Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-05-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΚΥΡΩΣΗ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΟΤΑΒΑΣ ΟΤΑΝ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ ΟΙ
  • [02] ΡΕΠΠΑΣ: ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΔΑΔ ΚΑΤΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΙ, ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΙ, ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΤΟ ΚΤΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [04] ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΑΝ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Ν. ΜΠΕΡΝΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ
  • [05] ΤΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΟΜΜΑ ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΑΠΟ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [06] ΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟΥ
  • [07] ΔΥΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ
  • [08] ΜΙΚΤΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [09] ΔΙΗΜΕΡΟ ΡΕΠΟ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΑΡΗ
  • [10] ΤΟ "ΠΡΟΦΙΛ" ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ
  • [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΕΒΕΡΙΝ - ΠΟΥΤΙΝ
  • [12] ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΜΕ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Ο ΑΡΗΣ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [13] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
  • [14] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ ΣΤΟ 14ο ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ
  • [15] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΕΡΒΩΝ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΧΩΡΙΩΝ ΣΤΗ Ν. ΣΕΡΒΙΑ
  • [16] ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΑ Ο ΚΟΥΛΧΑΡΝΤ
  • [17] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΔΑΔ
  • [18] ΣΕΒ - ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
  • [19] ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΣΤΟ
  • [20] ΔΙΗΜΕΡΟ ROCK ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ "ΑΡΣΙΣ"
  • [21] ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
  • [22] ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΗΣ KFOR ΚΑΤΕΣΧΕΣΑΝ ΦΟΡΤΙΟ ΜΕ ΟΠΛΑ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [23] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η "ΚΟΝΤΡΑ" ΜΠΕΟΥ - ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
  • [24] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΟΣ ΠΙΛΟΤΟΣ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ

  • [01] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΚΥΡΩΣΗ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΟΤΑΒΑΣ ΟΤΑΝ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

    Αθήνα, 11 Μαϊου 2001 (14:54 UTC+2)

    της Ν. Θωμά

    Μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν θα προχωρήσουμε και στην κύρωση από τη Βουλή της συνθήκης της Οτάβα του ΄97 την οποία έχει υπογράψει η Ελλάδα. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ., Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, σχετικά με την άρση των ναρκοπεδίων στον ελληνικό χώρο.

    Πάντως, ο υπουργός Αμυνας διευκρίνισε ότι η χώρα μας θα επιδιώξει να εξασφαλίσει πρώτα ότι θα υπάρξει αντίστοιχη συμπεριφορά και πολιτική επιλογή και από την πλευρά της Τουρκίας ώστε να αποδεχθεί τις δεσμεύσεις και τους όρους της Συνθήκης που προβλέπει την καταστροφή των ναρκών σε όλα τα ναρκοπέδια.

    "Εάν και η Τουρκία αποδεχθεί να υπογράψει τη σύμβαση της Οτάβας αυτό θα αποτελέσει μια πολύ θετική εξέλιξη για την ασφάλεια των ανθρώπων που διέρχονται τα σύνορα των δύο χωρών, ενώ η γειτονική χώρα θα πρέπει να καταστρέψει τα ναρκοπέδια και τις αποθήκες ναρκών σε όλη την επικράτειά της και όχι επιλεκτικά σε κάποιες περιοχές", επεσήμανε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    Ο υπουργός Αμυνας υπενθύμισε ότι πριν ένα χρόνο πρότεινε μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του, κ. Τσακμάλογλου, με τον οποίο είχε σχετική συζήτηση να προχωρήσουν οι δύο χώρες σε μία προσέγγιση των όρων της Οτάβας ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν στην υπογραφή της Συνθήκης και παράλληλα την καταστροφή των ναρκών κατά προσωπικού.

    Ωστόσο όπως διευκρίνισε η Ελλάδα δεν εννοούσε σε διμερή βάση όπως είχε προτείνει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, ούτε ως συμβολική κίνηση.

    "Εμείς προτείναμε, είπε, να προχωρήσουμε στην κύρωση της συνθήκης της Οτάβας με τη δημιουργία Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αμοιβαία με την Τουρκία αλλά μετά από διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ".

    Εξάλλου, ο κ. Τσοχατζόπουλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε ότι αφορά τις επιπτώσεις που θα έχει στην αμυντική επάρκεια της χώρας μας η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να καταστρέψει τα ναρκοπέδια κατά του προσωπικού που βρίσκονται στον Εβρο, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

    "Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από τη συνθήκη της Οτάβας αφού δεν επηρεάζονται τα αντιαρματικά ναρκοπέδια, τα οποία κατ' εξοχήν διασφαλίζουν την άμυνά μας, καθώς δεν υπάρχουν πεζοπόρα τμήματα που να μην μεταφέρονται από άρματα προσωπικού".

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι η χώρα μας έχει ήδη καταστρέψει τα ναρκοπέδια που βρίσκονται στα σύνορα με την Αλβανία, τα Σκόπια και τη Βουλγαρία στο πλαίσιο της πολιτικής σταθεροποίησης και συνεργασίας που ακολουθεί στην νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Από την πλευρά του ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι τα ναρκοπέδια προσωπικού είναι κατ' εξοχήν όπλο αμυντικό για τις χώρες που απειλούνται από χώρες με πολυαριθμότερα πεζικά τμήματα όπως η Τουρκία.

    Εξέφρασε επίσης το φόβο του ότι η ελληνική πρωτοβουλία έχει αναληφθεί χωρίς τη γνώμη της στρατιωτικής ιεραρχίας και αναφέρθηκε σε δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Ι. Τζεμ ότι ακόμα και να υπογράψει τη συνθήκη της Οτάβας δεν θα αφαιρέσει τα ναρκοπέδια από τα σύνορά της με το Ιράκ και το Ιράν. Κατέληξε, δε, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δίδει τα ναρκοπέδια ως αντάλλαγμα μιας δήθεν καλής σχέσεως προς την Τουρκία, η οποία διατηρεί τις βλέψεις της έναντι της Ελλαδας.

    [02] ΡΕΠΠΑΣ: ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΔΑΔ ΚΑΤΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Αθήνα, 11 Μαϊου 2001 (14:36 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Ιστορικής σημασίας χαρακτήρισε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά της Τουρκίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, τονίζοντας ότι η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει τις συνεχείς μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσον αφορά την ιδιοκτησία, τα περιουσιακά στοιχεία των Ελληνοκυπρίων, τα δικαιώματα και την ελευθερία τους, αλλά και το σημαντικό αγαθό της ανθρώπινης ύπαρξης, τη ζωή.

    Με την απόφαση αυτή, συνέχισε ο εκπρόσωπος τύπου, το Ευρωπαϊκό δικαστήριο κάνει μια τομή και θα πρέπει να αξιοποιήσει κάθε μέσο προκειμένου να γίνει σεβαστή και να εφαρμοστεί αυτή η απόφαση. Τέλος, ο κ. Ρέππας κάλεσε όλους και ιδίως εκείνους που τους αφορά να σεβαστούν την απόφαση και να την εφαρμόσουν.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΙ, ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΙ, ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΤΟ ΚΤΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 11 Μαϊου 2001 (10:37 UTC+2)

    Πέντε υπουργοί (Τσοχατζόπουλος, Λαλιώτης, Βενιζέλος, Ανωμερίτης, Πασχαλίδης), τέσσερις υφυπουργοί (Πάχτας, Τζανής, Καλαφάτης, Φαρμάκης) και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από νομούς της Βόρειας Ελλάδας θα πάρουν μέρος στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Μακεδονίας-Θράκης με θέμα την ανάπτυξη της περιοχής.

    Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 6.30΄το απόγευμα στο Κυβερνείο και θα συνεχιστεί και αύριο το πρωί, μέχρι το μεσημέρι, οπότε και θα ολοκληρωθεί.

    [04] ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΑΝ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Ν. ΜΠΕΡΝΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ

    Ρόδος, 11 Μαϊου 2001 (14:47 UTC+2)

    Αίσθηση προκάλεσε η δημοσιοποίηση δηλώσεων που φέρεται να έκανε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Νίκολας Μπερνς κατά τη διάρκεια της δεξίωσης που παρέθεσε προχθές το απόγευμα επί του αεροπλανοφόρου Τρούμαν στις αρχές της Ρόδου.

    Ο Νίκολας Μπερνς φέρεται να δήλωσε ότι "το δόγμα Τρούμαν και το σχέδιο Μάρσαλ συνέβαλαν στην απομάκρυνση των κομμουνιστών από την Ελλάδα", σύμφωνα τουλάχιστον με την μεταφρασμένη δήλωσή του, που δόθηκε χθες το πρωί στα ΜΜΕ από το γραφείο δημοσίων σχέσεων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

    Σε έκτακτη συνέντευξη τύπου που έδωσε χθες ο νομάρχης Σάββας Καραγιάννης υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν μεταφράστηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρέσβη και τόνισε ότι αν είχε αντιληφθεί ότι ο κ. Μπερνς έκανε τέτοια δήλωση ο ίδιος θα είχε αποχωρήσει από το αεροπλανοφόρο.

    Σημειώνεται ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με νεώτερη ανακοίνωση που υπέγραφε ο νομάρχης ζήτησε από τα ΜΜΕ να αποσύρουν την πρώτη ανακοίνωση με τη μετάφραση της δήλωσης γιατί όπως χαρακτηριστικά ανέφερε " δεν εκφράζει τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και δεν μπορούμε να βεβαιώσουμε τη εγκυρότητα της".

    Τουλάχιστον είκοσι στελέχη του ΚΚΕ αποδοκίμασαν τον Μπερνς την ώρα που έτρωγε σε εστιατόριο, ενώ ο Συνασπισμός μίλησε για "διπλωματικό ατόπημα, για το οποίο πρέπει να επιληφθεί το Υπουργείο Εξωτερικών.

    [05] ΤΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΟΜΜΑ ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΑΠΟ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Βουκουρέστι, 11 Μαϊου 2001 (21:05 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Το Φιλελεύθερο Κόμμα της Ρουμανίας, (PNL) τάχθηκε υπέρ της ακύρωσης του πρωτοκόλλου συνεργασίας που υπέγραψε με το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PDSR) του πρωθυπουργού Αντριαν Ναστάζε μετά τις εκλογές τον Νοέμβριο του 2000, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του PNL Βαλέριου Στόικα.

    Ο Στόιτσα δήλωσε ότι το κόμμα του περνάει στον χώρο της αντιπολίτευσης από σήμερα και ακυρώνει το πρωτόκολλο γιατί μέλη του PDSR δεν το τήρησαν και δεν συνεργάστηκαν με το PNL.

    Το PNL τόνισε ότι πολιτική του κυβερνώντος κόμματος είχε αρνητικές συνέπειες για τη χώρα και για την πορεία ένταξης της σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

    Ο Στόικα κατηγόρησε τον Ναστάζε ότι απέτυχε να βρει λύση στο πρόβλημα των χρεοκοπημένων δημοσίων επιχειρήσεων και στην ιδιωτικοποίηση αυτών και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να προσελκύσει ξένους επενδυτές.

    [06] ΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 11 Μαϊου 2001 (20:54 UTC+2)

    Με επιστολή που έστειλε το μεσημέρι η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου προς την ΠΑΕ Ηρακλής ζητά τον Μιχάλη Κωνσταντίνου για το χρονικό διάστημα 2-7 Ιουνίου προκειμένου να πάρει μέρος στον αγώνα Πορτογαλία - Κύπρος. Η συγκεκριμένη αναμέτρηση θα γίνει στις 6 Ιουνίου και εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο των Προκριματικών Παγκοσμίου Κυπέλλου 2002.

    [07] ΔΥΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

    Ιερουσαλήμ, 11 Μαϊου 2001 (20:51 UTC+2)

    Δυο άτομα τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας κοντά στη πύλη Γιάφα που οδηγεί στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία.

    Η έκρηξη σημειώθηκε σε δρομάκι με φοινικόδεντρα που οδηγεί προς την πύλη.

    [08] ΜΙΚΤΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Αθήνα, 11 Μαϊου 2001 (20:50 UTC+2)

    Μικτές τάσεις επικράτησαν στις συνεδριάσεις των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, λόγω των εξωγενών παραγόντων που δεν αφήνουν τις αγορές της "γηραιάς ηπείρου".

    Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 0,70%. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε σημαντικές απώλειες της τάξης του 1,13% και διαμορφώθηκε στις 5896,8 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο X-DAX υποχώρησε κατά 0,54%.

    Η Ζυρίχη ενισχύθηκε κατά 0,41%, η Βιέννη κατά 0,09%, η Πράγα κατά 0,26%. Το Οσλο κατέγραψε οριακά κέρδη της τάξης του 0,10%, ενώ η Μόσχα εμφανίστηκε «αποδυναμωμένη» κατά 1,99%.

    Η Μαδρίτη υποχώρησε κατά 0,88%, η Λισαβόνα κατά 0,43%, ενώ ιδιαίτερα σημαντικές απώλειες τριών ποσοστιαίων μονάδων κατέγραψε ο δείκτης XU-100 στην Κωνσταντινούπολη. Κατά 2,31% υποχώρησε το Ελσίνκι. Η Βουδαπέστη έκλεισε τελικά με απώλειες της τάξης του 1,12%, κατά 0,52% υποχώρησε το Αμστερνταμ, ενώ στις Βρυξέλλες ο δείκτης BEL έκλεισε με μικρά κέρδη 0,25%.

    [09] ΔΙΗΜΕΡΟ ΡΕΠΟ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 11 Μαϊου 2001 (20:47 UTC+2)

    Την έκθεσή του για τα αθλητικά κέντρα σε Σλοβενία και Αυστρία που επισκέφτηκε ο γυμναστής της ομάδας Βασίλης Αλεξίου θα παραδώσει τη Δευτέρα στον προπονητή του Αρη, Μπάμπη Τεννέ. Ο προπονητής του κίτρινου συλλόγου με τη σειρά του θα αποφασίσει για το αθλητικό κέντρο όπου θα γίνει η καλοκαιρινή προετοιμασία της ομάδας.

    Μετά το ρεπό που έχουν οι ελληνικές ομάδες, λόγω του τελικού κυπέλλου ο τεχνικός της ομάδας, κ. Τεννές αποφάσισε να δώσει στους παίκτες του και αυτός με την σειρά του διήμερη άδεια. Έτσι οι τελευταίοι ανανέωσαν το ραντεβού τους με τον προπονητή το απόγευμα της Δευτέρας προκειμένου να ξεκινήσουν την προετοιμασία για τον αγώνα με τον Πανιώνιο.

    [10] ΤΟ "ΠΡΟΦΙΛ" ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

    Αθήνα, 11 Μαϊου 2001 (20:45 UTC+2)

    Το "προφίλ" των Ελλήνων που χρησιμοποιούν το Internet, δίνει έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν, το 70% είναι άνδρες, ενώ το 60% συνδέονται με το διαδίκτυο από το σπίτι.

    Από το σύνολο των Ελλήνων που έχουν υπολογιστή στο σπίτι, περίπου το 40% έχει φροντίσει να αποκτήσει και μια σύνδεση με τον κυβερνοχώρο. Οι περισσότεροι από αυτούς, μάλιστα, είναι νέοι χρήστες που συνδέθηκαν μόλις τα τελευταία δύο χρόνια. Οσο για την ηλικιακή σύνθεση, πρωταγωνιστεί η εφηβεία, καθώς νέοι από 16 χρονών χρησιμοποιούν το Internet.

    Ο Έλληνας χρήστης Internet έχει ιδιαιτέρως υψηλό μορφωτικό επίπεδο: το 62% κατέχει όχι απλώς πανεπιστημιακό πτυχίο, αλλά έχει κάνει και μεταπτυχιακές σπουδές. Όσον αφορά στα οικονομικά, το 44% των χρηστών έχουν μηνιαία εισοδήματα από μισό έως ένα εκατομμύριο δραχμές.

    Οσον αφορά στις ώρες πρόσβασης τώρα, όσο πιο νέος ο Έλληνας χρήστης, τόσο πιο πολύ ώρα μένει online. Το 78% του συνόλου των Ελλήνων χρηστών, πάντως, περνούν κατά μέσο όρο μισή ώρα τη μέρα online, αρκετά μεγάλο ποσό για τα διεθνή δεδομένα.

    [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΕΒΕΡΙΝ - ΠΟΥΤΙΝ

    Βουκουρέστι, 11 Μαϊου 2001 (20:35 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ Αντριαν Σέβεριν συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και συζήτησαν το ζήτημα της Υπερδνειστερίας και την πιο ενεργό συμμετοχή της Μόσχας στον οργανισμό.

    Ο Σέβεριν είπε ότι ένα βασικό θέμα που συζητήθηκε ήταν η καλύτερη οργάνωση του ΟΑΣΕ ώστε να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά προβλήματα των χωρών μελών του.

    Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας συναντήθηκε στη Μόσχα με αξιωματούχους των υπουργείων Αμυνας και Εξωτερικών.

    [12] ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΜΕ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Ο ΑΡΗΣ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 11 Μαϊου 2001 (20:30 UTC+2)

    "Ενός κακού, χίλια έπονται", αναφέρει μια ελληνική ρήση, η οποία φαίνεται ότι έχει απόλυτη ισχύ στην ΚΑΕ Αρης. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης ξαφνικά βρέθηκε προ εκπλήξεως όταν έμαθε ότι ο Εϊ Τζέι Ινγκλις δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στο παιχνίδι με τον Μίλωνα! Πως έγινε αυτό; Ο νομικός σύμβουλος του Αρη, Γιώργος Αρχανιωτάκης είχε συμφωνήσει με τον ομόλογό του Σταύρο Λαμπρόπουλο να μην γίνει η εκδίκαση της υπόθεσης του ξένου άσου του κίτρινου συλλόγου λόγω της πανελλαδικής απεργίας των δικηγόρων. Όμως αυτή εκδικάστηκε ερήμην του συλλόγου της Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα ο Αρης να μένει - τώρα- εκτεθειμένος για τη συνέχεια του πρωταθλήματος, αφού αγωνίστηκε με τον Ινγκλις στο παιχνίδι του Μίλωνα.

    Το ζήτημα είναι ότι σε περίπτωση που εφαρμοστεί κατά γράμμα αυτά που προβλέπονται από την ομοσπονδία ο Αρης κινδυνεύει ακόμη και με υποβιβασμό...

    [13] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

    Μπουγιάνοβατς, 11 Μαϊου 2001 (20:28 UTC+2)

    Το ΝΑΤΟ θα αποφασίσει τη Δευτέρα αν θα επιστρέψει ο γιουγκοσλαβικός στρατός και στον τελευταίο τομέα της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στα σύνορα Κοσόβου - Νότιας Σερβίας, ο οποίος είναι υπό τον έλεγχο των Αλβανών ανταρτών.

    Διοικητής των Αλβανών ανταρτών προειδοποίησε ότι η επιστροφή του γιουγκοσλαβικού στρατού, η οποία σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο του ΝΑΤΟ για τη Ν. Σερβία Πίτερ Φέιθ θα ολοκληρωθεί σε μία εβδομάδα από τη λήψη της σχετικής απόφασης, θα σημάνει την έναρξη πολέμου.

    "Το ΝΑΤΟ θα αποφασίσει τη Δευτέρα για την επιστροφή των γιουγκοσλαβικών στρατιωτικών δυνάμεων και των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας στη ζώνη ασφαλείας και αν η απόφαση είναι θετική τότε η επιστροφή είναι ζήτημα μίας εβδομάδας", είπε ο κ. Φέιθ.

    "Συζητήσαμε μία σειρά ρυθμίσεων που θα διασφαλίσουν ειρηνικές συνθήκες για την επιστροφή των γιουγκοσλαβικών και σερβικών δυνάμεων στον τομέα B", πρόσθεσε.

    Ο τομέας B, είναι το τελεταίο τμήμα της ζώνης ασφαλείας, το οποίο δεν έχουν ακόμη επανακαταλάβει οι δυνάμεις ασφαλείας του Βελιγραδίου και περιλαμβάνει τις περιοχές του Μπουγιάνοβατς και του Πρέσεβο που ελέγχονται από τους ένοπλους Αλβανούς αντάρτες.

    Ενας από τους διοικητές του αποκαλούμενου "Απελευθερωτικού Στρατού Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μέντβετζα", ο Ριντβάν Τσαζίμι γνωστός ως "διοικητής Λέσι", απείλησε ότι "εάν οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ αποφασίσουν τη Δευτέρα να επιτρέψουν την είσοδο των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων στον τομέα B οι Αλβανοί αντάρτες θα αμυνθούν και θα ξεσπάσει πόλεμος".

    Ο Τσαζίμι είπε ότι για την αλβανική πλευρά είναι αποδεκτή μόνο η συζήτηση για την αποστρατιωτικοποίηση των χωριών Λούτσανι και Τούρια και η συγκρότηση πολυεθνικής αστυνομίας.

    Ο ειδικός απεσταλμένος του ΝΑΤΟ Πίτερ Φέιθ, τόνισε ότι στην περιοχή θα αναπτυχθεί ταυτόχρονα πολυεθνική αστυνομική δύναμη και χαρακτήρισε το σχέδιο "θετική έκβαση", ωστόσο παραδέχθηκε ότι υπάρχουν κίνδυνοι.

    "Η εφαρμογή του σχεδίου φέρει τον κίνδυνο ένοπλης σύγκρουσης. Θα εργαστούμε πολύ σκληρά τις επόμενες μέρες για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο σύγκρουσης", υπογράμμισε.

    [14] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ ΣΤΟ 14ο ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 11 Μαϊου 2001 (20:22 UTC+2)

    Οριστικοποιήθηκε από τους διοργανωτές το πρόγραμμα των αγώνων του 14ου ευρωπαικού πρωταθλήματος Κορασίδων, το οποίο θα διεξαχθεί στην βουλγαρική πόλη, Βέλικο Τάρνοβο (20-29 Ιουλίου) και θα συμμετάσχει η Εθνική ομάδα.

    Το πρόγραμμα:

    20/07/01

    Α' ΟΜΙΛΟΣ

    Βουλγαρία-Γαλλία

    Ιταλία-Γιουγκοσλαβία

    Τσεχία-Ρωσία

    Β' ΟΜΙΛΟΣ

    Ουγγαρία-Ισπανία

    Ελλάδα-Κροατία

    Σλοβακία-Λετονία

    21/07/01

    Α' ΟΜΙΛΟΣ

    Γαλλία-Ιταλία

    Ρωσία-Βουλγαρία

    Γιουγκοσλαβία-Τσεχία

    Β' ΟΜΙΛΟΣ

    Ισπανία-Ελλάδα

    Λετονία-Ουγγαρία

    Κροατία-Σλοβακία

    22/07/01

    Α' ΟΜΙΛΟΣ

    Ρωσία-Γαλλία

    Τσεχία-Ιταλία

    Βουλγαρία-Γιουγκοσλαβία

    Β' ΟΜΙΛΟΣ

    Λετονία-Ισπανία

    Σλοβακία-Ελλάδα

    Ουγγαρία-Κροατία

    23/07/01

    ΡΕΠΟ

    24/07/01

    Α' ΟΜΙΛΟΣ

    Γαλλία-Τσεχία

    Γιουγκοσλαβία-Ρωσία

    Ιταλία-Βουλγαρία

    Β' ΟΜΙΛΟΣ

    Ισπανία-Σλοβακία

    Κροατία-Λετονία

    Ελλάδα-Ουγγαρία

    25/07/01

    Α' Ομιλος

    Γιουγκοσλαβία-Γαλλία

    Βουλγαρία-Τσεχία

    Ρωσία-Ιταλία Λεττονία-ΕΛΛΑΔΑ

    Β' ΟΜΙΛΟΣ

    Κροατία-Ισπανία

    Ουγγαρία-Σλοβακία

    Λετονία-Ελλάδα

    Οι τέσσερις πρώτες ομάδες των δυο ομίλων προκρίνονται στην προημιτελική φάση για τις θέσεις 1-8, ενώ οι ομάδες που θα κατακτήσουν την 5η και 6η θέση των ομίλων τους, θα αγωνισθούν για την κατάταξη των θέσεων 9-12.

    27/07/01

    Προημιτελικοί

    Αγώνας 31: Α5-Β6

    Αγώνας 32: Β5-Α6

    Αγώνας 33: Β2-Α3

    Αγώνας 34: Α1-Β4

    Αγώνας 35: Α2-Β3

    Αγώνας 36: Β1-Α4

    28/07/01

    Ημιτελικοί

    Αγώνας 37: Ηττημένος 31-Ηττημένος 32 (11-12 θέσεις)

    Αγώνας 38: Νικητής 31-Νικητής 32 (9-10 θέσεις)

    Αγώνας 39: Ηττημένος 33-Ηττημένος 34

    Αγώνας 40: Ηττημένος 35-Ηττημένος 36

    Αγώνας 41: Νικητής 33-Νικητής 34

    Αγώνας 42: Νικητής 35-Νικητής 36

    29/07/01

    Τελικοί

    Αγώνας 43: Ηττημένος 39-Ηττημένος 40 (7-8 θέσεις)

    Αγώνας 44: Νικητής 39-Νικητής 40 (5-6 θέσεις)

    Αγώνας 45: Ηττημένος 41-Ηττημένος 42 (3-4 θέσεις)

    Αγώνας 46: Νικητής 41-Νικητής 42 (1-2 θέσεις)

    * Σε τουρνουά που θα διεξαχθεί στην Κορούνια (3-5 Αυγούστου), θα συμμετάσχει η Εθνική ομάδα Νεανίδων, μαζί με τις ομάδες της διοργανώτριας Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας.

    [15] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΕΡΒΩΝ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΧΩΡΙΩΝ ΣΤΗ Ν. ΣΕΡΒΙΑ

    Κόντσουλι, 11 Μαϊου 2001 (20:21 UTC+2)

    Οι Αλβανοί αντάρτες στη Νότια Σερβία υπέγραψαν συμφωνία αποστρατικοποίησης των δυο χωριών Λούτσανε και Τουρίγια, στο πλαίσιο προσπαθειών για επίλυση της κρίσης στη περιοχή.

    Ο επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού του Πρέσεβο, Μεντβέγια και Μπουγιάνοβατς Σεφκέτ Μουσλίου υπέγραψε τη συμφωνία με την οποία τα δυο χωριά ανακηρύσσονται ουδέτερη ζώνη, δήλωσε ο Λέσι, ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης των ανταρτών.

    Το Βελιγράδι υπέγραψε ήδη πριν από δυο εβδομάδες την συμφωνία για αποστρατικοποίηση των δυο χωριών όπου μαίνονταν οι συγκρούσεις Σέρβων και Αλβανών.

    Ο.Κ.

    [16] ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΑ Ο ΚΟΥΛΧΑΡΝΤ

    Θεσσαλονίκη, 11 Μαϊου 2001 (20:13 UTC+2)

    Έλαμψε το άστρο του Βρετανού Ντέιβιντ Κούλχαρντ που κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικών στο αυστριακό γκραν πρι της Φόρμουλα Ένα. Σημείωσε χρόνο 1:11.245, ενώ δεύτερος ήταν ο επίσης οδηγός της Μακ Λάρεν, Φιλανδός Μίκα Χάκινεν με χρόνο 1:11.272. Την 3η θέση κατέλαβε ο Βραζιλιάνος Ρούμπενς Μπαριτσέλο με Φεράρι με χρόνο 1:11.401.

    [17] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΔΑΔ

    Αγκυρα, 11 Μαϊου 2001 (20:09 UTC+2)

    Η Αγκυρα χαρακτήρισε σήμερα "ανεφάρμοστη" την χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι η Τουρκία έχει διαπράξει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο κατά την εισβολή του 1974 και πρόσθεσε ότι θα καθυστερήσει τον διάλογο για την επίλυση του Κυπριακού.

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ έρχεται σε αντίθεση με τα όσα διαδραματίστηκαν στην Κύπρο, δεν έχει νομικό υπόβαθρο, είναι άδικη και ανεφάρμοστη από τουρκικής πλευράς.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι η απόφαση εμποδίζει τις ενέργειες για ειρηνική επίλυση των διαφορών και την αποστολή του ΟΗΕ.

    Υπενθυμίζεται ότι, χθες, το ΕΔΑΔ δικαίωσε την Κύπρο στην προσφυγή που είχε καταθέσει κατά της Τουρκίας για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την εισβολή. Στην απόφαση τονίζεται ότι οι Τούρκοι ευθύνονται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μεγαλόνησο και η Αγκυρα οφείλει να απέχει από νέες παραβιάσεις.

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ δεν αποτέλεσε έκπληξη αφού το δικαστήριο είχε εκδώσει παρόμοιες αποφάσεις το 1974, το 1975 και το 1977 και επισήμανε ότι το ζήτημα δεν αφορά στην Τουρκία αλλά στα κατεχόμενα.

    [18] ΣΕΒ - ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

    Αθήνα, 11 Μαϊου 2001 (20:08 UTC+2)

    "Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την αρχή μιας πραγματικά πολύ μεγάλης προσπάθειας με στόχο την επιτυχή υλοποίηση όλων αυτών που προβλέπει το επιχειρησιακό πρόγραμμα ανταγωνιστικότητας, ένα από τα σημαντικότερα τομεακά προγράμματα του Γ' ΚΠΣ", υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Λ. Αντωνακόπουλος.

    Μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα" του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, ο κ. Αντωνακόπουλος τόνισε ότι "θεωρείται επιτακτική η ανάγκη για συντονισμένη προσπάθεια βελτίωσης κάποιων από τους παράγοντες, όπως τον τρόπο και το κόστος της λειτουργίας του κράτους, που μέσα από τη χαμηλή παραγωγικότητα, πολυνομίες, συναρμοδιότητες και επικαλύψεις, δημιουργεί εχθρικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις οδηγώντας πολλές φορές σε καταστάσεις που πλήττουν καίρια την αξιοπιστία μας σαν χώρας κατάλληλης για υποδοχή ξένων επενδύσεων".

    Καταλήγοντας τόνισε ότι ο ΣΕΒ είναι πρόθυμος να στηρίξει αυτή την προσπάθεια και ευχήθηκε επιτυχία στις εργασίες της πρώτης συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΠΑΝ.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), Χρήστος Πολυζωγόπουλος, εξέφρασε την απογοήτευση της ΓΣΕΕ και όλων των ελληνικών συνδικάτων για τα αποτελέσματα των δύο πρώτων Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης.

    "Προσδοκούμε πράγματι από το Γ' ΚΠΣ να υπάρχει πλήρης αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνονται και φαίνεται ότι πράγματι με την προετοιμασία, με τον προγραμματισμό που ακούσαμε, υπάρχει. Φαίνεται πως υπάρχει μια σοβαρή προεργασία και διαμορφώνεται ένα πλαίσιο που δίνει πράγματι τη δυνατότητα, όχι απλά της απορρόφησης, αλλά της πλήρους αξιοποίησης όλων αυτών των κονδυλίων, σε έναν κρίσιμο τομέα της παραγωγής, της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας. Συνιστώσες της ανάπτυξης που εάν έναν - έναν από αυτούς δεν τον δούμε όπως πρέπει να τον δούμε και δεν την υποστηρίξουμε όπως πρέπει να την υποστηρίξουμε, τότε θα έχουμε πάλι ελλειμματικό αποτέλεσμα.Και αυτό δεν το δικαιούμαστε", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    [19] ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ

    Βιέννη, 11 Μαϊου 2001 (19:59 UTC+2)

    Το ενδεχόμενο να απομονωθεί η Ιταλία από την Ευρώπη, κατά το παράδειγμα της Αυστρίας, σε περίπτωση που το ακροδεξιό κόμμα Forza Italia, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αναδειχθεί νικητής των εκλογών του Σαββατοκύριακου, απέκλεισε σήμερα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και στέλεχος του κόμματος, Αντόνιο Μαρτίνο.

    Ο Λουίς Μισέλ, υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, το οποίο επέβαλε 11μηνο διπλωματικό αποκλεισμό στην Αυστρία, εξαιτίας της συμμετοχής του κόμματος Ελευθερίας του Γιοργκ Χάιντερ στην κυβέρνηση συνασπισμού, και το οποίο αναλαμβάνει την 1η Ιουλίου την προεδρία της Ε.Ε., δήλωσε ότι επιθυμεί να επιβάλει παρόμοιες κυρώσεις κατά της Ιταλίας, σε περίπτωση νίκης της δεξιάς.

    Ωστόσο, ο Μαρτίνο δήλωσε ότι δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο εναντίον της Ιταλίας, υποστηρίζοντας ότι "το μόνο που θα καταφέρουν να κάνουν είναι ένα ακόμη λάθος".

    Στο συνασπισμό κομμάτων του Μπερλουσκόνι περιλαμβάνονται το κόμμα του, Forza Italia, η ακροδεξιά Εθνική Συμμαχία και η Ενωση του Βορρά, ο ηγέτης της οποίας, Ουμπέρτο Μπόσι, ήταν αυτός που έριξε την πρώτη κυβέρνηση Μπερλουσκόνι το 1994, όταν απέσυρε τους υπουργούς του από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

    [20] ΔΙΗΜΕΡΟ ROCK ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ "ΑΡΣΙΣ"

    Θεσσαλονίκη, 11 Μαϊου 2001 (19:51 UTC+2)

    Την Παρασκευή 18 και το Σάββατο 19 Μαϊου στο Μουσουργείο της "Αρσις" (Ζαλίκη 2), στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθεί διήμερο Rock Μουσικής.

    Την Παρασκευή το βράδυ στις 9.00 μ.μ. οι Testube θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο κοινό με μουσική Cross over rock. Αφορμή για το ξεκίνημά τους στάθηκε το Α' βραβείο που τους απονεμήθηκε από την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς πριν από 3 χρόνια.

    Τους Testube αποτελούν οι: Διονύσης Κωνσταντινίδης (τραγούδι και κιθάρα),

    Θεόδωρος Αραμπατζής (μπάσο), Παναγιώτης Παπαδόπουλος (β' κιθάρα), Κώστας Χυτήρης (τύμπανα).

    Το Σάββατο το βράδυ στις 9.00 μ.μ. το συγκρότημα "Δείκτες" θα διασκευάσουν γνωστές Rock επιτυχίες.

    Τους "Δείκτες" αποτελούν οι: Αργύρης Δημόπουλος (μπάσο), Αθανασιάδης Γαβριήλ (φωνητικά), Χρήστος Νιαβής (ντραμς), Γιώργος Μανώλης (κιθάρα), Κυριαζής Μανώλης (κιθάρα).

    [21] ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

    Σκόπια, 11 Μαϊου 2001 (19:46 UTC+2)

    Οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι της Ενωσης Σοσιαλδημοκρατών, ο Αρμπεν Τζαφέρι του DPA, o Ιμέρ Ιμέρι του PDP, και ο πρωθυπουργός, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, ηγέτης του VMRO DPMNE συμφώνησαν στον σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας σε σημερινή σύσκεψη τους, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού.

    Στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα συμμετάσχουν και κάποια άλλα κόμματα και το ζήτημα θα τεθεί στην αυριανή συνεδρίαση της βουλής.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο κύριος στόχος της κυβέρνησης θα είναι η εξασφάλιση της σταθερότητας στην χώρα, η συνέχιση του πολιτικού διαλόγου και η διεξαγωγή δίκαιων εκλογών.

    [22] ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΗΣ KFOR ΚΑΤΕΣΧΕΣΑΝ ΦΟΡΤΙΟ ΜΕ ΟΠΛΑ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Πρίστινα, 11 Μαϊου 2001 (19:39 UTC+2)

    Στρατιώτες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) κατέσχεσαν φορτίο με μεγάλες ποσότητες όπλων, μεταξύ των οποίων και αντιαεροπορικούς πυραύλους, που πιθανώς προορίζονταν για τους Αλβανούς αντάρτες που δρουν στη Νότια Σερβία, δήλωσε εκπρόσωπος της KFOR.

    Οι άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης, κοντά στην πόλη Πετς, στο δυτικό Κόσοβο σταμάτησαν φορτηγό με πινακίδες Βοσνίας, το οποίο μετέφερε "μεγάλη ποσότητα όπλων" και συνοδευόταν από τρία αυτοκίνητα, είπε ο ταγματάρχης Ρόι Μπρόουν και πρόσθεσε ότι συνελήφθησαν 7 άτομα.

    Στο φορτηγό βρέθηκαν πέντε αντιαεροπορικοί πύραυλοι, 50 εκτοξευτήρες ρουκετών, 14 αντιαρματικές ρουκέτες, δύο πυροβόλα, πέντε πιστόλια, τρία αυτόματα όπλα και πυρομαχικά.

    Ο εκπρόσωπος της KFOR είπε ότι πιθανώς τα όπλα προορίζονταν για τον αποκαλούμενο "Απελευθερωτικό Στρατό Πρέσεβο, Μέντβετζα και Μπουγιάνοβατς".

    Οι 7 συλληφθέντες δεν είχαν μαζί τους έγγραφα που να πιστοποιούν την ταυτότητά τους είπαν όμως ότι είναι από την Κροατία, τη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ και το Κόσοβο.

    [23] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η "ΚΟΝΤΡΑ" ΜΠΕΟΥ - ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 11 Μαϊου 2001 (19:30 UTC+2)

    Η κόντρα μεταξύ του προέδρου της ΠΑΕ Πανιώνιος, Αχιλλέα Μπέου και του προέδρου της ΕΠΑΕ, Βίκτορα Μητρόπουλου καλά κρατεί, με αποτέλεσμα η δικαστική -κυρίως- διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών να κατέχει εξέχουσα θέση στο καθημερινό ποδοσφαιρικό γίγνασθαι. Ωστόσο σήμερα ο κ. Μητρόπουλος πέρασε στην αντεπίθεση καταθέτοντας αίτηση ανάκλησης της προσωρινής διαταγής στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Η συγκεκριμένη αίτηση θα συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη.

    [24] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΟΣ ΠΙΛΟΤΟΣ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ

    Βουδαπέστη, 11 Μαϊου 2001 (19:28 UTC+2)

    Πρώην πιλότος της γιουγκοσλαβικής πολεμικής αεροπορίας, ο οποίος είχε κατηγορηθεί πριν 10 χρόνια στην Κροατία για την κατάρριψη ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν παρατηρητές της Ε.Ε. συνελήφθη στην Ουγγαρία.

    Ο σμηναγός Εμίρ Σίσιτς συνελήφθη και αναμένεται η έκδοσή του, δήλωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας Χέντι Νάγκι.

    Σύμφωνα με πηγές από την εισαγγελία της Βουδαπέστης είναι σε εξέλιξη οι νομικές διαδικασίες εναντίον του. Αξιωματούχοι της εισαγγελίας δεν θέλησαν να δώσουν περισσότερες πληροφορίες, για να συνεχιστούν οι έρευνες απρόσκοπτα.

    Ο Σίσιτς σύμφωνα με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει φέρεται να άνοιξε πυρ εναντίον ελικοπτέρου, στο οποίο επέβαιναν πέντε παρατηρητές της Ε.Ε. κοντά στην πόλη Βάραζντιν, νοτιανατολικά του Ζάγκρεμπ στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου το 1991.

    Στη σύλληψη του Σίσιτς αντέδρασε ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου του Γιουγκοσλαβικού Στρατού στρατηγός Νέμποισα Πάβκοβιτς. Ο κ. Πάβκοβιτς ζήτησε από το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών της Γιουγκοσλαβίας εξηγήσεις σε σχέση με τη σύλληψη του Εμίρ Σίσιτς στη συνοριακή διάβαση "Ρόσκε" και τη λήψη μέτρων για την απελευθέρωση του αξιωματικού και την επιστροφή του στη μονάδα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 11 May 2001 - 18:13:46 UTC