Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-12-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] O Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
  • [02] ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΚΑΤΑ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
  • [03] AΡΧΙΖΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
  • [04] ΣΥΝΟΔΟΣ ΗΠΑ - Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • [05] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
  • [06] ΝΑΤΟΪΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΜΑΤΗΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [07] ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΜΙΛΑΝΟΥ
  • [08] ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΜΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
  • [09] ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [10] ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ Ο ΠΥΡΡΟΣ ΔΗΜΑΣ ΚΑΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΓΟΥΡΟΣ
  • [11] ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΙΣΡΟΗΣ ΞΕΝΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ
  • [12] ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΚΟΜΑΚ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ
  • [13] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΟΥΣ
  • [14] ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΝΤΕΪΒΙΣ ΣΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ
  • [15] ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [16] ΙΔΡΥΣΗ ΝΕΟΥ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
  • [17] Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΡΟΣΑΛΙΚΑΣ ΝΕΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΣ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ
  • [18] ΕΦΥΓΕ Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΖ. ΡΟΥΣΑΚΗΣ
  • [19] ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [20] Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [21] ΙΤΑΛΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΛΕΥΧΑΙΜΙΑ
  • [22] ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
  • [23] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΣΑΚ Ο ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΣ

  • [01] O Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

    Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2000 (10:58 UTC+2)

    Φωτογραφία: Σημίτης-Παπαντωνίου υπογράφουν την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ

    Το νέο πρόγραμμα σταθερότητας για την περίοδο 2000-2004 παρουσιάζει σήμερα, στις 11.30 το πρωί, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου. Το πρόγραμμα θα υποβληθεί άμεσα στις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στη συνέχεια θα προωθηθεί προς έγκριση από το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών (ECOFIN) στις αρχές του 2001.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα θέτει εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους, που μεταξύ άλλων προβλέπουν αύξηση του κατά κεφαλήν ετήσιου εισοδήματος των Ελλήνων πολιτών κατά 800.000 δρχ μέχρι το 2004, αλλά και μείωση του δημόσιου χρέους στο 86% του ΑΕΠ. Επιπλέον, στο νέο πρόγραμμα θα προβλέπεται μέσος πραγματικός ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της τάξης του 5% για την περίοδο 2000-2004.

    [02] ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΚΑΤΑ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2000 (14:46 UTC+2)

    της Ν. Θωμά

    "Αυτός που θα πει σαν το Μωυσή ότι ανέβηκε στην κορυφή του βουνού και έφερε τις 10 εντολές θα είναι μορφή της Παλαιάς Διαθήκης".

    Με αυτή τη χαρακτηριστική φράση, σχολίασε ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, τις εξαγγελίες του Δημήτρη Αβραμόπουλου περί ίδρυσης νέου κόμματος. Αφορμή για την παρέμβαση αυτή του κ. Κακλαμάνη ήταν η συνέντευξη τύπου που έδωσε για τις εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια από την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό.

    Ο πρόεδρος της Βουλής, εμφανίστηκε υπέρμαχος της συνοχής των τριών πολιτικών σχηματισμών που υπάρχουν σήμερα, δηλαδή της συντηρητικής παράταξης που εκφράζεται -όπως είπε- από τη Ν.Δ., την κεντροαριστερά που αντιπροσωπεύεται από το ΠΑΣΟΚ και την επαναστατική αριστερά που εκπροσωπείται από το ΚΚΕ.

    Παράλληλα, προέβλεψε ότι δεν θα σημειωθούν σημαντικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό που υπάρχει σήμερα. Όπως υπογράμμισε μάλιστα η ΝΔ άντεξε και παλαιότερα σε πιέσεις που δέχθηκε αναφέροντας χαρακτηριστικά τη δημιουργία κομμάτων από τον Κωστή Στεφανόπουλο (ΔΗΑΝΑ), τον Αντώνη Σαμαρά (ΠΟΛΑΝ) και πρόσφατα τον Στέφανο Μάνο (Φιλελεύθεροι), οι οποίοι -όπως σημείωσε- δεν κατάφεραν να πείσουν έναν ολόκληρο κόσμο.

    "Φοβάμαι για τον κ. Αβραμόπουλο ότι μέχρι τις εκλογές η τηλεόραση θα τον έχει κάνει φύλο και φτερό", τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι "δεν θα πρέπει αυτή η αποπολιτικοποίηση που συντηρείται και καλλιεργείται να δώσει τη θέση της στον κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων".

    Ακόμα ο κ. Κακλαμάνης, επεσήμανε ότι "έχουμε ανάγκη από πολιτικές και απόψεις αλλά μέσα στο πλαίσιο των τριών πολιτικών δυνάμεων. Τις φιλοδοξίες του καθένας μπορεί να τις αναπτύξει σε αυτούς τους τρεις χώρους. Θα μπορούσε ο κ. Αβραμόπουλος να επιδιώξει να γίνει αρχηγός της ΝΔ" κατέληξε.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός της πρόσφατης βράβευσης του κ. Αβραμόπουλου από το Σύλλογο Φίλων της Αρχιεπισκοπής και τη δήλωση του ιδίου ότι ενημέρωσε θεσμικά για την κίνησή του τον αρχιεπίσκοπο, ο κ. Κακλαμάνης αφού είπε ότι η εκκλησία δεν πρέπει να επεμβαίνει στην πολιτική και η πολιτική στα αμπελοχώραφα της εκκλησίας, πρόσθεσε: "Δεν χρειαζόμαστε θρησκευτικά κόμματα σ' αυτόν τον τόπο. Πάντως σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα η Αθήνα να αντιμετωπίζεται στην Ευρώπη ως Τεχεράνη και η Ελλάδα ως σύγχρονο Ιράν".

    Τέλος κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, απάντησε ότι "ο κ. Πάγκαλος έχει ένα προσόν, να μιλά πάντα πολύ ελεύθερα. Εγώ δεν μπορώ να τον παρακολουθώ".

    [03] AΡΧΙΖΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

    Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2000 (10:54 UTC+2)

    Αρχίζει σήμερα στη Βουλή η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2001, ο οποίος αποτελεί τον πρώτο πλεονασματικό και τον τελευταίο σε δραχμές. Την Παρασκευή θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία.

    Αύριο αναμένεται να μιλήσει ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, ενώ ο πρωθυπουργός θα κλείσει τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, όπως συμβαίνει κατά παράδοση.

    Εν αναμονή των αυριανών ανακοινώσεων, αναβρασμός επικράτησε στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ολόκληρο το Σαββατοκύριακο, κατά τη διάρκεια του οποίου οι συνεργάτες του κ.Παπαντωνίου προετοίμαζαν την ομιλία του για τον προϋπολογισμό.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας θα ανακοινώσει ότι επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις για ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ κατά 5%-5,5% στο επόμενο έτος.

    Παράλληλα, όσον αφορά τον πληθωρισμό, ο κ.Παπαντωνίου αναμένεται να υποστηρίξει ότι από τον Φεβρουάριο θα ξεκινήσει έντονα πτωτική τάση, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν οι ευνοϊκές τάσεις στην αγορά του πετρελαίου και στην ισοτιμία του δολαρίου.

    Επιπλέον, ο Υπουργός θα προδιαγράψει τους άξονες της νέας φορολογικής μεταρρύθμισης, ενώ θα διαβεβαιώσει ότι το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων θα εφαρμοστεί βάσει χρονοδιάγραμματος.

    [04] ΣΥΝΟΔΟΣ ΗΠΑ - Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Βρυξέλλες, 18 Δεκεμβρίου 2000 (21:05 UTC+2)

    Οι υπουργοί περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες σε μιά προσπάθεια να αναβιώσουν την συμφωνία για τις κλιματολογικές αλλαγές. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση μετά την αποτυχημένη διεθνή σύνοδο για το περιβάλλον που διεξήχθη στη Χάγη.

    Ο συντάκτης του BBC για περιβαλλοντικά θέματα μεταδίδει ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί πιέζονται να καταλήξουν σε συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες πριν την ανάληψη της προεδρίας απο τον νέο αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπούς.

    [05] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Βρυξέλλες, 18 Δεκεμβρίου 2000 (21:04 UTC+2)

    Αρχισαν εκ νέου σήμερα στις Βρυξέλες -μετά από διακοπή δύο ετών- οι συνομιλίες με σκοπό την διανομή των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Αντιπρόσωποι από τη Βοσνία, την Κροατία, τη Σλοβενία, την ΠΓΔΜ και τη Νέα Γιουγκοσλαβία θα εξετάσουν το πώς θα μοιρασθεί η περιουσία της πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας, που περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- 46 τόννους χρυσού σε Ελβετικές τράπεζες, τα κτίρια 100 πρεσβειών και οικονομικές απαιτήσεις κατά του Ιράκ και της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

    [06] ΝΑΤΟΪΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΜΑΤΗΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Βρυξέλλες, 18 Δεκεμβρίου 2000 (21:01 UTC+2)

    Oι βέλγοι στρατιώτες που βρέθηκαν στο κέντρο των ταραχών μεταξύ Σέρβων και δύναμης της ΚFOR στην πόλη Λεπόσεβατς του Κοσσυφοπεδίου το περασμένο Σαββατοκύριακο, κρατήθηκαν αιχμάλωτοι για τρείς ώρες, ενώ τούς αφαιρέθηκε και μέρος του οπλισμού τους, σύμφωνα με ΝΑΤΟϊκό εκπρόσωπο. Η ίδια πηγή λέει ότι οι 6 Βέλγοι στρατιωτικοί και ένας πολιτικός υπάλληλος της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης περικυκλώθηκαν από 200 διαδηλωτές. Στο τέλος αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από διαπραγματεύσεις του βέλγου διοικητή τους με το πλήθος, αλλά κατά τη διάρκεια των ταραχών έχασαν δύο όπλα και μερικά πολεμοφόδια.

    [07] ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΜΙΛΑΝΟΥ

    Ρώμη, 18 Δεκεμβρίου 2000 (20:52 UTC+2)

    Όπως μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων η αστυνομία του Μιλάνου βρήκε βόμβα που είχε τοποθετηθεί στον εξώστη του Ντουόμο, του περίφημου καθεδρικού ναού της πόλης. Οι αστυνομικές αρχές λένε ότι στη βόμβα υπήρχε ωρολογιακός μηχανισμός και είχε προγραμματισθεί να πυροδοτηθεί τρείς ώρες μετά την ανακάλυψή της, ενώ περιείχε ένα κιλό εκρηκτικής ύλης που θα προκαλούσε πολλά θύματα στο πολυσύχναστο αυτό τουριστικό σημείο.

    [08] ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΜΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

    Ουάσιγκτον, 18 Δεκεμβρίου 2000 (20:46 UTC+2)

    Ο εντολοδόχος αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπους ο νεώτερος αρχίζει σήμερα συνομιλίες με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης στη Ουάσιγκτον. Ο κ. Μπους θα συναντηθεί αρχικά με τον διοικητή της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, Αλαν Γκρήνσπαν.

    Κοινός στόχος των δύο ανδρών είναι να συνεχισθεί η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, όμως υπάρχουν φόβοι για επικείμενη ύφεση. Στην προεκλογική του εκστρατεία ο κ. Μπους υποσχέθηκε μεγάλες φορολογικές ελαφρύνσεις αλλά οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο κ. Γκρίνσπαν προτιμά να χρησιμοποιηθεί το αμερικανικό πλεόνασμα για την αποπληρωμή χρεών του δημόσιου τομέα και όχι για φορολογικές απαλλαγές.

    [09] ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ

    Ουάσιγκτον, 18 Δεκεμβρίου 2000 (20:45 UTC+2)

    Την τελευταία διπλωματική προσπάθειά του ως απερχόμενος πρόεδρος για επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας στη Μέση Ανατολή ξεκινάει σήμερα ο Μπιλ Κλίντον. Ετσι στη Ουάσινγκτον συναντώνται σήμερα αντιπροσωπείες Παλαιστινίων και Ισραηλινών με αμερικανούς αξιωματούχους με στόχο την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες πραγματοποιούνται μετά από 3 μήνες ταραχών που στοίχισαν την ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

    Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές ανώτατοι ισραηλινοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι έχει ήδη επιτευχθεί σχέδιο συμφωνίας με την παλαιστινιακή πλευρά.

    [10] ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ Ο ΠΥΡΡΟΣ ΔΗΜΑΣ ΚΑΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΓΟΥΡΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Δεκεμβρίου 2000 (20:27 UTC+2)

    Στην Ουγγαρία μαζί με τον Ολυμπιονίκη της άρσης βαρών, Πύρρο Δήμα βρίσκεται από το απόγευμα ο ΓΓΑ, Γιάννης Σγουρός. Ο λόγος του ταξιδιού τους είναι η βράβευση των παλιότερων αθλητών του αθλήματος που έχουν γράψει ιστορία. "Είναι μια ευκαιρία να θυμηθούμε όλοι μαζί, αλλά και να τιμήσουμε της μορφές που έχουν γράψει το όνομά τους με χρυσά γράμματα στην άρση βαρών", τόνισε ο κ. Σγουρός.

    Ο Ολυμπιονίκης, Πύρρος Δήμας θα έχει τη δυνατότητα να δώσει τον παρών του σε μια από τις κορυφαίες διοργανώσεις του αθλήματος, όντας ο ίδιος μια από τις μορφές που έγραψαν ιστορία στην άρση βαρών τον αιώνα.

    Όσον αφορά τη θέση του ΓΓΑ, ο Γιάννης Σγουρός και τυπικά πλέον παραμένει στη θέση του ΓΓΑ, παρά τα σενάρια που τον ήθελαν τις προηγούμενες εβδομάδες να απομακρύνεται από τη συγκεκριμένη θέση. ’λλωστε το μεγάλο έργο που έχει αφήσει όλα τα τελευταία χρόνια αποτελεί ένα δείγμα της δουλειά του Θεσσαλονικιού παράγοντας της αθλητικής ηγεσίας.

    [11] ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΙΣΡΟΗΣ ΞΕΝΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ

    Βερολίνο, 18 Δεκεμβρίου 2000 (20:26 UTC+2)

    Εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης, δηλώνουν ότι οι εργαζόμενοι απο τις υποψήφιες προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χώρες θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον επτά χρόνια μετά την εισδοχή της χώρας τους πρίν αποκτήσουν το δικαίωμα εργασίας στις υπόλοιπες κοινοτικές χώρες.

    Η γερμανική πρόταση έγινε από τον ίδιο τον καγκελάριο της χώρας, Γκέρχαρντ Σρέντερ. Καθώς η προοπτική εισροής στη Γερμανία εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων -κυρίως απο την Πολωνία και την Τσεχία- είναι υπαρκτή, είχε αναγνωρισθεί εδώ και καιρό ότι κάποια μεταβατική περίοδος είναι απαραίτητη. Είναι η πρώτη φορά όμως που επίσημα προτείνεται τέτοιο χρονοδιάγραμμα για τους εργαζόμενους απο τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

    [12] ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΚΟΜΑΚ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ

    Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2000 (20:23 UTC+2)

    Επίδειξη ενώπιον του υπουργού Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλου, πραγματοποίησε σήμερα η Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών της πολεμικής αεροπορίας (ΚΟΜΑΚ), τα μέλη της οποίας εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να αντιμετωπίσουν όλες τις έκτακτες ανάγκες.

    "Μία απο τις βασικές δραστηριότητες είναι η διάσωση σεπεριπτώσεις σεισμών, και η ΚΟΜΑΚ προβλέπεται να αποτελέσει τον επιθετικό βραχίονα της πολεμικής αεροπορίας για να θωρακίσει την άμυνα της χώρας εναντίον φυσικών καταστροφών", δήλωσε ο κ.Τσοχατζόπουλος.

    Η ΚΟΜΑΚ, που αποτελείται από δύο ομάδες δέκα ατόμων εξοπλισμένες με ειδικές συσκευές μεγάλης ακρίβειας, θα συνεργάζεται, όποτε χρειαστεί, με την Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) για την ανίχνευση επιζώντων κάτω από τα ερείπια.

    [13] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΟΥΣ

    Νέα Υόρκη, 18 Δεκεμβρίου 2000 (20:21 UTC+2)

    Η τοποθέτηση του στρατηγού Κόλιν Πάουελ, επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, εξακολουθεί να αποτελεί το βασικό θέμα του αμερικανικού τύπου.

    Η εφημερίδα "Τάιμς της Νέας Υόρκης", στο κύριο άρθρο της επισημαίνει ότι ο κ. Πάουελ, όπως και η Κοντολίζα Ράις, η οποία τοποθετήθηκε Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, διαθέτουν διεθνές κύρος και γνώσεις όσον αφορά την εξωτερική πολιτική και είναι σε θέση να αντισταθμίσουν την έλλειψη πείρας από την πλευρά του νεοεκλεγέντος Αμερικανού προέδρου.

    Οι στόχοι της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, όσον αφορά την εξωτερική της πολιτική, παραμένουν ασαφείς, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, η οποία προσθέτει ότι ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος και το επιτελείο του θα πρέπει τώρα να διευκρινίσουν ποιες ακριβώς είναι οι επιλογές της νέας κυβέρνησης στο σημαντικό αυτό τομέα, διασαφηνίζοντας τις ενίοτε αντικρουόμενες προεκλογικές τους ανακοινώσεις. Αναφέρει μάλιστα αναλυτικά μία σειρά από "παράδοξες" κατά την άποψη της εφημερίδας τοποθετήσεις του Τζορτζ Μπους, όπως λ.χ. ότι "επιθυμεί μεν να χρησιμοποιήσει την ισχύ των Ηνωμένων Πολιτειών για την επέκταση της Δημοκρατίας, τάσσεται όμως κατά της συμμετοχής αμερικανικών δυνάμεων σε εκτενείς ειρηνευτικές αποστολές".

    Όσον αφορά τον Κόλιν Πάουελ, οι "Τάιμς της Νέας Υόρκης", όπως και το σύνολο των αμερικανικών ΜΜΕ. επισημαίνει ότι "αναμφισβήτητα" διαθέτει τα πολιτικά προσόντα και την ηγετική παρουσία που απαιτούνται προκειμένου να εξελιχθεί στην κυρίαρχη φωνή κατά τη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής, προσθέτοντας ωστόσο ότι "διαθέτει μεγαλύτερη εμπειρία στην εκτέλεση και το συντονισμό της πολιτικής παρά στο σχεδιασμό της".

    Τέλος, τονίζει, η μέχρι σήμερα πορεία του Κόλιν Πάουελ αποδεικνύει ότι θεωρεί τη στρατιωτική υπεροχή και την ύπαρξη μιας σίγουρης διόδου απεμπλοκής απαραίτητη προϋυπόθεση προκειμένου να δώσει τη συγκατάθεσή του σε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ. Τα κριτήρια αυτά καταλήγει η αμερικανική εφημερίδα "είναι σωστά", αλλά ο υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να επιδείξει την απαραίτητη ευελιξία, δεδομένου ότι η αμερικανική κύβέρνηση έρχεται όλο και πιο συχνά αντιμέτωπη με συγκρούσεις όπως πρόσφατα στα Βαλκάνια, που ακόμη και περιορισμένη αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων είναι μερικές φορές και επιβεβλημένη και αποτελεσματική.

    Πρωτοσέλιδη εξάλλου ανταπόκριση στην ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι ο νέος αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι θα έχει σημαντικότατο ρόλο στη νέα κυβέρνηση Μπους, αφού κατ' αρχήν θα έχει την καθοριστική ψήφο στη διαιρεμένη στα δύο Γερουσία. Πέρα όμως από αυτό, με την πείρα και το κύρος του θα αποτελέσει μία σημαντική δύναμη στο Καπιτώλιο ενώ παράλληλα θα είναι η απαραίτητη για τον νέο πρόεδρο γέφυρα μεταξύ της κυβέρνησης και πολλών μελών του Κογκρέσου, τους οποίους ο τελευταίος έχει απόλυτη ανάγκη προκειμένου να πετύχει τους στόχους του.

    [14] ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΝΤΕΪΒΙΣ ΣΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 18 Δεκεμβρίου 2000 (20:19 UTC+2)

    Το έχει φαίνεται η... τύχη του Μακεδονικού να μην μπορεί να βρει καλό ξένο. Έτσι μετά τις μέτριες εμφανίσεις του Ντέιβις η διοίκηση του Μακεδονικού σκέφτεται την αλλαγή του. Η ήττα από τον ΠΑΟΚ ήταν η σταγόνα που έκανε να ξεχειλίσει το ποτήρι. ΄Έτσι η επιλογή του Μπεν Ντέιβις αποδείχθηκε λάθος, κάτι που παραδέχτηκε και ο Δημήτρης Τσολάκης λίγες ημέρες νωρίτερα.

    Ο Αμερικάνος του Μακεδονικού τουλάχιστον μέχρι τώρα δεν έχει πείσει ότι μπορεί να κάνει την διαφορά. Και επειδή όλα τα θέματα και οι καταστάσεις έχουν ένα όριο, μέσα στις επόμενες ημέρες ενδεχόμενα να υπάρξουν κάποιες αλλαγές. Αυτός ήταν και ένας λόγος που μετά το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ ο Αμερικάνος παίκτης επισήμανε ότι θέλει να φύγει από την ομάδα. Δυσαρέσκεια υπάρχει και στο πρόσωπο του Λάρσεν που και αυτός δεν έχει αποδώσει τα μέγιστα. Έτσι δεν είναι καθόλου παράξενο στην αυριανή συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο Δημήτρης Τσολάκης να αποκαλύψει και τις μελλοντικές του προθέσεις...

    [15] ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2000 (20:17 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, σε ομιλία του στην ημερίδα με θέμα "Τι έγινε στη Νίκαια" ζήτησε να προχωρήσει η πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης και τόνισε ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί ο δημοκρατικός χαρακτήρας της Ενωσης και η ισοτιμία μεταξύ των χωρών που την απαρτίζουν.

    Εκανε λόγο για ατολμία, ιδεολογικό αποσχηματισμό και κοινωνική απονεύρωση των σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων που αποτελούν πλειοψηφία στην Ε.Ε. "Η πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης θα πετύχει, εάν ισομερώς αποδυναμώνονται όλα τα επιμέρους εθνικά συμφέροντα προς όφελος του κοινού ευρωπαϊκού συμφέροντος. Δεν θα πετύχει εάν κάποιος ή κάποιοι επιχειρήσουν να ταυτήσουν περισσότερο τα δικά τους επιμέρους συμφέροντα με τα συμφέροντα ολόκληρης της Ευρώπης" τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    Ακόμη υπογράμμισε ότι οι πολιτικές αλλαγές που έγιναν στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία διαφοροποίησαν το πλαίσιο της Ε.Ε. με αποτέλεσμα, ενόψει της διεύρυνσης, να υπάρχει ο κίνδυνος, αφενός να ξεθωριάζει ο πολιτικός χαρακτήρας της Ενωσης και αφετέρου να αναπαραχθούν ενδοευρωπαϊκοί συσχετισμοί παρελθόντων ετών.

    [16] ΙΔΡΥΣΗ ΝΕΟΥ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

    Λευκωσία, 18 Δεκεμβρίου 2000 (20:00 UTC+2)

    Μέσα στην εβδομάδα πρόκειται να ανακοινωθεί στο ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου η ίδρυση νέου κόμματος, με το όνομα "Φιλελεύθερο Κόμμα".

    Όπως δήλωσαν ο εκ των ιδρυτικών στελεχών του γιατρός Κεμάλ Μπολαγίρ και οικονομολόγος Γιουνάλ Ακιφλέρ, στόχος είναι να επιλύσουν τα προβλήματα του κράτους με ένα ισχυρό οικονομικό πρόγραμμα.

    Αναφέρεται ότι με την ίδρυση και του νέου αυτού κόμματος ο αριθμός των κομμάτων στα κατεχόμενα φθάνει τα 11.

    Τα εντός ψευδοβουλής κόμματα είναι πέντε: To Κόμμα Εθνικής Ενότητας, το Δημοκρατικό, το Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα και το Κόμμα Εθνικιστικής Δικαιοσύνης.

    Τα υπόλοιπα έξι είναι: Το Κίνημα Πατριωτικής Ενότητας, το Κόμμα Εθνικής Αναγέννησης, το Δικό μας Κόμμα, το Κόμμα Ελευθερίας και Δημοκρατίας, το Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και σύντομα το υπό ίδρυση Φιλελεύθερο Κόμμα.

    [17] Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΡΟΣΑΛΙΚΑΣ ΝΕΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΣ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 18 Δεκεμβρίου 2000 (19:52 UTC+2)

    Ο Στέλιος Προσαλίκας είναι ο νέος ομοσπονδιακός προπονητής της ομάδας βόλεϊ ανδρών. Πριν από μία περίπου ώρα υπέγραψε το συμβόλαιο συνεργασίας του με την ΕΟΠΕ. Με αυτό τον τρόπο ο πρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας, Θανάσης Μπελιγράτης έβαλε τέλος στην φημολογία που κρατούσε εδώ και ένα περίπου μήνα.

    Ο νέος τεχνικός θα καθίσει στον πάγκο της ομάδας για τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ η επίσημη παρουσίαση του θα γίνει την Πέμπτη στις 13:00. Βοηθοί του Στέλιου Προσαλίκα θα είναι οι Μιχάλης Τριανταφυλλίδης και ο Σάκης Μουστακίδης. Στη συνέντευξη Τύπου αναμένεται να παραβρεθεί και ο Τάκης Φλώρος, που παρέμεινε και αυτός στο τιμόνι του ομοσπονδιακού προπονητή γυναικών.

    [18] ΕΦΥΓΕ Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΖ. ΡΟΥΣΑΚΗΣ

    Σαβάνα-Τζόρτζια, 18 Δεκεμβρίου 2000 (19:47 UTC+2)

    Ένας ακόμη θρύλος της ομογένειας, ο επί 21 έτη δήμαρχος της πόλης Σαβάνο της Τζόρτζια, Τζον Ρουσάκης, πέθανε σε ηλικία 71 ετών. Η κηδεία του έγινε χθες από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή της πόλης (με τους ορθόδοξους τύπους), ενώ οι πολυπληθείς φίλοι και γνωστοί του αποτίσανε φόρο τιμής σε μια λιτή τελετή στο Ελληνικό Κέντρο της κοινότητας του Αγίου Παύλου.

    Στις 30 Νοεμβρίου ο αείμνηστος Ρουσάκης υπέστη σοβαρό καρδιακό επεισόδιο.

    Ο Τζον Ρουσάκης γεννήθηκε στη Σαβάνα στις 14 Ιανουαρίου 1929. Αποφοίτησε από το σχολείο της πόλης και το 1952 έλαβε πανεπιστημιακό δίπλωμα στη Διεύθυνση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια. Υπηρέτησε στην αντικατασκοπεία του αμερικανικού στρατού στην Κορέα και μετά την επιστροφή το στην Αμερική ασχολήθηκε με ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

    Από τα πρώτα χρόνια έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον στα κοινά και γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλής. Το 1953 ονομάζεται ένας από τους πέντε πιο δημοφιλείς άνδρες της Τζόρτζια και το 1965 εκλέγεται μέλος του συμβουλίου της Κομητείας Γκάθαμ. Πέντε χρόνια αργότερα γίνεται σε ηλικία 41 ετών δήμαρχος της Σαβάνα, θέση που διατήρησε μέχρι το 1991.

    Αναμορφωτής της πόλης, είδε την ανάγκη να αρχίσουν σημαντικά έργα, με πρώτο το καθάρισμα της River Street, όπου δημιουργήθηκε το 1977 η μεγαλύτερη πλατεία της πόλης, η "Πλατεία Τζον Ρουσάκη". Χαρακτηριστικό του κύρους του σ' όλο το πολιτικό φάσμα της πόλης είναι ότι κέρδισε τις δημοτικές εκλογές του 1978 χωρίς αντίπαλο.

    [19] ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Τίρανα, 18 Δεκεμβρίου 2000 (19:43 UTC+2)

    Στους νομούς της Βόρειας Αλβανίας, γράφει η εφημερίδα των Τιράνων "Γκαζέτα Σκιπιτάρε" περίπου 500 οικογένειες είναι υποχρεωμένες να παραμείνουν κλειδωμένες στα σπίτια τους, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να κυκλοφορήσουν ελεύθερα, λόγω της βεντέτας που έχουν με άλλες οικογένειες.

    Επίσης, τα τελευταία χρόνια, γράφει η εφημερίδα "Σέκουλι", 1.030 καθηγητές του πανεπιστημίου των Τιράνων, εγκατέλειψαν τη θέση τους και έφυγαν στο εξωτερικό ή βρήκαν άλλη δουλειά με υψηλότερες αποδοχές μέσα στην Αλβανία. Απ' αυτούς η Κυβέρνηση κατόρθωσε να αντικαταστήσει μόνο τους μισούς.

    [20] Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Χάγη, 18 Δεκεμβρίου 2000 (19:41 UTC+2)

    Η Ολλανδική εφημερίδα DE VOLKSKRANT δημοσιεύει ανταπόκριση από τα Σκόπια αναφορικά με την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

    Στην εισαγωγή του άρθρου ο δημοσιογράφος αναφέρεται στη συνεχιζόμενη αντίθεση της Ελλάδας στη χρήση του όρου ''Μακεδονία'', γράφοντας:

    "Οι Ελληνες, παρά την εκτόνωση που επήλθε στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, εμμένουν με πείσμα στο θέμα του ονόματος. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως στο συνοριακό φυλάκιο της Φλώρινας προς την ΠΓΔΜ, υπάρχουν αυτοκόλλητα με το σύνθημα ''Η Μακεδονία ήταν, είναι και θα μείνει ελληνική''."

    Στη συνέχεια, ο δημοσιογράφος επιχειρεί να δώσει μια εικόνα του πολιτικού κλίματος στην ΠΓΔΜ. Προβάλλονται εκτιμήσεις σλαβοφώνων και αλβανοφώνων για τα πολιτικά πράγματα στη χώρα και κυρίως για την ένταση που υπάρχει μεταξύ των δύο κυρίαρχων εθνολογικών στοιχείων. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η δήλωση του πρώην διπλωμάτη και νυν δημοσιογράφου Ζόραν Γιάτσεφ ότι "η ΠΓΔΜ δεν πρόκειται να μετατραπεί σε δεύτερο Κόσοβο" γιατί, όπως ισχυρίζεται, "οι "μακεδόνες" και οι αλβανοί δεν έχουν κακές ιστορικές αναμνήσεις" όπως για παράδειγμα οι σέρβοι και οι αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου.

    Με ήπιους τόνους εκφράζεται για τις σχέσεις "σλάβων"-"αλβανών" και ο αλβανόφωνος ακαδημαϊκός Μεμέτ Μεμέτι, ο οποίος θεωρεί σημαντικό στοιχείο το γεγονός ότι στους νέους παρατηρούνται όλο και περισσότεροι μεικτοί γάμοι, κάτι που σπάνια συνέβαινε στις παλαιότερες γενιές ενώ προσθέτει λέγοντας ότι το πρόβλημα είναι καθαρά "ψυχολογικό" και προτρέπει τους "σλάβους" να απαλλαχθούν από την "παράλογη σκέψη" ότι οι "αλβανοί" θέλουν να δημιουργήσουν μια "Μεγάλη Αλβανία".

    Ο δημοσιογράφος καταλήγει με το συμπέρασμα:

    "Η πολιτική ελίτ στην ΠΓΔΜ έχει διδαχθεί επαρκώς από τους φρικτούς πολέμους στο χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας και ότι ως εκ τούτου οι προοπτικές της χώρας να διολισθήσει σε παρόμοιο εμφύλιο πόλεμο πρέπει να θεωρούνται ελάχιστες. Επισημαίνει τέλος ότι η διατήρηση της ειρήνης, έστω και σε δύσκολες στιγμές όπως κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κόσοβο, είναι δείγμα πολιτικής ωριμότητας. Αυτό όμως δεν αρκεί καθώς η χώρα αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα διαφθοράς, γιατί υπονομεύεται η αξιοπιστία της πολιτικής τάξης με πιθανές απρόβλεπτες συνέπειες."

    [21] ΙΤΑΛΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΛΕΥΧΑΙΜΙΑ

    Ρώμη, 18 Δεκεμβρίου 2000 (19:37 UTC+2)

    Αίσθηση, προκάλεσε στην Ιταλία, το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ιλ Μεσατζέρο", με τίτλο "Καρκίνος μεταξύ των στρατιωτών, καταραμένα Βαλκάνια", στο οποίο αναφέρεται ότι δύο στρατιώτες που συμμετείχαν σε επιχειρήσεις στη Βοσνία και το Κόσσοβο έχουν πεθάνει από λευχαιμία ενώ στο Τμήμα Ασφάλειας των ενόπλων δυνάμεων έχουν καταγγελθεί κρούσματα καρκίνου σε δώδεκα ειδικούς των ελικοπτέρων, οι οποίοι κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στο Κόσσοβο ήλεγχαν την στεγανότητα των αεροσκαφών που υπόκεινται σε ακτινοβολίες σε μη προστατευόμενο περιβάλλον.

    Ο Υπουργός Αμύνης, Σέρτζιο Ματαρέλα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ χρησιμοποίησαν ουράνιο μόνον στις επιχειρήσεις στο Κόσσοβο κι όχι στη Βοσνία στην οποία συμμετείχε ένας εκ των δύο νεκρών από λευχαιμία.

    Ωστόσο, ο στρατηγός Ντομένικο Λεγκιέρο, μέλος του Τμήματος Ασφάλειας των ενόπλων δυνάμεων υποστηρίζει τη χρήση ουρανίου και στη Βοσνία και επικαλείται την ηλεκτρονική σελίδα του αμερικανικού Υπουργείου Αμύνης.

    Εξάλλου, η ίδια εφημερίδα δημοσιεύει δηλώσεις βουλευτών της Λέγκας του Βορρά οι οποίοι αναφέρουν ότι Βέλγοι στρατιώτες που έχουν υπηρετήσει στο Κόσσοβο έχουν παρουσιάσει σοβαρά προβλήματα υγείας ενώ σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις ο Υπουργός Αμύνης της Πορτογαλίας εξήγγειλε ότι θα αποσύρει από το Κόσσοβο τους στρατιώτες καταγγέλοντας τις αμερικανικές αρχές ότι αποσιώπησαν τους κινδύνους από τις ραδιοακτινοβολίες..

    [22] ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Λονδίνο, 18 Δεκεμβρίου 2000 (19:30 UTC+2)

    Οι FINANCIAL TIMES (16-12), δημοσιεύουν άρθρο του πρώην Βρετανού Πρέσβη στην Ελλάδα, Michael Llewellyn - Smith, με τίτλο "Η χώρα που αποτελεί από μόνη της μουσείο", και υπότιτλο "Τρεις εκθέσεις της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού πραγματοποιούνται τώρα στην Αθήνα".

    Το άρθρο, το οποίο είναι ιδιαίτερα εγκωμιαστικό για τον ελληνικό πολιτισμό, αναφέρεται αρχικά στην έκθεση με τα ευρήματα των ανασκαφών του Μητροπολιτικού σιδηρόδρομου, με τίτλο "Η πόλη κάτω από την πόλη", που παρουσιάζεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

    Ίσως, το πιο συγκινητικό εύρημα, σχολιάζει, είναι ένας μαζικός τάφος που ανάγεται στην εποχή του Πελοποννησιακού Πολέμου, και θεωρείται ότι σ' αυτόν ετάφησαν θύματα του φοβερού λιμού που έπληξε την Αθήνα το 430π.Χ. Το πετράδι όμως στο στέμμα των ελληνικών μουσείων, συνεχίζει, είναι το Μουσείο Μπενάκη, που άνοιξε και πάλι πρόσφατα μετά από ανακαίνιση και αναδιάταξη της συλλογής. Τώρα φιλοξενεί την έκθεση "Μητέρα του Θεού", μία συλλογή από εικόνες της Παρθένου Μαρίας από μουσεία και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

    Στην Εθνική Πινακοθήκη φιλοξενείται η έκθεση "Θεοί και Ηρωες των Ελλήνων στην εποχή του Ρούμπενς και Ρέμπραντ" , που περιλαμβάνει μυθολογικές φιγούρες ζωγραφισμένες από καλλιτέχνες όπως ο Ρέμπραντ, ο Βαν Ντάικ, ο Ρούμπενς κ.α.

    [23] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΣΑΚ Ο ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΣ

    Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2000 (19:28 UTC+2)

    Παρελθόν αποτελεί από το ΔΣ του ΠΣΑΚ ο αρχηγός της ΑΕΚ, Νίκος Χατζής. Ο κύριος λόγος της παραίτησής του εστιάζεται στην "κοινοτικοποίηση" του Ιμπραήμ Κουτλουάι. Έτσι με αυτό τον τρόπο θα μπορεί στο μέλλον να αποστασιοποιηθεί από τις αποφάσεις του συνδέσμου. "Πειθάρχησα στην απόφαση του ΠΣΑΚ να αρχίσουν τα παιχνίδια 10 λεπτά αργότερα. Ομως δεν συμφωνώ με την απόφαση που πήρε ο ΠΣΑΚ για το θέμα του Ιμπραήμ Κουτλουάι", τόνισε ο Νίκος Χατζής. ’ξιο λόγου πάντως είναι ότι μάνατζερ του Χατζή είναι ο ’ρης Λυχναράς, που προέβη μαζί με τον Αλβέρτη στις δηλώσεις "καταγγελία" κατά της απόφασης του ΑΣΕΑΔ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 18 December 2000 - 19:13:47 UTC