Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-04-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "ΠΑΓΩΝΕΙ" Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
  • [02] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ
  • [03] ΚΕΡΔΗ ΣΤΗ WALL STREET
  • [04] ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [05] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΤΟΧΗ ΕΚΡΗΚΤΙΚΩΝ ΥΛΩΝ
  • [06] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΡΕΠΠΑ
  • [07] ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ: ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ
  • [08] ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΖΗΤΟΥΝ 63 ΜΕΛΗ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [09] ΚΑΘΕΙΡΞΗ 17 ΕΤΩΝ ΣΕ ΝΕΑΡΟ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΗ ΓΙΑΓΙΑ ΤΟΥ
  • [10] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΜΕΓΑΛΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ -
  • [11] ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [12] ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΗΣ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΝΑΛΛΑΓΗΣ"
  • [13] ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ
  • [14] ΠΑΠΑΡΗΓΑ: ΑΥΤΟΣ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΟ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ
  • [15] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ "HERMES EXPO"
  • [16] ΣΤΟ ΚΑΚΟΥΡΓΙΟΔΙΚΕΙΟ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ "ΑΛΚΗ"
  • [17] ΥΠΕΚΥΨΕ ΣΤΟ "ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ" ΤΟ ΝΕΟΓΝΟ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΡΟΧΑΙΟ
  • [18] ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΣΥΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
  • [19] ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ "ΣΚΟΥΠΑ" ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [20] ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΣΕ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΑΕΙ
  • [21] Α. ΚΑΛΥΒΗΣ: ΜΕΓΑΛΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

  • [01] "ΠΑΓΩΝΕΙ" Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Αθήνα, 25 Απριλίου 2001 (23:56 UTC+2)

    Το "πάγωμα" της πρότασης της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, προκειμένου να συζητηθούν όλες οι προτάσεις στον διάλογο ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Τάσος Γιαννίτσης, μετά τη συνεδρίαση του κοινοβουλευτικού τομέα εργασίας του ΠΑΣΟΚ.

    Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι η κυβερνητική πρόταση δεν αποσύρεται.

    Οσον αφορά τη χρονική διάρκεια του διαλόγου, δεν έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις και υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει αποτέλεσμα μέχρι το τέλος του 2001.

    Τόνισε, δε, ότι επιθυμία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ "είναι να βρούμε όλοι μαζί μια λύση, μέσα από ανοιχτό, ειλικρινή και αποτελεσματικό διάλογο, που θα δώσει πραγματική λύση στο πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος.

    Ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης υπογράμμισε ότι μετά από μια γόνιμη, αλλά και με εντάσεις συνεδρίαση, ο υπουργός Εργασίας προχώρησε σε μια πράξη γενναιότητας και ευθύνης, που δείχνει την ευαισθησία του ίδιου και της κυβέρνησης για το μεγάλο θέμα του ασφαλιστικού.

    "Το ΠΑΣΟΚ με όλα τα όργανα του συντεταγμένα θα μπει σε αυτό το διάλογο, θα συζητήσει για να καταλήξει σε μία ουσιαστική μεταρρύθμιση, που έχει ανάγκη ο τόπος", τόνισε.

    [02] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΓΙΟΥΡΟΦΑΪΤΕΡ

    Αθήνα, 25 Απριλίου 2001 (22:07 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Παραμένει σε ισχύ η κυβερνητική απόφαση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο κονσιόρτσουμ για τα Γιουροφάιτερ. Δεν έχει αλλάξει προς το παρόν τίποτα απλά μετακύλησε κατά δύο χρόνια η αγορά τους.

    Αυτό δήλωσε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, κατά την ενημέρωση που έκανε για το εξοπλιστικό πρόγραμμα. Όπως είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος στην επόμενη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Μαϊου θα αποφασιστεί με ποιό τρόπο θα αντιμετωπιστεί το θέμα αυτής της μετακύλησης από το αρχικό πρόγραμμα.

    Πάντως ο υπουργός Άμυνας υπεραμύνθηκε της αγοράς των Γιουροφάιτερ σημειώνοντας ότι "τώρα πετύχαμε καλύτερη διαπραγμάτευση" ενώ συμπλήρωσε ότι "δόθηκαν όλα τα στοιχεία και οι συμβάσεις στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, το οποίο έχει πλέον την ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος".

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος διαβεβαίωσε ακόμα ότι χωρίς καμία περικοπή θα ολοκληρωθεί το 5ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα αλλά θα υποστεί μία χρονική μετακύληση προσθέτοντας ωστόσο ότι στηρίζεται στην πολιτική εκτίμηση ότι τα δεδομένα πάνω στα οποία βασίστηκε δεν έχουν αλλάξει.

    "Το υπουργείο Άμυνας στο πλαίσιο των δημοσιονομικών αναγκών που προέκυψαν για τα επόμενα τρία χρόνια αποφάσισε να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια αλλά η πολιτική στρατηγικής και άμυνας της χώρας μας η οποία έχει εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ θα προχωρήσει ανεμπόδιστα" τόνισε χαρακτηριστικά.

    Οι βουλευτές της Ν.Δ. κυρίως αλλά και του ΚΚΕ επέκριναν έντονα το γεγονός ότι από την σημερινή ενημέρωσή τους απουσίαζε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος δικαιολογήθηκε στον πρόεδρο της Επιτροπής, Κάρολο Παπούλια, ότι δεν μπορούσε λόγω ανηλλειμένων υποχρεώσεων.

    Πάντως ο υπουργός Άμυνας υποσχέθηκε ότι θα ενημερώσει εκ νέου την Επιτροπή αμέσως μετά την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ το οποίο και θα οριστικοποιήσει συγκεκριμένες προτεραιότητες.

    Σε παρέμβασή του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος επεσήμανε ότι εξακολουθεί να υφίσταται η απειλή της Τουρκίας κατά της χώρας μας και η ανάγκη ενίσχυσης του εξοπλιστικού προγράμματος της Ελλάδας, σημειώνοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι "ο ίδιος αισθάνεται ανασφαλής" από την πολιτική της Άγκυρας.

    Ακόμα άφησε αιχμές για το γεγονός ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν απάντησε στις προκλητικές δηλώσεις Τζεμ για την χωρίς όρια αντίδραση της Τουρκίας σε περίπτωση που ενταχθεί η Κύπρος στην Ε.Ε.

    Τέλος, απευθυνόμενος στον υπουργό Άμυνας ζήτησε να ενημερώσει την Επιτροπή εάν υπάρχει ισορροπία στο Αιγαίο σ' ότι αφορά τον αριθμό των στρατιωτικών αεροσκαφών που διαθέτουν η Ελλάδα και η Τουρκία.

    Απαντώντας ο κ. Τσοχατζόπουλος επιβεβαίωσε ότι υπάρχει υπεροχή της Τουρκίας σ' ότι αφορά τα στρατιωτικά αεροσκάφη και συμπλήρωσε δε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα χρειάζεται αντιαεροπορική ομπρέλα με αεροσκάφη τέταρτης γενιάς.

    "Θα έχουμε σαφώς πρόβλημα αν δεν παροπλιστούμε με αεροπλάνα τέταρτης γενιάς αφού η Τουρκία έχει υπεροπλία στο Αιγαίο" επεσήμανε ο κ. Τσοχατζόπουλος και πρόσθεσε:

    "Πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη τις εντυπώσεις που θα δημιουργηθούν εάν η Ελλάδα δεν προχωρήσει στην συμπαραγωγή τέταρτης γενιάς αεροσκαφών".

    Κλείνοντας ο κ. Τσοχατζόπουλος χαρακτήρισε αδιανόητο να υποστηρίζεται από οποιοδήποτε Έλληνα ότι η όποια επιλογή της Τουρκίας να μετακυλήσει το εξοπλιστικό της πρόγραμμα ήταν κίνηση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα. Ο κ. Τσοχατζόπουλος το απέδωσε σε κίνηση της Τουρκίας που έχει καθαρά εσωτερικό πολιτικό κριτήριο και μάλιστα, όπως είπε, η επιλογή της αυτή μπορεί να είναι και θεωρητικού χαρακτήρα.

    "Με το εξοπλιστικό μας πρόγραμμα πρέπει να εξασφαλίζουμε το Αιγαίο και την Κύπρο και αυτήν την πολιτική δεν την αλλάζουμε" είπε κλείνοντας ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    [03] ΚΕΡΔΗ ΣΤΗ WALL STREET

    Nέα Υόρκη, 25 Απριλίου 2001 (23:57 UTC+2)

    Με άνοδο έκλεισε το χρηματιστήριο της Wall Street στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Ο Dow Jones έκλεισε στις 10.625,20 μονάδες, με κέρδη 170,86 μονάδων (1,63%) και ο Nasdaq είχε άνοδο 43,20 μονάδων (2,14%) και διαμορφώθηκε στις 2.059,81.

    [04] ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 25 Απριλίου 2001 (23:55 UTC+2)

    Την άμεση σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να συζητηθεί το ασφαλιστικό και "τα μεγάλα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις σχέσεις της κυβέρνησης με τα συνδικάτα και το κοινωνικό σύνολο". Πέντε μέλη της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων ανώτατα στελέχη συνδικαλιστικών οργανώσεων.

    Το υπόμνημα υπογράφουν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και μέλη της Διοίκησης της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, Ηλίας Κοντόπουλος, Δημήτρης Κουσελάς, Χρήστος Λιακόπουλος και Μαρία Φραγκιαδάκη.

    Ειδικότερα, οι πέντε ζητούν την κοινή συνεδρίαση ΚΕ και ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, "προκειμένου να συζητήσουν ουσιαστικά και σε βάθος την απεμπλοκή από το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε με τις προτάσεις της κυβέρνησης, ώστε να διεξαχθεί εξαρχής ένας ουσιαστικός διάλογος χωρίς προειλημμένες αποφάσεις".

    [05] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΤΟΧΗ ΕΚΡΗΚΤΙΚΩΝ ΥΛΩΝ

    Αθήνα, 25 Απριλίου 2001 (23:48 UTC+2)

    Δύο αστυνομικοί πυρουτεχνουργοί που υπηρετούν στο Αστυνομικό Τμήμα της Κομοτηνής συνελήφθησαν έχοντας στην κατοχή τους μεγάλο αριθμό τυποποιημένων κροτίδων.

    Στο σπίτι του ενός, του Αθανάσιου Καραγιαννίδη βρέθηκαν επίσης χειροβομβίδες, εκρηκτικές ύλες, πυροκροτητές, βραδύκαυστο φυτίλι και αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί.

    Ως προμηθευτές φέρονται ένας ανθυπαστυνόμος και ένας αρχιφύλακας, πυροτεχνουργοί και οι δύο της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών.

    [06] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΡΕΠΠΑ

    Αθήνα, 25 Απριλίου 2001 (23:47 UTC+2)

    "Αν συνεχίσει έτσι ο κ. Ρέππας έχει το βραβείο του πρώτου ρόλου υποκρισίας στο τσεπάκι", δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

    "Για να το κερδίσει του μένει, να κάνει πως δεν είδε, δεν διάβασε, δεν άκουσε ότι σήμερα 63 στελέχη του ίδιου του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλαν πως η Κυβέρνηση Σημίτη εκτός του ότι έχει αποκοπεί από την κοινωνία, άλλα υπόσχεται προεκλογικά, άλλα πράττει μετεκλογικά", είπε ο κ. Ρουσόπουλος.

    [07] ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ: ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ

    Σκόπια, 25 Απριλίου 2001 (23:45 UTC+2)

    Μέχρι το τέλος της βδομάδας θα έχει επιτευχθεί συμφωνία για την δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού, δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό της χώρας Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, και τους αρχηγούς του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών Αρμπέν Τζαφέρι, της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και του Κόμματος Δημοκρατικής Ευημερίας Ιμέρ Ιμέρι.

    Στην συνάντηση συμμετείχαν ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μάνουελ Πίντο Τεσέιρα, ο επίτροπος του ΟΑΣΕ για τα δικαιώματα των μειονοτήτων Μαξ βαν ντερ Στουλ και οι πρέσβεις των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γερμανίας, Μάικ Αϊνικ, Μαρκ Ντίκινσον και Βέρνερ Μπουκάρντ.

    Ο κ. Τράικοφσκι υπογράμμισε ότι η συνάντηση, που έγινε με πρωτοβουλία του κ. Τεσέιρα, ήταν μια καλή ευκαιρία για να ανταλλαγούν απόψεις για την πολιτική κατάσταση στην ΠΓΔΜ. Πρόσθεσε, δε, ότι σε αυτή τη συνάντηση δεν συζητήθηκε η επίτευξη συμφωνίας γιατί αυτή εξαρτάται τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του πρωθυπουργού Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι και του πρόεδρου της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης Μπράνκο Τσερβένκοφσκι που συνεχίζεται."

    Τόνισε, τέλος, ότι η διεθνής κοινότητα δεν πιέζει για την δημιουργία ευρύ κυβερνητικού συνασπισμού, απλώς εκτιμά ότι ο συνασπισμός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπίσει η ΠΓΔΜ αυτά που της επιφυλάσσει το μέλλον.

    [08] ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΖΗΤΟΥΝ 63 ΜΕΛΗ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 25 Απριλίου 2001 (23:44 UTC+2)

    Την έκτακτη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ με συμμετοχή και των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προκειμένου να συζητηθεί το ασφαλιστικό ζητούν 63 μέλη της Κ.Ε. με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος Κώστα Σημίτη.

    Τα μέλη της Κ.Ε. επισημαίνουν ότι "η κυβέρνηση με τις επιλογές και την πρακτική της μέσα σε ένα μόλις χρόνο κατάφερε να δημιουργήσει κενό μεταξύ ΠΑΣΟΚ και κοινωνικής βάσης", αλλά και να διαμορφώσει κλίμα ανησυχίας και ανασφάλειας στο λαό και προειδοποιούν ότι το κλίμα αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συνολική αναίρεση του προοδευτικού και φιλολαϊκού προσανατολισμού του κόμματος.

    Στην επιστολή τους προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, το Γραμματέα της Κ.Ε. Κώστα Σκανδαλίδη και τα μέλη του Ε.Γ. του Κινήματος υπογραμμίζουν:

    "Ενας μόλις χρόνος πέρασε από την εκλογική μας νίκη. Μία νίκη, την οποία επιτύχαμε. Ολοι μαζί στο όνομα του προγράμματος που καταθέσαμε στον ελληνικό λαό. Η τήρηση του προγράμματος αυτού μας αφορά όλους. Οι επιλογές που έχουν στρατηγικό χαρακτήρα και αφορούν την ίδια τη φυσιογνωμία του Κινήματος, αφορούν πρωτίστως το ίδιο το Κίνημα και τα όργανά του.

    Ολοι γινόμαστε καθημερινά αποδέκτες της αγωνίας των πολιτών, αλλά και των μελών και των στελεχών μας και όλοι είμαστε συνυπεύθυνοι για την πορεία και την προοπτική του Κινήματός μας, αλλά και της ευρύτερης παράταξης του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού".

    Τα μέλη της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι με αίσθημα ευθύνης και περίσκεψης ζητούν από τον Πρόεδρο, το Γραμματέα της Κ.Ε. και τα μέλη του Ε.Γ. την έκτακτη σύγκληση της Κ.Ε. με τη συμμετοχή και των μελών της Κ.Ο.

    "Ζητούμε το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο - μεταξύ δύο Συνεδρίων - να συζητήσει εξ' αρχής την πρόταση για το ασφαλιστικό στα πλαίσια της αναγκαίας κοινωνικής πολιτικής.

    Ζητούμε να διεξαχθεί πολιτική συζήτηση στα πλαίσια των προεκλογικών μας δεσμεύσεων με νέες προσεγγίσεις που αφορούν την κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη", καταλήγουν.

    Μεταξύ των άλλων την επιστολή υπογράφουν οι Τόνια Αντωνίου, μέλος του ΕΓ, Γεράσιμος Αρσένης, Σήφης Βαλυράκης, Γιώργος Δασκαλάκης, Νόρα Κατσέλη, Γιάννης Καψής, Αντώνης Κοτσακάς, Κίμων Κουλούρης, Αντώνης Λιβάνης, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, Κάρολος Παπούλιας, Θανάσης Τσούρας, Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, Γιάννης Χαραλάμπους

    [09] ΚΑΘΕΙΡΞΗ 17 ΕΤΩΝ ΣΕ ΝΕΑΡΟ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΗ ΓΙΑΓΙΑ ΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 25 Απριλίου 2001 (23:33 UTC+2)

    Ποινή κάθειρξης 17 ετών επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πολυγύρου Χαλκιδικής, σε νεαρό που σκότωσε την 85χρονη γιαγιά του -σε χωριό του νομού Σερρών- για να τη ληστέψει.

    Ο 23χρονος Λ. Πελιτάρης, στις 17 Φεβρουαρίου 2000 πήγε στο σπίτι της γιαγιάς του, στην Ορεινή Σερρών, για να της ζητήσει χρήματα, αφού -σύμφωνα με την αστυνομία- είχε την πληροφορία ότι έκρυβε κάτω από το στρώμα γύρω στα 2 εκ. δραχμές. Η ηλικιωμένη αντέδρασε και ο εγγονός της την έρριξε κάτω, την πίεση με το στρώμα, με αποτέλεσμα να πεθάνει από ασφυξία.

    Στην απολογία του ο νεαρός υποστήριξε ότι δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει τη γιαγιά του, αλλά τη σκότωσε χωρίς να το θέλει, την ώρα που τον ε μπόδιζε να ψάξει στο σπίτι για να βρει τα χρήματα.

    Ο ισχυρισμός του δεν έγινε δεκτός από το δικαστήριο, αλλά του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου.

    Γ.Χ.

    [10] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΜΕΓΑΛΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ - ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ

    Αθήνα, 25 Απριλίου 2001 (23:28 UTC+2)

    "Κοινωνία Πολιτών και Δημοκρατία τον 21ο αιώνα", ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργάνωσαν απόψε μη κυβερνητικές οργανώσεις με κύριο ομιλητή τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι η διαπλοκή της εξουσίας με οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα και μηχανισμούς διαμόρφωσης της κοινής γνώμης είναι ο πιο σοβαρός κίνδυνος που αντιμετωπίζει η δημοκρατία στον 21ο αιώνα.

    "Είναι φαινόμενο που πλήττει, την τεράστια πλειοψηφία του επιχειρηματικού κόσμου, περισσότερους από ένα εκατομμύριο επιχειρηματίες. Πλήττει την αναπτυξιακή διαδικασία και την απασχόληση, τα συμφέροντα των καταναλωτών, του Δημοσίου και, κατ' επέκταση, των φορολογουμένων. Πλήττει την ουσία και την ποιότητα της Δημοκρατίας", υπογράμμισε.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε λόγο για κομματικοποίηση του κράτους και καθεστωτικές νοοτροπίες.

    "Οι πρακτικές που ακολούθησε η ομάδα που κυβερνά στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικές. Ξεφεύγουν από κάθε όριο σεβασμού της νομιμότητας του δημόσιου συμφέροντος, τελικά της ίδιας της δημοκρατίας. Συνιστούν πρόκληση στον πολίτη", είπε και πρόσθεσε:

    "Επιβεβαιώνονται ήδη όλες οι σχετικές επισημάνσεις και οι καταγγελίες μας. Η Κυβέρνηση αυτή χρησιμοποίησε το Κράτος και τους μηχανισμούς του, χρησιμοποίησε το χρήμα των αγρίως φορολογούμενων Ελλήνων, για να υπηρετήσει κομματικές σκοπιμότητες. παράνομοι διορισμοί, παράνομες παρεμβάσεις στο Χρηματιστήριο, διασπάθιση δημόσιου χρήματος στην πιο ισχυρή προπαγάνδα που γνώρισε ποτέ ο τόπος εντάσσονται στα πεπραγμένα της. Για να αλλοιώσει τη λαϊκή βούληση".

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στο ασφαλιστικό λέγοντας ότι η κυβέρνηση απέκρυψε προεκλογικά τις προθέσεις της.

    "Εμείς", έλεγε το προεκλογικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης, "δεν αιφνιδιάζουμε παραπλανώντας τον κόσμο και κάνοντας άλλα από αυτά που λέγαμε". "Εμείς", τόνιζε προεκλογικά η Κυβέρνηση, "καταργήσαμε τις διατάξεις που θα οδηγούσαν σε απότομες μειώσεις έως και 50% στις επικουρικές συντάξεις". "Εμείς", έλεγαν τότε, "αποτρέψαμε την αψυχολόγητη αύξηση των ορίων ηλικίας 35ετίας" "Για μας", ισχυριζόταν η Κυβέρνηση, "η μητέρα δεν πρέπει να έχει δίλημμα επιλογής μεταξύ οικογενειακής ζωής και εργασίας". Στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση ήταν και οι δεσμεύσεις που αναλάμβανε ο Πρωθυπουργός με τις προγραμματικές δηλώσεις του. Διαβεβαίωνε ότι δεν πρόκειται να θιγούν "ώριμα δικαιώματα". Ότι "οι εργαζόμενοι θα έχουν επιλογή μεταξύ παλαιών και νέων ρυθμίσεων". Ότι δεν "θα αιφνιδιάσουν κανένα".

    Ρωτούμε λοιπόν: Για όλα αυτά που επιχειρεί η κυβέρνηση σήμερα στο ασφαλιστικό υπάρχει σχετική λαϊκή εντολή. Τυπικά, υπάρχει βεβαίως. Στην ουσία όμως φυσικά και πολιτικά υπάρχει. Είναι πολιτικά ηθικό και δημοκρατικό να ακολουθούνται πολιτικές αντίθετες προς τη βούληση όχι μόνο εκείνων που καταψήφισαν μία συγκεκριμένη κυβέρνηση, αλλά ακόμα και εκείνων που την υπερψήφισαν ίσως και με φανατισμό.

    Από την πλευρά μας θέλω να ξεκαθαρίσω ακόμη μία φορά ότι η υποκρισία δεν θα περάσει", επισήμανε προσθέτοντας:

    "Οι ρυθμίσεις που μεταθέτουν τη σύνταξη μετά θάνατον δεν θα περάσουν. Οι ρυθμίσεις που καταλήγουν να αφαιρούν τη σύνταξη από τις μητέρες, δεν θα περάσουν. Οι ρυθμίσεις που μειώνουν τις συντάξεις των οικονομικά ασθενέστερων έως και 50%, οδηγώντας τους κάτω από το όριο της φτώχειας, δεν θα περάσουν. Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι πολίτες αυτής της χώρας να είναι σίγουροι ότι είμαστε κοντά τους. Στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή δεν είναι μόνοι. Η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων ασφαλισμένων είναι αδιαπραγμάτευτη. Η στήριξη της εργαζόμενης μητέρας είναι αδιαπραγμάτευτη. Προσεγγίζουμε το ασφαλιστικό ζήτημα με γνώση και υπευθυνότητα".

    Στην εκδήλωση παρέστησαν προσωπικότητες από το χώρο της αριστεράς, όπως ο Λεωνίδας Κύρκος και ο Αιμίλιος Ζαχαρέας.

    [11] ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 25 Απριλίου 2001 (23:21 UTC+2)

    Την προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια εξοπλισμού στο τρίτο κανάλι της ραδιοτηλεόρασης που θα απευθύνεται στις εθνικές μειονότητες αποφάσισε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ στη χθεσινή της συνεδρίαση.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αντόνιο Μιλόσοσκι δήλωσε ότι εάν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά το κανάλι θα βγει στον αέρα τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.

    [12] ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΗΣ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΝΑΛΛΑΓΗΣ"

    Σκόπια, 25 Απριλίου 2001 (23:17 UTC+2)

    Το κόμμα "Νέα Δημοκρατία", αποτελούμενο από 4 βουλευτές που αποσχίστηκαν από την "Δημοκρατική Εναλλαγή" του Βάσιλ Τοπούρκοφκσι συμμετέχει από σήμερα στις εργασίες του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ. Οι τέσσερις βουλευτές του κόμματος Ουτσέντε Πέτροφ, Πάβλε Τοντόροφσκι, Νατάλια Μάρκοβιτς Ντίμοβα και Μίτσε Πανάτοφ συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της βουλής της ΠΓΔΜ Στόγιαν Αντοφ.

    [13] ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

    Κομοτηνή, 25 Απριλίου 2001 (23:01 UTC+2)

    Συνέδριο με θέμα "Το θέατρο στα Βαλκάνια: Συνεργασία-Προοπτικές" διοργανώνουν από τις 4 έως τις 6 Μαίου ο δήμος και το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής.

    Στόχοι του συνεδρίου είναι η διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας του ελληνικού θεάτρου με το βαλκανικό, η ανταλλαγή εμπειρίας και η καταγραφή του βαλκανικού θεατρικού "γίγνεσθαι" και η προώθηση συνεργασιών με τα θέατρα ως οργανισμούς καλλιτεχνικής δημιουργίας και η σφυρηλάτηση σχέσεων ουσιαστικού διαλόγου με τους δημιουργούς του βαλκανικού θεάτρου.

    Στο συνέδριο συμμετέχουν θεατρολόγοι, συγγραφείς, σκηνοθέτες και ηθοποιοί από τη Ρουμανία, τη Γιουγκοσλαβία, την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, εκπρόσωποι του υπουργείου Πολιτισμούμ, θεατρολόγοι των τμημάτων Θεατρολογία των ΑΕΙ, οι καλλιτεχνικοί διευθυντές των ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Ελλάδος, εκπρόσωποι του ΚΘΒΕ και του ΣΕΗ.

    [14] ΠΑΠΑΡΗΓΑ: ΑΥΤΟΣ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΟ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Αθήνα, 25 Απριλίου 2001 (22:57 UTC+2)

    Το ΚΚΕ είναι αντίθετο στη συμμετοχή των εργαζομένων στο διάλογο για το ασφαλιστικό σύστημα που έχει ζητήσει η κυβέρνηση, τόνισε η ΓΓ της Κ.Ε. του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, η οποία συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ.

    Η Παπαρήγα προειδοποίησε ότι "ο διάλογος χρησιμοποιείται ως παγίδα για να ανακοπούν οι αγώνες, να υπάρξουν διαιρέσεις και υποδιαιρέσεις στο συνδικαλιστικό κίνημα".

    "Αυτός ο διάλογος δεν αποτελεί μέσο επίλυσης των προβλημάτων. Ο διάλογος λοιπόν σήμερα πρέπει να γίνει με όρους κινήματος και να το πούμε καθαρά, στο εργοστάσιο, στην επιχείρηση, στο γραφείο, στο χωριό, στους δρόμους", τόνισε.

    Η ΓΓ του ΚΚΕ επέκρινε και τη στάση της Ν.Δ. στο ασφαλιστικό ζήτημα τονίζοντας τηρεί δημαγωγική στάση, που υπηρετεί την προσπάθειά της να επιστρέψει στην εξουσία.

    [15] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ "HERMES EXPO"

    Θεσσαλονίκη, 25 Απριλίου 2001 (22:48 UTC+2)

    "Θεσσαλονίκη-διεθνής μητρόπολη στην πράξη" είναι ο τίτλος του περιπτέρου με το οποίο ο δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχει για δεύτερη φορά στις διεθνείς εκθέσεις "Hermes Expo 2001", στο Σικάγο (28 και 29 Απριλίου στο εκθεσιακό κέντρο Navy Pier) και στη Νέα Υόρκη (5 και 6 Ιουνίου) στο εκθεσιακό κέντρο Javis Center).

    Στο περίπτερο θα προβληθούν οι δραστηριότητες του δήμου Θεσσαλονίκης για τη σταθερότητα, την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη των Βαλκανίων, την ανάπτυξη της ελληνοαμερικανικής φιλίας και συνεργασίας, την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε μητρόπολη του απόδημου ελληνισμού και την αναγέννηση της Θεσσαλονίκης και την αλλαγή της εικόνας της. Επίσης, θα προβληθούν οι δραστηριότητες των Επιμελητηρίων και των παραγωγικών τάξεων.

    "Η Θεσσαλονίκη θα είναι πρωταγωνίστρια στις εκθέσεις "Hermes Expo" στις ΗΠΑ. Η διπλωματία των πόλεων και η εξωστρέφεια των δραστηριοτήτων μας, χαρακτηρίζουν το δυναμισμό και το σύγχρονο δυναμισμό της πόλης μας κι ανοίγουν νέους δρόμους ανάπτυξης και ανάδειξης του ρόλου της σε παγκόσμια δύναμη", δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    Για τις εκθέσεις "Ηermes Expo" στις ΗΠΑ θα μεταβεί αντιπροσωπεία του δήμου Θεσσαλονίκης αποτελούμενη από τον αντιδήμαρχο Ευάγγελο Δημητρίου, τον εντεταλμένο σύμβουλο σε θέματα αδελφοποιήσεων Απόστολο Τσουρέκα, τον δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Τανιμανίδη και τον διευθυντή της εταιρίας "Φυσικό Αέριο ΑΕ" Θέμη Καρτσιώτη. Η αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί το Ιλινόις, τη Νέα Υόρκη, την Πενσυλβάνια και την Ουάσιγκτον, όπου θα παραστεί στις εκθέσεις, αλλά και θα συναντηθεί με κρατικές και τοπικές αρχές, με επιμελητήρια και επιχειρηματικούς συλλόγους και τους συλλόγους και τις ενώσεις απόδημων ελλήνων.

    Σημαντικό σταθμό στην περιοδεία της αντιπροσωπείας αποτελεί η συνάντηση με το δήμο της Φιλαδέλφεια κ. Στριτ στις 3 Μαίου, όπου θα υπογραφεί μνημόνιο-προσύμφωνο φιλίας συνεργασίας και ανάπτυξης ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και τη Φιλαδέλφεια. Θα ακολουθήσει η υπογραφή της οριστικής συμφωνίας ανάμεσα στον κ. Στριτ και τον κ. Παπαγεωργόπουλο.

    Επίσης, η αντιπροσωπεία θα συμμετάσχει στο συνέδριο που οργανώνει ο Σύνδεσμος Ελληνοαμερικάνων Τραπεζιτών στις 5 Μαίου στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να παρουσιάσει τις προοπτικές και το ρόλο της Θεσσαλονίκης στην ελληνοαμερικανική συνεργασία, ενόψει της κατάστασης που διαμορφώνεται στη ΝΑ Ευρώπη και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Θεσσαλονίκης στη νέα εποχή για την ευρύτερη περιοχή.

    [16] ΣΤΟ ΚΑΚΟΥΡΓΙΟΔΙΚΕΙΟ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ "ΑΛΚΗ"

    Θεσσαλονίκη, 25 Απριλίου 2001 (22:41 UTC+2)

    Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Θεσσαλονίκης παραπέμπεται να δικαστεί ο πρωταγωνιστής του παραχρηματιστηριακού σκανδάλου -πρώην εκπρόσωπος της χρηματιστηριακής εταιρίας "Άλκη"- Λεωνίδας Τεζαψίδης- μαζί με τη σύζυγό του και άλλους τέσσερις στενούς συνεργάτες του.

    Σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, η παραπομπή σε δίκη του Τεζαψίδη αφορά το πρώτο μέρος της απάτης -που αφορά 26 θύματα- για υπεξαίρεση χρηματικού ποσού που αγγίζει τα 2,5 δις. δραχμές. Πρόκειται για τις 26 πρώτες δικογραφίες, ενώ σε βάρος του εκκρεμούν άλλες 60 περίπου μηνύσεις που κατατέθηκαν από επενδυτές-θύματα του σκανδάλου.

    Όπως αναφέρεται στο βούλευμα του συμβουλίου, μαζί με τον Τεζαψίδη παραπέμπτονται σε δίκη (για απάτη, υπεξαίρεση, πλαστογραφία με χρήση και άμεση συνέργεια) η σύζυγός του Αναστασίαα Ζαχαριάδου και οι πρώην συνεργάτες του στο γραφείο της "Άλκη" στη Θεσσαλονίκη, Θεόδωρος Καλαμίδας, Δημήτρης Πετρίδης και Στέφανος Χαρπιλίδης.

    Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε το Μάιο του 1999, όταν δεκάδες επενδυτές -που είχαν συναλλαγές με το γραφείο της "Αλκη" στη Θεσσαλονίκη- διαπίστωσαν ότι οι εντολές για πωλήσεις και αγορές μετοχών που έδιναν δεν είχαν πραγματοποιηθεί ποτέ. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Τεζαψίδης εισέπραττε τα χρήματα των πελατών και τους παρέδιδε πλαστά πινακίδια πωλήσεων και ακάλυπτες επιταγές.

    Γ.Χ.

    [17] ΥΠΕΚΥΨΕ ΣΤΟ "ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ" ΤΟ ΝΕΟΓΝΟ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΡΟΧΑΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 25 Απριλίου 2001 (22:39 UTC+2)

    Πέθανε ύστερα από δύο εβδομάδες στη μαιευτική κλινική του "Ιπποκρατείου" νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, το νεογέννητο αγοράκι, που έμεινε ζωντανό στη μήτρα της μητέρας του, η οποία έχασε τη ζωή της σε τροχαίο δυστύχημα, που σημειώθηκε τη Μ. Πέμπτη, έξω από την πόλη των Γρεβενών.

    Το πρόωρα νεογέννητο αγοράκι παρουσίασε εντερικές επιπλοκέςς -που προκλήθηκαν από ισχαιμία- και παρά τις προσπάθειες που κατέβαλλαν οι γιατροί, έχασε τη μάχη με τη ζωή.

    Στο τροχαίο δυστύχημα σκοτώθηκε η 33χρονη μητέρα του -που διήνυε τον 7ο μήνα κύησης- αλλά οι γιατροί του νοσοκομείου Γρεβενών διαπίστωσαν ότι το έμβρυο ήταν ακόμα ζωντανό μέσα στο άψυχο σώμα της μητέρας του. Πραγματοποίησαν καισαρική τομή και το μετέφεραν εσπευσμένα στη Θεσσαλονίκη, όπου εδώ και 14 μέρες βρισκόταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας στη μαιευτική κλινική του "Ιπποκρατείου".

    Γ.Χ.

    [18] ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΣΥΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

    Αθήνα, 25 Απριλίου 2001 (22:35 UTC+2)

    Με αντιπροσωπεία του ΣΥΝ με επικεφαλής τον πρόεδρο του κόμματος Νίκο Κωνσταντόπουλο συναντήθηκε το προεδρείο της ΓΣΕΕ.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΣΥΝ για τις θέσεις της Συνομοσπονδίας όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.

    Αναφερόμενος στις απεργιακές κινητοποιήσεις εξέφρασε βεβαιότητα για την επιτυχία της αυριανής απεργίας, τόνισε ότι ολόκληρη η χώρα αύριο θα υποστηρίξει τις διεκδικήσεις της ΓΣΕE, ότι το ίδιο θα συμβεί και την Πρωτομαγιά. Πρόσθεσε ακόμη ότι οι επόμενες κινήσεις της Συνομοσπονδίας θα αποφασιστούν από το Γενικό Συμβούλιό της στις 8 Μαΐου.

    "Εμείς παραμένουμε στις θέσεις μας. Δεν πρόκειται να συζητήσουμε στη βάση αυτών των προτάσεων που έχει κάνει η κυβέρνηση", υπογράμμισε ο κ. Πολυζωγόπουλος και πρόσθεσε:

    "Εάν η κυβέρνηση θέλει να συζητήσουμε, θα πρέπει να λάβει υπόψη της τις θέσεις μας και να τις αξιοποιήσει, ώστε να γίνει ένας ευρύτατος εθνικός, πολιτικός και κοινωνικός διάλογος".

    O κ. Κωνσταντόπουλος έκανε λόγο για ακατανόητη εμμονή της κυβέρνησης παρά την καθολική αντίδραση στα μέτρα που έχει ανακοινώσει, κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τα μέτρα και να οργανώσει διάλογο στο πλαίσιο των προτάσεων της ΓΣΕΕ, τις οποίες χαρακτήρισε "πολύ σοβαρές και ρεαλιστικές".

    "Ο ΣΥΝ στηρίζει τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και καταθέτει αυτός την πλήρη αντίθεσή του προς τα κυβερνητικά μέτρα", επισήμανε.

    Επανέλαβε δε την πρόταση του κόμματος του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ασφαλιστικό εφόσον προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος.

    [19] ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ "ΣΚΟΥΠΑ" ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 25 Απριλίου 2001 (22:33 UTC+2)

    Συνολικά 57 αλλοδαποί (46 Αλβανοί, 5 Γεωργιανοί, 4 Βούλγαροι, 1 Αρμένιος και 1 Γιουγκοσλάβος) που μπήκαν παράνομα στη χώρα μας συνελήφθησαν στην επιχείρηση "σκούπα" που πραγματοποίησε σήμερα η γενική αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Επίσης συνελήφθη και ένας ανήλικος Αλβανός για κλοπή, ο οποίος θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα. Οι υπόλοιποι αλλοδαποί θα απελαθούν.

    [20] ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΣΕ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΑΕΙ

    Αθήνα, 25 Απριλίου 2001 (22:29 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Τον πρόεδρο των πανεπιστημίων Drexel και MCP της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ, Dr

    Κωνσταντίνο Παπαδάκη τίμησε σήμερα με το μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών ο δήμαρχος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Στην προσφώνησή του, ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στο πολύπλευρο έργο του

    ομογενούς, που είναι ο μοναδικός Έλληνας πρόεδρος ακαδημαϊκού ιδρύματος των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι ο κ. Παπαδάκης "είναι μία πολύ σημαντική μορφή της αμερικανικής και διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας και αποτελεί ζωντανή απόδειξη ότι η παγκοσμιοποίηση αποτελεί για εμάς τους Έλληνες δόξης λαμπρόν όπου χάρις στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μας μπορούμε να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο".

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκε, μεταξύ άλλων, και ο στενός φίλος και συνεργάτης του

    δημάρχου Αθηναίων και του κ. Παπαδάκη, κ. Δημήτρης Καστανάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Ομογενειακών ΜΜΕ και ιδιοκτήτης του NGTV στη Νέα Υόρκη.

    Στο μεταξύ, τη Δευτέρα, 23 Απριλίου, ο Dr Παπαδάκης τιμήθηκε με το χρυσό κλειδί της πόλης του Πειραιά από το δήμαρχο Χρήστο Αγραπίδη, ενώ χθες παρέστη σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσαν προς τιμήν του στη Λαμία ο δήμαρχος Γ. Κοτρωνιάς και ο νομάρχης Φθιώτιδας Τρ. Μπέλλος.

    Σε δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δρ Παπαδάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υποδοχή που του επιφύλαξαν εκλεκτοί εκπρόσωποι της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

    "Αισθάνομαι ότι αντιπροσωπεύω τόσο Έλληνες της Διασποράς των οποίων η σκληρή

    δουλειά και οι επιτυχίες τους αντανακλά τόσο θετικά στη Μητέρα Ελλάδα" είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαδάκης επισημαίνοντας ότι έχει πάντα στο νου και την καρδιά "τον όρκο που τόσοι νέοι πολίτες της Αθήνας έδιναν πριν από 2.500 χρόνια. Υπόσχομαι να μεταβιβάσω την κληρονομιά της πατρίδας μου όχι μειωμένη αλλά καλύτερη απ' ότι την παρέλαβα".

    Ο δρ. Παπαδάκης είναι μέλος των διοικητικών συμβουλίων του Επιστημονικού Κέντρου της Πανεπιστημιούπολης της Φιλαδέλφειας και πολλών άλλων αμερικανικών ενώσεων και οργανισμών. Είναι άρχοντας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με το μετάλλιο George Washington του Ομίλου Μηχανικών Πενσυλβάνιας, με το βραβείο "Αριστοτέλης" της ΑΧΕΠΑ κ.ά.

    Γεννήθηκε στην Αθήνα, αποφοίτησε από το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού

    Μετσόβιου Πολυτεχνείου και είναι κάτοχος του διδακτορικού του Πανεπιστημίου Μίτσιγκαν στο Ann Arbor.

    [21] Α. ΚΑΛΥΒΗΣ: ΜΕΓΑΛΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 25 Απριλίου 2001 (22:28 UTC+2)

    Πρωτοφανής θα είναι η συμμετοχή των εργαζομένων στην αυριανή 24ωρη απεργία, εκτίμησε ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Αλέκος Καλύβης, μιλώντας σε συζήτησε που οργάνωσε ο Συνασπισμός για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

    Οπως ανέφερε η συμμετοχή προέρχεται κυρίως από το αυθόρμητο ξέσπασμα των εργαζομένων και όχι τόσο από την οργάνωση των συνδικάτων, τόνισε ωστόσο ότι η πολιτική και ο συνδικαλισμός μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτή τη δυναμική και να πάρουν την εκδίκηση τους.

    Ο κ. Καλύβης εξέφρασε την αντίθεση του στο σύνολο των προτάσεων της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και επισήμανε ότι δεν επιλύουν το πρόβλημα και ότι θα χρειαστεί νέα παρέμβαση σε 10 χρόνια.

    Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του Συνασπισμού, υπογράμμισε ότι το ασφαλιστικό δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως κλειστό σύστημα, αλλά χρειάζεται να επιλυθεί παράλληλα η ανεργία, με την εφαρμογή του 35ωρου και να εξευρεθούν πόροι με τη φορολογία των εισοδημάτων και των μεγάλων επιχειρήσεων. Περαιτέρω, επανέλαβε τις προτάσεις του κόμματος για τριμερή χρηματοδότηση των συνολικών πόρων του ασφαλιστικού συστήματος με αναλογία 2/9 από τους εργαζόμενους, 3/9 από τον κρατικό προϋπολογισμό και 4/9 από τους εργοδότες, κύρια σύνταξη ίση προς το 80% και επικουρική ίση προς το 20% των συντάξιμων αποδοχών και δικαίωμα στην πλήρη σύνταξη στα 35 χρόνια εργασίας, ανεξαρτήτως ηλικίας


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 26 April 2001 - 18:13:40 UTC