Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-04-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΣΧΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΣΧΑ
  • [02] ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ: ΔΕ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΩ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
  • [03] ΑΣΤΑΤΟΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ
  • [04] ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΥΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο Κ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • [05] ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ 12ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΟ ΚΡΟΤΙΔΑ
  • [06] ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΝΑ "ΣΚΥΨΕΙ" ΣΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
  • [07] ΑΡΙΣΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΝΤΙΝΟΥ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
  • [08] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
  • [09] ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ NTV
  • [10] "ΕΠΩΔΥΝΗ" ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΜΕ Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [11] "ΒΑΘΑΙΝΕΙ" Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [12] ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ: "ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΟΝ ΚΑΚΟ ΜΑΣ ΕΑΥΤΟ"
  • [13] ΣΕ "ΗΠΙΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ" Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
  • [14] ΣΤΗ "ΣΚΙΑ" ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ Η ΑΦΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ
  • [15] ΙΡΑΚ: ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ
  • [16] ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΣΤΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ
  • [17] ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΙΑΜΑΙΑ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙΑ
  • [18] ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ
  • [19] ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ
  • [20] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [21] ΒΡΟΧΕΡΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΤΟ ΠΑΣΧΑ
  • [22] ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΕΓΓΑΛΙΚΑ

  • [01] ΠΑΣΧΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΣΧΑ

    Θεσσαλονίκη, 14 Απριλίου 2001 (09:36 UTC+2)

    Φωτογραφία: ΑΝΑΣΤΑΣΗ

    Μεγάλο Σάββατο σήμερα και οι πιστοί αρχίζουν να προετοιμάζονται για το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης. Ήδη από το πρωί ακούγεται για πρώτη φορά στις εκκλησίες το "Ανάστα ο Θεός, κρίναι την γην". Το βράδυ ο ιερέας θα βροντοφωνάξει το "Χριστός Ανέστη!" μέσα σε θορυβώδεις εκδηλώσεις (από εδώ και η παροιμιακή φράση "Έγινε ανάστα ο Θεός"), οι οποίες αποτελούν πηγαίο ξέσπασμα, ύστερα από την εθιμικά υποχρεωτική ψυχική πίεση και το τελετουργικό πένθος των πιστών κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα.

    Οι λαογράφοι και εθνολόγοι συσχετίζουν το στοιχείο των θορύβων με τη διαδεδομένη στους λαούς δοξασία ότι τα βλαβερά και εχθρικά πνεύματα διώχνονται με εκφοβιστικούς κρότους. Πάντως, είναι βέβαιο ότι η δεισιδαιμονική αυτή αφετηρία έχει πια λησμονηθεί από τους σύγχρονους εορταστές, που απλά διατηρούν το έθιμο, έχοντας προσδώσει σε αυτό έναν ψυχαγωγικό χαρακτήρα.

    Οι θόρυβοι απουσιάζουν από τη λεγόμενη "δεύτερη" Ανάσταση, που γίνεται το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα και είναι μια καθαρά ειρηνική εκδήλωση. Στη διάρκεια της δεύτερης αυτής Ανάστασης, όσοι είχαν φιλονικήσει και συγκρουστεί μέσα στη χρονιά, συνηθίζουν να συμφιλιώνονται, ανταλλάσσοντας φιλιά. Αλλά και όλοι οι ενορίτες φιλιούνται μεταξύ τους, μετά την απόλυση της ακολουθίας της δεύτερης ανάστασης, που για αυτό το λόγο αποκαλείται και "Αγάπη".

    Ένα από τα βασικότερα τελετουργικά στοιχεία της Ανάστασης είναι το αναστάσιμο φως, με κορυφαία στιγμή την πρόσκληση του ιερέα "Δεύτε λάβετε φως". Παίρνουν τότε οι πιστοί το αναστάσιμο φως και το μεταφέρουν στα σπίτια τους. Το φως αυτό πρέπει να είναι "καινούργιο". Για αυτό σβήνονται προηγούμενα όλα τα φώτα στο ναό και ανάβονται από τη λαμπάδα του ιερέα, από την οποία παίρνουν το φως και οι ενορίτες. Μπαίνοντας στο σπίτι, "σταυρώνουν" πρώτα το ανώφλι της εξώθυρας (παλαιότερα ανανέωναν και το φως του καντηλιού ή ακόμη μεταδίδανε το καινούργιο φως στα στείρα ζώα και τα άκαρπα δέντρα, για να τους εξασφαλίσουν τη γονιμότητα).

    Στο μεταξύ, κατά το ελληνικό Πάσχα, αρκετά διαδομένη στο παρελθόν ήταν και η αναπαράσταση της σκηνής των "κεκλεισμένων θυρών". Μπροστά στην πόρτα της εκκλησίας, όταν γινόταν η επιστροφή της πομπής με τα αναμμένα κεριά της Αναστάσεως, ο ιερέας, που παρίστανε τον Χριστό ενώπιον των πυλών της Κόλασης, έλεγε τους διαλογικούς στίχους 7-10 του KΓ ψαλμού του Δαυίδ ("Αρατε πύλας, οι άρχοντες υμών και επάρθητε πύλαι αιώνιοι και εισελεύσεται ο Βασιλεύς της δόξης"). Ο διάκος από μέσα, που παρίστανε το διάβολο, προσπαθούσε να εμποδίζει την είσοδο. Τελικά ο ιερέας έσπρωχνε ορμητικά, άνοιγε τη θύρα και έμπαινε μέσα ως ο λυτρωτής των αρματωλών. Τέλος, μετά τη "δεύτερη"Ανάσταση, ακολουθούσε λιτανεία των εικόνων και χορός, που όχι σπάνια, τον έσερνε πρώτος ο ιερέας της ενορίας.

    Η καύση του ομοιώματος του Ιούδα ή του Οβριού μετά της Δεύτερη Ανάσταση είναι ένα αρκετά διαδεδομένο έθιμο στη Βόρεια Ελλάδα. Η λαϊκή συνείδηση καταδικάζει με αυτόν τον τρόπο τον κακό και τον ένοχοι και δείχνει την αγανάκτηση για την προδοτική πράξη του Ιούδα και τη χαρά για την Ανάσταση του Χριστού.

    Πάντως, ελληνικό Πάσχα χωρίς τον παραδοσιακό οβελία δεν νοείται. Στα χωριά η σφαγή του οβελία ακολουθεί συγκεκριμένο τελετουργικό, συμβολίζοντας τη θυσία του Χριστού. Το πασχαλινό πανηγύρι στα χωριά της Μακεδονίας αρχίζει μετά τη Δεύτερη Ανάσταση με τους χώρους και χώρους και με κλαρίνα καθώς ψήνεται ο οβελίας. Πολλοί είναι στα ορεινά χωριά εκείνοι που πιστεύουν ότι το πασχαλινό αρνί έχει προφητικές δυνάμεις. Το έθιμο της εξέτασης της πλάτης του αρνιού, της "ωμοπλατοσκοπίας", είναι παλιό και διατηρείται και σήμερα ιδιαίτερα ανάμεσα στους τσοπάνηδες και τους ανθρώπους του βουνού. Αυτοί είναι εκείνοι που διαβάζουν τις μικρές γραμμές πάνω στην πλάτη και προφητεύουν για το μέλλον.Σε πάρα πολλά χωριά συνηθίζουν να μη σηκώνουν για τρεις ημέρες το Πασχαλινό τραπέζι και τα ψίχουλα που μαζεύονται τα ρίχνουν στα αμπέλια για να δώσουν πλούσιο καρπό.

    Ο εθιμικός κύκλος του Πάσχα κλείνει την Κυριακή του Θωμά, που ονομάζεται και "Αντίπασχα". Παλιότερα, όταν το αδράχτι ήταν ακόμη το κύριο αντικείμενο εργασίας για την Ελληνίδα νοικοκυρά, η Δευτέρα που ακολουθούσε την Κυριακή του Θωμά αποκαλείτο "αδραχτανάσταση" και σηματοδοτούσε την επανέναρξη των συνηθισμένων εργασιών.

    [02] ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ: ΔΕ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΩ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ

    Βελιγράδι, 14 Απριλίου 2001 (12:31 UTC+2)

    "Δεν θέλω να πάω ζωντανός στη Χάγη. Δεν αναγνωρίζω το δικαστήριό τους. Με φυλάκισαν για λόγους πολιτικούς. Οχι για ποινικά αδικήματα. Με κρατούν στη φυλακή, γιατί το ζήτησε η Ουάσιγκτον. Ανάμεσα σε αυτούς που με συνέλαβαν υπήρχαν και κυνηγοί επικηρυγμένων. Ηταν ανακατεμένοι Σέρβοι με άγνωστης εθνικότητας κυνηγούς κεφαλών".

    Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο άλλοτε πανίσχυρος άνδρας της Σερβίας, μέσω του δικηγόρου του Τόμας Φίλα, καταθέτει στον "Τύπο της Κυριακής", την παραπάνω αποκλειστική δήλωση. Οι μέρες στη φυλακή για το Μιλόσεβιτς, κυλούν αργά, σε ένα εσωτερικό κελί των κεντρικών φυλακών του Βελιγραδίου.

    Στην ερώτηση του δημοσιογράφου προς τον κ. Φίλα αν φοβάται για τη ζωή του, ο δικηγόρος του Μιλόσεβιτς απαντά: "Επρεπε να διαλέξει: Να τον σκοτώσουν, να αυτοκτονήσει ή να πάει στη φυλακή. Διάλεξε το τρίτο. Δεν σκέφθηκε ούτε στιγμή να αυτοκτονήσει. Το γράφουν βέβαια αυτό οι εφημερίδες, αλλά δεν είναι αλήθεια. Τις τελευταίες τέσσερις ώρες πριν παραδοθεί ήμουν μαζί του. Η γυναίκα του κι εγώ".

    Εξάλλου, στην ερώτηση αν υπήρχε κάποιο σχέδιο διαφυγής του, λίγο πριν συλληφθεί, το οποίο ήταν αδύνατον βέβαια να εφαρμοστεί από τον ίδιο, ο κ. Φίλα απαντά: " Που μπορεί να πήγαινε; Δεν υπάρχει κράτος που να αγαπά κανέναν όταν πέφτει από την εξουσία. Οταν ήταν πρόεδρος ήταν ο εκλεκτός της ρωσικής κυβέρνησης, αλλά όταν τον φυλάκισαν ούτε ένας δεν ρώτησε αν είναι ζωντανός ή όχι. Τελείωσε η ιστορία, παιδί μου. Εχασε τις εκλογές. Ηταν σαν να πέθανε".

    [03] ΑΣΤΑΤΟΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 13 Απριλίου 2001 (10:55 UTC+2)

    Άσχημες καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν σήμερα, αύριο και το Πάσχα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή ο καιρός θα είναι άστατος με νεφώσεις και ηλιοφάνεια κατά διαστήματα, ενώ το Μεγάλο Σάββατο αρχικά θα επικρατήσει λιακάδα αλλά από τις απογευματινές ώρες θα υπάρξει επιδείνωση με νεφώσεις στις περισσότερες περιοχές.

    Το Πάσχα, σύμφωνα με του Μετεωρολόγους, θα σημειωθούν βροχές στις περισσότερες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης ενώ θα σημειωθεί και πτώση της θερμοκρασίας. Αργά το απόγευμα αναμένεται βελτίωση του καιρού από τα δυτικά.

    [04] ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΥΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο Κ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Απριλίου 2001 (14:16 UTC+2)

    Κοντά στους στρατευμένους θα περάσει το Πάσχα ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος.

    Ανήμερα το Πάσχα ο κ. Παπαδόπουλος θα επισκεφθεί στρατόπεδα του νομού μαζί με το διοικητή του Γ' Σώματος Στρατού, στρατηγό Γρηγόρη Γκλεζίδη. Η επίσκεψη θα αρχίσει στις 11 το πρωί από το στρατόπεδο της Ασσύρου και θα συνεχιστεί στα στρατόπεδα Παύλου Μελά, Σέδες και Νταλίπη, όπου μαζί με τους στρατευμένους θα ανταλλάξουν ευχές και θα γιορτάσουν το Πάσχα.

    [05] ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ 12ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΟ ΚΡΟΤΙΔΑ

    Αθήνα, 14 Απριλίου 2001 (13:41 UTC+2)

    Ακρωτηριασμό τριών δακτύλων και σχεδόν πλήρη αποκοπή του αντίχειρα υπέστη χθες το βράδυ 12χρονος μαθητής από το Δρακονέρι Μεσσηνίας.

    Ο ανήλικος κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας του Επιταφίου και ενώ βρισκόταν στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου προσπάθησε να ανάψει αυτοσχέδια κροτίδα, η οποία εξερράγη. Διεκομίσθη στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Καλαμάτας και στη συνέχεια στο ΚΑΤ όπου και νοσηλεύεται.

    [06] ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΝΑ "ΣΚΥΨΕΙ" ΣΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

    Αθήνα, 14 Απριλίου 2001 (13:04 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να ασχοληθούν περισσότερο με τα καθημερινά προβλήματα του κόσμου, εκφράζει ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

    Σε συνέντευξή του στον "Τύπο της Κυριακής", ο κ. Παπαϊωάννου - με αφορμή τις δημοσκοπήσεις - τονίζει ότι "υπάρχει ανάγκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ - σε όλους εμάς - να δούμε σε βάθος γιατί υπάρχει αυτή η απογοήτευση και αυτή η αποστροφή στον κόσμο και να ακολουθήσουμε μια διορθωτική πορεία".

    Ομως, συνεχίζει, "κρίση έχει και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και τα μικρότερα κόμματα της παραδοσιακής Αριστεράς. Για αυτό βλέπουμε μια μεγάλη μερίδα του κόσμου να δείχνει μια συμπάθεια στο κόμμα του κ. Αβραμόπουλου, παρά το γεγονός ότι δε γνωρίζει το πρόγραμμά του".

    Στην ερώτηση αν ανάμεσα σε αυτά που θα μπορούσε να κάνει ο πρωθυπουργός για να αλλάξει την εικόνα της κυβέρνησης είναι και ο ανασχηματισμός, ο κ. Παπαϊωάννου απαντά: "Το θεωρώ ως δευτερεύον. Εκείνο που προέχει είναι να επιταχύνουμε τους ρυθμούς του κυβερνητικού έργου, ενώ και το ύφος της εξουσίας είναι κυρίαρχο για να έχεις μαζί σου τους πολίτες. Πρέπει να ασχοληθούμε περισσότερο με αυτό που καταγράφεται σαν καθημερινότητα και να είμαστε πιο κοντά στον πολίτη και ιδιαίτερα στη νέα γενιά".

    [07] ΑΡΙΣΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΝΤΙΝΟΥ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 14 Απριλίου 2001 (12:54 UTC+2)

    Αρίστη χαρακτηρίζεται η μετεγχειρητική κατάσταση του Ντίνου Ηλιόπουλου, ο οποίος υποβλήθηκε σε επέμβαση αφαίρεσης ειλεού στην Κεντρική Κλινική Αθηνών. Ο δημοφιλής ηθοποιός ίσως βγει από την εντατική εντός της ημέρας.

    [08] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Αθήνα, 14 Απριλίου 2001 (12:45 UTC+2)

    Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου για το ασφαλιστικό, καθώς την Πέμπτη αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης, στην κοινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ.

    Μία ημέρα πριν, την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσο Γιαννίτση και τον υφυπουργό Νίκο Φαρμάκη. Στη συνέχεια ο κ. Γιαννίτσης θα ανακοινώσει τις θέσεις της κυβέρνησης αλλά και τη μελέτη του βρετανικού οίκου, προκειμένου να ξεκινήσει ο κοινωνικός διάλογος.

    [09] ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ NTV

    Μόσχα, 14 Απριλίου 2001 (12:41 UTC+2)

    Τη διεύθυνση του ρωσικού τηλεοπτικού σταθμού NTV ανέλαβε σήμερα η νέα διοίκηση, η οποία εγκρίθηκε μετά από σύσκεψη των μετόχων, παρά την απόρριψή της από το προσωπικό του καναλιού, όπως ανέφεραν δημοσιογράφοι του NTV.

    Το προσωπικό ασφαλείας του σταθμού, το οποίο υποστήριζε την παλαιά διοίκηση, αντικαταστάθηκε με νέο, ενώ απαγορεύτηκε η είσοδος ορισμένων εργαζομένων στα γραφεία του καναλιού.

    Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της ρωσικής δημόσιας τηλεόρασης παραιτήθηκε σήμερα σε ένδειξη συμπαράστασης προς το προσωπικό του αντιπολιτευόμενου τηλεοπτικού σταθμού NTV στα γραφεία του οποίου εγκαταστάθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας νέα διοίκηση όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφαξ.

    [10] "ΕΠΩΔΥΝΗ" ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΜΕ Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Αθήνα, 14 Απριλίου 2001 (12:36 UTC+2)

    Θα ωφεληθούν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το πρώτο "κύμα" της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης; Δυστυχώς, σύμφωνα με την Κομισιόν, όχι μόνο θα έχουν πολύ μικρή δυνατότητα αύξησης των εξαγωγών τους προς τα κράτη αυτά -τη μικρότερη στην Ε.Ε.- αλλά ίσως και να πληγούν.

    Οπως εκτιμάται, το μερίδιο της ελληνικής αγοράς που θα μπορούσε να "αλωθεί" από εισαγόμενα προϊόντα των υπό ένταξη κρατών είναι μεγαλύτερο από το πιθανό μερίδιο των εξαγωγών ελληνικών επιχειρήσεων.

    Σύμφωνα με μελέτη της Κομισιόν - στοιχεία της οποίας δημοσιεύει η "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" - οι ελληνικές εξαγωγές μικρομεσαίων επιχειρήσεων καλύπτουν μόλις το 37% της ζήτησης προϊόντων από τα 6 υπό ένταξη κράτη (Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβενία), αλλά οι εισαγωγικές μας ανάγκες καλύπτονται από το 48% των εξαγωγών των κρατών αυτών. Μόνο ένας ελληνικός κλάδος εκτιμάται ότι έχει προοπτικές, αυτός των πλαστικών.

    Οπως αναφέρεται στην έκθεση "Οι επιπτώσεις της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των κρατών-μελών", η Ελλάδα θα γνωρίσει "τη χαμηλότερη ζήτηση για εξαγωγές αγαθών προς τις υπό ένταξη χώρες, λόγω της ιδιαίτερα χαμηλής εξειδίκευσης της ελληνικής παραγωγής", του μικρού της μεγέθους, αλλά και της μεγάλης απόστασης που χωρίζει την Ελλάδα από τις αγορές των υπό ένταξη κρατών, με την εξαίρεση της αγορά της Κύπρου.

    [11] "ΒΑΘΑΙΝΕΙ" Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Κωνσταντινούπολη, 14 Απριλίου 2001 (12:23 UTC+2)

    Χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης σήμερα το πρωί, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία οδήγησε τη χώρα σε κρίση, μετέδωσε το πρακτορείο AFP.

    Με την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, εργάτες, φοιτητές και έμποροι κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ζητώντας ταυτόχρονα εργασία. Παρόμοιες διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε 55 πόλεις σε όλη τη χώρα.

    Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν χάσει μεγάλο μέρος της αγοραστικής τους δύναμης εξαιτίας της πτώσης της λίρας έναντι του δολαρίου, ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Κεμάλ Ντερβίς αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.

    [12] ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ: "ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΟΝ ΚΑΚΟ ΜΑΣ ΕΑΥΤΟ"

    Θεσσαλονίκη, 14 Απριλίου 2001 (12:04 UTC+2)

    Η επιτυχία ή αποτυχία της κυβέρνησης καθορίζει και την αντίστοιχη του κόμματος, επισημαίνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Αγγελιοφόρος της Κυριακής" ο υπουργός Αιγαίου, Νίκος Σηφουνάκης, και προσθέτει ότι το μεγάλο πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι ο "κακός του εαυτός", που μπορεί να οδηγήσει στη μη υλοποίηση των κυβερνητικών του δεσμεύσεων.

    Ο κ. Σηφουνάκης κατακρίνει τη στάση της ΝΔ, στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. Ωστόσο, αφήνει εμμέσως να φανεί ότι η αναθεώρηση θα μπορούσε να είναι πιο τολμηρή, υιοθετώντας, όπως αναφέρει, τον καταρχήν διαχωρισμό του κράτους και εκκλησίας.

    Ο υπουργός Αιγαίου σκιαγραφεί το όραμά του για τη νησιωτική Ελλάδα, με την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος και θεωρεί σημαντικά τα βήματα της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία, αρκεί να πράξει το ίδιο και η γειτονική χώρα.

    [13] ΣΕ "ΗΠΙΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ" Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

    Αθήνα, 14 Απριλίου 2001 (12:03 UTC+2)

    Αυξημένη είναι από το πρωί η κίνηση στη Βαρβάκειο αγορά, καθώς οι εναπομείναντες στο κλεινόν άστυ προτίμησαν να κάνουν τις πασχαλινές αγορές την τελευταία στιγμή, ευελπιστώντας ίσως σε κάποια μείωση των τιμών. Οι τιμές ωστόσο κυμαίνονται και σήμερα στα επίπεδα των προηγούμενων ημερών, καθώς τα αρνιά και τα κατσίκια εισαγωγής ξεκινούν από 1.700 δρχ. το κιλό και φτάνουν ως και 2.500 δρχ., ενώ τα ντόπια από 2.450 δρχ. έως 2.950 δρχ. το κιλό.

    Σύμφωνα με τους καταναλωτές "τσιμπημένες" είναι φέτος οι τιμές των λαχανικών και κυρίως της ντομάτας.

    Ψωμί για 4 ημέρες θα πρέπει να προμηθευτούν σήμερα οι καταναλωτές, καθώς οι φούρνοι θα παραμείνουν κλειστοί έως και την ερχόμενη Τρίτη. Αύριο, Κυριακή του Πάσχα, οι φούρνοι θα είναι ανοιχτοί έως τη 1:30 το μεσημέρι και θα δέχονται μόνο φαγητά για ψήσιμο.

    Ελαφρώς ακριβότερα θα στοιχίσει φέτος στους Θεσσαλονικείς το πασχαλινό τραπέζι, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις, οι τιμές των προϊόντων παραμένουν καθηλωμένες στα περσινά ή και προπερσινά επίπεδα.

    Στη Θεσσαλονίκη, μειωμένη κατά περίπου 30% είναι φέτος η κίνηση στην κεντρική αγορά του ιστορικού κέντρου Καπανίου-Βλάλη, παρά το γεγονός ότι οι επαγγελματίες που στεγάζονται σε αυτή αποφάσισαν από κοινού να βάλουν "χαλινάρι" στις τιμές, για να προσελκύσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον. Ωστόσο οι επαγγελματίες ευελπιστούν ότι σήμερα η κίνηση θα είναι σχετικά αυξημένη, καθώς οι καταναλωτές σπεύδουν να προμηθευτούν τα απαραίτητα για αύριο, Κυριακή του Πάσχα.

    Στο μεταξύ, στα κρεοπωλεία της Θεσσαλονίκης, η μέση τιμή πώλησης του εγχώριου παραδοσιακού οβελία κυμαίνεται γύρω στις 2.400 δρχ το κιλό. Φθηνότερα -γύρω στις 2.000 δρχ το κιλό- πωλούνται τα αμνοερίφια που έχουν εισαχθεί από το εξωτερικό και ιδίως από τη Βουλγαρία. Πάντως, ούτε στα κρεοπωλεία η κίνηση ανέρχεται στο ύψος των προσδοκιών των επαγγελματιών του κλάδου

    Σε κάθε περίπτωση, οι Θεσσαλονικείς θα πρέπει να συγκρίνουν τις τιμές, πριν προχωρήσουν στην αγορά του παραδοσιακού οβελία, καθώς αυτές μπορεί να ποικίλουν μέχρι και κατά 200 δρχ-300 δρχ το κιλό, μεταξύ των διάφορων σημείων πώλησης. Παράλληλα, ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι καταναλωτές που προμηθεύονται αμνοερίφια από αυτοσχέδια σφαγεία περιμετρικά της Θεσσαλονίκης, καθώς οι χώροι αυτοί δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις υγιεινής και δεν ελέγχονται επαρκώς από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

    Επιπλέον, οι καταναλωτές θα πρέπει να αποφεύγουν τις αγορές αμνοεριφίων, που δεν φέρουν τη σφραγίδα της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ελέγχου. Στην περίπτωση που προμηθεύονται συκωταριές και γενικότερα εντόσθια για το παραδοσιακό κοκορέτσι, οι αγοραστές θα πρέπει να ενημερώνονται εάν αυτά είναι νωπά ή κατεψυγμένα και να βεβαιώνονται ότι τα πρώτα συντηρούνται σε θερμοκρασία από -12 έως +8 βαθμούς Κελσίου και τα δεύτερα τουλάχιστον στους -18 C.

    [14] ΣΤΗ "ΣΚΙΑ" ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ Η ΑΦΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ

    Αθήνα, 14 Απριλίου 2001 (11:53 UTC+2)

    Στη σκιά των σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων θα γίνει και φέτος η Αφή του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στο Ναό της Αναστάσεως.

    Φέτος την προσευχή για την Αφή του Φωτός εντός του κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου θα ψάλει ο τοποτηρητής του θρόνου Μητροπολίτης Πέτρας Κορνήλιος.

    Στην Ελλάδα αναμένεται να φτάσει στις 7 το βράδυ με ειδική πτήση της Ολυμπιακής και θα γίνει δεκτό με τιμές αρχηγού κράτους. Θα το παραλάβει ο μητροπολίτης Τιβεριάδος Αλέξιος και στη συνέχεια θα παραδοθεί στο Ναό της Εξαρχείας του Πανάγιου Τάφου στην Πλάκα, προκειμένου να μεταφερθεί στους ναούς όλης της χώρας για την αναστάσιμη λειτουργία.

    [15] ΙΡΑΚ: ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ

    Λονδίνο, 14 Απριλίου 2001 (11:52 UTC+2)

    Νέα επίθεση κατά του Ιράκ πραγματοποίησαν χθες αμερικανικά και βρετανικά αεροπλάνα, μετέδωσε το BBC.

    Οπως δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας στόχος της επίθεσης ήταν εγκαταστάσεις αεράμυνας στο νότιο Ιράκ, στα όρια της ζώνης εναέριου αποκλεισμού.

    Ωστόσο, η ιρακινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα αεροπλάνα έπληξαν κατοικημένες περιοχές της χώρας.

    [16] ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΣΤΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ

    Βελιγράδι, 14 Απριλίου 2001 (11:49 UTC+2)

    Δυνάμεις του γιουγκοσλαβικού στρατού αναπτύσσονται σήμερα και σε ένα ακόμα σημείο της ουδέτερης ζώνης ανάμεσα στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο, μετέδωσε το BBC.

    Η εντολή για περαιτέρω ανάπτυξη του γιουγκοσλαβικού στρατού δόθηκε από το ΝΑΤΟ σε μια προσπάθεια εξουδετέρωσης ομάδων Αλβανών αυτονομιστών, που δραστηριοποιούνται στη ζώνη αυτή.

    [17] ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΙΑΜΑΙΑ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙΑ

    Σιγκαπούρη, 14 Απριλίου 2001 (11:40 UTC+2)

    Ενδείξεις ότι ο εγκέφαλός τους έχει υποστεί σοβαρή βλάβη μετά την επέμβαση "μαμούθ", στην οποία υπεβλήθησαν στην αρχή της εβδομάδας για το διαχωρισμό τους, παρουσιάζουν τα σιαμαία κοριτσάκια στη Σιγκαπούρη.

    Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς οι μικρές έχουν ακόμη πυρετό από μόλυνση που προκάλεσε μικρόβιο στο αίμα τους και στο μέλλον θα χρειαστεί να υποβληθούν και σε άλλες επεμβάσεις.

    [18] ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

    Τίρανα, 14 Απριλίου 2001 (11:37 UTC+2)

    "Η Ανάσταση του Χριστού άνοιξε την προοπτική και τη δυνατότητα για μια διαφορετική παγκοσμιοποίηση", αναφέρει στο μήνυμά του για το Πάσχα ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος.

    "Στην πρόκληση της οικονομικής παγκοσμιοποιήσεως που ενδιαφέρεται μόνο για την διεύρυνση της αγοράς ισοπεδώνοντας ιδιαιτερότητες πολιτισμών και λαών, οι χριστιανοί καλούμεθα να απαντήσουμε με φωτισμένες πρωτοβουλίες για μια κοινωνία κατανοήσεως και συναδελφώσεως, η οποία στηρίζεται στο σεβασμό κάθε ανθρωπίνου προσώπου και λαού και προωθεί την αλληλοκατανόηση και την αλληλεγγύη σε ολόκληρο τον πλανήτη. Με τη πεποίθηση ότι το μέλλον του δεν βρίσκεται στη διάθεση διαφόρων ομάδων, οικονομικά ή πολιτικά ισχυρών", καταλήγει.

    [19] ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

    Αθήνα, 14 Απριλίου 2001 (11:34 UTC+2)

    Το μήνυμα της αγάπης επισημαίνει στο μήνυμά του για το Πάσχα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος.

    Ο αρχιεπίσκοπος επικεντρώνεται στην αντιπολεμική διάσταση, διερωτάται στο μήνυμά του: "Τι νόημα μπορεί να έχει η Ανάσταση του Κυρίου όταν ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο πόνο, φωτιά, μίση και αδικία;".

    [20] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 14 Απριλίου 2001 (11:31 UTC+2)

    Ευοίωνες διαγράφονται οι προοπτικές για τη χρηματιστηριακή συνεδρίαση της Τρίτης στη Σοφοκλέους, μετά το πάρτι για μεγάλους παίκτες που στήθηκε την Παρασκευή στην αγορά, με αιχμή του δόρατος τις τράπεζες και τις τηλεπικοινωνίες. Το κλίμα δείχνει πλέον να αλλάζει, καθώς άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την αναβάθμιση του ΧΑΑ από τη Morgan Stanley Capital International.

    Ο γίγαντας των blue chips φαίνεται ότι έχει ξυπνήσει οριστικά, μετά από μια παρατεταμένη περίοδο αδράνειας, καθώς οι ανακοινώσεις της Morgan Stanley για τη σύνθεση του ελληνικού δείκτη της ανέβασαν το θερμόμετρο για τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ενδεικτικό είναι ότι το περασμένο πενθήμερο έδωσε εβδομαδιαία κέρδη 5,25% στον τηλεπικοινωνιακό και 4,88% στον τραπεζικό δείκτη.

    Πλέον, επενδυτές και αναλυτές αναμένουν τη σταδιακή εισροή ξένων κεφαλαίων, αν και τα σενάρια σχετικά με το ύψος των κεφαλαιακών εισροών ποικίλουν. Οι εκτιμήσεις των διεθνών οίκων διαφέρουν σημαντικά, αφού η Morgan Stanley Dean Witter προβλέπει εισροές 285 δισ. δρχ., έναντι εκτιμήσεων για 300 εκατ. δολ. της Merrill Lynch και 1,5 δισ. δολ. της Salomon Smith Barney.

    Οι αναλυτές προτείνουν στους επενδυτές με μεσοπρόθεσμη επενδυτική στρατηγική, τοποθετήσεις σε μετοχές εταιριών με ικανοποιητικά θεμελιώδη μεγέθη και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, για το επόμενο διάστημα.

    Στο μεταξύ, το έντονο ανοδικό ξέσπασμα της τελευταίας συνεδρίασης της περασμένης εβδομάδας οδήγησε το Γενικό Δείκτη στις 3.159 μονάδες. Ετσι, η εβδομάδα που πέρασε έκλεισε θετική, με τον γενικό δείκτη τιμών να κερδίζει 100 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής.

    Το επίπεδο των 3.000 μονάδων που προσέγγισε ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατά στις τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας, έδωσε την απαραίτητη ώθηση ώστε αυτός να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα τιμών, αλλά και να διασπάσει ανοδικά το πρώτο επίπεδο αντίστασης.

    [21] ΒΡΟΧΕΡΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

    Αθήνα, 14 Απριλίου 2001 (11:25 UTC+2)

    Ανάσταση με βροχές ιδιαιτέρως στα Επτάνησα, την Ηπειρο και τη Δυτική Μακεδονία, αλλά και βελτίωση του καιρού από το μεσημέρι του Πάσχα με χαμηλές θερμοκρασίες, όπου όμως δεν θα υπερβαίνουν τους 15 βαθμούς και ισχυρούς ανέμους προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

    Για σήμερα η ΕΜΥ προβλέπει νεφώσεις για τη Θεσσαλονίκη, οι οποίες αργά το απόγευμα θα αυξηθούν και τη νύχτα θα βρέξει. Οι άνεμοι πνέουν από δυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 13 βαθμούς Κελσίου.

    Για τη Αττική προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός, οι άνεμοι μέτριοι, οι οποίοι από το απόγευμα θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς. Η θερμοκρασία στην Αθήνα στους 17 βαθμούς.

    [22] ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΕΓΓΑΛΙΚΑ

    Αθήνα, 14 Απριλίου 2001 (11:24 UTC+2)

    Περισσότερες από 36.000 κροτίδες και βεγγαλικά κατέσχεσαν οι αστυνομικοί τις τελευταίες δύο ημέρες κατά τη διάρκεια εντατικών ελέγχων σε καταστήματα ψιλικών και αποθήκες.

    Tο υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχει λάβει αυστηρά μέτρα για την πρόληψη χρήσης κροτίδων, φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων. Υπενθυμίζεται ότι διακόπηκε η χορήγηση αδειών εισαγωγής αγοράς, εμπορίας και μεταφοράς φωτοβολίδων και βεγγαλικών με εξαίρεση την αγορά των αναγκαίων ποσοτήτων για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και την Ελληνική Αστυνομία.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 14 April 2001 - 18:13:44 UTC