Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-03-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΡΧΙΣΕ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΟ ΤΕΤΟΒΟ
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΗΜΙΤΗ-ΜΠΛΕΡ
  • [03] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
  • [04] ΒΡΑΒΕΙΟ ΙΠΕΚΤΣΙ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [05] ΣΕ ΑΝΟΔΙΚΗ ΤΡΟΧΙΑ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
  • [06] ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ Β' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • [07] ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΓΙΟΥΡΟΦΑΪΤΕΡ ΖΗΤΟΥΝ
  • [08] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΙΝΙΑ ΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
  • [09] ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ
  • [10] ΕΛΕΝΗ ΜΠΑΚΟΠΑΝΟΥ-ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΠΟΛΥ ΨΗΛΑ
  • [11] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΙΛΚΙΣ Η ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
  • [12] ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ
  • [13] ΟΙ "ΜΙΝΩΪΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ" ΕΘΝΙΚΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΤΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
  • [14] 15o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΣΟΥΗΔΙΑΣ
  • [15] ΧΟΜΠΑΧ: ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΟΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ
  • [16] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣτΕ - ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
  • [17] Η ΦΙΦΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΚΟΝΤΡΑ
  • [18] ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΠΟΡΕΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΠΟΜΠΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
  • [19] ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ Γ. ΦΛΩΡΙΔΗ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΟΡΦΑΝΟΣ ΚΑΙ
  • [20] ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΣΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ "ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [21] ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΤΙΣ ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
  • [22] ΤΡΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ
  • [23] Η Ν.Δ. ΓΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ Γ' Κ.Π.Σ.
  • [24] "ΕΠΙΘΕΣΗ" ΛΑΛΙΩΤΗ ΣΤΗ ΝΔ

  • [01] ΑΡΧΙΣΕ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΟ ΤΕΤΟΒΟ

    Σκόπια, 20 Μαρτίου 2001 (19:41 UTC+2)

    Αρχισε η "τελική επιχείρηση" για την εξολόθρευση Αλβανών ανταρτών στο Τέτοβο της ΠΓΔΜ ανέφεραν αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας της χώρας, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο ανταποκριτής του ΒΒC στη περιοχή μετέδωσε ότι οι δυνάμεις της ΠΓΔΜ άνοιξαν πυρ κατά των Αλβανών ανταρτών στις παρυφές του Τέτοβο και ακούγεται θόρυβος από τα πυρά των πυροβόλων των αρμάτων μάχης ενώ πυκνοί καπνοί βγαίνουν από πολλά σπίτια στους γύρω λόφους.

    Ο εκπρόσωπος του στρατού της ΠΓΔΜ Μπλαγκόγια Μαρκόβσκι δήλωσε ότι ο στρατός χρησιμοποιεί όλα τα μέσα που διαθέτει αλλά ενδιαφέρεται παράλληλα να προστατέψει τον άμαχο πληθυσμό.

    Το υπουργείο Αμυνας της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι στο Τέτοβο βρίσκονται δέκα άρματα μάχης σοβιετικής κατασκευής, δυνάμεις του πυροβολικού και εκατοντάδες στρατιώτες.

    Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι οι δυνάμεις του στρατού παρατάχθηκαν ανάμεσα στο Τέτοβο και στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο για να περικυκλώσουν τους αντάρτες.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΗΜΙΤΗ-ΜΠΛΕΡ

    Λονδινο, 20 Μαρτίου 2001 (10:29 UTC+2)

    Με τον Τόνι Μπλερ θα συναντηθεί σήμερα στην πρωθυπουργική οικία στο Λονδίνο ο Κ. Σημίτης, για μία συζήτηση για θέματα διμερούς και ευρύτερου ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αν στη συζήτηση θα συμπεριληφθεί και το θέμα της τρομοκρατίας είπε: "Δεν υπάρχει θέμα συζήτησης εκεί που υπάρχει συμφωνία. Η συζήτηση προκαλείται όταν διαπιστώνεται διαφωνία μεταξύ των πλευρών που συζητούν. Αλλά, βεβαίως, σε μια τέτοια επικοινωνία μπορεί να θέσει όλα τα θέματα οποιοσδήποτε συμμετέχει. Δεν μπορεί να το αποκλείσει κανείς".

    Ο Δ. Ρέππας σχολίασε και την ενέργεια του ΒΒC να προβάλει ντοκιμαντέρ για την τρομοκρατία στην Ελλάδα, στο οποίο τονίσθηκε ότι η αποτυχία στην αντιμετώπισή της οφείλεται στην έλλειψη βούλησης των πολιτικών, ενώ υποστηρίχθηκαν απόψεις ότι τα μέλη της "17 Νοέμβρη" έχουν την προστασία των βετεράνων του ΠΑΣΟΚ. "Πρόκειται για μία απολύτως αυθαίρετη κατασκευή" -τόνισε- "είναι ένα πρόγραμμα που έχει ένα χαρακτήρα παραπληροφόρησης και αποπροσανατολισμού. Το συγκεκριμένο θέμα απασχολεί τις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας μας, οι οποίες συνεργάζονται στενά με τις υπηρεσίες άλλων χωρών και της Μ. Βρετανίας. Είναι λυπηρό να παρουσιάζουν την Ελλάδα ως μία χώρα στην οποία οι πολίτες βρίσκονται σε κίνδυνο. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα".

    [03] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Αθήνα, 20 Μαρτίου 2001 (18:02 UTC+2)

    Τις βασικές αρχές που θα διέπουν τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Εργασίας Τάσος Γιαννίτσης. Ο κ. Γιαννίτσης σημείωσε πως το ασφαλιστικό σύστημα θα πρέπει να είναι βιώσιμο, να παρέχει προστασία από φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού και να επιδεικνύει ευαισθησία απέναντι σε ένα τμήμα της κοινωνίας που βρίσκεται σε αδύναμη θέση.

    Σχετικά με το υπάρχον ασφαλιστικό σύστημα προέβλεψε ότι θα καταρρεύσει σε οκτώ χρόνια αν δεν ληφθούν μέτρα. Απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος τάχθηκε υπέρ της μη αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και της μη αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, ο κ. Γιαννίτσης είπε ότι δεν σχολιάζει τις θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, όμως η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη λογική και αυτήν θα ακολουθήσει.

    Όπως έγινε, εξάλλου, γνωστό, η έκθεση των βρετανών ειδικών για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το αργότερο μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

    [04] ΒΡΑΒΕΙΟ ΙΠΕΚΤΣΙ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Αθήνα, 20 Μαρτίου 2001 (12:04 UTC+2)

    Οι υπουργοί Γεωργίας Ελλάδας και Τουρκίας Γιώργος Ανωμερίτης και Γιουσούφ Γκιοκάπλ, οι επιχειρηματίες Παναγιώτης Κουτσίκος και Σαρίκ Τάρα , ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Νίκος Κιάος καθώς και οι πρυτάνεις των Πανεπιστημίων Αθηνών και Κωνσταντινούπολης Κωνσταντίνος Δημόπουλος και Κεμάλ Αλεμντάρογλου περιλαμβάνονται στο κατάλογο των βραβευμένων με το ειδικό βραβείο Ειρήνης και Φιλίας Αμπντί Ιπεκτσί 2000-2001. Μαζί με τους προαναφερθέντες με το ειδικό βραβείο Ιπεκτσί βραβεύεται ο Ασάφ Γκουνερί, συμπαραστάτης της ελληνοτουρκικής προσέγγισης από την καθιέρωση του βραβείου.

    Οπως ανακοινώθηκε σήμερα από το ελληνικό τμήμα της Γραμματείας των βραβείων Ιπεκτσί με το "Βραβείο Επικοινωνίας Ιπεκτσί" βραβεύονται: οι δήμαρχοι Μούγλων και Χαλκίδας Οσμάν Γκιουρούν και Χαράλαμπος Μανιάτης, οι δήμαρχοι Τεκίρνταγ και Σαπών , Οσμάν Ταμπάκ και Ντίνος Χαριτόπουλος, το Ελληνοτουρκικό Forum συνεργασίας, ο τραγουδιστής Φαίδων, η εγγονή του Ισμέτ Ινονού Γκιουλσούν Μπιλγκεχάν, οι διευθυντές της "Φωνής της Αμερικής" (τμήματα Ελλάδας και Τουρκίας) Γιώργος Μπίτσης και Τατζλάν Σούερντεμ, ο μπασκετμπολίστας Ιμπραχήμ Κουτλουάι και ο αθλητικογράφος Μανόλης Μαυρομάτης.

    Τα λογοτεχνικά βραβεία απονέμονται: στην Λία Μεγάλου-Σεφεριάδου για το μυθιστόρημά της "Σαν το μετάξι" (πρώτο βραβείο), στην Λένα Μερικα για το μυθιστόρημά της "Με κύμινο και αγάπη" (δεύτερο βραβείο) και στον Πάνο Μισερλή για την ποιητική του συλλογή "Ποιήματα για τον Αμπντί Ιπεκτσί" (τρίτο βραβείο).

    Τα λαογραφικά βραβεία απονέμονται: στον Γιώργο Καριώτη για το έργο του "Μνήμες Επιβατών" (πρώτο βραβείο) και στην Σούλα Τόσκα -Καμπά για το βιβλίο της "Παραδοσιακοί χοροί Μακεδονίας-Θράκης-Μ.Ασίας-Πόντου" (δεύτερο βραβείο).

    Τα μαθητικά βραβεία για την έκθεση με θέμα "Η φιλία των δύο λαών πάνω στα ερείπια των σεισμών" απονέμονται: στην μαθήτρια της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Αγίου Στεφάνου Αττικής , Αννα Ρωμανού (δεύτερο βραβείο), στον καθηγητή της Γιάννη Κωβαίο (δημόσιος έπαινος) και στην μαθήτρια της Α΄ τάξης του Γυμνασίου Ανω Τούμπας Θεσσαλονίκης Αικατερίνη Μιχαηλίδου (τρίτο βραβείο).

    Τα βραβεία μουσικών συνθέσεων απονέμονται: στον Σπύρο Δοφορίτη για το έργο "Τρία τραγούδια για φωνή και πιάνο" σε ποίηση Ναζίμ Χικμέτ (πρώτο βραβείο) και στον Πάνο Αμελίδη για του έργο "Σπουδή στο Ναζίμ Χικμέτ" (δεύτερο βραβείο).

    Τέλος το πρώτο βραβείο ντοκιμαντέρ απονέμεται στην σκηνοθέτιδα Μαρία Μαυρίκου για το έργο της με τίτλο "Το ταξίδι".

    [05] ΣΕ ΑΝΟΔΙΚΗ ΤΡΟΧΙΑ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

    Αθήνα, 20 Μαρτίου 2001 (20:56 UTC+2)

    Με σημαντική άνοδο τερμάτισε σήμερα η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών αγορών, μετά τη χθεσινή υποτονικότητα που επικράτησε.

    Το Αμστερνταμ τερμάτισε ενισχυμένο κατά 0,99% κατά 0,98% ενισχύθηκε ο δείκτης BEL των Βρυξελλών, η Βουδαπέστη κινήθηκε ανοδικά κατά 0,93%, ενώ άνοδο άνω της μίας ποσοστιαίας μονάδας κατέγραψε η Κοπεγχάγη 1,03%.

    Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX σημείωσε εκρηκτική άνοδο της τάξης του 2,22%, το Ελσίνκι ενισχύθηκε κατά 3,20%, η Κωνσταντινούπολη κατέγραψε σημαντική άνοδο κατά 3,97%, η Λισαβόνα ενισχύθηκε κατά 0,36%, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE ενισχύθηκε κατά 1,71%.

    Η αγορά του Μιλάνου κατέγραψε άνοδο της τάξης του 1,23% η Μόσχα σημείωσε άνοδο της τάξης του 0,57%, το Οσλο ενισχύθηκε κατά 1,39%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC ενισχύθηκε κατά 1,78%, ενώ η Πράγα τερμάτισε με κέρδη της τάξης του 0,18%. Τέλος, η Στοκχόλμη έκλεισε με κέρδη της τάξης του 2%, η Βιέννη ενισχύθηκε κατά 0,31% και η Ζυρίχη κατά 0,47%.

    [06] ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ Β' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαρτίου 2001 (20:54 UTC+2)

    Οι διαιτητές της 22ης αγωνιστικής για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Β΄ κατηγορίας είναι:

    Αναγένννηση Καρδίτσας - Νάουσα: Καψάλης (Αιτ/νίας)

    Ιάλυσος - Λαμία: Κωστάκος (Πειραιά)

    Απόλλων Κρύας Βρύσης - Αμπελόκηποι: Φωτίου (Εύβοιας)

    Αχαρναϊκός - Λεωνίδιο: Χέλης (Καβάλας)

    Εθνικός - Λύκοι: Τσαγκαράκης (Χανίων)

    Ατρόμητος - Χαλκηδόνα: Παντίκης (Θεσσαλονίκης)

    Πατραϊκός - Κιλκισιακός: Εγκαρχος (Αθήνας)

    Μαρκό - Κοζάνη: Παπίλιας (Πειραιά)

    Βέροια - Πιερικός: Καλόπουλος (Θεσσαλονίκης).

    [07] ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΓΙΟΥΡΟΦΑΪΤΕΡ ΖΗΤΟΥΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

    Αθήνα, 20 Μαρτίου 2001 (20:47 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Ειδική συνεδρίαση- κεκλεισμένων των θυρών- της Επιτροπής Εξωτερικών και ΄Αμυνας της Βουλής, ζητούν 20 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να ενημερωθεί από τους αρμόδιους υπουργούς Άμυνας και Εθνικής Οικονομίας για τις συμβάσεις που αφορούν τα γιουροφάιτερ.

    Επίσης ζητούν να ενημερωθούν από τους δύο υπουργούς για τις συμβάσεις που αφορούν τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-4 Φάντομ και την προμήθεια του συστήματος αυτοπροστασίας των νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 Μπλοκ 50+.

    Όπως υποστηρίζουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, στην επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Κάρολο Παπούλια, "η πολιτική που ακολουθείται στις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων κινείται σε καθεστώς αδιαφάνειας και παραβίασης της νομιμότητας σε αρκετές από τις συμβάσεις μείζονος υλικού".

    Πρόκειται για τους βουλευτές: Μιλτιάδη Έβερτ, Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, Σταύρο Δήμα, Αθανάσιο Βαρίνο, Σοφία Καλαντζάκου, Γεώργιο Καλαντζή, Παναγιώτη Καμμένο, Αχιλλέα Καραμανλή, Ιωάννη Κεφαλογιάννη, Νικόλαο Κορτσάρη, Μιχάλη Λιάπη, Λεωνίδα Λυμπερακίδη, Πέτρο Μολυβιάτη, Ντόρα Μπακογιάννη, Αριστοτέλη Παυλίδη, Παναγιώτη Σπανδαλάκη, Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο, Ευριπίδη Στυλιανίδη, Αθηναίο Φλωρίνη και Ευγένιο Χαϊτίδη.

    [08] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΙΝΙΑ ΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

    Αθήνα, 20 Μαρτίου 2001 (20:38 UTC+2)

    Σειρά μέτρων για την αξιοποίηση των μνημείων στην περιοχή Σχοινιά, όπου θα κατασκευαστεί το κοπηλατοδρόμιο ανήγγειλε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει επιχείρημα για την ακύρωση της κατασκευής του.

    Αναφερόμενος στις αντιδράσεις της αρχαιολογικής εταιρίας, επικαλέστηκε μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες, στην περιοχή που θα γίνει το κοπηλατοδρόμιο υπήρχε θάλασσα, κατά την εποχή της μάχης του Μαραθώνα και τόνισε ότι οι αντιδράσεις είναι "προσχηματικές και πολιτικές" που στοχεύουν στην άρνηση των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Οπως είπε το έργο θα αναβαθμίσει την περιοχή, η οποία θα μετατραπεί σε αρχαιολογικό πάρκο.

    [09] ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαρτίου 2001 (20:32 UTC+2)

    Ο Τρικάλης του συνδέσμου Τρικάλων θα είναι ο διαιτητής της αναμέτρησης Λάρισα - Καλαμαριά, ενώ ο Γιάκγος του ίδιου συνδέσμου θα διαιτητεύσει το παιχνίδι του Αιγάλεω - Αγ. Νικολάου.

    Οι διαιτητές της 23ης αγωνιστικής για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Α' κατηγορίας είναι:

    Αιγάλεω - Αγ. Νικόλαος: Γιάγκος (Τρικάλων)

    Παναγιάλειος - Καβάλα: Κοντογιαννίδης (Θράκης)

    Ακράτητος - Απόλλων: Βασσάρας (Θεσσαλονίκης)

    Καλλιθέα - Ναυπακτιακός: Τσαγκάρης (Δωδεκανήσου)

    Πανσερραϊκός - Τρίκαλα: Ντόβας (Αθήνας)

    Λάρισα - Καλαμαριά: Τρίκαλης (Τρικάλων)

    Παναιτωλικός - Προοδευτική: Ζωγράφος (Αθήνας)

    Πανελευσινιακός - Ολυμπιακός Βόλου: Φλωράκης (Φωκίδας).

    [10] ΕΛΕΝΗ ΜΠΑΚΟΠΑΝΟΥ-ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΠΟΛΥ ΨΗΛΑ

    Αθήνα, 20 Μαρτίου 2001 (20:29 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    "Οι επισκέψεις πολιτικών και εκπροσώπων της Ελληνικής κυβέρνησης στο Καναδά

    προωθούν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και δυναμώνουν το αίσθημα των Ελλήνων στη χώρα", τόνισε μεταξύ άλλων στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η αντιπρόεδρος του Καναδικού κοινοβουλίου Ελένη Μπακοπάνου με την ευκαιρία της επίσκεψης του υφυπουργού Εξωτερικών Γρηγόρη Νιώτη.

    "Στις διαπροσωπικές συναντήσεις δίνεται η ευκαιρία να συζητηθούν με μεγαλύτερη άνεση τα θέματα και μεταφέρονται άμεσα τα μηνύματα της πατρίδας Ελλάδας. Με την επίσκεψη του κ. Νιώτη προωθήθηκαν σειρά θεμάτων, στα οποία ο Καναδάς μπορεί να παίξει το δικό του ρόλο".

    Όπως είπε η κ. Μπακοπάνου, η οποία μαζί με τον υφυπουργό Βιομηχανίας Γιάννη Καννή συμμετείχε στη συνάντηση του κ. Νιώτη με τον πρωθυπουργό του Καναδά Ζακ Κρετιέν, διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων στα διμερή θέματα, την κοινή άμυνα και ασφάλεια, καθώς και για την κρίση στα Βαλκάνια.

    Στο πλαίσιο αυτό στις αρχές Απριλίου επισκέπτεται την Ελλάδα ο υπουργός Άμυνας του Καναδά. Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή της ότι η Ελλάδα θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Τορόντο για την Ολυμπιάδα του 2008.

    Η ελληνικής καταγωγής βουλευτής σημείωσε ότι με την επίσκεψη, που πραγματοποίησε πέρυσι ο πρόεδρος Στεφανόπουλος στον Καναδά δόθηκε μεγάλη ώθηση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και εξέφρασε την επιθυμία να πραγματοποιηθεί επίσκεψη και του 'Ελληνα πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, για τον οποίο προσωπικά ο Ζακ Κρετιέν τρέφει εκτίμηση, που απορρέει από τις πρώτες επαφές που είχαν πριν από δύο χρόνια με τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία.

    Η κ. Μπακοπάνου, που έχει αναπτύξει πλούσια δράση σε θέματα όπως το Κυπριακό,

    την Ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και απανταχού της γης και έχει τιμηθεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας με το Χρυσό Φοίνικα , δεν παραλείπει να τονίσει την ελληνική της καταγωγή και δηλώνει ότι όλοι οι Έλληνες του Καναδά κρατάνε πολύ ψηλά την ελληνικότητά τους.

    "Είμαστε περήφανοι για τις γερές ρίζες που έχουμε και από τις οποίες έλκουμε δυνάμεις. Θεωρώ πολύ σημαντική την ίδρυση του ΣΑΕ κυρίως γιατί έφερε σε επαφή όλους τους Έλληνες της διασποράς και τώρα μπορούμε να συντονίσουμε καλύτερα τη δράση μας προς όφελος της πατρίδας μας", λέει η κ. Μπακοπάνου και τονίζει ότι προς αυτή την κατεύθυνση η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση σε συνεργασία με το ελληνικό κοινοβούλιο είναι σε θέση να προωθήσει πολλά από τα θέματα της Ελλάδας. Η ίδια διατηρεί τις καλύτερες εντυπώσεις από την επίσκεψη της κοινοβουλευτικής επιτροπής φιλίας Καναδά-Ελλάδα στην οποία μετείχε και έχει εισηγηθεί στον πρόεδρο του Καναδικού κοινοβουλίου κ. Μίλικεν να πραγματοποιηθεί επίσκεψη του κ. Κακλαμάνη και της αντίστοιχης ελληνικής

    κοινοβουλευτικής ομάδας στον Καναδά.

    Σε ότι αφορά τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου η κ. Μπακοπάνου με

    υπερηφάνεια λέει ότι είναι οι μεγαλύτερες που γίνονται στο χώρο της ομογένειας με τη συμμετοχή άνω των 20.000 ατόμων. "Είμαστε υπερήφανοι για τα παιδιά μας, που και φέτος θα τα καμαρώσουμε στην παρέλαση στο Μόντρεαλ, όπου θα είμαι και εγώ όπως κάθε χρόνο παρ΄ όλο που με καλούν και σε άλλες μεγάλες πόλεις του Καναδά".

    [11] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΙΛΚΙΣ Η ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ

    Αθήνα, 20 Μαρτίου 2001 (20:28 UTC+2)

    Περιοδεία στη Θεσσαλονίκη και στο Κιλκίς θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη και την Παρασκευή η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη τύπου στην αίθουσα τηλεκπαίδευσης του πανεπιστήμιου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, με θέμα την κατάσταση στα Βαλκάνια και άλλες πολιτικές εξελίξεις. Στις 7μμ την ίδια μέρα θα μιλήσει στην πόλη του Κιλκίς

    Την Παρασκευή, στις 10πμ θα χαιρετίσει τις εργασίες του Αντι-ΝΑΤΟϊκού Βαλκανικού Κέντρου.

    [12] ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Παρίσι, 20 Μαρτίου 2001 (20:27 UTC+2)

    Η Γαλλία και η Βρετανία θα καταθέσουν πολύ σύντομα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κοινή πρόταση ψηφίσματος για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ΠΓΔΜ, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Βαλερό, αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες του σχεδίου ψηφίσματος, αλλά τόνισε ότι πολύ σύντομα θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Οι διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι το ψήφισμα θα ζητά από τη διεθνή κοινότητα να εκφράσει την υποστήριξή της προς την ΠΓΔΜ και να ενισχύσει την ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο.

    Ο.Κ.

    [13] ΟΙ "ΜΙΝΩΪΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ" ΕΘΝΙΚΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΤΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Αθήνα, 20 Μαρτίου 2001 (20:25 UTC+2)

    Η εταιρία Μινωϊκές Γραμμές ανέλαβε την εθνική χορηγία της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

    Για το λόγο αυτό, ο πρόεδρος της εταιρίας Κ. Κληρονόμος και ο πρόεδρος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Δ. Διαθεσόπουλος θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 22 Μαρτίου στο πλοίο H/S/F Knossos Palace, όπου θα δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

    [14] 15o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΣΟΥΗΔΙΑΣ

    Αθήνα, 20 Μαρτίου 2001 (20:22 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Στην πόλη Κάλμαρ της Σουηδίας θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Μαρτίου 2001 το 15ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και ΚοινοτήτωνΣουηδίας (ΟΕΣΚΣ).

    Σε δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της ΟΕΣΚΣ Κομνηνός Χαϊδευτός τόνισε ότι το συνέδριο πραγματοποιείται σε μια ιστορική περίοδο για τον Ελληνισμό της Σουηδίας, καθώς συμπληρώνονται 29 χρόνια δράσης του οργανωμένου Ελληνισμού στη χώρα.

    "Στα δύο χρόνια, που διαμεσολάβησαν από το προηγούμενο συνέδριο, η προσπάθεια συρρίκνωσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων γενικά συνεχίστηκε στην Ευρώπη και στο χώρο που ζούμε. Οι διακρίσεις και ο ρατσισμός είναι ακόμα καθημερινότητα και αποτελούν πλέον συνηθισμένο φαινόμενο. Η πολιτική της ενσωμάτωσης, που τόσο έντονα διαφημίστηκε και παρ΄ όλο που συμφωνήσαμε στη θέση αυτή ως ΟΕΣΚΣ, δυστυχώς επιβεβαίωσε τις έντονες ανησυχίες μας".

    Ο κ.Χαϊδευτός επισημαίνει ότι η σουηδική κυβέρνηση με τα μέτρα που λαμβάνει

    στοχεύει ουσιαστικά στην αφομοίωση των ξένων, που έρχεται σε αντίθεση με το στόχο της ομοσπονδίας να διατηρηθεί η γλώσσα και ο πολιτισμός μας στο πλαίσιο της αρμονικής ενσωμάτωσης στην τοπική κοινωνία. Προς αυτή την κατεύθυνση η ΟΕΣΚΣ έχει θέσει τα πάγια αιτήματα των Ελλήνων της Σουηδίας στις αρμόδιες υπηρεσίες και είχε επαφές με την υπουργό Ενσωμάτωσης. Επίσης σε συνεργασία με το συντονιστικό όργανο των μεταναστευτικών ομοσπονδιών Σουηδίας SIOS τέθηκαν μια σειρά από εξειδικευμένα θέματα που απασχολούν τους μετανάστες, όπως αυτά της υγείας, της κατοικίας, τις επιδοτήσεις οργανώσεων, τους ηλικιωμένους κ.α.

    Ιδιαίτερη παρέμβαση είχε η ομοσπονδία σε θέματα που αφορούν τη στάση της σουηδικής κυβέρνησης και των ΜΜΕ στα εθνικά μας θέματα.

    Παράλληλα συνεχίστηκαν οι επαφές με υπουργεία και κόμματα της Ελλάδας θέτοντας

    τα αιτήματα που απασχολούν τον ελληνισμό της Σουηδίας και όπως τονίζει ο κ.Χαϊδευτός πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για να δοθεί λύση στο θέμα της δυνατότητας άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από τον τόπο παραμονής, σημειώνοντας ότι η Σουηδία είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη, που οι εκτός επικράτειας πολίτες της δεν έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές της πατρίδας τους.

    Τέλος ο πρόεδρος της ΟΕΣΚΣ επισημαίνει την ανάγκη δραστηριοποίησης των

    κοινοτήτων και τόνισε ότι το ΔΣ της ομοσπονδίας συνεργάζεται στενά με τη ΓΓΑΕ στη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων.

    [15] ΧΟΜΠΑΧ: ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΟΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ

    Βερολίνο, 20 Μαρτίου 2001 (20:21 UTC+2)

    Ο Ειδικός Συντονιστής του Συμφώνου Σταθερότητας για την Νοτιοανατολική Ευρώπη Μπόντο Χόμπαχ δήλωσε ότι οι Αλβανοί αντάρτες που επιτίθενται κατά των Σκοπιανών στρατιωτών είναι "πολιτικά απομονωμένοι".

    Ο Χόμπαχ είπε το γερμανικό κανάλι ΖDF ότι οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου, της ΠΓΔΜ και η Αλβανία έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν υιοθετούν τις ενέργειες των ανταρτών και προέβλεψε ότι δεν θα υπάρξει πόλεμος στην περιοχή παρά τους φόβους όλων.

    Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του ότι θα διατηρηθεί η σταθερότητα στη περιοχή.

    O.K.

    [16] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣτΕ - ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

    Βελιγράδι, 20 Μαρτίου 2001 (20:19 UTC+2)

    Το Συμβούλιο της Ευρώπης θα βοηθήσει τη Γιουγκοσλαβία να εκπληρώσει τα αναγκαία κριτήρια για να γίνει χώρα - μέλος το συντομότερο δυνατό, δήλωσε ο προεδρεύων του πανευρωπαϊκού οργανισμού και υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Ιντουλίς Μπερζίνς.

    "Ελπίζουμε να δούμε τη χώρα σας στον οργανισμό σύντομα, όταν θα είστε έτοιμοι να γίνεται μέλος", είπε ο κ. Μπερζίνς σε συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι με τον υπουργό Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Γκόραν Σβιλάνοβιτς.

    Αντιπροσωπεία του ΣτΕ με επικεφαλής τον κ. Μπερζίνς πραγματοποιεί επίσκεψη στο Βελιγράδι για να εξετάσει τρόπους συνεργασίας με τη Γιουγκοσλαβία, ώστε η χώρα να ενταχθεί στον πανευρωπαϊκό οργανισμό.

    Η Γιουγκοσλαβία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης τον περασμένο Νοέμβρη, ένα μήνα μετά την απομάκρυνση του πρώην προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Το Συμβούλιο της Ευρώπης χορήγησε στο Βελιγράδι καθεστώς ειδικού προσκεκλημένου τον Ιανουάριο.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας τόνισε ότι η ένταξη της χώρας του στο ΣτΕ είναι μία από τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής.

    Είπε ότι οι συνομιλίες με την αντιπροσωπεία του οργανισμού επικεντρώθηκαν στην ανάπτυξη του δικαστικού συστήματος, της αστυνομίας και τη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

    Ο κ. Μπερζίνς συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό της Γιουγκοσλαβίας Ζόραν Ζίζιτς, με τον οποίο συζήτησαν και το θέμα της συνεργασίας της Γιουγκοσλαβίας με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Βόισλαβ Κοστούνιτσα. Στη συνέχεια θα μεταβεί στη Βοσνία.

    [17] Η ΦΙΦΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΚΟΝΤΡΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΟ

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαρτίου 2001 (20:18 UTC+2)

    Η αρχή του τέλους της κόντρας μεταξύ Πολιτείας με την ΕΠΑΕ και ΕΠΟ; Ισως ναι, ίσως και όχι. Το σίγουρο πάντως είναι ότι η ΦΙΦΑ έστειλε τελεσίγραφο στην ΕΠΟ που δηλώνει ότι αν συνεχιστεί η κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών θα αναγκαστεί να αποκλείσει την εθνική μας ομάδα, αλλά και τους ελληνικούς συλλόγους από τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

    Η επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρει: "Αν δεν συμμορφωθείτε με τις "επιταγές" μας ως τις 25 Απριλίου, οι ελληνικές ομάδες (εθνική και σύλλογοι) θα αποκλειστούν από όλες τις διοργανώσεις".

    Η θέση της ΦΙΦΑ είναι ότι στο εξής στην Ελλάδα δεν θα πρέπει να υφίσταται κόντρα μεταξύ της Πολιτείας και της ΕΠΟ και ότι η τελευταία πρέπει να είναι ανεξάρτητη. Ζήτησε δε και από τις δύο πλευρές να λύσουν άμεσα τις διαφορές τους.

    [18] ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΠΟΡΕΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΠΟΜΠΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Κίεβο, 20 Μαρτίου 2001 (20:16 UTC+2)

    Περισσότεροι από 5.000 συνταξιούχοι αστυνομικοί πραγματοποίησαν πορεία στο Κίεβο της Ουκρανίας, διαμαρτυρόμενοι για την αποπομπή του υπουργού Εσωτερικών Γιούρι Κραβτσένκο, με την αιτιολογία εμπλοκής του στη δολοφονία του δημοσιογράφου Γκιόργκι Γκονγκάντζε.

    Ο Κραβτσένκο είναι στενός φίλος και συνεργάτης του προέδρου Λεονίντ Κούτσμα, ο οποίος κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι οργάνωσε τη δολοφονία του Γκονγκάντζε.

    Σημειώνεται ότι η αντιπολίτευση οργανώνει συνεχώς πορείες διαμαρτυρίας κατά του Κούτσμα και επιθυμεί την παραίτησή του αλλά ο ίδιος δήλωσε ότι είναι αθώος και δεν σχετίζεται με την υπόθεση.

    Ο.Κ.

    [19] ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ Γ. ΦΛΩΡΙΔΗ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΟΡΦΑΝΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαρτίου 2001 (20:16 UTC+2)

    Την παραίτηση του υφυπουργού Γιώργου Φλωρίδη ζητούν ο υπεύθυνος του τομέα Πολιτισμού και Ολυμπιακών Αγώνων, βουλευτής Ηρακλείου, Μανόλης Κεφαλογιάννης και ο υπεύθυνος του κλάδου αθλητισμού και αθλητικών έργων, βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, Γιώργος Ορφανός.

    Με ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν τα εξής:

    "Η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FIFA) με την 19/3/2001 επιστολή της προς την ΕΠΟ:

    1. Διαπιστώνει παρεμβάσεις της Κυβέρνησης στο Ελληνικό Ποδόσφαιρο, αντίθετες με το καταστατικό της FIFA.

    2. Ζητά ''εγγύηση'' από την Ελληνική Κυβέρνηση μέχρι 30 Μαρτίου 2001, ότι θα πάψει να παρεμβαίνει στα ζητήματα του ποδοσφαίρου και ότι μέχρι 25 Απριλίου 2001, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η νομοθετική τροποποίηση του αθλητικού νόμου ώστε αυτός να προσαρμοσθεί με τις απαιτήσεις της FIFA.

    Σε διαφορετική περίπτωση η FIFA απειλεί ότι θα ανακαλέσει την ιδιότητα του μέλους της από την ΕΠΟ, ότι θα θέσει σε διαθεσιμότητα τη συμμετοχή των Ελληνικών ποδοσφαιρικών ομάδων στο παγκόσμιο κύπελλο, τις διασυλλογικές διοργανώσεις και τους Ολυμπιακούς Αγώνες και θα ζητήσει από την ΔΟΕ τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων Ποδοσφαίρου του 2004 χωρίς τη συμμετοχή των Ελληνικών Ομάδων.

    Η επιστολή αυτή αποτελεί την τρανή απόδειξη της παταγώδους αποτυχίας της πολιτικής της Κυβέρνησης Σημίτη για το ποδόσφαιρο. Υπογραμμίζει επίσης την αποτυχία της πολιτικής του Υφυπουργού Αθλητισμού για την πολυδιαφημισμένη από τον ίδιο ''κάθαρση'' του Ελληνικού ποδοσφαίρου, που οδήγησε στο διεθνή διασυρμό της Χώρας.

    Επακόλουθο της πολιτικής αυτής της Κυβέρνησης Σημίτη είναι να επιτρέψει την ευθεία παρέμβαση της FIFA στα εσωτερικά της Ελλάδος με υποδείξεις στη νομοθετική εξουσία χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης!!!

    Υστερα από τον πρωτοφανή αυτό διεθνή διασυρμό της Χώρας, θεωρούμε αυτονόητη και άμεση την παραίτηση του κ. Φλωρίδη, που γελοιοποίησε την αναγκαία για την επιβίωση του Ελληνικού Ποδοσφαίρου κάθαρση και εξέθεσε τη Χώρα διεθνώς".

    [20] ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΣΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ "ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ" ΚΑΙ ΤΗ ΝΔ

    Αθήνα, 20 Μαρτίου 2001 (20:14 UTC+2)

    Σεμινάρια πολιτικής επικοινωνίας σε βουλευτές και στελέχη του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος του Μαυροβουνίου, στην Ποντγκόριτσα και στο Βελιγράδι, διοργάνωσαν το ''Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής'' σε συνεργασία με τη Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενωσης της Νέας Δημοκρατίας.

    Η δεύτερη αυτή σειρά σεμιναρίων διεξήχθη στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τη Δημοκρατία στα Δυτικά Βαλκάνια που έχει αναλάβει η Νέα Δημοκρατία με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ). Τα Γραφεία της πρωτοβουλίας αναμένεται εξ άλλου να εγκαινιάσει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Καραμανλής, την ερχόμενη Παρασκευή, στη Θεσσαλονίκη.

    Η πραγματοποίησή τους έρχεται σε μια κρίσιμη εποχή για το Μαυροβούνιο, αλλά και για το μέλλον των Βαλκανίων, καθώς στις 22 Απριλίου διεξάγονται εκλογές στην περιοχή αυτή. Το Λαϊκό Κόμμα του Μαυροβουνίου πρεσβεύει τη διατήρηση της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας και τη μη απόσχιση του Μαυροβουνίου. Παράλληλα με τη διεξαγωγή των σεμιναρίων, τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας συνέδραμαν το Λαϊκό Κόμμα του Μαυροβουνίου και άλλα κόμματα της Γιουγκοσλαβίας στις αιτήσεις τους για το καθεστώς παρατηρητή στη μεγάλη οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    Στα σεμινάρια δίδαξαν ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενωσης του κόμματος, Καθηγητής κ. Γιάννης Βαληνάκης και οι κ.κ. Ν. Καραχάλιος, Κ. Αμπαζής.

    [21] ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΤΙΣ ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαρτίου 2001 (20:13 UTC+2)

    Με στόχο τη σύνταξη κοινών αντιπυρικών σχεδίων και υπό την εποπτεία της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αρχίζει στις 22 Μαρτίου ο δεύτερος κύκλος συσκέψεων στις επτά έδρες των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων της κεντρικής Μακεδονίας.

    Στις συσκέψεις θα συμμετάσχουν οι εκπρόσωποι του τμήματος πολιτικού σχεδιασμού εκτάκτων αναγκών και πολιτικής προστασίας της περιφέρειας και τα μέλη των συντονιστικών νομαρχιακών οργάνων κάθε νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.

    Σημειώνεται ότι θα ακολουθήσει και δεύτερη συνεδρίαση των συντονιστικών νομαρχιακών οργάνων πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου προκειμένου να δηλωθεί η εντιμότητα των εμπλεκόμενων φορέων, ενώ κατά τις περιόδους Απρίλιο και Μάιο θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις ετοιμότητας.

    Σύμφωνα με τον προγραμματισμό στις 22 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Πέλλας, στις 23 Μαρτίου στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Κιλκίς, στις 27 Μαρτίου στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ημαθίας και Πιερίας, στις 28 Μαρτίου στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης, στις 30 Μαρτίου στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Σερρών και στις 4 Απριλίου στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Χαλκιδικής.

    [22] ΤΡΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ

    Μελβούρνη, 20 Μαρτίου 2001 (20:12 UTC+2)

    Ο ελληνισμός της Μελβούρνης αισιοδοξεί ότι στην επόμενη ομοσπονδιακή βουλή θα

    εκλεγούν τρεις ελληνικής καταγωγής βουλευτίνες. Πρόκειται για την Όλγα Βασιλοπούλου και Μαρία Βαμβακινού με το Εργατικό κόμμα και τη Σοφία Πανοπούλου, που κατεβαίνει με το Φιλελεύθερο κόμμα.

    Εν τω μεταξύ πάνω από 250 άτομα, κυρίως ομογενείς, παραβρέθηκαν στην εκδήλωση

    για την οικονομική υποστήριξη της υποψήφιας των Εργατικών στην έδρα Μένζις της Βικτόρια Όλγας Βασιλοπούλου, σε αίθουσα δεξιώσεων στο Τεμπλέστοου.

    Σύμφωνα με την ομογενειακή εφημερίδα "Νέος Κόσμος", η ομιλία της κ. Βασιλοπούλου, κατά την οποία ανέλυσε τις θέσεις του κόμματός της αλλά και τα δικά της

    οράματα για μια κοινωνία δίκαιη και πολυπολιτιστική με έμφαση στην δημόσια παιδεία και υγεία, έγινε θερμά δεκτή από τους παρισταμένους.

    "Είμαι υπερήφανη, που είμαι υποψήφια του Εργατικού κόμματος σε αυτή την

    πολυπολιτιστική έδρα του Μένζις. Αισιοδοξώ ότι όλοι οι Έλληνες αλλά και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων θα στηρίξουν την προσπάθειά μου και μετά τις επόμενες εκλογές θα τους εκπροσωπώ στην ομοσπονδιακή βουλή" είπε η υποψήφια, η οποία μίλησε τόσο στα αγγλικά, όσο και σε άψογα ελληνικά υπογραμμίζοντας πόσο σημαντικό είναι τα παιδιά να μαθαίνουν τη γλώσσα μας.

    Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο πρόεδρος της πολιτειακής βουλής κ. Αλέκος

    Ανδριανόπουλος, η γερουσιαστής Τσέσιντα Κόλινς, ο ομοσπονδιακός Εργατικός βουλευτής και σκιώδης υπουργός Μετανάστευσης κ. Κον Σιάκα οι Εργατικοί βουλευτές Τζούντι Μάντιγκαν και Τιμ Χόλντιγκ, η υποψήφια των Εργατικών στην έδρα Κόλγουελ, Μαρία Βαμβακινού κ.α.

    Δ.Ρ.

    [23] Η Ν.Δ. ΓΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ Γ' Κ.Π.Σ.

    Αθήνα, 20 Μαρτίου 2001 (20:08 UTC+2)

    "Η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει αδιαφανείς διαδικασίες, με το πρόσχημα του περιορισμένου χρόνου, ούτε επανάληψη των ασχημιών που έγιναν στο Β' Κ.Π.Σ. και που είχαν σαν αποτέλεσμα την διασπάθιση του Δημοσίου χρήματος για κομματικές σκοπιμότητες", δήλωσε ο υπεύθυνος παρακολούθησης της πορείας των Κοινοτικών Προγραμμάτων, Βουλευτής Βοιωτίας Αριστείδης Τσιπλάκος.

    "Σε πρόσφατες δηλώσεις μας είχαμε επισημάνει ότι οι απαράδεκτες καθυστερήσεις των διαδικασιών υλοποιήσεως του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, θα έχουν σαν αποτέλεσμα βιαστικές και αδιαφανείς διαδικασίες αναθέσεως μελετών, εκτελέσεως έργων και προμηθειών, με το δικαιολογητικό του περιoρισμένου χρόνου", τόνισε και πρόσθεσε ότι "με τις δηλώσεις του κ. Παπαντωνίου για ''εξπρές'' διαδικασίες, με στόχο τη σύντμηση του χρόνο υλοποιήσεως των έργων, επιβεβαιώνονται οι επισημάνσεις μας".

    [24] "ΕΠΙΘΕΣΗ" ΛΑΛΙΩΤΗ ΣΤΗ ΝΔ

    Αθήνα, 20 Μαρτίου 2001 (20:01 UTC+2)

    "Ξεπέρασε κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη η ανταπόκριση των πολιτών της Αττικής. Θα συνεχιστεί και αύριο η συμμετοχή των ανθρώπων. Ολοι είναι εντυπωσιασμένοι απ' οτι μας λένε τόσο για τις προσβάσεις όσο και για αυτό καθ' αυτό το νέο αεροδρόμιο", δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο αεροδρόμιο των Σπάτων.

    Απευθυνόμενος στην ηγεσία της ΝΔ ο υπουργός συμπλήρωσε με νόημα: "Πιστεύω όλοι αυτοί οι Ελληνες πολίτες δεν βλέπουν έργα, βλέπουν μία μακέτα. Είναι η εικονική πραγματικότητα αυτά που βλέπουν. Αυτές τις μακέτες τις χαρίζω στην ηγεσία της ΝΔ. Τους προσκαλούμε μέσα σε λίγες μέρες να έλθουν και αυτοί από την Αττική Οδό και από το παράπλευρο δίκτυο το οποίο ανακατασκευάσαμε. Να δούν το νέο αεροδρόμιο που αποτελεί το πιο σύγχρονο, το πιό άρτιο και το πιο ανταποδοτικό αεροδρόμιο στον κόσμο. Ενα αεροδρόμιο που τιμά την Ελλάδα , ενα αεροδρόμιο που σηματοδοτεί την Ελλάδα της ανάπτυξης και της δημιουργίας".

    Τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου θα γίνουν στις 27 του μηνός ενώ η ολοκλήρωση της διαδικασίας έναρξης (προσγειώσεις-απογειώσεις) θα έχει ολοκληρωθεί τα ξημερώματα της 29ης Μαρτίου. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά η τελευταία απογείωση απο το Ελληνικό θα γίνει το βράδυ της 28ης Μαρτίου οπότε ετοιμάζονται και κάποιες εκδηλώσεις "αποχαιρετισμού".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 20 March 2001 - 19:13:47 UTC