Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-02-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΕΠΟΝΗ
  • [02] ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ
  • [03] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΔΕΚΑ ΔΙΣ. ΜΑΡΚΑ ΘΑ ΜΟΙΡΑΣΘΟΥΝ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΖΙ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ
  • [04] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΙΩΝΙΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0 - 1
  • [05] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΔΥΟ ΤΡΟΧΑΙΑ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΑ
  • [06] ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΩΝ ΤΟΥ ΙΖΜΙΤ
  • [07] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΤΗΝ Α1
  • [08] ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ
  • [09] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΠΑΟΚ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 64 - 73
  • [10] ΠΡΟΣ "ΞΕΠΑΓΩΜΑ" ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΡΩΣΙΑΣ - ΛΕΤΟΝΙΑΣ
  • [11] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ 88 - 74
  • [12] ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΔΗΜΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ
  • [13] ΚΑΡΑΤΕ: ΕΞΙ ΜΕΤΑΛΛΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
  • [14] ΤΑΦΟ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΕΦΕΡΕ ΣΤΟ ΦΩΣ Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΚΑΠΑΝΗ
  • [15] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ - ΑΕΚ 80 - 86
  • [16] ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΚΟΥΤΣΜΑ
  • [17] EKΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
  • [18] ΔΗΚΚΙ: ΘΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΚΚΕ ΚΑΙ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ
  • [19] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΞΑΝΘΗ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 0 - 0
  • [20] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1 - 0
  • [21] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΟΦΗ - ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ 2 - 2
  • [22] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 3 - 1
  • [23] ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ

  • [01] ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΕΠΟΝΗ

    Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2001 (13:10 UTC+2)

    Νέο νόμο που θα ρυθμίζει τις διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού στο Δημόσιο και θα αντικαταστήσει το Ν. 2190/94, γνωστό και ως "νόμο Πεπονή", ετοιμάζει η υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Βάσω Παπανδρέου.

    Ηδη, η κ. Παπανδρέου έχει αναθέσει - σύμφωνα με το "Βήμα της Κυριακής" - την επεξεργασία των νέων ρυθμίσεων σε ειδική ομάδα υπηρεσιακών παραγόντων που συγκρότησε για αυτόν τον σκοπό στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης, από τα μέλη της οποίας ζήτησε να της παραδώσουν το σχετικό νομοσχέδιο ως τις αρχές Ιουνίου, έτσι ώστε να υπάρξει επαρκής χρόνος για την ψήφισή του από τη Βουλή, προκειμένου να ισχύσει από τις αρχές του επόμενου έτους.

    Ο "νόμος Πεπονή" δηλαδή, που ορίζει ότι οι προσλήψεις γίνονται μόνο μέσω του ΑΣΕΠ, θα ισχύσει για τελευταία φορά φέτος και θα εφαρμοστεί ώστε να προσληφθούν οι 34.000 υπάλληλοι.

    [02] ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Φεβρουαρίου 2001 (12:54 UTC+2)

    Παράθυρο ελπίδας για το ένα εκατομμύριο ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας σε όλο τον κόσμο, ανοίγει πρόσφατα μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε δύο ειδικές επιστημονικές εκδηλώσεις που έγιναν χθες και σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

    Πρόκειται για την κλινική μελέτη Champs, τα πορίσματα της οποίας είναι πολύ σημαντικά για τον έλεγχο της νόσου, όπως τόνισε ο διεθνούς κύρους καθηγητής νευρολογίας στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Lawewnce Jacobs. Η μελέτη απέδειξε συγκεκριμένα ότι η χορήγηση στους ασθενείς της ουσίας ιντερφερόνη βήτα - 1α μια φορά την εβδομάδα μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο εξέλιξης της νόσου κατά 44% σε σύγκριση με τους ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο.

    Στη μελέτη, που έγινε σε 50 ιατρικά κέντρα των ΗΠΑ και του Καναδά, πήραν μέρος 383 ασθενείς ηλικίας 18-50 χρόνων, μετά την εμφάνιση σε αυτούς ενός μεμονωμένου απομυελινωτικού επεισοδίου. Επιπλέον είχαν επιβεβαιωμένη δραστηριότητα της νόσου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μαγνητικής τομογραφίας.

    Η σκλήρυνση κατά πλάκας ή πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια χρόνια και εκφυλιστική νόσος, που οφείλεται κατά κύριο λόγο σε βλάβη της μυελίνης ουσίας του κεντρικού νευρικού συστήματος, η οποία βλάβη αποκαλείται απομυελίνωση. Προσβάλλει κυρίως νέους ενήλικες, στην πλειοψηφία τους γυναίκες (με αναλογία 3 προς 2) και αποτελεί την τρίτη κατά σειρά συχνότητας αιτία σοβαρής αναπηρίας στις ηλικίες μεταξύ 20- 40 ετών. Η ασθένεια έχει καταστροφική επίδραση στην οικογενειακή, κοινωνική και επαγγελματική ζωή, ειδικά επειδή παρουσιάζεται συχνότερα στην ηλικία, κατά την οποία τα άτομα είναι στην πιο δημιουργική φάση της ζωής τους και πιθανόν να δημιουργούν οικογένεια.

    Σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο πάσχουν από τη νόσο ένα εκατομμύριο περίπου άτομα και 6.000 περίπου στην Ελλάδα. Στην Ευρώπη η επίπτωση της ασθένειας αυξάνει όσο μεγαλύτερη είναι η γεωγραφική απόσταση από τον Ισημερινό και φαίνεται ότι αυτό είναι ένα σαφές βιολογικό φαινόμενο της νόσου.

    Η σκλήρυνση κατά πλάκας έχει απρόβλεπτη κλινική πορεία και ποικίλες κλινικές μορφές. Μερικοί ασθενείς επηρεάζονται ελάχιστα από τη νόσο, ενώ άλλοι υφίστανται γρήγορη επιδείνωση μέχρις ολική ανικανότητα. Η εξέλιξή της χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις, ενώ οι νευρολογικές λειτουργίες, που επηρεάζονται από τη νόσο, καθορίζονται από την ανατομική θέση της βλάβης. Η νόσος δεν είναι άμεσα κληρονομική, αν και κάποιοι ασθενείς έχουν δείξει να έχουν μια γενετική προδιάθεση σε αυτή.

    Αν και η κλινική διάγνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας εξαρτάται πολύ από το ιατρικό ιστορικό και τη νευρολογική εξέταση, πολλά έχουν κατανοηθεί τα τελευταία χρόνια σχετικά με τους κυτταρικούς μηχανισμούς, που εμπλέκονται στην παθογένεια της νόσου. Η εξέλιξη των τυπικών βλαβών της ασθένειας είναι τώρα καλύτερα κατανοητή χάρη στην έγκαιρη αξιοποίηση απεικονιστικών τεχνικών, όπως η μαγνητική τομογραφία. Πρόσφατες κλινικές μελέτες έχουν υπογραμμίσει τη σημαντική προσφορά της μαγνητικής τομογραφίας στη μέτρηση της επίδρασης της ασθένειας στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο μυελό.

    Ο Αμερικανός καθηγητής πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει σήμερα θεραπευτική δυνατότητα για ριζική θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Η παραδοσιακή αντιμετώπισή της με θεραπευτική αγωγή ανακούφισης των συμπτωμάτων έχει επιδείξει μέτρια κλινικά οφέλη με κόστος συχνά τις πολύ σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

    Τα τελευταία όμως χρόνια, τόνισε, δραστικές ουσίες, όπως η ιντερφερόνη βήτα, έχουν αρχίσει να επιφέρουν επανάσταση στη θεραπεία αυτής της ύπουλης ασθένειας. Η ενδομυική χορήγηση ιντερφερόνης βήτα -1α μια φορά την εβδομάδα έχει δείξει ότι και καθυστερεί τη συσσώρευση της αναπηρίας και μειώνει τη συχνότητα των κλινικών εξάρσεων σε ασθενείς με υποτροπιάζουσα μορφή σκλήρυνσης κατά πλάκας, κατέληξε ο κ. Jacobs.

    [03] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΔΕΚΑ ΔΙΣ. ΜΑΡΚΑ ΘΑ ΜΟΙΡΑΣΘΟΥΝ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΖΙ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ-ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΚΑΟΥΧΟΙ

    Βόννη, 11 Φεβρουαρίου 2001 (18:55 UTC+2)

    του Γιάννη Ευτυχιδη

    Εντονες διαμαρτυρίες δέχεται η Γερμανία το τελευταίο διάστημα, επειδή καθυστερεί σημαντικά η καταβολή αποζημιώσεων σε θύματα των ναζί, μεταξύ άλλων και σε Ελληνες.

    Πολλοί δικαιούχοι -ιδιαίτερα άτομα που είναι σήμερα στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης- ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχιας και άλλοι πεθαίνουν λόγω ηλικίας, τόνισαν εκπρόσωποι των θυμάων, παράπονα που ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ χαρακτήρισε "δικαιολογημένα", για να προσθέσει ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση του θα επισπεύσουν τις διαδικασίες για την αποπληρωμή των αποζημιώσεων, που συνολικά φτάνουν τα 10 δισεκατομμύρια μάρκα.

    Ο διακανονισμός αυτός (αντίστοιχος έγινε και με την Αυστρία) ήταν αποτέλεσμα μηνύσεων και αγωγών από θύματα των Χιτλερικών, που στη διάρκεια της κράτησης τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης (Νταχάου, Αουσβιτς κ.α.) υποχρεώθηκαν σε καταναγκαστική εργασία σε βιομηχανίες, που εκείνη την περίοδο κατασκεύαζαν πυρομαχικά και όπλα για λογαριασμό της πολεμικής μηχανής του Γ' Ράιχ.

    Οι αγωγές κατατέθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και μία επιτροπή, στην οποία εκπροσωπούνται όλες οι πλευρές, κατέληξε σε συμφωνία με το γερμανικό δημόσιο και τις επιχειρήσεις, που ανέλαβαν την υποχρέωση να συστήσουν ταμείο αρωγής, όπου δημόσιο και εταιρίες θα κατέβαλαν από πέντε δισ. μάρκα. Δεδομένου, όμως, ότι εκκρεμούν σε διάφορες χώρες και άλλες αγωγές, που δεν συμπεριλαμβάνονται στον διακανονισμό, οι επιχειρήσεις περιμένουν να ξεκαθαρίσει αυτή η εκκρεμότητα, και εφόσον οι αγωγές απορριφθούν, τότε και μόνον τότε θα καταβάλουν το μερίδιο τους στο ταμείο. Οι εταιρίες, δηλαδή, φοβούνται πως αν δώσουν τα 5 δισ. μάρκα, μπορεί αργότερα να κληθούν να πληρώσουν και άλλες αποζημιώσεις.

    Καθώς οι δικαιούχοι υπερβαίνουν τις 900.000 και είναι διάσπαρτοι σε όλο τον πλανήτη ( στην πλειοψηφία τους πρόκειται για Εβραίους) είναι και πρακτικά δύσκολο να καταλήξουν σε μία φόρμουλα, που θα αποκλείει άλλες διεκδικήσεις. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι και ο ίδιος ο καγκελάριος Σρέντερ επιφυλακτικός. Αν απορριφθούν οι εκκρεμείς αγωγές και μηνύσεις, τότε το γερμανικό δημόσιο θα καταβάλει το δικό του μερίδιο, έστω και αν οι βιομηχανίες δεν έχουν συγκεντρώσει ολόκληρο το οφειλόμενο (από αυτές) ποσό.

    Σημειώνεται ότι ανάμεσα στους δικαιούχους υπάρχουν και Ελληνες, κυρίως Εβραίοι, που στη διάρκεια του πολέμου ζούσαν στη Θεσσαλονίκη και μεταφέρθηκαν από τους Ναζί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία, την Αυστρία και την Πολωνία. Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης ήταν συνολικά 50.000, αλλά οι περισσότεροι πέθαναν στα κολαστήρια του Νταχάου, του Μάουτχάουζεν και του Αουσβιτς και από αυτούς που υποχρεώθηκαν σε καταναγκαστική εργασία, σήμερα ζουν ελάχιστοι.

    Η Γερμανία, στο μεταξύ, επιμένει στην άρνηση της να καταβάλει πολεμικές αποζημιώσεις σε Ελληνες, είτε έχασαν τη ζωή τους είτε είδαν την περιουσία τους να καταστρέφεται (π.χ. στα Καλάβρυτα και στο Δίστομο) στη διάρκεια της κατοχής. Ολες οι γερμανικές κυβερνήσεις υποστηρίζουν ότι -σε ότι αφορά την Ελλάδα-υπήρξε ένας συνολικός διακανονισμός το 1960, οπότε καταβλήθηκαν στο ελληνικό κράτος 125 εκατ. μάρκα και η υπόθεση έκλεισε εκεί.

    [04] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΙΩΝΙΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0 - 1

    Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2001 (21:14 UTC+2)

    Εννέα βαθμούς έχει αποσπαστεί ο Ολυμπιακός από το δεύτερο της βαθμολογίας Παναθηναϊκό και από ότι φαίνεται έχει κάνει το μεγάλο βήμα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Οι ερυθρόλευκοι επικράτησαν στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής επί του Ιωνικού στη Νεάπολη με σκορ 1 - 0.

    Η ομάδα του Τάκη Λεμονή κέρδισε χάρη στο γκολ που πέτυχε στο 62' λεπτό ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς. Στο πρώτο ημίχρονο, ο Ολυμπιακός έδειξε μουδιασμένος και ο Ιωνικός είχε την ευκαιρία να δημιουργήσει αρκετές ευκαιρίες, τις οποίες όμως δεν τις εκμεταλλεύτηκε σωστά.

    Στην επανάληψη, οι ερυθρόλευκοι ανέβασαν την απόδοση τους κατακόρυφα και στο 62' προηγήθηκαν 1 - 0. Μάλιστα οι φιλοξενούμενοι είχαν την ευκαιρία να διπλασιάσουν τα τέρματα τους στο 67' όμως το σουτ του Ανδρέα Νινιάδη βρήκε το δοκάρι.

    [05] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΔΥΟ ΤΡΟΧΑΙΑ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΑ

    Θεσσαλονίκη, 11 Φεβρουαρίου 2001 (21:10 UTC+2)

    Θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε τα ξημερώματα στο 17ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης Σερρών. ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο συγκρούστηκε με άλλο ένα ΙΧ με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα ο οδηγός του δεύτερου αυτοκινήτου Χρήστος Ταξιόπουλος, 39 ετών. Από τη σύγκρουση τραυματίστηκε σοβαρά ο οδηγός του πρώτου οχήματος Γεώργιος Αστερίου 35 ετών. Ελαφρά τραυματίστηκε η συνοδηγός του Ταξιόπουλου, Ευαγγελία Μπέλιου 32 ετών.

    Εξάλλου, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε σύγκρουση δύο ΙΧ αυτοκινήτων στην εθνική οδό Αλεξανδρούπολης Κομοτηνής. Νεκροί είναι ο οδηγός Γιώργος Πανίδης, η σύζυγός του Μαρία και η συνεπιβάτης Ελένη Κεχαγιά.

    [06] ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΩΝ ΤΟΥ ΙΖΜΙΤ

    Ιζμίτ, 11 Φεβρουαρίου 2001 (21:00 UTC+2)

    Παράσταση για τα παιδιά των σεισμοπαθών της πόλης Ιζμίτ (Νικομήδεια) της Τουρκίας έδωσε το ελληνικό θέατρο σκιών Ιάσων, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Οι συντελεστές του θεάτρου σκιών έδωσαν χθες μια παράσταση για τα παιδιά των επιζώντων από τον καταστροφικό σεισμό του 1999, που άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς στην περιοχή, και στη συνέχεια εξήγησαν τις ομοιότητες μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού θεάτρου σκιών, όπου κυρίαρχη μορφή είναι ο καραγκιόζης.

    Η παράσταση δόθηκε στο Κοινωνικό Κέντρο της περιοχής Σιριντέπε της πόλης, το οποίο ιδρύθηκε προκειμένου να συμβάλει όσο το δυνατόν περισσότερο στην επαναφορά των φυσιολογικών ρυθμών ζωής στη σεισμόπληκτη περιοχή.

    Σ.Π.

    [07] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΤΗΝ Α1

    Θεσσαλονίκη, 11 Φεβρουαρίου 2001 (20:41 UTC+2)

    Το Περιστέρι κατάφερε να διατηρηθεί στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, μετά το τέλος της 14ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών, καθώς πέρασε νικηφόρα από τη Θεσσαλονίκη κερδίζοντας τον ΠΑΟΚ. Η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη ισοβαθμεί στην πρώτη θέση του πίνακα με τον Ολυμπιακό που επικράτησε δύσκολα επί της Δάφνης.

    Με νίκες συνέχισαν την πορεία τους ΑΕΚ και Παναθηναϊκός που ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής. Αναλυτικά η βαθμολογία μετά το τέλος της 14ης αγωνιστικής έχει ως εξής:

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (14η αγωνιστική)

    1.Περιστέρι 27

    2.Ολυμπιακός 27

    3.ΑΕΚ 25

    4.Παναθηναϊκός 25

    5.Πανιώνιος 24

    6.Ηρακλής 22

    7.Μαρούσι 21

    8.ΠΑΟΚ 21

    9.Νήαρ Ηστ 18

    10.Δάφνη 18

    11.Αρης 18

    12.Μίλων 17

    13.Ηράκλειο 17

    14.Μακεδονικός 14

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (15η)

    Αρης - Παναθηναϊκός

    Ηράκλειο - ΠΑΟΚ

    Περιστέρι - Δάφνη

    Ολυμπιακός - Μαρούσι

    Μίλωνας - Μακεδονικός

    ΑΕΚ - Νήαρ Ηστ

    Ηρακλής - Πανιώνιος

    [08] ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

    Μαδρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2001 (20:36 UTC+2)

    Χιλιάδες Ισπανοί κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους της Μαδρίτης προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τον νέο νόμο για τη μετανάστευση, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο μήνα και ενδέχεται να οδηγήσει στην απέλαση δεκάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών.

    Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το νέο νομοθετικό πλαίσιο, όσοι δεν έχουν άδεια παραμονής θα χάσουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση, τη νοσηλεία και τη νομική βοήθεια.

    Ανταποκριτές των διεθνών μέσων ενημέρωσης μεταδίδουν από την ισπανική πρωτεύουσα ότι από τότε που τέθηκε σε ισχύ ο αμφιλεγόμενος αυτός νόμος, παρατηρείται μια άνευ προηγουμένου κινητοποίηση των ισπανών πολιτών υπέρ των μεταναστών.

    Σ.Π.

    [09] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΠΑΟΚ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 64 - 73

    Θεσσαλονίκη, 11 Φεβρουαρίου 2001 (20:32 UTC+2)

    Το Περιστέρι πέρασε αλώβητο από τη Θεσσαλονίκη, κέρδισε τον ΠΑΟΚ με σκορ 73 - 64 και διατηρήθηκε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη, έχοντας κορυφαίο τον Μπάιρον Ντίκινς, πήρε μια σπουδαία νίκη στο πλαίσιο της 14ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών.

    Από τον ΠΑΟΚ απουσίαζαν λόγω τραυματισμού οι Γιαννούλης και Νταινένκο και ο Κώστας Φλεβαράκης δεν είχε πολλές λύσεις στα χέρια του. Ετσι, το Περιστέρι κατάφερε να εκμεταλλευτεί τις αδυναμίες του αντιπάλου και πήρε το πολυπόθητο ροζ φύλλο.

    Το παιχνίδι ήταν αρκετά δυνατό, ιδίως στο β' ημίχρονο όπου οι δύο ομάδες ήταν συνεχώς κοντά στο σκορ. Τρία λεπτά πριν τη λήξη του τρίτου δεκαλέπτου ΠΑΟΚ και Περιστέρι ήταν ισόπαλοι 46 - 46, ενώ στη συνέχεια οι φιλοξενούμενοι με ένα σερί έφτασε τη διαφορά στους εννέα πόντους 65 - 57. Οι παίκτες του Δικεφάλου έκαναν ότι μπορούσαν για να μειώσουν τη διαφορά όμως οι Ντίκινς και Φορντ ήταν εύστοχοι στο τέλος στις βολές και έγειραν την πλάστιγγα της νίκης.

    [10] ΠΡΟΣ "ΞΕΠΑΓΩΜΑ" ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΡΩΣΙΑΣ - ΛΕΤΟΝΙΑΣ

    Ρίγα, 11 Φεβρουαρίου 2001 (20:32 UTC+2)

    Καμιά αναφορά στο ζήτημα του ΝΑΤΟ δεν έκαναν κατά τη διάρκεια της χθεσινής τους συνάντησης η πρόεδρος της Λετονίας, Βάιρα Βίκε-Φρέιμπεργκα, και ο ρώσος ομόλογός της, Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Η χθεσινή συνάντηση της κ. Φρέιμπεργκα με τον ρώσο πρόεδρο ήταν η πρώτη σε αυτό το επίπεδο μεταξύ των δυο χωρών από το 1991, όταν με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, η Λετονία ανεξαρτητοποιήθηκε. Μόσχα και Ρίγα ήρθαν σε ρήξη λόγω της απόφασης της δεύτερης να προσπαθήσει να ενταχθεί στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

    Σύμφωνα με τις δηλώσεις της λετονής προέδρου, ο κ. Πούτιν απέφυγε να αναφερθεί κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο θέμα της ένταξης χωρών της Βαλτικής στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ενώ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην κατάσταση της μεγάλης ρωσικής μειονότητας στη Λετονία.

    Σ.Π.

    [11] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ 88 - 74

    Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2001 (20:20 UTC+2)

    Το Ηράκλειο, παρά το γεγονός ότι προσπάθησε, δεν μπόρεσε να πάρει τη νίκη στο ΟΑΚΑ από τον Παναθηναϊκό στην 14η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Οι πράσινοι που είχαν σε μεγάλη μέρα τον Φραγκίσκο Αλβέρτη κατάφεραν να πάρουν τη νίκη με σκορ 88 - 74 από τους κρητικούς.

    Οι φιλοξενούμενοι ωστόσο μπήκαν δυνατά στο παρκέ και κατάφεραν στο πρώτο δεκάλεπτο να προηγούνται του Παναθηναϊκού με 24 - 23. Οι πράσινοι όμως αντεπιτέθηκαν στη συνέχεια και στο ημίχρονο είχαν πάρει μια σεβαστή διαφορά οχτώ πόντων και οδηγήθηκαν στα αποδυτήρια με προβάδισμα 46 - 38.

    Στην επανάληψη του αγώνα, οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς έχασαν το ρυθμό τους και το Ηράκλειο κατάφερε να βρίσκεται συνεχώς κοντά στο σκορ και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής. Ομως ο Φραγκίσκος Αλβέρτης με συνεχή τρίποντα έδωσε τη νίκη στην ομάδα του και το ροζ φύλλο.

    [12] ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΔΗΜΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ

    Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2001 (20:16 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Η νέα πολιτική για τον Απόδημο Ελληνισμό ήταν στο επίκεντρο των εργασιών της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Βάδης Βυρτεμβέργης (ΒΒ), που πραγματοποιήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου στη Στουτγκάρδη.

    Όπως δήλωσε στο ΜΠΕ ο γραμματέας της επιτροπής Γιώργος Παπαδόπουλος, πρόκειται ουσιαστικά για μια συλλογική προσπάθεια ανταπόκρισης στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται και στις σύγχρονες προκλήσεις της κοινωνίας.

    "Το μέλος μας είναι κοινό και απαιτεί συλλογική ευθύνη. Για το λόγο αυτό απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση για ένα πλατύ και διαρκή διάλογο με όλα τα κόμματα, τις κοινότητες, τις πολιτιστικές οργανώσεις, αλλά και τους απλούς μη οργανωμένους πολίτες της περιοχής μας", επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος.

    Στις αποφάσεις του 7ου Νομαρχιακού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ ΒΒ επισημαίνεται ότι η αρχική στρατηγική με άξονες τον επαναπατρισμό και την επανένταξη στην Ελληνική

    κοινωνία παραμερίστηκε από τη συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ. Η δε παλιννόστηση περιορίστηκε στους συνταξιούχους της πρώτης γενιάς. "Απαιτείται οργανωμένη παρέμβαση για τη διατήρηση του Ελληνισμού της διασποράς ως πολιτισμική και γλωσσική οντότητα στις μοντέρνες πολύ πολιτισμικές κοινωνίες της Ευρώπης", τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος. "Ο Ελληνισμός της Ευρώπης δεν είναι ένα παροδικό φαινόμενο. Το ερώτημα για μας είναι αν θα επιβιώσουμε διατηρώντας τις ιστορικές μας ρίζες και την ταυτότητά μας επιδρώντας οργανωμένα στην ενταξιακή πορεία ή θα αφεθούμε αβοήθητοι στους ανταγωνισμούς της πολυπολιτιστικής Ευρώπης μέχρι την τελική μας αφομοίωση", προσθέτει.

    Οι επισημάνσεις στα θέματα που απασχολούν του Έλληνες της Γερμανίας είναι ιδιαίτερα καυστικές. Για την εληνόγλωσση εκπαίδευση τονίζεται ότι συνεχίζεται να αντιμετωπίζεται ως σχολείο έκδοσης φτηνών και τις περισσότερες φορές χωρίς αντίκρισμα απολυτηρίων. Οι δε ελληνικές πολιτιστικές οργανώσεις και το μαζικό κίνημα ζουν μια συνεχή κρίση. Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι ορισμένα ελληνικά κόμματα και οργανώσεις δεν υπάρχουν, ενώ όσα έχουν μείνει υπολειτουργούν.

    Στις ηγεσίες των κομμάτων και των μαζικών μεταναστευτικών οργανώσεων βρίσκεται η πρώτη γενιά, η οποία είναι ψυχικά ταυτισμένη με την επιστροφή. Η νέα γενιά δεν εκδηλώνει ενδιαφέρον και παραμένει μακριά από τις οργανωμένες δομές λόγω της εσωστρεφής και συνήθως χωρίς διέξοδο ασκούμενη πολιτική.

    Βασικό στοιχείο για να καθοριστεί σήμερα μια σύγχρονη πολιτική για τον Απόδημο Ελληνισμό είναι η αποδοχή της πραγματικότητας", λέει ο κ. Παπαδόπουλος.

    "Η ευρωπαϊκή και η ισχύουσα διπλή υπηκοότητα, η διεύρυνση των πολιτικών δικαιωμάτων στη χώρα , η σύνδεση με το ελληνικό και ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, καθώς και η προώθηση του ΣΑΕ ως κοινοβούλιο του παγκοσμίου Ελληνισμού μας δίνει ελπιδοφόρες δυνατότητες για την επίδραση μας στην πολιτική, που ασκείται στο όνομά μας", τονίζει.

    Παράλληλα το τρίπτυχο πολιτισμός, εκπαίδευση και ποιότητα ζωής μπαίνει ως

    κύριος στόχος των προσπαθειών. Τονίζεται επίσης ότι βασική πολιτική μαζική μονάδα ανά πόλη θα πρέπει να καταστεί η Ελληνική Κοινότητα, που δε θα βρίσκεται σε ανταγωνιστική σχέση με τους υπόλοιπους συλλόγους.

    "Επιβάλλεται να μετατρέψουμε τα καφενεία της πρώτης γενιάς σε χώρους συνάντησης του ελληνισμού σε κάθε πόλη και να προωθήσουμε πολιτικές, που θα ανταποκρίνονται στο συμφέρον του ελληνισμού ως πολιτιστική οντότητα στο εξωτερικό. Παράλληλα θα πρέπει συνεχώς να διευρύνουμε το θετικό κλίμα έναντι της γερμανικής κοινωνίας με την αποδοχή ότι οι διάφοροι πολιτισμοί συνυπάρχουν και αλληλοσυμπληρώνονται χωρίς να αναιρούνται", καταλήγει ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Βάδης Βυρτεμβέργης.

    [13] ΚΑΡΑΤΕ: ΕΞΙ ΜΕΤΑΛΛΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 11 Φεβρουαρίου 2001 (20:05 UTC+2)

    Εντυπωσιακή εμφάνιση των ελλήνων καρατέκα στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων - νεανίδων, νέων (ανδρών - γυναικών) που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου. Η χώρα μας κατάφερε να κατακτήσει συνολικά έξι μετάλλια και να καταλάβει την 4η θέση στη γενική κατάταξη, ανάμεσα σε 36 χώρες.

    Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που η Ελλάδα κατακτά τόσα πολλά μετάλλια σε μια ευρωπαϊκή διοργάνωση. Η χώρα μας γεύτηκε τη χαρά ενός αργυρό και πέντε χάλκινων μεταλλίων. Το αργυρό κατέκτησε ο Σπύρος Μαργαριτόπουλος στα +75κιλά εφήβων.

    Τα χάλκινα μετάλλια πήραν οι: Σάββας Φιλιππίδης 75κ εφήβων, Χρήστος Δαμάσκος κατά εφήβων, Κώστας Παππάς 60κ νέων, Στέφανος Τετελένης 75κ νέων και Δημήτρης Ραχούτης 80κ νέων.

    [14] ΤΑΦΟ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΕΦΕΡΕ ΣΤΟ ΦΩΣ Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΚΑΠΑΝΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

    Κάιρο, 11 Φεβρουαρίου 2001 (20:04 UTC+2)

    Ένα σπάνιο εύρημα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, στο ευρύτερο πλατό της Γκίζας, στην Αίγυπτο. Πρόκειται για έναν τάφο που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα, την εποχή του Νέου Βασιλείου.

    "Πρόκειται για μια μοναδική ανακάλυψη, καθώς είναι η πρώτη φορά που έρχεται στο φως τάφος από την εποχή της βασιλείας του Αχενατόν, στην περιοχή της Σακκάρα", δήλωσε ο διευθυντής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της περιοχής, Άντελ Χουσεϊν.

    Τον τάφο ανακάλυψε ομάδα ολλανδών και αιγυπτίων αρχαιολόγων, στις 31 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια ανασκαφών για την ανακάλυψη νέων τάφων της περιόδου του Νέου Βασιλείου.

    Οι ανασκαφές, οι οποίες έχουν ήδη φέρει στο φως δύο δωμάτια- αποθήκες, στην ανατολική πλευρά του τάφου, τρεις μικρούς ναούς στη δυτική πλευρά, τοιχογραφίες που απεικονίζουν μεταξύ άλλων το τελετουργικό της ταφής στην αρχαία Αίγυπτο, αλλά και πέντε στήλες με επιγραφές στα ιερογλυφικά.

    Σύμφωνα με τον Άντελ Χουσεϊν, δεν έχει βρεθεί ακόμη κάποια μούμια, αλλά έχουν εντοπιστεί οστά. "Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να βρούμε κάποια μούμια, όταν ξεκινήσουν οι ανασκαφές στον νεκρικό θάλαμο", τόνισε.

    Σ.Π.

    [15] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ - ΑΕΚ 80 - 86

    Θεσσαλονίκη, 11 Φεβρουαρίου 2001 (20:02 UTC+2)

    Δυσκολεύτηκε πολύ η ΑΕΚ για να κάμψει στο γήπεδο της Νεάπολης στη Θεσσαλονίκη την αντίσταση του Μακεδονικού, στην 14η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Παρ' όλα αυτά όμως η Ενωση επικράτησε με σκορ 86 - 80 και πήρε δύο πολύτιμους βαθμούς.

    Ο Μακεδονικός, που βρίσκεται στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα, ήταν ιδιαίτερα μαχητικός από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης και κατάφερε να πάρει κεφάλι στο σκορ και να απειλήσει σοβαρά τους φιλοξενούμενους. Μάλιστα στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου η ομάδα του Μακεδονικού προηγούνταν με 44 - 40.

    Ωστόσο στην επανάληψη οι παίκτες του Ντούσαν Ιβκοβιτς βρήκαν τον εαυτό τους και μπόρεσαν να ανατρέψουν το εις βάρος τους σκορ. Οι καλαθοσφαιριστές της ΑΕΚ φάνηκαν κουρασμένοι από το παιχνίδι που έδωσαν μεσοβδόμαδα για την Ευρωλίγκα της ULEB και παρ' ολίγον να πέσουν θύματα μιας μεγάλης έκπληξης.

    [16] ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΚΟΥΤΣΜΑ

    Κίεβο, 11 Φεβρουαρίου 2001 (19:49 UTC+2)

    Εντεκα άτομα που μετείχαν στις σημερινές διαδηλώσεις κατά του ουκρανού προέδρου, Λεονίντ Κούτσμα, συνέλαβαν οι αρχές της πόλης Ντνιπροπέτροφσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

    Σύμφωνα με στέλεχος του κόμματος Rukh της αντιπολίτευσης, είκοσι αστυνομικοί, ντυμένοι με πολιτικά, συνέλαβαν με τη χρήση βίαιων μεθόδων έντεκα συνολικά άτομα που διαδήλωναν ζητώντας την παραίτηση του προέδρου Κούτσμα.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον ένα άτομο νοσηλεύεται με σπασμένα δάχτυλα και διάσειση, μετά την επέμβαση των αστυνομικών.

    Σ.Π.

    [17] EKΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 11 Φεβρουαρίου 2001 (19:36 UTC+2)

    Εκδήλωση για τον ρόλο των εκπαιδευτικών στην εποχή μας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στις 8μμ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

    Διοργανωτής είναι η ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και ομιλητές ο Γ. Γρόλιος, Θ. Κρουστάλης, Γ. Τσιάκαλος και Χ. Τσολάκης

    [18] ΔΗΚΚΙ: ΘΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΚΚΕ ΚΑΙ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ

    Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2001 (19:29 UTC+2)

    Για τις συναντήσεις που είχε με το ΚΚΕ και τον Συνασπισμό ενημέρωσε τον πρόεδρο Δημήτρη Τσοβόλα και την Πολιτική Γραμματεία του ΔΗΚΚΙ ενημέρωσε τριμελής αντιπροσωπεία του κόμματος.

    Ο κ. Τσοβόλας και η πολιτική γραμματεία θεώρησαν κατ' αρχήν θετικά τα βήματα που έγιναν προς την κατεύθυνση κοινής δράσης των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων της χώρας, ενώ εκτίμησαν ότι είναι κοινή η διαπίστωση για κοινή δράση των προοδευτικών αριστερών δυνάμεων και των ανένταχτων προσωπικοτήτων σε θέματα αιχμής.

    Αποφάσισαν, επίσης, να σταλούν επιστολές στην ΑΚΟΑ, το ΝΑΡ και την Κομμουνιστική Ανανέωση, με τις οποίες θα ζητείται να πραγματοποιηθούν συναντήσεις στις επόμενες μέρες.

    Τέλος, την Τρίτη ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας θα συναντηθεί στα γραφεία του κόμματος με αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Συσπείρωσης κατόπιν αιτήματος τους.

    [19] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΞΑΝΘΗ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 0 - 0

    Ξάνθη, 11 Φεβρουαρίου 2001 (19:26 UTC+2)

    Σε ανοδική τροχιά φαίνεται πως είναι ο ΠΑΣ Γιάννινα. Μετά τη νίκη επί του ΠΑΟΚ στην Τούμπα η ομάδα των Ιωαννίνων κατάφερε να αποσπάσει εκτός έδρας ισοπαλία από τη Ξάνθη. Οι δύο σύλλογοι μετά από 90 λεπτά παιχνιδιού έμειναν στο 0 - 0 στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας.

    Η Ξάνθη δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί την έδρα της και να σκαρφαλώσει πιο ψηλά στο βαθμολογικό πίνακα, ενώ αντίθετα ο ΠΑΣ Γιάννινα πήρε το θετικό αποτέλεσμα που τόσο επιθυμούσε.

    [20] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1 - 0

    Θεσσαλονίκη, 11 Φεβρουαρίου 2001 (19:20 UTC+2)

    Ο Μιχάλης Κωνσταντίνου ήταν για μια ακόμη φορά ο σωτήρας του Ηρακλή. Ο κύπριος επιθετικός, με δικό του γκολ στο 77' λεπτό, χάρισε τη νίκη στο Γηραιό στην αναμέτρηση με την Καλαμάτα που ήταν στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας.

    Η απόδοση του Ηρακλή στο πρώτο ημίχρονο ήταν πολύ κακή και ελάχιστες ευκαιρίες δημιουργήθηκαν μπροστά από τις δύο εστίες. Το θέαμα που παρακολούθησαν οι περίπου 5.000 φίλαθλοι που βρέθηκαν στο Καυταντζόγλειο στάδιο από τις δύο ομάδες δεν ήταν καλό, ωστόσο βελτιώθηκε στην επανάληψη. Στο β' ημίχρονο οι παίκτες του Γιάννη Κυράστα προσπαθούσαν να φτάσουν στο γκολ και στην κατάκτηση των τριών βαθμών.

    Η λύτρωση ήρθε στο 77' όταν ο Μιχάλης Κωνσταντίνου έστειλε τη μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα και έγραψε το 1 - 0 για τον Ηρακλή. Σημειώνεται μάλιστα πως συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ανάληψη της διοίκησης της ΠΑΕ Ηρακλής από τον Ευάγγελο Μυτιληναίο.

    [21] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΟΦΗ - ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ 2 - 2

    Ηράκλειο, 11 Φεβρουαρίου 2001 (19:18 UTC+2)

    Ο ΟΦΗ και ο Πανηλειακός έμειναν στο 2 - 2, στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας και μοιράστηκαν τους βαθμούς της ισοπαλίας. Η ομάδα του Πύργου κατάφερε να προηγηθεί με 0 - 2 στο σκορ όμως στο τελευταίο δεκάλεπτο της αναμέτρησης οι κρητικοί γύρισαν το παιχνίδι και πήραν έναν πολύτιμο βαθμό.

    Ο Πανηλειακός άνοιξε το σκορ στο 11' λεπτό με τον Γιαννακίδη, ενώ στο 44' ο Μάντρα έγραψε το 0 - 2 δίνοντας σαφές προβάδισμα στην ομάδα του για τη νίκη. Ο ΟΦΗ αντέδρασε στο τελευταίο δεκάλεπτο της αναμέτρησης και πήρε την ισοπαλία. Μείωσε στο 80' με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Διγκόζη, ενώ το 2 - 2 πέτυχε στις καθυστερήσεις ο τερματοφύλακας του ΟΦΗ, Μπεκιάι.

    [22] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 3 - 1

    Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2001 (19:11 UTC+2)

    Σπουδαία νίκη και τρεις υπερπολύτιμους βαθμούς κατέκτησε σήμερα ο Αθηναϊκός στην αναμέτρηση με την Παναχαϊκή, στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας. Οι γηπεδούχοι κέρδισαν με σκορ 3 - 1 την ομάδα της Πάτρας.

    Ο Αθηγναϊκός προηγήθηκε με το "καλημέρα" καθώς άνοιξε το σκορ μόλις στο 1' λεπτό με τον Σαμαρά. Ωστόσο η Παναχαϊκή κατάφερε να αντεπιτεθεί και στο 9' ισοφάρισε σε 1 - 1 με τον Κεφαλά.

    Στην επανάληψη, ένα λάθος των φιλοξενουμένων ήταν αρκετό για να δώσει εκ νέου το προβάδισμα στον Αθηναϊκό. Ο Κορδονούρης με αυτογκόλ στο 50' έγραψε το 2 - 1 για τον Αθηναϊκό, ενώ το τελικό σκορ για την ομάδα της Αθήνας διαμόρφωσε στο 58' ο Σίμονς.

    [23] ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 11 Φεβρουαρίου 2001 (19:07 UTC+2)

    Η υπεράσπιση και η διεύρυνση των δημοκρατικών ελευθεριών είναι ο στόχος της ομάδας πρωτοβουλίας για τη "Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα" που συστάθηκε στις αρχές του μήνα στη Θεσσαλονίκη.

    Η ομάδα θα πραγματοποιήσει ανοιχτή συγκέντρωση στις 21 Φεβρουαρίου και ώρα 8μμ, στο κτίριο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, όπου θα κληθούν να πάρουν μέρος προσωπικότητες της πολιτικής και ζωής της πόλη, άνθρωποι των γραμμάτων και θα δημιουργηθεί το σχήμα που θα εκπροσωπεί τη δημοκρατική κίνηση.

    Στην ομάδα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο δικηγόρος Στέλιος Βαλανάς, ο καθηγητής ΤΕΙ Σταύρος Βουλασίκης, ο δικηγόρος Βασίλης Δεμουρτζίδης, ο τ. δήμαρχος Τριανδίας Δημήτρης Ζαχαριάδης, ο εργάτης Θεόδωρος Κυριακίδης, ο φοιτητής Μιχάλης Κωνσταντινίδης, ο καθηγητής του ΑΠΘ Μιλτιάδης Παπανικολάου, καθηγητής του ΠΑ. ΜΑΚ Τρύφων Κωστόπουλος, ο εργάτης Σπύρος Ράλλης, ο τ. βουλευτής Γεώργιος Ρόκος, ο συνταξιούχος λυκειάρχης Μάκης Σακελαρίου, ο λυκειάρχης Γιώργος Τεμεκενίδης και η καθηγήτρια Μαριάνα Χατζημανώλη.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 11 February 2001 - 19:13:49 UTC