Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-03-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΟ VMRO ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΟΝ ΟΡΟ ΕΝΟΠΛΕΣ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ
  • [02] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠOΥΛΟΣ:ΟΧΙ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [03] ΚΟΙΝΟ ΑΡΘΡΟ Κ. ΣΗΜΙΤΗ-Τ. ΜΠΛΕΡ
  • [04] Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ
  • [05] ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΜΠΕΟΥ ΤΑΣΕΤΑΙ Η ΕΠΣΜ
  • [06] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΣΥΝΑΠΙΣΜΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
  • [07] ΕΠΑΦΕΣ ΙΒΑΝΟΦ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ Ν. ΣΕΡΒΙΑ ΚΑΙ ΠΓΔΜ
  • [08] ΟΙ ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΑΚΕΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ
  • [09] ΣΟΛΑΝΑ ΚΑΙ ΧΟΜΠΑΧ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [10] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΓΚΥΡΑΣ - Δ.Ν.Τ.
  • [11] ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΠΟΙΚΟΙ ΜΕ ΣΗΜΑΙΕΣ «ΓΚΡΙΖΩΝ ΛΥΚΩΝ» ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [12] ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ: ΕΜΕΙΣ 110 $ ΚΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗΝ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ 456 $
  • [13] ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΕΤΖΕΒΙΤ ΓΙΑ ΗΠΑ ΚΑΙ Ε.Ε.
  • [14] Ο ΤΖΕΜ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
  • [15] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΤΟΥ ΡΚΚ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [16] ΕΙΚΟΝΑ ΦΙΛΙΑΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ
  • [17] ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [18] ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ ΕΚΤΟΣ Ο ΝΙΚΟΣ ΦΡΟΥΣΟΣ
  • [19] ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΘ
  • [20] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΜΕΤΑΒΑΙΝΕΙ Ο ΣΟΛΑΝΑ
  • [21] ΟΜΑΛΑ ΔΙΕΞΗΧΘΗ Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [22] Η ΕΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΛΒΑΝΩΝ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΩΝ
  • [23] ΜΙΚΤΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [24] ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΘΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΥΡΑΣΤΑ

  • [01] ΤΟ VMRO ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΟΝ ΟΡΟ ΕΝΟΠΛΕΣ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ

    Σκόπια, 19 Μαρτίου 2001 (15:06 UTC+2)

    Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, Ιγκόρ Γκιέβσκ, διέψευσε τις φήμες ότι πολιτικά μέλη του κόμματος δέχθηκαν να αλλάξει το προοίμιο του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο των Σκοπίων ΜΙΑ.

    Ο κ.Γκιεβσκ είπε ωστόσο ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να συμφωνήσει σε μια διόρθωση του Συντάγματος, που να δέχεται την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων από τις γειτονικές χώρες, εκτός από τη στρατιωτική βοήθεια.

    Επίσης, διέψευσε τις φήμες ότι συμφωνήθηκε όταν αναφέρονται στις εξτρεμιστικές ομάδες των Αλβανών να τις αποκαλούν ως "ένοπλες ομάδες". Ο Γκίεβσκ υπογράμμισε ότι τα άτομα που συμμετέχουν σ'αυτές είναι τρομοκράτες.

    Εξάλλου, ο συντονιστής του VMRO, Σεντομήρ Κράλεβσκι ανακοίνωσε ότι το κόμμα του αποδέχθηκε τον όρο "ένοπλες εξτρεμιστικές ομάδες" για τους Αλβανούς αντάρτες.

    [02] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠOΥΛΟΣ:ΟΧΙ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαρτίου 2001 (11:53 UTC+2)

    Τα Σκόπια δεν ζήτησαν στρατιωτική βοήθεια από την Ελλάδα, αλλά και να ζητήσουν η θέση μας είναι καθαρή εναντίον της στρατιωτικής εμπλοκής σε γειτονικές χώρες, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος και σημείωσε πως ελληνική στρατιωτική συμμετοχή θα μπορούσε να υπάρξει με απόφαση του ΟΗΕ ύστερα από έκκληση της κυβέρνησης της FYROM για παρέμβαση διεθνούς στρατιωτικής δύναμης.

    Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας" ο υπουργός είπε ότι η Ελλάδα τηρεί τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με τη FYROM, όπως και με την Αλβανία, ενώ στηρίζει πολιτικά την κυβέρνηση των Σκοπίων με στόχο τη σταθεροποίηση της ειρήνης στην περιοχή. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα είπε ότι δυνάμεις αλβανοφώνων, που διακατέχονται από αλυτρωτικές αντιλήψεις, προσπαθούν να δημιουργήσουν αντίγραφα του παραδείγματος του Κοσσυφοπεδίου και υπογράμμισε πως η λύση είναι ο σεβασμός και η κατοχύρωση των δικαιωμάτων όλων των πολιτών και των μειονοτήτων.

    [03] ΚΟΙΝΟ ΑΡΘΡΟ Κ. ΣΗΜΙΤΗ-Τ. ΜΠΛΕΡ

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαρτίου 2001 (11:25 UTC+2)

    Η Ελλάδα και η Βρετανία έχουν κοινό ενδιαφέρον στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, τονίζουν σε κοινό άρθρο τους οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Κώστας Σημίτης και Τόνι Μπλερ, που δημοσιεύεται στις εφημερίδες "Ελευθεροτυπία" και "Τα Νέα", οι οποίοι επισημαίνουν:"Και οι δύο επιθυμούμε να καταπολεμήσουμε την ανεργία, καθιστώντας την Ευρώπη πιο ανταγωνιστική, και να προσελκύσουμε επενδύσεις σε νέες θέσεις εργασίας. Και οι δύο επιδιώκουμε να εξασφαλίσουμε ευκαιρίες για όλους τους πολίτες και κρίνουμε ότι η απασχόληση είναι η αποτελεσματικότερη εγγύηση ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό".

    Οι δύο πρωθυπουργοί αναφέρονται στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαικής Ενωσης που θα γίνει στο τέλος της εβδομάδας στη Στοκχόλμη και σημειώνουν πως είναι η πρώτη ευκαιρία να αξιολογήσουν την πρόοδο στο στόχο που είχαν θέσει στη Σύνοδο της Λισαβόνας, να εξασφαλίσουν περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας για τους πολίτες, αναδεικνύοντας την Ευρώπη ως την πιο ανταγωνιστική και δυναμική οικονομία της γνώσης ως το 2010. Μεταξύ των άλλων υπογραμμίζουν:"Ολοι οι ηγέτες των κυβερνήσεων της Ε.Ε. πρέπει να κριθούμε για το έργο μας. Πρέπει να προβούμε σε ένα ψύχραιμο απολογισμό αυτών που έχει επιτύχει ως τώρα η Ε.Ε. , αλλά και να καταγράψουμε όλα τα βήματα που απαιτούνται για να κατακτηθεί ο στόχος μας. Απαιτείται δράση σε πολλούς τομείς για να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να εμπλουτίσουμε τις δεξιότητες των εργαζομένων, να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαικής οικονομίας σε σχέση με άλλες αναπτυγμένες οικονομίες και να καταπολεμήσουμε το πρόβλημα του κοινωνικού αποκλεισμού. Αφετηρία μας είναι η ανάγκη να προσφέρουμε εργασία στους πολίτες μας. Δεν μπορούν πλέον οι κυβερνήσεις να αντιμετωπίζουν την ανεργία μέσα από τη διεύρυνση του δημόσιου τομέα ή την επιδότηση των θέσεων εργασίας. Σήμερα, είναι όλο και περισσότερο οφθαλμοφανές ότι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι το αποτέλεσμα της ανάπτυξης των επιχειρήσεων και της δυνατότητας τους να αξιοποιούν νέες τεχνολογίες και να τονώνουν την ανταγωνιστικότητα τους. Ο ρόλος των κυβερνήσεων είναι να δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον στο οποίο μπορεί να ευδοκιμήσει η επιχειρηματικότητα και με αυτόν τον τρόπο να αυξάνονται οι ευκαιρίες απασχόλησης".

    [04] Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ

    Αθήνα, 19 Μαρτίου 2001 (13:31 UTC+2)

    Μια προοδευτική διακυβέρνηση πρέπει να αποβλέπει στην ανθρωποκεντρική αντιμετώπιση της μετανάστευσης, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στο χαιρετισμό του προς τα μέλη των ομάδων εργασίας που συγκροτούν το δίκτυο ανταλλαγής απόψεων και ιδεών για την προοδευτική κυβέρνηση στον 21ο αιώνα, σε εκδήλωση στον "Αστέρα" της Βουλιαγμένης

    Η απόδοση των δεινών μιας κοινωνίας στους ξένους αποτελεί εκδήλωση ξενοφοβίας και μερικές φορές ρατσισμού, είπε ο πρωθυπουργός, κατήγγειλε ως απαράδεκτη την επανεμφάνιση στις μέρες μας της ανθρώπινης δουλείας, ενώ επισήμανε ότι η διασφάλιση της διαφορτικότητας, σε έναν κόσμο που αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς, αποτελεί καίριο αίτημα για την προοδευτική διακυβέρνηση.

    Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στην υπόθεση του Αλβανού μαθητή Οδυσσέα Τσενάι στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης, που ήθελε να είναι σημαιοφόρος στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και προκάλεσε αντιδράσεις, και σημείωσε πως οι αλλοδαποί σημαιοφόροι είναι σκαπανείς που ανοίγουν δρόμους, είναι σημαιοφόροι αξιών που ανοίγουν νέους ορίζοντες και δεν υψώνουν τείχη.

    Ολόκληρος ο χαιρετισμός του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

    "Τα νέα μέσα που προσφέρει η τεχνολογία της επικοινωνίας μεταβάλλουν τον πλανήτη μας από έναν αχανή χώρο με απρόσιτους ορίζοντες σε μια παγκόσμια γειτονιά. Συγχρόνως, η οικονομική δραστηριότητα σε μια χώρα επιδρά ταχύτατα σε άλλες, ακόμη και απομακρυσμένες, ενώ η σταδιακή κατάργηση συνόρων και εμποδίων εντείνει την παγκοσμιοποίηση.

    Οι πολιτικές αλλαγές των τελευταίων δεκαετιών σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και οι βίαιες συγκρούσεις που εκτυλίσσονται σε πολλά σημεία του πλανήτη, βρίσκονται στη βάση των μεγάλων μεταναστευτικών ρευμάτων της εποχής μας. Άνθρωποι διαφορετικών λαών και πεποιθήσεων έρχονται, μαζικά και ατομικά, σε επαφή μεταξύ τους.

    Πώς θα μπορέσουν να επικοινωνήσουν με σεβασμό ο ένας για το πρόσωπο του άλλου; Πώς οι διαφορές τους θα λειτουργήσουν δημιουργικά και δεν θα γίνουν αιτία τριβών και συγκρούσεων;

    Σ' αυτά τα μεγάλα προβλήματα της εποχής καλείται να δώσει απάντηση η προοδευτική διακυβέρνηση.

    Η διασφάλιση της διαφορετικότητας σε έναν κόσμο που αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς αποτελεί καίριο αίτημα για την προοδευτική διακυβέρνηση. Tο αίτημα αυτό ανταποκρίνεται στην ανάγκη της διαρκούς ενίσχυσης των δικαιωμάτων καθενός σε μια ανοικτή κοινωνία ελευθερίας και αλληλεγγύης.

    Η διαφορετικότητα συνδέεται άρρηκτα τόσο με την υπόθεση των δικαιωμάτων όσο και με την κοινωνική αλληλεγγύη. Αυτό το μήνυμα πρέπει να περάσουμε. Ο σεβασμός του «άλλου» σε μια κοινωνία με δικαιώματα και αλληλεγγύη δεν είναι «παραχώρηση»: είναι ζωτικός όρος για την ύπαρξή της, και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι.

    H διαφορετικότητα φαίνεται να απειλείται στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης με την ομογενοποίηση των επικοινωνιακών πρακτικών και προτύπων που συνοδεύουν την τελευταία. Αρκεί να σκεφθούμε τη διάδοση ενιαίας γλώσσας, ενιαίων κωδίκων και κοινών προτύπων σε βάρος των ιδιαιτεροτήτων κάθε πολιτισμού.

    Η σχέση αντιπαράθεσης "διαφορετικότητα εναντίον παγκοσμιοποίησης" δεν είναι ωστόσο μονόδρομος. Μπορεί να αλλάξει και να μετατραπεί σε αρμονική σχέση, αν ιδίως προβάλλουμε ένα κρίσιμο στοιχείο: Η επικοινωνία αποδεικνύεται σήμερα κατ' εξοχήν δημιουργική διεργασία, όταν συνδέει τους διαφορετικούς, όσους δηλαδή έχουν αναπτύξει ιδιαίτερες ταυτότητες και στυλ ζωής και έχουν να "δώσουν" κάτι από τη διαφορετικότητά τους στον άλλο. Η επικοινωνία στο πλαίσιο μιας ισοπεδωτικής ομοιομορφίας θα οδηγούσε σε μια μηχανιστική κοινωνία, στην οποία η αυτονομία του ατόμου δεν θα είχε πια θέση. Η διαφορετικότητα αποτελεί ανάχωμα σε μια ισοπεδωτική επικοινωνία.

    Η σκέψη αυτή οδηγεί στο εξής συμπέρασμα: ενώ στο παρελθόν η διαφορετικότητα ήταν αποτέλεσμα του απομονωτισμού, σήμερα αποτελεί προνομιακό αντικείμενο πολιτικής. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η νεοφιλελεύθερη πολιτική ευνοείται από την καταθλιπτική ομοιομορφία του homo economicus, μια ομοιομορφία ξένη προς την ιδιαιτερότητα των πολιτισμικών προτύπων. Η προοδευτική πολιτική αναδεικνύει τη διαφορετικότητα.

    Η παγκοσμιοποίηση δεν είναι μια γραμμική διαδικασία ισοπέδωσης της διαφορετικότητας. Ενώ η παγκοσμιοποίηση στο σύνολό της συνιστά μια αυθόρμητη και ασυντόνιστη διαδικασία που προωθείται από τις δυνάμεις της αγοράς, οι επιμέρους όψεις της, οι "περιφερειακές ολοκληρώσεις", συνιστούν ελεγχόμενα πολιτικά φαινόμενα. Το γεγονός αυτό αποτελεί πλεονέκτημα για τη διατήρηση της διαφορετικότητας.

    Πρέπει, εξάλλου, να συνεκτιμήσουμε δύο θετικά και ένα αρνητικό στοιχείο στη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης και να δράσουμε ανάλογα. Τα θετικά στοιχεία είναι :

    α) Η τάση ενίσχυσης των αποκεντρωμένων πρωτοβουλιών σε τοπικό επίπεδο που ευνοείται σημαντικά από τις νέες τεχνολογίες.

    β) Η εύκολη αξιοποίηση στοιχείων διαφορετικής κουλτούρας, χάρις στην δυνατότητα πρόσβασης σε ένα μεγάλο όγκο πληροφοριών που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.

    Απέναντι σε αυτά τα δύο θετικά στοιχεία προβάλλει ως αρνητικό η εύκολη μετατροπή της διαφορετικής κουλτούρας σε απλή "μόδα". Στοιχείο που υιοθετείται κάποτε πρόσκαιρα με επιφανειακό τρόπο, χωρίς να οδηγεί όμως σε πραγματική ενίσχυση της διαφορετικότητας μέσα σε ένα κοινό πολυπολιτισμικό περιβάλλον.

    H διαφορετικότητα πρέπει να υπηρετεί την ουσιαστική επικοινωνία που διαφέρει από μια απλή μετάδοση πληροφοριών, στο πλαίσιο ενός κοινού χώρου συμβίωσης. Την υπερασπιζόμαστε λοιπόν, γιατί εμπλουτίζει τη γνώση και την εμπειρία μας για τον κόσμο, γιατί μας ανοίγει νέες δυνατότητες και όχι για να χωρίσουμε από τον "άλλο".

    Η ένταση και η πίεση των μεταναστευτικών ρευμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο οφείλεται στην ανάγκη για επιβίωση και στην αναζήτηση καλύτερων όρων ζωής μακριά από την πατρική γη. Η πραγματικότητα αυτή δημιουργεί μία εκρηκτική δημογραφική, κοινωνική και πολιτική δυναμική.

    Κάθε μεταναστευτική πολιτική πρέπει εν πρώτοις να λαμβάνει υπόψη τις αιτίες που προκαλούν και εντείνουν το φαινόμενο. Έτσι, η αναδιάταξη των οικονομικών λειτουργιών που έφερε η παγκοσμιοποίηση μέσω της κατάργησης των συνόρων στην κυκλοφορία των αγαθών και των κεφαλαίων αποτελεί βασική αιτία της έντασης του φαινομένου. Αλλεπάλληλα κύματα μεταναστών κατευθύνονται έτσι προς τις χώρες όπου συγκεντρώνεται η οικονομική δραστηριότητα και ο πλούτος.

    Άλλη βασική αιτία είναι η πολιτική αστάθεια και οι διεθνείς κρίσεις που προκαλούν έξοδο μεγάλου αριθμού πολιτικών προσφύγων, οι οποίοι καταλήγουν τις περισσότερες φορές εκ των πραγμάτων να γίνουν μετανάστες. Αυτοί συγκεντρώνονται συνήθως στις χώρες του πλανήτη που παρέχουν περισσότερα εχέγγυα ασφάλειας, ελευθερίας και ευημερίας.

    Το φαινόμενο αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας ιδίως για τις ανεπτυγμένες χώρες. Μία πρόκληση, η οποία αναμένεται να προσλάβει ολοένα και πιο έντονες διαστάσεις τα χρόνια που έρχονται. Ελπίζω βέβαια να μην φθάσουμε -όπως προσφυώς λέγεται- στο σημείο άλλοι άνθρωποι να μην τρώνε και άλλοι να μην κοιμούνται.

    Πρώτη μέριμνα είναι η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης αλλά και των παράνομων δραστηριοτήτων που συνδέονται με αυτήν, όπως η λαθρεμπορία και η εμπορία ανθρωπίνων όντων. Για το σκοπό αυτό είναι επιβεβλημένη η συνεργασία με τις χώρες προέλευσης.

    Είναι απαράδεκτη η επανεμφάνιση στις μέρες μας της ανθρώπινης δουλείας, τη στιγμή μάλιστα που η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί οικουμενικό αίτημα, να υπάρχουν άνθρωποι που στερούνται τη δυνατότητα να ορίσουν τον ίδιο τον εαυτό τους. Η πολιτική μας πρέπει λοιπόν να αποσκοπεί σταθερά στη δημιουργία οργανωμένων και νομίμων διαύλων μετανάστευσης.

    Μια προοδευτική διακυβέρνηση πρέπει να αποβλέπει στην ανθρωποκεντρική αντιμετώπιση της μετανάστευσης. Η μετανάστευση αποτελεί άλλωστε για κάθε σύγχρονη κοινωνία μία στιγμή δοκιμασίας. Πρέπει, γι' αυτό, η πολιτεία και η κοινωνία να είναι εξοπλισμένες με πρόσφορους μηχανισμούς για να διευθετούν απρόβλεπτες αλλαγές, εντάσεις και ανατροπές στον οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και τελικά πολιτικό ιστό μιας χώρας.

    Η απόδοση των δεινών μιας κοινωνίας, από την έκπτωση των ηθών έως την αύξηση της εγκληματικότητας, στους ξένους αποτελεί εκδήλωση ξενοφοβική, κάποτε μάλιστα και ρατσιστική. Για τους λόγους αυτούς ορισμένοι πιστεύουν ότι οι ξένοι συνιστούν απειλή. Η ενσωμάτωσή τους αποδεικνύεται έτσι διεργασία εξαιρετικά δυσχερής, σύνθετη και όχι απαλλαγμένη κινδύνων. Όμως, όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι πια εδώ, ζουν ανάμεσά μας. Χρησιμοποιούν τα ίδια μέσα για την επιβίωση και την προκοπή τους.

    Το κύριο διακύβευμα για μια προοδευτική διακυβέρνηση συνίσταται στη διαμόρφωση μίας κατάλληλης πολιτικής για την ενσωμάτωση των αλλοδαπών στην κοινωνία μιας χώρας και την εγγύηση ενός minimum καθεστώτος απόλαυσης δικαιωμάτων για τους μετανάστες.

    Ζωτικοί παράγοντες για την επιτυχία της μεταναστευτικής πολιτικής είναι:

    - οι βιώσιμες συνθήκες και η ανεκτική συμπεριφορά των πολιτών της φιλοξενούσας χώρας, καθώς και

    - η θετική παρουσίαση των πλεονεκτημάτων μιας πλουραλιστικής κοινωνίας εκ μέρους των πολιτικών ηγετών και των διαμορφωτών της κοινής γνώμης.

    Τέλος, η μετακίνηση πληθυσμιακών ομάδων και τα μεταναστευτικά ρεύματα μπορούν με προσεκτική αντιμετώπιση να μετατραπούν σε σημαντικό εφαλτήριο περιφερειακής οικονομικής αλλά και κοινωνικής ανάπτυξης τόσο των χωρών προέλευσης όσο και των χωρών υποδοχής.

    Προκειμένου να συγκρατήσουν το μεταναστευτικό ρεύμα φυγής, οι χώρες προέλευσης, οι οποίες είναι συνήθως αναπτυσσόμενες, έχουν ανάγκη σύντονης και βιώσιμης αναπτυξιακής ώθησης. Οι άνθρωποι θα κρατηθούν έτσι στον τόπο τους. Γι' αυτό απαιτούνται κίνητρα. Ορισμένες φορές θα αρκούσαν μάλιστα ακόμη και στοιχειώδη.

    Οι χώρες υποδοχής, έχοντας αποσπάσει τη συναίνεση εκ μέρους των ντόπιων κοινωνικών εταίρων για ενσωμάτωση, μπορούν να απαντήσουν ικανοποιητικά σε ανάγκες της αγοράς εργασίας για ειδικευμένο και ανειδίκευτο προσωπικό. Μπορούν ακόμη να δημιουργήσουν ευπρόσδεκτες ευκαιρίες επικοινωνίας σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον.

    Αυτό ακριβώς είναι και το τελικό ζητούμενο για μια προοδευτική διακυβέρνηση: με ποιές πολιτικές επιλογές θα δημιουργήσουμε ευνοϊκές προϋποθέσεις για ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων διαφορετικής κουλτούρας και πώς θα μετατρέψουμε τις αιτίες σύγκρουσης σε αφορμές δημιουργίας.

    Σε ένα κόσμο που κινδυνεύει από ισοπεδωτική ομοιομορφία κοινών προτύπων και απειλείται από αλλεπάλληλα κύματα μετανάστευσης, καλούμαστε να ανταποκριθούμε, έχοντας στο κέντρο του σχεδιασμού μας και της δράσης μας τον άνθρωπο και την ειρηνική προκοπή των κοινωνιών μας".-

    [05] ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΜΠΕΟΥ ΤΑΣΕΤΑΙ Η ΕΠΣΜ

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαρτίου 2001 (21:09 UTC+2)

    Στο πλευρό του προέδρου της ΠΑΕ Πανιωνίου, Αχιλλέα Μπέου στέκεται η ΕΠΣΜ και ο πρόεδρός της, Ευάγγελος Γραμμένος. Με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο προς τον πρόεδρο της ΕΠΑΕ, Βίκτορα Μητρόπουλο αναφέρει τα εξής:

    "Κύριε Πρόεδρε

    Λάβαμε το υπ αριθμό πρωτ. 6510/15.3.2001 έγγραφό σας με το οποίο κοινοποιείται η επιβολή ποινής στο πρόεδρο της ΠΑΕ Πανιωνίου κ. Αχιλλέα Μπέο από την επιτροπή εφέσεων.

    Δυστυχώς, δεν κατανοούμε το λόγο της αποστολής της παραπάνω απόφασης, όχι μόνο στην Ένωσή μας, αλλά και σε τόσους πολλούς αποδέκτες.

    Αν πρόκειται για εκφοβισμό, τότε απευθύνεστε σε λάθος πρόσωπα και φορείς.

    Αν πρόκειται για απάντησή σε όσα σας καταλογίζει ο κ. Μπέος, τότε οφείλετε να δώσετε προσωπική απάντηση στο ποδόσφαιρο και σε όλα αυτά σας καταλογίζει το ίδιο το ποδόσφαιρο. Εκτός αν και εσείς όπως και ο κ. Νικάκης δεν ακούτε και δεν βλέπετε τίποτε.

    Εμείς επιμένουμε ότι δεν είναι αυτό το ποδόσφαιρο που μας αξίζει.

    Επιτέλους πρέπει να αντιληφθείτε ότι έχετε υποχρέωση να διορθώσετε τα κακώς κείμενα του ποδοσφαίρου μας, τα οποία είναι πολλά, πριν θρηνήσουμε θύματα για τα οποία όλοι μας θα ευθυνόμαστε, κύρια, όμως την ευθύνη θα την έχετε εσείς".

    [06] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΣΥΝΑΠΙΣΜΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

    Ποντγκόριτσα, 19 Μαρτίου 2001 (20:58 UTC+2)

    Η Δημοκρατική Ενωση Αλβανών (DUA) στο Μαυροβούνιο κάλεσε σήμερα τα αλβανικά κόμματα στη γιουγκοσλαβική αυτή δημοκρατία να συγκροτήσουν ευρύ συνασπισμό για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

    Ο πρόεδρος του κόμματος Δημοκρατική Ενωση Αλβανών Φουάντ Νιμάμι δήλωσε ότι για τους Αλβανούς του Μαυροβουνίου η καταλληλότερη λύση είναι όλα τα αλβανικά κόμματα να συμμετάσχουν σε συνασπισμό που θα κατέλθει στις εκλογές της 22ης Απριλίου.

    Στην πολιτική σκηνή του Μαυροβουνίου εκτός από τη DUA, δραστηριοποιούνται άλλα δύο αλβανικά κόμματα, η Δημοκρατική Συμμαχία και το Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας.

    [07] ΕΠΑΦΕΣ ΙΒΑΝΟΦ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ Ν. ΣΕΡΒΙΑ ΚΑΙ ΠΓΔΜ

    Βελιγράδι, 19 Μαρτίου 2001 (20:49 UTC+2)

    Η διεθνής κοινότητα πρέπει να προβάλλει ισχυρά εμπόδια στην τρομοκρατική βία στην ΠΓΔΜ και τη Νότια Σερβία, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας δυνάμεις ασφαλείας μάχονται εναντίον Αλβανών ανταρτών, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκορ Ιβάνοφ από το Βελιγράδι όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

    Μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Ρωσία πιστεύει πως η διεθνής κοινότητα "πρέπει να καταστήσει σαφές ότι αυτό που βλέπουμε στη Νότια Σερβία και την ΠΓΔΜ είναι τρομοκρατική δράση". "Πρέπει να την εμποδίσουμε, αν θέλουμε να αποφύγουμε νέα έκρηξη στα Βαλκάνια", τόνισε.

    Ο κ. Ιβάνοφ σημείωσε ότι "το να μπαίνουν στην ίδια γραμμή οι δημοκρατικά εκλεγμένες αρχές του Βελιγραδίου και οι αποκαλούμενοι Αλβανοί αντάρτες ισοδυναμεί με υποχώρηση στους αυτονομιστές και τρομοκράτες".

    "Η θέση της Ρωσίας είναι σαφής: στηρίζει την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Γιουγκοσλαβίας, στην οποία τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων θα είναι σεβαστά", είπε.

    Από την πλευρά του ο κ. Κοστούνιτσα τόνισε ότι η συζήτηση που είχε με τον κ. Ιβάνοφ επικεντρώθηκαν στο μεγαλύτερο πρόβλημα της περιοχής, την τρομοκρατία.

    "Τα προβλήματα αυτά θέτουν σε κίνδυνο τις εύθραυστες διαδικασίες του εκδημοκρατισμού, της ειρήνης και και της σταθερότητας στα Βαλκάνια", τόνισε ο κ. Κοστούνιτσα σημειώνοντας ότι το Κοσσυφοπέδιο έγινε φυτώριο της τρομοκρατίας.

    Ο κ. Ιβάνοφ συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό της Γιουγκοσλαβίας Ζόραν Ζίζιτς στον οποίο επισήμανε ότι Ρωσία εμμένει στην ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Γιουγκοσλαβίας και επίλυσης των προβλημάτων στο Κοσσυφοπέδιο και στο Μαυροβούνιο στο πλαίσιο της ομοσπονδίας.

    Ο κ. Ιβάνοφ είχε επίσης συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Γκόραν Σβιλάνοβιτς.

    Σε κοινή συνέντευξη τύπου οι κ.κ. Ιβάνοφ και Σβιλάνοβιτς απυήθυναν έκκληση στις βαλκανικές χώρες, στην Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα να λάβουν άμεσα μέτρα για τον τερματισμό της βίας και τις προσπάθειες για αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια.

    Ο κ. Σβιλάνοβιτς είπε ότι η ΠΓΔΜ βρίσκεται υπό τις πιέσεις των πιο ακραίων εξτρεμιστικών αλβανικών κύκλων, που αποτελούν πηγή ανασφάλειας στα Βαλκάνια.

    Ο κ. Ιβάνοφ υπογράμμισε ότι αν η διεθνής κοινότητα δεν λάβει εγκαίρως μέτρα και τα υπόλοιπα κράτη στην περιοχή θα γίνουν θύματα της τρομοκρατίας και τα Βαλκάνια εστία εντάσεων, όπως στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

    [08] ΟΙ ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΑΚΕΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΑΤΕ

    Βουκουρέστι, 19 Μαρτίου 2001 (20:36 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Το Εθνικό Συμβούλιο για την μελέτη των αρχείων της Σεκιουριτάτε, CNSAS θα ανοίξει αύριο φακέλους της πρώην μυστικής υπηρεσίας της Ρουμανίας ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Γκιόργκι Ονισόρου.

    Οι πολίτες που επιθυμούν να δουν τους φακέλους τους θα μπορούν να ικανοποιήσουν την περιέργεια τους σε λίγες μέρες είπε ο κ. Ονισόρου και πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο μελετά τους φακέλους πολλών θρησκευτικών ηγετών, διευθυντών εφημερίδων και στελεχών του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου της χώρας.

    Σημειώνεται ότι μέχρι την 1η Μαρτίου του 2001, 1011 άτομα ζήτησαν να δουν τους φακέλους τους που είχε δημιουργήσει η Σεκιουριτάτε.

    [09] ΣΟΛΑΝΑ ΚΑΙ ΧΟΜΠΑΧ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Βρυξέλλες, 19 Μαρτίου 2001 (20:33 UTC+2)

    Πρόταση για άμεση κατάπαυση του πυρός και έναρξη διαλόγου με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων της περιοχής, μετέφερε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, στους ομολόγους του της Ε.Ε. στο συμβούλιο υπουργών στις Βρυξέλλες, σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει ξεσπάσει στην ΠΓΔΜ με τους Αλβανούς εξτρεμιστές.

    Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον επικεφαλής της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα, Χαβιέρ Σολάνα, καθώς και τον συντονιστή του Συμφώνου Σταθερότητας, Μπόντο Χόμπαχ, ενώ επεσήμανε ότι η κατάσταση στα Βαλκάνια παραμένει κρίσιμη και ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και την πολιτική ηγεσία του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. προκειμένου να υπάρξει άμεσο τέλος στη βία.

    Η Ελλάδα διεμείνησε ότι στο πλαίσιο των συμβατικών της υποχρεώσεων και των αρχών της καλής γειτονίας, ανταποκρίνεται στο αίτημα των Σκοπίων για βοήθεια.

    [10] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΓΚΥΡΑΣ - Δ.Ν.Τ.

    Αγκυρα, 19 Μαρτίου 2001 (20:27 UTC+2)

    Συμφωνία πλαίσιο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρόκειται να υπογράψει εντός των ημερών η Τουρκία, ενώ η τουρκική κυβέρνηση θα ανακοινώσει σειρά μέτρα για την ανακούφιση της αγοράς και θα προχωρήσει στην επείγουσα εξασφάλιση πόρων από το εξωτερικό.

    Τις δηλώσεις αυτές του Τούρκου υπουργού Επικρατείας , αρμόδιου για τα οικονομικά, Κεμάλ Ντερβίς , προβάλει ο τουρκικός Τύπος που κάνει λόγο και για υποστήριξη του Δ.Ν.Τ. και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο πακέτο οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε ο κ. Ντερβίς την περασμένη Τετάρτη, ενώ δημοσιεύει ότι έφθασε στην Αγκυρα ο επικεφαλής του Τμήματος Ευρώπης του Δ.Ν.Τ. Μάικλ Ντέπλερ για να υπογράψει τη συμφωνία πλαίσιο.

    Οι εφημερίδες ΤΖΟΥΜΧΟΥΡΙΕΤ και ΡΑΝΤΙΚΑΛ τονίζουν στα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματά τους την επισήμανση του κ. Ντερβίς,ότι αποτελεί λάθος οι τράπεζες του Δημοσίου να ελέγχονται από τα κόμματα του τουρκικού κυβερνητικού συνασπισμού ότι πρέπει να δοθεί τέρμα σ' αυτή την πρακτική και ότι το τραπεζικό σύστημα επιβάλλεται να απαλλαγεί από τους βραχυπρόθεσμους πολιτικούς στόχους.

    Σημειώνεται ότι η ΧΟΥΡΡΙΕΤ καταχωρίζει τα αποτελέσματα σφυγμομέτρησης της τουρκικής κοινής γνώμης, σύμφωνα με τα οποία το 62% του τουρκικού λαού υποστηρίζει πλήρως τις ενέργειες του Τούρκου υπερυπουργού Οικονομίας Κεμάλ Ντερβίς. Η σφυγμομέτρηση έγινε στις 15 Μαρτίου.

    [11] ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΠΟΙΚΟΙ ΜΕ ΣΗΜΑΙΕΣ «ΓΚΡΙΖΩΝ ΛΥΚΩΝ» ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Λευκωσία, 19 Μαρτίου 2001 (20:23 UTC+2)

    Το "συλλαλητήριο" που έγινε χθες στην πλατεία Ινονού της κατεχόμενης Λευκωσίας, προβάλλεται στα κορυφαία πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα των τουρκοκυπριακών εφημερίδων, που ανάλογα με την τοποθέτησή τους χαρακτηρίζουν την εκδήλωση φιάσκο ή "ιστορικό γεγονός".

    Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα "ΑΒΡΟΥΠΑ" τονίζει ότι στο "συλλαλητήριο" που έγινε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 86 χρόνων από τη μάχη των Δαρδανελίων, οι φονταμενταλιστές έκαναν επίδειξη δύναμης και σημειώνει ότι:

    "Τόσο κατά την άφιξη στην πλατεία όσο και κατά την παραμονή τους , οι διαδηλωτές που περνούσαν μπροστά από τα γραφεία της εφημερίδας φώναζαν το σύνθημα των ισλαμιστών "εν ονόματι του οικτίρμονος και ελεήμονος Θεού, μέγιστος είναι ο Θεός". Η συμμετοχή δεν ξεπερνούσε τις 15.000 από τους οποίους οι περισσότεροι ήταν έποικοι και κρατούσαν σημαίες των "Γκρίζων Λύκων" και σημαίες με τρεις ημισελήνους , που είναι το έμβλημα των (ακροδεξιών) "εστιών του ιδεώδους"".

    Ως "φιάσκο" χαρακτηρίζει το "συλλαλητήριο" και η ΓΕΝΙ ΝΤΟΥΖΕΝ που γράφει ότι σ' αυτό συμμετείχαν οι έποικοι , ενώ οι Τουρκοκύπριοι βρίσκονταν σε πικ-νικ στην ύπαιθρο. Κύριο σύνθημα του συλλαλητηρίου ήταν η εχθρότητα στην Ε.Ε., σημειώνει η εφημερίδα και τονίζει ότι "στο συλλαλητήριο συμμετείχαν μόνο 4.000 άτομα. Ο μεγαλύτερος αριθμός των Τούρκων φοιτητών δεν συμμετείχε. Οι περισσότεροι ήταν "Γκρίζοι Λύκοι" και φονταμενταλιστές. Μεγάλος ήταν και ο αριθμός των στρατιωτικών που παρέστησαν στο συλλαλητήριο με πολιτική περιβολή".

    Η ΚΙΜΠΡΙΣ , που υποστηρίζει τις θέσεις του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς διατείνεται ότι στο "συλλαλητήριο συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες άτομα. Σ' αυτό δεν υπήρχε φανατισμός, υπήρχαν ειρήνη και η ανθρωπιά και κανένας δεν μιλούσε για σφαγή και καταστροφή. Στην πλατεία επικρατούσε κλίμα σεβασμού προς τον άνθρωπο".

    Στα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι οι διαδηλωτές κρατούσαν τουρκικές και τουρκοκυπριακές σημαίες και κραύγαζαν συνθήματα για τη μητέρα πατρίδα Τουρκία, για την ένταξη στην Ε.Ε. , καθώς και "η σημαία αυτή είναι δική μας", "η πατρίδα αυτή είναι δική μας", "η ελευθερία είναι η τιμή μας", "ζήτω η Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου", "ζήτω τα μεχμετζίκ και οι αγωνιστές", "Ε.Ε. δεν θα περάσουν οι θέσεις σου", "Στρατός έθνος χέρι χέρι", "ασφάλειά μας ο Στρατός", "δεν πρόκειται να υποσταλεί η σημαία","η Πύλα είναι τουρκική και τουρκική θα παραμείνει", κλπ.".

    Επίσης υπήρχαν και πανό που απευθύνονταν στους Ελληνοκυπρίους στα στα οποία αναγραφόταν "γείτονές μας Ελληνοκύπριοι εμείς ζούμε ευτυχισμένοι και ήρεμα, ελάτε να τα μοιραστούμε μαζί", "μη μας προσβάλετε μέσω διαδικτύου", "μη μας βλέπετε ως παιδιά του στρατού του Αττίλα", "μην επενδύετε σε πυραύλους, άρματα και πυροβόλα για να μας εξουδετερώσετε".

    Οι εφημερίδες τονίζουν ότι στο "συλλαλητήριο" πήραν μέρος σύνδεσμοι εποίκων από την Μαλάτεια, το Ερζερούμ, τη Μαύρη Θάλασσα και οι "Γκρίζοι Λύκοι". Σε μια από τις φωτογραφίες που συνοδεύουν τα δημοσιεύματα εικονίζεται ο Τουρκοκύπριους εκπρόσωπος Ραούφ Ντενκτάς να κρατάει σημαία τουρκική και αυτήν του ψευδοκράτους.

    [12] ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ: ΕΜΕΙΣ 110 $ ΚΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗΝ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ 456 $

    Αγκυρα, 19 Μαρτίου 2001 (20:17 UTC+2)

    Η Τουρκία είναι η τελευταία μεταξύ των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δαπάνες, με 110 δολάρια κατά κεφαλήν, υποστηρίζει το τουρκικό Γενικό Επιτελείο και διατείνεται ότι αν αναφερθούν συγκριτικά στοιχεία, θα διαπιστωθεί ότι στην Ισπανία οι αναλογούσες κατά κεφαλήν αμυντικές δαπάνες είναι 206 δολάρια, στη Γερμανία 358, στην Ελλάδα 456, στη Βρετανία 473, στη Γαλλία 654 και στις ΗΠΑ 829 δολάρια.

    Τα παραπάνω υποστηρίζονται στην ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, που αποτελεί απάντηση στα δημοσιεύματα ότι το Στράτευμα παίρνει τη μερίδα του λέοντος από τον προϋπολογισμό. Κατά την ανακοίνωση, οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις την τελευταία τριετία ακολουθούν πολιτική περιστολής των δαπανών, το ποσοστό τους από τον προϋπολογισμό μειώθηκε από 18% τα τελευταία 16 χρόνια σε 10,6% και:

    Οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις δεν είναι, όπως αναφέρεται από ορισμένες εφημερίδες και ΜΜΕ, ο τρίτος Στρατός στην παγκόσμια κατάταξη των Στρατών που προβαίνουν στις μεγαλύτερες δαπάνες, αλλά είναι έκτος στην Ευρώπη όσον αφορά στο ύψος των αμυντικών δαπανών μετά τους στρατούς της Ρωσίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, ενώ κατέχει τη 17η θέση στην παγκόσμια κατάταξη.

    [13] ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΕΤΖΕΒΙΤ ΓΙΑ ΗΠΑ ΚΑΙ Ε.Ε.

    Αγκυρα, 19 Μαρτίου 2001 (20:13 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ εκφράζει τη δυσφορία του γιατί μέχρι στιγμής η Ουάσιγκτον δεν άναψε πράσινο φως για υποστηρίξει την Αγκυρα ώστε να εξέλθει από την οικονομική κρίση και παρατηρεί ότι οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. ρίχνουν το μπαλάκι η μια στην άλλη.

    Κατά τα δημοσιεύματα του τύπου, ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει εναποθέσει τις ελπίδες του για ανάκαμψη στο εξωτερικό εμπόριο και τουρισμό.

    [14] Ο ΤΖΕΜ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

    Αγκυρα, 19 Μαρτίου 2001 (20:12 UTC+2)

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον, όπου την μεταπροσεχή Πέμπτη (30/3) θα γίνει δεκτός από τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Ντικ Τσένι, ενώ κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ:

    Θα συζητήσουν το Κυπριακό, τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις, την παροχή αμερικανής οικονομικής υποστήριξης στην Τουρκία, το Μεσανατολικό, τις εξελίξεις στο Ιράκ και το ζήτημα της ESDI.

    Η εφημερίδα ΤΖΟΥΜΧΟΥΡΙΕΤ δημοσιεύει ότι ο κ. Τζεμ πρόκειται να συναντηθεί με τη κυρία Ράις, σύμβουλο της Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου Μπους, ενώ είναι πιθανό να συναντηθεί και με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Ράμσφελντ.

    [15] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΤΟΥ ΡΚΚ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αγκυρα, 19 Μαρτίου 2001 (20:08 UTC+2)

    Με τον τίτλο "δεν υπάρχουν στρατόπεδα του ΡΚΚ στην Ελλάδα", η εφημερίδα ΜΙΛΛΙΕΤ καταχωρίζει τη δήλωση του Συμβούλου Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα, ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν στρατόπεδα όπου εκπαιδεύονται τρομοκράτες και τονίζει ότι ο κ. Αρζόγλου κατέστησε σαφές ότι "ούτε η ΕΥΠ εκπαιδεύει μέλη του ΡΚΚ, ούτε βρίσκονται στην Ελλάδα στρατόπεδα όπου εκπαιδεύονται τρομοκράτες. Το στρατόπεδο προσφύγων του Λαυρίου στεγάζει πρόσφυγες από διάφορες χώρες".

    [16] ΕΙΚΟΝΑ ΦΙΛΙΑΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

    Αγκυρα, 19 Μαρτίου 2001 (20:02 UTC+2)

    Η αναγόρευση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου ως επίτιμου δημότη του δήμου Σώστη του νομού Ροδόπης ο δήμαρχός του είναι μουσουλμάνος και η παρουσία του Τούρκου υπουργού Επικρατείας Γιουκσέλ Γιάλοβα σε θρησκευτική τελετή που έγινε σε εκκλησία στις Σάπες, όπου ο κ. Παπανδρέου έγινε νονός, προβάλλονται στα δημοσιεύματα των τουρκικών εφημερίδων, που χρησιμοποιούν τίτλους όπως "Εικόνα φιλίας στη Δυτική Θράκη" (ΡΑΝΤΙΚΑΛ), κ.λπ.

    Οι εφημερίδες που παραθέτουν ανταποκρίσεις από την Κομοτηνή τονίζουν ότι ο κ. Παπανδρέου ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του δήμου Σώστη.

    Ο ανταποκριτής της ΡΑΝΤΙΚΑΛ Γ. Κιρμπάκης σημειώνει ότι στη Θράκη που παλαιότερα αποτελούσε πηγή προβλημάτων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία χθες έπνευσαν άνεμοι φιλίας και παρατηρεί ότι:

    "Ελληνικοί και τουρκικοί δήμοι υπογράφοντας πρωτόκολλο συνεργασίας προσέδωσαν στην προσέγγιση τοπική διάσταση"

    Στο δημοσίευμα καταχωρίζονται οι δηλώσεις του κ. Παπανδρέου και η διαβεβαίωσή του ότι "θα υλοποιήσει τις υποσχέσεις του" και προστίθεται ότι "ο κ. Παπανδρέου ξεπέρασε με λεπτούς χειρισμούς το ζήτημα που υπάρχει ανάμεσα στην Αθήνα και την Αγκυρα για το αν η μειονότητα στη Δυτική Θράκη είναι τουρκική ή μουσουλμανική. Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τη μειονότητα μουσουλμανική και αναφέρθηκε στους Τούρκους επίσης ως μουσουλμάνους και στους Ελληνες ως χριστιανούς".

    Η ΜΙΛΛΙΕΤ, που δημοσιεύει ανυπόγραφη ανταπόκριση από την Κομοτηνή, αναφέρεται στην παρουσία του κ. Γιάλοβα στην τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου συνεργασίας ανάμεσα στους δήμους της περιοχής και σημειώνει ότι ο Τούρκος υπουργός είπε πως αποτελεί χρέος των πολιτικών να δημιουργήσουν γέφυρες ανάμεσα στους δυο λαούς και ότι διαπιστώνεται πως η διάσταση της λαϊκής διπλωματίας της προσέγγισης αναπτύσσεται με ταχύτητα, εκφράζοντας την ευχή αυτή η συνεργασία να διευρυνθεί.

    [17] ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαρτίου 2001 (19:57 UTC+2)

    Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης, επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για ειρηνική επίλυση της κρίσης, επισημαίνοντας ότι η στρατιωτική εμπλοκή θα ήταν καταστροφική, σχολιάζοντας σήμερα τις τελευταίες εξελίξεις στην ΠΓΔΜ.

    "Δεν θεωρώ λύση του προβλήματος μία στρατιωτική εμπλοκή, υποστηρίζουμε τις ειρηνικές πολιτικές λύσεις και εκτιμώ ότι με την ενεργοποίηση όλων των παραγόντων της διεθνούς κοινότητας δεν θα συνεχιστεί αυτή η καταστροφική σήμερα εξέλιξη στην FYROM" είπε χαρακτηριστικά.

    [18] ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ ΕΚΤΟΣ Ο ΝΙΚΟΣ ΦΡΟΥΣΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαρτίου 2001 (19:57 UTC+2)

    Ατυχιών συνέχεια στον ΠΑΟΚ. Ο Νίκος Φρούσος θα μείνει εκτός γηπέδων για πέντε περίπου μήνες, με αποτέλεσμα να χάνει τη φετινή χρονιά. Ο άσος του ΠΑΟΚ που τραυματίστηκε στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό πάσχει από κάκωση του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου.

    "Ήταν μια άτυχη στιγμή. Αυτό μπορούσε να συμβεί σε οποιοδήποτε ποδοσφαιριστή", αναφέρει ο Νίκος Φρούσος. Το μόνο ενθαρρυντικό για το Νίκο είναι ότι θα μπορέσει να αρχίσει τρέξιμο περίπου σε 2,5 μήνες. Μέχρι αύριο ο άσος του Δικεφάλου θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

    Προβληματίζει, τέλος, αρκετά τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ το χειροκρότημα των οπαδών του Ολυμπιακού στο πρόσωπο του Ντούσαν Μπάγιεβιτς. Αυτό έδωσε τροφή σε κύκλους της Αθήνας να προετοιμάζουν την επιστροφή του και πάλι στην ομάδα του Πειραιά.

    [19] ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΘ

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαρτίου 2001 (19:56 UTC+2)

    Το ελληνικό τμήμα του Οργανισμού Γιατροί χωρίς Σύνορα που φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια δράσης θα τιμηθεί σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνουν την Τετάρτη η Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής του Α.Π.Θ. και η Οργανωτική Επιτροπή της Φοιτητικής Εβδομάδας στα πλαίσια των δραστηριοτήτων τους για την ενίσχυση του πνεύματος του εθελοντισμού.

    Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 7.30 μ.μ. στην Αίθουσα Τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής.

    Επίσης θα μιλήσουν ο Πρύτανης του ΑΠΘ καθηγητής Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής του ΑΠΘ Αναστάσιος Ευκλείδης, ο καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας Ιωάννης Πέτρου και οι φοιτητές Ηλίας Παπαδόπουλος και Θεόδωρος Νικολαϊδης.

    [20] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΜΕΤΑΒΑΙΝΕΙ Ο ΣΟΛΑΝΑ

    Βρυξέλλες, 19 Μαρτίου 2001 (19:55 UTC+2)

    Στα Σκόπια μεταβαίνει ο επικεφαλής της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα, Χαβιέρ Σολάνα, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Σεργκάν Κερίμ, αναχωρώντας από τις Βρυξέλλες.

    Ο επίσκεψη του κ.Σολάνα γίνεται μετά από απόφαση του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. προκειμένου να "επιτύχει εκεχειρία" και να συνομιλήσει με τους νόμιμους ηγέτες των κομμάτων της ΠΓΔΜ.

    Ο αξιωματούχος της Ε.Ε. δεν μεταφέρει συγκεκριμένο σχέδιο, εκτός από τις διπλωματικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στην Ε.Ε. και που έχουν ως στόχο την ενίσχυση της κυβέρνησης των Σκοπίων για μία πολυεθνική και πολιτισμική κοινωνία.

    [21] ΟΜΑΛΑ ΔΙΕΞΗΧΘΗ Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαρτίου 2001 (19:54 UTC+2)

    Κανένα πρόβλημα δεν υπήρξε στην απογραφή του πληθυσμού του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, όπως διαβεβαίωσε η ανώτερη επόπτης της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας στη Θεσσαλονίκη, Βασιλική Στεφάνου, υποστηρίζοντας ότι αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου κίνηση στα αστυνομικά τμήματα, όπου θα απογράφονται από ειδικούς υπαλλήλους μέχρι και αύριο το απόγευμα, όσοι δεν μπόρεσαν την Κυριακή.

    Στο νομό Θεσσαλονίκης εργάστηκαν χθες 18.000 απογραφείς και όπως φαίνεται δεν διαπιστώθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα, σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Ελλάδας.

    Όπως δήλωσε στο ΜΠΕ η κ.Στεφάνου, η διαδικασία που θα γίνει από εδώ και πέρα αφορά καθαρά τους υπαλλήλους της Στατιστικής Υπηρεσίας. Αρχικά, οι απογραφείς θα συγκεντρώσουν τις καταστάσεις των οικοδομικών τους συγκροτημάτων, θα ελέγξουν τα στοιχεία και όπου υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα θα επικοινωνούν και πάλι με τους απογραφέντες. Στη συνέχεια θα μεταφέρουν τα στοιχεία τους σε μία συγκεντρωτική κατάσταση Κ1, την οποία θα υποβάλουν στον τομεάρχη. Αυτός με τη σειρά του θα συγκεντρώσει τα στοιχεία σε μία ευρύτερη κατάσταση Κ2, τα οποία θα παραδώσει στον υπάλληλο της στατιστικής υπηρεσίας, και τέλος ο γραμματέας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, Νίκος Καραβίτης, θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα, ομαδοποιημένα και όχι μεμονωμένα, ώστε να τηρείται το απόρρητο.

    Η επεξεργασία των στοιχείων θα γίνει μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπου και θα διατηρηθούν ως αρχείο.

    Για το θέμα των μεταναστών στη Θεσσαλονίκη, η κ.Στεφάνου επεσήμανε ότι τα αποτελέσματα της απογραφής είναι αυτά που θα δείξουν τους αριθμούς ή τη συμμετοχή τους στην απογραφή, καθώς είναι ακόμη πρόωρη οποιαδήποτε εκτίμηση. Σχετικά με ορισμένα παράπονα για τη χρήση μολυβιού στα δελτία της απογραφής, ανέφερε ότι αυτό εξυπηρετούσε καλύτερα τους απογραφείς, ωστόσο, δεν ήταν λάθος και η συμπλήρωσή τους με στυλό. Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη απογραφή καταγράφηκαν 10.599.900 κάτοικοι στη χώρα, ενώ στη Θεσσαλονίκη 946.864.

    [22] Η ΕΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΛΒΑΝΩΝ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΩΝ

    Βρυξέλες, 19 Μαρτίου 2001 (19:53 UTC+2)

    Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξέφρασαν την υποστήριξη τους προς την κυβέρνηση των Σκοπίων και καταδίκασαν τις επιθέσεις Αλβανών εξτρεμιστών κατά σκοπιανών στα σύνορα ΠΓΔΜ - Κοσσυφοπεδίου.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν ότι υποστηρίζουν το απαραβίαστο των συνόρων στην περιοχή και την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της ΠΓΔΜ ως ενιαίου και πολυεθνικού κράτους.

    Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαιρέτισαν την επίσκεψη του επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας, Χαβιέρ Σολάνα, στα Σκόπια σήμερα και κάλεσαν την Σκοπιανή κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών τάχθηκαν υπέρ των ενεργειών της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο και τους ενθάρυναν να συνεχίσουν το έργο τους για την διατήρηση της σταθερότητας στη περιοχή.

    [23] ΜΙΚΤΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Αθήνα, 19 Μαρτίου 2001 (19:51 UTC+2)

    Η νευρικότητα που επικράτησε στις συνεδριάσεις των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων αποτυπώθηκε και στο κλείσιμό τους. Οι αγορές της «γηραιάς ηπείρου» παρά τα μικρά κέρδη που κατέγραψαν στην έναρξη των συνεδριάσεων τους τελικά δεν κατάφεραν να βγουν ενισχυμένες.

    Με πτώση της τάξης του 1,45% τερμάτισε ο δείκτης BEL των Βρυξελλών, κατά 1,67% υποχώρησε η Κοπεγχάγη, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη έκλεισε με μικρές απώλειες 0,63%, ενώ και η Κωνσταντινούπολη που νωρίτερα κατέγραφε σημαντικά κέρδη, υποχώρησε κατά 2,75%.

    Η αγορά της Λισαβόνας εμφανίστηκε αποδυναμωμένη κατά 0,97%, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE τερμάτισε με οριακές απώλειες της τάξης του 0,02%, κατά 0,48% υποχώρησε η Μαδρίτη, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC κατέγραψε απώλειες άνω της μίας ποσοστιαίας μονάδας και συγκεκριμένα 1,18%.

    Κατά 1,08% υποχώρησε η Στοκχόλμη, η Ζυρίχη έκλεισε με απώλειες 1,10%, ενώ η Βιέννη τερμάτισε με μικρές απώλειες κατά 0,63%.

    Εξαίρεση τα χρηματιστήρια του Ελσίνκι και της Μόσχας, τα οποία έκλεισαν με άνοδο της τάξης του 2,26% και 1,24%, αντίστοιχα, αλλά και η Βουδαπέστη, το Μιλάνο και η Πράγα που ενισχύθηκαν κατά 0,73%, 0,14% και 0,87%, αντίστοιχα.

    [24] ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΘΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΥΡΑΣΤΑ

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαρτίου 2001 (19:50 UTC+2)

    "Δεν κάνω δηλώσεις. Δεν θέλω να σχολιάσω τίποτε", τόνισε λίγο πριν την προπόνηση της Δευτέρας ο προπονητής του Ηρακλή, Γιάννης Κυράστας σχετικά με το θέμα παραμονής ή όχι στην ομάδα. Το σίγουρο πάντως είναι ότι μέχρι και την Τετάρτη το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει και ο Αθηναίος τεχνικός θα έχει παραιτηθεί ή θα απολυθεί ή ακόμη θα διακοπεί το συμβόλαιο συνεργασίας του κοινή συναίνεση.

    Την ίδια μέρα μάλιστα αναμένεται να δώσει και συνέντευξη Τύπου όπου θα εξηγεί όλους τους λόγους του διαζυγίου με τον Ηρακλή. Πρόκειται να ανοίξει και τα χαρτιά του όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας του Ηρακλή, καθώς και για τις παρεμβάσεις στην δουλειά του ανθρώπων της ομάδας.

    Ωστόσο πληθαίνουν οι φήμες που θέλουν τον Γιάννη Κυράστα να έχει συζητήσεις και πάλι με τους διοικούντες της παλιάς του ομάδας, τον ΠΑΟ. Η διοίκηση των "πρασίνων", δεν επιβεβαιώνει, αλλά ούτε και διαψεύδει κάτι τέτοιο...


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 19 March 2001 - 19:13:49 UTC