Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-04-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ ΣΤΗ ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ
  • [02] ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: ΝΑ ΑΠΟΜΟΝΩΘΟΥΝ ΤΑ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [03] ΘΕΤΙΚΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ FIFA ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • [04] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
  • [05] ΑΝΟΔΟΣ 0,68% ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΣΗΕΜ-Θ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
  • [07] Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ ΓΙΑ ΑΤΥΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΝΕΟΛΑΙΩΝ
  • [09] ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΗΡΙΔΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΣΙΜΕΡ
  • [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
  • [12] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ Η 17ΧΡΟΝΗ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΝ 20ΧΡΟΝΟ ΦΙΛΟ ΤΗΣ
  • [13] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η Σ.ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ
  • [14] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ Δ. ΖΕΡΒΟΥΔΑΚΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ 2001
  • [15] ΒΟΛΕΣ ΜΠΕΡΙΣΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ
  • [16] ΔΗΛΩΣΗ Ι.ΜΕΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΜΑΤΗΡΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [17] ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΜΑΪΟΥ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [18] ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ
  • [19] ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
  • [20] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Β.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ

  • [01] ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ ΣΤΗ ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ

    Αθήνα, 30 Απριλίου 2001 (12:56 UTC+2)

    Κάλεσμα στη ΓΣΕΕ να προσέλθει χωρίς όρους σε διάλογο για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος απηύθυνε χθες ο υπουργός Εργασίας Τάσος Γιαννίτσης μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή του MEGA, "Ανατροπή". Ο κ. Γιαννίτσης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δέχεται να διεξαχθεί ο διάλογος από μηδενική βάση ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο όχι μόνο να παγώσουν τα μέτρα για το Ασφαλιστικό αλλά και να αποσύρει η κυβέρνηση το σύνολο των προτάσεων.

    Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι ουδέποτε τέθηκε θέμα παραίτησής του και τόνισε ότι μετά από δική του εισήγηση αποσύρθηκαν οι κυβερνητικές προτάσεις για το ασφαλιστικό. "Η απάντηση στο πρόβλημα δεν μπορούσε να δοθεί μέσα σε αυτό το κλίμα που είχε διαμορφωθεί. Εισηγήθηκα στον πρωθυπουργό και πήρα την έγκρισή του" είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Γιαννίτσης καταλόγισε αρνητισμό στη στάση της ΓΣΕΕ επισημαίνοντας ότι "εκείνο το οποίο δημιούργησε μία διαφορετική δυναμική ήταν μία αντίδραση και μία άρνηση, η οποία ουσιαστικά ενείχε το στοιχείο του "αρνούμαστε τα πάντα". Μιλώντας για το κύμα των αντιδράσεων, υποστήριξε ότι δεν τον εξέπληξε, καθώς "σε όλες τις χώρες -όπου τέθηκε θέμα ασφαλιστικής μεταρρύθμισης- ξεκίνησε και συνέχισε με αντιδράσεις, γιατί ο κόσμος δεν καταλαβαίνει. Δεν είναι εύκολο να καταλάβει ποια είναι η σημασία να λύσουμε από σήμερα ένα πρόβλημα που θα είναι οξύ σε πέντε ή σε δέκα χρόνια".

    Στην εκπομπή παρενέβη ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ο οποίος κατηγόρησε το υπουργείο Εργασίας οτι αρνήθηκε να δώσει στοιχεία για το ασφαλιστικό και απαίτησε να δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι θα διατεθούν κρατικοί πόροι για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος.

    [02] ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: ΝΑ ΑΠΟΜΟΝΩΘΟΥΝ ΤΑ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Αθήνα, 30 Απριλίου 2001 (15:00 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Σε συνεχή επαφή με την κυβέρνηση των Σκοπίων και με τον πρωθυπουργό κ. Γκεοργκιέφσκι είναι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ενώ παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις μετά τα τελευταία γεγονότα στη γείτονα χώρα.

    Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Πάνος Μπεγλίτης επανέλαβε σήμερα την πεποίθησή του ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν οι πολιτικές διεργασίες που είναι σε εξέλιξη και θα συμβάλλουν στις αλλαγές που έχει ανάγκη η ΠΓΔΜ.

    "Θα είναι αποτέλεσμα ρεαλισμού και σοφίας να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις παρά τις τρομοκρατικές επιθέσεις και τις προβοκάτσιες που μπορεί και στο μέλλον να υπάρξουν" τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπεγλίτης και πρόσθεσε ότι "θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ να προχωρήσουν στις αλλαγές και να απομονώσουν αυτά τα εξτρεμιστικά στοιχεία".

    [03] ΘΕΤΙΚΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ FIFA ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

    Ζυρίχη, 30 Απριλίου 2001 (14:43 UTC+2)

    Φωτογραφία: Άννα Διαμαντοπούλου

    Η FIFA δεν θα προχωρήσει τελικά σε αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς ποδοσφαιρικές διοργανώσεις. Αυτό έγινε σήμερα γνωστό μετά από συνάντηση που είχαν στη Ζυρίχη η επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αννα Διαμαντοπούλου, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Φλωρίδης, η ηγεσία της ΕΠΟ και εκπρόσωποι της FIFA.

    [04] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

    Aθήνα, 30 Απριλίου 2001 (13:03 UTC+2)

    Φωτογραφία: Πρωτομαγιάτικο αντιπολεμικό συλλαλητήριο του ΕΚΘ στην πλατεία Αριστοτέλους.

    Προβλήματα στις μεταφορές και τις συγκοινωνίες αναμένεται να δημιουργηθούν αύριο λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς στις απεργιακές κινητοποιήσεις λόγω της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Η Ολυμπιακή Αεροπορία θα εκτελέσει μόνο μία πτήση ανά προορισμό και στον ΟΣΕ θα κινηθούν μόνο τα τρένα κοινωνικών αναγκών. Τα πλοία δεν θα εκτελούν δρομολόγια από τις 9 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι.

    Στην Αθήνα τα μπλε λεωφορεία θα παραμείνουν στα αμαξοστάσια από την αρχή της βάρδιας έως τις 07:00 το πρωί και από τις 22:00 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα. Ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τα πράσινα λεωφορεία θα μείνουν ακινητοποιημένα από τα ξημερώματα έως τις 09:00 το πρωί. Τα τρόλεϊ και το μετρό δεν θα εκτελούν δρομολόγια από τις 05:30 έως τις 09:00 το πρωί.

    [05] ΑΝΟΔΟΣ 0,68% ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 30 Απριλίου 2001 (15:09 UTC+2)

    Με άνοδο κατά 0,68% έκλεισε σήμερα ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Δείκτης διαμορφώθηκε στις 3.286,67 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 52,40 δισεκατομμύρια δραχμές (153,80 εκατομμύρια ευρώ).

    [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΣΗΕΜ-Θ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 30 Απριλίου 2001 (15:07 UTC+2)

    Ανακοίνωση με αφορμή την ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς εξέδωσε η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η Πρωτομαγιά, παγκόσμια ημέρα μνήμης και πάλης των εργαζομένων, τιμάται φέτος μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες για τους λαούς και τους εργαζομένους όλου του κόσμου, μαζί και της πατρίδας μας.

    Η ανακοίνωση προσθέτει: "Οι κατακτήσεις των εργαζομένων, για τις οποίες απαιτήθηκαν μακροχρόνιοι αγώνες, βαμμένοι με το αίμα, δέχονται μια χωρίς προηγούμενο επίθεση. Το δικαίωμα στη δουλειά, το μεροκάματο, οι ανθρώπινες σχέσεις εργασίες, έχουν μπει στο στόχαστρο της νέας τάξης πραγμάτων που θέλει να αυξάνει συνεχώς τα κέρδη της σε βάρος των δημιουργών κάθε αγαθού. Οι Ελληνες δημοσιογράφοι, αναπόσπαστο κομμάτι του λαού και των εργαζομένων στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, θα τιμήσουν και φέτος την Πρωτομαγιά μαζί με τους άλλους εργαζόμενους αγωνιστικά, όχι μόνο υπερασπιζόμενοι τα κεκτημένα δικαιώματά τους αλλά και διεκδικώντας την περαιτέρω βελτίωση της θέσης τους".

    [07] Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ ΓΙΑ ΑΤΥΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Aθήνα, 30 Απριλίου 2001 (14:57 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Για το Νικόμπιν της Σουηδίας αναχωρεί την Παρασκευή το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικων Γιώργος Παπανδρέου όπου το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί το διήμερο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Στην ημερήσια διάταξη του Σαββάτου βρίσκονται τα θέματα της διεύρυνσης και η πορεία των υποψήφιων χωρών καθώς και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή για τις οποίες αναμένεται η έκθεση του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου Χαβιέ Σολάνα, η οποία θα εστιάζεται κυρίως στην ανάγκη επεξεργασίας ενός σχεδίου επίλυσης του Μεσανατολικού προβλήματος στη βάση ενός road map.

    Στην ατζέντα της Κυριακής κύριο θέμα θα είναι οι εξελίξεις στα δυτικά Βαλκάνια με έμφαση στην αξιολόγηση των εκλογών του Μαυροβουνίου καθώς και οι εξελίξεις στην ΠΓΔΜ υπό το φως των χθεσινών τραγικών συμβάντων από αλβανούς εξτρεμιστές. Με πρωτοβουλία της προεδρίας έχουν προσκληθεί σε γεύμα οι 13 υποψήφιες χώρες, ανάμεσά τους και η Τουρκία για να συζητήσουν το μέλλον της Ευρώπης και την προοπτική ανάπτυξής της. Η Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είναι επίσης ένα θέμα της ημερήσιας διάταξης ενώ αναμένεται να εξεταστεί το Εθνικό πρόγραμμα δράσης που έχει υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Ενωση τον περασμένο Μάρτιο.

    Οι 15 θα συζητήσουν την εσωτερική οικονομική και πολιτική κατάσταση της Τουρκίας καθώς και το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έμφαση στην κατάσταση που επικρατεί στις τουρκικές φυλακές. Σημειώνεται πάντως ότι δεν αναμένονται "θεαματικά" αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες των 15 για την κατάσταση στις τουρκικές φυλακές αφού πρώτο: το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα είναι σε ένα γενικότερο πλαίσιο και δεύτερο μέχρι στιγμής κανένας από τους 15 δεν έχει δείξει διάθεση να αναλάβει πρωτοβουλία έστω και για "αυστηρές συστάσεις" προς την Τουρκάι ενόψει και των υποχρεώσεών της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ωστόσο, διπλωματικοί κύκλοι δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο κατά τη συζήτηση να προκύψει κάτι τέτοιο ακριβώς επειδή, όπως σημείωναν, η συμπεριφορά της Τουρκίας αντιβαίνει στην κοινοτική τακτική ενώ παράλληλα ελέγχεται και για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος βάσει του εθνικού προγράμματος δράσης της.

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΝΕΟΛΑΙΩΝ

    Αθήνα, 30 Απριλίου 2001 (14:33 UTC+2)

    Με εκπροσώπους πολιτικών νεολαιών συναντήθηκε το πρωί ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος και συζήτησε μαζί τους το θέμα της αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος.

    Ο κ. Πολυζωγόπουλος τόνισε ότι το κρίσιμο ζητούμενο για τους εργαζόμενους είναι η εξεύρεση πόρων για την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων.

    [09] ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΗΡΙΔΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 30 Απριλίου 2001 (14:27 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Στην Αθήνα φτάνει την Τετάρτη για επίσημη επίσκεψη ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης. Ο τελευταίος θα έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο ενώ την Πέμπτη θα έχει διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων του Κύπριου προέδρου θα είναι οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και η ενταξιακή πορεία της Κύπρου καθώς και οι ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις.

    [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΣΙΜΕΡ

    Αθήνα, 30 Απριλίου 2001 (14:26 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Συνάντηση με την πρόεδρο του γερμανικού σοσιαλιστικού κόμματος κ. Τσιμέρ που βρίσκεται στη χώρα μας προσκεκλημένη του Συνασπισμού είχε το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Η ατζέντα των συζητήσεών τους ξεκίνησε με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και τις προοπτικές διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ αναφέρθηκαν και στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου και το Κυπριακό καθώς και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Οι συνομιλίες στη συνέχεια επικεντρώθηκαν στις εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο με έμφαση τα Βαλκάνια ενώ συμφωνήθηκε οι σοσιαλιστικές και αριστερές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου να έχουν στενή συνεργασία τόσο για θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος όσο και θέματα που αφορούν στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ιδιαίτερα το Κυπριακό για το οποίο τονίστηκε η ανάγκη ανταλλαγής απόψεων.

    Τέλος, Παπανδρέου και Τσιμέρ συζήτησαν και το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Η τελευταία μάλιστα διατύπωσε μια δική της πρόταση για την επίλυση του ζητήματος αυτού, σύμφωνα με την οποία θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτούσε κατά 50% η γερμανική κυβέρνηση και κατά 50% ο γερμανικός ιδιωτικός τομέας για να καλυφθούνμ οι αποζημιώσεις τόσο για τους Ελληνες όσο και για άλλους λαούς που έχουν υποστεί τη γερμανική κατοχή.

    [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

    Αθήνα, 30 Απριλίου 2001 (14:05 UTC+2)

    Θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό απευθύνει ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου με την ευκαιρία της αυριανής απεργίας της 1ης Μαϊου. Σε ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός αναφέρεται στις εξελίξεις για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος και υπογραμμίζει ότι η σύνταξη είναι δικαίωμα και όχι ελεημοσύνη.

    Ο Συνασπισμός τονίζει ότι η φετινή πρωτομαγιά πρέπει να γίνει η αφετηρία ανάπτυξης των αγώνων των εργαζομένων ώστε τα σχέδια της κυβέρνησης για την υπονόμευση της κοινωνικής ασφάλισης να μην περάσουν. Ζητά, εξάλλου, να διασφαλιστεί η τριμερής χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, να αποτραπεί η υποκατάσταση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης με την ιδιωτική, να αξιοποιηθεί αποδοτικά η περιουσία των ασφαλιστικών οργανισμών, να διαμορφωθεί νέο πλαίσιο διοίκησης της λειτουργίας των ασφαλιστικών οργανισμών, να μη χειροτερέψουν τα σημερινά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και να μην μειωθούν οι συντάξεις.

    "Η 1η του Μάη έχει "σημαδευτεί" από ιστορικά γεγονότα, όπου η εργατική τάξη και οι λαοί έγραψαν σελίδες εποποιίας ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση. Με την είσοδο στον 21ο αιώνα κοινωνικοί αγωνιστές από όλο τον πλανήτη γράφουν τις δικές τους εποποιίες σε ένα διαφορετικό ιστορικό τοπίο, που όμως τα λάβαρα, οι καρδιές και ο νους τους διαπνέονται από τα ίδια οράματα, της ισότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της ελευθερίας", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    Αναφέρεται ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση με τις εφαρμοζόμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της οδηγεί στην εμπορευματοποίηση της υγείας, της παιδείας, της δημόσιας ιδιοκτησίας, στην απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, στη συνέχιση των πολιτικών της λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων, στην αποδόμηση της κοινωνικής ασφάλισης, στον τρομονόμο καθ΄ υπόδειξη των ΗΠΑ και της Βρετανίας και στον περιορισμό των διαδηλώσεων.

    [12] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ Η 17ΧΡΟΝΗ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΝ 20ΧΡΟΝΟ ΦΙΛΟ ΤΗΣ

    Aθήνα, 30 Απριλίου 2001 (13:48 UTC+2)

    Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε το μεσημέρι η 17χρονη Χρυσάνθη Μοσχοβή από την Παιανία που δολοφόνησε τα ξημερώματα της Κυριακής τον εικοσάχρονο φίλο της Γεώργιο Μπίρκο, στην πλατεία Αγίας Παρασκευής στην Αθήνα.

    Η 17χρονη μαχαίρωσε με σουγιά τον 20χρονο στο θώρακα. Το θύμα μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό όπου εξέπνευσε. Σύμφωνα με την αστυνομία, προηγήθηκε λογομαχία μεταξύ του ζευγαριού για θέμα που αφορούσε στη σχέση τους. Η 17χρονη ομολόγησε την πράξη της.

    Εναντίον της ασκήθηκε σήμερα ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

    [13] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η Σ.ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 30 Απριλίου 2001 (13:33 UTC+2)

    Την Πέμπτη 3 Μαϊου θα εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης η Σαβίνα Γιαννάτου, ερμηνεύοντας τραγούδια της Λένας Πλάτωνος.

    Στη συναυλία με τίτλο "Ετσι τους βλέπω εγώ τους κήπους" θα παρουσιαστούν τραγούδια της συνθέτριας που βασίζονται σε στίχους Κ. Καρυωτάκη καθώς επίσης και τραγούδια από τα έργα της Πλάτωνος "Εδώ Λιλιππούπολη" και "Σαμποτάζ".

    [14] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ Δ. ΖΕΡΒΟΥΔΑΚΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ 2001

    Θεσσαλονίκη, 30 Απριλίου 2001 (13:28 UTC+2)

    Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης συμμετέχοντας ενεργά στην αναβίωση του θεσμού της "Φοιτητικής Εβδομάδας" που πραγματοποιείται από 3 έως 13 Μαϊου 2001 διοργανώνει για το κοινό της πόλης μας συναυλία με τον Δημήτρη Ζερβουδάκη, στην πλατεία του Χημείου, την Παρασκευή 4 Μαϊου και ώρα 21.00 το βράδυ.

    Η συναυλία θα διαρκέσει δυόμισι ώρες και θα περιλαμβάνει τραγούδια από το σύνολο των επτά δισκογραφικών του προτάσεων (περίοδος 1985 2001) καθώς και επιλεγμένες διασκευές τραγουδιών.

    [15] ΒΟΛΕΣ ΜΠΕΡΙΣΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

    Τίρανα, 30 Απριλίου 2001 (13:22 UTC+2)

    Για έλλειψη σοβαρότητας και για αντιδημοκρατικό τρόπο διεξαγωγής της απογραφής του πληθυσμού στην Αλβανία κατηγόρησε την κυβέρνηση της χώρας ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί Μπερίσα. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι "η απογραφή του πληθυσμού που γίνεται στην Αλβανία είναι μια αντιδημοκρατική πράξη της κυβέρνησης Μέτα. Το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται η αναγραφή της εθνικότητας και του θρησκεύματος αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των διεθνών συμβάσεων που η ίδια η Αλβανία έχει υπογράψει. Η απογραφή του πληθυσμού με τον τρόπο με τον οποίο γίνεται σήμερα στην Αλβανία έρχεται σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις που έχει η Αλβανία απέναντι στο Συμβούλιο της Ευρώπης".

    Στη συνέχεια ο Μπερίσα δήλωσε ότι "μη επιτρέποντας τους πολίτες να δηλώσουν την εθνικότητά τους, η κυβέρνηση Μέτα βλάπτει σοβαρά τα εθνικά συμφέροντα των Αλβανών, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ένταξη της Αλβανίας στις ευρωατλαντικές δομές".

    [16] ΔΗΛΩΣΗ Ι.ΜΕΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΜΑΤΗΡΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Τίρανα, 30 Απριλίου 2001 (13:15 UTC+2)

    Το αιματηρό επεισόδιο στα σύνορα μεταξύ της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και του Κοσσυφοπεδίου, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους οκτώ σκοπιανοί αστυνομικοί και στρατιώτες, σχολίασε ο αλβανός πρωθυπουργός Ιλίρ Μέτα. Είπε συγκεκριμένα ότι τέτοιες πράξεις υπονομεύουν τη διαδικασία του διαλόγου για την επίλυση με πολιτικά μέσα και δημοκρατικό τρόπο των προβλημάτων των Αλβανών και για την ενίσχυση της συμβίωσης στη ΠΓΔΜ.

    Ο Μέτα επισήμανε ακόμη ότι η ενίσχυση του διαλόγου που έχει ήδη αρχίσει για την επίλυση των πραγματικών προβλημάτων στην ΠΓΔΜ είναι ο μοναδικός δρόμος για την πάταξη του εξτρεμισμού, για την απομόνωση των εξτρεμιστικών ομάδων και για την ενίσχυση της σταθερότητας στη χώρα αυτή.

    [17] ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΜΑΪΟΥ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 30 Απριλίου 2001 (13:09 UTC+2)

    Εμπορική αποστολή στη Ρουμανία οργανώνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών με στόχο την προώθηση των οικονομικών σχέσεων της χώρας μας με τη Ρουμανία. Η αποστολή θα πραγματοποιηθεί από 28 μέχρι 31 Μαϊου του 2001.

    Οι τομείς που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την αγορά της Ρουμανίας είναι: τρόφιμα, φρούτα και λαχανικά, οικοδομικά υλικά, ηλεκτρολογικό υλικό, ηλεκτρικές συσκευές και γεωργικά μηχανήματα. Όσον αφορά στις επενδύσεις και τη δυνατότητα ίδρυσης joint venture, οι τομείς που παρουσιάζουν ενδιαφέρον είναι οι τηλεπικοινωνίες, οι τράπεζες, η υψηλή τεχνολογία, τα τρόφιμα και τα ποτά, τα έπιπλα, τα πλαστικά και τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων.

    [18] ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

    Aθήνα, 30 Απριλίου 2001 (12:43 UTC+2)

    Απεργούν και πάλι την Πέμπτη και την Παρασκευή οι δικηγόροι της χώρας που διαμαρτύρονται για τον περιορισμό της υποχρεωτικής παράστασής τους στη σύναψη συμβολαίων αλλά και για τις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό. Επίσης οι δικηγόροι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους για μία ώρα το πρωί της Τετάρτης.

    Το Σάββατο η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων θα αποφασίσει για την περαιτέρω στάση του κλάδου. Παράλληλα, ο δικηγορικός κλάδος θα ενημερώσει πολιτικούς αρχηγούς και βουλευτές για το ζήτημα της παράστασής τους στα συμβόλαια. Οι δικηγόροι, οι οποίοι αντιδρούν και στο ζήτημα του Ασφαλιστικού, αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία για τις 17 Μαΐου που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

    [19] ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

    Αθήνα, 30 Απριλίου 2001 (12:31 UTC+2)

    Μειώνονται από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης οι τιμές των υγρών καυσίμων. Συγκεκριμένα η βενζίνη θα πωλείται φθηνότερη κατά 2 δραχμές το λίτρο, ενώ το ντίζελ κίνησης θα πωλείται φθηνότερο κατά μία δραχμή.

    [20] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Β.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ

    Aθήνα, 30 Απριλίου 2001 (12:28 UTC+2)

    Τις προτάσεις της για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος παρουσιάζει η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα "Τα Νέα". Η κ. Παπανδρέου προτείνει, μεταξύ άλλων, τη φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων και των μεγάλων περιουσιών και την επιβολή φόρων σε υπερκέρδη επιχειρήσεων που δεν επενδύονται. Τάσσεται, εξάλλου, υπέρ του διαλόγου κατά στάδια και σημειώνει ότι στόχος των προτάσεών της είναι να ενισχυθούν τα ταμεία και να ξεπεραστούν τα προβλήματα στο ασφαλιστικό.

    Η κυρία Παπανδρέου παραδέχεται ότι οι τελευταίες εξελίξεις αποτέλεσαν "σκληρό μάθημα για την κυβέρνηση", η οποία, όπως τονίζει, καλείται τώρα να αποδείξει ότι το κατανόησε. "Πρέπει να ομολογήσουμε ότι οι έως τώρα χειρισμοί μας στην υπόθεση αυτή δεν συνεισφέρουν θετικά στις ανάγκες που υπάρχουν", σημειώνει χαρακτηριστικά και αναφέρει ότι η κυβέρνηση πρέπει να δράσει με βάση τις αρχές της διαφάνειας, της δικαιοσύνης, της ασφάλειας και της προοπτικής. "Σήμερα το σύστημα είναι αδιαφανές", γεγονός που, σύμφωνα με την υπουργό, οδηγεί σε κοινωνικές ανισότητες. Ερωτηθείσα, εάν είναι αναστρέψιμη η πολιτική ζημία που υπέστη το κυβερνών κόμμα με τους χειρισμούς του στο ασφαλιστικό, η κ. Παπανδρέου εκτιμά ότι "η ένταση θα ξεπεραστεί", καθώς, "τίποτα στην πολιτική, και τίποτα στη ζωή δεν είναι μη αντιστρέψιμο".

    Ειδικότερα, η υπουργός Εσωτερικών τάσσεται υπέρ ενός μικτού ασφαλιστικού συστήματος με την εισαγωγή και κεφαλαιοποιητικών στοιχείων, χωρίς μείωση των κατώτατων συντάξεων και με πρόβλεψη για εθνική κατώτατη σύνταξη για τους μη ασφαλισμένους. "Έχω προτείνει εδώ και χρόνια την υιοθέτηση του λεγόμενου κοινωνικού πόρου για την κοινωνική ασφάλιση" επαναλαμβάνει και προσθέτει: "Μπορούμε να συζητήσουμε όπως έγινε και στη Γαλλία, για παράδειγμα, την επιβολή μιας ειδικής εισφοράς στα μεγάλα εισοδήματα και στις μεγάλες περιουσίες".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 30 April 2001 - 18:13:39 UTC