Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-12-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ
  • [02] Ο ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
  • [03] ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΤΙΘΕΤΑΙ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟ BALKANNET
  • [04] Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ ΕΦΑΛΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [05] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΠΑΟ 0 - 3
  • [06] ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΥΒΑ Ο ΠΟΥΤΙΝ
  • [07] Ο ΛΟΧΑΓΟΣ ΚΟΚΚΙΝΙΔΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΙΦΛΙΔΑ: "ΠΕΡΠΑΤΟΥΣΑΜΕ 7 ΩΡΕΣ ΜΕΣΑ
  • [08] ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟΚ
  • [09] ΠΑΡΑΣΗΜΟΦΟΡΗΘΗΚΕ ΤΟ ΤΑΓΜΑ ΠΕΖΙΚΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
  • [10] Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΤΗΝ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [11] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΑΕΚ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ 92 - 79
  • [12] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ DOS ΜΕ 71% ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
  • [13] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 79 - 72
  • [14] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1 - 1
  • [15] ΕΝΟΠΛΗ ΣΥΡΡΑΞΗ ΠΕΡΙΠΟΛΟΥ ΤΗΣ KFOR ΜΕ ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ ΕΝΟΠΛΟΥΣ
  • [16] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΙΩΝΙΚΟΣ - ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ 3 - 1
  • [17] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • [18] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΑΡΗΣ - ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 0 - 0
  • [19] Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΘΗΣΥΧΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ
  • [20] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΠΑΟΚ 3 - 4
  • [21] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 3 - 1
  • [22] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΜΙΛΩΝΑΣ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 64 - 79
  • [23] ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΜΠΑΡΑΚ Ο ΑΡΑΦΑΤ
  • [24] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10.000 ΘΑΝΑΤΟΙ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΛΕΕΙ Η ΒΑΓΔΑΤΗ

  • [01] ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 17 Δεκεμβρίου 2000 (14:57 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή.

    Ενα καλό ερώτημα για τους πολίτες των Αθηνών είναι το αν πρέπει να παραιτηθεί ο κ. Αβραμόπουλος από τη θέση του δημάρχου, δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, κληθείς να απαντήσει ο ίδιος σε αυτό το ερώτημα και πρόσθεσε: "Εάν πρέπει ο δήμαρχος της πρωτεύουσας να είναι αρχηγός ενός υπό ίδρυση κόμματος τότε μπορεί να παραμείνει στη θέση του. Εάν αυτό θέτει κάποιο θέμα δεοντολογίας τότε πρέπει να παραιτηθεί. Αλλωστε, αν κατάλαβα καλά, ο κ. Αβραμόπουλος, επειδή μιλάει πάρα πολύ αόριστα, επαγγέλεται μια άλλη ηθικοπολιτικού χαρακτήρα αντίληψη. Μιλάει με ένα τρόπο ηθικοπλαστικό. Πως το αποδεικνύει στην πράξη;".

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης, ερωτηθείς και αυτός για την πρόθεση του κ. Αβραμόπουλου να ιδρύσει κόμμα, τόνισε χαρακτηριστικά: "Νομίζω πως με πολύ ψύχραιμο τρόπο πρέπει να προσεγγίσουμε αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας. Εκτιμώ πως αυτό που θεωρούσαμε ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού σιγά - σιγά έχει αρχίσει. Η κίνηση Αβραμόπουλου εντάσσεται στις διεργασίες του χώρου της Κεντροδεξιάς. Ανάλογες κινήσεις συμβαίνουν στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Ξέρω πως θα κερδίσει ο χώρος που θα κάνει πιο γρήγορα και πιο σωστά τη μορφωτική του επανάσταση. Ολες οι ιδέες οι οποίες κατατίθενται εκεί πρέπει να στοχεύουν".

    Σε ερώτηση αν ο κ. Αβραμόπουλος πρέπει να παραιτηθεί από τη δημαρχία Αθηνών, ο υπουργός Μακεδονίας -Θράκης είπε: "Αυτό είναι θέμα δικό τους".

    "Δεν ξέρω αν πρέπει να παραιτηθεί ο κ. Αβραμόπουλος από δήμαρχος. Εκείνο που νομίζω είναι ότι πρέπει να παραιτηθεί η Νέα Δημοκρατία από την ελπίδα που έχει ότι με πανικό μπορεί να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργεί στην παράταξη της συντήρησης η εμφάνιση του νέου πολιτικού σχήματος του κ. Αβραμόπουλου", δήλωσε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννης Ζαφειρόπουλος, στο περιθώριο των εργασιών της συνάντησης του προσωπικού των ΟΕΥ των Βαλκανίων, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

    Ο κ. Ζαφειρόπουλος, υπογράμμισε ότι "το ΠΑΣΟΚ έχει την ικανότητα - εφόσον όλοι το επιθυμούμε - να επαναπροσδιορίσει τους πολιτικούς στόχους του, να προσαρμόσει την πολιτική τακτική και να εκσυγχρονίσει τον πολιτικό λόγο του και έτσι να μπορέσει να αντιμετωπίσει τον όποιο κίνδυνο μπορεί να προκύψει από την εμφάνιση ενός νέου πολιτικού σχηματισμού, ο οποίος βεβαίως δεν εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική που εκφράζει το ΠΑΣΟΚ".

    Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αλέξανδρος Μπαλτάς δήλωσε ότι η πρωτοβουλία του κ. Αβραμόπουλου να ιδρύσει κόμμα θα γίνει καταλύτης των πολιτικών εξελίξεων τη χώρα, προσθέτοντας ότι θα επηρεάσει το πολιτικό σκηνικό.

    Με ένα ειρωνικό σχόλιο απάντησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το υπό ίδρυση κόμμα του Δημήτρη Αβραμόπουλου. "Είμαι θαμπωμένος και ζαλισμένος από το πολύ φως που εισέρρευσε με τη δήλωση Αβραμόπουλου", είπε χαρακτηριστικά.

    [02] Ο ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 17 Δεκεμβρίου 2000 (14:13 UTC+2)

    Στην ανάγκη προώθησης της κοινής ευρωπαικής πολιτικής ασφάλειας αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, στην ομιλία του στη διημερίδα του ΙΣΤΑΜΕ Ανδρέας Παπανδρέου και της Ν.Ε. Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ που γίνεται στο Τελλόγλειο Ιδρυμα.

    Απέχουμε μακράν από το στάδιο της κοινής ευρωπαικής αμυνας, αλλά μπορούμε να διαμορφώσουμε μια κοινή ευρωπαική πολιτική ασφάλειας που θα έχει προτεραιότητα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, διότι εκεί βρίσκεται το "τρίγωνο" της αστάθειας και της αποσταθεροποίησης, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Ο υπουργός άσκησε κριτική στην Ευρωπαική Ενωση ότι προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς η υλοποίηση των δεσμεύσεων για βοήθεια στην προσπάθεια ανάπτυξης των βαλκανικών χωρών. Ανέφερε ως παράδειγμα το Σύμφωνο Σταθερότητας για το οποίο τόνισε ότι είναι "πενιχρά" τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του, ενώ παρατήρησε πως εκτός από την όποια υποστήριξη είναι απαραίτητη και η σύνδεση των βαλκανικών χωρών με την Ε.Ε. ώστε να αισθάνονται σε ένα πλαίσιο, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ασφάλειας. Εστρεψε, επίσης, την προσοχή του και προς τις ανησυχητικές εξελίξεις στην περιοχή του Καυκάσου, λέγοντας πως την επόμενη δεκαετία θα είναι για την Ευρωπαική Ενωση όπως σήμερα τα Βαλκάνια.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος χαρακτήρισε πολύ σημαντικές, παρά την κριτική, τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαικής Ενωσης στη Νίκαια και για τη διεύρυνση και για την κοινή πολιτική ασφάλειας, έτσι ώστε το 2003 να έχει συγκροτηθεί και η ευρωπαική στρατιωτική δύναμη που θα παίρνει μέρος σε ειρηνευτικές αποστολές. Τις αποφάσεις θα τις παίρνουν αποκλειστικά οι 15 χώρες μέλη της Ε.Ε. και η Τουρκία επιχειρεί να ασκήσει πιέσεις εντός του ΝΑΤΟ και διαμαρτύρεται για τη συμμετοχή της Κύπρου στην ευρωπαική στρατιωτική δύναμη. Εκβιάζει και διεκδικεί συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων για τον ευρωπαικό στρατό, αλλα δεν πρόκειται να της περάσει. Επιδιώκει με την καλλιέργεια εντυπώσεων να μειώσει το κόστος προσαρμογής της στα ευρωπαικά δεδομένα, αλλά πρέπει να αντιληφθεί πως στην Ε.Ε. ισχύουν αρχές που είναι οι ίδιες για όλα τα μέλη.

    Εκανε την πρόβλεψη ότι έχουμε δύσκολη εποχή μπροστά μας στα Βαλκάνια και επισήμανε τους κινδύνους από τα επεισόδια στο Πρέσεβο, στη Νότια Σερβία, όπου τρομοκράτες Αλβανοί προκαλούν και επιχειρούν να φέρουν και πάλι στο προσκήνιο τη βία και τις συγκρούσεις. Αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε πριν λίγες μέρες με τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα για τον οποίο είπε ότι θα θέσει μέσα στις επόμενες μέρες στους διεθνείς οργανισμούς το ζήτημα της υποστήριξης προς τη χώρα του. Δεν φτάνει μόνο η απλή υποστήριξη, τόνισε και ζήτησε να καταδικαστούν οι εξτρεμιστικές ενέργειες των τρομοκρατών στο Κόσοβο και στη ζώνη ασφαλείας, να αρθούν όλες οι κυρώσεις σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας και να ανοίξουν οι πόρτες των περιφερειακών οργανισμών ασφάλειας. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα τεθεί το ζήτημα ένταξης της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στους περιφερειακούς θεσμούς ασφάλειας.

    [03] ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΤΙΘΕΤΑΙ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟ BALKANNET

    Θεσσαλονίκη, 16 Δεκεμβρίου 2000 (14:15 UTC+2)

    Σάρκα και οστά παίρνει στις 10 Ιανουαρίου 2001 το ηλεκτρονικό δίκτυο BalkanNet, το οποίο δημιουργεί η ΕΡΤ3 μαζί με τους κρατικούς τηλεοπτικούς σταθμούς της Αλβανίας, της Βουλγαρίας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ενώ μέχρι τις 30 Ιανουαρίου προβλέπεται η επέκτασή του στη Ρουμανία, τη Μολδαβία, την Τουρκία και τη Σερβία.

    Αυτά ανακοίνωσε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ3, Μιχάλης Αλεξανδρίδης, στη διάρκεια του Συνεδρίου των κρατικών ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών των Βαλκανίων, που διοργανώνει η ΕΡΤ3, αναφέροντας ότι στις 10 Ιανουαρίου θα γίνει η εγκατάσταση του εξοπλισμού στις χώρες που μετέχουν στο δίκτυο BalkanNet.

    To BalkanNet είναι ένα ηλεκτρονικό δίκτυο το οποίο διασυνδέει on-line τους συνεργαζόμενους τηλεοπτικούς σταθμούς, παρέχοντας σε πρώτη φάση τη δυνατότητα ανταλλαγής ειδησεογραφικού και οπτικοακουστικού υλικού και στο μέλλον πρόσθετες υπηρεσίες που θα διευκολύνουν και θα υποστηρίζουν τη διαβαλκανική συνεργασία στον τομέα της ραδιοτηλεόρασης.

    Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης, χαιρετίζοντας την έναρξη του Συνεδρίου, χαρακτήρισε σωστή την πρωτοβουλία για την ίδρυση του δικτύου BalkanNet. "Τα δίκτυα τα οποία διαμορφώνονται στις βαλκανικές χώρες απ' όλα τα μέσα ενημέρωσης μπορούν να προωθήσουν την υπόθεση της φιλίας και της συνεργασίας, της βιώσιμης ειρήνης και της ανάπτυξης, κυρίως όμως μπορούν να συνεισφέρουν σ' ένα πολύ σημαντικό θέμα. Η εικόνα του άλλου να γίνει πιο φιλική χωρίς το στοιχείο της μισαλλοδοξίας και της ξενοφοβίας" τόνισε ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης.

    Παράλληλα υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση αγωνίζεται τόσο για την εμπέδωση της δημοκρατίας σε όλες τις χώρες της βαλκανικής όσο και για την οικονομική ανάπτυξη, τη διαπεριφερειακή συνεργασία, το απαραβίαστο των συνόρων και τη σταδιακή ενσωμάτωση των χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. "Πιστεύω, πως η Νίκαια, παρά τις όποιες επιφυλάξεις διατυπώθηκαν από πολλές πλευρές, άνοιξε το δρόμο για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο χώρο των Βαλκανίων. Και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης βοηθούν σ' αυτήν την κατεύθυνση" κατέληξε ο κ. Πασχαλίδης.

    Στη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου, εκ μέρους της ΕΡΤ3, υποβλήθηκαν προτάσεις για τη δημιουργία βαλκανικού ηλεκτρονικού οπτικοακουστικού αρχείου, βαλκανικής ηλεκτρονικής βιντεοθήκης, βαλκανικού ραδιοφωνικού προγράμματος μέσω Internet, βαλκανικής αγοράς τηλεοπτικών προγραμμάτων, η οποία θα διοργανώνεται την Άνοιξη κάθε έτους σε μία βαλκανική πρωτεύουσα, τη δημιουργία ενός τηλεπεριοδικού τύπου Balkan TV Magazine, προγραμματισμό βαλκανικών συμπαραγωγών, τη δημιουργία βαλκανικού κέντρου επιμόρφωσης για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, καθώς και τον προγραμματισμό σειράς τηλεοπτικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων σε ετήσια βάση. Επίσης πρότεινε τη δημιουργία μιας περιοδικής έκδοσης που θα διανέμεται δωρεάν και θα περιλαμβάνει ύλη για θέματα συνεργασίας των βαλκανικών κρατικών τηλεοράσεων και για τις εξελίξεις στο ραδιοτηλεοπτικό χώρο κάθε κράτους.

    [04] Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ ΕΦΑΛΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 17 Δεκεμβρίου 2000 (11:19 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι η αλλαγή του καθεστώτος στην Γιουγκοσλαβία σηματοδοτεί μια νέα αρχή σε ότι αφορά την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης συνολικά, εκφράζει σε συνέντευξή του στη "Μακεδονία" ο ειδικός συντονιστής του Συμφώνου Σταθερότητας για την περιοχή, Bodo Hombach.

    Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Επιχειρείν της Κυριακής, η δημοκρατία από μόνη της δεν επαρκεί, καθώς πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθήσει και οικονομική ανάπτυξη, γεγονός που στηρίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

    Μιλώντας για τον ρυθμό υλοποίησης του προγράμματος για την ανοικοδόμηση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο κ. Hombach επισημαίνει ότι "συνολικά η πρόοδος που έχει επιτευχθεί είναι ικανοποιητική, ως και εκπληκτική σε ορισμένους τομείς" και προσθέτει ότι "σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη και την Ανοικοδόμηση στο Λονδίνο, αναφέρεται ότι από το χρόνο ενεργοποίησης του Συμφώνου Σταθερότητας καταγράφεται σημαντική αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων στην περιοχή, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι το 2001 το συνολικό ύψος των επενδεδυμένων κεφαλαίων θα έχει σχεδόν διπλασιασθεί".

    Παράλληλα αισιόδοξος φαίνεται ο ίδιος σε ότι αφορά τη συγκέντρωση των απαραίτητων κεφαλαίων για την ανασυγκρότηση, επεξηγώντας όμως ότι "η επίδειξη ηγετικών ικανοτήτων εκ μέρους των κυβερνώντων τα έθνη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, είναι εξίσου απαραίτητη με τα κονδύλια των δωρητών".

    Αναφερόμενος στο ρόλο της Ελλάδας για την ανασυγκρότηση στην συγκεκριμένη περιοχή, ο κ. Hombach επισημαίνει ότι η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί ένα από τα φυσικά εφαλτήρια προς την περιοχή των Βαλκανίων" και προσθέτει ότι "από τη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναβληθεί ο ρόλος του κομβικού σημείου, της βάσης "εκτόξευσης", καθώς αποτελεί παράγοντα "κλειδί" για την εξέλιξη κάθε δραστηριότητας που προσανατολίζεται προς τα Βαλκάνια".

    Καταλήγοντας ο ίδιος αναφέρεται στην συνέντευξή του στο γραφείο του Συμφώνου Σταθερότητας στην Θεσσαλονίκη και επισημαίνει ότι είναι μια σημαντική εξέλιξη η οποία αναμένεται να βοηθήσει το γραφείο στις Βρυξέλλες και αντίστροφα".

    [05] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΠΑΟ 0 - 3

    Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2000 (21:05 UTC+2)

    Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να φύγει νικητής από την Καισαριανή. Οι πράσινοι επικράτησαν επί του Εθνικού Αστέρα με σκορ 3 - 0 στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας και παρέμειναν στη 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα.

    Οι παίκτες του Αγγελου Αναστασιάδη ήταν κυρίαρχοι στον αγωνιστικό χώρο και άνοιξαν το σκορ στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου με τον Καραγκούνη. Στο 79' ο Σίγκουρτσον διπλασίασε τα τέρματα του Παναθηναϊκού, με κεφαλιά -ψαράκι, ενώ λίγο πριν τη λήξη της αναμέτρησης ο ίδιος παίκτης έκανε το 3 - 0 για τους φιλοξενούμενους.

    Ο Παναθηναϊκός πήρε τρεις σπουδαίους βαθμούς, διατηρήθηκε στη 2η θέση και κράτησε τη διαφορά από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό.

    [06] ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΥΒΑ Ο ΠΟΥΤΙΝ

    Μόσχα, 17 Δεκεμβρίου 2000 (21:04 UTC+2)

    Στον Καναδά μεταβαίνει σήμερα το βράδυ ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά από την τετραήμερη παραμονή του στην Κούβα, όπου είχε επαφές με την ηγεσία του τόπου.

    Σύμφωνα με δηλώσεις κουβανού αξιωματούχου στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, ο ρώσος πρόεδρος, μετά από δυο ημέρες ξεκούρασης στις παραλίες του Βαραντέρο, περίπου 150 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας, Αβάνα, αναχώρησε σήμερα για τον Καναδά.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Πούτιν στην Κούβα δεν υπογράφηκε καμιά συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών, ενώ όπως δήλωσαν κουβανοί αξιωματούχοι στο AFP και ο Φιντέλ Κάστρο περίμενε κάτι διαφορετικό από αυτή την επίσκεψη, την πρώτη ρώσου ηγέτη στη μετα-σοβιετική περίοδο.

    Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η ηγεσία της Κούβας και ο ίδιος ο Κάστρο προσωπικά περίμενε πως η Μόσχα θα ήταν πιο γενναιόδωρη προς την Αβάνα, αλλά η ρωσική πλευρά περιορίστηκε να δώσει το ποσό των 350 εκ. δολαρίων υπό τη μορφή πιστώσεων για κοινά ρωσο-κουβανικά έργα.

    Σ.Π.

    [07] Ο ΛΟΧΑΓΟΣ ΚΟΚΚΙΝΙΔΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΙΦΛΙΔΑ: "ΠΕΡΠΑΤΟΥΣΑΜΕ 7 ΩΡΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΝΥΧΤΑ ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΑ ΜΑΤΙΑ"

    Τιφλίδα, 17 Δεκεμβρίου 2000 (21:03 UTC+2)

    του Γιάννη Ευτυχίδη

    Μέσα σε ένα μικρό δωμάτιο γεμάτο υγρασία, κάπου στα βουνά της Αμπχαζίας, κρατήθηκαν για τέσσερις ημέρες, φρουρούμενοι από πάνοπλους άνδρες απροσδιόριστης προέλευσης (αυτονομιστές αντάρτες ή ληστές), ο Έλληνας λοχαγός Ευστάθιος Κοκκινίδης και ο Πολωνός αντισυνταγματάρχης Ζμπίγκνιου Μπλέσατς, που απήχθησαν ενώ πραγματοποιούσαν περιπολία ως παρατηρητές του ΟΗΕ στο Φαράγγι Κοντόρι, στα σύνορα της Αμπχαζίας και της Γεωργίας.

    Οι δύο αξιωματικοί οδηγήθηκαν στο χαμόσπιτο - φυλακή αφού αναγκάστηκαν να περπατήσουν επί επτά συνεχείς ώρες μέσα στη νύχτα σε δύσβατη περιοχή και μάλιστα με κλειστά μάτια. Λίγο τυρί, ψωμί και νερό ήταν η τροφή τους όλο αυτό το διάστημα αλλά κατά τα λοιπά ... δεν έχουν παράπονο από τη συμπεριφορά των απαγωγέων τους, που τους μεταχειρίστηκαν σχεδόν άψογα.

    Εντοπίσαμε τον 33χρονο Έλληνα λοχαγό και συνομιλήσαμε μαζί του στο ξενοδοχείο του στην Τιφλίδα. Ήταν βιαστικός σαν πολυβόλο και δικαιολογημένα. "Σύντομα παρακαλώ γιατί έξω με περιμένει το τζιπ. Σε λίγο θα γίνουμε δεκτοί από τον Πρόεδρο (της Γεωργίας ) Σεβαρντνάτζε και πρέπει να είμαι ακριβής στο ραντεβού", ξεκαθάρισε από την αρχή ο λοχαγός και πήρε βαθιά ανάσα.

    - Λοιπόν τί ακριβώς έγινε και σας συνέλαβαν;

    "Όλα έγινα ξαφνικά. Κάναμε εκείνη την ώρα περιπολία ρουτίνας ως παρατηρητές του ΟΗΕ ανεβασμένοι, εγώ και ο Πολωνός, σε ένα τζιπ. Μπροστά μας βρισκόταν ένα άλλο δικό μας τζιπ, μ΄ έναν αξιωματικό, Πολωνός και αυτός, και το διερμηνέα που έδειχνε για Ρώσος. Κάποια στιγμή μας περικύκλωσαν οπλισμένοι άνδρες...".

    - Ήταν ντυμένοι στρατιωτικά;

    "Φορούσαν διάφορες στολές. Ακόμη και τώρα δεν ξέρουμε τί ήταν. Εδώ ακούγονται διάφορα και ο καθένας προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το γεγονός για τον εαυτό του".

    - Σας απείλησαν με τα όπλα;

    "Ναι. Το άλλο τζιπ πρόλαβε και διέφυγε αλλά εμάς μας ακινητοποίησαν. Ήρθαν κι άλλοι, συνολικά κάπου δέκα και μας οδήγησαν σε μια ορεινή δύσβατη περιοχή. Περπατήσαμε συνεχώς κάπου 7 ώρες και μας είχαν τα μάτια δεμένα".

    - Πού σας μετέφεραν;

    "Δεν ξέρουμε. Όταν μας άνοιξαν τα μάτια είδαμε ότι είμαστε σε ένα μικρό δωμάτιο, με δύο κρεβάτια, υγρό και γενικά σε κακή κατάσταση. Μέσα στο δωμάτιο ήταν συνεχώς ένας οπλοφόρος ενώ κι άλλοι φύλαγαν απ΄ έξω".

    - Πώς σας συμπεριφέρθηκαν;

    "Πολύ καλά. Δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Βέβαια δεν είχαν τροφές, μας έδιναν ψωμί, τυρί και νερό. Αλλά δεν μας πείραξαν, το τονίζω αυτό. Κάποια στιγμή μάθαμε ότι γίνονται διαπραγματεύσεις για να αφεθούμε ελεύθεροι. Οι συνάδελφοι, που ήταν στο δεύτερο τζιπ και είδαν τη σκηνή, ξέφυγαν από το μπλόκο και ειδοποίησαν την αποστολή του ΟΗΕ και τις τοπικές αρχές".

    - Μάθατε αν δόθηκαν λύτρα στους απαγωγείς;

    "Όχι. Κανένας δεν μας μίλησε για λύτρα. Δεν ξέρουμε τί έγινε στις διαπραγματεύσεις. Πάντως μας μετέφεραν κάπου δέκα χιλιόμετρα από το σημείο που μας κρατούσαν και μας παρέδωσαν σε εκπροσώπους της κυβέρνησης. Από εκεί μας πήγαν στην έδρα της στρατιωτικής διοίκησης της περιοχής, μείναμε ένα βράδυ και το πρωί μας έφεραν με ελικόπτερο στην Τιφλίδα. Σε λίγο θα μας δεχτεί ο πρόεδρος Σεβαρντνάτζε".

    Ο λοχαγός Κοκκινίδης υπολογίζεται ότι θα μείνει στη Γεωργία με την ιδιότητα του παρατηρητή του ΟΗΕ, εκτός απροόπτου μέχρι το καλοκαίρι, ίσως και περισσότερο. Κατάγεται από τις Πέτρες Φλώρινας, είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών (κόρες δύο χρονών και τεσσάρων μηνών) και η οικογένειά του ζει στη Θεσσαλονίκη. Υπηρετούσε σε μονάδα Πεζικού στη Νέα Σάντα Κιλκίς, από όπου πήρε φύλλο πορείας για τη Γεωργία στις 20 Αυγούστου. Γνωρίζει άλλωστε άπταιστα αγγλικά αλλά και σερβοκροάτικα.

    [08] ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟΚ

    Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2000 (20:30 UTC+2)

    Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, μετά το τέλος του αγώνα με τον Αθηναϊκό, δεν θέλησε να αποκαλύψει τις προθέσεις του για το αν θα παραμείνει ή όχι στην τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ. Το τελευταίο διάστημα συνέβησαν πολλά στο στρατόπεδο του Δικεφάλου που δυσαρέστησαν τον σερβοέλληνα τεχνικό, με κυριότερο την προσπάθεια της διοίκησης να πουλήσει βασικούς ποδοσφαιριστές.

    Ο Ντούσκο σημείωσε πως θα αποκαλύψει τις προθέσεις του σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει τις ερχόμενες μέρες στη Θεσσαλονίκη. "Θα μιλήσουμε μόνο για το παιχνίδι με τον Αθηναϊκό. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε Τετάρτη ή Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου".

    [09] ΠΑΡΑΣΗΜΟΦΟΡΗΘΗΚΕ ΤΟ ΤΑΓΜΑ ΠΕΖΙΚΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Δεκεμβρίου 2000 (20:21 UTC+2)

    Τη συμβολή της Ελληνικής Δύναμης Αλβανίας αλλά και των άλλων ειρηνευτικών αποστολών της χώρας μας στο Κοσσυφοπέδιο και τη Βοσνία στην περιφερειακή ασφάλεια αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, απονέμοντας παράσημο στην Πολεμική Σημαία του 601 Τάγματος Πεζικού που επάνδρωσε την Ελληνική Δύναμη Αλβανίας, στην Νέα Σάντα Κιλκίς. Ο κ. Τσοχατζόπουλος επισήμανε ότι οι ελληνικές δυνάμεις στην Αλβανία εξασφάλισαν συνθήκες ασφάλειας για όλες τις ειρηνευτικές δυνάμεις που μετέβησαν στην χώρα αυτή. Την απόφαση για την απονομή του παρασήμου έλαβε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.

    Στη συνέχεια ο υπουργός Εθνικής Αμυνας παρέστη στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας στην τελετή ανάληψης καθηκόντων του Ελληνικού Λόχου Μηχανικού Ειρηνευτικών Αποστολών που θα διεξάγει αποστολές στο πλαίσιο της Βαλκανικής πολυεθνικής δύναμης. "Η Ελλάδα συμμετέχει στην περιφερειακή Βαλκανική πολυεθνική δύναμη η οποία εγγυάται την υλοποίηση πολιτικής ασφάλειας στα Βαλκάνια εκ μέρους των βαλκανικών χωρών. Με δεδομένη μάλιστα την έναρξη λειτουργίας της, μια και ολοκληρώθηκαν όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες, θα αποκτήσουμε ένα επιπλέον εργαλείο παρέμβασης στην περιοχής, έκφρασης της ελληνικής συμβολής στην πολιτική ασφάλεια στην περιοχή", είπε ο υπουργός.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος αναφέρθηκε και στη συμπεριφορά της Τουρκίας με αφορμή την κίνηση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων που δημιούργησαν οχυρωματικά έργα στη νεκρή ζώνη της Κύπρου. "Η Τουρκία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια δύσκολη φάση διότι έχει συμφωνήσει, με βάση τις προδιαγραφές και τους όρους της εταιρικής σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, να προχωρήσει σε μια σειρά από αλλαγές που δεν είναι και τόσο εύκολες", είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.

    [10] Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΤΗΝ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 17 Δεκεμβρίου 2000 (20:13 UTC+2)

    Τα φαβορί επικράτησαν στην 8η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Στον αγώνα που έγινε στο Ιβανόφειο, ο Ηρακλής κέρδισε τον Αρη ενώ ο ΠΑΟΚ επικράτησε επί του Μακεδονικού εκτός έδρας. Ο Ολυμπιακός αν και δύσκολα νίκησε στο ΣΕΦ τον Πανιώνιο, η ΑΕΚ επικράτησε στο ΟΑΚΑ επί του Ηρακλείου, ενώ το Περιστέρι συνέχισε τις εντυπωσιακές του εμφανίσεις. Αναλυτικά η βαθμολογία μετά το τέλος της 11ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος έχει ως εξής:

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (8η αγωνιστική)

    1.Παναθηναϊκός 15

    2.ΑΕΚ 14

    3.Περιστέρι 14

    4.Ολυμπιακός 14

    5.ΠΑΟΚ 13

    6.Πανιώνιος 13

    7.Ηρακλής 11

    8.Νήαρ Ηστ 10

    9.Αρης 10

    10.Μαρούσι 9

    11.Ηράκλειο 9

    12.Μίλωνας 9

    13.Δάφνη 7

    14.Μακεδονικός 7

    *Ολυμπιακός, Ηρακλής, Περιστέρι, Αρης, Δάφνη, Μακεδονικός, Μαρούσι και Ηράκλειο έχουν ένα παιχνίδι λιγότερο.

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (9η αγωνιστική)

    Αρης - ΑΕΚ

    Ηράκλειο - Μίλωνας

    Περιστέρι - Ολυμπιακός

    Πανιώνιος - Μαρούσι

    Παναθηναϊκός - Ηρακλής

    ΠΑΟΚ - Νήαρ Ηστ

    Δάφνη - Μακεδονικός

    [11] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΑΕΚ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ 92 - 79

    Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2000 (20:06 UTC+2)

    Με τον Ιμπραήμ Κουτλουάι να αγωνίζεται για πρώτη φορά με τη φανέλα της ΑΕΚ και να δίνει τα διαπιστευτήρια του, η Ενωση κέρδισε σήμερα στο ΟΑΚΑ το Ηράκλειο με σκορ 92 - 79 για την 8η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών.

    Οι αθλητές του Ντούσαν Ιβκοβιτς με ηγέτη τον τούρκο Κουτλουάι που σημείωσε συνολικά 23 πόντους και αποθεώθηκε από τους φιλάθλους κατέκτησαν ένα ακόμη θετικό αποτέλεσμα. Η ΑΕΚ στο ημίχρονο προηγούνταν με σκορ 47 - 41 και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των κρητικών, η Ενωση ήταν αυτή που στο τέλος πανηγύρισε το ροζ φύλλο.

    [12] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ DOS ΜΕ 71% ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

    Βελιγράδι, 17 Δεκεμβρίου 2000 (20:05 UTC+2)

    Ποσοστό 71% δίνει δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Κοινωνικών Επιστημών του Βελιγραδίου στον συνασπισμό των κομμάτων που στήριξαν την άνοδο Κοστούνιτσα στην εξουσία, τη Δημοκρατική Αντιπολίτευση Σερβίας (DOS) για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στη Σερβία.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που μεταδίδει το ανεξάρτητο γιουγκοσλαβικό πρακτορείο Beta, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας (SPS) του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, συγκεντρώνει μόλις 13%, ενώ το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα (SRS) του Βόισλαβ Σέσελι 7% και το Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης του Βουκ Ντράσκοβιτς μόλις 5%. Βάσει των ίδιων στοιχείων, η προσέλευση του εκλογικού σώματος στις κάλπες θα κυμανθεί γύρω στο 67%.

    Το Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών σημειώνει στη σχετική του έρευνα, η οποία έγινε με δείγμα 1.532 ατόμων, ότι παρατηρείται αυξανόμενη δυσαρέσκεια στη Σερβία, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων κατά την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου- ποσοστό 91%- δήλωσε δυσαρεστημένοι με τις οικονομικές συνθήκες στη Σερβία, αλλά και με το βιοτικό επίπεδο. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Νοέμβριο.

    Σ.Π.

    [13] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 79 - 72

    Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2000 (19:57 UTC+2)

    Ο Ολυμπιακός αν και δύσκολα κέρδισε σήμερα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας τον Πανιώνιο με σκορ 79 - 72 στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Ετσι, οι ερυθρόλευκοι παρέμειναν αήττητοι στη διοργάνωση, έχοντας όμως ένα παιχνίδι λιγότερο αυτό κόντρα στον Ηρακλή.

    Στο πρώτο ημίχρονο οι παίκτες του Ηλία Ζούρου μπήκαν μουδιασμένα στον αγωνιστικό χώρο, γεγονός που το εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο Πανιώνιος. Η ομάδα της Νέας Σμύρνης εμφανίστηκε αποφασισμένη για τη νίκη και στο ημίχρονο κατάφερε να πάρει μια σεβαστή διαφορά στο σκορ 46 - 33.

    Στην επανάληψη, όμως ο Ολυμπιακός ανέβασε την απόδοση του, άρχισε να ροκανίζει την διαφορά και λίγο πριν τη λήξη ισοφάρισε το σκορ σε 70 - 70. Στο σημείο εκείνο οι γηπεδούχοι εμφανίστηκαν πιο ψύχραιμοι και κατέκτησαν το ροζ φύλλο του αγώνα.

    [14] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1 - 1

    Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2000 (19:55 UTC+2)

    Τους βαθμούς της ισοπαλίας μοιράστηκαν σήμερα στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας Πανιώνιος και Καλαμάτα. Οι δύο ομάδες έμειναν στο 1 - 1 στην αναμέτρηση που πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης.

    Ο Πανιώνιος άνοιξε το σκορ νωρίς, μόλις στο 5' λεπτό με τον Βούλεβιτς. Ωστόσο η Καλαμάτα κατάφερε να πάρει τον ένα βαθμό χάρη στο γκολ που πέτυχε στο 51' ο Καζάζης.

    [15] ΕΝΟΠΛΗ ΣΥΡΡΑΞΗ ΠΕΡΙΠΟΛΟΥ ΤΗΣ KFOR ΜΕ ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ ΕΝΟΠΛΟΥΣ

    Πριστίνα, 17 Δεκεμβρίου 2000 (19:53 UTC+2)

    Ενοπλη σύρραξη μεταξύ κοινής περιπόλου ρώσων και αμερικανών στρατιωτών της διεθνούς δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) και άγνωστων ενόπλων σημειώθηκε σήμερα στο Κοσσυφοπέδιο, σε περιοχή κοντά στα διοικητικά σύνορα της επαρχίας με τη νότια Σερβία, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΝΑΤΟ.

    "Περίπολος της KFOR δέχθηκε επίθεση γύρω στις 1:28 (τοπική ώρα) το μεσημέρι", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, ενώ επισημαίνεται παράλληλα ότι στην περίπολο μετείχαν ρώσοι και αμερικανοί στρατιώτες, που αντάλλαξαν πυρά με τους δράστες, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποιος τραυματισμός.

    Σ.Π.

    [16] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΙΩΝΙΚΟΣ - ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ 3 - 1

    Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2000 (19:51 UTC+2)

    Ο Ιωνικός αναρριχήθηκε στην 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα μετά τη νίκη που πέτυχε σήμερα επί του Πανηλειακού με σκορ 3 - 1 για την 11η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας.

    Οι γηπεδούχοι, που πραγματοποιούν πολύ καλές εμφανίσεις στη διοργάνωση, άνοιξαν το σκορ στο 17' λεπτό με τον Μπρούστερ. Δύο λεπτά αργότερα διαμόρφωσαν το 2 - 0 με τον Κομπαγιάσι. Ο Πανηλειακός κατάφερε να μειώσει το σκορ στο 40' με τον Ουμπεράτσι και να οδηγηθεί στα αποδυτήρια με σκορ 2 - 1.

    Στην επανάληψη όμως η ροή του αγώνα άλλαξε από την αποστολή του Μάντρα. Στο 70' ο Πανηλειακός έμεινε με δέκα παίκτες και έτσι η αποστολή του Ιωνικού έγινε ακόμη πιο εύκολη. Οι γηπεδούχοι κατάφεραν να πετύχουν το 3 - 1 στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης με τον Μουτσοντρίγκο.

    [17] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Δεκεμβρίου 2000 (19:47 UTC+2)

    Στο ρόλο της Ελλάδας στην προώθηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, σε δηλώσεις του μετά την ομιλία που έκανε στη διημερίδα που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών "Ανδρέας Παπανδρέου" (ΙΣΤΑΜΕ) και η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, με θέμα "Η Ελληνική Οπτική για την Ευρωπαϊκή προσέγγιση στη νοτιοανατολική Ευρώπη".

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος σημείωσε ότι η εξέλιξη των όρων ασφάλειας για τις Βαλκανικές χώρες επηρεάζεται τόσο από τη σχέση τους με κάθε χώρα όσο και από τη συμβολή της χώρας αυτής. Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα έχει ιδιαίτερο λόγο, πρόσθεσε ο υπουργός και τόνισε ότι "σε περιφερειακό επίπεδο η διασύνδεση και η συνεργασία μεταξύ των χωρών είναι η εγγύηση για την επιτυχία μιας πολιτικής ασφάλειας στην περιοχή".

    "Η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παίζει καθοριστικό ρόλο για την προώθηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας στην περιοχή. Η Ελλάδα, ως μέλος των περιφερειακών θεσμών ασφάλειας παίζει επίσης έναν καθοριστικό ρόλο. Μένει ο ρόλος της Διεθνούς Κοινότητας που έρχεται μέσα από τους παγκόσμιους Οργανισμούς ασφάλειας, όπως είναι το ΝΑΤΟ", σημείωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος. Είπε, εξάλλου, ότι στόχος της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια θα είναι η περαιτέρω αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην υλοποίηση αυτών των, παγκόσμιας εμβέλειας, ευρωπαϊκών περιφερειακών και τοπικών πολιτικών ασφάλειας.

    Ερωτηθείς για το θέμα της πολιτικής ασφάλειας ο υπουργός σημείωσε ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενδιαφέρονται να δουν την ασφάλεια ως μια ευρύτερη έννοια προστασίας έναντι και της παγκοσμιοποίησης, όπου η ανισότητα στην οικονομία και η ανισότητα που προκύπτει λόγω της αδυναμίας ισότιμης πρόσβασης στη γνώση δημιουργούν κινδύνους που, για να αντιμετωπιστούν απαιτούν πολιτικές ασφάλειας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σχετικά με τον όρο "πολιτική ασφάλειας" είπε ότι δεν παραπέμπει σε στρατιωτικού χαρακτήρα πολιτικές αλλά σε πολιτικές ενδυνάμωσης σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, "ώστε να εγγυηθούν στα κράτη τη σταθερή δικαιοσύνη, νέες συνθήκες ασφάλειας, αλληλεγγύη και συμμετοχή των πολιτών στο γίγνεσθαι".

    [18] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΑΡΗΣ - ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 0 - 0

    Θεσσαλονίκη, 17 Δεκεμβρίου 2000 (19:41 UTC+2)

    Νέο στραβοπάτημα του Αρη στο γήπεδο Χαριλάου. Οι παίκτες του Μπάμπη Τεννέ δεν κατάφεραν στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας να κερδίσουν την Παναχαϊκή και οι δύο αντίπαλοι μετά από 90 λεπτά αγώνα έμειναν ισόπαλοι 0 - 0.

    Το νέο άτυχο αποτέλεσμα για τους κίτρινους οδήγησε τους φιλάθλους της ομάδας σε έντονες αποδοκιμασίες προς το πρόσωπο του προπονητή και των παικτών. Ο Αρης τις τελευταίες εφτά αγωνιστικές έχει καταφέρει να κατακτήσει μόλις μια νίκη, γεγονός που έχει ρίξει την ομάδα στις μεσαίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα.

    Οι παίκτες του Αρη είχαν αρκετές ευκαιρίες να σκοράρουν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, όμως δεν τις εκμεταλλεύτηκαν σωστά. Η Παναχαϊκή αντίθετα κλείστηκε στα καρέ της και έδειξε από την αρχή πως στόχος της ήταν να κρατήσει το μηδέν.

    [19] Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΘΗΣΥΧΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΕΛΙΑ

    Αγκυρα, 17 Δεκεμβρίου 2000 (19:41 UTC+2)

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Χικμέτ Σαμί Τουρκ, επανέλαβε για ακόμη μια φορά σήμερα ότι τα σχέδια για την αντικατάσταση των κελιών-κοιτώνων από κελιά των ενός έως τριών ατόμων έχουν προσωρινά αναβληθεί προκειμένου να σταματήσει η απεργία πείνας μέχρι θανάτου 200 περίπου φυλακισμένων, που ενδέχεται να έχει τραγικά για αυτούς αποτελέσματα.

    Υπενθυμίζεται ότι περίπου 200 κρατούμενοι σε διάφορες φυλακές της τουρκικής επικράτειας βρίσκονται σε απεργία πείνας εδώ και εξήντα περίπου ημέρες, διαμαρτυρόμενοι κατά αυτό τον τρόπο για τα σχέδια της τουρκικής κυβέρνησης.

    "Η λειτουργία των νέων τύπου κελιών έχει αναβληθεί. Η θέση μας είναι σαφής και δεν έχει αλλάξει καθόλου", είπε χαρακτηριστικά ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους κρατούμενους των φυλακών της χώρας.

    Ο κ. Τουρκ τόνισε παράλληλα ότι το σύστημα αναμόρφωσης των τουρκικών φυλακών θα επανεκτιμηθεί βάσει των σύγχρονων διεθνών προτύπων και μέσω του διαλόγου με τις ενώσεις διαφόρων ειδικών.

    Σ.Π.

    [20] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΠΑΟΚ 3 - 4

    Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2000 (19:40 UTC+2)

    Σε ένα άκρως ενδιαφέρον παιχνίδι που έγινε στο γήπεδο του Βύρωνα ο ΠΑΟΚ κέρδισε τον Αθηναϊκό με σκορ 4 - 3 και κατέκτησε τους τρεις βαθμούς στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας. Η αναμέτρηση πραγματοποιήθηκε στη σκιά της συνάντησης του Ντούσαν Μπάγεβιτς με τον πρόεδρο της ΠΑΕ, Γιώργο Μπατατούδη.

    Ο ΠΑΟΚ άνοιξε το σκορ μόλις στο 2' λεπτό με τον Παντελή Κωνσταντινίδη, ενώ τρία λεπτά αργότερα ο ίδιος παίκτης ζευγάρωσε τα τέρματα για τον Δικέφαλο του Βορρά. Ο Αθηναϊκός απάντησε γρήγορα στον αιφνιδιασμό του αντιπάλου και στο 9' λεπτό με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Μπούις μείωσε σε 1 - 2.

    Οι παίκτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς πίεσαν τους γηπεδούχους και κέρδισαν πέναλτι στο 38'. Την εσχάτη των ποινών εκτέλεσε εύστοχα ο Νίκος Φρούσος που διαμόρφωσε το 1 - 3 και έστειλε τον ΠΑΟΚ στα αποδυτήρια με διαφορά δύο τερμάτων. Ο Αθηναϊκός στην επανάληψη προσπάθησε για το καλύτερο δυνατό και στο 76' κέρδισε νέο πέναλτι. Ο Παπανδρέου έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Τοχούρογλου και μείωσε εκ νέου σε 2 - 3.

    Ο Γιαννάκης Οκκάς όμως δεν είχε μιλήσει ακόμη. Στο 82' ο κύπριος επιθετικός σκόραρε και έγραψε το 2 - 4 για τον ΠΑΟΚ. Το τελικό σκορ διαμορφώθηκε στο 86' με το δεύτερο γκολ του Παπανδρέου.

    [21] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 3 - 1

    Ρόδος, 17 Δεκεμβρίου 2000 (19:16 UTC+2)

    Ο Ολυμπιακός παρέμεινε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα και διατήρησε τη διαφορά από τους υπολοίπους αντιπάλους του. Οι ερυθρόλευκοι κέρδισαν στο ουδέτερο γήπεδο της Ρόδου για την 11η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας τον ΠΑΣ Γιάννινα με σκορ 3 - 1.

    Το σκορ για την ομάδα του Πειραιά άνοιξε στο 24' λεπτό ο Αλέκος Αλεξανδρής, ωστόσο ο ΠΑΣ Γιάννινα κατάφερε να απαντήσει στο 53' και να ισοφαρίσει σε 1 - 1 με τον Ελντερ. Στη συνέχεια, οι τυπικά γηπεδούχοι πίεσαν τον αντίπαλο τους και ζευγάρωσαν τα τέρματα στο 58' λεπτό με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς.

    Το τελικό αποτέλεσμα το διαμόρφωσε στο 82' ο Γρηγόρης Γεωργάτος, ο οποίος σφράγισε τη νίκη και χάρισε στον Ολυμπιακό τρεις βαθμούς.

    [22] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΜΙΛΩΝΑΣ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 64 - 79

    Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2000 (19:06 UTC+2)

    Το Περιστέρι συνέχισε την εντυπωσιακή του πορεία στο ελληνικό πρωτάθλημα. Οι παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη κέρδισαν εκτός έδρας τον Μίλωνα με σκορ 79 - 64 στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών και διατηρήθηκαν μεταξύ των πρωτοπόρων στο βαθμολογικό πίνακα.

    Οι φιλοξενούμενοι μπήκαν πολύ δυνατά στον αγωνιστικό χώρο από τα πρώτα λεπτά και κατάφεραν να πάρουν κεφάλι στο σκορ. Μάλιστα στο ημίχρονο το Περιστέρι προηγούνταν με σκορ 44 - 22. Στην επανάληψη, ο Μίλωνας προσπάθησε να μειώσει όμως η διαφορά ήταν μεγάλη και οι παίκτες του Περιστέριου αρκετά ψύχραιμοι και σοβαροί για να πάρουν τη νίκη και τους δύο βαθμούς.

    [23] ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΜΠΑΡΑΚ Ο ΑΡΑΦΑΤ

    Ιερουσαλήμ, 17 Δεκεμβρίου 2000 (19:05 UTC+2)

    Ο παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ, δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Εχούντ Μπαράκ, προκειμένου να συζητήσουν τις προοπτικές ειρήνευσης στην περιοχή, όπου εδώ και δυο μήνες δοκιμάζεται από βίαιες συγκρούσεις στα παλαιστινιακά εδάφη, εφόσον ωστόσο γίνουν οι κατάλληλες προετοιμασίες.

    Μετά τη συνάντησή του με εκπροσώπους της ισραηλινής κοινοβουλευτικής αριστεράς στη Γάζα, ο ηγέτης των Παλαιστινίων δήλωσε ότι πολύ σύντομα θα μεταβούν στην Ουάσιγκτον ισραηλινοί και παλαιστίνιοι διαπραγματευτές προκειμένου να έχουν διαβουλεύσεις με αμερικανούς αξιωματούχους.

    Ο υπουργός Πληροφοριών της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιάσερ αμπο Ράμπο, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η ομάδα των παλαιστίνιων διαπραγματευτών θα έχει συζητήσεις με αξιωματούχους της αμερικανικής διοίκησης της ερχόμενη Τρίτη, με τους οποίους θα συζητήσει θέματα που άπτονται της στήριξης της ειρηνευτικής διαδικασίας και την εφαρμογή των μέχρι στιγμής συμφωνηθέντων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

    Σ.Π.

    [24] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10.000 ΘΑΝΑΤΟΙ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΛΕΕΙ Η ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 17 Δεκεμβρίου 2000 (18:57 UTC+2)

    Το Ιράκ ανακοίνωσε σήμερα ότι περισσότερο από 10.000 άτομα- στη συντριπτική τους πλειοψηφία παιδιά- έχασαν τη ζωή τους τον περασμένο μήνα από διάφορες ασθένειες, η διάδοση των οποίων είναι αποτέλεσμα των κυρώσεων που έχουν επιβάλλει τα Ηνωμένα Εθνη στη Βαγδάτη.

    Σύμφωνα με το ιρακινό υπουργείο Υγείας, το ποσοστό θνησιμότητας στη χώρα έχει παρουσιάσει κατακόρυφη άνοδο από την επιβολή των κυρώσεων, πριν από περίπου δέκα χρόνια.

    Κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, 7.556 παιδιά ηλικίας μικρότερης των πέντε ετών πέθαναν από έντονη διάρροια, πνευμονία ή αναπνευστικά προβλήματα και κυρίως λόγω κακής διατροφής, ενώ την ίδια περίοδο του 1989, οι θάνατοι παιδιών της ίδιας ηλικίας ήταν περίπου 260.

    Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, εκτός των παιδιών, άλλα 3.390 άτομα πέθαναν τον Νοέμβριο από καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και καρκίνο, ενώ τον Νοέμβριο του 1989 ο αντίστοιχος αριθμός θανάτων ήταν 422.

    Η αρμόδια για τα παιδιά υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών είχε ανακοινώσει τον περασμένο Αύγουστο ότι το ποσοστό θανάτων σε παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών στις πυκνοκατοικημένες περιοχές της κεντρικής και νότιας ιρακινής επικράτειας είναι δέκα φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της περιόδου πριν την επιβολή των διεθνών κυρώσεων.

    Σ.Π.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 17 December 2000 - 19:13:46 UTC