Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-04-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Δ.ΡΕΠΠΑ
  • [02] ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
  • [03] ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ "ΛΕΥΚΗ ΒΙΒΛΟ"
  • [04] "ΣΑΡΩΤΙΚΟ" ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ "ΑΘΗΝΑ 2004"
  • [05] ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ Ο ΒΟΥΓΙΑΝΟΒΙΤΣ
  • [06] ΠΤΩΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [07] ΣΕ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΣΟΥΗΔΙΑ Ο ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
  • [08] ΣΤΑ ΓΡΑΝΑΖΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ 10ΧΡΟΝΗ ΠΟΥ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΛΕΥΧΑΙΜΙΑ
  • [09] ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
  • [10] ΕΠΑΦΕΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ
  • [11] ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΩΩΣΗ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΑ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΣΕ ΕΛΛΗΝΟΠΟΝΤΙΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ
  • [12] ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΜΕΤΑΒΑΙΝΕΙ Ο ΙΛΙΡ ΜΕΤΑ
  • [13] ΤΟΥΡΚΙΑ: Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΜΗΡΟΥΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΙΑΣΕΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ
  • [14] ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΤΟ "ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑ" ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
  • [15] ΜΙΛΟΣΟΣΚΙ: ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΣ ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ
  • [16] ΕΠΙΘΕΣΗ ΡΟΜΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ "ΑΘΗΝΑ 2004" ΜΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΧΟΡΗΓΟΥΣ
  • [18] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΘΡΑΚΙΚΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ
  • [19] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ
  • [20] ΤΟ ΠΕΡΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [21] ΤΟ ΣτΕ ΠΙΕΖΕΙ ΓΙΑ ΜΗ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [22] ΕΝΤΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [23] ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΑΣΚΗΣΗ "ΤΟΞΟΤΗΣ - ΒΕΡΓΙΝΑ" ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
  • [24] ΑΥΡΙΟ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Π. ΤΖΙΑΚΟΥΡΜΑ

  • [01] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Δ.ΡΕΠΠΑ

    Αθήνα, 25 Απριλίου 2001 (15:30 UTC+2)

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Ρέππα.

    "Γνωρίζετε ότι το μεγάλο θέμα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία είναι το ασφαλιστικό ζήτημα. Η επίσημη πρόσκληση του υπουργού Εργασίας δεν έχει απευθυνθεί ακόμη στους επικεφαλής, στους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών και των άλλων κοινωνικών φορέων. Όταν απευθυνθεί, επισήμως, η πρόσκληση αυτή, ασφαλώς θα κληθούν να δώσουν την υπεύθυνη απάντησή τους. Η συμμετοχή στο διάλογο δεν είναι μόνο δικαίωμα. Είναι και υποχρέωση. Είναι ένα δικαίωμα που ουδείς μπορεί να απεμπολήσει, είναι μια υποχρέωση που ουδείς μπορεί να αποφύγει. Πολύ περισσότερο, όταν όλοι συμφωνούμε ότι απαιτούνται παρεμβάσεις για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, όταν όλοι συμφωνούμε ότι αυτές οι πρωτοβουλίες πρέπει να αναληφθούν τώρα και να μη μετατεθούν χρονικά, όταν όλοι συμφωνούμε στις βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν και να χαρακτηρίζουν κάθε μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία, όταν όλοι συμφωνούμε ότι ο διάλογος είναι η μόνη διαδικασία, ο ορθός τρόπος για να οδηγηθούμε σε ένα αποτέλεσμα. Σε τελευταία ανάλυση, η αξία του διαλόγου είναι προφανής. Δεν αφορά ένα πρόβλημα, δεν αφορά μόνο το ασφαλιστικό ζήτημα. Αφορά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί μια κοινωνία που είναι δημοκρατική. Με αυτή την έννοια πιστεύουμε ότι, παρά το ότι φαίνεται να υπάρχει απόκλιση όσον αφορά την προσέγγιση και τις προωθούμενες ιδέες και προτάσεις, θα δοθεί στο πλαίσιο του διαλόγου η δυνατότητα σύνθεσης όλων των προτάσεων και απόψεων, προκειμένου να προκύψει το άριστο αποτέλεσμα.

    Ακούω τις ερωτήσεις σας.

    ΑΡΓΥΡΟΣ: Εξετάζει η κυβέρνηση την πρόταση να αναβληθεί ο διάλογος για δύο μήνες, να δοθούν τα στοιχεία της μελέτης των Βρετανών και να αρχίσει συζήτηση επί της ουσίας το Σεπτέμβριο. Μπορείτε να μας σχολιάσετε τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Πολυζωγόπουλου,, ότι με αυτά που κάνουν οι δύο υπουργοί, βρίζει το ΠΑΣΟΚ όλη η κοινωνία;

    ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν ήσασταν παρόντες στη συνεδρίαση, άρα δεν γνωρίζετε τι ειπώθηκε ή πώς ακριβώς ειπώθηκε αυτό που ειπώθηκε. Δεύτερον, γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο κ. Πολυζωγόπουλος ως πρόεδρος της ΓΣΕΕ -έχει, μάλιστα, προσφάτως επανεκλεγεί στη θέση αυτή- έχει ενδιαφέρον και ευαισθησία -αυτό είναι αποδεδειγμένο- να υπερασπιστεί τα συμφέροντα και τις θέσεις των συμπολιτών μας τους οποίους εκπροσωπεί. Είναι σεβαστές όλες οι απόψεις. Αυτό το οποίο εμείς ζητούμε είναι τούτο: Όχι κάποιος να αλλάξει τις απόψεις του, αλλά καθένας να πάρει μέρος σε αυτή τη διαδικασία διαλόγου, προκειμένου εκεί να καταθέσει τις απόψεις του και να τεκμηριώσει τις προτάσεις του. Αυτή, πιστεύουμε, είναι η καταλυτική μέθοδος, για να οδηγηθούμε σε ένα αποτέλεσμα. Γιατί όλοι αντιλαμβάνονται ότι το θέμα είναι κρίσιμο και απαιτείται να προκύψει τώρα ένα αποτέλεσμα.

    Οσον αφορά την πρώτη ερώτησή σας, πρέπει να πω ότι κάθε πρόταση που κατατίθεται στο τραπέζι του διαλόγου είναι εξ αντικειμένου μια θετική συμβολή. Εμείς έχουμε διατυπώσει ένα πλαίσιο, γιατί χωρίς το χρήσιμο υλικό δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος. Από εκεί και πέρα, το θέμα αυτό, το ασφαλιστικό σύστημα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, δεν έχει προκύψει αιφνιδίως. Αφού, λοιπόν, είναι δεδομένο πως πρέπει γρήγορα να πάρουμε πρωτοβουλίες, να μη μεταθέσουμε χρονικά, δηλαδή, τις πρωτοβουλίες μας, είναι ανάγκη να συμβάλουμε όλοι, ώστε να αρχίσει ο διάλογος. Καθένας έχει τις δικές του προτάσεις. Εμείς δεν αποκλείουμε άλλες προτάσεις. Ζητούμε να υπάρχουν άλλες προτάσεις. Αλλά, ζητούμε οι προτάσεις αυτές να κατατεθούν, προκειμένου να αποτελέσουν και αυτές χρήσιμο υλικό για την έναρξη του διαλόγου.

    ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Μια παραλλαγή αυτών που είπατε είναι η πρόταση που διατυπώνεται τώρα από πολλές πλευρές, θα έλεγα, ο διάλογος να αρχίσει από αυτή την περίφημη "μηδενική βάση". Αν αυτό πρόκειται να άρει το διαφαινόμενο αδιέξοδο, το δέχεται η κυβέρνηση;

    ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω ότι συχνά καταφεύγουμε σε διάφορα σχήματα λόγου, τα οποία δεν γνωρίζω εάν έχουν μια ανάλογης βαρύτητας ουσία, αν έχουν δηλαδή ένα ανάλογο περιεχόμενο. Εμείς έχουμε πει ότι υπάρχει ένα πλαίσιο. Εμείς ζητούμε αυτό το πλαίσιο να διευρυνθεί, εμπλουτιζόμενο από ιδέες και προτάσεις που θα καταθέσουν και οι άλλοι φορείς. Ολες οι ιδέες και οι προτάσεις αντιμετωπίζονται σε ισότιμη βάση. Δεν υπάρχει πρόκριμα. Δεν υπάρχει προαποφασισμένο. Δεν υπάρχει προαπαιτούμενο το οποίο να συνοδεύει μια πρόταση, μια ιδέα, η οποία να βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, σε σχέση με άλλες ιδέες και προτάσεις. Δεν θα πρέπει να παγιδευτούμε, να αιχμαλωτιστούμε σε διάφορα σχήματα λόγου, για λόγους τακτικής ή λόγους εντυπώσεων, που συχνά χρησιμοποιούνται από πολλές πλευρές. Αυτό που έχει σημασία είναι να συνυπάρξουν στο τραπέζι του διαλόγου, όλες οι σκέψεις, όλες οι ιδέες, όλες οι προτάσεις που μπορεί να υπάρχουν, που διατυπώνονται για το θέμα.

    ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Αν είναι έτσι όπως τα λέτε εσείς, αν δεν υπάρχει πρόβλημα και αν η κυβερνητική πρόταση, όπως διατυπώθηκε, δεν έχει κάποιο προβάδισμα, τι σας εμποδίζει να πείτε αυτό που σας ρώτησα, ότι "ναι, ο διάλογος μπορεί να αρχίσει από μηδενική βάση", με δεδομένη -είναι άλλωστε γνωστή- την πρόταση της κυβέρνησης;

    ΡΕΠΠΑΣ: Σας λέω ότι σε επίπεδο ουσίας, από άποψη συνεπειών, αυτό είναι κάτι που προκύπτει εκ των πραγμάτων, όταν όλες οι προτάσεις έχουν κατατεθεί σε ένα τραπέζι και συζητούμε εφ όλης της ύλης γι αυτό το ζήτημα. Αλλά, θα είναι ανεύθυνο για μια κυβέρνηση ή για μια παράταξη -αν θέλετε- να μην είναι παρούσα με κάποιον άξονα, κάποιο πλαίσιο θέσεων. Και κάτι ακόμη: Πολλές φορές κατηγορούμαστε, όταν καλούμε άλλους σε διάλογο, ότι τους καλούμε χωρίς να έχουμε διατυπώσει μια συγκεκριμένη θέση. Οταν διατυπώνουμε συγκεκριμένη θέση, δεχόμαστε πάλι κριτική και κατηγορία, ότι καλούμε σε διάλογο, ενώ έχουμε ήδη λάβει μια θέση. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι ο διάλογος πρέπει να είναι ειλικρινής και καλόπιστος. Ενας ειλικρινής και καλόπιστος διάλογος οδηγεί στο συμπέρασμα ότι όλοι όσοι συμμετέχουν μπορεί να καταθέσουν τις απόψεις τους και ότι οι απόψεις τους έχουν την ίδια αξία και το ίδιο βάρος με τις απόψεις που έχει διατυπώσει οποιοσδήποτε άλλος.

    ΑΝΤΥΠΑΣ: Εχω να υποβάλω τρεις ερωτήσεις: Πρώτον, θα επαναλάβω την ερώτηση του κ. Αργυρού, ο οποίος σας ρώτησε συγκεκριμένα, για το ενδεχόμενο αναβολής δύο μηνών στην έναρξη του διαλόγου. Κι εσείς απαντήσατε ότι κάθε πρόταση πρέπει να έχει θετική συμβολή.

    ΡΕΠΠΑΣ: Στο πλαίσιο του διαλόγου.

    ΑΝΤΥΠΑΣ: Εννοείτε και την πρόταση αναβολής;

    ΡΕΠΠΑΣ: Επαναλαμβάνω στο πλαίσιο του διαλόγου.

    ΑΝΤΥΠΑΣ: Συζητάτε αναβολή του διαλόγου;

    ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ όλα, γνωρίζετε ότι δεν έχει απευθυνθεί επισήμως, με τυπικό τρόπο, η πρόσκληση του αρμόδιου Υπουργού. Θα αναμένετε να γίνει αυτό τις επόμενες ημέρες, όπως από την αρχή έχουμε πει. Ολα αυτά τα θέματα θα μπορούμε να τα σχολιάσουμε τότε.

    ΑΝΤΥΠΑΣ: Δεύτερον, είπατε προηγουμένως -απαντώντας σε ερώτηση για την αποστροφή του κ. Πολυζωγόπουλου ότι "η κοινωνία βρίζει το ΠΑΣΟΚ" -πως ο κ. Πολυζωγόπουλος είναι ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ και έχει την ευαισθησία και υπερασπίζεται τα δικαιώματα των πολιτών. Η κυβέρνηση πώς αισθάνεται που αναγκάζει ένα μέλος...

    ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ όλα, δεν δέχθηκα ότι αυτό που απέδωσε στον κ. Πολυζωγόπουλο ο συνάδελφός σας, είναι απόλυτα ταυτισμένο με αυτό που αποτέλεσε θέση του κ. Πολυζωγόπουλου. Αυτό πρέπει να το διευκρινίσουμε.

    ΑΝΤΥΠΑΣ: Δεν ρωτώ αυτό. Για τη συγκεκριμένη αποστροφή "έχει την ευαισθησία να υπερασπίζει τα δικαιώματα των πολιτών". Η κυβέρνηση πως αισθάνεται που αναγκάζει ένα προβεβλημένο μέλος του κόμματος που την στηρίζει, να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των πολιτών; Η κυβέρνηση τα ίδια δεν υπερασπίζει;

    ΡΕΠΠΑΣ: Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών, είναι καθήκον που έχει καθένας μας. Από κει και πέρα, δεν σημαίνει ότι ο καθένας που διατυπώνει μια άποψη έχει το τεκμήριο ότι η δική του άποψη είναι η ορθή. Εγώ δεν μίλησα για την ορθότητα των απόψεων που διατυπώνει ο κ. Πολυζωγόπουλος. Μίλησα γι αυτό που αισθάνεται ότι πρέπει να κάνει, το οποίο σέβομαι και αναγνωρίζω απολύτως. Αλλά, δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο.

    ΑΝΤΥΠΑΣ: Η τρίτη ερώτηση -και ολοκληρώνω- είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες -αν θέλετε απαντάτε- στη σημερινή συνεδρίαση του συντονιστικού της Πολιτικής Γραμματείας ένα μέλος του Ε.Γ. είπε ότι ο Πρωθυπουργός είχε δεσμευθεί προεκλογικά για άνοδο του βιοτικού επιπέδου και βελτίωση της ποιότητας ζωής και τώρα μιλάμε για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης.

    ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζω το ρεπορτάζ που έχετε κάνει για το Μέσο στο οποίο εργάζεστε. Πρέπει να σας πω ότι η συζήτηση αυτή έχει γίνει κατ` επανάληψη. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι με την πολιτική μας έχουμε βοηθήσει να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των πολιτών στη χώρας μας. Αυτό, άλλωστε, το αναγνωρίζουν όλοι. Ολοι διεθνώς μιλούν για το οικονομικό θαύμα της χώρας μας. Εχουμε πετύχει να βελτιώσουμε τους δείκτες, πράγμα το οποίο έχει άμεση ανταπόκριση και στο επίπεδο της καθημερινής ζωής των πολιτών. Αυτό είναι κάτι το οποίο ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει.

    ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Ανησυχεί καθόλου τον Πρωθυπουργό αυτή η άρνηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των φορέων να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων;

    ΡΕΠΠΑΣ: Είπαμε ότι αυτή η διαδικασία του διαλόγου είναι η μόνη ορθή, προκειμένου να αναζητηθεί μια λύση, με τη σύνθεση όλων των απόψεων. Και είπα, κατ` επανάληψη, ότι ουδείς δικαιούται να γυρίσει την πλάτη του σε μια τέτοια πρόταση. Στην επόμενη περίοδο, θα διατυπωθεί η σχετική πρόταση-πρόκληση και αναμένουμε θετική αντίδραση. Γιατί πιστεύουμε ότι μια θετική αντίδραση είναι απόλυτα σύμφωνη με τα συμφέροντα των εργαζόμενων.

    ΚΑΜΠΟΥΡΓΙΑΝΝΗ: Με την απάντηση που δώσατε, δεν κατάλαβα αν η κυβέρνηση προσέρχεται στο διάλογο απλά με τις δικές σας προτάσεις ή εάν επιμένει σε πλαίσιο διαλόγου. Διότι μιλάμε για δύο διαφορετικά πράγματα.

    ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε πει από την πρώτη μέρα ότι η απόφαση που έλαβαν στην κοινή συνεδρίασή τους τα δύο όργανα, το κυβερνητικό και το κομματικό, αποτελούν ένα πλαίσιο που είναι και το έναυσμα για να ξεκινήσει και να εξελιχθεί ο διάλογος. Διατυπώσαμε, μεταξύ των άλλων, την κατ` αρχάς προτίμησή μας σε μία θέση, λέγοντας ταυτόχρονα δια στόματος Πρωθυπουργού ότι είμαστε έτοιμοι, ανοικτοί σε οποιαδήποτε εποικοδομητική πρόταση διατυπωθεί από οποιαδήποτε άλλη πλευρά. Αρα, λοιπόν, όλες οι προτάσεις -επαναλαμβάνω- έχουν το ίδιο πλεονέκτημα: Να αντιμετωπίζονται σε ισότιμη βάση. Αυτό είναι σαφές.

    ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Συζητά μέσα σε αυτό το πλαίσιο διαλόγου η κυβέρνηση και την πρόταση του προέδρου της ΓΣΕΕ;

    ΡΕΠΠΑΣ: Ο διάλογος που θα ξεκινήσει -πιστεύω και ελπίζω να ξεκινήσει γρήγορα- θα δώσει τη δυνατότητα σε όλες τις πλευρές να διατυπώσουν τις απόψεις τους. Σημασία έχει να βρούμε μία λύση στο πρόβλημα και όχι να επιδιώκουμε να δημιουργούμε εντυπώσεις. Γιατί γνωρίζετε ότι για ορισμένα θέματα, αν θέτεις συγκεκριμένες ερωτήσεις, είναι γνωστό ποια απάντηση θα λάβεις. Αρα, εδώ παίζουμε εν ου παικτοίς.

    ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Χθες, ο κ. Τσοχατζόπουλος αναφέρθηκε σε ορισμένα στοιχεία, σε σχέση με τις διεκδικήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας. Θεωρείτε ότι είναι καινούργια αυτά τα στοιχεία; Επηρεάζουν τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις ή αποτελούν σφαιρική ισορροπία για τα ελληνο-τουρκικά;

    ΡΕΠΠΑΣ: Κατ` επανάληψη, έχουμε πει ότι πραγματικά έχει βελτιωθεί το κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών. Δεν έχουμε διατυπώσει την άποψη ότι η Τουρκία έχει αλλάξει άρδην την εξωτερική πολιτική της. Γι` αυτό, άλλωστε, πάντοτε είπαμε ότι παραμένουμε σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα προκληθεί από την άλλη πλευρά στο πεδίο των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Εμείς θεωρούμε ότι ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσονται οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις, κυρίως μετά από τις ελληνικές πρωτοβουλίες, δείχνει το δρόμο που πρέπει να συνεχίσουμε, προκειμένου αυτή η εξομάλυνση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων, με σεβασμό των Κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, να ολοκληρωθεί και να είναι πλήρης, ώστε να αλλάξει η εικόνα στην περιοχή, να αλλάξει απολύτως το κλίμα στην περιοχή. Και από το κλίμα της μη έντασης, στο οποίο μπορεί να πει κανείς ότι βρισκόμαστε σήμερα, να πάμε στο κλίμα της συνεργασίας. Πιστεύω, λοιπόν, ότι η πολιτική που ακολουθούμε στον τομέα αυτό είναι ορθή. Είναι πολύ σωστές οι επισημάνσεις του ΥΠΕΘΑ, γι` αυτό άλλωστε και η πολιτική που ακολουθούμε σε αυτούς τους τομείς και ιδιαίτερα στον τομέα της εθνικής άμυνας, έχει λάβει υπόψη της όλα αυτά τα στοιχεία, όλα αυτά τα δεδομένα και είναι ορθή πολιτική.

    ΜΠΕΚΑΣ: Θα υπάρξει κάτι καινούργιο στην επίσημη πρόσκληση προς τους φορείς;

    ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε μιλήσει αρκετά για το ζήτημα αυτό. Το πνεύμα της πρότασής μας περιέχεται στα όσα έχουμε πει, μέχρι σήμερα, για το ασφαλιστικό ζήτημα.

    Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εγώ θα επανέλθω σε μία ερώτηση που έχει διατυπωθεί δύο φορές, επιτρέψτε μου. Θέλω να ρωτήσω, εάν η πρόταση για αναβολή δύο μηνών από το διάλογο, η ενημέρωση των συνδικαλιστών για τα στοιχεία της έρευνας των Βρετανών και αρχή του διαλόγου πάλι από το Σεπτέμβρη, είναι αυτή την ώρα στις σκέψεις της κυβέρνησης ή αν η κυβέρνηση αυτό το θέμα, αυτή την πρόταση την βλέπει θετικά.

    ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε αυτό το θέμα. Αλλά, για να μη θεωρηθεί ότι κάτι προσπαθώ να αποφύγω να πω, είμαι πολύ συγκεκριμένος: Αν ξεκινήσει ο διάλογος, στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου η κάθε πλευρά που συμμετέχει σε αυτόν έχει τη δυνατότητα να πει την άποψή της και έχει δικαίωμα να ζητήσει οποιοδήποτε στοιχείο από μία άλλη πλευρά το οποίο στοιχείο θεωρεί ότι της είναι χρήσιμο και απαραίτητο, προκειμένου ακόμη και να αλλάξει την άποψή της. Ο διάλογος θα γίνει με άνεση χρόνου. Αφού ξεκινήσει λοιπόν ο διάλογος, υπάρχει εκ των πραγμάτων αυτή η δυνατότητα να ανταλλαγούν στοιχεία και πληροφορίες, να δοθούν μελέτες και εκθέσεις από τη μία πλευρά στην άλλη, και καθώς θα εξελίσσεται ο διάλογος θα γίνει και η ανάλογη μελέτη, η ανάλογη τεκμηρίωση και η ανάλογη διατύπωση προτάσεων. Δεν εμποδίζει το ένα το άλλο. Γι` αυτό λέω ότι πολλές φορές αιχμαλωτιζόμαστε σε σχήματα λόγου τα οποία δεν έχουν ανάλογης βαρύτητας περιεχόμενο. Σημασία έχει να καθίσουμε σε ένα τραπέζι όλοι οι ενδιαφερόμενοι και να συζητήσουμε το θέμα. Από εκεί και πέρα, θα έχουμε την άνεση, τόσο από διαδικαστική, όσο και από ουσιαστική πλευρά, να δούμε το διάλογο αυτό με τέτοιο τρόπο, ώστε να οδηγηθούμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Οχι να επικρατήσει ο ένας έναντι του άλλου. Ούτε κάποιος ο οποίος προσέρχεται με κάποια κατ` αρχήν πρόταση, να επιβάλει την πρόταση αυτή στον άλλον. Ζητούμε τη σύνθεση. Για να φθάσουμε, όμως, σε αυτή τη σύνθεση, απαραίτητη είναι η συμμετοχή του καθενός μας σε αυτό το διάλογο.

    ΑΝΤΥΠΑΣ: Σχετικά με την ερώτηση του κ. Καμπουράκη, είχατε πει νωρίτερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι "ο διάλογος που θα ξεκινήσει, ελπίζω και πιστεύω γρήγορα". Δεν έχει χρονοδιάγραμμα η κυβέρνηση;

    ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είπα αυτή την περίοδο, τις επόμενες ημέρες; Είναι η τέταρτη φορά που το λέω, σήμερα.

    ΑΝΤΥΠΑΣ: Επειδή λέγατε "πιστεύω και ελπίζω".

    ΡΕΠΠΑΣ: Ελπίζω να ανταποκριθούν θετικά οι ενδιαφερόμενοι φορείς.

    ΑΝΤΥΠΑΣ: Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμα, δεν υπάρχει σχεδιασμός;

    ΡΕΠΠΑΣ: Τι σχεδιασμός; Να σχεδιάσουμε εμείς πώς θα αντιδράσει η ΓΣΕΕ ή η ΑΔΕΔΥ στη δική μας πρόσκληση; Είναι λίγο δύσκολο αυτό!

    ΑΝΤΥΠΑΣ: Για το πότε θα την κάνετε.

    ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα, τις επόμενες ημέρες και το έχω πει κατ` επανάληψη".

    [02] ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Αθήνα, 25 Απριλίου 2001 (09:25 UTC+2)

    Απεργιακός πυρετός και σκληρή αντίδραση συνδικάτων και των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το ασφαλιστικό, ενώ η χώρα "αργεί" την Πέμπτη λόγω της Πανελλαδικής Απεργιακής κινητοποίησης κατά των κυβερνητικών μέτρων, που εξήγγειλαν ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, τα εργατικά κέντρα αλλά και πολλοί κλάδοι εργαζομένων, μεταξύ των οποίων και οι δημοσιογράφοι.

    Η απεργιακή συγκέντρωση, πραγματοποιείται στο Πεδίο του Αρεως στις 11.00, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, στις 10,00, μπροστά στο ΕΚΘ. Στην Αθήνα, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος έχει μεριμνήσει για τη μεταφορά των εργαζομένων από διάφορους δήμους της Αθήνας στο Πεδίο του Αρεως, καθώς δεν θα υπάρχει λόγω της απεργίας η δυνατότητα μετακίνησης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

    Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο (ΑΔΕΔΥ) θα πραγματοποιήσουν προσυγκέντρωση στις 10.30 στο χώρο του Μουσείου.

    Η 24ωρη Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία αρχίζει τα μεσάνυχτα της Τετάρτης και θα λήξει στις 12.00 τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Στην απεργία παίρνουν μέρος όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα και αναλυτικά: οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία, βιοτεχνία, εμπόριο, οικοδομές - τεχνικά έργα, γραφεία, υπηρεσίες, ΔΕΚΟ, Τράπεζες, μεταφορές.

    Στις συγκοινωνίες δεν θα κινηθούν όλο το 24ωρο από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης έως και τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, οι αστικές συγκοινωνίες στο λεκανοπέδιο (ΟΑΣΑ, ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ, μετρό), ενώ στον ΟΣΕ και την Ολυμπιακή Αεροπορία θα γίνουν μόνο περιορισμένες πτήσεις ή δρομολόγια τρένων με προσωπικό ασφαλείας.

    Οι εργαζόμενοι στις Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και τα πορθμεία, θα απεργήσουν από τις 6 το πρωϊ της Πέμπτης μέχρι τις 6 το πρωϊ της Παρασκευής και στο διάστημα αυτό δεν θα γίνουν τα προγραμματισμένα δρομολόγια.

    Στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ συμμετέχουν μαζί με όλους τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι όλων των δημοσιογραφικών ενώσεων της χώρας με απόφαση της ΠΟΕΣΥ. Ετσι από τις 6 το πρωϊ της Πέμπτης μέχρι τις 6 το πρωϊ της Παρασκευής δεν θα μεταδίδονται δελτία ειδήσεων και δεν θα εκδοθούν εφημερίδες την Παρασκευή 27 Απριλίου.

    Η ΓΣΕΕ

    Σε μήνυμά της η Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά και αποφασιστικά μέρος στην απεργιακή κινητοποίηση, εκφράζοντας την αντιθεσή τους στις κυβερνητικές προτάσεις για την κοινωνική ασφάλιση, που οδηγούν στην αύξηση των ορίων ηλικίας, τη μείωση των συντάξεων, την εγκατάλειψη ειδικών κατηγοριών ασφαλισμένων, ενώ δεν προβλέπουν την εξεύρεση πόρων για τη χρηματοδότηση του συστήματος. "Οι εργαζόμενοι απαιτούν την απόσυρση των κυβερνητικών προτάσεων και την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου, σε όσο βάθος χρόνου απαιτηθεί, προκειμένου να συναντηθεί με τη φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία μπορεί να δώσει υγιείς πόρους, οι οποίοι σε συνδυασμό με την καταπολέμηση της ανεργίας, την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και των οικονομικών μεταναστών, μπορούν να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με ικανοποιητικές παροχές για όλους τους πολίτες της χώρας", καταλήγει το μήνυμα της ΓΣΕΕ.

    Οι συγκοινωνίες

    Παραλύουν αύριο οι συγκοινωνίες, λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

    Συγκεκριμένα, λόγω της απεργίας δεν θα κυκλοφορήσουν στην Αθήνα τα μπλε λεωφορεία της ΕΘΕΛ, τα τρόλεϊ του ΗΛΠΑΠ, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος του ΗΣΑΠ και το μετρό.

    Η Ολυμπιακή Αεροπορία ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει μία πτήση ανα χώρα στο εξωτερικό και μία πτήση ανά προορισμό στο εσωτερικό.

    Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας θα πραγματοποιήσουν 2ωρη στάση εργασίας από 10 έως 12 π.μ. και στη διάρκεια αυτή δεν θα γίνει καμία πτήση.

    Από την 24ωρη απεργία της ΟΣΥΠΑ αναμένεται να σημειωθούν δυσλειτουργίες και στη λειτουργία των περιφερειακών αεροδρομίων.

    Ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος θα εκτελέσει μόνο τα δρομολόγια κοινωνικών αναγκών στους άξονες α) Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Αθηνών, β) Θεσσαλονίκης-Δικαίων-Θεσσαλονίκης και γ) Πειραιά-Πάτρας-Καλαμάτας-Πειραιά. Τα ταχυδρομικά γραφεία όλης της χώρας θα παραμείνουν κλειστά, όπως και τα γραφεία του ΟΤΕ.

    Τα επείγοντα στα νοσοκομεία

    Στην αυριανή πανεργατική απεργία για το ασφαλιστικό συμμετέχουν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία στην. Μετά την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), τη συμμετοχή τους στην απεργία ανακοίνωσαν επίσης η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ). Η ΠΟΕΔΗΝ, η ΟΕΝΓΕ και η ΕΙΝΑΠ καλούν επίσης τους γιατρούς να συμμετάσχουν μαζικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα.

    Έτσι, όλα τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ θα εξυπηρετούν αύριο μόνο τα επείγοντα περιστατικά.

    Στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα

    "Μαύρη οθόνη" θα έχει η ΕΡΤ την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ ακόμα και οι ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί θα μεταβάλουν εκ βάθρων το πρόγραμμά τους, καθώς στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ συμμετέχουν επίσης η ΠΟΣΠΕΡΤ, αλλά και η Ένωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

    [03] ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ "ΛΕΥΚΗ ΒΙΒΛΟ"

    Αθήνα, 25 Απριλίου 2001 (10:00 UTC+2)

    Σε συνέντευξη Tύπου, που παραχώρησε χθες ο υπουργός Aμυνας, Aκης Tσοχατζόπουλος, αποκάλυψε ένα ειδικό κεφάλαιο της τουρκικής Λευκής Bίβλου, όπου για πρώτη φορά καταγράφονται σε επίσημο έγγραφο οι αμφισβητήσεις της Άγκυρας επί των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Βρίσκοντας ευκαιρία να υπεραμυνθεί της αναγκαιότητας του νέου ελληνικού εξοπλιστικού προγράμματος, λέγοντας πως θα υλοποιηθεί απαρέγκλιτα πάρα τις περί αντιθέτως εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν το τελευταίο διάστημα.

    Όπως άφησε να εννοηθεί ο Έλληνας υπουργός, η παραπάνω εξαγγελία δεν αντιτίθεται στις αποφάσεις που έλαβε προσφάτως η Kυβερνητική Eπιτροπή και παρέπεμπαν ευθέως σε μείωση των αμυντικών δαπανών. Aυτές θα ληφθούν υπόψη του KYΣEA που θα συνεδριάσει την 17η Mαόου και τα προγράμματα θα επαναξιολογηθούν σε διάρκεια χρόνου υλοποίησης και τρόπων αποπληρωμής τους.

    Στόχος, είπε ο υπουργός, είναι να κάνουμε πιο αποτελεσματική χρήση των πόρων που διαθέτει ο ελληνικός λαός και διέγνωσε ως εσφαλμένη την εντύπωση που δόθηκε ότι η κυβέρνηση αξιολογεί τον αμυντικό της προγραμματισμό σε συνάρτηση με την Tουρκία. Eξάλλου, όπως τόνισε, η Tουρκία έχει άλλους 13 λόγους για να εξοπλίζεται και γι' αυτό η Eλλάδα δεν υπεισέρχεται σε ανταγωνισμό σε επίπεδο εξοπλισμών με την Tουρκία.

    Ωστόσο, ο κ. Tσοχατζόπουλος επανέλαβε ότι η Eλλάδα υποστηρίζει την προοπτική ένταξης της Tουρκίας στην EE διότι μέσω αυτής διανοίγονται νέες προοπτικές για τον τουρκικό λαό και διαμορφώνουν όρους καλής γειτονίας και σχέσεων με την Eλλάδα. Kαθησύχασε δε την άλλη πλευρά του Aιγαίου ότι η ελληνική πολιτική δεν είναι διεκδικητική, δεν είναι απειλητική εναντίον άλλης χώρας. Aπό την άλλη όμως τόνισε ότι στη σύγκλιση που θα υπάρξει είναι αδιανόητες οι διεκδικήσεις ενός λαού εναντίον άλλου.

    Η "Λευκή Βίβλος"

    Σε ειδικό κεφάλαιο της Λευκής Bίβλου 2000 του Tουρκικού YΠEΘA για το Aιγαίο και το Kυπριακό, παρατίθενται οι γνωστές απόψεις της Tουρκίας και αιτιάσεις για την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Eλλάδας, όπως το εύρος των χωρικών υδάτων και η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, τα προβλήματα του εναερίου χώρου με πρωταρχικό αυτό της κακής χρήσης της ευθύνης για το FIR, ο εξοπλισμός των νήσων του Aνατολικού Aιγαίου σε αντίθεση με τους κανονισμούς των διεθνών συμβάσεων, οι γεωγραφικοί σχηματισμοί (νήσοι, νησίδες, βραχονησίδες) που δεν εδόθησαν στην Eλλάδα με Συμβάσεις Kυριαρχίας στο Aιγαίο και η μη ύπαρξη σύμβασης που να καθορίζει τα υδάτινα σύνορα στο Aιγαίο μεταξύ Tουρκίας και Eλλάδας. Στο ίδιο έγγραφο υιοθετείται πρόταση του Pαούφ Nτενκτάς για συνομοσπονδία ως προϋπόθεση για την ένταξη της Kύπρου στην E.E.

    [04] "ΣΑΡΩΤΙΚΟ" ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ "ΑΘΗΝΑ 2004"

    Αθήνα, 25 Απριλίου 2001 (09:32 UTC+2)

    Ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων για την όλη πορεία της προετοιμασίας για το 2004, ανακοίνωσε την κατάθεση σχεδίου νόμου εντός των επομένων δέκα ημερών.

    Ο Ευ. Βενιζέλος, που χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου "σαρωτικό", αποκάλυψε ότι θα ρυθμίζει όλο το φάσμα των θεμάτων που εμπλέκονται με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών, μεταξύ των οποίων πολεοδομικά, ρυμοτομίας, λειτουργίας του "Αθήνα 2004", αλλά και νομοθετικές ρυθμίσεις για να "ξεπεραστούν προβλήματα", όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ή να γίνουν πιο γρήγορα απαλλοτριώσεις.

    Στην εξέλιξη αυτή αντέδρασε ο βουλευτής της Ν.Δ. Μαν. Κεφαλογιάννης, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ουσιαστικά θεσπίζει διαδικασίες εξπρές, υποστηρίζοντας ότι οδηγούμαστε σε απ' ευθείας αναθέσεις. Νωρίτερα ο υπουργός Πολιτισμού προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με τις υπερβάσεις στον προυπολογισμό. Και ήταν κατηγορηματικός ότι ο μεν προϋπολογισμός της Οργανωτικής Επιτροπής, ύψους 650 δισ., είναι ισοσκελισμένος, ο δε προϋπολογισμός του δημόσιου τομέα δεν θα ξεπερνά το 1,250 δισ. Παραδέχθηκε πάντως ότι μέχρι το τέλος Μαϊου θα έχουν συγκεντρωθεί όλα τα απαιτούμενα στοιχεία από τα εμπλεκόμενα υπουργεία ώστε να επικαιροποιηθεί ο προϋπολογισμός, που πάντως, κατά τον υπουργό, δεν θα έχει υπερβάσεις.

    Το θέμα του προϋπολογισμού ήταν το δεύτερο σημείο αντιπαράθεσης με τον τομεάρχη της Ν.Δ., ο οποίος υποστήριξε ότι ήδη υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις και εξέφρασε την ανησυχία "μην φτάσει η Ελλάδα στο σημείο που βρέθηκε το Μόντρεαλ το οποίο επί 25 έτη πληρώνει τους Αγώνες του 1976". Ο Μαν. Κεφαλογιάννης ακόμη αμφισβήτησε το αν τα 650 δισ. της Οργανωτικής Επιτροπής αφορούν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, παρατηρώντας ότι αν υπάρχει έλλειμμα τελικά τον λογαριασμό θα πληρώσει το ελληνικό δημόσιο. Γενικότερα δε εξέφρασε την άποψη ότι η αισιόδοξη εικόνα που είχε παρουσιάσει για την πορεία των έργων νωρίτερα ο Ευ. Βενιζέλος θα διαψευστεί κατά την επόμενη επίσκεψη του Ζακ Ρογκ στην Αθήνα.

    Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των μελών της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων μίλησε και η πρόεδρος του "Αθήνα 2004", η οποία φάνηκε αρκετά αισιόδοξη και αναφέρθηκε κυρίως στους αριθμούς του "Αθήνα 2004", θέλοντας να δείξει το μέγεθος του εγχειρήματος.

    [05] ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ Ο ΒΟΥΓΙΑΝΟΒΙΤΣ

    Ποντγκόριτσα, 25 Απριλίου 2001 (21:13 UTC+2)

    Την άποψη ότι οι εκλογές επιβεβαίωσαν την ανάγκη ανεξαρτησίας και διεθνούς αναγνώρισης του Μαυροβουνίου εξέφρασε ο πρωθυπουργός του, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, ο οποίος συναντήθηκε στην Ποντκγόριτσα με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ.

    Ο κ. Βουγιάνοβιτς ενημέρωσε το Βρετανό υπουργό Εξωτερικών για τις συνθήκες υπό τις οποίες διεξήχθησαν οι πρόσφατες κοινοβουλευτικές εκλογές.

    Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του, επανέλαβε την ετοιμότητα στις συζητήσεις με τη Σερβία να εξερευθεί το κατάλληλο μοντέλο "ένωσης δύο ανεξάρτητων κρατών".

    Ο κ. Κουκ δήλωσε ότι η χώρα του θα εξακολουθήσει να στηρίζει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στο Μαυροβούνιο και συμφώνησε στη συνέχιση εντατικών επαφών με τις άλλες χώρες - μέλη της Ε.Ε., ώστε να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του γραφείου του κ. Βουγιάνοβιτς.

    [06] ΠΤΩΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Αθήνα, 25 Απριλίου 2001 (21:04 UTC+2)

    Με απώλειες έκλεισαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι πιέσεις που εκδηλώθηκαν σε μετοχές τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και υψηλής τεχνολογίας δεν άφησαν περιθώρια στις αγορές της «γηραιάς ηπείρου» να κινηθούν ανοδικά.

    Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE υποχώρησε κατά 0,22% και διαμορφώθηκε στις 5827.5 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 έκλεισε με μικρές απώλειες της τάξης του 0,31% στις 5407.84 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο X-DAX τερμάτισε με απώλειες της τάξης του 0,19%.

    Κατά 0,83% υποχώρησε η Ζυρίχη, η Βιέννη εμφανίστηκε αποδυναμωμένη κατά 0,74%, ενώ η Πράγα έκλεισε με απώλειες 0,78%.

    Το Οσλο κινήθηκε πτωτικά, κλείνοντας με μικρές απώλειες της τάξης του 0,20%, η Μαδρίτη υποχώρησε κατά 0,64%, ενώ και στην Κωνσταντινούπολη ο δείκτης XU-100 έκλεισε με οριακές απώλειες της τάξης του 0,18%. Κατά 1,65% υποχώρησε το Ελσίνκι και η Κοπεγχάγη έκλεισε με απώλειες 0,52%.

    Στον αντίποδα, σε θετικό «έδαφος» βρέθηκε η Στοκχόλμη, ενισχυμένη κατά 0,60%, η Μόσχα με κέρδη της τάξης του 1,03% και το Μιλάνο με κέρδη 0,32%. Η Βουδαπέστη έκλεισε με οριακή άνοδο της τάξης του 0,07% και στις Βρυξέλλες ο δείκτης BEL ενισχύθηκε οριακά κατά 0,28%.

    [07] ΣΕ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΣΟΥΗΔΙΑ Ο ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Τίρανα, 25 Απριλίου 2001 (21:04 UTC+2)

    του Κλέαρχου Λιάτη

    Διήμερη επίσκεψη στο Λουξεμβούργο πραγματοποιεί από χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Πασκάλ Μίλο και αύριο θα μεταβεί στη Σουηδία.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών ο κ. Μίλο θα συναντηθεί με τις ομολόγους του των δύο χωρών, και θα συζητήσει θέματα που αφορούν την προώθηση της συνεργασίας και τις εξελίξεις στην περιοχή.

    Με την υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας Αννα Λιντ, ο κ. Μίλο θα συζητήσει και την προώθηση των διαδικασιών για την υπογραφή της συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης μεταξύ Αλβανίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [08] ΣΤΑ ΓΡΑΝΑΖΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ 10ΧΡΟΝΗ ΠΟΥ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΛΕΥΧΑΙΜΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 25 Απριλίου 2001 (21:01 UTC+2)

    Τα γρανάζια της γραφειοκρατίας φαίνεται ότι ταλαιπωρούν σε μία ακόμη περίπτωση μικρή ασθενή από τη Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης, η οποία πάσχει από λευχαιμία, και περιμένει να μεταφερθεί στο Μεμόριαλ των ΗΠΑ.

    Η 10χρονη Φωτεινή Βουτσά υποβάλλεται καθημερινά σε χημειοθεραπείες, ενώ οι γονείς της απευθύνουν έκκληση να βρεθούν δότες μυελού των οστών όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ώστε να η να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος.

    Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ το ΤΕΒΕ πληρώνει όλα τα έξοδα, το "Ιπποκράτειο" νοσοκομείο δεν υπογράφει τα χαρτιά επειδή περιμένει να ολοκληρωθούν όλες οι εξετάσεις των ανθρώπων που έχουν προσφερθεί να δόσουν μόσχευμα

    [09] ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 25 Απριλίου 2001 (20:57 UTC+2)

    Ασχημα τα νέα για τον Γκόικοβιτς ο οποίος σήμερα δεν προπονήθηκε λόγο της θλάσης που υπέστη στον προσαγωγό. Από την άλλη ο Φονφόκα ακολούθησε ειδικό πρόγραμμα προετοιμασίας, όπως και ο Χαράλαμπος Στεφανίδης, το οποίον πιθανόν ο κ. Αναστασιάδης να χρησιμοποιήσει στο παιχνίδι της Κυριακή με τον Ολυμπιακό.

    Μπορεί ακόμη να μην τελείωσε, τυπικά, το πρωτάθλημα και οι υποχρεώσεις του Ηρακλή στην κατηγορία, όμως των... φρονήμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Έτσι ο μεγαλομέτοχος και πρόεδρος του Ηρακλή, Ευάγγελος Μυτιληναίος θα έχει συνάντηση μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα με τον προπονητή του Γηραιού, Αγγελο Αναστασιάδη, προκειμένου να προχωρήσει στον προγραμματισμό της νέας περιόδου, καθώς οι δύο πλευρές (όπως δείχνουν τα πράγματα) θα συνεχίσουν την συνεργασία τους και στη νέα σεζόν.

    [10] ΕΠΑΦΕΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ

    Βουκουρέστι, 25 Απριλίου 2001 (20:53 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Αμρ Μούσα και ο Ρουμάνος ομόλογός του Μιρτσέα Γκεοάνα εξέφρασαν την ελπίδα ότι οι δυο χώρες θα συνεργαστούν πιο αποτελεσματικά στον οικονομικό τομέα.

    Ο Μούσα έφθασε σήμερα στη Ρουμανία και συνοδεύει τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος είναι ο πρώτος ηγέτης που θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ιον Ιλιέσκου μετά την εκλογή του τον Δεκέμβριο του 2000.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών θεωρούν ότι χρειάζεται ένα αξιόπιστο νομικό πλαίσιο για να επιτρέψει αύξηση των επενδύσεων και των εμπορικών τους συναλλαγών.

    Οι δυο υπουργοί συζήτησαν ακόμη την κρίση στη Μέση Ανατολή και την κατάσταση στα Βαλκάνια.

    Ο.Κ.

    [11] ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΩΩΣΗ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΑ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΣΕ ΕΛΛΗΝΟΠΟΝΤΙΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 25 Απριλίου 2001 (20:42 UTC+2)

    Για την αθώωση του αστυφύλακα Γιώργου Ατματζίδη που κατηγορούνταν για τη δολοφονία του δεκαεξάχρονου Ελληνοπόντιου Νικόλαου Λεωνίδη διαμαρτύρονται σύλλογοι παλιννοστούντων της Θεσσαλονίκης.

    Σε ανακοίνωση τους υπογραμμίζουν ότι η απόφαση αυτή προσβάλλει το κύρος της ελληνικής δικαιοσύνης καθότι εισάγει διακρίσεις σε βάρος των Ελλήνων παλιννοστούντων και εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι ουδείς άλλος Ελληνας πολίτης θα απόφευγε την επ' ακροατηρίω διαδικασία εάν το θύμα του δεν αντιμετωπίζονταν, όπως να προκειμένω, ως πολίτης β' κατηγορίας.

    Περαιτέρω, επισημαίνουν ότι τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν ότι ο Νικόλαος Λεωνίδης υπήρξε θύμα άγριου ξυλοδαρμού από τα αστυνομικά όργανα χωρίς καμία αιτία.

    Σημειώνουν, τέλος, ότι δεν έχουν τίποτα προσωπικό εναντίον του αστυφύλακα, αλλά η αθωότητα του πρέπει να αποδεικνύεται από το δικαστήριο και να φανεί η ισότητα των Ελλήνων πολιτών και τονίζουν ότι θα κάνουν το χρέος τους προβαίνοντας σε κάθε νόμιμη ενέργεια ή αντίδραση προς αποκατάσταση της ισότητας των δικαιωμάτων όλων των Ελλήνων πολιτών ενάντια σε κάθε αυθαιρεσία ή απειλή από οπουδήποτε και αν προέρχεται.

    Την ανακοίνωση υπογράφουν ο σύλλογος παλιννοστούντων "Η επιστροφή", ο σύλλογος προσφύγων πτυχιούχων βορείου Ελλάδος, ο σύλλογος προσφύγων "Ο Καύκασος", ο σύλλογος παλιννοστούντων γυναικών "Η Ελπίδα", ο σύλλογος ομογενών "Η Τιφλίδα", ο σύλλογος παλιννοστούντων "Η ποντιακή Εστία" και ο σύλλογος προσφύγων "Εύξεινος Πόντος.

    [12] ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΜΕΤΑΒΑΙΝΕΙ Ο ΙΛΙΡ ΜΕΤΑ

    Τίρανα, 25 Απριλίου 2001 (20:39 UTC+2)

    του Κλέαρχου Λιάτη

    Επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ το διήμερο 1- 2 Μαϊου θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του.

    Ο κ. Μέτα αναμένεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Ντικ Τσένι.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει ο Αλβανός πρωθυπουργός στις ΗΠΑ θα εξεταστούν δύο θέματα, η προώθηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και η κατάσταση στην περιοχή.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην πρώτη του επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, μετά από τη νίκη του Τζορτζ Μπους στις προεδρικές εκλογές, ο κ. Μέτα θα έχει την ευκαιρία κατά τις επαφές του με τη νέα ηγεσία της αμερικανικής κυβέρνησης να συζητήσει όχι μόνο πολιτικά θέματα, αλλά και οικονομικά.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις ΗΠΑ θα έχει επαφές με σημαντικούς παράγοντες, διεθνών οικονομικών οργανισμών, συγκεκριμένα με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας και το γενικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Είναι η τέταρτη που φορά ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα επισκέπτεται τις ΗΠΑ.

    [13] ΤΟΥΡΚΙΑ: Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΜΗΡΟΥΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΙΑΣΕΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΡΩΣΙΑ

    Αγκυρα, 25 Απριλίου 2001 (20:37 UTC+2)

    Η Τουρκία ζήτησε σήμερα από τη Ρωσία να μην αφήσει το επεισόδιο με την ομηρία ξένων από υποστηρικτές Τσετσένων ανταρτών στην Κωνσταντινούπολη να καταστρέψει τις σχέσεις των δυο χωρών.

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι είναι προς το συμφέρον των δυο χωρών να μην δίνουν σημασία σε ζητήματα που δεν αφορούν άμεσα στις σχέσεις τους και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στη φιλία τους.

    Η Τουρκία καταδίκασε την τρομοκρατική αυτή ενέργεια και τόνισε ότι ελπίζει πολύ στη μελλοντική συνεργασία της με τη Ρωσία.

    Το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε ότι ο επικεφαλής της ρωσικής πρεσβείας στην Αγκυρα παρέδωσε στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας επιστολή στην οποία ζητείται από τις τουρκικές αρχές ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας για ρωσικές διπλωματικές αποστολές.

    Η Ρωσία ζήτησε ακόμη τη προστασία των πολιτών της που επισκέπτονται τη Τουρκία και την τιμωρία των δραστών της επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη.

    Σημειώνεται ότι την Κυριακή το βράδυ ομάδα ενόπλων που στηρίζουν τους Τσετσένους εισέβαλε στο ξενοδοχείο Swissotel της Κωνσταντινούπολης και κράτησε ομήρους 120 άτομα ενώ μετά από 12 ώρες οι δράστες παραδόθηκαν στις αρχές.

    O.K.

    [14] ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΤΟ "ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑ" ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ

    Αθήνα, 25 Απριλίου 2001 (20:35 UTC+2)

    Την πρόθεση έναρξης διαλόγου σχετικά με το μέλλον του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ) εξήγγειλε σήμερα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Χρήστος Παπουτσής.

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι υπάρχουν προβλήματα και "είμαστε υποχρεωμένοι να σκύψουμε σε αυτά με περισσή ευθύνη", ενώ πρότεινε την έξοδο από τους καταλόγους των συνταξιούχων του ΝΑΤ, όσων συνταξιοδοτήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του '90, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων (παλιννοστούντες, έχοντες θαλάσσια υπηρεσία μόλις πέντε έτη κ.ά.), χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις για τον αριθμό τους.

    Ο κ. Παπουτσής έκανε λόγο για "νοικοκύρεμα" που πρέπει να γίνει - μιλώντας για το ΝΑΤ και τα περίπου 11 ταμεία που υπάρχουν γύρω από αυτό, ενώ εκτίμησε ότι ο διάλογος εφοπλιστών και ναυτικών μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ναυτιλίας και του ναυτικού επαγγέλματος.

    Σήμερα οι ναυτικοί παίρνουν ως σύνταξη το 53% του βασικού μισθού των εν ενεργεία συναδέλφων τους, ενώ σταδιακά, με απόφαση του υπουργείου, το ποσό αυτό θα διαμορφωθεί στο 60%.

    Οσο για το πότε προβλέπεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες του κτιρίου του ΥΕΝ, ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι υπεγράφη η σύμβαση, στην οποία συμπεριλήφθηκε ένα bonus για την επιτάχυνση των εργασιών. "Εμείς ξεκινούμε τη διαδικασία για να πάρουμε και τους διπλανούς χώρους, τις διπλανές αποθήκες μιας και στο μεταξύ έχουν ήδη διογκωθεί οι υπηρεσίες μας και χρειάζεται περισσότερος χώρος για τους εργαζόμενους και για τις νέες υπηρεσίες οι οποίες έχουν δημιουργηθεί και σύμφωνα με τη σύμβαση την οποία έκανε η εταιρεία η οποία ανέλαβε το έργο με την Κτηματική Εταιρεία του δημοσίου, ο χρόνος παράδοσης του έργου είναι σε δύο χρόνια", πρόσθεσε.

    [15] ΜΙΛΟΣΟΣΚΙ: ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΣ ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Σκόπια, 25 Απριλίου 2001 (20:28 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, έχει ειλικρινείς προθέσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Αντόνιο Μιλόσοσκι.

    Ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι χθες το βράδυ, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Αμυνας, Λιούμπε Παούνοφσκι, συζήτησαν επί δύο ώρες για το οικονομικό σκάνδαλο στο υπουργείο Αμυνας. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής ο υπουργός δεν έχει υποβάλει την παραίτησή του, παρά τα σενάρια που προωθούσαν αυτή την κατάληξη, αλλά ούτε ο Γκεοργκίεφσκι έλαβε απόφαση για την απομάκρυνσή του.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ωστόσο, η παραίτηση του Παούνοφσκι θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με το σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού.

    Ο Μιλόσοσκι, ανέφερε, σχετικά με τις πρόωρες εκλογές ότι δεν είναι δυνατό να διεξαχθούν στη χώρα πριν τον Οκτώβριο, καθώς τότε θα πραγματοποιηθεί η απογραφή του πληθυσμού. Οσον αφορά την αμνηστία των Αλβανών εξτρεμιστών, την οποία ζητούν τα αλβανικά κόμματα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι σε κανένα κράτος δεν αμνηστεύονται οι τρομοκράτες.

    [16] ΕΠΙΘΕΣΗ ΡΟΜΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Βουκουρέστι, 25 Απριλίου 2001 (20:27 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος της Ρουμανίας Πέτρε Ρόμαν δήλωσε ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα δεν ήταν έτοιμο να κυβερνήσει τη χώρα όταν πήρε την εξουσία.

    Ο Ρόμαν επιτέθηκε κατά του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει ξεκάθαρα σχηματισμένο πρόγραμμα στην οικονομία και στη πολιτική και δεν έχει αποδείξει ότι μπορεί να λύσει τα προβλήματα της χώρας.

    Ο Ρόμαν συναντήθηκε με εκπροσώπους του Δημοκρατικού Κόμματος στο Κλιού για να προσπαθήσει να κερδίσει την υποστήριξη τους καθώς θα διεξαχθούν εκλογές για ανάδειξη του προέδρου του κόμματος τον Μάιο.

    [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ "ΑΘΗΝΑ 2004" ΜΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΧΟΡΗΓΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Απριλίου 2001 (20:25 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε σήμερα η διήμερη συνάντηση στην Λωζάννη με τους Διεθνείς και Εθνικούς Χορηγούς της ΟΕΟΑ Αθήνα 2004, την ομάδα Marketing της Αθήνα 2004, και τη Διεύθυνση Marketing της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

    Στόχος της συνάντησης ήταν να ενημερωθούν οι χορηγοί για τις εξελίξεις του Ολυμπιακού Marketing και για να γίνουν ακόμη πιο παραγωγικά τα επόμενα τέσσερα χρόνια της χορηγίας τους.

    Παρόντες από πλευράς χορηγών ήταν εκπρόσωποι από τις εταιρίες COCA-COLA, VISA, SEMA, SWATCH, OTE-COSMOTE, ALPHA BANK, HEINEKEN, και ΔΕΛΤΑ-ΦΑΓΕ.

    Την εναρκτήρια εκδήλωση στο Ολυμπιακό Μουσείο τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Juan Antonio Samaranch και ο Γενικός Διευθυντής της ΔΟΕ, κ. Francois Carrard.

    Όπως δήλωσε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της Αθήνα 2004, κ. Μάρτον Σίμιτσεκ, "Ήταν για μια ακόμα φορά μια πρωτοβουλία του Marketing της Αθήνα 2004, που ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία. Όλοι οι χορηγοί μας έμειναν πολύ ευχαριστημένοι διότι είχαν την ευκαιρία σε πολύ λίγο χρόνο να συλλέξουν τόσες πολλές πληροφορίες, που όπως δήλωσαν είναι πολύ σημαντικές για τον σχεδιασμό της στρατηγικής τους στο Marketing και την Επικοινωνία".

    [18] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΘΡΑΚΙΚΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ

    Αλεξανδρούπολη, 25 Απριλίου 2001 (20:08 UTC+2)

    Συνέδριο για τα αρχαία θρακικά μυστήρια θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη στις 19 και 20 Μαϊου, στο μουσείο του συλλόγου αρχαιοφίλων, όπου συγγραφείς, καθηγητές και δημοσιογράφοι θα παραθέσουν ενδιαφέροντα στοιχεία για τη θρακική καταγωγή των μυστηρίων, τον ερωτισμό του Διονύσου και των μελών του θιάσου του, τη διονυσιακή - ορφική ελληνική θεουργία, πυροβασία, τα βακχικά, τα καβείρια μυστήρια κ.α.

    Συγκεκριμένα στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνονται οι ενότητες: Διονύσου Μυστήρια, Ελευσίνα των Ευμολπιδών, Μυστήρια των Καβείρων και Περί Ορφισμού, στα οποία θα αναπτύξουν τις θέσεις τους εισηγητές και σύνεδροι.

    Την Κυριακή το μεσημέρι θα γίνει ξενάγηση των συνέδρων από τον ιστορικό συγγραφέα, Θεόδωρο Κυρκούδη, στους αρχαιολογικούς χώρους Μάκρης, Μεσημβρίας και Ζώνης, ενώ κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα λειτουργεί και έκθεση βιβλίου, εντύπων και αναμνηστικών, καθώς και έκθεση ζωγραφικής του "Αθηνόδωρου" με έργα αρχαιοελληνικού θέματος.

    [19] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ

    Σέρρες, 25 Απριλίου 2001 (20:06 UTC+2)

    "Η συμβολή των φυσικών επιστημών στην οικολογία" είναι το θέμα του πρώτου πανελλήνιου συνεδρίου οικολογίας που θα ξεκινήσει την Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή. Το διοργανώνει η Ενωση Ελλήνων Φυσικών σε συνεργασία με το παράρτημα Σερρών.

    Οι εργασίες του συνεδρίου θα γίνουν στο συνεδριακό κέντρο του ΤΕΙ Σερρών, ενώ τα θέματα που θα εξεταστούν αφορούν τα οικολογικά συστήματα, το δομημένο περιβάλλον, τους τοπικούς σχηματισμούς με σημασία στην οικολογία, τις φυσικές καταστροφές στην οικολογία, τη διαθεσιμότητα των φυσικών πόρων, τα οικοσυστήματα και τα καιρικά φαινόμενα, την αειφόρο ανάπτυξη, τις επεμβάσεις στη γενετική κ.α.

    [20] ΤΟ ΠΕΡΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 25 Απριλίου 2001 (20:04 UTC+2)

    "Επιθυμώ να εκφράσω την υποστήριξη του Περού προς την Κυπριακή Δημοκρατία στις προσπάθειές της για μια πολιτικο-διπλωματική λύση, που να επιτρέπει στην κυπριακή κοινωνία να φτάσει στο υψηλό επίπεδο ευημερίας. το οποίο δικαιούται".

    Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Πέρου, Βαλεντίν Πανιακουα Κοραζάο, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, δεχόμενος τα διαπιστευτήρια του πρέσβη της Κύπρου στο Μεξικό, Αντώνη Τουμαζή, ο οποίος είναι διαπιστευμένος και στο Περού.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [21] ΤΟ ΣτΕ ΠΙΕΖΕΙ ΓΙΑ ΜΗ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Στρασβούργο, 25 Απριλίου 2001 (20:03 UTC+2)

    Το Συμβούλιο της Ευρώπης έκανε έκκληση στις 43 χώρες μέλη του να μην επιδιώκουν τον επαναπατρισμό των προσφύγων του Κοσσυφοπεδίου, στους οποίους έδωσαν καταφύγιο κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία το 1999.

    Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ζήτησε από τα κράτη μέλη να απέχουν από προσπάθειες επαναπατρισμού ατόμων στο Κοσσυφοπέδιο και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να προχωρήσουν σε επαναπατρισμό ευπαθών ατόμων όπως ψυχικά και σωματικά άρρωστων, παιδιών και άλλων.

    Πάνω από 900.000 άτομα επέστρεψαν στο Κοσσυφοπέδιο μετά το τέλος του πολέμου το 1999.

    Περίπου 200.000 πρόσφυγες έχουν βρει καταφύγιο σε Γερμανία, Τουρκία, Νορβηγία, Ιταλία, Καναδά και ΗΠΑ.

    Ο.Κ.

    [22] ΕΝΤΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

    Σκόπια, 25 Απριλίου 2001 (20:01 UTC+2)

    Εντατικές διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνται στην ΠΓΔΜ με τη μεσολάβηση δυτικών διπλωματών για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, ενώ δεν αποκλείεται να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εκπρόσωποι των κομμάτων VMRO - DPMNE, Ενωση Σοσιαλδημοκρατών, DPA και PDP, όπως μεταδόθηκε σε σκοπιανή εκπομπή της Deutsche Welle.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Ντόστα Ντίμοφσκα, πιθανώς θα αντικατασταθεί, προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά η διοίκηση των δυνάμεων κρατικής ασφάλειας και της αστυνομίας θα παραμείνει στο VMRO - DPMNE.

    Οι δυτικοί διπλωμάτες ασκούν πιέσεις στα πολιτικά κόμματα να υπογράψουν σήμερα τη συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνηση συνασπισμού, ενώ δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί, εάν θα παραμείνουν οι Φιλελεύθεροι, οι οποίοι κατέχουν σημαντικές θέσεις στη σημερινή κυβέρνηση (αντιπρόεδρο, υπουργό Εξωτερικών και πρόεδρο της Βουλής) ή εάν τη θέση τους θα καταλάβει το νέο VMRO.

    [23] ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΑΣΚΗΣΗ "ΤΟΞΟΤΗΣ - ΒΕΡΓΙΝΑ" ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

    Λευκωσία, 25 Απριλίου 2001 (20:00 UTC+2)

    Ξεκίνησε σήμερα η αεροναυτική άσκηση "Τοξότης - Βεργίνα", που αφορά εκτέλεση συνδυασμένων αεροπορικών επιχειρήσεων στα πλαίσια του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας - Κύπρου και στην οποία θα συμμετάσχουν αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και σκάφη του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας της Κύπρου, στα πλαίσια της άσκησης, που θα διαρκέσει δύο μέρες, αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας θα πετάξουν πάνω από την Κύπρο και θα προσβάλουν εικονικούς στόχους.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [24] ΑΥΡΙΟ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Π. ΤΖΙΑΚΟΥΡΜΑ

    Λευκωσία, 25 Απριλίου 2001 (19:57 UTC+2)

    Ο τουρκοκυπριακός Τύπος γράφει ότι αύριο αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου των κατεχόμενων για τον Πανίκο Τζιακούρμα, ο οποίος απήχθη από τους Τούρκους σε περιοχή που ελέγχεται από τις βρετανικές βάσεις.

    Το λεγόμενο "υπουργείο εξωτερικών" του κατοχικού καθεστώτος με ανακοίνωσή του καλεί την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ να αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός "για να αποφευχθούν επεισόδια που πιθανό να δημιουργήσουν οι Ελληνοκύπριοι μετά την ανακοίνωση της απόφασης".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 25 April 2001 - 18:13:49 UTC