Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-05-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟ ΠΙΕΣΗ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [02] ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [03] «ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ», ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
  • [04] ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΝΙΚΗ ΜΕ 3-2 ΠΕΤΥΧΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΝΔΡΩΝ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ
  • [05] ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΛΕΠΤΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΣΦΥΡΙΓΜΑ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ
  • [06] ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚAN ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΑΣΟΚ
  • [07] ΒΟΛΕΪ: ΣΤΗ 4η ΘΕΣΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΝΟΙΞΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • [08] TA ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • [09] ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΟΧΗΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [10] ΣΕΡΒΙΑ:ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΕ Ο ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ
  • [11] ΣΤΗΝ 5η ΘΕΣΗ Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΤΟ ΧΑΝΤΜΠΟΛ
  • [12] ΕΛΠΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ Η ΑΕΚ
  • [13] ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [14] ΜΑΔΡΙΤΗ:ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • [15] Ο ΜΠΟΥΣ ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΚ ΒΕΪ
  • [16] ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΔΙΑΒΑΣΕΩΝ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΑΛΒΑΝΙΑΣ - ΚΟΣΟΒΟΥ
  • [17] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ AMC
  • [18] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΗ ΚΑΙ ΜΙΛΑΝΟΥ
  • [19] ΤΟ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ
  • [20] ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ
  • [21] ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
  • [22] ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ
  • [23] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Π. ΜΙΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

  • [01] ΥΠΟ ΠΙΕΣΗ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Σκόπια, 12 Μαϊου 2001 (11:47 UTC+2)

    "Εχουμε βρεθεί ανάμεσα σε δύο πυρά. Ανάμεσα στην πίεση του πληθυσμού που βρίσκεται στα υπόγεια των σπιτιών και υφίσταται τους βομβαρδισμούς και την πίεση της διεθνούς κοινότητας. Λάβαμε τηλεγραφήματα από πολλά υπουργεία Εξωτερικών". Μ' αυτή τη χαρακτηριστική δήλωση ο γγ του αλβανικού "Κόμματος της Δημοκρατικής Ευημερίας", Μοχάμεντ Χαλίλι, ανακοίνωσε χτες το μεσημέρι τη συμμετοχή της παράταξής του στη νέα (τετρακομματική) κυβέρνηση εθνικής ενότητας, της οποίας η ακριβής σύνθεση ανακοινώνεται σήμερα. Οσο για τα όπλα του στρατού των Σκοπίων; Αυτά σίγησαν από νωρίς χτες το πρωί (έως τουλάχιστον τις 20.00 το βράδυ τοπική ώρα) προκειμένου να διευκολύνουν τις "ευαίσθητες" πολιτικές διαβουλεύσεις της τελευταίας στιγμής για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης... Εκπρόσωποι του στρατού και της κυβέρνησης Γκεοργκιέφσκι φρόντισαν, πάντως, να καταστήσουν σαφές πως δεν επρόκειτο για μια παρατεταμένη εκεχειρία, αλλά για μια προσωρινή παύση πυρός "υπό την προϋπόθεση" πως δε θα υπάρχουν προκλήσεις από την πλευρά των αυτονομιστών. Οσο για τους Αλβανούς αυτονομιστές του "Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού"; Αυτοί δε φάνηκαν να "συγκινούνται" από τις πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια, ξεκαθαρίζοντας πως, ανεξάρτητα με τα κόμματα που θα συνθέσουν τη νέα κυβέρνηση, αυτοί δε θα εγκαταλείψουν τα όπλα, εάν δεν καθίσουν στο ίδιο τραπέζι διαλόγου με τις πολιτικές δυνάμεις...

    "Ναι" μετά πολλών πιέσεων...

    "Οταν η ίδια η ύπαρξη ενός κράτους διακυβεύεται, δεν υπάρχει χώρος για πολιτικά παιχνίδια", δήλωσε χτες από τη Μαδρίτη ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον απευθυνόμενος στα ατελείωτα πολιτικά παζάρια που διαδραματίζονταν στα Σκόπια από τις αρχές της βδομάδας με πρωταγωνιστή το "Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας" του Ιμέρ Ιμέρι. Δεν ήταν, όμως, μόνον ο Ρόμπερτσον... Αξιωματούχοι της ΕΕ, υπουργοί δυτικοευρωπαϊκών χωρών, στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχαν προηγηθεί, ασκώντας καθείς με τη σειρά του και όλοι μαζί ταυτόχρονα πιέσεις προκειμένου το "Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας" (ΚΔΕ) να πει το "ναι" συμμετοχής του στη νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας... Σ' αυτό το πλαίσιο πιέσεων κινήθηκε ακόμη και ο πρώην αρχηγός του ΟΥΤΣΕΚΑ στο Κοσσυφοπέδιο, Χασίμ Θάτσι, που συνέστησε στο "Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας" του Ιμέρι να σταματήσει δίχως άλλους ελιγμούς το μποϊκοτάρισμα της νέας κυβέρνησης...

    Ως εκ τούτου, τα στελέχη του ΚΔΕ δεν μπορούσαν παρά να κάμψουν τις αντιστάσεις τους, αφήνοντας, από νωρίς χτες το πρωί, ανοιχτό το ζήτημα της συμμετοχής τους στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Διπλωμάτες και υπουργοί της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι δήλωναν πως σε αντάλλαγμα είχαν προσφερθεί σε στελέχη του ΚΔΕ και στο "Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών" του Αρμπέν Τζαφέρι νευραλγικά υπουργικά πόστα...

    Τελικώς, χτες το απόγευμα, στέλεχος του ΚΔΕ δήλωσε πως τα ηγετικά όργανα της παράταξης, μετά από σύσκεψη στο Τέτοβο, ενέκριναν την απόφαση συμμετοχής τους στην προτεινόμενη κυβέρνηση εθνικής ενότητας...

    Ακολούθως, η κρατική τηλεόραση των Σκοπίων μετέδωσε πως οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγάλων κοινοβουλευτικών κομμάτων της ΠΓΔΜ (το κόμμα "VMRO-DPMNE " του Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι, η "Σοσιαλδημοκρατική Ενωση Μακεδονίας" του Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, και οι δύο αλβανικές κοινοβουλευτικές παρατάξεις που αποτελούνται από το "Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών" του Αρμπέν Τζαφέρι και το "Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας" του Ιμέρ Ιμέρι, συμφώνησαν στο σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας συναίνεσης με σκοπό "την αποκατάσταση της τάξης και τη διοργάνωση πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών, το αργότερο μέχρι το Γενάρη του 2002". Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, ενώ αύριο (Κυριακή) αναμένεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή της ΠΓΔΜ.

    [02] ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Κωνσταντινούπολη, 12 Μαϊου 2001 (11:53 UTC+2)

    Κοντά στους απεργούς πείνας της Τουρκίας και τους συγγενείς τους, βρίσκεται Ελληνική αντιπροσωπεία, που αποτελείται από τους βουλευτές Νίκο Γκατζή του ΚΚΕ και Παναγιώτη Λαφαζάνη του ΣΥΝ, καθώς και τους Κώστα Χριστόπουλο, εκπρόσωπο της ΑΔΕΔΥ, Νίκο Δέλκο, εκπρόσωπο ΟΤΟΕ, Μαρία Βασιλείου, από το Κέντρο Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κωνσταντίνο Μαυροειδή, από το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

    Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση, από το Κιουτσούκ, - την φτωχότερη, ίσως, συνοικία της Κωνσταντινούπολης - της 19χρονης φοιτήτριας Φατμέ, που οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στο θάνατο: "Δεν πεθαίνω γιατί δεν αγαπώ τη ζωή. Πεθαίνω ακριβώς γι' αυτό. Γιατί την αγαπώ πολύ και δεν μπορώ να φανταστώ ζωή δίχως ελευθερία κι αξιοπρέπεια".

    Το πρώτο ραντεβού της ελληνικής αποστολής χτες είχε κλειστεί στα γραφεία της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Insan Halkari Dernegi), που βρίσκονται σ' ένα ήσυχο σοκάκι του Ταξίμ. Μέσα σ' ένα 20λεπτο και μόλις είχε ξεκινήσει η συζήτηση με τη Γιουμίτ Εφέ, εκπρόσωπος της Επιτροπής Φυλακισμένων της Ενωσης, το συγκεκριμένο σοκάκι γέμισε ένστολους αστυνομικούς. Μια ομάδα αστυνομικών εισέβαλε στα γραφεία της Ενωσης και απροκάλυπτα απαίτησε τα στοιχεία όλων των μελών της ελληνικής αντιπροσωπείας, μέχρι και τα τηλέφωνά τους, ενώ κάμερα κατέγραψε τα πρόσωπά τους.

    Συγκλονιστικά στοιχεία

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από την Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 1.660 άνθρωποι βρίσκονται σε απεργία πείνας, από τους οποίους οι 400 είναι αποφασισμένοι να πεθάνουν. Ηδη 33 έχουν χάσει τη μνήμη τους (πρόκειται για το σύνδρομο Consacof), ενώ 60 ακόμη αγωνιστές θεωρούνται κλινικά νεκροί. Στα νοσοκομεία έχουν μεταφερθεί 150 άνθρωποι και οι νεκροί απ' αυτή τη μορφή αντίστασης - όπως είναι ήδη γνωστό - έφτασαν τους 22 (οι 18 ήταν πολιτικοί κρατούμενοι στις φυλακές και οι 4 συγγενείς τους). Τα μπουντρούμια της Τουρκίας "φιλοξενούν" σχεδόν 12.000 πολιτικούς κρατουμένους, οι οποίοι συλλαμβάνονται βάσει δύο άρθρων του τρομονόμου τους: Το άρθρο 168 διώκει όσους είναι πολιτικά αντίθετοι με το καθεστώς, ενώ το άρθρο 169 όσους συνεργάζονται με "παράνομες" οργανώσεις ή κόμματα της Αριστεράς. Και μέσα σ' όλα αυτά υπάρχει και το... περίφημο άρθρο 162 (παρ. 2), σύμφωνα με το οποίο "η έκφραση σκέψης αντίθετης με αυτή του καθεστώτος τιμωρείται με 12 χρόνια φυλάκισης... στα λευκά κελιά και η απομόνωση ισχύει έως τη λήξη της ποινής"!

    Οι καταγγελίες από την Ενωση ατελείωτες. Τα περιστατικά κατάφωρης παραβίασης στοιχειωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, δε χωρούν σε καμιά λίστα, όσο μεγάλη κι αν τη φτιάξεις. Σταχυολογούμε τα πιο ενδεικτικά: Υπάρχει άνθρωπος στις φυλακές της Τουρκίας από το 1980 και 21 χρόνια μετά δεν έχει γίνει ακόμη η δίκη του (στη χώρα μας η προφυλάκιση είναι μέχρι 18 μήνες)! "Στην καλύτερη περίπτωση μένεις προφυλακισμένος από 5 έως 7 χρόνια. Είναι χιλιάδες οι περιπτώσεις των ανθρώπων που συμπληρώνουν 18ετία στις φυλακές, χωρίς να έχουν δικαστεί και καταδικαστεί", είπε χαρακτηριστικά η Γ. Εφέ. Καταγγέλθηκε ακόμα πως οι απεργοί πείνας οδηγούνται σε νοσοκομεία που επιλέγει το καθεστώς και παρακολουθούνται επίσης από γιατρούς επιλογής του. Μάλιστα, οι οροί που τους τοποθετούνται περιέχουν ένα είδος ζάχαρης (ονομάζεται δεκετρόζη), που εάν δε συνδυαστεί με βιταμίνη Β1 προκαλεί απώλεια μνήμης και δημιουργεί στα θύματα μόνιμη νηπιακή συμπεριφορά.

    Ο Ιατρικός Σύλλογος Κων/λης κατήγγειλε προχτές το βράδυ στους δύο βουλευτές της αποστολής - στον Νίκο Γκατζή από το ΚΚΕ και στον Π. Λαφαζάνη από τον ΣΥΝ - πως τοποθετούνται εσκεμμένα οι οροί της δεκετρόζης στους απεργούς - χωρίς τη βιταμίνη Β1 - για να γίνει η... φυγή τους μόνιμη κατάσταση!

    Τα "λευκά κελιά"

    Το μεσημέρι χτες η ελληνική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Κωνσταντινούπολης, όπου ενημερώθηκε για το τι εστί "λευκό κελί" στην πράξη. Πρόκειται για απομονωμένο δωμάτιο 8 τ.μ., χωρίς εξαερισμό και φωτισμό, και με τον αεραγωγό και τον φωταγωγό σε ψηλά σημεία, για να μην έχουν οι κρατούμενοι καμία οπτική επαφή με τον έξω κόσμο. Επίσης υπάρχει σε βάθος 6 μέτρων συμπαγές τσιμέντο, "για να μην μπορούν οι κρατούμενοι να διαφύγουν υπογείως".

    Ειπώθηκε πως οι κρατούμενοι στα λευκά κελιά - ήδη έχουν μεταφερθεί 2.000 πολιτικοί κρατούμενοι, σε έξι από τις 11 φυλακές τύπου F - "έχουν δυο και τρεις μήνες να δουν ήλιο", ενώ τα επισκεπτήρια των συγγενών 1ου βαθμού, επιτρέπονται μια φορά τη βδομάδα, για 20 μόνο λεπτά. Πρόβλημα έχουν και οι δικηγόροι των κρατουμένων, οι οποίοι για να συναντηθούν με τους πελάτες τους για πέντε λεπτά μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν "έγκριση" για τρεις ώρες! Μάλιστα, όλες οι συναντήσεις πελάτη - δικηγόρου βιντεοσκοπούνται, ενώ η κυβέρνηση χαρακτηρίζει αυτούς τους δικηγόρους "τρομοκράτες" κι αρνείται οποιαδήποτε επαφή μαζί τους.

    Αργά το απόγευμα η ελληνική αποστολή επισκέφτηκε τη συνοικία Κιουτσούκ, όπου βρίσκονται τα σπίτια των συγγενών των πολιτικών κρατουμένων που πραγματοποιούν απεργία πείνας. Η 19χρονη Φατμέ, μια 22χρονη και μια 38χρονη κοπέλα, καθώς κι ένας άντρας 42 χρόνων δηλώνουν αποφασισμένοι να πεθάνουν κι η κατάστασή τους είναι ήδη πολύ σοβαρή.

    [03] «ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ», ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

    Αθήνα, 12 Μαϊου 2001 (12:31 UTC+2)

    "Kάντε κάτι, κύριε πρόεδρε", λένε οι πολίτες στον πρωθυπουργό, όπως προκύπτει από έρευνα της Kάπα Research, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Ημερησία". Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στην έρευνα αυτή, που πάντως διενεργήθηκε πριν την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή, οι τρεις στους τέσσερις που ρωτήθηκαν στην ουσία ζήτησαν από τον κ. Σημίτη... να κάνει κάτι. Mπορεί, βεβαίως, η προχθεσινή αντεπίθεση μέσω της ... ιστοσελίδας της NΔ να έδωσε ανάσες στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, γεγονός είναι όμως ότι οι γενεσιουργές αιτίες κρίσης στο ΠAΣOK δεν έχουν εξαλειφθεί.

    Kάντε κάτι, λοιπόν, κ. Σημίτη. Tι ακριβώς; Στην ίδια δημοσκόπηση, το 29% των ερωτηθέντων ζητεί να γίνει ανασχηματισμός. Tο 27,4% εκτιμά ότι πρέπει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Tο 14,5% προτείνει να γίνει έκτακτο Συνέδριο - που προφανώς θα είναι συνυφασμένο με συζήτηση για την ηγεσία. Tο 24,4% δεν προτείνει κανένα από τα τρία αυτά σενάρια, χωρίς όμως να ξέρει και τι θέλει.

    Πόσο πιθανά να προκριθούν, όμως, είναι τα σενάρια αυτά, στο ομιχλώδες τοπίο της πολιτικής πραγματικότητας;

    Tι σχεδιάζει ο πρωθυπουργός, μετά την ηρωική έφοδο κατά της NΔ στη Bουλή;

    Πώς σκέφτεται να κεφαλαιοποιήσει τα κέρδη της συσπείρωσης του ΠAΣOK -έστω και προσωρινής- σε λίγο μάλιστα χρονικό διάστημα; Aς μη λησμονούμε ότι σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες συνέρχεται μια ακόμη κρίσιμη Kεντρική Eπιτροπή του ΠAΣOK για το Aσφαλιστικό. Xρόνος ασφυκτικά λίγος, αλλά ίσως απαραίτητος για να εκδηλωθεί κάποια πολιτική πρωτοβουλία από τον κ. Σημίτη, που θα ταράξει τα νερά.

    Oι πρόωρες εκλογές

    "Oύτε μια στο τρισεκατομμύριο", απαντούσε συνεργάτης του πρωθυπουργού σε ερώτηση δημοσιογράφου, στην αρχή της εβδομάδας, για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Kανείς, όμως, δεν μπορεί να αποκλείσει ότι στο πίσω μέρος του μυαλού του κ. Σημίτη βρίσκεται αυτό το ενδεχόμενο αν τα πράγματα φτάσουν -και πάλι- σε αδιέξοδο. Aν οι φόρμουλες για πολιτικό συμβιβασμό με τους πρωτοκλασάτους δεν αποδώσουν, αν για μια ακόμη φορά το Eκτελεστικό Γραφείο δεν αποδεχτεί προτάσεις του, αν στην Kεντρική Eπιτροπή επιχειρηθεί ένα είδος "πολιτικής ομηρίας" του, αν... Tότε είναι πιθανόν να οδηγηθούμε στις εκλογές ως έσχατο μέσο επίλυσης του "γόρδιου δεσμού" μέσα στο ΠAΣOK.

    Oι εκλογές είναι πάντα ένα χαρτί στην τσέπη του πρωθυπουργού και ένα μέσο πολιτικού αιφνιδιασμού. Mάλιστα, βουλευτής μονοεδρικής περιφέρειας έλεγε ότι "το σενάριο πάει και στην ψυχολογία του K. Σημίτη, που μπορεί να δράσει απρόβλεπτα κάτω από συνθήκες υψηλής πίεσης".

    Aλλά στην παρούσα φάση, με τις χειρότερες δυνατές προϋποθέσεις; H ευφορία της περασμένης Πέμπτης δεν είναι αρκετή για να δώσει τον κ. Σημίτη από μόνη της το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, την ώρα που τα γκάλοπ καταγράφουν για πρώτη φορά παράσταση νίκης υπέρ της Nέας Δημοκρατίας. Aλλωστε, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αναπόφευκτα θα οδηγήσει το ΠAΣOK σε περίοδο "τεκτονικών αλλαγών" στην ηγεσία με απροσδιόριστο αποτέλεσμα. "Mετά από ενδεχόμενη εκλογική ήττα θα είναι δύσκολο να συνυπάρξουμε στο ΠAΣOK", έλεγε με νόημα ο Γερ. Aρσένης.

    [04] ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΝΙΚΗ ΜΕ 3-2 ΠΕΤΥΧΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΝΔΡΩΝ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ

    Βαρσοβία, 12 Μαϊου 2001 (20:52 UTC+2)

    Αυτή είναι εθνική... Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στο βόλεϊ ανδρών κέρδισε στη Βαρσοβία με 3-2 σετ την Πολώνια και πήρε την ρεβάνς του χθεσινού παιχνιδιού. Οι παίκτες του Στέλιου Προσαλίκα έπαιξαν καλά και έδειξαν τις προθέσεις τους από το πρώτο λεπτό. Κατάφεραν να βρεθούν μπροστά στα σετ (1-2), όμως ισοφαρίστηκαν δύσκολα (2-2). Η ελληνική ψυχή δεν λύγισε, με αποτέλεσμα να πάρουν μια σπουδαία νίκη στο πέμπτο σετ και στο θεσμό του Γουορλντ Λιγκ.

    Τα σετ: 25-23, 26-28, 22-25, 27-25, 15-17.

    "Ηταν ότι καλύτερο μπορούσαμε να περιμένουμε. Συγχαρητήρια στους παίκτες μου για την νίκη. Η ομάδα μου προσπάθησε, έγινε καλό παιχνίδι και κερδίσαμε δίκαια. Έμεινα πολύ ευχαριστημένος. Έγιναν λάθη, αλλά θεωρώ ότι καταφέραμε να τα ξεπεράσουμε", τόνισε μετά το τέλος του παιχνιδιού ο ομοσπονδιακός προπονητής, Στέλιος Προσαλίκας.

    [05] ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΛΕΠΤΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΣΦΥΡΙΓΜΑ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 12 Μαϊου 2001 (20:36 UTC+2)

    Κάτω από δρακόντεια αστυνομικά μέτρα μπήκαν πριν από μισή ώρα περίπου μέσα στο γήπεδο "Νίκος Γκούμας" οι οπαδοί του ΠΑΟΚ. Όλοι οι γύρω από το στάδιο δρόμοι είναι κλεισμένοι, ενώ παντού είναι αισθητή η παρουσία της αστυνομίας. Στο γήπεδο βρίσκονται περισσότεροι από 1.500 αστυνομικοί, δηλαδή ένας αστυνομικός για οκτώ οπαδούς και των δύο ομάδων... Σε ελάχιστα λεπτά αναμένεται να μπουν στο γήπεδο και οι οπαδοί του Ολυμπιακού που έρχονται από τον Περισσό.

    Πριν από μία περίπου ώρα μπήκαν στο γήπεδο και οι διαιτητές της αναμέτρησης.

    [06] ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚAN ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 12 Μαϊου 2001 (20:27 UTC+2)

    Συνεχίστηκαν για δεύτερη μέρα σήμερα οι εργασίες του 1ου Ανοιχτού Συνεδρίου της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ που διοργανώνεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

    Μιλώντας στο Συνέδριο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι χρειάζεται συλλογική προσπάθεια για κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.

    "Η δημοκρατία θέλει διάλογο με τους πολίτες, τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους. Θέλουμε τη δημοκρατία ως πολίτευμα των πολλών και όχι τη δημοκρατία ως ολιγαρχία", τόνισε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    "Θέλουμε κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη που να είναι βιώσιμη και διαρκής", υπογράμμισε και αναφερόμενος στην ανεργία είπε ότι ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο πλήττει, κυρίως, τη νέα γενιά.

    Τόνισε ότι "η ανεργία δεν γιατρεύεται με προγράμματα απασχόλησης" και πρόσθεσε: "Εμείς οι σοσιαλιστές έχουμε υποχρέωση να καταπολεμήσουμε την ανεργία με προοδευτικές πολιτικές ανάπτυξης", τόνισε.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι το ζητούμενο σήμερα είναι η ποιότητα της δημοκρατίας.

    "Η δημοκρατία είναι πρωτίστης ουσίας. Και όταν το ξεχνάμε τότε από κει και πέρα η ίδια δημοκρατία κινδυνεύει. Σήμερα στην εποχή μας από πλευράς δομών η δημοκρατία στον τόπο μας είναι αλήθεια ότι δεν κινδυνεύει. Είναι το μεγάλο κεκτημένο της μεταπολίτευσης, είναι το μεγάλο εκείνο κεκτημένο, το οποίο το κατάφερε ο λαός μας έχοντας πίσω του τις πικρές εμπειρίες δικτατοριών", υπογράμμισε.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος είπε ότι η δημοκρατία κινδυνεύει σήμερα να οδηγηθεί στον εγκλωβισμό της απαξίωσης και της υποβάθμισης, ότι είναι ανίσχυρη σε όλη την Ευρώπη, η οποία για να εξασφαλίσει την κοινωνική και πολιτική μονιμοποίηση συναλλάσσεται με τους μηχανισμούς της υπερεξουσίας.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι οι νέοι σήμερα βρίσκονται μπροστά στη μεγαλύτερη αβεβαιότητα και τις μικρότερες εγγυήσεις για το μέλλον τους.

    [07] ΒΟΛΕΪ: ΣΤΗ 4η ΘΕΣΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΝΟΙΞΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Μπρνο, 12 Μαϊου 2001 (20:25 UTC+2)

    Ατύχησε η εθνική μας ομάδα γυναικών στο βόλεϊ, αφού μετά την ήττα της από το Αζερμπαϊτζάν με 3-2 σετ στο θεσμό του κυπέλλου Ανοιξης που διεξήχθη στο Μπρνο της Τσεχίας έμεινε στην 4η θέση . Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα επιστρέψει στην Ελλάδα αύριο.

    [08] TA ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 12 Μαϊου 2001 (20:19 UTC+2)

    Άσχημο παιχνίδι έπαιξε η τύχη στον Απόλλωνα Καλαμαριάς, που γνώρισε την ήττα από τον Ακράτητο με 0-2 στο πλαίσιο της 29ης αγωνιστικής στην Α' κατηγορία. Έτσι η ομάδα των Ανω Λιοσίων έγινε η δεύτερη ομάδα μετά το Αιγάλεω που πήρε για πρώτη φορά στην ιστορία της το εισιτήριο για την μεγάλη κατηγορία.

    Έβρεξε γκολ στην αναμέτρηση του Πανελευσινιακού - Λάρισας (5-2), ενώ σπουδαία εκτός έδρας νίκη πέτυχε στο Αιγάλεω επί της ομώνυμης ομάδας ο Παναιτωλικός με 1-2.

    Τα αποτελέσματα της 29ης αγωνιστικής είναι:

    Αιγάλεω - Παναιτωλικός 1-2

    Πανελευσινιακός - Λάρισα 5-2

    Ολυμπιακός Βόλου - Πανσερραϊκός 2-1

    Προοδευτική - Καλλιθέα 1-0

    Καλαμαριά - Ακράτητος 0-2

    Τρίκαλα - Παναιγιάλειος 1-0

    Ναυπακτιακός Αστέρας - Αγ. Νικόλαος 2-1

    Απόλλων Αθ. - Καβάλα 2-1

    Η βαθμολογία: Αιγάλεω 61, Ακράτητος 53, Προοδευτική 46, Καλαμαριά 43, Πανσερραϊκός 43, Ολυμπιακός Β. 43, Απόλλων Αθηνών 43, Καλλιθέα 41, Παναιτωλικός 41, Ναυπακτιακός 41, Αγιος Νικόλαος 39, Παναιγιάλειος 38, Καβάλα 35, Τρίκαλα 32, Λάρισα 29, Πανελευσινιακός 19.

    [09] ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΟΧΗΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Μαϊου 2001 (20:04 UTC+2)

    Την αναστολή της αποχής τους από τη Δευτέρα 14 Μαΐου αποφάσισαν οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου της πόλης.

    Συντασσόμενος με την απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων όλης της χώρας, της 12ης Μαϊου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης αποφάσισε την αναστολή της αποχής από την ερχόμενη Δευτέρα.

    [10] ΣΕΡΒΙΑ:ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΕ Ο ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ

    Βελιγράδι, 12 Μαϊου 2001 (19:58 UTC+2)

    Την απομάκρυνση του Βουκ Ομπράντοβιτς από τη θέση του αντιπροέδρου της σερβικής κυβέρνησης αποφάσισε ο κυβερνητικός συνασπισμός «Δημοκρατική Αντιπολίτευση Σερβίας» (DOS), λόγω των καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση από μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος που εκκρεμούν εναντίον του.

    Ο Ομπράντοβιτς κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση συνεργάτιδών του τόσο μέσα στο ίδιο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα όσο και στους κόλπους της σερβικής κυβέρνησης και παρά το γεγονός πως ο ίδιος αρνείται κάθε κατηγορία αυτής της φύσης εναντίον του, o κυβερνητικός συνασπισμός της Σερβίας αποφάσισε την απομάκρυνσή του.

    Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση που του προσάπτονται είναι ουσιαστικά συνωμοσία τρίτων κατά των προσπαθειών που καταβάλλει για την εξάρθρωση των κυκλωμάτων διαφθοράς στη χώρα.

    [11] ΣΤΗΝ 5η ΘΕΣΗ Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΤΟ ΧΑΝΤΜΠΟΛ

    Θεσσαλονίκη, 12 Μαϊου 2001 (19:57 UTC+2)

    Την 5η θέση στην τελική κατάταξη της βαθμολογίας κατέλαβε ο Πανελλήνιος στο χάντμπολ ανδρών, αφού κέρδισε στον τρίτο αγώνα των πλέι - οφ με 27-26 τον Αθηναϊκό. Η ομάδα του Μίνωα Κυριακού πέτυχε έτσι δύο νίκες σε τρία παιχνίδια και πήρε την 5η θέση, έναντι του Αθηναϊκού που κατέκτησε την 6η.

    [12] ΕΛΠΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ Η ΑΕΚ

    Θεσσαλονίκη, 12 Μαϊου 2001 (19:57 UTC+2)

    Η έξοδος της ΑΕΚ στην Ευρώπη μέσω του ΟΥΕΦΑ είναι δεδομένη. Έτσι κάθε άλλο παρά άγχος έχει η Ενωση που βλέπει ότι σε περίπτωση που καταφέρει να κερδίσει και τα δύο εναπομείναντα παιχνίδια του πρωταθλήματος με ΠΑΟΚ στο "Νίκος Γκούμας" και με την Σκόντα στη Ξάνθη, (δίχως ο ΠΑΟ να προσθέσει άλλους δύο βαθμούς στη βαθμολογία του) μπορεί να βγει ακόμη και Τσάμπιονς Λιγκ.

    Πάντως στην ΑΕΚ δεν υπάρχει άγχος. Ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που ελπίζουν ότι η ομάδα τους θα καταφέρει -τελικά- να πάρει το εισιτήριο για το θεσμού του Τσάμπιονς Λιγκ.

    [13] ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 12 Μαϊου 2001 (19:33 UTC+2)

    Επαναλήφθηκαν και σήμερα στην περιφέρεια του Κουμάνοβο της ΠΓΔΜ οι πολεμικές επιχειρήσεις και όπως ανακοινώθηκε δεν χρησιμοποιήθηκε πυροβολικό και ελικόπτερα, αλλά οι στρατιωτικές δυνάμεις απάντησαν στις προκλήσεις των Αλβανών ανταρτών με τα πυροβόλα των τανκς.

    Ανακοινώθηκε επίσης ότι συνελήφθησαν δύο Αλβανοί αντάρτες.

    Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν σήμερα, μετά τη λήξη της προθεσμίας κατάπαυσης πυρός που κήρυξαν οι δυνάμεις της ΠΓΔΜ προκειμένου να δοθεί ευκαιρία στους κατοίκους της περιοχής να διαφύγουν

    Ο σημερινός τύπος σχολίασε τη μονομερή κατάπαυση του πυρός ως έναρξη της εφαρμογής του non-paper του επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ε.Ε. Χαβιέρ Σολάνα και του ΓΓ του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον.

    Υπενθυμίζεται ότι το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι 5 μετέδωσε την πληροφορία ότι ενδέχεται να ανοιχτεί ένας διάδρομος για να φύγουν οι Αλβανοί αντάρτες στο Κόσοβο και ότι κατά τον τρόπο αυτό θα σταματήσουν οι εχθροπραξίες, αίτημά που είχε διατυπώσει το αλβανικό κόμμα PDP.

    Η εφημερίδα "Ντέβνικ" σε πρωτοσέλιδο τίτλο της αναφέρει: "Σίγησαν τα όπλα για να μιλήσει η λογική".

    Παρόλα αυτά τα όπλα δεν σίγησαν και στην άλλη εστία κρίσης, στην περιφέρεια του Τέτοβο ακούγονται από το πρωί εκρήξεις στο όρος Σάρα, γεγονός που προκάλεσε έντονη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής.

    Σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων στα χώρια Σίπκοβιτσα και Βέισλε εξακολουθούν να βρίσκονται ομάδες Αλβανών ανταρτών, ενώ ο στρατός και οι αστυνομικές δυνάμεις δεν μπορούν να εισέλθουν στα χωριά, στα οποία σημειώθηκαν συγκρούσεις.

    [14] ΜΑΔΡΙΤΗ:ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

    Μαδρίτη, 12 Μαϊου 2001 (19:27 UTC+2)

    Τουλάχιστον 13 άτομα τραυματίστηκαν, χθες το βράδυ, από έκρηξη βόμβας σε παγιδευμένο αυτοκίνητο, σε έναν από τους πλέον πολυσύχναστους δρόμους του κέντρου της Μαδρίτης, όπως μεταδίδει το BBC.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, λίγο πριν από την έκρηξη, άγνωστος με τηλεφώνημά του προειδοποίησε για τη έκρηξη, αναλαμβάνοντας την ευθύνη εκ μέρους της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ, η οποία θεωρείται ότι φέρει την ευθύνη και για τη δολοφονία ανώτατου στελέχους του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος, την περασμένη Κυριακή.

    Εν τω μεταξύ, λίγες ώρες απομένουν για να ανοίξουν οι κάλπες στη Χώρα των Βάσκων, σε μια ψηφοφορία από την οποία θα αναδειχθεί η νέα περιφερειακή κυβέρνηση.

    [15] Ο ΜΠΟΥΣ ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΚ ΒΕΪ

    Ουάσιγκτον, 12 Μαϊου 2001 (19:26 UTC+2)

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, υποστήριξε την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης για αναβολή της εκτέλεσης της θανατικής ποινής που έχει επιβληθεί στον επονομαζόμενο «βομβιστή της Οκλαχόμα», Τίμοθι Μακ Βέι.

    Η αναβολή της εκτέλεσης αποφασίσθηκε μετά την ανακάλυψη εκατοντάδων εγγράφων, τα οποία το FBI δεν είχε- από λάθος- γνωστοποιήσει στους δικηγόρους του Μακ Βέι κατά τη διάρκεια της δίκης.

    Ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι είναι πρωταρχικής σημασίας να διασφαλιστεί η νομιμότητα της όλης διαδικασίας και η δίκαιη μεταχείριση όλων των πολιτών, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι η αναβολή της εκτέλεσης του Μακ Βέι θα εξοργίσει τους συγγενείς των θυμάτων.

    Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC από την πόλη της Οκλαχόμα, εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στο μνημείο που έχει ανεγερθεί για τα 168 θύματα του Μακ Βέι, χωρίς να μπορούν να κρύψουν την οργή ή την απογοήτευσή τους για την αναβολή της εκτέλεσης.

    [16] ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΔΙΑΒΑΣΕΩΝ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΑΛΒΑΝΙΑΣ - ΚΟΣΟΒΟΥ

    Τίρανα, 12 Μαϊου 2001 (19:26 UTC+2)

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης της Αλβανίας Ιλίρ Γκιόνι επιβεβαίωσε χθες στο Κούκες τις προσπάθειες που κάνει η αλβανική κυβέρνηση για το άνοιγμα των άλλων δύο νέων συνοριακών διαβάσεων με το Κοσσυφοπέδιο και συγκεκριμένα στο Qafe Morine (Τροπόγια) και στο χωριό Shishtavec (Κούκες).

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ζέρι ι Πόπουλιτ" ο κ. Γκιόνι τόνισε ότι "η αλβανική κυβέρνηση έχει πάρει ήδη την απόφαση και έχει αρχίσει τις διαπραγματεύσεις με την UNMIK και την KFOR".

    [17] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ AMC

    Τίρανα, 12 Μαϊου 2001 (19:23 UTC+2)

    Διήμερη επίσκεψη στην Αλβανία προκειμένου να ενημερωθεί γαι την πορεία της αλβανικής εταιρίας κινητής τηλεφωνίας Albanian Mobile Communications (AMC), η οποία ανήκει κατά 85% στην Cosmote, πραγματοποιεί ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρήστος Βερελής.

    Τον κ. Βερελή συνοδεύουν στα Τίρανα ο υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Αλέκος Βούλγαρης και ΓΓ Επικοινωνιών Κωνσταντίνος Ρόβλιας.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο πρόεδρος του ΟΤΕ Νίκος Μανασής και ο Διευθύνων Σύμβουλος της COSMOTE Ευάγγελος Μαρτιγόπουλος είχαν την ευκαιρία να ξεναγήσουν την ηγεσία του υπουργείου, αλλά και Ελληνες δημοσιογράφους στις εγκαταστάσεις της εταιρίας.

    Στελέχη της AMC και διοικητικά στελέχη της εταιρίας Cosmote, η οποία αγόρασε πριν από έξι μήνες την αλβανική εταιρία τηλεπικοινωνιών, έδωσαν συνέντευξη τύπου στα Τίρανα.

    Ο πρόεδρος της AMC δήλωσε ότι εντός του 2001 οι επενδύσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της αλβανικής κινητής τηλεφωνίας θα φθάσουν το ύψος των 45 εκ. δολαρίων και θα καλύψουν με αυτό τον τρόπο γεωγραφικά έως και το 45% της χώρας.

    Ο αριθμός των συνδρομητών της αλβανικής κινητής τηλεφωνίας έχει ξεπεράσει τους 108.000, ενώ τον Ιούνιο του 2000 ήταν 15.000.

    Ο πρόεδρος της AMC δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η εταιρία ξεπέρασε και τις ίδιες τις προσδοκίες και τους στόχους της και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να διευρύνει τη βάση των πελατών.

    Δήλωσε επίσης ότι για το 2001 προβλέπεται η γεωγραφική κάλυψη να φθάσει στο 80 - 85%.

    Τα στελέχη της AMC διευκρίνισαν ότι όταν αγοράστηκε η εταιρία η κατάσταση ήταν δύσκολη, ενώ με τις μέχρι στιγμής επενδύσεις, οι οποίες ξεπερνούν τα 21 εκ. δολάρια, έχει βελτιωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών.

    Σε ειδική εκδήλωση παρουσία εκπροσώπων και του αλβανικού τύπου, τόσο ο κ. Μανασής, όσο και ο κ. Μαρτιγόπουλος αναφέρθηκαν εκτενώς στα επιτεύγματα, τους στόχους και τις προοπτικές της AMC.

    Τόνισαν ότι από τους 108.000 πελάτες της εταιρίας, ποσοστό της τάξης του 80% είναι πελάτες καρτοκινητής τηλεφωνίας ALBAKARTA, οι οποίοι συνδέθηκαν στο δίκτυο της AMC από το Δεκέμβριο του 2000 που ξεκίνησε η εμπορική της διάθεση ως σήμερα.

    [18] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΗ ΚΑΙ ΜΙΛΑΝΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 12 Μαϊου 2001 (19:17 UTC+2)

    Βοήθεια του Αρη από το Μιλάνο! Δεν ήταν μόνο η ευκαιρία του Ντανιέλ Μπατίτσα να μαθητεύσει πριν από δύο εβδομάδες και για λίγες ημέρες δίπλα στον καταξιωμένο προπονητή Τσέζαρε Μαλντίνι, καθώς η ιταλική διοίκηση του Μιλάνου είναι αποφασισμένη (σύμφωνα με πληροφορίες) να βοηθήσει την ομάδα της Θεσσαλονίκης και στον μεταγραφικό τομέα το καλοκαίρι. Αυτό γιατί έχουν δημιουργηθεί όλες εκείνες οι προϋποθέσεις για την επικείμενη συνεργασία, έπειτα από την ήδη υπάρχουσα με την Παρί Σεν Ζερμέν για τον Ταλάλ Ερ Καρκουρί.

    Από σήμερα και για λίγες ημέρες άρχισαν οι συζητήσεις των υπευθύνων των δύο πλευρών προκειμένου να εξεταστούν κάποιες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που πρόκειται να αποτελέσουν αντικείμενο μεταγραφών. Τα αποτελέσματα των επαφών θα εξαρτηθούν από το ύψος των οικονομικών δεδομένων που θα ζητήσει το Μιλάνο πάντα -όμως- με την σύμφωνη γνώμη του προέδρου του Αρη, Δημήτρη Κοντομηνά.

    [19] ΤΟ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

    Αθήνα, 12 Μαϊου 2001 (18:49 UTC+2)

    Την ανάγκη να αναλάβει ενεργό ρόλο η "Μητέρα του 21ου αιώνα" σε έναν αγώνα δημοκρατικής αντίστασης ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό τονίζει σε ανακοίνωσή του με αφορμή τον αυριανό εορτασμό της "Γιορτής της Μητέρας" το ΔΗΚΚΙ.

    Επισημαίνεται, επίσης, ότι στο "γκρίζο τοπίο" του πλανήτη για εκατομμύρια ανθρώπους, στο κατώφλι της νέας δεκαετίας, το ΔΗΚΚΙ αγωνίζεται στο πλευρό της Μητέρας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της υγείας, της μητρότητας, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού και για την παροχή πολύμορφης κρατικής βοήθειας στις πολύτεκνες μητέρες και τα νέα ζευγάρια, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα.

    Καλεί, παράλληλα, όλες τις γυναίκες, τους άνδρες και τη νεολαία να πάρουν μέρος σε αυτό τον αγώνα "για να αλλάξουμε την πορεία της κοινωνίας και να κρατήσουμε ζωντανή την ανθρωπιά και την ελπίδα".

    [20] ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 12 Μαϊου 2001 (18:46 UTC+2)

    Σε αναμένα κάρβουνα κάθονται οι άνθρωποι του Ηρακλή. Η παράταση της λήψης απόφασης από τον Αγγελο Αναστασιάδη έχει θορυβήσει κατά κάποιο τρόπο την διοίκηση που άρχισε να ψάχνει εναλλακτικές λύσεις σχετικά με την κάλυψη της θέσης του προπονητή, σε περίπτωση που ο κ. Αναστασιάδης δεν θελήσει να παραμείνει στον Ηρακλή.

    Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος της επίσκεψης του πρώην προπονητή του Γηραιού Ντούσαν Μιτόσεβιτς στα γραφεία της ομάδας. Το αντικείμενο της συζήτησης δεν έγινε γνωστό. Ωστόσο ο τελευταίος θα αποτελέσει τον νούμερο ένα προπονητή για να καλύψει την κενή θέση (αν δημιουργηθεί) του κ. Αναστασιάδη.

    [21] ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

    Σκόπια, 12 Μαϊου 2001 (18:41 UTC+2)

    Την κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα επικυρώσει αύριο η Βουλή της ΠΓΔΜ, η συνεδρίαση της οποίας ορίστηκε για τις 5 το απόγευμα τοπική ώρα.

    Πρόκειται για οικουμενική κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχουν 9 πολιτικά κόμματα και διαθέτει από το 90% των εδρών της Βουλής. Στην κυβέρνηση δεν συμμετέχουν ανεξάρτητοι βουλευτές και δύο μικρά αλβανικά κόμματα, που έχουν από 1 είτε 2 βουλευτές.

    Ο σχηματισμός της κυβέρνησης συνασπισμού χαιρετίστηκε από όλες τους διεθνείς οργανισμούς, Ε.Ε., ΝΑΤΟ, ΟΑΣΕ, ο δε Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

    Αυτός θα είναι ο έκτος ανασχηματισμός της κυβέρνησης Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι. Πρωτεύοντες στόχοι της νέας κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση της ασφάλειας της χώρας, έναρξη πολιτικού διαλόγου με την αλβανική μειονότητα, προετοιμασία για έντιμες δημοκρατικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν το αργότερο έως τις 27 Ιανουαρίου του ερχόμενου χρόνου.

    [22] ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

    Τίρανα, 12 Μαϊου 2001 (18:21 UTC+2)

    Ενα από τα κεντρικά θέματα που προβάλλουν τα ΜΜΕ της Αλβανίας είναι η Διαβαλκανική Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στα Τίρανα.

    Η κρατική τηλεόραση σχολίασε ότι "η αλβανική πρωτεύουσα θα είναι το κέντρο των συζητήσεων μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Νοτιανατολικής Ευρώπης για θέματα που απασχολούν σήμερα αυτή την περιοχή".

    Σύμφωνα με την κυβερνητική εφημερίδα "Ζέρι ι Πόπουλιτ" τρία θα είναι τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν στη Διαβαλκανική Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της περιοχής, η περιφερειακή συνεργασία στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της κάθε είδους παράνομης δραστηριότητας, καθώς επίσης και οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή και κυρίως στην ΠΓΔΜ, στο Κοσσυφοπέδιο και στο Μαυροβούνιο.

    [23] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Π. ΜΙΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Τίρανα, 12 Μαϊου 2001 (18:08 UTC+2)

    Στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας Πασκάλ Μίλο για την κατάσταση στην ΠΓΔΜ αναφέρονται οι αλβανικές εφημερίδες "Ζέρι ι Πόπουλιτ", "Σέκουλι" και "Γκαζέτα Σκιπτάρε".

    Ο κ. Μίλο από το Στρασβούργο τόνισε ότι "η Αλβανία καταδικάζει όλες τις ένοπλες πράξεις των εξτρεμιστικών ομάδων στην ΠΓΔΜ, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια, όχι μόνο αυτής της χώρας, αλλά και της περιοχής γενικότερα".

    "Η βία είναι απαράδεκτη, ανεξάρτητα του ποιος την ασκεί. Η αλβανική κυβέρνηση ευθυγραμμίζεται με τη δήλωση της Ε.Ε. υπέρ του διαλόγου μεταξύ των διαφόρων εθνοτήτων", τόνισε.

    Σύμφωνα με τον κ. Μίλο "οι προσδοκίες των Αλβανών της ΠΓΔΜ δεν είναι περιττές, ούτε και εξτρεμιστικές, αλλά νόμιμες".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 12 May 2001 - 18:13:47 UTC