Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-04-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [02] ΝΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [03] ΑΓΝΩΣΤΗ Η ΤΥΧΗ ΤΩΝ 250 ΠΑΙΔΙΩΝ-ΣΚΛΑΒΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ
  • [04] ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ TVX ΕΛΛΑΣ ΑΠΕΚΛΕΙΣΑΝ ΔΡΟΜΟ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
  • [05] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [06] ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΗΣ
  • [07] AΥΣΤΗΡΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ
  • [08] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [09] ΔΥΣΜΕΝΕΣ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΩΝ ΣΠΑΤΩΝ
  • [10] ΑΦΙΞΗ ΖΙΖΙΤΣ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ
  • [11] ΠΟΥΤΙΝ: ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ
  • [12] ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [13] ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ Η ΔΑΦΝΗ
  • [14] ΟΙ ΕΚΛΕΚΤΟΙ ΤΟΥ ΜΙΡΚΟ ΓΙΟΖΙΤΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΚΡΟΑΤΙΑΣ
  • [15] ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
  • [16] Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΟΥΕΛ ΣΕ ΒΟΣΝΙΑ ΚΑΙ ΠΓΔΜ
  • [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΖΟΝΣΤΟΝ-ΜΠΕΡΙΣΑ
  • [18] ΤΟ 3ο ΠΕΠ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΕΝΕΚΡΙΝΕ Η Ε.Ε.
  • [19] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [20] ΚΑΦΕΣ ΚΑΙ ΝΕΜΠΕΓΛΕΡΑΣ ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ
  • [21] ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΦΟΡΝΤ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [22] Η ΧΗΡΑ ΣΩΝΤΕΡΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΠΙΕΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ 17
  • [23] ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ
  • [24] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΕ

  • [01] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Βελιγράδι, 17 Απριλίου 2001 (10:24 UTC+2)

    Φωτογραφία: Σ.Κερίμ-Γ.Παπανδρέου

    Ο υπουργός Eξωτερικών Γ. Παπανδρέου με συνέντευξή του στο γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων "ΣENΣE".

    εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η τελευταία κρίση στην ΠΓΔΜ δεν θα επεκταθεί και υπογράμμισε ότι η κρίση αυτή μπορεί να ξεπερασθεί με κοινές προσπάθειες των HΠA, της Eυρωπαϊκής Eνωσης και των χωρών της Nοτιοανατολικής Eυρώπης. H Eλλάδα, ως μέλος της E.E και του NATO και ως χώρα των Bαλκανίων ενδιαφέρεται όλως ιδιαιτέρως όπως η περιοχή σταθεροποιηθεί μόνιμα, είπε χαρακτηριστικά ο κ Παπανδρέου.

    Παράλληλα, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι καθόλου παράδοξο ότι οι HΠA είναι και πάλι δυναμικά στην περιοχή, ο Eλληνας υπουργός Eξωτερικών σημείωσε ότι η Eλλάδα ως χώρα η οποία έχει εξαιρετικές σχέσεις με τις Hνωμένες Πολιτείες, σίγουρα μπορεί να βοηθήσει τις χώρες της NA Eυρώπης των οποίων φιλοδοξία είναι να καταστούν μέρος της Eνωμένης Eυρώπης, όπως φάνηκε από όλους τους συμμετέχοντες στην πρόσφατη διάσκεψη στα Σκόπια.

    "Kαι η Eλλάδα η ίδια θα είχε πολλά να κερδίσει", τόνισε ο κ. Παπανδρέου επισημαίνοντας πως "δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε αν παραμείνουμε γεωγραφικά αποκομμένοι ενώ την ίδια ώρα στην πλάτη μας υπάρχουν ταραχές, αστάθεια και μια μη ανεπτυγμένη γειτονιά.

    Eμείς επιθυμούμε όπως η περιοχή αναπτυχθεί, να συνδεθεί η Eλλάδα οδικώς με την Eυρώπη, να πωλεί τα προϊόντα της σε αυτή την αγορά όπου θα πρέπει να γίνονται σεβαστά τα ευρωπαϊκά στάνταρντς", πρόσθεσε.

    "Θεωρούμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε πρακτικά με τη εμπειρία που έχουμε στο έργο των μεταρρυθμίσεων και της εφαρμογής του κοινού ευρωπαϊκού δικαίου και επειδή γνωρίζουμε καλύτερα από άλλους τη νοοτροπία και τις δυσκολίες της περιοχής", συμπλήρωσε με έμφαση ο κ. Παπανδρέου.

    Aναφερόμενος, τέλος στο αλβανικό ζήτημα που έχει ανακύψει στην ευρύτερη περιοχή, ο κ. Παπανδρέου είπε, στην ίδια συνέντευξη, ότι αυτό πρέπει να αντιμετωπισθεί και να επιλυθεί μέσω της αρχής της κυριαρχίας του δικαίου και ενός κράτους δικαίου.

    Tο θέμα των συνόρων μεταξύ των κρατών δεν θα είναι τόσο σημαντικό στην περίπτωση που γίνονται αυστηρώς σεβαστά τα δικαιώματα των μειονοτήτων, σημείωσε ο Eλληνας υπουργός Eξωτερικών τονίζοντας πως αυτό είναι ένα από τα βασικά μηνύματα της διεθνούς κοινότητας η οποία με αφορμή την κρίση στην πΓΔM εκτίμησε πως απέδειξε ότι μπορεί να συμπεριφερθεί με ενιαίο τρόπο υποστηρίζοντας τις πολιτικές λύσεις, τις μόνες που μπορούν να γίνουν αποδεκτές για την επίλυση των προβλημάτων στα Bαλκάνια. Σε ανάλογες αναφορές προέβη, από την Kέρκυρα και ο πρωθυπουργός, K. Σημίτης τονίζοντας ότι "στην περιοχή κυριαρχεί ένα κλίμα συνεργασίας και μια προσπάθεια ειρήνης". "H EΕ και οι HΠA προωθούν τη σταθερότητα στη Bαλκανική. Στην προσπάθεια αυτή σημαντικό ρόλο έχει η Eλλάδα", τόνισε ο κ. Σημίτης.

    [02] ΝΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Αγκυρα, 17 Απριλίου 2001 (11:29 UTC+2)

    Φωτογραφία: Μπουλέντ Ετσεβίτ - Κεμάλ Ντερβίς

    Εντονες συζητήσεις συνεχίζει να προκαλεί στην Τουρκία η νέα έκκληση που απηύθυνε προς την κυβέρνηση η TUSΙAD, ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων Τουρκίας, για μια γενναία διέξοδο από την τεράστια οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα.

    "Να είστε γενναίοι. Δεν έχετε να χάσετε τίποτα. Η θα γίνετε ήρωες ή πολιτικά νεκροί", αναφέρεται στην έκκληση, στην οποία τονίστηκαν τα εξής: "Η κρίση αυτή είναι μια αδυναμία διοίκησης. Χρειάζεται μια ριζική αλλαγή αντίληψης. Να είστε γενναίοι. Ο φόβος δεν είναι διέξοδος. Η θα βγείτε ήρωες από την κρίση ή θα γίνετε πολιτικά νεκροί. Ο ανασχηματισμός δεν είναι αδυναμία. Αντίθετα, είναι ένδειξη αποφασιστικότητας. Η κυβέρνηση που ισχυρίζεται ότι διέπεται από εθνικισμό, έφερε τις εταιρίες μας στο σημείο να πωλούνται για το τίποτα στους ξένους. Το ΔΝΤ τα έχει θαλασσώσει. Τη χώρα αυτή την διοικεί η τουρκική δημοκρατία και όχι το ΔΝΤ. Η τύχη της κυβέρνησης έχει συνδεθεί με την τύχη του ΔΝΤ. Η θα βουλιάξουν μαζί, ή θα επιπλεύσουν μαζί".

    Η TUSIAD στην έκτακτη συνεδρίασή της επανέλαβε τις εκκλήσεις της στην κυβέρνηση για ανασχηματισμό. Ακόμη τόνισε πως θα υποστηρίξει στο μέλλον το πρόγραμμα που θα προκύψει και όχι την κυβέρνηση.

    Μεταξύ των αιτημάτων της TUSIAD είναι η μη εκτέλεση του Οτζαλάν, η σύσταση κουρδικού κόμματος και το άνοιγμα του δρόμου για τη δικαιοσύνη, όσον αφορά τη 12η Σεπτεμβρίου.

    Σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Σαμπάχ" αναφέρεται ότι η TUSIAD, έκανε προτάσεις για ριζική αλλαγή στην πολιτική, νομική και διοικητική δομή της χώρας. Ζήτησε την εφαρμογή της θανατικής ποινής μόνο σε περίπτωση πολέμου και σε παρόμοιες καταστάσεις και αυτό έχει την έννοια να μην εκτελεστεί ο Οτζαλάν.

    Μια άλλη πρόταση είναι να δοθεί δυνατότητα για σύσταση "εθνικών κομμάτων" και αυτό έχει την έννοια να δοθεί άδεια για σύσταση κουρδικού κόμματος. Ακόμη ζητείαι να περιοριστούν οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

    [03] ΑΓΝΩΣΤΗ Η ΤΥΧΗ ΤΩΝ 250 ΠΑΙΔΙΩΝ-ΣΚΛΑΒΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ

    Λονδίνο, 17 Απριλίου 2001 (10:30 UTC+2)

    Μυστήριο καλύπτει την τύχη των περίπου 250 παιδιών από τη Δυτική Αφρική που είχαν πουληθεί ως σκλάβοι, αφού το πλοίο που εικάζονταν ότι τους μετέφερε, προσέδεσε στο λιμάνι Κοτονού του Μπενίν, χωρίς να υπάρχει καμιά ένδειξη ότι τα παιδιά βρίσκονται σε αυτό.

    Υπουργοί, αστυνομικοί αλλά και στρατιώτες του Μπενίν έσπευσαν στην αποβάθρα προκειμένου του Κοτονού, περιμένοντας την άφιξη του πλοίου Etireno, που υπήρχαν υποψίες ότι μετέφερε τα περίπου 250 παιδιά από διάφορες χώρες της Δυτικής Αφρικής που πουλήθηκαν ως σκλάβοι και επρόκειτο να διοχετευθούν σε διάφορες χώρες.

    Στέλεχος της UNICEF επιβιβάστηκε στο πλοίο και δήλωσε ότι αν και υπήρχαν κάποια παιδιά μεταξύ των επιβατών, δεν ήταν σίγουρο εάν επρόκειτο για τα παιδιά-σκλάβους από τη Δυτική Αφρική.

    Εναντίον τόσο του καπετάνιου όσο και του πληρώματος του Etireno έχουν ήδη εκδοθεί εντάλματα σύλληψης, αν και μέλη της κυβέρνησης του Μπενίν δήλωσαν ότι ενδέχεται να έχει ασκηθεί δίωξη σε λάθος πλοίο.

    Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένοι κύκλοι που υποστηρίζουν ότι το Etireno προσέδεσε σε κάποιο άλλο λιμάνι, όπου αποβίβασε τα παιδιά, λόγω του θορύβου που είχε δημιουργηθεί, πριν τελικά μεταβεί στο Κοτονού.

    Σ.Π.

    [04] ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ TVX ΕΛΛΑΣ ΑΠΕΚΛΕΙΣΑΝ ΔΡΟΜΟ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 17 Απριλίου 2001 (11:46 UTC+2)

    Εργαζόμενοι στα μεταλλεία της εταιρίας TVX Ελλάς στη Χαλκιδική και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής απέκλεισαν από το πρωί τον επαρχιακό δρόμο Στρατωνίου - Ιερισσού, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικράτειας που "πάγωσε" τη λειτουργία του εργοστασίου χρυσού στην περιοχή.

    Οι διαδηλωτές, περίπου 300 άτομα, εγκατέστησαν Ι.Χ. και αγροτικά μηχανήματα στο οδόστρωμα και διέκοψαν την κυκλοφορία όλων των οχημάτων στον επαρχιακό δρόμο, ενώ με πανό και συνθήματα εκφράζουν την αντίθεση τους στην επικείμενη ματαίωση της επένδυσης από την πολυεθνική καναδική εταιρία.

    Στην περιοχή βρίσκονται από το πρωί αστυνομικές δυνάμεις από όλο το νομό, χωρίς όμως να σημειωθούν επεισόδια.

    Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικράτειας έκρινε πριν από μια εβδομάδα κατά πλειοψηφία (20 έναντι 7) ότι η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων της μονάδας παραγωγής χρυσού, η χωροθέτηση των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων και σχεδόν όλες οι αποφάσεις της διοίκησης δεν κάλυπταν τις νόμιμες προυποθέσεις.

    [05] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 17 Απριλίου 2001 (21:10 UTC+2)

    H εφημερίδα της Σόφιας TΡΟΥΝΤ, δημοσιεύει συνέντευξη του Ολλανδού Πρωθυπουργού Wim Kok, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Βουλγαρία, με τίτλο "Θα συγχαρώ την Βουλγαρία στο ΝΑΤΟ".

    Στην συνέντευξή του ο κ. Kok αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι "η Βουλγαρία έχει υποστεί απώλειες από την έλλειψη σταθερότητας στα Βαλκάνια και τις συγκρούσεις στο Κόσοβο και την ΠΓΔΜ. Αν και οι πλέον ακραίες μορφές αυτής της αποσταθεροποίησης αποτελούν παρελθόν - συνεχίζει ο κ. Kok - η κατάσταση στην περιοχή παραμένει ρευστή και κάτι τέτοιο συνηγορεί υπέρ της υποστήριξης των προσπαθειών εκδημοκρατισμού και οικονομικής ανάπτυξης της Βουλγαρίας".

    Σε άλλη συνέντευξή του στην εφημερίδα ΜΟΝΙΤΟΡ, με τίτλο "Από εσάς εξαρτάται αν η Βουλγαρία θα γίνει Βασιλευόμενη Δημοκρατία", ο Wim Kok απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Προέδρου του ΕΛΚ Β. Μάρτενς, ότι η Βουλγαρία θα μπορούσε να εκπληρώσει τα κριτήρια ένταξης στην ΕΕ μόνο με την διακυβέρνηση της ΕΔΔ, δηλώνει, ότι "θεωρώ πως δεν είναι πολύ σοφό να παρεμβαίνει κανείς στην εσωτερική πολιτική μιας ξένης χώρας".

    Τέλος, ο Ολλανδός Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΣΤΑΝΤΑΡΤ με τίτλο "Ο καθένας πρέπει να καταβάλει το τίμημα της επιτυχίας" αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι "οι ιδιωτικές επιχειρήσεις αποτελούν το κλειδί για την ευημερία της Βουλγαρίας".

    [06] ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗ Ν. ΣΕΡΒΙΑ

    Μπουγιάνοβατς, 17 Απριλίου 2001 (20:59 UTC+2)

    Ο Δήμαρχος του Πρέσεβο και πρόεδρος του αλβανικού Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης Ρίζα Χαλίμι επιβεβαίωσε σήμερα ότι στις 26 Απριλίου θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων της αλβανικής κοινότητας και των σερβικών αρχών για την επίλυση της κρίσης στη Νότια Σερβία.

    Ο κ. Χαλίμι υπογράμμισε ότι συμφωνεί με τον αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης και πρόεδρο του συντονιστικού σώματος για τη Νότια Σερβία Νεμπόισα Τσόβιτς ότι στις 26 Απριλίου θα πρέπει να καθοριστούν τα θέματα που θα εξεταστούν στις συνομιλίες.

    Ο κ. Χαλίμι είπε ακόμη ότι δεν πρέπει να αναβάλλεται η διευθέτηση ουσιαστικών ζητημάτων, όπως η αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής και η επιστροφή περίπου 20.000 προσφύγων.

    Τόνισε ακόμη ότι θα πρέπει να συζητηθεί το πρόβλημα των διακρίσεων σε βάρος των Αλβανών και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως το δικαιώματα στην εργασία, εκπαίδευση και το δικαίωμα ψήφου.

    "Πρόκειται για βασικές αξίες που το καθεστώς Μιλόσεβιτς καταπάτησε", είπε ο κ. Χαλίμι προειδοποιώντας ότι αν δεν επιλυθούν οριστικά τα ζητήματα αυτά οι εκπρόσωποι των Αλβανών θα αποχωρήσουν από τις συνομιλίες, που θα συνιστούν καθαρά πολιτική φάρσα.

    Ο κ. Χαλίμι είπε ακόμη ότι αύριο θα αρχίσει νέος γύρος συνομιλιών για τη συγκρότηση πολυεθνικής αστυνομίας στη νοτιανατολική Σερβία.

    "Από αύριο θα αρχίσει νέος γύρος συνομιλιών στις οποίες θα εξεταστούν οι ενστάσεις που υπέβαλαν οι δύο πλευρές στο έγγραφο του ΟΑΣΕ για τη συγκρότηση πολυεθνικής αστυνομίας", είπε.

    Αναφερόμενος στην απελευθέρωση τριών Σέρβων πολιτών και δύο υπαξιωματικών του Γιουγκοσλαβικού Στρατού από τον αποκαλούμενο Απελευθερωτικό Στρατό Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μέντβετζα, είπε ότι η ενέργεια αυτή επιβεβαιώνει τη βούληση για ειρηνική και πολιτική επίλυση της κρίσης στην κοιλάδα του Πρέσεβο.

    [07] AΥΣΤΗΡΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

    Σόφια, 17 Απριλίου 2001 (20:58 UTC+2)

    Αυστηροί, είναι τις τελευταίες ημέρες οι έλεγχοι στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και τις μεθοριακές διαβάσεις που συνδέουν τις δύο χώρες, για την αποφυγή λαθρομεταναστών από τη Βουλγαρία, οι οποίοι θα επιχειρούσαν μόνιμη εγκατάσταση στο ελληνικό έδαφος, εκμεταλλευόμενοι τη δυνατότητα που τους παρέχει η είσοδός τους χωρίς βίζα, καθεστώς που άρχισε να ισχύει

    Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι Βούλγαροι που εισέρχονται στην Ελλάδα είναι η κατοχή συναλλάγματος 5.000 ημερησίως κατά άτομο, με το συνάλλαγμα που απαιτείται για τα παιδιά να ανέρχεται σε 2.500 δρχ. ημερησίως. Μάλιστα, ο χρόνος παραμονής τους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 90 ημέρες το εξάμηνο.

    Η εφημερίδα της Σόφιας "24 ΩΡΕΣ" σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο "Κυνηγούν τους Βούλγαρους το Πάσχα" και υπότιτλο "Αστυνομικές περιπολίες από το Ορμένιο μέχρι την Ορεστιάδα", αποδίδει τους ελέγχους αυτούς "σε αληθινό κυνήγι Βουλγάρων, που εξαπέλυσαν οι ελληνικές Αρχές τις ημέρες του Πάσχα". Και η εφημερίδα προσθέτει:

    "Στο δρόμο από τον μεθοριακό σταθμό Νόβο Σέλο μέχρι την Ορεστιάδα, μήκους 73 χλμ, υπήρχαν ενισχυμένες αστυνομικές περιπολίες, που σταματούσαν τους Βούλγαρους και έκαναν έρευνες στα αυτοκίνητά τους.

    Από τη συνοριακή Αστυνομία στο Σβίλεγκραντ ανακοινώθηκε, ότι πάνω από 500 Βούλγαροι εισήλθαν στην Ελλάδα από τον μεθοριακό σταθμό Νόβο Σέλο, τις ημέρες του Πάσχα, σε 28 από τους οποίους δεν επετράπη η είσοδος στην Ελλάδα από τις ελληνικές Αρχές, λόγω έλλειψης τουριστικών επιταγών και ασφάλειας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

    Πολλοί Βούλγαροι κατευθύνονται στην Ελλάδα με τρένο από το Σβίλεγκραντ έως την Αλεξανδρούπολη, διότι το εισιτήριο κοστίζει μόνο 16,43 λέβα.

    Το τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα από τον μεθοριακό σταθμό Κούλατα ήταν σχετικά μικρό, αλλά οι Έλληνες συνοριακοί υπάλληλοι επέστρεφαν έστω και τους λίγους τουρίστες, χωρίς βάσιμες εξηγήσεις. Συνήθως, η αιτία ήταν ότι δεν μπορούσαν να τεκμηριώσουν τους λόγους, για τους οποίους επιθυμούσαν να ταξιδεύσουν στην Ελλάδα τις ημέρες του Πάσχα".

    Πάντως, όπως αναφέρει η βουλγαρική εφημερίδα, ορισμένα τουριστικά γκρουπ, που είχαν κλείσει προκαταβολικά ξενοδοχεία στην Θεσσαλονίκη, πέρασαν χωρίς πρόβλημα.

    Σημειώνεται ότι τη μέρα του Πάσχα, τέσσερις λαθρομετανάστες άφησαν την τελευταία τους πνοή, από το κρύο και τις κακουχίες, στις χιονισμένες βουνοκορφές του όρους Μπέλλες, πληρώνοντας με τη ζωή τους το εγχείρημα τους να περάσουν παράνομα τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι τέσσερις λαθρομετανάστες -τρεις υπήκοοι Γεωργίας και ένας Πακιστανός- επιχείρησαν μαζί με άλλους συμπατριώτες τους να μπουν στην Ελλάδα προερχόμενοι από τη Βουλγαρία και να αναζητήσουν την τύχη τους, αλλά η ξαφνική κακοκαιρία των τελευταίων ημερών στάθηκε μοιραία.

    [08] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 17 Απριλίου 2001 (20:53 UTC+2)

    Σημαντικές απώλειες κατέγραψε σήμερα η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αφού βρέθηκε "εγκλωβισμένη" στις ανακοινώσεις και προειδοποιήσεις εταιριών για αρνητικά αποτελέσματα, αλλά και για περικοπές προσωπικού. Ειδικότερα, η εικόνα των αγορών της "γηραιάς ηπείρου" έχει ως εξής:

    Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 έκλεισε με μικρές απώλειες της τάξhς του 0.48% στις 5346.66 μονάδες, με την Alcatel να «ηγείται» της πτώσης, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 τελικά έκλεισε με οριακές απώλειες 0.10%, μετά τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε λόγω της «βουτιάς» της Vodafone, αλλά και της Energis.

    Στη Φρανκφούρτη ο X-DAX τερμάτισε με σημαντικές απώλειες της τάξης του 1.45% και διαμορφώθηκε στις 5915.41 μονάδες, μετά την άσχημη «συμπεριφορά» των μετοχών της υψηλής τεχνολογίας.

    Το τελικό «χτύπημα» έδωσε η ανακοίνωση της Cisco Systems, σύμφωνα με την οποία η εταιρία θα προχωρήσει στην περικοπή 8.000 θέσεων εργασίας καθώς οι πωλήσεις της θα είναι χαμηλότερες από τις αναμενόμενες. Επίσης, αρνητικό αντίκτυπο είχε και η ανακοίνωση της Philips, για την απόλυση 7.000 υπαλλήλων της.

    Κατά 0.20% υποχώρησε η Λισαβόνα, ενώ στην Κωνσταντινούπολη ο δείκτης XU-100 κατέγραψε σημαντικές απώλειες της τάξης του 3.42%. Κατά 3.35% υποχώρησε το Ελσίνκι, ενώ κατά 1.04% υποχώρησε το Αμστερνταμ.

    Με απώλειες 0.37% τερμάτισε η Στοκχόλμη, η Πράγα κατέγραψε σημαντικές απώλειες της τάξης του 1.33%, ενώ κατά 0.79% υποχώρησε το Οσλο. Η Μόσχα υποχώρησε κατά 1.77%. Η Μαδρίτη έκλεισε με απώλειες άνω της μίας ποσοστιαίας μονάδας (-1.19%)

    Η Ζυρίχη έκλεισε με οριακή άνοδο 0.12%, ενώ στο ίδιο «μήκος κύματος» κινήθηκε και η Βιέννη με οριακά κέρδη 0.34%. Στο Μιλάνο ο MIB Tel έκλεισε με οριακά κέρδη της τάξης του 0.28%. Η Κοπεγχάγη «τερμάτισε» με μικρή άνοδο της τάξης του 0.54% ενώ ο δείκτης BEL στις Βρυξέλλες τερμάτισε οριακά ενισχυμένος κατά 0.18%.

    [09] ΔΥΣΜΕΝΕΣ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΩΝ ΣΠΑΤΩΝ

    Κοπεγχάγη, 17 Απριλίου 2001 (20:49 UTC+2)

    Παρά το γεγονός ότι ομαλοποιήθηκε η κατάσταση στο νέο αεροδρόμιο των Σπάτων, το οποίο πλέον λειτουργεί χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα, η Δανέζικη εφημερίδα "POLITIKEN", δημοσιεύει στο τουριστικό της ένθετο ρεπορτάζ με τίτλο: "Το νέο αεροδρόμιο των Αθηνών προκαλεί χάος" και υπότιτλο: "Ειδικοί πιστεύουν ότι θα περάσουν δύο χρόνια πριν να αρχίσουν όλα να δουλεύουν ικανοποιητικά. Το άνοιγμα του αεροδρομίου λίγο πριν το Πάσχα ήταν εφιάλτης."

    Στο έντονα επικριτικό της ρεπορτάζ η εφημερίδα προειδοποιεί τους Δανούς τουρίστες που θα ταξιδέψουν στην Αθήνα ότι θα πρέπει να είναι έτοιμοι για δυσάρεστες περιπέτειες με το νέο αεροδρόμιο των Αθηνών, περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά την έναρξη της λειτουργίας του αεροδρομίου (τόσο στο ίδιο το αεροδρόμιο, όσο και στη διακίνηση των επιβατών από και προς το κέντρο της Αθήνας και τον Πειραιά) και προβλέπει ότι τα προβλήματα αυτά θα συνεχιστούν τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια ώσπου να ολοκληρωθούν τα συγκοινωνιακά έργα (αυτοκινητόδρομος, μετρό) που θα συνδέουν το αεροδρόμιο με την Αθήνα.

    Η IATA, γράφει, είχε προειδοποιήσει, να μην τεθεί ακόμα σε λειτουργία το αεροδρόμιο και είχε προτείνει να αρχίσει να λειτουργεί το φθινόπωρο όταν θα έχει περάσει η μεγάλη πίεση της τουριστικής σεζόν, πράγμα που όμως δεν έγινε.

    Στην καλύτερη περίπτωση, καταλήγει, ο ταξιδιώτης θα πρέπει να υπολογίζει 2,5 ώρες για να φθάσει από το αεροδρόμιο στον Πειραιά (από όπου αναχωρούν τα περισσότερα πλοία για τα νησιά), περνώντας από το κέντρο της Αθήνας.

    Κάλλιστα όμως ο χρόνος αυτός μπορεί να διπλασιαστεί σε "κακές" μέρες. Αντίθετα, μέσα σε μόνο 20 λεπτά μπορεί να πάει κανείς στη Ραφήνα από όπου αναχωρούν πλοία για την Ανδρο και τις Κυκλάδες και πολλά τουριστικά γραφεία πιέζουν τώρα για περισσότερα και ταχύτερα πλοία από τη Ραφήνα προς περισσότερα νησιά.

    Σε αντίθετη περίπτωση θα προτιμήσουν μάλλον να αποφύγουν εντελώς το αεροδρόμιο των Αθηνών.

    [10] ΑΦΙΞΗ ΖΙΖΙΤΣ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ

    Μόσχα, 17 Απριλίου 2001 (20:45 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας Ζόραν Ζίζιτς έφθασε στη Μόσχα και αναμένεται να αύριο συναντηθεί στο Κρεμλίνο με τον Ρώσο ομόλογό του, Μιχαήλ Κασιάνοφ.

    Ο Ζίζιτς κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο δήλωσε ότι η Ρωσία είναι φίλη χώρα με τη Σερβία και πρόσθεσε ότι στις συνομιλίες του θα τονιστεί ο σημαντικός ρόλος της στην επίλυση κρίσεων στα Βαλκάνια.

    Ο Ζίζιτς ανέφερε ακόμη ότι θα επισημάνει ότι η εδαφική ακεραιότητα της Γιουγκοσλαβίας πρέπει να διατηρηθεί για να υπάρχει σταθερότητα στη περιοχή και σχολιάζοντας τις φήμες για επιδείνωση της υγείας του τέως προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς είπε ότι είναι καλά και αν χρειαστεί ιατρική περίθαλψη θα του παρασχεθεί.

    Οι πρωθυπουργοί των δυο χωρών θα συζητήσουν οικονομικά θέματα, ενώ το ενδιαφέρον θα τραβήξει το ρωσικό φυσικό αέριο και η διάθεσή του στη σερβική αγορά.

    Αύριο ο Ζίζιτς θα συναντηθεί και με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκορ Ιβανόφ, με τον οποίο θα ανταλλάξει απόψεις για την κρίση στα Βαλκάνια, ενώ θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Δούμα, Γκενάντι Σελέζνιεφ και από τον πρόεδρο της άνω Βουλής, Βλαντίμιρ Πλατόνοφ.

    Την Πέμπτη ο Ζίζιτς θα ολοκληρώσει την επίσκεψή του στη Μόσχα με τη συνάντησή του με τον Πατριάρχη της Ρωσίας, Αλέξιο τον Β΄.

    Ο.Κ.

    [11] ΠΟΥΤΙΝ: ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ

    Μόσχα, 17 Απριλίου 2001 (20:40 UTC+2)

    Το κύριο θέμα των δελτίων ειδήσεων των ρωσικών ΜΜΕ, ήταν η ομιλία του Προέδρου Πούτιν στο υπουργείο Οικονομικών, στην οποία έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα αντιμετώπισης πληθωρισμού που ξεπέρασε - όπως αναφέρθηκε - κάθε προβλεπόμενο όριο.

    H εφημερίδα "Ισβέστια" με τίτλο "Το Υπουργείο Οικονομικών αναζητά χρήματα", αναφέρεται στην ομιλία του Προέδρου Πούτιν στην ετήσια συνέλευση του Υπουργείου Οικονομικών στην οποία άσκησε κριτική εις βάρος της πολιτικής που εφαρμόζει το Υπουργείο, η οποία οδήγησε σε αύξηση του πληθωρισμού.

    Η εφημερίδα "Τρουντ" με τίτλο "Κανένας δεν περίμενε τέτοιο αποτέλεσμα", αναφέρεται στη συνέλευση του Υπουργείου Οικονομικών και σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός Μ. Κασιάνοφ έδωσε έμφαση στα θετικά αποτελέσματα της λειτουργίας του Υπουργείου που είναι κυρίως η εξυπηρέτηση του χρέους και η άνοδος της παραγωγής, ενώ ο Πρόεδρος Πούτιν εκτίμησε θετικά την πορεία της φορολογικής μεταρρύθμισης που έχει ήδη επιφέρει απρόβλεπτη αύξηση των δημόσιων εισοδημάτων, αλλά άσκησε και κριτική εις βάρος του Υπουργείου σχετικά με τον υψηλό πληθωρισμό.

    [12] ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Βερολίνο, 17 Απριλίου 2001 (20:37 UTC+2)

    Το ενδιαφέρον του γερμανικού Τύπου επικεντρώνεται και σήμερα στις οικονομικές εξελίξεις που σημειώνονται στην Τουρκία.

    Με τίτλο: "Η κρίση ρίχνει σκιές" η Χριστιάνε Σλέτσερ αναφέρεται στην σημερινή "Σιντόϊτσε Τσάϊτουνγκ" στις αντιδράσεις των Τούρκων (συνδικάτα, οργανώσεις εργοδοτών) που εκδηλώνονται με μαζικές διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις.

    Στις οικονομικές σελίδες της ίδιας εφημερίδας με τίτλο "Η Άγκυρα παρουσιάζει το πρόγραμμα εξυγίανσης" η Χριστιάνε Σλέτσερ περιγράφει το πρόγραμμα λιτότητας που εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας Κεμάλ Ντερβίς έχοντας εξασφαλίσει, ως φαίνεται, και την οικονομική υποστήριξη από το εξωτερικό. Το πρόγραμμα αυτό δεν αποτελεί μόνο μια κλασική προσπάθεια λιτότητας αλλά έχει ως στόχο και την "αμετάκλητη αλλαγή της πολιτικής νοοτροπίας στην Τουρκία", τονίζει στην ανταπόκρισή της η κ. Σλέτσερ.

    Κατά πόσο η προσπάθεια αυτή του Ντερβίς θα έχει την αναμενόμενη επιτυχία αμφισβητείται από αρκετούς αναλυτές των τουρκικών πραγμάτων. Οι ηγέτες του κυβερνητικού συνασπισμού Ετσεβίτ, Γιλμάζ και Βατσελί παρεχώρησαν συνέντευξη Τύπου.

    Στην συνέντευξη δεν συμμετείχε ο Ντερβίς, το όνομά του οποίου σβήστηκε λίγο πριν την έναρξή της. Ούτε όμως ερωτήσεις επετράπησαν. Έτσι παρουσιάσθηκε η νέα και η παλαιά πολιτική στην Άγκυρα. Ο γνωστός αναλυτής της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ, Γκινεϊ Ιλσεβέρ σχολιάζοντας τις εξελίξεις έγραψε: "τέτοια προσευχή δεν γίνεται με τους τρεις ιμάμηδες". Ο Ντερβίς εν τω μεταξύ επιμένει εκ νέου ότι η προσπάθειά του έχει και πολιτικά ελατήρια, σημειώνει η Σλέτσερ.

    Τις εξελίξεις στην Τουρκία παρουσιάζει σε ανταποκρίσεις και η σημερινή "Στουτγκάρτερ Τσάϊτουνγκ" με τίτλο "Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαιρετίζει το πρόγραμμα λιτότητας της Τουρκίας" σημειώνοντας επιπλέον ότι οι μετοχές στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινουπόλεως ανέβηκαν ενώ η τουρκική λίρα, που έχει χάσει από τον Φεβρουάριο και μετά το 40% της αξίας της, μπόρεσε μόλις και μετά βίας να κρατηθεί.

    [13] ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ Η ΔΑΦΝΗ ΣΗΜΙΤΗ

    Κέρκυρα, 17 Απριλίου 2001 (20:35 UTC+2)

    Για τις πρωτοβουλίες των αρχών της Κέρκυρας σχετικά με την αντιμετώπιση της εξάπλωσης των ναρκωτικών ενημερώθηκε η σύζυγος του πρωθυπουργού, Δάφνη Σημίτη, η οποία επισκέφτηκε το ψυχιατρικό νοσοκομείο και τη μονάδα πρόληψης του νησιού.

    Στο ψυχιατρικό νοσοκομείο την υποδέχτηκε ο πρόεδρός του και ο διευθυντής ψυχικής υγείας του υπουργείου Υγείας, Πέτρος Γιαννουλάκος, ενώ περιηγήθηκε στους ξενώνες του ιδρύματος και στα τμήματα βαρέων περιστατικών.

    [14] ΟΙ ΕΚΛΕΚΤΟΙ ΤΟΥ ΜΙΡΚΟ ΓΙΟΖΙΤΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΚΡΟΑΤΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Απριλίου 2001 (20:33 UTC+2)

    Ο Μίρκο Γιόζιτς ανακοίνωσε τα ονόματα των ποδοσφαιριστών που κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην αποστολή της εθνικής ομάδας ανδρών της Κροατίας για το φιλικό παιχνίδι με την αντίστοιχη ελληνική.

    Οι παίκτες που κλήθηκαν είναι: Ζέλικο Πάβλοβιτς (Αντερλεχτ), Στίπε Πλετίκοσα (Χάιντουκ Σπλιτ), Μπόρις Ζίβκοβιτς, Ρόμπερτ Κόβατς (Μπάγερ Λεβερκούζεν), Ντάριο Σίμιτς (Ιντερ), Στέπαν Τόμας (Βιτσέντζα), Ιγκόρ Τούντορ (Γιουβέντους), Ζβόνιμιρ Σόλντο (Στουτγκάρδη), Ρόμπερτ Γιάρνι (Λας Πάλμας), Ιγκόρ Μπίσκαν (Λίβερπουλ), Νίκο Κόβατς (Αμβούργο), Ρόμπερτ Προσινέτσκι (Σταντάρ Λιέγης), Μίλαν Ράπαϊτς (Φενέρμπαξε), Νέναντ Μπιέλικα (Καϊζερσλάουτερν), Νταβόρ Βούγκρινετς (Λέτσε), Γκόραν Βλάοβιτς (Παναθηναϊκός), Μπόσκο Μπάλαμπαν (Ντιναμό Ζάγκρεμπ), Νταβόρ Σούκερ (Γουέστ Χαμ).

    [15] ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

    Μελβούρνη, 17 Απριλίου 2001 (20:26 UTC+2)

    Ο ελληνικής καταγωγής πολυβραβευμένος σκηνοθέτης και παραγωγός, Τζορτζ Μίλερ (Γιώργος Μηλιώτης), διορίστηκε πρέσβης του Αυστραλιανού Κινηματογραφικού Ινστιτούτου. Ο ομογενής σκηνοθέτης γυρίζει αυτή την εποχή την ταινία Mad Max και δηλώνει ότι ο ίδιος μαζί με τη γνωστή Αυστραλή ηθοποιό Κέιτ Μπλάνσετ, θα επιδιώξουν να προωθήσουν, με κάθε δυνατό τρόπο τον αυστραλιανό κινηματογράφο, ο οποίος βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή.

    "Το Όσκαρ του Ράσελ Κρόου, η πρόκριση του Τζεφ Ρας στην τελική φάση των Όσκαρς και, γενικά, οι επιτυχίες των Αυστραλών στο Χόλιγουντ, είναι στοιχεία που πρέπει να τα εκμεταλλευτούμε" είπε ο κ. Μίλερ.

    Ο Μίλερ, που γεννήθηκε στην Αυστραλία από Έλληνες γονείς είχε δηλώσει παλαιότερα πως "οι Έλληνες από την εποχή του Ομήρου είναι καλοί στην αφήγηση ιστοριών και, είναι φυσικό, η ελληνική καταγωγή του να τον έχει βοηθήσει στην κινηματογραφική του καριέρα".

    Εκτός από τις ταινίες Mad Max, ο Τζορτζ Μίλερ έχει σκηνοθετήσει και πολύ γνωστές ταινίες του Χόλιγουντ, όπως το Miches of Eastwick (Τζακ Νίκολσον, Μισέλ Φέφερ, Σερ) κ.ά., ενώ ήταν παραγωγός και της βραβευμένης με Όσκαρ ταινίας Babe.

    [16] Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΟΥΕΛ ΣΕ ΒΟΣΝΙΑ ΚΑΙ ΠΓΔΜ

    Νέα Υόρκη, 17 Απριλίου 2001 (20:23 UTC+2)

    Στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ στη Βοσνία και την ΠΓΔΜ αναφέρεται ανταπόκριση από το Σεράγιεβο που δημοσιεύεται στην εφημερίδα ΤHE NEW YORK TIMES.

    Στην ανταπόκριση σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της περιοδείας του ο στρατηγός Πάουελ μετέφερε στους συνομιλητές του ένα αυστηρό μήνυμα: ότι η βία δεν θα αποδώσει. Επίσης, όπως και άλλοι δυτικοί αξιωματούχοι που επισκέφθηκαν πριν από αυτόν τα Βαλκάνια, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών παρότρυνε τους ηγέτες των διαφόρων εθνικών ομάδων στη Βοσνία, το Κόσοβο και την ΠΓΔΜ να συνεργασθούν.

    Σε ότι αφορά την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, ο στρατηγός Πάουελ επισήμανε ότι η κυβέρνηση Μπους εξακολουθεί να βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση τρόπων για τη μείωση του αριθμού των μάχιμων μονάδων του αμερικανικού στρατού στο Κόσοβο και τη Βοσνία, καθώς και για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στις αστυνομικές μονάδες.

    Μετά τη συνάντησή του με τους υπουργούς Εξωτερικών των Βαλκανικών χωρών στα Σκόπια, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την πολιτική και οικονομική εμπλοκή τους στα Βαλκάνια.

    Κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπορίς Τραϊκόφσκι, αναφέρεται στην ανταπόκριση, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να στείλουν στρατεύματα στη χώρα αυτή και ότι, αντίθετα, θα βοηθήσουν το στρατό της ΠΓΔΜ με την παροχή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Επίσης, ο στρατηγός Πάουελ κάλεσε την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις που ζητά η αλβανική μειονότητα.

    Επίσης, κατά τη συνάντησή του με τους ηγέτες των Αλβανών του Κοσόβου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έθεσε ως στόχο τη διεξαγωγή γενικών εκλογών στην περιοχή στο τέλος του χρόνου.

    [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΖΟΝΣΤΟΝ-ΜΠΕΡΙΣΑ

    Τίρανα, 17 Απριλίου 2001 (20:22 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Ράσελ Τζόνστον στα Τίρανα.

    Ο Μπερίσα δήλωσε ότι ήταν μια εποικοδομητική συζήτηση στην οποία υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για την διεξαγωγή δίκαιων και ελεύθερων εκλογών στη χώρα και πρόσθεσε ότι ο Τζόνστον θεωρεί ότι η αντιπολίτευση θα συμβάλει σε αυτό.

    Ο Τζόνστον βρίσκεται από χθες στα Τίρανα και θα ολοκληρώσει αύριο την επίσκεψή του.

    Ο.Κ.

    [18] ΤΟ 3ο ΠΕΠ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΕΝΕΚΡΙΝΕ Η Ε.Ε.

    Βρυξέλλες, 17 Απριλίου 2001 (20:20 UTC+2)

    Το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Από το πρόγραμμα αυτό η περιφέρεια θα αντλήσει πόρους, ύψους 380 δισεκατομμυρίων δραχμών. Οι βασικοί στόχοι του τρίτου ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης είναι η αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης της περιφέρειας, η διαμόρφωση σύγχρονης αυτοδύναμης οικονομίας, η προστασία και αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος και του ορυκτού πλούτου, και η βελτίωση της ποιότητας ζωής.

    [19] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 17 Απριλίου 2001 (20:19 UTC+2)

    Με ανάμικτα συναισθήματα οι παράγοντες της τουρκικής οικονομίας, υποδέχθηκαν το νέο πρόγραμμα της τουρκικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

    Ο υπερυπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Κεμάλ Ντερβίς ανακοίνωσε ένα πακέτο μέτρων λιτότητας που έχουν ως στόχο την εξασφάλιση νέων διεθνών δανείων ύψους 10-12 δισεκ. δολαρίων και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην κατεστραμμένη οικονομία της χώρας. Η κυβέρνηση, σχεδιάζει την περικοπή των δαπανών κατά 9% για το υπόλοιπο του έτους και το πάγωμα των προσλήψεων στον διογκωμένο δημόσιο τομέα. Παράλληλα, η τουρκική λίρα, η οποία έχασε σχεδόν το 50% της αξίας της έναντι του δολαρίου τους τελευταίους δύο μήνες, θα συνεχίσει την ελεύθερη διακύμανση και η κυβέρνηση δεν θα προσπαθήσει να προστατέψει το νόμισμα.

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο Κεμάλ Ντερβίς ανακοίνωσε ότι η τουρκική οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει το 2001 συρρίκνωση 3%, ενώ ο πληθωρισμός υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στο 52%. "Πρέπει όλοι να σφίξουμε τις ζώνες", δήλωσε ο Κεμάλ Ντερβίς.

    Την ίδια ώρα που ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών απηύθυνε έκκληση για περισσότερες θυσίες, περίπου 40.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με εκτιμήσεις, πραγματοποιούσαν διαδήλωση στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, της εμπορικής πρωτεύουσας της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για την οικονομική κρίση που έχει οδηγήσει στο διπλασιασμό των τιμών και σε εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις.

    Η οικονομική κρίση, έχει βαρύ κόστος για την Τουρκία, ενώ ο Κεμάλ Ντερβίς έχει υπογραμμίσει την ανάγκη να χορηγηθούν σύντομα στη χώρα διεθνή δάνεια προκειμένου να επανέλθει η οικονομία στην κανονική της πορεία. Τούρκοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν το σαββατοκύριακο με στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τα οποία αναμένεται να επιστρέψουν στην Ουάσιγκτον στα μέσα της εβδομάδας για να κάνουν τις εισηγήσεις τους αναφορικά με το αν το ΔΝΤ θα πρέπει να αποδεχθεί το νέο οικονομικό πρόγραμμα της τουρκικής κυβέρνησης και να επισπεύσει την καταβολή 6 δισεκ. δολαρίων που παραμένουν αδιάθετα από το προηγούμενο πρόγραμμα. Παράλληλα, η συγκατάθεση του ΔΝΤ θα ανοίξει το δρόμο για τη χορήγηση δανείων από την Παγκόσμια Τράπεζα και τις μεγάλες βιομηχανικές χώρες.

    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ελπίδα ότι εντός της εβδομάδας θα υπάρχουν εξελίξεις στο θέμα της χορήγησης νέων δανείων προς την Τουρκία. Ωστόσο, δυτικοί αξιωματούχοι και αναλυτές υποστηρίζουν ότι ίσως χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

    Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα η εφημερίδα "THE WALL STREET JOURNAL σημειώνει ότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Carlo Cottarelli καλωσόρισε το νέο πρόγραμμα της τουρκικής κυβέρνησης σημειώνοντας ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν φέρνουν την Τουρκία πλησιέστερα σε ένα πρόγραμμα που θα μπορούσε να υποστηριχθεί από τη διεθνή κοινότητα.

    [20] ΚΑΦΕΣ ΚΑΙ ΝΕΜΠΕΓΛΕΡΑΣ ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 17 Απριλίου 2001 (20:15 UTC+2)

    Ο Βασίλης Δανιήλ ανακοίνωσε τα ονόματα των ποδοσφαιριστών που θα συμμετάσχουν στην αποστολή της Εθνικής Ομάδας Ανδρών για το φιλικό αγώνα με την αντίστοιχη της Κροατίας την Τετάρτη 25 Απριλίου στην πόλη Βάραζντιν της Κροατίας. Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 17:30 ώρα Ελλάδος και θα διαιτητεύσει ο Χάρτμουτ Στράμπε (Γερμανία).

    Οι ποδοσφαιριστές που κλήθηκαν είναι οι: Δημήτρης Ελευθερόπουλος, Δημήτρης Μαυρογενίδης, Γρηγόρης Γεωργάτος, Χρήστος Πατσατζόγλου, Θανάσης Κωστούλας, Αλέκος Αλεξανδρής, Στέλιος Γιαννακόπουλος (Ολυμπιακός), Αντώνης Νικοπολίδης, Γιάννης Γκούμας, Λεωνίδας Βόκολος, Αγγελος Μπασινάς, Νίκος Λυμπερόπουλος, Γιώργος Καραγκούνης (Παναθηναϊκός), Στέλιος Βενετίδης, Γιώργος Γεωργιάδης, Παντελής Καφές (ΠΑΟΚ), Αγγελος Χαριστέας (Αρης), Τραϊανός Δέλλας (ΑΕΚ), Κώστας Νεμπεγλέρας (Ηρακλής), Κώστας Κωνσταντινίδης (Χέρτα).

    Ο κ. Δανιήλ επικοινώνησε τηλεφωνικά με το Νίκο Μαχλά, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι δεν έχει αποθεραπευτεί πλήρως από τον τραυματισμό του. Ο Μαχλάς είχε υποστεί βαριάς μορφής διάστρεμμα στην αριστερή ποδοκνημική άρθρωση, κατά τη διάρκεια του αγώνα προπόνησης της Εθνικής Ανδρών με την Εθνική Ελπίδων στο ΟΑΚΑ στις 24 Μαρτίου και έκτοτε δεν έχει αγωνιστεί σε επίσημο αγώνα του Αγιαξ, όπως ενημέρωσε τον Ομοσπονδιακό προπονητή.

    Ο κ. Δανιήλ είχε, ακόμη, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νίκο Νταμπίζα, ο οποίος βρίσκεται στο τελικό στάδιο επιστροφής του στην ενεργό δράση, μετά τον τραυματισμό του στο ξεκίνημα της περιόδου. Ο Νταμπίζας ενημέρωσε τον κ. Δανιήλ ότι ήδη συμμετέχει στους αγώνες προετοιμασίας της β' ομάδας της Νιουκάστλ και ότι εντός των ημερών θα έχει συζήτηση με τον προπονητή του Μπόμπι Ρόμπσον, ώστε να επανέλθει το συντομότερο δυνατό στην πρώτη ομάδα της Νιουκάστλ, ενόψει και των αγωνιστικών υποχρεώσεών του με την Εθνική Ανδρών.

    Τέλος, ο κ. Δανιήλ είχε σήμερα συνάντηση με τον ποδοσφαιριστή Θόδωρο Ζαγοράκη, ο οποίος δεν συμπεριλήφθη στην αποστολή για τον αγώνα με την Κροατία. Αμφότεροι συμφώνησαν όπως ο ποδοσφαιριστής απέχει των αγωνιστικών υποχρεώσεων της Εθνικής Ομάδας, έως ότου διασαφηνιστεί η εκκρεμούσα υπόθεσή του.

    [21] ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΦΟΡΝΤ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Λονδίνο, 17 Απριλίου 2001 (20:13 UTC+2)

    Η αυτοκινητοβιομηχανία Φόρντ θα ανακοινώσει την εβδομάδα αυτή την κατασκευή σε εργοστάσιό της στην Τουρκία νέων ελαφρών φορτηγών της εταιρείας. Το εργοστάσιο το οποίο κόστισε 650 εκατ. δολάρια και θα εγκαινιασθεί την εβδομάδα αυτή στο Γκολτσούκ κοντά στην Κωνσταντινούπολη, θα απασχολεί 4.000 εργάτες και 16.000 τοπικούς προμηθευτές κάθε είδους, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα "FINANCIAL TIMES".

    Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί το νέο εργοστάσιο σαν ψήφο εμπιστοσύνης προς την οικονομία της χώρας και στα εγκαίνια θα παραβρεθεί και ο πρωθυπουργός Ετσεβίτ. Το εργοστάσιο θα κατασκευάζει 150.000 οχήματα το χρόνο, το 95% των οποίων θα πωλείται στο εξωτερικό.

    [22] Η ΧΗΡΑ ΣΩΝΤΕΡΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΠΙΕΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

    Λονδίνο, 17 Απριλίου 2001 (20:10 UTC+2)

    Η χήρα του Βρετανού στρατιωτικού ακόλουθου στην Αθήνα Στίβεν Σώντερς, που δολοφονήθηκε από την τρομοκρατική οργάνωση "17 Νοέμβρη", σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "THE MAIL ON SUNDAY", περιγράφει με έντονα συγκινησιακό ύφος τις εμπειρίες και τα συναισθήματα της μετά τη δολοφονία του συζύγου της στην Αθήνα και υπογραμμίζει τη μεγάλη ανυπομονησία της να συλληφθούν οι δράστες.

    Μετά τη δολοφονία, δηλώνει μεταξύ άλλων η χήρα Σώντερς, η ελληνική κυβέρνηση κατέβαλε έντονες προσπάθειες για τη σύλληψη των τρομοκρατών, ενώ η Σκώτλαντ Γιάρντ έχει στείλει ομάδα που συνεργάζεται με την ελληνική αστυνομία και το Φόρειν Όφφις συνεχίζει τις έρευνες μέχρι να προσαχθούν οι ένοχοι στη δικαιοσύνη. Κατά τη διάρκεια όμως της 25-ετούς δράσης της, κανένα μέλος της 17 Νοέμβρη δεν έχει συλληφθεί, τονίζει.

    "Γνωρίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν τράβηξε τη σκανδάλη, αλλά φαίνεται ότι έχει αφήσει το θέμα να περάσει και ποτέ δεν βρήκε κάποιο ένοχο. Η βρετανική αστυνομία στην Αθήνα με διαβεβαιώνει ότι θα βρουν κάποιον. Έχω μεγάλη υποστήριξη εδώ στην Αθήνα. Οι άνθρωποι της βρετανικής πρεσβείας μου κλείνουν συναντήσεις με μέλη της κυβέρνησης.

    Στηρίζομαι πολύ σ' αυτούς. Σε 18 μήνες όμως οι περισσότεροι από αυτούς τους αξιωματούχους θα έχουν φύγει. Θα υπάρχουν οι ίδιες πρωτοβουλίες για να συνεχισθούν οι έρευνες; Η μεγάλη μου ανησυχία είναι ότι δεν θα υπάρχουν, γιατί αν η βρετανική κυβέρνηση συνεχίσει την πίεση, θα επηρεασθεί το εμπόριο".

    Η κα Σώντερς είπε επίσης ότι ο σύζυγός της " πέθανε σε ένα βρώμικο δρόμο της Αθήνας, περικυκλωμένος από ανθρώπους που δεν μιλούσαν τη γλώσσα του και δεν γνώριζαν ποιος είναι. Και εγώ δεν είχα ούτε την ευκαιρία να του πω αντίο".

    [23] ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

    Βουκουρέστι, 17 Απριλίου 2001 (20:06 UTC+2)

    Σύνοδος Κορυφής για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη της περιοχής των Καρπαθίων και των παραδουνάβιων περιοχών θα πραγματοποιηθεί στις 29 - 30 Απριλίου στο Βουκουρέστι με τη συμμετοχή 15 αρχηγών κρατών, υπουργών Περιβάλλοντος, αξιωματούχων οργανισμών που χρηματοδοτούν περιβαλλοντικά προγράμματα, καθώς και εκπροσώπων μη κυβερνητικών οργανώσεων που ασχολούνται με θέματα περιβάλλοντος.

    Στόχος της Συνόδου είναι η προώθηση πολύπλευρης συνεργασίας στην περιοχή και η ενδυνάμωση των σχέσεων μέσω των διαθέσιμων προγραμμάτων, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ρουμανίας Αουρέλ Κονσταντίν Ιλίε.

    Ενα από τα θέματα της Συνόδου θα είναι και οι συνέπειες του λεγόμενου "βαλκανικού πολέμου" στο περιβάλλον και η μόλυνση του Δούναβη από τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας.

    Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ρουμανίας και ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση WWF Φίλιπ Βέλερ ανακοινώθηκε ότι στη Συνάντηση θα συμμετάσχουν οι πρόεδροι της Αλβανίας, Αυστρίας, Βοσνίας, Βουλγαρίας, Γερμανίας, Γιουγκοσλαβίας, Κροατίας, Μολδαβίας, Ουγγαρίας, Ουκρανίας, ΠΓΔΜ, Πολωνίας, Σλοβακίας, Σλοβενίας και Τσεχίας.

    Οι αρχηγοί κρατών που θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο θα υπογράψουν κοινή διακήρυξη για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και την περιφερειακή συνεργασία στον τομέα αυτό.

    Τη Σύνοδο διοργανώνουν η κυβέρνηση της Ρουμανίας και το WWF, υπό την αιγίδα του προέδρου της Ρουμανίας Ιον Ιλιέσκου και του πρίγκιπα Φίλιππου, Δούκα του Εδιμβούργου, επίτιμου προέδρου του WWF.

    [24] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΕ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ

    Αγκυρα, 17 Απριλίου 2001 (20:04 UTC+2)

    Η Τουρκία ζήτησε από τη Γερμανία να προχωρήσει σε ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε τουρκικές διπλωματικές αποστολές στη χώρα μετά τη σημερινή έκρηξη έξω από το τουρκικό προξενείο στην πόλη Ντίσελντορφ.

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το σημερινό περιστατικό δικαιολογεί το αίτημα της Αγκυρας να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας στις αποστολές της στη χώρα και ζήτησε επίσης να συλληφθούν οι δράστες της επίθεσης.

    Εκπρόσωπος των τοπικών αστυνομικών αρχών δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP) ότι η έκρηξη προκλήθηκε από μηχανισμό που τοποθέτησαν άγνωστοι στην είσοδο του τουρκικού προξενείου και πρόσθεσε ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν υπολογίζονται σε πολλές χιλιάδες μάρκα.

    Ο.Κ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 17 April 2001 - 18:13:46 UTC