει στον κ. Κόκκαλη, "λόγω ηθικής βλάβης που υπέστη από την προσβολή της τιμής και της υπόληψής του, καθώς και της εν γένει προσωπικότητάς του ως κοινωνικού ανθρώπου και επιχειρηματία", το ποσό των 10 εκατομμυρίων δραχμών.

    [23] ΑΝΑΒΟΥΝ ΤΑ... ΠΝΕΥΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΑΣ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 6 Ιουνίου 2001 (19:28 UTC+2)

    Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές στον ερασιτέχνη Αρη έχει ξεκινήσει και αύριο θα κριθεί ποια -τελικά- από τις δύο παρατάξεις θα αναλάβει δράση.

    Ο καρδιοχειρούργος Παναγιώτης Σπύρου που ηγείται τις μίας παράταξης έδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του συλλόγου. Ιδιαίτερα αισιόδοξος για την συνέχεια του Αρης τόνισε: "Προσωπικά έχω υποβάλλει την παραίτησή μου από την ΠΑΕ Αρης. Αποφάσισα να ασχοληθώ και πάλι με τα κοινά του συλλόγου, γιατί θεωρώ ότι ο Αρης έχει μεγάλη δυναμικότητα και πλούσιο έμψυχο υλικό. Αλλωστε οι δυνατότητές του είναι μεγάλες", ανέφερε ο κ. Σπύρου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, όπου παρουσίασε και τα υποψήφια μέλη του και συνέχισε: "Το γεγονός ότι ασχολούμαι με τα κοινά του Αρη δεν έχει καμιά σχέση με το 1,5 δισ. που έχει να δώσει η Πολιτεία για τα έργα του 2004".

    Ο κ. Σπύρου αποκάλυψε και τη... δύναμη που τον ώθησε να ασχοληθεί και πάλι με τον Α.Σ. Αρη. "Ηταν απόφαση του κ. Κοντομηνά η ενασχόλησή μου με τον ερασιτέχνη. Θεωρώ ότι έχουν γίνει αρκετές αυθαιρεσίες και κάποτε αυτές θα πρέπει να σταματήσουν. Είμαι αισιόδοξος ότι η παράταξή μου θα αναδειχθεί πρώτη και θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας. Εχουμε ικανά στελέχη που μπορούν να ανεβάσουν ακόμη ψηλότερα τον σύλλογο".

    Ο ίδιος πάντως δεν έκανε λόγο για τον αντίπαλό του, τον Μιχάλη Ζορπίδη με τον οποίο θα αναμετρηθεί στις αυριανές εκλογές...

    [24] ΑΓΝΟΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΟΥΣΙΩΝ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΣΕ ΚΛΙΝΙΚΕΣ

    Αθήνα, 6 Ιουνίου 2001 (19:23 UTC+2)

    Αγνοια για την κυκλοφορία και την ποιότητα ουσιών απεξάρτησης σε κλινικές της χώρας, αλλά και σε κρατικούς φορείς, αλλά και αδυναμία ελέγχου από το κράτος στα προγράμματα απεξάρτησης παραδέχτηκε σήμερα η υφυπουργός Υγείας, Χριστίνα Σπυράκη, αναφερόμενη στην κλινική "Κασταλία" του ψυχιάτρου, Πέτρου Λυμπέρη.

    Η κ. Σπυράκη δήλωσε ότι οι έλεγχοι είναι ανεπαρκείς και για αυτό θα υπάρξει ειδικός μηχανισμός ελέγχου της ποιότητας. Σε σχετική έρευνα που έγινε στην "Κασταλία", πάντως, Δε βρέθηκε μεθαδόνη, για τη χρήση της οποίας απαιτείται ειδική άδεια.

    Επίσης, ανέφερε ότι θα ξεκινήσει σύντομα η χορήγηση νέας ουσίας απεξάρτησης μέσω του ΟΚΑΝΑ, η οποία ονομάζεται Βουπρενορφίνη και έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στο εξωτερικό, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χορηγούνται ουσίες απεξάρτησης από τα δημόσια νοσοκομεία.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 6 June 2001 - 18:13:51 UTC